New Microsoft Word Document

download New Microsoft Word Document

of 16

 • date post

  10-Jul-2015
 • Category

  Documents

 • view

  41
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of New Microsoft Word Document

Cuprins

1. Consideraii generale privind mainile agricole....................................................................3 2. Domeniul de utilizare a mainilor de balotat baloi cilindrici...............................................4 3. Tipuri de prese pentru baloii cilindrici.................................................................................5 3.1. Presele cu benzi.....................................................................................................6 3.2. Presele cu valturi..................................................................................................9 3.3. Presele cu grtare extensibile..............................................................................10 4. Organele specifice de lucru ale preselor............................................ .................................11 4.1. Dispozitivul de adunat i ridicat din brazd.........................................................11 4.2. Dispozitiv de alimentare .....................................................................................11 4.3. Mecanismul de presare.........................................................................................12 4.4. Dispozitivul de reglare a gradului de presare.......................................................12 4.5. Mecanismul de comanda......................................................................................13 4.6. Aparatul de legat...................................................................................................14

4.7. Mecanismul de realizare a nodului........................................................................16 5. Masuri de tehnica securitatii muncii....................................................................................17 Bibliografie............................................................................................................................ ..18

1. Consideraii generale privind masinile agricole

Mainile agricole sunt destinate pentru a efectua o diversitate de lucrri n cadrul proceselor de producie din agricultur, conform cu cerinele agrobiologice i tehnicoeconomice, impuse fiecrei lucrri n parte. Prin mecanismele diverselor lucrri, din agricultur, se asigur:

mrirea productivitaii muncii; realizarea unor lucrri cu indicaii calitative i executarea acestora n termeni optimi agrotehnici, ducnd la creterea produciei pe unitetea de suprafa cultivat; uurarea muncii, munca manual se transform ntr-o munc de conducere a mainii.

2. Domeniul de utilizare a mainilor de balotat baloi cilindrici

Mainile de balotat execut ridicarea fnului de pe mirite aflat n brazde, presarea i legarea baloturilor. Presrea i balotarea fnului i paielor se face n scipul reducerii volumului acestora n vederea utilizrii mai bune a capacitaii de ncrcare a mijloacelor de transport i spaiilor de depozitare. De asemenea balotarea fnului i paielor reduc pierderile de material att n timpul transportului ct i n timpul depozitrii. Se poate realiza mecanizarea operaiilor procesului de munc n mai mare msur iar pe de alt parte fnul balotat i pstreaz mai bine i mai mult timp culoarea i mirosul. Pentru reducerea pierderilor prin scuturarea frunzelor, strngerea i balotarea fnului trebuie fcute cnd umiditatea materialului este de 25-30%. n aceast situaie i oricnd umiditatea materialului balotat este mai mare de 20%, pentru evitarea degradrii lui este necesar continuarea procesului de uscare. Reducerea umiditii se poate realiza pe cale natural prin lsarea baloturilor pe mirite(cnd condiiile climatice permit) sau prin ventilare activ pe platformele de depozitare. ntre densitatea materialului presat i umiditatea lui, n cazul uscrii pe cale natural exist urmatoarea dependen:

la umiditate: Ur=30% masa volimic admis este =100-140kg/m3; la Ur=25% corespunde =150-200kg/m3; la Ur=23% corespunde =225kg/m3 iar la Ur sub 20% materialul poate fi preset pn la densitatea maxim.

Pstrarea fnului balotat n condiiile mediului ambient este asigurat cnd Ur12%. Pierderile de material n cadrul strngerii i balotrii fnului nu trebuie s depeasc 3-5% din producie. n cazul balotrii materialelor destinate hranei animalelor, legarea baloturilor trebuie s se fac cu sfor, iar atunci cnd totui folosete srm, ungerea acesteia s se fac cu uleiuri vegetale. Mainle de balotat trebuie s realizeze o siguran a legrii de peste 98%. Baloturile realizate din materialul furajer se mpart dup forma geoetric n: -baloturi paralelipipedice -baloturi cilindrice Baloturile cilindrice se realitaet nfaurarea continu n spiral a materialului furajer. Se deosebesc trei metode de executare i presare a baloturilor cilindrice: -metoda presrii continue din interior spre exterior numit i metoda camerei de presare cu volum variabil. Baloturile obinute prin aceast metod au densitatea aproape uniform n toat masa lor; -metoda presrii din exterior spre interior numit i metoda camerei de presare cu volumul constant.Baloturile obinute au exteriorul mai dens iar miezul afnat; -metoda presrii mixte sau a fazelor succesie cnd n prima faz se realizeaz un miez mai puin dens printr-o presare din exterior ctre interior, iar a doua faz const ntr-o presare continu a materialului care se nfoar neintrerupt pe miezul format pn ajunge la diametru prestabilit. Baloturile cilindrice au diametru de 0,8-2,1 m, lungimea de 1,2-2m , volumul de 0,76-4,07m.c., masa volumic =90-250 kg/m.c. i masa de 110-1350kg. Pentru limitarea destinarii i desfurrii materalului furajer aflat n balot acesta se nfoar cu material de reinere. Se disting 3 procedee: nfaurarea cu sfoara prin depunerea a 12,15 spire pe exteriorul balotului.Capetele legaturii nu se innoad.Se folosete sfoar din fibre naturale ori sintetice.Consumul de material de infurat este de 0,5-1 kg/t sfoara de sisal i de 0,4-0,6 kg/t sfoara sintetic.n medie timpul de nfaurarea si depunere pe sol al balotului reprezinta cca. 60% din timpul total de lucru aferent balotului.Pentru creterea productivitaii muncii se practic infaurarea simultan a balotului cu dou fire de la capete; nfaurarea cu plas sintetic.Pe circumferina balotului se infaoar la 1,5-2,4 ori o plas din materiale sintetice la radiaii ultra-violete.nfaurarea cu plas crete capacitatea de lucru a mainii de balotat cu cca 30% fa de nfaurarea cu sfoar,dar diametrul este mai mare cu cca 10 cm.

