Scurgerea de Cianură de La Baia Mare 2010

16
Scurgerea de cianură de la Scurgerea de cianură de la Baia Mare Baia Mare Prof. Dr. Ing. Horoba Prof. Dr. Ing. Horoba Liliana Liliana Student: Buganu Student: Buganu Cristina Maria Cristina Maria

description

nnn

Transcript of Scurgerea de Cianură de La Baia Mare 2010

Scurgerea de cianură de la Baia Scurgerea de cianură de la Baia MareMare

Prof. Dr. Ing. Horoba Prof. Dr. Ing. Horoba LilianaLiliana

Student: Buganu Cristina Student: Buganu Cristina MariaMaria

Scurt istoric şi localizare

Singura companie privată cu activitate în exploatarea şi prelucrarea aurului după anul 1989 şi până în anul 2006 în România a fost societatea Aurul SA Baia Mare, actuala societate Romaltyn Mining SRL. Aceasta a fost înfiinţată în 1996 pentru recuperarea aurului din haldele de steril din zona Meda şi pentru ecologizarea zonei şi este o asociere între compania de stat Remin SA (42%) şi firma australiană Esmeralda Exploration Ltd (50%).

Pe durata asocierii celor două companii, Aurul SA a obţinut pentru uzina din Baia Mare toate autorizaţiile de mediu necesare conform legislaţiei româneşti.

Iazul "Bozanta - Aurul" este un depozit de Iazul "Bozanta - Aurul" este un depozit de steril situat în apropierea satului Bozanta steril situat în apropierea satului Bozanta Mare- la 12 km de Baia Mare şi se află în Mare- la 12 km de Baia Mare şi se află în proprietatea S.C. AURUL S.A. Baia Mare, proprietatea S.C. AURUL S.A. Baia Mare, înfiinţată ca societate mixtă între firma înfiinţată ca societate mixtă între firma australiană ESMERALDA Comp. şi C.N. australiană ESMERALDA Comp. şi C.N. REMIN S.A. Baia Mare.REMIN S.A. Baia Mare.

Iazul "Bozanta - Aurul" este un Iazul "Bozanta - Aurul" este un depozit de steril situat în apropierea depozit de steril situat în apropierea satului Bozanta Mare- la 12 km de satului Bozanta Mare- la 12 km de Baia Mare şi se află în proprietatea Baia Mare şi se află în proprietatea S.C. AURUL S.A. Baia Mare, S.C. AURUL S.A. Baia Mare, înfiinţată ca societate mixtă între înfiinţată ca societate mixtă între firma australiană ESMERALDA firma australiană ESMERALDA Comp. şi C.N. REMIN S.A. Baia Comp. şi C.N. REMIN S.A. Baia Mare.Mare.

Societatea Aurul S.A., aflată în Societatea Aurul S.A., aflată în probe tehnologice din anul 1999, probe tehnologice din anul 1999, revalorifică sterilul de flotaţie ce revalorifică sterilul de flotaţie ce constituie iazul în conservare Meda, constituie iazul în conservare Meda, în amestec cu cenuşi metalurgice.în amestec cu cenuşi metalurgice.

Sterilul rezultat este transportat prin Sterilul rezultat este transportat prin conductă la Bozanta, apele fiind conductă la Bozanta, apele fiind recirculate. Iazul Bozanta - Aurul recirculate. Iazul Bozanta - Aurul are o suprafaţă de 94 ha şi este are o suprafaţă de 94 ha şi este construit prin etanşeizare inferioară construit prin etanşeizare inferioară cu argilă la baza şi geotextilcu argilă la baza şi geotextil

În data de 30 ianuarie la ora 22:00 a a În data de 30 ianuarie la ora 22:00 a a vut loc fisurarea barajului ce înconjura vut loc fisurarea barajului ce înconjura lacul de deşeuri de la una dintre lacul de deşeuri de la una dintre subunităţile aparţinând societăţii Aurul subunităţile aparţinând societăţii Aurul SA din Baia Mare, din nord – vestul SA din Baia Mare, din nord – vestul României. Rezultatul a fost o deversare României. Rezultatul a fost o deversare de aproximativ 100.000 me de lichid de aproximativ 100.000 me de lichid şideşeuri conţinând între 50 şi 100 de şideşeuri conţinând între 50 şi 100 de tone de cianură, precum şi metale grele, tone de cianură, precum şi metale grele, incluzând cupru.incluzând cupru.

