Repere medicale - nr. 21 - Martie 2015

40
HemoTreat ® Tratament hemoroidal garantat Diagnostica- rea sclerozei multiple cu RMN Substanţele halucinogene şi efectele lor Ienupărul: remediu naturist în numeroase boli pag. 02 pag. 06 pag. 24 pag. 26 Ghidul tău de sănătate MARTIE 2015 GRATUIT Numărul 21 Galaţi | Brăila Focşani

description

Repere Medicale - Galati, Braila, Focsani Ghidul tău de sănătate

Transcript of Repere medicale - nr. 21 - Martie 2015

Page 1: Repere medicale - nr. 21 - Martie 2015

HemoTreat® Tratament hemoroidal garantat

Diagnostica-rea sclerozei multiple cu RMN

Substanţele halucinogene şi efectele lor

Ienupărul: remediu naturist în numeroase boli

pag. 02 pag. 06 pag. 24 pag. 26

Ghidul tău de sănătateMARTIE 2015

GRATUIT

Numărul 21Galaţi | Brăila Focşani

Page 2: Repere medicale - nr. 21 - Martie 2015
Page 3: Repere medicale - nr. 21 - Martie 2015
Page 4: Repere medicale - nr. 21 - Martie 2015

Ralcom Exhibitions srlStr. Răspântiilor nr. 20A, 020548, București - Sector 2, RomâniaTel.: +4 021 210 65 40, Fax: +4 021 212 27 02www.ralcom.ro

MANAGEMENT SIMPOZION

Al X-lea Simpozion al Asociaţiei Românede Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreaticăși Transplant Hepatic

Noutăţi în chirurgia hepato-bilio-pancreatică și transplant hepatic

www.chirurgiehbp.ro

25-28 martie, World Trade Center, București

ORGANIZATORI

Academia de Științe Medicale

Fundația „Dan Setlacec”

Asociația Română de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatică

și Transplant Hepatic

Asociația Română de Chirurgie Asociația Română pentruChirurgie Endoscopică și

alte Tehnici Intervenționale

Page 5: Repere medicale - nr. 21 - Martie 2015

5reperemedicale.ro

ETHICA - grupul farmaciilor independente

Ce este și cum acționeazăepilarea definitivă?

Coroanele metalo-ceramicepro și contra

Pisica otravită - cum gestionăm urgența?!

P.0

8P.1

2P.1

8P.3

4

EDITORIAL

Depresii de primăvară!Dr. Mihaela Chelariu

I eșim dintr-o iarnă cenușie cu speranțe ceva mai limpezi de mai

bine! Atenția însă trebuie să fie îndreptată spre cei de lângă noi, predispuși la nevroze sau tulburări mai speciale cum ar fi depresii de toate tipurile. Simptome alarmante ar fi în principal virajul dispoziției de la un confort psihic la o stare neplăcută de tristețe fără o motivație psihogenă reactivă (traume soldate cu pierderi de vieți, divorțuri complicate, boli severe, etc.) alături de astenie, angoasă, anxietate, pierderea plăcerii a se implica în activități casnice sau sociale anterior preferate, apatie și invariabil insomnii. Trebuie totuși să avem o atitudine critică aupra acestor simptome. Perioade pasagere de minute sau ore în care apropiații noștri acuză simptomele menționate nu pot ”semna” diagnosticul

de decompensare psihică. Este nevoie de atenția unui medic pentru o analiză a istoricului de viață, o anamneză riguroasă și un examen clinic pentru a nu ”scăpa” un diagnostic somatic uneori sever. Dacă însă aceste simptome chiar pasagere apar la o persoană cu episoade depresive, cu numeroase internări în serviciile psihiatrice, trimiterea la medicul specialist devine o urgență. Mai subliniem încă o dată necesitatea abținerii de la automedicație sau de la indicațiile binevoitoare, invariabil tămăduitoare ale anturajului. Deși există un principiu psihofarmacologic conform căruia o variantă terapeutică favorabilă ”per primam” poate fi utilă și la al doilea episod, această teoremă nu are valoare absolută prin urmare este nevoie de ajutorul psihiatrului. Nu ezitați să îl cereți!

Page 6: Repere medicale - nr. 21 - Martie 2015

6 CENTRUL DE RADIOLOGIE ŞI IMAGISTICĂ REMENIX reperemedicale.ro

CE ÎNSEAMNĂ RMN?RMN înseamnă rezonanță magnetică nucleară, fiind una dintre cele mai avansate tehnici imagistice neirandiante (nu iradiază corpul) și neinvazive (nu necesită o intervenție în interiorul corpului) care permite vizualizarea unor imagini detaliate ale tuturor regiunilor anatomice și ale organelor, considerată de multe ori mai eficientă decât tomografia computerizată.

RMN este o tehnică nedureroasă care are avantajul de a evita folosirea razelor X, expunerea la radiații și nu comportă efecte secundare.

Această tehnică utilizează un câmp magnetic puternic, unde radio și un computer pentru a produce imagini ale structurilor corpului. Scanerul pentru Rezonanța Magnetică Nucleară (RMN) este un tub înconjurat de un magnet de dimensiuni apreciabile de formă circulară.

CARE ESTE PRINCIPIUL DE FUNCȚIONARE AL RMN?Atomii de apă sau de hidrogen sunt abundenți în corpul uman și constituie aproximativ 66% din greutatea corpului uman. Acest conținut mare de apă este responsabil pentru aplicabilitatea RMN în medicină. Deoarece conținutul de apă variază în diferite țesuturi și organe, multe boli au ca rezultat schimbări în conținutul de apă, care sunt reflectate de investigație.

Investigația este o metodă total neinvazivă, aparatul folosind câmpul magnetic care nu este dăunător. De asemenea substanța de contrast nefiind pe baza de iod este foarte ușor tolerabilă de

organism, fiind hipoalergenică.Substanța de contrast la RMN are la baza

Gadolinium, un metal rar, reacțiile alergice fiind foarte rare iar dacă apar sunt reacții ușoare: prurit, urticarie, senzație de greață.

Durata unei examinari RMN variaza între 15 minute si 2 ore, în funcție de segmentul sau numărul de segmente examinate și de patologie.

RMN ȘI SCLEROZA MULTIPLĂImaginile oferă informații despre activitatea bolii prin accentuarea ariilor din bariera hematoencefalică ce indică inflamația. Această barieră este un strat de celule în jurul vaselor de sânge din creier și din măduva spinării și previne trecerea substanțelor din sânge în sistemul nervos central. Ariile inflamate apar ca fiind leziuni active ceea ce înseamnă că sunt leziuni noi sau s-au mărit.

Majoritatea medicilor recomandă realizarea unui RMN pentru confirmarea existenței leziunilor, și astfel, confirmarea prezenței sclerozei multiple.

Diagnosticarea sclerozei multiple cu RMN

DIAGNOSTICAREA PRIN REZONANȚĂ MAGNETICĂ – S.C. REMENIX S.R.L. GALAȚI

Page 7: Repere medicale - nr. 21 - Martie 2015

7CENTRUL DE RADIOLOGIE ŞI IMAGISTICĂ REMENIXreperemedicale.ro

Imagistica prin rezonanță magnetică nu poate fi folosită ca predictor pentru evoluția bolii (apariția leziunilor marchează mai degrabă prezența bolii și mai puțin dizabilitatea care va apărea ulterior), deși uneori este utilizată pentru a se observa dacă un anumit tratament este eficient. Acest din urmă fapt, va conduce la dezvoltarea utilizării RMN și în perioada de tratament a bolii nu numai în cea de diagnostic. Medicii recomandă realilzarea RMN-ului la momente diferite, dar în mod uzual, în general,

Imagistica prin rezonanță magnetică este capabilă să detecteze leziuni focale ale substanței albe, dar nu este atât de performantă în detectarea leziunilor din substanța cenușie.

Leziunile din substanța albă pot fi observate atât pe imaginile ponderate T2 (ca hiperintensități) cât și pe cele T1 (ca hipointensități). De obicei cele mai multe leziuni sunt observate în imaginile ponderate T2. Leziunile din SM apar ca părți în care semnalul este foarte puternic, predominant în substanța albă cerebrală sau în măduva spinării, în secvența T2. Aceste diferențe între vizibilitatea leziunilor se consideră a reflecta diferențele la nivelul specificității patologice. Imaginile ponderate T1 arată și anumite „găuri negre” care se consideră că indică deteriorări permanente.

Diferențierea dintre leziunile acute inflamatorii de cele neinflamatorii se realizează prin folosirea unei substanțe de contrast, această substanță (gadolinium) marchează regiunile unde bariera hematoencefalică este compromisă.

Cel mai recent ghid de diagnostic din scleroza multiplă, criteriile McDonald revizuite, permit diagnosticarea SM după un singur eveniment clinic, în care există suficiente leziuni la nivel cerebral sau al măduvei spinării, vizibile cu ajutorul imagisticii, creșterea numărului leziunilor fiind demonstrată prin scanarea cu ajutorul RMN, după terminarea evenimentului clinic (la trei luni).

Trebuie reamintit că la aproximativ 5% dintre persoanele cu SM definită clinic nu se observă leziuni pe imaginile RMN la momentul diagnosticului. Apoi, există dificultăți în a se corela ceea ce este văzut pe imaginile RMN și simptomele și semnele clinice ale pacienților. Mai mult, odată cu înaintarea în vârstă (probabil peste 50 de ani) există la persoanele sănătoase mici arii pe imaginea RMN care seamănă cu cele specifice SM, dar care în mod real sunt efecte ale îmbătrânirii.

