Revista Europa

download Revista Europa

of 57

description

Revista cu scop informativ a Uniuni Europene

Transcript of Revista Europa

 • Europa:O revist pentru tineri

  Uniunea European

 • Aceast brour, Europa: O revist pentru tineri, poate fi gsit, alturi de caietul profesorului, la adresa:

  europa.eu/teacherscorner/index_ro.htmbookshop.europa.eu

  Comisia EuropeanDirecia General ComunicarePublicaii1049 BruxellesBELGIA

  Manuscris finalizat n septembrie 2014Text: Eckart D. Stratenschulte, Academia European din Berlin

  Europa: O revist pentru tineri a fost publicat iniial n Germania de aktion europa (Guvernul Federal, Parlamentul European, Comisia European) cu titlul Europa: das Wissensmagazin fr Jugendliche. A fost editat i actualizat de Comisia European, Direcia General Comunicare. Formatul iniial a fost creat de editura Zeitbild i Agenia pentru comunicare (Agentur fuer Kommunikation) Berlin/MetaDesign AG, Berlin. Seria de fotografii cu tinerii Alice, Janette, Jello, Motian i Patricia a fost pus la dispoziie, de asemenea, de Zeitbild.

  Luxemburg: Oficiul pentru Publicaii al Uniunii Europene, 2015

  ISBN 9789279402265doi:10.2775/27715

  Uniunea European, 2015

  Reproducerea este autorizat. Pentru reproducerea i utilizarea fotografiilor individuale, este necesar acordul direct al deintorilor drepturilor de autor.

 • Cuprins1 Europa n viaa de zi cu zi 4Salut! Suntem elevi la coala Superioar Robert Jungk din Berlin i te vom ghida prin paginile acestei reviste.

  2 Uniunea European ce este ea de fapt? 10Uniunea European este format din 28 de ri, reunite pentru ai furi mpreun destinul.

  3 Cum funcioneaz Uniunea European? 16UE este frecvent comparat cu un stat, ns ea este structurat complet diferit.

  4 Cu ce se ocup, de fapt, UE? 24Muli afirm c UE nu face suficient, iar alii spun c se amestec n toate. Ce se ntmpl de fapt?

  5 Europa merge mai departe extinderea Uniunii Europene 34Uniunea European a fost fondat de ase ri, dar scopul a fost de a include ntreaga Europ adic de a fi deschis altor membri.

  6 Europa n lume 40Noi, europenii, nu suntem singuri pe lume. Nu reprezentm nici mcar majoritatea populaiei lumii nici pe departe.

  7 Viitorul Europei 46Ce urmeaz? Vom analiza provocrile cu care se confrunt UE n secolul 21.

  Europa: O revist pentru tineri

  3

 • 1 Europa n viaa de zi cu ziSalut! Suntem Alice, Jello, Patricia, Motian i Janette de la coala Superioar Robert Jungk din Berlin, o coal general european cu clase de limba german i polon. Ne vei revedea n aceast revist, pe msur ce v vom furniza recomandri importante, teme interesante, mici chestionare i idei de discuii. nvatul poate fi distractiv, dup cum vei vedea!

  4 | Europa n viaa de zi cu zi

 • Europa se afl altundeva. Firete, aceast afirmaie nu are sens, pentru c, fiind ceteni ai UE, Europa este casa noastr. Aadar, ne aflm n Europa. Totui, muli oameni se simt departe de Europa, aceasta fiind n special situaia n cazul Uniunii Europene, gruparea de naiuni europene care doresc s i croiasc mpreun viitorul. Scopul acestui capitol este s v familiarizai puin cu Uniunea European. Curnd, vei nelege: Europa suntem noi.

  Mic chestionar despre Europa

  Ci membri are Uniunea European?

  12 15 25

  28 30

  Cum sunt alei membrii Parlamentului European?

  Nu sunt alei, ci numii de fiecare ef de stat, la propunerea efului guvernului.

  Prin alegeri parlamentare n fiecare stat membru, deoarece fiecare deputat european este, n acelai timp, deputat n parlamentul naional.

  Sunt delegai n Parlamentul European de fiecare dintre parlamentele naionale.

  Prin alegeri generale i vot secret, ntocmai ca n cazul candidailor la parlamentele naionale.

  Lund n calcul inclusiv Lituania, care a adoptat moneda euro ca moned naional la 1 ianuarie 2015, cte state membre ale UE vor utiliza moneda euro de la acea dat ca moned naional?

  Toate statele membre ale UE. Cele ase ri fondatoare.

  13 ri. 19 ri.

  UE cheltuiete n jur de 135 miliarde de euro n 2014. Ce procent din performana economic a statelor UE produsul lor intern brut (PIB) credei c reprezint aceast sum?

  80,9 % 50,2 %

  15,3 % 1,0 %

  Curtea de Justiie a Uniunii Europene asigur respectarea dreptului european. Unde este sediul Curii Europene de Justiie?

  La Lisabona. La Bruxelles.

  La Strasbourg. La Luxemburg.

  Tem

  Ct de departe se afl Bruxellesul?n fiecare zi, Uniunea European este menionat la tiri sau putem citi despre ea n ziare. Cu toate acestea, puine persoane se intereseaz de UE. De ce credei c este aa?

  UE nu este important n viaa noastr.

  UE este mult prea complicat. Massmedia nu aduce suficient n discuie UE.

  Toate deciziile cu privire la aspectele importante se iau n cadrul statelor membre i nu la Bruxelles sau la Strasbourg, aadar este suficient implicarea n politica naional.

  Politica este plictisitoare n general.

  Tem

  Care este opinia ta?Uniunea European m intereseaz:

  foarte mult, destul de mult, moderat,

  puin, foarte puin, deloc,

  pentru c:

  C

  orbi

  s

  Europa n viaa de zi cu zi | 5

 • Tem

  Ce relevan are UE pentru viaa noastr? Zece exemple

  Viaa noastr Relevana Uniunii Europene

  Consider acest lucru

  foarte important

  important neimportant

  Schimburile comerciale din Europa se afl ntro continu dezvoltare. Pe lng marile corporaii, de acest lucru profit i ntreprinderile mici i mijlocii. Toate acestea conduc la crearea de locuri de munc.

  Prin crearea pieei unice europene, care cuprinde peste 500 de milioane de persoane, comerul dintre statele UE a crescut de la 800 de miliarde de euro n 1992 la 2 800 de miliarde de euro n 2011.

  Serviciile telefonice au devenit mult mai ieftine n ultimii ani.

  UE a liberalizat piaa telecomunicaiilor, ceea ce nseamn c monopolurile naionale au fost nlturate i sa permis accesul concurenei. Acolo unde concurena nu este suficient, intervine UE. Astfel, prin msurile luate de Parlamentul European i de Comisia European, convorbirile telefonice internaionale pe mobil au devenit mai ieftine.

  Zborurile au devenit foarte avantajoase ca pre n ultimii ani, astfel nct, n prezent, mai muli tineri i familii cu copii se pot bucura de aceste servicii.

  i n acest domeniu UE a anulat monopolurile naionale i a permis concurena. Acum poi alege s zbori din Ungaria spre Frana cu o companie aerian din Regatul Unit. n plus, drepturile pasagerilor au fost, de asemenea, consolidate. Pasagerii care sunt obligai s rmn la sol din cauz c nu mai sunt locuri libere n avion sau care rateaz ntlniri din cauza unei ntrzieri mari a avionului au dreptul la despgubiri.

  Aanumitele vnzri din u n u, prin care suntem convini s cumprm, de exemplu, o enciclopedie sau un aspirator, pot fi anulate, astfel nct cei luai prin surprindere s nu sufere daune. Acest lucru este valabil i cnd o persoan semneaz un abonament la un ziar sau un alt tip de contract pe strad.

  UE a blocat acest gen de comer n ntreaga Europ. Acum, oricine se poate rzgndi chiar dac a semnat deja.

  6 | Europa n viaa de zi cu zi

 • Tem

  UE la noi acasGndiiv la viaa de zi cu zi i la familiile voastre. Unde intervine UE?Gsii exemple. Gndiiv la alimente, la bani, la coal, la studii, la cltorii, la cumprturi i la munc.

  Tem

  Ce rspunsuri au dat colegii de clas?Marcai reciproc pe fie i discutai rezultatul.

  Viaa noastr Relevana Uniunii Europene

  Consider acest lucru

  foarte important

  important neimportant

  Perioada de garanie pentru bunurile de consum cum ar fi, de exemplu, aparatele electronice, este acum de doi ani. Aceasta nseamn, de exemplu, c, dac un telefon mobil se stric dup un an, acesta va fi reparat sau schimbat gratuit.

  Prin reglementrile UE sau stabilit termenelimit uniforme. Garania este valabil pe ntreg teritoriul Europei. De asemenea, nu conteaz n ce stat membru al UE a fost achiziionat produsul de ctre client.

  Poluarea nu ine cont de granie. Cu toii trebuie s respirm, de aceea puritatea aerului are o importan deosebit. n ultimii ani, calitatea aerului sa mbuntit.

  UE a implementat, pe ntreg teritoriul su, standarde obligatorii privind calitatea aerului, iar statele membre trebuie s se asigure c aceste standarde sunt meninute.

  Apa este pentru splat. Dar nu numai: n primul rnd, o bem. n acest caz, calitatea este esenial. Cine locuiete n UE nu trebuie si fac griji dac deschide robinetul i bea apa respectiv.

  De 15 ani exist standarde UE privind apa potabil, pe care toate statele membre trebuie s le respecte.

  Astzi este foarte simplu s cltoreti n Europa. Nu mai exist controale vamale ntre majoritatea statelor europene.

  Prin Acordul Schengen au fost eliminate controalele vamale ntre statele participante la acesta. n practic, aceasta nseamn posibilitatea de a cltori de la Capul Nord pn n Sicilia fr vreun control la frontiere.

  Doar Regatul Unit i Irlanda constituie excepii. Bulgaria, Cipru, Croaia i Romnia nu fac parte nc din spaiul Schengen.

  Cetenii UE pot lucra ntrun alt stat european ca i cum sar afla n propria ar. Fiecare poate hotr unde i place mai mult s triasc sau unde si caute de lucru.

  n cadrul pieei sale interne, UE a creat libertatea de circulaie. Pentru un vienez, s lucreze la Bruxelles sau la Roma, la Londra sau la Varovia este la fel de simplu ca i desfurarea unei activiti la Linz sau la Innsbruck.

  Din pcate, chiar i n timpul concediului v putei mbolnvi sau pot surveni accidente. Din acest motiv, este bine s tii c, n oricare dintre cele 28 de state membre ale UE, putei beneficia de asisten medical fr complicaii i la aceleai tarife pe care le pltesc persoanele care locuiesc n acea ar (gratuit n anumite ri).

  Statele membre ale UE i pun reciproc la dispoziie sistemul de asigurri de sntate. Este nevoie numai de prezentarea cardului european de asigurri sociale de sntate sau a unui formular corespunztor. Astfel, pacientul se poate ngriji de sntatea proprie, n loc s se lupte cu birocraia unei ri a crei limb, poate, nici nu o vorbete.

  Europa n viaa de zi cu zi | 7

 • Libera circulaie nu este rezervat doar lucrtorilor, ci i turitilor, pensionarilor, studenilor i stagiarilor.

  n cazul studenilor, mobilitatea este promovat de programul UE Erasmus+. Acest program le ofer studenilor sprijinul financiar i organizatoric necesar efecturii unei perioade de studiu n strintate, la o universitate european partener. Exist un sistem european de puncte care garanteaz c rezultatele obinute n strintate sunt recunoscute n ara de origine, astfel nct un an universitar petrecut n strintate nu se pierde.

