NSSM 19-95 Evacuare Ape Uzate Populatie Procese Tehnologice

23
Norme de securitate a muncii pentru evacuarea apelor uzate de la populaţie şi din procese tehnologice Cuprins Preambul 1. Prevederi generale 2. Prevederi comune tuturor activităţilor de evacuare a apelor uzate 3. Exploatarea reţelei de canalizare 4. Epurarea apelor 4.1. Reţinerea suspensiilor mari prin grătare 4.2. Deznisiparea 4.3. Separarea grăsimilor 4.4. Decantarea 4.5. Tratarea apei cu reactivi 4.6. Filtrarea biologică a apei 4.7. Aerarea apei 4.8. Decantarea prin decantoare etajate 4.9. Fermentarea nămolului 4.10. Înmagazinarea gazelor provenite din bazinele de fermentare 4.11. Clorizarea 4.12. Deshidratarea nămolului 4.12.1. Platforme (paturi) de uscare a nămolului 4.12.2. Instalaţii de vacuum - filtre 4.12.3. Instalaţii de filtre - presă 5. Întreţinerea grupurilor sanitare publice 6. Vidanjarea 7. Prevederi de proiectare Anexa 1 Lista normelor specifice de securitate a muncii conexe şi/sau complementare Anexa 2 Lista standardelor conexe de securitate a muncii Anexa 3 Ghid de terminologie Preambul Sistemul naţional de norme privind asigurarea securităţii şi sănătăţii în muncă este compus din: - Norme generale de protecţie a muncii, care cuprind prevederi de securitate şi medicină a muncii general valabile pentru orice activitate; - Normele specifice de securitate a muncii care cuprind prevederi de securitate a muncii valabile pentru anumite activităţi sau grupe de activităţi caracterizate prin riscuri similare. Prevederile acestor norme se aplică cumulativ, indiferent de forma de proprietate sau modul de organizare a activităţilor reglementate. Normele specifice de securitate a muncii sunt reglementări cu aplicabilitate naţională, cuprinzând prevederi minimal obligatorii pentru desfăşurarea diferitelor activităţi în condiţii de securitate. Respectarea acestor prevederi nu absolvă persoanele juridice sau fizice de răspunderea ce le revine pentru asigurarea oricăror altor măsuri, corespunzătoare condiţiilor concrete în care se desfăşoară activităţile respective, prin instrucţiuni proprii. Întrucât, sistemul naţional al normelor specifice este structurat pe activităţi, persoanele juridice sau fizice vor selecţiona şi aplica cumulativ normele specifice corespunzătoare, atât activităţii de bază cât şi conexe sau complementare.

description

Norme specifice de securitate si sanatate in munca NSSM 19 Evacuare Ape Uzate Populatie Procese Tehnologice

Transcript of NSSM 19-95 Evacuare Ape Uzate Populatie Procese Tehnologice

Norme de securitate a muncii pentru evacuarea apelor uzate de la populaie i din procese tehnologice

Norme de securitate a muncii pentru evacuarea apelor uzate de la populaie i din procese tehnologice

Cuprins

Preambul

1.Prevederi generale

2. Prevederi comune tuturor activitilor de evacuare a apelor uzate

3. Exploatarea reelei de canalizare

4. Epurarea apelor

4.1. Reinerea suspensiilor mari prin grtare

4.2. Deznisiparea

4.3. Separarea grsimilor

4.4. Decantarea

4.5. Tratarea apei cu reactivi

4.6. Filtrarea biologic a apei

4.7. Aerarea apei

4.8. Decantarea prin decantoare etajate

4.9. Fermentarea nmolului

4.10. nmagazinarea gazelor provenite din bazinele de fermentare

4.11. Clorizarea

4.12. Deshidratarea nmolului

4.12.1.Platforme (paturi) de uscare a nmolului

4.12.2. Instalaii de vacuum - filtre

4.12.3. Instalaii de filtre - pres

5. ntreinerea grupurilor sanitare publice

6. Vidanjarea

7. Prevederi de proiectare

Anexa 1Lista normelor specifice de securitate a muncii conexe i/sau complementare

Anexa 2Lista standardelor conexe de securitate a muncii

Anexa 3Ghid de terminologie

Preambul

Sistemul naional de norme privind asigurarea securitii i sntii n munc este compus din:

- Norme generale de protecie a muncii, care cuprind prevederi de securitate i medicin a muncii general valabile pentru orice activitate;

- Normele specifice de securitate a muncii care cuprind prevederi de securitate a muncii valabile pentru anumite activiti sau grupe de activiti caracterizate prin riscuri similare.

Prevederile acestor norme se aplic cumulativ, indiferent de forma de proprietate sau modul de organizare a activitilor reglementate.

Normele specifice de securitate a muncii sunt reglementri cu aplicabilitate naional, cuprinznd prevederi minimal obligatorii pentru desfurarea diferitelor activiti n condiii de securitate. Respectarea acestor prevederi nu absolv persoanele juridice sau fizice de rspunderea ce le revine pentru asigurarea oricror altor msuri, corespunztoare condiiilor concrete n care se desfoar activitile respective, prin instruciuni proprii.

ntruct, sistemul naional al normelor specifice este structurat pe activiti, persoanele juridice sau fizice vor seleciona i aplica cumulativ normele specifice corespunztoare, att activitii de baz ct i conexe sau complementare.

Structura fiecrei norme specifice are la baz abordarea sistemic a aspectelor de securitate a muncii - practicat n cadrul Normelor generale - pentru orice proces de munc. Conform acestei abordri, procesul de munc este tratat ca un sistem, compus din urmtoarele elemente ce interacioneaz reciproc:

- Executantul: - omul implicat nemijlocit n executarea unei sarcini de munc.

- Sarcina de munc: - totalitatea aciunilor ce trebuie efectuate de executant, prin intermediul mijloacelor de producie i n anumite condiii de mediu, pentru realizarea scopului procesului de munc.

- Mijloace de producie: - totalitatea mijloacelor de munc (instalaii, utilaje, maini, aparate, dispozitive, unelte etc.) i a obiectelor muncii (materii prime, materiale etc.) care se utilizeaz n procesul de munc.

- Mediul de munc: - ansamblul condiiilor fizice, chimice, biologice i psihosociale n care unul sau mai muli executani i realizeaz sarcina de munc.

Reglementarea msurilor de securitate a muncii n cadrul normelor specifice, viznd, global desfurarea uneia sau mai multor activiti n condiii de securitate, se realizeaz prin tratarea tuturor aspectelor de securitate a muncii la nivelul fiecrui element al sistemului - executant - sarcin de munc - mijloace de producie - mediu de munc, propriu proceselor de munc din cadrul activitii care face obiect de reglementare.

Prevederile sistemului naional de reglementri normative pentru asigurarea securitii muncii constituie, alturi de celelalte reglementri juridice referitoare la sntatea i securitatea n munc, baza pentru:

- activitatea de concepie a echipamentelor de munc i a tehnologiilor;

- autorizarea funcionrii unitilor;

- cercetarea accidentelor de munc, stabilirea cauzelor i a responsabilitilor.

- instruirea salariailor cu privire la securitatea muncii.

n contextul celor prezentate mai sus, Normele specifice de securitate a muncii pentru activitatea de evacuare a apelor uzate rezultate de la populaie i din procesele tehnologice au fost elaborate innd cont de reglementrile existente pentru aceast activitate, precum i de analiza i studiul proceselor de munc, n funcie de pericolele specifice, astfel nct pentru fiecare pericol, s existe cel puin o msur adecvat la nivelul fiecrui element component al procesului de munc.

n cuprinsul prezentei norme, prin activitatea de evacuare a apelor uzate se nelege ansamblul de lucrri i msuri pentru colectarea, transportul, epurarea i evacuarea apelor uzate provenite de la centrele populate precum i a apelor meteorice.

Prile componente ale sistemului de evacuare a apelor uzate la care se refer prezenta norm sunt cele prin care se realizeaz: exploatarea reelei de canalizare, epurarea apelor, ntreinerea grupurilor sanitare publice, vidanjarea.

Pe lng anumite prevederi generale de securitate a muncii, care sunt comune tuturor locurilor de munc din cadrul sistemelor de evacuare a apelor uzate, mai sunt stabilite i unele prevederi specifice fiecrui tip de activitate.

Fiind un instrument de lucru, normele sunt structurate pe capitole i subcapitole n funcie de activitile, respectiv subactivitile reglementate, pe care utilizatorii le pot gsi rapid, servindu- se de cuprins.

