Reprezentarea Si Transmiterea Informatiei (1)

download Reprezentarea Si Transmiterea Informatiei (1)

of 14

 • date post

  03-Dec-2015
 • Category

  Documents

 • view

  106
 • download

  14

Embed Size (px)

description

tretetetert

Transcript of Reprezentarea Si Transmiterea Informatiei (1)

Reprezentarea si transmiterea informatieiObiectul material folosit pentru pstrarea, transmiterea sau prelucrarea informaiei se numete purttor de informaie. Deosebim purttori statici i dinamici de informaie.Purtatorii staticiPurtatorii statici se utilizeaza pentru pastrarea informatiei sau, cu alte cuvinte pentru transmiterea ei in timp. Informatia inregistrata pe un purtator static poate fi citita in scopul prelucrarii sau utilizarii ulterioare. Primii purtatori staticifolositi de omenire au fost pietrele, placire de lut ars, papirusul. Un alt purtator static de informtie il constituie hirtia.In calculatoare, ca purtatori statici se utilizeaza:hirtia pentru imprimantele mecanice, cu jet de cerneala, laser etc.;straturile active ale benzilor, ale discurilor magnetice;mediile reflectoare ale disurilor optice etc.

Papirusul

straturile active ale benzilor, ale discurilor magnetice;hirtia pentru imprimantele mecanice, cu jet de cerneala, laser etc.;

mediile reflectoare ale disurilor optice etc.

Dizpozitive elctronice destinatememorarii datelorPuratorii dinamiciTransmiterea informatiei in spatiu se realizeaza cu ajutorul puratorilor dinamici.In calitate de purtatori dinamici tehnica actuala foloseste:unde acustice in gaze (aer) sau lichide;tensiuni si curenti electrici;unde eletromagnetice etc.

unde acustice in gaze (aer) sau lichide;

tensiuni si curenti electrici;unde eletromagneticeIntrucit transmiterea informatiei se produce in spatiu si timp, cel putin o marime fizica a purtatorului de informatie trebuie sa se schimbe.Se numeste semnal variatia marimii fizice ce asigura transmiterea mesajelor. Caracteristica semnalului folosita pentru reprezentarea (descrierea) mesajelor e numeste parametru informational al semnalului.De exemplu, in transmisiunile radio si TV, in calitate de purtatori se utilizeaza undele electromagnetice. Amplitudinea sau frecventa acestor unde poate varia in timp. In calculatoarele elctronice in calitate de purtator de informatie se foloseste, de obicei, curentul electric, tensiunea si intensitatea curentului fiind parametrii informationali ai semnalului.

In cazul nivelelor de tensiune, unei valori a tensiunii i se asociaza cifra binara 0, iar alteia cifra binara 1. Cifrele binare 0 si 1 pot fi de asemenea asociate, respectiv, cu absenta sau prezenta de impuls sau cu impuls negativ si impuls pozitiv.

Un semnal se numete discret, dac parametrul semnalului poate lua un numr finit de valori. Semnalul se numete continuu, dac parametrul respectiv poate lua orice valoare ntr-un anumit interval.

Modularea si demodulareaOperatia prin care parametrul informational al semnalului continuu se modifica in functie de valorile semnalului discret e numeste modulare.Dispozitivul tehnic care realizeaza operatia in cauza se numeste modulator.Operatie de extragere a semnalului discret dintr-un semnal continuu in functie de procedeul de modulare adoptat se numeste demodulare.Dispozitivul tehnic care realizeaza operatia respectiva se numeste demodulator.

Modularea semnalelor continuesemnale utlizate in tehnica de calcul

Schema detaliata a unui sistem de transmisie a informatiei