Revista Primariei Sector 1, Mai 2010

36
CC_52.indd 1 18.05.2010 17:25:33

description

Brosura pentru cetateni

Transcript of Revista Primariei Sector 1, Mai 2010

  • CC_52.indd 1 18.05.2010 17:25:33

  • CC_52.indd 2 18.05.2010 17:25:35

  • CC_52.indd 3 18.05.2010 17:25:48

  • CC_52.indd 4 18.05.2010 17:25:57

  • Ce mi se pare periculos este c deci-zia luat nu le influeneaz lor via-a, ci, de cele mai multe ori, o schimb pe a celorlali, cu voturile crora au fost alei i n numele crora i arog acest drept.

    Cea mai mare parte a politicienilor, aflai temporar ntr-o funcie public, s-au obinuit s nu ntrebe pe nimeni atunci cnd decid ceva. Politicienii de azi micoreaz salarii, pun biruri pe munc n loc s o recompenseze, taie din orele de curs n coli, reduc pensiile, fr ca persoanele n cauz, vizate de aceste msuri, s apuce s deschid gura, s mimeze un n-ceput de dialog, mai ales c msurile i pri-vesc direct! Aa ne-am trezit, peste noapte, cu proiectul de eutanasiere a cinilor fr stpn de pe strzile Capitalei. Poate este nepotrivit ca acum, cnd problemele sunt altele i mult mai grave, s discutm despre acest aspect, ns principiul este acelai. Consider c aceast problem este una sensibil, care i mparte pe cetenii Capitalei n dou tabere aparent ireconciliabile: cei care sunt pentru soluia radical a eutanasierii cinilor, pe de-o parte, i cei care sunt adepii sterilizrii i a meninerii lor n via pe cheltuiala comunitii, pe de alta. Confruntarea dureaz de zece ani i niciunul dintre primarii generali nu s-a obosit s gseasc o soluie care s rezolve, n mod real, problema.

    Cred c trebuie s blocm acest mod de impunere a unei decizii i s o cutm acolo unde trebuie: n mijlocul comunitii. Cred c rolul unui primar nu este acela de a dezbina, ci de a aduna comunitatea n jurul unei idei. Suntei poate informai din paginile acestei re-viste c suntem singura primrie din Bucureti care a construit un adpost modern pentru ci-nii fr stpn, iar de doi ani desfurm n parcurile din sector campania Adopt un ci-ne. ns eforturile noastre sunt insuficiente pen-tru a face fa numrului mare de patrupede lsate la voia ntmplrii pe strad.

    Apreciez c o decizie sensibil pentru co-munitate, cum este cea referitoare la cinii fr stpn, nu poate fi luat dect prin consulta-rea dumneavoastr, a cetenilor din sectorul nostru. Deoarece un referendum organizat dup lege presupune costuri nejustificat de mari i mult birocraie, consider c cea mai bun formul de exprimare este organizarea acestei consultri cu costuri minime. V invit, aadar, s nu-i mai lsm pe alii s gndeas-c n numele nostru i s ne pronunm prin vot asupra soluiei pe care noi trebuie s o apli-cm n chestiunea cinilor fr stpn!

    P.S. Le doresc sntate i multe mpliniri celor care i serbeaz onomastica n ziua marii srbtori a cretintii n care i cele-brm pe Sfinii mprai Constantin i Elena. La muli ani!

    Primarul Sectorului 1,Andrei Chiliman

    De ce nu vreau ca aliis mai gndeasc n locul nostru

    editorial

    5

    CC_52.indd 5 18.05.2010 17:25:58

  • CC_52.indd 6 18.05.2010 17:26:06

  • actualitate

    7

    Bucuretenii cu biciclete i iubitori ai sportului i micrii au fost invitai smbt, 8 mai 2010, la cea de-a treia ediie a Marului Solidaritii Antidrog, eveniment organizat de Primria Sectorului 1, Asociaia Forumul Antidrog - FORAD, Asociaia GreenGate i Asociaia Shareyes.

    Bucuretenii au spus NU drogurilor

    Marul, care a marcat Ziua Mondial a Luptei Antidrog, s-a desfurat pe traseul: Piaa Presei Libere (captul liniei de tram-vai 41), Piaa Arcul de Triumf, Piaa Victo-riei, Piaa Roman i retur. La manifestare au participat bucureteni de toate vrstele care dein biciclete, iubesc micarea n aer liber i care spun NU! consumului i traficului de droguri. Pentru cei care nu au avut biciclet proprie, Primria Sectorului 1 a pus la dispoziie, n mod gratuit, 100 de biciclete, ce au putut fi folosite pe baza actului de identitate. Acestora li s-au al-turat elevi ai unitilor de nvmnt din Sectorul 1 care au condus bicicletele puse la dispoziie de Primria Sectorului 1 n cadrul centrelor de bike sharing gratuit din Parcurile Herstru i Kiseleff.

    DVD-uri antistupefiante, mprite elevilor

    Marul a fcut parte dintr-un proiect am-plu de contientizare i informare n ceea

    ce privete problema consumului de stupe-fiante, prin oferirea de alternative la acest flagel, una dintre ele fiind sportul i activiti legate de sport, att outdoor, ct i indo-or. n cadrul acestui proiect vor fi mprite 10.000 de DVD-uri cu tematic antidrog, DVD-uri ce vor fi distribuite n timpul unor ntlniri la care vor participa elevii i profe-sorii din liceele din Sectorul 1. Acetia vor

    fi informai de psihologi specializai n trata-rea dependenei de stupefiante din cadrul Asociaiei Forumul Antidrog - FORAD n le-gtur cu dimensiunea fenomenului traficu-lui i consumului de droguri, cu modalitile de tratare a dependenei de stupefiante. De asemenea, vor fi prezentate cazuri concrete de dependeni care au reuit s renune la consumul de stupefiante.

    Andrei Chiliman: Sportul nseamn via, drogurile nseamn moarte Marul antidrog pe biciclete se adau-g celorlalte proiecte ale Primriei Sec-torului 1 de promovare a unui mod de via sntos: Cupa 1 - cea mai im-portant competiie a sportului colar din Capital, centrele de bike sharing gratuit din parcurile Herstru i Kisele-ff, amenajarea a dou bazine de not ultramoderne, de dimensiuni olimpice, la coala nr. 3, i modernizarea princi-palelor baze sportive din Sectorul 1 sunt numai cteva exemple n acest sens. Este de datoria administraiei locale s ofere adolescenilor alternative sntoase de petrecere a timpului liber, iar sportul este cea mai bun modalitate de a-i ine pe tineri departe de droguri i delincven, a declarat Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

    Mar al Solidaritii Antidrog n Centrul Capitalei

    CC_52.indd 7 18.05.2010 17:26:10

  • 8focus

    Consultarea va avea loc, ntr-un in-terval de dou sptmni, n toate sediile administraiei publice loca-le din Sectorul 1, iar cetenii vor avea la dispoziie formulare de vot i urne. Avnd n vedere c un referendum organizat dup lege presupune costuri nejustificat de mari i mult birocraie, am decis orga-nizarea unei consultri cu costuri minime, a spus Andrei Chiliman.

    Soluia e n mna bucuretenilor

    Fidel principiilor pentru care a fost ales, primarul Sectorului 1 a decis c singurii n msur s hotrasc pe marginea unei teme extrem de sensibile cum este cea a cinilor fr stpn sunt cetenii. Rolul unui primar ori al unei autoriti publice nu este acela de a-i dezbina pe ceteni. Ro-

    lul primarului este de a-i aduna pe oameni n jurul unui proiect care s rezolve practic problemele comunitii pe care o adminis-treaz, a apreciat Andrei Chiliman. El a atras atenia c nu se dorete organizarea consultrii publice pentru a impune o solu-ie agreat de primrie.

    Dezbatere public cu participarea ONG-urilor

    Edilul Sectorului 1 a insistat asupra organizrii n urmtoarea lun i jum-tate a unei ample dezbateri publice, cu participarea tuturor persoanelor interesate, inclusiv a ONG-urilor, astfel nct cetenii din sector s poat decide n cunotin de cauz.

