odihna 2013

download odihna 2013

of 8

Transcript of odihna 2013

  • 8/18/2019 odihna 2013

    1/8

    Timpul de odihnă (art. 107-127)

    1. Noţiunea şi tipurile TO2. Tipurile de Concedii. Rechemarea din concediu

    A) Concedii anualeB) Concedii suplimentare

    C) Concedii neplătiteD) Concedii sociale

    1. Noţiunea, caracteristica şi formele (tipurile) TO

    Prin timp de odihnă se înţelege durata de timp, consacrată legal, do edit!tiinţi"ic, necesară pentru recuperarea energiei "i#ice !i intelectuale, necesarărecuperarea energiei "i#ice !i intelectuale "olosite în procesul muncii !i pt satis"acne oilor sociale !i cultural educati e.

    $on"orm $% a em următoarele tipuri ale timpului de odihnă&1) Pauza de masă şi repausul zilnic (art 107)Pau#a de masă se acordă de regulă după e'pirarea a ore de muncă. urata pau#ei de

    masă este de minim *0 de minute. $a regulă pau#ele de masă nu se includ în timpul de muncă,însă se or include dacă aceasta este pre ă#ută de $ontractul colecti sau de regulamentul intern

    urata pau#ei pentru masă se sta+ile!te prin regulamentulde ordine interioară a unităţii, cu respectarea următoarelor condiţii& - în ca#ul duratei #ilnice a timpului de muncă de -10 ore - la mi locul programului - în ca#ul duratei #ilnice a timpului de muncă de 12 ore - după "iecare ore de muncă - în ca#ul duratei #ilnice a timpului de muncă mai mică de ore - la deci#ia unităţii. /. . Pau#ele pentru odihnă !i re"acere a capacităţii de muncă, condiţionate de tehnologiade producţie !i sau de condiţiile climaterice ne"a ora+ile, se sta+ilesc cu o durată de cel puţin 1minute la "iecare 2 ore, în încăperi speciale, amena ate de către anga ator .

    a unităţile cu "lu' continuu, anga atorul este o+ligat să asigure salariaţilor condiţii pentruluarea mesei în timpul ser iciului la locul de muncă.

    3epausul #ilnic, este perioada cuprinsă între s"îr!itul programului de muncă într-o #i !iînceputul programului de muncă în #iua imediat următoare !i care nu poate "i mai mică decîtdurata du+lă a timpului de muncă #ilnic.

    2) Pauzele pt alimentarea copilului (art. 108) 1) 4nuia dintre părinţii (tutorelui, curatorului) care au copii în îrstă de pînă la * ani i se

    acordă, pe l5ngă pau#a de masă, pau#e suplimentare pentru alimentarea copilului.2) Pau#ele suplimentare or a ea o "rec enţă de cel puţin o dată la "iecare * ore, "iecar pau#ă a 5nd o durată de minimum *0 de minute. Pentru unul dintre părinţii (tutorele, curatorucare au 2 sau mai mulţi copii în 5rstă de p5nă la * ani, durata pau#ei nu poate "i mai mică de oră.

    6pre deose+ire de pau#a de masă pau#ele pentru alimentarea copilului se includ în timpulde muncă !i se plătesc reie!indu-se din salariul mediu.

    4nuia dintre părinţi (tutorelui, curatorului) care educă un copil in alid i se a acordasuplimentar, în +a#a unei cereri scrise, o #i li+eră pe lună, cu menţinerea salariului mediu dincontul anga atorului.

    3) Repausul săptămânal (art. 109 110)upă cum s-a menţionat de a săptăm5na de muncă ca regulă este "ormată din #ile d

    muncă, urmată de un repaus de 2 #ile. 3epausul săptăm5nal se acordă timp de 2 #ile consecuti ede regulă s5m+ăta !i duminica.

  • 8/18/2019 odihna 2013

    2/8

    8'cepţiia) 9nsă în ca#ul în care un repaus simultan pentru întregul personal al unităţii în #ilele de

    s5m+ătă !i duminică ar pre udicia interesul pu+lic sau ar compromite "uncţionarea normală unităţii, repausul săptăm5nal poate "i acordat !i în alte #ile, sta+ilite prin contractul colecti dmuncă sau prin regulamentul intern al unităţii, cu condiţia ca una din #ilele li+ere să "ieduminica.

