PDR-SV-Oltenia-2014-2020

635
Planul de Dezvoltare Regionala Sud-Vest Oltenia 2014-2020 DRAFT Versiune supusa consultarii publice Iunie 2014

description

Varianta draft.

Transcript of PDR-SV-Oltenia-2014-2020

  • Planul de Dezvoltare Regionala Sud-Vest Oltenia 2014-2020

    DRAFT

    Versiune supusa consultarii publice Iunie 2014

  • 1

    CUPRINS

    1. Introducere............................................................................................pag. 2

    2. Profil socio-economic al regiunii. Dispariti regionale........................pag. 5

    3. Analiza SWOT....................................................................................... pag. 454

    4. Strategia de dezvoltare regional.........................................................pag. 474

    5. Estimarea necesitilor de finanare.....................................................pag. 490

    6. Indicatori de realizare a obiectivelor strategiei....................................pag. 491

    7. Sistemul de implementare....................................................................pag. 501

    8. Monitorizarea........................................................................................pag. 502

    9. Procesul partenerial...............................................................................pag. 503

    ANEXE...............................................................................................................pag 507 - Lista orientativ a proiectelor strategice - Tabele date statistice aferente capitolului 2. Profil socio-economic al regiunii

  • 2

    Capitolul 1. INTRODUCERE

    Avand n vedere rolul esenial al Ageniei pentru Dezvoltare Regional Sud-Vest Oltenia n procesul de planificare la nivel regional precum i atribuiile delegate prin Acordul-Cadru, referitoare la elaborarea documentelor de programare pentru perioada 2014-2020, in vederea identificarii tuturor factorilor care influeneaz dezvoltarea socio-economic a regiunii i a direciilor de dezvoltare, este necesar o viziune sintetic, unitar asupra stadiului de dezvoltare al regiunii, pe domenii de activitate.

    Guvernul Romaniei a adoptat la 13 iunie 2012 un memorandum elaborat de Ministerul Afacerilor Europene care se refera la actiunile si documentele privind pregatirea accesarii si implementarii fondurilor europene in perioada 2014-2020. Acesta contine orientari metodologice pentru programarea fondurilor europene destinate unei dezvoltari inteligente, durabile si incluzive, precum si precizari pentru organizarea si functionarea cadrului partenerial de consultare in vederea elaborarii documentelor de programare nationale.

    Ulterior, prin Ordinul 1087/13.07.2012 a fost aprobat Regulamentul-cadru pentru organizarea si functionarea Comitetelor Regionale pentru elaborarea Planurilor de Dezvoltare Regionala 2014-2020. Se stabileste astfel un set de reguli unitare privind constituirea structurilor parteneriale la nivel regional, componenta comitetelor regionale de planificare (CRP), a grupurilor de lucru tematice si a grupurilor de lucru subregionale, rolul si atributiile principale ale acestora si modul de functionare a structurilor parteneriale.

    Noua perspectiv financiar a UE 2014-2020 prevede o nou abordare n materie de programare strategic pentru politica de coeziune, conform obiectivelor Strategiei Europa 2020, abordare care implic:

    Cadrul Strategic Comun (CSC) adoptat de Comisie (Fondul de coeziune, Fondul european de dezvoltare regional, Fondul social european, Fondul european agricol pentru dezvoltare rural i Fondul european pentru pescuit);

    Acordul de Parteneriat pentru dezvoltare i investiii aplicat politicii de coeziune, care este un document strategic naional, elaborat de fiecare stat membru i negociat cu Comisia, care stabilete obiectivele tematice de dezvoltare i alocarea indicativ a fondurilor europene n perioada 20142020;

    Programe subsecvente, care vor transpune elementele prevzute de Acordul de Parteneriat i care vor conine angajamente ferme ale statelor membre privind ndeplinirea obiectivelor UE prin programarea fondurilor comunitare.

    Politica de coeziune a Uniunii Europene are ca obiectiv reducerea diferenei dintre nivelurile de dezvoltare ale diferitelor regiuni i state membre, in vederea consolidarii coeziunii economice i sociale, bazandu-se n principal pe solidaritate financiar, respectiv redistribuirea unei pri din bugetul comunitar ctre regiunile i grupurile sociale mai puin prospere. Politica de coeziune este finanat prin Fondul European de Dezvoltare Regional (FEDR), Fondul Social European (FSE), Fondul de Coeziune (FC).

    Europa 2020 reprezinta strategia Uniunii Europene de crestere economica inteligenta, durabila si favorabila incluziunii, pentru urmatorii ani. Aceste trei prioritati se sustin reciproc si sunt in masura sa sprijine Uniunea Europeana si statele membre sa obtina un nivel ridicat de ocupare a fortei de munca, de productivitate si coeziune sociala.

    Planul de Dezvoltare Regionala 2007-2013 al regiunii Sud-Vest Oltenia a reprezentat cadrul de programare a interventiei Fondurilor Structurale si de Coeziune pentru perioada respectiva la nivel regional, fiind instrumentul prin care regiunea si-a promovat prioritatile si interesele in domeniul economic si social, reprezentand in acelasi timp contributia regiunii la

  • 3

    elaborarea Planului National de Dezvoltare si la alte documente de programare. Acesta a fost compus din analiza socio-economica a regiunii, analiza SWOT si strategia regionala.

    Strategia de Dezvoltare a regiunii Sud-Vest Oltenia a reprezentat documentul principal al Planului de Dezvoltare Regionala, avand rolul de a orienta dezvoltarea regionala in perioada 2007-2013 si de a fundamenta accesul la fondurile europene. De asemenea, prioritatile prevazute in Strategia Regionala au fost compatibile cu domeniile de interventie stabilite in cadrul Programului Operational Regional si Programelor Operationale Sectoriale: Cresterea Competitivitatii Economice, Infrastructura de Transport, Infrastructura de Mediu, Dezvoltarea Resurselor Umane, Dezvoltarea Capacitatii Administrative.

    Procesul de planificare a dezvoltarii la nivel regional ofera o baza strategica esentiala pentru includerea masurilor si a proiectelor implementate la nivel regional in viitoarele programe de finantare indiferent de sursele de finantare ale acestor programe.

    ADR Sud-Vest Oltenia, mpreuna cu reprezentanti ai organizatiilor relevante in domeniul dezvoltarii regionale, elaboreaza Planul de Dezvoltare Regionala ca baza pentru fundamentarea strategiei nationale de dezvoltare regionala si a documentelor de programare necesare pentru urmatoarea perioada de programare 2014- 2020.

    Planul de Dezvoltare Regionala 2014-2020 al regiunii Sud - Vest Oltenia va trebui sa fie un instrument care sa sustina includerea in strategiile nationale a obiectivelor de investitii ce vor contribui la dezvoltarea socio-economica a regiunii, sa fundamenteze domeniile de interventie si necesarul de finantare din fonduri europene in perioada urmatoare de programare si sa cuprinda un portofoliu de proiecte strategice cu impact regional si local.

    PDR 2014 - 2020 a fost elaborat sub coordonarea Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud - Vest Oltenia, constituindu-se in acest sens grupuri de lucru judetene si tematice, pe domenii prioritate (Infrastructura regionala/ Competitivitate economica, cercetare, dezvoltare, inovare/ Resurse umane, piata muncii, servicii sociale/ Agricultura si dezvoltare rurala/ Mediu si dezvoltare durabila). Ca si in cazul exercitiilor anterioare de planificare a dezvoltarii regionale, abordarea in ceea ce priveste elaborarea Planului de Dezvoltare Regionala este una participativa, reprezentand un proces bazat pe parteneriat si consultare publica cu reprezentanti ai autoritatilor publice locale, ai serviciilor deconcentrate, institutiilor publice, patronatelor si alti actori relevanti.

    PDR reprezinta instrumentul prin care regiunea, plecand de la analiza socio-economica regionala si avand drept cadru obiectivele tematice, prioritatile de investitii si actiunile cheie prevazute de proiectele de regulamente privind fondurile europene, isi promoveaza prioritatile si interesele in domeniul economic, social, etc, reprezentand in acelasi timp contributia regiunii la elaborarea Strategiei Nationale de Dezvoltare 2014-2020.

    Incepand cu anul 2012, ADR SV Oltenia a demarat organizarea de intalniri in vederea elaborarii documentelor de programare, intalniri in cadrul carora au fost prezentate stadiul elaborarii documentelor de programare la nivel european, national si regional, continutul Planului de Dezvoltare Regionala si au avut loc dezbateri cu privire la tendintele de dezvoltare pe fiecare domeniu si analiza SWOT.

    In urmatoarea perioada au fost definitivate documentele regionale de programare pentru perioada 2014 2020, precum si portofoliul regional de proiecte. Prin acestea au fost stabilite tipurile de investitii ce vor fi finantate prin viitoarele programe operationale, plecand de la obiectivele tematice, prioritatile de investitii si actiunile cheie prevazute de proiectele de regulamente privind fondurile europene. Elaborarea, implementarea, monitorizarea si evaluarea documentelor de programare implica respectarea principiului european al

  • 4

    parteneriatului si consultari cu autoritatile competente nationale, regionale, locale, cu organizatiile societatii civile, cu partenerii economici si sociali.

    Pentru fundamentarea analizei socio-economice si a Strategiei de Dezvoltare Regionala, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Sud-Vest Oltenia a realizat prin POR trei studii regionale:

    -Studiu privind dezvoltarea urbana la nivel regional; -Studiu privind dezvoltarea turismului la nivel regional; - Studiu privind dezvoltarea mediului de afaceri si a domeniului cercetare- dezvoltare-

    inovare la nivel regional si impactul crizei economice asupra intreprinderilor;

  • 5

    Capitolul 2. PROFIL SOCIO-ECONOMIC AL REGIUNII LOCALIZARE GEOGRAFIC

    Regiunea Oltenia este situat n partea de sud-vest a Romniei i cuprinde cinci judee: Dolj, Olt, Vlcea, Mehedini i Gorj. n mare coincide cu vechea regiune istoric Oltenia, n limitele sale naturale: fluviul Dunrea la Sud, rul Olt (al treilea ca mrime din Romnia) la Est, Munii Carpai (Alpii Transilvaniei) la Nord i Vest. Cu o Suprafa de 29.212 kmp (locul 7 ntre regiunile Romniei, 12,25% din Suprafaa total a rii) Oltenia formeaz un cadrilater aproximativ simetric, pe axele Nord-Sud i Est-Vest). Rul Jiu traverseaz regiunea de la Nord la Sud.

    Fig. 1.1 Oltenia istoric, Regiunea de Dezvoltare Sud Vest Oltenia. Regiunea Oltenia n cadrul Romniei

    Vechi inut de grani, aflat sute de ani ntre Imperiul Austro-Ungar i Imperiul Otoman, Oltenia de astzi se nvecineaz la Sud cu Bulgaria, la Est cu regiunea istoric Muntenia (azi Regiunea Sud Muntenia), la Nord cu Transilvania (Regiunea Centru), iar la vest cu Banatul (Regiunea Vest) i cu Serbia (Republica Federativ Serbia - Muntenegru). Din punct de vedere administrativ, Regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia include 5 judee (Dolj, Gorj, Mehedini, Olt, Vlcea), cu localitile structurate, n anul 2010, n 40 orae, din care 11 municipii, 408 comune i 2 070 sate.

    Dunrea intr-o Regiune transfrontalier. Dunrea (care intr n Romnia n amonte de Porile de Fier) a reprezentat de-a lungul timpului o important cale natural de transport. Importana strategic a Dunrii ca un coridor pan-european pentru tranzitul de mrfuri dintre Europa Centrala, Europa de Vest, Marea Neagr, regiunea Caucazian, Asia Central i Orientul Mijlociu i Orientul ndeprtat, a fost reconfirmat de ctre Comisia Dunrii prin nfiinarea Coridorului VII i de ctre Guvernul Romniei ce consider c dezvoltarea coridorului este de o importan strategic, avnd n plan modernizarea sistemului de semnalizare i a msurilor hidro-tehnice, asigurarea adncimii minime de navigaie n punctele critice pe toat perioada anului, modernizarea i ntreinerea infrastructurii portuare (baraje, pilone, bazine i zone portuare).