  Pentru stagiarii aflai n formare profesional, programul Erasmus+ ofer bani i sprijin organizatoric pentru un stagiu n alt ar. Muli tineri ceteni ai UE beneficiaz de avantajele acestui program n fiecare an pentru ai finaliza o parte a formrii profesionale n alt ar. Programul colaboreaz cu companii i instituii, care promoveaz ulterior proiecte la care tinerii pot participa (stagiarii i tinerii angajai, dar i tinerii omeri).

  Programul Erasmus+ nu nseamn doar nvare i formare convenionale. Acesta sprijin de asemenea nvarea nonformal pentru tineri, ca o modalitate de stimulare a dezvoltrii personale i a perspectivelor de gsire a unui loc de munc i de a le oferi ansa de a deveni ceteni activi. Tinerii pot lucra ca voluntari n strintate, fie n UE, fie n afara Uniunii, ntro multitudine de domenii precum asistena social, mediul, cultura, activitile pentru tineret, sportul i cooperarea pentru dezvoltare. La terminarea serviciului de voluntariat, acetia primesc un certificat Youthpass care le confirm participarea i ofer detalii cu privire la proiect.

  Poate c la nceput este nevoie de un efort suplimentar pentru a participa la un asemenea proiect ntro ar strin, ns experiena pe care tinerii o acumuleaz astfel compenseaz pe deplin efortul depus.

  Educaie i studii n alte ri ale UE

  Alice: De la lansarea programului Erasmus acum mai bine de 27 de ani, peste trei milioane de studeni i stagiari au petrecut unul sau dou semestre ntro alt ar a UE. Acest program a primit acum mai multe fonduri, iar ntre anii 2014 i 2020 Erasmus+ va oferi unui numr de patru milioane de europeni ansa de a studia, de a se forma, de a lucra sau de a face voluntariat n strintate.

  Tem

  V putei imagina petrecnd n strintate un semestru sau un an de studii sau poate chiar ntreaga perioad de studii?ntocmii o list cu argumente pentru i mpotriva. Spre care argumente nclinai?

  Argumente pentru o perioad de studii n strintate: Argumente mpotriva unei perioade de studii n strintate:

  1. 1.

  2. 2.

  3. 3.

  4. 4.

  Acum, comparaiv rezultatele i discutai pe marginea lor.

  8 | Europa n viaa de zi cu zi

 • Am nceput ntrebndune de ce Europa pare att de ndeprtat pentru muli dintre noi. Persoane diferite pot avea motive diferite.

  Totui, la o privire mai atent se poate constata foarte repede c Europa, mai precis Uniunea European, este, de fapt, peste tot n jurul nostru. Aceasta ne influeneaz viaa n multe domenii.

  S ncepem cu banii: euro este moneda unic, pe care ns nu au adoptato toate statele membre ale UE, dar pe care mai mult de jumtate dintre statele membre o folosesc. Cnd suntem n concediu n Austria, n Frana sau n Spania, de exemplu, putem plti cu aceast moned unic. ns, chiar i n rile unde euro nu este utilizat, acesta este acceptat totui ca valut internaional puternic. Pretutindeni n lume suntem binevenii cu moneda euro.

  Pentru muli dintre noi a devenit att de firesc s putem cltori n UE, nct nu mai tim s apreciem acest lucru. ns, nu cu mult timp n urm, lucrurile nu stteau tocmai aa. Atunci existau controale de paapoarte i

  cozi la granie, iar vameii verificau exact ce cumprturi aduceam n ara de origine.

  Transportul aerian a devenit mult mai ieftin. i aici sa implicat UE, care a eliminat monopolurile naionale. Aceasta nseamn c nu mai exist o singur companie aerian naional pentru fiecare ar, care s dein monopolul pe anumite rute i s practice preuri ridicate. Acum, fiecare companie aerian din UE poate opera zboruri unde dorete. De exemplu, astzi putem rezerva un zbor din Danemarca n Spania cu o companie aerian irlandez.

  Cltoriile aeriene sunt sigure n UE inclusiv datorit faptului c Uniunea European a stabilit standarde de siguran comune pentru toate statele membre, care nu permit accesul n spaiul aerian european companiilor care funcioneaz n condiii care nu respect nivelurile eseniale de siguran.

  Multe dintre aceste reglementri se datoreaz pieei interne. Dac dorim s avem o pia unic, n cadrul creia fiecare s poat

  vinde i produce cum i unde dorete, trebuie s existe un set comun de reguli.

  Forele de poliie ale UE lucreaz i ele n strns cooperare, iar o instituie a UE, Europol, coordoneaz datele. Acetia nu sunt superpoliiti care strbat Europa trgnd cu pistoalele, ci ofieri din cadrul poliiei naionale care culeg informaii despre criminali i criminalitate, aflnduse la dispoziia autoritilor poliieneti din ntreaga UE. Acestea se ocup de faptele criminale grave. Parcarea n locuri nepermise nu intr n domeniul Europol. n schimb, Europol se ocup de traficanii de persoane i de droguri, de falsificatorii de bani i de agresorii sexuali, de comercianii de maini furate i de fraudatorii care opereaz online i care profit de graniele deschise pentru ai desfura activitile ilegale.

  Poluarea mediului nu se oprete la granie. De aceea, pericolul pentru mediul nconjurtor nu poate fi oprit dect printro abordare bazat pe colaborare. Acest aspect ne privete pe toi n mod direct, pentru c toi respirm, bem i folosim ap

  i ne hrnim cu cereale cultivate pe cmpuri. Prin aplicarea de standarde comune, protecia mediului n Europa garanteaz c niciun stat din UE nu poate obine avantaje economice n defavoarea altui stat prin eludarea normelor de mediu i astfel s produc mrfuri mai ieftine. Corectitudinea pe piaa unic european asigur locuri de munc, deoarece contribuie la combaterea concurenei neloiale.

  Multe persoane refuz s consume alimente modificate genetic. Dar cum ne putem da seama dac fulgii de porumb sunt fcui din porumb modificat genetic? UE i oblig pe toi productorii din industria alimentar s aplice etichete pe produse. Atunci cnd produsul conine ingrediente modificate genetic, acest lucru trebuie indicat pe etichet.

  Exemplele pot continua. ns trebuie s fie clar: Europa suntem noi. i Europa ne privete pe toi.

  Europa n viaa de zi cu zi

  Tem

  Simboluri europeneCunoatei simbolurile i obiectele prezentate n aceste imagini? Unde pot fi gsite?Gndiiv ce legtur au acestea cu Europa i cu viaa noastr!

  Europa n viaa de zi cu zi | 9

 • 2 Uniunea European ce este ea de fapt?

  10 | Uniunea European ce este ea de fapt?

 • Uniunea European este format din 28 de ri, reunite pentru ai furi mpreun un viitor mai bun.Care sunt rile care alctuiesc Uniunea European i de ce sau reunit?

  Tem

  Care sunt statele care fac parte din Uniunea European?Iat o list de ri. Toate se afl n Europa, ns nu toate fac parte din Uniunea European. Gsiile pe cele care sunt state membre ale UE i introduceile n lista de mai jos n ordinea datei la care au aderat. Cutai rile pe harta din stnga i coloraile n conformitate cu anul aderrii (rou pentru statele membre fondatoare, maro pentru statele care au aderat n 1973 i aa mai departe).

  Statele membre ale UEAlbania, Andorra, Austria, Belgia, Bosnia i Heregovina, Bulgaria, Cipru, Croaia, Danemarca, Elveia, Estonia, Finlanda, fosta Republic iugoslav a Macedoniei, Frana, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Moldova, Muntenegru, Norvegia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, Republica Ceh, Romnia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, rile de Jos, Ucraina, Ungaria, Vatican.

  ara Data aderrii Populaia CapitalaMembru fondator 1952/1958Membru fondator 1952/1958Membru fondator 1952/1958Membru fondator 1952/1958Membru fondator 1952/1958Membru fondator 1952/1958

  1973197319731981198619861995199519952004200420042004200420042004200420042004200720072013

  Tem

  Ce alte cunotine avei despre aceste ri sau ce putei afla despre ele?V rugm s strngei informai n grup i s le prezentai sistematic. Ce tii despre specificul culinar, despre cultura sau limbile vorbite n aceste ri? Pregtii un scurt profil al rilor despre care tii mai multe sau despre care ai aflat mai multe.

  Uniunea European ce este ea de fapt? | 11

 • Avnd n vedere c UE este o organizaie democratic, ea trebuie s se adreseze cetenilor si, dar i guvernelor statelor membre i administraiilor, companiilor i altor organizaii din aceste state, n propria limb. Oamenii au dreptul s tie ce se face n numele lor. Trebuie s poat participa activ, fr a fi nevoii ca, mai nti, s nvee

  o limb strin. n plus, Uniunea European adopt reglementri care se aplic direct tuturor persoanelor din UE.

  Pentru ceteni i, firete, pentru instanele naionale, aceste reglementri trebuie s fie accesibile n limba lor matern, adic s fie disponibile n fiecare limb oficial.

  Folosirea limbilor oficiale contribuie la transparena, legitimitatea i eficiena UE i a instituiilor sale.

  De ce are Uniunea European att de multe limbi oficiale?

  Tem

  Vorbii limba european?Uniunea European are, dup aderarea rii a crei capital este Zagreb, 24 de limbi oficiale. Reconstruiile din urmtoarele silabe:

  bul fran ga r ce z ro en m gle n z cro slo va a t c slo ce ve h n li le tu to ni a n n su ger es ma de n z da fin lan ne de z z mal grea te c z po por lo ne tu ghe z z i spa ni ta li a o n l ma ir lan ghia r de z to a er n n lan e de

  Mic chestionar despre Europa

  1. Care este capitala cea mai mic din UE i ci locuitori are?

  2. n care dintre capitalele UE este cel mai frig, i anume care este capitala cu cea mai sczut temperatur medie anual n ianuarie?

  3. Care este cel mai nalt munte din Uniunea European?

  4. Ce mri se afl la graniele Uniunii Europene?

  5. n care dintre rile UE se afl monarhi la conducere, ca de exemplu un rege sau o regin?

  6. Cte limbi oficiale exist n Belgia?

  7. Care este ara cu cel mai mare numr de locuitori din Uniunea European?

  8. Care este ara UE cu cea mai mare suprafa?

  9. Care este capitala cea mai estic a Uniunii Europene?

  ntrebare special pentru cunosctori10. De ce are steagul UE dousprezece stele i nu cte o stea pentru fiecare stat membru?

  Im

  ageg

  lobe

  12 | Uniunea European ce este ea de fapt?

 • Statele UE nu sunt diferite doar ca dimensiuni, ci i ca putere economic. Exist ri n care cei mai muli oameni au o situaie foarte bun, i ri n care nivelul de trai este semnificativ mai sczut. Atunci apare, firete, ntrebarea: cum poate fi msurat puterea economic? n fond, n fiecare ar exist oameni bogai i oameni sraci. Pe cine lum ca referin, pe omul de afaceri sau pe oferul acestuia, pe secretar sau pe doctoria ef?

  Statistica economic a rezolvat aceast problem msurnd mai nti puterea economic a unei ri. Aceasta reprezint suma tuturor valorilor generate ntro ar n cursul unui an. Fiecare main produs ntrun an n ara respectiv, fiecare tunsoare realizat de un frizer, fiecare litru de lapte produs de o vac i vndut ulterior, toate sunt

  exprimate n bani i adunate. Suma acestor valori se numete produsul intern brut (PIB) al unei ri. Cu toate acestea, PIBul nu spune multe despre bogia unei ri, pentru c exist ri mari i ri mici. De aceea, n urmtoarea etap, PIBul este mprit la numrul de oameni care triesc n ara respectiv. Astfel se obine produsul intern brut pe cap de locuitor.

