Revista Impreuna - 135 Mai - 136 Iunie 2014

download Revista Impreuna - 135 Mai - 136 Iunie 2014

of 20

Transcript of Revista Impreuna - 135 Mai - 136 Iunie 2014

  • 2sorizat 100 de proiecte dintre care 15 sunt n curs de finanare n anul 2014. Totalul sume-lor oferite de ASI pentru aceast perioad se ridic la peste 3.100.000 ron.

    Felul n care Domnul nostru ne-a cluzit n toi aceti ani ne d ncredere s mergem nainte fcnd planuri prin credin i ndepli-nindu-le prin binecuvntarea Sa. Am desco-perit, nc o dat, c El ne susine chiar i n timp de criz, exact aa cum spune un autor inspirat: Succesul adevrat n orice ramur de lucru nu este urmarea ansei, a ntmplrii sau a destinului. Este lucrarea providenelor lui Dumnezeu, rsplata credinei i a nelepciunii, a virtuii i a struinei. (Profei i regi, 486)

    ASI i Revista mpreun au o isto-rie ndelungat de colaborare i prietenie. nelegnd nevoia ca persoanele cu dizabiliti din Romnia s aib o revist a lor, ne-am im-plicat nc din 2004 n susinerea anual a re-vistei, alocnd o sum important acestui fru-mos proiect. Ne bucurm s putem contribui la informarea i mngierea concetenilor notri i le transmitem, pe aceast cale, dorina nostr ca toate lucrurile s le mearg bine i binecuvntarea Bunului nostru Dumne-zeu i Tat s-i nsoeasc mereu.

    -sfrit-

    Remus Bena Preedinte ASI Romnia

    Nota redaciei: Fr sprijinul ASI i a al-tor oameni cu inim mare, nu ar fi existat revista. Mulumim tuturor i n primul rnd Celui care a fcut i face ca orice lucru bun s devin realitate!

    ASI a fost nfiinat n data de 21 decem-brie 1997, n localitatea Nazna, judeul Mure. La Adunarea General de Constituire au par-ticipat 45 de oameni de afaceri adventiti din toat ara. Conform statutului ei legal, scopul existenei ASI Romnia este de a promova un comportament instituional bazat pe principi-ile moralei cretine, de a reprezenta i susine proiecte de educaie, de sntate, religioase i sociale i de a milita pentru instalarea unui cli-mat de bunstare, moralitate, bun nelegere i pluralism n societate.

    n filosofia ASI, Preedintele, Consiliul de Administraie, Biroul Executiv, Comisiile, nu sunt retribuii, singura retribuie fiind pentru secretarul ASI, susinut din cotizaiile mem-brilor. Sumele adunate cu ocazia ntlnirilor din cadrul Conveniilor anuale, ct i cele oca-zionale, sunt direcionate pentru susinerea proiectelor. Lucrnd cu credincioie, ac-tivitatea ASI este recunoscut i apreciat i pe plan internaional - ASI Romnia este afiliat la ASI Europa, ocupnd un post de vicepreedinte.

    n fiecare an ASI organizeaz convenii n diferite locaii din ar care au ca scop re-unirea membrilor i simpatizanilor ei, pro-movarea intelor i principiilor ei i, nu n ul-timul rnd, anunarea proiectelor aprobate pentru finanare n anul urmtor i strngerea fondurilor necesare. n anul 2013, Convenia ASI s-a desfurat la Trgu Mure sub ge-nericul ,,El nsui ngrijete de voi (1 Petru 5:7). Ct de adevrate s-au dovedit cuvintele acestea de-a lungul anilor!

    Doar n ultimii cinci ani asociaia a spon-

    EDITORIAL

    Gndete-te la ceea ce ai, nu la ceea ce ai pierdut!continuare din pag. 1

    Asociaia HandHope Burcea Aurel, str. Bltreu nr. 565,

    loc. Peretu, jud. Teleorman, cod 147240, Tel. 0765-365533

    e-mail: [email protected]. 14877902

    Cod IBAN: RO80RNCB0245036735870001

    B.C.R. Alexandria

    SPONSOR: AGI ConstructConstrucii civile i industriale, tmplrie lemn,

    aluminiu, PVC, etc. Tel. 0744-530900 i 0238-717195

    SPONSOR: A.S.I. ROMANIACONTACT: Str. Mureului, nr. 1, loc. Nazna, jud.

    Mure, cod 547526 tel. 0265-320548; www.asiromania.ro

    135 MAI 2014 - interior.indd 1 29.05.2014 03:42:55

  • Subsemnatul Vijoli Dan-Ovidiu, necsto-rit, cu handicap ac-centuat, domiciliat n Bucureti, nscut la 17.10.1967, fiul lui Cor-neliu-Eugen i al Vir-giniei.

    Am fost nscut normal, fr proble-me. Totul a decurs normal pn la 6 luni.

    Eram slbu pentru c nu prea mncam.La recomandarea unei rude, prinii mei

    au apelat la d-na nutriionist de la Spitalul de copii Grigore Alexandrescu din Bucureti. Prinii terminaser facultatea i urmau s mearg la serviciu.

    Iniial, doctoria a spus c o interneaz i pe mama mea, dar s-a rzgndit i a spus s m lase pe seama ei, c are ea grij i s o sune la dou zile.

    Dup 2 zile, prinii neavnd nici o tire s-au dus la spital, dar nu a vrut s i primeasc. Aa c, noaptea la 12, au intrat pltind por-tarul. Mama m-a gsit n salon cu lumina aprins, cu braul peste ochi i dnd din cap ntr-o parte i n alta. Mama m-a examinat i a gsit o umfltur pe partea stng a capu-lui, de 4 cm lungime i 1,5 lime. Atunci a cutat disperat o asistent i a ntrebat-o ce s-a ntmplat. Ea a spus s vin dimineaa s vorbeasc cu d-na doctor.

    Dimineaa, mama mea a mers la spital i a vorbit cu doctoria. Aceasta a spus c a pus un student de la anul IV s ia probe de snge pentru analize din vena de la cap, fiindc la mn nu gsea vena, fiind foarte slbu.

    Mama a spus c nu m mai las n spi-tal, ns dup discuii a rmas i s-a internat lng mine, n spital...

    Pentru c doctoria evita discuiile, mama mea s-a mprietenit cu o asistent care a spus c mi-au fost fcute tot felul de analize n care una a fost cu bariu, cnd m-au legat de o scndur i mi-au introdus bariu n stomac i m balansau i m micau n toate prile, pn s-mi fac radiografie stomacal. Trebuie menionat c eram hrnit cu un furtun introdus n gt (gavat).

    Prinii m-au luat acas, dar dup 2 zile am nceput s fac crize convulsive puternice, cu tot corpul (generalizate).

    La acelai spital, la urgen, medicii se strduiau s opreasc convulsiile, dar nu reueau. Eu m nvineeam i aproape c nu mai rsuflam. A intrat doctoria i a spus s mi se dea calciu i crizele s-au oprit. Doctoria a spus ulterior c a uitat ca la ex-ternare s-i spun mamei s-mi adminis-treze D2 i Ca.

    Mama a fost nevoit s se interneze cu mine la acelai spital. Cnd a avut ocazia, a ntrebat doctoria ce s-a ntmplat cu mine. Dei evita s rspund, a spus c tie di-agnosticul, totui a spus c a gsit c am stomacul deplasat.

    Vznd c pe doctori nu o mai intere-seaz starea mea, mama a ncercat apro-pierea de asistente. ntr-un moment, una a spus c doctoria a fcut o lucrare tiinific pe mine i o va prezenta la Paris, la un sim-pozion internaional. Pentru lucrare trebuia s mai fac nite analize, pentru care eu nu trebuiam hrnit, dar mama a oprit aceast aciune, fapt care a suprat-o pe doctori.

    Mama a ncercat s discute cu dnsa i s m externeze. Doctoria a confirmat c are experiment tiinific. Mai mult dect att, a fcut forme de externare i a trimis la maic-mea o asistent s-i spun ca s accepte i s-mi dea, timp de 2 sptmni, ap fiart i rcit ca s se curee c mai are un copil acas. Situaia fiind groaznic, am plecat definitiv din acel spital.

    Prinii au mers la un neurolog la Policli-nica pentru copii Dorobani, unde am mers timp de 5 ani, lun de lun. La sfritul peri-oadei, cnd au vrut s obin documentele pentru consult i tratament, a rezultat c acela nu a inut nici o fi medical. De la un alt medic am aflat c un tratament dat de acel neurolog coninea 2 medicamente con-tradictorii, distructive. ncepusem s merg cu piciorul stng pe vrf i purtam talonet.

    La aceeai policlinic, dup radiografie, chirurgul a spus c ia un muchi i l leag n cruci i mi revine funcia. Pentru aceast afeciune am fcut gimnastic recuperatorie i astzi nu se observ.

    Datorit medicaiei anticonvulsivante, la 14 ani am nceput s orbesc. Era o atrofiere a nervului optic. Unul din medicamente avea efecte adverse i se recomanda persoane-lor n vrst.

    Prinii au aflat de domnul Valeriu Popa, bioenergoterapeut. mpreun cu prinii mei m-a tratat pentru boala convulsiv i de orbire. Astfel, crizele s-au rrit i sunt sub medicaie, iar nervul optic s-a refcut. Astfel c am reuit s termin Liceul Economic.

    Dup plecarea lui Valeriu Popa din aceast via am continuat cu tratamente la Spitalul nr.9 Bucureti. La Revoluie pata produs de acea intervenie la cap era de mrimea unei monede cu diam. de 3 cm, iar n anul 1993 a disprut.

    -sfrit-

    VIAA AA CUM ESTE

    Biografie

    de Vijoli Dan-oViDiu

    3

    135 MAI 2014 - interior.indd 2 29.05.2014 03:42:56

  • vzut jertfa, a ascultat fgduina. n toate aspec-tele vieii sale acest copil a fost nvat s asculte de Dumnezeu i s-i iubeasc neamul.

    Odat cu trecerea anilor, copilul a devenit brbat, ajungnd la vrsta la care trebuia s-i aleag un drum n via. Nu putem ti care au fost evenimentele care l-au condus s se anga-jeze n slujba statului avea s lucreze n dome-niul financiar. Atras de un ctig relativ uor, a uitat mai tot ce nvase n copilrie i a devenit perceptor. El trebuia s colecteze impozitul anual de la fiecare cetean evreu i s depun banii n visteria roman. Lucrul acesta i-a atras dispreul conaionalilor si, pn acolo nct era considerat ca fiind un trdtor, cel mai josnic dintre pctoi.

    La nceput i-a fost foarte greu, pentru c oriunde mergea, oamenii l priveau fr simpatie, poate cu ceva mil uneori. La sinagog nu mai putea merge ncercase el, dar credincioii nu tiau ce e aceea dragoste: toi l dispreuiau; iar el se simea stingher printre ei. Dar s-a obinuit cu viaa de om bogat; n timp a nvat s nu-i mai pese de ce spuneau alii despre el, de modul n care l priveau. i totui, parc ceva lipsea din viaa lui: sensul. La ce bun s ai bani muli, dac nu-i poi cheltui cu prietenii? La ce bun o via de belug, dac nu poi s-i ajui poporul, ba nc eti privit i ca trdtor?

    Pentru a fi sigur c toi cetenii acelui ora de pe malul Mrii Galileii i plteau taxele, vameul avea obiceiul de a se aeza lng poarta cetii, pe unde treceau toi, i i urmrea pe trectori, ca s le cear tributul. Evident, cerea mai mult dect trebuia, ca s aib i pentru el. ntr-o zi, pe cnd sttea la vam, s-a ntmplat ceva cu totul neobinuit: un tnr despre care auzise c e mare nvtor S-a oprit lng el i i-a spus trei cuvinte, care i-au schimbat viaa: Vino dup Mine!

    Chemarea lui Iisus l-a surprins pe Matei. ntr-o clip i-a trecut prin minte toat viaa lui. Leciile copilriei, alegerile fcute n tineree, viaa pe care o avea acum, toate i-au strfulgerat prin faa ochilor i vameul a decis, atunci i acolo, s schimbe viaa pe care o avea cu una care s aib sens. El a lsat totul, s-a sculat i a mers dup El (Luca 5:28). n aceeai sear, Matei a primit n casa lui pe Cel mai de seam Oaspete. Bucuria lui era mare, pentru c n sfrit i gsise un sens n via, un scop pentru care merit s renuni la orice altceva. i scopul lui a fost acela de a-i pune pe oameni n legtur cu Iisus, care se numete Christos. n seara aceea, la cin, el nu L-a invitat dect pe Mntuitorul el i-a invitat prietenii, rudele, vecinii; dorea ca toi s aib parte de bucuria lui aceea de a sta n prezena lui

    Era o dup-amiaz fierbinte de var. Oame-nii cutau s se ascund de soare, de cldura lui. Doar turitii se aventurau s mearg din loc n loc, prin cetatea sfnt, sfidnd aria zile. Printre ei, n acea zi, m aflam i eu. narmat cu o sticl cu ap, o apc, o pereche de ochelari de soare, voie bun i, mai important dect toate, un aparat de fotografiat, ncepusem s vizitez, mpreun cu nite prieteni, cteva dintre locurile pe unde trecuse (aa se spune, cel puin) cu muli ani n urm Iisus Christos. Astfel am ajuns n Camera de Sus, care este astzi amenajat cu totul diferit de cum era n seara aceea de joi, cnd Mntuitorul servea cina pascal cu ucenicii. Am vizitat locul n care, potrivit tradiiei catolice, El a fost ngropat. Astzi, acel loc este parte a unei mari biserici, unde vin mii de turiti. Nu departe, n aceeai cldire, se afl o piatr mare pe care, spune tradiia, Iisus a fost aezat ca s fie nfurat n pnza de in, nainte de a fi depus n mormnt. Fastul, superstiiile i ritualurile lipsite de sens mi-au strnit att curiozi-tatea ct i indignarea cu privire la faptul c atia oameni sunt inui n ignoran n ceea ce privete adevrata nsemntate a evenimentelor care au avut loc acolo n urm cu 2000 de ani.