Pentru facilitarea nelegerii unor noiuni uzuale din domeniul securitii muncii s- a procedat la explicarea acestora n cadrul unei anexe la prezentele norme.

1. Prevederi generale

Coninut. Scop

Art. 1(1) Normele specifice de securitate a muncii pentru evacuarea apelor uzate rezultate de la populaie i din procesele tehnologice cuprind msuri de prevenire a accidentelor de munc i a bolilor profesionale, din cadrul ansamblurilor de lucrri, construcii i instalaii de un anumit specific care sunt utilizate la: colectarea, transportul, epurarea i evacuarea apelor uzate.

(2) Prile componente ale sistemelor de canalizare la care se refer normele sunt: reeaua de canale, staiile de pompare a apelor uzate, bazine de retenie i staiile de epurare la care se adaug grupurile sanitare publice (WC- uri i pisoare) i activitatea de vidanjare.

Art. 2(1) Prezentele norme se refer la apele uzate (industriale i menajere) care se evacueaz prin reeaua public de canalizare oreneasc.

(2) Apele uzate industriale nu sunt admise n reeaua public de canalizare dect dac, dup procesul de preepurare, indicatorii de calitate sunt la nivelul standardelor n vigoare, astfel nct prin calitatea i cantitatea lor s nu afecteze igiena i sntatea public sau a personalului de exploatare, s nu degradeze construciile i instalaiile reelelor de canalizare i ale staiilor de epurare, s nu mpiedice procesele de epurare.

Art. 3Lund n considerare riscurile specifice activitii de evacuare a apelor uzate, Normele specifice de securitate a muncii pentru evacuarea apelor uzate rezultate de la populaie i din procesele tehnologice au scopul de a contribui la desfurarea proceselor de munc n condiii de securitate.

Domeniu de aplicare

Art. 4Normele specifice de securitate a muncii se aplic tuturor activitilor desfurate de ctre persoanele juridice care exploateaz instalaiile de evacuare a apelor uzate, indiferent de modul de organizare a acestora.

Relaii cu alte acte normative

Art. 5(1) Prezentele norme se aplic cumulativ cu Normele generale de protecie a muncii.

(2) Pentru activitile nespecifice sau comple- mentare activitii de evacuare a apelor uzate se vor aplica normele specifice pentru respectivele activiti, conform anexei nr.1.

Instruirea personalului

Art. 6Organizarea i desfsurarea activitii de instruire a lucrtorilor n domeniul securitii muncii se vor realiza potrivit prevederilor Normelor generale de protecie a muncii.

Echipamentul individual de protecie

Art. 7Dotarea lucrtorilor cu echipament individual de protecie i alegerea sortimentelor, n funcie de riscurile specifice fiecrui tip de activitate sau lucrare, se va face conform prevederilor Normativului - cadru de acordare i utilizare a echipamentului individual de protecie, astfel nct, protecia lucrtorilor s fie eficient i s corespund factorilor de risc specifici.

Revizuirea normei

Art. 8Prezentele norme specifice de securitate a muncii se revd periodic i se modific ori de cte ori este necesar, ca urmare a modificrilor de natur legislativ survenite la nivel naional, a schimbrilor intervenite n tehnologia i particularitile metodelor de lucru ce urmeaz a fi reglementate din punctul de vedere al securitii muncii.

2. Prevederi comune tuturor activitilor de evacuare a apelor uzate

Art. 9Toate locurile de munc unde exist pericolul de intoxicare, sufocare, electrocutare, cdere de la nlime etc. vor fi marcate cu indicatoare de avertizare, iar spaiul respectiv va fi izolat i mprejmuit.

Art. 10Toate suprafeele pe care se circul (podee, pasarele, platforme etc.) vor fi n permanen meninute n stare de curenie, ndeprtndu- se orice urm de noroi sau grsimi care ar putea provoca cderea prin alunecare a personalului de exploatare.

Art. 11Suprafeele de circulaie i zonele n care se afl aparatele de nregistrare a diverilor parametri vor fi bine iluminate, pentru a fi oricnd posibil distingerea clar a inscripiilor de pe cadranele aparatelor de msur i control a culorilor convenionale ale conductelor i cablurilor, capacele i chepengurile, scrile de acces, tbliele avertizoare etc.

Art. 12(1) Intrarea echipelor de lucru i a personalului de exploatare n reeaua de canalizare (cmine, camere de deversare, canale vizitabile etc.) se va face numai dup aerisirea spaiilor respective, timp de cel puin jumtate de or.

(2) Aerisirea se va face prin ridicarea capacelor de la cminele situate n zona n care se lucreaz, precum i de la cminele din amonte, pentru a provoca cureni de aer.

(3) Conductorul echipei de lucru este obligat s controleze dac s- a fcut aerisirea spaiilor de lucru, verificnd cu aparatur adecvat lipsa substanelor nocive (oxid de carbon, dioxid de carbon, metan, hidrogen sulfurat etc.) i numai dup aceea va dispune intrarea lucrtorilor.

Art. 13Intrarea lucrtorilor n canale, cmine, camere etc. se va face numai cu masca de gaze; lucrtorii vor fi dotai cu centuri de siguran i frnghie pentru a putea fi scoi rapid n caz de necesitate.

Art. 14(1) Coborrea n cmine, n camere de vizitare, n oricare bazine (decantoare, bazine de aerare, rezervoare de fermentare etc.) se va face numai dup verificarea strii scrilor de acces.

(2) n cazul n care construciile respective nu sunt prevzute cu scri fixate n perei se vor utiliza scri mobile, de lungimi care s depseasc cu cel puin 1,0 m adncimea la care se coboar.

Art. 15Accesul n spaiile n care se afl instalaiile de alimentare cu energie electric nu este permis dect personalului de exploatare care posed calificarea de electrician corespunztoare, personal dotat cu echipamentul i materialele de protecie prevzute, pentru fiecare caz n parte, de normativele i instruciunile n vigoare.

Art. 16Se interzice circulaia lucrtorilor pe conducte, indiferent de diametrul acestora sau de nlimea la care se afl montate, iar trecerea peste conducte, cnd nu exist o alt posibilitate, se va face cu scri duble fixe, pasarele, podee, amenajate n punctele cu cel mai uor acces i prevzute cu mn curent.

Art. 17Lucrtorii vor fi instruii asupra necesitii respectrii cerinelor de igien pentru a nu fi expui pericolului contactrii unor boli infecioase. n acest scop, se vor lua urmtoarele msuri:

a) vaccinarea antitific - paratific i antitetanic la intervale stabilite de medici;

b) curarea ntregului echipament i a sculelor, imediat dup terminarea lucrului, punerea lor la uscat i pstrarea n locurile special amenajate pentru aceasta;

c) pstrarea mbrcminii n dulapuri individuale, cu dou compartimente, pentru hainele de strad i pentru echipamentul de lucru;

d) splarea la ieirea din schimb;

e) interzicerea utilizrii echipamentului individual de lucru i de protectie n alte locuri de munc dect la lucrrile de canalizare, a cltoriei n hainele de lucru cu mijloacele de transport n comun, precum i a lurii echipamentului acas, chiar dac aceasta s- ar face n vederea splrii;

f) interzicerea servirii mesei cu minile nesplate sau purtnd echipamentul cu care s- a lucrat n instalaiile de canalizare;

g) nerepartizarea lucrtorilor care au rni deschise pe mini sau pe fa pentru a efectua lucrri n instalaiile de canalizare;

h) interzicerea de a duce minile murdare la ochi, nas sau gur;

i) dotarea fiecrui loc de munc cu o trus sanitar de prim ajutor, coninnd i alcool medicinal, pentru dezinfectarea zilnic a minilor.

Art. 18Toate locurile de munc n care exist posibilitatea cderii lucrtorilor n ap vor fi prevzute cu balustrade, capace din tabl striat, reborduri din beton etc.

Art. 19Operaiile de ncrcare, descrcare, transport, manipulare i depozitare se vor executa numai de lucrtori instruii special n acest scop i sub supravegherea unui conductor al formaiei de lucru care vegheaz i ndrum la respectarea instruciunilor specifice acestor operaii.

Art. 20Se interzice folosirea tinerilor sub vrsta de 18 ani la efectuarea operaiilor manuale de ncrcare, descrcare i transport.

Art. 21(1) nainte de nceperea operaiilor de ncrcare i descrcare a vehiculelor la ramp, ntre acestea i vehicul se va aseza un pode de trecere.

