OAMENI CELEBRI. ARHITECŢI

of 57 /57

description

OAMENI CELEBRI. ARHITECŢI. Profesor Cornelia Cucu Liceul cu Program Sportiv Bacău. Născut în Florenţa, Brunelleschi a fost unul dintre cei mai mari arhitecţi ai Renaşterii italiene.A fost ucenic de giuvaergiu , dar s-a ocupat şi de sculptură. - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of OAMENI CELEBRI. ARHITECŢI

Page 1: OAMENI CELEBRI. ARHITECŢI
Page 2: OAMENI CELEBRI. ARHITECŢI

OAMENI CELEBRI.ARHITECŢI

Profesor Cornelia Cucu Liceul cu Program Sportiv Bacău

Page 3: OAMENI CELEBRI. ARHITECŢI

Filippo Brunelleschi (1377-1446)

Născut în Florenţa, Brunelleschi a fost unul dintre cei mai mari arhitecţi ai Renaşterii italiene.A fost ucenic de giuvaergiu , dar s-a ocupat şi de sculptură.

Page 4: OAMENI CELEBRI. ARHITECŢI

În anul 1401, a câştigat concursul pentru sculptarea uşilor de bronz ale Baptisteriului din Florenţa împreună cu Lorenzo Ghiberti, dar a refuzat să lucreze alături de acesta. A început să studieze arhitectura clasică, vizitând Roma pentru a cerceta ruinele de acolo. A fost de asemenea arhitect consultant, iar, în 1418, a primit comanda vieţii sale – crearea cupolei catedralei din Florenţa, pe atunci neterminată. Inspirat de temele clasice, a construit cupola imensă sub forma unui octogon din marmură, utilizând tehnici romane, cum ar fi dispunerea în zigzag a cărămizilor. Construcţii florentine notabile: Sacristia San Lorenzo, Spitalul Innocenti, Capela Pazzi, Santo Spirito.

Page 7: OAMENI CELEBRI. ARHITECŢI

Andrea Palladio (1518-1580)

Arhitect italian care a început să lucreze ca zidar în ghilda din Vicenza. În jurul vârstei de 30 de ani, poetul Giangiorgio Trissino l-a încurajat să studieze arhitectura. În 1545, Palladio a vizitat Roma şi a fost impresionat de ruinele clasice. Stilul său i-a influenţat puternic pe alţi arhitecţi. Construcţii veneţiene notabile: San Giorgio Maggiore, Redentore.

Page 8: OAMENI CELEBRI. ARHITECŢI

Vila Foscari ”La Malcontenta” din Veneţia

Page 9: OAMENI CELEBRI. ARHITECŢI

Inigo Jones (1573-1652)

Arhitectul englez Inigo Jones a fost un autodidact. În 1615, a devenit supraveghetorul construcţiilor regale şi a susţinut stilul Renaşterii engleze. Clădirile sale sunt inspirate de cele italiene şi dovedesc influenţa lui Palladio. Construcţii londoneze notabile: Queen’s House, Greenwich, Banqueting House,Whitehall, Covent Garden.

Page 11: OAMENI CELEBRI. ARHITECŢI

Christopher Wren (1632-1723)

Arhitectul englez Christopher Wren a fost un strălucit savant şi cărturar.La numai 25 de ani, a devenit profesor de astronomie la Colegiul Gresham din Londra, apoi la Oxford, în 1661. A fost de asemenea membru fondator al Societăţii Regale, grup ştiinţific de prestigiu al epocii. Printre primele lui proiecte arhitecturale s-au numărat capela Colegiului Pembroke de la Universitatea din Cambridge şi Teatrul Sheldonian din Oxford. După marele incendiu din Londra, din 1666, regele Carol al II-lea l-a numit , în 1669, supraveghetor general al construcţiilor regale şi i-a cerut să proiecteze 51 de biserici londoneze şi noua Catedrală St.Paul. Stilul lui este clasic cu influenţe baroce. Construcţii londoneze notabile: Saint Stephen, Walbrook, Spitalul Royal din Chelsea.