    Dup ce am vizitat i Grdina Ghetsemani i-am vzut piatra pe care se spune c S-a rugat Iisus, am ajuns la un alt mormnt, spat n stnc. Exist oameni care spun c, de fapt, aici ar fi fost ngropat Iisus. N-am putut s nu remarc dou lucruri care erau n contrast izbitor cu cellalt mormnt: fastul lip-sea veneau i aici oameni muli, dar nu se cerea bani, nu era o cldire impresionant cldit pes-te mormnt, nu erau ritua-luri; apoi, mormntul aces-ta avea o u am intrat, am vzut camerele goale i mi-a venit n minte un gnd: mormntul acesta e gol. Cnd am vrut s ies, am citit ce scria pe u, cu litere mari: Nu-i aici! A nviat!

    S-a ntmplat de mult. n familia lui Alfeu s-a nscut un bieel care a fost primit de prini ca un dar de la Dumnezeu de fapt, aa i-au i pus numele: Darul lui Dumnezeu. La vrsta de 5 ani, bieelul a mers pentru prima dat la sinagog. Probabil a fost impresionat de ceea ce a vzut i a auzit acolo, dei, poate, nu a neles prea mult. Pe cnd avea 12 ani a mers la Templul din Ierusalim, a

    SPIRITUAL

    Degeaba tii s citeti dac nu ai citit niciodat Biblia!

    Un sens n via

    continuare n pag. 5

    Cristi Rceal

    4

    135 MAI 2014 - interior.indd 3 29.05.2014 03:42:56

  • ochii deschii. Fr s-i dea seama ns, ochii lui tineri se obinuir cu intensitatea luminii mai repede dect ar fi fost normal i, printre razele puternice, ntrezri un chip. Mintea lui ager lucra foarte repede: era clar c acea lumin nu venea de la soare, ci de la tronul lui Yahweh. Dei ve-dea desluit faa Celui care i Se descoperea, nu-L cunotea, aa c ntreb plin de team: Cine eti Tu, Doamne? Atunci Strinul Se prezent: Eu sunt Iisus, pe care-L prigoneti (vezi Faptele Apostolilor, cap. 9). Lui Saul nu-i venea s cread Iisus era cu adevrat Fiul lui Dumnezeu, aa cum

    predicau cei pe care venise s-i aresteze. Toate profeiile cu pri-vire la Mesia i venir n minte; a neles cum acestea s-au m-plinit n viaa lui Iisus. i-atunci a-ntrebat ce trebuie s fac.

    Viaa lui Saul din Tars avea un sens, dar nu era cel corect. Tocmai de aceea nvierea lui Christos nu d un sens vieii, ci i ofer sensul intenionat de Dumnezeu. Dar acest scop al vieii nu poate fi neles nainte

    ca omul s se ntlneasc personal cu Mntuito-rul su. De aceea nvierea este important, pen-tru c, dup nviere, Domnul a promis c e cu noi n fiecare zi (Matei 28:20), pentru ca n fiecare zi viaa noastr s capete sensul dorit de El. Saul i-a schimbat sensul vieii, devenind cel mai mare evanghelist pe care lumea l-a cunoscut vreodat. Dac nu l-ar fi cunoscut pe Iisus, ar fi ajuns, poate, unul dintre cei mai respectabili membrii ai Sine-driului, numele su ar fi rmas scris n vreo carte de istorie i, poate, am fi citit cte ceva din scrierile sale. Dar pentru c L-a cunoscut pe Mntuitorul, scopul vieii sale a ajuns s fie mai nalt dect tot ceea ce visase el pn atunci a devenit apostolul neamurilor, unul dintre stlpii cretinismului.

    Drag cititorule, te ndemn s primeti n dreptul tu fgduinele lui Dumnezeu i cuvintele pline de ncurajare pe care ni le-a lsat n Scriptur (vezi Ieremia 31:3; Isaia 43:4; Matei 28:20; 1 Ioan 3:1 i multe altele). n Cartea Sfnt, Dumnezeu i spune c ai valoare n ochii Si; i-i spune c viaa ta are un sens. Scopul nu este acela de a deplnge starea n care ne gsim, ci acela de a-i pune pe oameni n legtur cu Mntuitorul pe care L-am primit n viaa i n casa noastr. Dac nu L-ai cunoscut sau nu L-ai primit pe Christos ca Domn i Mntuitor al vieii tale, te ncurajez s-o faci. El a murit pentru tine, fiindc ai valoare i El a nviat ca s dea un scop vieii tale. Alege astzi s fii ase-menea lui Matei i asemenea lui Pavel primete fgduina prezenei Sale n viaa ta i adopt elul propus de El. Triete-i viaa ajutndu-i i pe alii s-L cunoasc pe cel care, prin moartea Lui, d valoare vieii, prin nvierea Lui d un sens, sensul vieii tale!

    -sfrit-

    Mesia. Astfel, dup ce-L primete pe Christos n viaa lui, Matei creeaz cadrul n care i alii s-L poat ntlni pe Acest minunat Om.

    Drag cititorule, care este sensul vieii tale? Pentru ce trieti?

    Cu doar cteva sptmni n urm cretinii au srbtorit nvierea lui Christos. Acest eveniment este cel care d sens vieii pe pmntul acesta. Fr un Salvator, lumea ar fi necat n dezndejde. Un Mntuitor mort n-ar fi folosit la nimic. Dar El este viu de-asta nu L-am gsit acolo, cnd I-am vizitat mormntul pentru c El a nviat i este viu n vecii vecilor (Apocalipsa 1:18).

    Dou dintre cele mai dorite lucruri n viaa unui om se leag strns de mormntul acela: moartea lui Hristos d valoare fiecrei viei omeneti Fiul Omului a venit ca s-i dea viaa ca rscumprare pentru muli (Matei 20:28). Viaa ta are valoare nu pentru c ai bogii sau pentru c investeti tot ce ai ca s o ntreii, ci pentru c El a murit pentru tine, ca s poi avea aceast via pentru venicie. Tu eti valoros n ochii lui Dumnezeu, att de valoros nct El L-a trimis pe Christos ca s moar n locul tu.

    n acelai timp, nvierea lui Iisus d sens vieii, pentru c de evenimentul acesta se leag toate celelalte, care vor veni: o via mbelugat, un scop mai bun, o bucurie mai mare, fgduina prezenei Lui n viaa ta, promisiunea revederii i mplinirea acestei promisiuni n ziua aceea, cnd cerurile vor trece cu trosnet (2 Petru 3:9). Matei nu avea un scop clar n via, dar cnd L-a ntlnit pe Fiul lui Dumnezeu, a descoperit acel sens al vieii dup care tnjea acela de a-L aduce pe Domnul su aproape de fiecare pctos. Tradiia afirm c el a dus Evanghelia mai nti conaionalilor si, apoi a predicat n Siria, Persia i Etiopia.

    Mai aveau cteva ore pn n ora. Deja i imaginau locul rcoros n care aveau s se odihneasc, dup ce merseser attea ore prin soarele arztor. Poate se gndeau i la o baie rece, n care s-i reduc temperatura corpului obosit. Pe la amiaz ns au avut parte de-o surpriz.

    Plecaser de-acas pentru un scop sfnt, sau cel puin aa credea liderul grupului. Aveau s sting definitiv erezia, ntr-unul dintre cele mai im-portante orae ale Orientului Mijlociu. Tnrul care iniiase aceast aciune era unul dedicat i foarte zelos: dac-i punea o int, nu-l puteai opri. Fiind i carismatic, reuise s-i conving superiorii de importana cauzei sale. Era plin de nerbdare s i ndeplineasc misiunea i nu se gndea la altceva dect la cel mai eficient mod n care s fac acest lucru.

    Lumina puternic ce l-a nconjurat i-a ntre-rupt irul gndurilor. Oare ce putea fi mai strlucitor dect soarele?!? Privind n sus, nu-i putea ine

    SPIRITUALcontinuare din pag. 4

    5

    135 MAI 2014 - interior.indd 4 29.05.2014 03:42:56

  • Ni se cuvine! Aa am ajuns s vedem lumea. S lum lucrurile. S gndim despre ceilali. E dreptul nostru s trim bine, n pace i n confort. Nu, nu trebuie s muncim pentru ceea ce avem. i, mai grav, nu trebuie nici s fim recunosctori. Pentru c le meritm.

    Nu realizm ct de norocoi suntem. Hran (mbelugat, cel mai adesea), haine (de firm, mai mereu), gadget-uri (de ultim generaie, normal) nu (mai) sunt privi-legii. Sunt aspecte banale ale vieii, fr de care nu ne-am putea concepe traiul. i ne e imposibil s nelegem c lumea poate fi privit i dintr-o alt perspectiv.

    Dar s merg mai departe. Apa, linitea din ar, sntatea? Ah, dar chiar e normal s ne bucurm de ele, nu? Ce dac milioa-ne mor din cauza lipsei de ap potabil? Ce conteaz c, n o mulime de zone, nu se tie dac apuci sau nu ziua de mine? Iar sntatea e dorit de cei ce nu o au, aa-i?

    Sau libertatea. Sau plcerea oferit de o adiere de primvar. Sau ncntarea dat de o floare. Sau zumzetul de albine din ju-rul unui copac n floare. Sau posibilitatea s stai pe propriile picioare. S tii c poi s iei din cas. S te nvri de nebun prin soare, sau ploaie. Aspecte, mici sau mari, pe care nu le preuim la adevrata lor valoare.

    Ca s nu vorbesc de oameni. De relaiile cu ceilali, de interaciuni. Nu de puine ori ne credem Dum-nezeu pe pmnt. i ne hrnim cu iluzia c totul graviteaz n jurul nostru. Nu i apreciem pe cei dragi, pe prieteni, pe oricine. Nu contientizm valoarea pe care acetia o au i nu vedem c ne fac viaa mai frumoas. Observm doar golul rmas, atunci cnd pleac.

    i asta se ntmpl cu orice lucru care credem c ni se cuvine: nu l apreciem la adevrata valoare. Pentru c atunci cnd merii ceva, nu ai de ce s mulumeti! i nu nelegi ct nsemna pentru tine, dect atunci cnd l-ai pierdut. Adic prea trziu.

    Iar viaa, cu bune cu rele, e un privilegiu. Un privilegiu care nu ni se cuvine, dar de care trebuie s ne bucurm. i pentru care ar trebui s fim recunosctori.

    -sfrit-

    DE MEDITAT6

    Mi se cuvine!?!

    Alexandru cel Mare, unul dintre cei mai mari gene-rali ai tututror timpurilor a cucerit aproape ntreaga lume cunoscut n vremea sa, cu ajutorul vastei lui ar-mate. ntr-o noapte, n timpul unei campanii, neputnd s doarm, a ieit s se plimbe printre corturile taberei sale.

    n timp ce se plimba a gsit un soldat care dor-mea n timpul serviciului de gard - o greeal capital.

    Pedeapsa pentru asemenea greeli era, uneori, moartea pe loc, alteori, coman-dantul punea smoal pe soldatul ador-mit i o aprindea.

    Soldatul s-a trezit cnd Ale-xandru cel Mare s-a apropiat de el. Recunoscndu-i generalul, tnrului i s-a facut fric.

    tii care este pedeapsa pentru adormitul n gard?, l-a ntrebat acesta pe soldat.

    Da, domnule general a rspuns soldatul cu o voce tremurnd.

    Soldat, care este numele tu? a ntrebat Alexandru cel Mare.

    Alexandru, domnule general.Alexandru cel Mare a repetat ntre-

    barea: Care este numele tu?Numele meu este Alexandru, domnule general, a

    repetat soldatul.Marele general a ntrebat pentru a treia oar, cu o

    voce mai puternic: Care este numele tu?i din nou, a treia oar, soldatul a rspuns cu i

    mai mult fric: Numele meu este Alexandru, domnule general.

