REȚETE 2014

download REȚETE 2014

of 39

Transcript of REȚETE 2014

REETE 2014TARTA CU CREMA DE LAMAIE SI FULGI DE MIGDALEBYBRINDUSA7 COMMENTS

O tarta clasica, simpla si foarte racoroasa. Nu e facuta de mine, ci de mama. Va spun asta, ca poate va intrebati de unde mostenesc talentul culinar Ce modesta sunt)))))Ingredientepentru tava de tarta de 24 cm :Pentru crusta: 125 g unt rece, taiat cubulete 100 g zahar pudra 1 praf de sare 250 g faina 2 galbenusuri 2 linguri de lapte recePentru crema: 3 galbenusuri 200 g zahar pudra 200 ml lapte coaja de la 1 lamaie zeama de la 1 lamaie si 1/2 50 g unt 100 g fulgi de migdale prajiti in cuptorMod de preparare: Pentru a face crusta se amesteca putin untul cu zaharul, sarea si faina. Se adauga galbenusurile si se amesteca putin. Daca nu se formeaza o coca (mai sfaramicioasa), se adauga si laptele rece. Nu se framanta si nici nu se amesteca prea mult, altfel crusta nu va mai fi frageda. Se pune coca in frigider minim 30 minute. Se intinde coca si se pune in forma de tarta. Se coace 15- 20 minute, pana se aureste. Se lasa la racit. Crema: Amesteca intr-un castron termoizolant galbenusurile, zaharul si laptele. Fierbe-le la baia de abur, pana ce se ingroasa. Ia castronul de pe foc, adauga untul si amesteca-l bine. Pune si coaja de lamaie. Cand crema s-a racit pune sucul de lamaie. Toarna crema in tarta si presar-o cu fulgi de migdale. Tarta de lamaie se mananca dupa minim 12 ore.

Tarta cu miere si fulgi de migdaleMade by Liana

Putina miere in compozitia unei prajituri si vei avea parte de un gust si o aroma deosebita. O tarta plina de savoare si parfum, cu mere, pere, fulgi de migdale si miere...toata savoarea toamnei...dupa o idee din revista Click Pofta Buna nr.4/2010.

Ingrediente:

Pentru aluat:

120g faina,150g zahar pudra,50g miere,60g unt,1 galbenus,2 linguri nuca macinata,2 linguri de zeama de portocale,2 linguri de coaja de portocala.

Pentru umplutura:

2 mere,4 pere,3 linguri de nuca macinata,2 linguri miere,3 linguri de zeam de portocale,1 praf de scortisoara,80 g fulgi de migdale,10 g stafide,frunze de menta pt.decor.

Preparare:

1. Amesteci faina cu zaharul, mierea, coaja de portocala, untul taiat bucatele, nuca macinata si framanti cu degetele pana obtii un amestec nisipos. Adaugi galbenusul, zeama de portocala si framanti energic pana obtii un aluat uniform si elastic.

...mie mi-a mai "mancat" putina faina...Lasi aluatul la rece cca 30 de minute.

2. Speli si cureti merele si perele de coaja si seminte, le tai cubulete, le stropesti cu zeama de portocala, adaugi mierea,

praful de scortisoara, stafidele si nuca macinata. Lasi totul sa fiarba la foc mic, amestecand continuu, pana incepe sa se ingroase.

3. Intinzi aluatul in foaie, tapetezi cu el forma de tarta, asezi o folie de copt peste aluat, presari boabe de fasole pentru ca tarta sa nu se deformeze la copt...eu doar am intepat aluatul cu furculita ...Biluta de aluat ce mi-a ramas am bagat-o la conge, pentru alte zile...cu pofte ;-)

O introduci la cuptor pentru 10-15 minute, apoi scoti boabele de fasole si folia de copt si o mai lasi la cuptor inca 10 minute.

4. Dupa racire, umpli tarta cu compozitia de fructe si presari deasupra fulgii de migdale-trasi pana la rumenire intr-o tigaie fara grasime-presari cateva stafide si decorezi cu frunze de menta.

