Revista Municipală Focșani - nr.128, august 2014

20
Revistă editată de Consiliul Local şi Primăria Municipiului Focşani Seria a VI-a, Anul 12, Nr. 128 August 2014 Revistă municipală

Transcript of Revista Municipală Focșani - nr.128, august 2014

Page 1: Revista Municipală Focșani - nr.128, august 2014

Rev istă editată deConsiliul Local şi Primăria Municipiului Focşani

Seria a VI-a, Anul 12, Nr. 128August 2014

Revistă municipală

Page 2: Revista Municipală Focșani - nr.128, august 2014

| Foc

şani

i Nr.

128

|

| Focşanii | August 20142

FOC ANIIŞRevistă municipală

Fondata în 1895Fondata în 1895

Program de audienţe

Seria a VI-a, Anul 12 (XII)Nr. 128, August 2014

ISSN 2285–5866ISSN-L 2285–5866

Consiliul Local şi Primăria Municipiului Focşani

Tel.: 0237.236.000, Fax: 0237.216.700Email: [email protected]

Web: www.focsani.info

Colegiul de conducereDecebal Gabriel Bacinschi

— Preşedintele colegiuluiEduard Corhană

Dan Mihai Cazaciuc

RedacţiaDan Mihai Cazaciuc — coordonator

Marian MihuRăzvan Necula

Grafică şi layoutValentin Rădulescu

Publicaţie realizată deS.C. Euro Print Company S.R.L.

Str. Victoriei, Nr. 1, BuzăuTel.&Fax: 0338.101.253

Email: [email protected]

Problemele ce sunt de competenţa adminis- traţiei publice locale şi nu au fost soluţiona-te de serviciile de specialitate, pot fi aduse la cunoştin ţa Primarului municipiului Focşani, a celor doi Viceprimari sau a Secretarului.

Primarul municipiului Focşani, DECE-BAL GABRIEL BACINSCHI, acordă audi-enţe în pri ma zi de Luni din fiecare lună, în-cepând cu ora 14.00, pentru probleme de urbanism, investiţii, participare cetăţenească.

Viceprimarul municipiului Focşani, GABRIEL IONEL NECULA, acordă audi-enţe în a doua zi de Luni din fiecare lună, în-cepând cu ora 9.30, pentru pro bleme privind activitatea Direcției de Dezvoltare Servicii Pu-blice – întreţinere şi reparaţii străzi, iluminat public, spaţii verzi-, activităţi comerciale, cul-

tură, proiecte cu finanţare europeană.Viceprimarul municipiului Focşani,

TUDOREL DANIEL TROFIN, acordă audi-enţe în a treia zi de Luni din fiecare lună, în-cepând cu ora 9.30, pentru probleme privind fondul locativ, învăţământ, sanatate, tineret, sport, transport public, caminul pentru per-soane vârstnice şi cantina de ajutor social.

Secretarul municipiului Focşani, EDUARD MARIAN CORHANĂ, acordă audienţe în a pa tra zi de Luni din fiecare lună, începând cu ora 9.30, pentru probleme privind aspecte juri-dice, legile proprietăţii, reclamaţii administrative.

Pentru a putea participa la audienţe, persoa-nele interesate trebuie să se prezinte cu buletinul/ cartea de identitate la Centrul de Comunicare al Primăriei – Compartimentul Informare Publică,

unde beneficiază de consilierea funcţionarului respectiv în completarea unei cereri tip. În mo-mentul depunerii cererii, solicitantul primeşte un număr de înregistrare, cu care trebuie să se pre-zinte în ziua stabilită. Cerererile sunt înainta te ser-viciului de specialitate, care trebuie să for muleze un răspuns. Din acest motiv, este foarte important ca solicitantul să precizeze, în mod clar, probleme-le pentru care doreşte să fie pri mit în audienţă.

Solicitanţii pot fi admişi sau respinşi, fiind acceptate doar cererile a căror rezolvare este de competenţa Primăriei municipiului Foc-şani şi care au fost adresate persoanei cu res-ponsabilităţi în domeniu.

Cererile de înscriere în audienţă se primesc până în ziua de Joi din săptămâna premergă-toare zilei de audienţă. ■

Cuprins13 septembrie – Ziua pompierilor din România .............................................3

Ceva despre revoluția din 1848 ........................................................................4

Statutul Municipiului Focşani –extras–........................................................... 7

Cetățenii de onoare ai Municipiului Focşani ................................................16

„Îngeri pentru Îngeri” un turneu dedicat îngerilor care vor să trăiască ........ 17

Hotărâri adoptate de Consiliul Local al Municipiului Focşani ....................18

Page 3: Revista Municipală Focșani - nr.128, august 2014

| Focşanii Nr. 128 |

August 2014 | Focşanii | 3

13 septembrie – Ziua pompierilor din România

162 de ani de la bătălia din Dealul Spirii

Anul revoluţionar 1848 a consacrat pentru totdeauna virtuţile patrioti-ce şi jertfa de sine pentru idealurile

democraţiei şi independenţei, ale pompie-rilor militari. Nici nu se vindecaseră rănile incendiului care a devastat Bucureştiul, în martie 1847, când, la 13 Septembrie 1848, sângele ostaşilor pompieri din Bucureşti şi a infanteriştilor, a înroşit cazarma din Dealul Spirii şi împrejurimile sale.

La intervenţia lui Suleiman-Paşa, care, însoţit de o armată numeroasă, a trecut Dunărea pentru a înăbuşi revoluţia ro-mână, s-a constituit, la 28 iulie/9 august 1848, o locotenenţă dom-nească, formată din trei foşti fruntaşi revo-luţionari între care şi fostul ministru de in-terne Nicolae Golescu. Reclamat de boierii re-acţionari că a tratat cu Suleiman-Paşa a fost înlocuit de Sultan cu Fuad-Efendi, care s-a arătat mai ferm în înă-buşirea Revoluţiei ro-mâne. La acuzaţia lui Fuad-Efendi care a ca-racterizat revoluţia ca o „rebeliune izvorâtă din acel duh al comu-nismului”, împotriva căruia se ridicase în-treaga Europă şi a ce-rerii restabilirii regimului regulamentar şi numirea lui Constantin Cantacuzi-no în funcţia de caimacam, majoritatea celor 200 de delegaţi care au mers în ta-băra otomană de la Cotroceni a strigat: „Moarte, mai bine decât Regulamentul”, fapt pentru care comandantul turc a or-donat arestarea delegaţilor protestatari. Indignaţi de modul cum s-au compor-tat trupele turceşti la intrarea în Capita-lă, când au maltratat cu săbiile şi lănci-le populaţia civilă, trecând cu caii peste cei căzuţi, şi de arestarea conducătorilor Revoluţiei române, unităţile militare ro-mâne ce constituiseră un sprijin serios al revoluţiei, s-au pus în mişcare în pofi-da cuvântului de ordine al Locotenenţei domneşti de a se abţine de la orice act ostil faţă de armata invadatoare. Trupele otomane, sub comanda lui Fuad-Efendi, s-au deplasat lent, permiţând fruntaşi-lor Revoluţiei române să se refugieze din ţară pentru a nu fi arestaţi.

Roata de pompieri a oraşului Bucu-reşti, care, datorită propagandei în rân-durile ei, făcută de Dincă Bălăşeanu şi Ioan Deivos, devenise un sprijin stator-nic şi credincios al Revoluţiei paşoptiste, participând activ la apărarea ei şi asigu-

rarea pazei bunurilor populaţiei, a pără-sit cazarma de la Agie sub comanda că-pitanului Pavel Zăgănescu. Ea a angajat, în mod spontan, lupta cu a doua coloa-nă otomană, care, de douăzeci de ori mai numeroasă decât compania de pompieri, a pătruns în oraş prin bariera Dealul Spi-rii şi a staţionat în faţa cazărmii de infan-terie. În cursul luptei inegale, dar eroi-ce, ostaşii roatei de pompieri, sprijinite de celelalte unităţi militare române şi de cetăţeni înarmati, au asaltat la baionetă artileria duşmană, capturându-i o parte

din tunurile pe care le-a întors apoi îm-potriva turcilor, provocându-le sute de morţi şi răniţi.

Au căzut în această eroica bătălie mai mult de jumătate din efectivul compani-ei de pompieri, între care şi ofiţerii Dă-nescu şi Starostescu, precum şi o parte din ostaşii Batalionului 2 din Regimen-tul 2 infanterie, care participaseră la lup-tă, trăgând asupra turcilor din interiorul cazărmii.

Şi-au pierdut viaţa în inegala încleştare 200 de otomani, 47 de soldaţi pompieri şi 2 ofiţeri (care au fost înhumaţi ulteri-or în curtea Bisericii Sf. Gheorghe Ple-venei), şi au rezultat peste 100 de răniţi. Ceilalţi pompieri, în frunte cu subloco-tenentul Dincă Bălăşeanu, s-au retras, pentru a continua lupta, în tabăra ge-neralului Gheorghe Magheru de la Râ-ureni. După dizolvarea acesteia, eroicii pompieri, alături de cei care activaseră în gărzile naţionale, au trecut munţii şi s-au înrolat în armata revoluţionară condusă de Avram Iancu, unde Dincă Bălăşeanu a ocupat funcţia de centurion.

Toate sursele istorice, martorii ocu-lari, contemporanii bătăliei, apreciază în unanimitate că majoritatea jertfelor (din

cei peste 100 de morţi şi tot atâţia răniţi) au fost date de pompieri, ei aflându-se în vâltoarea încleştării.

Un şir de evenimente istorice ulteri-oare a consacrat actul eroic al pompie-rilor. Veteranilor de la 1848 li s-a acor-dat prima decoraţie militară românească „Pro virtute militari”, înfiinţată de dom-nitorul Alexandru Ioan Cuza. Tot ca o recunoaştere a eroismului pompierilor, data de 13 Septembrie 1863 a fost aleasă pentru înmânarea noilor drapele de lup-tă Oştirii Ţării, Batalionul de pompieri

Bucureşti (înfiinţat încă din 1861), primind pri-mul drapel de lupta din mâna domnitorului.

Recunoaşterea faptu-lui că 13 Septembrie 1848 este unul dintre cele mai semnificative momen-te din tradiţiile de luptă ale armei pompierilor a fost unanimă, indiferent de epocile istorice şi re-gimurile politice prin care a trecut ţara. Drept urmare, ziua de 13 Sep-tembrie a fost sărbatori-tă dintotdeauna, ca fiind ZIUA POMPIERILOR DIN ROMÂNIA însă, a fost legal oficializată după război, apoi prin Legea nr. 121/1996 prin-vind organizarea şi func-

ţionarea Corpului Pompierilor Militari, dar şi prin H.G.R. nr.1490/2004, pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Niciodată ca-pitolul din Istoria Naţională dedicat anu-lui revoluţionar 1848 n-a făcut abstrac-ţie, indiferent de vremuri, de sângeroasa şi inegala confruntare dintre ostaşii com-paniei de pompieri din Bucureşti şi o co-loană a armatei otomane.

Pe timpul domniei lui Cuza, pompierii au beneficiat de atenţia sa deosebită, ca-pul oştii inspectându-i des şi fiind mul-ţumit, de fiecare dată, de modul cum se prezentau cazărmile şi oamenii. Tradiţi-ile consemnează, în acei ani, şi trimite-rea în străinătate (la Paris) pentru per-fecţionarea pregătirii, a primului ofiţer de pompieri.

Caracterul militar şi structura organi-zatorică specifică aveau să fie întărite şi statornicite încă din anul 1874, prin În-altul Decret Regal nr.702.

Astfel, se cuvine, ca în fiecare an, să cinstim memoria înaintaşilor, dar în ace-laşi timp să ne achităm de prezentele mi-siuni şi sarcini multiple care ne stau per-manent în atenţie. ■

Page 4: Revista Municipală Focșani - nr.128, august 2014

| Foc

şani

i Nr.

128

|

| Focşanii | August 20144

Ceva despre revoluţia din 1848(...) Apoi, fiindcă vorbim de strategie

şi întăriri, să mai arăt încă evenimentul important ce s-a petrecut în oraşul Bu-cureşti, în ziua de 13 septembrie a anului 1848. Eveniment care a dat întâiul avânt Armatei Române, când au avut îndrăz-neala a invada, în vatra strămoşilor noş-tri, coloana de 9 000 a turcilor. Vă măr-turisesc însă, ca unul ce am luat parte activă în lupta din Dealul Spirii, căci mă aflam dejurnă peste caraule, că dacă Gu-vernul Provizoriu, din care făceau parte şi Ioan Brătianu, Cos-tache Rosetti şi Cris-tache Teii, nu dizloca, cu o săptămână înain-te, Infanteria, Artileria şi Cavaleria, trimițân-du-le, sub Magheru şi Pleşoianu, la Râm-nicu Vâlcei, astfel ca Garnizoana Capitalei să rămână numai din şase companii de in-fanterie, două din Re-gimentul I şi patru din Regimentul al II-lea, în care mă aflam şi eu, ca comandant al Com-paniei a V-a, apoi, cre-deți, domnilor cititori, că am fi alungat toa-tă oştirea de sub Fuad bei, Kerim şi Omer paşa, până am fi tre-cut-o Argeşul fără vad, căci neapărat că s-ar fi sculat toți sătenii comunelor din plasa Sabarului şi s-ar fi pus sub drape-lele noastre, după străvechiul obicei al strămoşilor noştri, şi nu ştiu, zău, dacă ar fi scăpat vreun turc până la Dunăre din armata ce-şi înfipsese corturile în ta-băra de la Cotroceni. A cui e vina ? Ca să satisfac dorința mai multor din cetățenii mei, cari adesea m-au rugat de a le face istoricul încăierării noastre din Dealul Spirii, cu oştirea otomană, am onoare a vă pune sub ochi o pagină publicată de mine, sunt acum mai mulți ani; iată ce ziceam atunci:

„Care zi poate fi mai fericită în viața militarului, decât aceea în care se încu-nunează virtutea sa şi în care i se răsplă-teşte picătura sângelui de către patria sa ?

Care mângâiere poate fi mai mare os-taşului bătrân, decât aceea când Patria sa, peste 43 ani, vine a-i răsplăti vitejia şi a-i împleti laure pe cap, la locul luptei, pentru faptele sale glorioase, căci atunci, şi numai atunci, el vede dragostea, îm-preunată cu dreptatea ce Patria sa i-a fost păstrat totdeauna ?

Care mândrie a militarului tânăr poa-te fi mai la culme, când el vede faptele vechilor săi camarazi răsplătindu-se cu atâta dreptate de către Patrie, înaintea compatrioților săi, căci atunci şi numai atunci speranța lui este realizată şi obo-sitoarele lui sacrificii se văd satisfăcute ?

Spune-mi, militarul acela, care împre-ună cu mine înfruntam moartea, la 4 ore

după-amiază, luni 13 septembrie, anul 1848, în Dealul Spirii, lăsând acasă soție, copii, surori, frați şi părinți, numai ca să ne aflăm la împlinirea datoriei noastre, nu este el vesel astăzi ? Nu este satisfă-cut ? Nu este mândru a zice că am atâr-nat pe pieptul meu medalia Patriei mele, semnul vitejiei şi al devotamentului meu pentru dânsa ?