    Alexandru cel Mare s-a uitat lung la tnrul soldat, l-a privit drept n ochi i i-a spus: Soldat, schimb-i numele sau, dac nu, schimb-i comportamentul.

    APLICAIE: Noi, cei ce purtm numele lui Christos i ne numim cretini, trebuie s trim conform numelui pe care l purtm (vezi 2Timotei 2:19, 1 Petru 4:16, ! Ioan 1:6)

    -sfrit-

    Alexandru cel MareSchimb!

    Ilustraii fierbini de Wayne Rice

    135 MAI 2014 - interior.indd 5 29.05.2014 03:42:56

  • Mica enciclopedie de sntate E bine s stim

    canapea moind. Soia ncepe s i vorbeasc despre toate cele ntmplate de peste zi. Soul i spune c nu poate vorbi acum i, dup un du scurt, se duce s se odihneasc, spre suprarea soiei. Nevoia soiei este de comunicare cu partenerul, n timp ce nevoia partenerului este de odihn. De obicei, atunci cnd partenerul de comunicare ne povestete o anumit ntmplare, acesta este un mod prin care creierul (n mod special n cazul persoanelor de sex feminin) se elibereaz de stres i i revine mai uor. n alte cazuri ns (n mod special n cazul brbailor) este nevoie de odihn, i de rezolvare tacit a propriilor probleme. De aceea este important s nelegem diferenele dintre noi. Este bine s ne lum timp pentru a cunoate i a veni n ntmpinarea nevoilor celeilalte persoane. Vom fi surprini s vedem c n cele mai multe cazuri, atunci cnd nevoile celuilalt sunt mplinite, va fi mai dispus s le mplineasc pe ale noastre.

    4. Inelege ceea ce i se spuneAtunci cnd cellalt i exprim opinia, povestete

    sau ne comunic un anumit lucru, cea mai neleapt cale de a ne nelege bine interlocutorul este de a-i pune ntrebri utile, astfel nct s nelegem corect intenia celuilalt: Ai vrut s spui cumva...? S neleg c...?

    De multe ori conside-rm c sfaturile noastre sunt cele mai bune i utile, ns uitm c cel de lng noi este o persoan care, ca i noi, dispune de ca-pacitatea de a gsi soluii (i dac stm bine s ne gndim este i singura capabil s gseasc cele mai bune soluii pentru ea nsi).

    Atitudinea pozitiv sau ncercarea de a ne ajuta partenerul nveselindu-l, nu este totdeauna metoda cea mai potrivit de a rezolva o problem: de exemplu, atunci cnd prietenul nostru afl c sufer de o boal incurabil, a ncerca s i ridicm moralul spunndu-i c e posibil s se nele sau c nu are de ce s se n-grijoreze, poate fi perceput ca o insensibilitate din par-tea noastr! De aceea este bine s ne punem n pielea celuilalt.

    E mult mai uor de rezolvat o problem atunci cnd mergem nsoii de cineva, chiar dac singurul lucru pe care l face este doar s mearg mpreun cu noi. La fel este i n comunicare.

    Arta de a ascultaChiar exist persoane care s comunice eficient?

    Este un dar cu care se nasc doar unele persoane? Nu exist o reet minune valabil n toate cazurile, ns cred c dac unele persoane comunic mai bine dect altele este pentru c ascult de cteva principii care i ajut s comunice mai bine. Iat 4 dintre acestea:

    1. Ascult relatarea interlocutoruluin general prietenul nostru nu are att de mare

    nevoie de soluii ct de ascultare brut. S-ar putea ca la un moment dat chiar el s i explice ceea ce dorete. Fii interesat cu adevrat de ceea ce spune.

    2. Ascult sentimentele exprimatePermite celuilalt s simt ceea ce simte fr a fi

    ridiculizat, luat peste picior sau a-i oferi o soluie. Exist multe exemple de felul urmtoarelor dou:

    Andreea se plnge mamei ei: este att de greu s m trezesc de diminea . Mama Andreei i rspunde: ei, nu e chiar att de ru - odat ce te ridici, i va veni i cheful de via

    Corina spune prietenei ei: colegii mei au rs astzi la serviciu cnd m-am mpiedicat i am czut. Prietena ei: i mie mi s-a ntmplat de multe ori s fiu ridiculizat dar nu i bag n seam!

    n ambele situaii prezentate personajele au nevoie de nelegere i apreciere. Iat un posibil rspuns la nevoia interlocutorului lor:

    Andreea se simte singur sau obosit, dar nu tie cum s exprime! Mama ei ar putea spune: neleg c este o diminea numai bun de prelungit som-nul. De fapt, neleg c eti destul de obosit. Cred c i eu la vrsta ta am trecut prin o astfel de perioad. Nu este uor s rezolvi toate problemele singur... Sunt alturi de tine i in foarte mult la tine n acel moment, mama a rmas surprins de pofta de via a Andreei, care s-a simit neleas.

    Corina s-a simit jignit de colegii si. Prietena Corinei ar putea spune: deci au rs cnd te-ai mpie-dicat. Trebuie s te fi simit jignit de comportamentul lor. Nu a fost un gest frumos din partea lor. i eu am trecut prin aceast situaie i te neleg. Ai vreo soluie pentru ceea ce s-a ntmplat? De multe ori ncercm s rezolvm problemele interlocutorului, cnd de fapt rostul comunicrii este acela de a-l ajuta pe cellalt s gseasc singur soluia.

    3. Ascult nevoile exprimate sau neexprimate Andrei vine obosit de la lucru i se aeaz pe

    SFATURI PRACTICE - UTILE

    nva s asculi (II)Articol semnat de Mrzac Diana - Maria

    Asistent Director Fundaia Alinare

    continuare n pag. 8

    7

    135 MAI 2014 - interior.indd 6 29.05.2014 03:42:56

  • Evitai s v grbii s vorbii! Aa cum am nvat: ascultai, ascultai, ascultai i apoi nelegei vorbitorul nainte de a-i raspunde.

    Autorii unei cri foarte bune: Gary & Joy Lun-dberg, scriau la un moment dat: Atunci cnd eti mpcat cu tine i eti mulumit de propriul tu sistem de valori, poi asculta, poi nva i poi accepta sau respinge ceea ce spun sau fac alii, mult mai usor.

    Comunicarea are trei dimenisuni la fel de impor-tante i necesare n viaa noastr:

    Dimensiunea spiritual - comunicarea Dumnezeu - om,

    Dimensiunea uman - om - omDimensiunea interioar - cu sinele

    Putem nva multe prin-cipii de relaionare pe toate cele trei dimensiuni, dac ne vom lua timp s nvm de la Dumnezeu, Creatorul vieii noastre. Validarea n domeniul comunicrii se refer la acea aciune de a deschide ua ce-luilalt i a-l primi n comunicare. Aceast invitaie la o comu-nicare sincer i onest este exprimat chiar i n Sfnta Scriptur: Iat Eu stau la u i bat. Dac aude [ascult] cineva glasul Meu i deschide ua [rspunde] voi intra la el,

    voi cina cu el, i el cu Mine [comunicare eficient]. Apoc. 3,20.

    Iat alte cteva sfaturi biblice bune de urmat:Ferete-i limba de ru, i buzele de cuvinte

    neltoare! (Ps.34,13)Nu te grbi s deschizi gura, i s nu-i rosteasc

    inima cuvinte pripite naintea lui Dumnezeu; cci Dum-nezeu este n cer, i tu, pe pmnt, de aceea s nu spui vorbe multe. (Ecl.5,2)

    Cel ce umbl n neprihnire i vorbete fr vicleug, cel ce nesocotete un ctig scos prin stoar-cere, cel ce i trage minile napoi ca s nu primeasc mit, cel ce i astup urechea s n-aud cuvinte setoa-se de snge i i leag ochii ca s nu vad rul, acela va locui n locurile nalte; stnci ntrite vor fi locul lui de scpare; i se va da pine, i ap nu-i va lipsi. (Isaia 33, 15,16)

    Felul vostru de vorbire s fie: Da, da; nu, nu; ce trece peste aceste cuvinte vine de la cel ru. (Mat.5:37)

    Adu-le aminte de aceste lucruri i roag-i fierbinte, naintea lui Dumnezeu, s se fereasc de cer-turile de cuvinte, care nu duc la alt folos dect la pieirea celor ce le ascult. (2 Tim. 2:14)

    Cci cine iubete viaa i vrea s vad zile bune s-i nfrneze limba de la ru i buzele de la cuvinte neltoare (1 Pet. 3:10)

    Nu trebuie s fii comediant sau actor pentru a putea iniia o conversaie cu uurin, este nevoie doar s asculi cu atenie ceea ce i se transmite i s intervii atunci cnd este cazul. Pe lng acestea, o atitudine prietenoas, deschis, care s transmit interes i curi-ozitate, este binevenit!

    V dorim relaii mplinite i mult nelepciune n comunicare!

    -va urma-

    Arta... de a vorbi Exist un timp de ascultare i unul de vorbire. De

    aceea, pentru a nelege mesajul celeilalte persoane i a-i oferi ocazia s vad c ne pas de ea, este bine s apelm la ntrebri ajuttoare: Cum...?, Unde...?, Cnd...?, Ce crezi c e de fcut?. De asemenea, repetarea celor spuse de interlocutor, sunt un bun aju-tor n comunicare.

    Atunci cnd dorim s rezolvm o problem, cele mai nepotrivite ntrebri (dac noi suntem iniiatorul comunicrii) sunt: cele care nasc n cellalt dorinta de a se apra, n loc de a rezolva problema sau dile-ma: de ce (nu ai splat vasele de ex)...?, cine... (a lsat ua deschis, sau a spart vaza, de ex.)? n loc s abordm astfel de ntrebri am putea s exprimm sincer, dar ntr-o manier deschis i pozitiv sentimentele pe care le trim cu privire la un eveniment. De ex. M simt att de obosit nct mi-ar fi prins bine dac i-ai fi luat timp s speli vasele, sau M simt vulnerabil cnd tiu c ua este deschis, te rog s ai grij s ncui ua sau m simt att de trist pentru c s-a spart vaza aceasta - o pri-misem de la o prieten bun. Acest fel de comunicare i ofer celuilalt ansa de a se simi n siguran dac i recunoate greeala, s i ctigm sprijinul pentru mai departe, iar nou ne devine mai uor s acceptm pierderea, s iertm, i s mergem mai departe, ctignd atenia celuilalt.

    Arta de a... comunicaPe traseul acesta ntre a vorbi i a asculta am

    vzut c apar multe bariere, care pot afecta nu nu-mai un dialog, ci o relaie. De aceea este bine s ne lum timp s nelegem motivaiile noastre i ale celui-lalt i s ndreptm comunicarea pe un traseu benefic ambelor pri, n funcie de ct suntem de dispui s nelegem pe cellalt, i s l apreciem. Aceasta poate fi ntr-adevr o art, deoarece, ca n orice alt domeniu, prin comunicare:

    - nvm s fim disciplinai i s cerem disciplin - amabilitate, politee, respect, fermitate

    - se produce un schimb de experien i valoare - prin relaionare.

    n concluzie, orice om are nevoie s i se recunoasc valoarea personal, sentimentele sale i influena pe care o are n viaa celorlalti.

    Punei anumite limite atunci cnd v simii manipulai. Despre cum ar trebui s limitm manipu-larea i ce principii ne pot ajuta n acest sens, vom vorbi ntr-un articol urmtor.

    Atunci cnd ncercm s manipulm, lucrurile cu siguran vor iei la suprafa mai devreme sau mai tr-ziu, lucru care va ncheia orice alt posibil comunicare, cel puin pentru o vreme, sau se va restrnge la o for-malitate dur.

    Atunci cnd comunicm cu sinceritate, spunnd adevrul, cellalt va fi mult mai dispus s valideze (ac-cepte) comunicarea.

    Lasai mintea s judece nainte de a vorbi! Fr s ne dm seama putem rni pe cellalt sau i putem tirbi imaginea de sine!

    Fii creativi n comunicare, evitai crisparea, fii maleabili!

    SFATURI PRACTICE - UTILEcontinuare din pag. 7

    8

    135 MAI 2014 - interior.indd 7 29.05.2014 03:42:56

  • ...::: Un mod de via: Asociaia Ridic-te i umbl :::...

    RIDIC-TE 9

    n timpul unei btlii, un general a hotrt s atace, dei armata sa era cu mult depit numeric de cea inamic. El era ncreztor n victorie, dar oamenii si erau cuprini de ndoial.

    n drum spre cmpul de lupt s-au oprit la un altar. Dup ce s-a rugat mpreun cu soldaii si, generalul a scos o moned i a zis:

    - Voi arunca acum moneda. Dac nimerete capul, vom ctiga, dac e pajura vom pierde. Acum e momentul pentru ca destinul s ni se arate.

    A aruncat moneda n aer. Toti ateptau cu nerbdare s vad ce le-a hotrt soarta. A ieit capul. Soldaii au rsuflat uurai i, plini de ncredere, au atacat armata inamic i au ieit victorioi.

