Proiect.centrale Nucleare

42
Centrale nucleare

description

Proiect.centrale Nucleare

Transcript of Proiect.centrale Nucleare

 • Centrale nucleare

 • Alcatuire; rolul elementelor ce alcatuiesc centralaCentrala nuclearoelectric este un ansamblu de instalaii i construcii reunite n scopul producerii energiei electrice pe baza folosirii energiei nucleare.

 • Obinerea energiei nucleare se bazeaz pe reacia de fisiune(descompunere) nuclear n lan. Instalaia care asigur condiiile de obinere i meninere a reaciei n lan este reactorul nuclear. n principiu, reactorul se compune dintr-o parte central numit zon activ, n care are loc reacia de fisiune i se dezvolt cldura de reacie.Zona activ conine combustibilul nuclear alctuit din izotopi fisionabili (U235, Pu239) i materiale fertile (U238, U232); moderatorul (apa grea), care are rolul de a ncetini viteza neutronilor rapizi, astfel ca reacia s fie controlabil; barele de control capteaz neutronii rezultai din reacia de fisiune; agentul de rcire, care preia cldura dezvoltat n zona activ i o cedeaz apei n schimbtorul de cldur.

 • n schimbtorul de cldur, apa de vaporizeaz i devine agentul productor de lucru mecanic n turbin. Lucrul mecanic este transformat de generator n energie electric.Combustibilul, moderatorul i agentul de rcire formeaz aa numita filier a reactorului termic care determin caracteristicile specifice centralelor nucleare. ntre barele de combustibil se gsesc barele de control. Acestea conin cadmiu (element chimic ce absoarbe neutroni). Ele au rolul de a regla numrul de neutroni ce pot produce noi reacii de fisiune, astfel nct puterea produs de reactor s rmn constant n timp.

 • Centralele nucleare au intre 1 i 8 reactoare (uniti), fiecare cu o putere instalat de cel puin 600 MW. Planul iniial, datnd de la nceputul anilor 1980, prevedea construcia a cinci uniti. Unitatea I a fost terminat n 1996, are o putere electrica instalata de 706 MW si produce anual circa 5 TWh. Unitatea II a fost pornit pe 6 mai, conectat la sistemul energetic naional pe 7 august i funcioneaz la parametrii normali din luna septembrie 2007.Centrala de la Cernavod se bazeaz pe sistemul canadian CANDU i are o putere instalat de 706 MW n prezent. Structura unui reactor CANDU const ntr-un recipient cilindric orizontal, cu tuburi pentru barele de combustibil i pentru lichidul de rcire (ap grea) plasate orizontal.

 • n jurul acestor tuburi se afl ap grea, care acioneaz ca moderator. Apa grea conine doi atomi de deuteriu (un izotop neradioactiv al hidrogenului) i un atom de oxigen. Apa grea este mult mai eficient ca moderator dect apa obinuit i permite folosirea uraniului natural drept combustibil. Ea se obine n ntreprinderi specializate, prin separarea sa din apa natural (exist o astfel de ntreprindere la Drobeta Turnu-Severin).

 • Pentru realizarea Unitilor 3 i 4 de la Cernavod a fost ales modelul unei Companii de Proiect realizat prin parteneriat ntre statul roman prin intermediul Nuclearelectrica i investitori privai. Cei ase investitori care au depus oferte i au fost selectai sunt: Arcelor Mittal Romnia care va deine 6,2 din aciunile viitoarei companii, Grupul CEZ Republica Ceh 9,15%, ENEL Italia 9,15%, GDF Suez 9,15%, Iberdrola Spania 6,2% i RWE Germania 9,15%, n condiiile n care statul roman va deine 51% din aciuni. Compania de proiect numita EnergoNuclear a fost nfiinat n martie 2009, iar cele dou unitai se estimeaz c vor fi puse n funciune n 2015-2016.