Fisurarea a fost probabil cauzată de o Fisurarea a fost probabil cauzată de o combinaţie între greşeli de proiectare combinaţie între greşeli de proiectare ale instalaţiilor folosite de Aurul, ale instalaţiilor folosite de Aurul, condiţii neaşteptate de operare şi condiţii neaşteptate de operare şi vremea rea.vremea rea.

Scurgerea contaminată a călătorit prin Scurgerea contaminată a călătorit prin râurile Săsar, Lăpuş, Someş, Tisa şi râurile Săsar, Lăpuş, Someş, Tisa şi Dunăre, înainte de a ajunge la Marea Dunăre, înainte de a ajunge la Marea Neagră patru săptămâni mai târziu.Neagră patru săptămâni mai târziu.

Aproape 2000 de kilometri de pe Aproape 2000 de kilometri de pe parcursul Dunării sau ai afluenţilor săi parcursul Dunării sau ai afluenţilor săi au fost afectaţi de către scurgere.au fost afectaţi de către scurgere.

România a declarat România a declarat cantitatea de peşte mort în cantitatea de peşte mort în apele de pe teritoriul său ca apele de pe teritoriul său ca fiind foarte mică.fiind foarte mică.

Ungaria a estimat cantitatea Ungaria a estimat cantitatea de peşte mort în această de peşte mort în această ţară la 1.240 tone. ţară la 1.240 tone. Autorităţile iugoslave au Autorităţile iugoslave au raportat mari cantităţi de raportat mari cantităţi de peşte mort în parcursul peşte mort în parcursul iugoslav al râului Tisa şi un iugoslav al râului Tisa şi un volumne semnificativ de volumne semnificativ de peşte mort în Dunărepeşte mort în Dunăre..

Breşa din baraj a fost declanşată de o combinaţie de deficienţe Breşa din baraj a fost declanşată de o combinaţie de deficienţe intrinseci de proiectare a procesului, de condiţii neprevăzute de intrinseci de proiectare a procesului, de condiţii neprevăzute de operare, corelate cu vremea nefavorabilă. operare, corelate cu vremea nefavorabilă.

Stăvilarul era construit din deşeuri cu granulaţie mare, rezultate în Stăvilarul era construit din deşeuri cu granulaţie mare, rezultate în urma procesării, metodă care necesitămenţinerea unei plaje de urma procesării, metodă care necesitămenţinerea unei plaje de siguranţă între înălţimea barajului şi nivelul de apă din iaz. siguranţă între înălţimea barajului şi nivelul de apă din iaz.

În cazul iazului nou de la Aurul Baia Mare, exista un dezechilibru În cazul iazului nou de la Aurul Baia Mare, exista un dezechilibru între fluxul de solide şi apă pe de o parte şi creşterea capacităţii de între fluxul de solide şi apă pe de o parte şi creşterea capacităţii de depozitare a iazului pe de altă parte, deoarece procesul de construire a depozitare a iazului pe de altă parte, deoarece procesul de construire a iazului nu putea ţine pasul cu ridicarea nivelului apei din rezervor.iazului nu putea ţine pasul cu ridicarea nivelului apei din rezervor.

Condiţiile climatice ale sezonului de iarnă au agravat situaţia şi au dus Condiţiile climatice ale sezonului de iarnă au agravat situaţia şi au dus la creşterea necontrolată a niveluluiiazului şi ulterior la revărsarea la creşterea necontrolată a niveluluiiazului şi ulterior la revărsarea peste baraj. peste baraj.