Tarta cu crema de lamaie

Ingrediente principale:lamai, lime, zaharIngrediente25 cm foi de aluat4 oua125 g zahar vanilatcoaja de lamaie si suc de lamaie de la 2 lamai200 ml friscazahar pudraMod de preparare1. Preincalziti cuptorul la 180. Preparati aluatul de foi si asezati-l intr-o tava de tarta de aproximativ 25 cm. Acoperiti forma de tarta cu folie si umpleti-o cu fasole uscata, orez negatit sau fasole ceramica de gatit (alternativ, faceti cateva incizii la baza folosind un cutit ascutit) si puneti-o la copt circa 15 minute. Scoateti-o din cuptor, inlaturati folia si fasolea (daca s-a folosit) si lasati-o la racit. Acum aluatul de tarta va avea o forma fixa.2. Amestecati ouale si zaharul cu un blender sau manual pana cand amestecul devine cremos. Adaugati coaja de lamaie rasa si sucul de lamaie. Amestecati ingredientele, apoi adaugati frisca si amestecati din nou foarte bine.3. Puneti acest amestec in forma de tarta partial coapta, apoi puneti-o intr-o tava si lasati-o la copt circa 25-30 minute pana cand aceasta incepe sa faca crusta. Scoateti-o din cuptor si lasati-o la racit, apoi inlaturati crusta exterioara a tavii si puneti compozitia pe o farfurie. Presarati zahar pudra.Pentru o prezentare mai atractiva taiati sabloane hartie de aceeasi marime si puneti-le pe tarta, suprapunandu-le pentru a realiza tiparul dorit, cum ar fi modelul diamant de mai sus. Presarati cu zahar pudra si apoi inlaturati bucatile de hartie cu grija pentru a dezvalui modelul.Se serveste simplu sau cu frisca.

Tarta cu mere coapteAdaugat pe31/07/2012, InDeserturi

Ingrediente Tarta cu mere coapte: 1/2 cub drojdie (25 g) 240 ml lapte 200 g faina 1 varf cutit sare 175 g zahar 145 g unt moale 30 g gris 125 g mac 2 galbenusuri 300 g branza de vaci proaspata 2 lingurite amidon 5-6 mere mici 3 linguri unt topitO metoda inedita de prezentare a bine cunoscuteiprajituri cu mere, atat de indragita de toata lumea! Savuroasa si plina de vitaminele continute de mere, branza si lapte, aceastatarta cu mere coapteeste varianta ideala pentru un desert unic, in care umplutura de branza va fi elementul care va surprinde extrem de placut.Tarta cu merese prepara foarte simplu, astfel:Incalziti usor 80 ml de lapte in care dizolvati drojdia. Adaugati apoi faina, sare, 50 g de zahar si 75 g unt. Se va forma un aluat de consistenta celui din imagine. Acoperiti vasul in care ati pregatit aluatul cu un prosop de bucatarie curat si lasati-l la crescut timp de aproximativ 45 minute.

Intr-o craticioara de marime medie, puneti la fiert 125 ml lapte in care adaugati 30 g unt si apoi amestecati la foc mic pana cand se topeste untul, ca in imaginea alaturata:

Peste compozitia astfel preparata, adaugati cantitatea de gris si lasati sa fiarba la foc moale timp de 5 minute:

Adaugati macul si 75 g de zahar. Amesecati si mai lasati putin pe foc pana cand zaharul se va topi.

Intr-un vas separat, pregatiti compozitia de branza, astfel:Puneti galbenusurile cu 40 g de unt si 50 g de zahar.

Bateti compozitia cu un tel si incorporati restul de lapte, branza de vaci si amidonul.

