Prezentare Ciocan Mariana

14
Grup Scolar „George Baritiu” LIVADA Judeţul Satu Mare Lucrare de specialitate pentru certificarea competenţelor profesionale în vederea obţinerii certificatului de calificare profesională nivel 3 Calificarea: Tehnician in industria textila Coordonator: Prof. Popa Camelia Elev: CIOCAN MARIANA Clasa a XIV seral textile ELABORAREA DOCUMENTATIEI TEHNICE PENTRU PRODUSUL FUSTA CLOS TEMA PROIECTULUI:

description

prezentare atestat textile

Transcript of Prezentare Ciocan Mariana

 • Grup Scolar George BaritiuLIVADAJudeul Satu Mare

  Lucrare de specialitatepentru certificarea competenelor profesionale n vederea obinerii certificatului de calificare profesional nivel 3 Calificarea: Tehnician in industria textila

  Coordonator: Prof. Popa Camelia Elev: CIOCAN MARIANAClasa a XIV seral textileELABORAREA DOCUMENTATIEI TEHNICE PENTRU PRODUSUL FUSTA CLOSTEMA PROIECTULUI:

 • ARGUMENT Imbracamintea actuala exprima nivelul tehnic in vestimentatia omului. Indeplinind functiile estetice si utile,imbracamintea exprima nevoile materiale si spirituale ale societatii.In afara de nevoia de protejare a corpului impotriva intemperiilor vremii,crearea vestimentatiei a avut si scopul de modificare si infrumusetare a corpului omenesc.Un proverb englezesc spune: "mananca sa te multumesti pe tine, dar imbraca-te astfel incat sa placi celor din jur. In diferite etape istorice ale societatii imbracamintea s-a deosebit prin stil,acesta devenind expresia artistica unitara a unei anumite epoci.

 • Descrierea modelului Fusta este un articol de mbrcminte nelipsit din garderoba unei femei. Prin diversitatea culorilor i a materialelor din care pot fi confecionate i prin faptul c se pot schimba de cte ori este necesar, fustele aduc permanent o not nou i prospeime n vestimentaie.

  Fusta clos este o fusta croita din doua bucati,care este fixata pe talie printr-o betelie cu inchidere la partea laterala stanga cu un fermoar inchiderea se realizeaza printr-o butoniera cu nasture.La terminatie fusta este finisata printr-un tighel, la parametrii de 3mm,la latimea de 0,5cm de la terminatie.

 • Detalierea produsului Detaliile principale:Fata SpateBetelie

 • Fia tehnic a produsului cuprinde:Tipuri de materiale de baz i auxiliare din care se confecioneaz produsul i modul de dispunere a acestora.Tipul i desimea custurilor folosite la confecionareMrimea rezervelor de custuri i tivuri, distana de la margini pentru custurile ornamentaleDocumentatia Tehnica Norma intern Stabilete condiiile tehnice i de confecionare a mbrcmintei. Cuprinde:noiuni generale asupra produsuluicondiiile tehnice dimensionale ale produsului i detaliilor componente, precum i abaterile dimensionale admisibile ale acestora. Dimensiunile produsului sunt ntocmite n ordinea importanei detaliilor i pe grupe dimensionale.modul de confecionare i principalele condiii care trebuie respectate la realizarea produsului.Documentaia tehnic este formata din: produsul etalon, abloanele, norme interne si standarde, consumul specific (la material de baz si auxiliare, utilaje existente n seciile de fabricaiile a semifabricatelor, procesul tehnologic de confecionare.

 • Descrierea tehnica a produsului Produsul etalon se realizeaza in functie de moda, conditiile climaterice si de destinatie. Pe baza modelului etalon se executa documentatia tehnica pentru sectiile de fabricatie.In cazul meu produsul etalon este fusta clos pentru femei care se executa la dimensiunile individuale cu urmatoarele dimensiuni principale ale corpului: IC = inaltimea corpului = 160 cm Pb = perimetrul bustului = 40 cmPt = perimetrul taliei = 35 cm Ps = perimetrul soldului = 40 cm Ad = adaos de lejeritate = 0 cm

  Descrierea tehnica a modelului cuprinde aspectul exterior,particularitatile de constructie a elementelor si reperelor din care este alcatuit produsul,indicarea tipurilor de materiale din care se confectioneaza precum si date privind tehnologia de executie.Descrierea tehnica a produsului cuprinde indicatii, gama dimensionala in care se executa produsul (gama de marimi,grupe de conformatie) se precizeaza principalele dimensiuni, valorile acestora si locul de masurare a produsului finit precum si tolerantele admise fata de valorile nominale.Aceste date se folosesc la masurarea si controlul sabloanelor de lucru si la controlul dimensiunilor finite ale produsului.Abaterile pot fi: 1,5 pana la 2 cm la dimensiunile mari si 0,1 pana la 0,5 cm la dimensiunile mici.

