Rezultate 2015

68

Transcript of Rezultate 2015

Page 1: Rezultate 2015
Page 2: Rezultate 2015
Page 3: Rezultate 2015

1

A nul agricol 2015 a fost un an deosebit pen-tru Asociația Producătorilor de Porumb din România. Echipa noastră s-a îmbogățit prin

angajarea unui Director Executiv – dna. Alina Crețu, venire care a adus , odată cu experiența în domeniul agricol de peste 12 ani și o abordare mult mai profe-sionistă și dinamică a muncii noastre. Dialogul și par-teneriatele cu companiile producătoare de sămânță care ne susțin în tot ceea facem, constituie unul din-tre motoarele activității noastre alături de interacțiu-nea permanentă cu membrii asociației. Relațiile cu CEPM, participarea activă la grupurile de Dialog Civil la Bruxelles și implicarea de zi cu zi, pentru a finaliza cu bine testările la porumb și la floarea soarelui, care s-au extins în toată țara, au fost o adevărată provoca-re pentru noi în 2015.

Mă bucur, de asemenea, de adeziunea mai multor membri importanți printre care se află și S.C. Agri-cost, cu care am început o relație solidă datorită că-reia toți membrii vor putea să se bucure de rezultatele testărilor făcute în IMB la culturile de porumb și floa-rea soarelui.

Așadar activitatea nu a lipsit în 2015, ne-am împărțit munca cât de bine am putut, între locațiile de testare din România și deplasările în străinătate .

Testările din 2015 au fost deosebit de interesante datorită condițiilor diferite din zonele de testare . Așa-dar, dacă 2014 a fost un an cu precipitații și producții record, 2015 a fost deosebit de secetos, astfel încât fiecare producător agricol poate face comparații între rezultatele 2014/2015 pentru fiecare hibrid utilizat.

Valoarea producției obținute an de an este lucrul cel mai important pentru fiecare dintre noi. Alegerea unui panel de hibrizi pentru un grup FAO adaptat este esențială deoarece pot exista diferențe de până la 3 t/ ha între hibrizi din aceeași grupă de maturitate.

Mulțumim colaboratorilor care au contribuit la rea-lizarea acestui proiect : fermierii membri ai asociației APPR și companiile producătoare de semințe care au participat la realizarea testărilor (Caussade, Maisa-dour, Euralis, INCDA Fundulea , Procera , Limagrain, KWS , Monsanto , Syngenta, Pioneer , Biocrop, ITC, Golden West, Saaten Union, RAGT, Summit Agro). Testările făcute de APPR în fermele membrilor au în-ceput acum câțiva ani, iar din 2014 am pus bazele rețelei de testare științifică independentă a hibrizilor comercializați în România- R.I.T.A.C.(Rețea Indepen-dentă de Testare și Analiză în Câmp) Această rețea s-a extins în 2015 și începe să acopere toate zonele de interes pentru fermierii nostri.

Mulțumim tuturor celor care susțin activitatea APPR,

Testările din 2015 au fost deosebit

de interesanteARNAUD PERREIN, Președinte APPR

Alina CREȚUDirector Executiv APPR

Anca HURJUICoordonator Proiecte APPR

Page 4: Rezultate 2015

2

OBIECTIVE APPR• Organizarea rețelei de testare științifică independentă a

celor mai cultivați hibrizi de porumb din România (dar și a altor culturi de interes major pentru fermierii români) – rețeaua R.I.T.A.C.

• Consultanță tehnică pentru cultivatorii de porumb (con-sum și sămânță) cu scopul de a îmbunătăți profitabilita-tea pentru această cultură

• Activitate permanentă de asistență tehnico-economică oferită fermierilor pentru cultura mare

• Reprezentarea producătorilor de porumb din România la nivel național și european. APPR face parte din Confe-derația Europeană a Producătorilor de Porumb (CEPM) care reprezintă toate tările mari producătoare de po-rumb la nivelul forurilor europene.

Finanțarea A.P.P.R. APPR - organizație profesională total independentă, fi-

nantată de membrii asociației.

ACTIVITĂȚI APPR 2015

Specialiști ai Institului ARVALIS din Franța au urmărit pe parcursul anului 2015 procesul de validare a locațiilor de testare R.I.T.A.C.

R.I.T.A.C. este singura Rețea Independentă de Testare și Analiză în Câmp, care este realizată în mod științific, în colaborare cu prestatori de servicii și în parteneriat direct cu companiile producătoare de semințe care au activitate comercială în România.

S-au testat în cadrul asociației, în mod științific, în sistem de microparcele cu trei repetiții, 100 hibrizi de porumb în 13 locații diferite la irigat și neirigat, și 45 hibrizi floarea soarelui în 5 locații din țară. Aceasta este prima rețea independentă de testare în mod științific a hibrizilor de porumb și floarea soarelui de către o asociație a fermierilor. Testarea urmă-rește în primul rând nivelurile productivității și umiditatea la recoltat dar și celelalte aspecte ale managementului culturii de porumb.

Testările sunt făcute în cooperare cu companiile produ-cătoare de semințe sau firme independente de testare iar semințele hibrizilor sunt pregătite și codate de echipa teh-nică APPR.

1. Testarea hibrizilor în sisteme de microparcele

3. Participări la numeroase întâlniri și simpozioane (Bruxelles, Paris, Toulouse, Plovdiv, Milano și București).

2. Implicare activă a asociației în problemele tehnice din fermele membrilor asociației

Organizarea unor ședințe de lucru (în țară și în străinătate) care cuprind vizitarea fermelor, prezentări și discuții despre tehnologiile de cultivare a porumbului și a celorlalte culturi de importanță majoră.

Fermieri pentru fermieri!

În perioada 2013- 2015 reprezentanții asociației s-au im-plicat direct și activ în acțiunile întreprinse la nivel local dar și european contra interzicerii neonicotinoidelor, a națio-nalizării deciziei de import a furajelor care conțin impurifi-cări GMO dar și pentru obținerea autorizației de cultivare a OMG-urilor.

APPR (Asociația Producătorilor de Porumb din România) reprezintă interesele filierei profesionale a cultivatorilor de porumb. Asociația are rolul de a reprezenta fermierii cultivatori de porumb

la nivelul autorităților române și europene și de a promova cultura porumbului. APPR este o asociație profesională formată din producători agricoli care dețin suprafețe cuprinse între 50 și 50000 ha și a fost înființată în luna Noiembrie 2012 în județul Ialomița de către cei 26 de membri fondatori.

Page 5: Rezultate 2015

3

SATU MARE

BIHOR

SĂLAJ

MARAMUREȘSUCEAVA

NEAMȚ

IAȘI

VASLUIBACĂU

HARGHITAMUREȘ

CLUJ

ARAD

ALBA

HUNEDOARATIMIȘ

CARAȘ SEVERIN

GORJ

DOLJ

OLT

TELEORMANGIURGIU

DÂMBOVIȚA

ILFOV

IALOMIȚA

CĂLĂRAȘI

MEHEDINȚI

VÂLCEA ARGEȘ PRAHOVA

BUZĂU BRĂILATULCEA

CONSTANȚA

SIBIU BRAȘOVCOVASNA

VRANCEA GALAȚI

BOTOȘANI

BISTRIȚANĂSĂUD

M. Kogălniceanu

Belciugatele FunduleaVâlcelele

Viziru

Moțăței

Arad

Furculești

Alexandria

Damienești

Osicade Jos

Mircea Vodă

Testări validate de Institutul Arvalis

Christophe Terrain, Președinte Arvalis – Institut du végétal

In fața noilor probleme demografice, alimentare și de mediu, Agricultura în general, și în special cultura mare, au o provocare: de a produce mai mult și mai bine, deci, de a fi performantă. Această provocare a performanței se bazează în special pe activitățile de cercetare, dezvoltare și consiliere tehnică. Acțiunile întreprinse de Asociația Producătorilor de Porumb din România, în special prin rețeaua de testare, sunt în deplină concordanță cu acest obiectiv al agricultu-rii, de a produce mai mult și mai bine.

RITAC 2015Testări în 13 locații și 3 repetiții a 100 hibrizi porumb și în 5 locații a 45 hibrizi floarea soarelui

Porumb

Floarea soarelui

Page 6: Rezultate 2015

4

CUPRINS

Fermieri în rețeaua de testare APPR 5

Hibrizi Porumb RITAC 2015 6

Ghid utilizare raport porumb 7

Ce hibrizi cultivăm în 2016? 8

REZULTATE TESTĂRI PORUMB Moțăței, Județul Dolj 9Osica de Jos, Județul Olt 12Furculești, Județul Teleorman 15Alexandria, Jud. Teleorman 18Fundulea, Județul Călărași 21Belciugatele, Județul Călărași 24Vâlcele, Județul Călărași 27Mihail Kogălniceanu 30Viziru, Județul Brăila 36Mircea Vodă, Județul Brăila 39Damienești, Județul Bacău 43

Noutati RITAC 2015 45

TESTĂRI HIBRIZI FLOAREA SOARELUI Belciugatele, Alexandria 46Arad, Mircea Vodă, Mihail Kogălniceanu 47

Ziua Porumbului 49

ANALIZE COMPARATIVEComparație TESTĂRI DENSITĂȚI 51 Testări pentru diferite tipuri de fertilizări 53Comparații anuale 56

CONCURSUL „Porumbul de aur“ 61

Page 7: Rezultate 2015

5

Rezultatele obținute în ferme de-a lungul anilor arată că o simplă comparație între 2 hibrizi sau 2 tehnologii diferite nu este suficientă și poate duce la concluzii pripite și nefaste.

Exemplele din acest Raport arată cât de diferite pot fi rezultatele între 2 repetiții identice (aceeași parcelă/ cultură premergătoare, zi de semănat, hibrid, etc...)

Foarte mulți comercianți ne invită să testăm singuri pro-dusele lor, să facem comparații și să tragem concluzii. Este testarea în fermă, fără repetiții, o soluție? Noi nu cre-dem. De ce?

1. Fără repetiții, rezultatele nu pot fi luate în considerare ca fiind reprezentative.

2. Unele condiții de testare sunt câteodată uitate sau igno-rate: cultura premergătoare (pe minim 2 ani), data de se-mănat, erbicidat, etc.

3. Din cauza multiplelor activități de urmărit în ferme, pro-ducătorii au rar posibilitatea de a urmări până la capăt ex-perimentul. Foarte mulți fermieri, ghidați de comercianți se limitează la o observație pe teren, o rădăcină parcă mai bine dezvoltată, o talie parcă mai mare, o frunză par-că mai verde. Recoltatul este un moment critic în testare. Dar cine are timpul să lase să plece la fermă o remorcă cu o diferență la recoltare de 1000 kg ?