Spune-mi, militarul acela din activita-te nu aşteaptă şi el, oare, cu mândrie şi cu zel, acest minut ferice, când, astăzi, vede

că se bucură vechii săi camarazi ? Nu-şi va îndoi şi el puterile lui, într-o zi, ca să facă tot pentru Patria sa, să-şi dea inima, sângele şi chiar viața sa ?

Spune-mi, tânărul militar, văzând astăzi cum Patria lui ştie a răsplăti, nu este şi el gata a se înfăşură în steagul detaşamentu-lui său şi a muri pen-tru dânsa ?

Spune-ne, copiii noştri, văzând exem-plul părinților lor, nu vor sta şi ei în grindina gloanțelor şi ale carte-celor inamice, ca pă-

rinții lor? Şi bătându-se veseli ca dânşii, nu vor voi a muri pentru Patria lor?

Da! Ne vor spune, negreşit, căci răsplăti-rea o văzură făcută chiar pe tărâmul de glo-rie, prin împărțirea medaliilor de bronz, puse pe pieptul luptătorului chiar de că-tre Guvernul Provizoriu de atunci, pre-cum odată se făcea de către glorioşii noş-tri domni, răsplătind ostaşilor celor bravi şi credincioşi, prin dare de pământuri, de nobleță, de cai cu gătelile lor, de prăzile in-amicilor şi chiar de mâna fiicelor lor.

Lupta cea vitează din Dealul Spirii, în Bucureşti, a Oştirii Româneşti cu numeroasa trupă otomană, ce intra în Capitală, sub comanda lui Omer paşa, la anul 1848, 13 septembre, ziua luni, la 4 ore după amiază.

La această luptă, luând parte şi eu, au-torul acestei broşuri, fiind şef al Compa-niei a 5-a, din Regimentul nr. 2, şi în toa-tă activitatea, căci mă aflam de zi peste streji, am socotit de a mea datorie ca să o descriu, în adevărul ei, de a se vedea de către români şi a se şti, în tot viito-rul României, că curajul românului, în urma mai multor umilințe la care eveni-mentele l-au adus, nu a fost pierdut, ci, ca nişte nepoți ai strămoşilor lor romani, ca nişte viteji ai lui Mircea, Vlad, Mihai şi Şerban, ştiură, în stâmtoarea Dealului Spirii, să recâştige aplauzele Europei şi să glorifice numele de român.

Când, la 9 septembrie, se vesti că se porni din Giurgiu, oştirea turcească, sub comanda generalului de căpetenie Omer paşa, spre Capitala Bucureşti, din ordin

grabnic se porniră toate detaşamentele Oştirii Româneşti, ce se aflau în Capita-lă, precum: Cavaleria şi Artileria, spre a merge în marş forțat la Râmnicu Vâlcei, în tabăra de la Troianu, alcătuită, sub co-manda dlui Magheru, de Regimentul nr. 1 şi de dorobanții districtelor Micii Ro-mânii, iar în Capitală se opri 5 compa-nii, din Regimentul nr. 2, sub comanda ştabi-ofițerilor colonel Radu Golescu şi maior Nicolae Greceanu, şi o companie din Regimentul 1.

La 12 septembrie, sosi oştirea otoma-nă, în sumă de 20 000 oameni, şi se opri în bivuac, în câmpia de la Cotroceni, fi-ind împreună cu dânşii Fuad Efendi, co-misar turc, şi generalul Duhamel, comi-sar rus, iar generalii turci erau: Omer paşa, Kerim paşa, Ismail paşa şi Mehmet paşa, cari, îndată după sosire, chemă, pentru 13 dimineața, a merge în tabără, pe mitropolitul, boierii toți, cum şi par-tida liberalilor.

La 13 septembrie, dimineața, Garni-zoana românească primi ordin de la şe-ful oştirii, generalul Teii, a se concentra în Dealul Spirii, la Cazarmă, zicându-ne că trebuie a se primi, pe de o parte, stea-gurile cele noi, cu care înlocuia pe cele vechi ale batalionului, iar pe de alta, a ne afla strânşi acolo, pentru onoarele ce urma a se da din partea noastră oştirii otomane, la vremea intrării sale în Capi-tală. Fu dat ordin ca să scoatem în mij-locul cazărmii cele 6 companii, îmbră-cați în mondire, pantaloni albi şi şepci. Pe la ceasul patru după-amiază, după ce se făcu primirea steagurilor celor noi, în front, în vreme când aşteptam să so-sească şi trupa pompierilor de la Poli-ție, frontul primi ordin de a sta comod, toți ofițerii, împreună cu şefii mențio-nați, doi ştabi-ofițeri, ieşirăm la poartă şi, stând pe podişca şanțului cazărmii, priveam la lumea ce se întorcea, fugind pe ulița cea mare, de la Cotroceni şi stri-gând să le dăm arme, că a pornit a intra oştirea otomană; menționații şefi, refu-zând pe mai mulți la această cerere, stau în loc, adăstând să vadă sosirea trupei. În vreme când s-a văzut avangarda, în plutoane, de cavalerie turcă, condusă de călăuze, alți turci neguțători ce vin cu neguțătorii în Capitala noastră, s-a dat comanda la activitate, subalternii s-au tras la locul lor în front, iar colone-lul Golescu s-a poprit în loc, dimpreu-nă cu căpitanul Caragea, cu aghiotantul său, casierul şi cu mine, subsemnatul, care eram dejurna peste străji, ocupând chiar cazarma cu streji, după obicei, din compania mea; pe dată ce sosi avangarda şi, după dânsa, generalul Kerim paşa, cu colonelul şi maiorul Arabu, comandan-ții regimentului de infanterie, ce urma în marş, se popri împotriva porții cazăr-mii, dând comanda trupei să se opreas-că. Kerim paşa, adresându-se către colo-nelul Golescu, ceru de a lăsa trupele să intre în cazarmă. Bravul colonel Golescu

Page 5: Revista Municipală Focșani - nr.128, august 2014

| Focşanii Nr. 128 |

August 2014 | Focşanii | 5

răspunse, prin căpitanul Caragea, în limba turcă, că dânsul nu poate împlini această dorință fără ordinul generalului său şi, pe dată ce-i va trimite ordin, îi va putea libera cazarma.

Kerim Paşa, plăcându-i, se vede, această subordonanță militară, fără a zice nimic împotrivitor, comandă mar-şarea în continuație spre oraş, a coborî Dealul Spirii, când, dintr-o întâmplare, la 150 stânjeni distanță de la poarta ca-zarmei spre vârful Dealului Spirii, se în-tâlni piept în piept cu trupa de pompieri, pe care, după cum zisei, o aşteptam d-a veni a se în-truni cu noi. Surpriza urâ-tă ce avu atât Kerim paşa, şeful oştirii turceşti, în-t â h i indu-s e în drum cu o trupă sub o altfel de uni-formă, cât şi trupa pom-pierilor, a se vedea în piept cu trupa oto-mană, care sforțând da a trece mica distanță spre a sosi la ca-zarmă şi în-curcându-se printre întâ-iele rânduri de cavalerie şi infanterie ale trupei otoma-ne, se loviră, se îmbrânci-ră soldații şi, deodată, noi, care ne aflam la poarta ca-zărmii, auzi-răm slobozi-rea unei puşti, iar în cinci minute văzu-răm, din acea distanță, amândouă tru-pele încăierate şi mai multe sloboziri de puşti, iar până să comande colonelul nostru frontului ce sta în curte a se aran-ja, nu trecu al 8-lea minut şi tot frontul trupelor otomane, ce se afla mărşuind în despărțiri îndărătul a toatei întinderii cazărmii, având şi tunuri între distanțe-le batalionelor, se întocmi în front spre cazarmă şi deschise cel mai iute foc de rânduri asupra frontului nostru, cum şi sloboziri de tunuri cu cartece, care cur-gând ca ploaia dimpreună cu țăndări de uluci din împrejurimea cazărmii asupra noastră, începurăm şi noi, cu menționa-tele 6 companii, a trage focul cel mai te-ribil asupra lor, încât isprăvind soldații câte 20 patroane din patrontaşe, năvăliră în dezordine în fundul cazărmii, unde,

lângă magazia regimentului, găsind ca-rul pe două roate în care se păstrau pa-troanele regimentului şi spărgându-l, în-cărcară patrontaşele lor şi trăgeau focuri spre inamicii risipiți prin curtea cazăr-mii, întinşi pe brânci, rezămând puşca chiar pe trupurile căzute.

Fumul cel groaznic, focul cel bengalic al mulțimii trupei otomane, ricoşetele şi vâjâitul gloanțelor făcură ca să nu ne mai vedem unul cu altul, în toată întin-derea curții cea mare a cazărmii, mei să mai putem şti ce se petrece afară cu tru-

pa pompierilor, atât ştiu că de două ori au ridicat batista albă legată în vârful sa-biei ofițerii turceşti, strigând că e greşală (ianglâş), să stăm, şi focurile abia încetau două minute şi de sineşi începeau iarăşi în reciprocitate.

Acest conflict, această nepregătită în-căierare a unui număr de 500 români, în total, cu numeroasa trupă, de 9 000 oa-meni, ce marşa în Capitală, ținu de la 4 1/2 ore după-amiază până la 7 ore seara, la 13 septembrie, până când, cu încetul, ne-am retras prin ulița din fundul cazăr-mii, unde întâmpinând în acea furie de retiradă şi o patrulă de Cavalerie otoma-nă, alcătuită de 8 oameni lănceri, vrând a trage cu carabinele în noi, fură trecuți prin baionete, ei şi caii lor, trecând pes-te cadavrele lor până ce ne răspândirăm

care încotro am vrut.

Fidelitatea santineleiDin roata V-ea, Regimentul nr. 3, co-

mandată de mine, uitându-se, de către efleiter, soldatul ce era la ceas în oda-ia unde era cancelaria regimentului, la locul steagului şi la lada cu bani, cre-dinciosul, bravul român din districtul Argeş, a stat nestrămutat la locul său, privind pe fereastră toată mortalitatea ce se întâmplă în curte, văzând, în sfârşit, şi chiar retragerea confraților săi, sta ne-

clintit păzind postul său, până ce, pes-te o oră după r e t r a g e r e a noastră, in-trând vedetele otomane din infanterie, a se încredința de deşertarea odăilor ca-zărmei, spre a putea intra to-talul trupei, şi găsind pe ne-norocita san-tinelă func-ționând, fără a-l mai între-ba, traseră de afară cu mai multe focuri în el, până ce-l doborâră. Această fide-lă santinelă va primi coroa-na cerului şi aplauda tutu-lor militarilor, pentru care bine ar fi ca d. ministru ac-tual al Oştirei să mijloceas-că o pensie fa-miliei sale la Argeş, înțele-gându-se mai întâi cu mine, şeful său, a-i

relata cele de trebuință.

Încăierarea pompierilor, povestită mie de dnii ofițeri ce au luat parte

La 13 septembrie, pe la prânz, coman-da pompierilor primind ordin de a veni în Dealul Spirii, a se întrupa cu roatele Regimentului nr. 2, plecă, la 4 ceasuri după-amiazi, din cazarma lor de la Po-liție, când, deodată, se întâlniră, tocmai în vârful Dealului Spirii, la poarta de zid de unde începe a se vedea cazarma, cu flancul drept al trupei otomane, ce era comandată de generalul Kerim paşa, de un colonel şi de un maior arab; iar tru-pa Pompieră era comandată de d. căpi-tan Zăgănescu, având ca ofițeri pe dnii

Page 6: Revista Municipală Focșani - nr.128, august 2014

| Foc

şani

i Nr.

128

|

| Focşanii | August 20146

sublocotenenți Dincă, Foncianu, Stă-rostescu şi pe locotenentul Dănescu. Veneau în despărțiri, iar sublocotenen-tul Dincă se afla armat şi cu pistoale la brâu. La semnalul ce dete Kerim paşa, a se da în lături din drum, această tru-pă nu înțelese şi se împreună amândo-uă flancurile, începând a se încurca prin rândurile otomane, grăbeau de a sosi în cazarmă. Se vede că atingerea ce avură rând cu rând, soldat cu soldat, se învrăj-biră amândouă flancurile, încât începu lupta deodată; sublocotenenetul Dincă slobozi pistoalele în generalul turc şi ma-iorul arab, aşa încât maiorul căzu mort, cum şi calul generalului; flancurile se băteau în focuri şi în baionete, şi Kerim paşa comandă, strigând, a veni tunuri. Pe dată ce sosiră două tunuri, cari până să-şi ia poziția şi pregătirea, pompierii traseră în manevră de lagări, trântiți pe brânci, şi omorând vreo câțiva artilerişti, răpiră cele două tunuri din mâinile lor;

lupta se făcu mai crâncenă şi încăierarea mai serioasă, atunci se omorî sublocote-nentul Stărostescu. După aceasta, lup-tându-se pompierii cu bărbăție şi văzân-du-se năpădiți de mulțimea otomanilor, unii începură a se retrage în dezordine în vale de Dealul Spirii, coborându-se în dreapta, prin grădinile locuitorilor, al-ții apucară de sosiră în cazarmă, printre mulțimea rândurilor otomane.

Aceasta este descrierea şi a încăierărei pompierilor, tot însă ce era afară din regu-lile militare, din partea ofițerilor otomani, au fost abaterea ce făcură că, în vreme când se ridica batista albă în vârful săbiei, spre semn de încetare a luptei, au putut

face ca vreo câțiva soldați, ce mai rămăse-seră în locul luptei, să pună armele jos, cu promisiunea că nu le vor face nimic şi vor fi pardonați, şi pe dată ce soldații au pus armele jos, au ordonat rândurilor otoma-ne de au tras cu focuri în ei, omorând aşa mai mulți soldați nevinovați.

În noaptea de 13 septembrie, după lupta și răspândirea oștirii

Oraşul Bucureşti a fost ocupat de către trupele otomane, milităreşte. Infanteria coprinse posturile din Capitală, iar cava-leria patrula pe toată stradele. Tunurile otomane şi mortierurile au fost aşezate pe Dealul Spirii şi <în> monastirea Co-troceni, dominând în noaptea aceea pes-te toată Capitala, deosebite patrule de cavalerie s-au trimis pentru strejuire pe la reprezentanții puterilor streine.

Iar a doua zi, 14 septembrie, fu ordin

dat de şeful de căpetenie al Oştirii Oto-mane, Omer paşa, ca toți domnii ofițeri români ce ar fi fost deghizați să se îm-brace în uniforma lor, spre organizarea comenzilor lor, pentru care fu ordin dat atât în Capitală, cât şi în districte, a se în-toarce toți soldații ce vor fi dosit pe la ca-sele lor, spre alcătuirea comenzii lor, iar parte din trupa otomană ce se afla încă la Cotroceni, cavaleria, sub comanda lui Ismail paşa, şi infanteria, sub comanda lui Mehmet paşa, porniră în Mica Ro-mânie, ca să ocupe tabăra lui Magheru din Râmnicu Vâlcei, la Troian, care, cum a auzit că s-a apropiat oştirea otomană la Olt, dezarmă Regimentul nr. 1 şi porni

la Slatina, sub comanda ofițerilor subal-terni, iar armele le puseră în care, căci d-sa şi colonelul regimentului, d. Pleşo-ianu, se retraseră în Transilvania, în Si-biu, iar Artileria şi Cavaleria fură trimi-se, prin Piteşti, în Capitală, împreună cu ofițerii subalterni.