 • Schema reactorului nuclear

 • A. Fabricarea pulberii de dioxid de uraniuEtapele principale de obtinere a pulberii de UOsunt urmatoarele:2Extragerea minereului de uraniuUraniul este un metal usor radioactiv, cu ocompozitie izotopica de 0,7% U 235 si 99,3% U238 destul de raspndit n scoarta terestra.Uraniul este mai abudent ca aurul, argintul saumercurul, la fel de abundent ca zincul.Minereul de uraniu se extrage fie din cariere desuprafata, fie din mine de adncime.Prelucrarea minereului de uraniuMinereul este prelucrat n uzinele de prepararepentru separarea uraniului din steril. Minereuleste sfarmat si apoi dizolvat. n cele mai multecazuri se foloseste acidul sulfuric, dar se potfolosi si agenti alcalini de solubilizare. Produsulobtinut la uzina de preparare este un concentrattehnic de uraniu numit si yellow cake.

 • Rafinarea si conversiaConcentratul tehnic de uraniu este supusoperatiei de purificare (rafinare), prin care seurmareste nlaturarea impurita]ilor (borul,cadmiul si lantanide) care absorb usor neutroni.Concentratul tehnic este dizolvat n acid azoticobtinndu-se azotatul de uranil. Solutia deazotat de uranil este alimentata n contracurentntr-un proces de extractie cu solventi organici,rezultnd azotatul de uranil pur. Urmeazaoperatii de precipitare-uscare si reducere adiuranatului de amoniu, rezultndsub forma de pulbere.Dioxidul de uraniu, UO , unul dintre principaliioxizi ai uraniului, are aspect metalic de culoareneagra, densitatea 10,96 Kg/m si temperaturade topire 2176 C.

 • C. Fabricarea elementelorcombustibileElementele combustibile, componente ale fascicululuicombustibil, sunt constituite dintr-ocoloana de pastile introduse ntr-o teaca dezircaloy, nchisa la capat cu dopuri.Obtinerea elementelor implica succesiuneaurmatoarelor operatii:Confectionarea dopurilor si a pieselordistantoareDin bara de zircaloy se fabrica dopurile care aurolul de nchidere a tecilor cu pastile la ambelecapete. Tabla de zircaloy este stantata n patinesi distantieri. Pe suprafata acestora se depuneprin evaporare n vid, beriliu.Sudare / Brazare piese distantoare petevile de zircaloyPiesele distantoare (patine si distantieri) sefixeaza pe tevi prin sudare n puncte, mbinarearealizndu-se prin brazare n vid, ncalzirea fiindcu curenti de nalta frecventa, produsul rezultatfiind teaca de combustibil.Pregatirea tecilorPe interiorul tecii se depune un strat de grafiturmat de o uscare sub vid.

 • Element combustibilColoana de pastile este introdusa n teaca, dupacare se realizeaza nchiderea prin sudareaelectrica prin presiune a dopurilor de capat.DebavurareSudarea electrica prin presiune se realizeazaprin deformarea plastica a materialului tecii sidopului, deformari care genereaza bavuriexterne si interne; cele externe se ajusteaza prinstrunjire.Control tehnic de calitatePe toate fazele de fabricatie, piesele si subansamblelerezultate sunt supuse controalelor deproces si controlului de calitate, n conformitatecu planul de control al calitatii.

 • D. Asamblarea fasciculelorde combustibilFascicul combustibilElementele combustibile sunt pozitionate ntr-undispozitiv de asamblare, dupa care se realizeazambinarile ntre dopurile elementelor combustibilesi cele doua grile de capat prin sudare npuncte.Controlul final de calitateAmbalareDupa asamblarea fasciculului de combustibilacesta este supus unei serii de operatii de controlde calitate cum sunt: control vizual, dimensional,etanseitate cu heliu etc. Toate datele de fabricatiesi control sunt consemnate n dosarul de istorieal calitatii, atasat fiecarui fascicul.Ambalaren vederea transportului la beneficiar, fasciculelesunt ambalate ntr-o lada de transport carecontine un numar de 36 de bucati.

 • Un fascicul de combustibil nuclear CANDU 6este alcatuit din 37 elemente de combustibilnuclear care contin materialul nuclear sub formade pastile, fixate la un capat [s la celalalt pe ogrila n structura cilindrica. Distanta ntreelemente se realizeaza cu ajutorul unordistantieri, iar ntre fascicul si canal cu patine deghidaj.Principalele caracteristici ale fascicul decombustibil nuclear CANDU 6 sunt urmatoarele:O ncarcatura completa a reactorului Candu 6este formata dintr-un numar de 4.560 defascicule cu o greutate totala de circa 90.000 kgde uraniu natural.