APPR crede că putem realiza anumite teste în condiții de fermă, care vor putea ajuta pe toți fermierii membri ai asociației dar cu simple condiții de respectat:

Cum poate un fermier să intre în Rețeaua de Testare APPR?

Contactați-ne pentru a stabili cel mai bun mod de a face propriile testări de care putem profita toți!

CONDIȚII GENERALE ALE TESTĂRII ÎN FERMĂ

1LIMITARE la 2 teste maximum pe cultură: 2 la po-rumb și 2 la floare, pentru a fi siguri că vor fi urmărite

până la capăt. Minim trei repetiții sunt necesare, deci cel puțin 6 parcele de recoltat pentru fiecare test. Trebuie timp iar mijoacele de transport trebuie să fie suficiente. Putem să avem situații în care producția rezultată să nu încapă într-o remorcă (poate mai trebuie o remorcă pentru 500 kg pentru diferența care va face un dus-întors până la fermă). O remorcă specială cu cântar (precizia de 20 kg este ide-ală) este rar întâlnită într-o fermă agricolă. Cele existente pe combine sau pe remorcă nu sunt suficient de precise pentru teste.

2 ALEGERE PARCELE: pe cel puțin 10 ha, uniforme (formă și textură) și premergătoare identice pe ultimii 2

ani minimum. Este de preferat o parcelă aproape de fermă sau de cântar.

3 Aleg împreună cu reprezentantul APPR ce vreau să testez. Dacă vreau să testez 2 densități diferite la

porumb, alegem împreună densitățile pentru a obține o co-erență cu testele deja făcute sau în curs de realizare.

4 Aleg lățimea benzilor de testare. Trebuie se fie un multiplu de lățime de semănătoare care să corespun-

dă cu o lățime de header de combină. Dacă am o semă-nătoare de 8 rânduri de porumb și un culegător de 6, aleg benzi de testare de 3 semănătoare. Banda va putea fi re-coltată în 2 brazde în mod eficient. Lățimea parcelei trebuie se fie atunci de minimum 113 m, conform schiței de mai jos. O bandă de testare e de preferat să aibă o suprafață de minimum 1 ha.

5 Trimit rezultatele la APPR care vor fi prelucrate și publicate dacă sunt validate. În schimb, voi primi

toate rezultatele din testările similare de la alți producători și de la APPR.

Fiecare repetiție (6 în total) trebuie cântărită separat

Page 8: Rezultate 2015

6

Hibrizi Porumb 2015 RITACNEIRIGAT

Nr. Companie Seminte Hibrid FAO

1 Euralis ES COCKPIT 250

2 Syngenta Arioso 280

3 KWS KWS 2370 290

4 Saaten Suporto 290

5 Saaten Subianca 290

6 Saaten Suarez 300

7 Saaten ISH 303 300

8 LG LG 30315 - LZM 363/87 310

9 Procera Genetics Cera 310 310

10 Caussade KAMPONI CS 310

11 LG LG 30.325 320

12 KWS SOLFERINO 320

13 Saaten OS 378 320

14 Dekalb DKC 3939 320

15 Procera Genetics Cera 320 320

16 Caussade ARKADI CS 320

17 RAGT RGT CONEXXION 320

18 KWS KRABAS 330

19 Procera Genetics Cera 330 330

20 Maisadour Mas 37.H 330

21 Caussade TESSALI CS 330

22 Summit Agro ZP341 340

23 Summit Agro CEDA 340

24 Pioneer P9241 340

25 Euralis ES GALLERY 340

26 Procera Genetics Cera 340 340

27 Syngenta Cobalt 340

28 Maisadour DM3024 340

29 Caussade TRILOGI CS 340

30 LG LG 33.50 350

31 KWS KINEMAS 350

32 Pioneer P9486 350

33 Saaten SUM 305 350

34 Dekalb DKC 4541 350

35 Dekalb DKC 4555 350

36 Procera Genetics Cera 350 350

37 Maisadour Mas 36.A 350

38 Caussade PORTILE CS 350

39 Caussade LOUBAZI CS 350

40 LG LG 30.360 360

41 Summit Agro ZP488 360

42 Pioneer P9903 360

43 Saaten Suzuka 360

44 Procera Genetics Cera 360 360

45 Syngenta Ulises 360

46 LG LG 30.369-LIMANOVA 370

47 Euralis ES MYLORD 370

48 Procera Genetics Cera 370 370

49 Maisadour Mas 37.V 370

50 Caussade CSM 3752 CS 370

51 ITC GW 9003 370

52 Biocrop Torrano 380

53 Euralis ES METHOD 380

54 Saaten Superbia 380

55 Procera Genetics Cera 380 380

56 Syngenta Irridium 380

57 RAGT PHILEAXX 380

58 LG LG 30.389 390

59 KWS KAMPARIS 390

60 Euralis ESZ4502 390

61 Maisadour Mas 35.K 390

62 Summit Agro ZP427 400

63 Summit Agro DALMAC 400

64 Saaten Sum 405 400

65 Saaten SUM 402 400

66 Dekalb DKC 4717 400

67 Procera Genetics Cera 400 400

68 ITC GW 8002 400

69 KWS KARMAS 410

70 Pioneer P0023 410

71 Pioneer P9911 410

72 Procera Genetics Cera 410 410

73 RAGT RGT LEXXTOUR 410

74 Euralis ES CORTES 420

75 Dekalb DKC 4943 420

76 KWS BALASCO 420

77 Caussade PINCKI CS 420

78 LG LG 30.430 430

79 Euralis ES JASMINE 430

80 Dekalb DKC 4751 430

81 KWS KWS2482 440

82 Maisadour Mas 47.P 440

83 Caussade GALIENI CS 440

84 Pioneer P0216 450

85 Euralis ESZ4501 450

86 Dekalb DKC 5031 450

87 Maisadour Mas 40.F 450

88 KWS KONFITES 460

89 Dekalb DKC 4351 460

90 Maisadour Mas 51.G 460

91 Caussade BETOVI CS 460

92 Dekalb DKC 5141 470

93 Pioneer P0412 480

94 Dekalb DKC 5222 480

95 RAGT RGT MEXINI 480

96 Maisadour Mas 56.A 490

97 KWS KERBANIS 530

98 LOCAL OLT 530

99 Maisadour Pelota 550

100 MARTOR MARTOR 340

30 Caussade LOUBAZI CS 350

31 Summit Agro ZP488 360

32 Pioneer P9903 360

33 Saaten Suzuka 360

34 Procera Genetics Cera 360 360

35 Syngenta Ulises 360

36 Biocrop Torrano 370

37 Euralis ES MYLORD 370

38 Procera Genetics Cera 370 370

39 Maisadour Mas 37.V 370

40 Caussade CSM 3752 CS 370

41 ITC GW 9003 370

42 Euralis ES METHOD 380

43 Saaten Superbia 380

44 Procera Genetics Cera 380 380

45 Syngenta Irridium 380

46 RAGT PHILEAXX 380

47 KWS KAMPARIS 390

48 Euralis ESZ4502 390

49 Maisadour Mas 35.K 390

50 Summit Agro ZP427 400

51 Summit Agro DALMAC 400

52 Saaten Sum 405 400

53 Saaten Sum 402 400

54 Dekalb DKC 4717 400

55 Procera Genetics Cera 400 400

56 Maisadour Mas 48.F 400

57 ITC GW 8002 400

58 KWS KARMAS 410

59 Pioneer P0023 410

60 Pioneer P9911 410

61 Procera Genetics Cera 410 410

62 RAGT RGT LEXXTOUR 410

63 Euralis ES CORTES 420

64 Dekalb DKC 4943 420

65 KWS BALASCO 420

66 Caussade PINCKI CS 420

67 Euralis ES JASMINE 430

68 Dekalb DKC 4751 430

69 Caussade GERZI CS 430

70 KWS KWS2482 440

71 Maisadour Mas 47.P 440

72 Caussade GALIENI CS 440

73 Pioneer P0216 450

74 Euralis ESZ4501 450

75 Dekalb DKC 5031 450

76 Maisadour Mas 40.F 450

77 Caussade GASTI CS 450

78 KWS KONFITES 460

79 Dekalb DKC 4351 460

80 Maisadour Mas 51.G 460

81 Caussade BETOVI CS 460

82 Dekalb DKC 5141 470

83 Pioneer P0412 480

84 Dekalb DKC 5222 480

85 RAGT RGT MEXINI 480

86 LG LG 34.90 490

87 Maisadour Mas 56.A 490

88 Caussade VALVERDI CS 520

89 KWS KERBANIS 530

90 Maisadour Pelota 550

91 LG LG 30.550 560

92 LG LG 30.600 600

93 Maisadour Mas 70.F 600

94 Maisadour Mas 78.T 700

95 LOCAL MARTOR 340

96 LOCAL OLT 530

IRIGATNr. Companie seminte Hibrid FAO

1 Euralis ES COCKPIT 250

2 Syngenta Arioso 280

3 KWS KWS 2370 290

4 Saaten Suporto 290

5 Saaten Subianca 290

6 Saaten Suarez 300

7 Saaten ISH 303 300

8 Procera Genetics Cera 310 310

9 KWS SOLFERINO 320

10 Saaten OS 378 320

11 Dekalb DKC 3939 320

12 Procera Genetics Cera 320 320

13 RAGT RGT CONEXXION 320

14 KWS KRABAS 330

15 Procera Genetics Cera 330 330

16 Summit Agro ZP341 340

17 Summit Agro CEDA 340

18 Pioneer P9241 340

19 Euralis ES GALLERY 340

20 Procera Genetics Cera 340 340

21 Syngenta Cobalt 340

22 Caussade TRILOGI CS 340

23 KWS KINEMAS 350

24 Pioneer P9486 350

25 Saaten SUM 305 350

26 Dekalb DKC 4541 350

27 Dekalb DKC 4555 350

28 Procera Genetics Cera 350 350

Page 9: Rezultate 2015

7

Cum să folosiți acestRaport al testărilor în câmp?

Mici îndrumări:

România are un climat semi-continental caracterizat prin extreme climatice puternice și neașteptate în timpul unui an și de la un an la altul. Rezultatele obținute în anii favorabili culturii porumbului precum 2014 sau 2013 sunt foarte diferite în cazul anilor nefavorabili din punct de vedere climatic cum au fost de exemplu anii 2012 sau 2015.