Să înscriu aici, spre eterna memorie, numele tutulor domnilor ofițeri și camarazi ai mei aflați în luptă

(...) La această luptă s-au omorât din ofițeri: locotenent Dănescu şi subloco-tenent Stărostescu, amândoi din trupa de pompieri; iar din gradele de jos, din toată oştirea română, au fost răniți 57 şi morți 48. Din partea otomanilor au fost omorâți: un şef de batalion, arab, şi vreo câțiva ofițeri; iar din gradele de jos (cât

s-au putut afla de către noi) au fost omo-râți 158, s-au zis că sunt peste 400, fără a se putea afla câți răniți, precum şi două tunuri trase din poziția lor.

Acestea sunt întâmplările ostăşeşti ce s-au petrecut în România de la septem-brie 9 până la restabilirea ordinului Căi-măcămiei, văzute de mine, cari nu vor fi contestate de către camarazii mei, fiind adevăruri descrise fără părtinire sau ori-ce altă rea cugetare. ■

Dimitrie Papazoglu

Material preluat: http://ro.wikisource.org

Page 7: Revista Municipală Focșani - nr.128, august 2014

| Focşanii Nr. 128 |

August 2014 | Focşanii | 7

ROMÂNIA Anexa la Hotărârea nr. 256/25.09.2014JUDEŢUL VRANCEAMUNICIPIUL FOCŞANICONSILIUL LOCAL

Statutul Municipiului Focşani –extras–

Art.1În conformitate cu prevederile Ordo-

nanţei Guvernului nr. 53/2002 privind Statutul – cadru al unităţii administra-tiv – teritoriale, aprobată prin Legea nr. 96/2003, Consiliul Local al Muni-cipiului Focşani aprobă Statutul Mu-nicipiului Focşani prin Hotărârea nr. 256/25.09.2014.

Art.2a) Întinderea teritoriului adminis-

trativ şi delimitarea teritorială Municipiul Focşani, resedinţă de ju-

deţ, este situat în Regiunea de Dezvol-tare Sud-Est a României, străjuind par-tea sud-estică a Carpaţilor de curbură, la contactul dintre Câmpia Siretului infe-rior şi dealurile subcarpatice, ce culmi-nează cu Măgura Odobeştilor (1001 m).

Situat în partea de sud est a judeţului Vrancea, Municipiul Focşani se află la o distanţă de 200 km de Bucureşti , capita-la României, 200 km de Braşov, 240 km de Iasi, 100 km de Galaţi, la intersecţia căilor de comunicaţie rutiere şi ferovia-re europene, fiind străbătut de corido-rul feroviar nr. 9 (Helsinki – Moscova – Chişinău – Bucureşti – Plodviv) şi poate beneficia de propunerea de extindere a coridorului rutier nr. 1 (Talin – Varşovia – Cernăuţi – Bucureşti), devenind astfel un punct de intersecţie al României.

Geografic, Municipiul Focsani este în-cadrat la intersecţia latitudinii nordice de 45 grade şi 42 min. cu longitudinea estică de 26 grade şi 13 min.

Municipiul Focşani are următorii ve-cini:

▸ La nord: comuna Garoafa; ▸ La est: comuna Vânători; ▸ La sud-est: comuna Răstoaca; ▸ La sud: comunele Slobozia, Ciorăşti şi Milcovul;

▸ La sud-vest: comuna Goleşti; ▸ La vest: comuna Coteşti şi Câmpi-neanca;

▸ La nord-vest: oraşul OdobeştiMunicipiul Focşani se întinde pe o su-

prafaţă de 4.712,96 ha., ceea ce reprezin-tă 1% din suprafaţa judeţului Vrancea, fiind o localitate de dimensiune medie.Suprafaţa totală din care: 4.712,96 haIntravilan 1.818,99 haExtravilan 2.893,97 ha

Municipiul Focşani are două locali-tăţi componente: Mândreşti-Moldova şi Mândreşti-Munteni.

Fiind situat pe magistrala feroviară Bucureşti – Ploieşti – Bacău – Suceava şi pe cea rutieră Bucureşti – Buzău – Su-ceava pe E 85 (DN 2), flancat de râurile Putna, spre răsărit la o distanţă de 7 km.,

şi Milcovul, spre miazăzi la o distanţă de 2 km., municipiul Focşani se situea-ză în câmpia joasă a Siretului Inferior la o altitudine de 50 – 55 m deasupra mă-rii, câmpie ce se întinde de la linia Mără-şeşti, Vânători, Tătăranu, Ciorăşti până la albia Siretului.

Teritoriul judeţului Vrancea corespun-de celei mai active zone seismice din ţara noastră. Răspândirea focarelor de cutre-mure pune în evidenţă existenta a două zone:

Zona 1: trunchiul Vrîncioaia-Tul-nici-Soveja, unde se produc cutremure la adâncimi între 80-160 km., legat de curbura arcului carpatic.

Zona 2: în regiunea de câmpie în-tre Râmnicul Sărat, Mărăşeşti şi Tecuci unde se produc cutremure mai puţin adânci.

Seismele, cu epicentru în Vrancea, au origine tectonică, fiind provocate de de-plasările blocurilor scoarţei sau alte părţi superioare ale învelişului, în lungul unor falii formate anterior sau în lungul uno-ra foarte adânci. Cutremure devastatoa-re, cu magnitudinea cuprinsă între 7 şi 8 grade pe scara Richter, s-au înregistrat în 8 octombrie 1620, 9 august 1679, 12 iu-nie 1701, 13 mai 1738, 6 aprilie 1790, 26 octombrie 1802, 14 noiembrie 1829, 28 ianuarie 1838. În secolul al XX-lea, cele mai semnificative evenimente au avut loc la 25 mai 1925, 10 noiembrie 1940 care a distrus aproape în întregime ora-şul Panciu având magnitudinea de 7,4 grade, 4 martie 1977 cu magnitudinea de 7,2 grade, 30 august 1986 cu magni-tudinea de 7 grade, 30 şi 31 mai 1990 cu magnitudinea de 6,9 respectiv 6,4 grade.

Analiza factorilor de risc la nivelul municipiului Focşani trebuie să ţină cont în mod prioritar de faptul că cea mai importantă zonă seismică din Ro-mânia se află în zona Vrancea.

Pe teritoriul Municipiului Focşani, cli-ma este temperat continentală, influen-ţată de adăpostul Carpaţilor de curbură, cu variaţii mari de temperatură.

Temperatura medie este de cca. 9 ° Celsius, maxima absolută înregistrată fi-ind de +42,3 °C (iulie 1990), iar minima absolută de – 33,7 °C (februarie 1987).

Volumul precipitaţiilor depăşeşte 400 mm, lunile cele mai ploioase fiind mai – iunie, iar cele mai secetoase decembrie – februarie.

Numărul zilelor cu ninsoare este de cca. 20 pe an.

Vânturile dominante în toate anotim-purile bat dinspre nord – est, iar vântu-rile calde, mai rare, dinspre sud, sud-est.

b) Scurt istoric

Denumită în multe scrieri “Oraşul de pe Milcov“, râul pe care voievodul Ştefan cel Mare a stabilit hotarul dintre Moldo-va şi Ţara Românească în anul 1482, lo-calitatea a intrat în conştiinţa oamenilor drept “Oraşul Unirii”.

Toponimia oraşului Focşani se trage de la numele familiei Focşa “moldoveni buni şi drepţi, din vremea lui Ştefan cel Mare”. Desi atestat documentar din secolul al XVI-lea (30 ianuarie 1575 când, Alexan-dru Vodă din Ţara Românească arăta, într-un document, că a fost lovit “cu în-şelăciune pe la Focşani de Ioan Vodă”), aşezarea de pe Milcov este mult mai ve-che. Săpaturile arheologice efectuate în anul 1977 în sudul Focşaniului atestă că vatra actuală a oraşului a fost locuită încă din neolitic, obiectele descoperite aparţi-nând culturii Cris (cca. 5000 î. Hr.). Au mai fost descoperite un tezaur dacic din secolul III – II î. Hr., un tezaur de monede imperiale romane, alte mărturii ale cultu-rii materiale care au aparţinut carpilor şi sarmaţilor din sec. II – III e.n..

În 1859 are loc unificarea României. Acesta este un moment cheie în istoria României, sărbătorit şi astăzi. La Focşani a funcţionat, între anii 1859 şi 1862, Co-misia Centrală. Aceasta era însărcinată cu elaborarea legilor comune celor două Principate Unite, Curtea de Casaţie pen-tru două Prefecturi (Putna şi Râmnicul Sărat), două tribunale, două secţii de po-liţie şi două municipalităţi. În anul 1862 se realizează unirea celor două părţi ale oraşului – Focşaniul Munteni şi Focşa-niul Moldoveni, Focşaniul devenind re-şedinţa Judeţului Putna.

Oraşul a cunoscut o uriaşă dezvolta-re în perioada dintre Unire şi Declaraţia de Independenţă. Clădiri importante da-tează din acea perioadă, cum ar fi Gim-naziul, cunoscut astăzi drept Colegiul Naţional Unirea, construit în 1866, Spi-talul Judeţean în 1867 şi Grădina Publică în 1873. Sfârsitul sec. al XIX-lea şi înce-putul secolului al XX-lea cunoaşte ace-easi dezvoltare înfloritoare, se înfiinţează Societatea Filarmonică denumită sim-bolic “Doina Vrancei” (1907), Biblioteca Publică (1912), Teatrul “Mr. Gh. Pastia” inaugurat în 1913 şi Palatul de Justiţie.

La 8 septembrie 1917 se semnează, la Focşani, armistiţiul între reprezentanţii Armatei Române şi cei ai Puterilor Cen-trale.

Între cele două războaie mondiale se continuă procesul de dezvoltare a ora-şului Focşani prin construirea unei uzi-ne electrice, Ateneul Popular, clădirea Băncii Naţionale, Palatul Telefoanelor; se îmbunătăţeşte reţeaua de alimentare

Page 8: Revista Municipală Focșani - nr.128, august 2014

| Foc

şani

i Nr.

128

|

| Focşanii | August 20148

cu apă şi reţeaua stradală, se construieş-te Mausoleul Eroilor (între anii 1924 – 1926), Monumentul Eroilor Regimentu-lui 10 Dorobanţi (1930).

După anul 1950, se înregistrează un rapid proces de industrializare, cu im-plicaţii directe în procesul de creştere economică, migrarea populaţiei către mediul urban şi implicit în structura ur-bană a localităţii:

▸ apar primele cartiere de blocuri de locu-inţe (Cartierul Gară, Cartierul Sud, Car-tierul Bahne, zona de centru a oraşului);

▸ se prefigurează zona industrială care se va dezvolta treptat;

▸ s-au construit Fabrica de Confecţii (azi S.C. INCOM S.A.), Combinatul de prelucrare a lemnului, Întreprin-derea de scule şi elemente hidraulice (S.C. ROMSEH S.A.), Întreprinderea de aparataj electric (S.C. INSTAELEC-TRIC S.A.), întreprinderi de produce-re, prelucrare şi valorificare a vinului (S.C. VINICOLA S.A., S.C.VINCON S.A.), Întreprinderea de prelucra-re mase plastice (S.C. UNIPLAST S.A.), Întreprinderea de vase emaila-te (VEF), Întreprinderea metalurgică (METANEF), unităţi aparţinând in-dustriei uşoare (S.C. HEIM-MILCOV S.A., FILATURA, EFECTOFIL), pre-cum şi întreprinderi din industria ali-mentară (prelucrarea laptelui, valorifi-carea cărnii, valorificarea legumelor şi fructelor).Oraşul Focşani a devenit municipiu,

reşedinţă a judeţului Vrancea, odată cu noua împărţire administrativ – teritori-ală a României din anul 1968.

c) Populaţia municipiului:Municipiul Focşani are o populaţie de

79.315 (conform Direcţiei de Statistică a Judeţului Vrancea, urmare a recensa-mântului populaţiei din anul 2011)

Locuitorii Municipiului Focşani re-prezintă 0,39% din populaţia ţării, 3,11% din populaţia regiunii Sud-Est şi 23,30 % din populaţia judeţului Vrancea, cu o densitate de 70 locuitori/km2.

Femeile reprezintă 51,2% din popula-ţia municipiului.

Populaţia municipiului Focşani struc-turată pe grupe de vârstă se prezintă ast-fel:

▸ Populaţia tânără (0-14 ani) – 13,8% ▸ Populaţia adultă (15-59 ani) – 69,1% ▸ Populaţia vârstnică (peste 60 ani) – 17,1%Recensământul din 2011 arăta că la

Focşani preponderenţi sunt ortodocşii urmaţi de romano-catolici. Comunita-tea romano-catolică atipică zonei se da-torează şi vechii tradiţii catolice a zonei încă din secolul XII.Religie Nr. populaţieOrtodocşi 71.171Romano-catolici 395Creştini după Evanghelie 182Penticostali 146Adventişti 98Creştini de rit vechi 70Martorii lui Iehova 57

Din punct de vedere etnic Focşaniul este un oraş compact unde populaţia ro-mână este preponderentă-90%, existând şi o comunitate mai importantă – persoa-ne de etnie romă 1,2% (980 persoane).Etnie Nr. populaţieRomâni 71315Romi 980Maghiari 28Turci 23

Resursele de muncă, în municipiul Fo-cşani, au înregistrat, în ansamblul eco-nomico-social, mutaţii generate de fac-torii specifici perioadei de tranziţie cum ar fi: schimbări profesionale şi structu-rale ale economiei de piaţa, privatizarea, şomajul. În ultimii ani se înregistrează o puternică migraţie în occident, a forţei de muncă din Focşani.

Populaţia activă intre 20-64 de ani din Municipiul Focşani este de 56.594 per-soane. Nu există date care să arate ce procent din această populaţie activă se regăseşte în realitate în municipiu. Mi-graţia masivă, vizibilă, în ultimii ani a populaţiei active din Focşani către ţări occidentale gen Italia, Spania, Germa-nia etc. este aproximată de diverşi factori din comunitate la o cincime din popu-laţia oraşului. Această migraţie masivă a forţei de muncă creează probleme pen-tru dezvoltarea economică locală, ulti-mii ani înregistrând paradoxul imigraţi-ei din alte judeţe sau chiar din Republica Moldova.

Art.3a) Denumirea municipiuluiFOCŞANI – municipiu cu statut de

autoadministrare, unitate administrativ teritorială de rangul II şi reşedinţă a ju-deţului Vrancea.

Municipiul Focşani este persoană ju-ridică de drept public, cu capacitate ju-ridică deplină şi patrimoniu propriu, subiect juridic de drept fiscal, titular al codului de înregistrare fiscală şi ale con-turilor deschise la unităţile teritoriale de trezorerie, precum şi la unităţile banca-re, titular al drepturilor şi obligaţiilor ce decurg din contractele privind adminis-trarea bunurilor care aparţin domeniu-lui public şi privat, precum şi din rapor-turile cu alte persoane fizice sau juridice, în condiţiile legii.

b) Autorităţile administraţiei publi-ce locale

Administraţia publică locală se înte-meiază, potrivit Constituţiei României şi Legii administraţiei publice nr.215/2001, republicată, cu modificările şi completă-rile ulterioare, pe principiul autonomiei locale, al descentralizării, deconcentrării serviciilor publice, eligibilităţii autorită-ţilor administraţiei publice locale, lega-lităţii şi al consultării cetăţenilor în so-luţionarea problemelor locale de interes deosebit.