Spărtura în barajul de la Aurul a fost cauzată de ploi puternice şi de Spărtura în barajul de la Aurul a fost cauzată de ploi puternice şi de zăpada care s-a topit rapid, ceea ce a făcut ca nivelul apei în lac să zăpada care s-a topit rapid, ceea ce a făcut ca nivelul apei în lac să crească. Creşterea apei a fost mai rapidă decâtcreşterea barajului, crească. Creşterea apei a fost mai rapidă decâtcreşterea barajului, care era prevăzut să se ridice treptat prin creşterea volumului de care era prevăzut să se ridice treptat prin creşterea volumului de deşeuri. Noul sistem de retenţie a eşuat în aceste circumstanţe, iar deşeuri. Noul sistem de retenţie a eşuat în aceste circumstanţe, iar aceasta era de prevăzut. Nu existau planuri pentru a face faţă unor aceasta era de prevăzut. Nu existau planuri pentru a face faţă unor astfel de creşteri ale nivelului apei sau pentru redirecţionarea astfel de creşteri ale nivelului apei sau pentru redirecţionarea surplusului de apă. Mai mult decât atât, existau deschideri în două surplusului de apă. Mai mult decât atât, existau deschideri în două puncte, la lacul vechi cât şi la cel nou, ce permiteau scurgeri puncte, la lacul vechi cât şi la cel nou, ce permiteau scurgeri nemonitorizate de cianură în mod regulat în mediul ambiant.nemonitorizate de cianură în mod regulat în mediul ambiant.

Atât compania cât şi autorităţile locale au avut planuri şi iniţiative Atât compania cât şi autorităţile locale au avut planuri şi iniţiative inadecvate ca răspuns pentru situaţiile de urgenţă, luând în inadecvate ca răspuns pentru situaţiile de urgenţă, luând în considerare cantităţile mari de materiale cu potenţial de risc utilizate considerare cantităţile mari de materiale cu potenţial de risc utilizate în apropierea populaţiei şi a sistemului fluvial.în apropierea populaţiei şi a sistemului fluvial.

În România, aproape zece ore s-au pierdut între momentul în care În România, aproape zece ore s-au pierdut între momentul în care Agenţia pentru Protecţia Mediului Baia Mare a primit notificarea Agenţia pentru Protecţia Mediului Baia Mare a primit notificarea scurgerii de la Aurul şi momentul în care Agenţia Română a Apelor a scurgerii de la Aurul şi momentul în care Agenţia Română a Apelor a fost informată. Drept rezultat, rezidenţii locali din zonele de lângă fost informată. Drept rezultat, rezidenţii locali din zonele de lângă scurgere nu au fost informaţi în cel mai scurt timp posibil. De asemenea scurgere nu au fost informaţi în cel mai scurt timp posibil. De asemenea au informat Agenţia de Protecţie a Mediului şi a Apelor de la au informat Agenţia de Protecţie a Mediului şi a Apelor de la Nyiregyhaza (Ungaria)Nyiregyhaza (Ungaria), , din Bulgaria, Moldova, Ucraina şi Iugoslaviadin Bulgaria, Moldova, Ucraina şi Iugoslavia despre accident.despre accident.

Măsurile luate de către partea maghiară au inclus avertismente către Măsurile luate de către partea maghiară au inclus avertismente către public, operaţiuni la iazuri şi lacuri pentru protejarea afluenţilor şi a public, operaţiuni la iazuri şi lacuri pentru protejarea afluenţilor şi a faunei, închiderea temporară a barajului de la Kiskore pentru creşterea faunei, închiderea temporară a barajului de la Kiskore pentru creşterea nivelului apei, şi închiderea temporară a preluărilor de apă din Tisa nivelului apei, şi închiderea temporară a preluărilor de apă din Tisa pentru oraşul Szolnok.pentru oraşul Szolnok.

Barajul a fost redeschis în momentul în care apa contaminată a sosit, Barajul a fost redeschis în momentul în care apa contaminată a sosit, pentru a realiza trecerea rapidă a apei contaminate şi prevenirea pentru a realiza trecerea rapidă a apei contaminate şi prevenirea contaminării lacului şi a cursurilor de apă secundare. contaminării lacului şi a cursurilor de apă secundare.

Porţile hidraulice au împiedicat ca scurgerea de cianură să afecteze Porţile hidraulice au împiedicat ca scurgerea de cianură să afecteze canalele şi cursurile de apă secundare de-a lungul Dunării.canalele şi cursurile de apă secundare de-a lungul Dunării.

Schimburile de informaţii şi măsurile luate de către autorităţile române, Schimburile de informaţii şi măsurile luate de către autorităţile române, ungare şi iugoslave, incluzând închiderea temporară a barajului de pe ungare şi iugoslave, incluzând închiderea temporară a barajului de pe Tisa, au redus impactul dăunător al scurgeriiTisa, au redus impactul dăunător al scurgerii

EfecteEfecte În urma accidentului s-au înregistrat efecte catastrofale asupra poluării În urma accidentului s-au înregistrat efecte catastrofale asupra poluării

factorilor demediu cu cianuri şi metale grele, cele două substanţe factorilor demediu cu cianuri şi metale grele, cele două substanţe având repercusiuni asupra faunei acvatice şi poluării apei potabile. având repercusiuni asupra faunei acvatice şi poluării apei potabile.