    De-a lungul celor 1.075 km traversai n Romnia, Dunrea parcurge 387 km n regiunea Sud-

  • 6

    Vest Oltenia (192 km n Mehedini, 150 km n Dolj si 45 Km in Olt), formnd cel mai mare lac artificial la Porile de Fier, unde se gsete i Parcul natural cu acelai nume, al doilea cel mai mare parc natural din Romnia (cca 115.655 ha) dupa Parcul Natural Munii Maramureului. Cele 20 orae traversate de-a lungul malului romnesc sunt, de asemenea, porturi fluviale, din care 5 aparin regiunii Oltenia: Orova, Drobeta Turnu-Severin, Calafat, Bechet i Corabia. Pe lng acestea, regiunea Oltenia mai dispune i de porturile din comunele Svinia, Dubova (unde se afl i portul Tisovita), Gruia, Cetate i Rast.

    Legtura cu rile nvecinate, Serbia-Muntenegru i Bulgaria, se face fie pe apa, cu bacul, fie

    terestru, pe pod. ntre Bechet i Oreahovo (Bulgaria), tranzitul fluvial este asigurat cu bacul,

    avnd dezavantajul de a fi mai greoi, ceea ce creeaz intrzieri operatorilor de transport,

    turitilor i pasagerilor. Tranzitul spre Serbia-Muntenegru este mai fluid, fiind asigurat prin doua

    puncte de trecere a frontierei pe pod, respectiv Porile de Fier I, construit n anul 1968, care

    leag Drobeta Turnu Severin de Kladovo i Porile de Fier II, care leag zona Ostrovul Mare de

    Prahovo n Serbia.

    Odat cu finalizarea construciei podului care leag municipiul Calafat de oraul Vidin (Bulgaria),

    transportul combinat auto i feroviar pe aripa sudic a Coridorului IV Pan-European de

    Transport precum i conectarea axelor de transport din Sud-estul Europei la marile coridoare de

    transport europene au fost facilitate. Impactul regional i rolul economic nu sunt deloc de

    neglijat, Podul Calafat-Vidin conectnd, de-o potriv, sud-vestul Romniei de nord-vestul

    Bulgariei printr-o legtur modern i rapid si facilitnd schimburile comerciale dintre cele

    dou ri.

    Podul Calafat-Vidin a fost inaugurat i datin folosin n luna iunie 2013. Proiectul de

    construire a unui pod n zon dateaz nca din anul 1925, dar abia n anul 2000 cele dou state

    vecine au semnat acordul pentru construirea podului. Pn n prezent, la grania bulgaro-

    romn funciona un singur pod, ntre Ruse i Giurgiu, care dateaz din anul 1954 i este

    prevzut cu o cale rutier i feroviar.

    Podul Calafat-Vidin are o lungime de aproximativ doi kilometri, doua benzi rutiere pe fiecare sens, o linie de cale ferat, dou trotuare i o pist pentru biciclisti. Conform proiectului, pentru partea romn au fost prevazui 5 km de cale ferat nou, conectai cu linia de cale ferat existent Goleni-Calafat, 5 km de drum expres, plus o staie terminal pentru controlul comun al traficului i taxare.

    Munii Carpai si Impactul asupra Reliefului. Ca si Dunrea, Munii Carpai (ncadrnd regiunea la Nord i Vest) reprezint o barier natural ntre Oltenia i celelalte dou regiuni (Centru i Vest). Tranzitul spre Transilvania (regiunea Centru) se desfaoar prin trectoarea Turnu Rou Valea Oltului ctre judeul Sibiu. Tranzitul spre Regiunea Vest (Banat) se face prin trectoarea Lainici din Valea Jiului ctre judeul Hunedoara i prin defileul Dunrii (Porile de Fier). Tranzitul rutier este relativ dificil pe axele N-S si V-E.

  • 7

    CONTEXT EUROPEAN

    n perioada de programare 2007-2013, regiunile din Uniunea European au fost mprite n dou categorii, n funcie de venituri: regiuni mai puin dezvoltate i regiuni mai dezvoltate. Comisia European a stabilit, pentru exerciiul financiar 2014 2020, crearea aa-numitelor "regiuni de tranziie", al cror PIB pe cap de locuitor este cuprins ntre 75% i 90% din media Uniunii Europene. Cele trei categorii definite vor fi eligibile pentru investiii dup cum urmeaz:

    - Regiunile mai puin dezvoltate, al cror PIB pe cap de locuitor este mai mic de 75% din media Uniunii Europene, vor avea n continuare prioritate maxim n cadrul acestei politici. Rata maxim de cofinanare este stabilit la 75 - 85% n regiunile mai puin dezvoltate, dar i n regiunile ultra-periferice;

    - Regiunile de tranziie, al cror PIB pe cap de locuitor este cuprins ntre 75% i 90% din media Uniunii Europene, vor avea o rat de cofinanare de 60%;

    - Regiunile mai dezvoltate, cu un PIB pe cap de locuitor mai mare de 90% din media Uniunii Europene, vor avea o rat de cofinanare de 50%.

    Regiunea Sud Vest Oltenia se ncadreaz n categoria regiunilor mai puin

    dezvoltate, fiind caracterizat de un PIB pe cap de locuitor mai mic de 75% comparativ cu media Uniunii Europene.

    RELAII TRANSFRONTALIERE I TRANSNAIONALE COOPERAREA TRANSFRONTALIER

    Cooperarea transfrontalier este susinut de vecintatea cu Bulgaria la sud i cu Republica Serbia la sud-vest, prin amplasarea de-o parte i de alta a malurilor fluviului Dunrea. Potenialul comercial este susinut n prezent prin construcia podului dintre localitile Calafat i Vidin, care deschide noi direcii de aciune ntre cele dou state. Conectarea Municipiului Craiova prin infrastructura de transport rutier i feroviar la calea de acces deschis de aceast investiie n infrastructur reprezint un plus economic doar n condiiile n care se recreeaz noi rute de tranzit dinspre rile europene spre regiunea Oltenia cu ieire spre sudul continentului i spre Turcia.

    Judeele, respectiv districtele care se afl n aria de cooperare transfrontalier

    Romnia-Bulgaria sunt: apte judee din Romnia, din care trei n regiunea noastr: Mehedini, Dolj, Olt

    din Regiunea Sud-Vest Oltenia, Teleorman, Giurgiu, Calarai, Constana; nou districte din Bulgaria: Vidin, Vratsa, Montana, Pleven, Veliko Tarnovo,

    Ruse, Silistra, Dobrich si Razgrad Judeele/ districtele aflate n aria de cooperare transfrontalier cu Serbia sunt:

    trei judee din Romnia, dintre care unul din regiunea noastr: judeul Mehedini din Sud-Vest Oltenia, Cara-Severin i Timi;

    cinci districte din Serbia: Borski, Branicevski, Banatul de Sud, Banatul Central i Banatul de Nord.

  • 8

    COOPERARE TRANSNAIONAL Cadrul mai larg de cooperare n care se ncadreaz regiunea Sud-Vest se bazeaz pe prezena unor zone de cooperare transnaional. Judeele riverane Dunrii (Mehedini, Dolj, Olt) fac parte din zona de cooperare a Dunrii prin Liga judeelor dunrene din Romnia care a fost cooptat n 1991 n Liga rilor dunrene. Scopul acestui organism este crearea unui cadru organizat, coerent i funcional pentru dezvoltarea relaiilor de colaborare n: monitorizare i intervenie n probleme de mediu n bazinul Dunrii, corelarea activitilor de amenajare a teritoriului, cooperare n activitile economice. Posibilitile de cooperare sunt susinute i de instituirea unor euroregiuni care au ca scop crearea unor legturi directe ntre regiuni i comuniti aflate de o parte i de alta a frontierelor de stat, n virtutea competenelor autoritilor locale, aa cum sunt acestea definite n legislaia naional. n zona regiunii Sud-Vest funcioneaz euroregiunea Dunrea 21 nfiinat n 2002, care cuprinde localiti urbane i rurale din Romnia (municipiul Calafat i comunele Poiana Mare, Desa, Cetate i Ciupercenii Noi din judeul Dolj), Bulgaria (oraul Vidin i 7 comune) i Serbia (oraul Zaicear i 7 comune). Cooperarea vizeaz realizarea unei zone de comer liber i rezolvarea unor probleme comune legate de mbuntirea infrastructurii, protecia mediului, dezvoltarea economic a localitilor. Adiacent limitei de vest a Regiunii 4 Oltenia se desfoar euroregiunea Dunre Mure - Tisa care cuprinde 4 judee din partea de vest a Romniei (Hunedoara fiind unul dintre acestea), 4 din Ungaria i o regiune din Serbia. Poziia geografic i problemele specifice acestei euroregiuni (n special cele legate de starea mediului i riscurile de poluare a rului Tisa) sunt tangeniale obiectivelor pe care le au n vedere judeele din Oltenia. n acest sens, stabilirea unor legturi mai strnse ntre judeele celor dou regiuni are, la momentul actual, efect doar n cadrul extins al nivelului naional sau internaional.

    CONCLUZII: OPORTUNITI I OBSTACOLE N DEZVOLTARE OPORTUNITI Grani natural cu statele invecinate - Serbia si Bulgaria, fluviul Dunrea reprezint un imens avantaj pentru cel puin patru poli de dezvoltare: turism, transport, agricultur i pescuit. Zonele transfrontaliere RomniaSerbia i Romnia-Bulgaria favorizeaz legturile ntre comunitile de o parte i de alta a graniei, crend, totodat, premisele pentru atragerea de fonduri europene i dezvoltarea de proiecte comune. Astfel, se produce i o schimbare a percepiei - grania unete regiunile de pe ambele maluri, n loc sa le despart. Interesul manifestat la nivel european pentru teritoriul parcurs de Dunre, concretizat prin Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunrii, deschide oportunitatea de a avea conexiuni directe mai bune i mai rapide cu restul rilor riverane Dunrii. Graie poziionrii geografice, regiunea Sud-Vest Oltenia a fost inclus de Comisia European pe harta coridoarelor de infrastructur Rin-Dunre i Orient-Est-mediteraneean, dou dintre cele nou coridoare care vor revoluiona conexiunile est-vest. Construirea i punerea in funciune a podului Calafat-Vidin a unit sud-vestul Romniei cu nord-

    vestul Bulgariei printr-o legtur modern i rapid, facilitnd tranzitul si schimburile

    comerciale dintre cele dou ri. Odat cu includerea sectorului Dunrii n coridorul de

    transport Rin-Dunre, conform noii politici privind infrastructura de transport a UE n perioada

    2014-2020, vor fi accesibile fonduri europene pentru proiecte de infrastructur feroviar i

    canale navigabile, porturi, platforme multimodale i transport fluvial.

  • 9

    oseaua Transalpina, cea mai nalta osea din Romnia, are un rol covritor pentru conectivitate i turism. Avnd punctul cel mai nalt n Pasul Urdele (la 2.145m), drumul face legtura ntre oraele Novaci din judeul Gorj i Sebe din judeul Alba. Transalpina conecteaz patru judee - Gorj, Vlcea, Sibiu i Alba traversnd Munii Parng de la sud la nord, altitudinea cea mai mare avnd-o pe o poriune de aproximativ 20 de km, in judeul Vlcea, unde se prezint ca o osea de creast. Totodat, poziionarea geografic a favorizat crearea unei zone de schimb cultural ntre dou regiuni istorice ale Romniei Oltenia i Banat, zon cu un potenial deosebit pentru turism, cu o concentrare de elemente culturale, vestigii istorice i confluene multietnice. OBSTACOLE Dunrea, pe lng importana major de coridor de transport pan-european, a acionat ca o bariera natural. Vreme de cinci secole, Dunrea a reprezentat doar o frontier politic i administrativ pentru statele riverane sale, fiind, de multe ori, perceput ca o ax a izolrii. Datorit poziiei geopolitice strategice pe care o are sectorul romnesc al Dunrii in contextul european, n exerciiul anterior de programare s-au fcut eforturi de-o parte i de alta a malurilor n vederea diminurii rolului de grani politic i transformrii sale ntr-un coridor al nfririi. Ca si Dunrea, Munii Carpai reprezint o barier natural ntre Oltenia i regiunile vecine, respectiv regiunea Centru i regiunea Vest. Tranzitul spre regiunea Centru se desfoar prin trectoarea Turnu Rou Valea Oltului ctre judeul Sibiu iar tranzitul spre Regiunea Vest se face prin trectoarea Lainici ctre judeul Hunedoara i prin defileul Dunrii, la Porile de Fier ctre judeul Cara-Severin. Att n sectorul de defileu, ct i n cel al trectoarelor care ne leag de regiunile nvecinate exist risc de alunecri de teren, prbuiri i rostogoliri de pietre. Fenomenele cu cea mai mare desfurare, att n sectorul depresionar ct i cel de defileu, sunt cele de natur geomorfologic, de tipul alunecrilor de teren i cderilor de roci. Defileul Oltului, ntre Turnu-Rou i Cozia, este recunoscut pentru producerea de procese de tipul cderilor libere i rostogolirilor de roci, curgerilor de debris pe versant, alunecri de teren i procese de ravenare, n special la intrarea n defileu, care duc la ngreunarea activitilor antropice n zon i a traficului. Aceste fenomene se activeaz n perioadele toamna-primvara din cauza efectului nghe-dezghe. De asemenea, trectorile sunt extrem de expuse n cazul producerii avalanelor i devin impracticabile iarna, n condiii de vreme sever. oseaua Transalpina, fiind un drum alpin, este inchis pe perioada iernii.