Potrivit art.120 alin.(1) din Constitu-ţia României "autorităţile administraţi-ei publice, prin care se realizează auto-nomia locală în comune şi oraşe, sunt consiliile locale alese şi primarii alesi, în

condiţiile legii".Consiliile locale şi primarii funcţio-

nează, în condiţiile legii, ca autorităţi ad-ministrative autonome şi rezolvă trebu-rile publice din comune şi din oraşe, în condiţiile legii.

Acest drept se exercită de consiliile locale şi primari ca autorităţi ale admi-nistraţiei publice locale alese prin vot universal, egal, direct, secret şi liber ex-primat.

Mandatul primarului şi consiliului lo-cal este de 4 ani. Mandatul se exercită în condiţiile legii.

În asigurarea liberului exerciţiu al mandatului lor, aceştia îndeplinesc o funcţie de autoritate publică, beneficiind de dispoziţiile legii penale cu privire la persoanele care îndeplinesc o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat.

Autorităţile administraţiei publice lo-cale exercită, în condiţiile legii, compe-tenţe exclusive, competenţe partajate şi competenţe delegate.

Autonomia locală conferă autorităţi-lor administraţiei publice locale dreptul ca, în limitele legii, să aibă iniţiative în toate domeniile, cu excepţia celor care sunt date în mod expres în competenţa altor autorităţi publice.

Raporturile dintre autorităţile admi-nistraţiei publice locale din comune, oraşe şi municipii şi autorităţile admi-nistraţiei publice de la nivel judeţean se bazează pe principiile autonomiei, lega-lităţii, responsabilităţii, cooperării şi so-lidarităţii în rezolvarea problemelor în-tregului judeţ.

În relaţiile dintre autorităţile adminis-traţiei publice locale şi consiliul jude-ţean, pe de o parte, precum şi între con-siliul local şi primar, pe de altă parte, nu există raporturi de subordonare.

În cadrul politicii economice naţio-nale, comunele, oraşele, municipiile şi judeţele au dreptul la resurse financia-re proprii, pe care autorităţile admi-nistraţiei publice locale le stabilesc, le administrează şi le utilizează pentru în-deplinirea competenţelor şi atribuţiilor ce le revin, în condiţiile legii.

Resursele financiare de care dispun autorităţile administraţiei publice locale trebuie să fie corelate cu competenţele şi cu atribuţiile prevăzute de lege.

Autorităţile administraţiei publice lo-cale administrează sau, după caz, dispun de resursele financiare, precum şi de bu-nurile proprietate publică sau privată ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi ju-deţelor, în conformitate cu principiul au-tonomiei locale.

Două sau mai multe unităţi adminis-trativ-teritoriale au dreptul ca, în limi-tele competenţelor autorităţilor lor deli-berative şi executive, să coopereze şi să se asocieze, în condiţiile legii, formând asociaţii de dezvoltare intercomunitară, cu personalitate juridică, de drept privat şi de utilitate publică. Asociaţiile de dez-voltare intercomunitară sunt de utilitate publică, prin efectul prezentei legi, prin derogare de la prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la aso-

Page 9: Revista Municipală Focșani - nr.128, august 2014

| Focşanii Nr. 128 |

August 2014 | Focşanii | 9

ciaţii şi fundaţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2005.

Asociaţiile de dezvoltare intercomu-nitară se constituie în condiţiile legii, în scopul realizării în comun a unor proiecte de dezvoltare de interes zonal sau regional ori al furnizării în comun a unor servicii publice. Zonele metropo-litane şi aglomerările urbane constitui-te cu acordul expres al consiliilor loca-le ale unităţilor administrativ-teritoriale componente au ca scop dezvoltarea in-frastructurilor şi a obiectivelor de dez-voltare de interes comun.

Autorităţile deliberative şi executive de la nivelul fiecărei unităţi administra-tiv-teritoriale componente îsi păstrează autonomia locală, în condiţiile legii.

Unităţile administrativ-teritoriale au dreptul ca, în limitele competenţelor au-torităţilor lor deliberative şi executive, să coopereze şi să se asocieze şi cu unităţi administrativ-teritoriale din străinătate, în condiţiile legii, prin hotărâri ale con-siliilor locale sau consiliilor judeţene, după caz.

Pentru protecţia şi promovarea intere-selor lor comune, unităţile administra-tiv-teritoriale au dreptul de a adera la asociaţii naţionale şi internaţionale, în condiţiile legii.

Asociaţiile de dezvoltare intercomu-nitară se finanţează prin contribuţii din bugetele locale ale unităţilor administra-tiv-teritoriale membre, precum şi din alte surse, în condiţiile legii.

Unităţile administrativ-teritoriale pot încheia între ele acorduri şi pot partici-pa, inclusiv prin alocare de fonduri, la iniţierea şi la realizarea unor programe de dezvoltare zonală sau regională, în baza hotărârilor adoptate de consiliile locale ori judeţene, după caz, în condiţii-le legii.

În justiţie, unitatea administrativ-te-ritorială municipiul Focşani este repre-zentată de primar.

Autorităţile administraţiei publice prin care se realizează autonomia locală în Municipiul Focşani sunt :

Consiliul Local al Municipiului Foc-şani, ca autoritate legislativă locală:

▸ b-dul Dimitrie Cantemir nr. 1 bis, tele-fon 0237-236000;Primarul Municipiului Focşani, ca

autoritate executivă: ▸ b-dul Dimitrie Cantemir nr. 1 bis, tele-fon 0237-236000; Consiliul local este compus din con-

silieri alesi prin vot universal, egal, di-rect, secret şi liber exprimat, în condiţiile stabilite de legea pentru alegerea autori-tăţilor administraţiei publice locale.

Numărul membrilor consiliului local a fost stabilit prin ordin al prefectului ju-deţului, în funcţie de numărul locuitori-lor municipiului.

Consiliul Local al Municipiului Focsa-ni s-a constituit la data de 21 iunie 2012 şi este compus din 21 consilieri, din care 14 USL, 4 APV, 3 PPDD, respectându-se structura politică rezultată în urma ale-gerilor autorităţilor administraţiei publi-ce din data de 10.06.2012.

Mandatul consiliului local este de 4 ani care poate fi prelungit, prin lege or-ganică, în caz de război sau catastrofă.

Consiliul local îsi exercită mandatul de la data constituirii până la data declarării ca legal constituit a consiliului nou-ales. Mandatul se exercită în condiţiile legii.

Consiliul local alege din rândul mem-brilor săi, pe durata mandatului, o comi-sie de validare şi comisii pe diferite do-menii de activitate, acestea fiind:

▸ Comisia de buget şi administraţie pu-blică

▸ Comisia de urbanism şi agricultură, ▸ Comisia pentru drepturile omului, cultură, învăţământ, sănătatre şi sportConsiliul local alege dintre membrii

săi, prin hotărâre adoptată cu votul des-chis al majorităţii consilierilor locali în funcţie, un preşedinte de şedinţă, pe o perioadă de cel mult 3 luni, care va con-duce şedinţele consiliului şi va semna hotărârile adoptate de acesta.

Consilierul local ales preşedinte de şe-dinţă poate fi schimbat din funcţie, la iniţiativa a cel puţin unei treimi din nu-mărul consilierilor locali, prin votul ma-jorităţii consilierilor locali în funcţie.

Consiliul local se întruneşte în şedintă ordinară lunar, la convocarea primaru-lui, sau ori de cate ori este necesar în şe-dintă extraordinară, la cererea primaru-lui, sau cel putin a o treime din numărul membrilor consiliului.

Şedintele consiliului local sunt legal constituite dacă este prezentă majorita-tea consilierilor.

Prezenţa consilierilor la şedinţe este obligatorie.

Şedinţele consiliului local sunt publi-ce, cu exceptia cazurilor în care consi-lierii decid, cu majoritate de voturi, ca acestea să se desfăşoare cu usile închise.

Lucrarile şedinţelor se desfăşoară în limba română, limba oficială a statului.

Consiliul local îsi desfăşoară activita-tea pe baza Regulamentului propriu de organizare şi funcţionare, întocmit în baza Regulamentului-cadru de organi-zare şi funcţionare a consiliilor locale, aprobat prin Ordonanţa Guvernului Ro-mâniei nr. 35/ 2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi adaptat la spe-cificul municipiului Focsani şi Legea ad-ministraţiei publice locale nr.215/2001, republicată, cu modificările şi completă-rile ulterioare.

În conformitate cu prevederile art.36 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modifică-rile şi completările ulterioare, Consiliul local al municipiului Focşani are urmă-toarele categorii de atribuţii:

▸ atribuţii privind organizarea şi func-ţionarea aparatului de specialitate al primarului, ale instituţiilor şi servicii-lor publice de interes local şi ale socie-tăţilor comerciale şi regiilor autonome de interes local

▸ aprobă statutul comunei, oraşului sau municipiului, precum şi regulamentul de organizare şi funcţionare a consi-liului local;

▸ aprobă, în condiţiile legii, la propune-

rea primarului, înfiinţarea, organiza-rea şi statul de funcţii ale aparatului de specialitate al primarului, ale insti-tuţiilor şi serviciilor publice de interes local, precum şi reorganizarea şi statul de funcţii ale regiilor autonome de in-teres local;

▸ exercită, în numele unităţii adminis-trativ-teritoriale, toate drepturile şi obligaţiile corespunzătoare participa-ţiilor deţinute la societăţi comerciale sau regii autonome, în condiţiile legii

▸ aprobă, la propunerea primarului, bu-getul local, virările de credite, modul de utilizare a rezervei bugetare şi con-tul de încheiere a exerciţiului bugetar;

▸ aprobă, la propunerea primarului, contractarea şi/sau garantarea împru-muturilor, precum şi contractarea de datorie publică locală prin emisiuni de titluri de valoare, în numele unită-ţii administrativ-teritoriale, în condi-ţiile legii;

▸ stabileşte şi aprobă impozitele şi taxele locale, în condiţiile legii;

▸ aprobă, la propunerea primarului, do-cumentaţiile tehnico-economice pen-tru lucrările de investiţii de interes lo-cal, în condiţiile legii;

▸ aprobă strategiile privind dezvoltarea economică, socială şi de mediu a uni-tăţii administrativ-teritoriale;

▸ asigură realizarea lucrărilor şi ia mă-surile necesare implementării şi con-formării cu prevederile angajamente-lor asumate în procesul de integrare europeană în domeniul protecţiei me-diului şi gospodăririi apelor pentru serviciile furnizate cetăţenilor

▸ hotărăşte darea în administrare, con-cesionarea sau închirierea bunurilor proprietate publică a comunei, ora-şului sau municipiului, după caz, pre-cum şi a serviciilor publice de interes local, în condiţiile legii;

▸ – hotărăşte vânzarea, concesionarea sau închirierea bunurilor proprietate privată a comunei, oraşului sau mu-nicipiului, după caz, în condiţiile legii;

▸ avizează sau aprobă, în condiţiile legii, documentaţiile de amenajare a terito-riului şi urbanism ale localităţilor;

▸ atribuie sau schimbă, în condiţiile le-gii, denumiri de străzi, de pieţe şi de obiective de interes public local

▸ asigură, potrivit competenţelor sale şi în condiţiile legii, cadrul necesar pen-tru furnizarea serviciilor publice de interes local privind:1. educaţia;2. serviciile sociale pentru protecţia

copilului, a persoanelor cu handi-cap, a persoanelor vârstnice, a fami-liei şi a altor persoane sau grupuri aflate în nevoie socială;

3. sănătatea;4. cultura;5. tineretul;6. sportul;7. ordinea publică;8. situaţiile de urgenţă;9. protecţia şi refacerea mediului;10. conservarea, restaurarea şi pune-

rea în valoare a monumentelor is-

Page 10: Revista Municipală Focșani - nr.128, august 2014

| Foc

şani

i Nr.

128

|

| Focşanii | August 201410

torice şi de arhitectură, a parcurilor, grădinilor publice şi rezervaţiilor naturale;

11. dezvoltarea urbană;12. evidenţa persoanelor;13. podurile şi drumurile publice;14. serviciile comunitare de utilitate

publică: alimentare cu apă, gaz na-tural, canalizare, salubrizare, ener-gie termică, iluminat public şi trans-port public local, după caz;

15. serviciile de urgenţă de tip sal-vamont, salvamar şi de prim ajutor;

16. activităţile de administraţie soci-al-comunitară;

17. locuinţele sociale şi celelalte uni-tăţi locative aflate în proprietatea unităţii administrativ-teritoriale sau în administrarea sa;

18. punerea în valoare, în interesul co-munităţii locale, a resurselor natu-rale de pe raza unităţii administra-tiv-teritoriale;

19. alte servicii publice stabilite prin lege;

▸ hotărăşte acordarea unor sporuri şi al-tor facilităţi, potrivit legii, personalu-lui sanitar şi didactic;

▸ sprijină, în condiţiile legii, activitatea cultelor religioase;

▸ poate solicita informări şi rapoarte de la primar, viceprimar şi de la şefii or-ganismelor prestatoare de servicii pu-blice şi de utilitate publică de interes local;

▸ aprobă construirea locuinţelor socia-le, criteriile pentru repartizarea locu-inţelor sociale şi a utilităţilor locative aflate în proprietatea sau în adminis-trarea sa;

▸ poate solicita informări şi rapoarte specifice de la primar şi de la şefii or-ganismelor prestatoare de servicii pu-blice şi de utilitate publică de interes local

▸ hotărăşte, în condiţiile legii, coopera-rea sau asocierea cu persoane juridice române sau străine, în vederea finan-ţării şi realizării în comun a unor ac-ţiuni, lucrări, servicii sau proiecte de interes public local;

▸ hotărăşte, în condiţiile legii, înfrăţirea comunei, oraşului sau municipiului cu unităţi administrativ-teritoriale din alte ţări;

▸ hotărăşte, în condiţiile legii, coope-rarea sau asocierea cu alte unităţi ad-ministrativ-teritoriale din ţară sau din străinătate, precum şi aderarea la aso-ciaţii naţionale şi internaţionale ale autorităţilor administraţiei publice lo-cale, în vederea promovării unor inte-rese comuneConsiliul local conferă persoanelor fi-

zice române sau străine cu merite deose-bite titlul de cetăţean de onoare al mu-nicipiului Focşani, în baza regulamentui propriu care face parte integrantă din statut. Prin acest regulament se stabile-sc şi condiţiile retragerii titlului conferit.

Consiliul local poate înfiinţa şi organi-za instituţii şi servicii publice de interes local în principalele domenii de activita-te, potrivit specificului şi nevoilor loca-

le, cu respectarea prevederilor legale şi în limita mijloacelor financiare de care dispun.

Consiliul local îndeplineşte orice alte atribuţii stabilite prin lege.

