Obiective de Cult Religios

download Obiective de Cult Religios

of 18

Transcript of Obiective de Cult Religios

 • 7/24/2019 Obiective de Cult Religios

  1/18

  Obiective de cult religios din Roma

  Basilica di San Pietro

  Aceasta cladire mareata este centrul crestinismului. Opulenta interiorului sau

  sta marturie pentru bogatia bisericii catolice din secolul al XVI-lea. ImparatulConstantin, primul imparat crestin al Romei, a ordonat construirea Basilicii Sf.etru pe dealul Vaticanului. !ocatia a fost aleasa simbolic, pe locul in care Sfantuletru, unul dintre apostoli, a fost ingropat in anul "# d. C$. %n mic altar e&ista de'ain locul respectiv, dar acesta a fost inlocuit cu biserica ce a fost finali(ata in anul)#* d.C$.

  Cladirea in sine este foarte impresionanta. Cea mai mare biserica din lumeare un naos lung de + metri. omul Basilicii Sf. etru, proiectat de

  /ic$elangelo este cel mai mare dom din lume, avand #+ de metri in diametru si oinaltime de ) de metri. Interiorul, care are nu mai putin de #0 de altare, estedecorat de lucrarile multor artisti faimosi. %nele dintre cele mai importante lucraridin biserica sunt 1ieta2 de /ic$elangelo, altarul papal de Bernini, 3ronulSfantului etru tot de Bernini si /onumentul Stuar(ilor de catre Canova. Bisericase poate vi(ita gratuit, in fiecare (i cu conditia ca turistii sa aiba o tinuta foartedecenta.

 • 7/24/2019 Obiective de Cult Religios

  2/18

  Capela Sixtina, Vatican, Roma

  Vi(itatori4 # milioane anual.

  /ic$elangelo a pictat faimoasa Creare a lui Adam 5replicata pe nenumarate

  suveniruri6 si inca peste )77 de figuri pe tavanul Capelei Si&tine, de circa 077 demetri patrati, la inceputul secolului al XVI-lea. upa apro&imativ +7 de ani, lavarsta de "7 de ani, tot el pictea(a si peretele de deasupra altarului, cu tema8udecata de Apoi.

  In plus, alte figuri marcante ale Renasterii, precum Botticelli, erugino si Rosselliau contribuit la reali(area scenelor biblice de pe peretii capelei.

  Ca re(ultat, Capela Si&tina poate fi considerata si o galerie de arta, desi este in

  continuare folosita si pentru conclave.

  Catedrala Notre Dame, Paris

  9otre ame nu este c$iar cea mai mare catedrala din lume, dar cu siguranta estecea mai faimoasa. Capodopera gotica este locali(ata in :le de la Cit;, o mica insulain inima orasului.

 • 7/24/2019 Obiective de Cult Religios

  3/18

  fost adaugata in secolul al *-lea de Viollet-le-uc. Catedrala 9otre ame detinemai multe ferestre rotunde dar cea din secolul al )-lea este cea mai impresionantaavand un diametru de ). metri. 9otre ame are doua orgi4 Orga /are care are 0claviaturi si 0" de note, registre si ?.)?# tuburi@ si Orga Corului care are douaclaviaturi si .#7 de tuburi.9otre-ame este considerat cea mai ntunecat

  catedral dintre marile catedrale gotice, dar, pe bun dreptate, lumina care sefiltrea( prin ro(etele colorate confer sentimente mistice n penumbra sever.

  Catedrala 9otre ame din aris este vi(itat de circa ) milioane de persoaneanual, ceea ce nseamn o medie (ilnica de )7.777 de oameni. :n (ilele cu afluen aridicat, pricinuit de srbtori sau evenimente importante, se poate a'unge c$iar ila 07.777 de oameni. Vorbind despre vitralii, trebuie s amintim de cele trei ro(eale catedralei, care repre(int una din marile opere de art ale cre tint ii. Ro(a de sud, numit i !a Rose du /idi, este un dar din partea regelui !udovic al IX-lea al>ran ei i este consacrat 9oului 3estament.

 • 7/24/2019 Obiective de Cult Religios

  4/18

 • 7/24/2019 Obiective de Cult Religios

  5/18

  Basilica Sacre Coeur

  Basilica Sacre Coeur este o basilica romano-catolica si un popular obiectivturistic din aris.