    Subiectul cinilor fr stpn strnete controverse

    Prin modul n care a promovat iniiati-va de eutanasiere a cinilor fr stpn, prefectul Capitalei lanseaz subiectul, pro-babil cu scopul de a abate atenia opiniei publice de la incompetena economic a Guvernului pe care l reprezint. Pe de alt parte, asociaiile de protecie a animalelor susin c ar fi portavocea unei largi majo-riti a cetenilor. Din pcate, niciuna din-tre pri nu pare s manifeste vreo intenie serioas de rezolvare a problemei cinilor fr stpn, a spus Chiliman.

    Subiectul cinilor fr stpn a strnit, n ultima perioad, o serie de controver-se care au culminat cu dezbateri televi-zate aprinse sau cu petiii on-line privind o soluie sau alta pe aceast tem. Tot-odat, prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atnsoaiei, a naintat Parlamentului o propunere legislativ prin care susinea eutanasierea cinilor fr stpn dac, n apte zile de la momentul n care ajung n adposturi, acetia nu sunt revendicai sau adoptai.

    Consultare public pentru cinii fr stpnPrimarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, i cheam`,

    n a doua jum`tate a lunii iunie, pe bucure[tenii care locuiesc pe raza acestui sector la o consultare public` pe marginea

    problemei cinilor f`r` st`pn. Cet`]enii vor trebui s` aleag` ntre sterilizarea cinilor [i men]inerea lor n habitatul

    comunitar; internarea lor, extinderea [i nmul]irea acestor ad`posturi, pe cheltuiala comunit`]ii, sau men]inerea

    maidanezilor n ad`post pe o perioad` determinat`, astfel nct s` poat` fi adopta]i de doritori, urmat`, n cazul n care

    animalele nu sunt adoptate, de eutanasiere.

    CC_52.indd 8 18.05.2010 17:26:13

  • 9focus

    Consultare public pentru cinii fr stpnAdpost modern n oseaua OdiPrimria Sectorului 1 a inaugurat, pe 15 ianuarie 2009, cel mai modern adpost pentru cinii fr stpn din Capital - Centrul Teritorial de Adpos-tire i Protecie Temporar a cinilor fr stpn din oseaua Odi nr. 3-5. Centrul este dotat cu toate facilitile i poate adposti aproape 600 de cini care sunt ridicai de pe strzi. Adpos-tul cuprinde, pe lng spaiile individu-ale pentru cini, un cabinet veterinar modern i o zon de birouri. Odat ajuni n adpost, cinii sunt vaccinai, sterilizai i li se monteaz microcipuri pentru identificare.

    Vino i adopt un cine!Bucuretenii iubitori de animale care vor s adopte un cine pot veni n fi-ecare smbt n unul dintre parcurile Kiseleff, Regina Maria i Bazilescu din Sectorul 1 unde pot alege un animal de companie oferit spre adopie de Serviciul Poliia Animalelor din cadrul Direciei Generale de Poliie Comuni-tar Sector 1. Cinii oferii spre adop-ie sunt vaccinai, sterilizai, le-au fost montate microcipuri i au carnete care dovedesc c sunt clinic sntoi. Actele de adopie sunt ntocmite pe loc, cinii putnd fi preluai de potenialii proprie-tari chiar din parc. ncepnd din mai i pn n luna septembrie, vor avea loc campanii similare de adopie a cini-lor fr stpn. Primria Sectorului 1 a demarat campaniile de adopie a cini-lor fr stpn n luna aprilie 2009. n cele 13 ediii ale campaniei de adopie desfurate n cursul anului trecut, peste 200 de cini maidanezi au nceput o via nou alturi de familiile adoptive.

    CC_52.indd 9 18.05.2010 17:26:19

  • voluntariat

    Tinerii au decis s se implice ct mai mult n viaa social i public, prin intermediul voluntariatului. Acesta a fost i scopul unui eveniment organizat, miercuri 28 aprilie, n sala de conferin-e a Primriei Sectorului 1, unde a avut loc nvestirea oficial a Consiliului Local

    al Tinerilor (CLT) din Sectorul 1 Bucureti. Neafiliai politic, reprezentanii CLT sunt decii s identifice problemele cu care se confrunt tinerii din Sectorul 1 i s le transmit mai departe primriei, spre a le gsi o rezolvare.

    Consiliul Local al Tinerilor din Sectorul

    1 Bucureti este un grup de 45 de tineri din clasele a IX-a i a X-a care au fost alei n calitate de consilieri de ctre colegii lor de aceeai vrst, din toate cele 26 de licee din sector. Alegerea acestora a fost fcut prin proiectul PAL-TIN (Participarea TINerilor la Administrarea Local), imple-mentat de Centrul de Asisten pentru Or-ganizaii Neguvernamentale - CENTRAS, n parteneriat cu Asociaia MASTER Forum i Centrul de Resurse pentru Participare Pu-blic (Ce-Re), tinerii participnd la diverse sesiuni de instruire, susinute de trainerii acestor organizaii.

    A fost prima ntlnire oficial dintre tinerii consilieri i reprezentanii adminis-traiei publice locale. Odat cu nvestirea consiliului a avut loc i nvestirea primaru-lui tinerilor, Alexandru Stnculescu, elev al Liceului Teoretic Nicolae Iorga, care a prezentat n discursul lui principalele direc-ii pe care le va urma pe durata mandatu-lui de 2 ani.

    Tinerii se implic n viaa public a Sectorului 1

    CLT din Sectorul 1 i propune elabo-rarea unui P.L.A.T. (Plan Local de Aciune pentru Tineret), cu observaii, studii, proiec-te i rezolvri ce vizeaz nevoile tinerilor din Sectorul 1, urmnd a fi votat n con-siliul local al adulilor. Pentru susinerea acestor direcii, primarul tinerilor a inut s menioneze dou dintre proiectele deja iniiate de Consiliu, i anume proiectul PhotoArt i participarea n premier a unui CLT la Festivalul Naional al Organizaiilor Nonguvernamentale ONG-Fest, care a avut loc n Bucureti, ntre 7 i 9 mai.

    Dup predarea tafetei de ctre fostul primar al consiliului, din primul mandat (2006-2008), Armin Shir Mohammadi, prezent i el la ntlnire, primarul Sectoru-lui 1, Andrei Chiliman, le-a adresat tineri-lor consilieri i voluntari cteva cuvinte de bun-venit n lumea administrrii publice. Primarul Sectorului 1 le-a promis celor pre-zeni c-i va sprijini i le-a dat asigurri c va veni la aciunile publice pe care le vor organiza.

    Clin Aurelian Pan, Viceprimar CLTB1

    10

    Liceenii au primar

    CC_52.indd 10 18.05.2010 17:26:23

  • CC_52.indd 11 18.05.2010 17:26:30

  • CC_52.indd 12 18.05.2010 17:26:43

  • CC_52.indd 13 18.05.2010 17:26:53

  • 14

    proiect

    Guvernul i PMB vor s-i mreasc factura la ntreinere

    Decizia Municipalitii anuleaz beneficiile reabilitrii

    Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, se opune cu fermitate inteniei Munici-palitii de a renuna la subvenionarea energiei termice pentru blocurile reabili-tate termic. Edilul Sectorului 1 consider c aceast decizie anuleaz n totalitate avantajele aduse cetenilor de reabilita-rea termic, pentru c factura la cldur va crete substanial.

    Potrivit lui Andrei Chiliman, suma la ntreinere va ajunge la valorile apropiate celor de dinaintea izolrii imobilelor.

    Eliminarea subveniei la gigacalorie i oblig pe locatarii din blocurile reabilita-te termic s plteasc facturi considerabil mai mari pentru nclzirea locuinei. M opun vehement acestei msuri pentru c,

    cel puin n Sectorul 1, n blocurile rea-bilitate termic locuiesc preponderent per-soane n vrst, care nu pot s suporte o cretere substanial a preului la nclzire determinat de renunarea la subvenia gi-

    Primria Capitalei vrea s-i pun pe bucuretenii

    care locuiesc n blocurile reabilitate termic

    s plteasc, din nou, mai muli bani la ntrei-nere. Practic, este vorba

    despre un proiect al primarului general al Capitalei, Sorin

    Oprescu, prin care se intenioneaz eliminarea

    subveniei la energia termic pentru blocurile

    reabilitate termic. Msura ar conduce la creterea

    cu 22% a preului gigacaloriei la aceste

    imobile. Intenia Primriei Municipiului Bucureti (PMB) este contestat

    vehement att de specialitii din Primria Sectorului 1, ct i de

    primarul Andrei Chiliman, care susine c va ataca n instan orice pornire

    a Municipalitii de a anula beneficiile aduse locuitorilor din

    Sectorul 1.

