Primii Domni Pamanteni 1822 1828

10
Ioniță Sandu Sturdza Ioniță Sandu Sturdza (n. 1762 - d. 1842 ) a fost Domn al Moldovei în perioada 21 iunie 1822 - 5 mai 1828 . [1] Se trăgea dintr-o veche familie boierească. A fost numit de turci, la cererea boierilor mici din țară, împotriva voinței boierilor emigrați în timpul ocupației turcești și după revoluția lui Tudor Vladimirescu , care cereau conducera țării pentru ei. Intențiile bune ale lui Sturdza au fost multă vreme paralizate de acțiunile acestora. Abia în 1826 , după Convenția de la Cetatea Albă (Akkerman), care reglementa din nou raportul Principatelor Române față de Rusia și Turcia, s- au reîntors zgomotoși în țară. Împăcarea lor cu domnitorul a costat mult Moldova , pe lângă multe alte favoruri, s-au făcut scutiri de dări și de la armată. Cu toate aceste evenimente, s-au făcut și îmbunătățiri. S-a deschis o școală superioară la Trei Ierarhi , numirea în funcții a fost condiționată de pregătire și nu de rang, s-a sechestrat în folosul statului o parte a averilor mănăstirești. Deși rușii au luat apărarea călugărilor și au impus restituirea averilor, ele au rămas totuși sub controlul domnitorului. Odată cu războiul ruso-turc (1828 -1829 ), rușii au intrat din nou în Principatele Române, iar Sturdza a fost dus în Basarabia . A murit în 1842 în Moldova, fără a avea o funcție în stat în acel moment și a fost înmormântat în Biserica Bărboi din Iași . A fost căsătorit cu Ecaterina. 1822, septembrie – 1828, aprilie Ioniţă Sandu Sturdza s-a născut în anul 1762 în familia numeroasă a lui Sandu Sturdza şi a Mariei Bogdan. Viitorul domn este atestat ca paharnic pe la 1799 într-un document de epocă. Ulterior, este menţionat în documente ca spătar, postelnic şi, în câteva rânduri, ca ispravnic (sau vornic) al ţinutului Bacău. Ioniţă Sandu Sturdza n-a făcut parte din categoria boierilor înstăriţi, ci mai degrabă din tagma celor săraci [1], deoarece dispunea de proprietăţi modeste în ţinutul Neamţ, care erau alcătuite din părţi din moşiile Giurgeşti, Muşăteşti şi Săuceşti pe care le moştenise de la părinţi, precum şi de moşia din acelaşi ţinut, pe care o cumpărase de la răzeşii din respectiva localitate. La Iaşi mai deţinea o vie în Copou şi o casă care, din porunca soţiei sale, doamna Ecaterina, fiica marelui logofăt Neculai Rosetti-

description

-

Transcript of Primii Domni Pamanteni 1822 1828

Ioni Sandu Sturdza

Ioni Sandu Sturdza(n.1762- d.1842) a fost Domn alMoldovein perioada21 iunie1822-5 mai1828.[1]Se trgea dintr-o veche familie boiereasc. A fost numit de turci, la cererea boierilor mici din ar, mpotriva voinei boierilor emigrai n timpul ocupaiei turceti i dup revoluia luiTudor Vladimirescu, care cereau conducera rii pentru ei. Inteniile bune ale lui Sturdza au fost mult vreme paralizate de aciunile acestora. Abia n1826, dupConvenia de la Cetatea Alb(Akkerman), care reglementa din nou raportul Principatelor Romne fa de Rusia i Turcia, s-au rentors zgomotoi n ar.mpcarea lor cu domnitorul a costat multMoldova, pe lng multe alte favoruri, s-au fcut scutiri de dri i de la armat. Cu toate aceste evenimente, s-au fcut i mbuntiri. S-a deschis o coal superioar laTrei Ierarhi, numirea n funcii a fost condiionat de pregtire i nu de rang, s-a sechestrat n folosul statului o parte a averilor mnstireti. Dei ruii au luat aprarea clugrilor i au impus restituirea averilor, ele au rmas totui sub controlul domnitorului.Odat cu rzboiul ruso-turc (1828-1829), ruii au intrat din nou n Principatele Romne, iar Sturdza a fost dus nBasarabia. A murit n1842n Moldova, fr a avea o funcie n stat n acel moment i a fost nmormntat nBiserica Brboi din Iai. A fost cstorit cu Ecaterina.1822, septembrie 1828, aprilie

