Metodica Istorie 2015

55
Istoria obiect de studiu: Locul istoriei în şcoală Metodica este o disciplină ştiinţifică ce urmăreşte optimizarea procesului de predare-învăţare. Este o ştiinţă care alternează teoria cu practica, întrucât vizează achiziţia de cunoştinţe, formarea de deprinderi, modelele de realizare şi de organizare a predării în mod diferenţiat, de formare a personalităţii elevului prin procesul de instruire. DE CE învăţăm istorie? În ansamblul disciplinelor şcolare care contribuie la formarea personalităţii elevilor, istoriei îi revine un rol esenţial, acela de a forma capacităţi de interpretare, de înţelegere şi de acţiune. Istoria se învaţă deoarece promovează: - scopuri sociale şi civice, - dobândirea unei identităţi, - asumarea unei moşteniri culturale şi de civilizaţie, - practicarea cetăţeniei active, - participarea la viaţa publică, - toleranţa pentru diversitate. Metodica contribuie la stabilirea raporturilor dintre cultura generală şi cultura istorică. Din aceste considerente, cultura generală nu se poate realiza fără o cultură istorică, în sensul acumulării unor cunoştinţe despre trecut, societate, evenimente istorice. Studiul metodicii stabileşte raporturi exacte între istoria ca ştiinţă şi istoria ca obiect de învăţământ. Acest studiu ne arată în ce condiţii cele două conţinuturi se pot întâlni în aceeaşi unitate, fără ca una dintre ele să încalce atribuţiile celeilalte. Ce trebuie să ştie un elev de la orele de istorie la terminarea clasei a IV a?" La terminarea orelor de istorie din clasa a IV-a un elev trebuie să poată : - Localiza în timp şi spaţiu un eveniment istoric studiat. - Identifica informaţii dintr-o sursă istorică dată. - Relata un eveniment istoric studiat, folosind termeni de specialitate. - Prezenta un fapt istoric pe baza unui plan simplu de idei.

description

metodica predarii istorieicursuei

Transcript of Metodica Istorie 2015

  • Istoria obiect de studiu: Locul istoriei n coal Metodica este o disciplin tiinific ce urmrete optimizarea procesului de predare-nvare.

    Este o tiin care alterneaz teoria cu practica, ntruct vizeaz achiziia de cunotine, formarea

    de deprinderi, modelele de realizare i de organizare a predrii n mod difereniat, de formare a

    personalitii elevului prin procesul de instruire.

    DE CE nvm istorie?

    n ansamblul disciplinelor colare care contribuie la formarea personalitii elevilor,

    istoriei i revine un rol esenial, acela de a forma capaciti de interpretare, de nelegere i de

    aciune.

    Istoria se nva deoarece promoveaz:

    - scopuri sociale i civice,

    - dobndirea unei identiti,

    - asumarea unei moteniri culturale i de civilizaie,

    - practicarea ceteniei active,

    - participarea la viaa public,

    - tolerana pentru diversitate.

    Metodica contribuie la stabilirea raporturilor dintre cultura general i cultura

    istoric.

    Din aceste considerente, cultura general nu se poate realiza fr o cultur istoric, n

    sensul acumulrii unor cunotine despre trecut, societate, evenimente istorice.

    Studiul metodicii stabilete raporturi exacte ntre istoria ca tiin i istoria ca obiect de nvmnt.

    Acest studiu ne arat n ce condiii cele dou coninuturi se pot ntlni n aceeai unitate,

    fr ca una dintre ele s ncalce atribuiile celeilalte.

    Ce trebuie s tie un elev de la orele de istorie la terminarea clasei a IV a?" La terminarea orelor de istorie din clasa a IV-a un elev trebuie s poat :

    - Localiza n timp i spaiu un eveniment istoric studiat.

    - Identifica informaii dintr-o surs istoric dat.

    - Relata un eveniment istoric studiat, folosind termeni de specialitate.

    - Prezenta un fapt istoric pe baza unui plan simplu de idei.

  • Istoria ca disciplin de nvmnt se elaboreaz n funcie de logica didactic i de coninutul

    programelor colare, bazate pe logica i coninutul istoriei ca tiin.

    n acest sens, ea realizeaz:

    -un ansamblu de date, fapte, sarcini prin care elevii pot opera pentru a elabora concluzii asupra

    unor evenimente istorice;

    -selectarea informaiilor n funcie de scopul i obiectivele fundamentale ale educaiei i studierii

    istoriei n coal;

    -folosirea izvoarelor istorice ca baz a cunoaterii trecutului;

    -redactarea coninuturilor ntr-un limbaj tiinific, adecvat anului de studiu;

    -coninuturi care s contribuie la formarea sistemului de noiuni prevzute de programa colar.

    Modernizarea coninutului predrii istoriei impune profesorului ndeplinirea unor cerine

    metodologice:

    - respectarea raportului dintre istorie ca tiin i istorie ca disciplin de nvmnt;

    - elaborarea coninutului leciei de istorie n concordan cu obiectivele acesteia;

    - stabilirea locului i importanei leciei n ansamblul temei, capitolului sau materiei predate;

    - respectarea logicii tiinei istorice;

    - respectarea logicii didactice;

    - ntocmirea unei minime bibliografii selective, care s fie recomandat elevilor doritori s-i

    completeze cunotinele de istorie;

    - ncheierea fiecrei lecii cu o concluzie, cu evidenierea unei idei fundamentale.

    Manualul de istorie

    Istoria ca obiect de nvmnt este perceput ca proprietate public, ea nefiind rezervat doar savanilor, cercettorilor, profesorilor sau celor care o studiaz. La toate nivelurile societii exist diverse forme de exprimare cu privire la istorie. Manualul de istorie prezint coninuturile din programa colar i este un document operaional pentru elev, un suport de prezentare a cunotinelor tiinifice. Este primul i principalul factor i izvor de informare pentru elev.

    Calitatea manualului este reliefat de:

    modul de transpunere a ideilor din tiina istoric n idei adecvate activitii de predare-nvare, n scopul formrii culturii generale;

    instrumentele folosite ca suport didactic al nvrii i predrii;

  • modul de prezentare a cunotinelor, n care logica i ordonarea intern constituie principiul progresiei sistemice.

    Manualul alternativ trebuie s aib aceleai coninuturi, s respecte denumirile prilor, capitolelor, temelor din programa colar i volumul de informaii prevzute de aceasta. n contextul n care sistemul de nvmnt, istoria i ndeosebi istoria naional sunt valori publice, coninuturile din manualele alternative trebuie s fie unice. Deosebirile constau numai n ofertele didactice i metodele abordate n procesul de predare-nvare.

    Manualul colar de istorie are funcii de informare, de formare a cunotinelor, de evaluare a acestora n concordan cu standardele curriculare naionale de performan.

    Coninuturile manualelor trebuie structurate pe baza unei axe logice, cu scopul realizrii unei progresii sistemice. Manualul de istorie trebuie s prezinte coninuturile i evenimentele explicit, esenializat, clar, precis, cuprinztor, fr detalii istorice nesemnificative, cu o terminologie recunoscut de tiina istoric, s constituie un model de exprimare pentru elevi.

    Design-ul manualului colar determin acceptarea, ntr-o mare msur, a coninuturilor i temelor de ctre elevi. Important este prezentarea elementelor secveniale ale leciilor, frecvena noiunilor i conceptelor n funcie de cauze, desfurare i consecine ale evenimentelor istorice.

    Noiunile i coninuturile din manualul de istorie trebuie raportate la particularitile de vrst ale elevilor, cu scopul de a spori interesul i motivaia pentru cunoaterea coninuturilor prezentate de program. Motivaia i interesul elevilor pentru coninuturile istorice sunt favorizate de trei elemente eseniale, necesare unui manual alternativ: accesibilitatea coninuturilor, eficiena instrucional i consecvena tiinific.

    La aceste exigene se adaug dozarea corespunztoare a coninuturilor cu activitile de nvare preconizate prin partea lucrativ-aplicativ. Manualele alternative prezint partea lucrativ n mod diferit prin documente istorice, informaii n scheme, imagini, grafice i hri. Acestea trebuie s aib un aspect atractiv prin titluri i idei principale, definiii scrise cu caractere distincte, ilustraii colorate, toate pentru a atrage atenia elevului i a-i stimula curiozitatea i dorina de a cunoate evenimentele istorice. Documentele i hrile integrate textului permit aciuni cognitive de sesizare a importanei unui eveniment istoric.

    n cadrul leciei introductive, profesorul trebui s i nvee pe elevi cum s utilizeze manualul, cum s l neleag pe profesor atunci cnd corecteaz anumite scpri din manual sau red anumite probleme altfel dect sunt prezentate n manual. Profesorul trebuie s aduc n atenia elevilor numai fapte i date absolut necesare fr s ncarce memoria elevilor cu lucruri mai puin nsemnate, fr semnificaie pentru formarea culturii lor istorice. n orice caz, profesorul, n condiiile respectrii programelor analitice poate selecta din lecii doar ceea ce consider important, lucrurile mai puin importante putnd fi citite de ctre elevi acas.

  • Erorile strecurate n manual trebuiesc sancionate de ctre profesor n timpul orei introductive, acestea fiind corectate pe manual mpreun cu elevii cu cerneal.

    Manualul de istorie i profesorul reprezint, de regul, singurele surse de informare ale elevului. Explozia media contemporan, diversitatea i multitudinea surselor de informare, maniera spectaculoas i comercial de prezentare a istoriei, ncep s capteze interesul tinerilor mai mult dect ora de istorie clasic.

    Dou consecine majore sunt imediate: nevoia educaiei pentru gndirea critic n abordarea surselor de informare i modernizarea manualului de istorie.

    Noiunile de istorie

    Noiunile de istorie, constituie esena procesului formarii dirijate i contiente n cadrul

    orelor de istorie.

    Pe msura ce nainteaz cu predarea, profesorul trebuie s fac apel tot timpul la

    cunotinele anterior dobndite la istorie, aceasta fiind calea sigur pentru formarea unor noiuni

    pe deplin nelese de fiecare elev.

    Prin formarea i consolidarea noiunilor se asigur elementele necesare de nelegere a proceselor

    i fenomenelor istorice n toat complexitatea lor, ct i a legturilor existente ntre cauz i

    efect.

    Pe msur ce elevii asimileaz corect noiunile de istorie, acetia intr n posesia acelor elemente

    de orientare care-i ajut s opereze n orice mprejurare cu astfel de noiuni, s-i explice

    feluritele fenomene istorice i s le poat, la rndu-le, explica altora.

    Formarea noiunilor este un proces care trebuie s in cont de specificul vrstei i cu capacitatea

    diferit de asimilare a noilor date istorice.

    nelegerea unei noiuni noi de istorie are loc pe baza unei permanente actualizri selective a

    cunotinelor dobndite anterior de elevi, care sunt legate direct de noiunea care urmeaz a fi.

    O noiune poate fi considerat format atunci cnd ea devine instrument de dobndire a unor

    cunotine noi, atunci cnd elevii pot opera cu ea n diferite situaii.

    Fiind vorba de un proces complex i de durat, profesorul trebuie s-i obinuiasc elevii, nc

    din clasa a IV-a, s-i alctuiasc un caiet tip vocabular de noiuni i termeni noi, pe care s-1

    mbogeasc mereu, s-l in mereu la zi.

    n legtur cu formarea la elevi a noiunilor de spaiu istoric problema, de regul, lucrm cu

    harta istoric, cu atlasul istoric, cu globul pmntesc i odat atrai elevii spre folosirea acestor

  • instrumente de lucru i insistena profesorului n fiecare or de istorie pentru lucrul la hart i cu

    harta va determina, treptat, o bun cunoatere i orientare a elevilor n spaiul istoric.

    n privina timpului istoric, lucrurile sunt mai complicate, dar deplin rezolvabile cu elevii din

    clasa a IV-a.

    n fond, n manualul acestei clase exist noiuni despre cronologie, periodizare i chiar este

    rezervat o or n programa colar pentru lmurirea unor astfel de probleme.