Page 8: Repere medicale - nr. 21 - Martie 2015
Page 9: Repere medicale - nr. 21 - Martie 2015
Page 10: Repere medicale - nr. 21 - Martie 2015

10 MEDICOTEST - LABORATOR ANALIZE MEDICALE reperemedicale.ro

CAUZELE APARIŢIEI ALERGIEI LA FRIG, NECUNOSCUTEÎn ceea ce priveşte cauza apariţiei alergiei la frig, deocamdată acestea nu sunt cunoscute cu exactitate. Specialiştii spun totuşi că această afecţiune poate apărea spontan, fără să aibă un factor declanşator evident, dar se şi poate moşteni genetic. În acelaşi timp, alergia la frig poate fi asociată cu unele boli, precum afecţiunile autoimune, tulburările tiroidiene, infecţiile cu micoplasme, mononucleoza infecţioasă sau unele probleme hematologice. În acest context, alergia la frig este dificil de prevenit, iar tot ce pot face persoanele afectate este să evite pe cât posibil frigul şi stimuli reci, iar dacă în anotimpul rece ies afară atunci trebuie să se îmbrace cât mai gros şi să îşi protejeze zonele cele mai expuse, precum mâinile, picioarele, faţa, de frig.

SIMPTOMEÎn general, acest tip de alergie se declanşează în timpul contactului cu un stimul rece. Persoanele cu o astfel de sensibilitate prezintă în general, pe zonele expuse la frig, mâncărimi, umflarea şi înroşirea pielii, erupţii urticariene extinse, dureri articulare, frisoane şi chiar şoc anafilactic, în cazurile foarte grave. Astfel de simptome cresc în intensitate odată cu reîncălzirea zonei afectate. TRATAMENTAlergia la frig este o boală ce poate fi tratată, tratamentul constând în administrarea de antihistaminice combinate, în funcţie de afecţiunile asociate, cu alte medicamente.

Este o afecţiune ce poate apărea la orice persoană, în orice anotimp al anului, dar în special în anotimpul rece când persoanele alergice la frig pot avea reacţii alergice severe spontane. Potrivit specialiştilor, din totalul persoanelor diagnosticate cu diverse forme de alergii, aproximativ 3% prezintă această sensibilitate exagerată la frig. Totodată, medicii avertizează că, de cele mai multe ori, alergia la frig este confundată cu simptomele unor boli de piele. Tocmai de aceea este esenţial, ca la primele semne persoana în cauză să se prezinte la medic pentru a identifica cu exactitate natura afecţiunii. În ceea ce priveşte vindecarea, aceasta se poate produce spontan şi poate dura de la cinci până la zece ani din momentul declanşării alergiei.

Alergia la frigSursa: http://www.sanatateatv.ro/

Page 11: Repere medicale - nr. 21 - Martie 2015

11MEDICOTEST - LABORATOR ANALIZE MEDICALEreperemedicale.ro

MEDIC TESTLABORATOR ANALIZE MEDICALE

SINCE 1993

LABORATOR CENTRAL PUNCTE DE RECOLTARE GALAȚI

Laborator centralStr. Brăilei Nr. 136C, Ţiglina 2 (în incinta fostului spital de copii)Telefon: 0236.46.11.19Fax: 0236.46.11.19E-mail: [email protected]

Recoltare ProbeLaborator Central: Luni - Vineri: 7:30 - 10:30Sâmbătă: 8:00 - 10:00

Eliberare rezultateLaborator Central:Luni - Vineri: 17:00 - 18:30Sâmbătă: 12:00 - 13:00

Medicina MunciiStr. Dr. Carnabel Nr. 32 (lângă Facultatea de Chimie) Tel.: 0236.46.22.46L- V: 07:30 – 15:30Sâmbătă: ÎNCHIS

AncoraStr. Roşiori, Bl. D1 Tel.: 0236.43.24.41

SiderurgiştilorStr. Siderurgiștilor Bloc SD10BTel.: 0236.45.01.35

Aurel VlaicuStr. 1 Decembrie 1918 Bloc S8Tele.: 0236.42.52.04

PUNCTE DE RECOLTARE GALAȚI PUNCTE DE RECOLTARE BRĂILA

Micro 18 & 19Str. Brăilei Nr. 188 Bloc A5Tel.: 0236.44.51.10

Micro 21Bd. Galați parter (vizavi Hotel Magnus)Tel.: 0236.34.41.63

Laboratorul central Brăila, ViziruTel.: 0239.67.11.19Program lucru: L-V: 7:30-18:00

Obor BrăilaStr. Anton Pann Bl AF3Tel.: 0239.61.01.07

PROGRAM PUNCTE DE RECOLTARE GALAȚIRecoltare Probe: Luni - Vineri: 7:00 - 9:30

Eliberare rezultate: Luni - Vineri: 9:30 - 11:30; Sâmbătă: ÎNCHIS la punctele de recoltare

De obicei, analizele se fac la solicitarea medicului de familie,

a medicului specialist din ambulatoriul de specialitate sau în condițiile spitalizării. Există și analize profilactice care se fac la angajare sau cu ocazia examenelor medicale periodice (solicitate de instituția pentru care ne desfășurăm activitatea) și

analize medicale solicitate de firmele de asigurări unde avem asigurarea de viață. Mai există analizele pe care le facem din proprie inițiativă, din curiozitate și pentru a ne verifica starea de sănătate, fara a avea trimitere de la un medic sau o instituție. Indiferent de motivele pentru care dorim să ne facem analize, ne vom prezenta la laborator dimineața, preferabil între orele 7:00 - 9:00, și nu pentru că acesta ar fi programul laboratorului, ci pentru că este perioada optimă pentru recoltarea

Când ne facem analize?produselor biologice din care se vor face analizele. Puține sunt excepțiile de la aceasta regulă, iar acestea ne vor fi indicate de medicul care ne trimite (exemplu: dozarea de cortizol de la ora 18:00). Pentru informații suplimentare nu ezitați să ne contactați.

Laborator central MedicotestStr. Brăilei Nr. 136C, Ţiglina 2 (în incinta fostului spital de copii)T: 0236.46.11.19F: 0236.46.11.19E: [email protected]

Page 12: Repere medicale - nr. 21 - Martie 2015

12 reperemedicale.roESTETIQ SOLUTIONS GALAȚI

Lumina intens pulsată pătrunde în piele și este absorbită de melanină din firele de păr. Această lumină

puternică, țintește cu precizie fără a leza epiderma, ridică temperatura firului de păr până la 72 grade, conduce apoi căldura către rădăcina părului (folicul), unde temperatura ajunge la 40-42 grade. În acest fel, foliculul lezat se distruge, devine incapabil să mai producă fire de păr. Sute de foliculi de păr sunt astfel anihilați cu fiecare impuls de lumină. Aceste fire de păr tratate prin metoda de epilare definitivă SPL cad în aproximativ 10-20 zile, ritmul de eliminare diferă de la persoană la persoană.

În medie sunt necesare 6-8 ședințe. Estetiq Solutinos – Galați oferă servicii

de epilare definitivă SPL (square pulse light), folosind un patent unic al tehnologiei Yperion. Specialiștii afirmă că noul și unicul patent SPL de la Yperion Paris , reprezintă inovația în domeniul luminii pulsate, fiind mult mai eficientă decât metoda IPL.

Astfel, pe când IPL (lumina pulsată clasic) reprezenta un impuls de energie a cărui intensitate varia în timpul transmisiei, SPL (square pulse light) constă în 5 impulsuri de energie consecutive, constante și de aceeași intensitate. Mai mult decât atât, este eliminată posibilitatea oricărei arsuri, dovendindu-se astfel siguranța acestui echipament. Aparatul oferă un tratament precis, rapid, eficient și confortabil, rezultatele procedurii de epilare fiind net vizibile chiar după prima ședință. Echipamentul pentru îndepărtarea părului și pentru fotorejuvenare creat în Franţa, este fabricat în conformitate cu standardele de calitate ISO 9001, deține CE (Certificat de Siguranță Europeană) și certificat eliberat de FDA (Food and Drug Administration), obținut în USA.

Ce este și cum acționeazăepilarea definitivă?

PRIN TRATAMENTUL DE EPILARE DEFINITIVĂ SPL YPERION PARIS SE OBȚINE DISTRUGEREA PERMANENTĂ A RĂDĂCINILOR DE PĂR (FOLICULILOR) ÎN PROCENT MAXIM POSIBIL DE ATINS DE 90-95% PENTRU FEMEI ȘI 70-75% PENTRU BĂRBĂȚI, CU VARIAȚII PENTRU FIECARE ZONĂ A CORPULUI.

Estetiq Solutions GalațiGalați, str. Brăilei 3Contact 0765 448 999www.epilare-definitiva-galati.rowww.estetiq.ro

Page 13: Repere medicale - nr. 21 - Martie 2015
Page 14: Repere medicale - nr. 21 - Martie 2015

14 REPERE MEDICALE reperemedicale.roREPERE MEDICALE

Cancerul de laringe este un tip de tumoră malignă rară, care se dezvoltă mai frecvent la bărbați. Fumatul este

principalul factor încriminat în dezvoltarea acestei tumori. Simptomele care trebuie să alarmeze pacientul sunt schimbarea vocii, durere laringiană, durere la înghițire sau apariția unor noduli la nivelul gâtului (adenopatii cervicale). Tratamentul în stadii incipiente asigură o rată de supraviețuire foarte bună, dar aceasta se deteriorează

pe măsură ce prezentarea la medic este întârziată.

Mecanismul formării oricărei tumori maligne implică mutații ale anumitor gene care duc la proliferarea anormală ca și număr și funcții a celulelor afectate. Nu există o cauză propriu-zisă responsabilă de dezvoltarea unei tumori laringiene, dar au fost identificați o serie de factori de risc care cresc șansa unei persoane de a dezvolta acest tip de tumoră.

