Pila de Unghii Proiect

29
Produsul:Pila de unghii -2013- CUPRINS

Transcript of Pila de Unghii Proiect

Produsul:Pila de unghii

-2013-

CUPRINS

Capitolul I-CRITERII DE SEGMENTARE..pag.2Capitolul II-CERCETAREA DE MARKETINGpag.5Capitolul III-MIXUL DE MARKETING...pag.15BIBLIOGRAFIE...pag.

CAP I-Criterii de segmentareIntroducere:Pila de unghii-reprezint o ustensil metalic,mineral, sticl i altele de forma unei lame cu o suprafa crestat,folosit la netezirea unghiilor,permind realizarea unei manichiuri n diverse forme. Noi suntem viitorii productori pe piaa produselor de manichiur i pedichiur ai ntreprinderii New Nails, dorim s fim ct mai creativi i s satisfacem nevoile consumatorilor,n cea mai mare msur. Din aceas piat ,ne axm pe produsul pila de unghii.1. A. Din totalul consumatorilor care variaz n timp,ei se mpart n consumatori i nonconsumatori,pe piaa produselor; Persoanele care nu vor cumpra niciodat acest produs vor fi n general unii brbai , acestia fiind numiti nonconsumatori absolui;Noconsumatorii relativi sunt persoanele care nu consum momentan (bebeluii). Consumatorii ,n general, sunt femeile,preocupate de manichiur i pedichiur preocupndu-se n mare msur de ngrijirea lor. B.Ctiteriile de segmentare pe pia ale produsului pil de unghii sunt:-Mediul:-urban; -rural;-Sexul:-feminin; -masculin;-Vrsta:-sub 18ani; - 18-25ani; -25-50ani; C. Avantajele cutate de consumatori la pila de unghii sunt:-Preul convenabil;-rezistenta;-modern;-calitatea;-design;

-uor de manevrat; -dimensiuni reduse; -nvelis protector; -s aibe un mner cu o form potrivit. D.Caracteristicile pieei int pe care noi dorim s ne axm sunt femeile care au ntre vrsta cuprins ntre 18 i 25 de ani,sub 18 ani care doresc un produs inovativ,la un pre accesibil i o calitate garantat.2.Orice produs de pe pia are concurena sa ,aa i piaa produselor de manichiur i pedichiur se confrunt cu anumite firme concurente.A.Posibile firme pe pia sunt: : VelenaNail Shop; Best 4U; Tienda; Altele.B.Produsele care concureaz pe piaa reala sunt: pila electric; pila de fier; pila profesional.3.Urmtoarele tendine ale pietei pe care ne influeneaz pe noi sunt:-creterea preului materiei prime;-intervenia unei noi firme care va avea un produs mai inovativ decat al nostru;-scderea interesului pentru cumprarea produsului nostru.

CAP II-Cercetarea de marketingProblema decizional Suntem asociaii firmei New Nails pe piaa produselor de manichiur/pedichiur i dorim s venim pe segmentul,bunului pil de unghii cu un produs inovativ i cu o calitate la ateptarile consumatorilor,avnd un pre accesibil.n urma cercetarii de marketing dorim s aflm ateptrile acestora preocupandu-le intr-o mare masura.ObiectiveleObiectivele firmei noastre n raport cu preferinele consumatorilor sunt: S aflm piaa potrivit pentru produsul ,pil de unghii; Ce caut consumatorul la un produs; Ct este dispus s plateasc pentru acest produs.

Metoda de cercetare

Metoda de cercetare pe care noi am aleso este ancheta la domiciliu sau la locul de consum deoarece sa fim siguri c persoanele chestionate sunt sincere ,sa fim de fa pentru a raspunde la eventualele nelmuriri,iar chestionarele sa fie completate n intervalul de timp stabilit de noi.EantionulLa acest eantion am folosit ntrebari filtru ,de exp:Care este vrsta dumneavoastr?;Sexul dumneavoastra;Care este venitul D-voastr?.Eantionul nostru este reprezentative-cantitativ deoarece avem 40 de persoane chestionate si are doua caracteristici:sexul si vrsta;

Exp:

VRSTAsub 1718-2526-35peste 36

SEX100%F 0%M

Rezultatele chestionarelor1.Folosii pila de unghii? DA; NU.Tipul ntrebarii-ntrebare nchis;Tipul de scal-scal nominal;Obiectiv:S observm dac pila de ungii se folosete.

