Moadel Glosar

download Moadel Glosar

of 20

description

A

Transcript of Moadel Glosar

Englez

EnglezRusDefiniie n rusRomnDefiniie n romn

Abandon, .

Sursa definiiei: -p , , Moscova, 2004, p. 6

abandon1. Renunare la ceva.

Sursa definiiei: Mic dicionar academic, vol. I, p.1, Academia Romn, Institutul de lingvistic Iorgu Iordan, Editura Univers Enciclopedic, Bucureti, 20012. Operaie de tergere a unui fiier coninnd orice tip de document (un text, o imagine). Fiierul este ters att de pe ecran, ct i din memoria calculatorului. El nu va fi salvat pe nici un fel de suport, de tipul hard discului sau dischetei. Cu alte cuvinte, documentul este pierdut definitiv.

Sursa definiiei: Dicionar IT, Editura Cartea de buzunar, Bucureti, p.9

Acces 1. () - - - .

2. - .

Sursa definiiei: -p , p. 10acces1. Posibilitate de a ptrunde, drept de a ajunge ntr-un loc sau la o persoan.

Sursa definiiei: Dicionarul explicativ al limbii romne, ediia a II-a, Editura Univers Enciclopedic, Bucureti 1996, p. 5

2. Executare a unei conexiuni cu un program, cu o aplicaie, cu date sau informaii existente pe un mediu de stocare (hard disc, dischet) sau pe un alt calculator, prin intermediul unei reele. Ex.: accesarea datelor de pe Internet.

Sursa definiiei: Dicionar IT, p.10

Acces code , .

Sursa definiiei: -p , p. 10cod de accesParol folosit pentru a intra ntr-o reea sau ntr-un computer. Poate fi un cuvnt, un numr sau orice alt combinaie de caractere.

Sursa definiiei: Dicionar IT, p.10

Account 1. , , - -, .

Sursa definiiei: S.I. Ojegov, , Moscova, 2006, p.18

2. - , , ( , ) .

Sursa definiiei: -p , p. 12contAcord contractual care permite unui beneficiar accesul la serviciile unui furnizor, folosindu-se de o reea i respectnd anumite reguli. n unele cazuri se percepe i o tax.

Sursa definiiei: Dicionar IT, p.11

Accumulator 1. -.

Sursa definiiei: , p.23

2. , - , -, : - , - .

Sursa definiiei: -p , p. 13acumulator1. Aparat sau rezervor utilizat pentru nmagazinarea energiei sau a agenilor energetici.

Sursa definiiei: Mic dicionar academic, p.16

2. Baterie de mici dimensiuni, utilizat pentru alimentarea unui calculator laptop, n momentele n care nu este disponibil o surs de current de la reeaua electric.

Sursa definiiei: Dicionar IT, p.40

Activation , .

Sursa definiiei: -p , p. 15activareOperaie prin care se declaneaz execuia unui task ntr-un calculator. ENCICL: activitatea poate fi fcut hardware (prin efectul unui ntreruperi) sau software. Un task n curs de execuie se numete activ.

Sursa definiiei: Dicionar de informatic, Editura Niculescu, Bucureti, 2000, p.14

Adapter 1. , .

Sursa definiiei: , p.21

2. -; , . - , . (o . adaptare - .)

Sursa definiiei: . , Moscova, 1998, p.9Sinonime, antonime: , adaptor1. Circuit electic intercalat ntre un generator sau un transmitor i un receptor pentru a le adapta unul la altul.

Sursa definiiei: Mic dicionar academic, p.18

2. Plac alctuit din cipuri, circuite i cablaje. Este ataat unui slot de extensie al computerului. Rolul su este de a aduga noi caracteristici PC-ului. Exemplu: placa de sunet, mode-murile interne, plcile cu extensie de memorie.

Sursa definiiei: Dicionar IT, p.13

Add , .

.

Sursa definiiei: , p. 165 a adugaA mai pune alturi, a anexa

Sursa definiiei: Mic dicionar academic, p.18

Address , . - : , .