    Facturi mai mici cu 40% la nclzireLocatarii celor 80 de blocuri reabilitate termic de Primria Sectorului 1 au beneficiat, iarna trecut, de facturi mai mici cu pn la 40% la ntreinere fa de blocurile simi-lare care nu au fost reabilitate. De asemenea, pierderile de energie au sczut cu 80%.Blocurile reabilitate termic sunt blocuri ca i noi, cu un aspect urbanistic plcut, care le ofer un confort termic locatarilor. Acest lucru s-a reflectat deja prin facturi mai mici pentru consumul de agent termic n blocurile din Sectorul 1 la care reabilitarea termi-c a fost finalizat, a precizat primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

    CC_52.indd 14 18.05.2010 17:26:57

  • CC_52.indd 15 18.05.2010 17:27:00

  • spaiiverzi

    Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a solicitat Guvernului exproprierea ultimilor 5.000 de metri ptrai din Parcul Bordei, aflai n prezent n proprieta-tea omului de afaceri Costic Constanda i trecerea ntregului parc n administrarea

    Consiliului Local Sector 1.Vrem napoi Parcul Bordei, nu supra-

    fee din el. Raiunea acestei intervenii este refacerea total a parcului i reda-rea lui bucuretenilor, inclusiv a suprafe-ei de 5.000 mp, deinut n prezent de

    Costic Constanda. Aceast suprafa rentregete Parcul Bordei. Le-am promis bucuretenilor c voi duce aceast lupt pn la capt, pentru a recupera spaiile verzi ameninate de interese imobiliare. Consider c Parcul Bordei trebuie s in-tre n administrarea Sectorului 1, singura comunitate care s-a btut pentru salvarea acestui parc, a declarat primarul Secto-rului 1, Andrei Chiliman.

    Chiliman invoc legea Solicitarea edilului Andrei Chiliman,

    adresat Guvernului Romniei, se nte-meiaz pe prevederile Legii 170/2008 privind declararea de utilitate public a terenurilor situate n Bucureti, zona Par-cul Bordei. n conformitate cu art. 2 din acest act normativ, Ministerul Mediului i Pdurilor are obligaia de a expropria te-renurile n suprafa de 33.829,52 mp i construciile proprietate privat situate n municipiul Bucureti, ntre Bd. Aviatorilor - la vest, bd. Mircea Eliade i str. Turghe-niev - la sud, lacul Floreasca i un teren al Primriei Generale a Municipiului Bucu-reti la nord, un teren al Regiei Autonome Administraia Patrimoniului Protocolului de Stat - la est, care fac parte din zona cu-noscut sub numele de Parcul Bordei

    Andrei Chiliman cere Guvernului rentregirea Parcului Bordei

    ANDrei ChiLiMAN: rMN UN APrTOr CONSeCVeNT AL SPAiiLOr VerziTot ca urmare a Campaniei pentru Salva-rea Parcului Bordei, Guvernul Romniei a adoptat Ordonana nr. 114/2007, act normativ care a salvat de la distrugere peste 15 hectare de spaii verzi numai n Sectorul 1. Ordonana 114/2007 a salvat peste 150 de spaii verzi adia-cente blocurilor din Sectorul 1, a salvat de la distrugere trandul Struleti i trandul Tineretului - unde se inteniona construirea unei cldiri de 120 de me-tri -, terenuri ntregi de verdea de pe strzile Paris, zona Kiseleff, Primverii i Dorobani. A salvat de la distrugere Parcul Bordei!, declara, n urm cu un an, edilul Andrei Chiliman. Primarul Sec-torului 1 este n continuare un aprtor consecvent al spaiilor verzi i al Ordo-nanei 114, act normativ care garantez integritatea zonelor verzi. El a susinut c salvarea spaiilor verzi de la distrugere i extinderea suprafeei ocupate cu copaci rmn prioriti absolute pentru adminis-traia pe care o conduce.

    16

    CC_52.indd 16 18.05.2010 17:27:02

  • spaiiverzi

    Istoria Parcului Bordei din Sectorul 1 este extrem de controversat. Aflat, n urm cu civa ani, la un pas de a fi trans-format ntr-un adevrat cartier de beton i ciment, astzi, parcul este unul dintre cele mai linitite din Bucureti.

    Este amenajat cu bnci, couri de gunoi, aleile sunt pavate, spaiile verzi sunt pline de flori colorate, udate zilnic. Copiii i pot consuma energia n spaiul de joac, unde au la dispoziie leagne, tobogane i multe alte distracii, n timp ce prinii se pot relaxa pe banc, la umbra unui stejar, sau n foiorul rustic din parc. Acum, n parc se afl lebede albe, negre i puni, despre care cei mici i prinii lor pot afla mai multe de pe panourile in-formative.

    Este foarte frumos i e foarte bine c s-a pstrat acest parc i nu s-au construit blocuri. Vin aici cu copilul destul de des i ne place, pentru c e linitit, e mai puin populat dect alte parcuri. Lebedele sunt superbe i mai nva i copiii cte ceva despre animale i despre natur jucn-du-se n parcul sta, a spus Georgescu Maria, care se plimb de cteva ori pe sptmn prin Parcul Bordei.

    Un parc sigur i curatn parc vin mmici i bunici cu copii,

    dar i bone cu pitici de vrsta grdiniei. Aceleai cuvinte de laud le au i acestea, prefernd Parcul Bordei pentru linitea i

    sigurana pe care le-o ofer att lor, ct i celor mici.

    Parcul Bordei este foarte sigur, se mai ntmpl s-i lase cineva poeta pe ban-c o clip, ct se duce pn la locul de joac al copiilor, i nu se ntmpl nimic. Nu sunt cini, nu e glgie Este foar-te frumos i venim aici zilnic. Eu sunt din alt sector, dar cnd mi s-a recomandat s vin aici nu m ateptam s fie aa frumos. Mi-a plcut din prima, nu cred c mai are nevoie de nimic, e perfect, arat foarte bine, consider Cristina Dinc, bona unui bieel de 2 ani. Un alt lucru pe care l apreciaz vizitatorii parcului este cure-

    nia. Parcul Bordei este ngrijit cu atenie, aleile i spaiile verzi sunt mereu curate, iar florile sunt udate zilnic.

    Venim aici foarte des cu fetia i mi place, c este mereu curat. Vd mereu oa-menii cum strng pe aici i ngrijesc spaiul verde. mi plac i punii, i lebedele, care sunt o atracie pentru copii, c nu mai au unde s vad aa ceva , susine Marcela Iordache.

    Zilnic, zeci de bucureteni nsoii de copii se bucur de umbra i rcoarea Par-cului Bordei, unde au la dispoziie tot ce le trebuie pentru a petrece timpul ntr-un mod plcut i a evada din oraul aglomerat.

    Cea mai controversat oaz de verdea

    din Sectorul 1

    CC_52.indd 17 18.05.2010 17:27:11

  • 18

    LaPedale

    De la deschiderea celor dou centre de bike sharing gratuit din parcurile Kiseleff i Herstru, peste 10.000 de bucureteni i-au petrecut timpul liber mergnd pe una dintre deja celebrele biciclete verzi. Proiectul La Pedale este demarat de Primria Sectorului 1 n parte-neriat cu Asociaia Green Revolution i se afl deja la cea de-a doua ediie.

    nceput cu 150 de biciclete, proiectul va fi suplimentat cu nc 100, datorit ce-rerii foarte mari. nc de la inaugurarea de anul trecut, proiectul se anuna a fi un succes. Acest lucru a fost confirmat de nu-mrul mare de bucureteni de toate vr-stele care au venit s pedaleze pe aleile parcurilor.