Interpretare:Toate persoanele intervievate folosesc pila de unghii; Concluzie:Persoanele folosesc pila de unghii. 2.Ct de des folosii pila de unghii? Zilnic; Saptamnal; Uneori; Foarte rar; Niciodata.Tipul ntrebarii semi-nchis;Tipul scalei-scal nominal;Obiectiv:Frecvena utilizrii pilei.

Interpretare: 75%dintre persoane folosesc pila de unghii saptamanal;iar zilnic 25% dintre acetia; Concluzie:Cele mai multe persoane folosesc pila de unghii sptamnal.3.Cnd ati cumparat ultima dat acest produs? Recent; Mai demult; Nu imi amintesc; Niciodata.Tipul ntrebarii-semi-nchis;Tipul scalei-scal nominal;Obiectiv:frecvena cumprrii pilei.

Interpretare:50% au cumprat recent pila de unghii,40% mai demult,iar restul de 10% nu i amintesc; Concluzie:Jumtate din persoanele chestionate i-au cumparat recent o pil de unghii.4.Din ce material preferai sa fie confectionat pila de unghii? Metal; Mineral; Sticla; Carton; AlteleTipul ntrebarii:semi-nchis;Tipul scalei-scal nominal;Obiectiv:preferina consumatorilor cu privire la materialul din care este fabricat.

Interpretare:55% dintre chestionai au rspuns ca prefer o pil de unghii din metal,22,5% din carton,17,5% din material mineral,iar 5% prefer din sticl; Concluzie:Cei mai muli chestionai prefer pila de unghii din metal.5. Care este lungimea normal pe care o dorii la acest produs? maxim 10cm; de la 11cm la 15cm; de la 16cm la 20cm. Tipul ntrebarii-semi-nchis; Tipul scalei-scal interval;Obiectiv:mrimea preferat de consumatori.

Interpretare:55% dintre persoane prefer o pil de unghii cu lungimea de maxim 10 cm,40%cu o lungime cuprins 11 si 15cm,iar 5% cu lungimea pilei ntre 16 si 20 cm; Concluzie:Mrimea preferat de majoritatea chestionailor este de maxim 10cm.6. Ce importana au urmatoarele criterii n decizia de achiziionare a unei pile de unghii:FOARTE IMPORTANTIMPORTANTPUTIN IMPORTANT

PRET

CALITATE

DESIGN

MARCA

INOVATII

Tipul ntrebarii-semi-nchis; Tipul scalei-scal ordinar;Obiectiv:caracteristicile preferate de acetia.

Interpretare:62,5%dintre personae consider preul important,32,5% foarte important,iar 5%puin important; Concluzie:Preul este important pentru majoritatea persoanelor.

Interpretare:77,5%consider calitatea foarte important,17,5% sunt de parere c calitatea e important,iar 5% puin important;Concluzie:Cei mai muli dintre acetia consider calitatea foarte important.

Interpretare:2,5% sunt de prere c designul este foarte important, pentru 65% dintre acetia designul este important i 32,5% puin important;Concluzie:Majoritatea consider designul important.

Interpretare:30% dintre personae consider marca foarte important,30% important, iar 40% dintre acetia fiind de prere c marca este puin important;Concluzie:Cele mai multe persoane sunt de prere c marca este puin important.

Interpretare:20% sunt de prere c inovaiile sunt foarte importante, pentru 45% dintre acetia inovaiile sunt importante,iar pentru 35% puin importante; Concluzie:pentru majoritatea persoanelor chestionate inovaiile sunt importante.7.Imparii 100 de puncte ntre mijloacele de informare pe care le utilizai nainte de a cumpar o pil de unghii: Ziare si reviste..........; Internet.....................;. Radio........................; Televizor...................; Cunostine.. Tipul ntrebarii-semi-nchis; Tipul scalei-scal proporie; Obiectiv:de unde se informeaz consumatorul nainte de a cumpra o pil de unghii.

Interpretare:16,3% dintre persoane se informeaz din ziare i reviste,28,7% de pe internet,8,5% de la radio,14,8% de la televizor ,iar 31,7% dintre acetia se informeaz de la cunotine; Concluzie:Cele mai multe persoane se vor informa de la cunotine nainte de a cumpra o pil de unghii.8.Care este preul pe care suntei dispui sa l platii pentru o pil de unghii? 0-5 lei; 6-10 lei; Peste 11lei.Tipul ntrebrii-semi-nchis;Tipul scalei-scal interval;Obiectiv:Preul pe care sunt dispui sa l plteasc pentru acest produs.