FACTORI DE MEDIUFumatul: Este principalul factor de risc modificabil. Fumatul a două pachete de țigări pe zi crește riscul de a face cancer de laringe de cinci ori, față de un nefumător. Alcoolul: Consumul excesiv de alcool (echivalentul a cinci beri pe zi) crește și el cu 500% șansa de a dezvolta o tumoră malignă de laringe. Asocierea alcool + fumat: Consumând aceste cantități de tutun și alcool în mod constant, riscul de cancer de laringe este de 38 de ori mai mare decât al unei persoane care nu bea și nu fumează. Infecția cu HPV: Human papilloma virus este un virus cu tropism pentru

colul uterin, regiunea ano-genitală, dar și mucoasele din gură sau gât. Acesta poate fi transmis și în cursul sexului oral și este regăsit în 1/5 din biopsiile pacienților cu cancer de laringe. Acest lucru sugerează că, similar cancerului de col uterin, infecția cu HPV crește

riscul de dezvoltare a unei tumori maligne laringiene. Dieta: Unele studii au evidențiat o corelație între cancerul de laringe și consumul frecvent de alimente prăjite sau intens procesate industrial, carne roșie. Totodată, alimentația bogată în grăsimi animale și săracă în legume cu frunze verzi pare a crește riscul de tumoră a laringelui.

FACTORI PROFESIONALIExpunerea profesională la anumite substanțe poate favoriza apariția acestui tip de cancer. Printre acestea se numără și: gaze produse în timpul vopsirii, azbest, praf de cărbune sau lemn, formaldehidă, nichel.

Cancerul de Laringe:cauze și factori de risc

Sursa: http://www.romedic.ro/

Page 15: Repere medicale - nr. 21 - Martie 2015

15REPERE MEDICALEreperemedicale.ro

Fie că se manifestă doar primăvara şi toamna, fie că te necăjeşte tot timpul anului, rinita alergică poate fi ţinută sub control.

Rinita alergică („febra fânului”) este o reacție exagerată a sistemului imunitar la particulele inspirate din aer. În cazul rinitei alergice, sistemul imunitar începe să lupte împotriva substanțelor care în mod normal nu sunt nocive, cum ar fi acarienii și polenul (alergeni), ca și când acestea ar începe să atace organismul. Această reacție exagerată cauzează inflamație și simptome care afec-tează în principal nasul, dar și ochii, urechile, gâtul și gura.

Rinita alergică poate fi cauzată de câteva ti-puri de alergeni, precum polenul, mucegaiul, acarienii, praful, puful animalelor și gândacii.

Rinita AlergicăSursa: http://www.sfatulmedicului.ro/

Reacțiile alergice au loc numai în cazul oa-menilor care prezintă o sensibilitate crescută sau susceptibilitate la alergeni.

Simptomele imediate ale rinitei alergice cel mai des întalnite sunt:  strănutul repetat, îndeosebi dimineața

la trezire;  rinoreea (scurgerile nazale) sub forma

unui un lichid clar si filant (limpede și care nu e vâscos; secrețiile nazale care se scurg pe pereții

posteriori ai gâtului determină senzatia de prurit;  lăcrimare abundentă și prurit ocular

(mâncărime a ochilor);  prurit (mâncarime), otică (a urechilor),

nazală și a gâtului.Tratamentul pentru rinita alergică constă

în evitarea alergenilor specifici care provoa-că simptomele, folosind medicamente și în cazuri grave, folosind injecțiile cu imunomo-dulatori contra alergiei (imunoterapie).

Page 16: Repere medicale - nr. 21 - Martie 2015

16 REPERE MEDICALE reperemedicale.ro

CAUZELa bărbaţi, hernia inghinală apare atunci când canalul inghinal nu se închide după naştere. În cursul dezvoltării fătului, testiculele se formează în abdomen şi, ulterior, acestea coboară prin canalul inghinal şi scrot, după care, de obicei, canalul se închide.

Hernia inghinală poate să apară încă din primele clipe de viaţă ale nou-născutului, însă este mult mai des întâlnită în rândul bărbaţilor mai în vârstă. Odată cu îmbătrânirea, musculatura, respectiv muşchiul abdominal ce formează pereţii canalului inghinal, devine tot mai slabă.

Efortul fizic (ridicarea, deplasarea unor greutăţi mari) poate cauza adesea lăsarea canalului inghinal şi apariţia herniei. În cazul persoanelor mai în vîrstă, aceasta poate fi cauzată şi de o slăbiciune a ţesutului conjunctiv.

SIMPTOMELE HERNIEI INGHINALE uşoară senzaţie de presiune �durere intensificată la defecaţie, ca efect al

presiunii abdominale, la efort şi tuse tulburări digestive �umflătură vizibilă şi palpabilă la locul durerii

CE ARE DE FĂCUT BOLNAVUL?În toate cazurile, bolnavul trebuie să se adreseze medicului, deoarece fără tratament sau o intervenţie mai complicată, hernia nu se vindecă.Culcatul pe spate scade intensitatea durerilor numai pentru o scurtă perioadă de timp, iar dacă se efectuează operaţia, pacientul trebuie să se menajeze şi să evite efortul în primele luni.

Hernia reprezintă exteriorizarea ţesutului din interiorul abdomenului şi are loc atunci când anumite părţi ale intestinului ies din abdomen printr-un orificiu numit hiatus. Această slăbiciune a ţesutului conjunctiv apare mai ales în zona inghinală şi ombilicală.Slăbiciunea ţesutului este adesea congenitală, însă poate fi cauzată şi de efort excesiv sau de slăbirea muşchilor şi ţesuturilor conjunctive prin îmbătrânire.

Hernia inghinală:simptome, tratament, complicații

Sursa: http://www.csid.ro/

Page 17: Repere medicale - nr. 21 - Martie 2015

17REPERE MEDICALEreperemedicale.ro

Infecțiile tractului urinar sunt foarte frecvente, în special la femei. Se

consideră că o femeie din 5 dezvoltă o infecție urinară. În mod normal, urina este sterilă, nu conține bacterii, virusuri, fungi, însă conține săruri și produse de metabolism (deșeuri). Infecția urinară cu E. coli este una dintre cele mai frecvente afecțiuni de acest tip.

Infecția urinară se produce când microorganismele, de obicei bacterii din tractul digestiv, ajung la capătul uretrei și încep să se multiplice. Majoritatea infecțiilor urinare au drept cauză un singur germen, numit Escherichia coli (E. coli), care trăiește în mod normal în tractul intestinal al omului.

DIN CE CAUZĂ APAR INFECȚIILE URINARE CU BACTERIA E. COLI?

Persoanele care au un risc mai mare de a dezvolta infecții urinare sunt cele care prezintă anomalii ale tractului urinar, ce obstruează fluxul urinei (de exemplu, un calcul). De asemenea, bărbații care au adenom de prostată, ce încetinește fluxul urinar,

bolnavii diabetici, cei care au montate catetere în uretră sau vezica urinară, gravidele și, în general, orice persoană care prezintă scăderea imunității organismului.

Este important de știut că nu orice bolnav care are o infecție urinară prezintă simptome, dar majoritatea acestor persoane au cel puțin un simptom care poate fi manifestat prin: usturime la micțiune

(urinare); senzație imperioasă de

urinare (nu poate ține urina); senzatie de oboseală

accentuată, uneori chiar durere în zona rinichilor, uretrelor sau uretrei.

Senzația imediată de a urina, cel mai comun simptom al unei infecții urinare.

O acuză frecventă este că, deși bolnavul are senzația imperioasă de micțiune,

volumul de urină eliminat este mic. De asemenea, aspectul urinei este tulbure, chiar roșiatică uneori și urât mirositoare.

Alte simptome ale infecției urinare cu E. coli sunt durerea la nivel lombar, greața, vărsăturile.

DIAGNOSTICUL INFECȚIEI CU E. COLI, ÎN FUNCȚIE DE SUMARUL DE URINĂ ȘI UROCULTURĂ

În afara simptomelor enumerate, stabilirea diagnosticului de infecție urinară cu E. coli necesită efectuarea unui examen sumar de urină și a unei uroculturi. În situația în care apar colonii de bacterii, se efectuează antibiograma, pentru a observa care dintre antibiotice este cel mai eficient împotriva bacteriei incriminate.

Diagnosticarea infecțiilorurinare cu Escherichia coli

Sursa: https://www.farmaciata.ro

Page 18: Repere medicale - nr. 21 - Martie 2015

18 reperemedicale.roSTOMATOLOGIE

1 CE SUNT COROANELE METALO-CERAMICE?

Acestea reprezintă o îmbinare perfectă a rezistenței mecanice a metalului și calitățile estetice ale ceramicii sau porțelanului, cum este cunoscut de majoritatea pacienților.

Coroana prezintă un schelet metalic, ce este acoperit total sau parțial de materialul ceramic, între cele două existând o legatură chimică.

2 CE AVANTAJE PREZINTĂ ACESTE COROANE?

Printre multiplele calități, acestea au un aspect excelent, rezistența mecanică oferită de suportul metalic dar și stabilitatea cromatică, aspect important pentru pacient.

3 CARE AR FI DEZAVANTAJELE?

Pe măsura ce pacientul înainteaza în vârstă apare retracția gingivală, odată cu aceasta și un efect fizionomic nedorit prin expunerea metalului la baza dintelui. Realizarea coroanelor necesită o preparare invazivă a dintelui cu sacrificarea structurii dentare și de cele mai multe ori cu devitalizarea dintelui.