    Dup btlie un locotenent remarca:- Nimeni nu poate schimba destinul!- ntr-adevr! i-a replicat generalul i i-a artat locotenentului moneda. Aceasta avea capul

    pe ambele pri.Drumul sau... destinaia?Ce este mai important? Traseul sau momentul cnd ajung la destinaie? nchipuii-v o as-

    censiune pe munte. Ai vrful de atins i eti pregtit pentru a-l cuceri. Te sun telefonul cnd eti aproape s ajungi. O urgen te cheam napoi la poalele muntelui. Ce spui? Aa?: N-am fcut nimic! Am urcat n zadar! Timp pierdut! Eec total! Sau: A fost extraordinar! A fost un traseu plin cu frumusee! N-am ajuns n vrf, dar am fost aproape. Ce privelite! Ce aer i ce culori mi s-au dat n dar! A meritat!

    Dou perspective, dou atitudini, dou drumuri ale vieii. Pentru unul evenimentul atingerii vrfului este important, pentru cellalt traseul este totul.

    Cnd dizabilitatea vine peste noi, fie c este dobndit sau nnscut, putem merge pe una dintre cele dou variante de via. Dar fii ateni! Una dintre ele este fals! Faptul c nu putem s mergem i fotoliul rulant ne ine s nu ajungem la vertical, nu nseamn c viaa nu i-a atins scopul. Este un traseu pe care l putem parcurge i s culegem frumusei de via inimaginabile. Acest proces al parcurgerii vieii n aspectele ei dominante este fundamental! i nu sunt vorbe goale! Ci o realitate n care ne ancorm viaa. Gndim, comunicm, simim, alegem, dm valoare clipelor, cntm, ne bucurm, influenm pe alii, ne rugm, sperm, sunt tot attea realizri n proces din care rezult viaa. Vrful, sau mai bine zis ridicarea n picioare din crucior, venirea luminii n ochii care n-au vzut niciodat, sau care n-au mai vzut de mult, va fi atins cu certitu-dine pentru a fi aruncat o funie pentru cel care crede c vom ajunge sus i, mai ales, pentru cel care Crede n Cel care ne trage spre nlimi. Important este atitudinea pe traseul vieii i ct de bine suntem prini de funia credinei. Drumul este totul. Restul este decor.

    Justificare- Nu-i corect, spune locotenentul. Unde este posibilitatea hazardului? Tensiunea vieii este

    dat de alternativ, de cele dou variante, bine i ru. - E foarte corect locotenente, i replic generalul. Cnd vezi c binele iese i din ce este

    favorabil i din ce este nefavorabil, atunci viaa are garantat victoria. Nu neputina mi d eecul, ci atitudinea neputinei. Nu un numr mic de ostai garanteaz nfrngerea. Ci atitudinea, loco-tenente. Vezi tu, oamenii, cu atitudini n alb i negru, cred c viaa este frumoas doar cnd i merge bine, iar cnd suferi viaa este de aruncat. Fals! n suferin se formeaz caracterul i n atmosfera aceasta se triete adevrat. Pentru mine viaa, oricum ar fi, are aceeai semnificaie pe ambele fee ale monedei: victorie!

    -sfrit-

    Atitudinea conteazGEORGE UBA - preedinte

    asociaia Ridic-te i umbl

    135 MAI 2014 - interior.indd 8 29.05.2014 03:42:56

  • TALENTUL10

    REVISTA MPREUN

    dedicat pentru Li Coca, Gnescu Cornelia, Turlea Diana, Floarea Carmen, Iatan Marioara,

    Stan Violeta, Stan Ion, Petreac Valentin i Petreac Gabriel.

    n fiecare ziFil cu fil te deschizi,

    Credincioii apropii la rugciuneS mplineasc doar fapte bune.

    Revista mpreun Credincioii i adun.

    Ajut pe cel trudit. Odihnete pe cel obosit.

    Deschizi cu credin inima, ntreti cu dragostea ta,

    Oferi: mngiere, povuire. Cluzeti mereu prin rbdare.

    O revist minunat. Cu iubire ne ateapt.

    Drumul arat spre mntuire. mpreun suntem... ce fericire!

    Minc Elena Gabriela Alexandria

    OAMENII DE LNG NOI

    Omului cnd i merge bine, cnd de bani dispune,Prieteni i sunt cu toii, chiar i dumanii

    Toi i sunt alturi i i spun c mult l iubesci promit c niciodat ei nu-l prsesc.

    Ce fericit se crede omul cnd nconjurat se vede,De muli prieteni, ce de lng el n-au s plece,

    Inima i salt de bucurie cnd vede ct l iubesc,Cei care i sunt alturi i-i spun c nu-l prsesc.

    Dar iat c omul nostru un necaz pete,Nu-i mai merge bine i deodat singur se gsete,

    Cci prietenii ce-i promiteau iubire, cu toii au plecat.i iat-l acum singur, l-au prsit precum hoii.

    Iat c atunci cnd ai probleme, cnd i merge ruTe prsete uneori i cel mai bun prieten al tu.

    Aadar s fim ateni cnd celor din jur ncredere acordm.i cu prieteni i prietenii false s nu ne nconjurm.

    Popescu Nicoleta Bughea de Jos - Arge

    BOGIA

    Nu uita eti om bogati de Isus nsemnatNu ai aur sau argint

    Ci pe Isus c te-a iubit.

    Nimeni nu triete ca tieEti un rod al Celui ce vine

    Eti un gnd al lui IsusEl e garantul tu de sus.

    Pe Cuvnt sfnt te bazeziEti genial cnd crezi

    Chiar de primeti o loviturCnd cel ru o d cu ur.

    Dup nori negri i furtunLupt!... va veni i veme bun

    Dac vei plnge neajutoratEl, Dumnezeu, va terge rul lcrimat.

    n orice lucru foarte greuAdu-i aminte de DumnezeuRstignirea, natur vrjmaEa ne poate elibera ca ans.

    Va terge lacrima de pe obrazul tuFiindc te iubete Mntuitorul tu.

    Petric Lupu igneti - Teleorman

    NDEMN

    De vrei s fii un bun samaritean ajut-l pe cel necjit

    aa precum Domnul Iisus ne-a ajutat i ne-a iubit.

    De vrei s fii un bun samariteans druieti mcar din cnd n cnd

    mcar o hain i un pic de pine celui srac, gol i flmnd.

    i s nu uii c druind ctigi mai mult dect gndeti

    de vrei s fii iubit de Domnuli tu cretine s iubeti.

    Iar tu care ai fost czut i te-ai aflat neajutorat gndete la ce ai greit

    i schimb-i viaa neaprat

    S nu uii frate nici o clip pe cel care te-a ajutat

    s-i mulumeti din inim i s-l respeci cu-adevrat

    S ne rugm la Creator cu ndurare s ne ocroteasc

    de cel viclean, perfid i ru pe-al vieii drum s ne fereasc.

    Cucu Mitic Botoani

    RIDIC-TE I UMBL

    ntr-un ctun ndeprtat.Se iubeau o fat i-un biat.Ei niciodat nu s-au ntlnit.

    La telefon povestea i-au spusNu tiau cum s fac Ca ei doi s se vad.

    Multe lacrimi au vrsatSe iubeau cu adevrat

    Era o iubire sincer i curat.Dintre un biat i o fat

    Dar din ntmplare au aflatC clubul Ridic-te i umbl s-a nfinat

    Ei doi ntlnire i-au dati n club au intrat.

    Oamenii cu aplauze i-au primitDar ce pcat, fata nu vedea

    Biatul nu mergea Dar nu siau lsat, iubire i-au jurat.

    Biatul cu ochii nlcrimaiPe fat de mn a luat.

    i cu vorbe dulci i-a spus:Iubito tu vei fi picioarele mele

    Iar eu voi fi ochii tii mpreun vom fi,

    Pn Domnul va veni.

    Chit Adriana Rchitoasa - Bacu

    Tale

    ntu

    l... Cre

    aia

    ta

    135 MAI 2014 - interior.indd 9 29.05.2014 03:42:56

  • TALENTUL 11

    Talentul...nu cunoastehandicap!

    EU SUNT EU!

    Trebuie s m prezint?Pi, atunci s nu v mint!Eu sunt eu, c-aa sunt eu

    i aa am fost mereu.Mini, picioare, cap i gt

    Burt, nas i cam att.A, ba nu, am i urechii-o fa pe stil vechi.

    Unii spun c sunt deteptTreaba lor, eu mai atept.

    Alii spun c am talentSe neal, evident!

    Unii spun c sunt haiosE o glum, serios!

    Alii spun c sunt frumosEvident c sunt, pe dos!

    Aadar i prin urmareCe-i atta zarv mare!

    Eu sunt eu, c-aa sunt eui aa am fost mereu!

    Florian Petrache Puchenii Mari - Prahova

    AM UITAT

    M doare sufletul i plng Cnd vd atta suferin, M doare pieptul i oftez

    Cnd vd c nu mai e credin.

    Pe cruce Doamne noi Te-am pus i Te-am scuipat i injurat

    Iar Tu pe toi Tu ne-ai iertat i multele pcate ni le-ai luat.

    O lume strmb s-a fcut Cristoase cnd ai nviat i noi de Tine am uitat

    i multele pcate noi le-am luat.

    Ce zice omul suferind Cnd vede atta nedreptate:

    O Doamne s m ajui din plin, C fratele nu vrea, nu poate.

    De sus din cer Doamne ne vezi, Ne cntreti, ne judeci

    i atepi c trupul nostru e muritor, Dar sufletul... rspunztor.

    Ne judeci Doamne i ne dai Pedeapsa ce ni se cuvine Dar vin odat pe pmnt C omul a uitat de Tine.

    Sorinel Vlad Bumbeti - Jiu

    DOAMNE!

    Am o singur-ntrebare,S-mi rspunzi, c mult m doare!

    ara noastr, mndr floareAa deodat ea dispare?

    C am ajuns la captul puterilor,De numrul mare al durerilor

    i ce dureri!

    Cnd vine iarna ne ngroapCu case cu tot,

    Cnd vine vara ne nneacCu case cu tot!

    Doamne! Cine poart vina,C viaa-i nepstoare

    Cu cei din case, de pe-ogoare?Nu-i nici mil, nu-i nici frnVezi cum toate se drm!

    i ncepe tragediaOamenilor n comunC aa-i n Romnia!

    Nu se vede unde-i vina.

    Telefoane de tot felulC e vinovat guvernul

    C las oamenii s moarRomnia mndr ar!

    Uite-aa mi-a fost dat mie,Cu oricare tragedie

    S compun o poezie,Cei cu adevru-n mnn instan se amn.

    Se amn iar i iarOare pentru-a cta oar

    i de ce doar ei s moarRomnie mndr ar!!!

    uteu Magda SighioaraACCEPTAREA

    Doamne tu eti mareTu accepi pe oriicare

    Chiar ri de am fiTu tot ne-ai mai iubi.

    Noi suntem aa de riDar Tu Doamne ne accepi

    Chiar aa de ri cum suntemLa Tine ne primeti i ne iubeti.

    F-ne Doamne s ne acceptmS ne iubim ca fraii

    S ne acceptm ca copilaiiAa cum ne accepi i Tu.

    Ilie Ionu Cosmin Strejnic - Prahova

    NTOARCE I OPRETE TIMPUL

    ntoarce Doamne timpul o clipS pot atinge Copilria cu o a gndului aripS cred n buntatea lumii i s am speran

    C o s pot merge pe picioare n aceast via.

    ntoarce Doamne timpul ca pe o fil de carteS nu-mi par Adolescena att de departeOchii i faa de fericire s-mi strluceasc

    Creznd c orice vis i dorin o s mi se ndeplineasc.

    ntoarce Doamne timpul ca pe o frunz a toamneiS gust din Tineree aroma iubirii i a nebuniei

    i fiecare zi poate s fie o mare ncercare pentru ceea ce vineCci dup fiecare ru poate fi i mai bine.

    Copilria, Adolescena i Tinereea adunate ntr-o cunun

    Creau imaginea c viaa mea cu tot ce avea era bunAnii au trecut lund cu ei amintiri bune i rele

    Azi m simt singur cu gndurile i problemele mele.

    Trezndu-m n miez de noapte adulmecnd frmntrile meleM rog la Tine Doamne, privind pn n zori la stele

    Oprete Doamne timpul ca btrneea s nu m doboareS pot spera c dup ploaie e soare chiar de viaa-i trectoare.

    Vali Fencea Ciutelec Bihor

    Tale

    ntu

    l... Cre

    aia

    ta

    135 MAI 2014 - interior.indd 10 29.05.2014 03:42:56

  • ANUNURI

    Anonim Vnd Ford Mondeo, l poate conduce orice persoan cu handicap locomotor i este omologat i nscris n

    Romnia. Are geamuri, oglinzi i nclzire electrice, ABS, este super dotat. ITP 26 martie 2014 - 25 martie 2016. Pre negociabil. Tel. 0741-043353

    ofron Haragaofron Haraga, 39 de ani, din Bucureti, absolvent al Postlicealei Sanitare Balneofiziokinetoterapie-Masaj n

    cadrul Centrului colar Special Regina Elisabeta 1, Bucureti, sunt o persoan nevztoare complet. Doresc mult de tot s lucrez ca maseur n ar sau strintate. Rog seriozitate maxim. M putei contacta la urmtorul numr de telefon: 0746-609925.