Temperaturile extreme și/sau secetă prelungită sunt fenomene frecvente și mai ales, dificil de anticipat. Fie-care tip de genetică are caracteristici diferite pe care, în lipsa unui program de testare independent, le descope-rim uneori când este prea târziu.

Alegeți întotdeauna hibrizi din diferite resurse genetice și cu precocităti diferite.

Din ce grupă FAO?

Tabelul următor vă poate orienta.

Condiţii de cultură / Uscare

Urmează să semăn o cultură de toamnă după porumb sau am un pământ greu de

lucrat toamna vtârziu, cu un exces de apă.

Nu am restricţii. După porumb, cultiv o cultură de primăvară. Am un teren care se poate pregăti

în condiţii bune toamna.

Este o cultură dublă

Am uscător și sistem de irigaţii FAO 300-450 Aleg hibridul din grupa FAO 300-700 și

adaptez doza mea de N în funcție de hibridul cultivat FAO <300

Nu am uscător, dar am sistem de irigaţii FAO 300-350 FAO 300-400 Nu este indicat

Am uscător, dar nu am sistem de

irigațiiFAO 300-400

Aleg hibridul din grupa FAO 300-400 sau 450 dacă am potential foarte bun și

adaptez doza mea de N în funcție de hibridul cultivat.Nu este indicat

Nu am uscător și nici sistem de irigații FAO 300-350 FAO 300-400 Nu este indicat

CE HIBRIZI CULTIVĂM ÎN 2016?

1. Stabiliți grupele FAO specifice zonei în care se găsește ferma.

Page 10: Rezultate 2015

8

2. Dacă sunteți fermier cu experienţă, o bună parte din hi-

brizii pe care îi veți semăna în anul 2016, îi veți alege fo-

losind criteriile utilizate până acum. Sunt hibrizi pe care îi

cunoașteți și aveți încredere în ei. Poate nu sunt hibrizii

cei mai performanți, dar nici cei mai neadaptați zonei și

tehnologiei folosite. Acești hibrizi vă conferă o anumită

siguranță.

3. Dacă sunteți un fermier începător sau nou venit în zona

de cultură respectivă, o parte din hibrizi îi puteți alege ți-

nând seama de recomandările vecinilor.

4. Verificați rezultatele APPR din zona cea mai asemănă-

toare din punct de vedere pedoclimatic de zona dum-

neavoastră de cultură.

5. Notați cei mai buni hibrizi- comparând producțiile obținu-

te și umidităţile la recoltare în 2015. Puteți face o com-

parație și cu rezultatele din 2014 din testări, dar și de la

Ziua Porumbului.

În testările APPR s-au obținut în 2015 rezultate reprezen-

tative care pot fi o sursă specializată și independentă de

informare pentru alegerea hibrizilor de porumb în ferma

dumneavoastră. Rezultatele din rețeaua de testare APPR

vor fi mult mai fiabile când vom avea suficiente informații din

experiențele efectuate în repetiții.

CE DENSITATE să alegeţi?În absența recomandărilor clare din partea producă-

torului alegeți o densitate de 60000-65000 boabe la ha

în condiții de neirigat. Dacă aveți un potențial de peste

12 t/ha și sunteți în zonă de irigat alegeți o densitate de

peste 80000 boabe la ha.

CE FERTILIZĂRI să alegeţi ?Pentru azot: În zone cu potențial mic de producție (de

până la 7 t/ha) o doză de azot redusă (50 kg N/ha) este sufi-

cientă iar în alte condiții o doză de 13 kg N/t de porumb este

o bună bază de plecare (130 N kg/ha pentru un obiectiv de

10 t/ha, 170 N kg/ha pentru 15t/ha). Dozele trebuie adaptate

în funcție de fertilitatea terenului, cultura premergătoare, etc.

Pentru fosfor: în zona Mihail Kogălniceanu, Judeţul Ia-

lomiţa, o doză 50 kg/ha sau chiar mai puțin este suficientă

pentru producții medii, iar pentru producții de peste 10 t/

ha, testele arată că doza trebuie mărită. În testările efectu-

ate pe mai mulți ani și după analizele de sol făcute acesta

pare un aport echilibrat.

Pentru potasiu: în aceeași zonă din Județul Ialomița

testele au arătat că 2015 este primul an în care se vede un

plus semnificativ de producție cu un aport de Potasiu. Este

vorba într-adevăr de producții de peste 13 t/ha. Urmează

continuarea efectuării altor teste.

Mai multe teste sunt necesare pentru a stabili doza opti-

mă de îngrășăminte, dar o analiză a solului este necesară

pentru fiecare fermă. În România stăm foarte bine din punct

de vedere al numărului de laboratoare care ne pot ajuta, dar

la nivel de interpretare încă avem foarte mult de lucru.

Trebuie subliniat faptul că producţia și umiditatea la

recoltare nu sunt singurele criterii de alegere a hibrizilor.

Exemplul cel mai bun sunt hibrizii folosiţi de micii fermieri

care sunt recoltaţi manual și păstraţi în porumbar. Aceș-

ti hibrizi au nevoie de stabilitate excepţională în timp și în

condiţii foarte slabe de producţie. Hibridul OLT este cel

mai cultivat în România, dar raspunde el astazi nevoilor de

performanta a fermierilor? Trebuie avute în vedere toate

componentele randamentului pentru a avea rezultate sa-

tisfăcătoare. Pieţele de nișă sunt deasemenea în creștere.

Auzim din ce în ce mai mult de hibrizi cu conţinut mare de

semolină, conţinut mare de amidon, porumb Waxi. Unii hi-

brizi sunt la mare căutare de unii procesatori care oferă un

preţ bun și mai stabil. Este cazul porumbului Mas 37 care

face obiectul de contract cu firma TITAN și hibrizii Adorno

și Roberto cu alţi beneficiari. Există și o cerere pe piața

porumbului industrial pentru porumbul uscat natural și cu

MMB mare pentru amidon și glucoză.

Fermieri pentru fermieri ! O altfel de asociaţie pentru fermierii din România!

CUM ALEGEŢI HIBRIZII pentru ferma dumneavoastră, folosind informaţiile din acest document?

Page 11: Rezultate 2015

9

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Moțăței, Județul Dolj, Irigat

Hib

rizi

FA

O 3

50

-39

0

Tratament semințe Semănat Recoltat Tip sol Pluviometrie Densitate semănat Irigații

Nuprid AL 600 FS 20/04/2015 25/09/15 Argilo-Lutos 167 mm 78000 boabe/ha 175 mm

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid)Top 10 Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Hib

rizi

FA

O 2

50-2

90

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid) Umiditatea la recoltare (%)

Media pe maturități: 8914 kg/haUmiditatea medie la recoltat: 15%

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

S-a

stab

ilit o

mar

jă d

e er

oare

de

5%. D

upă

num

ele

hibr

idul

ui e

ste

nota

t gru

pul F

AO (u

ltim

ele

3 ci

fre)

.

Hib

rizi

FA

O 3

00-3

40

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid)Top 10 Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Media pe maturități: 9130 kg/haUmiditatea medie la recoltat: 15.19%

Media pe maturități: 9345 kg/haUmiditatea medie la recoltat: 15.08%

Page 12: Rezultate 2015

10

S-a

stab

ilit o

mar

jă d

e er

oare

de

5%. D

upă

num

ele

hibr

idul

ui e

ste

nota

t gru

pul F

AO (u

ltim

ele

3 ci

fre)

.

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Hib

rizi

FA

O 4

00-4

40

Hib

rizi

FA

O 4

50-4

90

Hib

rizi

FA

O 5

20

-70

0

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid)Top Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid)Top 10 Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid) Umiditatea la recoltare (%)

Media pe maturități: 9365 kg/haUmiditatea medie la recoltat: 14.92%

Media pe maturități: 9850 kg/haUmiditatea medie la recoltat: 14.85%

Media pe maturități: 9389 kg/haUmiditatea medie la recoltat: 14.94%

Page 13: Rezultate 2015

11

Page 14: Rezultate 2015

12

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Osica de Jos, Județul Olt, Neirigat

Hib

rizi

FA

O 3

50

-39

0

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid)Top 10 Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Hib

rizi

FA

O 2

50-2

90

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid) Umiditatea la recoltare (%)

Media pe maturități: 3727 kg/haUmiditatea medie la recoltat: 18.1%

Media pe maturități: 4066 kg/haUmiditatea medie la recoltat: 18.38%

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Hib

rizi

FA

O 3

00-3

40

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid)Top 10 Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Media pe maturități: 3875 kg/haUmiditatea medie la recoltat: 17.64%

Tratament semințe Semănat Recoltat Tip sol Pluviometrie Densitate semănat Irigații

Nuprid AL 600 FS 04/05/2015 26/09/15 Aluviosol 320 mm 68000 boabe/ha -

S-a

stab

ilit o

mar

jă d

e er

oare

de

5%. D

upă

num

ele

hibr

idul

ui e

ste

nota

t gru

pul F

AO (u

ltim

ele

3 ci

fre)

.

Page 15: Rezultate 2015

13

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Hib

rizi

FA

O 4

00-4

40

Hib

rizi

FA

O 4

50-4

90

Hib

rizi

FA

O 5

30

-55

0

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid)Top Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid)Top 10 Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid) Umiditatea la recoltare (%)

Media pe maturități: 4102 kg/ha

Media pe maturități: 3951 kg/haUmiditatea medie la recoltat: 20.04%

Media pe maturități: 4270 kg/haUmiditatea medie la recoltat: 19.02%

Umiditatea medie la recoltat: 21.13%

S-a

stab

ilit o

mar

jă d

e er

oare

de

5%. D

upă

num

ele

hibr

idul

ui e

ste

nota

t gru

pul F

AO (u

ltim

ele

3 ci

fre)

.

Page 16: Rezultate 2015

14

Page 17: Rezultate 2015

15

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Furculești, Județul Teleorman, Neirigat

Hib

rizi

FA

O 3

50

-39

0

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid)Top 10 Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Hib

rizi

FA

O 2

50-2

90

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid) Umiditatea la recoltare (%)

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Hib

rizi

FA

O 3

00-3

40

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid)Top 10 Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Media pe maturități: 5024 kg/ha

Media pe maturități: 4780 kg/haUmiditatea medie la recoltat: 9.61%

Media pe maturități: 5020 kg/haUmiditatea medie la recoltat: 10.40%

Umiditatea medie la recoltat: 10.85%

Tratament semințe Semănat Recoltat Tip sol Pluviometrie Densitate semănat Irigații

Nuprid AL 600 FS 03/05/2015 05/09/2015 Cernoziom 223 mm 68000 boabe/ha -

S-a

stab

ilit o

mar

jă d

e er

oare

de

5%. D

upă

num

ele

hibr

idul

ui e

ste

nota

t gru

pul F

AO (u

ltim

ele

3 ci

fre)

.