Primarul este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, în condiţiile stabilite de legea pentru ale-gerea autorităţilor administraţiei publi-ce locale.

Mandatul primarului este de 4 ani şi se exercită până la depunerea jurămân-tului de către primarul nou-ales. Man-datul primarului poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război, calamita-te naturală, dezastru sau sinistru deose-bit de grav.

Mandatul se exercită în condiţiile legii.Primarul asigură respectarea drep-

turilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a prevederilor Constituţiei, precum şi punerea în aplicare a legilor, a decretelor Preşedintelui României, a hotărârilor şi ordonanţelor Guvernului, a hotărârilor consiliului local; dispune măsurile necesare şi acordă sprijin pen-tru aplicarea ordinelor şi instrucţiunilor cu caracter normativ ale miniştrilor, ale celorlalţi conducători ai autorităţilor ad-ministraţiei publice centrale, ale prefec-tului, precum şi a hotărârilor consiliului judeţean, în condiţiile legii.

Pentru punerea în aplicare a activi-tăţilor date în competenţa sa prin actele normative , primarul beneficiază de un aparat de specialitate, pe care îl conduce.

Aparatul de specialitate al primarului este structurat pe compartimente fun-cţionale, în condiţiile legii. Comparti-mentele funcţionale ale acestuia sunt încadrate cu funcţionari publici şi per-sonal contractual.

Primarul conduce serviciile publice locale.

Primarul reprezintă unitatea admini-strativ-teritorială în relaţiile cu alte au-torităţi publice, cu persoanele fizice sau juridice române ori străine, precum şi în justiţie.

Semnul distinctiv al primarului este o eşarfă în culorile drapelului naţional al României.

Eşarfa va fi purtată, în mod obliga-toriu, la şedinţele de consiliu local, so-lemnităţi, recepţii, ceremonii publice şi la celebrarea căsătoriilor.Modelul eşarfei se stabileşte prin hotărâre a Guvernului.

Primarul este şeful administratiei pu-blice locale şi răspunde în faţa consiliu-lui de buna functionare a acestuia. Între consiliul local şi primar nu există rapor-turi de subordonare.

În conformitate cu prevederile art. 63 din Legea administraţiei publice locale nr.215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Primarul mu-nicipiului Focşani îndeplineşte următo-arele atribuţii:

▸ îndeplineşte funcţia de ofiţer de stare civilă şi de autoritate tutelară şi asigură funcţionarea serviciilor publice locale de profil, atribuţii privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor, referendu-mului şi a recensământului

▸ prezintă consiliului local, în primul trimestru, un raport anual privind sta-rea economică, socială şi de mediu a unităţii administrativ-teritoriale;

▸ prezintă, la solicitarea consiliului lo-cal, alte rapoarte şi informări;

▸ elaborează proiectele de strategii pri-vind starea economică, socială şi de mediu a unităţii administrativ-terito-riale şi le supune aprobării consiliului local

▸ exercită funcţia de ordonator princi-pal de credite;

▸ întocmeşte proiectul bugetului local şi contul de încheiere a exerciţiului bu-getar şi le supune spre aprobare con-siliului local;

▸ iniţiază, în condiţiile legii, negocieri pentru contractarea de împrumuturi şi emiterea de titluri de valoare în nu-mele unităţii administrativ-teritoriale;

▸ verifică, prin compartimentele de spe-cialitate, corecta înregistrare fiscală a contribuabililor la organul fiscal teri-torial, atât a sediului social principal, cât şi a sediului secundar.

▸ coordonează realizarea serviciilor pu-blice de interes local prestate prin in-termediul aparatului de specialita-te sau prin intermediul organismelor prestatoare de servicii publice şi de utilitate publică de interes local;

▸ ia măsuri pentru prevenirea şi, după caz, gestionarea situaţiilor de urgenţă;

▸ ia măsuri pentru organizarea execu-tării şi executarea în concret a activi-tăţilor din domeniile prevăzute la art. 36 alin. (6) lit. a) – d) din Legea nr. 215/2001;

▸ ia măsuri pentru asigurarea inventa-rierii, evidenţei statistice, inspecţiei şi controlului efectuării serviciilor pu-blice de interes local prevăzute la art. 36 alin. (6) lit. a) – d) din Legea nr. 215/2001, precum şi a bunurilor din patrimoniul public şi privat al unităţii administrativ-teritoriale;

▸ numeşte, sancţionează şi dispune sus-pendarea, modificarea şi încetarea ra-porturilor de serviciu sau, după caz, a raporturilor de muncă, în condiţii-le legii, pentru personalul din cadrul aparatului de specialitate, precum şi pentru conducătorii instituţiilor şi serviciilor publice de interes local;

▸ asigură elaborarea planurilor urbanis-tice prevăzute de lege, le supune apro-bării consiliului local şi acţionează pentru respectarea prevederilor aces-tora;

▸ emite avizele, acordurile şi autorizaţi-ile date în competenţa sa prin lege şi alte acte normative;

▸ asigură realizarea lucrărilor şi ia mă-surile necesare conformării cu pre-vederile angajamentelor asumate în procesul de integrare europeană în domeniul protecţiei mediului şi gos-podăririi apelor pentru serviciile fur-nizate cetăţenilor.În exercitarea atribuţiilor sale prima-

rul emite dispoziţii cu caracter normativ sau individual.

Municipiul Focsani are un primar şi 2

Page 11: Revista Municipală Focșani - nr.128, august 2014

| Focşanii Nr. 128 |

August 2014 | Focşanii | 11

viceprimari, aleşi în condiţiile legii.Pe durata exercitării mandatului, vice-

primarul îsi păstrează statutul de consi-lier local.

Municipiul Focsani are un secretar. Acesta este funcţionar public de con-ducere, cu studii superioare juridice sau administrative.

Secretarul nu poate fi membru al unui partid politic, sub sancţiunea destituirii din funcţie.

Secretarul nu poate fi soţ, soţie sau rudă de gradul întâi cu primarul sau cu viceprimarul, sub sancţiunea eliberării din funcţie.

Primarul, viceprimarii, secretarul mu-nicipiului şi aparatul de specialitate al primarului constituie primăria, o struc-tură funcţională cu activitate permanen-tă, care duce la îndeplinire hotărârile consiliului local şi dispoziţiile primaru-lui, soluţionând problemele curente ale colectivităţii locale.

Art.4Căile de comunicaţie existente şi ca-

tegoria acestoraReţeaua de comunicaţii este dispusă

radial, accesul în oraş făcându-se prin şase porţi de intrare:

▸ dinspre sud pe E85 (DN2) din direcţia Bucureşti – Buzău prin Bariera Bucu-reşti;

▸ dinspre est, pe DJ 204 din direcţia Bră-ila – Galaţi prin Bariera Brăilei şi Ga-laţi;

▸ dinspre est, pe DJ 204D din direcţia Suraia prin Bariera Galaţi – Suraia;

▸ dinspre nord, pe E85 din direcţia Su-ceava – Bacau – Mărăşeşti sau Iasi – Vaslui – Tecuci prin Bariera Mărăşeşti şi pe DJ 204E şi DJ 209 din direcţia Pe-treşti şi Vânători;

▸ dinspre vest, pe DN 2D prin Bariera Drumul Vrancei – Odobesti din direc-tia Târgul Secuiesc – Vidra – Boloteşti – Drumul Vrancei sau pe DJ 205C din direcţia Vidra – Bolotesti – Odobesti – Focşani;

▸ dinspre sud, pe DC 141 prin Bariera Coteşti din direcţia comunei Câm-pineanca – Drumul european E576 (Cluj-Napoca – Dej – Beclean – Bis-triţa( pe traseul str.Libertăţii, b-dul In-dependenţei, str. Gării, b-dul Republi-cii, P-ţa Petru Rareş, str.1 Decembrie, Calea Moldovei) – Vatra-Dornei – Su-ceava);Prin municipiul Focşani se realizează

un trafic auto intens, atât intern cât şi in-ternaţional.

Municipiul Focsani este situat pe ma-gistrala feroviară 50, la nivelul terito-riului României, care face legătura în-

tre Ploieşti – Buzău – Focşani – Bacău – Roman – Paşcani – Suceava, iar la nivel european pe coridorul paneuropean IX. Zilnic, prin Gara Focşani trec 52 trenuri de călători.

Municipiul Focşani se află pe trase-ul căii navigabile „Canalul magistral Si-ret-Bărăgan între Adjud şi Dridu”.

Pe calea rutieră municipiul Focşani se află pe ruta Bucureşti – Buzău – Suceava pe E 85 (DN 2).

Reţeaua stradală a Municipiului Foc-sani are o structură radial-concentrică şi s-a dezvoltat având la bază reţeaua de drumuri europene, naţionale şi judeţene care îl traversează.

Reţeaua stradală existentă are o lungi-me totală de 129,81 km, din care 38,76 km străzi categoria a II-a şi 91,05 km străzi categoria a III-a.

Art.5Date privitoare la principalele insti-

tuţii din domeniul educaţiei, culturii, sănătăţii, asistenţei sociale, presei, ra-dioului, televiziunii şi alte asemenea :

a)EducatieÎnvăţământul preuniversitar de statActivitatea de educaţie se realizea-

ză prin Inspectoratul Şcolar Judetean Vrancea ca serviciu public deconcen-trat al Ministerului Educaţiei Naționa-le, cu personalitate juridică, care asigură coordonarea, organizarea, conducerea şi controlul întregii activităţi de educa-ţie de pe raza municipiului şi a judeţului Vrancea.

Inspectoratul Şcolar Judetean Vrancea are în principal următoarele atribuţii:a. aplică politicile şi strategiile Ministe-

rului Educaţiei Naționale la nivel ju-deţean;

b. controlează aplicarea legislaţiei şi mo-nitorizează calitatea activităţilor de predare-învăţare şi respectarea stan-dardelor naţionale/indicatorilor de performanţă, prin inspecţia şcolară;

c. controlează, monitorizează şi evaluea-ză calitatea managementului unităţilor şi instituţiilor de învăţământ;

d. asigură, împreună cu autorităţile ad-ministraţiei publice locale, şcolariza-rea elevilor şi monitorizează partici-parea la cursuri a acestora pe durata învăţământului obligatoriu;

e. coordonează admiterea în licee, evalu-ările naţionale şi concursurile şcolare la nivelul unităţilor de învăţământ din judeţ;

f. monitorizează implementarea progra-melor naţionale iniţiate de Ministeru-lui Educaţiei Naționale pe aria judeţu-lui, precum şi a proiectelor derulate de unităţile şcolare şi cele conexe în ca-

drul programelor Uniunii Europene în domeniul educaţiei şi tineretului;

g. mediază conflictele şi litigiile surveni-te între autoritatea administraţiei pu-blice locale şi unităţile de învăţământ;

h. coordonează şi controlează activită-ţile unităţilor conexe ale Ministerului Educaţiei Naționale din aria judeţului;

i. prezintă un raport anual privind sta-rea învăţământului pe teritoriul jude-ţului. Acest raport se face public;

j. aprobă, la propunerea consiliului local sau a consiliilor judeţene, înfiinţarea unităţilor pentru educaţie timpurie, învăţământ primar şi gimnazial;

k. aplică politicile educaţionale naţionale la nivel judeţean;

l. acordă consiliere şi asistenţă unităţilor şi instituţiilor de învăţământ în gestio-narea resurselor umane şi a posturilor didactice la nivelul judeţului;

m. monitorizează activităţile de constituire şi de vacantare a posturi-lor didactice/catedrelor din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat şi particular, organizează concursul naţi-onal de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate din învă-ţământul preuniversitar de stat şi mo-nitorizează concursurile de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacan-te/rezervate organizate de unităţile de învăţământ preuniversitar particular;

n. gestionează baza de date privind ca-drele didactice calificate angajate în unităţile de învăţământ, precum şi în-treaga bază de date a educaţiei;

o. înaintează spre avizare Ministerului Educaţiei Naționale reţeaua şcolară din raza lor teritorială propusă de au-torităţile administraţiei publice locale, în conformitate cu politica educaţio-nală, a documentelor strategice pri-vind dezvoltarea economică şi socia-lă la nivel regional, judeţean şi local, după consultarea unităţilor de învă-ţământ, a operatorilor economici şi a partenerilor sociali interesaţi;

p. realizează auditarea periodică a resur-sei umane din învăţământul preuni-versitar;

q. asigură colectarea datelor statistice pentru sistemul naţional de indicatori privind educaţia.Din punct de vedere financiar chel-

tuielile de funcţionare, întreţinere, re-paraţii şi investiţii ale unităţilor din în-văţământul preuniversitar de stat şi postliceal din Municipiul Focşani se asi-gură din bugetul Municipiului Focsani. În prezent există 29 centre bugetare de execuţie la care sunt arondate 11 unităţi de învăţământ.

Tipul instituţiei

NumarDin care:

Numărul anteprescolarilor / prescolarilor/ elevilor

Numărul de posturi pentru institutiilede invatamant preuniversitar finantate din bugetul local

centre bugetare

unităţi arondate

Creşe 1 0 100

Grădiniţe 7 11 2455

Şcoli gimnaziale 8 0 6192Colegii / licee 12 0 8876

Page 12: Revista Municipală Focșani - nr.128, august 2014

| Foc

şani

i Nr.

128

|

| Focşanii | August 201412

Tipul instituţiei

NumarDin care:

Numărul anteprescolarilor / prescolarilor/ elevilor

Numărul de posturi pentru institutiilede invatamant preuniversitar finantate din bugetul local

centre bugetare

unităţi arondate

Şcoli postliceale sanitare 1 0 259

Total 29 11 17882 1755,4 POSTURI

Nr. crt.Centre de execuţie bugetară

Înstituţii de învăţământ preuniversitar de stat cu personalitate juridică

Instituţii de învăţământ preuniversitar de stat fără personalitate juridică arondate centrelor de execuţie bugetară

1 Grădiniţa cu program prelungit nr. 1 Focşani x2 Grădiniţa cu program prelungit nr. 2 Focşani x3 Grădiniţa cu program prelungit nr. 13 Focşani Grădiniţa cu program normal nr. 10 Focşani4 Grădiniţa cu program prelungit nr. 16 Focşani x

5 Grădiniţa cu program prelungit nr. 17 Focşani Grădiniţa cu program prelungit nr. 11 FocşaniGrădiniţa cu program normal nr. 19 Focşani

6 Grădiniţa cu program prelungit nr. 18 Focşani x7 Grădiniţa cu program prelungit nr. 23 Focşani x8 Şcoala Gimnazială „Nicoale Iorga” Focşani x

9 Şcoala Gimnazială „Ion Basgan” Focşani Grădiniţa cu program normal nr. 4 FocşaniGrădiniţa cu program prelungit nr. 8 Focşani

10 Şcoala Gimnazială nr. 3 Focşani Grădiniţa cu program normal nr. 21 Focşani11 Şcoala Gimnazială „Anghel Saligny” Focşani x

12 Şcoala Gimnazială nr. 7 Focşani Grădiniţa cu program normal Mândreşti FocşaniGrădiniţa cu program normal nr. 3 Focşani

13 Şcoala Gimnazială „Alexandru Vlahuţă” Focşani x14 Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare „Focşani Grădiniţa cu program normal nr. 6 Focşani15 Şcoala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu” Focşani Grădiniţa cu program prelungit nr. 7 Focşani16 Colegiul Tehnic “Edmond Nicolau” Focşani x17 Colegiul Tehnic “Gheorghe Asachi” Focşani x18 Liceul Tehnologic“G.G. Longinescu” Focşani Grădiniţa cu program prelungit nr. 15 Focşani19 Colegiul Tehnic “Ion Mincu” Focşani x20 Colegiul Tehnic “Valeriu D. Cotea” Focşani x21 Colegiul National “Alexandru Ioan Cuza” Focşani x22 Colegiul National „Unirea” Focşani x23 Colegiul Economic ”Mihail Kogalniceanu” Focşani x24 Liceul Pedagogic “Spiru Haret” Focşani x25 Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu” Focşani x26 Liceul cu Program Sportiv Focşani x27 Colegiul Tehnic Auto “Traian Vuia” Focşani x28 Şcoala Postliceală Sanitară “ Hippocrate” Focşani x29 Creşe Focşani x

Invatamant preuniversitar particu-lar

▸ Gradiniţa cu program prelungit “Ar-monia” Focşani

▸ Centrul de zi “Maria – Ajutorul Copi-ilor” Focşani

▸ Gradiniţa cu Program Prelungit “Re-gatul Poveştilor” din municipiul Focşani

▸ Şcoala Postliceală Sanitară “Carol Da-vila”

▸ Şcoala Postliceală Sanitară “Vasile Alexandri”

▸ Şcoala Postliceală F.E.G. Education FocşaniActivităţi extraşcolareConţinutul instruirii şi educaţiei la

toate nivelurile de organizare a învăţă-mântului se completează prin activităţi extraşcolare.