Sursa definiiei: -p , p. 19adresValoare numeric sau alfanumeric ce desemneaz un element fizic suport de informaie: poate fi adresa unui cuvnt de memorie, a unei pagini, a unei uniti periferice.

Sursa definiiei: Dicionar de informatic, p.16

Address booka 1. .

2. , .

Sursa definiiei: -p , p. 19Registru de adreseList ce conine numele utilizatorilor. Carte electronic ce conine adresele locuitorilor unui ora sau a unei ri.

Alignment - , : - , , . ( ).

Sursa definiiei: -p , p. 28aliniereJalonare n linie dreapt, a unui traseu.

Sursa definiiei: Mic dicionar academic, p.56

Allocate

, , .

Sursa definiiei: -p , p. 28a aloca, repartiza, atribui

Operaiune prin care este distribuit suficient memorie pentru rularea unei aplicaii software sau a unui program de calculator: alocare dinamc, alocare static.

Sursa definiiei: Dicionar IT, p.19

Alphanumeric keyboard - , , , .

Sursa definiiei: -p , p. 29tastatur alfanumericTip de tastatur care permite introducerea de caractere, cifre sau alte simboluri speciale: constituie modul classic de introducere a datelor i a comenzilor, facilitnd dialogul om-main.

Sursa definiiei: Dicionar de informatic, p.347

Alt key Alt , , , , . , {Alt+F4} Windows .

Sursa definiiei: : 1500 , , , Moscova, 2001, p. 208tasta altUna din tastele care sunt folosite n combinaie cu alte taste, n cadrul comenzilor rapide de la tastatur, fiind proprie tastaturilor PC-urilor. Multe programe utilizeaz combinaiile de taste pentru anumite comenzi, una frecvent folosit fiind CTRL + ALT + DELETE (care reiniializeaz calculatorul).

Sursa definiiei: Dicionar IT, p. 19

Analog , - , , , .

Sursa definiiei: -p , p. 31analogCare reprezint, prelucreaz sau transmite datele sub forma unor variaii continue ale unei mrimi fizice: semnal analogic.

Sursa definiiei: Dicionar de informatic, p. 23

AnimationT - ( . animation): . - - , - . , - , .

Sursa definiiei: : 1500 , , p. 75Sinonime: animaieProcedeu specific filmelor de animaie, prin care se creaz iluzia de micare, realizat, n mediul computerizat, cu ajutorul unor programe software speciale. Sunt salvate imagini succesive, care difer foarte puin ntre ele (de exemplu o mn sau un picior micate). Derulate cu o vitez de cteva zeci de cadre pe secund, ochiul le percepe n micare continu.

Sursa definiiei: Dicionar IT, p.21

Antivirus , , , , .Sursa definiiei: , , p.14

antivirusSoftware asociat unui sistem de operare, capabil s detecteze i s anihileze diferii virui catalogai, prezeni ntr-un program.

Detectarea viruilor se face prin compararea cu fiiere neconta-minate i prin recunoaterea semnturii logice a virusului gsit. Recent, aportul tehnicilor prove-nind din inteligena artificial a permis dezvoltarea unor cutri numite generice, care permit i detectarea viruilor necatalogai.

Sursa definiiei: Dicionar de informatic, p.24

Application , - , . - DOS applications, Windows application. , application program , - , .

Sursa definiiei: -p , p. 36aplicaie1. Nume generic desemnnd utilizarea particular a tehnicilor informatice care vizeaz integrarea folosirii unui calculator pentru o anumit acivitate: gestiune administrativ, controlul proce-selor industriale, traducere automat etc.

Sursa definiiei: Dicionar de informatic, p.25

2. Realizarea unei sarcinicu ajutorul calculatorului. Poate fi o scrisoare (text), un desen sau contabilitatea unei firme. Denu-mirea exact este, de fapt, software de aplicaie (application software).

Sursa definiiei: Dicionar IT, p.24

Apply, . . , . -.

