Legea 286 Din 2009

download Legea 286 Din 2009

of 78

Transcript of Legea 286 Din 2009

  • 8/18/2019 Legea 286 Din 2009

    1/78

    TITLUL II – Infractiunea

    CAPITOLUL I - Dispozitii generale

     

     Art. 15: Trasaturile esentiale ale infractiunii(1) Infractiunea este fapta prevazuta de legea penala, savarsita cu vinovatie,nejustificata si imputabila persoanei care a savarsito.(!) Infractiunea este singurul temei al raspunderii penale.

     Art. 1": #inovatia(1) $apta constituie infractiune numai daca a fost savarsita cu forma de vinovatie cerutade legea penala.

    (!) #inovatie e%ista cand fapta este comisa cu intentie, din culpa sau cu intentiedepasita.(&) $apta este savarsita cu intentie cand faptuitorul:a) prevede rezultatul faptei sale, urmarind producerea lui prin savarsirea acelei fapte'b) prevede rezultatul faptei sale si, desi nul urmareste, accepta posibilitatea produceriilui.() $apta este savarsita din culpa, cand faptuitorul:a) prevede rezultatul faptei sale, dar nul accepta, socotind fara temei ca el nu se vaproduce'b) nu prevede rezultatul faptei sale, desi trebuia si putea sa il prevada.(5) %ista intentie depasita cand fapta constand intro actiune sau inactiune intentionata

    produce un rezultat mai grav, care se datoreaza culpei faptuitorului.(") $apta constand intro actiune sau inactiune constituie infractiune cand este savarsitacu intentie. $apta comisa din culpa constituie infractiune numai cand legea o prevede inmod e%pres.

     Art. 1*: +avarsirea infractiunii comisive prin omisiuneInfractiunea comisiva care presupune producerea unui rezultat se considera savarsita siprin omisiune, cand:a) e%ista o obligatie legala sau contractuala de a actiona'b) autorul omisiunii, printro actiune sau inactiune anterioara, a creat pentru valoareasociala protejata o stare de pericol care a inlesnit producerea rezultatului.

    CAPITOLUL II - Cauzele justificative

     

     Art. 1: -ispozitii generale(1) u constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala, daca e%ista vreuna dintre

  • 8/18/2019 Legea 286 Din 2009

    2/78

    cauzele justificative prevazute de lege.(!) fectul cauzelor justificative se e%tinde si asupra participantilor.

     Art. 1/: 0egitima aparare(1) ste justificata fapta prevazuta de legea penala savarsita in legitima aparare.

    (!) ste in legitima aparare persoana care savarseste fapta pentru a inlatura un atacmaterial, direct, imediat si injust, care pune in pericol persoana sa, a altuia, drepturileacestora sau un interes general, daca apararea este proportionala cu gravitateaatacului.(&) +e prezuma a fi in legitima aparare, in conditiile alin. (!) , acela care comite faptapentru a respinge patrunderea unei persoane intro locuinta, incapere, dependinta sauloc imprejmuit tinand de aceasta, fara drept, prin violenta, viclenie, efractie sau alteasemenea modalitati nelegale ori in timpul noptii.

     Art. !: +tarea de necesitate(1) ste justificata fapta prevazuta de legea penala savarsita in stare de necesitate.

    (!) ste in stare de necesitate persoana care savarseste fapta pentru a salva de la unpericol imediat si care nu putea fi inlaturat altfel viata, integritatea corporala sausanatatea sa ori a altei persoane sau un bun important al sau ori al altei persoane sauun interes general, daca urmarile faptei nu sunt vadit mai grave decat cele care sar fiputut produce in cazul in care pericolul nu era inlaturat.

     Art. !1: %ercitarea unui drept sau indeplinirea unei obligatii(1) ste justificata fapta prevazuta de legea penala constand in e%ercitarea unui dreptrecunoscut de lege sau in indeplinirea unei obligatii impuse de lege, cu respectareaconditiilor si limitelor prevazute de aceasta.(!) ste de asemenea justificata fapta prevazuta de legea penala constand in

    indeplinirea unei obligatii impuse de autoritatea competenta, in forma prevazuta delege, daca aceasta nu este in mod vadit ilegala.

