Studiu Comert Electonic Romania 2005

20
Studiu asupra magazinelor virtuale din Romania Claudiu Gamulescu Noiembrie 2005 0721 21 21 31 41 0741 26 88 26 [email protected] NOTA :Reproducerea materialelor din studiu se va face cu acordul expres al autorului

description

SNEC (www.snec.ro/romania) este un proiect care asigura sondarea calitativa si cantitativa a pietei de comert electronic din Romania. Initiativa a fost pornita in 2004 si este condusa de Claudiu Gamulescu si Adrian Zamfira.

Transcript of Studiu Comert Electonic Romania 2005

Page 1: Studiu Comert Electonic Romania 2005

Studiu asupra magazinelor virtuale din Romania

Claudiu GamulescuNoiembrie 2005

0721 21 21 31 410741 26 88 26

[email protected]

NOTA :Reproducerea materialelor din studiu se va face cu acordul expres al autorului

Page 2: Studiu Comert Electonic Romania 2005

Detalii despre studiuStudiul s-a realizat in perioada 15 septembrie – 15 octombrie 2005

Au fost vizate urmatoarele aspecte :- Aspectul general al magazinelor de comert electronic- Analiza asupra uzabilitatii si a functionalitatilor websiturilor- Tehnologii folosite- Modalitati de comanda- Modalitati de plata- Regimul taxelor de livrare- Modalitati de livrare- Solutii de plata- Publicitatea pe magazinele online- Promovarea magazinelor pe web- Vizibilitatea magazinelor online romanesti.

- Nu au fost analizate si din punct de vedere al volumului individual de vanzare, numar de comenzi onorate, numar de retururi, datorita lipsei de date si de transparenta.

Page 3: Studiu Comert Electonic Romania 2005

Claudiu Gamulescu - prezentare

Expertiza mea in domeniul Internetului a inceput in anul 1998, timp in care am dezvoltat activitate legata de identitate online, project management, campanii publicitare dedicate, implementare software si branding online. In tot acest timp am dat suport la realizarea a mai mult de 50 de proiecte.

Am absolvit facultatea de Relatii Economice Internationale, am urmat un Master in Administrarea Afacerilor Comerciale si in moment sunt doctorand la ASE, spcializarea Comert Electronic.

Activitati curente : Key Account & Business Developper - implementari solutii de

comert electronic la compania Media Network International Gmbh Membru in Centrul de Cercetari in Comert Directorul programului Underclick.ro

Page 4: Studiu Comert Electonic Romania 2005

Starea generala a Comertului Online in Romania

Intr-un magazin virtual, angajatul dumneavoastra este situl in sine. Cu singura diferenta ca acest nou tip de angajat nu se imbolnaveste, nu isi ia concediu si munceste efectiv 7 zile din 7, 24 de ore pe zi pe parcursul intregului an. Si mai mult de atat, salariul lui este unul foarte mic.

Romania este singura tara din rasaritul Europei in care functioneaza comertul electronic (online) prin intermediul cardului bancar. Nici Polonia, nici Cehia, Ungaria sau alte tari mai avansate nu au create conditiile pentru functionarea acestui sistem comod de plata a produselor si serviciilor, reprezentat prin comert electronic .

Cei interesati, adica statul, bancile si comerciantii, nu fac publicitate sistemului, iar populatia nu este informata. Cu toate acestea, situatia poate evolua extrem de spectaculos in urmatorii trei ani.

Volumul tranzactiilor online intermediate de sistemul 3D Secure romanesc, unde plata se efectueaza prin card, a crescut continuu dupa lansarea sa, in martie anul trecut, ajungand la suma de patru milioane de dolari in aprilie 2005.

