PE 505_73

16
REGULAMENT DE EXPLOATARE TEHNICA A CAMERELOR DE COMANDA SI DE SUPRAVEGHERE A INSTALATIILOR ELECTRICE PE-505

Transcript of PE 505_73

Page 1: PE 505_73

REGULAMENT DE EXPLOATARETEHNICA A CAMERELOR DE COMANDA

SI DE SUPRAVEGHEREA INSTALATIILOR ELECTRICE

PE-505

Page 2: PE 505_73

CUPRINS

1. Domeniul de aplicare ……………………………………………………………. 32. Descrierea camerei de comanda si de supraveghere ……………………….. 33. Preluarea in exploatare a camerei de comanda si de supraveghere. ..……. 54. Atributiile generale ale personalului de exploatare a

camerei de comanda si de supraveghere …………………………………….. 7

Anexa 1. Norma de continut ……………………………………………………… 11

2

Page 3: PE 505_73

1. DOMENIUL DE APLICARE

1.1. Prezentul regulament se refera la exploatarea incaperilor destinate special urmaririi centralizate a modului de functionare a instalatiilor electrice.

Dupa modul de exploatare a instalatiilor electrice, aceste incaperi pot fi:- camera de comanda - in instalatii cu personal permanent de exploatare;- camera de supraveghere – in instalatii fara personal permanent de

exploatare, cu exploatare la domiciliu, automatizate sau telemecanizate.

1.2. Regulamentul cuprinde normele de baza privind exploatarea echipamentului electric din camera de comanda, astfel incat instalatiilor electrice deservite din aceasta sa li se asigure o functionare continua, iar eventualele incidente sa fie semnalizate sau lichidate operativ.

*1.3. Prevederile prezentului regulament vor fi detaliate la fiecare instalatie in parte prin instructiuni tehnice interne (I.T.I.), in conformitate cu norma de continut din anexa 1, tinand seama de indicatiile furnizorilor de echipamente si de prevederile din proiect.

1.4. Regulamentul nu se refera la camerele de comanda destinate comenzii operative prin dispeceri.

2. DESCRIEREA CAMEREI DE COMANDASI DE SUPRAVEGHERE

2.1. Camera de comanda a unei statii electrice este echipata cu pupitre si panouri sau dulapuri pe care pot fi montate dispozitive de comanda, de protectie, de semnalizare si de masura aferente elementelor principale ale instalatiei si ale serviciilor interne, precum si elemente ale semnalizarilor centrale, instalatii de telemecanizare, telecomunicatii si radiotelefon.Camerele de comanda a statiilor electrice importante, retehnologizate in ultimii ani, au suferit transformari importante datorita utilizarii tehnicii de calcul. Astfel, pupiterele, panourile sau dulapurile echipate cu instalatii de comanda si semnalizare au fost inlocuite de monitoare grafice unde apar schemele sinoptice, semnalizarile si masurile tuturor elementelor statiilor, pe unul sau mai multe ecrane. Tot de la monitoarele grafice se dau si comenzile echipamentelor prin tastatura sau mouse. Instalatiile de telemecanica s-au transformat in retele de calculatoare, pe acelasi suport fizic-linie telefonica inchiriata, sau pe retea proprie de mare viteza realizata cu cabluri optice.

3

Page 4: PE 505_73

2.2. Camera de supraveghere a instalatiilor fara personal permanent de exploatare este prevazuta cu panouri echipate cu dispozitive de semnalizari centrale sau de avarie si uneori cu un numar minim de aparate de comanda si masura pentru principalele elemente ale instalatiei.In cazul instalatiilor automatizate sau telemecanizate, in camera de supraveghere se pot gasi si dulapurile in care sunt montate dispozitivele necesare realizarii acestor functiuni.

Camerele de supraveghere moderne, sunt echipate similar cu camerele de comanda moderne, dar nu mai au monitoarele grafice de afisare si nici dispozitivele de comanda, tastatura si mouse. Pentru cazuri de interventii sau verificari, operatorul se poate conecta la reteaua de calculatoare cu un echipament de calcul portabil si poate avea toate facilitatile de comanda si semnalizare.