Interpretare:doar 7% dintre persoane sunt dispuse s plteasc sub 5lei pentru acest produs,75% dintre acetia sunt dispui s plteasc ntre 6-10 lei,iar 18% vor plti peste 11lei;Concluzie:Preul pe care sunt dispui sa-l plteasc majoritatea persoanelor este cuprins ntre 6 i 10 lei.9.Care este venitul dumneavoastr,lunar? Sub 500 lei; Intre 600-900 lei; Peste 1000 lei.Tipul ntrebarii-semi-nchisTipul scalei-scal intervalObiectiv:Ce pre cerem pentru produsul nostru.

Interpretare:62,5% din persoanele chestionate au venitul sub 500lei,22,5% au venitul cuprins intre 600 si 900 lei,iar 15% au venitul peste 1000 lei;Concluzie:Cele mai multe persoane au venitul sub 500lei.10.Care este vrsta dumneavoastr? Sub 17 ani Intre 18-25 ani Intre 26-35 ani Peste 36 aniTipul ntrebarii-semi-nchis;Tipul scalei-scal interval;Obiectiv:s aflm piaa int.

Interpretare:Toate persoanele chestionate au vrsta cuprins ntre 18 si 25ani;Concluzie:Piaa int sunt persoanele cu vrsta menionat.11.Sexul dumneavoastra: Masculin; Feminin.Tipul ntrebrii-nchis;Tipul scalei-scal nominal;Obiectiv:S aflm sexul care utilizeaz acest produs

Interpretare:Persoanele chestionate au fost femei;Concluzie:Piaa int pentru produsul nostru sunt femei.OperaionalizareaPentru aceast cercetare am colectat datele de la facultate i de la cmin deoarece interacionm des cu ei i eram siguri c nu vor refuza completarea chestionarului.Persoanele chestionate au fost colegi,vecini i prieteni.BugetTimpul necesar pentru aceast cercetare a fost de trei zile;Suma cheltuit a fost de 30 lei(pixuri,xerox,energie electric);Persoanele care au realizat aceast cercetare au fost n numar de 3.RaportDup aceast cercetare de marketing am ajuns la concluzia final c trebuie sa realizm o pil de ungii destinat femeilor cu vrst cuprins ntre 18-25 ani,cu un venit sub 500lei,confeciont din metal cu anumite caracteristici;Modalitatea perfect pentru a promova produsul nostru este internetul i cunotiinele consumatorilor.

CAP III-Mixul de marketingProdusuln centrul mixului de marketing al oricrei firme se afl produsul, respectiv oferta, celelalte componente sunt condiionate de existena i particularitile acestuia. Orice firm, pentru a rezista mediului extern, destul de dur i n continu micare i transformare, trebuie s-i nnoiasc mereu oferta, s o fac din ce n ce mai atrgtoare. Produsul in marketing reprezint un obiect fizic tangibil sau un serviciu tangibi;Poziia lui este dat de ansamblul impresiilor, percepiilor i sentimentelor pe care consumatorii i le formeaz despre un produs, n comparaie cu produsele concurenilor.1.A)Funciile produsului nostru pilei de unghii sunt: Funcii primare-netezirea unghiei i o las fin,ngrijirea unghiiei ct mai delicat; Funcii secundare -designul preferat de client,ngrijirea unghiilor att pentru cele naturale ct i cele false;-datorit materialelor folosite n confecionarea pilei de unghii,ea este durabil si rezistent;Concluzie:Am ales pentru pila noastr o calitate nalt a materialelor din care este fabricat,pentru netezirea cat mai fin a unghiilor, fiind functia cea mai important pentru consumator.B)Caracteristicile fizice(atribute) principale ale pilei de unghii sunt: Plia de unghii va avea un fond negru cu flori mov,roz,portocaliu; Form-dreptunghiular care ofer o uurin n utilizare i o stabilitate mai mare; Lungimea- 10 cm avand 2 fee de granulaie diferit (80/180),una pentru unghii false i una pentru unghii naturale; Materialul-mineral; Mirosul pilei va fi de lcrimioar,atunci cnd netezeti unghia ,prin utilizare se eman parfum de lcrimioar;Concluzie:am ales aceste culori distinctive pentru a ajuta consumatorul s i satisfac dorinele de moment(ex:culoarea negru-pentru ndeprtarea impuritailor de pe suprafaa unghiei).Pila noastr va avea succes datorit designului emoional,materialul calitativ din mineral i mirosului plcut natural la utilizarea acesteia.2.Sistemul de susinere reprezint foarte mult pentru produsul nostru deoarece datorit lui vom avea succes sau nu pe piaa produselor de manichiur i pedichiur.Componentele sistemului de susinere ale produsului nostru sunt: NUMELE: Power Flower; MARCA: New Nails; EMBLEBA: AMBALAJUL:pila nostr are un ambalaj pentru transport i expunere avnd o hus incolor; SPECIFICAIILE TEHNICE:80/180 fiind gravitaia pilei de unghii; ETICHET:nu avem etichet la aceast produs;Linia de produse