    Introducnd n atenia lor anumite fie de lucru, coninnd anumii ani, i vom ajuta la nceput i

    le vom cere apoi s se orienteze singuri spre a plasa acei ani pe verticala timpului.

    Formarea reprezentrilor i noiunilor prin elemente de istorie local

    Predarea istoriei patriei la clasa a IV-a contribuie la dezvoltarea intelectual a elevilor, a

    gndirii, la formarea reprezentrilor i noiunilor de istorie. Formnd reprezentri urmrim s

    formm la elevi imagini ale unor fenomene, fapte, evenimente. Aceste reprezentri se vor

    generaliza n cunotine tiinifice, n noiuni de istorie.

    Avnd n vedere particularitiile de vrsta ale elevilor din clasele primare, faptul c

    fenomenele istorice nu pot fi percepute direct, formarea reprezentrilor i noiunilor istorice

    trebuie s se bazeze pe materiale concrete, intuitive. n acest sens, un rol important n formarea

    noiunilor i reprezentrilor istorice l au metodele i procedeele care se bazeaz pe studiul

    temeinic al inutului natal. Acest studiu de istorie local, la nivelul i particularitile de vrst

    ale copilului, ca mediu geografic ct i prin vestigiile sale istorice, determin stri afective

    puternice i durabile.

    n clasele I-III elevii au lecii cu subiecte din istoria patriei, scurte povestiri, legende care

    reflecteaz trecutul de lupt al poporului nostru, eroismul su. Dar procesul de cunoatere

    tiinific a istoriei ncepe abia n clasa a IV-a, prin studiul ISTORIEI. Acum, pe baza

    cunotinelor anterioare, se sistematizeaz noiunea de patrie. Pn acum au nvat despre

    geografia judeului, c judeul este o parte a patriei noastre, Romnia. Acum, pe parcursul

    leciilor, se va cristaliza aceast noiune ca fiind pmntul pe care au muncit, trit i pe care l-au

    stpnit strmoii notrii. Se va porni de la aspectul local concret, de la nfiarea judeului,

    comparndu-l cu alte locuri din ar pe care ei le-au vizitat. Generaliznd, vom arta c avem un

    pmnt roditor, bogat, c peste tot la noi sunt locuri frumoase.

  • Sunt dou exemple care confirm necesitatea de a pleca, n explicarea noiunilor istoriei,

    de la apropiat i cunoscut, spre ndepartat i necunoscut (n spaiu i timp). Se poate afirma c nu

    este lecie de istorie n cadrul creia s nu se poat folosi elemente de istorie local n cadrul

    creia s nu se poat porni de la aspectul local, spre cel naional.

    Elementul local poate fi folosit diferit pe parcursul unei lecii, astfel poate fi punct de

    pornire n formarea reprezentrilor i noiunilor istorice, poate fi integrat pe parcursul leciei sau

    n fixarea cunotinelor.

    innd seama de faptul c modernizarea predrii istoriei nseamn, aa cum au remarcat

    autorii numeroaselor studii aprute n literatura i presa de specialitate, nu numai utilizarea

    aparatelor audio-vizuale i n primul rnd nnoirii n coninutul, n metodele de lucru cu elevii, n

    gsirea de noi modaliti pentru antrenarea acestora n procesul propriei lor formri. Se

    consider c folosirea elementelor de istorie local n lecie, n cercurile de istorie, n cadrul unor

    excursii, vizite la muzee i locuri istorice, prin prezentarea unor expuneri prilejuite de

    comemorarea unor evenimente, organizarea de expoziii, muzee colare, ofer largi posibiliti

    pentru cunoaterea temeinic a trecutului, de lupt a poporului nostru, trsturile eseniale,

    definitorii ale acestora, pentru trezirea interesului elevilor fa de studiul istoriei i narmarea lor

    cu tehnici de autoinstruire i chiar cercetare, pentru cultivarea unor alese virtui morale.

    n cadrul raportului general-particular, elementele de istorie local au multiple valene

    instructiv-educative, utilizarea lor dovedindu-se necesar la nivelul tuturor vrstelor de instruire,

    pornind chiar de la cea precolar. Este vorba aici, printre altele, de oferirea accesibilitaii

    nelegerii fenomenelor istorice (cu rol deosebit la precolarii i colarii mici), de posibilitatea

    desprinderii notelor particulare de cele generale i deci, de a se forma la elevi o viziune corect i

    complet a evenimentelor istorice de mare putere de convingere, a datelor palpabile (obiecte

    arheologice, documente din arhiva local, fapte i realizri ale anilor vzute la faa locului ),

    de orientare mai uoar spre surse de cercetare istoric (mai ales la clasele mari).

    Natura elementelor de istorie local

    Prin noiunea de ,elemente de istorie local nu nelegem numai urme materiale ci i

    creaii de ordin spiritual n care se nfieaz prin imagini artistice lupta, munca, aspiraiile fireti

  • ale oamenilor. Acordnd un neles larg noiunii de elemente de istorie local, ne aflm n faa

    unei varieti mari de material, care poate fi folosit n procesul de nvmnt.

    Materialul narativ. Acest material const n relatri asupra unor evenimente istorice

    complete, strnse de la persoane care au fost n mod nemijlocit martori la faptele istorice. Cu

    trecerea vremii asemenea povestiri intr n folclorul local mbogindu-l.

    Valoarea materialului narativ rezid n caracterul lui concret, viu, apropiat. Datorit

    nsuirilor lui specifice, acest material sporete eficacitatea procesului de nvmnt, dac este

    folosit cu precdere n localitatea n care s-a petrecut evenimentul i mai ales dac exist i

    urme materiale care s asigure veracitatea deplin a naraiunii.

    Se impune mult atenie n folosirea datelor despre istoria localitii culese din povestiri

    locale. Vor fi folosite la lecii date care au drept izvor relatri verbale numai dup o verificare

    temeinic, pentru ca n felul acesta s se nlture orice posibilitate de denaturare i de orientare

    ideologic greit a elevilor.

    Materialul folcloric. Pentru elementele sale viabile i naintate, folclorul nfieaz n

    imagini artistice - poezii i cntece, proverbe i zictori - nu numai obiceiuri i tradiii , iubirea i

    dragostea fa de natura i munca, ci i modul de via al poporului n diferite etape istorice,

    faptele lui eroice, lupta lui pentru libertate i dreptate, bucuriile i durerile, nzuinele i

    idealurile, precum i concepia lor despre lume i via.

    Dei folclorul are n general o valoare educativ deosebit, este nevoie de mult

    discernmnt n folosirea lui, pentru c alturi de reprezentri cu caracter realist, cuprinde i

    reprezentri cu caracter mistic, primitiv, care s-au meninut i completat n condiiile ornduirilor

    sociale bazate pe clase antagoniste, mpletidu-se uneori cu elemente ale ideologiei claselor

    dominante. Pentru a se evita greelile, cadrele didactice trebuie s studieze lucrrile de

    specialitate i s foloseasc culegerile de folclor alctuite dup criterii tiinifice.

  • Materialul beletristic. Se tie c literatura reprezint o modalitate de cunoatere a

    realitii sociale, prin intermediul imaginii artistice. Literatura n general, literatura cu caracter

    istoric n special, prin coninutul ei bogat n valori naionale, morale i estetice, ptrunde n

    mintea i inima generaiei tinere i exercit o mare influen asupra contiinei i conduitei ei.

    Importana educativ a literaturii romne rezid chiar n coninutul ei de fapte, de idei i de

    sentimente.

    Figurile marilor domnitori romni (Mircea cel Btrn, tefan cel Mare, Mihai Viteazul, Ion

    Vod cel Cumplit .a.), rzboiul pentru independen (1877), nfptuirea unitii statului romn,

    marii ndrumtori ideologici i politici (Nicolae Blcescu, Simion Brnuiu .a.), conductorii

    revoluiilor (Nicolae Blcescu, Avram Iancu), toate momentele de glorie i de sperane au fost

    evocate n opere literare de cei mai mari scriitori romni clasici i contemporani. Exist, deci,

    material beletristic bogat i semnificativ care poate fi folosit pentru a prezenta plastic diferite

    teme din istoria naional.

    Privit prin prisma puterii ei de sugestie i de convingere, literatura beletristica de

    evocare istoric i social apare ca un nsoitor necesar n leciile de istorie.

    Materialul arheologic. Din necesiti de ordin didactic, n aceast categorie de materiale

    cuprindem mai ales unelte de munc, armele, podoabele, monede i medaliile descoperite prin

    spturi. Alte urme materiale ale culturilor vechi (locuine, aezri, fortificaii, morminte,

    construcii - mai ales publice) le ncadrm n categoria monumentelor arhitectonice. Acesta

    difereniere se sprijin pe motive de ordin pedagogic, i anume: fiecare dintre cele dou

    categorii de material arheologic reclam o metodic special proprie. Materialul arheologic

    permite s se reconstituie structura, felul de via i cultura societilor vechi.

    Din materialul arheologic pot fi folosite n cadrul leciilor obiectele originale din silex,

    piatra lefuit, bronz, fier, lut ars cum sunt n general uneltele de producie, armele, obiectele

  • casnice i alte obiecte provenite din diferite epoci ale ornduirii comunei primitive, ornduirii

    sclavagiste sau feudale.

    Monumentele istorice. n aceasta categorie ncadrm construciile cu o valoare istoric

    deosebit edifiicile care ntruchipeaz tradiia unor fapte importante sau evoc mari

    personaliti culturale, precum i operele de arhitectur sau de sculptur care eternizeaz

    amintirea unui eveniment sau a unei personaliti istorice.

    Monumentele istorice, care sunt totodat i monumente de arhitectur, oglindesc

    particularitile naionale, cultura i tradiiile poporului, determinate de condiiile lui specifice de

    existen, de dezvoltarea lui istoric. Prin aceste particulariti, prin rolul lor istoric i prin faptul

    ca n ele se concentreaz viaa poporului romn din epocile trecute, monumentele istorice

    exercit asupra oamenilor n general i asupra elevilor n special o influen educativ puternic.

    n categoria materialelor istorice locale, rspndite din belug pe ntregul teritoriu al rii,

    se cuprind: urmele vechilor aezri dacice i romane (ceti, castre, viaducte), cetile, castelele

    i mnstirile. Este demn de reinut c aceste monumente se disting prin originalitatea lor.

    Oricare ar fi natura sau felul materialului istoric local, n toate cazurile introducerea lui n

    lecii trebuie fcut n aa fel nct s ajute pe elevi s neleag cadrul general n care s-a

    petrecut evenimentul istoric studiat, s-i formeze o privire de ansamblu clar i precis asupra

    lui.

    Sporirea eficacitii leciei prin materialul de istorie local depinde ns i de metodica

    folosirii lui.

    Principiile didactice Obiectul istorie nu poate realiza obiectivele educaionale, fr cunoaterea principiilor didactice.

    Principiile didactice exprim cerine generale legate de procesul de nvmnt, derivate dintr-un

    sistem de activiti necesare realizrii obiectivelor educative.

    Principiul nvrii prin aciune

  • Istoria, prin coninut i noiuni structurate i concepute pe epoci istorice, are rol formativ

    deosebit.

    Coninuturile, noiunile istorice, n esen evenimentele istorice determin solicitarea intens a

    gndirii, participarea contient i activ a elevilor la procesul de cunoatere".

