Puciul Lui Hitler 1923

6
Puciul lui Hitler 1923 Cu zece ani inainte de a veni la putere prin alegeri democratice, Adolf Hitler, tenebrosul dictator german care va arunca lumea in haosul celui de-al doilea razboi mondial, incerca sa ajunga in fruntea Germaniei printr-o lovitura de forta. Aceasta a ramas in istorie drept „puciul de la berarie”, din pricina faptului ca principalii complotisti si-au pus la cale planul intr-o berarie din Munchen, Bürgerbräukeller. Liderul lor era Hitler, fostul caporal care luptase in transeele primului razboi mondial si considera ca distrugerea puterii si prestigiului Germaniei se datora guvernarii slabe. El a inceput sa agite spiritele, tinând, in toamna anului 1923, mai multe mitinguri, in Bavaria. Ingrijorat, premierul landului, Eugen von Knilling, i-a insarcinat pe trei ofiteri de rang superior cu mentinerea ordinii. Dar Hitler a reusit sa-l convinga pe unul dintre cei trei, Von Kahr, sa treaca de partea lui. Ofiterul voia sa restaureze monarhia, in cazul unei lovituri de stat reusite, in vreme ce Hitler se visa dictator. Planul lor a fost inspirat de „marsul asupra Romei”, reusit de Mussolini; dar, nemultumit de lentoarea lui von Kahr, Hitler a preluat singur aplicarea planului. El voia sa foloseasca Munchenul ca baza impotriva Republicii de la Weimar; adunati in beraria bavareza, complotistii si-au declarat intentiile, in fata unei multimi de trei mii de partizani ai lor. Spre seara, cladirea a fost inconjurata de armata si, in momentul in care Hitler a inceput sa strige ca guvernul de la Berlin a fost demis si ca el va forma un nou guvern, având sprijinul armatei si al politiei, s-a pornit imediat un puternic schimb de focuri. Conspiratorii au incercat sa obtina sprijinul generalului Ludendorff, fostul erou de razboi, si al studentimii bavareze. Dar, in ciuda discursurilor patriotarde ale lui Hitler, puciul parea sortit esecului. O ultima tentativa de a strapunge cordonul militar impus de autoritati a esuat, la primele zile ale diminetii de 9 noiembrie. Hitler si Goering au fost raniti, primul dintre ei fiind facut prizonier imediat. Judecat pentru

description

Puciul Lui Hitler 1923

Transcript of Puciul Lui Hitler 1923

Puciul lui Hitler 1923Cu zece ani inainte de a veni la putere prin alegeri democratice, Adolf Hitler, tenebrosul dictator german care va arunca lumea in haosul celui de-al doilea razboi mondial, incerca sa ajunga in fruntea Germaniei printr-o lovitura de forta. Aceasta a ramas in istorie drept puciul de la berarie, din pricina faptului ca principalii complotisti si-au pus la cale planul intr-o berarie din Munchen, Brgerbrukeller.

Liderul lor era Hitler, fostul caporal care luptase in transeele primului razboi mondial si considera ca distrugerea puterii si prestigiului Germaniei se datora guvernarii slabe. El a inceput sa agite spiritele, tinnd, in toamna anului 1923, mai multe mitinguri, in Bavaria. Ingrijorat, premierul landului, Eugen von Knilling, i-a insarcinat pe trei ofiteri de rang superior cu mentinerea ordinii. Dar Hitler a reusit sa-l convinga pe unul dintre cei trei, Von Kahr, sa treaca de partea lui. Ofiterul voia sa restaureze monarhia, in cazul unei lovituri de stat reusite, in vreme ce Hitler se visa dictator.

Planul lor a fost inspirat de marsul asupra Romei, reusit de Mussolini; dar, nemultumit de lentoarea lui von Kahr, Hitler a preluat singur aplicarea planului. El voia sa foloseasca Munchenul ca baza impotriva Republicii de la Weimar; adunati in beraria bavareza, complotistii si-au declarat intentiile, in fata unei multimi de trei mii de partizani ai lor. Spre seara, cladirea a fost inconjurata de armata si, in momentul in care Hitler a inceput sa strige ca guvernul de la Berlin a fost demis si ca el va forma un nou guvern, avnd sprijinul armatei si al politiei, s-a pornit imediat un puternic schimb de focuri.

Conspiratorii au incercat sa obtina sprijinul generalului Ludendorff, fostul erou de razboi, si al studentimii bavareze. Dar, in ciuda discursurilor patriotarde ale lui Hitler, puciul parea sortit esecului. O ultima tentativa de a strapunge cordonul militar impus de autoritati a esuat, la primele zile ale diminetii de 9 noiembrie. Hitler si Goering au fost raniti, primul dintre ei fiind facut prizonier imediat. Judecat pentru tradare, el va fi condamnat la cinci ani de inchisoare, dintre care nu va executa insa dect opt luni. De acum, drumul spre putere ii era din nou deschis...