LaimeAdncimePile de unghii pentru femei Adncimea este definit prin numarul de variante n care este fabricat fiecare produs n parte;La produsul nostru ,pila de unghii Limea este dat prin numarul de articole care fac parte din linie:pentru femei.PREULPreul este elementul din mixul de marketing cu rol deosebit i foarte important pentru producatori,distribuitori, el fiind singurul care genereaza venituri. Totodata, preul este unul din principalele criterii de alegere ntre oferte, pe baza lui determinndu-se mrimea cotei de piaa i a profitabilitii.1.Factori de influenare a preului- Pentru o mai bun fundamentare a deciziei de pre trebuie parcurse anumite etape : analizarea factorilor care influeneaz preul i stabilirea strategiilor de pre precum i analiza pieei int Pentru a stabili corect preul unui produs, managerul departamentului de marketing trebuie s ia n considerare urmtorii factori: Factori interni reprezentai de costurile fixe i cele variabile; Factori externi reprezentai de cererea pentru produs, comportamentul consumatorului concuren, structura pieei, ciclul de viaa al produsului. Pe baza chestionarului efectuat nainte de lansarea produselor NEW NAIL pe pia, la ntrebarea Care este preul pe care suntei dispui sa l platii pentru o pil de unghii? preul mediu care a rezultat este nre 6 si 10lei. Iar la intrebarea Ce importana au urmatoarele criterii n decizia de achiziionare a unei pile de unghii:? cei mai muli ai au raspuns c preul este important.Cererea pentru pilele de unghii va fi cu att mai mare cu ct preurile pilelor nostre vor fi mai bine adaptate caracteristicilor pe care le prezint. Pilele de unghii vor fi cerute pe pia n funcie de: Motivul pentru care se vrea achiziionarea acestui produs.Persoanele care vor s cumpere pila de unghii pentru netezirea fin a unghiei vor fi dispuse s plteasc un pre mediu i vor alege produsul din gama New Nail satisfacnd nevoile consumatorilor .Produsele noastre se adreseaz persoanelor care pun accent pe ngrijirea lor Calitatea dorita.n general oamenii sunt mai mult sau mai puin sensibili la pre cnd vine vorba de calitate. Dac produsul prezint o serie de caracteristici suplimentare faa de cele de baz i preul acestora este mai mare.Cu ct clientul va opta pentru mai multe caracteristici ale pilei de unghii va fi dispus s plateasc mai mult Banii de care dispune cumparatorul. Decizia de a cumpra produsul depinde de ponderea pe care preul o are n totalul veniturilor.Acest produs este necesar avnd un prestigiu i o calitate ridicat , ceea ce face utilizatorii sa fie mai puin sensibili la pre. Costul reprezint totalul cheltuielilor efectuate pentru realizarea produsului, fiind considerat pragul minim sub care nu se poate lucra fra a nregistra pierderi.Cel mai important element al costului il reprezint costul materiilor prime i amortizarea echipamentelor i instalaiilor de fabricaie.Concurena este influenat de nivelul preului innd cont c lupta pentru supremaie se d pe piaa produselor de manichiur i pedichiur ntre VelenaNail Shop, Best 4U i Tienda firme ce au cote de pia mari i o anumit tradiie. Deci singura sans pe care o are New Nail este s aduc ceva nou pe piaa i o calitate superioar produselor deja existente.Ciclul de via al produsului. Fiind un produs ce vine n ntmpinarea ngrijirii consumatorilor,ei pot accepta un pre mediu cu toate ca este abia n perioada de lansare. 2.Strategia de preCu ct obiectivele firmei sunt mai clar exprimate, cu att este mai uoara stabilirea strategiei de pre.Obiectivele firmei New Nails sunt orientate n special spre vnzari i vizeaz o cot de pia de 2,50 % si un volum al vanzarilor (calculat la un pre mediu al unei pile de unghii de 6 lei) .Cererea pentru pilele de unghii este inelastic deoarece pentru cei care se ngrijesc i au grij de sntatea lor ,aceasta nu se modific semnificativ, reprezentnd pentru aceast categorie un bun absolut necesar. n cazul acestei cercetri ,marketerii au gasit ca soluie optim strategia preului de stratificare.Firma nostr New Nail i propune astfel un pre iniial mare de 8 lei pentru pilele de unghii,fiind destinate atragerii unor sume mari pe care sunt dispui s le plateasc