 • Pe durata de viata n reactor, n medie un an dezile, un fascicul de combustibil nuclear CANDU6 produce o energie de 1.115 Mwh. Aceeasienergie se poate obtine prin arderea decombustibil n termocentralele clasice astfel:47.000 kg de combustibil conventional cuputere calorica de 7.000 Kcal./kg1.110.000 kg huila cu putere calorica de3.200 kcal/kg363.000 Nm de gaz natural cu puterecalorica de 8.050 Kcal/Nmlungime495 mmgreutate totala circa 24 kgmaterialul de structura(teava, bara, tabla) aliaj de Zirconiu de tipul Zircaloy-4diametru 103 mmgreutatea uraniului circa 19,8 kg;

 • Reactia de fisiuneUn neutron termic este absorbit de un nucleu de uraniu-235, care fisioneaz n alte elemente mai uoare i neutroni rapizi.Fisiunea este o reactie nucleara care are drept efect ruperea nucleului in 2 (sau mai multe) fragmente de masa aproximativ egala, neutroni rapizi, radiaii si energie termic.Elementele care fisioneaz cu neutroni termici, se numesc materiale fisile. Ex. 233U, 235U, 239Pn, 241Pu. Elementele care fisioneaz cu neutroni rapizi, se numesc materiale fisionabile iar, cele care prin captur de neutroni se transform n materiale fisile, sunt considerate materiale fertile. Ex. 232Th, 238U.Ex. fisiune 235U:

  Energia de fisiune se repartizeaza, ca energie cinetica fragmentelor de fisiune, comportandu-se ca particule cu parcurs mic.

 • Fisiunea nuclear este folosit pentru a produce energie n centrale de putere i pentru explozii n armele nucleare. Fisiunea este util ca surs de putere deoarece unele materiale, numite combustibil nuclear, pe de o parte genereaz neutroni ca juctori ai procesului de fisiune i, pe de alt parte, li se iniiaz fisiunea la impactul cu (exact aceti) neutroni liberi. Combustibilii nucleari pot fi utilizai n reacii nucleare n lan auto-ntreinute, care elibereaz energie n cantiti controlate ntr-un reactor nuclear sau n cantiti necontrolate, foarte rapid, ntr-o arm nuclear.Cantitatea de energie liber coninut ntr-un combustibil nuclear este de milioane de ori mai mare dect energia liber coninut ntr-o mas similar de combustibil chimic (benzin, de exemplu), acest lucru fcnd fisiunea nuclear o surs foarte tentant de energie; totui produsele secundare ale fisiunii nucleare sunt puternic radioactive, putnd rmne aa chiar i pentru mii de ani, avnd de a face cu important problem a deeurilor nucleare. Preocuprile privind acumularea deeurilor i imensul potenial distructiv al armelor nucleare contrabalanseaz calitile dezirabile ale fisiunii ca surs de energie, fapt ce d natere la intense dezbateri politice asupra problemei

 • Aspecte fiziceFisiunea nuclear difer de alte forme de dezintegrare radioactiv prin aceea c ea poate fi amorsat i controlat pe calea reaciei n lan: neutroni liberi eliberai de fiecare eveniment de fisiune pot declana n continuare alte evenimente care, la rndul lor elibereaz mai muli neutroni i pot determina mai multe fisiuni. Izotopii chimici care pot s susin o reacie de fisiune n lan se numesc combustibili nucleari i se spune c sunt fisili. Cel mai comun combustibil nucleare este 235U (izotopul uraniului cu masa atomic 235) i 239Pu (izotopul plutoniului cu masa atomic 239). Aceti combustibili se sparg n elemente chimice (produi de fisiune) cu mase atomice apropiate de 100. Majoritatea combustibililor nucleari sufer fisiuni spontane extrem de rar, dezintegrndu-se n principal prin reacii alfa/beta timp de milenii. ntr-un reactor nuclear sau o arm nuclear, cele mai multe evenimente de fisiune sunt induse prin bombardament cu alte particule cum ar fi neutronii.