(2) Podeele orizontale sau nclinate, destinate circulaiei i operaiilor de transport manual vor fi dimensionate astfel nct s reziste la greutatea sarcinilor. Ele vor fi nealunecoase i prevzute cu dispozitive de prindere i fixare sigure, pentru evitarea deplasrii lor n timpul lucrului.

Art. 22n cazul n care operaiile de ncrcare i descrcare a unor materiale se execut manual, podeele nclinate vor fi prevzute cu ipci transversale fixate la o distan de 300 - 400 mm ntre ele sau cu alte mijloace care s mpiedice alunecarea lucrtorilor.

Art. 23(1) nainte de nceperea operaiilor de ncrcare i descrcare dintr- un mijloc de transport, acesta va fi asigurat contra deplasrii necomandate, prin frnare pe teren orizontal i prin frnare i saboi de oprire pe teren n pant.

(2) Se interzice deplasarea vehiculelor n timpul efecturii operaiilor de ncrcare i descrcare.

Art. 24Distana minim liber dintre dou mijloace de transport alturate, ce se ncarc sau descarc simultan, se va stabili de la caz la caz de ctre conductorul lucrrii, n funcie de felul mijlocului de transport, de caracteristicile materialelor manipulate, de condiiile terenului etc., astfel nct s fie exclus posibilitatea de accidentare.

3. Exploatarea reelei de canalizare

Art. 25Tasrile sau prbuirile de pavaj care se constat c s- au produs n lungul traseului canalelor vor fi semnalizate, att ziua ct i noaptea, pn la adoptarea msurilor de remediere a avariilor sau de readucere a pavajului la nivelul iniial.

Art. 26Ridicarea capacelor de la cminele de racord, de intersectie, de splare etc. se va face numai cu trncopul sau crlige speciale, fiind interzis ridicarea cu mna, iar picioarele vor fi poziionate astfel nct s se evite cderea accidental a capacului peste ele.

Art. 27Spturile necesare pentru remedierea avariilor sau pentru realizarea racordurilor la imobile vor fi astfel executate i asigurate, nct s fie prevenit prbuirea pereilor.

Art. 28La adncimi de tranee mai mari de 1,0 - 1,5m, n funcie de natura terenului, se va face sprijinirea malurilor.

Art. 29La coborrea sau urcarea din an nu este permis utilizarea praiurilor, ci numai a scrilor.

Art. 30Traversarea anurilor se face numai pe podee prevzute cu balustrade.

Art. 31Apa din tranee, provenit din infiltraii, de la avarii sau din ploi va fi evacuat nainte de nceperea lucrului.

Art. 32Dac la executarea spturilor se detecteaz gaze sau alte substane periculoase, eful echipei va evacua lucrtorii ntiinnd pe conductorul persoanei juridice care, pentru continuarea lucrului, va stabili msurile necesare de eliminare a cauzelor ce ar putea conduce la accidente de munc.

Art. 33Spturile n apropierea crora se circul vor fi marcate, mprejmuite adecvat i dotate cu mijloace de avertizare eficiente (inclusiv semnalizare luminoas pe timpul nopii).

Art. 34Dac adncimea spturilor este mai mare de 1 m, acestea vor fi mprejmuite i vor fi prevzute cu numrul necesar de scri, care s permit evacuarea rapid a executanilor n caz de pericol.

Art. 35Pentru a se asigura ndeprtarea apei provenit din ploi, se va menine liber rigola strzii i gurile de scurgere, iar cnd este necesar se vor amenaja i anuri speciale spre exteriorul zonei n care se lucreaz.

Art. 36(1) n cazul n care operaia de spare se execut sub o linie de tramvai sau de troleibuz, se va asigura prezena unui delegat al unitii de transport respective, pe toat durata lucrrii, lundu- se msuri, dac este cazul, pentru consolidarea liniei n zona afectat de lucrare.

(2) Circulaia va fi dirijat de un lucrtor, cu ajutorul unui semnalizator stop, iar n timpul trecerii tramvaiului sau troleibuzului, lucrtorii vor iei din tranee, ndeprtndu- se de vehiculul n trecere.

Art. 37Se interzice lovirea, tierea sau deteriorarea instalaiilor electrice, telefonice, de gaze naturale, de canalizare, de termoficare etc., care s- ar produce cu ocazia efecturii lucrrilor; la ntlnirea unor asemenea instalaii lucrrile vor fi ntrerupte, fiind continuate numai n prezena delegatului unitii care are n exploatare instalaia respectiv. n prealabil se vor examina planurile cu toate reelele existente.

Art. 38(1) Lucrrile n interiorul canalelor vizitabile (evacuarea depunerilor, reparaii la tencuieli etc.) se vor efectua n aa fel nct lucrtorii s nu fie surprini de creterea brusc a nivelului apei, datorit unei ploi toreniale.

(2) n cazul n care se simte un curent de aer sau apare un miros de hidrogen sulfurat, lucrtorii sunt obligai s ias imediat la suprafa.

(3) Reluarea lucrului se va face numai dup ce se verific c nu mai exist nici un pericol.

Art. 39n timpul lucrului n canale, cmine etc. se interzice fumatul, aprinsul chibritului sau iluminatul cu flacr deschis (lumnri etc.); iluminatul se va face numai cu lmpi etane de tip miner sau cu lmpi portative cu tensiuni nepericuloase.

Art. 40nainte de intrarea personalului n cmine, dac se constat nmol pe fundul acestora, se va face o verificare cu aparate de msur i control pentru a depista existena eventualelor gaze toxice.

Art. 41Dup terminarea lucrului toate sculele, utilajele i uneltele folosite se vor cura, spla i usca.

Art. 42n cazul currii canalelor cu dispozitive hidromecanice gen "scut", montarea acestora se va face astfel nct lucrtorii s nu stea n spatele dispozitivelor, pentru a nu fi surprini de creterea brusc a apei; orificiile destinate evacurii provizorii a apei se vor nchide numai dup ce dispozitivul este gata montat pentru lucru i lucrtorii asigurai.

Art. 43n cazul currii canalelor cu dispozitive hidromecanice gen "WOMA", se interzice realizarea presiunii de lucru mai nainte ca extremitatea furtunului prevzut cu duz de splare s fie introdus n interiorul canalului de curat; de asemenea, se interzice deplasarea mainii n timpul lucrului; furtunul va fi introdus n canal numai cu ajutorul dispozitivului de meninere ce se monteaz pe capacul cminului.

Art. 44n cazul currii canalelor nevizitabile cu unelte i dispozitive speciale (sfere metalice, perii de srm, rngi, srme groase, sfredele, prjini sau bastoane etc.) se va proceda la manipularea acestora astfel nct s nu s se produc nepturi, zgrieturi, tieri, rniri etc. care pot duce la infecii sau accidentri.

Art. 45Capacele de font ale gurilor de scurgere vor fi fixate n poziie ridicat pe toat durata operaiei de curare, pentru a nu cdea pe piciorul lucrtorului care manevreaz furtunul de curare.

Art. 46Se interzice lucrtorilor s stea pe scara mainii sau pe bara din fa, n timpul deplasrii mainii de curat gurile de scurgere.

Art. 47Pornirea mainii se va face numai dup ce lucrtorii vor verifica dac sunt fixate de main sculele cu care lucreaz (trncoape, rngi, crlige, furtunuri, cleti pentru extras corpuri tari din gura de scurgere etc.).

Art. 48La staiile de pompare utilizate pentru refularea apelor uzate din zonele joase ale localitilor n reeaua de canalizare, accesul personalului de deservire n bazinele - tampon ale staiilor se va face numai cu masca de gaze corespunztoare felului noxei posibile, cu centura de siguran legat cu frnghie de un punct fix, rezistent i numai dup ventilarea spaiului respectiv timp de minimum 4 ore.

Art. 49Se interzice ndeprtarea aprtorilor de la elementele mobile ale agregatelor de pompare n micare; acestea nu vor fi ndeprtate dect n cazul reviziilor sau reparaiilor.

Art. 50Ungerea pieselor n micare se va face numai dup oprirea agregatelor respective.

Art. 51Se interzice depozitarea materialelor, sculelor, pieselor etc. n jurul grupurilor de pompare sau a tablourilor electrice.

Art. 52Manipularea agregatelor de pompare se va face numai cu instalaii de ridicat adecvate, n raport cu greutatea pieselor care trebuie deplasate, fiind interzis staionarea lucrtorilor n raza de aciune a instalaiei de ridicat.

