StudDень: April 2015

28

description

 

Transcript of StudDень: April 2015

2

АКТУАЛЬНО4 Святкуй Великдень з нами!

 СОЦЭКОНОМ LIFE

6 Проблема безробіття в Україні, або як ми хочемо брати приклад зі Швеції8 Пенсионная реформа

10 Щоденник волонтера11 У Дніпропетровському театрально-художньому коледжі знову скандал

 НАУКА

12 5 фактів про кохання з точки зору науки15 Носимый метроном стучит в вашем ритме

 ЧЕРЕЗ ТЕРНИ К ЗВЕЗДАМ

16 История жизни: Успех Юлии Литвиненко17 Профорієнтація: відомі письменники та їх професії

 ПУТЕШЕСТВИЯ

19 Отдых в Европе. Какой он?20 7 глвАных достопримечательностей Бали

 КУЛЬТУРА

22 Вечер во имя Марии23 Я Вам цей борг нІколи не залишу…

 СОВЕТЫ

24 Как выжить в общаге25 Чтение по диагонали

 НАШЕ ТВОРЧЕСТВО

26 Красочная утопия

3

Для багатьох з нас Світле Христове Воскресіння пов'язано з маминими або бабусиними пасками, битими фарбованими яйцями, веселим застіллям, гостями і теплими весняними днями. Ми не замислюємося, фарбувати або не фарбувати яйця. Ми печемо паски, адже всі так роблять, ще наші бабусі і дідусі так відзначали це свято. А між тим деякі традиційні страви приготовані на Великдень мають свої великодні традиції. Але звідки взялися всі ці пасхальні традиції? Спробуємо розібратися.Великодні традиції беруть свій початок у богослужінні, наприклад, багатий стіл і розмах гулянь на Великдень в чому пов'язаний з розговіння після тривалого утримання під час Великого посту. Зараз великодні страви це не більше, ніж смачна їжа, наповнена символічним змістом, причому, не всі знають значення того чи іншого блюда, а просто ставлять їх на стіл, тому що це традиція. А раніше вважалося, що великодні страви, освітлені в церкві молитвою, мають силу допомагати віруючим у важкі періоди життя, тому до приготування страв святкового столу підходили з усією відповідальністю і обов'язково несли до церкви.Раніше існували такі цікаві великодні традиції, пов'язані з їжею, які в наш час можуть здатися кумедними. Наприклад, навряд чи хтось із сучасних людей стане зберігати кістки, що залишилися з великодньої трапези, щоб влітку під час сильних дощів кидати їх у вогонь, щоб запобігти удари грому і блискавки. Багатий урожай можна було забезпечити зерном, варто було тільки поставити його перед образами під час пасхального молебню, щоб священик окропив його святою водою. Ще одна цікава великодня традиція, яку сучасна людина може пов'язати з елементарної гігієною, це обов'язок кожної господині ховати освячені продукти, щоб жодна миша не змогла ними поласувати. Вважалося, що якщо миша з'їсть хоча б маленький шматочок освяченої їжі, то у неї виростуть крила і вона негайно ж перетворитися на кажана.Крім таких кумедних традицій, які навряд чи дожили до наших днів, існують і ті, які пройшли крізь роки і збереглися практично в незмінному вигляді. Цікаво те, що після такого строго Посту пасхальний стіл не має взагалі ніяких заборон на продукти. Звичайно, на будь-якому столі в це світле свято повинні бути традиційні страви, такі як паска, паска і яйця, але крім них на стіл можна поставити м'ясні, молочні та будь-які інші страви. Великодні традиції такі, що стіл накривається на цілий день, а всі, хто входить гості запрошуються господарями покуштувати частування, але ніхто не буде проти, якщо ви вирішите поласувати чимось і без спеціального запрошення.4

В Україні існує такий великодній звичай — молоді хлопці розпалюють вогонь недалеко від церкви і гріються біля нього всю ніч, в той час як їхні матері, дружини і сестри стоять навколо церкви з великодніми пасками. При випіканні пасок, українки, які мають незаміжніх чи нежонатих дітей, запікали в паску надії на вдалий шлюб своїх дітей. Для цього вони, саджаючи паску в піч примовляли: «Паски в піч, а ви, хлопці та дівчата, не сидіть, а заміж йдіть». Ще на Великдень молоді хлопці забиралися на дзвіницю і дзвонили в дзвони. Вважається, що у тих, хто це зробить голосніше за всіх, буде найкращий урожай гречки. У понеділок після Великодня українські хлопці обливали дівчат водою. У вівторок же все змінювалося, і наступала черга дівчат обливати водою хлопців. На Великдень в Україні хлопці обов’язково споруджували гойдалки, на яких потім каталися парки з дівчатами, а також всі діти і старі. Вважалося, що під час гойдання люди позбувалися від поганих помислів, що накопичилися за зиму. До свята Великодня можна ставитися зовсім по-різному, можна вважати його виключно церковним святом, а можна сприймати його як частину нашої культури і наших традицій. Якщо ви святкуєте Великдень, печете або купуєте паски, фарбуєте яйця і частуєте ними своїх близьких, то напевно не раз замислювалися про те, чому ми дотримуємося всі ці традиції і звідки вони взялися. Можна щиро вірити в чудодійну силу освячених крашанок та пасок, а можна просто приєднатися до найвеселішого, радісного і значного християнського свята, запросити за стіл найближчих людей, розділити з ними пасхальну трапезу і розповісти про цікаві великодні традиції.

ЮЛІЯ СОКОЛКО

5

На порозі 2015 року Національна рада реформ визначається з майбутніми нововведеннями, тими, хто буде за них відповідати, і способами реалізації програм. Запланованих реформ біля п’ятнадцяти, але серед них немає нічого про проблеми ринку праці та ліквідацію суцільного безробіття. Через економічну кризу дедалі гострішою стає проблема безробіття. Вже більше ніж півроку Україну накриває хвиля скорочень і масових звільнень. За статистикою Державної служби зайнятості і Державної служби статистики, на жаль, найбільше від цього страждають молоді спеціалісти. Загалом Держстат фіксує загальне зростання рівня безробіття населення з 7,6% до 8,6% за перше півріччя 2014 року. Таким чином, загальна кількість безробітних в державі складає 1,7 мільйона. Для порівняння, в середньому за 2013 рік відповідний показник становив 7,2%. Ці драматичні цифри віддзеркалюються на життях звичайних людей, які прагнуть допомоги. Хоча дослідники спростовують таку інформацію, говорячи, що критичного росту безробіття в Україні немає і український роботодавець взагалі не дуже схильний звільняти, наша держава потребує в реформах цієї сфери і ефективних дій щодо покращення ринку праці. Адже саме він відображає більшість політичних і соціально-економічних процесів, що відбуваються у державі. Очевидно, в першу чергу необхідно оптимізувати ситуацію на ринку праці, яка надалі забезпечить зростання виробництва та добробуту українців. Звичайно, політики якимсь чином хоч роблять вигляд, що цікавляться цією проблемою і її вирішенням. А саме Міністр соціальної політики наполягає на тому, що ми маємо реформувати цю сферу конкретно за шведськими стандартами, адже їхня модель організації та регулювання ринку праці визнана передовою в Європі. Чому ж насправді Мінсоцполітики вважає за необхідне взяти за приклад досвід Державної служби зайнятості Швеції під час втілення реформ в Україні?