  Dar lucrurile sunt ceva mai complicate: dac vrem s comparm state a cror putere economic este diferit, trebuie s inem seama i de faptul c puterea de cumprare este diferit de la ar la ar. Cine ia petrecut concediul ntro alt ar tie acest lucru. Astfel, comparativ cu preurile de acas, cele din strintate pot s par foarte mari sau, posibil, foarte avantajoase. Dac ntro ar o pine cost un euro, n alt

  ar poate costa doi sau trei euro. De aceea, economitii nu analizeaz doar ci bani au la dispoziie locuitorii unei ri pe cap de locuitor; ei analizeaz i ct pot cumpra oamenii cu aceti bani. Acest lucru este esenial i se numete paritatea puterii de cumprare. Numai cu ajutorul acesteia putem s facem o comparaie ntre ri.

  Cnd se compar puterea economic a statelor UE pe baza paritii puterii de cumprare (PPC), se obine urmtorul grafic:

  Putere economic

  Ct de bine o duc europenii?Produsul intern brut pe cap de locuitor din punctul de vedere al standardului puterii de cumprare n 2013

  Produsul intern brut pe cap de locuitor n Austria, rile de Jos, Suedia, Irlanda i Danemarca este cu 2530 % mai mare dect media la nivelul UE. PIBul pe cap de locuitor n Frana i n Regatul Unit se situeaz ntre media UE i 10 % peste medie, n timp ce n cazul Italiei i al Spaniei, el se afl n intervalul

  cuprins ntre media UE i 10 % sub aceasta. Cifrele pentru Romnia i Bulgaria se situeaz aproximativ la jumtatea mediei de la nivelul UE.Diferenele n privina nivelului de trai vor exista mult vreme n interiorul UE, ns obiectivul Uniunii Europene este de a reduce decalajele. De aceea, regiunile

  mai srace din UE primesc bani pentru ai mbunti infrastructura i, astfel, ai spori oportunitile economice. Aceasta nseamn politic structural. Astfel, UE cheltuiete n acest scop aproximativ jumtate din bugetul su.

  0

  50

  100

  150

  200

  250

  300

  Luxembu

  rg

  Austria

  rile de

  Jos

  Sued

  ia

  Irlan

  da

  Dan

  emarca

  German

  ia

  Belgia

  Finlan

  da

  Fran

  a

  Zona

  euro

  Rega

  tul U

  nit

  UE (28 de

  ri)

  Italia

  Span

  ia

  Malta

  Cipru

  Slov

  enia

  Repu

  blica Ce

  h

  Slov

  acia

  Grecia

  Portug

  alia

  Lituan

  ia

  Estonia

  Polonia

  Ung

  aria

  Letonia

  Croa

  ia

  Romn

  ia

  Bulgaria

  Uniunea European ce este ea de fapt? | 13

 • Dup cum ai observat, UE este alctuit din ri foarte diferite. Cea mai mare, Germania, are n jur de 82 de milioane de locuitori, iar cea mai mic, Malta, abia 400 000. Finlanda i Italia sunt state membre, la fel ca Portugalia i Polonia. Dac ne uitm la hart, vom observa ct de mare este diversitatea UE. Se vorbesc limbi diverse i se scrie n trei alfabete diferite. Exist tradiii, culturi, obiceiuri culinare i srbtori populare diferite. Chiar i experienele istorice sunt diferite. Multe dintre statele UE au dus rzboaie unele contra celorlalte, iau luat reciproc teritorii, i mai sunt nc destule prejudicii. Cum se face totui c cele 28 de state sau unit?

  La aceast ntrebare se poate rspunde doar uitndune n istorie. Dup Al Doilea Rzboi Mondial, un rzboi cumplit care a izbucnit la doar 20 de ani dup ncheierea Primului Rzboi Mondial, multe persoane au spus c aa ceva nu ar trebui s se mai ntmple niciodat.

  Germania i Frana, n trecut adversare n rzboi, au avut ideea de a nu se mai opune una alteia, ci de a se uni, dar ntrun mod care s le permit ca, n acelai timp, una s o poat supraveghea pe cealalt. Politicienii care au susinut i au fcut posibil acest concept au fost ministrul de externe francez Robert Schuman (18861963) i cancelarul german Konrad Adenauer (18761967).

  Prima instituie din care sa format Uniunea European de astzi a fost Comunitatea European a Crbunelui i Oelului (CECO), fondat n 1952 n vederea unei administrri n comun a rezervelor de crbune. La acea dat, crbunele juca rolul ndeplinit astzi de petrol i de gazele naturale: era cea mai important surs de energie. Muli oameni se temeau c sar putea ajunge la un nou conflict pentru aceast

  materie prim. Astfel, distribuia crbunelui i reconstrucia industriei grele au fost plasate sub supravegherea unei autoriti comune, n cadrul creia erau reprezentai membrii CECO. Pe lng Germania i Frana, celelalte state membre au fost Italia, Belgia, rile de Jos i Luxemburg. Principiul care a stat la baza CECO era foarte simplu: fiecare ar putea s aib un cuvnt de spus cu privire la afacerile altor ri i trebuia s accepte c propriile aciuni pot fi supuse influenei exercitate de acestea. Astfel, niciun stat nu putea aciona mpotriva celorlalte state i nu se putea narma n secret, ns Europa putea fi reconstruit prin eforturi comune. n acelai timp, partenerii nu sau mai temut unul de cellalt, astfel nct sa nceput procesul de consolidare a pcii n Europa. Primul preedinte al naltei Autoriti a CECO a fost francezul Jean Monnet (18881979), care sa numrat i printre cei mai importani militani pentru integrarea european.

  Acest principiu a fost extins, civa ani mai trziu, asupra ntregii economii, i anume prin intermediul Comunitii Economice Europene. Aceasta a fost fondat n 1957, prin Tratatul de la Roma, i a intrat n vigoare n 1958.

  Astfel, rivalitatea sa transformat n cooperare, i aceast cooperare a fost ncununat de succes. Comunitatea European a nregistrat o cretere economic uria. Nu este de mirare c, dea lungul timpului, tot mai multe state i sau alturat. n 1973 au aderat Regatul Unit, Irlanda i Danemarca, n 1981 Grecia, iar n 1986 Spania i Portugalia. Dup ncheierea conflictului dintre est i vest, calea sa deschis pentru statele neutre Austria, Suedia i Finlanda, care au devenit membre n 1995, precum i pentru rile care se aflaser pn atunci n tabra fostei Uniuni Sovietice. n 2004 a avut loc extinderea ctre est, prin aderarea Estoniei, a Letoniei, a Lituaniei, a Poloniei, a Republicii Cehe,

  a Slovaciei, a Sloveniei i a Ungariei. La acestea sau adugat Malta i Cipru. n 2007 a avut loc o nou rund de extindere, prin aderarea Bulgariei i a Romniei, iar la 1 iulie 2013 Croaia a devenit cel de al 28lea stat membru al UE.

  Chiar dac se ajunge, cteodat, la nenelegeri i dispute, principiile fundamentale ale UE au rmas de atunci neschimbate: meninerea pcii ntre statele membre, colaborarea n vederea obinerii de avantaje reciproce i intensificarea aciunilor externe comune. Importana activitii de peste 50 de ani a UE pentru pace, democraie i drepturile omului n Europa a fost recunoscut de Comitetul pentru decernarea Premiului Nobel, care ia acordat Uniunii Europene Premiul Nobel pentru Pace n 2012. Astfel, UE a devenit primul grup de ri din lume creia i sa acordat aceast onoare.

  Uniunea European unit n diversitate

  14 | Uniunea European ce este ea de fapt?

 • 1. Dup Al Doilea Rzboi Mondial, multe orae din ntreaga Europ au fost transformate n ruine; aici, oraul german Frankfurt pe Main.

  2. Un act simbolic: Jean Monnet (dreapta), preedintele naltei Autoriti a Comunitii Europene a Crbunelui i Oelului (CECO), prezint primul bloc european de oel i deschide, astfel, piaa comun a oelului, n aprilie 1953.

  3. 25 martie 1957: reprezentanii celor ase state fondatoare, Belgia, Republica Federal Germania, Frana, Italia, Luxemburg i rile de Jos, semneaz Tratatul de la Roma de instituire a Comunitii Economice Europene (CEE) i a Comunitii Europene a Energiei Atomice (Euratom).

  4. La 7 februarie 1992, efii de stat sau de guvern au semnat Tratatul de la Maastricht, care instituie uniunea economic i monetar.

  5. Tratatul de la Amsterdam (1997) stabilete crearea treptat a unui spaiu de libertate, securitate i justiie; n imagine, documentul tratatului, cu semnturile i sigiliile oficiale.

  6. La nceputul anului 2007, UE le ureaz bun venit noilor sale state membre Bulgaria i Romnia printro imagine uria proiectat pe cldirea Comisiei Europene de la Bruxelles.

  7. La 10 decembrie 2010, Uniunea European a primit Premiul Nobel pentru Pace la Oslo (Norvegia). Comitetul pentru decernarea Premiului Nobel a adus astfel un omagiu contribuiei UE dea lungul a ase decenii la promovarea pcii, a democraiei i a drepturilor omului n Europa.

  Tem

  Istoria UE n imaginiAlocai imaginile referitoare la istoria Uniunii Europene descrierilor corespunztoare.

  U

  E

  UE

  U

  E

  Im

  ageg

  lobe

  U

  E

  UE

  U

  E

  Uniunea European ce este ea de fapt? | 15

 • 3 JeanClaude Juncker, fost primministru al Luxemburgului, a fost ales preedinte al Comisiei Europene n iulie 2014 de Parlamentul European.

  Cum funcioneaz Uniunea European?

  U

  E

  16 | Cum funcioneaz Uniunea European?

 • Cine deine, de fapt, puterea n Europa?

  Este evident c nu exist un ef care

  d ordine. Dar este necesar ca cineva

  s spun cum ar trebui s se acioneze.

  Cine ia deciziile cu privire la chestiuni

  europene? Este vorba despre un consiliu

  sau despre o ar sau despre altceva?

  La prima vedere, discuiile despre insti

  tuii par ntotdeauna plictisitoare, dar

  instituiile sunt acele locuri n care se

  exercit puterea. Structura instituio

  nal a Uniunii Europene clarific ntre

  barea referitoare la putere. Rspunsul

  este totui uor diferit n UE, n com

  paraie cu un stat membru individual.

  Uniunea European este un grup de ri

  i de ceteni. Acest lucru se reflect i

  n structura sa. Att statele (guvernele),

  ct i populaiile acestora au un cuvnt de spus n chestiuni europene. Aceasta se ntmpl n cadrul Consiliului Uniunii Europene i al Parlamentului European.

  Consiliul Uniunii Europene (uneori numit Consiliul de minitri) este organul reprezentativ al guvernelor rilor UE. Aici se ntrunesc toi minitrii statelor membre. n funcie de tema discutat, pot fi minitrii de externe, de interne sau ai agriculturii. Consiliul este unul dintre cele dou organe decizionale. Aici se discut politicile i iau natere legile europene, denumite regulamente sau directive. Astfel, fr Consiliu nu funcioneaz nimic n Uniunea European. Consiliul ia decizii fie n unanimitate, fie cu majoritate de voturi. n cazul deciziilor adoptate cu

  majoritate de voturi, 55 % dintre statele membre trebuie s voteze pentru i, n acelai timp, trebuie s reprezinte cel puin 65 % din numrul total de locuitori ai UE (aceast procedur se numete dubl majoritate). Preedinia Consiliului se schimb la fiecare 6 luni, iar toi membrii ocup aceast funcie pe rnd, n aceleai condiii. n 2015, preedinia va fi asigurat de Letonia i Luxemburg, urmate de rile de Jos i Slovacia n 2016, respectiv de Malta i Regatul Unit n 2017.