Dupa ce timpul necesar pentru dospirea aluatului s-a scurs, aluatul isi va mari volumul si va arata ca cel din imagine:

Intindeti o foaie din acest aluat. Tapetati cu unt o forma de tort si asezati foaia deasupra (eu am folosit o tava de tort cu dimensiunea de 26 cm). Daca foaia va fi prea mare, ii puteti taia surplusul de pe margini pentru ca aluatul sa tapeteze doar fundul tavii si peretii laterali ai acesteia.

Merele se spala si se decojesc. Se scot cotoarele merelor prin partea de jos (daca va descurcati mai usor, puteti folosi instrumentul special pentru indepartat cotorul), pentru a nu fi distruse coditele. Se cresteaza merele in partea superioara, ca in imaginea alaturata, si se aseaza in tava, peste foaia de aluat:

Printre merele asezate fumos in tava, se adauga umpluturile de branza si mac. Topiti o cantitate mica de unt si ungeti cu ea merele, astfel incat acestea sa nu se arda in timpul coacerii.

Se incinge cuptorul la 180 C si se introducetarta cu mere. Se lasa la cuptor aproximativ 45 de minute.Dupa mirosul delicios al merelor coapte va veti da seama ca aceasta este coapta si gata sa fie scoasa din cuptor.Tarta cu mere coapteeste gata! Va invitam sa gustati un desert minunat cu fructe care va deveni unul din preferatele voastre. Pofta buna!

Tort de bezea si crema de ciocolatapentru ca am avut adunate foarte multe albusuri in congelatoram pregatit 3 blaturi de bezeapecare le-am umplut cu o crema fiarta pe aburi, ciocolata si frisca

pentru bezea:6 albusuri15 linguri de zahar1 lingurita zeama de lamaie

Albusurile trebuiesc decongelate in frigidersi apoi aduse la temperatura camerei.Se mixeaza bine albusurile cu zeama de lamaie,apoi se adauga treptat zaharul mixand in continuare.Este important sa obtinem o spuma foarte densa, lucioasa, ce nu curge in momentul in care intoarcem castronul cu gura in jos.Pe foaile de copt desenam cercuri cu ajutorul unui capac si intindem bezeaua.Se coace la 150 grade timp de 45 minute,pana ce bezeaua s-a uscat. Se lasa la racit in cuptor.Aceste blaturi se pot pastra mai multe zile la temperatura camerei.

pentru crema:3oua8 linguri zahar120g ciocolata125g unt sau margarina120ml frisca

Punem oule cu zaharul pe baia de aburi. Cu telul in forma de para batem incontinuu pana crema se ingroasa tare. Oprim focul si incorporam ciocolata in crema apoi lasam la racit.Cand crema este rece o mixam cu untul la temperatura camerei si apoi frisca mixata separat.

Tips: montati tortul direct in tava de servire. Eu nu am facut asa si in momentul in care l-am transferat in s-a sfaramat blatul pe margine.daca doriti un tort mai rafinat adaugati nuca prajita si taiata marut in foi sau in crema.

Cuscus de vara

Cuscusul a devenit my lazy comfort food vara asta. Adica de fiecare data cand mi-e foame, iau o mana de cuscus, torn apa fierbinte peste, astept 10 minute, amestec niste verzituri in toata treaba (sau ce stafide mai am eu la indemana) si asta-i tot. Yumm in a bowl.

Cand am putin mai mult timp, adica maxim 15 minute, fac varianta din poze.

Iau oceapa, o tai marunt, si o calesc intr-o lingura deulei de maslinepana ce se inmoaie. Pe final pun si 2-3catei de usturoisa-si elibereze aroma. Apoi, intr-un bol puncuscusul(se gaseste unul la Mega Image cu vreo 5 lei cutia, din care ies muuulte portii), peste el vine ceapa si usturoiul, o mana destafidesi torn nistesupa de legume/de puiori chiarapa fierbintepeste toata treaba. Zeama tre' sa depaseasca granulele de cuscus cu vreun deget. Bolul il acopar cu folie de aluminiu si-l las in asteptare 10 minute.