4 ALBIREA DENTARĂ AFECTEAZĂ MATERIALUL CERAMIC?

Indiferent de metoda de albire aleasă, aceasta nu afectează lucrările ceramice, neavând nici un efect asupra lor.

Important de știut este că în urma albirii

În acest articol vom încerca să punem în valoare câteva caracteristici sau avantaje pe care le au aceste lucrări stomatologice.

Coroanele metalo-ceramicepro și contra

dr. VALERIU BIVOL

pot apărea diferențe între dinții naturali și cei din porțelan, culoarea lucrărilor rămânând neschimbată.

5 CUM AR TREBUI ÎNTREȚINUTE LUCRĂRILE METALO-CERAMICE?

Este indicat ca pacienții să vină la ședintele de profilaxie o dată la 6 luni pentru a putea întreâine strălucirea materialului ceramic, prin igienizare profesională și pentru a preveni retracția gingivală și afecțiunii parodontale date de acumularea plăcii bacteriene.

6 DUPĂ CE PERIOADĂ AR TREBUI ÎNLOCUITĂ?

În condiții ideale de realizare și dacă pacientul se prezintă la ședințele periodice de igienizare, lucrările pot fi menținute până la 7-10 ani.

7 CE INDICAȚII AU COROANELE METALO-CERAMICE?

Ele sunt necesare când dinții sunt afectati de procese carioase mari și nu mai pot fi restaurați prin obturații, când au suferit traumatisme, când a fost necesară devitalizarea dintelui și ca urmare acesta s-a schimbat în culoare, devenind fragil. Se mai pot efectua astfel de lucrări și în cazul în care pacientul își dorește o estetică superioară.

Page 19: Repere medicale - nr. 21 - Martie 2015

19reperemedicale.ro STOMATOLOGIE

Page 20: Repere medicale - nr. 21 - Martie 2015

20 REPERE MEDICALE reperemedicale.ro

P roteina C reactivă este o proteină sintetizată în ficat, ale cărei niveluri în sânge cresc în inflamație. Ea

nu este însă specifică, adică nu poate indica natura sau localizarea respectivului proces inflamator. Valorile normale sunt de 0-1 mg/dL sau sub 10 mg/L, crescând însă de zeci sau sute de ori în cazul unei inflamații. Este un test simplu, accesibil, lipsit de riscuri, folosit de foarte multă vreme. Totuși, interesul față de această investigație a crescut mult în ultima decadă, din cauza informațiilor pe care le-ar putea aduce în evaluarea riscului unei afecțiuni cardiovasculare.

Nivelurile proteinei C reactive cresc deci în inflamații, fie că este vorba de un proces acut, fie că este o activare a unei afecțiuni cronice, determinarea ei având rol și în evaluarea tratamentului acestor afecțiuni. Valorile sunt ridicate în: infecții grave, traumatisme, arsuri, boli autoimune (cum este lupusul), artrite, afecțiuni inflamatorii intestinale, unele cancere (limfoame). Măsurarea ei are rol și în evaluarea stării unui bolnav operat. În mod normal, valorile cresc la 2-6 ore de la intervenție, după care scad treptat în urmatoarele 3 zile. Dacă se mențin crescute după acest interval, înseamnă că există un risc de infecție.

Proteina C reactivă se recoltează din sângele venos, de obicei de la o venă de pe antebraț. Nu sunt necesare măsuri deosebite înainte de recoltare. Anumite circumstanțe influentează totuși rezultatele și de aceea trebuie semnalate medicului: sarcina, obezitatea, prezența unui dispozitiv intrauterin sau folosirea unor medicamente, cum ar fi contraceptivele orale, terapia de substituție hormonală la menopauza, statinele (medicamente utilizate pentru scăderea nivelului colesterolului în sânge), antiinflamatoarele.

Ce este proteina C reactivă?Sursa: http://jurnalul.ro/

Page 21: Repere medicale - nr. 21 - Martie 2015

21reperemedicale.ro REPERE MEDICALE

Odată cu trecerea iernii, organismul este mai slăbit şi demineralizat, având nevoie de resurse energetice pentru a face faţă schimbărilor de temperatură şi luminozitate. De aceea, este recomandat ca înainte de venirea primăverii să se adopte o alimentaţie naturală, bogată în antioxidanţi, organismul fiind astfel pregătit pentru modificările cauzate de trecerea de la un anotimp la altul.

Fructele şi legumele care conţin vitaminele E, C, seleniu şi carotenoizi, precum beta-caroten ar trebui incluse în alimentaţia zilnică. Vitamina C poate fi regăsită în citirice,

kiwi, fructe de padure, iar Vitamina E în cereale, seminţe de floarea soarelui, migdale, ulei vegetal şi verdeturi. Carotenul poate fi asigurat prin consumul de cartofi, morcovi, mango, spanac, broccoli. De asemenea, printre alimentele bogate în antioxidanţi se enumeră şi cafeaua, care păstrează intactă cea mai mare parte a antioxidanţilor.

Antioxidanţii naturali sunt esenţiali pentru a ne menţine starea de sănătate şi alimentele cu un conţinut mare de antioxidanţi trebuie să constituie baza elementelor nutritive pe care le luăm din surse exterioare.

Hrana adecvată la începutul primăveriiSursa: http://www.csid.ro/

O ALIMENTAȚIE BOGATĂ ÎN ANTIOXIDANȚI NE ASIGURĂ STAREA DE BINE LA ÎNCEPUT DE PRIMĂVARĂ.

Page 22: Repere medicale - nr. 21 - Martie 2015

22 REPERE MEDICALE reperemedicale.ro

CE ESTE ŞI CUM SE TRANSMITE?Oreionul este o boală contagioasă, de etiologie virală care afectează glandele salivare, pancreasul exocrin, ovarele și testiculele şi meningele (foiţa care înveleşte creierul). Oreionul se transmite pe cale respiratorie, dar si prin atingerea unor picături de secreţie de la o persoana infestată sau prin contactul cu obiecte contaminate cu salivă sau cu alte secreţii respiratorii ale celui bolnav. Transmiterea acestei afecţiuni necesită un contact prelungit cu persoana infestată.

INCUBAŢIEBoala are o perioadă de incubaţie de 14-18 zile şi apare mai frecvent în epidemii (iarna târziu-primăvara). Oreionul este contagios cu aproximativ 6 zile înainte de apariţia

primelor manifestări şi 4 zile după debutul lui.

SIMPTOMEFebră, cu valori de până la 40ºC, acompaniată de stare generală alterată, durere de gât sau urechi, lipsa poftei de mâncare, oboseală, dureri de cap, frisoane, vărsături, limba încărcată şi cu miros respingător, dureri musculare, dureri la masticaţie, secreţie salivară redusă.

TRATAMENTNu există tratament specific pentru oreion, singurele măsuri care se pot lua sunt cele care vizează simptomele. Paracetamolul este folosit pentru scăderea febrei, aspirina fiind contraindicată la copii. Compresele reci sau calde aplicate la nivelul parotidelor

Oreionul

OREIONUL FACE PARTE DINTRE BOLILE INFECȚIOASE ALE COPILĂRIEI. SPRE DEOSEBIRE DE CELELALTE, ACESTA ARE O MANIFESTARE SPECIFICĂ DESTUL DE NEPLĂCUTA ȘI INCONFORTABILĂ PENTRU CEL INFECTAT CU VIRUSUL URLIAN CARE PROVOACĂ BOALA. OREIONUL APARE ÎN GENERAL LA COPII CU VÂRSTE CUPRINSE ÎNTRE 5-14 ANI ȘI PREZINTAĂ UNELE RISCURI CARE SE POT MANIFESTA MAI TÂRZIU LA MATURITATE.

Sursa: http://www.copilul.ro/

Page 23: Repere medicale - nr. 21 - Martie 2015

23reperemedicale.ro MEDICINĂ GENERALĂ

Cristalinul este acea parte a ochiului care aju-tă la focalizarea luminii pe retină. Retina este un strat fotosensibil care îi transmite semnale vizuale creierului. Cristalinul este localizat imediat în spatele irisului, partea colorată a ochiului. Cristalinul îşi schimbă forma. Devine mai rotund când privim obiecte apropiate şi mai aplatizat când privim obiecte aflate la dis-tanţă. Cristalinul este format în cea mai mare parte din apă şi proteine. El permite trecerea

luminii şi o focalizează pe retină. Cristalinul este o „lentilă naturală” a ochiu-

lui. Este transparent, elastic – poate să-şi schimbe forma, aproape instantaneu „reglând focalizarea”, datorită căruia omul vede bine atât aproape cât şi departe.

Cristalinul este format dintr-o capsulă anterioară (elastică și transparentă), un nucleu situat central și o capsulă posterioară. Astfel, cristalinul s-a diferențiat pentru realizarea funcției de acomodare (focalizarea imagiii obiectelor pe retină, în zona de acuitate vi-zuala maximă, atunci când aceste obiecte își modifică poziția față de globul ocular). Pentru menținerea vitalității cristalinului, glucide-le sunt de o importanță vitală; diminuarea concentrației de oxigen de la nivel sanguin, nu pare să influențeze în mod decisiv meta-bolismul energetic al cristalinului.

Cristalinul și funcția sa

Page 24: Repere medicale - nr. 21 - Martie 2015

24 reperemedicale.roPAGINA PACIENTULUI

1. PCP (Fenciclidina) Substanța face parte din categoria anestezicelor și, fumată, prizată sau înghițită, are efecte haluginogene, blochează receptorii de durere și afectează centrii motorii. PCP este mai periculos decât celelalte categorii de halucinogene.