2.3. Pe panourile de comanda este trasata schema mnemonica sau luminoasa a barelor si a celorlalte circuite primare ale statiei.Schema mnemonica este colorata in functie de tensiunea instalatiei, conform codurilor prevazute de prescriptiile in vigoare, pe schema fiind prevazute dispozitive pentru indicarea pozitiei separatoarelor si intreruptoarelor, precum si pentru indicarea prezentei tensiunii pe diverse circuite.

Toate functiile de mai sus sunt preluate de monitoarele grafice in statiile electrice dotate cu echipamente de calcul.

2.4. Suportul hardware si software al sistemului de calcul din camerele de comanda si supraveghere trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte: asigurarea suportului informational prin crearea si intretinerea unei baze de date

sigure si complete; flux informational coerent; prezentarea informatiilor catre utilizatori; comunicarea transparenta pentru utilizatori intre echipamentele din sistem; oferirea unei viziuni de ansamblu asupra sistemului distribuitsi accesul protejat la

componentele acestuia; integrarea cu alte aplicatii existente in sistemul informatic; disponibilitatea si functionarea degradata in cazul caderii unor componente si

siguranta pastrarii informatiilor; configurabilitatea si posibilitatea de extindere; administrarea si gestiunea centralizata a sistemului.

2.5. Camera de comanda sau de supraveghere a statiilor electrice poate avea mai multe legaturi telefonice, dintre care cel putin una directa cu punctul de dispecer de care depinde operativ si o legatura printr-o centrala telefonica (oficiul local P.T.T.R., consumator etc.). In statiile importante sunt prevazute centrale telefonice locale pentru legaturi simple cu puncte mai indepartate ale statiei, sau ale retelei precum si cu unii consumatori pe care ii alimenteaza. Legatura telefonica a acestor statii cu punctele de dispecer poate fi dublata prin legaturi radio sau prin telefonie prin inalta frecventa.

4

Page 5: PE 505_73

3. PRELUAREA IN EXPLOATARE A CAMEREI DE COMANDA SI DE SUPRAVEGHERE

3.1. Receptia si punerea in functiune a camerei de comanda si de supraveghere a instalatiilor electrice (inclusiv a instalatiilor de avertizare a incendiilor, de iluminat de siguranta, de ventilatie si de incalzire) vor avea loc numai dupa efectuarea tuturor verificarilor, a incercarilor si a masuratorilor, conform prescriptiilor in vigoare. Receptia si punerea in functiune a produselor program se va face numai dupa verificarea functionarii fiecarei secvente a programului, inclusiv cea de ajutor. Toate meniurile si mesajele vor fi in limba româna, iar unitatile de masura ale marimilor masurate vor fi conform CEI. Depasirile de limite si semnalizarile de avarie vor fi inscriptionate distinct de celelalte mesaje si vor fi insotite de o avertizare sonora.

3.2. Panourile si pupitrele de comanda, panourile sau dulapurile pentru protectia prin relee, automatizare, telecomanda si semnalizare nu vor fi preluate in exploatare decat dupa terminarea tuturor lucrarilor de constructii si montaj, precum si dupa indeplinirea tuturor formalitatilor de receptionare a acestora.

Pe fata si pe spatele panourilor de comanda si de protectie vor fi inscrise vizibil, conform proiectului de executie, numarul de ordine, tensiunea si destinatia circuitelor, astfel incat inscriptiile respective sa corespunda circuitelor primare ale instalatiei deservite.

3.3. Toate aparatele de masura, releele, dispozitivele auxiliare de protectie, automatizare si semnalizare, precum si dulapurile aferente instalatiilor de telemecanizare si telecomunicatii trebuie sa fie verificate si plombate. Fac exceptie acele elemente ale caror caracteristici se pot modifica de catre personalul de exploatare, in functie de regimul de functionare a sistemului. Aceste situatii vor fi nominalizate prin instructiuni tehnice interne (I.T.I.) in care se vor prezenta conditiile si modul concret de interventie a personalului de exploatare.