 • Fisiunea nuclear a elementelor grele produce energie deoarece energia de legtur (energia de legtur pe unitatea de mas) a nucleelor cu numere i mase atomice aflate ntre 61Ni i 56Fe este mai mare dect energia specific a nucleelor foarte grele, astfel nct energia este eliberat atunci cnd nucleele grele sunt sparte n buci.Masa total a produilor de fisiune (Mp) dintr-o singur reacie, dup disiparea energiei lor cinetice, este mai mic dect masa iniial a nucleelor combustibile. Excesul de mas m este asociat cu energia eliberat folosind relaia lui Einstein E = mc2. Prin comparaie, i energia specific de legtur a multor elemente uoare (de la hidrogen pn la magneziu) este de asemenea semnificativ mic, astfel nct dac aceste elemente uoare ar suferi o reacie de fuziune (opus fisiunii), procesul ar fi de asemenea exotermic, cu eliberare de energie.

 • Variaia energiei specifice de legtur cu numrul atomic este datorat interaciunii a dou fore fundamentale ce acioneaz asupra nucleonilor ce formeaz nucleul: protoni i neutroni. Nucleonii sunt legai printr-o for nuclear tare, atractiv, care contrabalanseaz repulsia electrostatic dintre protoni. Totui fora nuclear tare acioneaz numai pe distane extrem de scurte, ntruct se supun potenialului Yukawa. Din aceast cauz nucleele mari sunt mai slab legate per unitatea de mas dect nucleele mici i spargerea unui nucleu mare n dou sau mai multe nuclee cu dimensiuni intermediare elibereaz energie. n practic, cea mai mare parte a acestei energii apare ca energie cinetic ntruct nuclee rezultate se resping i se ndeprteaz unele de altele cu vitez foarte mare.n evenimentele de fisiune nuclear, nucleele se pot sparge n orice combinaie de nuclee mai uoare, dar cel mai comun eveniment este spargerea n nuclee de mase aproximativ egale, n jur de 120; funcie de izotopi i proces, cel mai comun eveniment este fisiune asimetric n care un nucleu rezultat are o mas de aproximativ 90 100 uam (umiti atomice de mas) i cellalt nucleu de aproximativ 130 140 uam.

 • Deoarece forele nucleare tari acioneaz pe distane mici, nucleele mari trebuie s conin proporional mai muli neutroni dect elementele uoare, care sunt mult mai stabile cu un raport proton/neutron de 1:1. Neutronii suplimentari stabilizeaz elementele grele deoarece ele adaug for de legtur tare fr a se compune cu fora de repulsie proton-proton. Produii de fisiune au, n medie, aproximativ acelai raport de neutroni i protoni ca i nucleul printe i de aceea sunt n mod normal instabile (deoarece au n mod proporional prea muli neutroni n comparaie cu izotopii stabili de mase similare). Aceasta este cauza fundamental a problemei deeurile nalt radioactive din reactoarele nucleare. Produii de fisiune tind s fie emitori beta, elibernd electroni rapizi n vederea conservrii sarcinii electrice n urma transformrii neutronilor excedentari n protoni, n interiorul nucleului produsului de fisiune.

 • Reactia de fisiune nucleara in lantReacia de fisiune nuclear n lan schematic, o reacie de fisiune nuclear n lan ar putea fi restrns la urmtoarele trei secvene: 1 .Un atom de uraniu-235 absoarbe un neutron i se sparge n doi atomi noi (fragmente de fisiune), elibernd trei neutroni i o oarecare cantitate de energie de legtur. 2.Unul din aceti neutroni este absorbit de un atom de uraniu-238 i nu mai particip, n continuare, la reacie. Al doilea neutron este pur i simplu pierdut n mediul/materialul nconjurtor, nu se mai ciocnete cu ali atomi de uraniu, fapt pentru care nici el nu mai particip la continuarea reaciei. Al treilea neutron se ciocnete cu un atom de uraniu-235 care se sparge i elibereaz doi neutroni i, din nou, energie de legtur. 3.Ultimii doi neutroni se ciocnesc fiecare cu cte un atom de uraniu-235 care se sparg i elibereaz de la unu la trei neutroni ce pot continua reacia.