  • 10

    2. CADRUL NATURAL 2.1 Relieful

    Relieful component esenial a peisajului geografic, prezint o impresionant armonie n mbinarea trsturilor de ansamblu i regionale din cuprinsul Olteniei. Relieful regiunii, cu precdere cel carpatin, se nscrie drept cel mai variat i important potenial turistic, prezentnd interes att prin valoarea sa peisagistic, dar mai ales prin aceea c ofer posibiliti difereniate de amenajare i dotare turistic i, n general, de desfurare a activitii de turism. Relieful regiunii ofer un profil diversificat n ceea ce privete altitudinea: la Sud Cmpia Dunrii altitudine 50 m, la Nord i la Vest Munii Carpati altitudine maxim pe teritoriul regiunii aproximativ 2400m, pe o distan de circa 200 km diferena de nivel fiind semnificativ. Repartiia teritorial dup formele de relief ofer o imagine relativ echilibrat cuprinznd muni, cmpii, dealuri i podiuri. Regiunea prezint o mare diversitate a peisajului, generat de felurite structuri geologice i forme de relief, de alternana culmilor montane i deluroase cu depresiunile i culoarele de vi, de diferenierile altitudinale, ce se completeaz cu diferite componente ale vegetaiei, faunei i apelor, sporindu-i complexitatea. Pe culmile carpatine cele mai nalte, de peste 2000 m, o atracie turistic deosebit o prezint peisajele alpine de pe platourile munilor Godeanu, Parng, ureanu, Cndrel, cu relief glaciar, impuntor prin grandoarea i simetria formelor sale (circuri i vi glaciare, piscuri golae, creste zimate, lacuri glaciare i custuri). Arealele calcaroase, ndeajuns rspndite (6% din teritoriul regiunii), se remarc prin peisajele carstice, de mare spectaculozitate, cu o gam larg de forme i fenomene carstice de suprafa i de adncime (n arealul mehedinean). Importante pentru turism sunt i platourile cu doline i lacuri carstice temporare, cheile (Oltului i Jiului etc.), abrupturile, izbucurile, stncriile, crestele, precum i peterile sau rurile subterane cu cascade (n munii: Mehediniului, Parng). Regiunea dispune i de un important potenial speologic de mare valoare tiinific i estetic, multe dintre peteri fiind ocrotite de lege ca monumente ale naturii, rezervaii naturale, i arii protejate. Patrimoniul natural protejat cuprinde parcuri naturale naionale i regionale, rezervaii ale biosferei, rezervaii naturale, peisaje naturale, monumente ale naturii, arii protejate i avifaunistice. Oltenia este strjuit n nord de Carpaii Meridionali, iar n vest, sud i est de ape curgtoare: Dunrea, respectiv Oltul. Rul Jiu strbate regiunea n direcia nord-sud i o mparte n dou

    pri aproape egale, n care relieful uneia pare s se oglindeasc n cealalt. Nordul Olteniei este muntos, fiind prezente aici dou masive: Parng (la est de rul Jiu) i Retezat-Godeanu (la vest de rul Jiu). La sud de Carpai se afl zona subcarpatic, reprezentat printr-un ir de dealuri ( Dealul Bran, Mgura Sltioarei, Dealurile Gorjului, Dealul Brzei ) i depresiuni ( Novaci, Tismana, Trgu Jiu). n nord-vest se afl Podiul Mehedini, dealurile Coutei i depresiunea Severin.

  • 11

    La sud de Subcarpai se afl Podiul Getic, acesta fiind divizat n Platformele: Strehaiei (la vest de rul Jiu; se submparte n platformele Huniei i Blcia), Jiului (strbtut de Jiu) i Olteului ( la est de Jiu). n sudul Olteniei se afl Cmpia Olteniei, care este de altfel cel mai vestic sector al Cmpiei Romne. Cmpia Olteniei este alctuit de Cmpiile Blahniei i Biletilor (la vest de Jiu) i Romanailor (la est de Jiu). Cele mai importante ruri sunt: Olt (mpreun cu afluenii Lotru i Olte), Jiu (mpreun cu afluenii Tismana, Motru, Amaradia i Gilort), Desnui, Drincea i Cerna. Dupa altitudinea varfurilor montane, se intalnesc urmtoarele categorii: Munii Cpnii (altitudine maxim 2124 m - Vrful Ursu), Munii Cozia (altitudinea maxim 1660 m- Vrful Cozia), Munii Fgra (altitudinea maxim 2544 m - Vrful Moldoveanu, - cel mai nalt din Carpai), Munii Lotrului - Vrful tefleti, 2242 m, Subcarpaii Getici, regiunea submontan, cu altitudinea maxim 1017 m Mgura Mu, Podiul Getic, intersectat de vile adnci ale Oltului, Jiului, Argeului i afluenii acestuia. Munii, bogai n resurse (dintre care crbunele i lemnul n special) au favorizat dezvoltarea mineritului si exploatrile silvice.

    Fig.2.1 Oltenia energie i resurse Relieful din partea de sud a regiunii favorizeaz agricultura, Oltenia fiind una din regiunile agricole tradiionale din Romnia. Reeaua hidrologic, alturi de configuratia reliefului, confer regiunii rolul energetic principal n Romnia, prin exploatarea potenialului apelor curgtoare care traverseaz regiunea : fluviul Dunrea, rurile Jiu i Olt. Pe teritoriul Olteniei se afl complexele hidroenergetice Porile de Fier (printre cele mai mari din Europa) judeul Mehedini i Lotru-Olt n judeul Vlcea (printre cele mai mari din Romnia). Mai mult, aproape de zonele miniere Motru Valea Jiului funcioneaz dou din cele mai mari centrale termoelectrice din Romnia: Rovinari i Turceni. Producia de energie termoelectric mpreun cu activitile miniere, creeaz probleme substaniale asupra mediului, probleme ce au un impact mare asupra standardului de via al locuitorilor din regiune. De exemplu, calitatea apei potabile este afectat de poluarea Rului Jiu.

  • 12

    2.2 Clima Climatul regiunii este temperat continental moderat, cu excepia Judeului Mehedini, care are o clim temperat-continental moderat cu influene submediteraneene. Iarna, n special, apar mase de aer umede i calde de origine mediteraneean i oceanic, ceea ce face ca acest anotimp al anului s fie mai blnd. n acest anotimp sunt prezente cantiti mai mari de precipitaii lichide: lapovi, cu ninsori i fenomene de nghe mai puin frecvente i intense. Temperatura medie anual variaz de la 11,2C n punctul extrem sudic (oraul Corabia) la 9,8C n partea de nord a regiunii .Acestea prezint si scderi, sub minus 0 grade, mai ales n arealul montan al regiunii. Fenomene de risc climatic sunt viscolele dinspre est, vest i nord-vest. Predominana temperaturilor negative i cea a sensibilittii vegetaiei la aceste temperaturi sczute determin un anumit grad de risc climatic. Manifestarea cu intensitate a fenomenelor meteo-climatice determin pagube pentru unele sectoare economice, punnd uneori n pericol bunurile i viaa oamenilor Deficitul de precipitaii, uscciunea i seceta produc nsemnate pagube materiale i victime umane. Precipitaiile ce cad anual variaz de la 1200 mm n zona montan pn la 500-600 mm n sudul regiunii, unde se nregistreaza sub 400 mm n lunca Dunrii, dar i fenomene de risc climatic, precum secetele, care afecteaza nu numai turismul, ci i ntreaga activitate socio-economic. In zona montan nalt, la peste 1500 - 1600 m, stratul de zpad are o repartiie neuniform si dureaz intre 180 si200 zile (Parng, Vlcan, Godeanu) iar grosimea lui poate atinge, n zonele adpostite, 7-8 m. n zona munilor mijlocii durata este doar de 140-150 zile i scade pn la 60-80 zile pe an n zona de podi. Acest lucru poate permite dezvoltarea sporturilor de iarn. Astfel, in anumite zone sezonul turistic de iarn poate dura din decembrie pn n aprilie. Nu exist niciun dubiu c schimbrile climatice globale au indus deja schimbri semnificative n multe privine alimentarea cu ap, producia agricol, dezvoltarea aezrilor umane, incidena diverselor maladii, i mai ales n ceea ce privete periodicitatea evenimentelor climatice extreme. 2.3 Vegetaia; Fauna; Rezervaiile naturale Vegetaia este reprezentat de pduri de foioase (stejar, fag, ulm, carpen, frasin, paltin, tei etc.) ce urc pn la 1000-1400 m i pduri de conifere pn la 1800 m (brad, molid, pin, zad etc.), dar i de step. Din punctul de vedere al vegetaiei naturale, cea mai mare parte a regiunii se ncadreaz n zona de cmpie (i Lunca Dunrii) i pdure, zon care la rndul ei se etajeaz pe specii dominante: subzona pdurilor de Quercineae, subzona fagului i subzona pdurii de conifere. Pe formele cele mai nalte, la peste 1800 m altitudine, ntlnim zona pdurilor alpine. n corelaie cu unitile de relief s-a realizat i etajarea vegetaiei. n partea sudic a regiunii apare zona de silvostep, pdurile fiind alctuite din stejar brumriu i stejar pufos dar i alte foioase ca ulmul, carpenul, jugastrul, ararul ttresc, teiul argintiu, stejarul pedunculat i frasinul. Pe alocuri apar i arborete ca pducel, mce, snger, lemn cinesc i porumbar. n poienile acestor pduri se dezvolt pajitile compuse din piuuri, sadin, rogoz, snziene galbene, etc. Din punct de vedere al vegetaiei naturale ierboase predomin speciile mezofite acidofile. Un loc aparte l ocup prezena pe pantele calcaroase adpostite i nsorite a castanului comestibil asociat uneori cu alunul turcesc, cu specii mezotermofile, xerotermofile (corn, mojdrean, lemn cinos, drmox, pducel, scumpie, liliac slbatic etc).