Dupa ce timpul a expirat, cuscusul s-a umflat si merge stoarsa deasupra o jumatate delamaie. Mai torn nisteulei de masline(in acest caz - o specialitate cu ardei iute de la Oliviers & Co), presarpatrunjeltocat din trei legaturi si cateva sferturi/jumatati derosii cherry. Niste sare de mare on top si pranzul/cina e gata. Merge luat si a doua zi in caserola, la birou.

Nu e cuscusul marocan, e o incropeala delicioasa si fresh. O sa experimentez si cu niste variatiuni de cuscus integral/multigrain etc pe care le-am vazut laBacania Veche.

TORT DE CIOCOLATA CU MOUSSE DE IAURT SI ZMEURADUMINIC, FEBRUARIE 10, 2013PAULA GAFITESCU132 COMMENTSZilele trecute am primit o invitatie frumoasa de a participa la concursul lansat de Danone pentru titlu deBlog Chef. Ce sa fac...sa particip?... sa nu particip? Dificila problema....Sa fii Chef e tentant, chiar daca doar pentru cateva clipe, iar premiul e la fel de tentant :). Insa pe langa toate acestea sunt constienta ca miza e mare si ca lupta va fi pe masura. Ramane de vazut ce va fi...eu am ales sa particip pana la urma si pentru acest lucru m-am pregatit sufleteste.

Tortul l-am realizat cu mari emotii. L-am proiectat in minte intr-o noapte- l-am visat, mi l-am imaginat cum o sa arate, m-am trezit devreme pentru ca nu mai aveam stare in pat...si am purces la treaba. O treaba destul de lunga, dar rezultatul a fost spectaculos. Si nu ma refer doar la aspect (care mai lasa de dorit :P ) dar gustul a fost...mi-e greu sa-l descriu, dar stiu ca m-am emotionat in momentul in care am inghitit prima bucatica. A fost perfect, nu cred ca mi-as putea dori ceva mai mult de la un desert. Sincer va spun!

Blat40 gr unt30 gr zahar100 gr ciocolata neagra 70%2 oua mari1/3 lingurita sare1 lingurita esenta de vanilie50 gr faina10 gr cacao1/2 lingurita praf de copt1 lingura lapte40 gr smantana grasa

Mousse de iaurt cu crema de whisky150 gr ciocolata alba100 gr iaurtDanone Nutriday2 foi gelatina (se pot pune si 3 pentru siguranta)2 linguri crema de whisky1 lingurita esenta de vanilie250 gr smantana grasa sau smantana pt frisca1 lingurita zahar vanilat

Mousse de zmeura100 gr zmeura10 gr zahar brun50 gr ciocolata alba50 gr iaurtDanone Nutriday2 foi gelatina1 lingurita esenta de vanilie200 ml smantana grasa de gatit sau pt frisca

Glazura60 gr ciocolata neagra 70%25 gr de unt1 lingura lapte

Frisca100 ml smantana grasa de gatit1 lingurita zahar pudra

Fundite de ciocolata50 gr ciocolata neagra 70%1 lingura smantana grasa

Timp de preparare: 2-3 oreTimp de coacere: 40 min.

V-am spus ca e ceva de munca, nu? Deci pregatiti-va cu rabdare, si odihniti-va bine cu o seara inainte :P Nici chiar asa, doar ca tortul solicita putin timp :)

BlatPregatim o forma de tort de diametru 16-18 cm. O ungem bine cu unt iar fundul il tapetam cu hartie de copt. Pe laterale presaram cacao.Untul il topim impreuna cu ciocolata si zaharul pe foc mic. Lasam putin la racit. Adaugam ouale pe rand si amestecam bine dupa fiecare adaugare. Separat amestecam faina cu cacaoa, sarea si praful de copt. Smantana o diluam cu o lingura de lapte.

Peste crema de unt si ciocolata punem smantana si amestecam bine, apoi adaugam ingredientele uscate si le incorporam usor folosindu-ne de un tel, acelasi tel pe care l-am folosit pe tot parcursul procesului.