    Principiul nvrii prin aciune trebuie s aib n vedere mijloace i moduri de lucru centrate pe

    elev prin activiti didactice de explorare direct a realitii istorice din documente istorice, cri

    istorice, inventare arheologice etc.

    Principiul stimulrii i dezvoltrii motivaiei pentru nvare

    Motivaia extrinsec de a cunoate i de a nva coninuturile i noiunile istorice, este

    determinat de elemente i trebuine independente de procesul de cunoatere. Este o obligaie

    impus de note, laude, aprecieri, premii.

    Motivaia intrinsec este determinat de curiozitate (stare interioar tendine i aspiraii pentru

    cunoaterea istoriei naionale i universale). Istoria, ca tiin i obiect de nvmnt, determin,

    prin coninuturi, prin documente i vestigii arhitectonice sau arheologice, o trire interioar

    intens care stimuleaz o motivaie intrinsec a nvrii.

    Exemplu: Elevii manifest curiozitatea de a cunoate ct mai mult despre istoria comunitii din

    care provin sau despre elemente de cultur i civilizaie, n urma unor vizite la obiectivelor

    istorice.

    Stimularea motivului pentru nvare la obiectul istorie se poate realiza prin ntrebri adecvate,

    activiti independente pe grupe, prezentarea de imagini, documente istorice, dar i prin activiti

    extracolare: vizite la muzeu, la obiective istorice, pe antiere arheologice etc, activiti care ar

    determina un impuls al curiozitii.

    Vizita la muzeu, la obiectivele istorice stimuleaz explorarea, dezvoltarea emoiilor i

    sentimentelor cognitive: curiozitate, mirare, bucurie, obiceiuri, descoperirea adevrului.

    Un eveniment istoric se caracterizeaz prin:

    - ncadrarea n timp i spaiu;

    - cauzele care l-au generat;

    - evoluie;

    - integrarea sau neintegrarea ntr-o epoc, spaiu istoric;

    - diversitatea formelor de manifestare.

  • MIJLOACELE DE NVMNT UTILIZATE PENTRU PREDAREA-NVAREA ISTORIEI

    Alturi de componentele care asigur coninutul propriu-zis al procesului de predare-nvare a

    istoriei, un loc important l ocup mijloacele de nvmnt utilizate pentru predarea-nvarea

    istoriei.

    Mijloacele de nvmnt desemneaza resursele materiale concepute i realizate pentru

    activitatea de predare nvare evaluare pe care profesorul le utilizeaza n vederea formarii

    competenelor stabilite de programele colare

    Funciile mijloacelor de nvmnt - Funcia de comunicare a informaiilor istorice transmit informaii despre fapte,

    fenomene istorice, evenimente evoluii, concepte istorice; elevii i consolideaz sistemul de

    noiuni, cauzele, evoluia i consecinele unor evenimente (se pot realiza cu ajutorul

    diapozitivelor, montajele audio-video, emisiuni TV)

    - Funcia de substituire pot substitui realitatea istoric n manier proprie; ex

    diapozitive cu monumente istorice

    - Funcia de motivare a nvrii profesorul reuete s prezinte lecia n mod atrgtor;

    Arta renaterii prezentat cu ajutorul albumelor i diapozitivelor

    - Funcia ergonomic

    - Funcia de evaluare

    Clasificarea mijloacelor de nvmnt

    Dup rolul lor n activitatea didactic se mpart n:

    - Mijloace de nvmnt pentru comunicare

    - Mijloace de nvmnt pentru investigaie

    - Mijloace de nvmnt pentru exersare i formare de deprinderi

    - Mijloace de nvmnt pentru evaluare

    - Mijloace de nvmnt audio-vizuale

  • Valoarea pedagogic a mijloacelor de nvmnt este dat de eficiena cu care sunt folosite n

    realizarea competenelor elevilor

    Printre principalele mijloace de nvmnt larg folosite n predarea istoriei amintim:

    - obiecte i urme istorice, etnografice, numismatice,

    - reprezentrile grafice (modelele),

    - mijloacele audio-vizuale,

    1. Obiecte i urme istorice, etnografice, numismatice care, n fond, exprim realitatea, coninutul

    unor fapte i evenimente istorice.

    Avantajul apelrii la astfel de mijloace de nvmnt const n faptul c permit

    perceperea direct de ctre elevi a urmelor vieii din trecut, contribuind la formarea, dezvoltarea

    i consolidarea unor reprezentri i noiuni de istorie.

    Ideal este ca profesorul s se strduiasc s foloseasc astfel de mijloace de nvmnt chiar n

    timpul predrii leciilor care se refer la ele.

    Eficiena lor scade n situaia cnd o astfel de simultaneitate nu se asigur.

    Este cu totul recomandabil ca profesorul s foloseasc ceea ce i ofer muzeul de istorie,

    antierul arheologic sau monumentul istoric adecvat, care pot fi vizitate cu elevii, explicaiile

    date n cursul vizitei constituindu-se, efectiv, n elemente substaniale ale formrii unor

    reprezentri foarte sugestive ale realitii istorice dintr-o anume epoc.

    n cazul n care n zona n care se afl coala nu exist astfel de obiective istorice, profesorul este

    dator s-i procure anume reprezentri grafice pe care s le introduc n circuitul predrii-

    nvrii istoriei.

    2. Reprezentrile grafice (modelele) sunt extrem de utile predrii istoriei.

    Ele reprezint imagini ale evenimentelor sau personajelor istorice.

    Cu ajutorul lor se pot concretiza afirmaiile despre faptele istorice studiate, ceea ce uureaz

    perceperea i nelegerea lor mai clar de ctre elevi.

    Modelele frecvent utilizate n predarea istoriei sunt:

    -Tabloul istoric care nfieaz aspecte ale vieii sociale, ale desfurrii unor

    evenimente istorice (btlii, congrese, tratative etc).

    Se nelege c tablourile pot fi artistice sau didactice, potrivit scopului pentru care au fost

    realizate, tablouri istorice cum ar fi:

  • Intrarea lui Minai Viteazul n Alba Iulia" de Constantin Lecca (1807-1877); Portretul lui

    Avram Iancu" de Barbu Iscovescu (1816-1954);

    Atacul de la Smrdan", Prizonier turc" de Nicolae Grigorescu (1838-1907);

    Este cu totul recomandabil ca, n timpul folosirii lor pe parcursul leciei, profesorul s nu scape

    din vedere s se refere la mesajul unor astfel de opere.

    Macheta reprezint, firete, la o scar redus, monumente, scene de lupt, ceti.

    Este cu totul recomandabil ca profesorul s-i procure sau, pur i simplu, s-i antreneze pe elevi

    la confecionarea, cu mijloacele modeste pe care le au, a unor asemenea machete. Astfel de

    materiale adncesc nelegerea evenimentelor istorice, prin perceperea mai clar, mai temeinic a

    particularitilor faptelor pe care le prezint.

    De aceea, profesorii trebuie s militeze ca, n fiecare coal n depozitul de materiale, s existe i

    astfel de mijloace de nvmnt, care sunt folosite n fiecare an, deci devin un bun al colii.

    Harta istoric este esenial pentru formarea orientrii elevilor n spaiul desfurrilor istorice.

    O astfel de hart poate fi general sau tematic. Att hrile cu caracter general, s zicem Dacia

    de la Burebista la cucerirea roman", ct i cele tematice, care prezint la o scar mai redus

    anumite desfurri, s zicem Epopeea romneasc de la Mreti-Mrti-Oituz" trebuie s

    existe i s fie folosite de profesor la leciile la care se potrivesc tematicii pus n discuie.

    Comoditatea profesorului n aceast direcie nu poate dect duna instruirii corecte a elevilor

    Folosirea unor hari inadecvate leciilor la zi" sau, pur i simplu, neaducerea nici unei hri n

    clas nu-1 onoreaz pe profesor i-i las pe elevi s navigheze n necunoscut. Hrile pot sluji diverselor scopuri didactice la lecia de istorie, ele pretndu-se la un numr

    nelimitat de jocuri pe care institutorul le poate efectua le clas. Dintre acestea prezentm:

    Evocarea prin joc a unor itinerarii istorice este un alt procedeu prin care elevii contientizeaz

    lacunele din cunotinele lor. n timpul activitii, elevii, prin tragere la sori sau indicai de institutor,

    primesc un traseu. Fiecare elev prezint localitile istorice sau alte elemente cu coninut istoric de pe

    traseul respectiv. Elementele cu coninut istoric sunt marcate pe hart.

    Itinerarul istoric poate fi organizat ntr-o lecie de creaie, pe un coninut specific istoriei,

    parcurgnd mai multe etape. Se formeaz grupuri de cte patru elevi. Fiecare grup va cltori ntr-un loc

    secret asupra cruia se va documenta acas, pregtind o scurt prezentare a locului. La nceputul leciei,

    fiecare grup i scrie pe un bileel numrul grupului i destinaia. n timpul leciei se trage la sori prima

  • destinaie din cele stabilite de toate grupurile. Grupul care a propus destinaia, fr s denumeasc locul

    respectiv, va ghida un membru din alt grup pe hart de la locul de domiciliu prin intermediul oraelor,

    aezrilor mai importante dar i a punctelor cardinale pn la destinaie. Prin aceast ghidare, elevii nva

    s se orienteze pe hart n funcie de punctele cardinale i de diferite orae. Grupul care a propus vizitarea

    locului respectiv, l prezint ct mai ingenios cu ajutorul imaginilor, posterelor i legendelor. Fiecare

    membru al grupului prezint ntr-un minut ceva anume: un eveniment istoric important, un muzeu, un

    monument arhitectural, o personalitate. Fiecare membru al grupului poate pune o ntrebare colegilor din

    celelalte grupuri i poate fi ntrebat. n funcie de prezentare, ntrebarea pus i de rspunsurile date

    colegilor, fiecare membru al grupului este evaluat individual de un grup de evaluatori sau de ctre

    institutor.

    Puzzle sau Jocuri cu harta mut pentru localizarea unor aezri istorice, ceti, orae. Pentru

    acest joc este nevoie de conturul unei hri i de marcarea pe hart a principalelor ruri fr a fi ns scrise

    numele acestora. Jocul poate fi aplicat de exemplu pentru o lecie de recapitulare a perioadei medievale.

    Pentru aceasta pe hart sunt marcate i contururile celor trei ri Romne. Clasa este mprit n dou

    grupe eterogene. Fiecare grup va avea un bol cu bileele pe care sunt scrise numele membrilor grupei.

    ntr-un alt bol se pun bileele cu numele diferitelor ceti, locuri de btlie, biserici, mnstiri. Institutorul

    va trage alternativ cte un bileel din bolurile cu nume ale grupelor. Elevul solicitat trage un bileel din

    bolul cu obiective istorice pe care va trebui s-l pun pe harta mut cu un ac cu gmlie. n cazul n care

    obiectivul este aezat corect, grupa primete un punct. Dac greete poate fi ajutat de colegii de grup,

    grupa primind doar o jumtate de punct. Echipa cu cel mai mare punctaj este ctigtoare.

    Metoda jocurilor valorific avantajele dinamicii de grup, interdependenele i spiritul de

    colaborare, participarea efectiv i total la joc, angajeaz att elevii timizi ct i cei slabi, stimuleaz

    curentul de influene reciproce, ceea ce duce la creterea gradului de coeziune n colectivul clasei, precum

    i la ntrirea unor caliti morale (rbdare, tenacitate, respectul pentru ceilali, stpnirea de sine, cinstea

    autocontrolul) i la dobndirea unor comportamente legate de ndeplinirea unor viitoare responsabiliti.

    n sens mai larg, cultiv activismul, spiritul critic, aptitudinea de a face fa unor situaii conflictuale,

    iniiativa i spiritul de rspundere.