    Peste 10.000 de persoane s-au plimbat cu bicicletele verzi

    CC_52.indd 18 18.05.2010 17:27:19

  • 19

    LaPedale

    Cerere maren prezent punem la dispoziie 150

    de biciclete, iar, n scurt timp, numrul lor va fi suplimentat cu 100. La ambele centre avem biciclete pentru trei categorii de vr-st - aduli, adolesceni i copii -, care pot fi folosite gratuit doar pe baza buletinului, a declarat Raluca Fier, preedintele Aso-ciaiei Green Revolution.

    Centrele au fost o oportunitate i pen-tru muli copii care nu tiau s mearg pe biciclet, deoarece nu aveau una acas i au nvat s pedaleze pe bicicletele verzi.

    Mersul pe biciclet ine de cultur. n rile nordice este un lucru normal. La noi a fost o necesitate mai mult la ar i nu la ora, dar, sprijinind acest proiect, vrem s promovm mersul pe biciclet i n ora. Sperm c, mcar pentru bucuretenii care se duc n parcuri, mersul pe biciclet s devin o obinuin, a declarat prima-rul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

    Clieni fidelin fiecare zi, angajaii centrelor de

    bike sharing completeaz aproape 200 de formulare. La final de sptmn, nu-mrul se dubleaz.

    Sunt oameni de toate vrstele - co-pii, pensionari cu nepoi, tineri de 20-30 de ani. Am avut i clieni strini, absolut ncntai de proiect, cu care am discutat despre aceast iniiativ. Avem i civa clieni fideli, cum ar fi un pensionar care i las nepoata la coal, apoi vine s se plimbe sau elevii de liceu de la colile din mprejurimi, povestete Alex Cilibianu, unul dintre angajaii centrului La Pedale din parcul Kiseleff.

    Unii dintre biciclitii fideli, care vin zil-nic la centrul din Kiseleff, s-au mprietenit att de bine cu angajaii centrului nct le mai aduc din cnd n cnd prjituri, pen-tru a le face munca mai uoar, povestesc cei doi tineri, amuzai.

    O zi obinuit la centrele La Pedale ncepe la ora 11.00 n timpul sptmnii i la 10.00 n week-end i se ncheie la 19.00, respectiv 20.00.

    De cnd s-a nclzit, cnd venim s deschidem centrul gsim o coad de 10-20 de persoane. Apoi se mai linitete ritmul, dar pe dup-amiaz iari se face coad. Lumea ateapt fr probleme, pentru c nu dureaz mult pn se elibe-reaz bicicletele i le face plcere s se plimbe, a mai spus Alex.

    Unul dintre clienii fideli este Eduard, student la ASE n anul I. El se plimb cu bicicleta verde de dou-trei ori pe spt-mn, n timpul liber. Vin s m plimb pentru c este sntos i mi place s-mi petrec timpul aa dup cursuri sau cnd mai am timp liber. Mai fac i eu puin micare, spune Eduard.

    Ora de opional pe dou roiLa iniiativa unei profesoare, dou cla-

    se de elevi ai colii nr. 150 au renunat la sala de curs pe durata celor dou ore de opional de vineri i le-au petrecut peda-lnd pe bicicletele de la centrul La Peda-le din parcul Kiseleff.

    De la ora 10.00, centrul de bike sha-ring a fost de-a dreptul luat cu asalt de 30 de copii cu vrste ntre 9 i 11 ani, nsoii de dirigintele lor.

    Am venit s ne dm cu bicicleta i mi place foarte mult. Acum facem ntreceri cu bieii, a spus Teodora, elev n clasa a IV-a a colii nr. 150 din Capital.

    Diriginta ei povestete c ideea de a-i aduce pe elevi s petreac dou ore n aer liber, mergnd pe biciclet, i-a venit cnd s-a aflat ntmpltor n parcul Kiseleff,

    la lansarea centrului La Pedale.Am trecut pe la trgul de antichiti i

    tot atunci se lansa i centrul de biciclete. Mi s-a prut foarte interesant i am decis s-i aduc astzi, c au dou ore de op-ional care se axeaz i pe sportul n aer liber. Lor le place foarte mult, c majorita-tea tiu s mearg pe biciclet. Am avut i ase elevi care nu tiau s mearg i au nvat astzi, a povestit profesoara Ga-briela Mocanu, una dintre dirigintele care i-au nsoit pe elevi.

    La Pedale este primul proiect de bike sharing gratuit din Romnia, care a fost lansat anul trecut. Anul acesta, centrele vor rmne deschise pn n luna octom-brie. Proiectul face parte dintr-o strategie pe termen lung care vizeaz promovarea bicicletei ca mijloc de transport urban.

    CC_52.indd 19 18.05.2010 17:27:28

  • 20

    econews

    Ecologitii de la MaiMultVerde au srb-torit pe 27 aprilie, la Institutul Cultural Francez, doi ani de proiecte de mediu. n prezena prietenilor organizaiei, vedete, po-liticieni sau jurnaliti, reprezentanii Asociaiei MaiMultVerde au explicat, n cadrul evenimen-tului, c au realizat deja ceea ce i-au propus de la nfiinare, adic construirea unei noi cul-turi a voluntariatului pentru mediu n Romnia.

    Asociaia MaiMultVerde a prezentat bilan-ul activitii din 2009, subliniind c, dei criza nu i-a ocolit nici pe ecologiti, rezultatele au fost mai bune dect n anul 2008.

    Cu un buget cu aproape 300.000 de euro mai mic fa de 2008, cantitile de gu-noaie adunate (159.000 kg) i de emisii de CO2 reduse (45.000 kg), precum i numrul puieilor plantai au crescut n comparaie cu anul precedent. Toate acestea nu ar fi fost po-sibile fr sprijinul celor 3.045 de voluntari implicai n proiecte, a explicat Doru Mitrana, directorul executiv al MaiMultVerde.

    Potrivit reprezentanilor MaiMultVerde, n anul 2009 s-a plantat cu 150% mai mult de-ct n 2008. Proiectele Asociaiei n 2009

    Un proiect desfurat de Asociaia Mai-MultVerde n 2009 este Recycle, Raft&Race! care a constat ntr-o tabr de pregtire a 100 de lideri-voluntari, astfel nct la finalul taberei acetia s poat s realizeze proprii-le aciuni de protecie a mediului cu voluntari din comunitile lor. Alte proiecte ncheiate ale MaiMultVerde sunt Livada BCR prin care au fost plantai 700 de pomi fructiferi n Panteli-mon n sprijinul Asociaiei Prietenia i VER-DIS, proiect de educare a elevilor prin care acetia au fost antrenai ntr-o competiie ecolo-gic de colectare a deeurilor de echipamente electrice i electronice.

    Viaa dup colectare, Adopt o pdu-re (prin care s-au plantat 5.000 de puiei n apropiere de Bucureti), precum i aciunile re-alizate din fondurile adunate n cadrul Galei Verzi au fost alte proiecte de succes ale ecolo-gitilor de la MaiMultVerde.

    Sectorul 1 - cel mai pedalant sector al Capitalei

    Printre proiectele MaiMultVerde aflate n desfurare n 2010 se numr Viaa dup colectare, proiect de promovare a colectrii selective a deeurilor de ambalaje, i Ciclo-teque, prin care se vor deschide dou noi centre de nchiriat biciclete. Acesta se adaug proiectului susinut de Primria Sectorului 1 La Pedale care presupune nchirierea gratuit de biciclete. Ambele proiecte fac din Sectorul 1 cel mai pedalat sector al Capitalei.

    Salutm orice iniiativ a autoritilor lo-cale care vine n sprijinul aciunilor noastre, au susinut reprezentanii MaiMult Verde. Ei au apreciat i aciunile de colectare gratuit a de-eurilor electronice, electrice i electrocasnice demarate, n urm cu doi ani, n Sectorul 1, dar i msurile de schimbare la fa a Bucure-tiului, concretizate prin proiectul de reabilitare termic a blocurilor.

