noul cod rutier 6 Februarie 2015

4
NOUL COD RUTIER va intra în vigoare începând cu data de 6 februarie 2015. Printre modificările adoptate se remarcă cea mai mare amendă, 9600 de lei, scaunul obligatoriu pentru copii, dar şi transformarea amenzilor neplătite de circulaţie în suspendarea permisului. Amenda maximă va fi aplicată şoferilor care nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când semnalele acustice şi vizuale sunt pornite, potrivit politiarutiera.ro. De asemenea, cu 9600 de lei vor fi sancţionaţi şi şoferii sunt implicaţi în accidente rutiere şi au o alcoolemie mai mare de 0,25 la mie în aerul expirat. Şoferii care se încumetă să treacă pe culoarea roţie a semaforului vor fi sancţionaţi cu amenzi de 4000 de lei. Cât este amenda pentru vorbit la telefon Vorbitul la telefon în timpul condusului unui autovehicul sau nepurtarea centurii de siguranţă va atrage amendă de 1600 de lei, de 10 ori mai mult ca amenzile de până acum. Noul cod rutier nu a lăsat nerezolvată nici problema necolectarii amenzilor. Şoferii care nu îşi vor plăti amenzile de circulaţie vor rămâne fără permis. Depăşirea limitei de viteză cu 51 până la 60 de kilometri pe oră se sancţionează cu amenzi din clasa a IV-a, cuprinse între 9 şi 20 de puncte amendă, adică între 720 şi 1.600 de lei. În plus, se ridică şi permisul de conducere pentru 90 de zile. În cazul depăşirii limitei de viteză cu peste 60 de kilometri pe oră, se aplică amenzi din clasa a V-a, care implică sancţiuni cuprinse între 21 şi 50 de puncte amendă (între 1.680 şi 4.000 de lei), plus suspendarea permisului de conducere pentru 180 zile. Amendă maximă pentru viteză În cazul în care depăşirea vitezei legale cu mai mult de 60 de kilometri pe oră se soldează cu un accident rutier urmat exclusiv de pagube materiale, se aplică sancţiuni din clasa VI-a, care implică de la 51 până la 120 de puncte de amendă (între 4.080 şi 9.600 de lei), la care se adaugă suspendarea permisului pentru un an. În cazul în care accidentul se soldează cu victime, perioada de suspendare a permisului se dublează la doi ani, însă amenda rămâne aceeaşi, potrivit proiectului citat. Pe anumite sectoare de drum din interiorul localităţilor, unde circulaţia se desfăşoară pe o singură bandă pe sens, ţinând seama de împrejurări şi de cât de intensă este circulaţia, administratorul drumului poate stabili şi limite de viteză inferioare, dar nu mai puţin de 10 kilometri pe oră pentru tramvaie şi de 30 kilometri pe oră pentru toate autovehiculele, dar numai cu

description

noul cod rutier 6 Februarie 2015

Transcript of noul cod rutier 6 Februarie 2015

NOUL COD RUTIER va intra n vigoare ncepnd cu data de 6 februarie 2015. Printre modificrile adoptate se remarc cea mai mare amend, 9600 de lei, scaunul obligatoriu pentru copii, dar i transformarea amenzilor nepltite de circulaie n suspendarea permisului.

Amenda maxim va fi aplicat oferilor care nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferat, atunci cnd semnalele acustice i vizuale sunt pornite, potrivit politiarutiera.ro. De asemenea, cu 9600 de lei vor fi sancionai i oferii sunt implicai n accidente rutiere i au o alcoolemie mai mare de 0,25 la mie n aerul expirat. oferii care se ncumet s treac pe culoarea roie a semaforului vor fi sancionai cu amenzi de 4000 de lei.

Ct este amenda pentru vorbit la telefonVorbitul la telefon n timpul condusului unui autovehicul sau nepurtarea centurii de siguran va atrage amend de 1600 de lei, de 10 ori mai mult ca amenzile de pn acum.Noul cod rutier nu a lsat nerezolvat nici problema necolectarii amenzilor. oferii care nu i vor plti amenzile de circulaie vor rmne fr permis.Depirea limitei de vitez cu 51 pn la 60 de kilometri pe or se sancioneaz cu amenzi din clasa a IV-a, cuprinse ntre 9 i 20 de puncte amend, adic ntre 720 i 1.600 de lei. n plus, se ridic i permisul de conducere pentru 90 de zile.n cazul depirii limitei de vitez cu peste 60 de kilometri pe or, se aplic amenzi din clasa a V-a, care implic sanciuni cuprinse ntre 21 i 50 de puncte amend (ntre 1.680 i 4.000 de lei), plus suspendarea permisului de conducere pentru 180 zile.

Amend maxim pentru vitezn cazul n care depirea vitezei legale cu mai mult de 60 de kilometri pe or se soldeaz cu un accident rutier urmat exclusiv de pagube materiale, se aplic sanciuni din clasa VI-a, care implic de la 51 pn la 120 de puncte de amend (ntre 4.080 i 9.600 de lei), la care se adaug suspendarea permisului pentru un an. n cazul n care accidentul se soldeaz cu victime, perioada de suspendare a permisului se dubleaz la doi ani, ns amenda rmne aceeai, potrivit proiectului citat. Pe anumite sectoare de drum din interiorul localitilor, unde circulaia se desfoar pe o singur band pe sens, innd seama de mprejurri i de ct de intens este circulaia, administratorul drumului poate stabili i limite de vitez inferioare, dar nu mai puin de 10 kilometri pe or pentru tramvaie i de 30 kilometri pe or pentru toate autovehiculele, dar numai cu avizul Poliiei.