2. Ciupercile halucinogene (Shrooms) conțin substanțe care dau stări psihedelice. Efectul lor durează între 3 și 7 ore, în funcție de doză, metoda de preparare și metabolismul persoanei. Efectele mizează pe vizual și auditiv și apar după aproximativ o oră.

3. Marijuana este psihoactiva și are efect halucinogen, fie că este fumată sau ingerată. Cantitatea minimă necesară de THC (cristalele albe de pe frunze) pentru a-și face efectul este de 10 micrograme per kilogram de corp. Consumată, alterează funcțiile motorii și activitatea creierului, iar efectele sunt foarte diferite, influențate de absolut orice factor – poți fi relaxat, fericit, depresiv, irascibil, panicat, paranoic.

4. Opium conține aceeași cantitate mare de codeină și de morfină, din care se produce heroina, semi-sintetică. Efectul este unul de anesteziere, asemănător cât de cât cu

Ketamina (K, Kay, Special K, Vitamina K etc.).

5. Ecstasy este un drog recreațional adesea asociat cu drogurile luate în cluburi de noapte. Efectele presupun ascuțirea simțurilor, euforie, empatie, dragoste, fericire, senzația de claritate a minții. Pulsul crescut și încleștarea dinților sunt alte efecte comune.

6. LSD dilatează pupilele, reduce apetitul, dar are și efecte precum: tensiune crescută sau scăzută, încleștarea dinților, amețeală, amorțeala, creșterea glicemiei etc. Psihic, efectele diferă de la om la om: culori radiante, suprafețe care par să tremure, distorsionarea timpului. În plus, în unele cazuri se întâmplă ca ceva să rămână schimbat pentru totdeauna la nivelul creierului.

7. Crack este o formă de cocaină, sub formă de cristale, care poate fi fumată. Efectul ei este mult mai puternic și mai rapid decât cel al cocainei, care este inhalată. Cauzeaza euforie, paranoia, insomnie, poftă mai mare de cocaină, încredere în sine, depresie.

8. Metamfetamina intră în creier și declanșează eliberarea treptată a dopaminei, serotoninei și a norepinefrinei.

Duce la dependență din cauza stărilor de euforie și încântare și la acțiuni repetitive, cum ar fi spălatul mâinilor sau asamblarea și dezasamblarea unor obiecte.

9. Cocaina este un stupefiant cu efect stimulant puternic al sistemului nervos central. Oferă stări euforice și energie, suprimând apetitul. Efectul său durează de la 20 de minute la câteva ore, în funcție de cantitate, puritate și mod de administrare. Primele semne sunt hiperactivitatea, neliniștea, tensiunea crescută și euforia. Aceasta din urmă este adesea urmată de stări depresive, disconfort și poftă de mai multă cocaină. Alte efecte sunt convulsii, paranoia, impotența, care se accentuează o dată cu frecvența utilizării.

10. Heroina. Tot opioid de natură, heroina este substanța care dă cea mai periculoasă dependență. Scopul ei inițial era unul medical. Înlocuind endorfinele din corp, heroina dă o stare generală de bine, iar euforia caracteristică a fost descrisă ca „orgasm la nivel intestinal”. Cea mai comună administare este cea intravenoasă. Stările de tânjit după heroină sunt chinuitoare pentru consumatori, iar venele capătă leziuni periculoase.

Dependența de droguri sau abuzul de substanțe ilegale sunt des întâlnite în multe dintre țări. Pentru cei care nu au tangențe cu acest subiect este imposibil să îi înteleagă în totalitate pe cei care folosesc droguri și felul în care văd aceștia din urmă lucrurile. De la utilizare până la dependență este un pas, de cele mai multe ori avem tendința să spunem că „nu suntem genul care să devenim dependenți”. Pe această premisă suntem tentați să încercăm și, când nici nu ne așteptăm, ne trezim că nu știm cum am ajuns în acel stadiu. Complicația pe care o au toate aceastea în comun este riscul de stop cardiac din cauza tensiunii crescute și a bătăilor neregulate ale inimii, iar cele mai puternice dintre droguri pot duce la demență, paranoia și depresie.

Substanțele halucinogeneși efectele lor

Page 25: Repere medicale - nr. 21 - Martie 2015

25REPERE MEDICALEreperemedicale.ro

Cum se transmite HIV?

Pe parcursul multor ani a existat multă publicitate şi

educaţie pentru a învăţa oamenii despre riscurile de transmitere HIV. Totuşi, unele mesaje erau ambigue şi ocazional contradictorii. Chiar şi în prezent există confuzii legate de care sunt comportamentele sigure şi care nu. Această secţiune va clarifica unele mituri.

Preocupările legate de posibilităţile de infectare îi fac pe oamenii care trăiesc cu HIV să rămână foarte izolaţi şi uneori rezultă în prejudecăţi şi paranoia.

HIV este un virus care se găseşte în sînge şi alte fluide ale corpului, ca sperma şi fluidele vaginale. Virusul nu supravieţuieşte în afara corpului, astfel, pentru a fi infectat cu HIV trebuie să existe contact între fluidele corpului persoanei neinfectate şi celei infectate.

Cele mai răspândite căi de transmitere a virusului HIV sunt:

• prin contacte sexuale neprotejate cu o persoană infectată

• prin utilizarea în comun a acelor sau siringilor cu o

persoană infectată.• transfuziile de sânge• produse sangvine• transmiterea de la

mamă la făt• infectarea intra-

spitalicească• tatuaje/ piercing

HIV nu se transmite prin:• Sărut• Strănut, tuse, utilizarea

aceleiaşi vesele, etc• Insecte• Injectarea cu siringi

sterile• Contacte sexuale

protejate

Page 26: Repere medicale - nr. 21 - Martie 2015

26 reperemedicale.roMEDICINĂ NATURISTĂ

CURĂ CU BOABE, PENTRU ACTIVAREA SISTEMULUI IMUNITAR

Cura pe bază de ienupăr este modalitatea cea mai bună pentru a beneficia de vitamina C, de vitaminele din grupa B şi de necesarul de fier şi de crom. Cura pe termen lung este utilă pentru activarea sistemului imunitar, pentru restabilirea echilibrului nervos, dar şi pentru vindecarea infecţiilor intestinale şi scăderea în greutate.

PULBEREA AJUTĂDIGESTIA

Pulberea de ienupăr se foloseşte înainte de masă, ca aperitiv, contra dispepsiei (tulburare a procesului de digestie), ca diuretic uşor şi ca antispastic. Pulberea se obţine, clasic, prin măcinarea fină, cu râşniţa electrică de cafea, a fructelor uscate de ienupăr. De regulă, se administrează de trei ori pe zi câte o linguriţă rasă, pe stomacul gol.

TINCTURA ELIMINĂ TOXINELETinctura pe bază de ienupăr este unul

dintre cele mai puternice remedii cu efect diuretic, antiseptic reno-urinar şi depurativ din flora noastră.

INFUZIA VĂ PĂZEŞTE DE GUTĂInfuzia se foloseşte în special contra

gutei şi a afecţiunilor reumatice, având un puternic efect depurativ şi antiinflamator. Se pun trei-patru linguriţe cu boabe mărunţite la macerat în jumătate de litru de apă, vreme de şase ore, după care se filtrează. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe în încă o jumătate de litru de apă vreme de cinci minute, după care se lasă să se răcească şi se filtrează. În final se amestecă cele două extracte, obţinându-se aproximativ un litru de infuzie combinată de ienupăr, ce se foloseşte intern (se administrează două căni pe zi).

ULEIUL VOLATIL ŞIBOLILE DE PLĂMÂNI

Se foloseşte de regulă ca remediu antiinfecţios în afecţiunile pulmonare. Se administrează câte trei picături pe zi timp de două săptămâni, urmate de alte două săptămâni de pauză.

LEAC PENTRU BRONŞITĂPentru a trata bronşita cronică se fac băi

Ienupărul: remediu naturist în numeroase boli

Sursa: http://www.taifasuri.ro/

IENUPĂRUL ESTE UNA DINTRE PLANTELE PENTRU CARE TIMPUL STĂ ÎN LOC, FIIND MEREU VERDE ȘI VIU. FRUCTELE SALE PARFUMATE, COLORATE ÎN VIOLET, SE COC CHIAR ȘI IARNA, DE ACEEA IENUPĂRUL ESTE CONSIDERAT UNUL DINTRE CELE MAI PUTERNICE MEDICAMENTE ALE NATURII.

Page 27: Repere medicale - nr. 21 - Martie 2015

27reperemedicale.ro CARDIOLOGIE

generale, în care se pun câte 15 picături de ulei volatil de ienupăr în apa de baie fierbinte. O baie trebuie să ţină maximum 20 de minute şi are efecte antiinflamatoare bronşice, decongestive şi dezinfectante. În bronşita acută şi în mult temuta pneumonie se recomandă amestecarea a trei linguri cu ulei de măsline, a zece picături de ulei de ienupăr şi a zece picături de ulei de cimbru. Cu uleiul astfel obţinut se face un masaj delicat pe zona toracică. Cele două uleiuri volatile acţionează direct la nivelul plămânilor.

FEBRA MUSCULARĂ ŞI-AGĂSIT ANTIDOTUL!

Durerile musculare şi articulare se pot combate cu ajutorul unui masaj uşor cu ulei de ienupăr. Zonele afectate trebuie masate de două ori pe zi timp de cinci minute. Este foarte important să nu apăsaţi muşchiul! Uleiul de ienupăr are efecte antiinflamatoare şi de reducere a durerii atunci când este utilizat cu blândeţe.