 • O reacie nuclear n lan apare atunci cnd, n medie, cel puin o reacie nuclear este cauzat de o reacie nuclear anterioar, acest lucru putnd conduce la o cretere exponenial a numrului de reacii nucleare.O reacie n lan necontrolat n interiorul unei cantiti suficient de combustibil de fisiune (mas critic) poate s conduc la o eliberare exploziv de energie, acesta fiind, de altfel, modul de funcionare al armelor nucleare. Reacia n lan poate fi, ns, controlat n mod adecvat i folosit ca surs de energie (n reactoarele nucleare).

 • Transformarile energetice care au loc in centrala nucleara Reactiile nucleare din rector genereaza energie sub forma de caldura,care este preluata de agentul de racire.In schimbatorul de caldura se produc vapori de apa prin transfer de caldura de la agentul de racire.Vaporii sub presiune circula printr-un circuit secundar si pun in miscare paletele unei turbine cu abur. Pe axul turbinei se afla montat rotorul unui alternator care se invarteste odata cu paletele turbinei.Alternatorul produce astfel energie electrica. Pentru a asigura circulatia vaporilor in circuitul secundar acestia trebuie raciti la iesirea din turbina. In acest scop,centrala are si un circuit de racire prin care trece apa (preluata de obicei,dintr-o apa curgatoare). Cele trei circuite ale unei centrale sunt reprezentate in schema de mai jos,in culori diferite.Combustibil nuclearReactor nuclearSchimbator de calduraTurbinaAlternatorCurent electric

 • Masuri de protectie in centrala In realizarea protectiei in centralele nucleare se urmaresc,in principal,urmatoarele aspecte:-protectia directa a personalului impotriva radiatiilor emise in reactor si impotriva izotopilor radioactivi ce se formeaza-protectia impotriva contaminarii atmosferei si a terenurilor inconjuratoare cu substante radioactive atat la functionarea normala cat si in caz de avarie-protectia fata de radioactivitatea deseurilor rezultate,tratarea si depozitarea acestora Protectia in centralele nucleare se realizeaza prin:-inconjurarea reactorului cu un perete gros de beton sau fonta care absoarbe radiatiile alfa,beta si neutronii ce parasesc inima reactorului.-instalatii de aer conditionat, filtre si sisteme de retinere a reziduurilor radioactive.-amplasarea intregului reactor intr-o cladire din beton si otel.-Depozitarea in locuri speciale a deseurilor rezultate.

 • Utilizarile energiei nucleareUn domeniu de mare importanta,in care centralele nucleare au adus o rezolvare economica si eficienta,este desalinizarea apei de mare. In zonele de desert,apa raurilor este insuficienta pentru consumul domestic,industrial sau pentru necesitatile agriculturii. Constructia centralelor nucleare cu instalatii speciale de desalinizare este o solutie folosita in zonele de desert,limitrofe unor mari sau oceane. Astfel de centrale sunt sau se vor construi in zonele aride ale Mexicului, Californiei, Arizonei, Marii Caspice. In industria chimica,procese industriale cum ar fi: cracarea titetiului,gazeificarea carbunelui etc.,sunt mari consumatoare de energie termica. Aceasta poate fi obtinuta,in conditii avantajoase,cu ajutorul centralelor nucleare. Caracteristicile specifice ale centralelor nucleare au permis ca acestea sa fie folosite pe navele mari cu regim de mare autonomie de deplasare: spargatoare de gheata, portavioane,submarine si chiar nave mari de transport. Astfel de nave pot parcurge pana la 500000 km,incarcarea cu combustibil facandu-se o data la 2-3 ani. Primul spargator de gheata a fost lansat la Leningrad,in ziua de 5 decembrie 1957.