  Hotrrile fundamentale privind politica european sunt luate de Consiliul European. Acesta este format din efii de stat sau de guvern ai UE, care se ntrunesc regulat, cel puin la fiecare trei luni. Conducerea o deine preedintele

  Cine deine puterea n Europa? Instituiile Uniunii Europene

  De la stnga la dreapta: Comisia European la Bruxelles, Parlamentul European de la Strasbourg, Curtea de Justiie a Uniunii Europene de la Luxemburg i Consiliul Uniunii Europene, la Bruxelles.

  UE este frecvent comparat cu un stat. Oamenii spun: n UE lucrurile funcioneaz n modul acesta sau n cellalt, dar aici e diferit, adic aa. Asemenea comparaii sunt fireti, ns trebuie folosite cu precauie. UE nu este un stat, ci o uniune special a mai multor state. De aceea, se deosebete ca structur i de ara ta.Scopul acestui capitol este de a explica structura UE. Ce instituii exist i cu ce se ocup acestea? Ce competene au?

  U

  E

  U

  E

  U

  E

  U

  E

  Cum funcioneaz Uniunea European? | 17

 • Patricia: Consiliul Uniunii Europene reprezint guvernele statelor membre ale UE i decide asupra legilor europene.

  Motian: Comisia European administreaz Uniunea European i prezint propuneri pentru legile europene.

  Alice: Curtea de Conturi European controleaz bugetul UE.

  Jello: Banca Central European are grij ca moneda euro s rmn stabil.

  Janette: Parlamentul European reprezint cetenii i decide asupra legilor europene (directive i regulamente).

  ales de Consiliu pe o perioad de doi ani i jumtate. n prezent, aceast funcie este deinut de fostul primministru polonez Donald Tusk.

  n cele mai multe cazuri, Consiliul nu poate lua singur decizii. Pentru aceasta, are nevoie de Parlamentul European. Acesta reprezint cetenii statelor UE i este ales direct de acetia la fiecare cinci ani. Parlamentul este alctuit din 751 de membri din toate statele membre, iar ultimele alegeri au avut loc n 2014.

  Statele membre mai mari au mai muli deputai dect statele mai mici. Parlamentul nu poate lua singur o decizie cu putere de lege pentru UE, ci, n general, trebuie s aprobe o decizie a Consiliului Uniunii Europene pentru ca aceasta s intre n vigoare. Aceast procedur se numete procedura de codecizie.

  De asemenea, Parlamentul trebuie s

  aprobe, prin vot, Comisia European i

  o poate demite. n plus, Parlamentul

  adopt bugetul Uniunii Europene. Fr

  Parlamentul European, aadar fr re

  prezentarea direct a cetenilor, pu

  ine decizii pot fi adoptate n Europa.

  O alt instituie important n UE este

  Comisia European . Colegiul comisarilor este alctuit dintrun membru

  pentru fiecare stat, care nu reprezint,

  ns, interesele rii sale de origine, ci

  interesele comune ale Uniunii Europene.

  Fiecare membru al Comisiei este res

  ponsabil pentru un domeniu specific (la

  fel ca un ministru) i deine un mandat

  de cinci ani. Preedintele Comisiei la

  momentul actual, JeanClaude Jun

  cker este propus de Consiliul Euro

  pean i ales de Parlamentul European.

  Comisia European supravegheaz

  respectarea normelor comune de c

  tre statele membre. De aceea, Comisia

  European este supranumit gardianul

  tratatelor europene. Comisia Europea

  n administreaz UE n conformitate cu

  instruciunile Consiliului i ale Parla

  mentului. O particularitate a sistemului

  european este aceea c Parlamentul i

  Consiliul pot lua decizii doar pe baza

  unei propuneri a Comisiei. Acest drept

  unic de propunere i confer Comisiei

  Europene influen asupra deciziilor,

  pentru c ea stabilete parametrii.

  Astfel se garanteaz c interesele co

  mune ale Uniunii Europene sunt luate n

  considerare de la bun nceput. Firete,

  Consiliul i Parlamentul pot modifica

  propunerea ulterior.

  n prezent, exist o multitudine de legi

  comune, pe care statele membre ale UE

  leau stabilit mpreun. Este evident c

  18 | Cum funcioneaz Uniunea European?

 • interpretarea acestor legi poate da na

  tere la diferende. n plus, se ntmpl

  frecvent ca un stat s nu respecte anu

  mite reglementri. De aceea, statele n

  cauz pot sesiza Curtea de Justiie a Uniunii Europene. Aceasta este format din cte un judector din fie

  care stat membru, dar hotrrile sunt

  pronunate n deplin independen, n

  temeiul dreptului Uniunii. Curtea poate

  abroga dispoziiile care contravin drep

  tului Uniunii i poate aplica amenzi sta

  telor membre care nu respect legea.

  Cu toii tim c banii sunt importani. Dar nu este suficient s i avem; banii trebuie s i pstreze valoarea. La acest lucru vegheaz Banca Central European (BCE), care este banca emitent a rilor care au adoptat moneda euro. Aceasta este format din reprezentani ai rilor care au adoptat moneda euro. BCE reglementeaz circulaia banilor i stabilete ratele dobnzilor.

  n 2014, bugetul Uniunii Europene este de aproximativ 135 de miliarde de euro.

  Atunci cnd sunt cheltuite sume mari

  de bani, este esenial s se asigure c

  acest lucru se ntmpl n conformita

  te cu normele stabilite. Aceasta este

  sarcina Curii de Conturi Europene, care verific atent dac banii UE sunt

  cheltuii n mod corect i raional. Ea

  asigur, astfel, o gestionare financiar

  eficient. Fiecare stat membru desem

  neaz un reprezentant.

  Tem

  Cine ce face n UE?Ai primit multe informaii cu privire la instituii, ns trebuie s tii i cum sunt mprite responsabilitile n UE. Facei urmtorul test, pentru a afla dac ai citit cu atenie textul. Punei un x n csua instituiei/instituiilor care corespunde/corespund descrierii.

  DescriereConsiliul European

  Consiliul Uniunii

  Europene

  Parlamentul European

  Comisia European

  Curtea de Justiie a Uniunii Europene

  Banca Central

  European

  Curtea de Conturi

  European

  nainteaz propuneri pentru legislaia UE Este alctuit() dintrun reprezentant pentru fiecare stat membru

  Stabilete rata de baz a dobnzilor Controleaz cheltuielile Uniunii Europene

  Este ales de ctre populaie Aprob legislaia UE (regulamente/ directive)

  Desemneaz n comun preedintele Comisiei Europene

  Administreaz UE

  Reprezint interesele cetenilor Reprezint interesele statelor membre/ale guvernelor acestora Hotrte cu privire la interpretarea legilor UE

  Stabilete liniile de politic Cum funcioneaz Uniunea European? | 19

 • Uniunea European are drept fundament juridic tratatele ncheiate ntre statele membre, ratificate de parlamentele naionale sau prin referendumuri. Aceste tratate stabilesc desfurarea procesului decizional, competenele fiecrei instituii i domeniile n care statele membre ale UE acioneaz n comun. Extinderea n continuare a UE se desfoar, de asemenea, pe baza tratatelor. Din diversele tratate se

  poate observa modul n care sa dezvoltat Uniunea European. Fundamentul juridic actual l reprezint Tratatul de la Lisabona, care a fost semnat n 2007, n capitala Portugaliei. Tratatul de la Lisabona a intrat n vigoare n 2009, dup ce a fost ratificat de toate statele membre.

  Tratatele europene

  Tem

  Instituiile Uniunii EuropeneV rugm s introducei ntrun nou grafic responsabilitile diverselor instituii. Vam ajutat deja puin. Trebuie doar s aranjai cuvintele n csuele corecte.

  Parlamentul European Comisia European

  Banca Central European Consiliul European

  Curtea de Justiie a Uniunii Europene

  Consiliul Uniunii Europene

  Curtea de Conturi European

  Stabilete obiective i prioriti, soluioneaz diferende n cadrul

  Consiliului Uniunii Europene

  Prezint propuneri

  Ia decizii, adopt directive i regulamente (adic legi)

  Reprezint guvernele

  Reprezint cetenii

  Administreaz Uniunea European

  Jurispruden Control monetar Controlul veniturilor i cheltuielilor

  Reprezint efi de stat sau de guvern

  20 | Cum funcioneaz Uniunea European?

 • Discuie

  Acum vom reveni la ntrebarea iniial:

  Cine deine puterea n Europa? Discutai ntre voi.

  Prin urmare, cetenii statelor membre

  ale UE au o dubl influen asupra po

  liticilor UE. n primul rnd, participnd

  la alegerile pentru parlamentele nai

  onale, din care se formeaz apoi gu

  vernul. Acesta este apoi reprezentat n

  Consiliul Uniunii Europene. (Reuniunea

  conductorilor, adic a efilor de stat

  sau de guvern, poart denumirea de

  Consiliu European.)

  n al doilea rnd, cetenii influeneaz politicile europene prin faptul c aleg membrii Parlamentului European.

  Dar fiecare cetean se poate face ascultat atunci cnd consider c i sa fcut o nedreptate sau atunci cnd dorete o rezolvare la o plngere referitoare la o situaie cu relevan european. n acest sens a fost numit un reprezentant al cetenilor la nivel european,

  cunoscut ca Ombudsman. Fiecare cetean din UE i poate nainta plngeri Ombudsmanului, inclusiv prin email. Despre cine i se pot adresa plngeri Ombudsmanului i pe ce tem, n ce domenii poate oferi ajutor Ombudsmanul i n care nu? Toate informaiile pot fi gsite pe siteul acestuia:

  http://ombudsman.europa.eu/home/ro/general.htm

  Influena cetenilor

  Alte posibiliti de exercitare a influeneiIntrarea n vigoare a Tratatului de la Lisabona, n 2009, a fcut posibil iniiativa ceteneasc european. Un milion de oameni, reprezentnd doar 0,2 % din populaie, din cel puin un sfert din statele UE (apte state), pot solicita Comisiei Europene s se examineze o chestiune i s nainteze o propunere de act legislativ. Firete, condiia este ca aceast chestiune s se nscrie n domeniul de competen al UE.

  n plus, se pot face presiuni asupra instituiilor UE prin organizarea de manifestaii n faa acestor instituii. Fie c este vorba despre fermieri, sindicate sau organizaii ecologiste, toi se pot face auzii. Pentru aceasta, Parlamentul European a creat o Comisie pentru petiii.

  Tem

  Aflai mai multe despre iniiativa ceteneasc european.Iniiativa ceteneasc european v ofer posibilitatea de a influena direct aciunile Uniunii Europene. Ce iniiativ ai dori s lansai i cum ai prezentao? Pe acest site gsii informaii att cu privire la procedur, ct i cu privire la iniiativele n curs: http://ec.europa.eu/citizensinitiative/public/welcome?lg=ro

  U

  E

  Cum funcioneaz Uniunea European? | 21

 • Tem

  Ce este o petiie?Aflai ce este o petiie i cine poate adresa o petiie Parlamentului European. Aici putei obine mai multe informaii: http://www.europarl.europa.eu/aboutparliament/ro/00533cec74/Petitions.html

  Exist o comisie pentru petiii i n cadrul parlamentului vostru? V rugm s v informai.

  Tem

  Deputaii notri la Strasbourg i la BruxellesDeputaii n Parlamentul European (PE) formeaz grupuri mpreun cu cei care au aceeai orientare politic. Nu toate grupurile politice includ reprezentani din fiecare stat membru. Aflai ce partide din ara voastr au ctigat ultimele alegeri pentru Parlamentul European i au propriii deputai. n cele din urm, aflai cror grupuri politice din PE le aparin.