Page 5: Studiu Comert Electonic Romania 2005

Starea generala a Comertului Online in Romania

Tendinta comertului electronic romanesc este ascendenta. Numarul magazinelor virtuale creste vertiginos ca si numarul clientilor care fac cumparaturi online. Potrivit RomCard, in primele cinci luni din 2005 s-au efectuat aproximativ 138.000 de tranzactii in sistem 3D Secure, valoarea cumparaturilor generate de aceste tranzactii ridicandu-se la 26 milioane USD.

in 2004, posesorii de carduri VISA emise in Romania au efectuat 33.742 de tranzactii in valoare totala de 4.565.440 dolari. Dintre acestea, valoarea tranzactiilor facute in Romania a fost sub 6%.

Media tranzactiilor se invarte in jurul a 45.000 pe luna, ceea ce inseamna ca la sfarsitul anului ne vom apropia de jumatate de milion. Insa din valoarea totala a tranzactiilor procesate prin RomCard in sistem 3D Secure, cardurile romanesti genereaza sub 10%. Nu toate magazinele virtuale sunt inrolate, insa, in sistemul 3D Secure.

La 4 milioane de utilizatori Internet si 6 milioane detinatori de carduri de debit (majoritatea) si credit in Romania, valoarea tranzactiilor cu cardurile emise in Romania a crescut de la 1,8 milioane de euro, in 2003, la 2,8 milioane in 2004. Toti acesti utilizatori au acces direct la comert electronic.

Page 6: Studiu Comert Electonic Romania 2005

Aspectul general al magazinelor de comert electronicMagazinele romanesti de comert electronic in marea majoritate a lor nu au un

aspect tocmai impresionant pentru client. Din cauza implementarilor nepersonalizate prin adaptarea multor solutii open-source, designul si “look-ul” exterior al websiturilor este un aspect la care trebuie mult lucrat.

Din cele 412 magazine analizate, notate pe o scara de la 1 la 5 doar 83 au un aspect placut (nota mai mare ca 3) – 1 magazin din 5 - , iar de “top”(nota peste 4) sunt doar 22, adica doar 5%.

Lipsa unui aspect placut al cumparatului online in Romania se datoreaza pe de o parte firmelor producatoare care nu impun anumite standarde vizuale, dar si clientilor a caror pretentii sunt scazute din dorinta de a fi cat mai repede online sau din necunostinta aspectelor in domeniu.

Un vanzator bine imbracat si zambitor reuseste de multe ori sa vanda in fata unuia posomorat.

Page 7: Studiu Comert Electonic Romania 2005

Analiza asupra uzabilitatii si a functionalitatilor websiturilorUn aspect destul de critic pentru un site de comert electronic este functionalitatea sa,

“uzabilitatea”, usurinta cu care potentialul client se poate misca, gasi ceea ce cauta, primi informatii relevante pentru el.

Din pacate si aici siturile de comert electronic din Romania sufera de o acuta lipsa de analiza asupra aspectelor esentiale ale scopului in care au fost construite. Practic foarte putine “stiu sa vanda”, majoritatea folosind un mod de abordare tip afisare de produse pe care le vizualizezi si despre care rareori stii mai mult decat simplele specificatii tehnice.

Aceasta lacuna insa o pun pe seama unei lipse de specialisti in companii, unde aceste analize, realizate de obicei inainte de proiectarea software a solutiei, lipsesc aproape cu desavarsire. Cei care incep sa actioneze online insa in timp se lovesc de aceste probleme si de multe ori implementarea lor ulterioara poate duce la schimbarea radicala a solutiei, o bariera in rebranding.

Sub 5% - acesta este numarul websiturilor care au implementate module de uzabilitate.

Page 8: Studiu Comert Electonic Romania 2005

Tehnologii folosite

Solutiile de OS-Commerce, adica sursa libera, sunt in proportie de 99% dezvoltate tot pe limbajul de programare php. De aici tragem concluzia ca 80% din magazinele online din Romania folosesc ca tehnologie PHP si bazele de date MySQL, fapt care sta marturie si asupra preferintei programatorilor romani pentru aceste solutii.

De remarcat ca solutiile adaptate rapid detin 33% din totalitatea magazinelor, fapt ce reflecta lipsa acuta de exigenta din partea clientilor sau o lipsa de informare asupra fenomenului. Sunt in mare magazine facute “sa fie”.

