REZERVAŢII GEOLOGICE Declarate prin HCJ Satu Mare nr. 4/1995

16
REZERVAŢII GEOLOGICE REZERVAŢII GEOLOGICE Declarate prin HCJ Satu Mare nr. 4/1995 Declarate prin HCJ Satu Mare nr. 4/1995 În judeţul Satu Mare au fost declarate şase În judeţul Satu Mare au fost declarate şase rezervaţii naturale geologice . rezervaţii naturale geologice . Izvoarele de ape minerale sunt localizate în Izvoarele de ape minerale sunt localizate în depresiunea Oaş. Existenţa acestor izvoare se depresiunea Oaş. Existenţa acestor izvoare se datorează prezenţei unei aureole mofetice care datorează prezenţei unei aureole mofetice care înconjoară erupţiile vulcanice neogene ale înconjoară erupţiile vulcanice neogene ale munţilor Oaş - Gutâi. În general apele minerale munţilor Oaş - Gutâi. În general apele minerale sunt sărate, bicarbonatate, sulfuroase, sunt sărate, bicarbonatate, sulfuroase, carbogazoase şi clorosodice. carbogazoase şi clorosodice. Rezervaţii geologice de interes judeţean: Rezervaţii geologice de interes judeţean: izvoarele minerale de la Bixad, Băile Puturoasa izvoarele minerale de la Bixad, Băile Puturoasa (com.Vama), Băile Tarna Mare, Izvoarele minerale (com.Vama), Băile Tarna Mare, Izvoarele minerale de la Valea Măriei, Izvoarele minerale de la de la Valea Măriei, Izvoarele minerale de la Certeze, Izvoarele minerale de la Luna – Negreşti Certeze, Izvoarele minerale de la Luna – Negreşti (0,06 ha). (0,06 ha).

description

REZERVAŢII GEOLOGICE Declarate prin HCJ Satu Mare nr. 4/1995 În judeţul Satu Mare au fost declarate şase rezervaţii naturale geologice . - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of REZERVAŢII GEOLOGICE Declarate prin HCJ Satu Mare nr. 4/1995

Page 1: REZERVAŢII GEOLOGICE Declarate prin HCJ Satu Mare nr. 4/1995

REZERVAŢII GEOLOGICEREZERVAŢII GEOLOGICE

Declarate prin HCJ Satu Mare nr. 4/1995Declarate prin HCJ Satu Mare nr. 4/1995

În judeţul Satu Mare au fost declarate şase rezervaţii În judeţul Satu Mare au fost declarate şase rezervaţii naturale geologice .naturale geologice .

Izvoarele de ape minerale sunt localizate în depresiunea Izvoarele de ape minerale sunt localizate în depresiunea Oaş. Existenţa acestor izvoare se datorează prezenţei Oaş. Existenţa acestor izvoare se datorează prezenţei unei aureole mofetice care înconjoară erupţiile vulcanice unei aureole mofetice care înconjoară erupţiile vulcanice neogene ale munţilor Oaş - Gutâi. În general apele neogene ale munţilor Oaş - Gutâi. În general apele minerale sunt sărate, bicarbonatate, sulfuroase, minerale sunt sărate, bicarbonatate, sulfuroase, carbogazoase şi clorosodice.carbogazoase şi clorosodice.

Rezervaţii geologice de interes judeţean: izvoarele Rezervaţii geologice de interes judeţean: izvoarele minerale de la Bixad, Băile Puturoasa (com.Vama), Băile minerale de la Bixad, Băile Puturoasa (com.Vama), Băile Tarna Mare, Izvoarele minerale de la Valea Măriei, Tarna Mare, Izvoarele minerale de la Valea Măriei, Izvoarele minerale de la Certeze, Izvoarele minerale de la Izvoarele minerale de la Certeze, Izvoarele minerale de la Luna – Negreşti (0,06 ha).Luna – Negreşti (0,06 ha).