Page 18: Rezultate 2015

16

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Hib

rizi

FA

O 4

00-4

40

Hib

rizi

FA

O 4

50-4

90

Hib

rizi

FA

O 5

30

-55

0

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid)Top Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid)Top 10 Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid) Umiditatea la recoltare (%)

Media pe maturități: 5243 kg/ha

Media pe maturități: 4964 kg/ha

Media pe maturități: 4770 kg/ha

Umiditatea medie la recoltat: 13.52%

Umiditatea medie la recoltat: 13.83%

Umiditatea medie la recoltat: 18.14% S-a

stab

ilit o

mar

jă d

e er

oare

de

5%. D

upă

num

ele

hibr

idul

ui e

ste

nota

t gru

pul F

AO (u

ltim

ele

3 ci

fre)

.

Page 19: Rezultate 2015

17

Page 20: Rezultate 2015

18

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Alexandria, Jud. Teleorman, Neirigat, Densități mari

Hib

rizi

FA

O 3

50

-39

0

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid)Top 10 Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Hib

rizi

FA

O 2

50-2

90

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid) Umiditatea la recoltare (%)

Media pe maturități: 3279 kg/ha

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Hib

rizi

FA

O 3

00-3

40

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid)Top 10 Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Media pe maturități: 3320 kg/ha

Umiditatea medie la recoltat: 10.95%

Umiditatea medie la recoltat: 11.07%

Media pe maturități: 2990 kg/haUmiditatea medie la recoltat: 11.09%

Tratament semințe Semănat Recoltat Tip sol Pluviometrie Densitate semănat Irigații

Nuprid AL 600 FS 17/04/2015 03/09/15 Cernoziom 225 mm 94000 boabe/ha -

S-a

stab

ilit o

mar

jă d

e er

oare

de

5%. D

upă

num

ele

hibr

idul

ui e

ste

nota

t gru

pul F

AO (u

ltim

ele

3 ci

fre)

.

Page 21: Rezultate 2015

19

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Hib

rizi

FA

O 4

00-4

40

Hib

rizi

FA

O 4

50-4

90

Hib

rizi

FA

O 5

30

-55

0

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid)Top Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid)Top 10 Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid) Umiditatea la recoltare (%)

Media pe maturități: 3190 kg/haUmiditatea medie la recoltat: 11.15%

Media pe maturități: 3452 kg/haUmiditatea medie la recoltat: 11.12%

Media pe maturități: 3428 kg/haUmiditatea medie la recoltat: 11.15%

S-a

stab

ilit o

mar

jă d

e er

oare

de

5%. D

upă

num

ele

hibr

idul

ui e

ste

nota

t gru

pul F

AO (u

ltim

ele

3 ci

fre)

.

Page 22: Rezultate 2015

20

Page 23: Rezultate 2015

21

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Fundulea, Județul Călărași, Neirigat

Hib

rizi

FA

O 3

50

-39

0

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid)Top 10 Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Hib

rizi

FA

O 2

50-2

90

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid) Umiditatea la recoltare (%)

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Hib

rizi

FA

O 3

00-3

40

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid)Top 10 Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Media pe maturități: 8226 kg/haUmiditatea medie la recoltat: 15.36%

Media pe maturități: 8330 kg/haUmiditatea medie la recoltat: 15.31%

Media pe maturități: 8561 kg/haUmiditatea medie la recoltat: 15.49%

Tratament semințe Semănat Recoltat Tip sol Pluviometrie Densitate semănat Irigații

Nuprid AL 600 FS 06/05/2015 08/10/15 Cernoziom 285 mm 68000 boabe/ha -

S-a

stab

ilit o

mar

jă d

e er

oare

de

5%. D

upă

num

ele

hibr

idul

ui e

ste

nota

t gru

pul F

AO (u

ltim

ele

3 ci

fre)

.

Page 24: Rezultate 2015

22

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Hib

rizi

FA

O 4

00-4

40

Hib

rizi

FA

O 4

50-4

90

Hib

rizi

FA

O 5

30

-55

0

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid)Top Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid)Top 10 Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid) Umiditatea la recoltare (%)

Media pe maturități: 8605 kg/haUmiditatea medie la recoltat: 15.96%

Media pe maturități: 9014 kg/haUmiditatea medie la recoltat: 15.96%

Media pe maturități: 8188 kg/haUmiditatea medie la recoltat: 17.93%

S-a

stab

ilit o

mar

jă d

e er

oare

de

5%. D

upă

num

ele

hibr

idul

ui e

ste

nota

t gru

pul F

AO (u

ltim

ele

3 ci

fre)

.

Page 25: Rezultate 2015

23

Soluții personalizate pentrufermieri.

www.kws.ro

Hibrizii KWS:Opțiuni multiple, performanțe superioare. � Portofoliu de hibrizi adaptat condițiilor pedoclimatice din România � Pretabilitate pentru utilizări variate � Genetică inovatoare pentru productivitate excelentă și rezistenţă la secetă

Page 26: Rezultate 2015

24

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Belciugatele, Județul Călărași, Neirigat

Hib

rizi

FA

O 3

50

-39

0

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid)Top 10 Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Hib

rizi

FA

O 2

50-2

90

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid) Umiditatea la recoltare (%)

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Hib

rizi

FA

O 3

00-3

40

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid)Top 10 Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Media pe maturități: 6449 kg/haUmiditatea medie la recoltat: 14.36%

Media pe maturități: 6471 kg/haUmiditatea medie la recoltat: 14.52%

Media pe maturități: 6601 kg/haUmiditatea medie la recoltat: 14.74%

Tratament semințe Semănat Recoltat Tip sol Pluviometrie Densitate semănat Irigații

Nuprid AL 600 FS 04/05/2015 04/10/15 Luto-Argilos 226 mm 68000 boabe/ha -

S-a

stab

ilit o

mar

jă d

e er

oare

de

5%. D

upă

num

ele

hibr

idul

ui e

ste

nota

t gru

pul F

AO (u

ltim

ele

3 ci

fre)

.

Page 27: Rezultate 2015

25

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Hib

rizi

FA

O 4

00-4

40

Hib

rizi

FA

O 4

50-4

90

Hib

rizi

FA

O 5

30

-55

0

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid)Top Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid)Top 10 Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid) Umiditatea la recoltare (%)

Media pe maturități: 6241 kg/ha

Media pe maturități: 6683 kg/ha

Umiditatea medie la recoltat: 15.8%

Umiditatea medie la recoltat: 15.89%

Media pe maturități: 6033 kg/haUmiditatea medie la recoltat: 20,17%

S-a

stab

ilit o

mar

jă d

e er

oare

de

5%. D

upă

num

ele

hibr

idul

ui e

ste

nota

t gru

pul F

AO (u

ltim

ele

3 ci

fre)

.

Page 28: Rezultate 2015

26

Page 29: Rezultate 2015

27

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Vâlcele, Județul Călărași, Neirigat

Hib

rizi

FA

O 3

50

-39

0

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid)Top 10 Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Hib

rizi

FA

O 2

50-2

90

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid) Umiditatea la recoltare (%)

Media pe maturități: 9086 kg/ha

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Hib

rizi

FA

O 3

00-3

40

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid)Top 10 Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Media pe maturități: 9387 kg/ha

Media pe maturități: 9961 kg/ha

Umiditatea medie la recoltat: 14.66%

Umiditatea medie la recoltat: 14.58%

Umiditatea medie la recoltat: 15.16%

Tratament semințe Semănat Recoltat Tip sol Pluviometrie Densitate semănat Irigații

Nuprid AL 600 FS 15/04/2015 27/09/15 Cernoziom 123 mm 68000 boabe/ha -

S-a

stab

ilit o

mar

jă d

e er

oare

de

5%. D

upă

num

ele

hibr

idul

ui e

ste

nota

t gru

pul F

AO (u

ltim

ele

3 ci

fre)

.

Page 30: Rezultate 2015

28

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Hib

rizi

FA

O 4

00-4

40

Hib

rizi

FA

O 4

50-4

90

Hib

rizi

FA

O 5

30

-55

0

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid)Top Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid)Top 10 Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid) Umiditatea la recoltare (%)

Media pe maturități: 10343 kg/ha

Media pe maturități: 11082 kg/ha

Media pe maturități: 10975 kg/ha

Umiditatea medie la recoltat: 15.76%

Umiditatea medie la recoltat: 15.94%

Umiditatea medie la recoltat: 19.62% S-a

stab

ilit o

mar

jă d

e er

oare

de

5%. D

upă

num

ele

hibr

idul

ui e

ste

nota

t gru

pul F

AO (u

ltim

ele

3 ci

fre)

.

Page 31: Rezultate 2015

29

Page 32: Rezultate 2015

30

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Mihail Kogălniceanu, Județul Ialomița, Irigat

Hib

rizi

FA

O 3

50

-39

0

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid)Top 10 Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Hib

rizi

FA

O 2

50-2

90

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid) Umiditatea la recoltare (%)

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Hib

rizi

FA

O 3

00-3

40

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid)Top 10 Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Media pe maturități: 13003 kg/haUmiditatea medie la recoltat: 14.27%

Media pe maturități: 13046 kg/haUmiditatea medie la recoltat: 14.68%

Media pe maturități: 13456 kg/haUmiditatea medie la recoltat: 14.77%

Tratament semințe Semănat Recoltat Tip sol Pluviometrie Densitate semănat Irigații

Nuprid AL 600 FS 23/04/2015 10/10/15 Luto-Argilos 130 mm 78000 boabe/ha 275 mm

S-a

stab

ilit o

mar

jă d

e er

oare

de

5%. D

upă

num

ele

hibr

idul

ui e

ste

nota

t gru

pul F

AO (u

ltim

ele

3 ci

fre)

.

Page 33: Rezultate 2015

31

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Hib

rizi

FA

O 4

00-4

40

Hib

rizi

FA

O 4

50-4

90

Hib

rizi

FA

O 5

20

-70

0

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid)Top Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid)Top 10 Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid) Umiditatea la recoltare (%)

Media pe maturități: 13875 kg/haUmiditatea medie la recoltat: 15.27%

Media pe maturități: 14764 kg/haUmiditatea medie la recoltat: 15.75%

Media pe maturități: 14951 kg/haUmiditatea medie la recoltat: 20.28% S-a

stab

ilit o

mar

jă d

e er

oare

de

5%. D

upă

num

ele

hibr

idul

ui e

ste

nota

t gru

pul F

AO (u

ltim

ele

3 ci

fre)

.