    Ionel M numesc Iftimie Ionel Titel, am 32 ani, sunt din Tecuci, jud. Galai. Am handicap gr. 2, diabet zaharat tip 2,

    insulino-dependent. Am amputaie gamba stng, treime medie, de 8 ani. Am un ajutor de handicap de 230 Ron. Nu am alte venituri.

    V rog mult, dac vrei i dac avei bunvoina s m ajutai s mi cumpr o protez. Proteza pe care o port eu acum e crpat, iar degetul de la protez este rupt. Merg ru cu ea. Cont: RO45BRDE180SV32631911800 deschis la BRD.

    Potropopu VasileVreau s propun cititorilor revistei MPREUN, crora la place scrisul i vor s mai ctige ceva bani scriind

    articole, s m contacteze pentru o eventual colaborare, la adresa: [email protected] Pentru a v face o idee despre cum ar putea fi articolele, putei vizita site-ul meu: http://www.scuter-electric.com/

    Articolele trebuie s fie originale, ne putem inspira de pe net, dar nu avem voie s copiem fraze ntregi, articolul trebuie s aib o anumit lungime (450-550 de cuvinte) i bineneles c trebuie scris pe o anumit tem.

    i doresc mult sntate i succes n tot ce i-ai propus. MihiSunt o persoan ce am suferit de mic copil. Boala m-a fcut s nu am un viitor n lume. Cer s fiu ajutat de

    oamenii cu suflet pentru a putea s am locuina mea, fiindc nu pot sta cu prinii: m alung, beau, am viaa grea... mai ales tata e un om dur. Am loc de cas dar mi trebuie bani de materiale, suma de 3.000 de euro, toat valoarea casei. Cont RO73BTRL05601201375073XX. Tel. 0747-552667

    Ioni Vasile - Cscioarele (Giurgiu)Vnd cru electric, stare f. bun de funcionare, acumulatori i ncrctor noi, are lumini, avarii, bun i pentru

    persoane mai corpolente. Pre 1.500 Ron. Tel. 0246-259801 AnonimVnd scaun cu rotile BREEZY, Provenien GERMANIA stare bun de funcionare. OFERTA 350 RON Tel.

    0744-262921Dorcu Tiberiu - Roman (Neam)Vnd pict (main de scris n braille) Erica. Pre 450 Ron. 0784-036354 i 0753-812536Ion NiculaieM numesc Ion Niculaie, sunt din Poiana Cmpina, sunt persoana cu handicap locomotor (picior amputat),

    doresc achiziionarea unui cru electric de la o persoan care dorete s doneze. Mulumesc din suflet anticipat. 0730-236111.

    ElizaSunt o tnr necstorit, singura ntreintoare a mamei mele cardiace, ce acum eu am nevoie de o

    intervenie chirurgical foarte urgent pentru a-mi fi scoas splina. Costul operaiei este 20.000 lei noi, deoarece patronul nu mi-a pltit asigurrile de sntate, de aceea am nevoie de un ajutor umanitar pentru a-mi putea fi salvat viaa. Pot fi contactat la tel: 0758-659460 pentru a v oferi mai multe amnunte i contul umanitar pentru cine m poate ajuta. Nu e o glum. nlcrimat, rog seriozitate.

    Nota redaciei: Responsabilitatea corectitudinii informaiilor din anunuri, aparine n totalitate autorilor!

    .....Anunurile redaciei..... ..... Anunurile redaciei..... ..... Anunurile redaciei.....

    12

    .....Anunuri de la cititori..... .....Anunuri de la cititori..... .....Anunuri de la cititori.....

    INVITAIE APELTe-ai gndit c viaa ta e un roman? Poate n-ai cutezat s-o priveti aa, dar acesta este adevrul.

    Pentru muli cititori ai revistei noastre, experienele de via relatate n ea sunt aa de binefctoare. Poate i pe tine te-au ncurajat sau i-au oferit sfaturi bune. i experiena ta de via conteaz pentru

    noi. Nu te gndi c este nesemnificativ, pentru c nu este aa. Nu despre lucruri spectaculoase inem s scriem, ci i de cele mici, dar care ne ncurajeaz. Un mic succes pe care l-ai obinut n lupta cu viaa, poate fi i pentru noi o ncurajare.

    Nu ezita s ne scrii despre viaa ta, care poate i se pare nesemnificativ, dar care pentru noi poate fi un adevrat izvor de ncurajare i mngiere.

    135 MAI 2014 - interior.indd 11 29.05.2014 03:42:57

  • PAGINA TA

    .....S ne rugm pentru..... .....S ne rugm pentru..... .....S ne rugm pentru.....nc de la nceputul apariiei revistei, am

    primit cu mare bucurie sugestia voastr de a exista o asemenea rubric n cadrul revistei noastre i cu mare bucurie con-semnez alte cereri de a ne ruga mpreun pentru ceva sau pentru cineva anume.

    S ne rugm din suflet pentru cei dragi: Titi Rooga cu familia, din Poplaca, Sibiu; Gigi Damian cu familia i toi fraii de la biserica din Sadu, Gorj; Mihaela i Nelu Petrache din Vaslui; Dnia Mir-cea i Camir Mioara, din Rdcina; Au-rel Burcea cu familia; pentru sponsorii revistei i pentru toi cei triti, singuri i suferinzi.

    Sorinel Vlad - Bumbeti-Jiu S ne rugm pentru toi prietenii

    notri cu dizabiliti. Iordache Ionel Marius - Viioara (Constana)

    S ne rugm pentru sponsorii revistei, pentru Aurel Burcea i familia lui, pentru Anioara Bologa i scumpa ei mam, pentru Maria Ghiordnescu, pentru Neli din Tulcea. i pentru toi cei ce sufer s v dea Dumnezeu mult sntate.

    Chit Adriana - Rchitoasa (Bacu)

    Dup cum bine vedei, revista a aprut iari. Mulumim tuturor sponsorilor, tiui i netiui, tuturor acestor oameni minunai care ne-au ajutat dezinteresat n toi aceti ani (mulumim din suflet) i s continum s

    ne rugm ca Bunul Dumnezeu s continue s lucreze la inima oamenilor, astfel ca re-vista s apar i n viitor.

    Burcea Aurel Peretu (Teleorman)n ultimul timp s-au mai deschis

    noi filiale ale asociaiei Ridic-te i umbl. S ne rugm pentru ntlnirile din Bucureti, Ploieti, Sinaia, Trgovite, Constana, Bacu, Galai, Alexandria, Brlad i Buzu, precum i pentru oame-nii de suflet care vor s nfiineze filiale i n alte judee (n viitorul apropiat Iai, dar pregtim i n altele)

    Burcea Aurel Peretu (Teleorman)Datorit Lui, escarele mi s-au nchis.

    Mulumesc celor care s-au rugat i m-au sftuit. Rog s fiu susinut n continuare n rugciune.

    Burcea Aurel Peretu (Teleorman)(Oare din 3.000 de primitori ai revistei, doar...

    att de puini contientizm importana i necesitatea rugciunii? Doar... att de puini nelegem i credem c atunci cnd mai muli se roag, Dumnezeu lucreaz? (Mat. 18:19)

    Asociaia i Biserica Ridic-te i umblAsociaia si Biserica Ridic-te i Umbl Bucureti

    ureaz membrilor i voluntarilor care srbtoresc ziua de natere n lunile mai & iunie, un sincer i clduros La muli ani!, mplinirea tuturor dorinelor i Dumn-ezeu s i binecuvnteze din belug i nencetat: Florian Ciprian Anghelu, Georgeta Arsene, Radu Atodir-esei, Iulian Sorin Brsan, Petre Booi, Liviu Chiran, Florian Coporan, Brndua Covaci, Cretburg Cris-tian Gabriel, Didica Diaconu, Maria Mioara Doroftei, Benone Mihai Furtun, Alexandru Ghetea, Sorin Mihai Gndac, Mariana Iacobescu, Elena Ionacu, Denisa Mirela Ioni, Corina Lucia Livadaru, Pavel Luduan, tefan Lupei, Cristian Maria, Israel, Mar-ian Marin, Ionu Mrzac, Elena Meirou, Marian Meirou, Irina Georgeta Modreanu, Cecilia Moei, Anamaria Nichita, Nicu Oane, Laurian Oprea, Ange-la Papuc, Marian Pavel, Elena Olimpia Ptracu, La-vinia Luminia Popa, tefan Popescu, Tiberiu Rou, Niculina Teleag, Costina Tudorache

    Liviu Tudoroiu &Daniela Jercan - BucurestiLa muli i fericii ani!, pentru prietenul nos-

    tru Neluu Petrovan (19 mai) din Ocna ugatag, jud. Maramure. Te mbrim cu drag!

    Chit Adriana - BacuDoresc s transmit prietenilor mei de suferin

    care mai adaug un trandafir n buchetul vieii n 1 iunie Ordace Veronica din Vaslui, 7 iunie Neacu Viorica din Petroani, Bologa Anioara din Mehedini. Dragii mei, v doresc s v dea Dumnezeu tot binele din lume, mult sntate, mult putere i un buchet de trandafiri

    parfumai ca sa v mparfumeze viaa. La muli ani!Ordace GeorgeLa muli ani! cu mult sntate pentru soia

    mea, Veronica Ordace (1 iunie). Te iubesc i sunt alturi de tine, aa cum am fcut de 29 de ani petrecui mpreun. Te iubesc!

    Neacu Anghel & ClaudiuPe data de 7 iunie, soia mea, Viorica, va mplini

    o frumoas vrst (60 ani), iar pe data de 10 iunie, vom mplini 25 ani de cstorie (nunta de argint). Cu aceast ocazie, soul Anghel i biatul Claudiu, i dorim mult sntate, fericire, ct mai muli ani mpreun i-i dorim toi trandafirii din lume. Cu drag, Anghel i Claudiu.

    Neacu Anghel & VioricaFamilia Neacu Anghel i Viorica, dorim bunei

    noastre prietene, Lenua Poran, care pe 13 iunie va mplini o frumoas vrst, i dorim mult sntate, fericire i un clduros La muli ani!.

    .....La muli ani!..... .....La muli ani!..... .....La muli ani!..... .....La muli ani!.....

    13

    135 MAI 2014 - interior.indd 12 29.05.2014 03:42:58

  • GNDURI

    Dinescu Emilia Valea Stnii - Arge

    Ai citit Marcu cap. 10? Spune c Isus l-a privit cu duioie i l-a iubit. Aa scrie, l-a iubit.

    Isus te iubete i pe tine. Nu conteaz dac eti bogat sau srac, urt sau frumos i nici naionalitatea. El te iubete. Te nelege. Nu o spun eu, ci Biblia. n momentul acesta tu eti cel mai important pentru Dumnezeu. Tu cu luptele tale, cu eecurile tale, con-flictele, ndoielile i incertitudinile tale; tu, cu defecte-le tale de caracter i cu temperamentul irascibil, eti obiectul dragostei i duioiei Lui. Poate c n vreun moment al vieii tale vei simi c nimnui nu-i place de tine, c viaa i-a refuzat ocaziile pe care le-a oferit altora, c lumea nu te accept. Poate c nici tu nu te placi, dar El este chiar lng tine, gata s te ajute, s te salveze i s-i dea valoare.

    (...)Era pe Golgota o cruce cu msurile... mele, cu

    numele meu, pregtit pentru mine! Dar... n acea dup amiaz trist, ISUS purta crucea mea, eu eram acela care merita s moar, dar EL m-a iubit att de mult nct a decis s moar n locul meu i s-mi ofere dreptul la via, drept pe care EL, ca om, l cuce-rise! CUM S NU TE OPRETI S TE GNDETI LA NSEMNTATEA UNUI ASEMENEA ACT DE IUBIRE!!! Cum a putea avea curajul s nu iubesc pe Cineva care m iubete aa de mult!!!

    (...)Omul nu vrea s moar, i totui cineva tre-

    buie s moar. Cineva trebuie s plteasc preul pcatului n locul fiinei umane. Aici intervine ntr-un mod minunat Fiul. El spune: Tat, omul merit s moar pentru c a pctuit, dar nainte de a executa sentina vreau s merg pe pmnt ca om i s triesc ca el, vreau s iau asupra mea natura lui, s triesc conflictele, tristeile, bucuriile i ncercrile lui. De aceea a venit Hristos n aceast lume. El nu a fost doar asemntor cu un om, El a fost om cu adevrat. Ca tine i ca mine. A avut aceleai lupte pe care le ai i tu uneori: S-a simit singur i neneles, ca tine; a trit ispitele tale. Din acest motiv, i nu pur i simplu pentru c e Dumnezeu, El dorete s te iubeasc i s te neleag. El nu vrea s te judece i s te con-damne, ci vrea s te mntuiasc!