6

Вивчаючи систему організації ринку праці в Швеції і їхнього працевлаштування, відмінності з Україною помітити важко, але все ж таки вони є. Шведи в першу чергу керуються у сфері зайнятості даними, побудованими на основі опитування роботодавців, підприємців, що дозволяє двічі на рік робити прогнози та уникати негативних явищ у працевлаштуванні. Також необхідно починати з законодавчої бази, як робили більшість європейських держав. Наприклад, Швеція має низку законів, які стосуються відносин між роботодавцем і працівником, роботодавцем і профспілкою, можливості затвердження заробітної плати на договірній основі, різновидів податків і головне – страхування від безробіття. Україна на відміну від Швеції, маючи подібне законодавство, порушує його або просто не виконує.

Прикладом цього є жіноче працевлаштування. Незважаючи на те, що сьогодні жінки та чоловіки мають однакові права у сфері праці, для більшості працездатних жінок влаштуватися на роботу важкувато. Об’єктивно жінки є менш конкурентоспроможною категорією на ринку праці. Все починається ще з подачі об’яви про відкриття вакансії.

В газетах та в інтернеті тисячі оголошень, де у вимогах до кандидатів зазначено стать та вік. Через це деякі вигідні професійні пропозиції залишаються для жінок недоступними вже на першому етапі. Тому необхідно також поставати питання не просто безробіття і невідповідності попиту та пропозиції, а також елементарного дотримання закону роботодавцем і працівником. Модель ринку праці Швеції поєднує у собі і конкурентоспроможну промисловість, і бізнес з ефективною системою соціального захисту населення. Є надія, що погляди політиків цілком і повністю направлені на майбутнє держави. Ситуація, що відбувається в країні, вимагає швидкої реакції щодо захисту українського народу. Звичайно, за один день змін не буде, як і за місяць, а то й рік. Але плани міністра соціальної політики, співпраця з досвідченими сторонами, дає надію на якісні і ефективні дії для покращення ринку праці та працевлаштування.

ОЛЕКСАНДРА КАПІТОНОВА7

Политическую и экономическую ситуацию в нашей стране сегодня можно смело называть критической. Неокрепшая после революции страна подвергается внешней агрессии, теряет свои территории, каждый день гибнут солдаты и мирные граждане, инфраструктура рушится, курс доллара постоянно колеблется, государственный долг уже превышает золотовалютный запас нашей страны почти в два раза. Казалось бы, стоит провести ряд удачных реформ, благодаря которым страна могла бы выйти из кризиса. Но эти реформы больше напоминают украинцам различные способы наполнения казны за счёт последних материальных запасов народа. Для примера рассмотрим запланированную на 2015 год пенсионную реформу.

В свободный доступ попали предварительные предложения Кабмина по жесточайшей экономии на всем, на чем возможно.  В том числе 4,3 миллиарда гривен Министерство финансов планирует сэкономить на украинских пенсионерах. Ведомство предложило урегулировать вопрос о повышении пенсионного возраста и страхового стажа. Так, льготный пенсионный возраст может повыситься для женщин - на 10 лет, для мужчин - на 5 лет, а необходимый стаж, дающий право на пенсию за выслугу лет может повыситься до 7 лет. По подсчетам чиновников реальная экономия от таких мер может составить 531,8 млн. гривен.

В Министерстве финансов планируют ограничить выплаты пенсий работающим пенсионерам до 90 процентов назначенной пенсии. Но не ниже размера прожиточного минимума, установленного для лиц, утративших трудоспособность. 

8

Предусматривается приостановить индексацию пенсий ради стабилизации экономики Украины. Это значит, что сумма пенсии не будет пересчитываться даже в случае подорожания потребительских товаров и услуг. В министерстве посчитали, что это позволит сэкономить около 2879,8 млн гривен.

Предлагается также пересмотреть минимальный размер пенсии по случаю потери кормильца, которые назначаются членам семей военнослужащих и правоохранителей. Такая пенсия в двукратном размере прожиточного минимума будет выплачиваться только семьям лиц, погибших, защищая Родину. Членам семей военнослужащих, которые не являются участниками АТО и инвалидами войны, пенсии по потере кормильца выплачиваться не будут. Экономия в этом случае может составить 893,3 млн гривен.

Также Минфин предлагает снизить размер пенсии, назначенной по специальным законам с 70 до 60 процентов заработной платы. В среднем уменьшение пенсии государственного служащего составит около 373 гривен, а народного депутата - около 1000 гривен. Также чиновники хотят заморозить пересчет специальных пенсий в случае повышения заработной платы работающим государственным служащим и приравненным к ним лицам. Это будет касаться 165 300 украинцев.

Как видим, с пенсионной реформой ситуация складывается очень печально. Ощущая острый недостаток материальных средств для жизни, одни люди обвиняют во всех бедах власть, готовясь выйти с требованиями на новый Майдан, или при первой возможности взять в руки флаг другой страны и призывать к расколу государства. Другие, понимая всю сложность положения, стараются терпеть до последнего, ведь любые междоусобицы внутри государства могут быстро ослабить его перед внешним врагом. А нам, простым гражданам, остаётся только надеяться на лучшее и выполнять каждому свою работу, внося свой маленький вклад в нашу общую будущую победу.

