ssm bun 26.09.2014

21
LEGEA 319/2006 Legea securitatii si sanatatii in munca Obligatiile lucratorilor Art. 22. - Fieeare lucrator trebuie sa isi desfasoare activitatea, in conforrnitate cu pregatirea si instruirea sa, precum si cu instructiunile primite din partea angajatorului, astfel incat sa nu expuna la pericol de accidentare sau imbolnavire profesionala atat propria persoana, cat si alte persoane care pot fi afeetate de actiunile sau omisiunile sale in timpul procesului de munca. Art. 23. - (1) In mod deosebit, in scopul realizarii obieetivelor prevazute la art. 22, lucratorii au urmatoarele obligatii: a) sa utilizeze eoreet masinile, aparatura, uneltele, substantele perieuloase, echipamentele de transport si alte mijloace de productie; b) sa utilizeze corect echipamentul individual de protectie acordat si, dupa utilizare, sa il inapoieze sau sa-l puna la loeul destinat pentru pastrare; c) sa nu proeedeze la seoaterea din functiune, la modificarea, sehimbarea sau inlaturarea arbitrara a dispozitivelor de seeuritate proprii, in special ale masinilor, aparaturii, uneltelor.instalatiilor tehnice si cladirilor si sa utilizeze eoreet aeeste dispozitive; d) sa eomuniee imediat angajatorului si/sau lucratorilor desemnati oriee situatie de munca despre care au motive intemeiate sa 0 eonsidere un perieol pentru seeuritatea si sanatatea lucratorilor, precum si orice deficienta a sistemelor de protectie; e) sa aduca la cunostinta conducatorului loeului de munca si/sau angajatorului aeeidentele suferite

description

Securitate si sanatate in munca

Transcript of ssm bun 26.09.2014

LEGEA 319/2006Legea securitatii si sanatatii in munca

Obligatiile lucratorilorArt. 22. - Fieeare lucrator trebuie sa isi desfasoare activitatea, in conforrnitate cu pregatirea si instruirea sa, precum si cu instructiunile primite din partea angajatorului, astfel incat sa nu expuna la pericol de accidentare sau imbolnavire profesionala atat propria persoana, cat si alte persoane care pot fi afeetate de actiunile sau omisiunile sale in timpul procesului de munca.Art. 23. - (1) In mod deosebit, in scopul realizarii obieetivelor prevazute la art.22, lucratorii au urmatoarele obligatii:a) sa utilizeze eoreet masinile, aparatura, uneltele, substantele perieuloase, echipamentelede transport si alte mijloace de productie;b) sa utilizeze corect echipamentul individual de protectie acordat si, dupa utilizare, sa il inapoieze sau sa-l puna la loeul destinat pentru pastrare;c) sa nu proeedeze la seoaterea din functiune, la modificarea, sehimbarea sau inlaturarea arbitrara a dispozitivelor de seeuritate proprii, in special ale masinilor, aparaturii, uneltelor.instalatiilor tehnice si cladirilor si sa utilizeze eoreet aeeste dispozitive;d) sa eomuniee imediat angajatorului si/sau lucratorilor desemnati oriee situatie de munca despre care au motive intemeiate sa 0 eonsidere un perieol pentru seeuritatea si sanatatea lucratorilor, precum si orice deficienta a sistemelor de protectie;e) sa aduca la cunostinta conducatorului loeului de munca si/sauangajatorului aeeidentele suferite de propria persoana;t) sa coopereze eu angajatorul si/sau eu lucratorii desemnati, atat timp dit este neeesar, pentru a face posibila realizarea oricaror masuri sau cerinte dispuse de catre inspeetorii de munca si inspectorii sanitari, pentru protectia sanatatii si securitatii lucratorilor;g) sa coopereze, atat timp cat este neeesar, eu angajatorul si/sau el lucratoriidesemnati, pentru a permite angajatorului sa se asigure ca mediul de munca si conditiile de lueru sunt sigure si rara riscuri pentru seeuritate si sanatate, in domeniul sau de aetivitate;h) sa isi insuseasca si sa respecte prevederile legislatiei din domeniul securitatii si sanatatii in munca si masurile de aplicare a acestora;i) sa dea relatiile solieitate de catre inspeetorii de munca si inspeetoriisanitari.(2) Obligatiile prevazute la alin. (1) se aplica, dupa caz, si celorlalti participanti la proeesul de munca, potrivit activitatilor pe care acestia le desfasoara.