  Ce partid este reprezentat n ce grup politic n cadrul PE? Aceste informaii pot fi gsite rapid pe internet la adresa: http://www.europarl.europa.eu

  Grupuri politice n Parlamentul European Ci membri are acest grup?Acest grup include membri din urmtorul partid din ara mea:

  PPE Grupul Partidului Popular European (CretinDemocrat)

  S&D Grupul Alianei Progresiste a Socialitilor si Democrailor din Parlamentul European

  ALDE Grupul Alianei Liberalilor i Democrailor pentru Europa

  GUE/NGL Grupul Confederal al Stngii Unite Europene/Stnga Verde Nordic

  ECR Grupul Conservatorilor i Reformitilor Europeni

  EFD Grupul Europa Libertii i Democraiei Directe

  VERZI/ALE Grupul Verzilor/Aliana Liber European

  NI Deputai neafiliai

  22 | Cum funcioneaz Uniunea European?

 • Cum funcioneaz UEA devenit evident c Uniunea Europea

  n nu este un stat, ca de exemplu Litua

  nia sau rile de Jos, dar este mai mult

  dect o alian liber de ri europene.

  Pentru ai sublinia particularitile, ju

  ritii desemneaz deseori organizarea

  UE drept organizare sui generis. Este

  o expresie de origine latin i nseamn

  unic n felul su. Statele membre ale

  UE rmn suverane i independente

  ns, n anumite situaii, i reunesc

  competenele pentru a face fa mai

  eficient provocrilor. n acest scop, UE

  a creat instituii proprii crora le sunt

  delegate aceste competene. n practi

  c, acest lucru nseamn c deciziile cu

  privire la anumite chestiuni de interes

  comun pot fi luate n mod democratic la nivel european. Din acest motiv, UE nu este un stat federal, ca de exemplu SUA, dar este mai mult dect o asociere liber, cum este, de exemplu, Organizaia Naiunilor Unite.

  n UE, deciziile sunt luate de guvernele naionale, reunite n cadrul Consiliului Uniunii Europene, mpreun cu Parlamentul European, care este ales de ceteni. Exist i excepii n care Consiliul ia singur decizii. Acest lucru este valabil, n special, n cazul politicii externe. Comisia European conduce afacerile UE i vegheaz ca toate statele membre s respecte tratatele europene. Dac acestea nu procedeaz

  ca atare, sunt chemate n faa Curii de

  Justiie a Uniunii Europene i li se poate

  solicita s i schimbe comportamentul.

  Curtea de Conturi European verific

  dac gestionarea financiar n cadrul

  instituiilor europene se desfoar n

  mod corect. Fiecare dintre noi poate

  nainta o plngere ctre Ombudsman n

  cazul n care consider c a fost tratat

  n mod necorespunztor de o instituie

  european.

  Tem

  Informaiv cu privire la persoanele din provincia sau regiunea voastr care sunt deputai n Parlamentul European.Ce partid reprezint aceti deputai?

  Mic chestionar despre Europa

  Cine este actualul preedinte al Parlamentului European?Cine sunt celelalte persoane din fotografii?

  1

  3

  2

  4

  U

  E

  UE

  U

  E

  UE

  Donald Tusk (Polonia)

  JeanClaude Juncker (Luxemburg)

  Martin Schulz (Germania)

  Federica Mogherini (Italia)

  Preedintele Parlamentului European

  Preedintele Consiliului European

  naltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe i politica de securitate i vicepreedinte al Comisiei Europene

  Preedintele Comisiei Europene

  Cum funcioneaz Uniunea European? | 23

 • 4 Cu ce se ocup, de fapt, UE?

  24 | Cu ce se ocup, de fapt, UE?

 • Unii afirm c Uniunea European nu face suficient, iar alii spun c se implic n toate. Oare nu sunt ambele variante greite? i atunci, cum este corect? Cu ce se ocup, de fapt, UE?UE este activ n multe domenii de politic: n politica economic, n protecia consumatorilor, n politica extern, n protecia mediului sau n politica intern i politica n domeniul justiiei pentru a enumera doar cteva.n continuare, v vom prezenta cteva exemple din cadrul acestor domenii de politic. Astfel, v vei face o idee despre activitile celor de la Bruxelles i din capitalele statelor UE.

  Piaa unicPiaa unic este elementul central al politicilor economice i sociale. Este un spaiu economic comun care garanteaz cele patru liberti fundamentale, i anume:

  libera circulaie a persoanelor; libera circulaie a mrfurilor; libera circulaie a serviciilor; i libera circulaie a capitalului.

  Liberti pe piaa unic europeanLibera circulaie a persoanelor ne afecteaz n multe feluri. Fie c ne dorim s ne petrecem concediul ntro alt ar UE, s lucrm acolo sau s ne stabilim domiciliul n ara respectiv, cu sau fr un loc de munc, avem dreptul s facem acest lucru. Cnd revenim din strintate, putem s ne aducem bucuroi acas cumprturile i, la fel, putem cumpra online produse din alt ar. Acest lucru este garantat de libera circulaie a mrfurilor. ns nu doar mrfurile, ci i serviciile pot fi oferite i folosite dincolo de granie, datorit liberei circulaii a serviciilor. Cine prefer si depun bani ntrun alt stat din UE, i nu n propria ar, are aceast posibilitate, garantat de libera circulaie a capitalului.

  Eliminarea controlului la frontiereDac dorii s cltorii de la Capul Nord al Norvegiei pn n Sicilia, putei lsa acas paaportul. n UE nu mai exist controale la frontiere la aanumitele granie interioare (de exemplu, grania dintre Finlanda i Estonia sau dintre Slovacia i Republica Ceh).

  Libera circulaie este reglementat de Acordul Schengen, care face parte din tratatele europene. Regatul Unit i Irlanda nu fac parte din spaiul Schengen, dar din acest spaiu fac parte Islanda, Liechtenstein, Norvegia i Elveia, dei aceste ri nu fac parte din UE. Bulgaria, Cipru, Croaia i Romnia se afl nc n perioada de tranziie nainte de aderarea la spaiul Schengen.

  Acordul Schengen poart numele localitii Schengen din Luxemburg unde a fost semnat.

  Im

  ageg

  lobe

  Cu ce se ocup, de fapt, UE? | 25

 • Mic chestionar despre Europa

  Ce nseamn mai concret pentru voi cele patru liberti?Aranjai exemplele care corespund celor patru domenii ale pieei unice i marcai csua corespunztoare.

  Libera circulaie a persoanelor

  Libera circulaie a mrfurilor

  Libera circulaie a serviciilor

  Libera circulaie a capitalului

  Pot cumpra o main n Danemarca i o pot aduce n ar fr taxe vamale.

  1 0 2 3

  Pot cltori oriunde doresc n UE. 9 6 3 7

  mi pot depune banii la o banc din Germania. 2 3 1 0

  Pot studia n Ungaria. 5 1 0 9

  Prinii mei pot angaja un faianar portughez s le renoveze baia.

  4 3 1 7

  Prinii mei mi pot trimite bani n oraul spaniol unde studiez.

  1 2 3 9

  Pot comanda online produse din Suedia. 4 5 1 2

  Ca arhitect, pot locui n Malta i pot construi locuine n Italia.

  5 6 0 8

  Rspunsurile alctuiesc o dat n format ZZ/LL/AAAA. Aflai care este data i ce sa ntmplat atunci. .. /.. /....

  26 | Cu ce se ocup, de fapt, UE?

 • Din 1999 exist o moned european unic euro. Odat ce Lituania va adopta moneda euro la 1 ianuarie 2015, numrul rilor UE n care este utilizat aceast moned va ajunge la 19. Aceste ri reprezint zona euro. Peste 333 de milioane de ceteni din UE, adic dou treimi din ntreaga populaie a Uniunii Europene, utilizeaz euro ca moned unic.

  n cadrul pieei interne, circulaia forei de munc este liber, iar mrfurile, serviciile i capitalul pot fi comercializate oriunde n UE. Fr limitri legate de moned, companiile i consumatorii, forele de munc i profesiile independente pot profita mai bine de avantajele pieei interne. Este uor s faci cumprturi i s compari preurile dincolo de graniele pieei interne ale UE atunci cnd calculele se efectueaz n aceeai moned. Acest lucru este atractiv, mai ales n legtur cu comerul online aflat n continu cretere, pentru persoanele care nu locuiesc aproape de o grani. O mai mare transparen a ofertelor are drept efect scderea preurilor, ceea ce este avantajos pentru toi cei care fac achiziii.

  Un alt avantaj al monedei unice este c nu trebuie s schimbm (i s convertim) bani nainte de a pleca ntro cltorie. Astfel se economisesc timp i bani. Companiile profit i ele de existena monedei unice, deoarece pot face calcule i pli ntro singur moned i nu trebuie si asume riscul fluctuaiilor cursului de schimb. Eliminarea costurilor de tranzacionare are, de asemenea, un efect de scdere a preurilor. Moneda unic a determinat scderea ratelor dobnzii, lucru de care profit, n aceeai msur, att consumatorii, ct i companiile. Exist un spaiu mai mare pentru investiii care, la rndul lor, genereaz cretere. O moned a UE stabil, la baza creia se afl spaiul economic solid al zonei euro, ntrete poziia economic a Europei n lume.

  n timp ce ntreaga UE este o pia unic, doar o parte din aceasta (dei mare) a adoptat euro ca moned unic.

  Deocamdat, exist cteva state care nu doresc s adere la zona euro, iar altele nc nu ndeplinesc criteriile stricte necesare aderrii. De exemplu, o ar nu trebuie s aib datorii foarte mari dac dorete s intre n zona euro. Rata inflaiei nu trebuie s depeasc rata primelor trei state membre cu cele mai bune rezultate n materie de stabilitate a preurilor cu mai mult de 1,5 puncte procentuale.

  n pofida acestor specificaii clare, n 2010 zona euro a intrat n criz. Acest subiect este foarte complicat, dar, n general, se poate spune c cele mai multe probleme au aprut ca urmare a faptului c statele din zona euro nu au respectat standardele pe care leau hotrt de comun acord i c sau ndatorat excesiv. UE a fost i este extrem de preocupat de protejarea monedei unice mpotriva riscurilor. n acest sens au fost constituite garanii

  pentru statele care ntmpin greuti

  n a obine refinanare pe pieele inter

  naionale de capital la rate acceptabile

  ale dobnzii. Statele din zona euro au

  creat, n acest scop, un mecanism de

  salvare n valoare de 700 de miliarde

  de euro (MES sau Mecanismul euro

  pean de stabilitate) pentru garantarea

  stabilitii.

  n acelai timp, statele din zona euro

  sau obligat, prin intermediul unui

  pact fiscal, s i reduc nivelul da

  toriei. Multe ri din afara zonei euro

  au semnat, de asemenea, acest acord

  internaional. Pe lng reducerea da

  toriilor, trebuie s fie consolidat, de

  asemenea, competitivitatea statelor

  din zona euro i a UE n ansamblu.

  O parte a problemei monedei unice con

  sta i n faptul c nu se exersa un con

  trol suficient asupra bncilor. Din acest

  motiv, UE a consolidat supravegherea

  Moneda EUROpean

  State membre ale UE care utilizeaz moneda euro la 1 ianuarie 2015

  State membre ale UE care nu utilizeaz moneda euro

  Cu ce se ocup, de fapt, UE? | 27

 • Tem

  Cine ar trebui s decid cu privire la moneda unic?Exist diverse opinii cu privire la deciziile Eurogrupului n cadrul Uniunii Europene, de exemplu:

  Este perfect normal ca statele din zona euro s decid ntre ele tot ce ine de sigurana i stabilitatea monedei unice. Astfel stau lucrurile acum i aa trebuie s rmn.

  rile din zona euro nu trebuie s decid doar n privina chestiunilor strict monetare, ci i n privina viitorului economic al zonei euro n ansamblu. Ele reprezint nucleul UE i, de aceea, ar trebui s decid singure n privina tuturor chestiunilor referitoare la economia zonei euro. Acest lucru include, de exemplu, taxele, ocuparea forei de munc i asigurrile sociale. Aa este corect, chiar dac aceste decizii afecteaz celelalte state din Uniunea European. Dac acestea doresc s aib un cuvnt de spus, atunci s adere la zona euro.