3.4. Toate aparatele electrice de masura, care, conform normelor, dispozitiilor si instructiunilor organelor de stat pentru metrologie sunt supuse verificarii obligatorii de stat, trebuie sa aiba plomba de verificare in termen, aplicata de catre organul respectiv.Aparatele electrice de masura trebuie sa aiba marcate pe cadran sau pe geam cu o linie rosie vizibila, valorile maxime admise in regim permanent de functionare pentru marimea masurata.Scara aparatelor de masura trebuie astfel extinsa, incat sa permita citirea supraancarcarilor admise de prescriptiile in vigoare.

3.5. In camera de comanda si de supraveghere a instalatiilor electrice trebuie sa existe urmatoarele materile, dispozitive si piese de rezerva:- sigurante fuzibile de rezerva (noi) de toate tipurile si valorile folosite in instalatiile respective;

5

Page 6: PE 505_73

- becuri si lampi de semnalizare de rezerva (noi) de toate tipurile si tensiunile folosite in instalatii, inclusiv pentru iluminarea locurilor de munca. De asemenea, lampi cu neon de rezerva pentru toate tipurile de indicatoare de tensiune din dotarea statiei;- truse de scule pentru executarea lucrarilor marunte, in scopul remedierii si localizarii operative a deranjamentelor electrice sau mecanice din instalatii;- indicatoare de tensiune corespunzatoare tensiunilor instalatiei;- mijloace de protectie individuala, conform N.P.M.;- trusa de prim ajutor conform N.P.M.;- aparate extinctoare conform normelor P.S.I.;- lampi portative de iluminat cu sursa de alimentare proprie si lampi portative de iluminat suplimentar al locurilor de munca in situatii in care trebuie executate lucrari accidentale in timpul noptii;- piese de rezerva uzuale (bobine de declansare, garnituri, sticle de nivel etc.) pentru toate tipurile de aparate si instalatii din statie, conform instructiunilor de exploatare ale acestora;- aparate de masura portabile, dupa necesitati, dar cel putin un voltmetru pentru c.c., un voltmetru pentru c.a. si un megohmmetru, prevazute cu cordoanele respective;- tablite avertizoare pentru camera de comanda conform N.P.M. in numar suficient si potrivite pentru toate utilizarile;- doua randuri de chei de la incaperile tuturor instalatiilor de distributie, incaperile transformatoarelor, sala acumulatoarelor, statia de aer comprimat, dulapurile de circuite secundare, ca si de la lacatele care blocheaza diferite echipamente etc.Pentru instalatiile prevazute cu chei universale, se va asigura un numar corespunzator de chei pentru nevoile de intretinere si exploatare.Cheile vor fi marcate si pastrate pe un tablou cu inscriptii corespunzatoare, la care va avea acces numai personalul de exploatare.In cazul in care pentru depozitarea materialelor, a dispozitivelor si a pieselor de rezerva este destinata o incapere speciala, cheile acesteia vor fi pastrate in camera de comanda.Documentatia tehnico-operativa va fi cea prevazuta in prescriptiile in vigoare.

4. ATRIBUTIILE GENERALE ALE PERSONALULUI DE EXPLOATARE

A CAMEREI DE COMANDA SI DE SUPRAVEGHERE

4.1. Intreg personalul din camera de comanda trebuie sa cunoasca temeinic instalatiile pe care le exploateaza, schemele circuitelor primare si secundare, precum si modul de efectuare a manevrelor.

6

Page 7: PE 505_73

Personalul respectiv va fi admis sa lucreze in camera de comanda numai dupa o examinare prealabila a cunostintelor necesare, facuta de catre o comisie in care va fi inclus si seful sectiei (serviciului) PRAM.Personalul care nu corespunde la examinare nu are voie sa execute manevre

4.2. Comanda aparatelor de pe tabloul de comanda poate fi facuta numai de personalul de deservire operativa de la camera de comanda.

La obiectivele telemecanizate, comanda elementelor telecomandate, se va face de la punctele de comanda centralizata (dispecer, camera de comanda a unor statii cu personal permanent etc.) de catre personalul de comanda operativa.Comanda elementelor telecomandate poate fi facuta si de la fata locului de catre personalul de deservire operativa insarcinat cu supravegherea obiectivelor telemecanizate, cu respectarea intocmai a reglementarilor in vigoare privind manevrele si a I.T.I. aferente instalatiei respective.