9

Я - звичайна 17-річна дівчина з провінційного міста, навчаюся на журналіста, люблю Фіцджеральда, Ремарка та каву. Таких, як я, загалом, мільйони. А хочете дізнатися, чому читатимете саме мій щоденник? Бо працюю волонтером в одному з координаційних центрів, який допомагає приїжджим із зони АТО. Зараз моя сфера роботи в основному - видача речей біженцям, іноді - гаряча лінія. Те, що спочатку сприймаєш, як щось надзвичайне - із часом стає просто трудовими буднями. Саме ними і хочу з вами поділитися. Як усе починалося, або тиждень перший. ПОНЕДІЛОК. Надивившись відео про життя людей у Дебальцевому, ми стрімголов помчалися з подругою до координаційного центру. Зайшовши до одного з кабінетів, ми познайомилися з координатором Антоном. І, звісно, почали нашу бесіду текстом "відправте нас у Дебальцеве!". На що Антон поставив нам питання: "А пожити ще ви не хочете?" Поки ми думали над цим питанням, хлопець заявив, що не може нас туди відправити, не називаючи причин. Додавши, що чекає на нас завтра в координаційному центрі. ВІВТОРОК. Ми з Дариною мали змогу спостерігати за роботою. Нам показали всі відділи та розказали систему, за якою вони працюють: реєстрація, аналітичний відділ, психолог, медичний кабінет, дитяча кімната, приймальня, видача та розселення. Сьогодні ми розкладали речі на видачі, радіючи тому, що все виявилося так легко. СЕРЕДА. Як я помилялися вчора! Сьогодні ми були в справжнісінькому пеклі. Шостий поверх... Туди стікаються всі речі, які приносять люди. Абсолютно всі. А ти потрапляєш у кімнату, де маєш їх розділити за певними категоріями і поскладати. Але ми з Дариною займалися перевезенням їх до іншої будівлі. Ще з двома хлопцями, які не надто працелюбні, спустили близько сотні пакетів з речами із шостого поверху, а потім їх же підняли на третій у іншому місці. Втомилися так, що не хотілося жити. ЧЕТВЕР. Алілуя!!! Нас не відправили на шостий поверх!!! А до цього я і не знала так добре, що таке щастя! Дарина пішла працювати на реєстрацію, а я - на видачу речей. Звісно, вдавалося спочатку не все. Я не встигала запам’ятовувати асортимент, підтримувати порядок і в той же час відповідати на питання людей. Повернулася додому о восьмій вечора. П’ЯТНИЦЯ. Кінець першого робочого тижня. Попри неймовірну втому, хочеться прийти сюди і завтра, і післязавтра, і після-післязавтра. Стоп. Через два дні я ж уже знову буду тут. Дарина закохалася в Антона. Тому тягне мене за рукав до його кабінету, заходить - і мовчить. А мені доводиться щоразу викручуватися. Його начальниця надто косо на нас дивиться. А Даринка квітне і пахне! Ну, я, власне, теж щаслива. Що ж нам приготує наступний тиждень? ;)

ЯНА КОВАЛЕНКО10

Студенти другого драматичного курсу незадоволені тим, що звільнили їх улюбленого викладача – Володимира Петренка. Кажуть, саме до нього, керівника театру „Віримо”, і йшли навчатися.Володимира Євгенійовича звільнили через те, що він принципово відмовився проходити обов’язковий медогляд. Викладач пояснює: директор закладу не створив для цього належних умов.До того ж, усі кандидатури, які Петренко пропонував для поповнення педагогічного колективу на курсі, були відхилені директором закладу Вікторією Івановою-Бикановою. Вона пояснює це тим, що за новим законом про освіту, викладати у вищих навчальних закладах можуть лише педагоги з кваліфікаційним рівнем — магістр.З вищезазначеного курсу також відрахували двох учнів – Іллю Бондаря та Тетяну Потійко. У наказі зазначається: причиною цього стало «повторне порушення протягом року правил внутрішнього розпорядку». Проте студенти вважають, що вони просто стали заручниками конфлікту. До того ж Тетяна була старостою курсу. Каже, відрахували її через те, що організовувала акції протесту для повернення улюбленого викладача.31 березня у коледжі зустрілися викладачі, студенти та радник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Борис Трейгерман. Але дійти згоди сторони конфлікту не змогли. Тому Борис Трейгерман запропонував створити незалежну комісію, котра допоможе у вирішенні конфлікту. До неї увійдуть компетентні співробітники облдержадміністрації, а також співробітники департаменту освіти і культури. Спеціалісти будуть зустрічатися з учнями та педагогами і в кінці мають винести рішення – чи правомірним було рішення директора Дніпропетровського театрально-художнього коледжу стосовно відрахування двох учнів з курсу Володимира Петренка. Працювати незалежна комісія буде протягом тижня. Потім винесе свій вирок.

 ВАЛЕРІЯ ЧУГУЙ

11

КОХАННЯ – дуже дивне явище. Ти стаєш незбагненно, абсолютно залежним від однієї конкретної людини. Навіть коли звичайні повідомлення від неї приносять задоволення, ти намагаєшся провести з нею максимально можливу кількість часу. Ти бачиш у ній тільки позитив. Коли ти з цією людиною – світ стискається до… вас обох.

Однак неврологи вбачають у коханні звичайну залежність. Не перед усіма з’являється шанс закохатися, але це нерідке явище, і, більш того, це відмінна риса людини як біологічного виду. Проте, донедавна неврологія наполегливо ігнорувала любов як тему для наукових досліджень.«Більшість досліджень присвячені негативним «симптомам» кохання – депресії та залежності, а не задоволенню»,- Донателла Марадцині, психіатр.

Хелен Фішер, дослідник з Ратгерського університету, використовувала МРТ (магнітно-резонансну томографію) та інші методи візуалізації процесів мозку, щоб дослідити закоханість й тривалість прив’язаності. Науковець також зауважує, що «прийняття того факту, що існують спеціальні механізми, відповідальні, у першу чергу, за кохання, – це новий підхід до науки».Таким чином, наукове дослідження кохання почалося зовсім недавно, і його феномен й досі залишається великою загадкою. Проведені дослідження – це тільки початок. Поки вони здатні тільки «натякнути» на неврологічну основу кохання, а не довести її.Однак є КІЛЬКА ФАКТІВ ПРО ЛЮБОВ, які науковцям вже вдалося відкрити.1. ПЕРШІ ЕТАПИ ЗАКОХАНОСТІ ДУЖЕ СХОЖІ НА НАРКОТИЧНУ ЗАЛЕЖНІСТЬФішер відокремила початкові стадії кохання від тривалої, трохи стриманішої, фази прив’язаності. Вона помітила, що мозок у першому випадку дивовижно схожий на мозок наркозалежного.Коли ми просканували тих, хто закохався зовсім недавно, ми помітили підвищену активність у декількох відділах мозку. Найбільшими з них є вентральний відділ покришки середнього мозку (VTA) та хвостате ядро.