oamenii insensibili la pre. Dup ce acest segment va fi epuizat vom trece la un pre de 6 lei pentru a ne adresa unor segmente noi mai sensibile la pre.Aducnd produse noi, New Nails au puini substitueni, preul nefiind la fel de important n decizia de cumprare ca n cazul produselor consacrate.Avantajul alegerii acestei strategii este c genereaz profituri mari pentru c se extrage suma maxim din fiecare segment cruia ne adresm. Aflndu-se n perioada de lansare, firma va putea ine astfel pasul cu volumul comenzilor iar reducerea treptat a preului d posibilitatea unei cresteri echilibrate a capacitatilor de producie.O reducere a preului dup o anumit perioada cnd condiiile concureniale o impun, nu va fi la fel de dificil ca o majorare a preului, dac acesta ar fi fost stabilit la un nivel inferior.Nivelul preului- preul produsului nostru ,la o pil de unghii va fi de 8 lei.PROMOVAREADin dorina de a ne face cunoscut marca i a crete volumul vnzrilor, am pregatit o campanie de publicitate ce i propune ca pn la sfritul anului 2013, 70% din piaa int, femei cu vrsta cuprins ntre 18 i 25 de ani s tie despre existena pilei de unghii Power Flower,ideea s fie atractiv 60% si 50% s o cumpere. Reclama la pila de unghii Power Flower se va baza pe mesajul raional i emoional ,deoarece produsul nostru are o caliate bun ,un design i un miros de lcrimioare.Canalele de distribuie alese sunt: televiziunea, internet, radio i pres scris.Posturile de televiziune care vor difuza reclama vor fi KanalD cu precdere ntre orele 10 i 13 la emisiunea Draga mea prieten i Euforia Lyfestyle cu precdere ntre orele 21 i 23 la emisiunea Dr.Oz.Am ales aceste emisiuni a difuza reclama pentru c sunt destinate n general femeilor i au un Gross Reiting favorabil(kanalD-Draga mea prieten:3,4% fiind pe locul 2 ;Euforia Dr Oz:1,6%).Reclama Tv este prezentat astfel:O domnioar pe nume Ioana i netezete unghiile cu o pil oarecare iar rezultatul final este nesatisfactor.Aceasta are unghiile exfoliate,iar pila de unghii este deja deterirat la prima utilizare.n acest timp apare prietena ei Maria care o vede suprat,ntrebnd-o ce s-a ntmplat,Ioana i exprim nemulumirea cu privire la pila de unghii.Maria i arat pila ei de unghii i o informeaz la caracteristicile acesteia.Dup utilizare Ioana este foarte impresionat de calitatea pilei,dar i de designul i mirosul plcut de lcrmioare.n ultimul cadru apare ca o concluzie fraza:Dac ai parte de mici lucruri care i stric buna dispoziie e timpul s ncerci noua pila de unghii Power Flower!Pentru c noua ne pas.Difuzarea reclamei este concentrat.La Kiss FM si Radio Zu reclama va fi difuzat dimineaa ntre orele 8.00-10.00, la prnz 13.00-14.00 i seara ntre 18 i 19.30.Reclama difuzat ncepe cu nemulumirea exprimat de Ioana:Of,Doamne,iar mi-am stricat unghiile.Cnd o s gsesc oare o pil perfect?,urmat de concluzia:Dac pila de unghii i provoac btai de cap e timpul s ncerci noua pil de unghii Power Flower.Pentru c noua ne pas.Revistelei ziarele la care am apelat pentru promovarea produsului sunt n primul rnd revistele de sntate: Tonica,reviste pentru femei: Tabu, Avantaje si ziare nationale: Adevarul, Evenimentul.Reclama din presa scris conine o imagine n ceaa nsoit de cuvintele: Dac nu faci diferenta intre o pisica blanda si un urs infometat e timpul sa incerci noua colectie de ochelari EyeCare! Pentru ca noua ne pasa ce vezi!. Aceasta reclama va fi aceeasi cu cea de pe afisele folosite. Pe internet, clienii ne pot gasi la adresa: www.newnails.roPromovarea vnzrilorPromovarea vnzrilor va stimula cumprarea imediat prin organizarea unui pachet cuplu care va fi n perioada de var 1iunie-30 iunie i va fi format din produsul principal pila de unghii i produsul ancor unghier care va fi gratuit.Vnzrea personalVnzarea personal presupune instruirea personalului angajat n desfacerea produselor pentru atragerea clienilor, att datorit calitii produselor ct i a servirii ireproabile.Personalul angajat i distribuitorii cu care se lucreaz n teritoriu vor fi pregatii s conving potenialii clieni c produsele noastre sunt cele cautate de ei, avnd toate caracteristicile necesare pentru a rspunde tuturor nevoilor .