I. Legislatia de securitate si sanatate in munca:

1. Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 ;2. Norme Metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr.319/2006, aprobate prin H.G. nr. 142512006 ;3. H.G. nr. 1048/2006 - Cerinte minime de securitate si sanatate in munca pentru utilizarea de catre lucratori a echipamentelor individuale de protectie la locul de munca ;4. H.G. nr. 1028/2006- Cerintel minime de Securitate si sanatate in munca referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare5. H.G. nr. 109112006 - Cerinte minime de securitate si sanatate in munca pentru locul de munca;6. HG 1146/2006 - Cerinte minime de securitate si sanatate in munca pentru utilizarea de catre lucratori a echipamenteleor de munca;7. OUG 195/2002- Ordonanta de urgenta privind circulatia pe drumurile publice

II.Consecintele posiblle ale necunoasterii si nerespcctirii legislatiei de securitate si sanatate in munca:

III. Masuri tehnico-organizatoriee de prevenire, alarmare, interventie, evacuare si prim ajutor;

IV. Riscur de accidentare si imbolnivire profesionala specifice unitatii .

Data

TEMATICA DE INSTRUIRE LA LOCUL DE MUNCAIN DOMENIULSECURlTATII SI SANATATII IN MUNCA

1. Riscurile de accidentare si imbclnavire profesionala, masurile si activitatile de prevenire si protectie specifice locului de munca;

2. Prevederile instructiunilor proprii specifice locului de rnunca;

3. Masuri la nivelul locului de munca privind acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor ~i evacuarea lucratorilor;

4. Dernonstratii practice privind activitatea pe care lucratorul urmeaza sa 0 desfasoare si exercitiipractice privind utilizarea echipamentului individual de protectie, a mijloacelor de alarmare, interventie , evacuare si de prim ajutor.

Data

SC BAB MAX TRANS SRL Administrator, BABICIU AUGUSTIN

Decizia Nr. 55/12.06.2012

Avand in vedere prevederile Legii nr.31/1990, republicata in 1998, privind societatile comerciale, precurn si dispozitiile legale referitoare la activitatea de securitate si sanatate in muncacare decurg din Cap.III a Legii nr. 319/2006, a sccuritatii si sanatatii in munca si din NormeleMetodologice de aplicare a acesteia (H.G. nr.142S.2006), Conducerea societatii,DECIDE:

Art.1 Incepand cu data prezentei, lucratorii societatii au obligatia de a participa 1a instructajul de securitate si sanatate in munca, in cele trei faze ale sale: instructajul introductiv general, : instructajulla locul de munca si instructajul periodic, dupa un program de activitate care va fi adus Ia cunostinta personalului in timp util,

Art.2 Instructaju1 introductiv general, continutul acestuia, programul de desfasurare si de testare a cunostintelor in domeniul securitatii si sanatatii in munca vor fi intocmite de catre BABICIU LILIANA MARIA si aprobate de Conducerea societatii.Durata instructajului introductiv general se stabileste de 8 ore.

Art.3 Instructajul la locul de munca va fi efectuat de catre conducatorul direct allocului de munea.Durata acestui instructaj va fi de 8 ore repartizate pe perioada Iucrulul de proba.

Art.4 Instructajul periodic pe linie de securitate si sanatate in munca, al lucratorilor societatii, se efectueaza de catre conducatorii formatiilor de lucru, dupa 0 tematica de instruire aprobata de Conducerea societatii.

Art.5 Instruirea periodica se va efectua timp de 2 ore, tuturor categoriilor de lucratori, eu urmatoarea periodicitate:

- 3 luni - Consilier vanzari mobilier- Barman- Contabil si casier facturist

- 6 luni - Personal administrativ

Art.6 Instructajul in domeniul securitatii si sanatatii in munca va fi consemnat sub semnatura in fise1e de instruetaj, conform reglementarilor in vigoare.

SC BAB MAX TRANS SRL Administrator, BABICIU AUGUSTIN

Decizia nr.56/12.06.2012 .