12

2. КОЛИ ВИ ЗАКОХУЄТЕСЯ, ВАША ЗДАТНІСТЬ ТВЕРЕЗО ОЦІНЮВАТИ СИТУАЦІЮ ЗНИЖУЄТЬСЯ

Дослідження мозку Саміром Зекі, нейробіологом з Університетського коледжу в Лондоні, пояснює, чому закохані бачАть один в одному тільки позитивні сторони. Зекі провів МРТ і показав людям фотографію їхньої закоханості. Він помітив зниження активності у мигдалеподібних тілах. Активність мигдаликів зазвичай підвищується у стресових ситуаціях і при оцінці ситуації під час спілкування, наприклад, щоб зрозуміти, бреше інша людина чи ні.Зниження активності у цих відділах, як вважає Зекі, скорочує кількість негативних оцінок і недовіри до іншої людини, що дозволяє досягти більшої близькості.3. МІЖ КОХАННЯМ ТА ОБСЕСИВНО-КОМПУЛЬСИВНИМ РОЗЛАДОМ (ОКР) Є БАГАТО СПІЛЬНОГО

У серії експериментів Університету Пізи, Марадцині та її колеги вивчали серотинін (нейромедіатор, що відповідає за відчуття задоволення) у мозку людей, котрі, як стверджують науковці, були закохані минулі півроку. Низький рівень серотиніна може призвести до одержимості й ревнощів у відносинах.Ми звикли думати, що любов – це позитивна емоція, але в усіх піддослідних було виявлено знижений рівень серотиніна. Більш несподіваним фактом є те, що він дорівнював рівню людей, які страждають обсесивно-компульсивним розладом, тобто настільки низький, що «мої біологи, розглянувши результати, подумали, що у всіх людей ОКР».Отже, встановлено, що люди, котрі страждають від ОКР, мають знижений рівень серотиніну, що й призводить до їхнього постійного відчуття тривоги. Коли ж йдеться про кохання, нестача серотиніну призводить до одержимості, ірраціонально-ревнивій поведінці, яку ми можему помітити у деяких людях.

Обидва відділи – ключові у механізмі. Вони передають сигнали іншим відділам мозку за допомогою нейромедіатора дофаміну, таким чином викликаючи відчуття радості. Підвищена активність VTA (фото А) спостерігається при усіх видах залежностей – нікотинової, алкогольної, героїнової чи ігрової. У будь-якому випадку, з кожною дозою ми отримуємо дофамін. Фішер стверджує, що це пояснює відчуття залежності, яке переживають багато людей, закохуючись. Вона також вважає, що первинні стадії любові повинні розглядатися як жага чи голод, ніж як стабільна, постійна емоція.

13

4. НЕРОЗДІЛЕНЕ КОХАННЯ СХОЖЕ НА ЛОМКУФішер також просканувала мозок тих людей, які

потерпали від нерозділеного кохання. Беручи до уваги той факт, що кохання має багато спільного з іншими залежностями, недивно, що, коли піддослідним показували фото тих, кого вони люблять, їх мозок виглядав так само, як мозок наркомана при ломці.

Іншими словам, «знедолені» у коханні досі зберігають увагу на об’єкті пристрасті, який залишається недосяжним. Однак один з позитивних моментів дослідження показав, що чим більше часу минуло з моменту відмови, тим нижче рівень активності у відділах мозку, співвідносних з відчуттям прив’язаності.

5. ТРИВАЛА ПРИВ’ЯЗАНІСТЬ ВІДРІЗНЯЄТЬСЯ ВІД ЛЮБОВІ НА «ПЕРШИХ СТАДІЯХ»

Фішер та інші дослідники бачать різницю між цими послідовними стадіями кохання з вагомої причини – з точки зору поведінки й мозкової активності вони досить відрізняються.МРТ-дослідження пар, які були щасливі у шлюбі протягом десятиріч, показали, що коли вони бачили фотографії один одного, активність спостерігалася в інших відділах мозку, на відміну від «молодих» пар. Активність була помічена не тільки у VTA, а й у блідому ядрі головного мозку – відділі, що відповідає за материнський інстинкт. Це було доведено у дослідженнях, проведених на тваринах.

Досі не зрозуміло, як люди переходять від першої фази до другої, але Фішер висуває гіпотезу, що вони підтверджені певними механізмами еволюції. Перша хвиля одержимості проходить, дозволяючи людям сфокусуватися на одному партнері для народження дітей. Друга фаза кохання еволюціонує, пов’язуючи людей на довгий час, якого достатньо для виховання дітей. 

ВІКТОРІЯ БАСОВА

14

Цифровой метроном Pulse, представленный на краудфандинговом* портале Indiegogo, обязательно заинтересует тех, кто серьезно увлекается музыкой.

Новый носимый гаджет Pulse представляет собой метроном, который надевается на руку. За 200 лет изобретения метронома он особо не изменился, но новинка может сделать прорыв в мире музыкантов. Но это не просто цифровой аналог старого доброго метронома – Pulse работает вместе с мобильным приложением, помогая репетировать и держать ритм на концертах.

Устройство надевается на запястье или куда вам будет угодно. Во время игры Pulse начинает вибрировать в нужном ритме, выбранном в приложении. После этого музыкант может просто повернуть механизм на гаджете, чтобы «подкрутить» до нужного темпа в случае необходимости. Это устройство синхронизируется с приложением, установленным на смартфоне. Каждый раз прерываться и доставать смартфон нет надобности.

Метроном вибрирует, помогая музыканту держать ритм. Через Bluetooth приложение определяет темп для десяти Pulse-метрономов: можно задавать ритм рок-группе, джаз-бэнду или небольшому оркестру. Изначально разработчики хотели заставить сам смартфон вибрировать в ритм, но позже поняли, что в пылу игры на инструменте редкий музыкант распознает вибрации смартфона в кармане. Вибрация устройства в 600 раз сильнее вибрации обычного смартфона.

Кампания по сбору средств на новый метроном Pulse идет на Indiegogo. Сейчас можно вложиться в сумме $115, чтобы получить метроном, дальше он будет стоить $129. Разработчики уверяют, что запустят Pulse в производство в любом случае. Даже если краудфандинговая кампания провалится – они уже потратили 9 месяцев на работу над девайсом и не собираются сдаваться.•Краудфа́ндинг (народное финансирование) — это коллективное сотрудничество людей, которые добровольно объединяют свои деньги или другие ресурсы вместе, как правило через Интернет, чтобы поддержать усилия других людей или организаций.

АННА ЧЕРЕВКО15

Эту статью я решила посветить Юлии Литвиненко, популярной телеведущей телеканала «Интер», которая в свое время закончила наш факультет и добилась значительных успехов в области журналистики.

Юлия Леонидовна Литвиненко родилась 7 ноября 1976 года в г. Ингулец. С шести лет мечтала работать на телевидении. Окончила Ингулецкую Гимназию № 127. В 11 классе выиграла олимпиаду по журналистике и получила право без экзаменов поступить на журфак ДНУ.