Page 13: OAMENI CELEBRI. ARHITECŢI

John Vanbrugh (1664-1726)

Născut în Londra şi dramaturg cunoscut al Restauraţiei engleze, a fost de asemenea arhitect de succes de clădiri în stil baroc. Comenzi notabile au fost Castelul Howard din Yorkshire şi Palatul Blenheim din Oxfordshire. În 1714, a răspuns de clădirile regale.

Page 15: OAMENI CELEBRI. ARHITECŢI

Robert Adam (1728-1792)

Robert Adam a fost fiul arhitectului scoţian William Adam şi a intrat în firma de arhi-tectură a familiei după moartea tatălui. În 1754, a vizitat Italia pentru a studia arhitec-tura romană. În 1758, a revenit la Londra şi a început să lucreze cu fratele său James Adam. Stilul lui “neoclasic” se inspiră din influenţe franceze, bizantine, greceşti şi baroce. A proiectat până la ultimul detaliu interioare luxoase, decorative, pentru rezidenţe grandioase. Clădiri notabile: Parcul Osterley, Casa Syon,Casa Kenwood.

Page 17: OAMENI CELEBRI. ARHITECŢI

John Nash (1752-1835)

Arhitect şi urbanist englez , John Nash a realizat reşedinţe de ţară vaste, până când a primit din partearegelui George al IV-lea sarcina de a reproiecta o zonă mare din centrul Londrei.Între 1811 şi 1825,a proiec-tat Regent’s Park, Regent Street, Trafalgar Square, St.James’s Park, Marble Arch şi Palatul Buckingham.

Page 20: OAMENI CELEBRI. ARHITECŢI

Ion Mincu (1852-1912)

Membru fondator şi preşedinte al Societăţii Arhitecţilor (1894-1912) şi profesor la Şcoala de Arhitectură din Bucureşti. A valorificat într-o inter-pretare modernă elemente de con-strucţie şi decorative ale arhitecturii feudale şi populare româneşti. Realizări notabile în Bucureşti: Casa Vernescu, Şcoala Centrală de Fete.

Page 21: OAMENI CELEBRI. ARHITECŢI

Casa Vernescu

Page 22: OAMENI CELEBRI. ARHITECŢI

Şcoala Centrală de Fete

Page 23: OAMENI CELEBRI. ARHITECŢI

Antonio Gaudi (1852-1926)

Arhitectul spaniol Antonio Gaudi a urmat stilul Renaşterii gotice, care a fost asociat naţionalismului catalan, dar a fost inspirat în mare măsură şi de arhitectura maură. Stilul său a devenit tot mai decorativ, pe măsură ce a creat clădiri cu ornamente fantastice, având forme curbate organice şi mozaicuri multicolore.A murit călcat de un tram-vai lângă capodopera sa neterminată, Catedrala Sagrada Familia din Barcelona. Alte construcţii notabile în Barcelona: Palatul Guell, Casa Batllo.

Page 25: OAMENI CELEBRI. ARHITECŢI

Casa Batllo, Barcelona

Page 26: OAMENI CELEBRI. ARHITECŢI

Charles Rennie Mackintosh(1868-1928)

Influentul arhitect şi designer scoţian Charles Rennie Mackintosh a fost unul dintre liderii grupului de artişti “Glasgow”. A combinat în opera sa atât arta scoţiană tradiţională, cât şi art nouveau. Mai există foarte puţine dintre construcţiile sale. Clădire notabilă: Şcoala de Artă din Glasgow.

Page 27: OAMENI CELEBRI. ARHITECŢI

Şcoala de Artă din Glasgow

Page 28: OAMENI CELEBRI. ARHITECŢI

Edwin Lutyens (1869-1944)

Fost student al Colegiului Regal de Arta, arhitectul englez Edwin Lutyens a proiectat mobilier, biserici, centre comerciale, monumente, castele şi vile. Mişcarea arts & crafts l-a influenţat , dar a fost de asemenea expert în stilurile neogeorgian şi baroc, pentru ca, spre sfârşitul vieţii , să favorizeze arhitectura clasică. A proiectat Cenotaful din Whitehall, Londra şi reşedinţa viceregelui din New Delhi, India.