Page 28: Repere medicale - nr. 21 - Martie 2015

28 REPERE MEDICALE reperemedicale.ro

SEMNE ȘI SIMPTOMECei infectați cu tenie nu

acuză mereu simptome, însă, atunci când apar, sunt acestea: ouă, larve şi segmente

de tenie prezente în scaun inflamarea mucoasei

intestinului (enterita), ce duce şi la diaree oboseala şi stări de

slăbiciune generală scădere în greutate dureri abdominale diaree stări de vomă scăderea poftei de

mâncare insomnii ameţeli

 malnutriţie, întrucât tenia consuma o proporţie importantă din nutrienţii localizaţi în intestin deficiența vitaminei

B12

Dacă larvele de tenie au ieşit din intestin şi s-au format în chisturi la nivelul ţesuturilor altor zone din corp, pot apărea următoarele simptome: febra, durere sau disconfort abdominal, icter, o reacţie alergică la larvele teniei, epilepsie şi alte simptome neurologice, orbire, presiune intracraniană.

Semnele şi simptomele

vor depinde în funcţie de tipul de tenie, de severitatea infecţiei şi de părţile sau organele afectate din corpul pacientului.

FACTORI DE RISCApariția teniei poate

fi cauzată de mai mulți factori, printre care: mâinile murdare intrarea în contact

cu animale care nu sunt deparazitate și vaccinate călătoriile în țările

unde practicile sanitare sunt precare consumul de carne

nepreparată termic corespunzător.

Este o infecție cauzată de ingerarea de mâncare sau lichide contaminate cu ouă sau larve de tenie. Tenia este un parazit intestinal care poate supraviețui doar în intestinul unui om sau al unui animal. O tenie adultă poate trăi în interiorul gazdei sale până la 20 de ani.

TeniazaSursa: http://www.exploremedicinetv.ro/

Page 29: Repere medicale - nr. 21 - Martie 2015

29reperemedicale.ro PSIHOLOGIE

Motivele pentru care oamenii se îndreaptă spre narcotice sunt din cele mai diverse. În România numărul toxicomanilor creşte de la an la an şi acest lucru este îngrijorător deoarece majoritatea consumatorilor sunt adolescenţi sau tineri.

Flagelul drogurilor este unul dintre feno-menele cele mai complexe, mai profunde şi mai tragice ale lumii contemporane. An de an, milioane de oameni cad prada dro-gurilor şi o proporţie mereu mai mare din-tre ei sunt cu despăvârşire pierduţi pentru societate. An de an se înmultesc apelurile, întrunirile, conferinţele care îşi propun să găsească cele mai adecvate metode pentru a pune capăt aberaţiei drogurilor.

Magazinele care comercializau droguri legale au apărut într-o perioadă potrivită, societatea românească se confrunta cu o serie de situaţii dificile la nivel macroe-conomic. La începutul anului 2009 erau înregistrate 18 magazine care comerci-alizau astfel de produse, iar la inceputul anului 2010 se înregistrau aproximativ 400 de astfel de magazine. Criza economică şi fluctuaţia informatiei au facilitat apariţia “magazinelor de vise”, acestea devenind o alternativă rapidă şi potrivită pentru rezol-varea problemelor. Plantele comercializate în astfel de magazine produc dependenţă fizică, psihologică sau mixtă.

Media de vârstă semnificativă pentru consumul de astfel de substanţe este între 17–25 de ani.

Orice abuz de substanţe legale asoci-ate cu alte substante psihoactive creează dependenţă şi sunt periculoase pentru individ.

Flagelul drogurilor - fenomen tragic al zilelor noastre

Page 30: Repere medicale - nr. 21 - Martie 2015

30 reperemedicale.roLIFE STYLE

CHANEL CHANCE - mirosul floral, pur, dulce, de primăvarăChanel Chance este un parfum foarte feminin, elegant şi sofisticat. Este o esenţă unică şi elegantă, potrivită pentru orice ocazie. Chance îţi oferă siguranţă şi inspiraţie. Ascunde un parfum proaspăt-floral cu ingrediente picante şi senzuale. Notele incipiente sunt alcătuite din piper roz, lămâie şi ananas amestecate într-o fază medie de iasomie şi zambile, iar la baza sunt note senzuale de chihlimbar, patchouli şi mosc alb.

CHRISTIAN DIOR – ADDICT

Dior Addict face parte din categoria esențelor oriental florale, fiind perfect pentru o femeie îndrăzneață, care nu se teme să fie in centrul atenției. Descris drept unul dintre cele mai senzuale și mai calde parfumuri Dior, o aromă care provoacă dependență, Addict prezintă drept elemente

centrale vanilia și lemnul de santal. Parfumul se deschide cu note proaspete de mure și frunza de mandarin, continuă cu o inimă florală luxoasă, de iasomie, floare de portocal

și trandafir, devenind amețitor prin baza de vanilie și lemn de santal.

BURBERRY – Body, universul senzualităţii

Burberry BODY, cel mai senzual parfum de la Burberry, este un parfum sotfsticat, modern şi delicat care fiind în acelasi timp, uşor şi feminin, poate fi potrivit femeilor de toate vârstele prin stilul pe care el îl inspiră. Parfumul se deschide în tonuri floral-fructate ce au în compoziţie arome de piersici şi frezii. Urmează o infuzie de trandafiri şi irişi, apoi o combinaţie de esenţe de vanilie, lemn de santal, mosc şi chihlimbar dulce.

CHRISTIAN DIOR - J’Adore. Îngerii miros a J’Adore...

Parfum elegant şi sofisticat potrivit atât unei doamne cât şi unei domnisoare. J’adore este parfumul care nu dezamăgeşte niciodată, parfumul potrivit pentru orice vârstă dar totuşi pretenţios şi suav.

Parfumurile au devenit cel mai intim și cel mai personal accesoriu de frumusețe al unei femei, alături de bijuterii și alte produse cosmetice, o emanare a personalității feminine. Se zice că poți caracteriza o persoană în funcție de parfumul pe care îl folosește. Cu diverse arome florale, orientale, parfumurile reprezintă un simbol al feminității prin excelență și sunt folosite cu scopul de a da o anumită eleganță. Iată câteva dintre cele mai elegante parfumuri care pot completa toaleta unei femei:

Arome speciale pentru femei speciale

5 TRUCURI CA SĂ ÎŢI ALEGI PARFUMUL POTRIVIT:

1 Nu testa mai mult de trei parfumuri odată,

rişti să nu mai percepi foarte bine notele parfumului şi să cumperi ceva care să nu-ţi placă.

2 Înainte de a merge să-ţi cumperi un parfum,

evită să consumi mâncare condimentată pentru că va afecta calitatea mirosului.

3 Încearcă întotdeauna parfumul pe piele (pe

încheietura mâinii tale, de exemplu), nu pe hârtiile-tester.

4 Pentru a neutraliza mirosul, atunci când

vrei să simți aroma a două parfumuri diferite, trebuie să miroși cafea.

5 Găsește „familia” care îți place. Alege între

parfumuri florale, fresh, citrice, parfumuri grele, înțepătoare.

Page 31: Repere medicale - nr. 21 - Martie 2015

31REPERE MEDICALEreperemedicale.ro

Simptomele hipersomniei includ:

• aţipeli pe timpul zilei care nu ameliorează senzaţia de somnolenţă;

• dificutăţi la trezirea dintr-un somn lung – pesoana se poate simţi confuză sau dezorientată;

• nevoia crescută de somn pe timpul zilei;

•creşterea timpului de somn până la 14-18 ore de somn pe zi.

• anxietate;• iritabilitatea crescută;• scăderea energiei;• agitaţie, nelinişte;• lentoare în gândire sau

vorbire;• pierderea apetitului;• halucinaţii;• tulburări de memorie.

De obicei hipersomnia este diagnosticată la adolescenţi sau adulţii tineri.

CAUZE POSIBILE:• alte tulburări de somn cum sunt:

Este caracterizată de episoade repetate de somnolenţă pe parcursul zilei sau de prelungirea somnului pe timpul nopţii. Este diferită de senzaţia de oboseală apărută la persoanele care au somnul întrerupt pe parcursul nopţii sau nu dorm deloc.Persoanele cu hipersomnie sunt obligate să aţipească repetat pe parcursul zilei, uneori în momente nepotrivite precum în timpul serviciului, la masă sau în timpul unei conversaţii. De obicei aceste aţipeli nu ajută la ameliorarea simptomelor. Persoanele se trezesc greu dintr-un somn lung sau sunt dezorientate.

Hipersomnia

- narcolepsia (tulburare de somn cronică caracterizată prin somnolenţă excesivă pe timpul zilei şi adormirea instantanee; persoanelor cu narcolepsie le este dificil să rămână treze pe perioade mai lungi de timp, indiferent de circumstanţe);

- apneea de somn;- paralizia de somn;- sindromul picioarelor

neliniştite.• disfuncţia sistemului nervos autonom;

• hipotiroidismul;• abuz de alcool sau droguri;• tumori;• traumatisme cerebrale;• leziuni ale sistemului nervos central;• anumite medicamente sau oprirea unor tratamente;• scleroza multiplă;• depresia atipică;• encefalita;• epilepsia;• obezitatea.

Sursa: http://www.csid.ro/

Page 32: Repere medicale - nr. 21 - Martie 2015

32 reperemedicale.roREPERE MEDICALE

Sindromul Marfan este o tulburare genetică a ţesutului

conjunctiv. Gena poate fi transmisă de la oricare dintre părinți la oricare dintre copii. În cazuri excepționale afecțiunea nu se moștenește de la părinți; în această situație există tendința de a se produce o mutație genetică nouă, care afectează nou-născutul mult mai grav decât atunci când afecțiunea ar fi transmisă genetic. Chiar și în cazurile în care gena este transmisă doar de la mamă la copil, severitatea bolii variază de la o persoană la alta.

