statistica aplicata

download statistica aplicata

If you can't read please download the document

 • date post

  28-Apr-2017
 • Category

  Documents

 • view

  247
 • download

  5

Embed Size (px)

Transcript of statistica aplicata

DANIELA DUMBRVEANUSTATISTICA APLICAT N TURISM

ISBN DANIELA DUMBRVEANU

STATISTICAAPLICAT N TURISMEDITURA UNIVERSITAR

Bucureti, 2006Capitolul 1

Cuantificarea ca metod de studiu, cercetare i cunoatere a realitii socio geografice

1.1. IntroducereGeografia n mod asemntor altor discipline de studiu sau tiine presupune un volum vast de informaie cu care opereaz, de ordin cantitativ sau calitativ n funcie de natura elementelor componente, a proceselor sau fenomenelor dintr-un mediu anume. n marea majoritate a cazurilor, elementele componente ale unui mediu geografic fie el fizic sau antropic, fenomenele i procesele din natur i societate n mod normal i de la sine iau forma unor grupuri, ansambluri sau mulimi de elemente individuale, de acelai fel, care n mod cauzal pentru apariie, evoluie i dezvoltare necesit condiii asemntoare sau urmeaz aceleai legi. Astfel geografia ca tiin este pus foarte adesea n situaia de a generaliza informaia de detaliu n vederea cunoaterii ansamblului, de a descrie, examina i analiza critic informaia precum i de a perfeciona ori prognoza tendine, practici, procese, fenomene.

Cunoaterea cantitativ sau statistic reprezint un domeniu la care geografia (la fel ca toate celelalte tiine sociale sau ale pmntului) face apel, utiliznd n mod selectiv acele metode statistice cu aplicabilitate, eficacitate i relevan. Autoarea dorete s sublinieze n beneficiul studenilor geografi, faptul ca nu toat statistica este util sau relevant ca metod de analiz n studiile i cercetrile geografice. La baza faptului c geografia face apel la cunoaterea statistic utilizndu-i metodele st n primul rnd faptul c cele dou au ceva important n comun: obiectul de studiu este adesea acelai fenomenele de mas, sau n limbaj geografic, procesele i fenomenele care implic un volum forte mare de elemente componente sau informaie.

n plus potrivit logicii formale din tiin att inducia ct i deducia reprezint dou laturi unitare ale procesului de cunoatere tiinific n general, completndu-se, condiionndu-se reciproc (arc, 1998), laturi specifice ambelor domenii.

Cunoaterea geografic ca i cea statistic a fenomenelor complexe se realizeaz pe baza caracteristicilor, a faptelor observate (metoda observaiei, fundamental n geografie i statistic) sau constatate fie n realitate, pe teren, ntr-o experien, anchet, sau ntr-o baz de date, urmrindu-se:

desprinderea elementelor semnificative din aparent ntmpltorul joc al realitii,

determinarea unei structuri n domeniul aleator

identificarea unei legiti, tendine, teorii ,etc,

confruntarea unei teorii cu realitatea

Este bine cunoscut faptul c legile tiinifice odat stabilite nu exprim cu certitudine cum se comport natura sau societatea n general, ci descriu pur i simplu modul cum se comport acestea ntre anumite limite de timp, de spaiu i modul cum probabil se vor comporta din nou n condiii similare. De asemenea este bine cunoscut faptul c tiinele particulare, printre care i geografia, nu ar fi ajuns n mod real pe o treapt superioar de dezvoltare fr cuantificare, matematizare (aceasta reprezentnd de fapt un stadiu evolutiv). Aceast teorie a fost verificat mai nti n cazul tiinelor naturii iar mai recent i n cazul tiinelor sociale, ceea ce plaseaz geografia (att prin ramura sa uman ct i prin cea fizic) n sfera necesitii combinrii metodelor proprii de cunoatere cu cele ale statisticii prin prisma faptului c, esena statisticii ca tiin const n capacitatea ei de a generaliza trsturile i relaiile dintre procesele i fenomenele colective din viaa economic i social, care exist n mod obiectiv i n reflectarea lor n noiuni generale, regulariti, legiti i legi (arc, 1998). Ori aceste aspecte reprezint stadii fundamentale n cunoaterea geografic final.

Practic att cunoaterea geografic ct i cea statistic, pornind de la real la abstract, cerceteaz fenomene concrete sau colectiviti de fenomene pentru a stabili ce au n comun, esenial i stabil n vederea determinrii categoriilor, regularitilor, legitilor. Ambele cunoateri putnd lua forme inductive sau deductive n funcie de realitatea fenomenelor avnd ca scop final cunoaterea tendinei de evoluie, prognoza i luarea de decizii.

Revenind la fenomenele de mas ca obiect de studiu comun att geografiei ct i statisticii se vor prezenta n continuare o serie de aspecte care vin s argumenteze n detaliu ce au n plus n comun cele dou discipline sau tiine.

Esena fenomenelor sau a proceselor de mas este pus n eviden de numrul mare cazuri individuale din componen. De exemplu, natalitatea unei populaii necesit un numr mare de nateri de copii vii sau formarea unei structuri de cazare n turism necesit un numr mare de hoteluri de mai multe categorii.