    +) 9n unităţile în care, datorită speci"icului muncii, nu se poate acorda repausul săptăm5naîn #iua de duminică, salariaţii or +ene"icia de două #ile li+ere în cursul săptăm5nii. Pt acestcategorii de salariaţi prin $ontractul colecti de muncă sau prin regulamentul intern al unităţiisau $:% se sta+ile!te un spor la salariu.

    - urata repausului săptăm5nal neîntrerupt în orice ca# nu tre+uie să "ie mai mică de 2de ore, cu e'cepţia ca#urilor c5nd săptăm5na de muncă este de #ile.

    !) "unca #n zilelele de repaus%unca în #ilele de repaus este inter#isă.8'cepţii& atragerea salariaţilor la muncă în #ilele de repaus se admite în ca#ul muncii

    suplimentare pre ă#ute la art.10 alin.(2) !i (*).a) /u se admite atragerea la muncă în #ilele de repaus&- a salariaţilor în îrstă de pînă la 1; ani,- a "emeilor gra ide,- a "emeilor a"late în concediul postnatal.( ) :n ali#ii de gradul : !i ::, unul dintre părinţii (tutorele, curatorul) care au copii în îrstă

    de pînă la ani sau copii in ali#i, persoanele care îm+ină concediile pentru îngri irea copilul pre ă#ute la art.12 !i 127 alin.(2) cu acti itatea de muncă !i salariaţii care îngri esc de umem+ru al "amiliei +olna , în +a#a certi"icatului medical, pot presta munca în #ilele de repaunumai cu acordul lor scris. Totodată, anga atorul este o+ligat să in"orme#e în scris salariaţmenţionaţi despre dreptul lor de a re"u#a munca în #ilele de repaus.

    $) %ilele de săr&ătoare nelucrătoare(art. 111)

    (1) 9n 3epu+lica %oldo a, #ile de săr+ătoare nelucrătoare, cu plata salariului mediu(pentru salariaţii care sunt remuneraţi în acord sau pe unitate de timp), sunt&Pt #ilele de săr+ătoare nelucrătoare salariaţii +ene"icia#ă de salariul mediu, însă dacă #ilel

    de săr+ătoare nelucrătoare coincid cu #ilele de repaus săptăm5nal, salariul mediu pentru acest#ile nu se menţine.

    9n scopul utili#ării optime de către salariaţi a #ilelor de repaus !i de săr+ătoarenelucrătoare,

  • 8/18/2019 odihna 2013

    3/8

    2. Tipurile de Concedii. Rechemarea din concediu

    A) Concedii anualereptul la concediu de odihnă anual plătit este un drept "undamental al salariaţilor. =ri

    înţelegere prin care se renunţă, total sau parţial, la acest drept este nulă.. Durata - minimă de 2; de #ile calendaristice, cu e'cepţia #ilelor de săr+ătoare

    nelucrătoare.(2) Pentru salariaţii din unele ramuri ale economiei naţionale (în ăţăm5nt, ocrotireasănătăţii, ser iciul pu+lic etc.), prin lege organică, se poate sta+ili o altă durată a concediului dodihnă anual (calculată în #ile calendaristice).

    > 8'. Articolul 2 (1) $adrele didactice ale instituţiilor de în ăţăm5nt +ene"icia#ă anual,la s"5r!itul anului !colar, de un concediu de odihnă plătit cu durata de&

    a) 2 de #ile calendaristice ? pentru cadrele didactice din instituţiile de în ăţăm5ntsuperior, din colegii, licee, gimna#ii !i !coli de cultură generală de toate tipurile

    +) 2 de #ile calendaristice ? pentru cadrele didactice din instituţiile pre!colare de toatetipurile

    c) 2; de #ile calendaristice ? pentru cadrele didactice din instituţiile e'tra!colare !i din!colile sporti e pentru copii.

    > 8'& e!e cu pri"ire la #uncţia pu$lică şi statutul #uncţionarului pu$lic Articolul !".$oncediul "uncţionarului pu+lic

    a) durată de * de #ile calendaristice, "ără a se lua în calcul #ilele de săr+ătoarenelucrătoare.

    +) 9n ca#ul în care echimea în ser iciul pu+lic depă!e!te , 10 !i 1 ani, concediude odihnă anual plătit se măre!te cu *, !i, respecti , 7 #ile calendaristice.