Ct se suspend permisul pentru but la volanPotrivit NOULUI COD RUTIER, conducerea unui autovehicul sau tramvai pe drumurile publice de ctre o persoan care a consumat droguri, a luat medicamente cu efecte similare stupefiantelor sau are o mbibaie de 0,15 mg/l alcool pur n aerul expirat, respectiv 0,2 g/l alcool pur n snge, este interzis. n acest sens, conform proiectului de lege, "conducerea unui autovehicul sau tramvai de ctre o persoan aflat sub influena buturilor alcoolice, care are o mbibaie alcoolic cuprins ntre 0,2 -0,5 g/l alcool pur n snge, respectiv 0,15 - 0,25 mg/l alcool pur n aerul expirat se sancioneaz cu amenda prevzut n clasa a V-a de sanciuni (21 la 50 puncte-amend) i cu suspendarea exercitrii dreptului de a conduce pentru o perioad de 180 de zile".n cazul n care mbibaia alcoolic este de peste 0,5 g/l alcool pur n snge, fapta constituie infraciune i se pedepsete cu nchisoare de la unu la cinci ani.

Conducerea pe contrasens pe autostradNoul Cod rutier sancioneaz nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferat, conducerea pe contrasens pe autostrad, depirea unui autoturism cu mai mult de 60 kilometri pe or a vitezei maxime admise i conducerea unei maini nenmatriculat cu amend cuprins ntre 21 i 50 de puncte, plus suspendarea permisului pentru 180 de zile.n cazul n care aceste abateri sunt urmate de un accident, se vor aplica amenzi ntre 51 i 120 puncte i suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioad de un an, dac accidentul este soldat doar cu pagube materiale, iar n cazul n care sunt persoane rnite, perioada de suspendare a permisului se dubleaz.Potrivit NOULUI COD RUTIER, vor fi sancionai cu 9 pn la 20 de puncte-amend i suspendarea permisului pn la trei luni numai oferii care nu acord prioritate, depesc sau trec pe rou i provoac un accident rutier soldat exclusiv cu pagube materiale. n cazul n care un ofer nu i achit amenda n termen de 30 de zile, permisul de conducere i este suspendat. Concret, Poliia Rutier ntocmete dispoziia de suspendare n termen de 5 zile de la expirarea termenului de plat a amenzii i o comunic persoanei vizate. Suspendarea efectiv a permisului are loc, ns, dup alte 15 zile de la comunicarea dispoziiei de suspendare. Sumele aferente amenzilor percepute pentru contravenii rutiere vor fi vrsate ntr-un cont unic deschis la Trezorerie, din care vor fi transferate ulterior ctre primrii i care va fi verificat de ctre Poliie.

Scaun special pentru copiioferii nu vor mai putea transporta copiii n main ca i pn acum. Mainile vor trebui scaune speciale prevzute cu sisteme de fixare i asigurare gndite pentru confortul i sigurana celui mic. Scaunele se fixeaz de bancheta din spate, cu ajutorul unor centuri speciale sau a celei de siguran a mainii. Scaunele destinate copiilor sunt de mai multe tipuri, fiind adaptate n funcie de vrsta i greutatea celor mici.ncepnd din 6 februarie, este strict interzis transportul copiilor de pn la trei ani n maini care nu sunt echipate cu sisteme de siguran. Excepie de la aceast regul vor face autovehiculele destinate transportului public de persoane, precum i taxiurile, dac n acestea din urm copilul ocup orice alt loc dect cel de pe scaunul din fa. "Copiii cu vrste de peste trei ani, avnd o nlime de pn la 150 cm pot fi transportai n autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguran doar dac ocup, pe timpul transportului, orice alt loc dect cel de pe scaunul din fa", mai arat NOUL COD RUTIER.

Puncte de penalizareAstfel, va fi sancionat cu trei puncte de penalizare "nerespectarea obligaiei conductorului de autovehicul de a se asigura c persoanele minore poart centuri de siguran sau sunt transportate n dispozitive de fixare n scaune pentru copii omologate". La aceasta se adaug patru sau cinci puncte de amend, adic ntre 360 i 450 lei, innd cont c un punct de amend este 90 lei. Amenda se reduce la jumtate dac este pltit n 48 de ore-sau dou zile lucrtoare.Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, clarificarea procedurii de sancionare pentru nerespectarea obligaiei de a purta centura de siguran, n cazul persoanelor minore transportate, este necesar ntruct actuala norm nu permitea amendarea oferului pentru svrirea faptei de ctre o persoan minor.

Probe biologice la locul accidentuluiO alt modificare important a CODULUI RUTIER arat c n cazul unui accident, oferul poate da probe biologice direct la faa locului, n ambulan, n prezena unui poliist, dar i n uniti de asisten medical.Acum, probele de snge, n astfel de cazuri, se recolteaz doar la IML. n plus, posesorii unui permis de categorie B vor putea s conduc tractoare cu masa maxim de 3,5 tone, iar conductorilor auto care au provocat un accident cu victime, pentru c nu au respectat regulile de circulaie, li se poate anula permisul de conducere, chiar dac nu au fost condamanai la nchisoare, ci s-au ales doar cu o amend. Noile legi n domeniul rutier clarific i regimul cetenilor strini. Cei care locuiesc de cel puin ase luni n Romnia pot solicita obinerea unui permis de conducere i i pot nmatricala mainile pe teritoriul rii noastre.Sanciuni aspre pentru pasageriRisc sanciuni usturtoare pasagerii care se afl pe locurile din spate i nu poart centura de siguran. oferii vor fi obligai s se asigure c acetia vor purta centura.