Metodele folosite pentru analiza cianurii şi a metalelor grele în cele Metodele folosite pentru analiza cianurii şi a metalelor grele în cele trei ţări au produsrezultate comparabile în concordanţă cu standardele trei ţări au produsrezultate comparabile în concordanţă cu standardele internaţionale. internaţionale.

În general, datele arată concentraţiile de cianură şi metale grele În general, datele arată concentraţiile de cianură şi metale grele scăzând rapid pe măsurăce distanţa de la deversare creşte. În ceea ce scăzând rapid pe măsurăce distanţa de la deversare creşte. În ceea ce priveşte cianura, efecte acute au apărut pe porţiuni lungi ale albiilor priveşte cianura, efecte acute au apărut pe porţiuni lungi ale albiilor râurilor până în punctul unde Tisa şi Dunărea se întâlnesc.râurilor până în punctul unde Tisa şi Dunărea se întâlnesc.

La puţină vreme după ce valul de cianură a trecut, planctonul şi La puţină vreme după ce valul de cianură a trecut, planctonul şi microorganismele acvatice s-au refăcut relativ rapid (în câteva zile) microorganismele acvatice s-au refăcut relativ rapid (în câteva zile) datorită apei neafectate de poluare venind din amonte. Drept rezultat, datorită apei neafectate de poluare venind din amonte. Drept rezultat, organismele ce populează mâlul din albia râului Tisa în porţiunile organismele ce populează mâlul din albia râului Tisa în porţiunile dintre Tisa de jos şi Tisa de mijloc în Ungaria şi Iugoslavia nu au fost dintre Tisa de jos şi Tisa de mijloc în Ungaria şi Iugoslavia nu au fost pe deplin exterminate de către scurgerea de cianură şi refacerea este pe deplin exterminate de către scurgerea de cianură şi refacerea este posibilăposibilă. .

Poluarea cronică este de asemenea ridicată datorită agriculturii şi a Poluarea cronică este de asemenea ridicată datorită agriculturii şi a deşeurilor. Poluarea apelor de suprafaţă, a apelor subterane şi a solului este deşeurilor. Poluarea apelor de suprafaţă, a apelor subterane şi a solului este foarte probabil de a reapărea.foarte probabil de a reapărea.

În România, testele Naţiunilor Unite pe parcursul râului Săsar, cunoscut sub În România, testele Naţiunilor Unite pe parcursul râului Săsar, cunoscut sub numele de „râul morţii, arată o concentraţie a cianurii de aproape 88 de ori numele de „râul morţii, arată o concentraţie a cianurii de aproape 88 de ori nivelul permis în România. Informaţiile anterioare arătau concentraţii de nivelul permis în România. Informaţiile anterioare arătau concentraţii de arseniu şi plumb în râurile Săsar, Lăpuş, Someş şi Tisa la nivele între 100 şi arseniu şi plumb în râurile Săsar, Lăpuş, Someş şi Tisa la nivele între 100 şi 1000 de ori peste concentraţiile acceptabile. Nivelele de cadmiu în râurile 1000 de ori peste concentraţiile acceptabile. Nivelele de cadmiu în râurile Săsar şi Lăpuş erau de asemenea foarte ridicate.Săsar şi Lăpuş erau de asemenea foarte ridicate.

În Ungaria, concentraţiile de plumb, cupru, mangan şi fier au fost foarte În Ungaria, concentraţiile de plumb, cupru, mangan şi fier au fost foarte ridicate în câteva puncte de-a lungul râurilor Tisa şi Mureş. Pe râul Mureş, ridicate în câteva puncte de-a lungul râurilor Tisa şi Mureş. Pe râul Mureş, ce nu a fost afectat de scurgere,concentraţia de plumb a fost găsită de patru ce nu a fost afectat de scurgere,concentraţia de plumb a fost găsită de patru ori mai ridicată decât nivelul acceptabil. ori mai ridicată decât nivelul acceptabil.