    > 8'& e!e cu pri"ire la %rocuratură art #$. $oncediul(1) Procurorul are dreptul la un concediu anual plătit de *0 de #ile lucrătoare.(2) 9n ca#ul în care procurorul are o echime în muncă în "uncţia de procuror de p5nă la

    ani, concediul se măre!te cu 2 #ile lucrătoare, de la la 10 ani ? cu #ile, de la 10 la 1 ani ? c10 #ile, de peste 1 ani ? cu 1 #ile lucrătoare.

    Articolul 11#. :ndemni#aţia de concediu1) Pentru perioada concediului de odihnă anual, salariatul +ene"icia#ă de o indemni#aţie d

    concediu care nu poate "i mai mică dec5t aloarea salariului mediu lunar pentru perioadarespecti ă.

    2) :ndemni#aţia de concediu se plăte!te de către anga ator cu cel puţin * #ile calendaristicînainte de plecarea salariatului în concediu.

    ( ) 9n ca# de deces al salariatului, indemni#aţia ce i se cu ine, inclusi pentru concediilne"olosite, se plăte!te integral soţului (soţiei), copiilor ma ori sau părinţilor de"unctului, iar îlipsa acestora ? altor mo!tenitori, în con"ormitate cu legislaţia în igoare.

    'rticolul 11$. Modul de acordare a concediului de odihnă anual@cordarea concediului anual de odihnă se "ace în +a#a ordinului anga atorului. 6alariatu

    tre+uie să "ie pre enit, în "ormă scrisă, despre data începerii concediului cu cel puţin 2 săptămînînainte.

    1) $oncediul de odihnă pentru primul an de muncă se acordă salariaţilor după e'pirarea a luni de muncă la unitatea respecti ă.

    2) 9nainte de e'pirarea a luni de muncă la unitate, concediul de odihnă pentru primul an

    de muncă se acordă, în +a#a unei cereri scrise, următoarelor categorii de salariaţi&a) "emeilor ? înainte de concediul de maternitate sau imediat după el +) salariaţilor în 5rstă de p5nă la 1; anic) altor salariaţi, con"orm legislaţiei în igoare.

  • 8/18/2019 odihna 2013

    4/8

  • 8/18/2019 odihna 2013

    5/8

    (ocuparea unei "uncţii electi e) sau încetare a contractului indi idual de muncă, salariatul ardreptul la compensarea tuturor concediilor de odihnă anuale ne"olosite.

    (2) 9n +a#a unei cereri scrise, salariatul poate "olosi concediul de odihnă anual pentru un ade muncă, cu suspendarea sau încetarea ulterioară a contractului indi idual de muncă, primindcompensaţia pentru celelalte concedii ne"olosite.

    (*) 9n perioada ala+ilităţii contractului indi idual de muncă, concediile ne"olosite pot

    alipite la concediul de odihnă anual sau pot "i "olosite aparte (în întregime sau "racţionatcon"orm art.11 alin.( )) de către salariat în perioadele sta+ilite prin acordul scris al părţilor.

    Articolul 122. 3echemarea din concediu3echemarea din concediu - constituie una din cau#ele întreruperii concediului, prin

    ordinul anga atorului, numai cu acordul scris al salariatului !i numai pentru situaţii de ser icinepre ă#ute, care "ac necesară pre#enţa acestuia în unitate. 9n acest ca#, salariatul nu restituiindemni#aţia pentru #ilele de concediu ne"olosite.

    2) 9n ca# de rechemare, salariatul tre+uie să "olosească restul #ilelor din concediul deodihnă după ce a încetat situaţia respecti ă sau la o altă dată sta+ilită prin acordul părţilor încadrul aceluia!i an calendaristic sau anul următor dacă este imposi+il în acest an.. acă restul#ilelor din concediul de odihnă nu au "ost "olosite din oricare moti e în cadrul aceluia!i ancalendaristic, salariatul este în drept să le "olosească pe parcursul următorului an calendaristic.