Puciul de la berrie sau Puciul de la Munchen (8-9 noiembrie 1923) a fost o ncercare nereuit a lui Adolf Hitler de a porni o insurecie n Germania mpotriva Republicii de la Weimar. Pe 8 noiembrie, Hitler i oamenii si i-au forat participarea la ntlnire politic a dreptei ntr-o berrie din Munchen i au obinut promisiunea c liderii de acolo li se vor altura i vor muta revoluia la Berlin.

n ziua urmtoare, aproximativ 3.000 de naziti au mrluit spre Marienplatz, dar au fost ntmpinai cu focuri de arm de poliie. Hitler a fost imediat condamnat la cinci ani de nchisoare pentru trdare; a fcut ns numai opt luni, timp n care a scrisMein KampfDate:

Rezultatul Primului Rzboi Mondial = apariia nazismuluiNazismul, creatorul celui de-Al Doilea Rzboi Mondial a luat natere din Primul. n 18 noiembrie 1918, spre surprinderea trupelor germane din linia nti, rzboiul a ncetat dintr-o dat.Printre majoritatea soldailor germani care s-au predat, s-a rspndit mitul c au fost njunghiai pe la spate i c soldaii liniei nti i dou milioane de mori au fost trdai de marxitii i evreii care au instigat n Germania.Soldaii supravieuitori s-au ntors ntr-o Germania, nou, democrat, ducndu-i amrciunea cu ei. Aceast amrciune va crete i va da natere nazismului, n sudul Germaniei, n Bavaria. De la sfritul Primului Rzboi Mondial, n Bavaria, existau condiii pentru crearea unei revoluii. Dup Rzboi, Aliaii au continuat blocada asupra Germaniei, iar trupele se rentorceau acas, mrluind prin Munchen, capitala Bavariei, au rmas ocate s descopere ct de mult sufereau familiile lor.Milioane de nemi erau infometai, mii dintre acetia sufereau de tuerculoz i de grip.

Contestata RaterepublikPolitica a fost polarizat. Conservatorii i socialitii au devenit radicali n faa crizei, Cu ntreaga Germanie n criz n primvara lui 1919, tulburrile din Munchen au dus la o preluare de stnga a oraului i instaurarea noii republici: Republica Sfaturilor - Raterepublik. Acest fapt a dus n 1919 la Republica Sovietic Bavarez, o ncercare de a crea un guvern n stil sovietic, la doar 18 luni dup victoria bolevicilor n Uniunea Sovietic. Trupele guvernamentale au fost trimise ca s nbue revolta ducnd la lupte de strad. Peste 500 de oameni au fost ucii. Soldaii erau susinui de Freikorps, mercenari de dreapta, pltii de guvern. Uneori, cei din Freikorps mpucau membri ai Raterepublik. Ali membri ai Freikorps, cum ar fiFridolin von Spaun (foto),au aprobat msurile brutale folosite pentru suprimarea revoluionarilor comuniti din Germania.

Filosofia de via criminal a lui Rohm: antisemitismul, un musai nemesc

Tatl lui Eugene Levine a fost liderul comunist al Raterepublik A fost executat n iunie 1919. Tatl lui Eugene Levine a fost evreu. Prejudiciul antisemitic adus celor de dreapta a fost alimentat n continuare de faptul c majoritatea din fruntea Raterepublik au fost evrei. Fridolin von Spaun susinea c aa s-a creat impresia c iudaismul i bolevismul sunt acelai lucru, asta explicnd atitudinea antievreiasc larg rspndit cu timpul. Pentru Freikorps, care au srbtorit suprimarea Raterepublilk, evreii erau nite api ispitori convenabili, rspunztori de toate relele din ar. Freikorps s-a bucurat de susinerea ofierilor de dreapta din armata regulat, cum ar fi cpitanulErnst Rohm(foto), un om cu o filosofie simpl:Din moment ce sunt un brbat imatur i ru, rzboiul i tensiunile m atrag mai mult dect o plcut ordine burghez. Brutalitatea e respectat, oamenii trebuie s se team zdravn.Aceast declaraie arat c nazitii erau pui pe rzboi ca un hobby, dac nu erau evreii, i inventau.Oamenii au nevoie s se team de ceva. i doresc ca cineva s-i sperie i s-i fac supui ngrozii, mai susine Rohm.n Munchen, Rohm a fost puternic implicat n violena politic de extrem dreapta, iar n 1919 s-a alturat micului Partid Muncitoresc German. Aici, a cunoscut un veteran n vrst de 30 de ani, din Primul Rzboi Mondial, caporalul Adolf Hitler, un om cu care Rohm a mprtit ura fa de evrei i comuniti. Hitler s-a alturat Partidului Muncitoresc German n 1919.