Page 34: Rezultate 2015

32

Page 35: Rezultate 2015

33

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

M. Kogălniceanu, Jud. Ialomița, Irigat, Densități mari

Hib

rizi

FA

O 3

50

-39

0

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid)Top 10 Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Hib

rizi

FA

O 2

50-2

90

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid) Umiditatea la recoltare (%)

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Hib

rizi

FA

O 3

00-3

40

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid)Top 10 Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Media pe maturități: 13352 kg/haUmiditatea medie la recoltat: 15.41%

Media pe maturități: 13223 kg/haUmiditatea medie la recoltat: 15.25%

Media pe maturități: 13147 kg/haUmiditatea medie la recoltat: 15.08%

Tratament semințe Semănat Recoltat Tip sol Pluviometrie Densitate semănat Irigații

Nuprid AL 600 FS 23/04/2015 29/10/15 Luto-Argilos 130 mm 94000 boabe/ha 275 mm

S-a

stab

ilit o

mar

jă d

e er

oare

de

5%. D

upă

num

ele

hibr

idul

ui e

ste

nota

t gru

pul F

AO (u

ltim

ele

3 ci

fre)

.

Page 36: Rezultate 2015

34

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Hib

rizi

FA

O 4

00-4

40

Hib

rizi

FA

O 4

50-4

90

Hib

rizi

FA

O 5

30

-55

0

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid)Top Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid)Top 10 Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid) Umiditatea la recoltare (%)

Media pe maturități: 13206 kg/ha

Media pe maturități: 12802 kg/ha

Umiditatea medie la recoltat: 15.11%

Media pe maturități: 13047 kg/haUmiditatea medie la recoltat: 15.05%

Umiditatea medie la recoltat: 14.38% S-a

stab

ilit o

mar

jă d

e er

oare

de

5%. D

upă

num

ele

hibr

idul

ui e

ste

nota

t gru

pul F

AO (u

ltim

ele

3 ci

fre)

.

Page 37: Rezultate 2015

35

Page 38: Rezultate 2015

36

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Viziru, Județul Brăila, Neirigat

Hib

rizi

FA

O 3

50

-39

0

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid)Top 10 Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Hib

rizi

FA

O 2

50-2

90

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid) Umiditatea la recoltare (%)

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Hib

rizi

FA

O 3

00-3

40

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid)Top 10 Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Media pe maturități: 7542 kg/haUmiditatea medie la recoltat: 15.82%

Media pe maturități: 6805 kg/haUmiditatea medie la recoltat: 15.86%

Media pe maturități: 7128 kg/haUmiditatea medie la recoltat: 16.43%

Tratament semințe Semănat Recoltat Tip sol Pluviometrie Densitate semănat Irigații

Nuprid AL 600 FS 19/04/2015 23/09/15 Cernoziom 85mm 68000 boabe/ha -

S-a

stab

ilit o

mar

jă d

e er

oare

de

5%. D

upă

num

ele

hibr

idul

ui e

ste

nota

t gru

pul F

AO (u

ltim

ele

3 ci

fre)

.

Page 39: Rezultate 2015

37

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Hib

rizi

FA

O 4

00-4

40

Hib

rizi

FA

O 4

50-4

90

Hib

rizi

FA

O 5

30

-55

0

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid)Top Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid)Top 10 Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid) Umiditatea la recoltare (%)

Media pe maturități: 8041 kg/haUmiditatea medie la recoltat: 16.8%

Media pe maturități: 8668 kg/haUmiditatea medie la recoltat: 17.33%

Media pe maturități: 9802 kg/haUmiditatea medie la recoltat: 21,21%

S-a

stab

ilit o

mar

jă d

e er

oare

de

5%. D

upă

num

ele

hibr

idul

ui e

ste

nota

t gru

pul F

AO (u

ltim

ele

3 ci

fre)

.

Page 40: Rezultate 2015

38

Page 41: Rezultate 2015

39

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Mircea Vodă, Județul Brăila, Irigat

Hib

rizi

FA

O 3

50

-39

0

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid)Top 10 Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Hib

rizi

FA

O 2

50-2

90

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid) Umiditatea la recoltare (%)

Media pe maturități: 8570 kg/ha

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Hib

rizi

FA

O 3

00-3

40

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid)Top 10 Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Media pe maturități: 8404 kg/ha

Media pe maturități: 9005 kg/ha

Umiditatea medie la recoltat: 20.34%

Umiditatea medie la recoltat: 21.28%

Umiditatea medie la recoltat: 20.73%

Tratament semințe Semănat Recoltat Tip sol Pluviometrie Densitate semănat Irigații

Nuprid AL 600 FS 02/05/2015 25/10/15 Cernoziom 230 mm 78000 boabe/ha 180 mm

S-a

stab

ilit o

mar

jă d

e er

oare

de

5%. D

upă

num

ele

hibr

idul

ui e

ste

nota

t gru

pul F

AO (u

ltim

ele

3 ci

fre)

.

Page 42: Rezultate 2015

40

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Hib

rizi

FA

O 4

00-4

40

Hib

rizi

FA

O 4

50-4

90

Hib

rizi

FA

O 5

20

-70

0

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid)Top Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid)Top 10 Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid) Umiditatea la recoltare (%)

Media pe maturități: 9098 kg/ha

Media pe maturități: 10120 kg/ha

Media pe maturități: 9963 kg/ha

Umiditatea medie la recoltat: 21.35%

Umiditatea medie la recoltat: 20.88%

Umiditatea medie la recoltat: 23.74%

S-a

stab

ilit o

mar

jă d

e er

oare

de

5%. D

upă

num

ele

hibr

idul

ui e

ste

nota

t gru

pul F

AO (u

ltim

ele

3 ci

fre)

.

Page 43: Rezultate 2015

41

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Mircea Vodă, Județul Brăila, Neirigat

Hib

rizi

FA

O 3

50

-39

0

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid)Top 10 Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Hib

rizi

FA

O 2

50-2

90

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid) Umiditatea la recoltare (%)

Media pe maturități: 8056 kg/ha

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Hib

rizi

FA

O 3

00-3

40

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid)Top 10 Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Media pe maturități: 8220 kg/ha

Media pe maturități: 8921 kg/ha

Umiditatea medie la recoltat: 19.91%

Umiditatea medie la recoltat: 20.24%

Umiditatea medie la recoltat: 20.02%

Tratament semințe Semănat Recoltat Tip sol Pluviometrie Densitate semănat Irigații

Nuprid AL 600 FS 29/04/2015 16/10/15 Cernoziom 230 mm 68000 boabe/ha -

S-a

stab

ilit o

mar

jă d

e er

oare

de

5%. D

upă

num

ele

hibr

idul

ui e

ste

nota

t gru

pul F

AO (u

ltim

ele

3 ci

fre)

.

Page 44: Rezultate 2015

42

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Hib

rizi

FA

O 4

00-4

40

Hib

rizi

FA

O 4

50-4

90

Hib

rizi

FA

O 5

30

-55

0

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid)Top Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid)Top 10 Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid) Umiditatea la recoltare (%)

Media pe maturități: 9067 kg/haUmiditatea medie la recoltat: 20.63%

Media pe maturități: 9517 kg/haUmiditatea medie la recoltat: 20.49%

Media pe maturități: 7960 kg/haUmiditatea medie la recoltat: 22,39%

S-a

stab

ilit o

mar

jă d

e er

oare

de

5%. D

upă

num

ele

hibr

idul

ui e

ste

nota

t gru

pul F

AO (u

ltim

ele

3 ci

fre)

.

Page 45: Rezultate 2015

43

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Damienești, Județul Bacău, Neirigat

Hib

rizi

FA

O 3

50

-39

0

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid)Top 10 Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Hib

rizi

FA

O 2

50-2

90

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid) Umiditatea la recoltare (%)

Media pe maturități: 6202 kg/ha

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Hib

rizi

FA

O 3

00-3

40

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid)Top 10 Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Umiditatea medie la recoltat: 16.22%

Media pe maturități: 7454 kg/haUmiditatea medie la recoltat: 16.10%

Media pe maturități: 7326 kg/haUmiditatea medie la recoltat: 16.53%

Tratament semințe Semănat Recoltat Tip sol Pluviometrie Densitate semănat Irigații

Nuprid AL 600 FS 27/04/2015 24/10/2015 Brun-Brun Argiloiluvial 100 mm 68000 boabe/ha -

S-a

stab

ilit o

mar

jă d

e er

oare

de

5%. D

upă

num

ele

hibr

idul

ui e

ste

nota

t gru

pul F

AO (u

ltim

ele

3 ci

fre)

.

Page 46: Rezultate 2015

44

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

în k

g/ha

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Hib

rizi

FA

O 4

00-4

40

Hib

rizi

FA

O 4

50-4

90

Hib

rizi

FA

O 5

30

-55

0

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid)Top Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid)Top 10 Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Producție medie statistică în kg/ha (15% umid) Umiditatea la recoltare (%)

Media pe maturități: 6723 kg/ha

Media pe maturități: 7287 kg/ha

Media pe maturități: 6539 kg/ha

Umiditatea medie la recoltat: 17.1%

Umiditatea medie la recoltat: 17.2%

Umiditatea medie la recoltat: 18.90%

S-a

stab

ilit o

mar

jă d

e er

oare

de

5%. D

upă

num

ele

hibr

idul

ui e

ste

nota

t gru

pul F

AO (u

ltim

ele

3 ci

fre)

.