 • Deseuri radioactiveDeeurile nucleare pot fi rezultatul fiecrei trepte a ciclului de prelucrare a combustibilului nuclear.Sursele antropice (artificiale) de poluare radioactiv pot fi, implicit i surse de producere a deeurilor radioactive i invers, astfel c se pot enumera ca surse de iradiere radioactiv urmtoarele:zonele de extracie i preparare de minereuri de uraniu, sau de thorium,depozitarea necorespunztoare a materialelor rezultate radioactive,accidente sau avarii la instalaiile nuclearo-electrice, nucleare, la vapoare, submarine, avioane cu ncarcatur nuclear,experiene militare nucleare,instalaiile de producere i accelerare de particule, necesare studiului structurii materiei i pentru producerea de izotopi artificiali,instalaiile de control defectoscopic (cu raze X sau izotopi radioactivi) din industria constructoare de maini, construcii civile etc.tratarea sau depozitarea incorect a deeurilor radioactive, din centralele nuclearo-electrice.

 • Exist numeroase surse de poluare radioactiv cu importan secundar datorit activiti lor mici, dar care cumulate pot deveni deosebit de periculoase.Dintre acestea, la nivel mondial, trebuie menionate:- 3321 unitti nucleare n economie i viaa social (industrie, spitale, antiere, cercetare, nvtmnt etc.) care utilizeaz:circa 6000 de aparate generatoare de raze X,circa 510 instalaii cu surse de iridium sau cobalt pentru controlul nedistructiv industrial (activitatea total 20 000 Ci),circa 300 000 surse radioactive diferite (cu activitate mic ntre 2 Ci i cteva sute de mCi) utilizate n diferite procese industriale (msurat grosimi sau nivele n rezervoare, controlul proceselor tehnologice etc.).

 • Surse cu importan mare n Romnia datorit iradierii ridicate pe care o pot produce sunt instalaiile nucleare, productorii de combustibil nuclear uzat, deintorii de combustibil uzat i / sau deeuri radioactive.

 • O cantitate important de deeuri radioactive, cu mult peste valorile caracteristice produciei de deeuri generate prin operarea i respectiv dezafectarea instalaiilor nucleare, este generat prin operarea instalaiilor nucleare industriale de extracie i prelucrare a minereurilor de uraniu.Principalele caracteristici radiologice ale acestor deeuri sunt, radioactivitatea deosebit de sczut, n limitele fondului natural de radiaii din zona de extracie sau prelucrare i durat de via deosebit de lung.Cantiti importante de deeuri industriale, cum sunt cenua de la termocentrala (Mintia) i cenua produs n instalaiile de producere a ngrsmintelor chimice pe baza de fosfai (Nvodari, Bacu, Turnu Mgurele), precum i lamurile rezultate n industria extractiv, conin cantiti mici de materiale radioactive existente n natur (NORM).Concentraia de material radioactiv n aceste deeuri este redus, astfel nct ele nu sunt considerate deeuri radioactive, dar datorit volumelor mari acumulate i care sunt n coninua cretere, aceste deeuri ridica n prezent probleme ecologice deosebite.

 • Accidente nucleareDefiniie, clasificare, efecteMaterializare graficaMasuri de prevenire, protectie si interventie

 • Radiaiile sunt frecvente n natur sau pot fi produse n mod artificial fr a fi definite nici ca tip nici ca efect. Iradierea natural a organismului uman se datoreaz radiaiilor ionizante existente n mediul nconjurtor (radiaiile cosmice, radioactivitatea solului, a alimentelor etc). La acestea se adaug:folosirea radiaiilor n investigaiile i tratamentele medicaleiradierea datorat experimentelor nucleare n atmosfer i industria energetic nuclear

 • Ponderea cea mai important n iradierea organismului uman o are iradierea natural 66% , urmat de iradierea medical 23% i cu valori apropriate iradierea profesional i cea suplimentar. Deoarece efectele radiaiilor sunt legate de doza de radiaie primit, care asociaz un factor de risc s-a stabilit doza maxim admis pentru populaie de 5mSv/an. Accidentul nuclear se consider a fi evenimentul care afecteaz instalaia nuclear i provoac iradierea sau contaminarea populaiei i mediului nconjurtor peste limitele maxime admise.