Page 2: REZERVAŢII GEOLOGICE Declarate prin HCJ Satu Mare nr. 4/1995

• REZERVAŢII GEOLOGICEREZERVAŢII GEOLOGICEÎn judeţul Satu Mare în categoria de rezervaţii În judeţul Satu Mare în categoria de rezervaţii

geologice se pot include izvoarele de ape minerale şi geologice se pot include izvoarele de ape minerale şi forajele de ape termale.forajele de ape termale. Izvoare de ape mineraleIzvoare de ape minerale

Existenţa acestor izvoare se datorează prezenţei Existenţa acestor izvoare se datorează prezenţei unei aureole mofetice care înconjoară erupţiunile vulcanice unei aureole mofetice care înconjoară erupţiunile vulcanice neogene ale munţilor Oaş-Gutâi. În general aceste ape neogene ale munţilor Oaş-Gutâi. În general aceste ape minerale sunt sărate, bicarbonate şi sulfuroase cu un minerale sunt sărate, bicarbonate şi sulfuroase cu un caracter carbogazos, prin dizolvarea bioxidului de carbon caracter carbogazos, prin dizolvarea bioxidului de carbon liber de origine mofetică.liber de origine mofetică.În funcţie de proporţia în care se suprapun caracterelor În funcţie de proporţia în care se suprapun caracterelor hidrochimice menţionate, precum şi de prezenţa unor hidrochimice menţionate, precum şi de prezenţa unor microelemente determinate de condiţiile geochimice locale microelemente determinate de condiţiile geochimice locale (Br, I, B, Li, etc.), apar diferite tipuri de ape minerale, având (Br, I, B, Li, etc.), apar diferite tipuri de ape minerale, având compoziţie chimică complexă, fapt ce le conferă calităţi compoziţie chimică complexă, fapt ce le conferă calităţi terapeuticeterapeutice

Page 3: REZERVAŢII GEOLOGICE Declarate prin HCJ Satu Mare nr. 4/1995

Izvoarele de ape minerale sunt localizate în Izvoarele de ape minerale sunt localizate în depresiunea Oaş. Genetic, mineralizarea acestor ape este depresiunea Oaş. Genetic, mineralizarea acestor ape este datorată spălării în adâncime a sărurilor reziduale ale datorată spălării în adâncime a sărurilor reziduale ale miocenului. miocenului. Apele formează strate acvifere sub presiune, care Apele formează strate acvifere sub presiune, care deversează pe fracturile majore (Bixad, Valea Măriei). deversează pe fracturile majore (Bixad, Valea Măriei). Ivirile de ape minerale carbogazoase apar atât pe rama Ivirile de ape minerale carbogazoase apar atât pe rama bazinului, în vecinătatea eruptivului, cât şi în interiorul bazinului, în vecinătatea eruptivului, cât şi în interiorul acestuia. Se cunosc unele iviri chiar în interiorul masivului acestuia. Se cunosc unele iviri chiar în interiorul masivului de eruptiv, din de eruptiv, din peticulpeticul de sedimentar (Puturoasa, Tarna de sedimentar (Puturoasa, Tarna Mare,Certeze).Mare,Certeze). Apele minerale din Oaş au fost valorificate industrial în Apele minerale din Oaş au fost valorificate industrial în trecut prin îmbuteliere (Bixad, Valea Măriei, Certeze, Luna - trecut prin îmbuteliere (Bixad, Valea Măriei, Certeze, Luna - Negreşti). În prezent sunt exploatate, prin staţiuni mici de Negreşti). În prezent sunt exploatate, prin staţiuni mici de interes local, numai ape minerale de la Puturoasa, Tarna interes local, numai ape minerale de la Puturoasa, Tarna Mare, Certeze şi Valea Măriei.Mare, Certeze şi Valea Măriei.

Page 4: REZERVAŢII GEOLOGICE Declarate prin HCJ Satu Mare nr. 4/1995

• Izvoarele minerale de la BixadIzvoarele minerale de la Bixad

Apele minApele mineerale sunt localizate în NE judeţului Satu Mare, în rale sunt localizate în NE judeţului Satu Mare, în centrul centrul comunei Bixadcomunei Bixad, în imediata apropiere a DJ 109L Bixad – , în imediata apropiere a DJ 109L Bixad – Negreşti-OaşNegreşti-Oaş. .