O mult mai mare “pasiune” se vede in magazinele HTML, magazine dezvoltate de obicei de ownerii lor, unde nivelul de informatie pare a fi mai cuprinzator, poate si din cauza flexibilitatii fiecarei pagini in parte. O data cu implementarea solutiilor de “shopping-cart” moderne, si tehnologia HTML simplu isi castiga un loc in magazinele electronice, in special din gama celor care vand cateva produse, adesea specializate.

php cod dedicat 193 46.60%

OS-Commerce 139 33.98%

asp 30 7.28%

html 29 7.04%

action script 7 1.70%

jsp 6 1.46%

cgi 3 0.73%

javascript 3 0.73%

cfm 1 0.24%

flash 1 0.24%

Page 9: Studiu Comert Electonic Romania 2005

Modalitati de comanda

65 din magazine folosesc mai multe modalitati de comanda.

Prioritar este “cosul de cumparaturi”, ceea ce inseamna ca din punctul acesta de vedere suntem pe acelasi palier cu magazinele online din strainatate, care folosesc aceasta metoda din plin, si ca utilizatorii s-au educat asupra acestui mod de a comanda.

Telefonul ramane a doua optiune. Modalitatile de comanda prin formulare online si e-mail inca functioneaza, si de obicei in paralel sunt folosite. Ele de obicei sunt date ca alternative cosului de produse din dorinta de a oferi utilizatorului o mai mare posibilitate de a comanda.

Exista servicii care sunt oferite online si la acestea modul de comanda este evident prin abonarea pe baza de subscriere.

shopping cart 343 83.25%

telefon 55 13.35%

online formular 41 9.95%

email 28 6.80%

licitatie 5 1.21%

subscriere 4 0.97%

comparare preturi 1 0.24%

Page 10: Studiu Comert Electonic Romania 2005

Modalitati de livrare 43.20% Posta Romana 33.74% Curierat Rapid 15.53% Propria Distributie

Posta Romana ramane partenerul de baza al comerciantilor romani. Firmele de curierat rapid castiga teren insa nu este nici una sa se fi impus ca lider si sa dezvolte o solutie croita special pentru posesorii de magazine online.

In schimb creste forta comerciantilor care isi dezvolta propriile sisteme de distributie din nevoia de a isi servi mai bine afacerea. Parerea mea este ca in timp aceste firme vor deveni firmele specializate, cele care stiu exact problemele generate de acest tip de activitate si care vor deveni furnizorii de baza a acestor servicii.

Posta Romana 178 43.20%

curier rapid nespecificat 103 25.00%

propria distributie 64 15.53%

nici o informatie 29 7.04%

dupa cum convin partile 18 4.37%

livrare online 15 3.64%

Cargus 11 2.67%

Roexpress 8 1.94%

Nemo 7 1.70%

Fancourier 4 0.97%

TCE 2 0.49%

Urgent Curier 1 0.24%

UPS 1 0.24%

autoservire 1 0.24%

Sprint Curier 1 0.24%

DHL 1 0.24%

Page 11: Studiu Comert Electonic Romania 2005

Regimul taxelor de livrareIn majoritatea cazurilor platiti transportul.

Nu exista aici o regula internationala ca nu ar trebui platit. Insa defectul magazinelor romanesti este ca in majoritatea cazurilot costul transportului iti este comunicat in momentul in care vrei sa inchei comanda. Regula de aur ar fi sa existe o politica mult mai coerenta la nivel de tarifare privind transportul.