Sursa definiiei: , p. 834a aplicaA plasa un lucru deasupra altuia pentru a le fixa, a le uni. A pune ceva n practic, a ntrebuina, a folosi. A raporta un principiu general la un caz concret, particular.

Sursa definiiei: Dicionar de neologisme, Ed. Steaua Nordului Constana, p. 51

Approval , , .

, .

Sursa definiiei: , p. 729aprobareControlul echipamentelor de telecomunicaii din punctual de vedere al securitii i confor-mitii cu normele i standardele impuse ntr-o ar sau de un operator de telecomunicaii.

Sursa definiiei: Dicionar de informatic, p.25

Archive - (o . archivum ). : archival file - .Sursa definiiei: -p , p. 39arhivAnsamblu de date ntr-un format comprimat. Este proiectat pentru a ocupa ct mai puin spaiu, putnd conine unul sau orict de multe fiiere: O arhiv se poate crea folosind programe utilitatea specializate (WinRAR, WinZIP).

Sursa definiiei: Dicionar de informatic, p.26

Arrow , - .

Sursa definiiei: -p , p. 41sgeatIndicator de direcie n form de sgeat.

Sursa definiiei: DEX, p.949

Arrow keys , - , , .

Sursa definiiei: -p , p. 41tastele cu sgeiCele patru taste cu sgei amplasate n partea din dreapta-jos a tastelor litere de pe o tastatur, precum i n stnga mitastaturii numerice.

Sursa definiiei: Dicionar IT, p.27

Assembler , , - , . . assemble .

Sursa definiiei: , , p.17asamblorProgram care realizeaz traducerea unui program scris n limbaj de asamblare ntr-un program echiva-lent cu limbajul main, n vederea execuiei sale.

Sursa definiiei: Dicionar de informatic, p.33

Attach, , , -.

Sursa definiiei: , p. 104a ataaA altura, a anexa.

Sursa definiiei: Dicionar de neologisme, p. 64

Attachment - , , - , - .

Sursa definiiei: -p , p. 49: , -ataamentFiiere alipite unui mesaj de e-mail. Poate fi rice tip de fiier, chiar i un program. Fiierul ataat trebuie deschis, dup ajungerea la destinaie, cu o alt aplicaie, coninutul su nefiind inclus n textul e-mail-ului. Pentru majori-tatea clienilor de e-mail, mesajul care poart cu sine un ataament va conine sub descrierea sa, pe lng pictograma reprezentnd tipul fiierului, nc una de forma unei agrafe.

Sursa definiiei: Dicionar IT, p.32

Attribute, , - , . : (, ).

. attributum -. atributNot distinctiv a unui caracter sau simbol, proprie proceselor DTP (tehnoredactarea computerizat) sau graficii pe calculator. Caracterul poate fi scris (sau desenat) n stilurile: plain (normal), aldin (bold), cursiv (italic). Poate diferi de altele att prin dimensiune, ct i prin tipul fontului folosit (set de caractere).

Sursa definiiei: Dicionar IT, p.32

Audio, , .

Sursa definiiei: -p , p. 50audioReferitor la auz, referitor la frecvenele sonore audibile, care servete la percepia auditiv.

Sursa definiiei: Mic dicionar academic, p.166

Authentication - , - -, , - . , - - , -, , .

Sursa definiiei: -p , p. 51autentificareMecanism de securitate prin care se asigur autenticitatea emit-orului sau receptorului unui mesaj. Autentifi-carea poate fi simpl (utilizarea unei parole) sau complex (recurgere la cifrare).

Sursa definiiei: Dicionar de informatic, p.38

Autosave , .

Sursa definiiei: -p , p. 54salvare automatSalvare periodic de ctre un program a documentului aflat n lucru, la un anumit interval de timp. Acesta poate fi setat de utilizatori (de regul 5-10 minute).

Sursa definiiei: Dicionar IT, p.34

Availablity, - -.

, -. .