 • 7/24/2019 Obiective de Cult Religios

  6/18

  Basilica Maicii Domnuluidin Fatima

  Basilica /aicii omnului din >atima este unul dintre cele mai importante locuri derugaciune pentru romano-catolicii din ortugalia, dar nu numai. evenita uncelebru loc de pelerina', in lumea romano-catolica, biserica a a'uns sa fie cunoscuta

  in intreaga lume, a'ungand in cele din urma sa fie considerata drept una din celemai mari manastiri romano-catolice din lume.

  Construirea basilicii in stilul neo-clasic, dim-preuna cu spira centrala, inaltade "0 de metri, a inceput la data de ) mai *+. Basilica /aicii omnului are 0altare inc$inate acesteia si o orga cu +.777 de tuburi.

  In basilica din >atima se afla inmormantati si doi dintre cei trei vi(ionari cupricina - >rancisco /arto si 8acinta /arto - care au murit in anul ** si respectivin anul *+7. Acestia doi au fost beatificati in anul +777. 3rei ani mai tar(iu, !ucia

  dos Santos a murit si ea - in anul +770 - mormantul acesteia se afla si el langacelelalte doua. Basilica din >atima este flancata de catre doua randuri de coloanelegate intre ele de catre cladirea manastirii si de cea a spitalului. Capela Vi(iunilor- o biserica in aer liber construita pe locul e&act al primei vi(iuni - este desc$isa tottimpul anului pentru oficierea slu'belor necesare.

  elerinii piosi ce vin la >atima vi(itea(a si biserica paro$iala la care mergeau ceitrei copii, cat si cimitirul in care au fost inmormantati la inceput cei doi tineri ->rancisco si 8acinta - aflate la marginea orasului >atima. 3ot acestia - piosii -

  strabat in genunc$i distanta dintre piata bisericii si Capela Vi(iunilor - adica odistanta de mai bine de )7 de metri.

  http://www.crestinortodox.ro/biserica-in-lume/67419-sf-serafim-din-sarov-pururea-sub-ocrotirea-maicii-domnuluihttp://www.crestinortodox.ro/biserica-in-lume/67419-sf-serafim-din-sarov-pururea-sub-ocrotirea-maicii-domnului
 • 7/24/2019 Obiective de Cult Religios

  7/18

  Manastirea Alcobaca

  a inceput sa se ridice in ?, fiind o copie a Abatiei Claraval din >ranta, acolounde s-a nascut Ordinul Cistercian, lucrarile fiind coordonate de abatele -

  predicator Bernard de Clairvau&, fiind mai tar(iu canoni(at.

  Iata cateva dintre cele mai importante parti ale catedralei4

  9oua Sacristie4 Incaperea din spatele altarului in partea dreapta, dupa ce treci destatuia >ecioarei /aria, a fost constuita de regele /anuel I 5#*0 - 0+6 n secolulal XVI-lea, sub indrumarea ar$itectului /ateus >erdinandes.

  in pacate, a disprut complet datorita de(astrului provocat de cutremurul din?00, lsDnd ,,in picioareEE doar atriumul si porticul ce incon'ura curtea interioara,

  constructie atribuita lui 8oao de Castil$o.Acesta a fost reconstruit in anul ??7 adoptand n mod clar, estetica baroca, cumulte ornamente structurale.

  Capela raclelor 5inter(isa fotografierea6

  Inceputa in anul ""* si terminata in anul "?+ - in stil baroc, pe timpul Abateluide >riar Constantino de Sampaio, contine * de racle ale unor calugari din OrdinulCistercian.Acestea sunt aurite si ase(ate minutios, in rastele dominate de sculpturi

  ornamentate, avand la ba(a un postament din marmura rosie.

 • 7/24/2019 Obiective de Cult Religios

  8/18

  In partea de sus, acestea sunt delimitate de racle in picioare, repre(entandu-l peabatele Bernardo, Virgem adroeira sau Sao Bento.

  Sala Regilor 5os Reis6 -

  !ocali(ata imediat in partea stanga a intrarii principale, incaperea este incon'urata

  de a(ule'os din secolul al XVIII-lea, in partea dreapta se gasesc panourirepre(entand scene cu inceperea constructiei manastirii.

  In partea stanga, placile de ceramica in alb si albastru, formea(a fresce cupromisiuni ale regelui de a face din Alcobaca, un refugiu princiar vanatoresc.

  In mi'locul peretelui din fata, deasupra unui panou cu a(ule'os, se formea(a ungrup statuar ce repre(inta incoronarea primului rege, Afonso FenriGues, de catreapa Bernard de Claraval si alti repre(entanti papali.