Avand in vedere prevederile Legii securitatii si sanatatii in rnunca nr.319/2006 si a Hotarari de Guvem nr. 1425/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr.319/2006Administratorul societatii Babiciu Augustin

DECIDE

Art.I. Conform articolelor 91 alin (1) si 96 aline 1), din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr.319/2006,Se desemneaza pe doamna Babiciu Liliana Maria sa efectueze instructajul la locul de munca si periodic din punet de vedere al securitatii si sanatatii in munca pentru locul de munca Birouri, bar si depozitdin cadrul S.C BAB MAX TRANS S.R.L.

Art. 2. Prezenta decizie a fost intocmita in doua exemplare (un exemplar pentru persoana desemnata, un exemplar pentru S.C BAB MAX TRANS S.R.L.)

SC BAB MAX TRANS SRL Administrator, BABICIU AUGUSTIN

Decizia nr.57/12.06.2012

A vand in vedere prevederile Legii securitatii si sanatatii in munca nr.319/2006 si a Hotarari de Ouvem nr. 1425/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr.319/2006Administratorul societatii Babiciu Augustin.

DECIDE

Art.l , Conform articolului: 8 alin (1) si (4) din Legea securitatii si sanatatii in munca nr.319/2006 si a articolelor 14 lit. b si d, 17 alin(2), 20 si 28 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatalii in munca nr. 319/2006,Se desemneaza pe doamna Babiciu Liliana ca lucrator desemnat sa se ocupe de activitatile de protectie si prevenire a riscurilor profesionale In cadruI S.C. BAB MAX TRANS S.R.L.

Art. 2. Prezenta decizie a fost intocmita in doua exemplare (un exemplar pentru persoana desemnata, un exemplar pentru S.C. BAB MAX TRANS S.R.L.).

SC BAB MAX TRANS Administrator, BABICIU AUGUSTIN

Anexa la decizia nr.57___

1.POSTUL: LUCRATOR DESEMNAT-Sanatate si Securitate in Munca-

2. RELATIIIerarhice:- este subordonat directorului general;- are in subordine supravegherea personalului de executie si cu sareini privind resursele umane sau de control, colaborare si indrumare a activitatii de sanatate si securitate in munca; Functionale - intretine relatii funetionale in probleme specifiee domeniului sau de activitate eu eompartimentele de specialitate si eadrele angajate cu contracte de eolaborare;De colaborare - intretine relatii de eolaborare cu reprezentanti ai organelor de avizare sicontrol, in probleme specifice domeniului de aetivitate;De reprezentare - reprezinta unitatea (institutia) in exterior, in limitele delegarii atribuite.

3. SARCINI, ATRIBUTII SI RESPONSABILITATI SPECIFICE, LUCRARI CU CARACTERPERMANENT

Se preoeupa de eontrolul asigurarii sanatatii si seeuritatii in munea la nivelul unitatii, avand in acest seop urmatoarele atributii:intoemeste, in eolaborare cu sefii loeurilor de munca, necesarul anual de echipamente de proteetie a muncii, de materiale igienico-sanitare, precum si necesarul de rnateriale privind Sanatate si Securitate in Munea.Intocmeste programul de masuri si necesarul de fonduri pentru Sanatate si Seeuritate in Munea.; urmareste lunar si trimestrial modul de realizare a programului si de utilizare a fondurilor. 'stabileste de comun accord eu Direetorul General, loeurile de munca cu pericol gray si irninent si tine evidenta nominala a aeestora; informeaza condueerea asupra abaterilor eonstatate si a masurilor luate. asigura efectuarea instructajului introductiv general pentru noii angajati.organizeaza si participa la verifiearea cunostintelor de Sanatate si Securitate in Munea si asigura generalizarea dispozitivelor de protectie omologate; face propuneri de elaborare sau de completare a instructiunilor de Sanatate siSecuritate in Munca si Ie supune aprobarii conducatorului soeietatii.urmareste aprovizionarea cu documente legale si utilizarea corespunzatoare a materialclor tehnice si a echipamentelor de prevenire si/sau avertizare a starilor de perieol;tine evidenta accidentelor de munca si analizeaza impreuna eu persoanele abilitate cauzele si imprejurarile producerii de accidente sau imbolnaviri profesionale;constata si propune sanctionarea disciplinara a abaterilor de la normele de ordine interioara, de la regulile stabilite de societate privind aplicarea unitara si corecta a prevederilor legislatiei de Sanatate si Seeuritate in Munca; se preocupa in permanenta de eunoasterea legislatiei in domeniul Sanatatii siSecuritatii in Munea, de perfectionarea pregatirii profesionale;

Asigura securitatea datelor si pastrarea secretului de serviciu in relatiile cu persoanele straine de societate; Participa la organizarea arhivarii documentelor din raza sa de activitate, preocupandu-se de pastrarea si conservarea acestora pana la predarea lor definitive la depozitele de arhiva.