    Aer CUrAT, eDUCAie i VOLUNTAriATAsociaia MaiMultVerde este o organizaie nonprofit de pro-tecie a mediului care i-a propus ca obiectiv strategic crearea unei comuniti active de voluntari care s produc schimbri durabile n mediul din romnia. Activitatea MaiMultVerde este structurat n jurul a trei direcii strategice - aer, ap, sol curate, educaie i voluntariat -, iar principalele activiti desfurate sunt curenii, plantri, promovarea mersului pe biciclet i programe de educaie ecologic. Asociaia a fost nfiinat n ianuarie 2008 de Drago Bucurenci, Andreea ho-efer, Doru Mitrana i hanno hoefer.

    Doi ani de MaiMultVerde

    CC_52.indd 20 18.05.2010 17:27:29

  • interviucuovedet

    De ct timp locuieti n Capital i de ce ai ales s te mui aici?

    Din 1985, am venit la facultate, i cnd am terminat am hlduit un pic, un an, nu mai mult, prin ar, dup care, n 1990, Bu-curetiul nemaifiind ora nchis, am profitat de ansa c se ddeau concursuri la teatre i m-am ntors.

    Care a fost primul lucru care te-a atras n Bucureti?

    Poate o s vi se par ciudat, dar cel mai tare m-a atras faptul c aici puteam s fiu din nou un anonim care putea s-i stabi-leasc repere mai nalte, mai serioase, mai greu de atins. Aici puteam din nou s simt c sunt n evoluie pentru c n oraul meu, n Hunedoara, cu tot respectul i dragostea mea pentru acest ora, ajunsesem ntr-un punct din care nu mai aveam spre ce s m ndrept. Atinsesem, s spunem, un fel de maxim. n Bucureti puteam s m duc mai departe. Aici este patria teatrului, i binene-les, mai nou, i a televiziunii.

    Care este, n opinia ta, locul reprezentativ pentru Bucureti?

    Bucuretiul, i cel de astzi, i cel de de mult, este o combinaie bizar de case boiereti lng care st bine-mersi mahala-ua fr s se ncurce una pe alta, i ce e

    de remarcat este c n Bucureti s-a construit eclec tic dintotdeauna. Nu tiu n cte locuri din Europa ai s gseti mariajul sta neferi-cit dintre stil i kitsch, care ns are un farmec aparte, te oripileaz la nceput, dup care n-ai mai vrea s pleci. Eu locuiesc n vechiul cartier evreiesc i mi se pare reprezentativ pentru Bucureti, nu neaprat ca arhitectur, ci ca relaii ntre oamenii care locuiesc aici. Ne salutm cu toii, fr s ne cunoatem prea bine, de parc am fi nite vechi negus-tori, cu prvlii risipite n tot cartierul.

    Cu ce difer oamenii din oraul tu natal de bucureteni?

    Prin ritm. Prin linite, prin chibzuin i, de multe ori, prin franchee.

    Ce ai schimba n comportamentul bu cu re-tenilor?

    Comportamentul.

    Dac ai fi primar pentru o zi, care ar fi primul lucru pe care l-ai schimba n Capital?

    Sunt foarte multe lucruri de schimbat, din pcate toate sunt prioriti, i e greu de stabi-lit care e mai urgent. ns, de-a lungul vremii i istoriei acestui ora, primarii care au lsat ceva n urm nu s-au risipit n multe proiecte, ci au fcut bine unul singur. Cred c asta ar trebui s fac orice primar detept i chibzu-it, dac vrea nu s rmn n istorie, ci s

    lase n urma lui UN lucru bun i bine fcut.

    ncepnd cu luna aprilie s-au redeschis centrele bike-sharing, prima iniiativ de nchiriat gratuit biciclete din Bucureti - La Pedale. Cum i se pare o astfel de aciune?

    Cea mai bun din lume. Sunt foarte su-prat pe mine c amn de civa ani s-mi iau iari biciclet, beneficiile acestui vehicul venit parc dintr-o copilrie neterminat sunt att de mari, nct nici nu pot fi calculate: condiie fizic, relaie direct cu peisajul i frumuseile arhitectonice i umane mpresu-rtoare, noxe zero, economie de timp i o obligatorie remprietenire cu mediul de care ne-am btut joc pn acum.

    Unele voci susin eutanasierea cinilor fr stpn, altele sunt categoric m po-triv. n Sectorul 1 se afl n desfurare campania Adopt un cine. Cum pri veti tu rezolvarea acestei probleme?

    Este greu de spus dac problema se re-zolv mcar parial prin aceast campanie, care pornete, de altfel, de la o idee frumoa-s. Tare mi-e team ns c vom asista, n perioada urmtoare, la un fenomen nu ne-ateptat, dar trist, unii vor adopta cini, iar alii, care i vor vedea veniturile micorate, vor da drumul altora pe strzi. Nu am o solu-ie, nu tiu ce se poate face, s nu uitm ns c, de mult vreme, cinii ne-au considerat cei mai buni prieteni ai lor.

    Florin Busuioc: La Pedale - cea mai bun aciune din lumeFlorin Busuioc, prezentatorul rubricii Vremea din cadrul [tirilor Pro TV, consider` c` Bucure[tiul te las` s` visezi departe, dar deplnge mariajul nefericit dintre stil [i kitsch din ora[. Apreciaz` proiectul de bike-sharing gratuit La Pedale care l face s`-[i aminteasc` de bicicleta dorit` de mult timp. Care este farmecul Capitalei n opinia lui Busu afla]i dintr-un interviu acordat revistei Capitala Capitalei.

    CC_52.indd 21 18.05.2010 17:27:34

  • 22

    timpliber

    Amadeus, pe scena Operei Naionale

    Studioul Experimental de Oper i Balet Ludovic Spiess (SEOB) din cadrul Operei Naionale Bucureti (ONB), n colaborare cu Fundaia Ileana Mustatza a pregtit publicului o ntlnire extraordinar cu muzica lui Mozart, care se reunete cu textul piesei de teatru Amade-us de Peter Schaffer i cu scrisorile compozitorului, ntr-un spectacol pro-pus de tnrul regizor Marcel Top. Spectacolul a avut loc pe 11 i 18 mai, la Opera Naional, ncepnd cu ora 18.30.

    Spectacolul Amadeus, traseul unui destin necrutor, care ine de bi-ografia marelui compozitor, i are n distribuie pe actorii Marius Bodochi n rolul Salieri i Rzvan Oprea, n ro-lul lui Mozart. Partiturile muzicale sunt interpretate de solitii ONB Simonida Luescu (sopran), Mihaela Ispan (mez-zo-sopran), erban Cristache (tenor), Vasile Chiiu (bariton) i Marius Bolo (bas), acompaniai de pianista Lidia Butnariu, care a asigurat i pregtirea muzical, i cu participarea cvartetului de coarde Resonance al ONB. Direc-torul muzical al spectacolului este prof. dr. Dan Ardelean, iar dirijorul specta-colului este Ciprian Teodoracu. Deco-rurile au fost create de Divrician, iar costumele au fost concepute de Anca Cernea i realizate de Romania Iovan i Mihaela Drafta.

    Trupa Direcia 5 i va lansa cel de-al 19-lea album din carier, intitulat Ro-matic, n cadrul unui concert ce va avea loc pe 24 mai, la Teatrul Naional.

    Noul album conine 12 piese i 4 Bo-nus Video din concertele live ale Direciei 5 din ar. Primul extras pe single, piesa Caut altceva, ruleaz deja pe posturile radio. n curnd, single-ul va beneficia i de un videoclip n regia lui Drago Buliga.

    Este momentul artistic cel mai natural al trupei Direcia 5. Romantic este un disc imprimat dintr-o singur inspiraie, cu sunete naturale, fr sintetizator. Am acordat atenie strii discului i nu alinierii sale la un fel de a se cnta actual. Iubim muzica, i acest lucru se vede i pe acest album, le-a transmis trupa fanilor.

    Ca de fiecare dat, trupa i invit fanii s triasc mpreun o experien sonor deosebit. Concertul va ncepe la ora 19.30, iar biletele cost 50, 70 i 100.

    Paul Anka, n premier n RomniaPaul Anka va susine un concert n premier n Romnia, pe 1 iunie, la Sala Palatului, alturi de 20 de instrumentiti de excepie.