    Institutorului i se cere s dea dovad de mult abilitate n gestionarea activitii. n aceast

    situaie, el are doar rolul de coordonator, alege subiectul jocului, stabilete regulile i delimiteaz aria de

    probleme n cadrul creia se va desfura jocul i pune la dispoziia participanilor ct mai multe surse de

    documentare pentru o cunoatere ct mai complet a situaiei.

  • n procesul de predare-nvare imaginaia institutorului i miestria sa pedagogic i spun

    cuvntul n procesul de organizare a activitilor de acest gen.

    - Un rol important n predarea-nvarea istoriei l au, de asemenea, mijloacele audio-

    vizuale care, n ultimii ani, s-au nmulit i perfecionat, cu reale perspective de a nnobila

    i predarea istoriei.

    Avem n vedere, firete, diapozitivele, diafilmele, nregistrrile pe banda magnetic i pe disc,

    filmele didactice, televiziunea colar.

    Fr a intra n detalii privitoare la varietatea acestor mijloace de nvmnt sau la tehnica

    folosirii lor, dorim totui s prezentm succint fiecare dintre amintitele mijloace audio-vizuale,

    convini asupra avantajelor excepionale pe care le prezint acestea n raport cu mijloacele de

    nvmnt clasice, tradiionale.

    Pentru ca ele aduc n faa elevilor evenimente din trecut, sau din prezent, care s-au desfurat sau

    se desfoar n spaii geografice diferite i care altfel nu pot fi studiate n mod direct de ctre

    elevi.

    Cu ajutorul lor se asigur o mare cantitate informaional, tiri istorice, o multitudine de

    evenimente dintr-o anumit epoc.

    Mijloacele audio-vizuale au darul de a capta atenia elevilor, de a le crea o stare emoional

    deosebit i de a le dezvolta interesul pentru cunoaterea istoriei.

    Mijloace vizuale

    dispozitivele i diafilmele,

    Profesorul are posibilitatea de a selecta imaginile sau secvenele (din diafilm), s le stabileasc

    succesiunea n funcie de obiectivele leciei, s-i construiasc sau s completeze comentariul n

    raport cu posibilitile de nelegere ale elevilor i cu nivelul de pregtire al clasei.

    n caz de necesitate, profesorul poate relua proiectarea anumitor imagini sau secvene i - ce este

    mai important - le poate menine pe ecran ct timp este necesar, ceea ce n cazul derulrii unui

    film - se nelege - nu este posibil.

    Printre preocuprile din ultimii ani ale Ministerului nvmntului, ale Editurii Didactice i

    Pedagogice i ale Oficiului specializat n editarea unor astfel de materiale au figurat nenumrate

    iniiative valoroase, fapt pentru care exist, n prezent, n stare de folosin, CD-uri tematice; ele

    abordeaz istoria romnilor i cea universala din cele mai vechi timpuri pn n prezent.

  • Este datoria profesorului de istorie de a se informa asupra existenei lor, de a le procura, de a le

    cunoate bine coninutul, de a i le ordona i de a fi receptiv n orice moment la necesitatea

    folosirii lor.

    Mijloace audio

    -discul i banda magnetic sunt cele mai importante pentru predarea-nvarea istoriei.

    Prin intermediul lor elevii sunt pui n situaia de a asculta fragmente din cronici sau alte lucruri

    cu caracter istoric, cuvntri ale oamenilor politici, povestiri, legende istorice.

    Din aceeai categorie - a mijloacelor audio-vizuale - face parte i filmul didactic.

    Aceste mijloace de nvmnt moderne, extrem de eficiente, sunt elaborate special

    pentru a fi folosite n activitatea didactic i au - de regul - durata scurt.

    Ele sunt astfel concepute nct sa acopere esena unei anumite lecii sau probleme majore, n

    toat complexitatea lor.

    Profesorului i rmne - dup ncheierea rulrii filmului didactic - s comenteze, s

    precizeze unele lucruri. n chip firesc, orict s-ar strdui, profesorul nu poate fi att de

    convingtor prezentnd, expunnd anumite lucruri, evenimente, stri ct reuete s-o fac prin

    imaginile proiectate.

    Ele pot reda veridic o anumit atmosfer, pot determina elevilor triri intense.

    Avantajul cel mai mare const n faptul c astfel de filme didactice prezint istoria n micare",

    ceea ce conduce gndirea elevilor spre descoperirea cauzelor care au determinat anumite

    evenimente i a esenei lor.

    Este important de reinut c prin procedeele de accelerare sau de ncetinire, ori de

    descoperire a imaginilor prezentate se creaz posibilitatea de sesizare a transformrilor

    succesive, a fazelor, a momentelor sau a etapelor principale de evoluie sau de desfurare a

    evenimentului respectiv.

    Atragem n mod special atenia asupra faptului c mijloacele audio-vizuale pot contribui

    la sporirea eficienei predrii - nvrii istoriei, numai dac utilizarea lor este subordonat

    obiectivelor i coninutului, precum i sistemului de metode i procedee didactice ale fiecrei

    lecii i dac sunt corect integrate n structura acesteia.

    Profesorul este obligat s introduc mijloace audio-vizuale n structura unei lecii de istorie

    exclusiv cu respectarea unor condiii i anume:

  • - selectarea prin vizionarea prealabil a mijloacelor audio

    vizuale, n raport cu obiectivele unei anumite lecii;

    - stabilirea, n raport cu obiectivele i coninutul leciei, a

    momentului n care se impune demonstrarea cu ajutorul mijloacelor audio-vizuale.

    Deci nu la ntmplare, la nceputul orei de istorie, nici la sfritul ei, nici oriunde pe parcurs

    plasm un anumit mijloc audiovizual, ci acolo unde trebuie, acolo unde solicit acest lucru

    derularea leciei.

    Desigur, pot exista i situaii n care un anumit film didactic se preteaz a fi derulat, ca o

    concluzie, n ncheierea orei de istorie.

    Sunt situaii speciale, n care, potrivit cu tematica i cu coninutul materialului audio-vizual ales,

    acesta poate fi proiectat nc la nceputul orei de istorie; stabilirea duratei demonstraiei cu

    ajutorul mijloacelor audio-vizuale.

    De regul, doar o parte din ora de istorie poate li acoperit cu astfel de materiale, pentru a se lsa

    timp suficient activitii proprii a elevului/analizrii i comentrii coninutului.

    La anumite lecii sau probleme mai deosebite, unde avem material audio-vizual extrem de bogat

    i de sugestiv, fr teama c vom grei, putem afecta mai multe minute din economia celor 50

    cte numra ora de istoric pentru demonstraia pe aceast cale. Va fi n folosul absolut al elevilor.

    Desigur nu au loc improvizaiile, nu trebuie s folosim oricum timpul, nu trebuie s mimm n

    vreun fel eficientizarea predrii prin mijloace moderne, recurgnd la materiale de slab calitate

    sau depite, pur i simplu, sub raportul coninutului lor;

    Crearea, naintea prezentrii mijloacelor audio-vizuale, a unui fond psihologic favorabil, prin

    stimularea interesului i curiozitii elevilor n legtur cu problemele care le vor fi prezentate

    prin intermediul mijlocului audio-vizual, prin actualizarea cunotinelor pe baza crora ei vor

    face interpretarea mesajului;

    Stabilirea modului de prezentare a mijlocului (comentariul, prezentarea de probleme care trebuie

    urmrite de elevi, sarcinile de lucru ce li se dau spre rezolvare - n clas sau pentru acas).

    Folosirea mijloacelor audio-vizuale prezint nenumrate avantaje pentru procesul complex de

    predare-nvare a istoriei.

    Profesorul tie c mijloacele de nvmnt sunt i rmn auxiliare n munca de predare

    nvare a istoriei, preioase prin valenele lor, dar care nu se pot substitui niciodat sistemului de

  • metode i procedee didactice, ce asigur de fapt substana oricrui proces de nvmnt temeinic

    gndit i organizat.

    Abundena folosirii mijloacelor de nvmnt introducerea lor far discernmnt n

    fluxul leciei, poate duce la obosirea elevilor i, n anumite cazuri, chiar la pasivitatea acestora.

    Noile tehnologii de informaie i comunicare utilizate la ora de istorie Integrarea TIC n activitile de predare-nvare-evaluare nu se rezum, ns,

    la utilizarea calculatorului ca mijloc modern pentru activitile de instruire ci

    implic mai multe niveluri de integrare, respectiv:

    1. utilizarea unor echipamente, computere, telefoane (inclusiv, cele mobile),

    removable media, radio-ul sau alte echipamente comunicaionale de nalt

    frecven, televiziunea, dispozitivele digitale sau analogice de nregistrare

    (inclusiv DVD i video), camerele de filmat, fotocopiatoarele, imprimantele

    (sau alte aparate de acest gen);

    2. integrarea unor componente TIC n strategiile tradiionale de nvare cum

    ar fi, spre exemplu, utilizarea prezentrilor PowerPoint;

    3. modificarea metodei de predare n funcie de noile tehnologii i resurse

    multimedia;

    4. un nou rol al cadrului didactic, cum ar fi, spre exemplu, cel de facilitator al

    nvrii;

    5. proiectarea ntregului demers didactic n manier integratoare n baza unui

    anumit model teoretic, a unei noi paradigme a nvrii - cea constructivist,

    spre exemplu.

    Toate aceste schimbri, de coninut, genereaz schimbri calitative la

    nivelul ntregii activiti, o mai mare eficien a activitii didactice, n

    conformitate cu actualele schimbri calitative n educaie, o nou manier de a

    aborda problemele - cu accent pe inter i transdisciplinaritate.

  • Resurse software Cele mai utilizate resurse sunt produsele software (softuri educaionale sau

    didactice) care se adreseaz direct celor care nva i permit elevului:

    - s acceseze diverse surse informaionale;

    - s proceseze informaii;

    - s construiasc pe aceste baze cunotine noi;

    - s dobndeasc competene/capaciti prin demonstraii, exemple, explicaii,

    exersri, simulri etc.

    n esen, softurile educaionale sunt programe sau lecii n format electronic,

    proiectate n raport cu o serie de coordonate pedagogice (obiective, coninut

    specific, caracteristici ale elevilor, metode, feedback secvenial i evaluri

    formative). n raport de funciile (sarcinile) asumate, respectiv, funcia

    pedagogic ndeplinit, softurile pot fi clasificate astfel:

    - softurile tematice destinate predrii/nvrii de cunotine noi. nvarea

    devine posibil n cadrul interactivitii elev program calculator, urmnd un

    traseu impus sau sugerat, integral sau parial sub controlul calculatorului;

    - softurile de exersare, utilizate n vederea nsuirii unor date, proceduri,

    tehnici, n formarea unor deprinderi specifice, cu avantajul lucrului n ritm

    propriu i validarea imediat a rspunsului dat;

    - softurile de investigaie, care n locul prezentrii unor informaii deja

    structurate, las posibilitatea celui care nva ca, potrivit unei interaciuni

    adaptative s-i aleag propria cale pe care o va urma n vederea nsuirii noilor

    cunotine, potrivit stilului i ritmului personal de nvare;

    - softurile de sintez (recapitulative);

    - softurile de simulare ce permit reprezentarea controlat a unui fenomen,

    proces sau sistem real, prin intermediul unui model cu comportament analog,

    oferind astfel posibilitatea modificrii unor parametri i observrii

    comportamentului sistemului;

    - softurile pentru testarea cunotinelor, foarte variate ntruct specificitatea

    lor depinde de mai muli factori: momentul testrii, scopul testrii, tipologia

  • interaciunii, feedback imediat sau nu. Astfel de teste sunt aplicate fie

    independent, fie integrate ntr- un mediu de instruire complex;

    - softurile concepute sub form de jocuri didactice, utilizate n cadrul unui

    proces de rezolvare de probleme ce presupune aplicarea inteligent a unui set

    de reguli sau n vederea amplificrii posibilitilor de explorare euristic a

    realitii, creterii motivaiei, nivelului de efort, ncurajrii interactivitii ntre

    colegi etc.