Page 47: Rezultate 2015

45

Noutăți RITAC 2015 – TESTĂRI HIBRIZI FLOAREA SOARELUI

Companie Semințe Hibrid CL TIP HIBRID Hibrizi High Oleici

LG LG 56.61 CL CLEARFIELD

LG LG 55.42 CL CLEARFIELD

LG LG 56.31 CLP CLEARFIELD

LG M61032MK CLP CLEARFIELD

Summit Agro MN11961 CLEARFIELD

Biocrop Duet CL HO CLEARFIELD HO

Biocrop 13MS201 CL ( Meteor CL) CLEARFIELD

Biocrop OLIVA CL HO CLEARFIELD HO

Biocrop ARMADA CL CLEARFIELD

Biocrop GORDION CLP CLEARFIELD

Pioneer P64LC108 CLEARFIELD

Euralis ES EUROMIS CL CLEARFIELD

Euralis ES NOVAMIS CL CLEARFIELD

Euralis ES TERRAMIS CL CLEARFIELD

Euralis ES GRAFIC CL CLEARFIELD HO

Saaten Paraiso 1000 CL Plus CLEARFIELD

Saaten Lucia CL Plus CLEARFIELD

Saaten Paraiso 102 CL CLEARFIELD

Saaten Babisol CL CLEARFIELD

Saaten Puntasol CL CLEARFIELD

Syngenta Neoma CLEARFIELD

Syngenta Adagio CLEARFIELD

Syngenta Alego CLEARFIELD

Syngenta Talento CL HO CLEARFIELD HO

Maisadour Mas 80.IR CLEARFIELD

Maisadour Mas 87.IR CLEARFIELD

Maisadour Mas 92. CP CLEARFIELD

RAGT RA1012576 CL CLEARFIELD

Caussade FUSHIA CL CLEARFIELD

Caussade MARBELLA CL CLEARFIELD

Caussade KLARIKA CL CLEARFIELD HO

Caussade HIMALIA CL CLEARFIELD

Caussade IMERIA CS CLEARFIELD

KWS Barolo RO CONVENTIONAL

Maisadour Mas 97.A CONVENTIONAL

Pioneer P64LE25 SULFO

Pioneer P64LE99 SULFO

Procera Genetics PRO 121 SULFO

Procera Genetics PRO 144 SULFO

Procera Genetics PRO 229 SULFO

Procera Genetics PRO 111 SULFO

Procera Genetics PRO 151 SULFO

Euralis ES ARCADIA SULFO

Maisadour DT5404SU SULFO

Pioneer P64HE118 SULFO HO

În anul 2015, Asociatia Producătorilor de Porumb din România a început și testările la hibrizii de floarea soarelui.

Au fost testați 45 hibirizi cultivați în România în 5 locații reprezentative pentru această cultură.

HIBRIZI FLOAREA SOARELUI TESTAȚI ÎN 2015

Page 48: Rezultate 2015

46

Floarea Soarelui, Alexandria, Jud. TeleormanTratament semințe Semănat Recoltat Tip sol Pluviometrie

Nuprid AL 600 FS 16/04/2015 29/08/2015 Cernoziom 225 mm

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

la S

TAT

9%

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Floarea Soarelui, Belciugatele, Jud. Călărași

TESTĂRI HIBRIZI FLOAREA SOARELUI

2015

Tratament semințe Semănat Recoltat Tip sol Pluviometrie

Nuprid AL 600 FS 04/05/2015 19/09/2015 Luto-Argilos 226 mm

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

la S

TAT

9%

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Producție medie statistică la STAS 9%Top 10 Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Umiditatea medie la recoltat: 7.58% Producție medie: 2650 kg/ha

Producție medie: 2604 kg/haUmiditatea medie la recoltat: 5.04%

Producție medie statistică la STAS 9%Top 10 Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Page 49: Rezultate 2015

47

Floarea Soarelui, Mircea Vodă, Jud. BrăilaTratament semințe Semănat Recoltat Tip sol Pluviometrie

Nuprid AL 600 FS 06/05/2015 14/09/2015 Cernoziom 248 mm

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

la S

TAT

9%

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Producție medie statistică la STAS 9%Top 10 Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Umiditatea medie la recoltat: 7.97%

Floarea Soarelui, Mihail Kogălniceanu, Jud. IalomițaTratament semințe Semănat Recoltat Tip sol Pluviometrie

Nuprid AL 600 FS 25/04/2015 11/09/2015 Luto-Argilos 130 mm

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

la S

TAT

9%

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Producție medie statistică la STAS 9%Top 10 Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Umiditatea medie la recoltat: 5.99%

Floarea Soarelui, Arad, Jud. AradTratament semințe Semănat Recoltat Tip sol Pluviometrie

Nuprid AL 600 FS 28/04/2015 03/10/2015 Cernoziom cambic 180

Prod

ucție

med

ie s

tatis

tică

la S

TAT

9%

Umid

itate

a la

reco

ltare

(%)

Producție medie statistică la STAS 9%Top 10 Hibrizi - producție medie Umiditatea la recoltare (%)

Umiditatea medie la recoltat: 7.25% Producție medie: 1402 kg/ha

Producție medie: 3695 kg/ha

Producție medie: 2670 kg/ha

Page 50: Rezultate 2015

48

Testări fermieriAPPR 2015

Ziua porumbului

Analize comparative

Testări diferite tipuri fertilizări

Page 51: Rezultate 2015

49

65000 (plante/ha) 75000 (plante/ha)

Companie/Hibrizi

Umiditate(%) la data

recoltării

Cantitatea la umiditate de 14% (kg/ha)

Umiditate(%) la data

recoltării

Cantitatea la umiditate de 14% (kg/ha)

PIONEER

P 9486 14.0 10822.78 12.4 10262.89

P 9903 14.1 10400.98 13.2 10628.66

P 0023 14.3 10033.10 13.2 10347.95

P 9911 14.7 10684.18 14.3 10626.25

P 0216 16.2 10368.04 14.4 10892.96

P 0412 16.3 10728.45 14.6 10342.63

EURALIS

GALLERY 12.5 9314.87 11.6 9397.47

MYLORD 12.8 9447.47 12.2 10295.97

METHOD 13.7 9014.30 12.5 10638.23

SENSOR 12.8 8813.37 11.7 9712.03

CORTES 14.0 8196.20 13.4 11015.06

JASMINE 12.5 6102.85 11.5 8355.70

IF PORUMBENI

PORUMBENI 310 12.9 8894.24 12.0 9328.48

PORUMBENI 360 14.1 7448.24 13.6 8451.39

PORUMBENI 374 14.2 7800.82 14.3 8518.67

PORUMBENI 427 11.6 7064.30 11.7 8222.85

PORUMBENI 458 15.4 6240.51 15.8 8359.43

PORUMBENI 461 17.5 7787.18 13.1 6782.01

KWS

KINEMAS 14.2 9007.27 13.0 9396.84

KAMPARIS 12.2 10064.03 13.4 8302.68

KARMAS 13.8 9290.70 13.5 8841.46

BALASCO 14.9 9420.77 14.1 9231.27

2482 16.4 9018.73 15.6 8936.96

KREBS 15.8 8887.72 15.7 8212.41

SAATEN-UNION

SUM 305 17.0 7600.38 16.5 8053.01

OSSK 396 14.8 7082.13 13.5 4993.20

OS 378 14.1 9705.47 12.5 6616.77

SUPERBIA 16.0 9613.92 13.7 9458.67

SUMBRA 16.1 9009.28 13.4 8188.08

SUM 405 15.6 8930.73 13.1 9387.53

SYNGENTA

ARIOSO 12.0 9651.27 11.1 8661.84

BATANGA 12.3 9043.58 11.2 8575.34

COBALT 12.6 8432.89 11.1 8205.95

THERMO 13.1 9757.92 11.4 7662.53

ULISES 13.4 7990.70 11.6 7479.09

IRRIDIUM 13.1 8078.39 11.8 8305.37

Rezultatele recoltării hibrizilor de porumb

Data recoltării: 04.09.2015 Data recoltării: 04.09.2015Densitate: 75000 plante/ha Densitate: 65000 plante/ha

Suprafața recoltată pentru densitatea de 65000 plante/ ha (mp): 1580Suprafața recoltată pentru densitatea de 75000 plante/ ha (mp): 1580

ZIUA PORUMBULUIEdiția a VI-a - Orezu, Jud. Ialomița, 2015, neirigat

65000 (plante/ha) 75000 (plante/ha)

Companie/Hibrizi

Umiditate(%) la data

recoltării

Cantitatea la umiditate de 14% (kg/ha)

Umiditate(%) la data

recoltării

Cantitatea la umiditate de 14% (kg/ha)

CAUSSADE

TRILOGI 13.2 8855.09 11.5 6876.58

PORTILE 12.3 8702.43 11.2 8328.10

LOUBAZI 14.3 5300.51 12.3 8303.35

PINCKI 13.6 9023.29 12.5 7207.78

GASTI 16.3 9547.39 13.1 7120.47

BETOVI 13.3 7934.91 11.8 6921.14

RAGT

INIEXXTA 14.0 9468.35 12.6 6417.72

PHILEAXX 12.5 9186.39 11.3 9522.50

LEXXTOUR 13.7 9331.71 12.7 9745.32

CONEXXION 12.2 6732.97 11.1 9247.97

EXXPLICIT 12.5 8929.43 11.7 9161.68

MEXINI 13.2 9212.35 12.2 7506.14

MAISADOUR

DM 3024 11.8 8046.63 10.9 6166.42

MAS 35 K 13.2 8650.94 11.8 7826.71

MAS 40 F 13.5 8523.42 11.6 8490.13

MAS 56 A 12.1 8287.44 11.4 7285.90

MAS 51 G 12.7 8334.81 11.4 7987.22

MAS 56 E 14.9 9684.20 13.4 9073.10

MONSANTO

DKC 3939 12.2 9567.91 11.7 8455.94

DKC 4025 11.4 9578.16 11.5 7758.86

DKC 4631 11.8 9288.56 11.4 9058.67

DKC 4541 12.6 9536.73 11.5 8271.36

DKC 4943 11.8 9605.51 11.6 7258.73

AISR

SEMINȚE DIN PORUMBAR

TRATATE CU INSECTICID

ȘI FUNGICID

13.1 8094.35

SEMINȚE DIN PORUMBAR

TRATATE CU INSECTICID

13.1 7216.27

AECTRA

LOT TRATAT CU AGROCEAN 4L/HA

11.8 9767.22

MARTOR 12.0 9170.32

AGROEST

LOT TRATAT CU OMEX KINGFOL ZN

0,5L/HA11.4 10032.72

MARTOR 11.7 9197.29

Page 52: Rezultate 2015

50

REZULTATELE DIN TESTĂRILE FĂCUTE DE SC ELSIT COM, FĂRĂ REPETIȚII DAR CU UN NUMĂR MARE DE HIBRIZI

FAO 300-350 FAO 360-390 FAO 400-450 FAO 460-500 FAO >500 MEDIA

FAO 300-350 FAO 360-390 FAO 400-450 FAO 460-500 FAO >500 MEDIA

Media pe grupe FAOdin 72 de hibrizi testați în 2014

Media pe grupe FAOdin 59 de hibrizi testați în 2015

Media pe grupe FAOdin 60 de hibrizi testați în 2013

5

5

8

8,5

8

11

9,5

11

6

7,5

6

9

9

7

8

7

10

9

10

t/ha

t/ha

t/ha

Densități la semănat:67.000 12,1 %H2O72.000 13,6 %H2O

Densități la semănat:65.000 13,73 %H2O75.000 12,61 %H2O

Densități la semănat:60.000 13,3 %H2O70.000 14,1 %H2O

FAO 300-350 FAO 360-390 FAO 400-450 FAO 460-500 MEDIA

Page 53: Rezultate 2015

51

Med

ia p

rodu

ctiv

ității

la d

ensi

tate

mic

ă (6

8000

pl/h

a): 5

000

kg/h

aM

edia

pro

duct

ivită

ții la

den

sita

te m

are

(940

00 p

l/ha)

: 315

3 kg

/ha

Med

ie u

mid

itate

den

sita

te n

orm

ală:

10.