    (...)Omul care tie c are asigurat viaa venic

    nu se mai teme de moarte. Ascult-i atent contiina cci contiina e bine crescut, de obicei nu vorbete celor care nu sunt gata s o asculte. Nu uita: contiina te sftuiete ca un prieten nainte de a-i fi judector! Ar fi bine s asculi de ea atunci cnd i vorbete prietenete mustrarea de contiin vine de la Dumnezeu. ine minte, contiina i reputaia merg mn n mn, de obicei un om cu o contiina curat are un nume bun. Gndete-te c numele tu reprezint pe cineva. Pe cine?

    Minc Elena Gabriela Alexandria

    Dumnezeu ne-a druit un cadou, cel mai prei-os dar: ne-a oferit viaa venic. mpreun cu El avem rspuns la rugciunile noastre. Inima vibreaz de bucurie, deoarece cu Ziditorul nostru totul radiaz i se transform. Credincioii s fie mai generoi cu aproapele lor. Creatorul mplinete i nmulete roadele noastre pentru c ele sunt sdite n pmntul cel mai bun. Smna faptelor bune ncolete doar atunci cnd soarele Iisus Hristos nclzete sufletele amorite i ocupate de activitile noastre zilnice. Doar Soarele trezete fptura la via i lumineaz cu razele Lui. Astfel credincioii nmulesc talanii fapte-lor plcute lui Dumnezeu. Faptele noastre bune ajut nespus de mult s fim n mpria cerurilor mpreun cu Pstorul cel bun n Paradis.

    Popescu NicoletaBughea de Jos (Arge)

    Trebuie s fim ateni, chiar foarte ateni la pri-etenii care ne stau alturi, care ne nconjoar, c de multe ori prietenii ne nconjoar cu prietenie fals. Ne stau alturi cnd ne merge bine, cnd nu avem probleme, iar atunci cnd avem necazuri, cnd avem greuti ne prsesc i deodat ne trezim singuri n faa greutilor cu care trebuie s ne luptm, fr nici un ajutor.

    i totui avem un ajutor, un foarte mare ajutor, i acesta este Dumnezeu care ne va sta permanent alturi i ne va ajuta artndu-ne ce trebuie s facem pentru a nvinge.

    Albinaru IosifDragomireti (Dmbovia)

    Viaa de cretin nu este o modificare sau o mbuntire a celei vechi, ci o transformare a firii. Se produce moartea fa de eu i fa de pcat i apare o via cu totul nou. Schimbarea aceasta nu se poate produce dect prin lucrarea puternic a Duhului Sfnt. (Hristos Lumina lumii)

    (...)Ar fi bine pentru noi ca n fiecare zi s petrecem

    o or meditnd asupra vieii lui Hristos. S cercetm viaa Sa punct cu punct i s lsm imaginaia s prind fiecare scen i n special pe cele din partea final. Cnd ne ocupm n felul acesta de jertfa Lui cea mare pe care a adus-o pentru noi, ncrederea noastr n El va fi mai statornic, iubirea noastr fa de El va crete i noi vom fi tot mai mult ptruni de spiritul Su. Dac vrem ca n cele din urm s fim mntuii, trebuie s nvm lecia rbdrii i a umilinei la piciorul crucii. (idem)

    (Nota redaciei: M ntristeaz faptul c o aseme-nea rubric deosebit tinde iari s dispar din cauza neimplicrii voastre, a celor ce citii aceast revist. Mi-rarea mea rmne: oare din 3.000 de primitori ai revistei, nu se mai gsesc civa care s trimit gnduri pro-prii sau citite care s transmit un mesaj de ncredere, speran, optimism Eu continui s cred c da. Atept!)

    14

    135 MAI 2014 - interior.indd 13 29.05.2014 03:42:58

  • LITERE DE LEGE

    Salariaii care sunt victime ale accidentelor de munc si ale bolilor profesionale pot beneficia, n baza unei asigurri, de mai multe servicii medicale gratuite, precum i de programe de recuperare a capacitii de munc. Ce este asigurarea pentru accidente de munc, cnd i cine trebuie s o ncheie, aflai din materialul de mai jos.

    Asigurarea pentru accidente de munc i boli profesionale este obligatorie pentru toi cei ce utilizeaz fora de munc angajat cu contract indi-vidual de munc, aceast ndatorire fiind reglementat de Legea nr. 346/2002, republicat n Monitorul Oficial, Partea I, nr. 251, din 8 aprilie 2014.

    Mai precis, potrivit acestui act normativ, asigura-rea face parte din sistemul de asigurri sociale, este garantat de stat i cuprinde raporturi specifice prin care se asigur protecia social a salariailor mpotriva diminurii sau pierderii capacitii de munc i dece-sului acestora ca urmare a accidentelor de munc i a bolilor profesionale.

    Prin urmare, sunt asigurai obligatoriu funcionarii publici i toi salariaii ncadrai pe baza unui con-tract individual de munc, indiferent de durata aces-tuia. n acelai timp, vor fi asigurai automat ucenicii, elevii i studenii, pe toat durata efecturii practicii profesionale, dar i omerii, pe toat durata efecturii practicii profesionale n cadrul cursurilor organizate potrivit legii.

    De asemenea, de asigurare beneficiaz inclusiv persoanele care i desfoar activitatea n funcii elective sau care sunt numite n cadrul autoritii exe-cutive, legislative ori judectoreti, pe durata mandatu-lui, precum i membrii cooperatori dintr-o organizaie a cooperaiei meteugreti.

    Mai mult dect att, Legea nr. 346/2002 stabilete c i angajaii romni care presteaz munc n strintate din dispoziia angajatorilor romni au cali-tatea de asigurat, ca de altfel i cetenii strini sau apa-trizii care presteaz munc pentru angajatori romni, pe perioada n care au domiciliul sau reedina n Romnia.

    De asigurare pot beneficia chiar i persoanele care nu sunt angajate n baza unui contract indivi-dual de munc. Este vorba de cei aflai ntr-una dintre urmtoarele situaii:

    asociat unic sau asociai ntr-o societate

    comercial; membriaiasociaieifamiliale; persoaneautorizatesdesfoareactivitiin-

    dependente; persoaneangajateninstituiiinternaionale; proprietari de bunuri i/sau arendai de

    suprafee agricole i forestiere; persoanecaredesfoaractivitiagricole n

    cadrul gospodriilor individuale sau activiti private n domeniul forestier;

    membri ai societilor agricole sau ai altorforme de asociere din agricultur;

    Acetia se pot asigura n sistemul de asigurare pentru accidente de munc i boli profesionale pe baz de contract individual de asigurare, caz n care vor depune la CNPP (Casa Naional de Pensii Publice) o declaraie de venituri i vor comunica, n termen de 15 zile, orice modificare intervenit cu privire la propriul statut.

    De ce drepturi beneficiaz salariaii asigurai?Conform Legii nr. 346/2002, asigurarea are drept

    scop prevenirea accidentelor de munc, dar i reabili-tarea medical i socioprofesional a asigurailor, vic-time ale accidentelor de munc i ale bolilor profesio-nale. n plus, tot n baza acestei asigurri, salariaii care se rnesc la serviciu pot primi bani pe termen lung i scurt, sub form de indemnizaii i alte ajutoare.

    Concret, asiguraii sistemului de asigurare pentru accidente de munc i boli profesionale au dreptul la urmtoarele prestaii i servicii:

    reabilitaremedical i recuperarea capacitiide munc;

    reabilitareireconversieprofesional; indemnizaiepentruincapacitatetemporarde

    munc; indemnizaie pentru trecerea temporar n alt

    loc de munc i indemnizaie pentru reducerea timpului de munc;

    compensaiipentruatingereaintegritii; despgubirincazdedeces; rambursridecheltuieli.

    -va urma-sursa: www.legestart.ro

    Ai avut un accident la munc? (I)

    Afl care sunt serviciile medicale i pro-gramele profesionale de care poi benefi-

    cia gratuitav. DANA BORDEIANU

    15

    135 MAI 2014 - interior.indd 14 29.05.2014 03:42:58

  • internat n spitalul SickKids, conectat la o complicat i spectaculoas main, care imita funciile unei inimi: o inim artificial de tipul Berlin Heart. Erau aproape trei sptmni de cnd ea a fost diagnosticat cu cardiomiopie mrit: inima sa devenise prea mare i nu mai funciona dect la o fraciune din capaci-tatea ei. Tratamentul cu medicamente a rmas fr nici un rezultat. Phenix era pe moarte. Doctorii au nceput operaiunea de a-i cuta o nou inim.

    Ateptarea nu putea fi prea lung n cazul acesta. Familia Borrowman a stat o perioad la hotel, nainte de a gsi un apartament prin intermediul fundaiei Da-vid Foster, o asociaie cu scop nonprofit care ajut financiar familiile candidailor n ateptarea unui transplant. Adrian fcea naveta ntre Toronto i Perth pen-tru a se putea ocupa de magazinul lor de mobil. Robin i cu el se temeau s nu neglijeze prea mult pe ceilali doi copii mai mari ai familiei, Isaiah i Alliyah i i lua cu el ct mai mult posibil. Cu toii se rugau pentru ca Phoenix s nu moar nainte de a fi gsit o inim compatibil. Ei sperau ca ea s aib ntietate naintea tuturor celorlai bolnavi care se aflau n aceeai situaie, dei aceasta li se prea injust. De aceea fceau eforturi s nu se gndeasc la bucuria lor n defavoarea doliului unei alte familii.

    Pentru c a luat decizia s doneze organele Nataliei, Sylvia a declanat o cercetare complex n snul unei duzini de agenii ce furnizeaz organe spita-lelor nord-americane. Dup ce au accep-tat inima fetiei, reeaua Trillium - donaii pentru via, un organism din Ontario, Canada, care administreaz donaiile i grefele de organe, a organizat transferul.

    Echipe de prelevare au sosit la spi-talul din Miami spre prnz. Avnd dimen-siunile unei prune, inima (organul care se conserv cel mai puin - aproximativ ase ore de la ntreruperea irigrii cu snge pn la transplant), a fost oprit printr-o injecie fcut cu o soluie cardioplegic i scoas apoi din pieptul fetiei. A fost apoi introdus ntr-un container steril, i acesta la rndul su a fost pus ntr-un alt container cu ghea, apoi transportat n vitez la aeroport. Pachetul a ajuns

    a dou mame care nu trebuiau s se cunoasc, dar care sunt astzi legate ntr-o manier aa de particular, nct nu sunt cuvinte pentru a o descrie.

    ase luni dup aceast prim ntl-nire n Florida, Sylvia i familia ei, care locuiesc n apropiere de Miami, au mers n vizit n Canada. Au stat la Whee-lers Pancake House and Sugar Camp, la o or sud-vest de Ottawa. Phoenix, acum de patru ani, fratele ei i sora sa mai n vrst, se jucau afar cu Alanis, de 13 ani, o adolescent i, n acelai timp, verioar cu Sylvia. Bianca Tuma, o feti de doi ani, care s-a nscut la 15 luni dup moartea Nataliei, colora un de-sen n cas, sub supravegherea adulilor. Bianca seamn foarte mult cu sora ei decedat.

    Familia Borrowman a invitat pe Sylvia, mpreun cu toat familia ei, s petrec mpreun srbtoarea Canadei la Perth. Acetia mai aveau n plan s viziteze Canada Wonderland i spitalul SickKids din Toronto, unde s-a realizat transplantul de inim cu patru ani n urm. Au hotrt ca Gladys i Alanis s participe la cltorie, deoarece ele au fost prezente i la data decesului Na-taliei. Fetia cu ochi cprui i cu prul crlionat s-a necat ntr-o piscin n data de 9 august 2009, n timpul vacanei pe care familia i-o petrecea pe insula Mar-co, la dou ore de Miami. Natalia avea atunci doi ani. Dup ce petrecuse noap-tea precedent n patul prinilor, era aa nedormit c aproape avea ochii nchii cnd s-a sculat. La trezirea sa, pe la ora 7 i 30, Sylvia a cerut mamei sale i mtuii Irene s o supravegheze pe feti, pentru ca ea s mai poat doarmi puin.

    Nimeni n schimb nu a vzut-o pe Natalia apropiindu-se de piscin. Familia credea c se afl ntr-o sal de baie din care o u ddea pe teras. Irene a scos-o din ap, Gladys, care este infirmier, a ncercat s o reanimeze pn la sosirea salvrii. La spitalul local, inima ei a n-ceput s bat i ea a fost transportat la spitalul pentru copii din Miami, unde a fost pus sub respiraie artificial.

    Dup prima zi de spitalizare, Sylvia tia c Natalia nu se va mai trezi vreodat. In ciuda opoziiei familiei din partea soului, ea a discutat cu medicii privind posibilitatea de a dona unele organe ale fetiei. Cu civa ani n urm, bunica sa a fost salvat cu ajutorul unui transplant de ficat. Era poate timpul s nvee o lecie de generozitate din aceast tragedie.