    Internetul, definit ca reea universal de calculatoare sau interconectare de

    reele (interconexion of networks), este resurs - surs de informaii i de

    nvare dirijat i, n acelai timp un excepional suport n activitile de

    predare i nvare prin:

    - acces la informaii din toate domeniile de cunoatere i activitate;

    - posibiliti uriae de documentare;

    - actualitatea informaiilor n timp real;

    - manifestarea imaginaiei, a creativitii, a anticiprii rezolutive, a exersrii

    competenelor comunicative ori a celor de procesare a informaiei.

    Prezentm, spre ilustrare, cteva exemple de aplicaii online care pot contribui

    la formarea/ dezvoltarea/ consolidarea competenelor specifice la disciplinele

    socio-umane:

    Platforma eTwinning - http://www.etwinning.net

    - ofer cadrelor didactice i elevilor instrumente pedagogice care integreaz

    noile tehnologii n procesul de nvare;

    - promoveaz colaborarea i relaionarea ntre colile europene prin intermediul

    tehnologiei informaiilor i a comunicaiilor (TIC);

    - contribuie la optimizarea procesului de predare-nvare-evaluare prin

    valorificarea valenelor formative ale proiectelor.

    Calitatea activitilor depuse de cadrele didactice n cadrul proiectelor

    eTwinning este recunoscut prin Certificatul Naional de Calitate, care joac

    rolul unei aprecieri publice a eforturilor depuse, pentru a promova calitatea i

    deschiderea n activitile de colaborare european.

    Google Docs

  • http://www.google.com/google-ds/hpp/hpp_ro_ro.html

    - reprezint un instrument on-line pentru creare n colaborare de documente, foi

    de calcul, prezentri, chestionare;

    - permite formatare, ncrcare de imagini, comentarii, tabele, formule;

    - colaboratorii pot fi invitai s participe la activitate prin e-mail;

    - documentele realizate sunt stocate online i pot fi accesate de oriunde exist

    acces la Internet. Ele pot fi postate pe blog sau publicate ca pagin web.

    Wikispaces http://www.wikispaces.com/

    - reprezint o aplicaie care permite crearea unui site web al crui coninut este

    creat n colaborare de ctre utilizatori, pstrnd versiunile succesive;

    - are o interfa simpl, conine forum, inserare de fiiere, linkuri, imagini,

    statistici i un numr nelimitat de pagini.

    Wallwisher http://www.wallwisher.com/

    - permite crearea unui avizier virtual pe care pot fi postate scurte mesaje

    coninnd text, imagini i legturi;

    - poate fi folosit pentru brainstorming, pentru a posta adrese de Internet utile,

    cuvinte noi, termeni sau comentariipe o tem dat;

    - colaboratorii pot fi invitai prin e-mail sau cu ajutorul URL-ului.

    Glogster http://www.glogster.com/

    - reprezint o aplicaie simpl pentru crearea de postere interactive;

    - combin imagini, video, muzic, fotografii, linkuri pentru a crea pagini

    mulitmedia;

    - poate fi ncorporat n orice pagin web.

    Skype http://www.skype.com/intl/en/home - este un instrument gratuit de colaborare i comunicare, care permite

    utilizatorilor s efectueze convorbiri telefonice prin Internet;

    - ofer o serie de faciliti: mesaje text, convorbiri, videoconferine,

    transmitere de fiiere i vizualizarea desktopului partenerului.

    Google Groups http://groups.google.com/googlegroups/overview.html

  • - este un serviciu gratuit oferit de Google pentru a crea grupuri de discuii

    publice sau private bazate pe interese comune;

    - permite crearea de profile ale utilizatorilor, de mesaje i fie de discuie,

    postarea de fiiere;

    - mesajele pot fi primite automat i prin e-mail.

    Picasa http://picasa.google.com/

    - aplicaie gratuit oferit de Google pentru organizarea, stocarea i editarea de

    fotografii;

    - ofer numeroase instrumente de editare, precum i posibilitatea de a crea

    prezentri, colaje, publicare de albume pe Internet, pregtirea fotografiilor

    pentru utilizare extern (tiprire, e-mail);

    - necesit download i instalare.

    Fotobabble http://www.fotobabble.com/ - permite adugarea unui comentariu sau a unei naraiuni la o imagine sau

    fotografie;

    - se ncarc imaginea i apoi se nregistreaz naraiunea folosind un microfon;

    - rezultatul poate fi nglobat n bloguri sau pagini

    Potatoes http://hotpot.uvic.ca/

    - cuprinde ase aplicaii gratuite pentru crearea de teste interactive: cu rspuns

    multiplu, cu rspuns

    scurt, cuvinte ncruciate, formare de perechi, ordonare i completare de fraze;

    - necesit download i instalare.

    Bubble.us https://bubbl.us/beta/

    - aplicaie simpl pentru crearea de hri conceptuale colaborative online;

    - hrile pot fi stocate sau exportate ca imagini sau html, pentru a fi publicate

    pe blog sau n pagin web, pot fi printate sau trimise prin e-mail.

    Prezi http://prezi.com/

  • - aplicaie pentru crearea de prezentri non-lineare, cu posibiliti ca: zoom,

    itinerar al prezentrii, inserare de legturi, imagini, videoclipuri, texte,

    fiiere pdf, desene (un pas nainte fa de era PowerPoint).

    Teachertube http://www.teachertube.com

    - gzduire de videoclipuri create de profesori n scopuri educaionale. Poate fi

    i o surs de materiale utile

    Platforma iTeach http://www.iteach.ro

    - integrarea cadrelor didactice ntr-o reea naional dedicat dezvoltrii

    socioprofesionale oferind oportuniti pentru dezvoltare profesional, prin

    publicarea de materiale i participarea la grupuri de discuii, precum i prin

    participarea la cursuri online de formare continu.

    Platforma AeL - Advanced eLearning este o platform integrat complet de

    instruire asistat de calculator, dezvoltat de SIVECO Romnia. Aceasta ofer

    suport pentru:

    - predare i nvare;

    - testare i evaluare;

    - administrarea coninutului;

    - monitorizarea procesului de nvmnt.

    AeL Educational este structurat pe patru categorii de elemente componente:

    biblioteca virtual, clasa virtual, administrare i testare. n plus, conine un

    dicionar integrat cu toate celelalte module.

    Utilizarea leciilor AeL n activitatea didactic la disciplinele socio-umane

    permite:

    - accentuarea laturii pragmatice a aplicrii curriculum-ului: profesorul face

    legtura direct i evident ntre ce se nva i de ce se nva; - integrarea tehnologiei informaiei i a comunicaiilor n procesul didactic, fapt

    ce poate contribui la creterea calitii nvrii i la reducerea timpului de

    nvare;

  • - mbinarea eficient a metodelor de nvare programat - algoritmizarea,

    modelarea i simularea - cu cele euristice, asigurndu-se astfel formarea unui

    stil de munc participativ, prospectiv i creativ;

    - auto-instruirea i nvarea angajat; profesorii devenind ghizi, consilieri,

    chiar componeni ai unor echipe create cu scopul investigrii unei situaii.

    n acelai timp, leciile AeL i propun promovarea unei noi abordri n

    predarea-nvarea- evaluarea la disciplinele socio-umane - Cultur civic,

    Logic, argumentare i comunicare, Sociologie, Economie, Psihologie,

    Filosofie - asigurnd elevilor condiii pentru descoperirea i valorificarea

    propriilor disponibiliti intelectuale, afective i motrice.

    Platforma INSAM- - este un sistem informatic performant de evaluare/ autoevaluare accesibil

    cadrelor didactice i elevilor din nvmntul preuniversitar;

    - cuprinde 150.000 de itemi de evaluare i 5000 de teste de evaluare predefinite

    pentru 12 discipline; pentru disciplinele socio-umane: Logic, argumentare i

    comunicare, Psihologie, Economie, Sociologie, Filosofie au fost realizai

    aproximativ 15.000 itemi de evaluare.

    - obiectivul general l constituie dezvoltarea i implementarea de instrumente i

    mecanisme digitale de mbuntire a proceselor evaluative i de

    autopoziionare/ autoevaluare a elevilor din nvmntul preuniversitar liceal

    ttp://rationale.austhink.com Rationale este un instrument software care i ajut pe elevi s structureze n

    mod logic un eseu complex.

    Centrul de greutate al software-ului Rationale este operarea cu hrile

    argumentative bazate pe organizatori grafici. Acest tip de operaii determin o

    cretere considerabil a capacitii de gndire critic a elevilor.

    Totodat, Rationale ajut foarte mult la activarea abilitilor de gndire de

    ordin superior, care sunt eseniale pentru mbuntirea procesului de nvare.

    El este eficient pentru crearea de eseuri argumentative, materiale de opinie i

    analiz de text, ntruct ghideaz elevii s analizeze i s gndeasc critic, i

    ajut s se pregteasc pentru o dezbatere.

  • Rationale ajut cadrele didactice s capteze atenia la clas prin furnizarea unei

    hri orientative n discuii, exerciii de gndire critic i de abloane eseu

    pentru a stimula realizarea de ctre elevi a unui proces de nvare mai eficient,

    plcut i atractiv.

    ://www.lumosity.com/courses Aplicaii interactive online, disponibile la aceast pagin, ofer

    posibilitatea de a configura un plan de instruire personalizat pentru

    mbuntirea abilitilor de gndire critic i de rezolvare a problemelor.

    Aplicaiile interactive sunt specializate pe diferite tematici i conduc la

    efecte precum: creterea capacitii de concentrare, a flexibilitii,

    consolidarea memoriei, ateniei i creativitii, creterea IQ-ului (coeficientului

    de inteligen), creterea vitezei de reacie etc.

    Ele ofer oportuniti de antrenament complet al creierului pentru

    mbuntirea sntii i performanelor acestuia

    http://www.discoverystudentadventures.com Prin cltorii n scop didactic intermediate de Discovery Student Adventure,

    mintea elevilor se va orienta i deschide ctre noi culturi i civilizaii, locuri i

    oameni.

    Elevii, ndrumai la fiecare pas de ctre un profesor, i vor face noi

    prieteni, vor descoperi i contientiza noi pasiuni i vor nva respectul pentru

    diversitate.

    n urma participrii la astfel de excursii tematice se pot realiza dezbateri i

    scrie eseuri pe teme specifice disciplinelor socio-umane.

    Este evident c punerea n valoare a potenialului formativ al acestor

    resurse, suporturi i moduri noi de nvare/instruire devine realitate numai

    atunci cnd educabilii i personalul didactic au acces deplin la utilizarea TIC n

    coal i n afara acesteia.

    http://www.discoveryeducation.com Sprijin cadrele didactice n optimizarea rezultatelor elevilor, aducnd lumea

    reportajelor Discovery n slile de clas, pentru a trezi i amplifica curiozitatea

    natural a elevilor. Cuprinde seciuni adresate cadrelor didactice i elevilor pe

  • categorii de vrst i discipline de studiu. Pentru seciunea disciplinelor socio-umane sunt propuse planuri de lecie, modele de bun practic, liste de

    ntrebri, link-uri ctre alte web site-uri educaionale etc.