Preincalzim cuptorul la 150 de grade. Turnam compozitia de tort in tava si nivelam apoi o dam la cuptor cand acesta este incins.

Dupa 30 de minunte am redus focul la 140 de grade si am mai lasat 10 minute. Scoatem tava din cuptor si mai lasam tortul in tava inca 10-15 minute, dupa care putem sa-l transferam pe un gratar.

Blatul meu a crapat putin, dar nu a fost problema ca l-am nivelat eu, apoi l-am taiat in doua, asta binenteles dupa ce s-a racit.

Buun, partea mai usoara a trecut. Acum trecem la crema - tot usoara, mai grea e asambalarea. Incepem cu mousse-ul de zmeura.

Mousse de zmeuraPunem zmeura cu zaharul pe foc si o incalzim bine, fara a o fierbe, pana cand zaharul e topit complet. Pisam zmeura cu ajutorul unei furculite apoi o strecuram ca sa scapam de semintele mai putin placute.Punem foile de gelatina la hidratat in apa foarte rece. Ciocolata alba o topim la bain marie.

Punem sucul de zmeura rezultat din nou pe foc, adaugam ciocolata topita si omogenizam. Cand compozitia e fierbinte oprim focul si adaugam gelatina scursa amestecand bine de tot. Lasa putin la racorit apoi adaugam esenta de vanilie si iaurtul si amestecam bine. Dam la rece.

Smantana o mixam la viteza maxima timp de 1 minut, apoi adaugam zaharul pudra si mai mixam pana cand devine pufoasa si consistenta. Incorporam usor frisca in crema de zmeura si ciocolata racita.

Acum vom avea nevoie de ajutorul unei forme de prezentare de 8-10cm diametru, sau un inel detasabil...sau orice forma rotunda fara fund :P. Luam o farfurie intinsa, punem folie alimentara apoi forma rotunda peste folie. Umplem forma cu o parte din mousse-ul de zmeura si apoi o acoperim tot cu folie alimentara. Dam la congelator timp de jumatate de ora.

Punem o parte din blat inapoi in tava in care am copt tortul - forma mea de tort avea peretii foarte inalti si m-au ajutat mult la asamblare, daca nu aveti astfel de forma va trebui sa folosi un inel ajustabil. Peste blat turnam restul de mousse de zmeura apoi punem cealalta jumatate de blat si dam la rece.

Mousse de iaurt si crema de whiskyPunem foile de gelatina la hidratat in apa foarte rece. Topim ciocolata alba la bain marie, adaugam iaurtul si amestecam bine, apoi reintoarcem compozitia pe foc pana cand se incalzeste suficient, fara a fierbe. Adaugam gelatina si amestecam bine de tot. Lasam putin la racorit apoi adaugam crema de whisky si esenta de vanilie si omogenizam.

Smantana o mixam la viteza mare timp de 1 minut apoi adaugam zaharul pudra si mai mixam pana devine pufoasa. Incorporam usor frisca cu miscari de jos in sus in crema de ciocolata rece.

Scoatem forma cu mousse-ul de zmeura din congelator si o rasturnam peste tort. A mea nu a iesit foarte usor din forma, dar pana la urma m-am descurcat eu si am pus-o unde trebuia :) De jur imprejurul mousse-ului de zmeura punem si mousse-ul de iaurt, daca avem compozitie suficienta putem pune si deasupra. Tortul il dam la rece pana a doua zi cand urmeaza finisajul :)

DecorPentru funditele de ciocolata nu am poze, din pacate eram prea obosita si nu am mai fost in stare sa le fac :DTaiem fasii din hartia de copt lungi de 10cm si late de 2cm. Topim ciocolata impreuna cu smantana pe bain marie, apoi intindem ciocolata pe fiecare fasie cu ajutorul linguritei. Dam la rece 10 minute, dupa care pliem fasiile astfel incat sa formam fundite si le dam din nou la rece.

Mixam 100 ml smantana cu o lingurita zahar vanilat pana cand obtinem o frisca 'bat'. Dam la rece.