Se cunosc un număr de 3 izvoare. Aceste ape sunt de tip Se cunosc un număr de 3 izvoare. Aceste ape sunt de tip bicarbonatat, clorosodic, carbogazos, cu o mineralizaţie intensă bicarbonatat, clorosodic, carbogazos, cu o mineralizaţie intensă (10,912 – 12,162 g/l).(10,912 – 12,162 g/l). Datorită conţinutului ridicat în sulfuri se poate utiliza cu Datorită conţinutului ridicat în sulfuri se poate utiliza cu deosebit succes în cura internă (afecţiuni ale tubului digestiv, ale deosebit succes în cura internă (afecţiuni ale tubului digestiv, ale glandelor anexe) şi în afecţiuni ale aparatului cardiovascular.glandelor anexe) şi în afecţiuni ale aparatului cardiovascular.

Izvoarele minerale sunt cunoscute din anul 1700, Izvoarele minerale sunt cunoscute din anul 1700, îmbutelierea a început încă din anul 1847 dar s-a sistat în 1963 îmbutelierea a început încă din anul 1847 dar s-a sistat în 1963 din cauza contaminării apelordin cauza contaminării apelor prin depozitarea deşeurilor în prin depozitarea deşeurilor în apropierea izvoarelorapropierea izvoarelor. .

Este primul zăcământ din ţară la care s-a instituit un Este primul zăcământ din ţară la care s-a instituit un perimetru de protecţieperimetru de protecţie..

Page 5: REZERVAŢII GEOLOGICE Declarate prin HCJ Satu Mare nr. 4/1995

Bixad - Băi cu săruri mineraleBixad - Băi cu săruri minerale

Page 6: REZERVAŢII GEOLOGICE Declarate prin HCJ Satu Mare nr. 4/1995

• Băile PuturoasaBăile Puturoasa Ivirile de ape minerale sunt cantonate într-un petec de Ivirile de ape minerale sunt cantonate într-un petec de

sedimentar pe eruptivul neogen. Se situează în perimetrul sedimentar pe eruptivul neogen. Se situează în perimetrul comunei Vama, la cca 12 km S de localitate.comunei Vama, la cca 12 km S de localitate.

Apele minerale apar la zi la confluenţa pârâului Puturoasa şi Apele minerale apar la zi la confluenţa pârâului Puturoasa şi pârâul Talna Mică, la poalele Dl. Celar (596 m) şi Coasta Caprei pârâul Talna Mică, la poalele Dl. Celar (596 m) şi Coasta Caprei (608 m).(608 m).

Page 7: REZERVAŢII GEOLOGICE Declarate prin HCJ Satu Mare nr. 4/1995

Arealul Băile PuturoasaArealul Băile Puturoasa

Page 8: REZERVAŢII GEOLOGICE Declarate prin HCJ Satu Mare nr. 4/1995

Apele sunt de tip puternic sulfuroase (0,186 mg/l), Apele sunt de tip puternic sulfuroase (0,186 mg/l), având şi un conţinut semnificativ de clor si iod, cu o având şi un conţinut semnificativ de clor si iod, cu o mineralizaţie totală de 2,3 g/l. Apele sunt recomandate sub mineralizaţie totală de 2,3 g/l. Apele sunt recomandate sub formă de cură internă în tratarea afecţiunilor tubului formă de cură internă în tratarea afecţiunilor tubului digestiv, precum şi pentru tratarea bolilor reumatice şi a digestiv, precum şi pentru tratarea bolilor reumatice şi a afecţiunilor nervoase.afecţiunilor nervoase.

AAşşezarea ezarea băbăilor balneare este ilor balneare este îîntr-un loc pitoresc ntr-un loc pitoresc de o mare frumude o mare frumusseeţţe. e.

Primul Primul îîntreprinzntreprinzăător care a tor care a îînfiinnfiinţţat bat băăile a fost ile a fost contele Tolvai Gabor la contele Tolvai Gabor la îînceputul sec. al XIX -lea.nceputul sec. al XIX -lea.