  • 13

    Fondul forestier bogat (44% din suprafaa judeului este mpdurit), creeaz un mediu ambiant atractiv, curat, recomandat pentru vacane active. Fauna este interesant din punct de vedere cinegetic, fiind bogat si variat, aici ntlnindu-se cerbi, cprioare, vulpi, uri, mistreti, ri, capra neagr, cocoul de munte, etc. n zona mehedintean, datorit influenelor climatic sudmediteraneene, ntlnim elemente de vegetaie submediteranean: migdal, smochin, laleaua de cazane, magnolia, etc dar i faun submediteranean: scorpionul, broasca estoas de uscat, vipera cu corn, etc. Dintre psri sunt prezente ierunca, sturzul de vsc, gaia, cojoaica de pdure, orecarul, acvila iptoare mic, fazanul, gsc, raa, potrnichea. Sunt i psri cnttoare (privighetoarea, mierla) dar i migratoare. n plcurile de pduri triesc psri ce cuibresc n coroanele arborilor precum fsa, grauri etc. Dintre rpitoare amintim oimul rndunelelor, vnturelul de sear. Oltenia cuprinde i 201 302 ha de zone protejate (14% din suprafaa total de zon protejat a Romniei) i anume parcuri naionale i naturale, rezervaii tiinifice, naturale i monumente ale naturii. 2.4 Resursele de ap de suprafa i subterane Regiunea Sud-Vest Oltenia este strbtut de numeroase ruri, cele mai importante fiind Oltul i Jiul, ce curg de la nord la sud, i de fluviul Dunrea, de la vest la est. Printre principalele lacuri naturale se numr Bistre (judeul Dolj) - al doilea ca dimensiune din ar, cu o suprafa de 1867 hectare, Zton (judeul Mehedini) i Clcescu (judeul Vlcea). Exist i lacuri artificiale, printre care: Ostrovu Mare (40 000 ha) primul ca mrime la nivel naional, Porile de Fier (10 000 ha) al doilea ca mrime la nivel naional n judeul Mehedini; Lacul Vidra de pe rul Lotru n judeul Vlcea (situat la 1289 m altitudine, cu o suprafa de 1035 ha, adncime maxim de 109 m i lungime de 9 km), a crui ap este folosit pentru hidrocentrala Lotru-Ciunget. Apele acestor lacuri sunt utilizate pentru obinerea de energie. n zona carstic a Podiului Mehedini sunt lacuri carstice temporare precum Zton, Ponoare i Gornovia. Lacuri srate sunt la Ocnia i Ocnele Mari, iar lacurile artificiale sunt: Vidra (lac de acumulare antropic), Climneti, Bbeni, Deti i Brdior (lac antropic, cu o suprafa de 230 ha). Izvoarele minerale sulfuroase, oligominerale, clorurate i iodate se gsesc la Climnesti- Cciulata, Olneti, Govora, Muereasca, Dobriceni, Buneti, Rmnicu Vlcea, Mateesti, Ocnele Mari, Ocnia, Oeani, Pietrarii de Sus i la Goruneti. De asemenea, apele lacurilor srate de la Ocnele Mari i Ocnia sunt benefice pentru sntate.. O meniune aparte pentru teritoriul judetului Gorj, bogat n ape subterane precum apele de carst provenite din bara calcaroas montan, unde s-a fcut i captarea celor dou izvoare la Runcu i Izvarna cu un debit de peste 100 litri/secund fiecare. Ape freatice la adncimi mici de circa 2-3 m se afl n depresiunile subcarpatice i n luncile rurilor din zona de podi folosit de locuitori prin captri n puuri. Apele minerale apar la Scelu n izvoare, folosite pentru bi.1 n subsolul judeului Mehedinti au fost identificate importante resurse de ape localizate dup forma de relief: n zona de munte i podi, resursele de ap se gsesc nmagazinate n depozitele de alterare de la suprafaa rocilor stncoase, n reeaua de fisuri i crpturi, aprnd sub form de zone umede sau izvoare, la baza versanilor. Captarea izvoarelor ct i a zonelor umede, prin drenuri, pot constitui surse importante de ap potabil la alimentarea cu ap n sistem centralizat a localitilor din zon; 1 Plan de analiz i acoperire a riscurilor (isugorj.ro): pagina 14.

  • 14

    n zona de deal i de cmpie nalt, apele subterane sunt cantonate n straturi acvifere situate la adncimi de 20-80 m care se descarc limitat la baza versanilor si vilor unde eroziunea a interceptat aceste straturi. Orizonturile acvifere pot fi interceptate i prin foraje executate n zona de platou. Att prin foraje ct i prin captarea izvoarelor, localitile din aceast zon pot fi alimentate cu ap potabil n sistem centralizat; n zona de cmpie din sudul judeului apele sunt cantonate n straturi de nisipuri i pietriuri la adncimi diferite, n funcie de altitudine: Lunca Dunrii 0-2 m, terasa I 2-8 m, terasa a II-a 8-12 m, terasa a III-a 12-20 m, terasa a IV-a mai mic de 20 m. Tot n zona de cmpie, la limita dintre dou terase, apar izvoare de teras cu debite mari care pot fi captate pentru alimentarea cu ap a localitilor (sat Gruia, Grla Mare, Obria de Cmp i altele). n baza forajelor hidrogeologice de cercetare, explorare si exploatare executate de societi specializate, n judeul Mehedini au fost identificate i conturate bazine hidrogeologice cu importante rezerve exploatabile de ap potabil subteran: bazin Strehaia, Poiana Gruii, Jiana Mare-Vnju Mare, iar cu ap mineral i termal - bazin Schela Cladovei-Gura Vii, Bala-Crainici. La nivelul ntregii regiuni se menioneaz existena unor izvoare sau iviri cu ape minerale necercetate, identificate n localitile Colibai, Lupa, Baia de Aram, Balta, Vrciorova.2 Lunca si terasele Dunarii reprezint corpul de ape subterane cel mai important din punctul de vedere al rspndirii depozitelor freatice i al resurselor de ape. Limea pe care se dezvolt acest corp de ape subterane este n medie de 30 km. Calitatea apelor freatice s-a determinat pe baza reziduului fix i a duritii totale. Majoritatea apelor freatice din terasele i luncile Dunrii i afluenilor prezint reziduu fix cuprins ntre 250-800 mg/l. Pe direcia afluxului subteran apele se mbogesc n sruri i reziduul fix crete. Se remarc totodat c n zonele cu regim hidrodinamic mai lent (cu pante mici de curgere), la care se mai adaug i factorul evaporaie din strat, cnd nivelul hidrostatic este aproape de suprafa (sub 3 m), apele sunt mai mineralizate. Dupa datele obinute din reeaua naional de foraje, se poate spune ca n terasele i luncile Dunrii i afluenilor, apele freatice sunt n general potabile cu exceptia celor n care este prezent fier, la Drvari N, Maglavit S, Maglavit F3, Urzicua F1 i azotai semnalai la Moi Gara F1, Maglavit F2, Ciupercenii Vechi F5, Covei F1, Cioroiu Nou F1. Apele cele mai des ntlnite sunt de tip bicarbonato-calcice i bicarbonato-sodice. Sporadic se mai ntlnesc i ape bicarbonato-magneziene. Monitorizarea apelor freatice din acest corp de ape subterane de catre Direcia Apelor Jiu se realizeaz n forajele hidrogeologice din reeaua naional de monitorizare a apelor freatice, care capteaz apele subterane cantonate n depozitele detritice ale teraselor i luncilor Dunrii i afluenilor. n aceste foraje, n general, compuii azotului au valori sub concentraia maxim admisa (CMA) conform Legii apei potabile nr. 458/2002. n schimb, n fntnile din localitile din perimetrul acestui corp de ape, valorile nitrailor sunt frecvent peste limitele CMA, demonstrnd influena unei surse de poluare diferit.

    2.5 Resursele solului

    Resursele naturale ale Regiunii Sud-Vest Oltenia sunt reprezentate de calitatea deosebit a solului, reeaua apelor de suprafa, pdurile, punile i fneele naturale. Resursele solului i subsolului reprezint baza de materii prime din economia local i regional, prezena

    2 http://mehedinti-majdanpek.ro/ikmh/index.php?meniuId=4&viewCat=3&viewItem=408

  • 15

    acestora fiind o premis favorabil dezvoltrii aezrilor umane, ocuprii polivalente a forei de munc i creterii nivelului de trai. Regiunea Sud-Vest Oltenia este caracterizat printr-un sol fertil, potrivit pentru culturile agricole. Tipologiile de sol predominante sunt: soluri argiloase, soluri de pdure brun i brun-rocate, soluri de tip cernoziom i soluri aluvionare. Solul aluvionar de lunc este favorabil culturilor legumicole, solurile brun-rocate se gsesc n general n zonele viticole colinare iar solul brun-rocat de pdure este favorabil culturilor mari agricole i plantelor tehnice. Merit menionat existena n sudul regiunii a celei mai mari suprafee nisipoase din ar, n paralel cu un numr impresionant de lacuri formate fie de revrsrile Dunrii, fie de acumulrile de precipitaii. Zona este specific culturii pepenilor galbeni i roii i unor specii de pomi fructiferi cu un potenial ridicat de adaptabilitate precum piersicul, caisul, nectarinul, i un soi de cartof dulce, nou aclimatizat. Alturi de calitatea solului, alte resurse naturale importante ale regiunii sunt reprezentate de suprafaa agricol, pdurile, punile i fneele naturale. Regiunea Sud-Vest Oltenia se afl pe locul 7 intre regiunile tarii, cu 1.797.633 hectare, reprezentnd 12,32% din suprafaa agricol naional3.

    n regiunea S-V Oltenia se gsesc 872.508 ha de pduri, reprezentnd 12,83% din media naional, acestea fiind n adminstrarea Direciilor Silvice sau aparinnd proprietarilor persoane fizice4. 2.6 Resursele subsolului Subsolul regiunii Sud-Vest Oltenia este bogat n resurse naturale precum minerale, crbune, lignit exploatat de Compania Naional a lignitului Oltenia n judeele Gorj i vestul Vlcii, fier, bauxit, sare, mangan. Regiunea deine importante rezerve de petrol i gaze naturale, ndeosebi regiunile piemontane dar i n zona de cmpie. Puncte de exploatare petrol i gaze se gsesc la Brdeti, Rcari, Bralostia, Gherceti, Cooveni (Dolj), icleni, Bustuchin (Gorj), Bbeni (Vlcea), Iancu Jianu, Potcoava, Cungrea, Poboru, Corbu, Icoana (Olt). Alte resurse importante ale subsolului sunt: azbestul, bentonita, depozite de calcar (n zonele de munte ale judeului Gorj), ardezie, roci de construcie (argile, luturi argiloase, exploatate local pentru fabricarea crmizilor, balast, zcminte de marmur), apele minerale cu proprieti terapeutice i ape termale. n regiunea Olteniei exist n total 8 zone cu potenial balneoclimateric: Bile Olneti, Bile Govora, Calimneti-Cciulata, Ocnele Mari i Ocnia n judeul Vlcea, Scelu n judeul Gorj, Bala n judeul Mehedini i Gighera n judeul Dolj, aceasta din urm nefiind accesibil populaiei. La Bile Olneti, apa mineral sulfuroas izoton este folosit cu succes n tratamentul balnear i auxiliar (hidroterapie, electroterapie, fototerapie, aeroterapie), att in cure externe ct i interne.

    - la Bile Govora se ntlnesc ape minerale bogate n clor, sodiu, iod, brom, sulf (pentru cure externe) i ape hipotonice bogate n magneziu, calciu (pentru cure interne), nmol terapeutic;

    3 Sursa: Anuarul Statistic al Romaniei 2012

    4 Raport privind Starea Mediului n Regiunea 4 Sud-Vest Oltenia, Agentia Regional pentru Protecia Mediului Dolj

  • 16

    - la Calimneti-Cciulata se gsesc ape minerale sulfuroase, clorate, bromate, cu sodiu, calciu, magneziu, n principal hipotonice;

    - la Ocnele Mari i Ocnia sunt bine cunoscute bazinele cu ap srat i nmolul sapropelic

    - la Scelu exist izvoare cu ape minerale sulfuroase, clorurate, iodurate, bromurate, sodice, hipotone i hipertone, precum i nmol sapropelic;

    - La Bala se gsesc izvoare de ap mineral i nmol sapropelic, furnizat prin aciunea apelor termo-minerale, asemenea fenomenului de la vulcanii noroioi, fiind nsoit adesea i de emanaii de gaze;

    - la Gighera se regsesc izvoare de ape minerale clorurate, sulfuroase i iodurate, dar i nmol terapeutic, nevalorificate ns.

    2.7 CONCLUZII: OPORTUNITI I OBSTACOLE N DEZVOLTARE OPORTUNITI

    Oltenia are un capital natural deosebit de divers, fapt care se datoreaz att varietii reliefului, care coboar n trepte de la montan n partea de nord pn la cmpie n partea de sud, ct i prezenei unor bazine hidrografice majore n regiune, precum cele ale Oltului, Jiului i Dunrii. La factorii de mai sus se adaug i climatul relativ blnd, cu influene continentale n partea de nord i mediteraneene din partea de sud precum si diversitatea florei i faunei. Beneficiind de astfel de resurse variate, Oltenia ofer un potenial turistic extrem de valoros, pretabil pentru o gam larg de forme de turism: zonele muntoase mpdurite, unde persistena si consistena stratului de zpad favorizeaz dezvoltarea turismului montan i a sporturilor de iarn, masive calcaroase, grote, chei i defilee propice pentru turismul de aventur, speoturism i sporturi extreme, parcuri naturale i arii protejate favorabile practicrii ecoturismului, zone rurale nepoluate propice turismului rural i agroturismului, surse de ape minerale i termale prielnice pentru turismul balnear, fond de pescuit i vntoare, s.a.m.d.