    La aproape 2.500 kilometri, un copil de 4 luni, Phoenix, era

    O feti a murit. Donarea unui organ provenind de la aceasta a salvat viaa unei alte fetie. Legturi care nu se pot altera s-au creat ntre cele dou familii.

    Robin Borrowman caut n geant de unde scoate un stetoscop. Sylvia Tuma nu l-a remarcat deoarece abia doar ce se ntorsese cu faa ntr-o parte, pentru a se ridica de la mas. ns acest lucru nu i-a scpat lui Gladys, mama sa, care prinzndu-i fata de bra o for s fac o piruet.

    De la transplant, cele dou fa-milii s-au ntlnit pentru prima dat. Au petrecut toat dimineaa ntr-un res-taurant de la Disney World i nu se mai ndurau s se despart. Familia Borrow-man trebuia s ia avionul pentru a se duce la Perth, n Ontario, puin mai trziu, n timpul zilei, iar chelnerii ncepuser s strng masa pentru a se pregti s serveasc prnzul. Era timpul s prseasc restaurantul.

    Apariia stetoscopului era ceva neateptat. Sylvia i Gladys s-au gndit i ele la aceast idee, dar s-au temut s nu par ceva deplasat. i iat c li se ntin-dea acest simplu instrument care s-i permit Sylviei s asculte inima fetiei sale care btea n corpul altui copil.

    Robin i-a dat stetoscopul lui Sylvia i i-a aezat pe fiica sa Phoenix, n vrst de trei ani, pe genunchii si. Sylvia i-a pus n urechi capetele stetoscopului, apoi l-a pus uor pe pieptul lui Phoenix, i-a oprit respiraia i a nchis ochii. A n-ceput s asculte btile uoare pe care le auzea de la micua inim a Nataliei.

    Majoritatea prinilor care sunt de acord s doneze organe de la proprii copii nu afl niciodat cine le-au primit. n Ontario, este interzis s divulgi numele donatorilor i ai celor care primesc orga-nele, ceea ce asigur anonimatul primilor i scap pe cei din urm de sentimentul de obligaie permanent. n ultimul timp ns, internetul d ocazia de a parcurge toate publicaiile sociale i a putea cuta informaii asupra accidentelor i trans-planturilor, precum au fcut i cele dou familii. Demersurile sunt riscante, deoa-rece acestea expun pe cei care ncearc la decepii, dar pot s aduc i reconfort.

    Istoria lui Phoenix i a Nataliei este, nainte de toate, una despre legturile fa-miliale care s-au creat. tiin, spirituali-tate, inovaie, culpabilitate, amrciune, reprouri i iertare se ntreptrund. Aceast ntmplare care depete ima-ginabilul, este despre portretul unui co-pil pe care l-am crezut pierdut i l-am regsit. Este, de asemenea, i povestea

    DE PRETUTINDENI

    continuare n pag. 17

    16

    Robin Borrowman-38, Phoenix-4, i Sylvia Tuma-31

    Legaturi de inimade Lisa Gregoire

    135 MAI 2014 - interior.indd 15 29.05.2014 03:42:59

  • la Toronto n momentul n care chirurgii au debranat inima artificial pentru a o prepara pe Phoenix pentru intervenie.

    Operaia este deja foarte delicat, fiindc trebuia s se in cont printre altele i de compatibilitatea sngelui. Sngele Nataliei era de tip B, iar cel al lui Phoenix era de tip O(zero). Marea lor ans a fost c micuele erau imunologic imature i n acest caz corpurile lor ar fi putut accepta i organe incompatibile.

    Spitalul SickKids este un pionier al transplanturilor de inim ABO incompati-bile la sugari; aici s-a elaborat o tehnic prin anii 1990 i au fost efectuate de atunci 52 de grefe, mai mult dect n ori-care alt spital din lume. Inima bebeluilor este foarte rezistent, deoarece nu au trecut peste ea toate problemele vieii adulte: colesterolul, sarea, fumul de igar, sedentarismul. aptezeci la sut din bebeluii crora li s-au transplantat o inim, sunt nc n via dup douzeci de ani. Este foarte mbucurtor, se

    destinuie cardiologul Anne Dipchand care a participat la aproape 300 de transplanturi de cnd a nceput s lu-creze la spitalul SickKids n 1998. Unii tineri ne trimit i n prezent fotografii de la primirea diplomelor de absolvire. Unul dintre ei m-a invitat chiar s particip la cstoria sa.

    Dup patru luni de la succesul trans-plantului de inim, n timp ce Robin se gndea s scrie o scrisoare familiei do-natoarei, a primit ea nsi o scrisoare.

    Familiile donatorilor sau ale celor care au primit organele, pot s se n-scrie anonim prin intermediul bncii de organe, care va suprima toate datele personale ce ar putea duce la identifi-carea acestora. n general este familia celui care a primit organul care pornete demersul de a-i exprima recunotina, dar Sylvia a luat iniiativa din curiozitate. Scrisoarea sa descria necul fetiei cu foarte multe detalii. Robin a prins i ea curajul s scrie la rndul ei. Cele dou

    mame au corespondat pentru o perioad i, cu timpul, mai muli indici au scpat cenzurii.

    Gsind pe internet articole despre necul Nataliei, Robin a ghicit c ea ar trebui s fi fost donatoarea, vznd i data evenimentului a fost astfel pe deplin ncredinat. A imprimat articolele i le-a pus deoparte pentru a i le arta lui Phoe-nix ntr-o zi. De partea sa, Sylvia oprise pentru moment cercetrile de a identi-fica persoana care a primit inima fetiei sale, cnd mama sa, Gladys, o sun ntr-o sear.

    Am gsit-o! Este o feti. Se numete Phoenix. O am sub ochi. O coleg a gsit-o pe Phoenix n funcie de dat i cu ajutorul informaiilor publicate n pres. Ceea ce Gladys a vzut, era un video aparinnd familiei Borrowman pus pe internet de Fundaia David Foster. Syl-via a cutat adresa potal a lui Robin i i-a scris direct.

    DE PRETUTINDENIcontinuare din pag. 16

    17

    ....Izvorul nesecat.... ....Izvorul nesecat.... ....Izvorul nesecat.... ....Izvorul nesecat....

    Lupta dintre rbdare i nerbdareToate i au vremea lor, i fiecare lucru de sub ceruri i are ceasul lui.

    Eclesiastul 3:1Rubrica Izvorul Nesecat n aceast ocazie dorete s v aduc n atenie Lupta dintre Rbdare i

    Nerbdare, pentru c este tema de actualitate cu care se confrunt toi oamenii om. Cu toii am auzit afirmaia (care este din Biblie): Orice lucru i are vremea lui, dar din pcate nu o mai putem aplica n zilele noastre, ct timp trim n secolul i mileniul vitezei, n evoluie pe toate planurile, i nu poi ine pasul cu ei i sunt foarte grbii n tot, tiind doar dou rspunsuri: acum sau niciodat. Nerbdarea e o boal a ntregii omeniri, care dorete doar acum. Exist n inima omului i niciodat, sau la vremea potrivit, adic s avem rbdare.

    Pcatul a adus n sufletul omenirii egocentrismul i egoismul care au produs multe greeli n via (uneori chiar mari nenorociri), datorit unor alegeri fcute n grab i negndite nainte, ci doar reacie imediat din impulsul simminelor de moment i dorinei de a rezolva problema rapid. Constatm c nu de puine ori, n multe cazuri, o astfel de atitudine i comportament conduce ctre ruin sufleteasc, dezastru relaional i regrete enorme ntrziate i inutile, din cauza aciunilor imediate, conduse de simminte, fr a mai atepta i alte informaii sau ca emoiile s se mai diminueze ca intensitate.

    Dumnezeu ne ndeamn pe toi oamenii s avem rbdare, s ateptm n temere de El la vremea potrivit un rspuns la rugciune bun, de folos, sntos i potrivit fiecruia dintre noi n rezolvarea problemelor.

    Noi, prin nerbdare noastr, parc intenionm s i lum locul lui Dumnezeu, chiar s i dm sfaturi cum ar trebui s ia decizii n favoarea noastr; suntem gata s rezolvm noi problema n locul lui Dumnezeu prin nerbdarea noastr, care se dovedete, de cele mai multe ori, pguboas n final. Uneori, ateptarea rspunsului la rugciune, ntrzierea n rezolvarea problemei, sau lipsa de interventie n viaa noastr provoac ndoiala, descurajarea, tristeea, mnia, suprarea, suferina, durerea, mnia i mhnirea, care apoi pun stpnire pe noi i atunci cutm noi soluii i, n final, apelm la Dumnezeu. Se spune c dac nu ai rbdare, ncearc s ai ndelung rbdare, dac nu reueti, atunci nva s ai rbdarea sfinilor.

    Rbdarea l caracterizeaz pe Dumnezeu i suntem dup chipul i asemnarea Lui, suntem creaia Sa i de aceea suntem datori s fim asemenea Creatorului care ne-a creat, pentru c este perfect, ne vrea doar binele, ne iubete necondiionat i pentru ca a fost, este i va fi Tatl Nostru Ceresc pe Vecie.

    Poate c am trecut prin ncercrile nerbdrii cu oamenii, rezolvarea problemelor, mplinirea viselor i tcerea lui Dumnezeu la rugciunile noastre, dar am constatat c am greit i am pctuit fa de Dumnezeu i oameni. Dumnezeu este bun, rbdtor i ne ateapt mereu, iar acum, ca de fiecare dat, ne face o nou chemare la ndreptare i la cercetare prin a lua o nou decizie n dreptul nerbdrii care ne domin viaa, pentru a renuna la ea i a ne narma cu rbdare i s ateptm, deoarece fiecare lucru i are vremea lui.

    Dumnezeu tie cel mai bine i nu greete niciodat timpul potrivit. V doresc s v narmai cu rbdare.

    -sfrit-Mircea Costel Bratosin Redactor Revista mpreun /

    Director Relaii Publice / P.R. Manager Asociaia Ridic-te i umbl Romnia

    continuare n pag. 19

    135 MAI 2014 - interior.indd 16 29.05.2014 03:42:59

  • POTA REDACIEIDat fiind termenul de trimitere a revistei la tipo-

    grafie, scrisorile, sms-urile, e-mail-urile,... voastre trebuie s ajung la mine pn pe data de 1 a lunii de apariie a revistei.

    V rog mult, pe toi cei care scriei sms, scrisori prin pot sau e-mail, punei-v numele complet i adresa!

    Mulumesc mult pentru nelegere!

    Iftimie Ionel Titel - Tecuci (Galai)Te rog mult d-mi printr-un mesaj un numr de Cosmote

    sau Romtelecom sau sun-m tu la 0765-365533. Din cte tiu, conform legii 448 / 2006, ai dreptul la protez gratuit o dat la 5 ani. Intereseaz-te la Direcia General de Asisten Social i Protecia Copilului din jude sau la CAS din jude.

    Conform legii 263 / 2010, poi primi, pe lng indemnizaia de handicap, i pensie de invaliditate. (Un numr de telefon era bun de publicat i la anun)

    Ilie Ionu Cosmin - Strejnic (Prahova)Drag Ionu, am primit i am citit toate cele ce ai scris.

    M bucur c i tu ai descoperit dragostea i buntatea bunu-lui Dumnezeu. Continu s vorbeti i altora despre El, despre ceea ce ai descoperit. La capitolul poezii mai ai ns de lucrat.

    Morariu Dionisie - Frtuii Noi (Suceava)Apreciez cunotinele pe care le avei din Scriptur, pre-

    cum i dorina d-voastr de a mprti i altora din cele ce cunoatei, ns revista nu a fost i nu este un mijloc de a pro-mova nvtura uneia sau alteia dintre biserici. Revista este pentru oameni cu dizabiliti, pentru a le oferi informaii utile, posibilitatea de a comunica, dar i un sprijin i o speran, bazate pe bunul Dumnezeu i Cuvntul Su. Pentru doctrine ale unei biserici sau alteia exist alte reviste, cri, etc.

    Ctlina Rdulescu, Szab Iuliana - Harghita, Costel Stanciu, Mare Vasile - Bneasa (Galai), Radu Ionu, Irina Modreanu, Ionela, Kerekes Ibolya.

    Mesaje mai lungi sau mai scurte, scrise sau telefonice, ns toate calde i de suflet. Mulumesc tuturor!

    Doresc s corespondeze:MariusM numesc Marius Nicolae, am 30 de ani, ochi cprui,

    1,70 m, 65 kg, am handicap de vedere (vd ct de ct), doresc s cunosc o fat pentru prietenie / cstorie. S aib gr. 2 sau 3. Nu rspund la bip, sms sau numere ascunse. 0765-394685

    Minea Gheorghe - Verneti (Buzu)Sunt cretin adventist, 46 ani, handicap gr. 2, doresc s

    cunosc o persoan sincer i serioas, tot cu handicap gr. 2. Doresc s locuiesc la ea. 0758-331514 i 0785-560423.