Page 29: OAMENI CELEBRI. ARHITECŢI

Reşedinţa viceregelui din New Delhi, India.

Page 30: OAMENI CELEBRI. ARHITECŢI

Frank Lloyd Wright (1869-1959)

Arhitect, profesor şi scriitor american, Frank Lloyd Wright a susţinut arhitec-tura “organică”, mişcare ce încerca să proiecteze clădiri care să se încadreze în natură şi în peisajul înconjurător. Wright studiase puţin ingineria înainte de a pleca la Chicago, în 1887, unde, în 1893, şi-a înfiinţat propria companie de arhitectură.Este cunoscut pentru clădiri-le scunde, “de prerie”, în stilul arts & crafts, cu interioare având planuri deschise şi împărţite pe niveluri. Clădiri notabile: Hotelul Imperial (Tokio), Casa de pe cascadă(Pennsylvania), Taliesin West (Arizona), Muzeul Guggenheim (New York).

Page 31: OAMENI CELEBRI. ARHITECŢI

Casa de pe cascadă (Pennsylvania)

Page 32: OAMENI CELEBRI. ARHITECŢI

Walter Gropius (1883-1969)

Walter Gropius a studiat arhitectura în Munchen şi Berlin, şi în 1910, a

înfiinţat o companie cu Adolf Meyer în Berlin. Cei doi au proiectat ultramodernul “Werkbund Pavilion” din sticlă şi oţel, pentru Expoziţia de la Koln(1914). În 1919, Gropius a înfiinţat influenta şcoală Bauhaus cu sediul în Germania, al cărei director a fost până în 1928. Ulterior s-a stabilit în America şi a devenit profesor de arhitectură la Universitatea din Harvard. A creat reşedinţe private, zgârie-nori şi numeroase clădiri publice.

Page 33: OAMENI CELEBRI. ARHITECŢI
Page 34: OAMENI CELEBRI. ARHITECŢI

Ludwig Mies van der Rohe (1886-1969)

Arhitectul şi designerul Ludwig Mies s-a născut în Germania şi a lucrat cu tatăl său, care era zidar, înainte de a pleca la Berlin, în 1905.Între 1908 şi 1911, a lucrat cu diverşi arhitecţi, printre care Peter Behrens. În 1912, şi-a înfiinţat propria companie şi a adoptat numele de fată al mamei sale, van der Rohe. Pionier al modernismului şi funcţionalismului, a susţinut o apropiere minimală de arhitectură. În 1930, a fost ultimul director al Şcolii Bauhaus de Arte şi Meserii. În 1937, s-a stabilit la Chicago, unde a devenit profesor de arhitectură. Clădiri notabile: Pavilionul german (Barcelona), Opera din Mennheim, Blocul Seagram (New York), Galeria Naţională (Berlin).

Page 35: OAMENI CELEBRI. ARHITECŢI

Blocul Seagram (New York)

Page 36: OAMENI CELEBRI. ARHITECŢI

Le Corbusier (1887-1965)

Arhitect, pictor, sculptor şi scriitor francez,Le Corbusier a fost cel mai influent expo-nent al stilului internaţional modern din arhitectură.Pe numele său adevărat Charles Edouard Jeanneret, a plecat, în 1917, la Paris şi a adoptat numele “Le Corbusier”. A utilizat cu precădere betonul armat cu oţel, favorizând formele pure. A considerat, de asemenea, că o casă trebuie să fie “o maşină pentru locuit” şi că oraşele trebuie să fie ordonate în zgârie-nori. Clădiri notabile: Unite d’Habitation (Marsilia), Notre-Dame-du-Haut (Ronchamp).