Art. 53Personalul de exploatare care lucreaz n sala pompelor va avea echipamentul de lucru strns pe corp i va fi dotat cu mijloace individuale de protecie adecvate.

Art. 54(1) Se interzice montarea curelelor de transmisie n timpul funcionrii agregatelor acionate prin intermediul acestui tip de transmisie.

(2) Se interzice scoaterea sitei sau a aprtoarei de protecie.

Art. 55(1) Orice manevr n instalaiile electrice de joas sau de nalt tensiune se va face numai de personal calificat i autorizat de filiala RENEL, pentru categoria corespunztoare de tensiune i putere.

(2) Manevra se va face de ctre cel puin doi electricieni, din care unul va supraveghea, iar cellalt va executa operaia, numai pe baza foii de manevr, aprobat de eful staiei de pompare.

Art. 56La efectuarea lucrrilor de reparaii, revizii planificate etc. la agregatele de pompare, se va opri agregatul i se va ntrerupe tensiunea de alimentare; la automatul de cuplare se va pune o tbli avertizoare cu textul "NU CUPLAI, SE LUCREAZ".

4. Epurarea apelor

4.1. Reinerea suspensiilor mari prin grtare

Art. 57Spaiile din jurul grtarelor, sitelor i dezintegratoarelor vor fi meninute libere, fiind interzis depozitarea de materiale, scule etc. pe o raz de minimum 1,5 m n jurul acestora.

Art. 58n cazul currii manuale a grtarelor, operaia se va face cu scule cu coad lung, din spatele balustradelor, fiind interzis aplecarea lucrtorilor peste marginea construciei.

Art. 59(1) n cazul n care grtarele i sitele sunt amplasate n construcii nchise, spaiile respective vor fi n permanen ventilate.

(2) Se interzice fumatul n spaiile de amplasare a grtarelor i sitelor.

Art. 60(1) n cazul n care este prevzut sortarea materialelor reinute pe grtare, operaia se va face cu scule adecvate.

(2) Se interzice sortarea manual a materialelor reinute pe grtare.

4.2. Deznisiparea

Art. 61Se interzice circulaia lucrtorilor pe marginea de beton a bazinelor, aceasta fcndu- se numai n lungul balustradelor.

Art. 62ndeprtarea nisipului se va face numai cu respectarea instruciunilor specifice, n funcie de modul de lucru: manual, hidraulic, drgi, hidroelevator etc.

Art. 63Manevrarea vanelor i stvilarelor se va face numai de pe platformele special amenajate, prevzute cu balustrade.

4.3. Separarea grsimilor

Art. 64Desfundarea plcilor poroase de nmol se va face dup golirea bazinelor, fiind interzis ncercarea de curare de la suprafa, cu scule improvizate.

Art. 65Curarea dispozitivelor de colectare a spumei se va face astfel nct s se evite posibilitatea de cdere n ap a lucrtorilor.

4.4. Decantarea

Art. 66Se interzice circulaia lucrtorilor pe marginea de beton a bazinelor care constituie calea de rulare a podului raclor.

Art. 67(1) Coborrea n bazin, pentru revizuirea construciilor i a instalaiilor (deflectoare, vane de perete, lamele podului raclor, agitatoare, dispozitive pentru recircularea nmolului) se va face numai dup golirea complet a bazinului respectiv.

(2) Lucrtorii care execut revizuirea construciilor i a instalaiilor menionate la punctul (1), vor cobor n bazine cu ajutorul scrilor fixe i vor fi dotai cu cizme de cauciuc, salopet i cti de protecie.

Art. 68Revizuirea i repararea construciilor i a instalaiilor se va face numai de pe schele bine fixate pe fundul i de pereii decantorului, fiind interzis ca lucrtorii s lucreze agtai de cabluri, funii sau pe eafodaje improvizate.

Art. 69Reglarea la oriziontal a pieselor metalice montate la marginea jgheaburilor de colectare a apei decantate sau a tuburilor utilizate n acelai scop, se va face numai de echipe alctuite din cel putin doi lucrtori, dotai cu centuri de siguran fixate de parapetul decantorului sau de alte puncte rezistente.

Art. 70Manevrarea vanelor de reglare a debitului sau de evacuare a nmolului, situate la o nlime mai mare de 1.5 m, se face numai de pe platformele amenajate n acest scop, prevzute cu balustrade.

Art. 71Recoltarea probelor de ap din zonele de limpezire ori de nmol, se face numai de ctre personalul de specialitate al laboratorului staiei de epurare, asistat n permanen de cel puin un lucrtor din personalul de exploatare a decantoarelor.

4.5. Tratarea apei cu reactivi

Art. 72Racordarea recipienilor care conin substane toxice la aparatele de dozare etc. se va face numai prin conducte fixe, fiind interzis utilizarea furtunurilor de cauciuc, chiar dac acestea sunt prevzute cu brri de fixare sau racordarea se face numai de prob.

Art. 73Este interzis utilizarea recipienilor care nu au fost verificai n limita termenelor prevzute de organele de resort pentru categoriile respective de recipieni.

Art. 74Pompele folosite pentru soluii corozive sau toxice vor avea aprtori speciale i vor fi verificate din punctul de vedere al etaneitii la fiecare pornire.

Art. 75Toi recipienii care conin substane toxice sau corozive vor avea marcat, la loc vizibil, denumirea complet a substanelor pe care le conin (clorur feric, amoniac, acid sulfuric, acid clorhidric etc.).

Art. 76(1) Toate locurile de munc n care se lucreaz cu substane toxice vor fi dotate cu mti cu cartue filtrante specifice, care vor fi verificate periodic, curate i nlocuite nainte de expirarea termenului de ntrebuinare.

(2) La toate locurile de munc menionate la punctul (1) va exista cel putin o masc izolant neautonom cu aduciune de aer, pentru intervenii n cazurile de depire accidental a concentraiilor, peste limita de eficacitate a cartuelor filtrante.

Art. 77Ambalajele provenite de la substanele toxice vor fi neutralizate i redate n folosin numai dup curarea lor i verificarea de ctre laborator, iar cele care nu pot fi neutralizate vor fi distruse prin ardere sau prin proceduri aprobate de organele sanitare.

4.6. Filtrarea biologic a apei

Art. 78Verificarea sprinklerelor i curarea celor nfundate, a sistemelor de susinere a braelor i tiranilor, a sifonului dispozitivului de dozare, se vor face numai cu instalaia oprit.

Art. 79Scarificarea stratului superficial al filtrului se va face numai cu greble metalice, fiind interzise alte scule improvizate; de asemenea, se vor folosi unelte adecvate pentru curarea canalelor de colectare a apei trecut prin filtru.

Art. 80La manipularea i administrarea insecticidelor n scopul combaterii diverselor insecte (mute, nari etc.) se vor adopta msuri de protecie specifice fiecrei substane, conform indicaiilor productorului.

4.7. Aerarea apei

Art. 81Circulaia lucrtorilor n zona dispozitivelor de aerisire se va face numai pe pasarelele special amenajate, pentru a se evita atingerea acestora de stropii de ape uzate.

Art. 82Revizuirea lagrelor, a mufelor, a transmisiilor cu lan, a reductoarelor etc. se face numai dup oprirea aeratoarelor.

Art. 83Demontarea i remontarea aeratoarelor se va face numai cu utilaje corespunztoare, n funcie de greutate i de gabaritele pieselor respective (trepied cu palan, crucior mobil mecanizat, macarale - consol etc.).

Art. 84n cazul instalaiilor cu insuflare de aer, revizuirea dispozitivelor de distribuie a aerului se va face numai dup oprirea suflantelor aferente i, n funcie de dispozitiv, cu golirea prealabil a bazinului. Accesul n interiorul bazinului sau circulaia pe marginea de beton se va face cu respectarea prevederilor de la articolele 66, 67 si 68.

4.8. Decantarea prin decantoare etajate

Art. 85Desfundarea conductelor de evacuare a nmolului se va face cu jet de ap curent; se interzice folosirea sculelor improvizate pentru desfundarea conductelor.

Art. 86Curarea fantei i a suprafeei decantorului de spum, grsimi, plutitori etc. se va face cu unelte cu coad lung, de pe platformele prevzute cu balustrad, la fel procedndu-se i la msurarea nlimii nmolului din bazinul inferior al decantorului.