1 din 10.000 de persoane sunt afectate de sindromul Marfan. Gena dezvoltată anormal influențează fibrilina, care are un rol important în formarea fibrelor elastice ale țesutului conjunctiv. Gena poate fi afectată în numeroase moduri, explicându-se astfel gradele diferite de gravitate întâlnite la bolnavi. Fibrilina se găsește în peretele aortei (acest lucru explicând dilatarea bazei aortei) și în fibrele care mențin stabilitatea poziției cristalinului și împiedică dislocarea acestuia.

De regulă, sindromul Marfan prezintă doar câteva semne și simptome, cum

ar fi: dificultăți în timpul mersului pe jos sau în coordonare, vedere slăbită, dureri în piept (iîn condițiile existenței unei aorte anormale). De asemenea, luxația de genunchi sau umeri poate apărea la pacienții cu aceasta boală, din cauza ligamentelor lungi.

Pe măsură ce copilul crește semnele acestui simptom devin evidente.

Pacienții care suferă de sindrom sunt foarte înalți si, raportate la dimensiunea trunchiului, membrele sunt lungi. Existența acestui sindrom crește riscul de dezvoltare pentru următoarele afecțiuni: scolioză, cifoză, deformări ale piciorului, formarea unei cavități la nivelul pieptului și articulații extrem de flexibile.

Cel mai important lucru este monitorizarea stării de sănătate a aortei prin consultații de specialitate, ecocardiografii și alte tehnici de depistare a modificărilor cardiovasculare. Dacă aorta este dilatată este recomandat tratamentul cu medicamente utilizate pentru scăderea tensiunii arteriale. De asemenea, se recomandă ca pacienții să evite sporturile care presupun ridicarea de greutăți sau care pot extenua inima. În cazul pacienților care prezintă deviații patologice ale coloanei vertebrale pot fi necesare intervenția chirurgicală și/sau fizioterapia.

Ce este sindromul Marfan?

Page 33: Repere medicale - nr. 21 - Martie 2015

33reperemedicale.ro REPERE MEDICALE

Infecția se contactează pe cale respiratorie și se transmite prin secreții nazofaringiene, tuse,

strănut sau prin contact direct, cu jucăriile băgate în gură de copiii mici. Boala se manifestă prin erupții microveziculoase în gură și în jurul gurii, precum și pe palme sau pe tălpi. Erupțiile sunt de cele mai multe ori însoțite de febră 39o-40oC, iar primele simptome pot fi sesizate când copilul mănâncă și mestecă greu, înghite cu dificultate

Boala mână-gură-picior se manifesta în general în rândul copiilor, la adulți ea fiind semnalată destul de rar și în forme mai ușoare. Micuții pot fi afectați de la orice vârstă până la pubertate de virusul coxsackie A19 sau parvovirusul D19, ambii responsabili pentru această boală virală.

Boala mână-gură-picior la copil

tocmai din cauza veziculelor din gură care se pot sparge și pot fi sângerânde.

Nu există tratament antibiotic pentru boala mână-gură-picior, aceasta se tratează doar simptomatic. Durerea se ameliorează cu medicamente antiinflamatoare sau cu medicație pe bază de ibuprofen și trebuie intervenit totodată și pentru scăderea febrei. Tratamentul trebuie însoțit de hidratare intensă, iar pentru leziunile apărute, se pot aplica intrabucal soluții

preparate în farmacie pe baza de glicerină.

Infectia virala este contagioasă și se transmite ușor între copii. Boala poate crea mici focare epidemice în familii, în locurile publice și aglomerate, în grădinițe sau școli. Infecția se vindecă însă în două săptămâni sau o lună, timp în care dispare și erupția.

Virusul nu poate să recidiveze, o persoană care a contactat deja boala, devine imună la acest virus după ce se vindecă.

Page 34: Repere medicale - nr. 21 - Martie 2015

34 reperemedicale.roMEDICINĂ VETERINARĂ

Substanțele otrăvitoare sunt acelea care nu sunt tolerate de organism și care pot produce daune iremediabile acestuia,

de multe ori provocând moartea. În locuință sau afară, există o sumedenie de produse care pot cauza otravirea pisicii. Dintre acestea le enumeram pe cele care se întâlnesc cel mai adesea în cazurile de otrăvire la pisică:

• pesticidele• plumbul, din diverse produse• medicamentele pentru uz uman• produsele chimice de curățenie• cosmeticele• antigelul• antiparazitarele administrate în supradozaj• produsele petroliere• alimentele alterate• plante decorative, de gradină sau

sălbatice• băuturi alcoolice• șoareci sau șobolani otrăviți.Pisica se poate otrăvi fie prin ingerarea

unor astfel de substanțe/ produse, fie prin inocularea acestora la nivelul blănii. Pisica fiind un animal care respectă enorm curățenia, se poate linge și aduce în interiorul corpului aceea substanță dăunătoare, sau în anumite situații toxicul respectiv poate afecta

pielea determinând diferite dermatite sau arsuri de natură toxică.

Este important să recunoașteți cât mai precoce semnele otrăvirii, cele mai comune fiind: voma, diareea, salivație abundentă (chiar cu spumă), anorexia, letargia, convulsii, durere, amețeală, iritație a pielii sau a gurii, comă.

Foarte important în tratarea pisicilor otrăvite este să identificați corect substanța daunătoare și să actionați cât mai repede. În funcție de toxic veți ști ce trebuie făcut, de dumneavoastră sau de către veterinar. Acesta fiind următorul lucru care trebuie făcut: anunțați-vă repede veterinarul. Dânsul vă va ghida telefonic. Ideal ar fi ca pisica să fie vazută de acesta cât mai degrabă. Nu uitați când fugiti la veterinar să luați cu dumneavoastră și o mostră de vomă, dacă există, sau ambalajul substanței pe care o bănuiți de otrăvire.

Stimularea vomei e prima manevra care se impune. Puteți face asta chiar dumneavoastră acasă, pentru a salva timp. Ideal ar fi ca medicul să se ocupe de aceasta, însă dacă condițiile nu permit rămâne sarcina dumneavoastră. Atenție însă: doar în primele 2 ore de la otrăvire se poate executa, cât încă

„Curiozitatea a omorât pisica” este o zicală populară foarte adevarată. E în natura lor să se amestece în orice și să își „bage nasul” peste tot. Însă uneori asta poate dăuna, deoarece unele substanțe pot fi dăunătoare organismului pisicii. Și atunci trebuie intervenit degrabă, pentru că fiecare moment contează în lupta cu toxicul.

Pisica otravită - cum gestionăm urgența?!

Sursa: http://www.zooland.ro/

Page 35: Repere medicale - nr. 21 - Martie 2015

35reperemedicale.ro MEDICINĂ VETERINARĂ

toxicul se mai află în stomac. După acest interval de timp, el deja va fi fost absorbit, iar provocarea vomatului nu face decât să aducă un stress suplimentar pisicii. Mai mult pisica trebuie să fie perfect conștientă când realizați această manevră. Apa oxigenată (peroxidul de hidrogen) este cea mai eficientă soluție. Soluția de 3% de peroxid de hidrogen se administrează o lingurita la fiecare 5 kg ale pisicii, la fiecare 15 minute (nu mai mult de 3 astfel de doze), până când se induce voma. Sau puteți pune un sfert de linguriță de sare de bucătărie la baza limbii, sau dizolvată în puțină apă și introdusă cu o siringă într-unul din obraji, la fiecare 5 kg ale pisicii, la intervale de 30 de minute. Voma nu trebuie indusa in urmatoarele cazuri: au trecut 2 ore de la otrăvire, pisica este nu este conștientă, are probleme de respirație, a vomat deja, a înghițit: acizi, tranchilizante, solvenți, înălbitori, produse de curățenie, produși petrolieri.

Dacă substanța otrăvitoare se află pe blană e nevoie să spălați bine pisica. În apă călduță, nu rece, îndepărtăți bine de pe par toată substanța. Prin îmbăiere preveniți pătrunderea substanțelor toxice în organism, prin lingere.

Page 36: Repere medicale - nr. 21 - Martie 2015

36 reperemedicale.ro

1 PORTOCALĂ ȘI IAURT

Plină de vitamina C, portocala este extraordinară pentru detoxifierea tenului. Desigur, poți oricand să o înlocuiești cu o mandarină sau un grepfruit.

Pentru a prepara aceasta mască ai nevoie de 3 linguri suc proaspăt de mandarină și o lingură de iaurt.

Pentru o detoxifiere optimă, înainte de a aplica masca, este bine să stai aplecată peste un vas cu infuzie de plante. Aburii vor deschide porii și vor pregăti pielea pentru o curățare în profunzime.

2 GĂLBENUȘ DE OU ȘI KIWI

Pe lângă faptul că este un fruct absolut delicios, kiwi este și un bun detoxifiant pentru ten. Curăță în profunzime epiderma și o hrănește cu vitamina A, C și E. Pentru un ten întinerit și eliberat de toxine, prepară-ți o mască naturală din:

- 2 linguri pulpă de kiwi pasată bine (sau suc proaspăt de kiwi)

- 1 gălbenus de ou- o lingură ulei de maslineAmesteca bine ingredientele și aplica

masca în fiecare seară timp de o săptămână.