    3omînia - 9n acest ca# anga atorul are o+ligatia de a suporta toate cheltuielile salariatuui si a"amiliei sale, necesare în ederea re enirii la locul de munca, precum si e entualele pre udicsu"erite de acesta ca urmare a întreruperii concediului de odihna

    B) Concedii suplimentare (art.121)1) cel puţin #ile calendaristice. - 6alariaţii care lucrea#ă în condiţii ătămătoare,

    ne ă#ătorii !i tinerii în îrstă de pînă la 1; ani2) Pentru salariaţii care lucrea#ă în condiţii ătămătoare, durata concretă a concediului deodihnă anual suplimentar plătit este sta+ilită prin contractul colecti de muncă, în +a#anomenclatorului respecti apro+at de

  • 8/18/2019 odihna 2013

    6/8

    ' *RN + OT-R R* Nr. !"/ din 2*.0 .2007 pentru apro+area 3egulamentului cu pri ire la acordarea unor garanţii!i compensaţii salariaţilor care îm+ină munca cu studiile

    a) pînă la 1 #ile calendaristice.- 6alariaţii înscri!i la e'amenul de admitere îninstituţiile de în ăţămînt superior !i mediu de specialitate +ene"icia#ă de un concediu neplătit, c

    o durată de pînă la 1 #ile calendaristice. 6alariaţilor care î!i "ac studiile în instituţiile de în ăţămînt superior !i mediu despecialitate li se acordă concedii suplimentare plătite (păstrîndu-li-se 7 C din salariul mediu lalocul de muncă de +a#ă)&

    a) pentru sesiunea de reper, e'ecutarea lucrărilor de la+orator !i susţinerea coloc iilor !ie'amenelor - pînă la *0 de #ile calendaristice anual

    +) în perioada susţinerii e'amenelor de licenţă sau e'amenelor de a+sol ire - pînă la *0de #ile calendaristice

    c) pentru ela+orarea !i susţinerea proiectului (te#ei) de licenţă, te#ei de master saulucrării (proiectului) de diplomă - pînă la B0 de #ile calendaristice

    masterat pînă la * de #ile calendaristice, 6alariaţii care î!i "ac studiile în în ăţămîntul postuni ersitar speciali#at(masterat) +ene"icia#ă anual, în timpul studiilor, de un concediusuplimentar, păstrîndu-li-se 7 C din salariul mediu la locul de muncă de +a#ă.

    pînă la B0 de #ile calendaristice Pentru pregătirea !i susţinerea te#ei de master persoanelerespecti e +ene"icia#ă de un concediu suplimentar plătit, cu o durată de pînă la B0 de #ilcalendaristice, păstrîndu-li-se 7 C din salariul mediu la locul de muncă de +a#ă.

    #) Art "$$. $oncediul de lungă durată al cadrelor didactice !i al cadrelor din organi#aţiiledin s"era !tiinţei !i ino ării

    (1) $adrelor didactice din instituţiile de în ăţămînt li se acordă, nu mai rar decît o dată la10 ani de acti itate pedagogică, un concediu cu durata de pînă la un an, în modul !i în condiţiileinclusi cele de plată, sta+ilite de "ondatorul !i sau statutul instituţiei respecti e.

    (2) $adrelor !tiinţi"ice din organi#aţiile din s"era !tiinţei !i ino ării li se acordă, în modul !iîn condiţiile sta+ilite de statutul organi#aţiei respecti e&

    a) un concediu plătit cu durata de pînă la luni, nu mai rar decît o dată la 10 ani deacti itate !tiinţi"ică, pentru "inali#area unor tratate, studii incluse în programele de cercetare alorgani#aţiilor din s"era !tiinţei !i ino ării, cu apro+area consiliului !tiinţi"ic al organi#aţiei

    +) un concediu plătit cu durata de pînă la un an, o singură dată, pentru redactarea te#ei dedoctor ha+ilitat, cu apro+area consiliului !tiinţi"ic al organi#aţiei.

    &) ' nr. 1 B din 1 .12.200 pri ind modul de acordare !i plată a concediului suplimentar punele categorii de persoane - concediului suplimentar de 1 #ile calendaristice cu păstrareasalariului persoanelor, care s-au îm+olnă it !i au su"erit de +oala actinică cau#ată de a aria de [email protected]. $erno+îl, in ali#ilor a căror in aliditate e în legătură cau#ală cu catastro"a de la $erno+îl

    Plata pentru concediul suplimentar se sta+ile!te de către anga ator pe +a#a cererii depusde către +ene"iciar, cu condiţia pre#entării documentelor necesare.

    a cerere urmea#ă a "i ane'ate, în mod o+ligatoriu, următoarele documente în copie&- +uletinul de identitate, care con"irmă cetăţenia 3epu+licii %oldo a- legitimaţia de participare la lichidarea consecinţelor a ariei de la $erno+îl- certi"icatul eli+erat de $onsiliul repu+lican de e'perti#ă medicală a italităţii ce

    con"irmă că sta+ilirea in alidităţii este cau#ată de a aria de la $erno+îl

    - legitimaţia de cola+orator al su+di i#iunilor de risc deose+it.$ererea, împreună cu documentele menţionate mai sus, se depune la locul de muncă pînăla *1 decem+rie al anului respecti .

