Rolul Modelelor Sociale in Manifestarea Identitatii de Sex

11
ROLUL MODELELOR SOCIALE IN MANIFESTAREA IDENTITATII DE SEX SI DE GEN LA BARBATI

description

identitatea de sex

Transcript of Rolul Modelelor Sociale in Manifestarea Identitatii de Sex

PowerPoint Presentation

Rolul modelelor sociale In manifestarea Identitatii de sex si de gen la barbati1.Diferenta dintre sex si gen :Sunt fetele aceleiasi monede. Relatia dintre sex si gen are in vedere paradigma cauzalitatii si a efectului, trecuta prin filtrul conventiilor sociale. Genul, este deci, ceea ce societatea atribuie sexelor, dar neaparat tinand cont de inzestrarea genetica pe care o aduce sexul.2.Identitatea sexuala Identitatea sexual a fiecrui individ nu este o problem de opiune proprie.Sexul legal i sexul social sunt impuse de societate, pe baza aspectului exterior, aparent normal, al organelor genitale. . Ea se construiete treptat, ca o imagine de sine, cu triri i comportamente corelative, sub influena mediului, a anturajului, a numelui, ca i prin rolurile i experienele pe care fiecare le integreaz n contextul cultural i educaional specific. 3.Diferente intre sexe n ansamblu, diferena dintre sexe nu apare n mod net dect dup vrsta de trei ani.Desi si baietii tind in primii ani sa se joace si ei cu papusi ,sa fie curiosi de cosmeticele sau imbracamintea mamei ,ei se diferentiaza prin faptul ca se arata mai agresivi si mai activi din punct de vedere fizic.Bieii provoac ncurcturi, fac mai mult zgomot, i asum mai multe riscuri, au o gndire mai independent, sunt mai dificil de educat i contituie elementul mai fragil al celor dou sexe. 4.Componentele identitatii socialeIdentitatea sexual se construiete pe baza integrrilor succesive i simultane a apte componente: sex genetic, determinat obiectiv prin aspectul cromatinei din nucleii celulari ai pielii, mucoaselor etc.; sex gonadic, atestat de evidenierea celulelor reproductoare n glandele genitale; sex fenotipic, conferit de aspectul organelor genitale; sex legal, declarat pe baza semnului sexului fenotipic; sex hormonal, atestat de hormonii androgeni, pentru brbai i de cei ovarieni, pentru femei; sex ca statut social, conferit i recunoscut de microgrupurile sociale; sex psihologic sau contiina identitii sexuale, bazat pe integrarea contiinei Eului corporal i a Eului psihologic, exprimat n sex-rol masculin i sex-rol feminin.

5.genul genul devine foarte devreme o lentil prin care copiii vd i interpreteaz comportamentul celor din jur, ei dezvoltndu-i aa numitele scheme de gen care nsumeaz credine i opiniile despre femei, brbai, fetie i biei.Stereotipurile de gen : a) Stereotipurile culturale b) Stereotipurile personale Trsturile de personalitate corespunztoare stereotipului masculin sunt numite trsturi instrumentale. 6.Identificarea cu tatalFreud este cel care a punctat ca primii 5 ani din viata au un efect permanent asupra dezvoltarii personalitatii. De la 3 ani, baietii incep sa se confrunte cu asa-numitul complexul Oedip ; acest complex inceteaza dupa 6 ani ;identificarea sexuala cu parintele de acelasi sex aduce premisele nu numai pentru relatii sexuale normale la varsta adulta, ci pune bazele integrarii sociale.7. nsuirea identitii rolului de gen sub presiunea socialului ne putem ntreba cum i dezvolt un copil identitatea de gen i cum rmne aceasta neschimbat ntreaga via.Acest fapt este explicat de trei teorii: teoria nvrii sociale, teoria nvrii cognitive i teoria identificrii parentale.

Teoriile nvrii sociale i ale dezvoltrii cognitive fac predicii diferite asupra dezvoltrii rolurilor de gen.L. Kohlberg susine c nainte de vrsta de 6-7 ani copiii nu pot menine constana genului lor aa cum nu pot realiza conservarea. Ei vor realiza aceast nelegere doar gradual, dezvoltarea avnd trei stadii:1.Etichetarea genului2.Stabilitatea genului3.Consistena genului In concluzie ,identitatea sexuala este,deci, legata de imaginea de sine a individului, dar si de expectantele sociale de comportament in conformitate cu predispozitia biologica. In cazul aparitiei diferentierilor si discordantelor dintre aceste identitati apare confuzia de identitate de gen. Astfel, baietii vor avea comportamente feminine, vor dori sa devina femei si vor cauta compania acestora, acest caz fiind catalogat ca transsexualitate. Chiar comportamentele de copiere a tipologiei celuilalt sex sunt evidentiate ca forme de confuzie a identitatii, iar unii autori adauga la acestea si idealul de egalitate a femeilor cu barbatii.Bibliografie:Constintin Enachescu ,Tratat de psihosexologie ,Editia a III a revazuta si adaugita Polirom,2003.Ion Gh.Totoianu ,Sexualitatea umana ,Casa de cultura Mures,Targu-Mure ,1996Berk,L.(1997), Child Development,Allyn &Bass ,BostonBem, Sandra (1993) ,The lessons of Gender:Transforming the debate on sexual inequalities ,CT: Yale University Press.