Mai multi comercianti lucreaza pe “paliere” de comanda in care livrarea gratuita este legata de valoarea comenzii. Bucurestiul ramane piata favorita, majoritatea comerciantilor fiind locati aici, unde isi permit prin distributie proprie sa livreze gratuit.

platiti tot 272 66.02%

nu e cazul 5 1.21%

gratuit (inclus) 42 10.19%

se convine mutual 4 0.97%

procentual 1 0.24%

nu exista informatii 21 5.10%

Conditionate   67

peste 20 RON gratuit 1 0.24%

peste 30 RON gratuit 2 0.49%

peste 50 RON gratuit 6 1.46%

peste 80 RON gratuit 6 1.46%

peste 100 RON gratuit 7 1.70%

peste 150 RON gratuit 1 0.24%

peste 200 RON gratuit 1 0.24%

peste 250 RON gratuit 3 0.73%

peste 300 RON gratuit 5 1.21%

peste 500 RON gratuit 3 0.73%

peste 1000 RON gratuit 5 1.21%

peste 1200 RON gratuit 1 0.24%

peste 1500 RON gratuit 1 0.24%

peste 100 Euro gratuit 1 0.24%

peste 500 Euro gratuit 1 0.24%

peste 1 cutie gratuit 1 0.24%

gratuit in Bucuresti 22 5.34%

Page 12: Studiu Comert Electonic Romania 2005

Modalitati de plata

413 magazine analizate. Trei sferturi din ele au modalitati de plata offline (mandat postal, ordin de plata, transfer bancar, plata la livrare, plata la sediu)

Doar 10% “joaca” prin metode de plata electronica doar, in special cele care se adreseaza diasporei, acelor oameni deja obisnuiti cu aceste metode moderne de plata.

15% pun la dispozitie mijloace alternative de plata , dupa posibilitatea clientului.

Comisioanele mari de la procesatori fac magazinele sa fuga de implementarea unor astfel de solutii. Lipsa de cultura in plata online a romanilor ar fi o a doua cauza. Sau poate fi pur si simplu ignorarea owneri-lor de magazine virtuale pentru a fi in ton cu vremurile si sa isi ajute afacerile.

offline 306 74.27%

online / offline 59 14.32%

online 41 9.95%

dupa cum se inteleg 6 1.46%

Page 13: Studiu Comert Electonic Romania 2005

Solutii de procesare plataonline 91 magazine au implementat online pay la 9 nu functioneaza

Din esantionul de magazine analizate observam ca undeva la 22% din ele au implementate solutii de plata online.

Se observa precaderea celor care vand pe piata diaspora o predilectie pentru 2CheckOut si la piata romaneasca o apropiere fata de E-Payment in zona de vanzari servicii sau arta si de DotAssure in zona de vanzari produse. De asemenea este un numar de magazine care isi semnalizeaza plata online insa nu si furnizorul, si iarasi ma gandesc la « uzabilitate » si cat de simplu e sa iti informezi clientul cine ii va procesa comanda inainte sa o faca.

nu au implementat 321  

Epayment 33 36.26%

DotAssure 16 17.58%

2CheckOut 10 10.99%

Romcard 10 10.99%

Plationline.ro 6 6.59%

Leul Virtual 5 5.49%

nu se specifica cine 6 1.46%

CC Now 2 0.49%

Moneybookers 1 0.24%

Shopthings.com 1 0.24%

Storm Pay 1 0.24%

Page 14: Studiu Comert Electonic Romania 2005

Publicitatea pe magazinele onlineTendinta aici e clara si explicabila ca

magazinul online sa se ocupe de vanzarea produselor sale si nu de a genera vanzari din publicitate.

Totusi avand in vedere contopirea unor interese, ar trebui sa existe din partea agentiilor de publicitate un mai mare interes in a obtine spatii pe aceste magazine. Un site de IT pe langa faptul ca vinde produse IT ar putea foarte bine sa promoveze un eveniment, o carte, un program.

Sistemele de resell-eri care in vest functioneaza foarte bine sunt aproape inexistente si asta datorita lipsei de experienta a proprietarilor de magazine.

in house 372 90.29%

Trafic Dublu 7 1.70%

Neogen 4 0.97%

Ad Media 3 0.73%

Boom 3 0.73%

Click Media 3 0.73%

Mediat 2 0.49%

Ad Banner 2 0.49%

Vodanet 2 0.49%

Ad Space 2 0.49%

Ad Zone 2 0.49%

Ad Click 2 0.49%

ARBO 2 0.49%

BX Media 2 0.49%

Google AdWords 2 0.49%

Index 2000 2 0.49%

Netfirms 1 0.24%

Own Network 1 0.24%

Plus Media 1 0.24%

Ads Federal 1 0.24%

Page 15: Studiu Comert Electonic Romania 2005

Promovarea magazinelor pe web

Cum se promoveaza magazinele online ? Practic … nu prea au sustinere. In afara de speranta de a fi gasiti din motoarele de cautare si cateva incercari timide de campanii, nu au promovare puternica.