    Paul Anka, nscut ntr-o familie cu ori-gini libaneze la 30 iulie 1941 la Ottawa - Canada, i face prima apariie TV n 1957, la doar 16 ani, cu primul su cn-tec ce avea s devin un hit internaio-nal Diana - o poveste despre pasiunea lui pentru o coleg de coal. Diana s-a vndut n peste 10 de milioane de exemplare i l-a lansat pe Anka n muzica internaional.

    n 1970, Anka a ajuns din nou n to-puri cu Having my Baby, One Man Woman, One Woman Man, I Dont Like to Sleep Alone, Theres Nothing Stronger than Our Love sau Times of Your Life. n anii 1980 Hold Me Till The Morning Comes n duet cu Peter Cetera ajunge iar n topuri, pentru ca anii 90 s-i aduc duete cu Celine Dion, Patti La Belle, Tom Jones, Anthea Anka i Frank Sinatra, dar i Anka Live 2000 - nregistrat n timpul unui turneu mondial. n 2005, Anka a fost premiat cu prestigiosul Ordin al Canadei i a primit i o stea pe Walk of Fame din Toronto. Biletele cost ntre 90 i 600 de lei.

    Concert de lansare Direcia 5

    CC_52.indd 22 18.05.2010 17:27:36

  • 23

    sfaturieco

    Bucuria pe care o aduce o nunt se materializeaz de fiecare dat prin-tr-un impact considerabil asupra me-diului. Se pregtesc foarte multe invitaii, mncare din plin, flori, ornamente, lum-nri, cadouri, iar dup petrecere rmn saci ntregi cu gunoaie. Citete mai jos cum i poi transforma ziua nunii n una prietenoas cu mediul nconjurtor.

    Rochia de mireas nu trebuie neaprat s fie nou. Dac vei alege rochia purtat de mama ta sau de altcineva drag din fa-milie, vei da inutei tale o puternic ncr-ctur emoional i vei proteja i mediul, evitnd situaia n care rochia pentru care s-a muncit att de mult i s-a folosit un ma-terial mai mult sau mai puin prietenos cu mediul ajunge la gunoi.

    Invitaiile ajung i ele la gunoi destul de repede, aa c o idee prietenoas cu mediul ar fi s le trimitei pe e-mail sau pe hrtie reciclat, tiprite cu cerneal ecolo-gic.

    Caut magazine de accesorii din ma-teriale reciclate sau cu metale preioase reciclate, care nu provin din exploatri pe baz de cianur sau din zone de conflict.

    idei pentru o nunt verdei n cazul acesta, o soluie sigur ar fi un set de bijuterii aflat n familie de mai multe generaii.

    Machiajul pentru ziua nunii poate fi realizat cu succes cu ajutorul cosmeticelor organice, care acoper o gam larg de produse, culori i texturi.

    Tortul va fi mai gustos dac va fi pre-parat cu ingrediente organice. Cere-i cofe-tarului s foloseasc ou, lapte, fin i ciocolat bio, fr conservani i de cea mai bun calitate.

    Florile le poi lua de la productori lo-cali, astfel nct s elimini impactul pe care l are transportul acestora din alte zone. Dac gseti, poi alege flori orga-nice, pentru a cror cretere nu s-au folosit chimicale.

    Dect s arunci resturile de mncare, mai bine doneaz-le. Cele aflate n stare mai bun pot merge fie la o cas de copii sau la un azil de btrni, iar restul le poi dona unui adpost de cini.

    Luna de miere va fi cu att mai eco cu ct distana pe care o vei parcurge va fi mai mic. Aadar, alege o destinaie nou, pe care ai vrut dintotdeauna s o vizitezi, dar s fie n ar.

    CC_52.indd 23 18.05.2010 17:27:44

  • cultural

    24

    Primria Sectorului 1 le propune, n lunile mai i iunie, cetenilor Capi-talei o bogat ofert de evenimente culturale. Cel mai important salon de carte din Romnia Bookfest -, piese de teatru, recitaluri de muzic clasic, expoziie de art cretin, concerte de promenad sunt numai cteva dintre evenimentele culturale pe care administraia local le ofer bucu-retenilor n urmtoarea perioad.

    Pentru a sprijini cultura niciun efort nu este prea mare. Primria Sectorului 1 este un susintor constant al culturii, mai ales al creaiilor tinerilor artiti. n Sectorul 1 am amenajat, nc din 2004, cel mai modern Centru Cultural pentru Tineret din Capita-l, care este un spaiu propice pentru con-certe, expoziii sau piese de teatru. Aici, tinerii artiti pot face primii pai n lumea artei, punnd bazele unei viitoare cariere de succes, a declarat primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

    Concerte cu parfum de epoc n parcurile Kiseleff i Bazilescu

    Bucuretenii care i vor petrece n peri-oada 1 mai-12 septembrie 2010 sfritul de sptmn n Capital pot simi din nou parfumul Bucuretiului interbelic prin specta-colele de muzic de promenad organi-zate de Primria Sectorului 1. Administraia local organizeaz n fiecare smbt i duminic, ntre orele 11.00 i 13.00, con-certe de promenad, alternativ, n parcurile Kiseleff i Bazilescu, unde sunt ateptai att cei mici, ct i cei mari.

    n cadrul acestor evenimente, zece in-strumentiti interpreteaz muzic de fanfar, fragmente cunoscute din muzica clasic, muzic de film, maruri i suite populare. Re-pertoriul mai cuprinde vals, tangou i polka.

    Concert de pian pentru tinerii melomani

    Tinerii iubitori de muzic clasic vor pu-tea asista la un concert de pian susinut de un coleg de generaie: Drajgu Constan-tinescu Nicoleta-Gabriela. Concertul va avea loc la Centrul Cultural Metropolitan pentru Tineret, pe 22 mai 2010, ntre ore-le 11.00 i 14.00, iar manifestarea se adreseaz copiilor cu vrste cuprinse ntre 7 i 18 ani.

    Cu aceast ocazie, tinerii melomani vor putea audia o selecie de lucrri ce-lebre.

    Primria Sectorului 1, alturi de BOOKFeST

    Primria Sectorului 1 i Asociaia Edi-torilor din Romnia (AER) v invit la cea de-a 5-a ediie a Salonului de Carte Boo-kfest, cel mai important trg de profil din Romnia. n perioada 9-13 iunie, iubi-torii de lectur din Bucureti i nu numai sunt ateptai la Complexul Expoziional ROMEXPO - pavilioanele 13, 14, 15, 16 i 17 -, la deja tradiionala ntlnire anua-l cu cartea.

    Cu aceast ocazie, cele mai importan-te edituri din Romnia - Polirom, Humani-tas, RAO, Curtea Veche, Nemira, Cartea Romneasc etc. - ofer spre vnzare pu-blicului larg, la preuri reduse, lucrri de valoare scrise de autori de prestigiu din ar i din strintate. Ediia 2010 vine i cu o noutate: invitatul special al Salonului de Carte Bookfest este Spania. Astfel, o mulime de lansri i de autori spanioli vor ntregi lista de evenimente la care publicul vizitator s-a obinuit s ia parte an de an n spaiile special amenajate.

    Mai mult, pstrnd tradiia, pe lng manifestrile dedicate evenimentelor edi-toriale, Bookfest va gzdui concerte i proiecii de film. Menionm c, pe toat perioada Salonului de Carte, intrarea este liber.

    expoziie de art cretin la Centrul Cultural pentru TineretPrimria Sectorului 1 i Fundaia Sfnta Virginia - Cetatea Sfnt Noul Ierusalim v invit n perioada 13 mai-15 iunie 2010 la Centrul Cultural Metropolitan pentru Ti-neret, la o ampl expoziie de art cre-tin. Printre obiectele expuse se numr: icoane pe lemn, tapiserie, astrofotografie etc.

    Manifestarea are ca scop promovarea identitii romneti, iar lucrrile n ansam-blul lor reflect bogatele resurse lirice ale sensibilitii umane, configurnd un univers de o particular rezonan spiritual.