Activităţile extraşcolare se organizea-ză de către şcoli, cluburi, palate ale copi-

ilor şi elevilor, administraţia judeţeană a taberelor, conducera taberelor şcolare şi bazelor sportive, turistice şi de agrement şi de alte unităţi pentru activităţi com-plementare, cu sprijinul familiei şi al al-tor factori interesaţi.

Activităţile extraşcolare au conţinut ştiinţific, cultural-artistic, umanitar, eco-logic, moral-civic, tehnico-aplicativ, tu-ristic, sportiv, precum şi caracter recre-ativ.

Ministerului Educaţiei Naționale, prin Inspectoratul Şcolar al judeţului Vran-cea, asigură şi controlează realizarea obiectivelor instruirii şi educaţiei ex-traşcolare.

b) CulturăActivitatea culturală se realizează prin

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Vran-cea, ca serviciu deconcentrat, de specia-litate al Ministerului Culturii, care asigu-ră coordonarea, organizarea, conducerea

şi controlul întregii activităţi culturale de pe raza municipiului şi a judeţului Vran-cea.

Direcţia judeţeană pentru cultură Vrancea pune în practică priorităţile de-finite de Ministerul Culturii, adaptate la condiţiile specifice zonei, coordonează şi controlează activitatea tuturor instituţii-lor publice de cultură din judeţ.

La nivelul Municipiului Focşani fun-cţioneaza 7 instituţii de cultură din care:

▸ 3 finantate de Consiliul Județean Vrancea ( Muzeul Vrancei, Centrul Cultural Vrancea şi Biblioteca Judeţea-nă “Duiliu Zamfirescu” Vrancea)

▸ 4 finantate de Municipiul Focşani (Teatrul Municipal Focşani, Ateneul Popular “Mr. Gh. Pastia”, Ansamblul Folcloric “Ţara Vrancei”, Formaţia Co-rală Tradiţională “Pastorala”).Ansamblul Folcloric “Ţara Vrancei”

este o instituție care îndeplineşte rolul de

Page 13: Revista Municipală Focșani - nr.128, august 2014

| Focşanii Nr. 128 |

August 2014 | Focşanii | 13

promovare si valorificare a culturii tra-diţionale, a creaţiei populare contempo-rane, printr-o riguroasă activitate artis-tică, realizată prin spectacole pe stagiuni. Ansamblul poate iniţia si desfăşura proiecte in domeniul educaţiei perma-nente, al culturii tradiţionale si a creaţiei muzicale populare contemporane

Teatrul Municipal Focşani este teatru dramatic profesionist şi are ca scop orga-nizarea de stagiuni permanente de spec-tacole la sediu sau în alte localităţi.

Ateneul Popular “Mr Gh Pastia” Fo-cşani este un centru cultural care desfa-şoară proiecte şi programe culturale în domeniul educaţiei permanente, a cul-turii tradiţionale şi a promovării valori-lor culturale şi artistice prin organizarea de stagiuni de concerte ale diferitelor ge-nuri de muzică, festivaluri, editarea de materiale informative, studii, progno-ze,in sectorul culturii, cursuri de forma-re, seminarii, reuninuni, dezbateri, sa-loane şi lansări de carte, expoziţii etc.

Formația Corală Tradițională “Pas-torala” este o instituție de spectacole de repertoriu, persoană juridică de drept public, care realizează şi prezintă pro-ducții artistice şi funcționează în subor-dinea Consiliului Local al Municipiului Focşani. Formația Corală Tradiționalî “Pastorala” îndeplineşte şi rolul de pro-movare şi valorificare a culturii muzica-le, autohtone şi universale, tradiționale, naționale, a creației corale contempora-ne, printr-o riguroasă activitate artisti-că, realizată prin spectacole pe stagiuni la nivel local, județean, național şi inter-național.

c) Sănătate ▸ Serviciile de sănătate publică în Muni-cipiul Focşani sunt asigurate de :

▸ Direcţia de Sănătate Publică Vrancea ▸ Casa Judeţeană de Asigurări pentru Sănătate Vrancea

▸ Centru de Transfuzie Sanguină Foc-şani

▸ Spitalul Judeţean „Sf. Pantelimon” Fo-cşani – nivelul III de competenţă

▸ Spitalul Militar de urgenţă Focşani „Dr. Al. Popescu” – nivelul III de com-petenţă

▸ 5 Complexe medicale ▸ Staţie de dializă ▸ Centru de diabet judeţean ▸ Centru de diagnostic şi tratament al persoanelor în vârstă

▸ Staţie de hemidializă ▸ Clinică de zi pentru copii infestaţi cu HIV

▸ Cabinete medicale de familie ▸ Cabinete medicale de medicină gene-rală

▸ Cabinete medicale pe specialităţi ▸ Cabinete stomatologice ▸ Dispensare şcolare ▸ Farmacii ▸ Serviciul de Ambulanţă Judeţean Vrancea

▸ Directia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Vrancead) Asistenţă socialăÎn Municipiul Focşani serviciile socia-

le sunt asigurate de:

▸ Serviciul Public Local de Asistenţă So-cială Focşani, unitate de subordonare locală şi finanţată din bugetul Munici-piului Focşani are ca Obiect acordarea de servicii sociale cu caracter primar menite sa asigure prevenirea, limita-rea sau inlaturarea efectelor tempo-rare sau permanente ale situatiilor de risc din domeniul protectiei copilului, familiei, persoanelor singure, persoa-nelor varstnice, persoanelor cu han-dicap, precum si a oricaror persoane aflate in nevoie ce pot genera margi-nalizarea sau excluderea sociala.

▸ Serviciul Public „Creşe”din municipiul Focşani, unitate de subordonare loca-lă şi finanţată din bugetul Municipiu-lui Focşani este un serviciu de interes local, public, care ofera, pe timpul zi-lei, servicii de educatie timpurie ante-prescolara, servicii integrate de ingriji-re si supraveghere a copiilor de vârsta antepreşcolara.

▸ Cantina de Ajutor Social Focşani, uni-tate de subordonare locală şi finanţată din bugetul local al Municipiului Foc-şani, asigură zilnic hrană persoanelor fără venituri sau cu venituri reduse.

▸ Căminul pentru Persoane Vârstnice Focşani, unitate de subordonare lo-cală, înfiinţată în 2007 şi finanţată din bugetul local al Municipiului Focşani, asigură aplicarea politicilor şi strategi-ilor de asistență socială a persoanelor vârstnice beneficiare de asistență soci-ală, potrivit legii şi de a a acorda spri-jin şi asistență în vederea prevenirii si-tuațiilor ce pun în pericol securitatea personelor ocrotite, precum şi pentru reintegrarea acestora în familie şi în comunitate. Căminul pentru Persoane Vârstnice acordă servicii de asistenţă socială şi medicală persoanelor în vâr-stă cazate în acest cămin, pentru un număr maxim 60 de asistaţi.

▸ Direcţia Generală de Asistenţă Soci-ală şi Protecţia Copilului Vrancea in-stituţie publică, înfiinţată în 2004, afla-tă în subordinea Consiliului Judeţean Vrancea care asigură protecţia şi pro-movarea drepturilor copilului şi servi-cii sociale persoanelor adulte cu han-dicap şi celor aflate în nevoie. Prin cele patru direcţii de specialitate Direcţia pentru Protecţia şi Promovarea Drep-turilor Copilului, Direcţia pentru Pro-tecţia Persoanelor Adulte cu Handicap sau Aflate în Nevoie, Direcţia Juridică şi Direcţia Economică coordonează activitatea de asistenţă socială la nive-lul judeţului, colaborează cu autorită-ţile publice locale, structurile decon-centrate şi descentralizate cu atribuţii în domeniul social şi ONG-urile din sectorul social. În subordinea Direc-ţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vrancea există 10 servicii de tip rezidenţial cu o capa-citate totală de 140 de copii protejaţi (copii cu dizabilităţi, copii abuzaţi/ne-glijaţi)

▸ Organizaţii non-profit precum: Socie-tatea Naţională de Cruce Roşie – filiala Vrancea– cu servicii pentru persoane

vârstnice, femei victime ale abuzului şi multe programe anuale de informare şi consiliere pentru tineri şi comunita-te, pe probleme sociale şi de sănătate, Fundaţia Academică „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” – cu servicii zil-nice pentru persoane vârstnice, Fun-daţia Lumea Copiilor– servicii luna-re pentru copii cu handicap, Căminul Speranţei – serviciu rezidenţial pentru copii depistaţi pozitivi cu HIV, Aso-ciatia „Speranţa Andradei” – servi-ciu pentru copii cu sindromul autist, Asociaţia „Maria Francesca”, Asocia-ţia „Promotorilor Dezvoltării Locale”, Asociaţia „Assistance”.

▸ Deasemeni, Municipiului Focşani cofinanțează două adăposturi de noapte .e) SportÎn Focşani funcţionează următoarele

structuri sportive: ▸ Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Vrancea

▸ Clubul Sportiv „Unirea Focşani”, subordonat şi finanţat de Ministerul Tineretului şi Sportului

▸ Liceul cu program sportiv Focşani, subordonat Ministerului Educației Naționale

▸ Clubul Sportiv Şcolar, subordonat Ministerului Educației Naționale

▸ Clubul Sportiv Şcolar de Gimnasti-că , subordonat Ministerului Educației Naționale

▸ Clubul Sportiv Municipal 2007, fi-nanţat de Municipiul Focşani care are ca obiect de activitate dezvolta-rea sportului de masă şi a sportului de performanţă aferente a 10 discipline sportive:• Atletism• Baschet• Judo• Arte marțiale• Volei• Handbal• Tir sportiv• Tenis de camp• Şah• Rugby

▸ 17 asociaţii şi 21 de cluburi sportive private pe diferite ramuri:• fotbal,• judo,• atletism,• handbal,• şah,• baschet,• rugby,• taekwondo• gimnastică• tenis• arte marţiale• culturism, fitness şi aerobicăÎn vederea desfăşurării sportului de

performanţă şi de masă municipiul dis-pune de o bază materială compusă din-tr-o sală polivalentă, 8 terenuri de tenis, 2 stadioane, precum şi 19 săli de sport şi 20 terenuri de sport aparținând dome-niului public al municipiului Focşani şi aflate în administrarea unitatilor din in-vatamantul preuniversitar de stat.

Page 14: Revista Municipală Focșani - nr.128, august 2014

| Foc

şani

i Nr.

128

|

| Focşanii | August 201414

Situația bazelor sportive din Municipiul FocșaniNr.crt. Denumire Deţinător

Componenţă

Sală Teren1 Sala Polivalentă Directia pentru Sport şi Tineret judeţul Vrancea x2

Clubul sportiv „Uni-rea” Focsani

Clubul sportiv „Unirea” Focsani Atletism3 Clubul sportiv „Unirea” Focsani Box4 Clubul sportiv „Unirea” Focsani Judo5 Clubul sportiv „Unirea” Focsani Tir6 Clubul sportiv „Unirea” Focsani Tir7 Clubul sportiv „Unirea” Focsani Tenis

Minifotbal8 Consiliul Județean Vrancea Stadionul tineretului9 Consiliul Județean Vrancea Stadionul Milcovul Sud

10 Clubul Sportiv Muni-cipal 2007 Focșani Municipiul Focsani 2 terenuri de tenis in parcul Balcescu

11 Scoala Gimnaziala „Nicolae Iorga” Focsani x12 Scoala Gimnaziala „Ion Basgan” Focsani x x13 Scoala Gimnaziala nr. 3 Focsani x x14 Scoala Gimnaziala “Anghel Saligny” Focsani x15 Scoala Gimnaziala nr. 7 Focsani x x

16 Scoala Gimnaziala “Alexandru Vlahuta” Focsani x x

17 Scoala Gimnaziala „Stefan cel mare” Focsani x x

18 Scoala Gimnaziala “Duiliu Zamfirescu” Focsani x x

19 Colegiul Tehnic “Edmond Nicolau” Focsani x x

20 Colegiul Tehnic “Gheorghe Asachi” x x

21 Liceul Tehnologic „G.G. Longinescu” Focsani x x

22 Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” Focsani x x

23 Colegiul Tehnic „Ion Mincu” Focsani x x

24 Colegiul Tehnic Auto „Traian Vuia” Focsani x

25 Colegiul Economic ” M. Kogalniceanu” Focsani x x

26 Liceul Pedagogic „Spiru Haret” Focsani x x

27 Liceul de Artă ”Gheorghe Tăttărescu” x

28 Colegiul National „Unirea” Focsani x x

29 Colegiul National „Al. Ioan Cuza” Focsani x x

30 Liceul cu Program Sportiv Focsani x x

31 Clubul Scolar de Gimnastica Focsani x

32 Centru scolar pentru educaţie incluzivă „Elena Doamna” Focsani x

33 Clubul Sportiv Școlar x

f) Televiziuni, posturi de radio şi pu-blicaţii

▸ FOCUS DIPLOMATIC TV , TV ATLAS

▸ RADIO DADA, ▸ Monitorul de Vrancea, Ziarul de Vranceag) Poştă şi telecomunicaţii

▸ telefonie fixă• ROMTELECOM• UPC• DIGI

▸ Telefonie mobila• VODAFONE• ORANGE• COSMOTE• DIGIh) Instituţii financiar bancare – su-

cursale Focşani• Banca Comercială Carpatica

• Romanian International Bank• Banca Transilvania• Banca Cooperatistă Putna• Banca Comercială Română• Unicredit Ţiriac Bank• Piraeus Bank România• BRD-Groupe Societe Generale• Volksbank România• CEC Bank• Bancpost• Banca Românească• Credit Europe Bank• OTP Bank România• Puncte de lucru ale altor unităţi

bancare care îşi desfăşoară activita-tea în municipiul Focşani dar sunt înregistrate în judeţele în care firma mamă îşi are sediul social

Art. 6a) Principalele funcţiuni economice

ale municipiului:În urma Revoluţiei din 1989, eco-

nomia municipiului Focşani a suferit schimbări structurale profunde, ca ur-mare a transformării economiei statului într-o economie de piaţă.