    STRATEGII DE NVARE ACTIV

    UTILIZATE LA ORA DE ISTORIE

    Aspecte generale Strategiile ce vor fi prezentate, sunt exemplificate prin teme din programa claselor

    gimnaziale, dar credem c ele pot fi aplicate sau adaptate i pentru liceu, poate chiar cu mai mult

    succes, avnd n vedere vrsta elevilor.

    nvarea activ este strategia prin care elevul este ajutat:

    - s-i asume responsabilitatea fa de propriul proces de nvare;

    - s-i formeze deprinderi de munc intelectual;

    - s-i formeze opinii argumentate;

    - s neleag logica argumentelor;

    - s sintetizeze idei provenite din surse diferite;

    - s lucreze n cooperare cu ali elevi.

    nvarea activ dezvolt, deci, gndirea critic, creativitatea i responsabilitatea elevului.

    Elevul nva s-i pun ntrebri asupra informaiei, s selecteze informaia, s examineze ideile

    i implicaiile acestora, s-i examineze cunotinele, s construiasc argumente, s decid ce

    este important i ce nu este important, s-i dezvolte capacitatea de comunicare (oral i scris),

    s ia decizii n cunotin de cauz, s-i descopere propria gndire i s o contientizeze, s se

    raporteze la cei din jur i la sistemele lor de gndire.

    Elevii vor deveni mai deschii fa de relaiile de colaborare, ideile i influenele noi. Vor

    putea combina cu mai mult uurin informaiile, ideile, vor formula opinii, vor rezolva

    probleme, vor deveni mai creativi i mai responsabili.

    Rolul profesorului este acela de a ndruma nvarea, de a sprijini elevul n activitatea de

    nvare, de a crea cadrul necesar nvrii. Profesorul nu mai este doar o surs de informaii care

    trebuie memorate.

    Profesorul l sprijin pe elev s nvee CONINUTURI i i arat CUM S NVEE.

    Profesorul trebuie:

  • - s strneasc interesul, s provoace elevii;

    - s i ndrume pe elevi;

    - s stimuleze gndirea elevilor;

    - s ofere materiale didactice/surse variate;

    - s stabileasc scopurile nvrii;

    - s-i motiveze pe elevi;

    - s-i ajute pe elevi s formuleze ntrebri;

    - s-i ncurajeze s-i spun opiniile. Profesorul nu are

    dreptate ntotdeauna, nu este atottiutor/expert; s fie

    asculttor activ

    - s acorde importan fiecrui rspuns/elev

    - s ajute clasa s se simt bine mpreun cu el.

    Participarea necorespunztoare a unor elevi se manifest prin discuii personale.

    Problemele trebuie abordate cu mult tact, sugerndu-le c pol face acest lucru dup ore.

    Conversaiile secundare - conversaii n afara temei purtate de unii membri ai grupului,

    separat de cei care lucreaz. Explicai-le c n acest mod nu pot nva. Regula: Nu se fac

    divagaii de la subiect!

    Cadrul necesar nvrii active, pentru a stimula gndirea critic i creativitatea elevilor:

    - trebuie s fie stimulativ, bazat pe relaia de ncredere i respect, dintre profesor-

    elev i elev-elev;

    - trebuie acceptat diversitatea de idei, de opinii;

    - trebuie promovat gndirea pozitiv care definete omul ca fiin oare poale fi

    ajutat s se dezvolte;

    - s-i creeze o imagine de sine ce implic respect i responsabilitate fa de

    propria persoan;

    - trebuie promovat implicarea activ a tuturor elevilor;

    - trebuie creat sentimentul de securitate, siguran c nu" vor fi ridiculizai,

    sancionai.

    Profesorul trebuie s gndeasc fiecare pas pentru activitile de nvare activ, s fie

    clar i precis n cerine, s acorde timp suficient elevilor.

  • Profesorul trebuie s cunoasc foarte bine clasa. A cunoate ce se petrece ntr-o clas este

    foarte important, pentru a rspunde nevoilor elevilor, amplificnd astfel condiiile de nvare.

    Activitile n grup/n echip:

    - sunt eficiente n grupuri mici (4-5), deoarece ofer posibilitatea elevilor s comunice, s-

    i exprime ideile, opiniile, s-i manifeste sentimentele, s joace pe rnd diferite roluri/s

    aib diferite responsabiliti (asigurarea resurselor, cronometrarea timpului de lucru,

    raportarea, realizator al produsului);

    - este necesar un timp de acomodare n grup;

    - cnd este cazul, pot fi folosite aptitudinile de lider" ale unor elevi;

    - trebuie folosite aptitudinile diverse ale elevilor, uneori ca puncte de pornire a activitilor;

    - este necesar s fie stabilite reguli de comunicare ce trebuie respectate:

    Vorbete unul, ceilali ascult!

    Opinia fiecruia trebuie ascultat!

    Nu se atac" colegul/persoana, ci ideea!

    Se respect timpul afectat activitii!

    Mna ridicat = linite!"

    Cnd avei o ntrebare, punei-o!

    Nu se fac divagaii de la subiect!

    Grupele se pot forma dup anumite criterii, stabilite de profesor, n funcie de scopul

    activitii. Pot fi grupe omogene sau grupe eterogene.

    n grupe pot aprea anumite disfuncii care trebuie observate i nlturate:

    - Polarizarea - membrii unui grup se pot mpri n tabere. ncurajai grupul s accepte

    puncte de vedere diferite. Elevii trebuie ajutai s neleag c este normal s ai puncte de

    vedere diferite, dar nu este normal s fii dezagreabil - trebuie gsite soluii pentru discuii,

    negociere.

    - Gsirea de persoane vinovate - elevii se blameaz n mod direct. Trebuie determinai s

    respecte regula nu se atac persoana, ci ideea sa".

    - Monopolizarea grupului - unii elevi i asum ntreaga rspundere. Elevul trebuie s

    neleag c apreciai contribuia sa, dar este nevoie ca fiecare membru al grupului s aib

    aceeai ans.

    Trsturile profesorului bun asculttor - asculttor activ:

  • Trsturi exterioare:

    - Folosete un limbaj care ncurajeaz comunicarea;

    - Contientizeaz importana limbajului nonverbal i tie s-i controleze mimica,

    gesturile, micrile:

    - Pune ntrebri i acord suficient timp elevului pentru rspuns;

    - tie cnd s intervin;

    - Ajut elevul/l stimuleaz - reformuleaz, parafrazeaz, concluzioneaz;

    - tie cnd s tac.

    Trsturi interioare:

    - Empatia = capacitatea de a te transpune n locul unei alte persoane; de a nelege modul

    n care gndete i se comport o alt persoan;

    - Capacitatea de concentrare;

    - Toleran, nelegere, rbdare;

    - Gndire pozitiv;

    - Capacitatea de a-i exprima sentimentele;

    - Congruen - concordan ntre comportamente - convingeri -emoii/sentimente i valori,

    deci autenticitatea comportamentului.

    Etapele de lucru pentru metodele active (de dezvoltare a gndirii critice a elevilor):

    - Prezentarea temei/problemei de studiat/rezolvat;

    - Prezentarea succint a metodei de lucru. Negocierea regulilor ce vor fi respectate;

    - Evocarea - brainstorming; Subiectul brainstormingului se poate formula:

    prin diferite noiuni, concepte:

    Ce sunt rzboaiele? Ce este cretinismul? Ce este instituia bisericeasc? Ce este o cetate? prin cutarea judecilor de valoare: Argumentai c democraia este un element

    pozitiv; prin observaii: Ce ai observat din prezentarea imaginii ..., obiectului arheologic ...,

    mulajului ...?

    - Elevii lucreaz individual (citesc, privesc imagini, deseneaz);

  • - Elevii fac schimb de idei/informaii n pereche;

    - Elevii fac schimb de idei/informaii n grup/echip;

    - Grupele realizeaz produsele finale (se poate recomanda elevilor s-i personalizeze

    produsul final, prin adoptarea unui-nume pentru fiecare grup, a unei sigle);

    - Turul galeriei" (afiarea produselor finale, vizionarea lor de ctre celelalte grupe,

    aprecieri, ntrebri, observaii);

    - Dezbaterea (analiza, corectarea, critica, lauda, ierarhizarea, decizia, produse i procesul) -

    profesorul trebuie s aloce timp pentru ca fiecare grup s-i autoevalueze

    funcionarea/activitatea (ce a funcionat i ce nu); cu ajutorul profesorului, elevii vor

    cuta soluii pentru optimizarea activitii.

    - Tema individual - reflexia.

    Produsele individuale vor fi pstrate n Portofoliul elevilor.

    Tipuri de ntrebri pentru a obine ct mai multe rspunsuri la or:

    ntrebrile nchise - genereaz rspunsuri afirmative (da") sau negative (nu") i duc de

    multe ori la ntreruperea comunicrii.

    ntrebrile justificative (de ce?") - ndeamn elevul s identifice cauze, motive;

    stimuleaz procesele cognitive, stimuleaz gndirea critic.

    ntrebrile ipotetice (Ce s-ar fi ntmplat dac...?") - stimuleaz creativitatea elevilor.

    Ce s-ar fi ntmplat dac Decebal ar fi ctigat rzboaiele cu Traian?

    ntrebrile deschise/productive" (Poi s descrii....?" Poi s ne spui despre ....?") -

    stimuleaz comunicarea, transmit elevului mesajul c profesorul este interesat de informaiile pe

    care le va auzi. Elevul va avea posibilitatea de a-i exprima cunotinele, sentimentele,

    atitudinile, valorile.

    Poi s descrii arhitectura gotic ?

    Cnd punei o ntrebare

    o n funcie de dificultatea ntrebrii asigurai timp suficient pentru rspuns; o Evaluai ntotdeauna rspunsul primit (bine", este important ce spui"); o Elevul care rspunde trebuie privit; o Pentru rspunsul incomplet se cer mai multe detalii;

  • o Asigurai-v c ntrebarea este clar, la subiect i adecvat nivelului de nelegere al elevilor;

    o Corectai cu tact rspunsurile greite; o Rspunsurile pot fi corectate i completate de ctre elevi

    Profesorul poate stimula participarea activ a elevilor utiliznd parafraza (s neleg

    c...?", tu spui c...?", vrei s ne spui c...?"), reformularea (Tu ai spus c..., dar..."),

    concluzionarea (n concluzie...").

    Elevii ntreab - elevii rspund: profesorul poate cere elevilor s scrie fiecare cte o

    ntrebare, referitoare la tema studiat; pe o foaie. Se adun foile i se redistribuie. Fiecare elev

    rspunde la ntrebarea primit.

    2. Strategii de nvare activ utilizate la ora de istorie

    a. Metoda ciorchinelui" Este o metod grafic care stimuleaz realizarea unor asociaii noi de idei, gndirea

    critic/i creativitatea elevilor. Elevii sunt pui n situaia de a crea o structur grafic, utiliznd

    informaiile/cunotinele acumulate la o lecie/unitate de nvare ori s ajung s descopere noi

    informaii dup lectura unui text.

    Metoda permite cunoaterea propriului mod de a nelege o anumit tem poate fi

    folosit n activitile de nvare sau de fixare a cunotinelor ori la evaluarea sumativ a unei

    uniti de nvare.

    Etapele de lucru:

    1. Elevii sunt informai c vor utiliza metoda ciorchinelui", care se va concretiza ntr-un

    produs - un ciorchine" individual sau n echip (dup cum a decis profesorul).

    2. Se scrie un cuvnt n mijlocul, sau n partea de sus a tablei / foaie de hrtie

    3. Elevii individual sau n grupuri mici, emit idei, prin cuvinte sau desene, legate de tema

    dat

    4. Dac se lucreaz individual este bine ca tema propus s fie cunoscut elevilor, mai ales

    cnd se realizeaz individual. Individual, fiecare elev ncepe ciorchinele" pe tema

    anunat, pe caiet/o foaie volant: Scrie tot ce tii despre..." (se utilizeaz brainstorming-

    ul) timp de 5 minute.

  • 5. Completeaz ciorchinele dup ce citeti textul/documentul, harta, graficul cu noile

    informaii" (se stabilete timpul de lucru de 10-20 minute).