De 8 Martie să fim strălucitoare!Sursa: http://www.ele.ro/

4 TRATAMENTE DIN FRUCTE ȘI LEGUME PENTRU DETOXIFIEREA TENULUI. PREGĂTEȘTE-TE PENTRU PRIMĂVARĂ!

Tenul tău are un aspect tern, obosit? O detoxifiere la început de primăvară este obligatorie pentru a redobândi luminozitatea și catifelarea pierdute în ultima vreme. Trebuie să știi că detoxifierea tenului începe din interior, odată cu adoptarea unei diete bogate în fructe și legume care curăță organismul și pielea de toxine. În paralel cu o dietă de detoxifiere, pentru a readuce strălucirea pe chipul nostru, putem folosi măști naturale, ușor de preparat acasă. Iată câteva combinații care îți vor face tenul neted și luminos:

3 PĂTRUNJEL, CASTRAVETE ȘI IAURT

Aceste ingrediente te vor face să te îndragostești de ele, căci imediat ce îți vei face acest tratament, fața ta va fi mai curată și mai luminoasă ca niciodată.

Pentru a o prepara ai nevoie de: - 2 lingurițe patrunjel tocat mărunt- 1/4 castravete dat pe răzătoarea mică- 3 linguri iaurtAmestecă ingredientele și aplică masca pe

tenul curat de 2-3 ori pe săptămână.

4 BANANĂ ȘI PORTOCALĂ

Pentru detoxifierea tenului la începutul primăverii, prepară-ți o mască

naturală din următoarele ingrediente:

- 1/2 banană bine coaptă- 2 linguri suc proaspăt

de portocală- o linguriță miere

Masca va îndepărta toate impuritățile de pe

ten, va curăța în profunzime porii și va da tenului un aspect proaspăt.

Page 37: Repere medicale - nr. 21 - Martie 2015

37www.eastrolog.ro HOROSCOP

BERBEC21 martie - 20 aprilie

Combinația Marte-Uranus îi dinamizează pe Berbeci, dar produce și un soi de hiperexcitabilitate, nerăbdare sau irascibilitate. Aceasta tensiune poate fi agravantă pentru anumite probleme de sănătate, dacă ai astfel de probleme și mai ales dacă acestea vizează sistemul cardio-vascular sau sistemul nervos.

TAUR21 aprilie - 21 mai

În prima parte a lunii, Taurii nu sunt într-o formă prea bună. N-ar trebui să te bazezi exclusiv pe rezistența ta fizică obișnuită, ci să acorzi mai multă atenție sănătății și, poate, chiar sp faci unele controale medicale pe care le-ai tot amânat. După 17 martie îți revine optimismul și mai prinzi putere.

GEMENI22 mai - 21 iunie

Ai un moral excelent și un tonus fizic bun. Dar asta nu înseamnă că poți să-ți permiți orice. Sunt două lucruri care pot dăuna Gemenilor în luna martie: o sensibilitate mai mare în fata adicțiilor și o tendință către risc. Dacă nu ești atent, sunt posibile intoxicații, contaminări și accidente.

RAC22 iunie - 22 iulie

În afară de agitație și stres, pe Raci nu pare să îi supere mare lucru. Starea generală este destul de bună, atât la nivel fizic, cât si psihic. Cu toate astea, dacă ai vreo problemă de sănătate, este bine să nu o scapi din ochi. Cu Saturn în casa bolilor Racului, afecțiunile neglijate se pot agrava sau croniciza.

LEU23 iulie - 22 august

Sănătatea nu este chiar punctul forte al Leilor în martie 2015. Aflat în casa bolilor Leului și în careu cu Uranus de mai multă vreme, Pluto primește acum aspecte distonante și de la Marte, Venus și Soare. Dacă sunt neglijate, afecțiunile existente se pot acutiza și nu este exclus să apară unele surprize și din direcții neasteptate.

FECIOARĂ23 august - 22 septembrie

Fecioarele nu sunt în vârf de formă în martie. Organismul nu este foarte rezistent în aceasta perioadă. Pot surveni neplăceri în urma unor contaminări sau intoxicații, a unor excese sau slăbiciuni în fața tentațiilor, ba chiar și ca urmare a unor emoții negative.

BALANȚĂ23 septembrie - 22 octombrie

Perioada predispune la excese, dezechilibre, stres și suprasolicitare. Iar dacă mai punem la socoteală conjuncția Mercur-Neptun și eclipsa de Soare din casa bolilor Balanței, devine evident că trebuie să duci o viață ordonată și să acorzi o atenție deosebită sănătății.

SCORPION23 octombrie - 21 noiembrie

Martie este o lună de risc.Problemele pot sa apară pe neașteptate și să aibă o evoluție acută sau dureroasă. Sunt posibile crize diverse, accese nervoase, intervenții chirurgicale, răniri, accidente de toate felurile. Ai grijă cum conduci, cum mânuiești obiectele sau substanțele periculoase!

SĂGETĂTOR22 noiembrie - 21 decembrie

Ești într-o formă excelentă: ai o bună rezistență fizică, multă energie și o mai bună coordonare a forțelor. În martie, Săgetătorilor li se recomandă să facă mai multă mișcare: sală, activități sportive, dans, mers pe jos etc. Partea a doua a lunii martie este favorabilă contactelor cu mediul medical, îngrijirilor corporale, procedurilor cosmetice și estetice.

CAPRICORN22 decembrie - 19 ianuarieCapricornii traversează o perioadă de presiune care nu este tocmai bună pentru sănătate. Ai momente de hiperactivitate sau nervozitate care alternează cu momente de confuzie și lipsă de concentrare. Și în familie pot apărea probleme care te suprasolicita. Pe scurt, în 2015 îți cam lipseste liniștea interioară și trebuie să faci cumva să ți-o recapeți.

VĂRSĂTOR20 ianuarie - 18 februarieTensiunea nervoasă resimțită de Vărsători în martie 2015 este destul de mare, iar asta nu e prea confortabil. Riști să-ți ieși din fire sau să spui lucruri pe care le vei regreta. Încearcă să te relaxezi, să acționezi calm și cu prudență! Este recomandat să eviți graba și impulsivitatea, cu atât mai mult cu cât tranzitele actuale te predispun și la accidentări.

PEŞTI19 februarie - 20 martieÎn primele două decade din martie, Peștii beneficiază din plin de energia pe care le-o dă Soarele, aflat în tranzit în Pești. Asta înseamnă vitalitate și încredere în forțele proprii. Este o perioadă bună pentru a-ți rezolva problemele medicale, dacă ai. Din 13 martie, Mercur îți aduce mai multă vioiciune. Te miști mai mult, vorbești mai mult, ai forță mentală și o mulțime de idei.

Page 38: Repere medicale - nr. 21 - Martie 2015

38 REPERE MEDICALE reperemedicale.ro

Nr. 21, martie 2015Publicaţie lunară gratuită

UP SUNMED MEDIA Galaţ[email protected]

Director Revistă Cristian Ureche 0745 524 799

Coordonator EditorMihaela Oană

ColaboratoriDr. Mihaela ChelariuDr. Valeriu Bivol

FocşaniIrina Boboc, tel. 0736 988 571

DistribuţieDragoş Bute

Tiraj: 7.500 exemplareRepere Medicale nu îşi asumă responsabilitatea pentru modificările de program survenite ulterior intrării în tipar şi nici pentru conţinutul machetelor publicitare şi eventualele greşeli de tipar. Responsabilitatea pentru exactitatea informaţiilor revine exclusiv instituţiilor care le furnizează.

Reproducerea parţială sau integrală a conţinutului este ilegală fără acordul prealabil al Repere Medicale Galaţi.

CONFERINŢA NAŢIONALĂ DE DERMATOLOGIE PENTRU REZIDENŢI - REZIDERMA - EDIŢIA I 7-9 martie 2014Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” Iași

CONFERINŢA NAŢIONALĂ DE GLAUCOM13-15 martie 2014 Centrul de Conferinţe Ramada, SibiuÎn perioada 13-15 martie 2014, la Centrul de Conferinţe Ramada din Sibiu va avea loc cea de-a VI ediţie a Conferinţei Nationale de Glaucom.

OSTEOPOROZA LA GRANIȚA DINTRE SPECIALITĂȚI - 201519 - 20 martie 2015Teatrul Elisabeta, BucureștiSocietatea Română de Reumatologie alături de Societatea Română de Medicină Internă vă invită

la un nou simpozion de osteoporoză.

CONGRESUL NAȚIONAL AL STUDENȚILOR ȘI TINERILOR MEDICI, A XVIII-A EDIȚIE 19 - 22 martie 2015, București Organizatori: Societatea Studenților în Medicină din București, Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, București si Sanatatea Media Group

MANAGEMENTUL BOLILOR REUMATICE20-21 martie 2015TimișoaraConferință regională care se adresează atât cadrelor medicale, cât și pacienților cu boli reumatismale inflamatorii și degenerative.

ABORDAREA INTEGRATĂ A BOLII PARKINSON – EDIȚIA A VII-A

20 - 21 martie 2015BuzăuÎn perioada 20 și 21 martie 2015, la Buzău va avea loc cea de-a VII-a ediție a conferinței ”Abordarea Integrată a Bolii Parkinson”.

SIMPOZIONUL REGIONAL ACT-MOB ”ACTUALITĂȚI ÎN MANAGEMENTUL OBEZITĂȚII”20 martie 2015Best Western Eurohotel, Baia Mare, Bulevardul București nr 23

SEMINAR: ROLUL NUTRIȚIEI ÎN TERAPIA BOLII CANCEROASE21 martie 2015Institutul Național de Statistică, B-dul Libertății nr. 16, Sector 5, BucureștiSâmbătă, 21 martie 2015, medicii, farmaciștii, biologii, biochimiștii și stundenții sunt invitați la seminarul ”Rolul nutriției în terapia bolii canceroase”.

Evenimente medicale

Page 39: Repere medicale - nr. 21 - Martie 2015
Page 40: Repere medicale - nr. 21 - Martie 2015