 • Instalaiile i activitile care sunt luate n considerare ca surs de accident nuclear sunt:reactoarele nucleare energetice i de cercetareinstalaiile din ciclul de producere a combustibilului nuclearinstalaiile de tratare a deeurilor radioactivetransportul i depozitarea combustibilului nucleari sau a deeurilor radioactivproducerea, utilizarea, depozitarea, stocarea i transportul radioizotopilor folosii n agricultur, industrie, medicin, precum i n scopuri tiinifice i de cercetareutilizarea radioizotopilor pentru producerea de energie n obiecte spaiale

 • n funcie de riscul radiobiologic pentru populaie i de intensitatea sa de aciune, accidentul nuclear poate fi ncadrat astfel:Accidentul nuclear minor (de rutin): este considerat evenimentul n care iradierea sau contaminarea populaiei i a mediului nconjurtor depete doza maxim admis.Accidentul nuclear major: este considerat acel accident care reprezint risc biologic mare, prin iradierea extern i intern a populaiei.Accidentul nuclear maxim credibil de proiect: se ia n calcul la proiectarea centralei nucleare i este delimitat de expunerea rezultat din eliberarea de produse de fisiune cu o iradiere mai mare de 0,25 Sv pe ntregul organism i de 1 Sv /om adult pe tiroid.

 • Cauzele producerii accidentelor nuclearecauze interne:supranclzirea elementelor combustibileambalarea termic a unui reactor spre starea de criticitate, care atrage dup sine o intens eliberare de materiale radioactive n atmosfer i care poate duce n extrem situaie la topirea zonei active a reactoruluicedarea circuitelor de rcireavarii la sistemul de canalizare colectare a deeurilor radioactivegreeli de manipulare a deeurilor radioactiveneexecutarea la timp a reviziilor tehnicecauze externe:dezastre naturaleacte de sabotajimpactul cu obiecte cosmice, rachete, avioane sau proiectile de calibru mare

 • Urmrile accidentului nuclearRiscul nuclear: acel complex de situaii i consecine, rezultat n urma eliberrii necontrolate a produilor radioactivi n mediul nconjurtorDomeniile afectate de accidentul nuclear sunt :sntatea publiceconomia zonei n general i n special cea agricol i zootehnicalte aspecte economice i sociale din zona afectat de rspndirea radioactivitii eliberateFactorii de care depind urmrile i consecinele accidentului nuclear sunt:teritoriul n care se afl C.N.E. la care se produce evenimentul (teritoriul naional sau n afara acestuia)proporiile accidentului nuclearanotimpul n care are loc accidentulrelieful i flora zonei nconjurtoarecondiiile meteo din momentul accidentuluiutilizarea terenului din zon sub aspect agricol i zootehnicdistanele pn la localiti i densitatea populaiei din zondistanele la care sunt situate obiectivele sociale economice i agrozootehnice importantefauna zoneimijloacele i cile de comunicaie cu localitile din jur

 • ntr-un accident nuclear, ca urmare a eliberrii de substane radioactive n mediul nconjurtor, exist urmtoarele riscuri:riscul inhalrii de substane radioactive:datorit gazelor emise i transportului substanelor radioactive, la distan de ctre aerefectele conjugate ale inhalrii i iradierii se manifest directinhalarea iodului radioactiv duce la riscul imediat efect cumulator asupra tiroidei (doza admis pt. copii 0,25 Sv)

 • b) Riscul rezultat din radioactivitatea depusAprecierea riscului n acest caz se face prin:determinarea debitului dozei de radiaiestabilirea radionuclizilor prezeni n cazul n care doza debit de radiaie poate fi tolerat din punct de vedere al iradierii externe, este obligatoriu controlul radioactivitii produselor alimentare, direct sau indirect afectate de contaminarea radioactiv.c) Riscul rezultat din acumularea lent a radioactivitii:n alimenten aern precipitaiiAlimente critice:laptelegume cu foi Dac efectul inhalrii se produce destul de rapid, pericolul datorat depunerilor radioactive este de durat medie i mare, ceea ce impune msuri pe termen lung privind consumul de alimente, ap, furaje i controlul permanent al radioactivitii.

 • Proiect realizat de grupa:Egli TamsHauler HenriettaEckert HelgaSaveanu George