 • Materiale de baz i auxiliare Materialul de baza ales pentru confectionarea produsului fusta clos are urmatoarele caracteristici:tesatura din stofa subtire de vara in culoare pastelata cu o buna permeabilitate la aer si tuseu placut, de latime 1.40 cm.Din acest material pot fi confectionate si alte produse de imbracaminte exterioara Materialele auxiliare sunt:captuselileintariituriilefurniturilegarniturilePentru produsul meu am folosit urmatoarele materiale auxiliare:ata, nasture, fermoar, intaritura

 • CONSTRUCTIA TIPARULUI DE FUSTA CLASICA Fusta clos este un model de forma circulara avand decupat din centrul sau,un detaliu pe marimea taliei conformatiei.Fusta clos poate fii realizata in variante de clos total(intreg)sau in model semiclos.Modelul semiclos este croit in forma de semicerc prevazut cu degajare pentru talia conformatiei.Prima varianta a modelului clos este utiluzata indeosebi la costumatii pentru balerine iar ca vestimentatie obisnuita este folosit modelul semiclos.La confectionarea ambele variante sunt prevazute cu cordon sau cu rejansa prin care se ajusteaza pe talia corpului.Pentru proiectarea tiparului se folosesc ca dimensiuni principale IC=160,Pb=46cm

 • Transformarea tiparelor n model Fusta mea provine dintr-o fusta clos care se transforma in felul urmator:-se coboara linia taliei cu B1=B`1=BB`=4cm-se modifica dimensiunea beteliei

 • Construcia abloanelor Tipuri de abloane1.abloanele principale, sunt abloanele detaliului realizat din material de baz2.abloanele derivate, sunt abloanele detaliului din materiale auxiliare, cptueli, ntrituri.

  abloanele derivate se obin din abloanele de baz pentru adugarea tiparului de model.Sabloanele sunt copii ale tiparelor la care se adauga rezervele de cusatura si tiv.Pentru modelul confectionat utilizam urmatoarele rezerve.r1=1.5cm(rezerva de tiv)r2=1cm(rezerva pentru cusatura laterala si pe linia taliei)

 • Pregtirea materialului pentru croit Pregtirea materialului pentru croit cuprinde urmtoarele operaii: controlul, clcarea, sortarea, ablonarea, calculul loturilor i pnuirea. CONTROLUL- reprezint operaia de verificare n ntregime a lotului de material lansat n fabricaie din punct de vedere calitativ i cantitativ. Scopul: verificarea dimensiunii reale a fiecrui balot de material lansat i a defectelor neadmise pe produsul finit n vederea eliminrii lor. Mijloace: mese, platforme, rafturi .CLCAREA- este operaia de eliminare a ifonrilor naintea croirii. Industrial se realizeaz cu calandre.SORTAREA- este operaia de grupare a baloilor de aceeai lime, desen, culoare i depozitarea lor n rafturi speciale. Scopul: reducerea pierderilor de material prin folosirea unei singure limi n cadrul unui pan. Mijloace: rafturi compartimentate.ABLONAREA MATERIALELOR- este operaia de aezare a abloanelor, reperelor componente ale unui produs pe suprafaa unei foi de material i reproducerea lor prin conturare. Scopul: stabilirea traseului pe care-l va face cuitul mainii de croit, (foarfec) determinarea necesarului de material pentru realizarea numrului de produse stabilit a se confeciona i aezarea ncadrrii obinute deasupra panului n vederea decuprii acestora. PNUIREA MATERIALULUI- este operaia prin care materialul se aeaz n straturi suprapuse cu lungimi i limi egale. Dup felul de aezare a straturilor pnuite poate fi pe dublu lat sau desfcut, cu faa ntr-un sens sau fa la fa. pnuirea pe dublu lat se aplic la produse n care detaliile sunt desenate numai pe jumtate iar piesele rezultate sunt perechi. pnuirea materialelor se poate efectua manual sau mecanizat cu ajutorul mainilor de pnuit.

 • Elaborarea ncadrrii abloanelor ncadrarea este obinut prin asezarea abloanelor unuia sau mai multor produse pe o foaie de material. ncadrarea este urmat de abloane realizndu-se astfel conturarea detaliilor nacadrate. Metode de ncadrare Dup limea materialului ablonare pe material desfcut:se vor ncadra toate detaliile produsuluise utilizeaz cel mai des deoarece suprafaa materialului este mai bine utilizatablonare pe material nedesfcut;detaliile perechi se contureaz o singur datdetaliile simetrice se aeaz cu axa de simetrie la marginea ndoit a materialuluiDezavantaje: suprafaa materialului nu este utilizata ntotdeauna la maxim. Dup numrul de produse de ncadrareabloanele simple, cuprind detaliile unui singur produs;abloanele combinate, cuprind dou sau mai multe produse pe aceeai foaie de material.Pentru produsul meu se poate realiza ncadrarea simpl pe material dublat.

 • Procesul tehnologic de confecionare

 • Dimensiunile produsului finit