Proiect Bulgaria

31
Bulgaria

description

Bulgaria

Transcript of Proiect Bulgaria

PowerPoint Presentation

Bulgaria

1

Bulgaria este o ar din Europa de Sud-EstCoordonate : 4241N2319E

-> Se nvecineaz cu:La Nord: Romnia; La Vest - Serbiai Macedonia; La Sud:GreciaiTurcia, La Est are ieire laMarea Neagr.

Suprafata: 110.910kmBulgaria este a 14-a ar ca mrime din Europa.Populatia: 8.982.000 locuitoriCapitala : Sofia

Bulgaria este o republic parlamentar unitar, cu un grad nalt de centralizare politic, administrativ i economic. Este membr a Uniunii Europene, a NATO(Organizaia Tratatului Atlanticului de Nord) i a Consiliului Europei, membru fondator al OSCE(Organizaia pentru Securitate i Cooperare n Europa) , i a fcut parte de trei ori din Consiliul de Securitate al Naiunilor Unite.

Presedinte Rosen Plevneliev,mandat cu o durata de 5 ani inceput la 22 ianuarie 2012 (ales octombrie 2011).

Bulgaria este un stat unitar. Din anii 1880, de cnd ara a cptat autonomie, numrul unitilor administrativ-teritroriale a variat de la apte la 26. ntre 1987 i 1999 structura administrativ a fost alctuit din nou regiuni. Noua organizare administrativ a fost adoptat n paralel cu descentralizarea economiei. Ea include 27 de regiuni i o regiune metropolitan a capitalei (Sofia). Toate aceste regiuni i iau numele de la capitala lor. Regiunile sunt mprite mai departe n 264 de comune .

Comunele sunt conduse de primari, alei pe patru ani i de consilii locale alese prin vot direct. Bulgaria este un stat deosebit de centralizat, n care Consiliul de Minitri numete direct guvernatorii regiunilor i n care toate regiunile i comunele sunt puternic dependente de finanarea de la centru.

Relief De la nord spre sud, bazinul Dunarii este marginit de regiunea deluroasa de la Dunare, acoperita partial cu loess si avand altitudini maxime de 400 de metri. Prebalcanii (cu altitudini de circa 1500 de metri) sunt urmati la sud de Muntii Balcani (Stara Planina), care se intind de la frontiera estica la cea vestica. Acest lant muntos are altitudini de pana la 2376 de metri si da numele intregii peninsule dintre Marea Neagra si Marea Adriatica. Unele parti din Balcani s-au transformat in carst si una din caracteristici este numarul mare de pesteri. In ciuda inaltimii lor, nu au formele abrupte tipice lanturilor muntoase inalte.

Dunarea. Bazinul Dunarii

Muntii Balcani

Versantul sudic al Muntelui Botev (2376 m), Parcul National al Balcanilor Centrali

Campia Tracica Superioara

In Est se intinde pana la Marea Neagra

Clima Bulgariei este supus vara influenei maselor de aer subtropical, iar iarna maselor de aer continental. Fiind situat n zona temperat, temperaturile medii variaz ntre - 2C (n nordul rii) i 2C (n sud, n Cmpia Traciei) n ianuarie, n timp ce vara oscileaz ntre 22C (n nord) i 24C (n sud).Precipitaiile medii anuale sunt de 500 mm (n nord) i de 400 mm (n sud).

Pirin National Park

Vegetatia

Aproximativ o treime din suprafata tarii este acoperita de paduri. In zonele mai joase predomina foiasele, stejarii, fagii si teii sunt speciile predominante. La altitudini mai mari cresc coniferele, speciile predominante fiind pinii si molizii. Datorita climei specifice, in sud este raspandita o vegetatie de tip mediteraneean, in care predomina oformatie vegetalaformata din tufarisuri si arbusti spinosi(maquisul) si maslini. Paduri de lunca dese, formate din plopi, salcii, ulmi si frasini, se gasesc in unele parti pe malurile Dunarii, iar in unelezone umede din campii cresc stuf si plante de mlastina.

Turism Cele mai variate tipuri de peisaje sunt protejate in mai multe parcuri nationale. Exista o mare diversitate de manastiri si biserici importante, dintre care unele au fost incluse pe lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO. Litoralul Marii Negre ofera plaje lungi de nisip. In Bulgaria exista statiuni balneare recunoscute si peste 500 de izvoare minerale. Schiorii se pot bucura de iernile inzapezite din regiunile montane inalte, scapand de aglomeratia suparatoare din alte statiuni de schi europene mai cunoscute.

Manastirea Rila

Gastronomia bulgara se bucura de o reputatie internationala.

Litoral Bulgaria. Nisipurile de Aur

Nessebar

Pestera Devetashka

Agricultura

Aproximativ 50% din populatia Bulgariei isi castiga venitul din agricultura. Marea majoritate a terenului arabil este cultivat cu : cereale, grau, porumb, orz, secara, ovaz si orez. 37% din terenul arabil este folosit pentru agricultura iar 18% pentru pasunat.

Pe o suprafata de peste 100.000 ha se intind podgorii care produc vin din soluri clasice de struguri, precum si Merlot si Gabernet Sauvignon unul din cele mai importante si mai cunoscute produse exportate de Bulgaria.

Regiunea cea mai productiva este Campia Traciei, unde solurile aluvionare fertile sunt folosite atat pentru grau si malai, cat si pentru culturi industriale, precum cele de bumbac, de tutun si de floarea-soarelui.

Kazanlak este centrul culturii de trandafiri. Petalele sunt folosite pentru prepararea uleiurilor estetice din parfumuri de trandafiri, iar 80% din uleiul de trandafir produs in lume il furnizeaza Bulgaria.

In Bulgaria industria s-a dezvoltat considerabil si a contribuit la cu mai mult de jumatate la produsul national brut. Tutunul si tigaretele alcatuiesc jumatate din exporturile din domeniul agricol, la care vinul contribuie cu inca 20%. Constructiile, prelucrarea bumbacului si industria chimica sunt ramuri importante ale industriei.

Proiect realizat de eleva :-Ionita Diana Alexandra

Profesor coordonator: -Sterienescu Lidia

Clasa a XII-a M.I.Liceul Alexandru Odobescu Lehliu-Gara