    Concerte, expoziii i trg de carte n Sectorul 1

    CC_52.indd 24 18.05.2010 17:27:48

  • cultural

    25

    Premiera: 30 aprilie 2010Paris, mon amour continu seria de

    spectacole-colaj ale Teatrului Naional de Operet i are la baz unele dintre cele mai frumoase ansonete franuzeti, care redau, prin muzic i dans, atmo-sfera mereu surprinztoare a boemei pa-riziene.

    n foaierul teatrului, amenajat special pentru spectacol asemenea unei cafenele de pe o strad parizian, spectatorii vor fi invitai s se aeze la mese i s asculte ansonete celebre de Edith Piaf (Je ne re-grette rien, La vie en rose), Charles Az-navour (La bohme), Jaques Brel (Ne me quitte pas) sau Joe Dassin (Salut) interpretate de solitii Teatrului Naional de Operet.

    n plus, pentru a completa atmosfera tipic parizian, spectatorii se vor putea bucura de numere clasice de magie, dar i de cunoscute numere de mim i acro-baie, specifice micilor artiti de strad ai Parisului.

    Paris, mon amour este mai mult de-ct un spectacol, este o cltorie pe str-duele nguste ale Parisului i o ntlnire cu celebrele sale personaje, nsufleite de artitii Teatrului Naional de Operet.

    Biletele sunt disponibile la casa de bi-lete a Teatrului Naional de Operet Ion Dacian, tel. 021.313.63.48 sau on-line pe www.eventim.ro i n reeaua maga-zinelor partenere: Germanos, Vodafone, Librriile Crtureti i Humanitas.

    Regie: Rzvan Ioan DincDirijor i orchestraie: Lucian VldescuCoregrafie: Florin FieroiuCostume: Oana BotezDecor: Sabina Spatariu

    Maestru de cor: Gabriel PopescuAsistent maestru de cor: Rzvan Lucu-

    lescuAsistent coregrafie i coregrafie can-

    can: Marius Grosu.Cu participarea magicianului Andrei

    Teac (Teatrul de Magie)Asistente de magie: Cristina Strecop-

    tov i tefania BnicAcrobaii artistice: Artistic Event Pro-

    duction (Melina Dru i Laureniu Dane-eanu)

    Light designer: Daniel KlingerCu: Oana Rusu/Adriana Butoi, Sil-

    via ohterus, Bianca Ionescu, Alexandra Savu, Daniel Eufrosin, Florin Budnaru, C-tlin Petrescu, Daniela Vldescu, Gladiola Niulescu, Ernest Fazekas, Tina Munteanu, Matei Nicolescu, Dorina Velicu

    Ansamblul de balet: Diana Ferencz, Cristina Osiceanu, Delia erban, Moni-ca tra, Andreea Toma, Andrei Cioba-nu, Marius Grosu, Marian Horhot, Relu Stoian

    Grup coral: Carmen Angheloiu, Cris-tina Giurgiu, Cristina Georgescu, Alina Mihescu, Ana Maria Moldoveanu, Cris-tina Stniloiu, Alois Dobo, George Ma-tei, Marius Meragiu, Rzvan Rusu

    Mimi: Eduard Adam, Adrian Nour Orchestra Teatrului Naional de Ope-

    ret Ion Dacian

    Premiera: 10 mai 2010Royal Fashion celebreaz i pune

    n lumin modelul regalitii, aducnd n atenia publicului o viziune de sintez a se-colelor care au distilat i rafinat aceast bijuterie a calitii umane. Tablourile, care mbin pantomima cu baletul clasic, poart spectatorul ntr-o incursiune de-a lungul isto-riei, o incursiune care pornete din inuturi i epoci ndeprtate n fonet de crinoline, zngnit de armuri i pai de dans i care se ncheie n contemporaneitate.

    nscriindu-se ntr-o serie de proiecte cul-turale de mare valoare, Royal Fashion este o pledoarie pentru redescoperirea istoriei i a valorilor monarhice, o pledoarie pentru Frumos, Mreie, pentru un model care te oblig s te-nali, s prseti cantitatea i s ai privilegiul existenei calitative.

    n 1947 n-a abdicat sub ameninarea tancurilor sovietice doar monarhia, ci i calitatea sub presiunea cantitii revoltate. De atunci, n Romnia, ducem o via pur

    cantitativ. Msurat mai nti n cincina-le, accelerat azi dincolo de firea uman, aceast via ne-a gonit i ne gonete n-continuu de noi nine.

    Am ncercat prin acest spectacol s aduc aminte ceea ce am pierdut: fiorul nltor al calitii. Cci regalitatea asta presupune: o nlare, o nnobilare, o scoa-tere din mulime. (Dan Puric)

    Scenariul i regia: Dan PuricCoregrafia: Traian VlaScenografia: Corina GrmoteanuCostumele: Doina LevintzaLight Design: Sorin VintilAsistent de regie: Drago HulubaAsistent coregrafie: Diana FerenczCu: Ileana Olteanu, Violeta Huluba,

    Nadejda Dimitriu, Lelia Marcu, Adriana Nicolae, Mihaela Ailinci, Antoanela Vl-descu, Ion Parea, Drago Huluba, Adrian Nour, tefan Ruxanda, Paul Cimpoieru, Sil-viu Oltean, Vadim Rusu, Petre Voicu, Petru Ciobanu, Traian Vla, Diana Ferencz, Co-

    rina Aldea, Monica tra, Andreea Toma, Delia erban, Luminia Dinc, Ruxandra Andrua, Diana Nstase, Eugenia Stoian, Consuela Ciont, Oana Vlceanu, Cristina Osiceanu

    Paris, mon amour

    royal Fashion

    CC_52.indd 25 18.05.2010 17:27:50

  • CC_52.indd 26 18.05.2010 17:28:24

  • CC_52.indd 27 18.05.2010 17:28:49

  • CC_52.indd 28 18.05.2010 17:28:51

  • CC_52.indd 29 18.05.2010 17:28:51

  • CC_52.indd 30 18.05.2010 17:28:55

  • 31

    pentrucas

    P rimvara este sezonul ideal pentru grdinrit. Avei foarte multe tipuri de flori din care putei alege i v putei crea cu uurin o grdin tematic, axat pe un anumit stil sau culoare. n cele ce urmez v artm cum s v creai o grdi-n n stil japonez, care va deveni n scurt timp locul dumneavoastr preferat de relaxare.

    n primul rnd, avei nevoie de cteva pietre mari i cteva mici, pe care le vei aranja n grdin dup propriul gust pentru a crea insule.

    n designul japonez se folosete foarte mult nisipul sau granitul frmiat, care d aspectul de arid.

    La capitolul plante, alegei un covor de ferigi, deasupra cruia s se ridice trandafirii japonezi, cameliile i azaleele, flori specifice grdinilor Zen. Putei completa peisajul cu pini, bambus, arari sau cirei, specii nelipsite din nicio grdin japonez.

    Grdinile japoneze cuprind adesea iazuri sau mici cascade. Acestea pot fi n-cadrate de pietre, care reprezint muni sau insule. Adesea, peste ap este amplasat un pod, care simbolizeaz cltoria i trecerea dintr-o lume n alta.

    Cnd creai decorul, inei cont de cele apte principii ale filosofiei Zen - asimetrie, simplitate, austeritate, naturalee, subtilitate, transcenden i linite.

    Nu n ultimul rnd, trebuie s inei cont de faptul c vei ncerca s creai impresia unui spaiu vast pe o suprafa redus, deci nu suprancrcai grdina.

    Apariia furnicilor n locuin v poa-te da dureri de cap luni la rnd. Identificai tipul de furnici care v-au invadat casa, apoi scpai de ele n mod natural, folosind sfaturile de mai jos.

    Descoperii ce a atras furnicile n cas i eliminai cauza problemei, adic mncarea i apa la care au acces i adpostul pe care i l-au gsit.

    Curai cu atenie dup fiecare mas i ducei gunoiul ct mai des, astfel nct furnicile s nu mai fie atrase de resturile de mncare.

    mpachetai bine mncarea i pstrai-o n sertare curate, n care nu exist firimituri.

    Pstrai mncarea perisabil numai la fri-gider, n special pe timpul verii, cnd fructele i legumele se stric foarte repede.

    Eliminai scurgerile de ap, pentru c i furnicilor li se face sete.

    mprtiai boia iute, praf de chilli sau borat de sodiu pe urmele furnicilor, n cr-pturile din podea i mobil i lng intrri, astfel nct s previi migraia lor spre alte camere.