Ioni Sandu Sturdza s-a nscut n anul 1762 n familia numeroas a lui Sandu Sturdza i a Mariei Bogdan. Viitorul domn este atestat ca paharnic pe la 1799 ntr-un document de epoc. Ulterior, este menionat n documente ca sptar, postelnic i, n cteva rnduri, ca ispravnic (sau vornic) al inutului Bacu. Ioni Sandu Sturdza n-a fcut parte din categoria boierilor nstrii, ci mai degrab din tagma celor sraci [1], deoarece dispunea de proprieti modeste n inutul Neam, care erau alctuite din pri din moiile Giurgeti, Muteti i Suceti pe care le motenise de la prini, precum i de moia din acelai inut, pe care o cumprase de la rzeii din respectiva localitate. La Iai mai deinea o vie n Copou i o cas care, din porunca soiei sale, doamna Ecaterina, fiica marelui logoft Neculai Rosetti-Roznovanu, a fost ulterior mrit prin zidiri suplimentare.

Cstoria cu Ecaterina n august 1786 i-a mai rotunjit averea din contul zestrei acesteia, obinut de soia sa de la prini, din care fceau parte moiile Trestiana i Strahova (inutul Dorohoi), moia Ciripcu (inutul Soroca), o parte din moia Frumueni (Tecuci), o vie la Cruce (lng Iai), una la Odobeti i alta la Nicoreti, dar i o anumit sum de bani i podoabe. Ulterior, doamna Ecaterina va mai cumpra de la cumnatul su Manolachi (fratele lui Ioni Sandu Sturdza) moiile Manta din Basarabia i o parte din Secuietii din inutul Bacu. Ioni Sandu Sturdza a avut cinci copii patru feciori i o fiic: Constantin, Nicolae, Gheorghe, Alexandru i Elena. Doar Constantin i Elena i vor supravieui, ceilali decednd prematur, n anii tinereii. Conform propriilor mrturii, din componena delegaiei moldoveneti, alctuit din ase boieri, care sosise la sfritul lunii martie 1822 la Istanbul pentru a fi consultat n vederea nscunrii noului domn al Moldovei, fcea parte i Ioni Sandu Sturdza. mpreun cu membrii delegaiei muntene, reprezentanii moldoveni nainteaz Porii memorii care reflect dorinele celor dou principate: restabilirea domniilor pmntene; interdicia de a ocupa funcii civile i ecleziastice pentru greci i acordarea acestui drept exclusiv pmntenilor [2].

Cele dou delegaii boiereti au purtat tratative ndelungate cu autoritile otomane i dup trei luni de negocieri, Poarta a decis s restabileasc domniile pmntene n cele dou ri romne. La 1(13) iulie n Muntenia a fost numit domn Grigore Dimitrie Ghica, iar n Moldova Ioni Sandu Sturdza, care-i ncepe domnia n septembrie a aceluiai an.

Candidaturile celor doi domni au fost stabilite nainte de cltoria celor dou delegaii la Istanbul i nu ntmpltor caimacamul Moldovei tefan Vogoridi, care i dorea foarte mult domnia acestei ri, a fost nevoit s-i confere lui Ioni Sandu Sturdza titlul de mare logoft n martie 1822, n ajunul plecrii delegaiei moldovene spre capitala Imperiului Otoman, titlu fr de care noul pretendent la tronul Moldovei nu avea ansa s-l ocupe [3].