57%

Med

ie u

mid

itate

den

sita

te m

are:

11.

06%

Data

sem

ănta

t den

sita

te m

ică:

03/

05/2

015

Data

reco

ltat d

ensi

tate

mic

ă: 0

5/09

/201

5Da

ta s

emăn

at d

ensi

tate

mar

e: 1

7/04

/201

5Da

ta re

colta

t den

sita

te m

are:

03/

09/2

015

Hib

rizi

FA

O <

400,

Furc

ule

ști, J

ud.

Tele

orm

an,

Nei

rigat

, Hib

rizi t

esta

ți în

2 d

ensi

tăți

dife

rite

în 3

rep

etiți

i

Med

ia p

rodu

ctiv

ității

la d

ensi

tate

mic

ă (6

8000

pl/h

a): 5

112

kg/h

aM

edia

pro

duct

ivită

ții la

den

sita

te m

are

(940

00 p

l/ha)

: 328

4 kg

/ha

Med

ie u

mid

itate

den

sita

te n

orm

ală:

13.

89%

Med

ie u

mid

itate

den

sita

te m

are:

11.

15%

Data

sem

ănta

t den

sita

te m

ică:

03/

05/2

015

Data

reco

ltat d

ensi

tate

mic

ă: 0

5/09

/201

5Da

ta s

emăn

at d

ensi

tate

mar

e: 1

7/04

/201

5Da

ta re

colta

t den

sita

te m

are:

03/

09/2

015

Hib

rizi

FA

O >

400,

Furc

ule

ști, J

ud.

Tele

orm

an,

Nei

rigat

, Hib

rizi t

esta

ți în

2 d

ensi

tăți

dife

rite

în 3

rep

etiți

i

COMPARAȚIE TESTĂRI DENSITĂȚI DIFERITE 2015

Dens

itate

nor

mal

ă 68

000

plan

te/h

aDe

nsita

te m

are

9400

0 pl

ante

/ha

Dens

itate

nor

mal

ă 68

000

plan

te/h

aDe

nsita

te m

are

9400

0 pl

ante

/ha

Producție în kg/ha Producție în kg/ha

După

num

ele

hibr

idul

ui e

ste

nota

t gru

pul F

AO (u

ltim

ele

3 ci

fre)

.

Page 54: Rezultate 2015

52

Med

ia p

rodu

ctiv

ității

la d

ensi

tate

mic

ă (7

8000

pl/h

a): 1

3265

kg/

haM

edia

pro

duct

ivită

ții la

den

sita

te m

are

(940

00 p

l/ha)

: 132

45 k

g/ha

Med

ie u

mid

itate

den

sita

te n

orm

ală:

14.

70%

Med

ie u

mid

itate

den

sita

te m

are:

15.

09%

Data

sem

ănta

t den

sita

te m

ică:

23/

04/1

5Da

ta re

colta

t den

sita

te m

ică:

10/

10/1

5Da

ta s

emăn

at d

ensi

tate

mar

e: 2

3/04

/15

Data

reco

ltat d

ensi

tate

mar

e: 2

0/10

/15

Hib

rizi

FA

O <

400,

M.

Kogăln

iceanu,

Jud.

Ialo

miț

a,

Irig

at, H

ibriz

i tes

tați

în 2

den

sită

ți d

iferit

e în

3 r

epet

iții

Med

ia p

rodu

ctiv

ității

la d

ensi

tate

mic

ă (7

8000

pl/h

a): 1

4138

kg/

haM

edia

pro

duct

ivită

ții la

den

sita

te m

are

(940

00 p

l/ha)

: 130

88 k

g/ha

Med

ie u

mid

itate

den

sita

te n

orm

ală:

15.

53%

Med

ie u

mid

itate

den

sita

te m

are:

15.

04%

Data

sem

ănta

t den

sita

te m

ică:

23/

04/1

5Da

ta re

colta

t den

sita

te m

ică:

10/

10/1

5Da

ta s

emăn

at d

ensi

tate

mar

e: 2

3/04

/15

Data

reco

ltat d

ensi

tate

mar

e: 2

0/10

/15

Hib

rizi

FA

O >

400,

M.

Kogăln

iceanu,

Jud.

Ialo

miț

a,

Irig

at, H

ibriz

i tes

tați

în 2

den

sită

ți d

iferit

e în

3 r

epet

iții

COMPARAȚIE TESTĂRI DENSITĂȚI DIFERITE 2015

Dens

itate

nor

mal

ă 78

000

plan

te/h

aDe

nsita

te m

are

9400

0 pl

ante

/ha

Dens

itate

nor

mal

ă 78

000

plan

te/h

aDe

nsita

te m

are

9400

0 pl

ante

/ha

Producție în kg/ha Producție în kg/ha

După

num

ele

hibr

idul

ui e

ste

nota

t gru

pul F

AO (u

ltim

ele

3 ci

fre)

.

Page 55: Rezultate 2015

53

TESTĂRI PENTRU DIFERITE TIPURI DE FERTILIZĂRI

în cadrul SC SOPEMA SRL, Mihail Kogălniceanu, jud. Ialomiţa

A. Descriere: fertilizare cu 2 doze de fosfor: 45 și 90 kg P2O5/ha în ferma Sopema, în anii 2013-2014. S-au mai folosit 100 kg/ha sulfat de amoniu și 300 kg/ha uree.

Testările au fost făcute pe aceeași parcelă, 2 ani consecutiv, în 3 repetiţii, pe câte 3,5 ha, la irigat.

Diferenţele de producţie între cele două doze, nu au fost semnificative. În 2013, media repetiţiilor a fost mai mare la 90 kg P2O5/ha cu 660 kg/ha, în timp ce, un an mai târziu, un plus de 100 kg/ha s-a înregistrat la 45 kg P2O5/ha. Costul diferenţei de 45 kg P2O5/ha dintre zone, reprezintă în 2013 contravaloarea a 400 kg de porumb.

Concluzie: Doze mai mari de 50 kg P2O5/ha tre-buie folosite doar pe soluri sărace sau cand se asteapta productii de peste 10 t/ha.

B. Descriere: În 2015 s-au testat 4 variante:două doze (45 și 90 kg P2O5/ha) și două epoci de apli-care (toamna și primăvara).

Diferenţe semnificative din punct de vedere statis-tic au fost observate numai între cele două aplicări de primăvară și doza mică de fosfor din toamnă.

Concluzie: Fosforul trebuie aplicat primăva-ra dacă solul are pH peste 8 și/sau este slab aprovizionat în fosfor. În acest caz se pot utiliza doze mai mici, de 45 kg P2O5/ha. Dacă se apli-că toamna, dozele trebuie să fie mai mari (90 kg P2O5/ha).

TESTĂRI Fertilizare cu fosforInfluenţa dozei de fosfor asupra producţiei

Obiectivele testării: alegerea dozei de fosfor pe un sol slab aprovizionat în acest element, cu ph peste 8.

20142013 2015

Page 56: Rezultate 2015

54

Descriere: 25 kg/ha de îngrășământ starter, cu compoziţia 12% N, 43% P2O5 , 2% Mg, 11% S, 0,7% Zn au fost folosite în plus faţă de următoarea reţetă: 150 kg DAP/ha + 100 kg/ha sulfat de amoniu și 300 kg uree/ha.

Concluzie: Utilizarea microgranulelor a mărit producţia cu 800 kg/ha, dar diferenţele sunt semni-ficative.

2

Descriere: s-a fertilizat cu 150 kg 18:46/ha, 100 kg/ha sulfat de amoniu și 300 kg/ha uree. O variantă a avut în plus 50 kg K2O/ha, sub formă de sare potasică. Premergătoarea a fost grâu.

Concluzie: utilizarea potasiului a mărit producţia cu 1,1 t/ha.

Fertilizarea starter cu microgranuleInfluenţa microgranulelor starter asupra producţiei 2015

Fertilizarea cu potasiuInfluenţa potasiului asupra producţiei

Obiectivele testării: testarea îngrășământului starter microgranulat, aplicat pe rândul de seminţe

Obiectivele testării: alegerea dozei de potasiu pe un sol cu pH peste 8.

Page 57: Rezultate 2015

55

Persoană de contactTeodora Adamache, Manager Relații Publice, +4 0743 292 662

Consultanță și servicii de asistență pentru proiectele de investiții în agricultură

» Achiziții și vânzare de proiecte cu terenuri arabile» Evaluare juridică a documentelor» » Organizarea documentației și a procedurilor de înscriere în evidențele de cadastru și carte funciară» Consultanță de marketing

Partenerul dumneavoastră pentru

Optimizarea investițiilor

în agricultură

Page 58: Rezultate 2015

56

Umid

itate

a m

edie

201

4: 1

9.17

Umid

itate

a m

edie

201

5: 1

8.62

Prod

ucție

med

ie 2

014:

992

8 kg

/ha

Prod

ucție

med

ie 2

015:

401

8 kg

/ka

CO

MPA

RAȚ

II P

RO

DU

II 2

01

4/2

01

5 T

ES

TĂR

I R

EA

RIT

AC

Com

par

ații

pro

duc

ție 2

014-

2015

Osi

ca d

e jo

s, J

ud. D

olj,

Nei

rigat

După

num

ele

hibr

idul

ui e

ste

nota

t gru

pul F

AO (u

ltim

ele

3 ci

fre)

.