Sursa definiiei: , p. 174disponibilitate1. Probabilitate ca o cerere (a unui utilizator) de alocare a unei resurse la un moment dat s fie satisfcut n momentul respectiv.

2. n utilizarea unui sistem informatic reprezint procentul de funcionare corect ntr-o perioad dat. (Disponibilitatea rezult din fiabilitate i din termenele de repunere n funcionare.)

Sursa definiiei: Dicionar de informatic, p.112

Back up , , ..Sursa definiiei: -p , p. 57back upOperaie de copiere a unor informaii mai importante de pe hard discul local pe un disc extern. n acest fel este asigurat existena unei copii de siguran, n cazul n care datele de pe hard disc ar putea fi deteriorate: Backup-urile pot fi realizate pe dischete, benzi magnetice, CD-uri.

Sursa definiiei: Dicionar IT , p.36

Sinonime: rezerv

Background (), . .

Sursa definiiei: -p , p. 57fundalMediu n care pot rula simultan mai multe aplicaii (cu alte cuvinte, efectuarea mai multor taskuri - sarcini); de exemplu, ascultarea unui fiier audio sau printarea unui document n timpul n care ruleaz o aplicaie grafic. Aceasta din urm este numit aplicaie de prim plan (fore-ground). Conceptul este extins de la background printing (tiprire n fundal) pn la background recal-culation (recalculare n fundal, specific programelor Microsoft Excel, Lotus, Quattro Pro).

Sursa definiiei: Dicionar IT, p.35

Backslash \ - .

Sursa definiiei: -p , p. 59

: 92diagonal la stngaCaracterul \ aflat pe tastatura computerelor, spre deosebire de semnul, numit slash (diagonal la dreapta). Diagonala la stnga simbolizeaz directorul rdcin n sistemele de operare MS-DOS i Microsoft Windows, fiind utilizat pentru a separa denumirea fiierelor i directoarelor n numele unei ci.

Sursa definiiei: Dicionar IT, p.36

Backspace , , . - .

Sursa definiiei: : 1500 , , p. 209pas napoi (tast), backspaceReprezint o tast utilizat la tergerea unui caracter dispus n partea stng a indicatorului mouse-ului. Tot astfel este numit i operaia de mutare a cursorului n partea stng, egal cu un spaiu, efectuat prin intermediul tastei sgeat-stnga.

Sursa definiiei: Dicionar IT, p.36

Banner Web-, . Web- .

Sursa definiiei: -p , p. 61panou publicitarTip de publicitate on-line inter-activ sub forma unei imagini grafice care apare, de regul, de-a lungul prii de sus sau de jos a unei pagini web poate fi poziionat i ntr-o margine, fiind alctuit din fiiere de imagine n format GIF, statice sau animate.

Sursa definiiei: Dicionar IT, p.38

Bar , (- ). .

Sursa definiiei: : 1500 , , p.125barElement utilizat n procesele DTP pentru crearea sau acentuarea unor articole (text, imagini); are forma unei riglete groase, orizontale sau verticale, plasat n partea supe-rioar a unei pagini sau ntre coloane.

Sursa definiiei: Dicionar IT, p.38

Battery pack - , .

Sursa definiiei: , , p. 38acumulatorBaterie de mici dimensiuni, utili-zat pentru alimentarea unui calculator laptop, n momentele n care nu este disponibil o surs de current de la reeaua electric.

Sursa definiiei: Dicionar IT, p.40

Beep , , .

.

Sursa definiiei: , , p. 146semnal sonor, bipSemn sonor convenional sau grup de astfel de semne folosite pentru a transmite o ntiinare, o infor-maie, un avertisment, o comand.

Sursa definiiei: DEX, p. 974

Binary , - 1 0.

Sursa definiiei: : 1500 , , p.93binar Sistem de numeraie n baza 2, compus din cifrele 0 i 1.

Sursa definiiei: Dicionar de informatic, p.46

BIOS - -, ( -) - - , . BIOS . BIOS - . BIOS , .