    6. Schimbul de idei - n pereche cu colegul de banc, discut i completeaz ciorchinele

    individual". Se poate indica elevilor s utilizeze o alt culoare pentru a identifica ceea ce

    a nvat fiecare de la colegul su; se stabilete timpul de lucru.

    7. n grupe de 4-5 elevi se discut i se completeaz ciorchinii" individuali, apoi se

    realizeaz un produs al grupei, un afi" pe o coal mare, fiecare grup folosind o

    culoare, stabilit n faza de organizare (se stabilete timpul de lucru).

    8. Produsele finale se afieaz (pe tabl, pe pereii clasei) i se face turul galeriei". Fiecare

    grup analizeaz produsele celorlalte grupe, se fac observaii, se pun ntrebri.

    9. Raportarea - raportorul fiecrei grupe (susinut de echip) prezint produsul i rspunde

    ntrebrilor.

    Produsele finale pot rmne afiate pentru a fi vzute de ceilali profesori i de prini.

    Produsele individuale vor fi pstrate n Portofoliul elevului.

    Dac metoda este folosit la lecii de evaluare sumativ, notarea se poate face pe echip

    sau individual (utiliznd produsele individuale) dup criterii de notare dinainte stabilite i

    cunoscute de elevi.

    Evaluarea presupune analiza, corectarea, critica, lauda, ierarhizarea i luarea

    deciziei/notarea att a procesului" ct i a produsului" (ca, de altfel, pentru toate metodele

    grafice).

    Metoda ciorchinelui" dezvolt la elevi:

    - capacitile cognitive (identificarea, examinarea, definirea, interpretarea, corelarea,

    clasificarea, formularea, construirea);

    - capaciti de evaluare i autoevaluare;

    - abiliti de munc n echip;

    - atitudini.

    Metoda poate fi utilizat cu succes la toate clasele gimnaziale, aplicnd-o gradual.

    La clasa a IV-a se va ncepe cu ciorchinele" mai puin complex: Popoarele antice

    b. S dezlegm misterul

    Este o metod pentru a dezvolta gndirea critic i creativ a elevilor. Descrierea metodei

  • 1. Elevii trebuie s organizeze ntr-o structur grafic informaiile scrise pe mai multe

    jetoane, cu scopul de a descoperi cunotine/informaii sau pentru a descoperi DE

    CE?

    2. Elevii sunt organizai n grupe de 4-5 elevi, grupe eterogene. Se stabilesc prin

    negociere rolurile elevilor, regulile, timpul de lucru, modul de prezentare a

    produselor finale.

    3. Fiecare grup primete un plic cu jetoane pe care le analizeaz pentru a descoperi

    legturile dintre procesele/evenimentele care duc la soluionarea problemei.

    4. Elevii vor realiza o structur grafic lipind jetoanele pe o foaie mare i vor trasa

    legturile cu o culoare (pentru fiecare grup).

    5. Produsele finale vor fi expuse pe tabl sau pe pereii clasei.

    6. Grupele vizioneaz" produsele. i noteaz ntrebrile i comentariile (turul

    galeriei").

    7. Raportorul fiecrei grupe i prezint produsul. Elevii din celelalte grupe pun

    ntrebri fac judeci de valoare.

    8. Fiecare grup i reexamineaz propriile produse n comparaie cu celelalte,

    9. Utiliznd diferite tehnici de conversaie, profesorul fixeaz noile cunotine

    descoperite de elevi.

    10. n final, li se cere elevilor s scrie un eseu de 10 minute, n care s prezinte ce ai

    nvat despre tema discutat. Eseul a fost anunat la nceputul activitii i va fi

    folosit de ctre profesor pentru a-i dirija activitatea din orele urmtoare.

    c. R. A. I. Rspunde-Arunc- Interogheaz

    - Este o metod de fixare i sistematizare a cunotinelor, dar i de verificare.

    - Are la baza stimularea i dezvoltarea capacitilor elevilor de a comunica (prin ntrebri

    i rspunsuri) ceea ce au nvat.

    - Urmrete realizarea feed-back-ului printr-un joc de aruncare a unei mingi uoare.

    Elevii vor fi aezai ntr-un cerc, iar elevul care arunc mingea trebuie s formuleze o

    ntrebare din cunotintele nsuite, elevului care o prinde. Cel care prinde mingea rspunde la

    ntrebare, apoi o arunc mai departe altui coleg, punnd o nou ntrebare. Elevul care nu tie

  • rspunsul iese din joc, la fel ca i cel care este descoperit c nu cunoate rspunsul la propria

    ntrebare.

    Aplicaie: ntemeierea statelor medievale romneti

    ntrebri posibile

    Document care menioneaz primele formaiuni prestatale n Transilvania?

    Primele formaiuni prestatale din Transilvania?

    Forme de organizare specifice romnilor n Transilvania?

    Populaii colonizate de regalitatea maghiar n Transilvania?

    d. Tabelul conceptelor

    Este o metod grafic foarte util pentru a compara mai multe procese sau evenimente.

    Tabelul trebuie astfel elaborat nct s reflecte aspectele comparabile i s poat duce uor la

    concluzii. El poate fi utilizat n anumite momente ale leciei, pentru activitile de nvare sau ca

    strategie pe baza creia se construiete lecia de nvare, n totalitate, sau lecia de evaluare.

    Tabelul conceptelor" poate fi folosit n munca individual, n echip, sau n activitatea

    frontal.

    Tabelul se poate utiliza n activitatea de nvare, tabelul se poate face la tabl. Statul Anul Regimul politic Caracterul Urmrile Personaliti

    1. Profesorul explic paii de urmat.

    2. Elevii realizeaz tabelul pe caiete, dup modelul afiat.

    3. Profesorul indic, pas cu pas, fragmentele de lecie i sursele care sunt citite

    individual de elevi.

    4. Elevii completeaz n tabelul individual.

    5. Cu ajutorul elevilor, profesorul completeaz tabelul clasei".

    6. Elevii corecteaz eventualele greeli.

    7. In final, se face comparaie ntre evenimente, avnd n vedere caracterul i

    urmrile micrilor revoluionare.

  • Tabelul va fi folosit pentru a descoperi cauzele celui da al doilea rzboi mondial. Metoda

    aceasta i pune pe elevi n situaia de a-i exersa capacitile cognitive: selectarea informaiei,

    analiza, comparaia, sinteza, concluzionarea.

    e. Tabelul T"

    Poate fi utilizat pentru a pune n eviden relaii binare, argumente pro" i contra",

    da"-nu".

    Tabelul T" se poate utiliza n activitile de nvare sau ca tem pentru acas. Poate fi

    realizat individual sau n perechi.

    1. ntr-un timp stabilit, elevul va enumera argumentele pro", n stnga tabelului;

    n urmtoarea etap va enumera argumentele contra", n dreapta tabelului.

    2. Elevii i prezint tabelul". Se pot afia produsele.

    3. mpreun cu elevii, profesorul analizeaz lista de argumente i

    concluzioneaz. Poate fi realizat un tabel al clasei".

    Ex.: Clasa a VIII-a Perioada regal n Romnia

    Argumente pro" Argumente contra"

    Metoda contribuie la dezvoltarea capacitii de argumentare pe baza analizei

    informaiilor/cunotinelor, la formarea unor valori i atitudini democratice.

    f. Diagrama Venn"

    Este tot o metod grafic folosit pentru a compara procese, evenimente, personaliti.

    Poate fi utilizat n activitile de nvare sau la fixarea cunotinelor, ca tem pentru

    acas. Este eficient n formarea capacitilor elevilor de a compara dou evenimente, procese,

    noiuni istorice i de a selecta asemnrile dintre acestea.

    Diagrama este format din dou cercuri care se suprapun parial.

    Elevii pot lucra individual, n perechi sau n echip (nva prin colaborare).

  • 1. Fiecare elev completeaz cercurile cu informaiile referitoare la problemele de comparat;

    n zona suprapus noteaz asemnrile (n clas - activitate de nvare; acas -activitate

    de fixare).

    2. In perechi - fiecare elev completeaz un cerc, cu cte una din problemele de comparat;

    apoi le suprapun" i realizeaz diagrama perechii", completnd asemnrile.

    3. Se prezint mai multe produse - se afieaz - se analizeaz (se apreciaz, se completeaz,

    se corecteaz).

    4. Profesorul poate realiza o diagram a clasei" pe tabl.

    5. Dac se lucreaz pe grupe, se afieaz produsele grupelor care se analizeaz.

    6. Se realizeaz o evaluare formativ:

    - sunt ludate cele mai complete i mai frumoase" produse i colaborarea cu partenerul

    (dac este cazul);

    - elevii sunt atrai de ideea de a desena la Istorie i de a-i prezenta rezultatele echip n faa

    clasei.

    Exemple de teme unde poate fi utilizat diagrama Venn":

    Formarea statelor medievale romneti.

    g. Fiele de lucru

    Dezvoltarea gndirii critice prin utilizarea nvrii dirijate, cu ajutorul fielor de lucru

    1. Elevii pot fi dirijai s descopere informaii/cunotine noi legate de un eveniment, fapt sau

    tem, utiliznd fie de lucru.

    2. Complexitatea informaiilor ce trebuie descoperite crete o dat cu vrsta elevilor.

    3. Fiele individuale pot fi utilizate pentru ca elevul s descopere informaii noi, utiliznd un

    text/document sau orice alt surs istoric.

    4. Elevii sunt pui n situaia:

    - s identifice informaiile;

    - s selecteze informaiile oferite de surse istorice diferite;

    - s exprime informaiile n cuvinte proprii;

    - s identifice cauzele unui eveniment;

    - s analizeze;

    - s compare;

  • - s concluzioneze;

    - s-i exprime opinii proprii;

    - s comunice n scris sau oral.

    5. Fiele pot fi utilizate pentru activitile de nvare sau evaluare sumativ. Pentru evaluarea

    sumativ, se realizeaz i standarde de performan i bareme de notare.

    6. Fiele pot fi utilizate n activitile de nvare:

    - individuale;

    - n parteneriat (2-3 elevi);

    - n grupe (4-5 elevi).

    7. Rspunsurile sunt analizate fie individual, fie frontal, realiznd o evaluare formativ.

    La clasa a IV-a se pot utiliza aceste fie cu scopul de a-i nva pe elevi cum s fac

    lectura unui text/document, s-i pun ntrebri, s-i exprime ideile, cu propriile cuvinte, s

    elaboreze rspunsuri n scris sau oral.

    h. Eti ... i motiveaz ...

    Elevilor li se cere s scrie texte/compuneri pe o tem studiat n care s integreze corect,

    din punct de vedere istoric:

    - termeni;

    - concepte;

    - repere cronologice;

    - personaliti.

    i. Motiveaz-i decizia" 1. Elevii trebuie s selecteze cauzele/motivele unor aciuni/evenimente, fapte istorice,

    pornind de la o informaie furnizat fie de profesor, fie de o surs (fragment din textul

    leciei, document).

    2. Elevii primesc sau i asum un rol.

    3. Elevilor li se cere s scrie individual, n funcie de rol, trei motive care au declanat o

    aciune, eveniment, fapt, utiliznd sursa indicat.

    4. n funcie de rolul asumat, elevii i prezint motivele".

  • 5. Metoda poate fi utilizat i lucrnd pe grupe. Elevii vor prezenta un produs" al grupei.

    Exemple:

    - tema Unirea rilor Romne

    Elevul va juca rolul lui Mihai Viteazul, argumentnd decizia de unire a celor trei ri Romne.

    Concluzii

    j. Convinge-i publicul c eti....."

    Este o metod empatic prin care elevul este pus n situaia de a juca un rol, de a intra n

    pielea" unei personaliti/persoane dintr-o epoc istoric - s empatizeze.

