robot studio

of 28 /28
PROIECTAREA TEHNOLOGIEI DE SUDARE A UNUI REPER TIP EȘAPAMENT FOLOSIND ROBOTSTUDIO Student: Davidov Cristian Grupa:4403 Îndrumator: Conf. Dr. Ing. Cohal Viorel

Embed Size (px)

description

descrierea operatiilor in robot studio

Transcript of robot studio

Proiectarea tehnologiei de sudare a unui reper tip eapament folosind RobotStudio

Proiectarea tehnologiei de sudare a unui reper tip eapament folosind RobotStudio

Student: Davidov CristianGrupa:4403ndrumator: Conf. Dr. Ing. Cohal Viorel

Tema proiectului Proiectarea unui reper tip eapaent n RobotStudioNoiuni Generale despre robotiRobotul poate fi definit ca o instalaie pentru automatizarea operaiilor pe care n condiii clasice le realizeaz omul, cu mna sa, sub supravegherea ochiului, coordonarea ochi-mn realizndu-se de ctre creier.

Roboii industriali pot fi utilizai in multiple aplicaii, cum ar fi:Operaii de sudurOperaii de vopsireOperaii de manipulare si paletizareOperaii de asamblarePrintre cele mai populare aplicaii ale roboilor industriali sunt operaiile de sudur.Avantajele sudarii cu roboti industrialiRepetabilitatea;Calitatea uniform;Viteza si volum de lucru mare;Protejarea operatorului uman de fumurile si radiatiile rezultate in momentul sudurii;Simplitatea structuralfunctionala a echipamentului de comanda-programare si celor de interfatare.Dezavantaaje Accesibilitate anevoioasa in unele cazuri;Costuri de achizitionare si mentenanta ridicate;

RobotStudioAplicaia RobotStudio de la firma ABB permite programarea i simularea unui robot pe un calculator fr sa fie nevoie de oprirea produciei. Aplicaia este bazat pe sistemul VirtualController de la firma ABB, care ruleaz exact acelai sistem de comand (RobotWare ) ca i roboii de producie.

Astfel sunt premise simulri aproape reale, utiliznd programe pentru robot, folosind fiiere de configurare de pe roboii de producie. De asemenea aplicaia RobotStudio ofer posibilitatea de conectare la un controller fizic pentru programarea online.

RobotStudio

Fig.1 RobotABB IRB140 Etape de lucruModelarea 3D;Crearea staiei de lucru;Alegerea i poziionarea sculei;Importarea sau realizarea unui suport care s susin piesa i poziionarea piesei;Crearea intelor i a traiectoriilor de sudare;Detectarea coliziunilor; Crearea WPS-ului.

Modelarea 3DPrograme ExtensieSW/SESatIgesigs , igesStep stp, step, p21Vdafsvda, vdafsCatia V4model, expCatia V5CATpart, CATproductPro/Engineerprt, asmInventorIptVrmlwrl, vrml, vrml1, vrml2Jupiter jtStl stlPly plz3Dstudio3dsCrearea staiei de lucruDin ablonCu sistem existentCu sistem nedefinit

Poziionarea robotului

Alegerea i poziionarea sculei

Importarea sau realizarea unui suport care sa susin piesa i poziionarea acesteia

Crearea tintelor si traiectoriilor de sudare

Crearea testului de coliziune Verificarea coliziunilor se face ntre piesa de prelucrat i scula de lucru pentru a ne asigura ca nu vor fi coliziuni intre cele doua elemente. Iar nainte de simulare se realizeaz sincronizarea fiecrei comenzi pe care noi am stabilit-o in prealabil prin construirea traiectoriilor astfel nct fiecare traiectorie sa fie sincronizat cu VC ( Virtual Controler ).

Solutii pentru statia de lucru

Statie cu transportor pentru robot

Statie cu un robot si sistem cu axe externe

Crearea WPS-ului Pentru crearea Specificatiilor Procedeului de Sudare(WPS) este necesara instalarea extensiei ArcWelding Powerpac a programului RobotStudio. ArcWelding Powerpac utilizeaza geometria CAD ca baza pentru programarea robotilor.