4.3. Toate manevrele, declansarile automate, functionarea dispozitivelor de protectie si de automatizare, cu toate indicatiile aparatelor respective, ca si toate fenomenele anormale ivite, trebuie notate in registrul operativ, indicandu-se precis ora, caracterul si modificarile regimului sau aparitia anomaliilor si comunicandu-se imediat dispecerului de resort.Pentru statiile fara personal, registrul operativ va exista la punctul de conducere operativa a statiei.

4.4. Personalul de deservire operativa din camera de comanda va nota in evidentele operative ale statiei toate semnalizarile releelor sau ale altor dispozitive care au actionat, informand, dupa caz, conform I.T.I., personalul operativ ierarhic superior. Dupa inregistrarea semnalizarilor, acestea se vor anula.Echipamentele deconectate ca urmare a unor incidente sau din alte cauze vor putea fi repuse in functiune numai dupa interpretarea semnalizarilor elementelor respective si in stricta conformitate cu I.T.I. aferente lor.Inainte de repunerea in functiune a echipamentelor deconectate, se vor anula toate semnalizarile, astfel incat sa se poata inregistra in mod corect functionarea viitoare a dispozitivelor de protectie si de automatizare.

4.5. Personalul de deservire operativa din camerele de comanda este obligat sa verifice o data pe schimb buna functionare a instalatiilor de telecomunicatii, a semnalizarii de avertizare preventiva si a celei de avarii; de asemenea, trebuie sa controleze si sa regleze, daca este cazul, ceasul instalat in camera de comanda cu cel de la punctul de dispecer care comanda operativ statia.Pentru aparatele din statii fara personal permanent de deservire operativa, verificarea se va face periodic, conform I.T.I., in functie de regimul de functionare si de starea tehnica a instalatiilor, inscriindu-se rezultatele in evidentele operative ale instalatiei.

7

Page 8: PE 505_73

Aparatele electrice de masura inregistratoare vor fi controlate o data pe schimb de personalul de deservire operativa din camera de comanda. La intrarea in schimb, acest personal va trece pe banda de hartie data si ora, va verifica buna functionare a mecanismului de inregistrare si va potrivi timpul de pe banda de hartie cu ora oficiala. Diagramele inregistrate se vor pastra de catre personalul operativ de exploatare.Functionarea osciloperturbografelor va fi controlata zilnic de personalul de deservire operativa, iar periodic (lunar) se va efectua o proba de inregistrare, cu care ocazie se va verifica calitatea inregistrarii marimilor controlate de aparat. Diagramele inregistrate ca urmare a unor incidente in retea, vor purta data si ora exacta de manifestare a incidentului si vor ramane in pastrarea personalului operativ de exploatare.

4.6. Personalul de deservire operativa din camera de comanda este obligat sa noteze periodic, in evidentele operative, indicatiile aparatelor de masura.Notarea indicatiilor aparatelor de masura indicatoare instalate in camera de comanda, ca si a celor montate in afara camerei de comanda, se va face la intervalele stabilite prin reglementarile tehnice in vigoare referitoare la evidenta tehnico-operativa.

4.7. Personalul de deservire operativa din camera de comanda raspunde pentru integritatea si starea exterioara a tuturor aparatelor, releelor si dispozitivelor auxiliare instalate in statia respectiva.Este interzis acestui personal sa deschida aparatele de masura electrice, cu exceptia aparatelor inregistratoare si numai pentru schimbarea hartiei, curatirea sau schimbarea penitei, adaugarea cernelei si potrivirea orei de pe diagrama cu ora oficiala.De asemenea este interzisa deschiderea releelor si a altor dispozitive auxiliare de protectie, automatizare si telemecanizare, cu exceptia celor prevazute in I.T.I. si ale caror caracteristici se modifica de catre personalul de deservire operativa in functie de regimul de functionare a sistemului.Este interzis personalului de deservire operativa din camera de comanda de a instala alte produse software decât cele necesare procesului respectiv. Orice modificare in sistemul software va fi facuta numai de personal calificat si insarcinat cu intretinerea sistemului.

4.8. In cazul constatarii unei deteriorari sau functionari defectuoase a aparatelor, releelor sau a altor dispozitive din camera de comanda, personalul de deservire operativa consemneaza faptul in registrul operativ si anunta imediat, telefonic sau prin alte mijloace, organul de intretinere a acestora.