  Nu este posibil ca doar 19 state s ia decizii pentru ntreaga Uniune. UE decide cu privire la multe alte lucruri care nu i privesc pe toi, de exemplu n chestiuni legate de Marea Baltic sau de Marea Mediteran. Cu toate acestea, toate statele sunt de acord. Cele mai multe state din UE doresc s se alture uniunii monetare n civa ani. De aceea, ele trebuie s i exprime nc de pe acum opinia asupra modului n care ar trebui s evolueze zona euro.

  Voi ce credei? Discutai diversele puncte de vedere n grup i formaiv o prere, pe care o putei discuta apoi cu celelalte grupuri. Mai multe informaii cu privire la modul de funcionare a zonei euro gsii pe aceast pagin: http://eurozone.europa.eu

  bancar pentru a preveni ca acestea, printrun comportament speculativ, s pun n pericol state ntregi. Ultimii ani au fost dificili pentru moneda unic, iar gestionarea crizei a necesitat o energie considerabil. A artat, ns, i hotrrea statelor euro de a menine stabilitatea monedei unice.

  Politica economic european

  Pentru a ntri i a stimula economia Uniunii Europene, Comisia European a creat strategia Europa 2020 pentru cretere economic i ocuparea forei de munc. Aceasta prevede, printre altele, investiii n formare i n

  cercetare, care ar trebui s garanteze c i n viitor Europa se va numra printre cele mai inovatoare regiuni ale lumii. Scopul principal este consolidarea economiei i a industriei, care nu trebuie s fie doar competitive, ci trebuie i s aib un impact negativ ct mai redus asupra mediului. Alte obiective sunt crearea de locuri de munc i lupta mpotriva srciei n interiorul UE. Uniunea European reprezint o uniune de valori comune, angajat s respecte principiile egalitii i solidaritii, de aceea este important pentru ea ca toi europenii s poat beneficia de creterea economic.

  Luarea deciziilor n zona euro

  n mod normal, n UE, deciziile sunt lu

  ate de toate statele membre mpreu

  n. Dar exist i aspecte care privesc

  ndeosebi statele care au drept mone

  d comun moneda euro. Minitrii de

  finane ai acestor state se ntrunesc

  cu regularitate n cadrul Eurogrupului

  i stabilesc aciunile care trebuie n

  treprinse n zona n care se utilizeaz

  moneda unic. Firete c aceste decizii

  au un impact i asupra altor state din

  Uniunea European, care, dei nu au

  adoptat nc moneda euro, sunt afec

  tate de aceste decizii pe piaa unic.

  28 | Cu ce se ocup, de fapt, UE?

 • Mic chestionar despre Europa

  Ce ri fac parte din zona euro? V rugm s le bifai.

  Austria Finlanda Lituania Romnia

  Belgia Frana Luxemburg Slovacia

  Bulgaria Germania Malta Slovenia

  Cipru Grecia Polonia Spania

  Croaia Irlanda Portugalia Suedia

  Danemarca Italia Regatul Unit rile de Jos

  Estonia Letonia Republica Ceh Ungaria

  Cu ce se ocup, de fapt, UE? | 29

 • Clima la nivel mondial este n schimbare, iar atmosfera Pmntului se nclzete. Acest aspect are consecine nedorite asupra vremii: furtuni i inundaii mai frecvente, veri mai clduroase, deertificare avansat n Africa i n sudul Europei, topirea calotelor glaciare i scufundarea unor insule ntregi; asemenea fenomene nu ne pot lsa indifereni. Schimbrile climatice sunt strns legate de emisiile de substane nocive din statele industrializate. Din pcate, procesul este ireversibil. Astfel, limitarea creterii temperaturii este cu att mai important. Se va vedea n urmtorii ani dac acest lucru se va realiza. De aceea, aciunile rapide i consecvente sunt foarte importante. Nicio ar nu poate s opreasc singur schimbrile climatice.

  Uniunea European a stabilit obiective ambiioase pentru 2020 n domeniul energetic i n cel al schimbrilor climatice, i anume:

  o scdere a gazelor cu efect de ser cu 20 %; o cretere a ratei de utilizare a energiilor regenerabile

  (vnt, soare, combustibili ecologici) cu 20 %; i o economie de energie de 20 %.

  Europa este un pionier n acest sens, fiind preocupat, ca i ceilali mari poluatori i consumatori de energie, ca de exemplu SUA i China, s i asume partea ei de responsabilitate.

  Msuri n domeniul schimbrilor climatice

  U

  E

  UE

  30 | Cu ce se ocup, de fapt, UE?

 • Tem

  Considerai corect aceast politic? Cu care dintre urmtoarele opinii suntei de acord?

  Sunt total de acord

  Sunt parial de acord

  nclin s fiu mpotriv

  Sunt total mpotriv

  UE ar trebui s i reduc emisiile de substane nocive doar dac i ceilali procedeaz aa.

  UE ar trebui s i ating scopurile cu orice pre.

  UE ar trebui s i stabileasc obiective i mai ambiioase.

  Nu ar trebui s ne lsm luai de val n timpul discuiei. Dac temperatura crete cu cteva grade, nu este o tragedie.

  Statele UE nu i vor atinge niciodat obiectivele, deoarece nu sunt interesate n mod concret de realizarea obiectivelor comune. Sunt preocupate doar de ce se ntmpl n propria ar.

  Protejarea climei nu ar trebui s afecteze gsirea locurilor de munc.

  Nu ar trebui s le permitem oamenilor de tiin s ne dicteze obiectivele, ci ar trebui s contribuim ct ne permitem la protejarea climei, fr ca aceasta s ne provoace neplceri.

  Protejarea climei creeaz noi locuri de munc. Firmele i angajatorii beneficiaz de acest lucru. Iat nc un motiv pentru a ne implica n acest domeniu de activitate.

  Cu ce se ocup, de fapt, UE? | 31

 • Spaiul comun de justiieEuropa a devenit cu mult timp n urm un teritoriu comun. Multe persoane cltoresc peste graniele interne ale statelor UE pentru a locui sau a munci n alt parte sau, pur i simplu, pentru a vedea cum se triete n alte locuri. Aceste persoane se cunosc, se ndrgostesc i se cstoresc. Uneori, ns, lucrurile nu merg bine i trebuie s divoreze. n acest caz este important s existe un set de legi uniforme, deoarece se poate pune problema pensiei alimentare i a custodiei. Dac un austriac i o luxemburghez locuiesc n Italia i divoreaz n aceast ar, nu poate apela fiecare la dreptul su naional. Iat de ce colaborarea statelor UE n domeniul dreptului civil este

  att de important. Acesta reglementeaz i aspectele legate de motenire i multe alte lucruri care ne afecteaz viaa de zi cu zi.

  Chiar i delincvenii se bucur de graniele deschise, pentru c ei cred c vor putea evita astfel urmrirea penal. Se neal ns, pentru c, n prezent, exist o colaborare strns ntre autoritile poliieneti i cele de aplicare a legii. Europol, Oficiul European de Poliie, coordoneaz aceast colaborare.

  Drepturile fundamentale europene

  Drepturile omului i drepturile fundamentale sunt de cea mai mare nsemntate n toate societile, deoarece acestea privesc toi cetenii. n UE,

  o uniune de state democrate, drepturile fundamentale sunt protejate la nivel naional, ndeosebi prin Constituie. Cu toate acestea, ntruct Uniunea European emite ea nsi legi i regulamente care i privesc pe cetenii si, este important s existe i o Cart a drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Aceasta reprezint o parte din Tratatul de la Lisabona. Textul l gsii accesnd urmtoarea pagin de internet:

  http://europa.eu/!gG89gu

  Tem

  Analizai puin Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene i comparaio cu Constituia voastr naional, respectiv cu legea naional fundamental.Ce reguli sunt identice? Ce reguli se regsesc numai n Carta drepturilor fundamentale? Ce lipsete din Carta drepturilor fundamentale? Alctuii o list care s ofere o privire de ansamblu.

  Discuie

  Discuie despre Carta drepturilor fundamentale a Uniunii EuropeneCt de important este Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene? Chiar avem nevoie de ea n completare la Constituia naional? Ce ai schimba dac ar trebui s scriei chiar voi Carta drepturilor fundamentale? Ce completri ai aduce? Ce ai elimina?

  Lucrai pe marginea acestor ntrebri n grupuri mici i comparai ulterior rezultatele.

  32 | Cu ce se ocup, de fapt, UE?

 • UE

  Tem

  Arborele politicii europenen arborele politicii europene atrn multe frunze. Aici amintim cteva domenii ale politicii n care colaboreaz statele membre n cadrul UE.Asociai frunzele cu diferitele domenii ale politicii, astfel nct s atrne de creanga corespunztoare.

  Libera circulaie (Schengen)

  Dezvoltarea rural

  Lupta mpotriva criminalitii

  Standarde comune privind mediul nconjurtor

  Piaa unic

  Moneda unic

  Atenuarea schimbrilor climatice

  Politica structural de sprijinire a regiunilor

  Energia din surse regenerabile

  Etichetarea produselor alimentare

  Politica extern comun

  Standarde obligatorii privind produsele alimentare

  Standarde sociale minime obligatorii

  Politica comun n materie de azil

  Politica de securitate i aprare comun

  Reducerea tarifelor de roaming

  Cooperarea n materie de justiie civil i penal

  Istock

  Politica extern

  Politica intern i politica n domeniul justiiei

  Politica agrar i structural

  Protecia mediului

  Protecia consumatorului

  Politica economic

  Cu ce se ocup, de fapt, UE? | 33

 • 5 Europa merge mai departe extinderea Uniunii EuropeneCelebrarea extinderii UE la Poarta Brandenburg de la Berlin. La 1 mai 2004, n capitala german au fost lansate sute de baloane albastre Europa, pentru a le ura bun venit Ciprului, Republicii Cehe, Estoniei, Ungariei, Letoniei, Lituaniei, Maltei, Poloniei, Slovaciei i Sloveniei.

  Im

  ageg

  lobe

  34 | Europa merge mai departe

 • [...] HOTRI s menin i s ntreasc, prin constituirea acestui ansamblu de resurse, pacea i libertatea i invitnd i celelalte popoare ale Europei, care le mprtesc idealul, s se alture efortului lor, [...]

  Uniunea se ntemeiaz pe valorile respectrii demnitii umane, libertii, democraiei, egalitii, statului de drept, precum i pe respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparin minoritilor. Aceste valori sunt comune statelor membre ntro societate caracterizat prin pluralism, nediscriminare, toleran, justiie, solidaritate i egalitate ntre femei i brbai.

  Orice stat european care respect valorile prevzute la articolul 2 i care se angajeaz s le promoveze poate solicita s devin membru al Uniunii. [...]

  n Tratatele de la Roma din 1957, prin care au luat fiin Comunitatea Economic European i Comunitatea European a Energiei Atomice, se enuna deja n preambul (prefaa tratatului):

  Principiile UEAstzi, textul articolului 49 din Tratatul privind Uniunea European este formulat astfel:

  Articolul 2 din Tratatul privind Uniunea European este formulat astfel:

  Tratatul de la Roma, cu semnturile efilor de stat sau de guvern i ale reprezentanilor celor ase state membre fondatoare.

  Uniunea European a fost fondat de ase state, dar scopul a fost de a include ntreaga Europ adic de a fi deschis altor membri.Astzi, UE are 28 de state membre, iar altele ateapt s fie primite. De ce este UE att de atrgtoare pentru celelalte state? i ce se ntmpl cu procesul de extindere? Aceste ntrebri vor primi rspuns n prezentul capitol.

  Tem

  Cine poate deveni membru?Ce nseamn, n practic, principiile prevzute la articolul 2? Ce trebuie s fac un stat care dorete s devin membru al UE i ce nu trebuie s fac, n niciun caz? Voi ce credei?