    Stropii cuiburile furnicilor cu zeam de lmie i coaj de lmie amestecat n blender cu puin ap.

    Scap de furnici n mod

    natural

    Cum s v construii o grdin tematic

    CC_52.indd 31 18.05.2010 17:28:57

  • sfatulmedicului

    32

    Stresul a fost denumit boala secolulu-lui al XXI-lea, pentru c din ce n ce mai multe persoane acuz c sunt victime ale stresului, c s-au confruntat la un moment dat cu aceast problem sau c sntatea le-a fost afectat n mod ire-mediabil.

    Sursele stresului difer de la persoan la persoan, iar efectele acestuia asupra noastra variaz i ele n funcie de persoa-n.

    Principalele simptome fizice ale stresu-lui constau n: palpitaii, ameeli, pierde-rea apetitului culinar sau, din contr, ac-centuarea lui, probleme digestive, dureri de dini, insomnii, dificulti de respiraie, manifestarea blbielii sau nregistrarea unui vorbit prea rapid, lipsit de articulaiile adecvate, stare accentuat de oboseal, infecii frecvente, reducerea apetitului se-xual.

    Ne putem mbolnavi din cauza stresului?

    Factorii stresori nu produc direct nicio boal, ns sunt responsabili pentru agra-

    varea anumitor stri precum alergiile, ast-mul, migrenele, sindromul colonului iritabil, eczemele, psoriazisul.

    De asemenea, contribuie la mrirea presiunii arteriale i favorizeaz apariia afeciunilor cardio-vasculare. De aceea, este important s luai msuri mpotriva stresului.

    Sportul este una dintre cele mai eficien-te arme mpotriva stresului. Prin efectuarea de exerciii fizice, n organism este elibe-rat endorfina, substan care atenueaz durerile, inducnd n acelai timp o stare generala de bine. De asemenea, mica-rea fizic v red energia, v face s v simii mai energici, ntrindu-v sistemul imunitar.

    Este foarte bine s ncercai s v deconectai de trecut. Indicat este s v gndii la trecut doar n msura n care amintirea lui v produce bucurie. Nu tre-buie s v facei griji pentru greelile din trecut i este bine s nvai s v folosii de experiena respectiv pentru a nu mai repeta i pe viitor aceeai greeala.

    ncercai s v acordai timp pentru

    odihn. n condiiile n care lucrai ore n ir fr s facei o pauz, n mod cert ca-pacitatea de concentrare scade simitor. Acordai-v cteva minute de relaxare, fcndu-v planuri pentru ora de distrac-ie binemeritat, pentru cin sau pentru o ieire n ora.

    i alimentaia are un rol important n accentuarea sau reducerea stresului. n afara faptului c avem un stil alimentar dezorganizat consumm i alimente care ne afecteaz sntatea.

    Printre alimentele care reduc stresul se numr seminele de floarea soarelui. Acestea sunt o surs bogat de potasiu, zinc i vitamina B.

    Varza conine vitamine antioxidante A, C, seleniu mineral i beta-caroten i este bun pentru combaterea stresului. La fel de bune sunt i usturoiul, avocado, ovzul i polenul.

    Printre alimentele care accentueaz stresul se numr alimentele grase, ca de exemplu produsele lactate i alimentele prjite care supun sistemul cardiovascular la stres.

    Stresul cel de zi cu zi

    CC_52.indd 32 18.05.2010 17:29:02

  • LaMuliAni

    33

    A n de an, pe 21 mai, Biserica Orto-dox i cea Romano-Catolic i sr btoresc pe Sfinii mprai Con-stantin i Elena, cei ntocmai cu apostolii. Trecutele lor viei sunt considerate adevrate modele de urmat, Constantin rmnnd n istorie ca mpratul roman care a acordat adevrata libertate cretinismului. Srbtoa-rea Sfinilor Constantin i Elena este strns legat de taina i puterea Sfintei Cruci.

    n anul 312, n ajunul btliei din 28 oc-tombrie, n care s-a confruntat cu Maxentiu, la Pons Milvius (Podul Vulturului), Constantin a vzut pe cer, ziua, deasupra soarelui, o cruce luminoas. Pe aceasta scria in hoc signo vinces (prin acest semn vei nvinge).

    n noaptea dinaintea luptei, mpratului i s-a artat n vis chiar Iisus Hristos, care i-a cerut s pun Sfnta Cruce pe steagurile ar-matei sale, ca semn protector. A doua zi, minunea s-a produs: armata lui Constantin, de doar 20.000 de soldai, a nvins mult mai numeroasa otire a lui Maxentiu, care numra 150.000 de lupttori. Considernd reuita acestei victorii drept un ajutor de la Dumnezeu, mpratul i-a mrturisit lui Euse-biu, sub jurmnt, c semnele care i s-au artat l-au fcut s treac de partea cretini-lor. La scurt timp, n ianuarie 313, Constan-tin cel Mare d Edictul de la Milano, prin care cretinismul devine religio licita (adic religie permis), sftuindu-i pe romani s ad-opte aceast credin. Totui, Constantin nu a declarat cretinismul religie de stat, acest lucru fcndu-l mai trziu, n anul 380, m-pratul Teodosie cel Mare.

    Prin Edictul de la Milano, Constantin de-vine un adevrat protector al cretinismului, toate deciziile sale politice demonstrnd acest lucru. Sub conducerea sa au fost adop-tate mai multe msuri n favoarea Bisericii, preoilor le-au fost acordate subvenii i au fost scutii de anumite obligaii municipale.

    Spiritul cretin a influenat i sistemul le-gislativ: s-a renunat la pedepsele mult prea aspre, viaa celor din nchisori s-a mbun-tit, eliberarea sclavilor a fost simplificat (dndu-li-se dreptul episcopilor i preoilor de a-i putea declara liberi n biserici). Legea a fost modificat n scopul de a-i proteja pe sraci, pe orfani i pe vduve. De aseme-nea, tot mpratul Constantin a fost cel care a generalizat n ntreg Imperiul Roman, n anul 321, considerarea duminicii drept zi de odihn. Astfel, aceasta a devenit o sr-btoare sptmnal, n care pn i sol-daii asistau la slujbe.

    Cu aceeai credin n Dumnezeu ca a fiului ei, Elena, mama lui Constantin, merge la Ierusalim, n fruntea unei sfinte solii, pentru a cuta crucea pe care a fost rstignit Iisus Hristos i pentru a descoperi locul n care Mntuitorul a fost ngropat. i nu a abando-nat cutrile pn cnd, pe 14 septembrie 326, nu a adus Sfnta Cruce n faa credin-cioilor din imperiu. Descoperirea locului n care a fost ngropat Iisus a fost cinstit prin ridicarea Bisericii Mormntul lui Iisus (n anul 330), chiar acolo unde existase cavoul fa-miliei lui Iosif de Aritmathia. De asemenea, Sfnta Elena i-a susinut fiul n toate realiz-rile sale, una dintre cele mai mari fiind ctito-rirea unei noi capitale a imperiului: Constan-tinopolul (oraul lui Constantin). Inaugurat n anul 330, pe locurile fostului Bizan (i ale actualului ora turc Istanbul), Constantinopo-

    lul devine capitala cretin a imperiului, cu multe biserici.

    Domnia primului mprat cretin al Impe-riului Roman a durat peste 30 de ani (306-337), fiind o mare binecuvntare pentru Biseric - a fost momentul n care acesteia i s-a dat libertate, dup o lung perioad de interdicie i persecuii. Constantin cel Mare a murit la 22 mai 337, n Duminica Rusaliilor, i a fost nmormntat n Biserica Sfinii Apos-toli, una dintre multele aezminte religioase construite chiar sub conducerea sa.

    n Sectorul 1 domiciliaz:l5.501 brbai cu prenumele Constantinl356 femei cu prenumele Constantinal10.522 femei cu prenumele elena

    Primria Sectorului 1 le ureaz La Muli Ani!

    Semnificaia zilei de 21 mai: Sfinii Constantin i elena

    CC_52.indd 33 18.05.2010 17:29:04

  • CC_52.indd 34 18.05.2010 17:29:19

  • CC_52.indd 35 18.05.2010 17:29:26

  • CC_52.indd 36 18.05.2010 17:30:41