Comerţul este o tradiţie în Focşani – aici se desfăşurau activităţile comerciale dintre Moldova şi Muntenia. Pe de altă parte, Focşaniul are de asemenea o tradi-ţie în agricultură, iar acest sector conti-nuă să fie activ (20% din economie). Mai recent sectoarele de industrie şi de con-strucţii au început să se dezvolte.

Începând cu 1989, companii private au început să investească în Focşani, iar as-tăzi există 3.401 de companii private, 939 persoane fizice autorizate, 474 întreprin-deri individuale şi 38 întreprinderi fami-liale. În plus, activităţile industriale au su-

Page 15: Revista Municipală Focșani - nr.128, august 2014

| Focşanii Nr. 128 |

August 2014 | Focşanii | 15

ferit schimbări structurale semnificative.În funcţie de domeniul de activitate,

34,34% din companiile din Focşani acţi-onează în sectorul comerţului, 28,86% în domeniul serviciilor, 5,78% în sectorul de producţie / industrial , 9,71% activea-ză în domeniul construcţiilor, 12,72% în transport şi depozitare, 6,19% în turism, iar 2,4 % în sectorul agricol.

Privind activităţile de export, o dez-voltare considerabilă a afacerilor a fost raportată de industria textilă.

Sectorul IMM e caracterizat în pro-porţie de 87,22% de micro-întreprinderi cu 1 până la 9 angajaţi. Acestea sunt în principal active în activităţile de comerţ şi servicii, existând puţine companii de producţie. Majoritatea activităţilor co-merciale constau în mini-market-uri, florării, magazine de confecţii, etc., în timp ce companiile de servicii presupun restaurante şi hoteluri, agenţii de turism, saloane de înfrumuseţare, etc.

Sectorul serviciilor de construcţii era foarte puternic în privinţa personalului calificat, dar care a emigrat în majorita-te, spre ţări unde munca se plăteşte mai bine (Spania şi Italia). Drept urmare, ni-velul de activitate al sectorului de con-strucţii a scăzut, iar oamenii care lucrea-ză în această industrie s-au orientat spre activităţile comerciale. Înregistrările ara-tă că în ultimii 10 ani, 25% din forţa de muncă profesionistă a Focşaniului a ple-cat la slujbe mai bine plătite în Spania şi Italia.

În ceea ce priveşte sectorul industri-al, cel mai dezvoltat domeniu este cel al industriei textile, specializat în principal pe confecţii. Până în prezent, sectorul textil a cunoscut o dezvoltare considera-bilă (cu o pondere de 1,71% ) şi este de 3 ori mai mare decât producţia de băuturi (cu o pondere de 0,59%).

Următoarea ramură în activitatea in-dustrială o reprezintă prelucrarea lem-nului cu o pondere de 1,05%. Focşaniul are o zonă bună de pădure, iar lemnul obţinut pe această cale este exploatat. În principal lemnul este vândut şi prelucrat ca şi cherestea, dar este de asemenea fo-losit pentru tocuri de geamuri şi usi şi mobilă.

Sectorul producţiei de vin este de ase-menea prezent. Regiunea Focşaniului este bine cunoscută datorită viilor şi ca-lităţii vinului. Există trei mari companii de îmbuteliere iar una dintre ele expor-tă produsul în Rusia. Se susţine ideea conform căreia vinul are un potenţial de dezvoltare în viitor, ca şi produs comer-cial.

b) Ocuparea forţei de muncăRata şomajului în judeţul Vrancea este

de 3,27% iar în Focşani de 1,49% ( 1.088 de şomeri).

Ocuparea forţei de muncă pe princi-palele domenii de activitate din munici-piul Focsani este următoarea: construcţii civile şi industriale, comerţ cu amănun-tul de produse alimentare şi industriale, confectii textile, mase plastice, emailate, instalatii electrice, prelucrarea produse-lor alimentare, servicii în domeniul asis-

tentei sociale, sanatate, educatie, cultura, sport, utilitati publice.

Art. 7Instituţiile subordonate Consiliului

Local al Municipiului Focsani: ▸ Direcţia de Dezvoltare Servicii Publi-ce Focşani;

▸ Serviciul Public “Crese” Focsani ▸ Poliţia Locală a Municipiului Focşani; ▸ Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Focşani;

▸ Serviciul Public Local de Asistenţă So-cială Focşani;

▸ Căminul pentru Persoane Vârstnice Focşani;

▸ Cantina de Ajutor Social Focşani; ▸ Teatrul Municipal Focşani; ▸ Ansamblul Folcloric “Ţara Vrancei” Focşani”;

▸ Formaţia Tradiţională Corală “Pasto-rala” Focşani;

▸ Ateneul Popular “Mr. Gh. Pastia” Fo-cşani;

▸ Club Sportiv Municipal 2007 Focşani; ▸ Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Focşani;b)Instituţiile subordonate Consiliu-

lui Local al Municipiului Focsani, nu-mai din punct de vedere financiar:

▸ Gradinita cu program prelungit nr.1 ▸ Gradinita cu program prelungit nr.2 ▸ Gradinita cu program normal nr.3 ▸ Gradinita cu program normal nr.4 ▸ Gradinita cu program normal nr.6 ▸ Gradinita cu program prelungit nr.7 ▸ Gradinita cu program prelungit nr.8 ▸ Gradinita cu program normal nr.10 ▸ Gradinita cu program prelungit nr.11 ▸ Gradinita cu program prelungit nr.13 ▸ Gradinita cu program prelungit nr.15 ▸ Gradinita cu program prelungit nr.16 ▸ Gradinita cu program prelungit nr.17 ▸ Gradinita cu program prelungit nr.18 ▸ Gradinita cu program normal nr.19 ▸ Gradinita cu program normal nr.21 ▸ Gradinita cu program prelungit nr.23 ▸ Gradinita cu program normal Man-dresti

▸ Scoala Gimnaziala “Nicolae Iorga” ▸ Scoala Gimnaziala “Ion Basgan” ▸ Scoala Gimnaziala nr.3 ▸ Scoala Gimnaziala “Anghel Saligny” ▸ Scoala Gimnaziala nr.7 ▸ Scoala Gimnaziala “Alexandru Vlahuta” ▸ Scoala Gimnaziala “Stefan cel Mare” ▸ Scoala Gimnaziala “Duiliu Zamfi-rescu”

▸ Colegiul Tehnic “Edmond Nicolau” ▸ Colegiul Tehnic “Gheorghe Asachi” ▸ Liceul Tehnologic “G.G. Longinescu” ▸ Colegiul Tehnic “Ion Mincu” ▸ Colegiul Tehnic “Valeriu D. Cotea” ▸ Liceul cu Program Sportiv ▸ Colegiul National “Al.I.Cuza” ▸ Colegul National “Unirea” ▸ Colegiul Economic “Mihail Kogalni-ceanu”

▸ Liceul Pedagogic “Spiru Haret” ▸ Liceul de Arta “Gheorghe Tattarescu” ▸ Colegiul Tehnic Auto “Traian Vuia” ▸ Scoala Postliceala Sanitara “Hippocrate”c)Societăţile comerciale subordona-

te Consiliului Local al Municipiului Focsani:

▸ Societatea Comercială Compania de Utilităţi Publice Salubritate SRL Foc-şani

▸ Societatea Comercială " ENET"S.A. Focsani;

▸ Societatea Comercială "Transport Pu-blic" S.A.Focşani;

▸ Societatea Comercială “Administraţia Pieţelor” S.A. Focşani;Deasemeni, Consiliul local al munici-

piului este acţionar minoritar al Socie-tăţii Comerciale "Compania de Utilităţi Publice" S.A.Focşani, alături de Consiliul Judeţean Vrancea – acţionar majoritar.

d) Servicii publice aflate în subordi-nea Consiliului Local al Municipiului Focşani

Serviciile publice locale existente pe teritoriul Municipiului Focşani sunt :

Serviciul Public Local de Asistenţă Socială al Municipiului Focşani

Înfiinţată prin Hotărârea nr. 74/25.03.2003 a Consiliului Local al Mu-nicipiului Focsani urmăreşte realizarea la nivelul municipiului a măsurilor de asistenţă socială şi protecţia persoanelor cu venituri mici, a persoanelor singure, vârstnice, cu handicap, protecţiei copilu-lui şi familiei.

Obiectul serviciului il constituie acor-darea de servicii sociale cu caracter pri-mar menite sa asigure prevenirea, limi-tarea sau inlaturarea efectelor temporare sau permanente ale situatiilor de risc din domeniul protectiei copilului, familiei, persoanelor singure, persoanelor varst-nice, persoanelor cu handicap, precum şi a oricăror persoane aflate în nevoie ce pot genera marginalizarea sau exclude-rea socială.

Serviciul are responsabilitatea creării, menținerii şi dezvoltării serviciilor soci-ale cu caracter primar, în funcție de ne-voile sociale identificate, cu scopul prio-ritar de susținere a funcționalității socia-le a persoanei în mediul propriu de viață, familial şi comunitar.

De asemenea, urmăreşte constant di-versificarea şi dezvoltarea serviciilor so-ciale locale în sensul prevenirii, limitării sau înlăturării efectelor temporare sau permanente ale unor situaţii care pot ge-nera marginalizarea sau excluderea soci-ală a persoanelor aflate în dificultate sau cu risc social.

Conform Legii nr. 416/2001, se acor-dă ajutoare sociale de urgenţă pentru în-călzirea locuinţei sau ajutoare speciale în favoarea unor persoane cu handicap grav sau accentuat.

Analizează şi acordă facilități pe trans-portul urban de călători conform preve-derilor legale.

Cantina de Ajutor Social FocşaniCantina de ajutor social, înființată în

baza Hotărârea nr. 22/27.02.1997 a Con-siliului Local al Municipiului Focsani, funcționează şi este organizată ca fur-nizor de servicii sociale, cu titlu tempo-rar, gratuite sau contra-cost persoanelor aflate în situații economice, sociale sau medicale deosebite; servicii constând în prepararea şi servirea mesei şi pregătirea şi distribuirea hranei.

Page 16: Revista Municipală Focșani - nr.128, august 2014

| Foc

şani

i Nr.

128

|

| Focşanii | August 201416

ROMÂNIA Anexa nr. 1 la Statutul municipiului FocșaniJUDEȚUL VRANCEAMUNICIPIUL FOCŞANICONSILIUL LOCAL

Cetăţenii de onoare ai Municipiului Focşani

Nr.crt. Numele și prenumele Statutul persoanei Nr.hotărâre consiliu local de

conferire a titlului1 Petre Andrei profesor doctor 61/23.12.19922 Gina Gogean sportiva gimnastica 41/25.06.19933 Ilie Ilaşcu detinut Tiraspol 71/10.12.19934 Andrei Ivanţoc detinut Tiraspol 71/10.12.19935 Tudor Petrov Popa detinut Tiraspol 71/10.12.19936 Petru Godiac detinut Tiraspol 71/10.12.19937 Alexandru Lesco detinut Tiraspol 71/10.12.19938 Leopoldina Balanuta actriţă 64/26.05.19959 Marin Constantin dirijor 67/16.06.199510 Valeriu D.Cotea academician profesor doctor 108/31.10.199611 Valentina Ardelean Elisei sportiva handbal 27/31.01.200612 Simona Gogârlă Ţuţuianu sportiva handbal 28/31.01.200613 Lt.col.(r) Milea Tănase veteran de razboi 96/15.04.200814 Col.(r) Păun Mircea veteran de razboi 96/15.04.200815 Plt.adj.(r) Chelaru Todirel veteran de razboi 96/15.04.200816 Gl.bg.(r) Zamfir Nicolae veteran de razboi 96/15.04.200817. Gheorghe Buzatu personalitate în domeniul istoriei 157/28.07.200918. Constantin Buşe personalitate în domeniul istoriei 215/26.06.201119. Moldoveanu Alin – George sportiv tir 70/249 /28.081201220. Lungu Ioan veteran de razboi 122/301/25.10.201221 Constantin Buturuga militar ranit in Afganistan 199/25.07.201322. Cristian – Gabriel Hanganu militar ranit in Afganistan 199/25.07.2013

PREŞEDINTE DE ŞEDINŢĂ,Radu Nițu CONTRASEMNEAZĂ: SECRETARUL MUNICIPIULUI FOCŞANI Eduard Marian Corhană

Căminul pentru Persoane Vârstnice Focşani

Caminul pentru Persoane Vârstni-ce Focsani, infiintat prin Hotararea nr.28/02.2006 a Consiliului Local al Mu-nicipiului Focsani, este furnizor de ser-vicii sociale de îngrijire a persoanelor vârstnice, rezidenţi ai caminului. Asigu-ră aplicarea politicilor şi strategiilor de asistență socială a persoanelor vârstnice beneficiare de asistență socială, potrivit legii şi de a a acorda sprijin şi asistență în vederea prevenirii situațiilor ce pun în pericol securitatea personelor ocrotite, precum şi pentru reintegrarea acestora în familie şi în comunitate.

Serviciul Public Comunitar Local de Evidenta a Persoanelor

Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor a fost infiintata ca serviciu public specializat prin Ho-tararea nr.11/25.01.2005 a Consiliului Local al Municipiului Focsani şi are ca atributii activitatea de stare civila (casa-torii, nasteri, decese), evidenta persoa-nelor şi eliberarea actelor de identita-

te. Scopul serviciului public comunitar este acela de a exercita competentele ce ii sunt date prin lege pentru punerea in aplicare a prevederilor actelor normati-ve care reglementeaza activitatea de evi-denta a persoanelor, precum si de elibe-rare a documentelor, in sistem de ghiseu unic.

Direcţia de Dezvoltare Servicii Pu-blice Focşani

Directia de Dezvoltare Servicii Publi-ce Focsani a fost înfiinţată ca serviciu public de interes local prin Hotararea nr.76/29.05.2001 a Consiliului Local al Municipiului Focsani şi are ca atributii mentinerea curateniei în muncipiu, in-tretinerea şi repararea strazilor, asigu-rarea circulatiei şi sigurantei pietonilor, gestionarea parcarilor, intretinerea şi dezvoltarea zonelor verzi a locurilor de joaca şi agrement, intretinerea ilumina-tului public, administrarea cimitirelor, întreţinerea şi reparaţia monumentelor istorice, ridicarea, transportul, depozi-tarea şi eliberarea vehiculelor care sunt oprite sau staționate neregulamentar,

gestionarea câinilor fără stăpân, desfăşu-rarea activităţilor de dezinsecţie, dezin-fecţie, deratizare şi tratamente fitosanita-re în municipiul Focşani.