4.9. Fermentarea nmolului

Art. 87(1) Datorit faptului c gazele produse n rezervoarele de fermentare sunt nocive - asfixiante, inflamabile i n anumite proporii cu oxigenul, explozive i inndu- se seama c, exist pericolul unor exfiltraii n special la mbinarea armturilor, n camera vanelor se vor lua msuri de protecie a personalului de exploatare, att printr- o ventilare natural, ct i una forat care va fi pus n funciune cu cel puin 10 minute nainte de intrarea personalului n ncpere.

(2) Ca msur suplimentar de protecie, staia de epurare va fi dotat cu aparatur pentru detectarea gazelor.

Art. 88Exploatarea instalaiilor se va face sub supravegherea i pe rspunderea unui instalator autorizat.

Art. 89Se interzice golirea chiar i parial a bazinelor n vederea reparaiilor, n timpul funcionrii amestectoarelor; aceast msur se ia pentru a preveni exploziile ce ar putea surveni ca urmare a unei scntei ntre elicea amestectorului i tubul de circulaie.

Art. 90Se va verifica periodic etaneitatea tuturor prilor expuse scprilor de gaze, numai cu spun i ap.

Art. 91Se interzice utilizarea oricrei surse de aprindere n aproprierea acestor construcii.

Art. 92Accesul personalului de deservire, n bazinele de fermentare goale sau aproape golite se va face cu adoptarea urmtoarelor msuri de prevenire, n vederea evitrii pericolelor de explozie i de intoxicare cu vapori toxici:

a) introducerea aerului condiionat de la o suflant portabil printr- o gur de acces, toate celelalte fiind deschise, ventilarea spaiului fiind necesar n tot timpul lucrului n interiorul cuvei;

b) echipa de intervenii va fi format din cel puin trei persoane, care se vor supraveghea reciproc, n vederea acordrii primului ajutor n caz de necesitate;

c) personalul de deservire va fi dotat cu centur de siguran, frnghie i masc cu furtun conectat la o surs exterioar de aer curat (se poate folosi o instalaie autonom de respirat tip subacvatic).

Art. 93Se va menine n permanen o suprapresiune a gazelor n instalaie, pentru a evita accesul aerului n cuve i deci formarea amestecurilor explozive.

Art. 94Se interzice apropierea cu foc deschis de domul cuvelor; instalaia electric va fi n construcie antiex.

Art. 95Se interzice dotarea personalului de deservire a domului i a camerelor de manevr cu nclminte cu accesorii metalice, pentru evitarea scnteilor.

Art. 96Se interzice dotarea personalului de exploatare cu mbrcminte, lenjerie sau alte accesorii din fibre sintetice, la toate locurile cu posibile scpri de gaze.

Art. 97Se interzice demontarea prilor componente ale instalaiilor cnd bazinele sunt n funciune.

Art. 98Se interzic lovirea i forarea armturilor cu corpuri tari, cnd instalaia este n funciune.

Art. 99Se interzice obturarea cu diverse materiale a golurilor de ventilare.

Art. 100Se interzice intervenia personalului de exploatare la instalaia de ventilare mecanic aflat n funciune.

Art. 101Este obligatorie meninerea instalaiei de ventilare mecanic n stare de funcionare, prin verificri periodice.

Art. 102Ventilarea mecanic se va efectua cu cca. 10 minute nainte de intrarea personalului de exploatare n camera de manevr i va fi meninut n stare de funcionare pe tot timpul lucrului personalului n camera de manevr.

Art. 103Se vor verifica i menine n stare de funcionare toate conexiunile electrice de protecie prin legare la pmnt.

Art. 104Personalul de exploatare va verifica periodic integritatea tablourilor, circuitelor electrice i racordurilor la utilaje, n vederea meninerii gradului de siguran proiectat, pentru fiecare elementn parte, lund n

considerare att circuitele electrice funcionale, ct i cele de protecie, prin legare la pmnt i paratrsnet.

Art. 105Se vor verifica periodic rezistenele de dispersie ale prizelor de pmnt n raport cu cele proiectate.

Art. 106Vor fi nlocuite la timp componentele electrice care prezint uzur (sigurane, ntreruptoare, etc.).

Art. 107Supapa de siguran din turnul de captare a gazului va fi meninut n stare de funcionare, prin verificarea periodic a nivelului apei care nu trebuie s fie mai mic de 300 mm.

Art. 108Etilmercaptanul din dispozitivul de odorizare, va fi meninut permanent la nivelul prevzut.

Art. 109Opritorile de flcri prevzute pe reeaua exterioar de gaze vor fi meninute n stare de funcionare, prin verificri permanente.

Art. 110Dispozitivele de evacuare a condensului, prevzute pe filtrele de gaz vor fi meninute n stare de funcionare.

Art. 111Pe pereii bazinelor de fermentare, ct i la toate locurile de acces spre bazine, la locurile cu posibile pierderi de gaz, vor fi afiate tblie avertizoare cu inscripiile: "ATENIE, PERICOL DE EXPLOZIE"; "PERICOL DE INCENDIU"; "NU UMBLAI CU FOC"; "NU APRINDEI IGARA " etc.

Art. 112n cazul efecturii unor reparaii la camera de manevr se vor respecta urmtoarele prevederi:

a) nlocuirea unei vane, garnituri sau electro- pompe se va face prin izolarea circuitului respectiv cu ajutorul celorlalte vane, desprinderea piesei i nlocuirea ei;

b) pe tot parcursul operaiilor va funciona sistemul de ventilare forat, iar uile vor fi larg deschise;

c) se interzice executarea piesei ce urmeaz a fi nlocuit n interiorul camerei de manevr; ea va fi confecionat n atelierul staiei de epurare i apoi va fi montat;

d) n cazul executrii unor suduri, n incinta camerei de manevr vor fi asigurate condiii de ventilare corespunztoare a spaiului respectiv;

e) n cazul defectrii instalaiei de ventilare forat se va folosi o suflant portabil de aer comprimat sau aer comprimat de la o alt surs existent n zon;

f) se interzice trntirea pieselor nlocuite sau care urmeaz a fi nlocuite;

g) reparaiile privind instalaiile electrice se vor face prin ntreruperea alimentrii cu energie electric.

Art. 113n cazul efecturii de reparaii la cuvele bazinelor de fermentare se vor respecta urmtoarele prevederi:

a) reparaiile curente privesc n special instalaiile mecanice i electrice de deasupra cupolei;

b) atta timp ct piesele ce urmeaz a fi reparate sau nlocuite nu necesit desfacerea pieselor ce asigur etaneitatea bazinelor, reparaiile se vor face ca la camera de manevr;

c) n cazul necesitii desfacerii pieselor ce asigur etaneitatea i deci posibilitatea accesului gazului n atmosfer, se vor lua msuri suplimentare ca:

- izolarea cuvei respective de metantanc, de gazometru i centrala termic prin nchiderea vanei;

- ntreruperea alimentrii cu energie electric a instalaiei electrice de pe cupola bazinelor de fermentare;

- controlul suplimentar al echipamentului din dotarea personalului ce va opera n zona reparaiei;

- instruirea suplimentar a personalului asupra modului de lucru i utilizrii sculelor i dotrilor, n scopul evitrii producerii scnteilor prin lovire, ce ar putea provoca detonarea sau aprinderea gazului;

- modul de lucru va evita lovirea pieselor metalice capabile s provoace scntei;

- nu se vor face alimentri i recirculri cu nmol n perioada reparaiei.

4.10. nmagazinarea gazelor provenite din bazinele de fermentare

Art. 114n jurul gazometrului se vor afia indicatoare de avertizare asupra pericolului de explozie, precum i indicatoare de interzicere a fumatului, la distan mai mic de 10 m de recipient.

Art. 115Se interzice montarea unor corpuri de iluminat electric n camera de vane i pe bordura recipientului de beton.

Art. 116Se interzice accesul persoanelor neautorizate n camera de vane i pe bordura recipientului.

Art. 117Se interzice accesul pe calota clopotului metalic cu gazometrul n funciune.

Art. 118Se interzice dotarea personalului de exploatare a gazometrului cu mbrcminte sau alte accesorii din fibre sintetice.

Art. 119Se interzice accesul personalului de exploatare, dotat cu nclminte cu accesorii metalice (blacheuri) pe cupola i bordura recipientului.