  Un stat...poate deveni membru al UE

  nu poate deveni membru al UE

  care nu garanteaz libertatea presei...

  care aplic pedeapsa cu moartea...

  care le permite cetenilor s protesteze mpotriva guvernului...

  n care se organizeaz cu regularitate alegeri legislative...

  n care un preedinte se afl la conducere pn la moarte, fiind urmat la putere de un fiu sau de o fiic a lui...

  n care homosexualii i lesbienele au aceleai drepturi ca heterosexualii...

  n care armata susine politica i, dac este necesar, intervine n politica intern prin for militar...

  n care cetenii beneficiaz de prezumia de nevinovie dac o instan nu le stabilete vinovia...

  n care exist un singur partid, aflat mereu la conducere...

  care protejeaz minoritile, chiar dac majoritatea ar dori s exercite mai mult presiune asupra acestora...

  U

  E

  Europa merge mai departe | 35

 • ntrebarea privind graniele Europei nu poate primi un rspuns n termeni geografici. Mai ales la est i sudest, Europa nu are o grani clar. Nici mcar geografii nu au reuit i nu reuesc s se pun de acord cu privire la limitele continentului. n istoria geografiei au existat ntotdeauna demarcri diferite ale granielor, n funcie de opiniile oamenilor de tiin n cauz.

  Prin urmare, nu ne uitm pe hart sau pe glob pentru a descoperi Europa acolo, ci avem o reprezentare n minte, pe care

  o descoperim apoi din nou. Totul este limpede acolo unde exist granie naturale bine definite ale continentului: la nord i la vest. n percepia noastr, Islanda aparine n mod evident Europei. De fapt, ea se afl departe de continentul european, n Atlanticul de Nord.

  Faptul c Regatul Unit i Irlanda aparin Europei este de la sine neles pentru noi toi. Cu toate acestea, canalul dintre Frana continental i Regatul Unit este mai lat dect strmtoarea Gibraltar, care separ Spania de Maroc.

  Nu exist o definiie simpl i atemporal a termenului european. Acesta combin elemente geografice, istorice i culturale i toate contribuie la identitatea european. Semnificaia pe care o are pentru noi va depinde de experienele noastre mprtite n ceea ce privete ideile, valorile i interaciunea istoric, aspecte care se schimb n timp.

  Unde se afl graniele Europei?

  Tem

  Unde se termin Europa?Aadar, o ar care dorete s fac parte din UE trebuie s fie democratic. ns trebuie s fie i european.

  Unde se afl graniele Europei? Luai o hart fizic sau un atlas i trasai frontierele Europei! Care sunt criteriile dup care decidei dac o ar aparine sau nu aparine Europei? Unde se afl Turcia? Aparine Islanda Europei? Care este situaia Georgiei? Sau a Groenlandei? i cum stau lucrurile cu Marocul?

  Dup ce ai stabilit graniele Europei, v rugm s citii textul din partea dreapt.

  Tem

  O cltorie n AustraliaImaginaiv c plecai n Australia, n cadrul unui schimb de elevi. Australia este foarte departe i, evident, nu se afl n Europa. Dar colegii votri de acolo sunt curioi i v roag s susinei o scurt prezentare n clas, pe tema: Ce este Europa?

  Pregtii aceast prezentare ntrun grup restrns. Avei la dispoziie doar cinci minute pentru prezentare, aadar trebuie s v concentrai pe cele mai importante i mai interesante aspecte. Cum le explicai tinerilor australieni ce este Europa?

  Oferiile un strop de Europa. Care este concepia despre via aici, de ce v simii europeni? Ce credei c este grozav n Europa i ce nu v place?

  Iat o scurt list de cuvintecheie. Decidei care sunt punctele pe care le vei meniona n prezentarea voastr i care sunt cele pe care nu le vei aborda. Atenie ns: cinci minute trec foarte repede!

  Is

  tock

  Geografie Muzic Butur Cltorii

  Istorie Cinema Libertate Sistemul educaional

  Diferene Literatur Timp liber Probleme

  Asemnri Mncare Economie Viziune asupra viitorului

  36 | Europa merge mai departe

 • Statele din Balcanii de VestCroaia a aderat la UE n iulie 2013. Alte state din Balcanii de Vest au fost acceptate, n principiu, ca poteniale candidate n vederea aderrii la UE. Acestea sunt: Albania, Bosnia i Heregovina, fosta Republic iugoslav a Macedoniei, Muntenegru i Serbia.

  Cu excepia Albaniei, aceste state au aparinut Iugoslaviei, care sa destrmat n anii 90 n urma unor confruntri deseori sngeroase. Muntenegru i Serbia au constituit pn n 2006 un singur stat, apoi sau separat de comun acord. Un conflict violent cu privire la apartenena Kosovo la Serbia a izbucnit n 1998/1999, conflict cruia, n final, i sa pus capt prin intervenia NATO mpotriva Serbiei. Kosovo ia declarat independena n 2008, dup ce a fost trecut sub administraia Organizaiei Naiunilor Unite.

  Uniunea European consider c aderarea acestor state la UE este cea mai bun modalitate de a se instaura o pace durabil n regiune. efii de stat sau de guvern au confirmat acest lucru n cadrul unei conferine organizate n 2003 la Salonic, n Grecia. Cu toate acestea, independena Kosovo nu a fost recunoscut, n temeiul legislaiei internaionale, de cinci state membre ale UE.

  Drumul lung ctre aderarea la UE

  Statele din Balcanii de Vest au de parcurs un drum lung nainte de a se integra n UE.

  Mai nti, ele trebuie s ncheie un Acord de stabilizare i de asociere cu Uniunea European prin care se angajeaz s ntreprind reforme concrete. Acest acord trebuie apoi ratificat de toate statele membre i, firete, de statul partener n cauz, ceea ce nseamn c parlamentele trebuie s l aprobe prin vot.

  Ulterior, acordul trebuie pus n aplicare. Dac acest lucru are loc, statele n cauz pot nainta o cerere de aderare. n cazul n care Comisia European adopt o poziie favorabil, Consiliul European (compus din efii de stat sau de guvern ai UE) le acord statutul de ri candidate la aderare.

  Dup punerea n aplicare a altor reforme, negocierile pot ncepe. n aceast etap, totul depinde de ct de repede pot statele candidate s adopte legislaia comun a UE.

  Dup ncheierea cu succes a negocierilor, care pot dura civa ani, tratatul de aderare trebuie ratificat de fiecare dintre statele candidate, precum i de toate statele membre ale UE. n unele state, procesul de ratificare se desfoar n cadrul unui referendum. Parlamentul European trebuie s fie, de asemenea, n favoarea ratificrii. Numai dup ce sa parcurs i aceast etap rile candidate pot deveni state membre ale Uniunii Europene.

  n ce situaie se afl aceste state?

  Statele din Balcanii de Vest se afl n etape diferite ale drumului lor spre aderare. Negocierile cu Croaia sau ncheiat, aderarea la UE avnd loc la 1 iulie 2013. Muntenegru se afl n negocieri pentru aderare nc din 2012. Fosta Republic iugoslav a Macedoniei este candidat n mod oficial la aderare, ns negocierile nu au fost nc demarate. Serbia i Albania se afl n aceeai situaie. Celelalte state (Bosnia i Heregovina i Kosovo) sunt considerate nc poteniale candidate. Acordul de stabilizare i de asociere cu Bosnia i Heregovina a fost deja semnat, ns nu a intrat nc n vigoare. Evoluia Kosovo ctre democraie este sprijinit de o misiune a UE.

  Tem

  Cine i unde se afl?Scriei pe hart numele statelor i ale capitalelor acestora. Putei folosi ca ajutor harta de pe coperta din spate a acestei reviste.

  P

  hoto

  disc

  /get

  ty

  Pho

  todi

  sc/g

  etty

  Im

  ageg

  lobe

  Europa merge mai departe | 37

 • Aviz pozitiv al Comisiei Europene privind cererea de

  aderare

  Ratificarea tratatului de aderare de toate statele membre i de ara partener (de

  parlamente sau prin referendum)

  Acordarea statutului de ar candidat

  nceperea negocierilor de aderare

  Punerea n aplicare a acordului

  ncheierea unui acord de stabilizare i de asociere

  Ratificarea acordului de stabilizare i de asociere de statele membre i ara partener

  Cererea de aderare

  ncheierea cu succes a negocierilor de

  aderare

  Ratificarea de ctre Parlamentul European

  Acordarea statutului de stat membru

  11

  10

  9

  8

  7

  6

  5

  4

  3

  2

  1

  0

  Tem

  Etapele procesului de aderare la UEAi numrat cte etape trebuie s parcurg statele din Balcanii de Vest pentru a putea deveni membre ale UE?

  Introducei etapele prezentate mai jos n csua potrivit, conform treptelor care vor conduce statele candidate n UE.

  Tem

  n ce etap se afl rile din Balcanii de Vest?Introducei numrul corespunztor n csua potrivit.

  Albania

  Bosnia i Heregovina

  Croaia

  fosta Republic iugoslav a Macedoniei

  Kosovo

  Muntenegru

  Serbia

  Procedura de aderare nu a nceput nc

  38 | Europa merge mai departe

 • Se pare c dezbaterea privind extinderea european nu este deloc uoar. Pe de o parte, Uniunea European nu sa vrut niciodat a fi un club exclusivist, ci a dorit ntotdeauna s fie deschis tuturor rilor europene.

  n trecut, adugarea de noi membri a contribuit la meninerea pcii i stabilitii n Europa. Dup cderea Cortinei de fier i destrmarea Uniunii Sovietice, politica de extindere a Uniunii Europene a dus la extinderea democraiei i a economiei de pia ctre statele din Europa Central i de Est. Nou state

  care au fcut parte cndva din fostul

  bloc sovietic sunt astzi state mem

  bre ale UE, printre care Slovenia i, din

  2013, Croaia. Aceste ultime dou ri

  au fcut parte din fosta Iugoslavie, care

  sa destrmat, de asemenea. Cele dou

  insule din Marea Mediteran, Malta i

  Cipru, sunt astzi state membre ale UE.

  Pe de alt parte, nu este clar (i nici

  nu se poate stabili odat pentru tot

  deauna) unde se sfrete Europa i

  ct de departe ar trebui s mearg po

  litica prin care unor ri li se promite

  aderarea nainte ca acestea s fie in

  tegrate efectiv n UE.

  Aceast politic de extindere va conti

  nua n cazul statelor din fosta Iugosla

  vie i al Albaniei, care aparin regiunii

  pe care o numim n prezent Balcanii de

  Vest, precum i n cazul Turciei. Pentru

  toate aceste state exist perspectiva

  de aderare la UE, chiar dac, n cazul

  unora dintre ele, este posibil ca reali

  zarea acestui obiectiv s dureze mai

  mult timp.

  Ce se va ntmpla mai departe?

  Turcia este o ar candidat la aderarea n UE. Aceasta este un partener apropiat al UE n multe domenii. De exemplu, UE este cel mai important partener comercial al Turciei. Colaborarea strns cu UE a nceput n urm cu aproximativ 50 de ani. Din 1995 exist o uniune vamal cu Turcia. Procedura concret de aderare a nceput n 1999 i a fost susinut fr echivoc de toate statele membre. n prezent, opiniile sunt mprite cu privire la dobndirea statutului de stat membru, n urma parcurgerii etapelor procedurii de aderare. Aderarea la UE rmne un obiectiv strategic al Turciei.