    Domeniul infrastructurii de turism este deosebit de relevant n ceea ce privete atractivitatea regiunii noastre. Turismul atrage implicit dezvoltarea altor sectoare precum comerul, serviciile sau domeniul productiv, creeaz locuri de munca, ofer vizibilitate, stimuleaz dezvoltarea culturii, a meteugurilor. Pentru regiunea noastr, turismul nseamn valoare adugat intr-un areal care dispune de o varietate de forme de relief cu potenial nalt de valorificare.

    Cursurile de apa ofer regiunii, pe lng un nalt potenial hidroenergetic, i un potenial turistic deloc neglijabil. Fluviul Dunrea, n special, are o importan strategic pentru regiunea noastr ca i Coridor pan-european, conferind n acelai timp condiii propice pentru dezvoltarea turismului de croaziera, a pescuitului sportiv.

    Fiind strbtut de o reea hidrografica dens, regiunea SV Oltenia ofer condiii propice dezvoltrii agriculturii, a sistemelor de irigaii, exploatrii att casnice ct i industriale (microhidrocentrale si producerea energiei electrice). Regiunea Sud-Vest Oltenia dispune de o suprafa agricol generoas. Solurile fertile din jumtatea sudic a regiunii, punile i fneele naturale situate n regiunile de podi i n dealurile subcarpatice precum i pajitile montane din nordul regiunii, favorizeaz dezvoltarea culturilor cerealiere, pomicole, viticole, legumicole, precum i a fructelor de pdure i creterea animalelor.

  • 17

    Avnd n vedere potenialul agricol considerabil de care dispune regiunea, provocrile pentru dezvoltarea sectorului, n urmtoarea perioad, constau n eficientizarea utilizrii resurselor de ap n partea de sud a regiunii, prin retehnologizarea sistemului de irigaii, precum i n adaptarea exploataiilor agricole la exigenele impuse de noile reglementri ale Politicii Agricole Comune 2014-2020, destinate s rspund provocrilor viitoare: o producie alimentar fiabil, gestionarea durabil a resurselor naturale i politicile climatice, precum i dezvoltarea teritorial echilibrat.

    Prezena munilor i a zonei de podi n vestul regiunii este legat de biodiversitatea crescut, n regiune existnd numeroase arii protejate, dintre care cele mai mari sunt: Parcul Natural Porile de Fier, Parcul Naional Domogled Valea Cernei i Parcul Naional Cozia. De asemenea, existena suprafeelor verzi la marginea oraelor creeaz potenialul dezvoltrii unor trasee de agrement pietonale i pentru biciclete.

    Exploatarea resurselor solului i subsolului reprezint o alt oportunitate pentru regiune. Subsolul regiunii abund n ape minerale i termale, oferind posibiliti de tratament pentru o gam larg de afeciuni.

    n regiunea Olteniei, din cele cinci judee componente, patru dein potenial balneoclimateric. Exist n total 8 zone de interes balneoclimateric: Bile Olneti, Bile Govora, Calimaneti-Cciulata, Ocnele Mari i Ocnia n judeul Vlcea, Scelu n judeul Gorj, Bala n judeul Mehedini i Gighera n judeul Dolj, aceasta din urm nefiind accesibil populaiei.

    Prezena masivelor muntoase favorizeaz practicarea unor activiti preponderent industriale, precum extragerea i prelucrarea minereurilor feroase i neferoase, exploatarea si prelucrarea lemnului, a srii, etc. Resurs natural important a subsolului regiunii Sud-Vest Oltenia, sarea ocup, prin valorificarea superioar, un loc nsemnat n economie, fiind principala materie prim folosit n industria chimic. n judeele Gorj si Vlcea nc se mai pstreaz prelucrarea artistic a lemnului, prezent la casele de locuit, pori, obiecte de uz caznic i gospodresc bogat ornamentate. Spiritul creator popular a ramas, n unele zone rurale, nealterat. In ciuda influentelor tehnologiilor moderne, traditiile nc se perpetueaz, astfel c meterii populari continu s eas, s brodeze, s modeleze oale din lut, s picteze pe lemn, s prelucreze sticla sau s ciopleasc n lemn. Sunt nc prezente: esutul covoarelor din ln, vopsitul lnii folosind colorani naturali, olritul (ceramica de ieti, Noaptea), prelucrarea fierului. O serie de localiti din zona Ponoarele Baia de Aram, judeul Mehedini, sunt cunoscute nc din antichitate prin zcmintele de minereuri neferoase.

    Caracteristicile geografice i etnografice ale spaiului rural din regiunea Sud-Vest Oltenia reprezint elemente de luat n considerare, deoarece majoritatea turitilor care aleg s i petreac vacana departe de aglomeraia urban, urmresc s redescopere natura, s se bucure de un cadru natural autentic, nealterat.

    OBSTACOLE

    Caracterul periferic i de grani, dat de dispunerea reliefului i poziionarea geografic, au condus, n timp, la o dezvoltare inegal i un anumit grad de izolare al regiunii. Zonele montane nalte i cele traversate de cursuri de ape au acionat ca bariere naturale n calea dezvoltrii localitilor mici, dispuse pe vi i depresiuni, afectnd accesibilitatea n teritoriu i, n bun parte, dezvoltarea economic. La acest aspect a contribuit i insuficienta cooperare ntre localiti cu privire la proiecte comune de dezvoltare, care s le scoat din

  • 18

    izolare. Deopotriv, aceste localiti sunt afectate de hazarde naturale, precum surpri de teren, eroziunea malurilor, ravenare, inundaii.

    Nu se poate vorbi de obstacolele i provocrile cu care se confrunt regiunea, generate de dispunerea cadrului natural, fr a ne referi la riscul climatic, ca parte integrant a microsistemului natural. O problem persistent este deficitul de precipitaii i instabilitatea climatic ce caracterizeaz, cu precdere, sudul regiunii. Schimbrile radicale ale vremii, variaiile extreme de temperaturi de la un interval la altul, fenomenul de inversare a anotimpurilor, periodicitatea si persistena acestor fenomene au atras pagube materiale importante, afectnd culturile pe termen lung i conducnd la pierderi de viei omeneti.

    n lunca Dunrii apar fenomene naturale de risc precum seceta, care accentueaz deertificarea, afectnd nu numai agricultura, ci i ntreaga activitate socio-economic. i aici sunt prezente fenomene de risc de mediu, favorizate de dispunerea i geologia formelor de relief, precum inundaiile, eroziunea malurilor, alunecrile de teren. Acestea sunt determinate fie de cauze naturale (ploile n exces, topirea i infiltrarea zpezilor, micrile tectonice), de aciunea antropica (exploatarea excesiva a masei lemnoase, suprancrcarea pantelor prin construirea de drumuri i cldiri), sau de un cumul de factori natural-antropici.

    n concluzie, n regiunea Sud-Vest Oltenia resursele naturale constituie, alturi de resursele agricole, un potenial incontestabil care nu se poate delocaliza, dar care prezint diferite grade de vulnerabilitate la schimbrile climatice i de mediu. Exist o serie de oportuniti, strns dependente de capitalul natural de care regiunea dispune, i care privesc, cu precdere, urmtoarele domenii cu perspective reale de dezvoltare pe termen lung: agricultura, mica industrie i turismul.

  • 19

    3. STRUCTURA SISTEMULUI DE AEZRI

    3.1 Caracterizare general Regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia este format din 5 judee: Dolj, Gorj, Mehedini,

    Olt, Vlcea. Din punct de vedere al numrului de judee se afl pe penultimul loc, fiind una dintre regiunile mici ale rii. La nivelul fiecrui jude structurile autoritii locale sunt reprezentate de consilii judeene, consilii locale, municipale, oreneti i comunale. Reorganizarea statistic a inclus Oltenia alturi de regiunea Vest (regiunea cu cele mai puine judee -4) n Macroregiunea 4. Tab. 3.1 Populaia n profil teritorial 2011

    Regiunea de dezvoltare Judeul

    Total (numr persoane)

    Urban Rural

    n procente fa de total Locuitori /

    km2 Urban Rural

    TOTAL 21.354.396 11.727.153 9.627.243 54,9 45,1 89,6

    Nord - Vest 2.711.016 1.440.177 1.270.839 53,1 46,9 79,4

    Centru 2.520.540 1.491.569 1.028.971 59,2 40,8 73,9

    Nord - Est 3.695.831 1.587.203 2.108.628 42,9 57,1 100,3

    Sud - Est 2.794.337 1.536.057 1.258.280 55,0 45,0 78,1

    Sud - Muntenia 3.243.268 1.342.035 1.901.233 41,4 58,6 94,1

    Bucureti - Ilfov 2.253.827 2.064.235 189.592 91,6 8,4 1237,7

    Sud - Vest Oltenia

    2.225.108 1.068.281 1.156.827 48,0 52,0 76,2

    Dolj 697.813 377.183 320.630 54,1 45,9 94,1

    Gorj 375.147 178.403 196.744 47,6 52,4 67,0

    Mehedini 288.775 140.889 147.886 48,8 51,2 58,5

    Olt 458.380 186.981 271.399 40,8 59,2 83,4

    Vlcea 404.993 184.825 220.168 45,6 54,4 70,3

    Vest 1.910.469 1.197.596 712.873 62,7 37,3 59,6 Sursa: Anuarul Statistic al Romniei, date 2011

    Tabelul de mai sus evideniaz densitatea demografic a fiecrei regiuni, la care este

    adugata structura populaiei n funcie de cele dou medii de reziden. Ponderea populaiei urbane din totalul regional evideniaz dou categorii de regiuni distribuite n jurul mediei naionale. Regiunea Sud-Vest Oltenia are o pondere de 48% a populaiei din mediul urban, fiind plasat sub media naional. Regiunile de dezvoltare cu o pondere a populaiei urbane mai redus dect Oltenia sunt Nord-Est (42,9%) i Sud-Muntenia (41,4%). Din punct de vedere al cifrelor absolute se poate constata c Oltenia are cel mai mic numr de locuitori ai mediului urban.

    Zonele rurale din Oltenia acoper o mare parte din teritoriul regiunii, cuprinznd 52% din populaie, i anume 1,15 milioane de locuitori n anul 2011 comparativ cu 1,16 milioane n anul 2010. n 2010, Comisia European a convenit asupra unei noi tipologii de regiuni predominant rurale, regiuni intermediare i regiuni predominant urbane, pe baza unei variaii a metodologiei OCDE folosite anterior n funcie de densitatea i numrul total al locuitorilor.

  • 20

    Aplicarea tipologiei urban-rurale utilizata de Eurostat indica caracterul mai mult rural al regiunii Sud-Vest Oltenia din perspectiva Uniunii Europene. Tipologia evalueaz in primul rnd populaia urban i rural folosind celule de reea (celule gril cu o densitate a populaiei de minim 300 de locuitori pe km i o populaie de cel puin 5.000 de locuitori sunt clasificate ca urbane). Pe acest considerent regiunile NUTS 3 se mpart n trei tipuri: regiuni predominant urbane cu o pondere a populaiei rurale mai mic de 20% din totalul populaiei, regiuni intermediare - cu o pondere a populaiei rurale ntre 20% i 50% din totalul populaiei; regiuni predominant rurale - cu o pondere a populaiei rurale de 50% sau mai mult din totalul populaiei.