С 1994 по 1999 Юлия была стрингером телекомпаний "1+1" и "СТБ". С 1996 по 1999 начала работать выпускающий редактором и ведущей программы "Новости", автор и ведущая программы "Вот человек!" на "11-м канале" в г. Днепропетровске. Так же работала радиоведущей прямого эфира на радиостанции "RadioMix" После чего переехала жить в Киев, где создала свой проект, в котором она же и заняла место ведущей "Вопрос дня" на телеканале УТ-1.

С 2001 по 2003 - Ведущая информационной программы "Факты" на телеканале "ICTV".

С 2004 работала на канале К1 и была автором ведущей программы "Позаочі".

Уже через 4 года стала фактически постоянной ведущей на канале «Интер».

Успехи Юлии Литвиненко были достигнуты кропотливым трудом, как журналистка Юля проявляла себя в различных сферах радио, телевиденья, газеты и со временем достигла значительного успеха, который не остался не замеченным.

ВЛАДА ЛЕВЧЕНКОВА16

Не завжди писемний талант відкривається одразу, а тим паче визнається. Зокрема, Джек Лондон, Андрій Платонов та Роберт

Фрост працювали на заводах, а літературна діяльність Дона Делілло має безпосередній зв’язок з його роботою

паркувальником.Чарлз Буковскі – працівник ремонтної бригади на залізниці, працівник Червоного хреста, прибиральник, заправник, охоронець, мийник посуду, працівник складу, експедитор, листоноша, водій вантажівки, поштовий клерк, працював на бійні худоби, на фабриці собачих бісквітів та фабриці флюоресцентних ламп. І це тільки частина списку – загалом за своє життя Чарлз Буковскі змінив понад 100 професій-випадкових заробітків.Джек Керуак – заправник, збирач бавовни, сторож, кондуктор в електричках, мийник посуду, будівельник. Внаслідок роботи матросом на торгівельному флоті з’явився на світ його перший роман «Море — мій брат» («The Sea is My Brother»).Дон Делілло – паркувальник. Робота була нудна, тому він багато читав – а потім і сам став письменником.Стівен Кінг – швейцар, після університету працював у пральні, викладав у школі через фінансові труднощі, брав участь у створенні міні-телесеріалу «Королівський шпиталь».Андрій Платонов – працював у майстернях з виробу млинових жорен, поденником і по найму, хлопчиком в конторі страхового товариства, помічником машиніста на локомобілі, ливарником на заводі труб, помічник машиніста паровозу, інженер-меліоратор і фахівець з електрифікації сільського господарства, двірник.Джон Грішем – доглядальник, поливав рослини за долар на годину. Потім його підвищили – він став займатися садовими огорожами (півдолара надбавки до платні). Потім Грішем усвідомив, що «робота не дуже перспективна» – і подався в слюсарі-водопровідники.Максим Горький – з 11 років почав працювати: мийник посуду в буфеті на пароплаві, сторож, пекар, «хлопчик» при магазині, зважувач, навчався в іконописній майстерні.Джозеф Хеллер – підмайстер коваля, кур’єр, клерк. Також вів наукову роботу в Оксфорді за програмою стипендій Фулбрайта. Здійснив 60 бойових вилетів на бомбардувальнику B-25 в Італії.Марграрет Етвуд – касирка і подавець у кав’ярні в Торонто (цей досвід завдав їй глибоку психологічну травму).

17

Роберт Фрост – газетоноша, помічник викладача, майстер по заміні електричних ламп на заводі. Поет-фермер та учитель. Коли йому було 15, в місцевій газеті надрукували його вірш. Наступна публікація аж у віці 40 років – саме ця книга, «На північ від Бостона» («North of Boston») й принесла йому славу.Дуглас Адамс – санітар в лікарні, сільгоспбудівельник, прибиральник курників, охоронець в готелі та охоронець сім’ї нафтового магната з Катару.Михайло Шолохов – вів перепис населення, вантажник, каменяр, діловод заготівельної контори, продовольчий інспектор.Джон Стейнбек проводив екскурсії по рибоводному заводу – і таким чином познайомився зі своєю майбутньою дружиною. Потім протягом тривалого часу він працював комірником на складі.Герман Мелвілл– юнга на круїзному лайнері. Здійснив одну подорож – з Нью-Йорка до Ліверпуля.О. Генрі – аптекар, працював на ранчо, служив в земельному управлінні, касир, рахівник в банку.Джун Кракауер – альпініст (приймав участь у сходженні на гору Еверест), тесляр, моряк на риболовецькому судні.Джек Лондон – золотошукач на Клондайку, до цього працював на консервному заводі, а потім нелегально добував устриці з метою їх подальшого збуту. Продавець газет, матрос на промисловій шхуні, прасувальник у пральні, кочегар.Ерл Гарднер – власник адвокатської контори, адвокат. Ця професія послужила йому осередком творчого натхнення, оскільки письменник є класиком детективного жанру. Після виходу свого першого детективного роману він вирішив присвятити себе літературі цілком.Марк Твен – капітан корабля. В той час кораблі будувалися з легкозаймистого дерева, тож заради безпеки капітан повинен був досконало знати береги маршруту. За 2 роки Твен ретельно вивчив 3 200 кілометрів річки Міссісіпі й отримав диплом капітана. Також був членом Товариства Фізичних Досліджень через зацікавленість у парапсихології. Заснував видавничу фірму, яка успішно існувала до економічної кризи.Харпер Лі – тривалий час працювала менеджером з продажу авіаквитків в Eastern Airlines та British Overseas Air Corp (BOAC), після чого присвятила себе письменницькій праці.Волоимир Набоков – ентомолог. Його теорія еволюції метеликів отримала додаткове підтвердження після опублікованих у 2011-м аналізів ДНК комах.Курт Воннегут – менеджер дилерського центру Saab в Массачусетсі. Також працював у PR-відділі в General Electric і був членом пожежної дружини в Алплаусі.Джордж Оруелл – офіцер індійської імперської поліції в Бірмі. Відповідав за безпеку 20000 чоловік.