Ciocolata neagra, untul si laptele le topim la bain marie. Lasam glazura 10-15 minute la temperatura camerei apoi o 'turnam' peste tort astfel incat sa curga usor pe laterale si dam din nou tortul la rece.

Cand glazura este intarita ornam tortul cu frisca, cu zmeura si cu funditele de ciocolata pe care le-am desprins usor de pe hartia de copt.

Ahhh, cate emotii pentru acest tort. Nici nu vreau sa va spun ca m-au coplesit efectiv timp de doua zile pana in momentul in care l-am vazut gata, am vazut ca este asa cum voiam, si ca nu am reusit sa-l transform intr-o catastrofa :))) Iar momentul degustarii a fost ca 'cireasa de pe tort', a fost punctul culminant in care au explodat simturile....apoi m-am linistit :) Da, e bun, e extrem de bun....e perfect! Dulce, acrisor, ciocolatos!

Am scris mult, am pus poze multe...acum ne apropiem de final.Sper sa va placa si voua si sper sa primeasca votul vostruaiciin cadrul concursului. O feliuta vrea cineva?

Tort mousse de ciocolata

Nu puteam incheia masa de Craciun decat cu un desert fabulos.Buni putea sa jure ca e cumparat si tata a facut ochii mari dupa prima imbucatura.Tot ce pot sa spun este ca in momentul in care scriu salivez si cred ca pozele spun tot despre acest minunat tort.Care, desi la prima vedere parea extrem de complicat (ma vedeam pierzand noaptea pentru a-l prepara ), este mult mai simplu de facut decat pare.

Sa incepem cu blatul de ciocolata : 112 g unt 257 g zahar 56 g cacao 2 oua 56 g ciocolata neagra 210 g faina 1 lingurita praf de copt 3/4 lingurita bicarbonat de sodiu 118 ml apa 118 ml lapte un praf de sare

1. Topiti ciocolata la aburi sau microunde si lasati-o deoparte.2. Mixati untul (la temperatura camerei), zaharul si cacaoa.3. Adaugati ouale unul cate unul mixand continuu.4. Adaugati ciocolata topita.Ciocolata trebuie topita inainte pentru a ajunge aproape de temperatura camerei.Daca este fierbinte nu va reactiona bine cu untul din compozitie.5. Intr-un bol, amestecati ingredientele uscate : faina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si sarea.Sarea este indicata cand folositi ciocolata, ii intensifica gustul.6. Amestecati apa cu laptele si puneti-o la incalzit sa aiba temperatura unui "dus fierbinte" :)7. Adaugati ingredientele uscate peste amestecul de ciocolata si amestecati bine.8. Adaugati apa si laptele incalzit.9. Turnati aluatul intr-o tava rotunda cu lateralele detasabile cam de 25 cm.Tapetati tava cu unt si hartie de copt.Blatul va creste mai mult decat aveti nevoie pentru tort, dar va asigur ca este atat de delicios incat ce va ramane poate fi mancat pur si simplu.Coaceti aluatul si lasati-l la rece.

Cand blatul s-a racit, taiati-l in jumatete si asezati-l inapoi in tava ca baza pentru tort.

E timpul sa va apucati de primul strat de mousse de ciocolata neagra : 4 g de gelatina 2 linguri de apa 105 ml lapte 175 g ciocolata neagra 280 ml de frisca lichida

1. Taiati ciocolata in bucatele cat mai mici.2. Amestecati gelatina cu cele 2 linguri de apa.Va fi gata cand va arata ca un jeleu ca in imagine.3. Puneti laptele pe foc si lasati-l pana da in fiert.4. Opriti focul laptelui, adaugati gelatina si amestecati.Nu se va vedea nimic alceva decat lapte.Gelatina actioneaza cand amestecul se raceste.5. Adaugati laptele fierbinte peste ciocolata topita.Acoperiti pentru 5-6 minute vasul.6. Intre timp bateti frisca.7. Amestecati cu telul ciocolata si laptele pentru a omogeniza amestecul.8. Turnati putina frisca batuta in ciocolata.Amestecati si adaugati jumatate din frisca, amestecati iar usor si turnati si restul de frisca.9. Turnati spuma de ciocolata peste blatul din tava si bagati in congelator pana preparati spuma de ciocolata alba.