Sursa definiiei: -p , p. 70

BIOSAnsamblu de instruciuni de nivel jos furniznd, pentru un PC, o interfa ntre sistemul de explorare i material (hardware).

Dezvoltat la origine de ctre compania IBM pentru microcalcu-latoare i instalat n prezent pe toate microcalculatoarele compati-bile, BIOS-ul este plasat ntr-o memorie nevolatil pe placa de baz pentru a fi protejat mpotriva orcrui atac sofeware. El se activeaz de la punerea sub tensiune a calculatorului i ncepe prin a se asigura de buna funcionare a principalelor compo-nente ale acestuia, dup o anumit ordine de importan: testeaz prezena memoriei, testeaz adaptorul video, apoi examineaz perifericele (plcile de extensie, apoi iniializeaz controloarele de periferice); ncarc apoi DOS-ul n memoria volatil.

Sursa definiiei: Dicionar de informatic, p.46

Bit 1. , , , - . 2. , , 0 1: K . (o . Binary digit, ).Sursa definiiei: , , p. 20bitCea mai mic unitate de informaie. Poate avea doar valoarea 0 sau 1, deoarece calculatoarele lucreaz n binar. Cuvnt englezesc, prescurtare de la binary digit.Sursa definiiei: Iniiere n Internet, E-mail i chat. Dicionar de termeni Internet, Ed. Arves, Craiova, 2002

Bit map , , .

Sursa definiiei: -p , p. 71hart a biilorDescriere prin puncte a unei imagini (foto sau video) stocate n memoria unui sistem de calcul. Este, de fapt un ansamblu de bii, fiecare punct dispus pe monitor (ecran) fiind cunoscut sub denu-mirea de pixel. Un pixel repre-zint valoarea unui bit (diferena dintre 1 i 0). 1 semnific un pixel luminat, iar 0 unul neluminat. Pentru afiarea culorilor sunt necesare mult mai multe informaii dect pentru informaiile alb i negru. De aici i dimensiunea foarte mare a fiierelor coninnd informaia color (multe zeci sau sute de megaoctei).

Sursa definiiei: Dicionar IT, p.44

Blank (space) . space.

Sursa definiiei: -p , p. 72blanc, spaiuCaracter al unui alfabet utilizat n informatic, reprezentat tipografic printr-un spaiu alb i servind ca separator vizual ntre diverse elemente ale unei expresii. (Blancurile sunt ignorate la compilare).

Sursa definiiei: Dicionar de informatic, p.47

Block 1. , , .

2. , .

3. , , .

4. .

Sursa definiiei: , , p. 20 bloc1. Unitate de informaie care sufer un proces de transformare, de modificare sau de transmisie la distan. n cazul cnd sunt trans-ferate printr-o reea sau transmise la distan. n cazul cnd sunt transferate printr-o reea sau trans-mise printr-un modem, unitile de informaie se comport ca un tot, de aici i denumirea de block.

2. Poriune dintr-un document care conine text, numit bloc de text. Aceast bucat de text poate fi format, copiat, tears sau mutat n acelai document sau ntr-un alt fiier. Programele de tehnoredactare coputerizat prelu-creaz n mod curent blocuri de text.

Sursa definiiei: Dicionar IT, p.45

Block . .

Sursa definiiei: , , p. 52a blocaA se opri, a nu mai funciona (sau a face s nu mai funcioneze) (prin fixarea sau imobilizarea ntr-o anumit poziie).

Sursa definiiei: Mic dicionar academic, p.282

Blog ; WEB LOG; -, .

Sursa definiiei: Free English - Russian Dictionary of Computer Terms - http://www.translationdirectory.com/ dictionaries/dictionary005_b.htmblogVerb utilizat pentru activitatea de scriere a unui jurnal on-line (weblog).

Sursa definiiei: Dicionar IT, p.45

Blogger , .

Sursa definiiei: http://yuri.shilyaev.com/ archives/2005/03/25/258/kto-takoy-bloger.htmlbloggerPersoan care creeaz i ntreine un jurnal on-line, numit weblog. Pentru aceasta exist un software specializat, de domeniu public. Spre deosebire de marile trusturi de pres, bloggerii i concentreaz eforturile asupra unor domenii precise, fiind uneori fini observatori sau chiar experi de facto n domeniile respective.