Doar 20% beneficiaza sau de suportul care afacerile lor le au in mediul real (branduri nationale sau retele de magazine) , sau de o prezenta puternica online pe mai multe segmente.

De altfel acestea din urma sunt si magazinele cele mai competitive. Este o piata cu intrare libera insa daca se ignora principiile de baza ale marketingului din lumea reala a afacerilor nu se poate sa ajungem la afaceri de succes.

Nu au sustinere puternica 330

Propria retea online 31 37.80%

Propriul brand 22 26.83%

Retelele partenerilor 18 21.95%

Propria retea de magazine 10 12.20%

TV Shopping Marketing 1 1.22%

Page 16: Studiu Comert Electonic Romania 2005

Vizibilitatea magazinelor online romanestiMarea majoritate a magazinelor

online romanesti, 31% din ele, au intre 100 si 250 de potentiali clienti pe zi. Castigatoare aici sunt siturile de nisa, insa sunt prea putine specializate.

10% din magazinele din Romania au peste 2500 de potentiali clienti pe zi si acestea estimez ca realizeaza peste 70% din volumul vanzarilor online din Romania.

10% nu au afisate sisteme publice de monitorizare a traficului pe domeniile lor

peste   25000 6 1.46%

10000 - 25000 6 1.46%

5000 - 10000 12 2.91%

2500 - 5000 23 5.58%

1000 - 2500 37 8.98%

500 - 1000 61 14.81%

250 - 500 61 14.81%

100 - 250 130 31.55%

pana in - 100 36 8.74%

         

nu exista date     40 9.71%

Page 17: Studiu Comert Electonic Romania 2005

Concluzii

In ce priveste implementarea solutiilor de comert electronic in Romania este necesar:

- Companiile care fac acest lucru sa vina cu mult mai multa valoare adaugata in solutiile care le implementeaza, cu mai multa creativitate si suport pentru business

- Proprietarii de magazine online sau cei care doresc intrarea pe aceasta piata sa devina mult mai exigenti si mai atenti vizavi de afacerile electronice, care nu difera de afacerile lor reale

- Mediul romanesc in sine sa ofere mai multa informatie si implicare in dezvoltarea acestui nou tip de comert care are toate premisele de crestere.

- Sa se creeze mai des posibilitatea unor discutii pe aceste teme, fie din interes particular de piata, fie ca si politica a statului sau a unor organisme oficiale implicate direct.

Page 18: Studiu Comert Electonic Romania 2005

Au fost analizate …. 4121cadou.ro, 1click.ro, 2copii.com, 601.ro, abo.ro, accesorii-auto.ro/shop,

accesoriigsm.go.ro, accesoriitelefoane.ro, actionfigures.ro, aer-conditionat.com.ro, aeromodelism.com, agentie-publicitate.ro, albastra.ro, albumefoto.ro, alibris.ro, alienvault.com, all.ro, all4united.ro, allgsm.ro, allshops.ro, aloda.info, altex.ro,

american-catering.ro, andonet.ro, anticar.ro, anticariat-ezoteric.com, anticariatonline.ro, aoy.ro, aparatedigitale.com, aparatedigitale.ro, aparate-masura-

control.ro, ariston.com.ro, aromagia.ro, artshopromania.com, artsport.ro, atec.ro, aula.ro, autoart.ro, avoncluj.ro, basetrading.ro, b-digital.ro, bebecenter.ro, bebelusul.ro, bebelusultau.ro, bebetroy.ro, bebitosland.ro, bestphones.ro,