РОМАН ПОПОВ

18

Совсем скоро наступит лето, время года, когда душа и тело особенно требуют отдыха. Начиная поиски достойного курорта, мы с ужасом смотрим на цены и в большинстве случаев отказываем себе в отдыхе. Но зачем? Стоит ли лишать себя возможности насладиться приятными моментами и воспоминания, ведь их и так мало в нашей жизни? Поэтому хотя бы раз в год необходимо побаловать себя. Хочется рассказать о нескольких популярных курортах Европы, о странах, в которых от туристов нет покоя местным жителям.Англия. Соединенное Королевство посещает каждый год около 30 миллионов туристов. Оказываясь в этой стране, у большинства туристов создается впечатление, что дворцы и замки расположены буквально на каждом шагу. Британская столица покажется вам шумной и суетливой. Здесь можно не спеша отведать блюда национальной английской кухни или быстро перекусить в любом кафе.Несмотря на огромное количество туристов, местные жители относятся к посещениям вполне доброжелательно.Добраться до Лондона можно самолетом различных авиакомпаний. Транспортная развязка очень удобна: аэропорты столицы Великобритании принимают самолеты из большинства стран мира.Франция. Эйфелева башня, узкие улочки, милые кафе и изящные француженки. Что может быть интереснее и привлекательнее, чем волшебная Франция? Эту страну каждый год посещает почти 100 миллионов туристов, большинство из которых предпочитает побывать в Париже. Если вы планируете короткий отдых, тогда стоит обязательно приехать в Прованс в Долину Луары.На первый взгляд французы могут показаться недоброжелательными, но как только они услышат из ваших уст хоть несколько слов, произнесенных на родном языке - вас одарят очаровательной улыбкой.Испания. Мадрид, Барселона, ночная жизнь, музеи и великолепные пляжи. Эта страна не отличается постоянством. В каждом регионе – свои обычаи, кухня, правила, разный народ и культура. По популярности посещения туристами эта страна уступает разве что Франции. Тут можно провести отпуск по своему усмотрению: отправиться в многочисленные музеи и окунуться в историю страны, или посетить знаменитые испанские пляжи. Благодаря прекрасным пляжам, Испания полюбилась не только жителям Европы. Ежегодно эти места посещают туристы со всего мира. Отдых на море в Европе оставит незабываемые впечатления, идеальный загар и только положительные эмоции.Германия. Размеренность, неторопливость и уют – пожалуй, это основные качества местных жителей. Германия – это страна, в которой ценится порядочность, пунктуальность и точность. Отправляясь в эту страну, можете даже не сомневаться, вас не ограбят, поэтому можно сэкономить средства на оформление страховки.Для тех, кто любит отдыхать активно, стоит посетить знаменитое место в Дюссельдорфе – Альтштадт. Этот уголок страны славится не только достопримечательностями: тут можно осмотреть окрестности старого города, побывать на дегустации пива и, конечно же, пробежаться по магазинам. Отправляясь на отдых в Европу за лучшими впечатлениями - не забудьте прихватить с собой хорошее настроение.

ДАРЬЯ ТЕМИРОВА

19

БАЛИ не такой большой - территория острова составляет всего 5600 км2. Но здесь больше экскурсий и туров, чем во всей Индонезии. По типам экскурсии и туры можно разделить на обзорно-познавательные, активные, приключенческие, морские и комбинированные. Основные объекты осмотра во время экскурсий по Бали - это несколько главных храмов, вулканы, разные парки с животными и птицами и ботанические сады.1. Вулкан Кинтамани с озером БатурЭтот дремлющий вулкан второй по величине на Бали. У его подножия бьют горячие радоновые источники, где можно полечить суставы, и это место очень популярно среди путешественников. Вулкан активный. Последнее катастрофическое извержение произошло в 1917 году. В кальдере вулкана расположено озеро Батур, являющееся самым большим вулканическим озером в мире. В древнем кратере на противоположном берегу озеро расположена деревня балийцев-староверов Бали-Ага. Туда можно добраться, только переплыв озеро на лодке. Бали-Ага отличаются от остальных балийцев своими более архаичными традициями и обрядами. Также жители Бали-Ага не очень гостеприимны, что совершенно не по-балийски.2. Храм УлуватуОдин из пяти основных храмов направлений света на Бали. Расположен на юге острова, на краю обрыва. Издалека храм напоминает корабль вдающийся в море. Храм был основан в 11 веке святым Мпу Кутураном и посвящен богу моря. Храм облюбовали местные макаки, промышляющие воровством мелких вещей у туристов. Каждый вечер при храме проходит шоу-программа – балийский танец Кечак, которая является одним из самых оригинальных танцев в мире. Вам обязательно нужно его увидеть. 3. Храм Танах ЛотЕще один храм направлений света. Он гордо возвышается на скале, стоящей в океане недалеко от берега. Поэтому к нему можно подойти только во время отлива. Скалы и обрывы рядом с храмом облюбовали морские змеи. И хотя они ядовиты, не было ни одного случая, чтобы они кого-либо укусили.

20

4. Храм Бесаких«Материнский» храм Бали, построенный в XI веке на высоте 1000 м над уровнем моря на склоне вулкана Агунг, самого высокого вулкана на Бали высотой 3142 метра. Это целый комплекс из 30 храмов – кастовых, клановых, общинных. Храмы пострадали в 1963 году во время катастрофического извержения вулкана, унесшего жизнь более 2000 человек.

5. Деревня Искусств Деревня Убуд – это интелектуально-художественный центр Бали, вокруг которой группируются деревни, каждая из которых специализируется на разных ремеслах. В Тохбати вы сможете многое узнать о том, как производят балийский эксклюзивный батик и даже приобрести что-то на память. В местечке Маас вас ждут непревзойденные произведения резьбы по дереву балийских мастеров. В Убуде – балийскийском центре живописи – Вы посетите музей интересного художника Антонио Бланко, иммигрировавшего на Бали в 50х годах.6. Балийский Сафари и Морской Парк Парк располагается на нескольких гектарах территории, где создана естественная среда обитания для сотен животных, птиц и рептилий более 80 разновидностей. Здесь можно увидеть редкие и вымирающие виды – суматранских тигров, гепардов, тигров-альбиносов, суматранских слонов и орангутанов. Также этот парк славится своими роскошными шоу-программами, в которых участвуют профессиональные артисты, слоны, тигры, лошади и другие животные. Для детей в парке создана развлекательная зона с аттракционами и водным парком.7. Водопад ГитгитВодопад Гитгит уникален. Он расположен в одноименной деревне, на расстояние около 16 км от туристической зоны Бедугул или 66 км к северу от Денпасара, в гористой местности. Этот водопад особенный. Большинство водопадов, как правило, находятся в джунглях или в горах. Гитгит расположен между деревнями и плантациями гвоздики. Водопад извергается с высоты 40 метров прохладными струями пресной воды в естественный бассейн, в котором можно искупаться. В дополнение к звукам водопада и щебетанью птиц, можно наслаждаться рисовыми полями и плантациями гвоздики по дороге к нему. Водопад состоит из нескольких уровней различной высоты. Есть, по крайней мере, четыре уровня. Основной водопад двойной(близнецы). Он находится примерно в 500 метрах от дороги. Нужно спуститься вниз по лестнице, чтобы добраться до водопадов-близнецов. Есть местное поверье, что посетить водопад с любимым человеком – к разлуке.