Sursa definiiei: Dicionar IT, p.45

Bluetooth [] Bluetooth , - .

Sursa definiiei: -p , p. 74BluetoothProtocol creat de Bluetooth Special Interest Group pentru descrierea standardelor de comunicare radio n banda de 2,45 GHz, ntre diverse dispozitive electronice (PC-uri, telefoane mobile etc.).

Sursa definiiei: Dicionar IT, p.46

Bold () , , .

Sursa definiiei: -p , p. 75aldineTip de font al crui caractere apar ngroate i din aceast cauz, au o culoare mai ntunecat dect ale unui font obinuit (plain sau normal).

Sursa definiiei: Dicionar IT, p.47

Bookmark 1. M , , , , , . , .

2. C Web-, .

Sursa definiiei: -p , p. 75semn de carte1. De obicei reprezint o codificare introdus ntr-un anumit loc dintr-un document (fiier). Astfel se poate ajunge la acel marcaj folosind funciile de cutare rapid ale programelor.

2. Pentru navigatorii pe Internet, o locaie preferat de sistemul Word Wide Web (WWW), ce poate fi marcat dintr-un browser Web (Internet Explorer, Opera, etc.).

Sursa definiiei: Dicionar IT, p.47

Borders, -. .

Sursa definiiei: , p. 645marginiLimitele laterale ale ferestrei, care acioneaz ca nite garduri, delimitnd-o att de restul ecranului, ct i de alte ferestre afiate.

Sursa definiiei: Dicionar IT, p.48

Bottom , , . , , .

Sursa definiiei: , p. 164captul de jos, bazaPartea de jos a unei pagini, a ecranului; josul..., subsolul paginii

Break ,

1. , -. -.

2. , .

Sursa definiiei: , p. 498pauz, oprireComand sau o opiune a unui utilizator de PC dat cu scopul de a opri rularea unei aplicaii sau a unui program. Poate fi oprit i transmisia/recepia de date sau ncrcarea unei pagini Web de pe Internet.

Sursa definiiei: Dicionar IT, p.49

Breakdown , -., . , .

Sursa definiiei: , p. 379pan, oprireOprire accidental a funcionrii unei maini, a unui mecanism, a unui vehicul.

Sursa definiiei: DEX, p.744

Brightness , ( ).

Sursa definiiei: -p , p. 80

luminosity.luminozitateVector de control al ecranului monitorului, care ajusteaz intensi.tatea fluxului de electroni ce bombardeaz partea interioar a tubului catodic. Un fascicul puternic de electroni creaz o luminozitate intens, strlucitoare. Reducerea fasciculului de electroni diminueaz i strlucirea ecranului, imaginea devenind tears.

Sursa definiiei: Dicionar IT, p.49

Broadcast message, . Ethernet - , .

Sursa definiiei: -p , p. 80mesaj transmisComunicat transmis, de regul, ntr-o reea local (LAN), destinat totalitii computerelor cuplate la aceasta. De regul, sunt comuni-cate mesaje legate de ntreinerea i starea reelei.

Sursa definiiei: Dicionar IT, p.50

Browse

, () , -. -.

Sursa definiiei: , p. 610a cuta, rsfoiOperaie de accesare a unui fiier (file) sau dosar (folder) care exist n arboreal folderelor. Rsfoirea se poate face i dintr-o caset special de dialog sau dintr-o caset cu list. Pentru sistemul de operare Microsoft Windows exist aplicaii specializate pentru rsfoire (Windows Explorer sau Windows Commander). Aceeai operaie se execut i pentru a cuta o nregistrare dintr-o baz de date.