bestshopping.ro, bgd.ro, biamis.ro, biandratrading.ro/magazin_scule, bidding.ro, bitmedia.itcnet.ro, blackbeauty.ro, books-zone.com, borgdesign.net, boxe.ro,

buburuza.com, buchete.ro, bunuri.ro, buybooks.ro, buygames.ro, buyhardware.ro, buysoftware.ro, cablu-de-date.go.ro, cablurigsm.ro, cadoul.ro, cadoultau.ro,

cadourideosebite.ro, cadourirapide.ro, calmens.ro, calorifere.ro, camerazone.ro, camere.ro, cameredigitale.ro, camerefoto.ro, cardurimemorie.ro, caro.ro, cartea.ro,

cartimedicale.ro, cartipersonalizate.ro, carulcuproduse.ro, casadecomenzi.ro, casti.ro, cd.ro, cdstore.ro, cel.ro, cellularone.ro, centrale.ro, chelner.ro, chicbebe.ro,

chrisart.ro, clever.ro, clickshop.ro, clubbersguide.ro, comenzi.ro, comoaramea.ro, compania.ro, computermag.ro, computers-itshop.ro, comteleprest.ro/magazin, conectica.ro, contactcallshop.ro, copilulmeu.ro, coroane.ro, cosmeticeavon.net,

cosmeticeonline.ro, crotal.ro, culinar.ro, cumpa.ro, cumparaieftin.ro, cumparaturi.ro, cumparaturi-online.ro, danticariat.ro, datasistem.ro, dbsystems.ro, dc-shop.ro,

dhouse.ro, diablo.ro, digimag.ro, digistore.ro, digitalmall.ro

Page 19: Studiu Comert Electonic Romania 2005

Au fost analizate …. 412digitalplace.ro, digitals.ro, digitalworld.ro, digitalyou.ro, discovershoes.com, dol.ro,

domo.ro , dorderomania.com , dpap.ro, dsa.ro , e4you.ro, e-bay.ro, e-bilet.ro, e-broderie.com, ecadoul.ro , ecarti.ro, ecumparaturi.ro, edelweissgrup.ro, edituradp.ro,

edituraobiectiv.ro, editurasigma.ro, edituratehnica.ro, edrinks.ro, eflamingo.ro, elanko.ro, eldoradobijuterii.ro, electro-metal.ro, electrovox.ro, elektra.ro, emag.ro, emania.ro, emma.ro, ename.ro, e-plazza.ro, e-prepay.ro, erogen.ro, eromanian.ro,

erotica.ro, eroticshop.ro, e-saratoga.ro, esente.ro, e-tricouri.ro, euroalia.cryssoft.com, eutopiagardens.com, excopyer.ro, expertdigital.ro, expresoare.ro, e-zine.ro, ezo-shop.ro, f64studio.ro, fantezia.ro, farmaline.ro, farmavit.ro, favorit.ro, feng.shui.ro, fiesta.ro, fisela.ro, flamingo.ro, floridelux.ro, flowersonline.ro, focus94.ro, folium.ro, fono.ro, fotopipe.ro, fotoprint.ro, fotoshop.ro, freeshop.ro, fungift.ro, futureshop.ro,

gameshop.ro, gecadnet.ro, generalpyt.ro, geocenter.ro, glassart.ro, goshopping.ro, h2o.ro, hiphopusa.ro, hollandiagreen.ro, homedigital.ro, hotbikini.ro, hypersport.ro, icoane-arts.ro, ideeaeuropeana.ro, imcomex.ro, individeo.ro, inkshop.ro, insoft.ro,

instantsite.ro, integrame.ro, intercontmusic.ro, iplus.ro, itmag.ro, itmall.ro, jocurioffline.ro, jucarii.com.ro, jucarii-online.com, jumper.ro, junior.ro, kadoli.ro,