    La nivelul regiunii de dezvoltare Sud-Vest Oltenia se poate remarca o pondere mai mare a populaiei n mediul rural 52% fa de 48% n mediul urban. Cea mai mare pondere a locuitorilor din mediul urban se gasete n judeul Dolj (54,1%), urmat de judeul Mehedini (48,8%), la polul opus aflndu-se judeul Olt cu o pondere de 40,8%. 3.2 Structura populaiei, categorii de mrime dup numrul de locuitori

    La 31 decembrie 2011, organizarea administrativ a regiunii era urmtoarea: 40 de orae i municipii (12,5% din cele la nivel naional) dintre care 11 sunt municipii, 408 comune (14,26% din cele la nivel naional), 2070 sate ( din care 121 aparin de orae sau municipii).Populaia regiunii este corelat cu numrul de judee fiind una din cele mai puin numeroase, devansnd din acest punct de vedere regiunea Vest. Documentul legislativ care reglementeaz reeaua de localiti din Romnia este legea 350/2001 privind Planul de Amenajare a teritoriului Naional (P.A.T.N.) seciunea a IV- a Reeaua de localiti. n conformitate cu prevederile acestei legi, reeaua naional de localiti este compus din localiti urbane i localiti rurale, ierarhizate pe ranguri de la 0 la V.

    Ulterior, n baza unor completri aduse legii 350/2001 reeaua de aezri a suferit modificri prin nfiinarea de noi orae i comune, desfiinarea, comasarea sau nfiinarea unor sate. La sfritul anului 2011, n comparaie cu anul 1999 anul de referin , n reeaua de aezri la nivel naional i regional au intervenit anumite schimbri. Asfel, la sfritul anului 2011 n Romnia existau 320 de orae, fa de 265 n 1999.

    La nivel administrativ mediul urban din Oltenia deine 12,5% din numrul total al oraelor. O parte dintre aceste orae sunt relativ noi pe harta mediului urban regional, astfel c trebuie examinate cu atenie direciile de dezvoltare necesare diversificrii sectoarelor economice, de cretere a capacitii industriale i a sectorului teriar, sectoare de activitate care genereaz cele mai ridicate venituri. Tab.3.2. Sistemul de localiti - date comparative la nivel regional/ naional, 2011

    Nivel teritorial Suprafa ( kmp) Orae si municipii

    Municipii Comune Sate

    Dolj 7.414 7 3 104 378

    Gorj 5.602 9 2 61 411

    Mehedini 4.933 5 2 61 344

    Olt 5.498 8 2 104 377

    Vlcea 5.765 11 2 78 560

    Sud Vest Oltenia 29.212 40 11 408 2.070

    Romnia 238.391 320 103 2.856 12.955 Sursa: Anuarul Statistic al Romniei, date 2011

  • 21

    Mediul urban al regiunii Oltenia este format din 40 de orae, distribuite astfel: Tab.3.3. Mediul urban

    Judeul Total

    unitti urbane

    din care: Entitti urbane nfiinate dup

    anul 1989, din care:

    Municipii Orae Municipii Orae

    Dolj 7 3 4 Bailesti, Calafat

    Bechet, Dabuleni

    Gorj 9 2 7 Motru Tismana, Turceni

    Mehedini 5 2 3 Orsova

    Olt 8 2 6 Caracal Potcoava

    Vlcea 11 2 9 Dragasani Babeni, Balcesti,

    Berbesti

    Total 40 11 29 6 8 Sursa: Anuarul Statistic al Romniei 2011

    Prin analiza datelor din tabelul de mai sus se observ c mediul urban din Oltenia este

    relativ tnr, cu opt localiti din 29 devenite orae dup anul 1989 i 6 devenite municipii dup aceeai dat. Aceast transformare recent a unor comuniti rurale datorit numrului ridicat de populaie, evideniaz nevoia unei analize atente a infrastructurii urbane i a potenialului de evoluie datorit modificrii statutului rezidenial. Caracterul general al fostelor comunitti rurale este determinat de predominanta activittilor agricole de gospodrii de subzistent, de un grad mare de ocupare n agricultur si de o structur ocupational limitat.

    Prin modificarea statutului rezidenial sunt necesare investiii n infrastructura urban, a conectrii noilor orae la reeaua urban a regiunii i creterea influenei economice a acestora asupra arealului rural nvecinat.

    Datele demografice atest c exist un numr de 20 de orae care au peste 10.000 de locuitori i despre care se poate spune c, apriori, au posibiliti de dezvoltare urban, n timp ce alte 20 de orae au sub 10.000 de locuitori, ce ntmpin dificulti de asigurare a nevoilor proprii, dar i de accesare a proiectelor actuale de dezvoltare urban. In ceea ce privete gradul de urbanizare, acesta a rmas constant n ultimii 10 de ani. Astfel, din datele provizorii ale Recensmantului din 2011, 48% din populaia stabil a Regiunii Sud-Vest Oltenia locuia in mediul urban , nivel uor mai ridicat dect cel din 2000 (45,34%). Totui n intervalul de timp 2000-2011 populaia urban din Regiune a sczut cu 19.830. Tab. 3.4. Evoluia populaiei oraelor in perioada 2002-2011

    Municipii/Orae Numr locuitori 2002

    Numr locuitori 2011 2011 vs 2002

    2011 vs 2002 (%)

    Orae cu peste 200.000 de locuitori

    Craiova 302.601 297.510 -5.091 -1,68%

    Orae cu peste 100.000 de locuitori

    Rmnicu Vlcea 107.726 110.697 2.971 2,72%

    Drobeta-Turnu Severin 104.557 105.232 675 0,64

  • 22

    Orae intre 50.000-100.000 de locuitori

    Trgu Jiu 96.641 96.737 96 0,09

    Slatina 78.815 76.736 -2.079 -2,63%

    Orae intre 20.000 - 50.000 de locuitori

    Caracal 34.625 34.431 -194 -0,56

    Motru 22.967 22.134 -833 -3,62

    Bal 21.271 20.632 -639 -3,00

    Orae intre 10.000 - 20.000 de locuitori

    Drgani 20.798 19.988 -810 -3,89

    Bileti 20.083 19.413 -670 -3,33

    Corabia 20.610 18.956 -1.654 -8,021

    Filiai 18.802 18.463 -339 -1,80

    Calafat 18.858 17.382 -1.476 -7,82

    Rovinari 12.509 13.384 875 6,99

    Dbuleni * 12.485

    Orova 12.965 12.373 -592 -4,56

    Scorniceti 12.679 12.228 -451 -3,55

    Drgneti-Olt 12.195 12.027 -168 -1,37

    Strehaia 11.846 11.438 -408 -3,44

    Bumbeti-Jiu 10.617 10.360 -257 -2,42

    Orae sub 10.000 de locuitori

    Bbeni * 9.877

    Trgu Crbuneti 8.699 8.856 157 1,80

    Turceni * 8.142

    Segarcea 8.066 8.080 14 0,173

    Climneti 8.605 8.704 99 1,15

    Tismana * 7.699

    Brezoi 6.859 6.907 48 0,69

    Horezu 6.807 6.661 -146 -2,14

    Vnju Mare 6.940 6.145 -795 -11,45

    Piatra-Olt 6.347 6.109 -238 -3,74

    Novaci 6.105 5.943 -162 -2,65

    Potcoava * 5.862

    Baia de Aram 5.648 5.701 53 0,93

    Blceti * 5.503

    Berbeti * 5.548

    icleni 5.205 5.148 -57 -1,09

    Bile Olneti 4.610 4.553 -57 -1,23

    Bechet * 3.850

    Ocnele Mari 3.563 3.505 -58 -1,62

    Bile Govora 2.868 2.882 14 0,48 Sursa: Recensmntul Populaiei i Locuinelor 2002, ASR

  • 23

    Sub aspect economic, exist orae care posed o structur economic polifuncional n special, municipiile reedin de jude, i orae cu o structur economic precar avem n vedere, cu deosebire, pe cele monoindustriale, acestea fiind i majoritare. Mediul economic anemic genereaz nu doar un nivel de trai sczut, dar i o migrare a populaiei ctre localitile cu capaciti de absorbie a forei de munc i ctre alte ri din Europa ori din lume. Fig. 3.1. Evoluia populaiei urbane n regiunea Sud-Vest Oltenia

    Sursa: Anuarul Statistic al Romniei, 2012

    Specificul general al mediului urban romnesc este uor atipic prin comparaie cu cel al

    rilor avansate. Modul n care comunitile urbane au aprut i s-au dezvoltat este diferit fa de cele occidentale. Majoritatea oraelor romneti sunt rezultatul dezvoltrii funciilor comerciale ale fostelor comuniti rurale. ntregul mediu urban romnesc este relativ nou prin raportare la o scal mondial, iar structura intern a multor orae, n special a celor cu un numr mai mic de populaie este nc dependent de activitile specifice unor comuniti rurale mai extinse (gradul de ocupare n agricultur). Astfel, aspectul majoritii oraelor este diferit de cel al rilor occidentale datorit caracterului monoindustrial al multor orae romneti. Importana unei dezvoltri continue a mediului urban sub toate aspectele este esenial pentru creterea ntregii zone sau regiuni datorit influenei pe care oraele o exercit asupra zonelor periurbane sau asupra mediului nconjurtor. Dezvoltarea unei regiuni este dependent, n acest caz, de capacitatea oraelor de a se transforma n veritabili vectori de dezvoltare.

    3.3 Observaii cu privire la mediul urban din judeele Olteniei Distribuia oraelor n regiune i n judeele componente ofer informaii relevante cu privire la oportunitile oferite populaiei din punct de vedere economic i social. Concentrarea anumitor activiti umane n anumite regiuni indic existena resurselor economice, naturale i umane care au contribuit la creterea avansului economic i diversificarea ariilor ocupaionale. De asemenea, distanele dintre orae indic i arealul nconjurtor influenat de acestea. O distan mai mare ntre orae indic o influen mai ridicat, n timp ce o densitate mai mare a oraelor indic o influen sczut asupra regiunilor periurbane.

    Evolutia populatiei urbane in Regiunea Sud-Vest Oltenia in perioada 2000-2011

    1.040.000

    1.060.000

    1.080.000

    1.100.000

    Populatie urbana 1.088.111 1.096.060 1.092.922 1.086.530 1.075.425 1.074.789 1.073.146 1.068.281

    2000 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011

  • 24

    Este dificil de estimat cu exactitate modul n care oraul influeneaz zonele nvecinate, dar odat ce un ora se nscrie pe un trend ascendent de dezvoltare, probabilitatea de apariie a unor noi orae n apropiere devine din ce n ce mai redus. Judeul Dolj. Se observ o distribuie n form de stea a reelei urbane. n centru se afl reedina judeului, Craiova, care este i cel mai important centru economic i social din regiune. Restul oraelor sunt destul de deprtate de reedina judeului, grupate n special n partea de sud a judeului, de-a lungul Dunrii, iar cele mai apropiate orae sunt reduse ca dimensiuni i au un profil predominant agricol. Tab 3.5 Populaia urban a judeului Dolj

    DOLJ 697.813

    Craiova 297.510

    Bileti 19.413

    Calafat 17.382

    Bechet 3.850

    Dbuleni 12.485

    Filiai 18.463

    Segarcea 8.080

    Fig 3.2 Harta Judetului Dolj

    Judeul Gorj. Este caracterizat printr-o grupare a oraelor spre partea de nord a judeului, n centrul cruia se afl reedina judeului Municipiul Tg. Jiu. Al doilea municipiu al judeului dar i nc trei orae au un caracter monoindustrial, rezultat din predominana sectoarelor minier i petrolier. Sistemul de aezri urbane al judeului Gorj este caracterizat de o distribuie echilibrat a acestuia n teritoriu. Acest sistem este de tip monocentric integrat cu uoare tendine de dezvoltare policentric. Sistemul urban este format din 2 municipii si 7 orae care acoper bine nordul, vestul i centrul teritoriului. Estul judeului este lipsit de centre urbane importante. Municipiul Trgu Jiu domin net sistemul de aezri al judeului, fiind un loc central spre care converg axele principale de comunicaie. Restul centrelor urbane, cu excepia municipiului Motru, sunt de dimensiuni mici i monofuncionale. Sistemul urban gorjean este unul de tip policentric, mono-direcionat, n care Motru poate prelua rolul de pol secundar i centru zonal de dezvoltare, dar dintre celelalte 7 orae nu se detaeaz nc niciunul. Prin poziia pe care o au n teritoriu, sunt favorizate Turceni, Novaci i Tismana.