Art. 120Pentru prevenirea intoxicaiilor cu hidrogen sulfurat i oxid de carbon, gaze care pot intra n componena gazului de nmol (de fermentare) produs n metantanc, se vor lua urmtoarele msuri:

a) n cazul reviziei interioare a gazometrului, dup evacuarea apei se va face ventilarea acestuia;

b) personalul de intervenie va fi dotat cu masc izolant neautonom cu aduciune de aer;

c) lucrtorul care execut intervenia va fi dotat cu centur de siguran i frnghie i va fi supravegheat, n mod obligatoriu, de ctre un lucrtor care va sta n afara mediului nociv.

Art. 121n cazul reviziei interioare a gazometrului se va face aerisirea total a spaiului, dup cum urmeaz:

a) ventilarea natural, prin evacuarea total a apei din recipient i deschiderea gurii de vizitare de pe calota clopotului;

b) robinetul de pe conducta de intervenie rmne deschis, iar robinetul de pe conducta de acces gaze n gazometru rmne nchis. Durata de ventilare natural va fi de minimum 24 de ore.

c) obligatoriu se va proceda la asigurarea aerisirii totale i prin ventilare forat, cu furtun cu aer comprimat.

4.11. Clorizarea

Art. 122(1) nainte de cuplarea unui recipient de clor la aparatul de dozare se va verifica dac ventilul funcioneaz normal, deschizndu- l i nchizndu- l de cteva ori, timp n care piulia oarb din capul ventilului va fi meninut n poziia nchis pentru a nu se produce scpri de clor.

(2) Ventilul nu se va fora, n cazul n care este nepenit i nici nu va fi lovit cu diferite obiecte, ci va fi desfcut cu ajutorul unei chei de mrime corespunztoare sau prin nclzire cu ap cald.

(3) Se interzice ncercarea de deschidere a ventilelor blocate cu ajutorul lmpii de benzin, cu arztorul aparatului de sudur sau a focului sub orice form, recipientele defecte fiind trimise la furnizor, singurul n msur s asigure golirea i repararea lor n condiii de securitate.

Art. 123Montarea buteliilor de clor pe cntar se face n poziie vertical, iar a containerelor n poziie orizontal, astfel ca ventilele s fie pe vertical.

Art. 124(1) nainte de punerea n funciune a aparatului de dozare se face n mod obligatoriu verificarea etaneitii acestuia (n cazul aparatelor care funcioneaz sub presiune) prin badijonarea tuturor punctelor de mbinare a pieselor componente cu vat mbibat cu o soluie de amoniac.

(2) n cazul n care sunt scpri de clor constatate prin formarea unui fum alb de clorur de amoniu, se nchide imediat ventilul recipientului de clor i se remediaz neetaneitatea prin strngerea piuliei ori schimbarea garniturii mbinrii ori lipirea tubului de material plastic.

Art. 125(1) n cazul n care se produc, n timpul funcionrii instalaiei, scpri de clor, personalul de exploatare va porni imediat ventilatoarele din ncperile respective, dup care personalul va intra n ncpere cu mtile de gaze, n vederea remedierii avariei, instalaia de ventilare fiind meninut n tot acest timp n funciune.

(2) La scoaterea din funciune a instalaiei se nchide mai nti ventilul de la recipientul de clor, dup care se continu funcionarea instalaiei numai cu ap, timp de cca. 10 minute, pentru eliminarea total a clorului.

Art. 126n cazul unor pierderi masive de clor, se va pune imediat n funciune instalaia de neutralizare a clorului i, dup cca. 10 minute, se pune n funciune si instalaia de ventilare; numai dup aceste operaii va fi permis accesul personalului de exploatare n ncperile respective, dotat cu mti de gaze.

Art. 127Toate mijloacele individuale de protecie vor fi pstrate ntr- o ncpere n care nu exist pericolul ptrunderii clorului i care este uor accesibil n caz de accident.

Art. 128Lucrtorii care fac verificarea recipientelor de clor vor fi dotai n mod obligatoriu cu masc de gaze cu cartu filtrant contra clorului, pe tot timpul operaiilor de verificare, aceste operaii avnd loc ntotdeauna n aer liber.

Art. 129n cazul unor scurgeri accidentale de vapori de clor din recipientele care nu pot fi nchise imediat prin manevrarea ventilelor respective, acestea vor fi imediat evacuate din ncperile staiei de clorizare i introduse n bazinul cu soluie neutralizant.

Art. 130Scoaterea din funciune a recipientelor de clor se va face la presiunea remanent, ele nlocuindu- se cu recipiente pline; la recipientul care se nlocuiete se va nchide imediat ventilul acestuia, se va demonta racordul la aparatul de dozare i se va nuruba piulia oarb la capul ventilului, dup care se va pune capacul de protecie.

Art. 131Toate operaiile de verificare a recipientelor de clor, de montare i demontare a acestora, de neutralizare a eventualelor scpri de clor, se vor efectua de ctre echipe alctuite din minimum doi lucrtori, dotai, n mod obligatoriu, cu masc izolant neautonom cu aduciune de aer; lucrtorii vor fi instruii pentru a putea acorda primul ajutor n caz de intoxicare cu clor.

Art. 132Buteliile de clor se depoziteaz ntr- o ncpere special destinat n acest scop, n poziie vertical, pe cte dou rnduri, asigurndu- se mpotriva rsturnrii i lsnd un spaiu liber de acces pentru controlul lor; se interzice depozitarea recipientelor cu clor n subsoluri.

Art. 133n timpul descrcrii buteliilor cu clor se interzice trntirea lor din camion sau din alt mijloc de transport.

Art. 134Transportul buteliilor cu clor din depozit la locul de folosire se va face cu cruciorul, iar pn la crucior transportul se va face cu braele; se interzice trrea buteliilor prin prinderea de capacul de protecie sau de ventil ori prin rostogolirea acestora.

Art. 135Manevrarea containerelor cu clor se face cu instalaii de ridicat i transport adecvate, fiind interzis rostogolirea acestora.

Art. 136Depozitarea containerelor se face n poziie orizontal, pe supori fixai n pardoseala ncperii folosit ca depozit.

Art. 137Se interzice depozitarea recipientelor cu clor n aer liber, sub aciunea direct a razelor solare ori aezarea lor lng sobe, calorifere sau alte surse de cldur, astfel nct temperatura acestora s nu depeasc 400C.

Art. 138n staiile de clorizare se vor folosi n mod obligatoriu toate aparatele de msur, control i de siguran stabilite de proiectant, pe baza instruciunilor ISCIR i ale Institutului Naional de Metrologie, aparate care vor fi verificate conform normativelor n vigoare.

Art. 139n cazul intoxicaiilor cu clor se va proceda conform instruciunilor concrete, elaborate de persoanele juridice n acest scop i care vor fi aduse la cunotina lucrtorilor. Periodic se vor efectua exerciii (alarme simulate) cuprinznd modul concret de aciune n aceste situaii.

4.12. Deshidratarea nmolului

4.12.1. Platforme (paturi) de uscare a nmolului

Art. 140Se interzice fumatul n timpul splrii conductelor de alimentare cu nmol a platformelor.

Art. 141n cazul folosirii benzilor transportoare pentru evacuarea nmolului uscat, acesta va fi ncrcat pe band, cu lopei sau furci cu bare, n aa fel nct lucrtorii s nu fie prini de prile aflate n micare ale instalaiei respective.

4.12.2. Instalaii de vacuum - filtre

Art. 142Curarea instalaiei, indiferent de metoda folosit (cu aburi, cu peria sau cu soluie de detergeni) se va face numai dup oprirea instalaiei.

Art. 143n cazul n care instalaiile de vacuum - filtre sunt completate cu instalaii de tratare cu reactivi, pentru modificarea anumitor caracteristici ale nmolului, se vor respecta prevederile menionate la Art. 72 - 77 ale prezentului proiect de norme.

4.12.3. Instalaii de filtre - pres

Art. 144n caz de defeciuni la instalaiile de automatizare, ndeprtarea manual a nmolului se va face numai dup scoaterea din funciune a instalaiei.

Art. 145Accesul n sala filtrelor - pres este permis numai personalului specializat i autorizat pentru ntreinerea i exploatarea acestor utilaje.

5. ntreinerea grupurilor sanitare publice

Art. 146Lucrtorii din exploatarea grupurilor sanitare publice (WC- uri, pisoare) sunt obligai s poarte n permanent echipamentul individual de protecie, conform Normativului - cadru de acordare i utilizare a echipamentului individual de protecie.