În Iugoslavia, pe porţiunea dinaintea intersecţiei Tisei cu Dunărea, nivelul În Iugoslavia, pe porţiunea dinaintea intersecţiei Tisei cu Dunărea, nivelul concentraţiei de plumb afost găsit foarte ridicat. Nivelul manganului şi cel al concentraţiei de plumb afost găsit foarte ridicat. Nivelul manganului şi cel al fierului pe anumite părţi ale Tisei au fost puţin ridicate, de asemenea nivelul fierului pe anumite părţi ale Tisei au fost puţin ridicate, de asemenea nivelul zincului în anumite părţi ale Dunării.zincului în anumite părţi ale Dunării.

În Delta Dunării înainte şi după valul de cianură, concentraţia de fier a fost În Delta Dunării înainte şi după valul de cianură, concentraţia de fier a fost deasupra nivelului de siguranţă, aşa cum a fost şi nivelul plumbului în deasupra nivelului de siguranţă, aşa cum a fost şi nivelul plumbului în timpul trecerii valului. Concentraţiile celorlalte metale grele s-au menţinut la timpul trecerii valului. Concentraţiile celorlalte metale grele s-au menţinut la un nivel acceptabilun nivel acceptabil

Datele arată un impact mai redus asupra ecosistemului datorat Datele arată un impact mai redus asupra ecosistemului datorat poluării sedimentelor.Aşadar, efectele toxice asupra ecosistemului poluării sedimentelor.Aşadar, efectele toxice asupra ecosistemului acvatic nu s-au mutat pe o distanţă semnificativ de lungă în avalacvatic nu s-au mutat pe o distanţă semnificativ de lungă în aval..

În România, în satul Bozânta Mare de lângă uzina Aurul se găsesc În România, în satul Bozânta Mare de lângă uzina Aurul se găsesc fântâni private, cu apă la suprafaţă, ce sunt legate de râu. Ca atare fântâni private, cu apă la suprafaţă, ce sunt legate de râu. Ca atare ele sunt foarte vulnerabile, în special la poluarea din lacul societăţii ele sunt foarte vulnerabile, în special la poluarea din lacul societăţii Aurul, care se află în aria de acoperire a pânzei freatice a fântânilor. Aurul, care se află în aria de acoperire a pânzei freatice a fântânilor. Fântânile au fost afectate de către deversarea de cianură, nivelul Fântânile au fost afectate de către deversarea de cianură, nivelul acestei substanţe fiind pe data de 10 februarie de aproape 80 de ori acestei substanţe fiind pe data de 10 februarie de aproape 80 de ori peste nivelul acceptabil. peste nivelul acceptabil.

Sistemul de furnizare al apei potabile din Ungaria nu a fost pus în Sistemul de furnizare al apei potabile din Ungaria nu a fost pus în pericol de poluarea cu cianură. Staţia de tratare a apei de la Szolnok pericol de poluarea cu cianură. Staţia de tratare a apei de la Szolnok a fost oprită în timpul trecerii valului de cianură,deşi apa tratată în a fost oprită în timpul trecerii valului de cianură,deşi apa tratată în timpul accidentului a arătat concentraţii de cianură mai reduse timpul accidentului a arătat concentraţii de cianură mai reduse decât standardul ungar. Staţia din Szolnok are un program adecvat decât standardul ungar. Staţia din Szolnok are un program adecvat de monitorizare a apei, în scopul protecţiei consumatorilor.de monitorizare a apei, în scopul protecţiei consumatorilor.

In Iugoslavia, sistemul de furnizare a apei potabile din Becej şi In Iugoslavia, sistemul de furnizare a apei potabile din Becej şi două surse private de apă potabilă ce au fost examinate nu au fost două surse private de apă potabilă ce au fost examinate nu au fost afectate de către scurgerea de cianurăafectate de către scurgerea de cianură..

ConcluziiConcluzii În această criză au fost implicaţi mai mulţi actori, unii responsabili pentru În această criză au fost implicaţi mai mulţi actori, unii responsabili pentru

producerea accidentului, unii victime, alţii arbitri, alţii parteneri ai unuia sau producerea accidentului, unii victime, alţii arbitri, alţii parteneri ai unuia sau altuia dintre actorii principali.altuia dintre actorii principali.