Sursa definiiei: Dicionar IT, p.50

Browser

, , (.) , , - (o engl. Browse): WWW Internet , - . JavaSursa definiiei: , , p. 22browserInterfa soft - program - folosit pentru parcurgerea informaiilor Web. Program care permite unei persoane sa citeasca si sa parcurga hipertextul, vizualizind continutul nodurilor si navigind din nod in nod (termenul de browser se regaseste si ca navigator, agent-utilizator, client Web).

Sursa definiiei: Iniiere n Internet..

Buffer 1. . - .

2. , - - .

Sursa definiiei: , , p. 23buffer, registru tamponCircuit, sistem, main, element de program, memorie electronic cxare se insereaz ntre dou uniti i care asigur o anumit adaptare ntre acestea. Aceast adaptare poate fi legat i de nivelele elctrice i de vitezele de schimb. Utilizarea tampoanelor permite accelerarea transferurilor, n msura n care, n timp ce se umple zona tampon, un alt tampon umplut anterior se golete. Aceast tehnic este cunoscut sub numele de transfer cu dublu tampon. Se utilizeaz des denumirea familiar de buffering.

Sursa definiiei: Dicionar de informatic, p.347

Bug , , : -, , ; , - -; , -.

Sursa definiiei: -p , p. 83 eroare1. Anglicism ce dsemneaz o eroare dintr-un program. (Cutarea erorilor se numete depanare).

Sursa definiiei: Dicionar de informatic, p.49

2. O eroare dintr-un program care scap productorilor de software. Dei n cea mai mare parte programul ruleaz normal, uneori, ntr-un anumit context, programul poate da rateuri sau se poate bloca. Marile firme de software au departamente speciale unde sunt testate n condiii extreme aplicaiile i programele ce vor fi livrate utilizatorilor, tocmai pentru descoperirea erorilor de progra-mare.

Sursa definiiei: Dicionar IT, p.51

Bulk mail?? - (, . .).

Sursa definiiei: - , http://86.57.151.109/cgi-bin/dict.cgi?q=bulk%20mail&strategy=definitions&database=magusexpedieri potale masive prin e-mailTrimiterea de e-mail-uri ctre foarte multe locaii dintr-o singur aplicaie.

Sursa definiiei: Dicionar IT, p.52

Burn, , - . , - , . ( -).

Sursa definiiei: Slavic Dictionaries Online, http://86.57.151.109/cgi-bin/dict.cgi?q=burn&strategy=definitions&database=sinyagin_computera inscripiona, a copia

Inscripionarea informaiei pe un suport media.

Button , .

- ( )..

Sursa definiiei: -p , p. 87

- push-buttonbutonO component specific inter-feelor grafice cu utilizatorul (GUI) utilizate de sistemele de operare (Microsoft Windows, Macintosh System etc.), dar i de programele i aplicaiile care ruleaz sub acestea. De obicei este localizat ntr-o caset dedialog i are forma unui buton (n relief) pe care se poate apsa (cu indicatorul mouse-ului sau folosind tasta ENTER/ RETURN). Este utilizat pentru alegerea unei opiuni, execuia unei comenzi sau pentru a deschide o alt caset de dialog.

Sursa definiiei: Dicionar IT, p.53

Byte E , 8 : MS-DOS. : , , .Sursa definiiei: , , p. 18 byteO niruire de opt bii. Constituie unitatea fundamental de informaie n sistemul de calcul. Apare sub forma 01010101. Byte-ul conine echivalentul unui caracter, de exemplu litera a, i este unitatea de baz pentru msurarea memoriei calculato-rului.

Sursa definiiei: Dicionar IT, p.53

Cable , 1. .

2. , .

Sursa definiiei: -p , p. 88cabluFunie groas obinut prin rsucirea unor fire vegetale sau metalice, folosit la utilasjul de transport sau de ridicat.

Conduct electric format din mai multe fire izolate (acoperite cu un nveli vegetal sau metalic).

Sursa definiiei: Mic dicionar academic, p. 353

Call , call, - . - .