Page 59: Rezultate 2015

57

Umid

itate

a m

edie

201

4: 1

3.84

Umid

itate

a m

edie

201

5: 1

1.56

Prod

ucție

med

ie 2

014:

979

3 kg

/ha

Prod

ucție

med

ie 2

015:

500

8 kg

/ka

CO

MPA

RAȚ

II P

RO

DU

II 2

01

4/2

01

5 T

ES

TĂR

I R

EA

RIT

AC

Com

par

ații

pro

duc

ție 2

014-

2015

Furc

uleș

ti, ju

d. T

eleo

rman

, Nei

rigat

După

num

ele

hibr

idul

ui e

ste

nota

t gru

pul F

AO (u

ltim

ele

3 ci

fre)

.

Page 60: Rezultate 2015

58

Umid

itate

a m

edie

201

4: 1

8.07

Umid

itate

a m

edie

201

5: 1

5.07

Prod

ucție

med

ie 2

014:

113

51 k

g/ha

Prod

ucție

med

ie 2

015:

999

3 kg

/ka

CO

MPA

RAȚ

II P

RO

DU

II 2

01

4/2

01

5 T

ES

TĂR

I R

EA

RIT

AC

Com

par

ații

pro

duc

ție 2

014-

2015

Vâl

cele

, jud

. Căl

ăraș

i, N

eirig

at

După

num

ele

hibr

idul

ui e

ste

nota

t gru

pul F

AO (u

ltim

ele

3 ci

fre)

.

Page 61: Rezultate 2015

59

Umid

itate

a m

edie

201

4: 1

3.23

Umid

itate

a m

edie

201

5: 1

5.60

Prod

ucție

med

ie 2

014:

910

1 kg

/ha

Prod

ucție

med

ie 2

015:

845

6 kg

/ka

CO

MPA

RAȚ

II P

RO

DU

II 2

01

4/2

01

5 T

ES

TĂR

I R

EA

RIT

AC

Com

par

ații

pro

duc

ție 2

014-

2015

Fund

ulea

, jud

. Căl

ăraș

i, N

eirig

at

După

num

ele

hibr

idul

ui e

ste

nota

t gru

pul F

AO (u

ltim

ele

3 ci

fre)

.

Page 62: Rezultate 2015

60

Umid

itate

a m

edie

201

4: 1

8.09

Umid

itate

a m

edie

201

5: 2

0.27

Prod

ucție

med

ie 2

014:

112

25 k

g/ha

Prod

ucție

med

ie 2

015:

881

6 kg

/ka

CO

MPA

RAȚ

II P

RO

DU

II 2

01

4/2

01

5 T

ES

TĂR

I R

EA

RIT

AC

Com

par

ații

pro

duc

ție 2

014-

2015

Mirc

ea V

odă,

jud

. Bră

ila, N

eirig

at

După

num

ele

hibr

idul

ui e

ste

nota

t gru

pul F

AO (u

ltim

ele

3 ci

fre)

.

Page 63: Rezultate 2015

61

Obiectivul principal al concursului:Dezvoltarea unei platforme de dialog și formare teh-

nică pentru producătorii de porumb. Potenţialul de producţie al hibrizilor și tehnologiile de cultivare folosite pentru diferite condiţii pedoclimatice reprezintă interesul general al asociaţiei.

REGULAMENT GENERAL DE PARTICIPARE:

1 SUPRAFAŢA de concurs: se va lua în considerare o suprafaţă de 10 ha, declarată de participant și care

este validat în teren de o comisie formată din 2 membrii ai asociaţiei, neparticipanţi în concurs

2 RECOLTAREA: cu cel puţin 2 zile înainte de recolta-re este anunţat reprezentantul asociaţiei desemnat

pentru coordonarea concursului iar acesta trebuie să fie prezent fizic la recoltare

3 CATEGORII & TEHNOLOGII DE CULTIVARE: în anul 2015 au fost 2 categorii (irigat/neirigat)

4 Desemnarea câștigătorului (lor) va fi făcută public și acestuia i se va oferi Trofeul „Porumbul de aur”

5 Câștigătorul va beneficia de o campanie de promo-vare din parta APPR pe toată durata anului următor

Asociația Producătorilor de Porumb din România a lansat anul acesta o competiţie deschisă exclusiv membrilor asociaţiei:

CONCURSUL „Porumbul de aur“

Concursul „Porumbul de aur” se dorește a deveni un instrument de comunicare între fermieri cu privire la cele mai eficiente tehnologii aplicate în cultura porumbului, dar și un mijloc de promovare a asociaţiei și în special a culturii de porumb care în acest moment ocupă cea mai mare suprafaţă cultivată din România.

Page 64: Rezultate 2015

62

PORUMBUL DE AUR,EDIŢIA I,CATEGORIA “IRIGAT”

S.C. LANDAGRO SRL, Slobozia, Jud. Ialomiţa, ILIE JEAN CEZAR- Suprafaţă totală cultivată

de societate: 700 ha - Suprafaţă cultivată cu porumb în 2015: 250 ha

Detalii cultură porumb înscrisă în concurs:

Dată semănat 23 aprilie 2015

Dată recoltat 7 octombie 2015

Densitate la recoltare 75 000 pl/ha

Fertilizare

22.10.2014 TSP 0:46:0 200 Kg/ha

29.04.2015 Azotat de amoniu 300 Kg/ha

04.06.2015 Azotat de amoniu 200 Kg/ha

Erbicidare

24.04.2015Gardoprim Plus Gold 500 SC

5 L/ha

15.05.2015 Laudis 66 OD 2,25 L/ha

23.05.2015 Samson Extra 6 OD 0,75 L/ha

Nume hibrid

DKC 5276, FAO 470

Umiditate la recoltare 16%

Producţia la umiditate 15%

13.938 kg/ha

Cantitatea precipitaţii semănat-recoltat

190 mm/mp

Volum irigaţii 175 mm/mp

PORUMBUL DE AUR,EDIŢIA I,CATEGORIA “NEIRIGAT”

S.C. SOMALEX SRL, Ciulniţa, Jud. Ialomiţa, GHEORGHE ALEXANDRU- Suprafaţă totală cultivată de

societate: 3000ha - Suprafaţă cultivată cu porumb în 2015: 900 ha

Detalii cultură porumb înscrisă în concurs:

Dată semănat 04. aprilie 2015

Dată recoltat 14 septembrie 2015

Densitate la recoltare 70 000 pl/ha

Fertilizare03.04.2015

Complex 18:46:0

200 Kg/ha

03.04.2015 Uree 300 Kg/ha

Erbicidare15.05.2015 Buctril 0,5 l/ha

15.05.2015 Mistral 4 SC 0,6 L/ha

Nume hibrid

P9911, FAO 410

Umiditate la recoltare 13.5 %

Producţia la umiditate 15%

13 845 kg/ha

Cantitatea precipitaţii semănat-recoltat

140 mm/mp

Câștigătorii trofeului „Porumbul de aur“ – ediția 2015

Page 65: Rezultate 2015

63

Page 66: Rezultate 2015

64

APPR - O altfel de asociaţie pentru fermierii din România!

FERMIERII DIN ROMÂNIA AU NEVOIE DE ASOCIAŢIILE DE PRODUCĂTORI AGRICOLI.

ASOCIAŢIA PRODUCĂTORILOR DE PORUMB DIN ROMÂNIA, FERMIERI PENTRU FERMIERI!

FERMIERI care doresc să contribuie cu experiența lor la dezvoltarea unei rețele profesionale independente și care doresc să beneficieze de sprijin tehnico-eco-nomic permanent din partea unei asociații active, formate din profesioniști în domeniul agriculturii.

Contact APPR:

Alina Crețu - Director Executiv Tel.: 0723 265 469 E-mail: [email protected]

Anca Hurjui - Coordonator Proiecte Tel.: 0723 265 470 E-mail: [email protected]

Prin intermediul APPR se distribuie în România următoarele

PUBLICAȚII DE SPECIALITATE: • Ghid tehnic „Porumbul-boabe și porumbul siloz – Europa Centrală și de Est“ • Broșura „Diagnosticarea accidentelor la cultura porumbului“

Lucrarile sunt realizate de Institutul Arvalis (Franța) și sunt traduse în limba română.

Broșura „Diagnosticarea accidentelor la cultura porumbului“ este acum disponibilă în limba română. Redactată de specialiști ai Institutului tehnic Arvalis, această broșură descrie în detaliu peste 70 de accidente observate la cultura porumbului. Este vorba despre accidente legate de aspecte precum carențe, boli, dăunători, condiții meteorologice. (160 de pagini)Preț: 50 lei

Cum optimizăm recolta de porumb boabe.Ghid tehnic: „Porumb-boabe și porumb-siloz – Europa Centrală și de Est“ realizat de Arvalis și editat în limba română. (62 de pagini)Preț: 20 lei

CINE POATE DEVENI MEMBRU APPR?

Page 67: Rezultate 2015

„ Într-un moment în care porumbul, prima cultură mondială, trebuie să satisfacă o dublă cerere, de a hră-ni planeta și de a se adapta la schimbările climatice, e necesar să ne întrebăm dacă are capacitatea să o facă. În acest sens, porumbul are câteva atuuri formidabile.

Aceste atuuri țin, mai întâi, de caracteristicile fiziolo-giei porumbului : se adaptează la temperaturi ridicate și e o plantă cu ciclu scurt, foarte eficientă în utilizarea inputurilor. Apoi, porumbul dispune, de când au apărut hibrizii, acum aproape un secol, de un progres genetic constant. În sfârșit, capacitatea de adaptare a plantei la itinerarii tehnice inovatoare îi permite să facă față schim-bărilor climatice, economice și legislative legate de me-diu și de agricultură.

În ceea ce privește constrângerile climatice, în special ale climei continentale, vor trebui acționate toate pârghi-ile disponibile pentru a continua să se producă mai mult și mai bine. Alegerea varietăților este prima dintre aces-tea. Așadar, e important să dispunem de referințe locale solide, obținute în condițiile din acest an. Mai departe, aratul, data și calitatea semănatului, protecția plantelor sunt cei mai importanți factori. Pentru a face față încăl-zirii globale care se anunță (dar care va fi progresivă, ceea ce lasă timp de adaptare), vor fi necesare toate resursele geneticii și ale tehnicilor agricultorilor la un loc.

O bună întrebuințare a potențialului agronomic al so-lurilor excepționale, accesul la irigații unde este nevoie, dar mai ales folosirea tehnologiilor de cultivare pentru buna funcționare a plantelor, vor constitui cheia succe-sului. În acest sens, potențialul României, pământ pe care porumbul e o cultură străveche, este imens.”

Porumbul: adaptarea la

încălzirea globalăUtilizarea eficientă a geneticii și a tehnologiilor de cultivare

Jean-Paul Renoux (consilier tehnic AGPM)

Page 68: Rezultate 2015