  /ulte din statuile aflate peste braul de a(ule'os, sunt decapitate sau ciuntite,datorita navalirilor napoleoane care au distrus componente din aceasta vastacultura.

  in aceasta sala se poate a'unge in gradina manastirii, ce face legatura cu galeriilede lectura, lo'a, sala de mese, bucataria si dormitoarele calugarilor.

 • 7/24/2019 Obiective de Cult Religios

  9/18

  Catedrala Sfantul Ioan din Varsovia

  este o biserica catolica din Orasul Vec$i Varsovia.

 • 7/24/2019 Obiective de Cult Religios

  10/18

  Sinagoga o!"#

  Construita in perioada anilor *-*7+,repre(inta singurul lacas de cult alevreilor,care a supravietuit celui de-al II Ra(boi /ondial.enumirea provine de lafondatorul acesteia, Jalman 9o(=,un negustor renumit.

  In perioada anilor *)*-*# aceasta a fost ttransforma intr-un adapost de cai decatre germani,si un deposit pentru fura'e.

  Cladirea pre(inta o forma dreptung$iulara , a carei fatada este reali(ata in stilulneoromantic cu vi(ibile elemente neobi(antine.Interiorul consta dintrKo sala

  principal si un vestibul , in care este amplasat un vas cu apa curgatoare si esteutili(at in ritualul de spalare a mainilor,inainte de a intra in sala de rugaciune.Inaceasta sala,destinata doar barbatilor ,pe partea estica, se gaseste un dulap in formaunei coloane ,care repre(inta o adevarata poarta catre paradis,aici aflindu-se carteasacra a evreilor 13$ora2.3emplul poate adaposti peste "77 de credinciosi.

 • 7/24/2019 Obiective de Cult Religios

  11/18

  Santa Maria del Mar$ Barcelona

  Biserica Santa /aria del /ar,ocrotitoarea marinarilor, se afla in cartierul Ribera sis a construit intre anii)+* si )), in stil gotic,pe locul unei necropole romane,dupa planurile ar$itectilor Berenguer /ontagut si Ramon espuig, mobili(ind lalucrari toti meseriasii locului. iatra de temelie a fost pusa de regele Alfonso al IV

  lea de Aragon. Biserica simboli(ea(a suprematia navala pe care o dobindise inacel timp 5evul mediu6 Casa de Barcelona 5suprematia catalanilor o data cucucerirea Sardiniei6.

  In anul )07 au fost terminate peretii,fatada si capelele laterale. In )?* un incediua deterioarat o parte din biserica.In anul )) aveau sa fie finali(ate toate lucrarile.Cutremurul din #+ avea sa distruga fereastra-trandafir din partea de vest aedificiului,care va fi inlocuita cu o fereastra in stil >lamfo=ant ,terminata in anul#0* ,iar in anul #"7 avea sa fie adaugata o ferestra din sticla.

  Stra(ile inguste care o incon'oara nu lasa sa se vada masivitatea bisericii.elaturile usii de vest ,care poarta deasupra ferastra trandafir,se afla statuiile luietru 5nisa stinga6 si avel 5nisa dreapta6 fiecare, iar pe fronton, deasupra usii esterepresentat Isus C$ristos flancat de >ecioara /aria si S>.Ioan. !a fatada de vest,

  biserica are doua turnuri, unul adaugat in #*", iar celalat in *7+.

 • 7/24/2019 Obiective de Cult Religios

  12/18

  Interiorul este spatios si bine luminat, in forma de basilica cu trei nave careformea(a un singur spatiu. Bolta este cu vervuri ,sustinuta de coloane octogonale.

  Biserica era frecventata de marinari si comercianti.

  Sagrada Fam%lia

  5SfDnta >amilie6 este o uria bisericdin capitalaCataloniei, Barcelona5n nord-estul Spaniei6. Imensa cldire este nc neterminat, de i se lucrea( la ea

  din +. Aceasta nu este finan at din bani publici, asa cum se obi nuia n amilia a fost fcut de ar$itectulAntonioMaudi, care a lucrat la el peste #7 de ani, ultimii si 0 ani din via fiind dedica i n e&clusivitate acestuia.

 • 7/24/2019 Obiective de Cult Religios

  13/18

  moartea lui Maudi, n *+", lucrrile au continuat sub conducerea lui omnec$Sugran=es, pDn n *)", cDnd au fost ntrerupte de R(boiul Civil Spaniol.