C. Gane l apreciaz n mod elogios pe primul domn pmntean, considerat de el att de romn, nct dup neagra epoc fanariot, a fost pentru moldovenii lui ca un balsam pe o ran... [4].

n timpul celor 6 ani de domnie, Ioni Sandu Sturdza a dus un mod de via modest, ca i n perioada precedent, la masa domneasc n spiritul tradiiei rneti, nu lipsea tradiionala mmlig, deoarece, spunea el, de la masa domnului Moldovei nu trebuie s lipseasc hrana de temei a moldoveanului [5].Perioada domniilor pmntene (naionale) a constituit tranziia spre organizarea modern a societii, dar att Grigore D. Ghica n ara Romneasc, ct i Ioan Sandu Sturdza n Moldova, nu au avut nici rgazul, nici mijloacele necesare, pentru a profita de un climat de stabilitate politic, de ordine pentru a realiza reformele menite s rennoiasc structurile societii, s reformeze instituiile statului, prin msuri administrative ei reuind doar s diminueze abuzurile [6]. Este adevrat, c mprejurrile au fost deosebit de vitrege pentru cei doi domni romni, dar i propria lor capacitate i voin nu le-au permis s realizeze schimbri calitative n viaa celor dou principate [7].

Ioan Sandu Strudza, spre deosebire de omologul su din ara Romneasc, a avut o domnie mult mai agitat. Marea boierime, aflat n refugiu, a uneltit fr ncetare mpotriva domnului moldovean. Primii ani ai domniei lui Ioan Sandu Sturdza au fost deosebit de grei i din cauza enormelor cheltuieli provocate de necesitile ntreinerii trupelor otomane de ocupaie, acoperite din contul sporirii impozitelor [8]. Anarhia intern, nelegiuirile svrite de armata otoman de ocupaie, teama izbucnirii unui nou rzboi ruso-otoman, au generat o deplasare masiv de populaie n interiorul i n afara rii, numit bejenia cea mare [9]. Venalitatea i corupia aparatului administrativ, epidemiile de cium, insecuritatea vieii personale din cauza unui brigandaj rspndit, foametea cronic provocat de recoltele proaste, epizootiile nsoite de pierderi enorme de vite, marele incendiu din iulie 1827, care a mistuit n flcri trei sferturi din capitala Moldovei, au constituit alte cteva fenomene grave crora trebuia s le fac fa domnul moldovean.n interiorul rii exista un conflict permanent ntre boierimea mare i cea mic i mijlocie. Aceasta din urm pretindea s-i fie acordat posibilitatea de a participa la guvernarea rii.

Marii boieri nu erau dispui s mpart puterea politic cu reprezentanii categoriilor inferioare ale boierilor moldoveni: Ioan Sandu Sturdza a acceptat s satisfac dezideratele boierimii mici i mijlocii. Orice inovaie politic i economic la care recurgea Ioan S. Sturdza i care favoriza aceste categorii era ns respins cu mult nverunare de ctre adversarii si politici.

Boierimea mic i mijlocie i-a formulat propriile aspiraii ntr-unul din cele mai radicale documente politice ale vremii Constituia crvunarilor, avndu-l ca autor nemijlocit pe comisul Ionic Tutul, care, dup opinia lui Alecu Russo, reprezenta Romnia rennoit, micat de toate patimile patriotice i giucnd tot acelai rol prin condei i struini n politic, care l giuca Vladimirescu cu puca plieeasc [10]. n acest document erau proclamate drepturile ceteneti fundamentale libertatea individual, a presei, cuvntului, adunrilor, egalitatea n faa legii, respectul proprietii, libertatea muncii i a comerului. Se preconiza, de asemenea, un transfer de putere de la domn ctre un organ reprezentativ al ntregii boierimi Sfatul obtesc [11].

Ioan Sandu Sturdza n-a reuit s-i vad realizat ntregul program de reforme din cauza regimului politic absolutist oriental, care se va menine i dup suprimarea regimului fanariot. Administraia rii, cu funcionarii si venali i abuzivi, dornici de cptuial, n lipsa unor lefuri fixe, i satisfcea dorinele materiale prin spolierea populaiei. Puterea politic continua s fie deinut de marea boierime, care nu era dispus s fac cedri n favoarea altor categorii sociale.

Boierimea liberal inteniona s transforme regimul despotic oriental n unul absolutist luminat, pentru ca toate categoriile de boieri s obin drepturi politice.

Boierii emigrai, stabilii la Chiinu i Cernui, adresau memorii i plngeri, cu precdere Curii de la Petersburg. Ei refuzau s recunoasc schimbrile politice ce surveniser n Moldova dup plecarea lor n exil. Toate deciziile domnului erau calomniate i denigrate. Denunurile lor urmreau scopul ca autoritile ariste s ia msuri contra domnului moldovean i a boierilor novatori [12].