Fenomenele de mas se caracterizeaz prin definiie prin variabilitate, concept de baz n statistic. n cazul geografiei acesta se numete diversitate sau complexitate. Elementele componente sau indivizii, pn la un anumit nivel, asemntori, prezint i anumite caracteristici distinctive. Diferenierile, mai mult sau mai puin semnificative constituind obiectivul nregistrrii prin msurtoare (Isaic-Maniu i colab; 2003). Astfel fenomenele de mas sunt rezultatele aciunii unui numr mare de factori de influen cu componen i natur diferit, asociaii cu sensuri, direcii i intensiti multiple. Ele sunt de asemenea deterministe, produse n condiii de incertitudine, forma lor individual de manifestare fiind diferit.

Legitatea de manifestare a fenomenelor de mas nu poate fi studiat i verificat dect la nivelul ntregului ansamblu de cazuri individuale, n nici un caz la nivel de element component individual.

Astfel studiul cantitativ al fenomenelor de mas presupune conform lui Isaic-Maniu i colab., studiul raportului dintre necesitate i ntmplare, a raportului dintre legea statistic (cunoscut i sub denumirea de lege stocastic) i legea dinamic sau a relaiei dintre modelul statistic (stocastic) i modelul determinist (Isaic-Maniu i colab; 2003). Dei cele dou legi i modele fac parte din metodologia de nceput a cercetrii tiinifice fiind considerate n prezent de ctre cercettorii britanici (autoriti tradiionale n domeniul statisticii), uor nvechite i depite ele rmn importante i din punct de vedere geografic datorit aplicabilitii lor. Studiul relaiei dintre ele ns, sau mai bine spus a raportului dintre ele constituie o tendin conceptual i de cercetare mai nou i mai eficient att n statistic ct i n geografie.

Legea statistic reprezentnd una din formele manifestrii legturilor generale ale fenomenelor din natur i societate (arc, 1998, p 43), constituie n acelai timp un instrument de verificare i cercetare a tuturor proceselor i fenomenelor din geografie. Spre deosebire de legea dinamic , care este o form de manifestare a fenomenelor individuale luate ca atare, legea statistic exprim legtura necesar dintr-un ansamblu de procese i fenomene, care se gsesc ntr-o anumit interaciune, aparent ntmpltoare, i nu dintre dou fenomene oarecare sau dou cazuri ale unui fenomen (arc, 1998, p 43). Fiecare unitate sau element component dintr-un fenomen sau ansamblu se comport ntmpltor n raport cu ntregul, cu ansamblul de fenomene. Legea statistic nu determin micarea sau comportarea fiecrui element, ea este rezultanta medie a numeroaselor aciuni individuale ale ansamblului de fenomene, ca tendin predominant, ca medie a unui numr mare de abateri ntmpltoare. Deoarece n geografie intereseaz adesea, mai ales n ultimul timp i formele de manifestare ale unitilor individuale ale ansamblului de fenomene, aceasta trebuie s aplice i s in cont i de legea dinamic cu att mai mult cu ct, mediul geografic n ansamblu su este un mediu foarte dinamic, caracterizat printr-o structur complex i vast dar n acelai timp cu elemente individuale cu personalitate i trsturi puternice, la rndul lor, dinamice. Practic geografia trebuie s in cont n cercetare de faptul c ntre legea statistic i cea dinamic exist o legtur dialectic (conform unor autori, precum arc, 1998), o legtur determinant. Ele se coreleaz, se ntreptrund, determinnd mpreun manifestarea fenomenelor, micarea lor, tendinele de evoluie. Devine astfel evident de ce geografia, n mod special ramura sa, geografia uman, pentru a atinge un nivel ridicat de rigurozitate n cercetare, n verificarea teoriilor sale, mai ales atunci cnd este vorba de fenomene de amploare (fenomene de mas) trebuie s apeleze la cuantificare; urmnd practic pn la un anumit nivel metodologia statistic cu care dup cte am demonstrat mai sus are forte multe n comun. Ca urmare reamintim cititorului student c geografia aplic selectiv o parte din metodologia i instrumentarul statisticii, ca necesitate de cuantificare n studiul anumitor procese i fenomene att fizice dar mai ales umane. Reamintim aceluiai cititor c n geografie cuantificarea reprezint doar un stadiu n demersul su din cercetare, geografia mai ales cea uman nu i bazeaz metodologia exclusiv, exhaustiv, finalmente pe cuantificare. n concluzie, cuantificarea, statistica n geografia uman trebuie privit ca un instrument, unul important, de analiz, de verificare a legitilor i teoriilor privind procesele i fenomenele de amploare, indiferent de natura acestora.

Statistica nu posed pn n prezent o definiie universal valabil sau universal acceptat ca satisfctoare dei un domeniu cu propria sa istorie i proces de evoluie (separat de matematic) este considerat de unii tiin iar alii o art. A aprut n secolul XVII ca urmare a preocuprii unor matematicieni pentru probabiliti, s-a dezvoltat mai nti ca sub-domeniu al matematicii devenind un domeniu de sine stttor n secolul XIX (Ebdon, 1977).

Termenul de statistic posed n general 4 semnificaii diferite sau nrudite:

a) acela de activitate practic (colectarea, msurarea, obinerea, nregistrarea, informaiei, a datelor);

b) metodologie cantitativ (ansamblul metodelor i procedeelor de culegere, prelucrare i analiz a datelor);