АЛИНА НИКИТИНА

21

Прошел благотворительный творческий вечер в поддержку Зенченко Марии 2 апреля в Арт-кафе «Неизвестный Петровский». У Маши - альвеолярная рабдомиосаркома, ей нужно пройти 6 курсов химиотерапии, сумма сбора – 40 000$.Волонтерский центр ДНУ не остался равнодушным. Вход на мероприятие стоил 40 грн. На вечере живой музыки выступали Анна Коршунова, Анастасия Василенко, Николай Головань; группы "Недаремно", "On AIR", "Red. Cat. Fish."; дуэт "Чеширский Кот".

Когда случается горе, мы не чувствуем его, пока оно не случилось у нас. Так устроен человек. Мы не можем страдать от боли, не ощущая ее. Но мы всегда можем помочь тому, кто нуждается в помощи. Вечер был очень теплым, с надеждой на выздоровление Маши. Каждый участник говорил слова, посвященные ей. Все столики были заняты, знакомые, друзья пришли отдать частичку добра нуждающемуся человеку.

Организаторы мероприятия собрали музыкантов, нашли фотографа, помещение, аудиторию и пусть небольшими средствами, но помогли молодой девушки в ее борьбе с болезнью. Ваня Герасименко – организатор Волонтерского центра ДНУ, надеется, что это только первый подобный вечер из череды последующих. Фото и видео с вечера так же было отправлено Машеньке. Ее семья поблагодарила участников, а сама девушка (по их словам) получила заряд настроения и радость от того, что есть люди, которые борются вместе с ней. Все, кто не остался равнодушным, могут помочь биться сердцу Маше в ключе радости жизни.

РЕКВИЗИТЫ:Гривневый счет:Карточка мамы Маши для пополнения в ПриватБанке 5168 7572 7914 7104 - Зенченко Наталья Ивановна.Рублевый счет Яндекс кошелек – 410012605206370 

ДАРЬЯ РОМАНЕЦ

22

19 березня 2015 року на честь 85-річчя з дня народження відомої української письменниці-шістдесятниці студенти факультету систем і засобів масових комунікацій, а зокрема групи ЗЖ-14-1/ЗЖ-14-2, завітали до Дніпропетровського академічного музично-драматичного театру ім. Тараса Шевченка на моновиставу за творами Ліни Костенко «Я вам цей борг ніколи не залишу». Приїхавши за півгодини до початку вистави, усі мали можливість спокійно й організовано залишити свій верхній одяг в гардеробі. Вистава почалася о 12:00 і проходила в малому залі. Усі студенти зайшли до малої зали, зайняли свої місця, роздивилися декорації. Незабаром світло було приглушене, вистава розпочалася. Акторка із самого початку поставила «високу планку» та притримувалася її до кінця вистави. Вона проводила тонку паралель із «тягарем» з минулого української історії та сучасними проблемами, які постали перед Україною. Акторка була емоційною, гарно володіла своїм голосом. Вистава була дещо політизована, мала біблійні мотиви: «де ж та земля обітована? - та ось вона, під нашими ногами». Єдине, що мені не сподобалося, це те, що із самого початку й до середини вистави було дуже багато сказано про «роботу» депутатів, політиків…Загалом, весь той песимізм, що ми бачимо на телебаченні щодня. Проте, було доречне підкреслення, як Україна знаходиться «між двоголовим орлом» й то кульгає до Європи, то йде назад - в Росію… Ближче до кінця вистава прийняла більш емоційний, національний та патріотичний характер. Акторка «доторкнулася» до сердець усіх глядачів, сказавши надихаючу промову про те, що майбутнє нашої країни знаходить в наших руках, ми повинні буди єдиною нацією, єдиним народом, задля нашого «світлого» майбутнього й майбутнього наших дітей й онуків. Зміни повинні відбутися всередині кожного з нас. Політики мають завжди залишатися ЛЮДЬМИ задля благоустрою в рідній державі. Незалежність Україні не далася, як «манна з небес». Люди боролися, проливали свою кров для того, щоб майбутнє покоління жило в мирі та злагоді. Ми повинні пам’ятати, якими зусиллями наших бабусь та дідусів, та й узагалі цілого народу, далася нам ця свобода. Необхідно дякувати Богові за кожний день життя, за те, що ти народився в Україні, за те, що ти маєш тут. Треба бути патріотами не тільки на словах, а й підкріплювати їх вчинками: розмовляти українською мовою, ходити до театру, читати українські твори тощо. Сподіватимемося, що війна на сході це також урок, який буде корисним для майбутнього українського народу. Народ ще повстане, ще раз докаже, що Україна – незалежна, суверенна, демократична держава. За свободу треба боротися кожний день, демократія формується віками… Не можна прокинутися одного ранку та стати європейською державою. Треба все вдосконалювати, створювати «Європу» всередині країни.

Слава Україні!АНГЕЛІНА ГРИЦАЙ

23

Здравствуйте, дорогие читатели. Вновь я хочу поделиться несколькими полезными советами и знаниями про жизнь в «общаге».ЧТОБЫ ВЫЖИТЬ В ОБЩАГЕ, ТЕБЕ ПОНАДОБИТСЯ:  1) Голова. 2) Смекалка. 3) Умение выходить из ситуаций дурацкого характера. 4) Умение игнорировать сплетни. 5) Толерантность (терпимость) к соседу из своей комнаты и соседям из других комнат. 6) Своя территория (в комнате в общаге тебе будет предоставлена кровать и другие вещи), а также общая территория (ванная, туалет, кухня). 7) Отношение к большинству ситуаций с юмором. А также, прожив почти год в общежитии, я выделила для себя несколько следующих советов:  1) Когда уходите – закрывайте дверь. 2) Не рассказывайте посторонним слишком много информации о том, что у вас есть, в том числе, о наличии определенной суммы денег. 3) Если отмечаете какое-то событие – то лучше это делать в чужой комнате – не придется убираться и уйти можно. 4) Живите полной жизнью – наслаждайтесь по полной, и делайте то, что вам нравиться делать.  

Про общагу снят хороший сериал, который называется «Универ». В этом сериале много шуток, и вы немного поймете о том, как живут в общаге, и сможете выжить в ней, всем советую к просмотру!