Art. 147n timpul iernii personalul de deservire este obligat s curee scrile de acces (n cazul grupurilor sanitare subterane) i s presare nisip sau sare pe trepte, n scopul evitrii pericolului producerii accidentelor prin alunecare.

Art. 148Instalaiile vor fi dezinfectate zilnic, substanele ori soluiile ntrebuinate n acest scop fiind manipulate numai cu mnui de cauciuc.

Art. 149Dup fiecare operaie de dezinfectare sau de curenie curent a grupului sanitar, personalul se va spla pe mini cu ap i spun.

Art. 150Se interzice fumatul, butul i servirea mesei cu minile nesplate.

Art. 151Desfundarea instalaiilor sanitare se va face cu scule i unelte potrivite (pompe de cauciuc etc.) fiind interzis utilizarea srmelor, crligelor sau a altor improvizaii.

Art. 152Repararea instalaiilor sanitare defecte (robinete, flotoare, sifoane etc.) ca i a celor electrice, se va face de ctre personalul de ntreinere al unitii de care depinde grupul sanitar respectiv, personalul acestuia efectund aceste operaii numai n cazul n care are calificarea corespunztoare, de instalator tehnico- sanitar, respectiv electrician.

Art. 153Toate spaiile de folosin public precum i scrile de acces vor fi iluminate corespunztor pentru a evita accidentarea publicului sau a personalului propriu de deservire.

Art. 154Personalul de deservire al grupului sanitar este obligat s menin n funciune instalaiile de ventilare, pentru evitarea acumulrilor de substane nocive.

6. Vidanjarea

Art. 155Operaiile de vidanjare se efectueaz de ctre echipe alctuite din minimum doi lucrtori.

Art. 156nainte de vidanjare se va face o aerisire de minimum 30 minute; n tot timpul operaiei de curare se interzice fumatul.

Art. 157Lucrtorii se vor spla, n mod obligatoriu, dup fiecare operaie de vidanjare, iar la sfritul schimbului vor face o baie general.

Art. 158Se interzice lucrtorilor s mannce fr a se spla pe mini sau s duc minile murdare la ochi, nas i gur.

Art. 159Se interzice coborrea n hazna sau aplecarea peste marginea acesteia, indiferent de situaia depozitului din interior; pentru intervenii se vor lua msuri speciale.

Art. 160n cazul vidanjrii cu mijloace mecanice, se va proceda la mbinarea corect a tronsoanelor de furtun i a pieselor speciale, pentru asigurarea unei etaneiti corespunztoare i evitarea mprtierii materialelor scoase din hazna.

Art. 161Se interzice ncrcarea autovidanjei peste nivelul admis, nivel ce va fi marcat pe sticla de nivel a cisternei.

Art. 162n cazul n care autovidanja staioneaz n faa unui imobil, pe partea carosabil se vor lua msuri pentru protejarea pietonilor.

Art. 163Se interzice staionarea lucrtorilor pe scara mainii sau pe bara din fa, n timpul deplasrii autovidanjei de la un loc de munc la altul.

Art. 164Vidanjele vor fi descrcate numai n punctele stabilite n acest scop, cu luarea msurilor corespunztoare pentru prentmpinarea rspndirii materialelor ce se descarc, zgrierea sau murdrirea lucrtorilor ori alunecarea acestora.

Art. 165Cnd vidanjarea se face n timpul nopii, se vor lua msuri pentru iluminatul corespunztor al locului de munc, semnalizarea autovidanjei pe spaiul public i marcarea furtunului, pentru a prentmpina mpiedicarea i cderea lucrtorilor sau a pietonilor.

7. Prevederi de proiectare

Art. 166La elaborarea documentaiilor n domeniul canalizarii i epurarii apelor uzate, proiectanii vor aplica prevederile Normelor generale de protecie a muncii, Normelor specifice de securitate a muncii pentru evacuarea apelor uzate rezultate de la populaie i din procesele tehnologice precum i a standardelor de securitate a muncii.

Art. 167n cadrul proiectelor se vor prevedea msurile tehnice i organizatorice care s asigure desfurarea tuturor lucrrilor n condiii de securitate.

Art. 168Prevederile din cadrul acestui capitol constituie minimum de cerine de proiectare pentru desfurarea activitilor din domeniul canalizrii i epurrii apelor uzate, n condiii de securitate i nu exclud prevederea oricror altor soluii la ndemna celor ce concep i proiecteaz aceste activiti, n vederea mbuntirii nivelului de securitate.

Art. 169Spaiile nchise (camera vanelor rezervoare, galerii de conducte, subsoluri) vor fi prevzute cu ventilatoare pentru aerare.

Art. 170Bazinele deschise, unde exist pericol de cdere (decantoare, filtre lente, filtre rapide, captri de suprafa) vor fi mprejmuite cu balustrade de protecie.

Art. 171Pentru traversarea canalelor deschise se vor prevedea podee de trecere.

Art. 172Podeele orizontale sau nclinate situate la nlimi mai mari de 0,7 m fa de sol sau nivelul imediat inferior, unde exist pericol de cdere lateral, vor fi prevzute cu balustrade nalte de 1,00 m.

Art. 173Pentru manevrarea (sau nlocuirea) unor utilaje fr pericol de accidentare, se vor prevedea instalaii de ridicat i transport adecvate.

Art. 174Pentru coborrea n cmine, rezervoare, decantoare se vor prevedea scri de acces (dup caz) cu mn curent.

Art. 175Zonele n care lucrrile de exploatare se efectueaz i noaptea vor fi prevzute cu iluminat corespunztor.

Art. 176Alegerea amplasamentelor pentru elementele care compun sistemele de canalizare i epurare a apelor uzate se va face astfel nct acestea s nu afecteze mediul nconjurtor, sntatea i confortul populaiei, datorit specificului activitii de evacuare a apelor uzate (prezena mirosurilor, aerosolilor, zgomotului etc.).

ANEXA 1

Lista Normelor specifice de securitate a muncii conexe i/sau complementare

1. Norme specifice de securitate a muncii pentru lucrri geotehnice de excavatii, fundaii, terasamente, nivelri i consolidri de teren.

2. Norme specifice de securitate a muncii pentru lucrri de izolaii termice, hidrofuge i protecii anticorozive.

3. Norme specifice de securitate a muncii pentru lucrri de instalaii tehnico - sanitare i de nclzire.

4. Norme specifice de securitate a muncii pentru construcii hidrotehnice, portuare i canale navigabile.

5. Norme specifice de securitate a muncii pentru excavaii i construcii subterane.

6. Norme specifice de securitate a muncii pentru fabricarea lmpilor electrice, tuburilor cinescop i a corpurilor de iluminat.

7. Norme specifice de securitate a muncii pentru producerea energiei electrice.

8. Norme specifice de securitate a muncii pentru transportul i distribuia energiei electrice.

9. Norme specifice de securitate a muncii pentru alimentarea cu ap a localitilor i pentru nevoi tehnologice (captare, transport i distribuie).

10. Norme specifice de securitate a muncii pentru activiti de exploatare, gospodrire a apelor, ntreinerea lucrrilor i a cursurilor de ap, cadastrul apelor i a folosinelor legate de ape i aprarea mpotriva inundaiilor.

11. Norme specifice de securitate a muncii pentru manipularea, transportul prin purtare i cu mijloace nemecanizate i depozitarea materialelor.

12. Norme specifice de securitate a muncii pentru lucrul la nlime.

13. Norme specifice de securitate a muncii pentru laboratoarele de analize fizico - chimice i mecanice.

14. Norme specifice de securitate a muncii pentru sudarea i tierea metalelor.

15. Norme specifice de securitate a muncii pentru lucrrile de prospeciuni i explorri geologice.

16. Norme specifice de securitate a muncii pentru transportul prin conducte al gazelor naturale.

17. Norme specifice de securitate a muncii pentru fabricarea, depozitarea i transportul produselor anorganice.

18. Norme specifice de securitate a muncii pentru fabricarea, depozitarea i transportul produselor organice (exclusiv petrochimice).

Pn la apariia normelor prezentate n anex, rmn valabile actualele norme departamentale existente n domeniu.

ANEXA 2

Lista standardelor conexe de securitate a muncii *)STAS 12894 - 90 Principii ergonomice generale de concepere a sistemelor de munc.

STAS 12604 - 87Protecia mpotriva electrocutrii. Prescripii generale.

STAS 12604/5 - 90Protecia mpotriva electrocutrilor. Instalaii electrice fixe. Prescripii de proiectare, execuie i verificare.