Pentru mousse de ciocolata alba aveti nevoie : 105 ml lapte 175 g ciocolata alba 4 g gelatina 2 linguri de apa 180 ml frisca lichidaProcedeul este identic cu cel pentru mousse de ciocolata neagra.Turnati spuma de ciocolata alba peste cea de ciocolata neagra si bagati tortul in congelator.

Pentru glazura de ciocolata aveti nevoie de : 112 g ciocolata neagra 80 g frisca lichida 2-3 linguri de miere 1 lingura de ulei vegetal vanilie1. Amestecati frisca lichida, mierea si uleiul.2. Puneti pe foc pana cand ajunge la punctul de fierbere.3. Turnati peste ciocolata maruntita impreuna cu esenta de vanilie.Lasati ciocolata acoperita 5-6 minute pana se topeste.4. Amestecati pana omogenizati glazura si turnati peste tort.

Puneti tortul inapoi in congelator.Eu l-am lasat in congelator 2 zile pana in ziua Craciunului.L-am scos afara in ziua cu pricina, dar undeva la racoare sa se dezghete usor.Il puteti scoate din congelator si pune in frigider.In 4-5 ore va fi perfect, fara solzi si cremos.

Este un tort perfect pentru zile deosebite alaturi de cei dragi.Ii veti uiti cu siguranta, atat pe ei cat si papilele lor gustative ;)

Testat de Foodstory: Tort cu mousse de ciocolata si visine

Ne-am incumetat sa incercam de data asta un desert care arata senzational pentru ca am vrut sa va aratam ca si acasa se pot face torturi la fel de frumoase ca acelea de la cofetarie.Am ales reteta cu grija de la un maestru in bucatarie - Michel Roux, din cartea saDessertssi ne-am dorit ca la final sa savuram o prajitura cu multa ciocolata. Ne-a placut ideea de mousse care imbraca straturi dense de blat cu cacao. In locul visinelor proaspete pot fi folosite si unele congelate sau din conserva sau pot fi inlocuite cu cirese sau fructe de padure.Ingrediente (pentru 8-10 portii):Pentru blat: 75g faina cernuta 50g cacao cernuta 4 oua la temperatura camerei 125g zahar 30g unt, topit si racitPentru compotul de visine: 350-400g visine 150g zahar coaja de la 1 portocala 2 cuisoarePentru mousse: 200g ciocolata neagra (70% cacao), rupta in bucati 200ml smantana lichida pentru frisca 160ml lapte 40g zahar 1 lingurita extract de vanilie 2 galbenusuri

Pregateste mai intai blatul.Incinge cuptorul la 190C si unge o tava de tort cu diametrul 20cm. Aseaza pe baza ei o hartie de copt.Bate ouale si zaharul timp de 10-12 minute. Pune faina si cacaua si incorporeaza-le cu o spatula.Adauga si untul topit si incorporeaza-l. Coace blatul in tava pregatita timp de 20-25 de minute. Lasa-l sa se raceasca perfect pe un gratar inainte sa il tai in doua pe orizontala.Intre timp, poti pregati compotul de visine.Pune visinele fara samburi intr-o oala, adauga apa cat sa le acopere si zaharul, coaja de portocala si cuisoarele. Lasa sa fiarba pe foc mic 20-30 de minute, pana cand visinele se inmoaie usor. Ia de pe foc si lasa sa se raceasca.Pregateste si mousse-ul de ciocolata.Pune la fiert laptele cu 2 treimi din zahar si extractul de vanilie. Pana da in clocot bate galbenusuirle cu zaharul ramas. Toarna laptele fierbinte peste ele si continua sa amesteci. Pune inapoi amestecul in oala, pe foc si amesteca mereu pana cand incepe sa se ingroase. Nu lasa sa fiarba.Toarna amestecul cald peste ciocolata rupta in bucati si mixeaza pana cand ciocolata se topeste.Bate frisca si adauga o treime din ea peste ciocolata topita. Incorporeaza-o cu o spatula de silicon. Acum poti sa adaugi si restul de frisca si sa amesteci incet, pana cand toata este incorporata.Scoate ciresele din siropul format in oala, indeparteaza cuisoarele si coaja de portocala.