    Elevul trebuie s neleag modul de a gndi, de a simi i de a aciona al celuilalt".

    Pentru a intra n rolul personajului, elevul trebuie s selecteze cauzele unor aciuni, fapte

    istorice, pornind de la informaiile furnizate de profesor sau de orice alt surs.

    Elevii primesc un rol ori i asum un rol.

    n funcie de rolul asumat, li se explic elevilor cerinele, care vor constitui i criterii de

    evaluare.

    Elevii clasei vor fi, pe rnd, actori i observatori.

    Aceast metod empatic se poate utiliza la mai multe clase, aplicnd-o gradual, n

    funcie de nivelul de vrst al elevilor.

    Se stabilesc cerinele, mpreun cu elevii: Cine sunt?; Cnd i unde triesc?; Trei motive pentru

    necesitatea inveniei mele; Trei consecine ale inveniei mele; Prezentare liber, cursiv;

    Utilizarea limbajului adecvat; Capacitate de convingere; Materialele pregtite pentru a ilustra

    invenia i importana sa.

    Utiliznd informaiile din manual i din alte surse elevii realizeaz un rol" scris (pe coli

    mai mari sau mai mici), dup cerinele date, nsoit fie de imagini/desene cu invenii.

    Restul elevilor sunt observatori i fac comentarii, judeci de valoare despre modul cum

    i-au interpretat colegii lor rolul, urmrind cerinele/criteriile stabilite.

    Metoda se preteaz mai ales la elevii de gimnaziu; ei manifest foarte mult interes pentru

    a se informa i a juca" ct mai bine rolul" pe care, de obicei, i-1 aleg. Observatorii devin

    adevrai critici" ai actorului".

    k. Citete - scrie i tu!" Are ca scop dezvoltarea capacitii de a citi cu atenie un text, de a simi" mesajul scris,

    dar i dezvoltarea creativitii elevilor. Se aplic individual. Etape:

  • 1" - Profesorul indic sau pune la dispoziia elevilor un fragment dintr-o surs istoric; cere ca

    acetia s citeasc cu mult atenie textul.

    2" - La recomandarea profesorului, elevii mpart foaia de hrtie n dou pri; pe prima coloan

    transcriu partea din text care i-a atras/impresionat n mod deosebit, iar pe a doua coloan explic

    de ce au fcut alegerea.

    3" - Profesorul cere elevilor ca n partea de jos a foii s rescrie partea final a textului, s dea un

    alt sfrit. Se accept i s reformuleze o parte din text.

    4" - Se trece la citirea rezolvrilor". Profesorul sau 2-3 observatori" - elevi desemnai -

    consemneaz ci elevi s-au oprit asupra aceleiai pri a textului. Aceasta se comenteaz cu

    mult atenie i de ctre mai muli elevi. ,

    5" - Profesorul apreciaz activitatea elevilor.

    Exemple:

    - Primul rzboi mondial (fragmente din memoriile sau jurnalele unor personaliti care au trit

    evenimentul).

    l. Alege cauza, alege urmarea!" Metoda se aplic la lecii de predare-nvare sau la cele de recapitulare-sistematizare-

    evaluare. Se precizeaz obiectivele urmrite.

    1" - Profesorul scrie (dinainte) pe foi de hrtie separate, cu litere mari (pentru a fi vzute de la

    distan) cauze adevrate, dar i cauze eronate ale subiectului n discuie. La fel se procedeaz

    pentru urmri.

    2" - Un elev va fi aezat n faa clasei. El ine n mn, cu faa spre clas, hrtia pe care este

    scris subiectul tratat (exemplu: Marile descoperiri geografice).

    3" - Unii elevi, care au primit foi pe care sunt scrise cauzele, merg lng subiect". Spectatorii

    activi" (clasa) aleg cauzele bune i dau la o parte pe cele false.

    4" - La fel se procedeaz pentru urmri.

    5" - Rmn n faa clasei, lng subiect", numai elevii cauze adevrate". Le repetm. Le

    aezm la tabl sau le legm cu un fir de a colorat, ca o pnz de pianjen". La fel procedm

    pentru urmri.

    6" - ntori n bnci, toi elevii scriu n caiete: a) cauzele; b) urmrile evenimentului respectiv.

    Se parcurg paii" enumerai. Problema de nvat Religioase Politice Economice Culturale

  • Cauze

    Urmri

    m. Metoda proiectului

    Stabilirea temei, de preferat prin consultarea elevilor;

    Precizarea:

    - obiectivelor;

    - responsabilitilor elevilor - este recomandabil ca elevii s i le asume singuri;

    - resurselor necesare: materiale i documentare (bibliografie);

    - calendarului (termene);

    - tipurilor de produse ateptate;

    - criteriilor de evaluare;

    - modalitilor de lucru: n grup/individual;

    - locurilor de desfurare a activitilor: n clas; acas; n bibliotec; pe teren (vizite,

    excursii).

    Realizarea produselor finale;

    Prezentarea rezultatelor;

    Evaluarea.

    Metoda implic nvarea activ, presupune strngerea de informaii, prelucrarea i

    sistematizarea acestora, producerea de idei", cutarea de soluii, interpretarea, reflecia

    personal, comunicare, interaciuni, inventivitate i creativitate etc.

    Metoda poate fi aplicat la numeroase teme.

    Exemplu: Marile descoperiri geografice

    n. Interviul

    Metoda are ca scop formarea i dezvoltarea capacitii de a formula ntrebri (pe baza

    unei documentri prealabile asupra unui subiect), de a comunica, de a asculta, de a consemna

    rspunsurile.

    , 1" - Accesul la interviu - poate fi obinut direct sau printr-o recomandare.

    2" - Elevul - sau elevii pereche - construiete/construiesc ghidul de interviu - 6-8 ntrebri care

    cer rspunsuri deschise (nu da" sau nu").

  • * Atenie! S nu lipseasc ceea ce se numete neles negociat" - Ce altceva ai dori s

    v ntreb?" Dac ai fi n locul meu, ce ntrebare ai pune?" etc.

    3" - Intervievarea propriu-zis - elevul/elevii consemneaz, n scris sau cu ajutorul

    reportofonului, rspunsurile. ncurajeaz partenerul, pstreaz contactul vizual".

    4" - Transform interviul ntr-o poveste": arat cum a obinut interviul; descrie atmosfera i

    persoana intervievat, astfel nct s o aduc" n faa ochilor celui care citete; respect ntocmai

    cuvintele intervievatului; i exprim sentimentele n legtur cu ceea ce 1-a impresionat; adaug

    fotografii, afie etc.

    5" - Analiza produsului final, care este prezentat n faa clasei:

    - Ce ai aflat nou?

    - Ce v-a impresionat? De ce?

    - Cum apreciai prezentarea?

    Exemple:

    - Regimul comunist n Romnia.

    o. Tehnica 6/3/5

    Definiie- este o modalitate de lucru, bazat pe construcia de idei pe idei n domeniul

    creativitii

    Obiectiv stimularea creativitii de grup a elevilor prin solicitarea de a gsi ct mai multe

    soluii avnd la baza o tema dat.

    Etape:

    - Imprirea elevilor n grupe de cte 6 membri fiecare,

    - Prezentarea problemei i a sarcinii de lucru 3 soluii n 5 minute

    - Activitatea propriu-zis alterneaza activitatea individuala cu cea de grup

    - Analiza rezultatelor

    Ex.: Revoluia de la 1848 n rile Romne

  • Pe mas elevii au un cerc din carton cu diametrul de 50-70 cm delimitat n 6 pri egale,

    fiecare parte are un nsemn distinct pt fiecare elev n parte. Copiii primesc o carioca diferit de a

    colegilor i-n 5 min scriu 3 cauze ale revoluiei care nu se repet n spaiul de lucru. Roata se

    nvrte n sensul acelor de ceas.

    p. Explozia stelar

    Definiie este o metoda de stimulare a creativitii, o modalitate de relaxare a elevilor i

    se bazeaz pe formularea de ntrebri pentru rezolvarea de noi probleme i noi descoperiri

    Obiective formularea de ntrebri i realizarea de conexiuni ntre ideile descoperite de

    elevi n grup prin interaciune i individual pentru rezolvarea unei probleme

    Descrierea metodei copiii asezai n semicerc propun problema de rezolvat. Pe steaua

    mare se scrie sau deseneaza ideea central

    - pe 5 stelue se scrie cate o ntrebare de tipul CE, CINE, UNDE, DE CE, CAND, iar 5

    elevi din grup extrag cte o ntrebare

    Fiecare elev din cei 5 i alege 3-4 colegi, organizandu-se n cinci grupuri.

    Grupurile coopereaza n elaborara ntrebrilor.

    La expirarea timpului, elevii revin n cerc n jurul steluei mari i spun ntrebarile

    elaborate fie individual, fie de un reprezentant al grupului

    Elevii celorlalte grupuri raspund la ntrebri sau formuleaza ntrebri la ntrebri.

    q. Turul galeriei

    Definiie tehnica de nvare prin cooperare care stimuleaza gndirea, creativitatea i

    invaarea eficienta ncurajand elevii s-i exprime opiniile cu privire la soluiile propuse de

    colegii lor

    Obiective elaborarea unui plan care s conduc la finalizarea unui produs ce constituie

    concepia, opinia tuturor membrilor grupului

    Descrierea metodei:

    1. Se formeaza grupuri de cate 4 elevi

  • 2. Elevii rezolva o sarcina de lucru care permite mai multe perspective de abordare

    sau mai multe solutii

    3. Produsele activitaii grupelor de copii-desene, colaje, postere

    4. Se expun pe pereii clasei, care se transforma ntr-o galerie expoziional

    5. La semnalul dat de profesor prin diferite procedee, grupurile de elevi trec pe la

    fiecare exponat pentru a examina solutiile, ideile propuse de colegi si le inscriu pe

    poster intr-un loc stabilit anterior,comentariile critice, ntrebrile, observaiile-cu

    ajutorul unor simboluri

    6. Dupa ce se termina turul galeriei, grupurile revin la locul iniial i citesc

    comentariile, observaiile de pe lucrarea lor, reexaminandu-i produsul.

    ACTIVITILE DIDACTICE EXTRACOLARE

    Activitile turistice sunt activitile organizate de profesori, ndeosebi de profesorul de istorie, cu caracter polivalent, cu o durat limitat. Elevul, pe parcursul activitii, ndeplinete rolul de turist, iar profesorul de istorie, de ghid. Pluridisciplinaritatea acestei aciuni este reflectat de modul direct, activ i contient prin care elevii dobndesc cunotine. Turismul colar dezvolt gndirea creativ, respectul fa de obiectivele vizitate, patriotismul, formarea spiritului de echip. Dup scopul turismului, exist turism de recreere, turism cultural, pentru vizitarea unui obiectiv sau grupuri de obiective istorice etc, turism de circumstan n timpul olimpiadelor de istorie, sesiunilor de comunicri pe teme de istorie, turism de informare, pentru documentarea n vederea elaborrii unei lucrri de istorie, pentru completarea unor informaii, turism mixt, etc. Dup forma de organizare, exist categorii distincte: vizita (cel mult o zi), drumeia (cu caracter de recreere), excursia (o zi sau mai multe) n afara localitilor.

    Cu scopul de documentare, recreere: expediia colar cu o durat de 10-14 zile sau mai puin, organizat cu elevii preocupai de domeniul istoric, tabra colar de istorie cu instruirea elevilor pe teme de istorie etc.

    Vizitele i excursiile de studiu

    Vizitele i excursiile sunt activiti didactice, organizate i proiectate sub form de cltorii de studiu, care au ca obiectiv instructiv-cognitiv principal lrgirea i aprofundarea