 АЛЬБИНА КОВТУН

24

Чтение книг – один из важнейших двигателей в развитии человека. Но порой не всегда хватает времени на любимую книгу. И тут возникает вопрос, как научиться читать быстро, понимать и запоминать текст? И здесь на помощь приходит один из интересных способов чтения – по диагонали. Суть такой техники заключается в быстром прочтении любого текста. Стоит буквально окинуть его взглядом, как запоминаются все подробности.  1. Никогда не контролируйте и не следите за направлением вашего взгляда. Не останавливайте на этом внимание, воспринимайте движение своих глаз, как данное.2. Ваше внимание должно охватывать не определенную область страницы, а весь сплошной текст. 3. Вы не должны двигать глазами из стороны в сторону, стараясь охватить всю горизонтальную строчку текста. Научитесь видеть все, не совершая движений глазами.4. Если же какое-то определенное слово или фраза привлекли ваше внимание, то остановите зрение и сконцентрируйтесь именно на этой области. Таким образом, вспоминая заинтересовавшее вас слово, вы неосознанно будете вспоминать, о чем был весь текст.5. Придерживайтесь техники выборочного чтения. Суть ее заключается в том, что вы должны прочитывать всего лишь несколько строк на странице, затрачивая на нее не более двадцати секунд. Такое чтение и призвано экономить ваше время. Из захваченных вами ключевых слов формируйте общие фразы. Так вам станет ясна идея текста, вы определите его общую тему.6. Научитесь пропускать такие обороты речи, как: «можно предположить», «из этого следует, что», «в качестве вывода можно предложить следующие». Эти фразы не несут никакой существенной информации. 7. При чтении книги всегда придерживайтесь правила чтения исключительно, начиная от верхнего левого угла и до нижнего правого, что, собственно, и является диагональю. 8. Никогда не перечитывайте уже прочитанный или просмотренный текст. Так вы запутаете свой мозг.  ЕВГЕНИЯ СУББОТИНА 25

- Просыпайся, сонька! Уже поздно, - услышала я над ухом знакомый голос и почувствовала, как сильные руки поднимают меня с кроватки и бережно переносят на диван. Как же приятно просыпаться, когда тебя будит любимый человек! А когда тебя ждет еще и горячий кофе с молоком, приготовленный с заботой, то это уже напоминает сказку. И ведь действительно, пять лет назад я могла только мечтать о такой жизни. - Какой же ты у меня хороший, - с преданным взглядом мощусь к своему мужчине, и тот расплывается в улыбке милого котейки. Я обжигаюсь кофе и смотрю в окно, а рядом сидит заботливое чудо в одних боксерах и укрывает меня одеялком. Я счастлива? Абсолютно и полностью. За окном ярко светит солнце, и его лучи освещают всю комнату, делая её невероятно милой и уютной. Тут довольно пусто, нет ничего лишнего. Комфорт создает огромное круглое окно через всю стенку и красивейший пейзаж Новой Зеландии. Все так быстро получилось... Кажется, совсем недавно я просыпался в пыльном индустриальном, но по-своему прекрасном городе Днепропетровске, а сейчас у меня перед глазами простирается шикарный ландшафт одной из самых красивых стран мира.  - Кстати, тебе утром посылка пришла, от подруги твоей.- От Жени, что ли? - резко вскакиваю я, забыв про тепло одеялка, которое так бережно хранила в течении получаса. - Тапки обуй, - доносится мне вслед, но я уже бегу в прихожую. Вот и она, посылочка. Что же там такое? Сгораю от нетерпения. С Женей мы уже всю жизнь лучшие подруги и если меня спросить, когда я с ней познакомилась, то я буду долго думать и в конце концов ничего и не вспомню. Ведь мы с ней вместе еще со школьных лет. Боже мой, это же профессиональные закрытые наушники с высокой чувствительностью!!! И как у нее получается все время так угадывать с подарками? Пока Женя работает над огромным архитектурным проектом во Франции, я времени не теряю и уже с отличными показаниями заканчиваю курс обучения диджеев. Только вчера я смотрела в интернете цены на дорогущие наушники для диджеев - и тут этот подарок. Как же он кстати. Сколько же я раз говорила ей не тратиться на меня! Ну, ничего, я ей отплачу тем же. Мы еще посмотрим, кто кого. Я нежно провожу рукой по новой игрушке и влюбленно смотрю на нее. «Итак, это знак» - решаю в голове. Мечтала работать диджеем я с подростковых лет. Как и играть на гитаре в шикарной группе. С группой у меня вышло еще в университете. Нашлись отличные люди, с которыми мы и до сих пор иногда встречаемся, чтобы вспомнить лихие времена. А вот до второй мечты добралась только сейчас. И сколько же счастья у меня вызывают эти занятия, а практика! За установкой я чувствую себя творцом музыки. Мою эйфорию в эти моменты не передать словами. Все-таки, я думаю, это и есть мое призванье.

Вдруг я вспоминаю о том, что оставила одного моего заботливого чудика, который так хотел порадовать меня с утра. Пробираюсь тихонько в комнату, подхожу сзади запрыгиваю на него всем своим весом. Не удержав равновесия, мы кубарем скатываемся на пол, хватаясь за друг друга. Это было так комично, что мы оба разразились хохотом. 26

- Ты сегодня опять на курсы? - спросил он, но я не успела ответить. Какой-то резкий звук начал грохотать, сотрясая весь дом. Его лицо побледнело, он крепко прижал меня к себе. «Землетрясение» - пронеслось у меня в голове. А звук становился все громче и громче. Все задрожало и он отпустил меня. Мне стало холодно. Так холодно, как будто меня раздетую выгнали на улицу в тридцатиградусный мороз.

- Давай убежим отсюда, пока не поздно, - молила я. Но он стоял безмолвно, словно застыл... Окно в моей комнате задрожало и рассыпалось тысячью осколками. Теперь мерзкий звук было слышно еще громче. Он проходил сквозь всю меня и отражался эхом. Комната дрожала и ходила ходуном.- Если умрем, то вместе, - прокричала я парню, еле добравшись до него сквозь тряску. Он испуганно смотрел на меня и ничего не предпринимал.- Галя, да выключи ты наконец свой будильник! - вдруг сказал он голосом моей младшей сестры. - Что с тобой еще сделать, чтоб ты проснулась? - донесся голос уже откуда-то извне. Открыв глаза, я пораженно уставилась на злую сестру, а та все продолжала нести про то, что я бесчувственная и ставлю будильник на субботу. Сглотнув, я вырубила этот мерзкий звук. Отголоски моей ночной утопии еще оставались в голове, но она рушилась так быстро, так неумолимо! Ничего идеального не бывает, но так хотелось бы! Кто я сейчас? А кто во снах... Телефонный звонок заставил меня проглотить горечь утраты и, прокашлявшись, настроить бодрый голос.- Алло! - невозмутимо проговорила я, словно ответила на экзаменационный билет, который хорошо знала. - Просыпайся, сонька, тебе на курсы пора, - прозвучал в трубке знакомый голос...

ГАЛИНА КУЛИБАБА27