STAS 9954/1 - 74Instalaii i echipamente electrice n zone cu pericol de explozie datorit gazelor i lichidelor inflamabile. Prescripii de proiectare i montare.

STAS 8138 - 83Echipament electric pentru maini industriale. Condiii tehnice generale.

SR 6646- 2:1996Iluminatul artificial. Condiii pentru iluminatul n spaiile de lucru.

STAS CEI 598 - 2 - 22- 92Corpuri de iluminat. Partea 2: Condiii tehnice speciale. Seciunea 22: Corpuri de iluminat de siguran

STAS 297/1 - 88Culori i indicatoare de securitate. Condiii tehnice generale.

STAS 297/2 - 92Culori i indicatoare de securitate. Reprezentri.

SR EN 292- 2:1997Securitatea mainilor. Concepte de baz, principii generale de proeictare. Partea 2: Principii i condiii tehnice.

SR EN 50014:1995Aparatur electric pentru atmosfere potenial explozive. Prescripii generale

STAS 6877/8 - 86Echipamente electrice pentru atmosfere potenial explozive. Sisteme electrice cu siguran intrinsec i.

STAS 9153 - 90Culorile indicatoarelor luminoase de semnalizare, ale butoanelor de comand i ale butoanelor de comand luminoase.

STAS 10627 - 76Ventilatoare. Principii de securitate.

STAS 10898 - 85Alimentri cu ap i canalizri. Terminologie.

*) NOTA:Prezenta lista nu are caracter exhaustiv si cuprinde standardele care pot fi aplicate n activitatea de evacure a apelor uzate rezultate de la populatie si n procese tehnologice, n vigoare la data 30.06.1997. ntruct sistemul standardelor de securitate a muncii este n curs de elaborare, este obligatorie consultarea periodica a Buletinului Standardizarii pentru completarea listei cu standardele care corespund cerintelor de proiectare n domeniu.

ANEXA 3

Ghid de terminologie

1. Noiuni din domeniul securittii muncii

1.1. Avarie: eveniment survenit n utilizarea mijloacelor de producie, caracterizat prin defectarea i deteriorarea acestora.

1.2. Defectare: ncetarea aptitudinii unei maini, instalaii, utilaje etc., de a- i ndeplini funcia specificat.

1.3. Dispozitiv de protecie: dispozitiv care reduce sau elimin riscul, singur sau n asociere cu un protector.

1.4. Echipament individual de lucru: totalitatea obiectelor de mbrcminte, nclminte i de accesorii, cu care este dotat salariatul n procesul de munc, n scopul prevenirii uzurii premature sau murdririi excesive a obiectelor personale.

1.5. Echipament individual de protecie: totalitatea mijloacelor individuale de protecie cu care este dotat executantul n timpul ndeplinirii sarcinii de munc, n vederea asigurrii proteciei sale mpotriva pericolelor la care este expus.

1.6. Echipament tehnic: orice main, aparat, dispozitiv, mecanism, unealt sau instalaie etc., utilizat n timpul muncii.

1.7. Factor de risc: factor propriu elementelor componente ale sistemului de munc - executant - sarcin de munc - mijloace de producie - mediu de munc - i care, n condiiile unei situaii periculoase, determin probabilitatea sau gravitatea producerii unei leziuni sau afectri a sntii.

1.8. Indicator de securitate: mijloc de informare standardizat care, prin combinarea unei forme geometrice cu o culoare de securitate i cu un simbol, furnizeaz o informaie referitoare la securitatea muncii.

1.9. Instructaj de securitate a muncii: modalitate de instruire n domeniul securitii muncii care se desfsoar la nivelul unitilor i are ca scop nsuirea de ctre salariai a cunotinelor i formarea deprinderilor impuse de securitate a muncii, specifice activitii pe care o realizeaz sau urmeaz a o realiza.

1.10. Instruciuni specifice de securitate a muncii (instruciuni proprii): componente ale sistemului de reglementri n domeniul securitii muncii, ale cror prevederi sunt valabile numai pentru activitile desfurate n cadrul unei uniti; elaborarea lor, de ctre uniti (prin efort propriu sau colaborare cu institute de specialitate), este obligatorie atunci cnd normele generale i specifice de securitate a muncii nu acoper totalitatea activitilor desfurate n unitate, sau, voluntar, atunci cnd patronul consider necesar pentru mbuntirea securitii muncii, detalierea i completarea normelor cu unele prevederi specifice unitii.

1.11. Instruciuni de utilizare: instruciuni a cror elaborare este obligatorie pentru orice produs, constituind parte integrant a documentaiei pentru certificarea produsului i prin care, productorul, trebuie s prezinte toate informaiile necesare utilizrii produsului n conformitate cu scopul pentru care a fost creat i asigurrii securitii muncii.

1.12. Mijloc individual de protecie: mijloc de protecie (protector) destinat pentru protecia unui singur executant i care se aplic asupra acestuia.

1.13. Nocivitate: proprietatea unei noxe de a produce efect duntor asupra organismului.

1.14. Nox (sinonim: factor nociv): agent fizic, chimic sau biologic cu aciune duntoare asupra organismului, n mediul luat n considerare.

1.15. Pericol: sursa unei posibile leziuni sau afectri a sntii.

Not:

a) n domeniul securitii muncii termenul este utilizat n asociere cu ali termeni definind originea sau natura presupus a posibilei leziuni sau afectri a sntii: pericol de electrocutare, pericol de strivire, pericol de tiere, pericol de intoxicare etc.

b) Proprietatea inerent a unei substane, agent, surse de energie sau situaie cu potenial de a cauza evenimente nedorite (accidente de munc sau boli profesionale).

1.16. Persoan autorizat: o persoan competent mputernicit n scris (de ctre organe de specialitate abilitate i/sau de ctre patron) s ndeplineasc anumite activiti.

1.17. Persoan competent: o persoan care posed cunotintele i aptitudinile necesare pentru a realiza corect anumite activiti.

1.18. Prevenire: ansamblul procedeelor i msurilor luate sau planificate la toate stadiile de lucru pentru evitarea pericolelor sau reducerea riscurilor.

1.19. Prevenire intrinsec: prevenire realizat n stadiul de concepie/proiectare, care const n:- evitarea sau reducerea pericolelor, att ct este posibil prin alegerea corespunztoare a unor caracteristici de concepie;- limitarea expunerii persoanelor la pericolele care nu au putut fi evitate sau limitate suficient, prin reducerea necesitii de intervenie a executantului n zonele periculoase.

1.20. Protecie: ansamblul de msuri care constau n utilizarea unor mijloace specifice, denumite mijloace de protecie, cu scopul protejrii executanilor fa de pericolele care nu au fost suficient evitate sau limitate prin prevenire intrinsec.

1.21. Proces de munc: succesiunea n timp i spaiu a aciunilor conjugate ale executantului i mijloacelor de producie n sistemul de munc.

1.22. Risc: probabilitatea asociat cu gravitatea unei posibile leziuni sau afectri a sntii, ntr- o situaie periculoas.

1.23. Risc profesional: risc n procesul de munc.

1.24. Situatie periculoas: orice situaie n care o persoan este expus unuia sau mai multor pericole.

1.25. Substan periculoas: o substan care, n virtutea proprietilor sale chimice sau fizico - chimice poate constitui un pericol.

1.26. Zon periculoas: orice zon n care exist sau poate aprea un pericol.

1.27. Zon periculoas a unui echipament tehnic: orice zon situat n interiorul sau n jurul echipamentului tehnic n care o persoan este expus riscului de leziune sau afectare a sntii.

Not: Pericolul care genereaz riscul nfisat n aceast definiie:

- poate fi permanent prezent pe durata funcionrii prevzute a echipamentului de munc (deplasarea elementelor mobile periculoase, degajare de substane periculoase, arc electric n timpul fazei de sudur etc.) sau

- poate aprea neateptat (pornire neintenionat/ neprevzut etc.)

1.28. Lucru la nlime: activitate desfurat la minimum 2 m, msurai de la tlpile picioarelor lucrtorului pn la baza de referin natural (solul) sau orice alt baz de referin artificial, baze fa de care nu exist pericolul cderii n gol. Pentru locurile de munc amplasate pn la nlimea de 2 m se consider "lucrul la nlime mic" la care se vor adopta, de la caz la caz, n funcie de pericolele existente, toate sau numai unele dintre msurile de securitate a muncii prevzute pentru lucrul la nlime.