Marea boierime, aflat n exil, era nemulumit de inteniile revoluionare ale noului domn. Ea i dorea restabilirea vechilor privilegii i consolidarea puterii economice i politice. Marii boieri stabilii la Cernui i Chiinu solicitau puterii protectoare scutirea de bir a rii pentru o perioad de civa ani, acordarea unor despgubiri boierilor i negustorilor pentru pierderile suportate n timpul revoluiei conduse de T. Vladimirescu, eteriei i ocupaiei otomane, desfiinarea rangurilor boiereti acordate n perioada domniei ultimului domn fanariot i pn n 1822, reducerea numrului parveniilor, reducerea prerogativelor domnului. Instituirea unei miliii naionale n grija creia urma s fie pus paza rii i a domnului, libertatea comerului, acordarea unui termen de zece ani pentru vinderea moiilor boierilor care prseau Basarabia [13].

Prin repetatele lor apeluri, boierii refugiai revendicau chiar instituirea suveranitii ruse asupra principatelor, fcnd astfel jocul acestei puteri expansioniste.

i marii boieri, revenii n ar, unelteau mpotriva domnului. Ei reclamau nite pretinse abuzuri ale lui Ioan Sandu Sturdza i ale administraiei sale prin intermediul nenumratelor petiii i scrisori adresate puterii protectoare i suzeran.

Boierii conservatori erau indignai de faptul c moiile i veniturile lor au fost impuse la dou mprumuturi pentru a acoperi cheltuielile necesare ntreinerii armatei de ocupaie. Mnia lor era generat i de ascensiunea boierilor mici i mijlocii n funciile publice.n primvara anului 1824 au revenit n ar civa din marii boieri, care unelteau mpotriva domnului i aceasta complica i mai mult situaia intern a rii.

Ioni Sandu Sturdza informa Poarta despre dificultile cu care se confrunta, solicitnd permisiunea acesteia de a-i pedepsi pe cei vinovai n mod exemplar. Puterea suzeran i satisfcu cererea. n ziua cnd a fost primit firmanul sultanului (1 iunie 1824), n sptria domneasc au fost convocai peste o mie de boieri crora le-a fost adus la cunotin textul respectivului document.

La sfrit domnul a inut o cuvntare, considerat de C. Gane ca una dintre cele mai frumoase din arta oratoriei romneti: Am socotit a v dobndi dragostea prin blndee, dar m-am amgit, i buntatea mea v-a fcut a uita datoriile ce v supun scaunului acestuia pe care stau eu astzi. Amintii-v c noi l-am pierdut prin intrigile noastre i prin goana unuia asupra altuia de l-au stpnit apoi strinii atia ani. i dac s-a milostivit Dumnezeu a ni-l drui iari precum l-am avut, ce voii acuma s mai facei? S-l mai pierdei din nou precum l-ai mai pierdut?... Drept aceea vom lua domnetile noastre msuri, ntrebuinnd topuzul i sabia spre nfrnarea celor nenelepi i vei cunoate de astzi c are cine v stpni! [14]. A doua zi au nceput arestrile i surghiunurile boierilor rzvrtii. Situaia ns nu s-a ameliorat, boierii nu doreau s se resemneze.

Autoritile ariste s-au artat deosebit de nemulumite i continuau s-l trateze cu dispre, refuznd s-i recunoasc pn i titulatura de domn, considernd c fusese numit fr consimmntul Rusiei. Ioan Sandu Sturdza se considera tot mai prsit i fr sprijin. Putea conta doar pe rudele sale, pe unele promovndu-le n funcii-cheie n instituiile statului.

n atare circumstane, turcii cedau tot mai mult puterii protectoare. n iunie 1824 este convocat Obteasca Adunare ca s decid asupra garaniilor care urmau s fie date Porii pentru a obine evacuarea trupelor otomane din principate. Boierii patrioi au decis s profite de ocazie i au revendicat aprobarea unui proiect de constituie (Constituia crvunarilor), ntr-o variant revizuit i rectificat fa de cel de la 1822.