  Turcia

  C

  orbi

  s

  Europa merge mai departe | 39

 • 6 Europa n lume

  40 | Europa n lume

 • Noi, europenii, nu suntem singuri pe lume. Nu reprezentm nici mcar majoritatea populaiei lumii, nici pe departe. De aceea, nu ne putem limita doar la noi, ci trebuie s ne concentrm atenia i asupra celorlalte continente. Avem nevoie de ele n calitate de partener pentru binele nostru, deoarece ne cumpr produsele i ne ofer mrfurile lor, furnizndune materii prime de care noi nu dispunem.Dar exist i probleme care nu trebuie s ne lase indifereni. Printre acestea se numr rzboaiele i subdezvoltarea, care le rpesc multor oameni posibilitatea de a tri decent. Pe de alt parte, poluarea i schimbrile climatice nu se opresc la graniele Uniunii Europene.

  Interesele Europei n lumeEuropa este un continent relativ redus ca dimensiuni, dar cu o mare importan economic. Acest lucru duce la apariia sarcinilor i a intereselor de care dorim s i facem contieni pe ceilali.

  Politica internaional a UE are mai multe obiective.

  Protejeaz interesele Europei i combate terorismul, crima organizat i imigraia ilegal.

  Contribuie la meninerea unui mediu nconjurtor de bun calitate (politica privind schimbrile climatice, protecia mediului).

  Influeneaz instaurarea i meninerea pcii (de exemplu, n Orientul Mijlociu sau n Africa).

  Ajut alte ri s se dezvolte i s nving srcia, analfabetismul i subdezvoltarea.

  Se implic la nivel mondial n favoarea democraiei i a statului de drept.

  Tem

  Continentele lumiiDac nu lum n considerare Antarctica, lumea poate fi mprit n ase continente: Africa, Asia, Australia/Oceania, Europa, America de Nord i America de Sud. Exist i alte mpriri, care consider America de Nord i America de Sud mpreun sau unesc Europa i Asia, formnd Eurasia. Rmnem ns la cele ase continente (fr Antarctica). Cutai informaiile care lipsesc i introduceile n tabel.

  ContinentSuprafa

  (km2)

  Procentaj din suprafaa terestr

  PopulaieLoc n clasament

  n funcie de populaie

  PIB (*) pe cap de locuitor (n USD)

  Loc n clasament n funcie de

  PIB (*)

  Africa

  Asia

  Australia/Oceania

  Europa

  America de Nord

  America de Sud

  (*) PIB: Produsul intern brut.

  Europa n lume | 41

 • Soluii propuse ce rezult din Strategia european de securitate

  Ajutorul pentru dezvoltare destinat Africii

  Punerea bazelor unor sisteme de sntate n rile mai puin dezvoltate

  Acorduri internaionale de control al armelor i de dezarmare

  Combaterea polurii oceanelor

  Sprijinirea democraiei din alte ri

  Cooperarea n domeniul energiei dincolo de frontierele Europei

  Remiterea datoriilor pentru rile mai puin dezvoltate

  Combaterea terorismului internaional

  Dialog cu lumea islamic

  Cooperare poliieneasc internaional

  Deschiderea pieelor europene pentru produsele din rile n curs de dezvoltare

  Securitatea informatic

  Protejarea rezervelor de ap ale lumii

  Atenuarea schimbrilor climatice

  Imigraie administrat

  Meninerea pcii prin intervenie militar

  Tem

  Provocri la nivel globalLa finalul anului 2003, Uniunea European a convenit asupra unei strategii de securitate care definete cele mai importante aspecte. Aceasta include provocrile globale cu care se confrunt UE.Examinai provocrile i punei n coresponden soluiile propuse, ce rezult din strategia de securitate european, i diferitele domenii n care se ntmpin probleme.

  Provocri la nivel global Soluie propus

  Rzboaie i conflicte civile

  Srcie

  Boli

  Subdezvoltare

  Penuria de resurse

  Dependena de energie a Europei

  mbtrnirea excesiv a populaiei Europei

  Terorismul

  Proliferarea armelor de distrugere n mas

  Crima organizat

  Ameninrile la adresa mediului natural

  42 | Europa n lume

 • Un subiect important n Uniunea European l reprezint migraia. Migraia nseamn micare i descrie faptul c oamenii prsesc un loc pentru a se stabili n alt parte. De fapt, dezbaterea noastr public se nvrte n jurul imigraiei sau al migraiei n Europa. Exist imigraie legal ctre statele membre ale Uniunii Europene, i anume persoane din state care nu aparin UE vin n mod oficial la noi pentru a lucra, a studia sau, pur i simplu, pentru a tri (de exemplu, ca parteneri de via ai cetenilor UE). Multe dintre aceste persoane vin pentru c sper ca viaa n Uniunea European s fie mai bun. Ele sunt ns importante pentru noi i de aceea uneori facem tot posibilul pentru a le aduce n ara noastr. Explicaia const n faptul c imigranii au capacitatea i dorina de a se integra din punct de vedere economic n UE. Imigrarea tinerilor este important pentru noi, deoarece societile noastre nregistreaz, n medie, o tendin de mbtrnire, ceea ce ridic probleme

  pentru casele de pensii i de asigurri sociale.

  Pentru a facilita relocarea n UE a lucrtorilor calificai provenind din ri din afara UE, a fost introdus Cartea albastr. Astfel, ei pot lucra ntre 1 i 4 ani n UE. Pn acum, cei mai muli migrani bine pregtii din rile tere aleg ca destinaie de imigrare SUA.

  Pe lng imigraia legal i dorit, exist i imigraia ilegal, care se nregistreaz cnd persoanele care vin n UE nu au permis de edere. Aceste persoane ncalc legislaia statelor UE, dar adesea ele nsele sunt victime ale reelelor de traficani cu fiine umane, care le cer pn i ultimul ban din buzunar pentru a le introduce ilegal n Europa. Pentru muli dintre cei care triesc n acest mediu, Europa reprezint un adevrat paradis, n care ncearc s fug. Sunt foarte rspndite imaginile africanilor care traverseaz marea n brci de pescuit i sunt prini de patrulele de grani italiene, malteze sau spaniole.

  Nimeni nu tie cte persoane triesc n mod ilegal n Europa. Dup estimrile Comisiei Europene, numrul acestora sar putea ridica la aproximativ 4,5 milioane.

  Uniunea European depune eforturi susinute pentru a preveni imigraia ilegal. Printre acestea se numr controalele severe la graniele externe i o colaborare mai strns cu rile de origine. n acelai timp, se lucreaz intens la acordarea de posibiliti cetenilor statelor din afara UE pentru a veni s triasc n Uniunea European. Prin politica de cooperare pentru dezvoltare cu rile srace ale lumii, UE ncearc s mbunteasc n aa msur condiiile de trai din rile de origine ale imigranilor ilegali nct acetia s nu mai doreasc s i prseasc ara.

  Europa, o fortrea?

  UE i partenerii si de cooperareUE ntreine relaii de parteneriat cu multe state ale lumii, printre care i contacte pe scar larg cu rile n curs de dezvoltare din Africa i din America Latin, precum i cu statele mai mici sau mai mari ale Asiei. Nu dispunem de suficient timp s abordm aici aceste relaii diferite, dar putei afla mai multe pe siteul Uniunii Europene:

  http://eeas.europa.eu/index_en.htm

  O prioritate a politicii externe a UE o reprezint politica de cooperare pentru dezvoltare cu grupul statelor din Africa, Zona Caraibilor i Pacific (grupul ACP). Se ncheie acorduri de parteneriat economic cu aceste ri ACP, n prezent n numr de 79, prin care se urmrete oferirea de asisten pentru

  integrarea n economia mondial i combaterea eficient a srciei n propria ar.

  Uniunea European i statele sale membre sunt cei mai mari donatori de ajutor pentru dezvoltare din lume, peste jumtate din ajutorul financiar pentru rile srace provenind din partea lor. Totui, politica de dezvoltare nseamn mai mult dect punerea la dispoziie a apei potabile i construirea de strzi asfaltate, orict de importante ar fi acestea. UE promoveaz i dezvoltarea prin comer, deschizndui pieele pentru export ctre rile n curs de dezvoltare i ncurajndule s i intensifice comerul ntre ele.

  Europa n lume | 43

 • 34 5

  21

  8

  10

  7

  9

  6

  Tem

  Politica UE de cooperare pentru dezvoltareAici sunt enumerate diverse domenii ale politicii UE de cooperare pentru dezvoltare. V rugm s atribuii numerele imaginilor i msurilor aferente de politic de cooperare pentru dezvoltare. inei cont de faptul c imaginile i msurile care corespund nu se afl neaprat unele lng altele.

  44 | Europa n lume

 • Europa n lumeEuropa nu este o insul, ci o parte a unei lumi care se integreaz din ce n ce mai mult. Din acest motiv, UE are rspunderea de a se implica i la nivel internaional. Uniunea European face acest lucru pentru ai proteja interesele, pentru a influena pozitiv dezvoltarea lumii i pentru a ajuta oameni care nu triesc n condiii la fel de bune i de sigure precum europenii.

  Astfel, UE este puternic implicat n aspectele legate de atenuarea schimbrilor climatice i se strduiete s atrag i celelalte ri n care se nregistreaz cantiti mari de emisii de dioxid de carbon n atmosfer s adere la aceast strategie. Este vorba, de exemplu, despre SUA i China. i alte aspecte legate de protecia mediului au un rol important i pot fi soluionate doar prin colaborare. Poluarea oceanelor planetei sau pescuitul excesiv sunt doar dou exemple.

  UE este implicat n promovarea democraiei la nivel mondial i ncearc s i exercite influena pentru a convinge i alte ri s respecte drepturile i libertile democratice fundamentale i s le garanteze pentru cetenii lor.

  UE este implicat activ n atingerea Obiectivelor de dezvoltare ale mileniului ale Organizaiei Naiunilor Unite, care urmresc reducerea la jumtate a srciei extreme pn n anul 2015. Este vorba n acest caz despre persoanele care au la dispoziie mai puin de un dolar american pe zi.

  Europa nu poate determina de una singur destinul planetei noastre, ns fr implicarea Europei nu pot fi nregistrate progrese. Trim ntro lume n care nu ne poate merge bine att timp ct altora le merge ru.

  Nr. Imagine Nr. Msur

  Susinerea instituiilor medicale prin vehicule destinate transportului bolnavilor n Africa de Sud

  Promovarea drepturilor omului i a democraiei

  colarizarea lucrtorilor forestieri din PapuaNoua Guinee Dezvoltarea infrastructurii

  Livrarea de orez n portul Zanzibar pentru a fi mprit persoanelor defavorizate

  1 Promovarea energiei regenerabile/aprovizionrii cu energie

  Deminarea n Laos Alimentarea cu ap

  Construirea de fntni la Dhaka, Bangladesh Soluionarea conflictelor/asigurarea pcii

  Acordarea de mici credite lucrtorilor din industria confeciilor din Bosnia i Heregovina

  Promovarea sntii

  1 Obinerea energiei electrice din energia eolian, Bolivia Protecia mediului

  Supravegherea alegerilor electorale n Nigeria Msuri de cretere economic

  Sprijinirea colilor, aici n Eterasama, n regiunea Chapare din Bolivia

  Asigurarea unei educaii de baz pentru toi

  Construirea drumurilor n Benin Eradicarea srciei

  Discuie

  Discuie despre migraieAproximativ 214 milioane de oameni din ntreaga lume locuiesc ntro ar care nu este patria lor. V putei imagina c ai putea prsi pentru totdeauna ara natal? Din ce motive ai face acest lucru? i din ce motive ai pleca ntro ar, cu toate c prezena voastr nu este dorit sau chiar v este interzis s ajungei acolo? Discutai aceste ntrebri n cadrul grupurilor. Informaiv cu privire la motivele pe care le au persoanele din sud i din est pentru a veni s locuiasc la noi i facei referire la aceste informaii n cadrul discuiilor de grup.

  Europa n lume | 45

 • 7 Viitorul EuropeiUnde dorii s locuii n anul 2030, cum var plcea s trii i ce ai vrea s facei?

  46 | Viitorul Europei

 • Este evident c economiile naionale ale statelor europene se afl n faa unor