DISTRIBUIAa)Distribuia geograficCalitatea produselor oferite este condiia necesar dar nu i suficient pentru satisfacerea consumatorilor. New Nails nu se multumete s ncheie contracte avantajoase de distribuie cu cei mai respectai furnizori din domeniu. Atenia pentru dorinele dumneavoastr merge mult mai departe. Noi tim c v intereseaz nu numai ce cumprai ci i felul n care o facei. Achiziionarea unui produs de calitate este n sine o experien pe care tim c o putem face mai interesant.New Nails are 6 magazine proprii in Bacu, Galati, Iai, Constana, Bucuresti i Timioara.innd cont de contractele cu furnizori care activeaz la nivel naional putem spune c reeaua de distribuie este extins la nivel naional, fapt ce implic o mai bun plasare a produselor firmei.Produsele Power Flower pot fi achiziionate i de la magazinele Beautyspell, TheGift, Melkiour i Okazii.Toate aceste magazine de desfacere sunt situate n zone intens circulate, care considerm c este extrem de important n creterea vnzrilor.Pentru punctele de distribuie deja existente se va ncerca o acoperire a cerinelor pieei, existnd deja n cadrul firmei o strategie bine definit cu privire la acoperirea cerintelor, foarte avantajoas

b)Intensitatea distribuiei i structura canalelorFirma noastr este n faza de lansare i de aceea a fost nevoit s se orienteze spre distribuitori care au deja propriile lor canale de distribuie foarte bine dezvoltate, ns acetia au fost supui unei selecii riguroase, pentru a asigura transferul produselor spre clieni astfel ncat acestea s ajung n condiii optime de folosire.New Nails a ales pentru distribuirea produselor o distribuie de tip selectiv pentru c pilele de unghii sunt produse pe care consumatorii i evalueaz prin prisma preului i a calitii. Dreptul de vnzare al produselor Power Flower le are firmele Beautyspell, TheGift, Melkiour i Okazii pe criterii de prestigiu i pentru c dispun de condiii speciale de vanzare , servicii post-vanzare i transport. Aceast strategie de distribuie presupune renunarea la serviciile post vnzare i ncredinarea. Dorim ca produsele noastre s i creeze o imagine unic i am ales deci o serie de firme cu o anumita experien n acest domeniu. Pn la sfritul anului 2013 dorim s acoperim unele zone pe care produsele noastre nu au ptruns suficient prin creterea numarului de magazine, susinut de diversificarea continu a ofertei de produse i servicii.New Nails a optat pentru vnzarea produselor prin fore proprii i prin utilizarea personalului de vnzare al firmelor cu care are ncheiate contracte. Este tipul de canal direct adic produsele trec direct de la productor la consumator i presupun un singur schimb de proprietate. Canalul direct asigur contactul direct cu clientul i nu determin ncarcarea prtului cu adaosurile succesive ale ntermediarilor i permite controlul firmei asupra canalului de distribuie. BILIOGRAFIE

Cri n format fizic:Corneliu Munteanu,Emil Maxim,Constantin Sasu,Adrian Monoraru,editura Libris,Marketing,ediia a 3a,Iai 2011.Internet:disponibil

21