Pe parcursul anilor bPe parcursul anilor băăile ile şşi-ai-auu schimbat propritarul schimbat propritarul iar în 1964 s-au executat două foraje de mică adâncime iar în 1964 s-au executat două foraje de mică adâncime pentru mărirea debitului de ape minerale terapeutice. Nu pentru mărirea debitului de ape minerale terapeutice. Nu s-au obţinut rezultatele scontate, debitul furnizat de cele s-au obţinut rezultatele scontate, debitul furnizat de cele două foraje mărindu-se doar cu 0,3 l/s.două foraje mărindu-se doar cu 0,3 l/s.

Page 9: REZERVAŢII GEOLOGICE Declarate prin HCJ Satu Mare nr. 4/1995

• Băile Tarna MareBăile Tarna Mare

Apele minerale apar la zi în Apele minerale apar la zi în nordulnordul judeţului Satu Mare, judeţului Satu Mare, în perimetrul comunei Tarna Mareîn perimetrul comunei Tarna Mare, cca. 2 km SE de localitate, , cca. 2 km SE de localitate, la poalele Vf. Mare (431 m) pe valea Chicera.la poalele Vf. Mare (431 m) pe valea Chicera.

Accesul în zonă se realizează pe DJ 109M Halmeu – Accesul în zonă se realizează pe DJ 109M Halmeu – Tarna-Mare.Tarna-Mare.

Apele sunt de tip bicarbonatat - feruginoase cu o Apele sunt de tip bicarbonatat - feruginoase cu o mineralizaţie totală de 2,9 g/I. mineralizaţie totală de 2,9 g/I.

Se utilizează sub formă de cură balneară pentru boli Se utilizează sub formă de cură balneară pentru boli reumatice.reumatice.

Page 10: REZERVAŢII GEOLOGICE Declarate prin HCJ Satu Mare nr. 4/1995

IZVORUL CU BORCUT DIN COMUNA TARNA MAREIZVORUL CU BORCUT DIN COMUNA TARNA MARE

Page 11: REZERVAŢII GEOLOGICE Declarate prin HCJ Satu Mare nr. 4/1995

PEISAJ DIN COMUNA TARNA MAREPEISAJ DIN COMUNA TARNA MARE

Page 12: REZERVAŢII GEOLOGICE Declarate prin HCJ Satu Mare nr. 4/1995

• Valea MărieiValea Măriei

Ivirile de ape minerale apar în perimetrul comunei VamaIvirile de ape minerale apar în perimetrul comunei Vama, în , în locul numit Pădurea Borcutului.locul numit Pădurea Borcutului.

În prezent, debitul este furnizat prin două izvoare (izvor În prezent, debitul este furnizat prin două izvoare (izvor Gavrilă la est de şoseaua Satu Mare - Negreşti Oaş şi izvor Adam la Gavrilă la est de şoseaua Satu Mare - Negreşti Oaş şi izvor Adam la vest de aceeaşi şosea).vest de aceeaşi şosea).

Apele au un caracter bicarbonatat, clorosodic, carbogazos, cu o Apele au un caracter bicarbonatat, clorosodic, carbogazos, cu o mineralizaţie totală ridicată (8,880 – 12,047 g/l ). Se recomandă în mineralizaţie totală ridicată (8,880 – 12,047 g/l ). Se recomandă în afecţiuni gastrointestinale, boli hepatobiliar, stări alergice, precum şi afecţiuni gastrointestinale, boli hepatobiliar, stări alergice, precum şi sub formă de cură externă pentru afecţiuni ale aparatului sub formă de cură externă pentru afecţiuni ale aparatului cardiovascular şi bolicardiovascular şi boli endocrine.endocrine.