Page 37: OAMENI CELEBRI. ARHITECŢI

Unite d’Habitation (Marsilia)

Page 38: OAMENI CELEBRI. ARHITECŢI

Notre-Dame-du-Haut (Ronchamp)

Page 39: OAMENI CELEBRI. ARHITECŢI

Alvar Aalto (1898-1976)

Arhitectul finlandez Alvar Aalto a avut o contribuţie majoră la mişcarea arhitectu- rală modernistă din Scandinavia şi a fost un întemeietor influent al arhitecturii organice. A proiectat Sanatoriul din Paimio şi Universitatea Tehnică din Otaniemi, ambele în Finlanda, dar şi alte reşedinţe , clădiri publice şi de cult din Scandinavia şi Europa.A utilizat materiale naturale, îndeosebi lemnul, şi a inventat furnirul curbat, care a modificat pentru totdeauna forma scaunelor. Compania sa, Artek, i-a fabricat mobilierul, inclusiv clasicele taburete cu picior în formă de L.

Page 40: OAMENI CELEBRI. ARHITECŢI

Opera din Essen, Germania

Page 41: OAMENI CELEBRI. ARHITECŢI

Louis Kahn (1901-1974)

Născut în Estonia, Louis Kahn a emigrat cu familia în Philadelphia în 1905. A fost profesor de arhitectură la Yale şi Pennsylvania. A fost arhitect funcţiona-list, care prefera să utilizeze betonul nefinisat şi cărămida pentru a crea for-me geometrice simple.Frecvent,lucrărilesale au fost realizate la scară monumen-tală.Clădiri notabile: Galeria de Artă a Universităţii Yale, Centrul de Cercetări Medicale Richards (Philadephia),Labo- ratoarele Institutului Salk(California).

Page 42: OAMENI CELEBRI. ARHITECŢI

Centrul de Cercetări Medicale Richards (Philadephia)

Page 43: OAMENI CELEBRI. ARHITECŢI

Minuro Yamasaki (1912-1986)

Născut în Seattle, arhitectul american Minuro Yamasaki a studiat arhitectura la Universitatea din Washington, pe care a absolvit-o în 1934. A plecat la New York devenind faimos în anii 1950, cu structurile sale senzuale, aidoma unor textile.Dintre clădirile notabile din perioada respectivă fac parte Aeroportul St.Louis şi Institutul American pentru Betoane. A proiectat , de asemenea, turnurile gemene World Trade Center din New York, distruse de atacul terorist din 11 septembrie 2001.

Page 44: OAMENI CELEBRI. ARHITECŢI

World Trade Center din New York

Page 45: OAMENI CELEBRI. ARHITECŢI

Jorn Utzon (1918-2008)

Arhitectul danez Jorn Utzon a lucrat scurt timp pentru arhitectul Alvar Aalto. În 1950, şi-a înfiinţat propria companie şi a fost recunoscut pe plan internaţional pentru Opera din Sydney, care s-a inspirat de la velele iahturilor din port. Utzon a demisionat înainte de terminarea proiectului, din cauza numeroaselor modificări care au fost aduse designului sau pe durata construirii. Clădiri notabile: Casele Kingo (Elsinore), Opera din Sydney, Biserica Bagsvaerd (Copenhaga).

Page 46: OAMENI CELEBRI. ARHITECŢI

Opera din Sydney

Page 47: OAMENI CELEBRI. ARHITECŢI

Richard Rogers (n.1933)

Arhitectul englez Richard Rogers s-a născut în Florenţa, Italia.A studiat arhitectura în Londra şi la Universitatea din Yale, SUA, unde l-

acunoscut pe Norman Foster. Împreu-nă au lucrat în Anglia ca “Team 4” (1963-1966), introducând conceptul de stil arhitectural “high tech” la realizarea clădirii Reliance Controls din Swindon.