  • 8/18/2019 odihna 2013

    7/8

    0se intocme!te dosar, 6olicitantul a depune la $asa teritorială de asigurări sociale de la locul detrai cererea pri ind plata pentru concediul suplimentar, certi"icatul cu suma "i'ată pentru plată !icopia ordinului de acordare a concediului suplimentar. $/@6 teritoriala transmite la $/@6naţională dosarul respecti ,

    0$asa /aţională de @sigurări 6ociale întocme!te, în +a#a demersurilor, comanda de plată!i trans"eră +ene"iciarului, prin intermediul 6.@. D anca de 8conomiiE, sumele necesare pent

    achitarea plăţilor pentru concediul suplimentar,B)

  • 8/18/2019 odihna 2013

    8/8

    nstrucţiunii pri3ind modul de eli erare a certificatului de concediu medical nr. !% din2!.$/.2$$/

    Articolul 12!. Concediul de maternitate !iConcediul parâial plătit

    2) 9n +a#a unei cereri scrise,salariata, ucenica, soţie la întreţinerea soţilor, , după e'pirareaconcediului de maternitate, li se acordă un concediu parţial plătit pentru îngri irea copilului pînla îrsta de * ani, cu achitarea indemni#aţiei din +ugetul asigurărilor sociale de stat.

    *) $oncediul parţial plătit pentru îngri irea copilului poate "i "olosit integral sau pe părţi înorice timp, pînă cînd copilul a împlini îrsta de * ani. @cest concediu se include în echimea muncă, inclusi în echimea în muncă specială, !i în stagiul de coti#are.

    ) $oncediul parţial plătit pentru îngri irea copilului poate "i "olosit opţional, în +a#a unecereri scrise, !i de tatăl copilului, +unică, +unel sau altă rudă care se ocupă nemi locit dîngri irea copilului, precum !i de tutore.

    'rticolul 12 . Concediul suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vîrstă de la 3la 6 ani

    1) "emeii, precum !i persoanelor menţionate la art.12 alin.( ), li se acordă, în +a#a unecereri scrise, un concediu suplimentar neplătit pentru îngri irea copilului în îrstă de la * la ancu menţinerea locului de muncă (a "uncţiei).

    2) 9n +a#a unei cereri scrise, în timpul a"lării în concediul suplimentar neplătit pentruîngri irea copilului, "emeia sau persoanele menţionate la art.12 alin.( ) pot să lucre#e îcondiţiile timpului de muncă parţial sau la domiciliu.

    *) Perioada concediului suplimentar neplătit se include în echimea în muncă, inclusi înechimea în muncă specială, dacă contractul indi idual de muncă nu a "ost suspendat con"orm

    art.7; alin.(1) lit.a).) Perioada concediului suplimentar neplătit nu se include în echimea în muncă ce dă

    dreptul la următorul concediu de odihnă anual plătit, precum !i în stagiul de coti#are potri itlegii.

    'rticolul 127. Concediile pentru salariaţii care au adoptat copii nou născuţi saui au luat su! tutelă

    1) 6alariatului care a adoptat un copil nou-născut nemi locit din maternitate sau l-a luat sututelă i se acordă un concediu plătit pe o perioadă ce începe din #iua adopţiei (luării su+ tutelă) ! pînă la e'pirarea a de #ile calendaristice din #iua na!terii copilului (în ca# de adopţie a doi saumai mulţi copii concomitent ? 70 de #ile calendaristice) !i, în +a#a unei cereri scrise, un concedi parţial plătit pentru îngri irea copilului pînă la îrsta de * ani. :ndemni#aţiile pentru concedii

    menţionate se plătesc din +ugetul asigurărilor sociale de stat.2) 6alariatului care a adoptat un copil nou-născut nemi locit din maternitate sau l-a luat sututelă i se acordă, în +a#a unei cereri scrise, un concediu suplimentar neplătit pentru îngri irecopilului în îrstă de la * la ani, con"orm art.12 .