Hitler, numrul 55Carnetul su de membru arta c era membrul numrul 555, dar n realitate el era membrul 55, deoarece partidul a nceput numrtoarea oamenilor de la 500 ca s par c erau mai muli membri.Aa i-a nceput cariera politic Adolf Hitler, cu un carnet de partid falsificat.

Teorii:

Al Doilea Razboi Mondial a inceput mai devreme decat a anuntat oficial Hitler

Hermann Gerdau, acum in varsta de 100 de ani, soldat in armata nazista in cel de-Al Doilea Razboi Mondial, a povestit cum a inceput, in 1939, conflictul care avea sa marcheze intreaga Europa.

Gerdau facea parte din batalionul aflat la bordul navei Scheleswig Holsten care a deschis focul asupra Poloniei pe 1 septembrie 1939, scrieDaily Mail."Hitler a spus lumii ca bombardamentul a inceput la ora 5.45, dar asta nu a fost adevarat. A inceput la ora 4.50. Stiu, pentru ca eram acolo", a declarat Hermann Gerdau care avea 26 de ani la acea vreme.Gerdau a povestit cum ordinul de atac i-a luat prin surprindere, pe el si pe colegii lui."Nu stiam nimic despre planurile de razboi ale lui Hitler, dar lucruri ciudate s-au petrecut exact inaintea invaziei in Polonia. Noaptea, am luat la bord infanteristi marini, arme si munitie si dimineata am primit ordin sa atacam baza navala poloneza Wesrerplatte care se afla la doar 500 de metri departare de noi", a mai povestit barbatul.In ceea ce priveste momentul atacului, barbatul si-a amintit ca pozitia in care se aflau le-a asigurat o tinta sigura."Cand mi s-a comunicat ordinul de atac am sarit din locul in care dormeam si am alergat catre postul meu. Noi am tras primele focuri de arma ale razboiului. Am fost atat de aproape ca practic ar fi fost imposibil sa ratam", si-a amintit Gerdau."Groaza" razboiului il bantuie si acum pe supravietuitorul neamt de 100 de ani."Eram intoxicati cu euforia victoriei. Toti eram manipulati de regimul nazist. Dar nu am fost entuziasmati si de razboi in general. In curand, nu am vazut decat groaza. Prea multe nave au fost scufundate. Razboiul a fost pierdut. Dar nu puteai sa discuti despre aceste lucruri. Nu stiai niciodata daca persoana de langa tine era un diavol al nazistilor", a declarat acesta.Hermann Gerdau isi aminteste cum a pierdut sute de camarazi pe front. 800 de barbati de pe nava Schleswig-Holstein, care a fost scufundata de bombele britanice in 1944, au fost mutati in 1941 pe nava Bismark. Aceasta din urma a fost scufundata in luna mai a aceluiasi an. Aproape tot personalul a murit."Am avut mare noroc ca nu am fost la bord. Abia terminasem un curs de training si pierdusem transferul", si-a amintit Gerdau.Gerdau a avut si un sfat pentru viitoarele generatii pentru a evita razboiul: "Ca sa evitam razboiul, invatati. Educatia este totul. Mergeti la scoala. Si nu uitati sa votati".

***De-a lungul vremii, numeroase teorii au circulat pe seama mortii lui Hitler. Si-a gasit moartea in buncar sau a fugit? Stalin in persoana declara in 1945 ca dictatorul traieste si se ascunde undeva. Suspiciunile erau intarite si de lipsa fotografiilor. O poza a adus si mai multe semne de intrebare. S-a spus ca e chiar Hitler cel care aparea, dar pana la urma informatia a fost dezmintita si s-a spus ca era vorba de Gustav Weler, sosia Fuhrer-ului, gasit mort in buncar.

Dupa multe speculatii, s-a aflat ca dictatorul si-a tras un glont in cap, iar amanta sa Eva Braun s-a otravit cu cianura. Ar fi fost arsi si inmormantati la trei metri de usa buncarului. In 1956, magistratii germani au declarat oficial ca Hitler a murit in 1945 si i-au publicat fotografia craniului. Despre care, in 2009, autoritatile americane au afirmat, in urma testelor ADN, ca ar apartine de fapt unei femei.