Page 48: OAMENI CELEBRI. ARHITECŢI

Rogers este faimos pentru Centrul Pompidou din Paris, viu colorat şi asemănător unei fabrici, pe care l-a realizat împreună cu arhitectul italian Renzo Piano, partenerul său între 1971 şi 1977. Este adeptul spaţiilor interioare mari, deschise, cu conductele instalaţiilor şi ascensoarele dispuse în exterior. A proiectat , de asemenea, Tribunalul European pentru Drepturile Omului de la Strasbourg, pe care l-a terminat în 1995. O altă lucrare notabilă: Blocurile Lloyds din Londra.

Page 49: OAMENI CELEBRI. ARHITECŢI

Centrul Pompidou din Paris

Page 50: OAMENI CELEBRI. ARHITECŢI

Norman Foster (n.1935)

Arhitectul englez Norman Foster a studiat arhitectura la universităţile din Manchester şi Yale, SUA, unde l-a cunoscut pe Richard Rogers.La întoarcerea în Anglia, în 1963, cei doi au format parteneriatul “Team 4” şi au construit clădiri cu structura de oţel expusă, astfel încât acestea ofereau un aspect foarte industrial şi tehnologic.

Page 51: OAMENI CELEBRI. ARHITECŢI

În 1967, Foster a înfiinţat Foster Associates, cu filiale actualmente în Londra, Berlin şi Singapore. De atunci, Foster şi echipa sa au proiectat sediul pentru Willis Faber and Dumas din Ipswich, Anglia – pentru care au primit un premiu - , Banca Hong Kong & Shangai din Hong Kong, Aeroportul Stansted din Anglia şi Podul Millennium din Londra. Alte clădiri notabile: Aeroportul Chek Lap Kok (Hong Kong), Noul Parlament german, Reichstag (Berlin).

Page 52: OAMENI CELEBRI. ARHITECŢI

Banca Hong Kong & Shangai din Hong Kong

Page 53: OAMENI CELEBRI. ARHITECŢI

Philippe Starck (n.1949)

Designerul francez Philippe Starckeste faimos pentru restaurantul său fantastic, interioarele suprarealiste alehotelurilor şi bunurile de consum stranii, de exemplu storcătorul de lă-mâi în formă de trepied “Juicy Salif”.

Page 54: OAMENI CELEBRI. ARHITECŢI

Cariera sa a debutat în 1969, când a devenit director artistic al studioului luiPierre Cardin, realizând 65 de proiecte de mobilier. A abordat designul interior în cluburi de noapte ca Les Bains Douche din Paris. A obţinut recunoaştere internaţională în 1982, când a creat apartamentul privat al preşedintelui Mitterand din Palatul Elysee. Dintre numeroasele sale produse fac parte trepiede, strecurători, periuţe de dinţi, lampadare şi chiar o motocicletă. După ce a proiectat Hotelul Royalton din New York în 1988, s-a ocupat de designul altor hoteluri.Hoteluri notabile: Mondrian (Los Angeles), Sanderson (Londra).

Page 55: OAMENI CELEBRI. ARHITECŢI

Hotelul Royalton din New York

Page 56: OAMENI CELEBRI. ARHITECŢI

Bibliografie

1. www.wikipedia.org 2. xxx, Oameni celebri, Editura Teora, Bucureşti,2005 3. Larousse, Personalităţi care au schimbat istoria lumii.Din Antichitate

până în Evul Mediu,1800 î.Hr.-1492, Ed. Rao, Buc.,2003 4. Larousse, Personalităţi care au schimbat istoria lumii.De la Renaştere

până la Iluminism,1492-1789,Editura Rao,Bucureşti,2003 5. Larousse, Personalităţi care au schimbat istoria lumii.De la Revoluţia

Franceză până la începutul secolului XX, 1789-1914, Editura Rao, Bucureşti,2003

6. Larousse, Personalităţi care au schimbat istoria lumii.De la primul război mondial până în prezent, Editura Rao, Bucureşti,2003

Page 57: OAMENI CELEBRI. ARHITECŢI

SFÂRŞIT