La baza lui erau puse principii caracteristice statului modern: separarea puterilor, legislaie modern naional, instituirea bugetului, armat naional format din 4 000-5 000 de ostai .a. Boierii erau dispui, ca n cazul retragerii trupelor otomane din ar, s dea garanii contra unor eventuale tulburri, cu condiia nfiinrii unei armate naionale ale crei prerogative urmau a fi securitatea intern i cea a hotarelor. Boierii cereau instituirea unei administraii i elaborarea unei legislaii naionale. Pentru aceasta era necesar alctuirea unui senat dintr-un numr fix de membri, numii pe via iar deciziile urmau s fie adoptate cu majoritate de voturi. n preocuparea acestui organ urma s se afle ntreaga activitate legislativ: Senatul trebuia s fie inamovibil i s-l mpiedice pe domn s ncalce legislaia. Domnia urma s fie viager i ereditar, iar domnul s aib venituri proprii, diferite de cele ale statului [15].

n condiiile dezastruoase n care se afla Moldova, Ioan Sandu Sturdza a cutat s mpovreze ct mai puin rnimea. ranii cei mai sraci erau scutii de achitarea drilor. Domnul a interzis arendarea moiilor la strini pe motiv c acetia exploatau crunt pe steni [16].

n grija permanent a domnului moldovean se afla buna lucrare a pmntului. El s-a preocupat de lichidarea consecinelor calamitilor naturale. Ioan Sandu Sturdza a dus o lupt consecvent cu abuzurile la care se dedau funcionarii publici. Pentru limitarea i strpirea acestora recurgea la msuri deosebit de severe. El dispuse suprimarea veniturilor dregtorilor, nlocuindu-le cu lefuri fixe. Domnul a cutat s curme hoiile i tlhriile, eforturi susinute fiind ntreprinse pentru a face ordine n sfera financiar.

nc din start, Ioan Sandu Sturdza a reuit s impun la dri toate clasele sociale. Aceleai rigori le-au fost impuse i mnstirilor nchinate, care au fost trecute sub administraia autohton. A fost instituit regula achitrii drilor dup principiul proporional cu veniturile i averea fiecrui contribuabil. n consecin, bugetul (veniturile i cheltuielile) a fost echilibrat.

Convenia de la Akkerman (Cetatea Alb), ncheiat ntre Rusia i Imperiul Otoman la 25 septembrie/7 octombrie 1826 prevedea, ntre altele: alegerea domnilor celor dou ri romne din rndul boierilor pmnteni de ctre divanuri, pe un termen de apte ani, care urmau s fie confirmai de puterile suzeran i protectoare; scutirea de tribut a principatelor pentru o perioad de doi ani; fixarea tributului i obligaiilor ctre Poart, conform hatierifului din

1802; libertatea comerului cu rezerva asigurrii cu grnele necesare Porii. Convenia de la Akkerman semnifica o victorie diplomatic a Rusiei, care totodat consacra cele mai importante revendicri naionale ale romnilor, ce nu fuseser acceptate de Poart n 1821 [17].

Totui, puterea protectoare nu era dispus s accepte toate cerinele formulate de romni. Petersburgul, un aprig aprtor al intereselor grecilor n cele dou ri romne, a respins cererea cu privire la trecerea domeniilor mnstirilor nchinate sub jurisdicia administraiei naionale [18].Dou comisii speciale urmau s elaboreze regulamentele generale n baza crora se preconiza reorganizarea principatelor.

Convenia prevedea revenirea n principate a boierilor refugiai n timpul Revoluiei de la 1821 i a Eteriei i repunerea lor n toate drepturile, inclusiv restituirea bunurilor. n felul acesta, boierimea conservatoare, sprijinit de guvernul rus, reuete s-i redobndeasc i s-i conserve toate privilegiile de care se bucura alt dat. [19].

Dup semnarea Conveniei de la Akkerman i intrarea n ar a boierilor refugiai n Bucovina i Basarabia, Ioan Sandu Sturdza s-a vzut nevoit s promulge Anaforaua pentru pronomiile Moldovei (aprilie 1827), care restabilea n toate drepturile marea boierime i semnifica nfrngerea primului domn pmntean n disputa cu contestatarii si.