Asambleaza tortul:Insiropeaza cu o pensula jumatatile de blat taiate mai devreme si aseaza una dintre ele la baza tavii in care ai copt-o (trebuie sa aiba pereti detasabili). Adauga peste ea jumatate din cantitatea de mousse. Presara visinele si preseaza-le usor. Aseaza deasupra lor cealalta jumatate de blat cu partea taiata spre interior si apasa-l usor. Toarna deasupra restul de mousse, niveleaza-l si pune tortul la frigider timp de cel putin 4 ore inainte sa il tai.Ca sa il servesti. Incalzeste usor peretii tavii si scoate-i rotind usor. Decoreaza cu fasii sau fulgi de ciocolata si cateva visine.Truc:Taie tortul cu un cutit inmuiat in apa fierbinte.Verdict:Un tort delicios, nu foarte greu de preparat si cu o aroma placuta de visine ascunse in stratul gros de mousse. L-am incerca si a doua oara!

Tarta Usoara de Vara cu Piersici, Caise si Zmeura

JULY 17, 2012BYANAINDESERT,IAURT,MIC DEJUN,OUA,RETETE VEGETARIENETarta asta am facut-o drept tribut exploziei de culori din piata. Rosii zemoase, vinete durdulii, afine negre, ierburi aromate, in toate nuantele de verde, dar mai cu seama fructele afine negre, piersici ciufulite, caise mieroase si zmeura imbujorata m-au inspirat pentru o tarta usoara de vara, numai buna de servit la micul dejun, cu un pahar cu lapte rece.

Ingrediente pentru Tarta Usoara de Vara cu Piersici, Caise si Zmeura(inspirata de retetaCristinei Mazilu)Pentru Aluat200 g fainacateva cubulete de untcoaja rasa de la 1/4 lamaie2 linguri de zaharlapte pana la consistenta de aluat de tartaPentru umplutura250 g de iaurt gras (eu folosit Iaurt de Bivolita de la Napolact, dar foarte bine merge si iaurtul grecesc)2 oua1 lingura de zahar2 cuburi de unt topite1 pastaie de vanilie5-6 caise bine coapte1 piersica bine coapta50 grame de caju maruntit100 grame de zmeura (eu am folosit zmeura de padure, cumparata din piata din Brasov)Aluatul se face foarte usor se pun cuburile de unt in faina amestecata cu zahar, se maruntesc cu degetele pana cand compozitia se transforma in firmituri, se adauga coaja de lamaie rasa si lapte (sau 1 ou) si se amesteca pana cand se obtine un aluat fraged, care se lasa 30 minute la frigider sa se aseze. Dupa ce s-a racit, se intinde in forma de tarta unsa cu unt, se inteapa cu furculita si se da la cuptor la 175 grade timp de 10 minute.In untul topit se adauga semintele de vanilie, luate cu lingurita din pastaia taiata pe jumatate, pe lung. Untul aromat de adauga peste ouale amestecate cu iaurt si zahar, pana cand compozitia este omogena, dupa care se adauga caju-ul maruntit, si se toarna peste aluatul de tarta. Fructele se spala bine, si se taie in felii egale, pe lung decorarea tartei cu fructe tine de imaginatia fiecaruiaSe da din nou la cuptor pentru 20 minute, se raceste si se serveste cu un pahar de lapte, la micul dejun. Ador diminetile de vara!