Sursa definiiei: -p , p. 91apel1. Instruciune care permite executarea unei poriuni de program, creia i se atribuie o denumire particular: apel de subprogram (subroutine call), apel de procedur (procedure call), apel de macro-instruciune (macro-instruction call), apel ctre supervizor.

2. nunarea unui ter de intenia de a stabili o comunicaie cu el.

Sursa definiiei: Dicionar de informatic, p. 24

Cancel , . Cancel , . - - .

Sursa definiiei: -p , p. 94a anulaButon cu funcie de comand. Acest buton este present n majoritatea casetelor de dialog ale programelor ce dispun de interfee grafice (numite GUI). Apsndu-l, putei anula o comand sau renuna la o opiune, pentru a reveni n document (n fiier). Comanda Cancel are cteodat acelai rol ca tasta ESC.

Sursa definiiei: Dicionar IT, p. 55

Capacity

, -.

Sursa definiiei: , , p. 85capacitate

Cantitatea maxim de informaie care poate fi coninut i tratat de un echipament informatic.

Capacitatea maxim a unei memorii este numrul maxim de cuvinte pe care l poate conine. Capacitatea unui canal este numrul maxim de bii pe secund pe care acesta este capabil s l transmit.

Sursa definiiei: Dicionar de informatic, p. 61

Caps lock key Caps Lock .

Sursa definiiei: -p , p. 94tasta Caps LockTast cu rol de comutator (folosete dou poziii) utilizat pentru a insera litere majuscule. Spre deosebire de tasta SHIFT, ce trebuie acionat pentru fiecare liter mare n parte, tasta CAPS LOCK se apas o singur dat pentru introducerea mai multor majuscule.

Sursa definiiei: Dicionar IT, p. 55

Card , , , - . - - .

Sursa definiiei: : 1500 , , p.107card, cartel, adaptorDenumire tehnic a unei plci cu circuite electronice folosit de calculator. Se ataeaz unui slot de extensie pentru a extinde capacitile computerului. Astfel de adaptoare sunt plcile video i audio, extensiile de memorie, modemurile, etc.

Sursa definiiei: Dicionar IT, p. 56

Cartridge , K , (), , ( . cartridge - ): - , -. .Sursa definiiei: : 1500 , , p.107 cartu1. Echipament de stocare a informaiilor care poate fi detaat dintr-un sistem de calcul sau de la o imprimant, fr a se deteriora. Cartuele pot conine band magnetic, discuri magnetice sau carduri de memorie (n cazul camerelor digitale).

2. Denumire uzual purtat de containerele unor dispozitive de imprimare, cunoscute i sub denumirea de consumabile.

Sursa definiiei: Dicionar IT, p.57

CD (compact disk)- -.

Sursa definiiei: -p , p. 100disc compact (CD)Compact discuri pe care se afl stocate date. Pot fi citite sau scrise (n cazul n care sunt goale - blank-uri). Pentru inscripionarea infor-maiei se folosete o tehnologie optic bazat pe lasere. Sunt construite dintr-un disc din material plastic, laminat la exterior cu o folie metalic realizat dintr-un aliaj pe baz de aluminiu. Diametrul unui CD clasic este de 4,75 inchi (pot fi i mai mici), iar capacitatea standard de stocare a datelor este de 700 Mb.

Sursa definiiei: Dicionar IT, p.72

CD writer CD ; - ; -; . .

Sursa definiiei: Free English - Russian Dictionary of Computer Termsinscriptor de CD-uriUniti optice ce utilizeaz discuri pe care datele pot fi nscrise.

Sursa definiiei: Dicionar IT, p.59

CD-ROM --, . -, ( 650 ). CD-ROM . -.

Sursa definiiei: : 1500 , , p.212CD-ROM Unitate ce folosete discuri ce se afl stocate date. Aceste discuri din material plastic, avnd la suprafa un strat extreme de subire de metal, se numesc Compact Disc Read Only Memory, de unde i denumirea de CD-ROM, purtat i de uniti. Pentru citire este folosit o tehnologie optic bazat pe lasere.

Sursa definiiei: Dicionar IT , p.59