  !a ? noiembrie +77, apa Benedict XVIa sfin it biserica . Biserica are turnuri,n ordinea nl imii repre(entDnd pe cei + apostoli, cei # evang$eli ti , SfDnta

  >ecioar i, cel mai nalt turn, pe Iisus Fristos. 3urnul central al lui Iisus va aveamontat pe el o cruce uria . :nl imea total, de ?7m, este cu un metru mai mic decDt a unui deal de lDng Barcelona, deoarece Maudi considera c lucrarea sa nutrebuie s fie mai mare decDt cea a lui umne(eu.Biserica are ) fa ade4 a 9a terii 5spre est6, a Mloriei 5spre sud6 i a atimilor 5spre vest6.

  A fost vi(itat de +,+" milioane de turi ti n anul +77#. Cupola naosului a fostterminat n +777 iar n pre(ent se lucrea( la turnul lui Isus.

  Catedrala din Cologne, &ermania

  Vi(itatori4 " milioane anual.

  Acest monument gotic a fost reali(at treptat, pe parcursul a "77 de ani, fiindterminat in 7. Re(ultatul este insa unul uimitor - arcadele sunt construite la o

  inaltime de #+ de metri, iar turnurile ascutite sunt cel mai notabil simbol alorasului.

  https://ro.wikipedia.org/wiki/R%C4%83zboiul_Civil_Spaniolhttps://ro.wikipedia.org/wiki/Benedict_XVIhttps://ro.wikipedia.org/wiki/Apostolhttps://ro.wikipedia.org/wiki/Evanghelisthttps://ro.wikipedia.org/wiki/Evanghelisthttps://ro.wikipedia.org/wiki/Fecioara_Mariahttps://ro.wikipedia.org/wiki/Fecioara_Mariahttps://ro.wikipedia.org/wiki/Iisus_Hristoshttps://ro.wikipedia.org/wiki/R%C4%83zboiul_Civil_Spaniolhttps://ro.wikipedia.org/wiki/Benedict_XVIhttps://ro.wikipedia.org/wiki/Apostolhttps://ro.wikipedia.org/wiki/Evanghelisthttps://ro.wikipedia.org/wiki/Fecioara_Mariahttps://ro.wikipedia.org/wiki/Fecioara_Mariahttps://ro.wikipedia.org/wiki/Iisus_Hristos
 • 7/24/2019 Obiective de Cult Religios

  14/18

  Ba!ilica Sfantului Francisc din Assisi

  Vi(itatori4 0,0 milioane anual.

  Aceasta ba(ilica ridicata in secolul al XIII-lea, in stil gotic italian, a fost pictata deunii dintre cei mai notabili artisti ai timpului4 Miotto, Cimabue, ietro !oren(etti siSimone /artini. !ocasul si cripta ce contine trupul intact al Sfantului >rancisc deAssisi, care a trait in saracie, renuntand la bunurile pamantesti, atrag pelerini din

  intreaga lume.

 • 7/24/2019 Obiective de Cult Religios

  15/18

  Catedrala Sfantului 'aul, (ondra, Anglia

  Vi(itatori4 , milioane anual.

  rintul C$arles si rintesa iana s-au casatorit c$iar in aceasta catedrala, al careidom neoclasic a fost reali(at de Sir C$ristop$er Pren si care a servit ca model

 • 7/24/2019 Obiective de Cult Religios

  16/18

  pentru Capitoliul S%A. Construita intre "?0 - ?7, pe un pamanat care eraconsiderat sfant inca din timpuri precrestine, catedrala este si asta(i folositainclusiv pentru nunti si inmormantari.

  )estminster Abbe", (ondra

 • 7/24/2019 Obiective de Cult Religios

  17/18

  Vi(itatori4 ,) milioane anual.

  ersonalitati ca Sir Isaac 9eQton, C$arles arQin, Rud=ard ipling, C$arlesicens, si generatii de regi si regine au fost inmormantate aici. Cladirea, care

  impresionea(a indeosebi prin tavanul in forma de bolta reali(at in stil gotic si prinaltarul auriu, a fost construita in urma cu apro&imativ o mie de ani, si a fost si loculin care rintul Pilliam si ate /iddleton, in pre(ent uce si ucesa deCambridge, s-au casatorit.

 • 7/24/2019 Obiective de Cult Religios

  18/18