Prevederile Conveniei semnificau diminuarea dominaiei otomane i revigorarea autonomiei principatelor. n acelai timp, se amplific influena Imperiului Rus, inclusiv prin rennoirea dreptului acestuia de amestec n treburile interne ale celor dou ri romne.

Ioan Sandu Sturdza s-a bucurat de sprijinul Porii atta timp ct relaiile diplomatice ruso-turce erau ntrerupte. O dat cu restabilirea lor sultanul l abandoneaz, el rmnnd de unul singur mpotriva puterii protectoare.

Necazurile lui Ioni Sandu Sturdza proveneau din faptul c era un adversar declarat al influenei ariste n ara sa. n 1827 colonelul Liprandi, nsrcinat de comandantul armatei ruse s culeag informaii n Principatele Romne necesare pentru viitoarea campanie militar mpotriva turcilor, ntorcndu-se n Rusia de la Bucureti prin Iai, a fost somat de domnul moldovean s prseasc oraul n 24 de ore. Domnul rmne nenduplecat chiar i atunci cnd intervine consulul rus la Iai.

n aprilie 1828, cnd armatele ruse trecuser Prutul pentru confruntarea cu trupele otomane, Liprandi sosi cu avangarda rus la Iai. El se prezent la palat, ntr n salonul unde domnul se afla cu ali boieri i l ntreb: Prinul meu, ci oameni dorii s v las de straj? Ioni Sandu Sturdza, nenelegnd franuzete, cere explicaii boierilor. Dup ce i-a fost tradus ntrebarea lui Liprandi, domnul i rspunse cu calm: Spune-i dumisale c de vrea s m pzeasc din porunc, s-i urmeze datoria sa cum tie; iar de vrea s-mi fac eremonie, i mulumesc, c n-am trebuin de straj ruseasc, fiindc m pzete Dumnezeu. Colonelul rus, dornic s-i ia revana pentru umilina ce o suportase cu un an n urm, i-a dorit foarte mult ca anume el s-i comunice domnului decizia arului de a-l exila n Basarabia.

Astfel, la 27 aprilie 1828 domnul rii Moldovei, ndurnd o grav umilin, sub escorta unei companii de soldai rui (de parc era un criminal i nu suveranul unei ri), sosea n carantina din Sculeni, n Basarabia. Generalul-aghiotant P. Kiselev, la indicaiile mpratului Nicolai I, ordon ca domnul Moldovei s fie trimis la Chiinu, unde urma s se afle sub supravegherea autoritilor locale, pn la o ulterioar decizie a guvernului rus n aceast problem.

Ioni Sandu Sturdza a cerut permisiunea de a se stabili n localitatea Visterniceni (situat n preajma Chiinului), care era propretatea boierului Dimitrie Rcanu, o personalitate important n viaa politic a Basarabiei, fost stolnic i ban n Moldova de pn la 1812, i care n perioada 1816-1822, deinuse funcia de mareal al nobilimii din provincia nstrinat.

Aceast preferin a domnului moldovean nu era ntmpltoare. Soia lui D. Rcanu era Mrioara Sturdza, nepoat de frate a lui Ioni Sandu Sturdza. Se pare c domnul inteniona s poposeasc la rudele sale din preajma Chiinului doar pentru o perioad scurt de timp pn la clarificarea situaiei penibile, generat de exilarea sa precipitat, ce-l luase prin surprindere. El spera, probabil, c lucrurile vor reveni la normal i putea s se rentoarc n capitala Moldovei pentru a prelua domnia rii. ns n-a fost s fie aa. Urmtorii ase ani din viaa sa domnul ostracizat i-i va petrece n preajma Chiinului, pe moia rudei sale C. Rcanu (fiul lui D. Rcanu), care, ntre timp, decedase n satul Visterniceni, situat pe malul drept al Bcului.

Peste cteva zile dup ce sosise la Visterniceni, Ioni Sandu Sturdza solicita guvernatorului general al Novorosiei i Basarabiei M. Voronov autorizaia pentru o cltorie la Odessa, unde inteniona s fac bi de mare, pentru a-i ntrema sntatea ubrezit.