    Pescaru OpreaM numesc Pescaru Oprea, nevztor, 58 ani, om de

    afaceri, patron de firm de producie, stare material foarte bun, caut o femeie tnr, cu vrsta ntre 20-35 ani, prolific, fertil, fr vicii, pentru cstorie. Persoanele interesate m pot contacta la 0765-003314, 0766-685984 i 0722-378082.

    ofronBun, m numesc Haraga ofron, am 39 de ani, doresc

    s cunosc o fat de vrst apropiat, n vederea unei relaii se-rioase de prietenie (cstorie). Sunt o persoan sociabil, cu simul umorului, iubesc literatura, muzica bun, sunt ortodox (nu m deranjeaz dac eti de alt religie), am studii superi-oare i sunt nevztor. Persoana care m va contacta a dori s aib un nivel bun de pregtire, s aib rest de vedere. Nr. meu de contact 0746-609925.

    MarianMarian Rujanschi, 30 de ani, din Constana, cretin

    adventist, persoan cu dizabilitate locomotor (picior ampu-tat nlocuit cu protez). Doresc s cunosc o tnr cretin adventist, cu vrsta cuprins ntre 18-30 ani i s aib un handicap asemntor sau s fie valid. M putei contacta la telefon: 0762-649149 i id de mess i email: [email protected]

    Atept recomandri din cadrul Bisericii Adventiste de Ziua a aptea. Rog seriozitate maxim. Mulumesc mult de nelegere. Dumnezeu s v binecuvnteze.

    SorinSunt Sorin, din Gherghia, Prahova, am 46 ani i doresc

    s corespondez cu fete i biei din toat ara. 0730-145717 i 0725-132050

    PetriorM numesc Petrior, am 33 de ani, ochii verzi i sunt

    din Focani. Sunt un tip sociabil, sincer, mi plac cltoriile, plimbrile n natur, pltesc utilitile, fac ordine prin cas, spl vase, nu fumez deloc, beau ocazional i mi-a dori s fiu fericit sufletete tot restul zilelor. 0764-177809

    PetruM numesc Petru, am 43 ani, doresc s gsesc o fat

    pentru prietenie / cstorie. 0755-420665IulianM numesc Iulian, am 40 ani, 1,70 m, 70 kg., fr handi-

    cap, sunt cretin i caut un ajutor potrivit, o fat credincioas. 0735-565356

    ViorelM numesc Viorel i am 45 de ani. Am gr. 2 i mi caut

    jumtatea inimii mele. Cer foarte mare sinceritate. Pot fi sunat la orice or la nr. 0760-300459

    ElenaM numesc Elena i am 46 de ani. Am gr. 1, pe cru, i

    mi caut jumtatea inimii mele. Cer foarte mare sinceritate. Pot fi sunat la orice or la nr. 0763-275103

    BogdanBogdan, 25-26 ani, 1,80 m, 75 kg, tel. 0721-501331 i

    0763-670894GabrielSunt necstorit, mi caut jumtatea mea sau o relaie

    care s nu fie pe termen scurt. Vrsta 30 - 41 de ani. Vreau s gsesc pe cineva pe care s o iubesc cu adevrat. mi place orice fel de discuie n care exist bunul sim. Nu conteaz distana. Dac eti serioas i dac vrei, putem s ne dm ntlnire la tine n ora pe viitor, dac la mine n ora nu poi veni. Vreau s vorbim i s ne cunoatem. Te atept! Mai multe detalii si informaii la ID mess: prietenie_casatorie.matrimo-niale Tel. 0746-775642. Nu rspund la numere ascunse! La apeluri i la sms-uri rspund!

    LaureniuBun ziua. Sunt un biat cu vrsta de 22. A dori s cu-

    nosc o fat de vrst apropiat, cu paraparez spastic sau cu un handicap asemntor, deoarece eu am paraparez spastic. Pentru mai multe detalii sunai la 0763-863735.

    Mihai - BotoaniAm 44 de ani, pensionar gr. 2, caut pentru cstorie o

    tnr cu vrsta pn n 44 de ani. Pentru detalii v rog sunai la nr. 0751-888238

    GigelBun, m numesc Gigel, am 33 ani, sunt gr. 1, doresc

    s comunic cu fete. Care dorete m poate gsi la nr: 0726-923834 sau pe facebook pe numele Gigel Barosanu. E poza cu mine pe cru.

    IlieDoresc s corespondez cu orice persoan pe teme bi-

    blice. 0785-015458 i 0737-073247.AurelAurel, 49 ani, din Focan, cu scleroz multipl, merg pe

    picioarele mele distan de 100 m. Am suflet bun, credincios, stuaie modest, caut doamn cu suflet bun pentru o relaie de lung durat (cstorie). 0733-579407

    ManuelM numesc Dogaru Manuel, sunt din Craiova jud.

    Dolj, am 28 de ani i consider c dragostea nu ine cont de vrst. Sunt persoan cu dizabiliti dar sunt independent, m descurc singur i doresc s cunosc o fat / o femeie cu sau fr dizabiliti (conteaz mai puin) dar s fie independent pentru a ne face viaa mai uoar. Doresc relaie stabil i de lung durat. Dac se va ajunge la cstorie, cu att mai bine. Pentru mai multe detalii m gasii pe messenger. ID: manu.manuel86 (Ochii care nu se vd... se in minte!)

    18

    continuare n pag. 19

    135 MAI 2014 - interior.indd 17 29.05.2014 03:42:59

  • POTA REDACIEI

    pentru cstorie. Telefon 0763-813429Frost Romulus PaulLiceniat, 35 ani, pr negru, ochi cprui, corpolent, cu

    o dizabilitate fizic, caut pentru prietenie doamne, 25-35 ani, inteligente, prezentabile, gospodine, cu anumite dizabiliti fi-zice. Menionez c locuiesc n Iai i pot fi contactat la 0747-040411.

    ignuc Liviu IonuM numesc ignuc Liviu Ionu, am 31 ani, aten, ochi

    albatri, 1,75 m, 75 kg. Doresc s cunosc o fat ntre 25-35 ani, blond, brunet sau aten. Atept s m contactai la nr. 0233-747127.

    AlinBun fetelor, m numesc Alin, sunt din comuna tefan

    cel Mare, jud. Clrai, am 26 ani, sunt brunet, ochi cprui, am un handicap gr. 2, caut o persoan, tot cu handicap gr. 2 sau 3, pentru o relaie de prietenie, eventual cstorie. Tel. 0727-033234. Nu rspund la nr private. Pup dulce.

    IonelM numesc Vieriu Ionel, com Scheia, jud. Iai, am 44

    ani, stare material bun i doresc s cunosc o fat de vrst apropiat, fr vicii i fr obligaii, pentru prietenie / cstorie. 0747-678700. Nu rspund la numere ascunse.

    Nota redaciei: Responsabilitatea corectitudinii informaiilor din anunuri, aparine n totalitate autorilor!

    MarianM numesc Albu Marian, sunt din Alexandria, am 30 de

    ani, am casa mea, am handicap gr. 2 i doresc s cunosc o fat de vrst apropiat, s fie de acord s stea la mine, pentru prietenie / cstorie. 0761-276215.

    Pintilie VasileM numesc Pintilie Vasile, am 45 ani, sunt cretin orto-

    dox, sunt nevztor, am locuin proprie i doresc s cunosc o fat de vrst apropiat pentru prietenie / cstorie. Doresc s fie cretin ortodox. 0755-570941; 0768-208859.

    MariusM numesc Iordache Ionel Marius, am 32 ani, sunt

    cretin penticostal i a vrea s-mi fac prieteni din toat ara, s vorbim despre Cuvntul lui Dumnezeu i despre alte lucruri. Tel. 0734-750257 sau 0743-121297

    Joioiu Marian Plosca (Teleorman)M numesc Joioiu Marian, am 26 de ani, am probleme

    de vedere i doresc s comunic cu fete i biei de vrst apropiat, din ntreaga ar. Pot fi contactat la 0785-710466

    GabrielM numesc Gabriel, am 35 de ani, 1,65 m, 73 kg,

    nvztor gr. 1, sunt cretin adventist, doresc s cunosc o fat serioas, realist, credincioas i s m accepte aa cum sunt. Pentru cstorie. 0742-919482

    CristiDoresc s cunosc o persoan de vrsta mea: 40-43 ani,

    continuare din pag. 18

    19

    .....De pretutindeni..... .....De pretutindeni..... .....De pretutindeni.....

    Cele dou femei i-au telefonat i i-au trimis mesaje timp de un an, pn s-au decis s organizeze o ntlnire n ianuarie 2013 la Disney World. Aceast ntlnire cu familia Borrowman a fost experiena cea mai intens din ntreaga mea via, spune Sylvia. Mai ceva dect o natere. Robin era foarte fericit cci Phoenix poate n sfrit s afle adevrul despre transplantul de inim la care a fost supus; ea sper i c aceast ntl-nire o va ajuta s depeasc senzaia de vinovie c ar fi supravieuit. Ea este uurat s vad c Natalia fcea parte dintr-o familie aa iubitoare.

    Cnd am primit aceast scrisoare care descria dragostea cu care Natalia a fost nconjurat... Ea s-a oprit i a privit-o pe Sylvia, cu ochii plini de lacrimi. Cu inima, noi asociem dragostea, i ea a fost att de mult iubit.

    Cu toii se ateptau ca aceste cu-vinte s o ntristeze pe Sylvia, dar nu. Familia Borrowman nu erau responsabil de accidentul lui Natalia, explic ea. Din contr, ei au permis familiei sale s umple un gol din inimile lor mprtind cu acetia progresele lui Phoenix. Nata-lia a avut un motiv s vin pe lume, n pofida scurtei sale viei. Cele dou familii au intenia de a se vedea n fiecare an i ntre timp s mai schimbe fotografii i s comunice prin email, sau telefon.

    La ntoarcerea acas a familiei Bo-rrowman la Perth, toat lumea s-a strns pentru a face un grtar. Molly Ellard, mama lui Robin, a sosit. Prietenii fami-liei au venit i ei, bucuroi s o cunoasc n sfrit pe Sylvia. n buctrie, Gladys

    fcea o salat cu macaroane. Cnd Robin m-a anunat c o s avem n jur de 14 sau 15 invitai, mi-am spus: ne trebuie mai mult mncare! Molly i ea au de-venit bune prietene; amndou bunicile pregtesc o cltorie n Florida pentru iarna viitoare. Aceast familie face parte acum dintre rudele noastre, spune Gladys tind elina. Phoenix a primit inima lui Na-talie, astfel noi am putut s i cunoatem i aceast relaie va merge mult mai de-parte n viitor deoarece conteaz foarte mult pentru noi.

    n timp ce adulii discutau i prepa-rau masa, copii se jucau cu jocul Just Dance pe Xbox n sala de zi. Molly intr dansnd n buctrie cu minile ridicate n aer: Am nvins, l-am btut pe Isaiah!

    Phoenix a fcut puin febr i a vo-mitat n cursul zilei, dar nu vrea s rateze petrecerea aa c privete nelept pe ceilali copii care se jucau, aezat pe ge-nunchii lui Alanis, verioara Sylviei care o mngia, ca i cum i-ar fi fost o sor

    mai mare. Organele transplantate sunt mult mai vulnerabile la infecii - Phoenix a fcut o duzin de pneumonii - medica-mentele pe care le ia pentru a mpiedica organismul s resping organul strin le slbete imunitatea lor natural. Familia Borrowman trebue s mearg la spital la cea mai mic problem legat de inim, deci i n aceast sear ei sunt perma-nent vigileni. Sunt obinuii cu fragili-tatea vieii.

    Pe un perete o fotografie prezint familia reunit n timpul unei activiti de strngere de fonduri pentru Fundaia Da-vid Foster, cnd Phoenix avea n jur de un an. n acea sear, Mohammed Ali, unul dintre susintorii de baz ai Fundaiei David Foster, a srutat-o pe frunte i a spus familiei n glum c suferinele au fcut din ea o lupttoare.

    Suferina v schimb. Sylvia spune c aceasta v poate face mai ru sau mai bun. n acelai timp, cele dou familii, Borrowman i Tuma, au simit resenti-mente - chiar i fratele i sora lui Phoenix. Cu toii le-au depit i aceasta este fr ndoial ceea ce i-a ajutat s se poarte frumos unii cu alii. Ei tiu c un eveni-ment nedorit poate s le ia ntr-o clip ceea ce iubesc, de aceea se exprim fr rutate ntre ei i se mbrieaz ade-sea. Dintre toate cadourile pe care Nata-lia le-ar fi putut face, acesta este poate cel mai valoros i mai de durat.

    -sfrit-

    Sursa: Selection.ca - feb. 2014Trimis de TRAIAN FLOREA Canada

    Phoenix Borrowman

    continuare din pag. 17

    135 MAI 2014 - interior.indd 18 29.05.2014 03:42:59

  • 135 MAI 2014 coperta - fatainterior - 135 MAI - 136 IUNIE 2014135 MAI 2014 coperta - spate