    Zona de sud-est a judeului este dezavantajat n ceea ce privete accesul la servicii i funcii urbane. n aceast zon este necesar dezvoltarea unui nou centru urban. Acest aspect este subliniat i n PATN Seciunea IV, prin identificarea zonei nr. 6 pe teritoriul judeelor Gorj Dolj i Vlcea (50 de comune) (n aceast zon a fost declarat ora ntre timp, comuna Blceti din judeul Vlcea).

    Municipiul Trgu Jiu, reedin de jude, se afl din punct de vedere geografic plasat ntr-o poziie cheie, la limita zonei subcarpatice, n preajma accesului ctre defileul Jiului, principal punct de trecere i legtur ntre Oltenia i sud vestul Romniei pe de-o parte i Transilvania i nord-vestul rii pe de alt parte. n perspectiva drii in folosin a podului dublu rutier i feroviar de la Calafat Vidin, rolul strategic al oraului poate spori, prin deschiderea

  • 25

    unei viitoare axe ctre Sofia i sudul regiunii balcanice. Capitala gorjean se afl de asemenea plasat ntr-o poziie favorabil n sistemul de aezri regional, la intersecia a dou axe majore de comunicaie, aproximativ perpendiculare i la distane de 85-145km de o serie de centre i arii urbanizate cu peste 100.000 locuitori. Tab. 3.6 Populaia urban a judeului Gorj Fig. 3.3 Harta judeului Gorj

    Judeul Mehedini. Nu este caracterizat de o grupare a oraelor ntr-un anume areal, acestea fiind rspndite pe ntreaga suprafa a judeului. Municipiul Dr. Tr. Severin, reedina de jude, nu se afl n centrul sistemului de reele de drumuri i are o conectare slab cu celelalte centre urbane. n plus, acestea se afl la confluena cu celelalte judee fiind influenate de conexiunile economice i culturale cu acestea:Strehaia se afl n apropierea judeelor Dolj i Gorj, n apropierea puternicului centru industrial de la Turceni, Baia de Aram este apropiat de judeul Gorj, existnd o influen i interdependen cu localitile urbane apropiate, precum Tismana, Motru, Tg. Jiu, iar Orova se afl la confluena cu judeul Cara Severin, aproape de Bile Herculane, influenat de regiunea de dezvoltare Vest (care cuprinde judeele din Banat).

    Tab. 3.7 Populaia urban a judeului Mehedini Fig. 3.4 Harta judeului Mehedini

    MEHEDINI 288775

    Drobeta-Turnu Severin

    105232

    Orova 12373

    Baia de Aram 5701

    Strehaia 11438

    Vnju Mare 6145

    Judeul Olt. Are o distribuie liniar a centrelor urbane plasate n paralel de-a lungul a dou ci de comunicaie care fac legtura ntre vestul i estul rii. Cele mai multe dintre acestea (Bal, Slatina, Potcoava i Piatra Olt n apropierea acestei linii) se afl plasate de-a lungul drumului european E 70 ce face legtura ntre Timioara i Bucureti,

    GORJ 375147

    Trgu Jiu 96.737

    Motru 22.134

    Bumbeti-Jiu

    10.360

    Novaci 5.943

    Rovinari 13.384

    Trgu Crbuneti

    8.856

    Tismana 7.699

    Turceni 8.142

    icleni 5.148

  • 26

    cu trecere prin alte dou reedine de jude din Oltenia, Dr. Tr. Severin i Craiova. Tab. 3.8 Populaia urban a judeului Olt Fig. 3.5 Harta judeului Olt

    OLT 458380

    Slatina 76736

    Caracal 34431

    Bal 20632

    Corabia 18956

    Drgneti-Olt

    12027

    Piatra-Olt 6109

    Potcoava 5862

    Scorniceti 12228

    Judeul Vlcea. Are o structur asemntoare cu cea a judeului Gorj, avnd o densitate mai mare a centrelor urbane n nordul judeului, fiind bine conexate prin ci de comunicaie ntre ele. Se observ o grupare a acestora n interiorul judeului, existnd o distan destul de mare fa de localitile urbane din celelalte judee. Tab. 3.9 Populaia urban a judeului Vlcea Fig. 3.6 Harta judeului Vlcea

    VLCEA 404993

    Rmnicu Vlcea

    110697

    Drgani 19988

    Bbeni 9877

    Bile Govora 2882

    Bile Olneti 4553

    Blceti 5503

    Berbeti 5548

    Brezoi 6907

    Climneti 8704

    Horezu 6661

    Ocnele Mari 3505

    La nivelul ntregii regiuni se observ influena major a Municipiului Craiova, ilustrat

    de arealul nconjurtor destul de extins n care nu se afl orae relativ mari sau bine dezvoltate. Oraele din judeele Gorj i Vlcea sunt grupate spre nord, cele din Mehedini spre se gsesc spre est i nord. Singura excepie se observ n judeul Olt, unde mediul urban se afl aliniat de-a lungul cilor de comunicaie ce leag Craiova de Bucureti.

  • 27

    Privitor la influena municipiului Craiova observm c oraele care se afl la distane mai mici de 100 km se afl conectate economic cu acesta. Acesta este principalul element care trebuie luat n considerare i care necesit o analiz la nivelul ntregii regiuni n funcie de influena oraelor mari asupra mediului urban nconjurtor.

    3.4 Caracteristici ale oraelor din regiune (Infrastructura urban)

    Procesul de urbanizare nu a fost susinut si de dezvoltarea unei infrastructuri adecvate. Ca urmare i n prezent exist un dezechilibru cronic care genereaz mari probleme: accesul la reele de ap i canalizare, trafic greoi pe strzile oreneti, insuficiena spaiilor verzi, grad de poluare ridicat, insuficiena unitilor de cultur, de distracie i petrecerea timpului liber, de sport, zone cu locuine comune supra-aglomerate i cu accesul deficitar la servicii urbane. Teritoriu. Suprafaa intravilanului urban Suprafaa total a intravilanului celor 40 de localiti urbane era, n anul 2011, de aproape 42.145 hectare, nregistrnd o cretere de 13,52% fa de anul 2005. Aceasta cretere s-a datorat extinderii suprafeei intravilanului pentru unele orae. n cadrul judeelelor Regiunii cele mai mari suprafee intravilane le au: Craiova n Dolj 7043 ha (60%), Drobeta Tr. Severin n Mehedini -2384 ha (56%),Tg. Jiu n Gorj 3896 ha (43,24%), Slatina n Olt 2572 ha (36,38%), Rm. Vlcea n Vlcea 2000 ha (22,21%).

    Tabel nr.3.10 Suprafaa intravilan a municipiilor si oraelor, pe regiuni de dezvoltare i judee

    Regiuni de dezvoltare si judee

    Ani

    Anul 2005

    Anul 2006

    Anul 2007

    Anul 2008

    Anul 2009

    Anul 2010

    Anul 2011

    Unitati de masura

    Hectare Hectare Hectare Hectare Hectare Hectare Hectare

    TOTAL 366821 377925 390233 398745 409898 424626 435050

    Regiunea NORD-VEST 57855 63409 65191 65855 71952 71277 76874

    Regiunea CENTRU 60917 61834 64558 67007 67716 69720 71017

    Regiunea NORD-EST 51830 52351 53127 53430 54555 54981 55285

    Regiunea SUD-EST 40552 40772 40949 41203 43628 43728 45310

    Regiunea SUD-MUNTENIA 48490 49877 50599 52179 53428 55379 56233

    Regiunea BUCURESTI - ILFOV 27399 28343 33748 36733 34953 42714 42798

    Regiunea SUD-VEST OLTENIA 36445 38060 38435 38549 39395 41833 42145

    Dolj 11328 11409 11409 11409 11512 11512 11824

    Gorj 6102 7204 7579 7581 8052 9009 9009

    Mehedini 3852 3852 3852 3964 3964 4253 4253

    Olt 6612 7044 7044 7044 7044 7068 7068

    Vlcea 8551 8551 8551 8551 8823 9991 9991

    Regiunea VEST 43333 43279 43626 43789 44271 44994 45388

    Sursa: Institutul Naional de Statistica, baza de date TEMPO

    Calitatea vieii n mediul urban este determinat de calitatea aerului, nivelul de zgomot,

    gestionarea deeurilor de orice natur, situaia spaiilor verzi i a zonelor de agrement, calitatea serviciilor (de toate tipurile) oferite populaiei.

  • 28

    Calitatea vieii este o component esenial n dezvoltarea socio-economic a regiunii. Pentru locuitorii oraelor i municipiilor, adic pentru peste 48% din populaia Olteniei, calitatea vieii este strict condiionat de calitatea serviciilor de gospodrie comunal i a mediului n care triesc. n structura serviciilor de gospodrie comunal sunt incluse: alimentarea cu energie electric i gaze; captarea i distribuia apei potabile; canalizarea i epurarea apelor uzate i meteorice; producia i distribuia energiei termice pentru nclzire i ap cald; ntreinerea strzilor, spaiilor verzi i obiectivelor din domeniul public; transportul local public, administrarea, ntreinerea i repararea fondului locativ de stat; colectarea, transportul, depozitarea i eliminarea definitiv a deeurilor menajere.

    Invmnt. n anul 2010, n oraele din regiunea Sud-Vest Oltenia existau un numr de 96 de gradinie, n care erau inscrii 33.620 copii. Analiznd situaia la nivelul celor 8 regiuni, se poate constata c n Oltenia s-a nregistrat cea mai accentuat scdere a numrului de gradinie (-75%) comparativ cu anul 1992.

    Tabel nr. 3.11 nvmnt precolar

    nvmnt

    precolar

    Grdinie (numr) Copii nscrii (numr) Personal didactic (numr)

    1992 2010 Dinamica 1992 2010 Dinamica 1992 2010 Dinamica

    Nord-Est 469 172 -63% 59,473 53,7 -10% 3,43 3,099 -10%

    Sud-Est 425 180 -58% 50,834 45,124 -11% 2,673 2,591 -3%

    Sud 414 136 -67% 43,085 40,358 -6% 2,267 2,28 1%

    Sud-Vest 379 96 -75% 33,831 33,62 -1% 1,873 1,987 6%

    Vest 430 119 -72% 37,364 34,325 -8% 2,037 1,974 -3%

    Nord-Vest 489 196 -60% 56,391 51,574 -9% 3,39 3,488 3%

    Centru 536 243 -55% 61,017 52,943 -13% 3,475 3,365 -3%

    Bucuresti-Ilfov

    238 227 -5% 32,739 52,482 60% 2,397 3,249 36%

    ROMNIA 3,38 1,369 -59% 374,734 364,126 -3% 21,542 22,03 2%

    Sursa: SNDR, date prelucrate de la INS

    Aproximativ 66% din populaia colar din regiune se afl n mediul urban. Din cele 744 de uniti care au funcionat n anul colar/universitar 2011/2012, la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud - Vest Oltenia, 328 de uniti sunt n mediul urban i 416 n mediul rural. n ceea ce privete unitile colare n funcie de mediile de reziden se observ ponderea mai ridicat a unitilor de nvmnt n mediul urban n ceea ce privete nvmntul precolar, liceal i postliceal i de maitri. n cazul nvmntului primar i gimnazial este o pondere mult mai mare a unitilor de nvmnt din mediul rural fa de mediul urban. n regiunea Oltenia funcioneaz un numr de 3 universiti de stat (2 n Craiova Universitatea din Craiova i Universitatea de Medicin i Farmacie i una n Trgu Jiu Universitatea de Stat Constantin Brancui).

    Cultura. n anul 2011, n Regiunea de Dezvoltare Sud - Vest Oltenia, au funcionat, 6 cinematografe i instalaii cinematografice, 13 instituii de spectacol i 73 muzee. Analiznd situaia celor 8 regiuni de dezvoltare n mediul urban, se remarc faptul c regiunea Sud-Vest Oltenia a nregistrat cele mai mari creteri att n ceea ce privete numrul de instituii, ct i al spectatorilor. Aceast cretere se datoreaz apariiei a dou noi instituii n Rmnicu Vlcea i a uneia n Slatina.