Solicitarea sa a fost adus la cunotina mpratului Nicolai I care a respins cererea domnului moldovean, permindu-i-se s mearg n orice alt localitate pe care urma s-o stabileasc contele Voronov. Un atare rspuns denot faptul c autoritile ariste l suspectau pe domnul surghiunit de intenia de a ncerca o evadare din aceast captivitate prin portul Odesa, pentru a ajunge, n cele din urm, n Imperiul Otoman. Domnul moldovean nu se mpcase n mod definitiv cu situaia dat, dar nici n-a mai vrut s le mai cear vreun favor mpilatorilor si. Tcerea a fost rupt abia peste doi ani, cnd la Petersburg fusese expediat o nou solicitare mpratului rus, scris de doamna Ecaterina Sturdza, soia domnului Moldovei, care solicita permisiunea ca Ioan Sandu Sturdza, mpreun cu ntreaga sa suit s revin n ar. n respectiva scrisoare se meniona, ntre altele: Aceast transferare subit i forat a cauzat pierderea celei mai mari pri a averii domnului i din momentul surghiunului nejustificat trim n Basarabia, suportnd lipsuri grele, fr a cunoate soarta noastr de mai departe, fiind separai de dragii notri copii i rude. [20]. Solicitarea a rmas fr nici un rspuns. Prezena n Moldova ocupat de armatele ruse a domnului de orientare filoturc i antirus (aa precum o demonstrase perioada 1822-1828) era considerat de ctre mprat absolut indezirabil.

La 15 septembrie 1830, Ioni Sandu Sturdza expediaz la Chiinu o scrisoare pe numele ministrului de externe, cancelarului K. Nesselrode. ntre altele, el meniona c nu i-a cumprat moii i igani, cum procedau domnii fanarioi n Moldova, care fcnd asemenea achiziii plecau la Constantinopol cu sume fabuloase de bani. Atunci cnd sultanul a decis s-i druie o cas n Constantinopol, care aparinuse fostului domn Mihail Suu, pentru ca s triasc n ea cnd se vor sfri cei apte ani de domnie, refuzase, rugndu-l pe sultan s druiasc aceast cas altui domn, pe mine s m lase s triesc n casa mea srccioas, spunndu-i c i fr un asemenea cadou l va sluji cu credin [21].

Pe tot parcursul domniei sale, mrturisete n continuare Ioni Sandu Sturdza, s-a condus de un singur principiu: N-am vrut s m trguiesc cu Patria mea i s devin un adept al agonisirii unei averi imense i s ofer bogiile acumulate fiilor mei; eu mizam pe mila lui Dumnezeu i rugam pe cel de sus s blagosloveasc att pe fiii mei, ct i faptele mele. [22].

Domnul moldovean ruga autoritile ariste s dispun ca boierii s-i achite datoriile contractate n timpul nvestiturii sale la Constantinopol.

i de ast dat mpratul i cancelarul su au sfidat bunul sim, refuznd s-i dea, cel puin, un rspuns formal.

Exilul lui Ioan Sandu Sturdza lua sfrit abia atunci cnd noul domn al Moldovei, Mihail Sturdza intr n ar, n iulie 1834.

Grigore al IV-lea Ghica

Grigore al IV-lea Ghica, (Grigore Dimitrie Ghica), a fost domnitor alrii Romneti:30 iunie1822-29 aprilie1828.Era nepot de frate al luiGrigore III Ghica. A fost cerut la tron de o parte dintre boieri i a fost primul domnitor pmntean n ara Romneasc dup epoca fanariot. A avut de luptat cu ambiia boierilor care voiau s conduc singuri ara. O mare parte dintre ei, refugiai dup suprimarea revoluiei luiTudor Vladimirescu, nu s-au ntors n ar dect dupConvenia de la Akkerman(Cetatea Alb -1826), i n tot acest timp au uneltit mpotriva noilor domnitori. Odat cu izbucnirea rzboiului ruso-turc (1828-1829), precedat de ocuparea Principatelor Romne, Ghica a fugit laBraov. n timpul domniei a luat i msuri bune. A sechestrat o parte din averile clugrilor greci, ele rmnnd sub controlul domnitorului i dup ce acetia le-au rectigat. A redeschis coala de la Sfntul Sava. Tot sub el s-a nfiinat Societatea Filarmonic.