kadouri.ro, keystore.ro, kilipir.com, kiosk.ro, krif.ro, lapiata.ro, laptop.ro, lenjerie-romantic.ro, lenjerie-sexy.ro, libraria-academica.ro, librarianoi.ro, libraria-noi.ro, librariaonline.ro, librariata.ro, librarie.net, librariesigma.ro, librariilehumanitas.ro,

licitatzii.ro, litera.ro, lucman.ro, magazin.elkasystems.ro, magazin.fcrapid.ro, magazin-mobila.ro, magazinonline.ro, magazin-online.ro, magazinpc.ro,

magazinultau.ro, magazinvirtual.ro, magicashop.ro, magiclife.ro, magicomputers.ro, magicshop.ro , mamanatura.ro, manualeauto.ro, marketonline.ro, masinicasnice.ro,

masinidespalat.ro, megamarket.ro, megaoferta.ro, meteorpress.ro, mibo.ro, minim.ro, mmusic.ro, mna.ro, mobilepc.ro, modelism.sierra.ro, modern.ro, momentespeciale.ro,

Page 20: Studiu Comert Electonic Romania 2005

Au fost analizate …. 412mormota.ro, multimediashop.ro, mybooks.ro, mylaptop.ro, myphone.ro, narghilele.ro,

naturaplant.ro, navigatorcenter.ro, neomax.ro, neomobile.ro, nexial.ro, niculescu.ro, nordexpres.ro, oem.ro, oferta9.ro, okazii.ro, oktal.ro, omegarom.ro, palarii-sepci.ro,

panasonicshop.ro, panda.ro, parfumuri.net, partyshop.ro, pc.pad.ro, pczone.ro, pentrupici.ro, pepos.ro, petmania.ro, pixuri.ro, platestefactura.ro, postmarket.ro,

plaza.turboshop.ro, pop.store.ro, primacarte.ro, printmania.ro, producton.ro, produsealoe.com, produsecuratenie.ro, produsenaturiste.ro, promed.ro, promotion.ro, propc.ro, rotecmunc.ro,

puideom.ro, radiatoare-decorative.ro, raft.ro, rallyshop.ro, ramila.ro, raobooks.com, redis.ro, repka.ro, reviga.ro, rhc.ro, romcadou.ro, robbybubble.ro/magazin.php,

rockshop.ro, rogoblen.ro, romall.ro, rs.ro, romanianflowershop.com, romanianquiltstudio.com, rtelgsm.ro, sanatateata.com, sanomahearst.ro, seektron.ro,

selectshop.ro, sell4all.ro, sexcharme.ro, sexfiles.ro, sex-shop.ro, sexshophot.ro, sexshop-romantic.ro, sexshops.ro, sexstuff.ro, sfinx-bebe.ro, shop.alaturidevoi.ro, shop.digiton.ro, shop.rodipet.ro, shopgsm.ro, sibella.ro, sicstech.ro, sigmanet.ro, slogan.ro, smarket.ro,

smartbuy.ro, smart-com.ro, smsoft.ro, snowboard.ro, sofamusic.ro, soft-expert.ro, sport.actual.ro, stilxxi.ro, stonet.ro, storagepc.ro, suvenir.ro, sys-net.ro, systems.ro,

tajmahal.ro, tecshop.ro, telcetera.ro, telecomanda.ro, telecomenzi.ro, telshop.ro, teora.ro, terapeut.ro, termosolare.ro, thestore.ro, tianshi.ro, tntgames.ro, totalcomenzi.ro,

treiursuleti.ro, tricoaie.ro, tricou.ro, tricouri.ro, tronix.ro, tst.ro, tunic.ro, twister.ro, tzoale.ro, ultrapro.ro, unitedgruoup.ro, universultau.ro, universalnutrition.ro, usor.ro/turtle, usphoto.ro,

vegastel.ro, verasys.ro, viatalunga.ro, vinbun.ro, virtualshop.ro, vitacare.ro, vitashop.ro, voiptel.ro, voxtel.ro, vshop.ro, webstal.ro, xbyte.ro, xdata.ro, xmag.ro, xsport.ro,

zassproteus.ro, zexstar.com, ziua.net/barbu