În mod normal, actorul principal ar fi trebuit să fie firma „poluatoare", adică În mod normal, actorul principal ar fi trebuit să fie firma „poluatoare", adică SC Aurul SA, pentru că ea este cea care a declanşat criza şi, în mod normal, ea SC Aurul SA, pentru că ea este cea care a declanşat criza şi, în mod normal, ea este cea care ar avea celmai mult de suferit (în termini financiari şi de imagine) este cea care ar avea celmai mult de suferit (în termini financiari şi de imagine) în urma gestiunii incorecte a situaţiei decriză, în aceste condiţii, cei doi în urma gestiunii incorecte a situaţiei decriză, în aceste condiţii, cei doi acţionari principali, societatea australiană Esmeralda Exploration Limited şi acţionari principali, societatea australiană Esmeralda Exploration Limited şi societatea română Remin, ar fi trebuit să aibă un plan coerent de gestiune a societatea română Remin, ar fi trebuit să aibă un plan coerent de gestiune a crizei, cuprinzând: crizei, cuprinzând: A) o bază de date legată de accidentele asemănătoare, de istoricul firmei, A) o bază de date legată de accidentele asemănătoare, de istoricul firmei,

de prezentareatehnologiei, de eforturile de „ecologizare" a exploatării de prezentareatehnologiei, de eforturile de „ecologizare" a exploatării (despre care nu a vorbit firma, dar a scriselogios ziarul Le Monde...);(despre care nu a vorbit firma, dar a scriselogios ziarul Le Monde...);

B) stabilirea unei „celule de criză" formate din specialiştii în relaţii publice B) stabilirea unei „celule de criză" formate din specialiştii în relaţii publice şi conducereaîntreprinderii, care să monitorizeze evenimentul, să şi conducereaîntreprinderii, care să monitorizeze evenimentul, să centralizeze informaţia, să consilieze în probleme de comunicare şi să centralizeze informaţia, să consilieze în probleme de comunicare şi să informeze publicul;informeze publicul;

C) stabilirea unui purtător de cuvânt unic, care să organizeze fluxurile C) stabilirea unui purtător de cuvânt unic, care să organizeze fluxurile informaţionale şi să reprezinte firma.informaţionale şi să reprezinte firma.

Faptele au dovedit că cele două firme au fost luate prin surprindere şi că reacţia Faptele au dovedit că cele două firme au fost luate prin surprindere şi că reacţia lor nu afost cea mai adecvată situaţielor nu afost cea mai adecvată situaţie ii

Din punctul de vedere al comunicării de criză, ele au acţionat corect prin:Din punctul de vedere al comunicării de criză, ele au acţionat corect prin: A) anunţarea rapidă a accidentului;A) anunţarea rapidă a accidentului; B) luarea unor măsuri de reparare a breşei, de sistare a activităţilor B) luarea unor măsuri de reparare a breşei, de sistare a activităţilor

firmei Aurul, de informareimediată a autorităţilor ungare, de firmei Aurul, de informareimediată a autorităţilor ungare, de monitorizare periodică şi la scară largă a nivelului de poluareal monitorizare periodică şi la scară largă a nivelului de poluareal apelor, de constituire a unei comisii de anchetă, de informare a apelor, de constituire a unei comisii de anchetă, de informare a populaţiei în legătură cumăsurile care trebuie luate în asemenea populaţiei în legătură cumăsurile care trebuie luate în asemenea situaţii;situaţii;

C) afirmarea rapidă a disponibilităţii de a colabora cu partea ungară şi C) afirmarea rapidă a disponibilităţii de a colabora cu partea ungară şi oficialităţileinternaţionale.oficialităţileinternaţionale.

Greşeala autorităţilor române a fost aceea de a fi realizat, prin alte Greşeala autorităţilor române a fost aceea de a fi realizat, prin alte declaraţii, un transfer de roluri între ele şi SC Aurul SA. Altfel spus, declaraţii, un transfer de roluri între ele şi SC Aurul SA. Altfel spus, reprezentanţii MAPPM şi ai celorlalte ministere şi agenţii au prezentat reprezentanţii MAPPM şi ai celorlalte ministere şi agenţii au prezentat lucrurile ca şi cum statul român ar fi răspunzător pentru accident.lucrurile ca şi cum statul român ar fi răspunzător pentru accident.