4.9. Exploatarea si intretinerea instalatiilor de protectie prin relee, automatizare, telemecanizare si a circuitelor secundare din camera de comanda se efectueaza de catre unitatile PRAM ale sectiilor sau intreprinderilor respective.

8

Page 9: PE 505_73

4.10. Intretinerea aparatelor de masura ale statiilor electrice se face de catre laboratorul metrologic al sectiei sau al intreprinderii de retele electrice. Aceste laboratoare trebuie sa fie autorizate pentru executarea lucrarilor de verificari si reparatii la aparatele electrice de masura de catre organele de stat pentru metrologie.

4.11. Personalul de deservire operativa din camera de comanda sau de supraveghere, precum si personalul unitatilor PRAM care executa verificari sau reparatii vor consemna in evidentele tehnico-operative ale statiei orice conectare sau deconectare in circuit a releelor sau a aparatelor de masura electrice, inclusiv anularea sau punerea in functiune a instalatiilor de automatizare sau de telemecanizare.

4.12. La statiile prevazute cu instalatii de compensare a curentilor capacitivi, personalul din camera de comanda va urmari compensarea corecta a curentului capacitiv al retelei alimentate din statia respectiva.

4.13. Personalul din camera de comanda va controla periodic, la termenele stabilite prin I.T.I., pozitia corecta a dispozitivelor de deconectare aferente circuitelor secundare si starea izolatiei de curent continuu, precum si alimentarea cu curent operativ a instalatiilor de protectie, automatizare, comanda, semnalizare si telemecanizare. De asemenea va urmari alimentarea cu tensiune a releelor si a aparatelor de masura de la transformatoarele de tensiune.

4.14. Personalul din camera de comanda sau personalul care are in exploatare camerele de supraveghere trebuie sa urmareasca ca pupitrele de comanda si panourile pentru masura, protectie prin relee, automatizare, telemecanizare si semnalizare, precum si aparatele montate pe ele, sa fie curatite de praf in mod periodic de catre personalul special instruit, care sa aiba cunostintele si indemanarea necesara, pentru a nu provoca deranjamente. Acest personal va avea grija ca toate marcajele instalatiilor de pe panouri, de pe aparatele de masura, de pe dispozitivele de protectie prin relee, de automatizare si de telemecanizare, precum si cele de pe conductoare, placute de borne, tije si cleme sa fie tinute in stare normala si curate.

4.15. In camera de comanda sau de supraveghere sunt admise numai persoanele care sunt de serviciu, care executa operatii de exploatare si de intretinere in aceste incaperi, persoanele aflate in control sau cele dispunand de o aprobare speciala in acest scop.In timpul lichidarii avariilor, in camera de comanda sau de supraveghere pot fi prezente numai persoanele indicate intr-un tebel aprobat de directorul intreprinderii respective.

4.16. Personalul din camera de comanda sau personalul care are in exploatare camerele de supraveghere trebuie sa se ingrijeasca ca instalatia de iluminat sa fie in buna stare si sa nu se execute in aceste incaperi provizorate pentru incalzit. De asemenea, nu trebuie sa

9

Page 10: PE 505_73

permita in camera de comanda sau in camera de supraveghere, executarea de lucrari care produc vibratii ale panourilor cu aparate de masura si relee.

4.17. In camera de comanda trebuie sa ramana in permanenta o persoana din tura respectiva. In cazul in care parasirea camerei de comanda de catre intreg personalul de deservire operativa este neaaparat necesara, acest lucru se va anunta anticipat dispecerului de serviciu.

10

Page 11: PE 505_73

ANEXA 1

NORMA DE CONTINUT

Priveste : Instructiunea tehnica interna pentru exploatarea camerelor de comanda.

1. Preluarea in exploatare a camerelor de comanda.2. Prezentarea camerei de comanda si a elementelor supravegheate.3. Legaturile de telecomunicatii ale camerelor de comanda.4. Atributii generale ale personalului de deservire operativa din camera de comanda.5. Materiale, dispozitive si piese de rezerva.6. Documentatia tehnica si operativa existenta in camera de comanda.

11