  • 29

    Tabel nr. 3.12 Instituii de spectacole i concerte n mediul urban pe regiuni

    Cultur

    Instituii de spectacole i concerte (nr)

    Spectatori (nr) Biblioteci (nr)

    1995 2010 Dinamica 2005 2010 Dinamica 1995 2010 Dinamica

    Nord-Est 14 15 7% 266,051 373,226 40% 728 613 -16%

    Sud-Est 14 15 7% 291,345 448,913 54% 577 484 -16%

    Sud 12 14 17% 149,24 186,776 25% 585 525 -10%

    Sud-Vest 10 13 30% 251,868 512,8 104% 379 370 -2%

    Vest 15 16 7% 273,756 249,802 -9% 602 414 -31%

    Nord-Vest 23 25 9% 951,293 663,519 -30% 667 581 -13%

    Centru 23 27 17% 698,213 680,046 -3% 726 552 -24%

    Bucureti-Ilfov

    28 33 18% 1,163,930 1,387,678 19% 395 440 11%

    ROMNIA 139 158 14% 4,045,696 4,502,760 11% 4,659 3,979 -15%

    Sursa: SNDR, date prelucrate de la INS

    Sntate.n anul 2011, la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, reeaua sanitar din mediul urban a funcionat n principal n 33 de spitale, 578 cabinete medicale de familie, 1145 cabinete medicale de specialitate,751 cabinete stomatologice , 27 ambulatorii de spital i 6 ambulatorii de specialitate. Fondul de locuine. Din numrul total al Locuinelor, la sfritul anului 2011, 42% se aflau n mediul urban, iar restul de 58% n mediul rural. Cea mai mare pondere a Locuinelor n mediul rural o deine judeul Olt, iar cea mai mic judeul Dolj, pe cnd n mediul urban, judeul Dolj a nregistrat cea mai mare pondere a Locuinelor.

    mbuntirea calitii vieii pentru locuitorii oraelor este o problem de adaptare a politicilor de dezvoltare urban la realitile demografice i economice ale momentului i pregtirea pentru evoluii viitoare. n acest sens, administraiile locale au n vedere factorii:

    spaiali urbanistici (terenuri disponibile, calitatea fondului construit, infrastructura de transport urban, infrastructura edilitar (ap, canal, electricitate, gaz, telefonie, teletransmisie date i TV), spaii publice;

    de mediu i via spaii verzi, spaii de agrement, monumente istorice, cultur, nvmntul universitar, structuri de cazare;

    economici bugetul local, atragerea de finanri externe, managementul public, strategia de dezvoltare local;

    sociali incluziunea si coeziunea social, spiritul comunitar; La nivelul localitilor urbane din Regiune au fost identificai principalii factori care determin dezvoltarea viitoare: a. Zonificarea oraelor din Regiune dup criterii morfologice i dup criterii legate de tipologie, peisaj, atmosfer, densitate.

    Oraele din Regiune au zone morfologice delimitate confuz ntre ele, neomogene, cu o gradare natural de la nucleul central dens la casele individuale cu grdin, un amestec de cartiere de locuine colective supra-aglomerate, zone de case semi-urbanizate, ntinse suprafee industriale (de multe ori abandonate sau degradate). Dei o mare parte a ansamblurilor de locuine colective au la baz viziunea unui ora verde, ele apar ca insule

  • 30

    supra-aglomerate, ale cror interspaii pierd caracterul verde i sunt invadate de maini, construcii i deeuri. O caracteristic specific este vecintatea ntre zone rezideniale de densiti foarte diferite (ansambluri de blocuri P+4, P+10 i case unifamiliale cu nivel redus de nlime), lipsa unor structuri de densitate medie ducnd la rupturi de scar. b. Activiti economice. n spaiul urban activitile cu caracter industrial i cvasi-industrial dein o pondere semnificativ. n multe cazuri profilul activitii, situaia economic, starea cldirilor le fac incompatibile cu contextul urban n care sunt locate. Industriile peri-centrale reprezint rezerve importante de teren pentru dezvoltarea n viitor a unor poli de comer i servicii. n acelai timp, suprafeele largi industriale de la periferie, nu sunt utilizate eficient, oferind prin spaii i infrastructura existent, posibiliti de relocare pentru industriile peri-centrale sau pentru cele noi. c. Teme i relaii cu cadrul peisager. Elementul natural principal al unor orae din Regiune sunt cursurile de ap Dunrea, Oltul, Jiul, Olteul, Motru, Olneti. Acesta au determinat istoric configuraia oraelor din vecintatea imediat i a spaiilor verzi. n cea mai mare parte potenialul prezenei acestor ape nu este valorificat, iar amenajrile de protecie sunt nvechite i insuficiente. Deficitul de spaii verzi publice este evident n toate judeele Regiunii exceptnd Doljul care are cea mai mare suprafa verde pentru un locuitor. Existena suprafeelor mpdurite la marginea celor mai multe orae creeaz potenialul dezvoltrii unor trasee de agrement pietonale i pentru biciclete. d. Elementele perturbatoare ale vieii urbane sunt date de numrul mare de automobile care genereaz o parte important a poluanilor, lipsa locurilor de parcare pentru automobile, fragmentarea cadrului natural i estetic de construcii care nu se integreaz n ansamblul arhitectonic local, existena unei infrastructuri rutiere caracteristice spaiului rural, deficit de servicii de distribuie a apei, a canalizrii, salubrizrii att pentru locuine ct i pentru spaiile de utilitate public i transport n comun. e. Traficul urban se deruleaz din ce n ce mai greoi datorit creterii numrului de automobile care utilizeaz aceeai infrastructur, chiar modernizat, dar construit de mai muli zeci de ani. n principal, n oraele mari ale Regiunii traficul se poate bloca n cel mult 10 20 ani. Cele mai multe orae sunt situate pe ci rutiere naionale sau judeene, nu au centuri ocolitoare, astfel c tranzitul se desfoar cu dificultate. Tendina autoritilor locale de a fluidiza traficul prin crearea de sensuri unice este un paleativ care nu rezolv problema de fond. f. Tendine de dezvoltare. n anii ce vor urma tendina de cretere a populaiei urbane se va accentua. Aceasta va crea probleme locative, de transport urban, de poluare, de insuficien a serviciilor urbane, inclusiv a celor sociale. Corelarea dezvoltrii urbane cu necesarul de locuine, utiliti, servicii sociale necesit elaborarea/actualizarea unui plan de dezvoltare urban pentru fiecare ora al Regiunii. Extinderea tentacular a oraelor de-a lungul arterelor principale de acces este o principal ameninare care conduce la disoluia formei urbane i la fragmentarea cadrului natural. O disfuncionalitate major este reprezentat de divizarea oraelor prin crearea de cartiere satelit i conexiunile deficitare ale acestora cu serviciile de distribuie a utilitilor, cu zonele n care sunt plasate unitile sanitare i de nvmnt, ceea ce duce la o funcionare defectuoas a traficului i la izolarea unor areale.

  • 31

    3.5 Influena oraelor, inclusiv a celor sub 10 000 de locuitori asupra localitilor rurale nvecinate

    Influena oraelor asupra zonelor nconjurtoare este dependent de mai muli factori precum: structura intern, structura educaional, unitile medicale, reeaua de transport, infrastructura urban, diversificarea ocupaiilor, oportunitile economice oferite populaiei, dinamica dezvoltrii etc.

    Comunitile urbane din Oltenia au dimensiuni reduse i sunt plasate pe orbita oraelor reedin de jude care au o influen destul de ridicat asupra localitilor nvecinate fie ele urbane i rurale. Influena oraelor asupra zonelor rurale nvecinate este dependent de numrul factorilor existeni. De asemenea, poate exista o influen segmentat asupra comunelor i satelor, datorat predominanei unuia sau altuia dintre aceti factori. De exemplu, poate exista o influen economic, fr a exista i o influen educaional sau a sistemului de sntate, asigurate de alt ora. Din acest punct de vedere se constat o complexitate sporit a conexiunilor dintre orae i a influenelor exercitate de acestea, o zon format din mai multe comuniti rurale aflndu-se sub influena mai multor centre urbane. Funciile urbane sunt destinate nu doar satisfacerii necesitilor fiecrui ora dar i a nevoilor din zonele rurale nvecinate. Amplitudinea acestora este un factor determinant al distanei pn la care un ora i manifest influena.

    n literatura destinat analizei i msurrii acestei influene sunt luate n calcul populaia fiecrui ora i distana dintre acestea. Relaia teoretic utilizat pentru msurarea relativ a zonelor de influen este cea a lui Reilly-Converse: DB= DAB/1+PA/PB. Rezultatele obinute prin aceast metod pot fi modificate n funcie de anumite caracteristici: relief, ocupaiile preponderente ale populaiei din zonele rurale adiacente oraelor, a cilor de comunicaie degradate etc. (ANEXA 3.1: Influena oraelor din fiecare jude)

    Cea mai puternic zon de influen aparine municipiului Craiova, a crei influen se extinde n fiecare jude. n raport cu acest ora, cea mai extins zon de influen aparine municipiului Rm. Vlcea cu 32,6 km, iar cea mai mic zon de influen aparine municipiului Slatina cu 10,8 km. Menionm c spre estul rii influena municipiului Craiova se suprapune cu cea a capitalei rii, municipiul Bucureti. Zona de influen a Craiovei n raport cu Bucuretiul este de aproximativ 32 km. n funcie de zonele de influen oraele Olteniei se mpart n trei categorii: cele cu influen major asupra zonelor nvecinate, categorie n care intr reedinele de jude, cele cu influen medie care sunt municipii sau orae ndeprtate de reedinele de jude i au mai mult de 15 000 de locuitori, urmate de cele cu o influen redus. Dei calculul efectuat este teoretic, se observ c asupra oraelor cu influene medii i reduse se exercit influena reedinelor de jude dar i a oraelor mari nvecinate din celelalte judee, ceea ce le plaseaz pe orbita acestora. Suprapunerea influenelor oraelor mari asupra oraelor medii i mici face ca dezvoltarea funciilor specifice oraelor moderne s aib de suferit. Sectoarele de activitate economic, ce extind influena oraelor asupra localitilor adiacente, sunt inhibate de oraele mari din vecintate, iar serviciile urbane vor fi dimensionate doar la necesitile proprii. Dezvoltarea prin cretere intern este afectat din acest punct de vedere crescnd importana economic a reedinelor de jude.

  • 32

    3.6 Structuri parteneriale n prezent, n Regiunea Sud-Vest Oltenia funcioneaz mai multe structuri parteneriale,

    dintre care amintim: 3.6.1. Asociaii de Dezvoltare Intercomunitar (ADI) Asociaiile de Dezvoltare Intercomunitar sunt structuri de cooperare cu personalitate

    juridic, de drept privat, nfiinate, n condiiile legii, de ctre unitile administrativ-teritoriale pentru realizarea n comun a unor proiecte pentru dezvoltare de interes zonal sau regional ori furnizarea n comun a unor servicii publice (Legea administraiei publice locale nr. 215/2001).

    n ultimii ani au fost nfiinate la nivelul Regiunii Sud-Vest Oltenia mai multe asociaii de dezvoltare intercomunitar, n principal cu scopul de a accesa fonduri europene pentru investiii (Anexa 3.2- Asociaiile de Dezvoltare Intercomunitar (ADI), n regiunea Oltenia)

    3.6.2 Grupuri de aciune local (GAL)

    n Romnia GAL-urile au nceput s fie formate n anul 2009 prin intermediul Axei 4 Leader din cadrul PNDR 2007 2013. Abordarea Leader de jos n sus, reprezint o modalitate ce permite actorilor locali determinarea nevoilor zonei din care provin i contribuirea la dezvoltarea teritorial din punct de vedere economic, demografic, educaional, cultural etc. prin intermediul unei strategii de dezvoltare elaborat i implementat local.

    Leader a fost lansat cu scopul de a ameliora potenialul de dezvoltare a zonelor rurale, prin exploatarea iniiativelor i competenelor locale, prin promovarea dobndirii de cunotine privind dezvoltarea local integrat i prin rspndirea acestor cunotine n alte zone rurale. Construcia de parteneriate la nivel local, cunoscute sub denumirea de grupuri de aciune local (GAL) este o trstur original i important a abordrii Leader.

    Grupurile de Aciune Local sunt entiti ce reprezint parteneriate public private, constituite din reprezentani ai sectorului public, privat i civil, desemnai dintr-un teritoriu rural omogen, care trebuie s ndeplineasc o serie de cerine privind componena, teritoriul acoperit i care implementeaz o strategie integrat pentru dezv