4.LUCRARI CU CARACTER ALEATOR Participa la cercetarea cauzelor accidenetelor de munca, la intocmirea dosarului privind constatarile si propune masuri de imbnatatire a conditiilor de munca, de inlaturare a cauzelor accidentelor de munca si sanctionare a celor vinovati.

5.LIMITE DE COMPETENTA

RASPUNDERIRaspunde, alaturi de Directorul General, de modul in care se efectueaza instructajul privind Sanatatea si Securitatea in Munca, anterior definitivarii formelor de incadrare a noilor angajati si raspunde de completarea la zi a fiselor de Sanatate si Securitate in Munca si de respectarea instructiunilor specific acticitatii companiei.Raspunde de realizarea in termen a lucrarilor aferente activitatilor specific domeniului sau de activitate si de incadrarea lor in reglementarile legale.

AVIZARISemneaza in calitate de emitent a tuturor documentelor intocmite de el si utilizate in interiorul societatii.

PROPUNERIPropune masuri de organizare si perfectionare a activitatilor de Sanatate si Securitate in Munca si/sau a unor activitati conexe.Propune masuri coercitive pentru remedierea si respective, imbunatatirea conditiilor de munca.

SANATATEA SI SECURITATEA IN MUNCA/SITUATII DE URGENTA

-aplica si respecta legislatia din domeniul Sanatatii si Securitatii in Munca in vigoare-art.22 si art.23 Legea 319/2006-lucrarile sunt executatea cu atentie, astfel incat sa se evite eventualele accidente;-aparatele si echipamentele sunt exploatate in conditii de siguranta respectand intocmai regulamentele de exploatare si instructiunilor specific locului de munca.-legislatia si normele de aplicare sunt insusite si applicate cu strictete, conform cerintelor de la locul de munca-cunoaste si respecta planul de evacuare in caz de accidentare, situatii urgenet-accidentele sunt semnalalte cu promptitudine prin contactarea personalului de serviciu abilitat.-aplica procedurile de urgenta si evacuare, respectand procedurile specific-participa la toate instructajele de Sanatate si Securitate in Munca si situatii de urgenta.Nume/Semnatura, Data,

S.C.BAB MAX TRANS S.R.L Administrator, BABICIU AUGUSTIN

Decizia nr.58/12.06.2012

Avand In vedere prevederile Legii securitatii si sanatatii in munca nr.319/2006 si a Hotarari de Guvern nr. 1425/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii ~i sanatatii in munca nr.319/2006.Administratorul societatii Babiciu Augustin

DECIDE

Art.l. Conform articolului 10 alin (2) din Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006,Se desemneaza urmatorii lucratori sa aplice masurile de prim ajutor la locurile de munca birouri,deposit si bar din cadrul SC BAB MAX TRANS SRLBABICIU LILIANA MARIA

Art. 2. Prezenta decizie a fost intocmita in doua exemplare pentru fiecare persoana nominalizata in parte (un exemplar pentru fie care persoana desemnata, un exemplar pentru S.C. BAB MAX TRANS S.R.L.)

ANEXA LA FISA POSTULUI

POST: CONDUCATOR LOC MUNCA TITULARUL POSTULUI: DEPARTAMENT: CONTABILITATERELATII ORGANIZATORICE:ESTE SUBORDONAT POSTULUI: ADMINISTRATOR ARE IN SUBORDINE: CONTABIL, CASIER FACTURIST

SUMARUL POSTULUI:Tituiarul postului organizeaza, coordoneaza si verifiea funetionarea activitatii de contabilitate, comercializare si distrtbutie produselor alimentare; pune in aplicare politicile firmeisi raspunde de atingerea obiectivelor generale ale acesteia,

ATRIBUTII SI SARCINI ALE POSTULUI:

Coordonarea personalului din subordine Pune in aplicare politica firmei ; Coordoneaza activitatea personalului din subordine ; Avizeaza planurile de lucru ale salariatilor din subordine ; Stabileste prioritatile in executarea sarcinilor de catre salariatii din subordine ; Evalueaza periodic activitatea salariatilor din subordine ;Instruieste personalul din subordine asupra insusirilor procedurilor si regu1ilor de lucru; Propune rccompensarea angajatilor din subordine ; ldentifica nevoile de pregatire profesionala si aproba programele de pregatire profesionala Aproba planificarea concediilor de odihna pentru salariatii din subordine.Activitati specifice cunoasterea modului de operate pe echipamentul electronic; aplicarea tehnologiilor si procedurilor specifice ; conduce autoturism in interes de serviciu ; intretinerea echipamentului folosit; raspunde de calitatea procesului de pe echipamentul electronic pe care lucreaza ; inregistreaza si prelucreaza computerizat informatiile primite; intocmeste doeumente specifice activitatii desfasurate; transmite, preda sau depune documente la beneficiari sau organisme abilitate; arhiveaza documente conform prevederilor legale; inforrneaza superiorul ierarhic atunci cand esre in imposibiliate de a-si indeplinii sarcinile de serviciu, mentionand rnotivele obiective Din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca are urmatoarele: Sa isi desfasoae activitatatea, in conformitate cu pregatirea si instruirea sa , precum si cu instructiunile primate din partea angajatorului, astfel incat sa nu expuna la pericol de accidentare sau imbolnavirea profesionala atat propriei personae cat si alte personae care pot fi afectate de actiunile sau omisiunile sale in timpul procesului de munca Sa utilizeze corect masinile, aparatura, echipamentele de transport Sa utilizeze corect echipamentele individuale de protective acordat si, dupa utilizare, s ail inapoieze sau s ail puna la locul destinat pentru pastrare. Sa nu procedeze la scoaterea din functiune, la modificarea, schimbarea sau inlaturarea arbitrara a dispozitivelor de Securitate proprii, in special al masinilor,, aparaturii, uneletelor, instalatiilor tehnice si cladirilor sis a utilizeze corect aceste dispositive. Sa comunice imediat angajatorului si/sau lucratorilor desemnati orice situatie de munca despre care au motive intemeiate sa o considere un pericol pentru securitatea si sanatatea lucratorilor, precum si orice deficient a sistemelor de protective Sa aduca la cunostinta conducatorului locului de munca si/sau angajatorului accidentele suferite de propria persoana Sa coopereze cu angajatorul si/sau lucratorii desemnati, atat timp cat este necesar, pentru a face posibila realizarea oricaror masuri sau cerinte dispuse de catre inspectorii de munca si inspectorii sanitari, pentru protectia sanatatii si securitatii lucratorilor Sa coopereze, atat timp cat este necesar, cu angajatorul si/sau cu lucratorii desemnati, pentru a permite angajatorului sa se asigure ca mediul de munca si conditiile de lucru sunt sigure si fara riscuri pentru securitatea si sanatatea, in doemniul sau de activitate Sa isi insuseasca sis a respecte prevederile legislatiei din doemniul securitatii si sanatatii in munca si masurile de aplicare a acestora Sa dea relatiile solicitate de catre inspectorii de munca si inspectorii sanitari.

RESPONSABILITATILE POSTULUI:

Raspunde de respectarea normelor de sanatate si securitate a muncii si PSI; Raspunde de respectarea prevederilor Regulamentului de Ordine Interioara si de procedurile de lueru privitoare la postul sau ; Raspunde de rezolvarea operativa a situatiilor dificile si de raportarea acestora administratorului ; Raspunde in fata administratorului pentru intreaga activitate desfasurata ; Raspunde de pastrarea confidentialitatii asupra tuturor informatiilor de care ia cunostintaeu ocazia exercitarii sarcinilor de serviciu, inclusiv eele privind protectia datelor cu earacter personal. Respecta OUG 195/2002.

AUTORITATEA POSTULUI: Organizeaza, coordoneaza si verifica activitatea personalului din subordine ; Utilizeaza echipamentele, consumabilele si alte materiale puse la dispozitiede firma; Stabileste prioritatea executarii sarcinilor pentru personalul din subordine ; Propune masuri de recompensare sau penalizare a personalului din subordine; Are autoritatea de a cere informatii si a lua decizii privitoare la activitatea decontabilitate, in limitele stabilite de politica frrmei ; , Stabileste m suri de eficientizare a activitatii personalului din subordine.4"

6aia 41