La Valea Măriei se cunoşteau în trecut 6 izvoare minerale. Au La Valea Măriei se cunoşteau în trecut 6 izvoare minerale. Au existat instalaţii balneare, hoteluri şi bazine etc., care au fost distruse existat instalaţii balneare, hoteluri şi bazine etc., care au fost distruse în urma operaţiunilor militare din anul 1944. în urma operaţiunilor militare din anul 1944. Înainte de acest an se Înainte de acest an se îmbuteliau cca 30.000 I apă şi se făceau 500 băi pe an.îmbuteliau cca 30.000 I apă şi se făceau 500 băi pe an.

Page 13: REZERVAŢII GEOLOGICE Declarate prin HCJ Satu Mare nr. 4/1995

Zone de agrement - Valea Măriei

Page 14: REZERVAŢII GEOLOGICE Declarate prin HCJ Satu Mare nr. 4/1995

• CertezeCerteze

Apele minerale bicarbonate apar la zi în perimetrul Apele minerale bicarbonate apar la zi în perimetrul comunei Certeze, în apropierea şoselei comunei Certeze, în apropierea şoselei DN 19 DN 19 Negreşti-Oaş - Negreşti-Oaş - Sighetul Marmaţiei şi sunt denumite după cum urmează:Sighetul Marmaţiei şi sunt denumite după cum urmează:

- - Cicio, Valea Albă, Codunţi, Perla Oaşului (Apollo).Cicio, Valea Albă, Codunţi, Perla Oaşului (Apollo).

Apele sunt de tip bicarbonatat – feruginoase, bromo-Apele sunt de tip bicarbonatat – feruginoase, bromo-ioduroase, cu o mineralizaţieioduroase, cu o mineralizaţie totală de 5,4 g/l. Se utilizează totală de 5,4 g/l. Se utilizează sub formă de cură balneară complexă pentru afecţiuni ale sub formă de cură balneară complexă pentru afecţiuni ale tubului digestiv şi ale sistemului nervos.tubului digestiv şi ale sistemului nervos.

Page 15: REZERVAŢII GEOLOGICE Declarate prin HCJ Satu Mare nr. 4/1995

• Luna – NegreştiLuna – Negreşti

Apele minerale sunt localizate pe teritoriul localităţii Luna, Apele minerale sunt localizate pe teritoriul localităţii Luna, pe Valea Talnei, la aproximativ 10 km SE de oraşul Negreşti-Oaş.pe Valea Talnei, la aproximativ 10 km SE de oraşul Negreşti-Oaş.

Apele sunt de tip bicarbonatatApele sunt de tip bicarbonatat -- sulfuroase, bromiodurate, sulfuroase, bromiodurate, cu o mineralizaţie de 9 g/l. cu o mineralizaţie de 9 g/l.

Se recomandă sub formă de tratament intern şi extern Se recomandă sub formă de tratament intern şi extern pentru afecţiuni gastrointestinale şi reumatice.pentru afecţiuni gastrointestinale şi reumatice.

Page 16: REZERVAŢII GEOLOGICE Declarate prin HCJ Satu Mare nr. 4/1995

APE MINERALE ( IZVOARE )APE MINERALE ( IZVOARE )

Nr.Crt.

Denumirea zonei LocalizareaCoordonate

topo( x, y, z ) (m)

Suprafaţa( mp )

Administrator( sat,

comună )

1.Apele minerale

dincom. Bixad

Com. Bixad5312,2504678,075182,500

10 x 10 RAMIN RA

2. Băile Puturoasa12 km S decom. Vama

5297,9004680,480390,000

10 x 10 RAMIN RA

3. Băile Tarna MareCom. Tarna

Mare

5329,1804667,080300,000

10 x 10RAMIN RA

prin AF Tarna Băi

4. Valea Măriei3 km NV decom. Vama

5305,9004677,880185,000

10 x 10RAMIN RA prin SC

Tanagra SRL

5.Apele mineral

edin com. Certeze

Com. Certeze(Apollo, Bor-

cutul Punţilor)

5309,6254682,400214,500

10 x 10RAMIN RA prin SC

Pastravul SRL

6.Apele minerale

de la Luna Negreşti

10 km SE de or. Negreşti-

Oaş

5301,8254688,700500,000

10 x 10 RAMIN RA