nfaurarea cu folie sintetic de culoare neagr pentu evitarea condensrii vaporilor de ap pe faa interioar.Se practic trei metode de nfaurare cu folie.

3. Tipuri de prese pentru baloii cilindrici

3.1. Presele cu benzi: Realizez baloi cilindrici de densitate medie i mic i sunt n general de dou tipuri: cu camer extensibil ( cu volum variabil) i cu camer cu volum constant.

1-bord de traciune 2-dispozitiv de ridicare

3-roat de copiere 4-benzi de presare 5-capac rabatabil

Funcionare: -alimentarea se face n timpul deplasrii cu ajutorul dispozitivului de ridicare 2, care ridic materialul din brazd i l trimite n incinta de presare. Acolo el este antrenat de benzile 4 i roluit n form cilindric pn la umplerea ntregului spaiu; -alimentarea este continu, benzile pres prin frecarea materialului n rulou i mrindu-i gradul de compactare; - n momentul cnd benzile patineaz ruloul (balotul) este gata i poate fi descrcat prin ridicarea capacului rabatabil; -baloturile pot fi legate cu sfor sau ambalate n folie de plastic sau plas.

3.1.1. Presele cu benzi cu camer de presare extensibil pot dispune de un singur grup de lucru (fig.1) sau de dou grupuri de lucru (fig.2). n primul caz, presa este alctuit din grupul sulurilor de ntindere a benzilor.1, capacul rabatabil 2, bara de traciune 3, cuitele cu sfoar 4, grtarul 5 pentru dirijarea materialului, dispozitivul de ridicare a brazdei 6, valturile de precomprimare 7, valurile de alimentare 8 i benzile 9 de formare i presare a baloturilor. n prima faz materialul este ridicat de dispozitivul 6 (tob cu degete) , trecut printr valurile de precomprimare 7 i transmis n spaiul dintre valturi i benzi (camera de presare). Datorit tensionrii lor, benzile sunt antrenate treptat ctre sulurile motorice 1. Volumul balotului se mrete pn se atinge gradul de presare dorit , urmrit de obicei cu ajutorul unui manometru situat n bordul tractorului.

Fig. 1.Schema presei cu benzi cu camer extensibil cu un singur grup de lucru

n continuare ( faza a-II-a) se oprete naintarea mainii i se execut nfurarea balotului cu sfoar. n faza a III-a i ultima, se rabate capacul posterior 2 i prin ntinderea benzilor balotul este lsat pe sol. Ciclul de lucru se reia dup nchiderea capacului. Presele cu dou grupe de lucru sunt alctuite din sulurile de ntindere 1 si 9, grupul superior de benzi 2, sulul motric al grupului superior 3, sulul oscilant 4, sulurile de susinere 5 i 6, grupul inferior de benzi 7, sulul motric al grupului inferior 8 i elevatorul de alimentare 10.

Fig. 2. Procesul de lucru al presei cu benzi cu camer extensibil cu dou grupuri de lucru

Procesul de lucru al acestor prese const din formarea treptat a balotului prin nfurare i presarea materialului (faza I, fig.1.94,a) , legarea balotului cu sfoar ( faza a IIa,fig.1.94,b) i evacuarea balotului (faza a II-a,fig.1.94,c).

3.1.2. Presele cu camer cu volum constant au camera de presare format din 5..6 grupe de benzi dispuse pe laturile unui pentagon sau hexagon 9fig.3). prile componente principale sunt: bara de traciune 1, dispozitivul de ridicare 2, roat de copiere 3, benzile 4 i capacul rabatabil 5. Cele trei faze de lucru constau n: formarea i presarea balotului(fig.3,a), legarea balotului(fig.3,b), descrcarea balotului(fig.3,c). Balotul se formeaz prin rulare, datorit micrii benzilor.

Fig.3. Procesul de lucru al presei cu benzi cu camer de lucru de volum constant

3.2. Presele cu valuri execut baloturi de form cilindric cu grad mediu de presare. Presa cu valuri se compune din(fig.