Doisprezece ani au trecut de la accidentul ecologic de la iazul Aurul de la Doisprezece ani au trecut de la accidentul ecologic de la iazul Aurul de la Bozanta. Pe 30 ianuarie 2000 întreaga lume a vuit despre scurgerile de Bozanta. Pe 30 ianuarie 2000 întreaga lume a vuit despre scurgerile de steril şi cianuri din Baia Mare,Maramureş, pentru ca apoi sa se vorbească steril şi cianuri din Baia Mare,Maramureş, pentru ca apoi sa se vorbească despre nevoia urgentă de securizare a iazurilor de decantare, despre despre nevoia urgentă de securizare a iazurilor de decantare, despre ecologizarea haldelor de steril şi despre proiecte care sa înlăture ecologizarea haldelor de steril şi despre proiecte care sa înlăture pericolele din minerit. A trecut un an, au trecut doi şi tot aşa, iar singurul pericolele din minerit. A trecut un an, au trecut doi şi tot aşa, iar singurul lucru care s-a întâmplat a fost ca mineritul a dispărut cu totul în lucru care s-a întâmplat a fost ca mineritul a dispărut cu totul în MaramureşMaramureş

Perspective şi soluţii Perspective şi soluţii realizarea de autorităţile locale a unor studii de planificare şi dezvoltare a realizarea de autorităţile locale a unor studii de planificare şi dezvoltare a

unor noi surse de apă potabilă (în Baia Mare şi de-a lungul râului Someş) şi unor noi surse de apă potabilă (în Baia Mare şi de-a lungul râului Someş) şi sisteme noi de monitorizare pentru apa de la suprafaţa solului şi fântâni sisteme noi de monitorizare pentru apa de la suprafaţa solului şi fântâni particulare. particulare.

un inventar al tuturor surselor private de apă (din România, un inventar al tuturor surselor private de apă (din România, Ungaria,Iugoslavia) şi un inventar al zonelor poluate care primejduiesc apa Ungaria,Iugoslavia) şi un inventar al zonelor poluate care primejduiesc apa din subteran, de la suprafaţă şi apa potabilă (întregul bazin al râului). Este din subteran, de la suprafaţă şi apa potabilă (întregul bazin al râului). Este necesară constituirea de surse de apă potabilă pentru cazurile de urgenţă necesară constituirea de surse de apă potabilă pentru cazurile de urgenţă efectuarea unui studiu asupra sănătăţii populaţiei în zonel afectate şi un efectuarea unui studiu asupra sănătăţii populaţiei în zonel afectate şi un proces de monitorizare a bolilor cauzate de poluarea apei. Nu în ultimul proces de monitorizare a bolilor cauzate de poluarea apei. Nu în ultimul rând, sistemele de alimentare cu apă potabilă pentru gospodăriile private din rând, sistemele de alimentare cu apă potabilă pentru gospodăriile private din judeţul Maramureş trebuie schimbate cu sisteme publice de furnizare a apei, judeţul Maramureş trebuie schimbate cu sisteme publice de furnizare a apei, însoţite de sisteme de tratare a deşeurilor.însoţite de sisteme de tratare a deşeurilor.

realizarea un studiu asupra activităţilor şi asupra managementului riscului realizarea un studiu asupra activităţilor şi asupra managementului riscului pentru toate exploatările miniere şi industriile conexe din oraşul Baia Mare pentru toate exploatările miniere şi industriile conexe din oraşul Baia Mare şi din tot judeţul Maramureş. Lacurile conţinând deşeuri toxice sau alte şi din tot judeţul Maramureş. Lacurile conţinând deşeuri toxice sau alte lichide nocive trebuie să posede sisteme de drenaj pentru prevenirea lichide nocive trebuie să posede sisteme de drenaj pentru prevenirea supraîncărcării şi a ruperii barajelor. supraîncărcării şi a ruperii barajelor.

Fabricile ce utilizează cianură trebuie să acorde atenţie specială pregătirilor Fabricile ce utilizează cianură trebuie să acorde atenţie specială pregătirilor pentru situaţii de urgenţă, comunicaţiilor publice şi monitorizării speciale şi pentru situaţii de urgenţă, comunicaţiilor publice şi monitorizării speciale şi inspecţiei de către autorităţiinspecţiei de către autorităţi

Va multumesc!!!Va multumesc!!!