Serviciul voluntar pentru situații de urgență al municipiului Focşani

Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta este o structura specializata cu o dotare specifica care se constituie in subordinea Consiliului local al munici-piului Focsani, destinat sa execute acti-vitati de prevenire, monitorizare si gesti-onare a situatiilor de urgenta in sectorul de competenta, asigura coordonarea de specialitate a activitatilor de prevenire impotriva inundatiilor si de protectie ci-vila, indeplineste atributiile de preveni-re a riscurilor producerii unor situatii de urgenta, prin activitati de indrumare si control, intervine in timp oportun pen-tru limitarea sau inlaturarea consecinte-lor situatiilor de urgenta si efectueaza ac-tiune de ajutor si salvare a oamenilor si bunurilor materiale in caz de dezastru in cooperare cu celelalte structuri abilitate pentru asemenea situatii.

Page 17: Revista Municipală Focșani - nr.128, august 2014

| Focşanii Nr. 128 |

August 2014 | Focşanii | 17

„Îngeri pentru Îngeri” un turneu dedicat îngerilor care vor să trăiască

O campanie “Talisman Music” și “Expoziții cu tradiții” în parteneriat cu Fundația “Mereu Aproape”

Talisman şi Fundaţia Mereu Aproa-pe au început pe 8 august 2014, la Cluj, primul concert dintr-o lungă

serie de concerte caritabile, dedicate mi-cuţului Mihai Nectarie Oprea. Fundaţia Mereu Aproape a răspuns apelului lan-sat de Formaţia Talisman, acela de a se implica în campania “Vreau să ajut”, prin participarea şi organizarea unui turneu dedicat unui înger bolnav: Mihai Necta-rie Oprea, în vârstă de un an, care a venit pe lume cu grave probleme neuro-moto-rii şi de vedere. Mihaiţă are mare nevoie să ajungă în Statele Unite, în Detroit, la tratament, deoarece şansele lui de vinde-care sunt foarte mari.

Toate fondurile provenite din vânza-rea ultimului album Talisman intitulat “Angels” vor fi donate familiei şi îl vor putea ajuta pe micuţul Mihai Nectarie, să vadă şi să meargă. Detalii despre caz pe: http://fundatiamereuaproape.ro/mi-hai-oprea-isi-doreste-o-viata-normala/

„Îngeri pentru Îngeri”, se desfăşoară începând din luna august 2014, sub for-ma unui turneu, în 14 oraşe din România şi se doreşte a fi un reper în ceea ce pri-veşte un festival de calitate (festil), reu-nind spectacole de excepţie atât din zona muzicii moderne cât şi a celei folclorice.

Turneul se desfăşoară săptămânal, 3 zile pe săptămâna de spectacole live, susţinute de un aport tehnic de cea mai bună calitate (scenă, sunet, lumini, ecra-ne de proiecţie) şi artişti de top. Eveni-mentul “Îngeri pentru îngeri” se află la cea de a doua ediţie. In primul concert, de vineri, 8 august 2014, la Cluj Napoca, alături de Talisman, pe scenă au urcat ar-tişti ca Alessia, Morris, Lorenna şi Cori-na şi nu numai.

În cadrul evenimentului se organi-zează târgul Arta, Tradiţii, Meşteşuguri, Producători Romani, unde sunt invitaţi să participe cei mai reprezentativi pro-ducători şi artizani din România, încân-tând vizitatorii cu repere de calitate şi produse direct de la sursă.

Evenimentul găzduieşte şi zona de FOOD COURT pe o suprafaţă de 600 mp, zona unde vor fi amplasate: resta-urante, producători de dulciuri de casă, cozonac secuiesc etc. dar şi o zonă de agreement – parc de distracţii. Intrarea este liberă. Pentru cei mici vor fi oferite gratuităţi în anumite intervale orare.

Lista oraşelor incluse în turneu este următoarea: Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Oradea, Drobeta Turnu-Severin, Caran-sebeş, Băile Herculane, Buzău, Focşani, Iaşi, Câmpulung Moldovenesc, Brăila, Târgu Frumos, Târgu Neamţ, Mangalia, Alba Iulia, etc.

Despre formaţia Talisman: trupa Ta-lisman a luat naştere în 1996, iar prima audiţie au avut-o pe 16 decembrie 1996 la festivalul „Om bun”, unde au şi câşti-gat marele premiu. Piesa de rezistenţă a formaţiei se numeşte “Atât de singur” şi a fost pe locul întâi în toate topurile în anii 1997-1998. De atunci, trupa condu-să de Alin Oprea lansează hit după hit şi reuşeşte să surprindă publicul în cel mai plăcut mod posibil, prin îmbinarea me-

lodioasă a sunetelor care demonstrează profesionalismul şi originalitatea trupei.

Mulţumim Primăriei Municipiului Focşani, împreună cu care organizăm acest Festival la Focşani, în perioada 12-14 septembrie, în Piaţa Unirii.

Vă aşteptăm aşadar să fiţi alături de noi în Piaţa Unirii şi Grădina Publică din Focşani, în acest week-end, de vineri până duminică şi împreună să dăm o şansă unui copil la o viaţă normală.

Page 18: Revista Municipală Focșani - nr.128, august 2014

| Adm

inis

trat

iv |

| Focşanii | August 201418

Hotărâri adoptate de Consiliul Local al Municipiului Focşani

în ședința ordinară din 31 iulie 2014 ▸ A fost aprobată execuţia bugetului lo-cal al Municipiului Focşani, bugetului instituţiilor finanţate parţial şi activită-ţilor finanţate integral din venituri pro-prii şi bugetului creditelor interne pe semestrul I 2014 detaliate pe secţiunea de finanţare şi secţiunea de dezvoltare;

▸ S-a aprobat acordarea unui sprijin financi-ar Parohiei „Sf. Cuv. Parascheva-Noua Ca-tedrală” Focşani, în valoare de 500.00 lei;

▸ S-au modificat şi completat art.1 şi 3 şi anexele nr.1 şi 3 la Hotărârea Con-siliului Local al Municipiului Focşani nr.194/26.06.2014 privind aprobarea alocării, din bugetul local al Munici-piului Focşani pe anul 2014, a sumei de 65,60 mii lei pentru premierea elevilor şi sportivilor din unităţile de învăţă-mânt preuniversitar de stat din Muni-cipiul Focşani care au obţinut rezultate deosebite la olimpiadele şi concursuri-le şcolare pe discipline – faza naţiona-lă, precum şi la campionatele sportive internaţionale şi naţionale, organizate în perioada iunie 2013-iunie 2014;

▸ S-a aprobat alocarea sumei de 1.840 lei din bugetul local al Municipiului Focşani

pe anul 2014, pentru premierea copiilor participanţi la competiţia de îndemâna-re role, skateboard şi ciclism pentru copii denumită „Bicicleală înainte de şcoală” ce va avea loc în data de 6 septembrie 2014;

▸ A fost aprobată rectificarea Bugetului General al Municipiului Focşani pe anul 2014; S-a aprobat şi rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al SC Administra-ţia Pieţelor Focşani SA pe anul 2014;

▸ A fost completată HCL nr. 329/ 31.10.2013 privind aprobarea Inventa-rului bunurilor care alcătuiesc dome-niul privat al municipiului Focşani;

▸ S-a aprobat vânzarea fără licitaţie pu-blică a terenului în suprafaţă de 23 mp. Situat în Focşani, str.Bucegi nr. 2, bl. 7, judeţul Vrancea, T.191, P.10450 ce apar-ţine domeniului privat al municipiului Focşani, către Spînu Dan-Cristinel;

▸ A fost aprobată încredinţarea în folo-sinţă gratuită, pe perioada existenţei

construcţiei, a terenului în suprafaţă de 1066 mp situat în Focşani, Bdul.Inde-pendenţei nr.4 bis aparţinând domeniu-lui privat al municipiului Focşani, către Parohia „Sfânta Cuvioasa Parascheva”;

▸ S-a aprobat subtraversarea terenurilor aparţinând domeniului public/privat al municipiului Focşani de către SC PRECOENERGY EXPERT SRL Bu-cureşti în vederea realizării unui ra-

cord la reţeaua electrică de distribuţie a unei centrale fotovoltaice, precum şi de către SC PRECOENERGY CON-CEPT SRL Bucureşti în vederea reali-zării unui racord la reţeaua electrică de distribuţie a unei centrale fotovoltaice;

▸ Nu s-a reuşit desemnarea mandatarului Consiliului Local al Municipiului Foc-şani în Adunarea Generală a Acţionari-lor la SC Compania de Utilităţi Publice SA Focşani, din lipsă de propuneri;

▸ S-a aprobat Hotărârea privind aproba-rea numarului de asistenţi personali al persoanelor cu handicap grav şi a nu-marului de indemnizaţii lunare la ni-velul Municipiului Focşani;

▸ Au fost aprobaţi indicatorii tehni-co-economici pentru obiectivul de investiţii „Contorizare scări de bloc aferente Punctului Termic nr.30” mu-nicipiul Focşani, judeţul Vrancea;

▸ Au fost aprobaţi indicatorii tehnico-eco-

nomici pentru obiectivul de investiţii „Amplasare sistem video în intersecţia B-dul Unirii cu strada 1 Decembrie 1918 ” municipiul Focşani, judeţul Vrancea;

▸ A fost aprobată lista nominale cu per-soanele cărora li se repartizează locu-inţe pentru tineri destinate închirierii, conform Normelor metodologice de punere în aplicare a prevederilor Le-gii nr.152/1998 republicată şi modi-

ficată şi a Hotărârii Consiliului Local nr.119/24.04.2014 privind aprobarea listei de priorităţi;

▸ S-a aprobat un schimb de locuinţe ANL situate în Focşani, Cartierul Democraţiei solicitat de titularii contractelor de închi-riere în conformitate cu Legea locuinţei nr.114/1996 republicată şi modificată;

▸ A fost aprobată vânzarea apartamen-tului situat în Focşani, Aleea Parc, nr.9, bl.67,sc.2, ap.11, către doamna Iliescu Simona - Mihaela;

▸ A fost aprobată vânzarea garsonierei situată în Focşani, str.Ulmului, nr.7, ap.11, înscris în CF 51902-C1-U5 UAT Focşani şi a boxei înscrisă în CF 51902 C1-U11 către doamna Gorghiu Tatiana;

▸ S-a avizat funcţionarea terasei sezoni-ere amplasate pe domeniul public/pri-vat al municipiului Focşani;

▸ Au fost aprobate cererile de înlesnire la plată a obligaţiilor datorate bugetului local, depuse de Mocanu Mădălina cu domiciliul în Focşani, Aleea Căminului nr.12, ap.87, Mocanu Gabriela Adriana cu domiciliul în Focşani, Aleea Căminu-lui nr.12, ap.95, Călin Livia Mihaela cu domiciliul în Focşani, Aleea Căminului nr.12, ap.55 şi Mistrăpău Maria cu do-miciliul în Focşani, str.Birşei nr. 6, ap. 57;

▸ A fost majorat capitalul social al SC CUP SALUBRITATE SRL Focşani.

▸ S-a modificat şi completat art.2, alin.2 din HCL nr. 211/2013, privind modul de exercitare a dreptului de acces al furnizorilor de reţele publice de comu-nicaţie electronice pe proprietatea pu-blică şi privată a municipiului Focşani.

Page 19: Revista Municipală Focșani - nr.128, august 2014

| Informaţii utile |

August 2014 | Focşanii | 19

1 Cabinet Primar – DECEBAL BACINSCHI 2092 Cabinet Viceprimar – GABRIEL IONEL NECULA 1073 Cabinet Viceprimar – TUDOREL DANIEL TROFIN 1094 Cabinet Secretar 2105 Centrul de Comunicare – Cadastru şi agricultură 4116 Centrul de Comunicare – Impozite şi taxe 4127 Centrul de Comunicare – Informaţii generale 4178 Centrul de Comunicare – Juridic 4189 Centrul de Comunicare – Registratură 416

10 Centrul de Comunicare – Urbanism 41911 Compartiment Audit 30312 Compartiment Contracte, Achiziţii 20313 Compartiment Proiecte 11114 Compartiment Rromi 40415 Compartiment autorizare agenţi economici 30216 Compartiment transport public local 30217 Compartiment monitorizare servicii comunitare 21518 Compartiment Securitatea muncii 21519 Consiliul Local – Aparat Tehnic 21720 Direcţia Resurse Umane şi Coordonare Unităţi

Subordonate 103

21 Direcţia Resurse Umane şi Coordonare Unităţi Subordonate – Director 105

22 Direcţia Administraţie Publică Locală – Director 10623 Direcţia Economică, Birou Contabilitate 20724 Direcţia Economică – Director 20625 Direcţia Economică, Serviciul Buget – Şef serviciu 20526 Serviciul Fond Locativ, Asociaţii de proprietari

(Cam. 2) – Şef serviciu 30227 Serviciul Administraţie Publică Locală – Şef serviciu 10228 Serviciul Administrativ – Şef serviciu 11529 Serviciul Comunicare 20130 Serviciul Comunicare 10431 Serviciul Comunicare – Şef serviciu 20232 Serviciul Comunitar de Cadastru şi Agricultură (Cam. 04) 30433 Serviciul Comunitar de Cadastru şi Agricultură

(Cam. 05) – Şef serviciu 30534 Serviciul Impozite şi taxe – Şef serviciu 33335 Serviciul Impozite şi taxe (Cam. 09) 30936 Serviciul Impozite şi taxe (Cam. 10) 31037 Serviciul Impozite şi taxe (Cam. 11) 31138 Serviciul Investiţii – Şef serviciu 20439 Serviciul Juridic, Contencios, Domeniul Public

şi Privat – Şef serviciu 11240 Serviciul Urbanism (Cam. 07) – Şef serviciu 30741 Serviciul Urbanism (Cam. 08) 308

Numerele de telefon (interioare) din Primăria Municipiului Focşani

0237

.236

.000

Centrul de Comunicare al Primăriei Municipiului FocşaniProgram de lucru cu publicul

LUNI 8.30 – 16.30MARŢI 8.30 – 16.30MIERCURI 8.30 – 18.30JOI 8.30 – 16.30VINERI 8.30 – 16.30

Personalul care asigură relaţia cu publicul trebuie să adopte o atitudine pozitivă, să fie calm, politicos şi respectuos, să folosească un limbaj adec-vat şi civilizat, să păstreze confidenţialitatea informaţiilor obţinute de la cetăţean şi să formuleze răspunsuri legale, complete şi corecte, pe înţelesul fiecărui cetăţean.

Cei ce lucrează zilnic în Centrul de Comunicare sunt:

Daniela Grozavu – Informare Publică şi Fond Locativ

Cornelia Filimon – Registratură şi Arhivă

Lucia Caloian – Urbanism şi Investiţii

Prin rotaţie – Juridic

Violeta Asanache – Taxe şi Impozite

Eduard Bernovici / Valentin Agafiţei – Cadastru şi Agricultură

Telefoane utileTELEFONUL CETĂŢEANULUI:

0237.233.333Centrala telefonică: 0237.236.000

Fax: 0237.216.700

INTERIOARE:417 – Informare Publică, Fond Locativ

416 – Registratură419 – Urbanism, Investiţii

418 – Juridic412 – Taxe şi impozite

411 – Cadastru şi agricultură

[email protected]

Page 20: Revista Municipală Focșani - nr.128, august 2014