     Art. !!: 2onsimtamantul persoanei vatamate(1) ste justificata fapta prevazuta de legea penala savarsita cu consimtamantulpersoanei vatamate, daca aceasta putea sa dispuna in mod legal de valoarea socialalezata sau pusa in pericol.(!) 2onsimtamantul persoanei vatamate nu produce efecte in cazul infractiunilor contravietii, precum si atunci cand legea e%clude efectul justificativ al acestuia.

    CAPITOLUL III - Cauzele de neimputabilitate 

     Art. !&: -ispozitii generale(1) u constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala, daca a fost comisa inconditiile vreuneia dintre cauzele de neimputabilitate.(!) fectul cauzelor de neimputabilitate nu se e%tinde asupra participantilor, cu e%ceptiacazului fortuit.

  • 8/18/2019 Legea 286 Din 2009

    3/78

     Art. !: 2onstrangerea fizicau este imputabila fapta prevazuta de legea penala savarsita din cauza uneiconstrangeri fizice careia faptuitorul nu ia putut rezista.

     Art. !5: 2onstrangerea morala

    u este imputabila fapta prevazuta de legea penala savarsita din cauza uneiconstrangeri morale, e%ercitata prin amenintare cu un pericol grav pentru persoanafaptuitorului ori a altuia si care nu putea fi inlaturat in alt mod.

     Art. !": %cesul neimputabil(1) u este imputabila fapta prevazuta de legea penala savarsita de persoana aflata instare de legitima aparare, care a depasit, din cauza tulburarii sau temerii, limitele uneiaparari proportionale cu gravitatea atacului.(!) u este imputabila fapta prevazuta de legea penala savarsita de persoana aflata instare de necesitate, care nu sia dat seama, in momentul comiterii faptei, ca pricinuiesteurmari vadit mai grave decat cele care sar fi putut produce daca pericolul nu era

    inlaturat.

     Art. !*: 3inoritatea faptuitoruluiu este imputabila fapta prevazuta de legea penala savarsita de un minor, care la datacomiterii acesteia nu indeplinea conditiile legale pentru a raspunde penal.

     Art. !: Iresponsabilitateau este imputabila fapta prevazuta de legea penala savarsita de persoana care, inmomentul comiterii acesteia, nu putea sasi dea seama de actiunile sau inactiunile saleori nu putea sa le controleze, fie din cauza unei boli psi4ice, fie din alte cauze.

     Art. !/: Into%icatiau este imputabila fapta prevazuta de legea penala savarsita de persoana care, inmomentul comiterii acesteia, nu putea sasi dea seama de actiunile sau inactiunile saleori nu putea sa le controleze, din cauza into%icarii involuntare cu alcool sau cu altesubstante psi4oactive.

     Art. &: roarea(1) u constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala savarsita de persoanacare, in momentul comiterii acesteia, nu cunostea e%istenta unei stari, situatii oriimprejurari de care depinde caracterul penal al faptei.(!) -ispozitiile alin. (1) se aplica si faptelor savarsite din culpa pe care legea penala lepedepseste, numai daca necunoasterea starii, situatiei ori imprejurarii respective nueste ea insasi rezultatul culpei.(&) u constituie circumstanta agravanta sau element circumstantial agravant starea,situatia ori imprejurarea pe care infractorul nu a cunoscuto in momentul savarsiriiinfractiunii.() revederile alin. (1) (&) se aplica in mod corespunzator si in cazul necunoasteriiunei dispozitii legale e%trapenale.

  • 8/18/2019 Legea 286 Din 2009

    4/78

    (5) u este imputabila fapta prevazuta de legea penala savarsita ca urmare anecunoasterii sau cunoasterii gresite a caracterului ilicit al acesteia din cauza uneiimprejurari care nu putea fi in niciun fel evitata.

     Art. &1: 2azul fortuit

    u este imputabila fapta prevazuta de legea penala al carei rezultat e consecinta uneiimprejurari care nu putea fi prevazuta.

    CAPITOLUL IV - Tentativa

     Art. &!: Tentativa(1) Tentativa consta in punerea in e%ecutare a intentiei de a savarsi infractiunea,e%ecutare care a fost insa intrerupta sau nu sia produs efectul.(!) u e%ista tentativa atunci cand imposibilitatea de consumare a infractiunii este

    consecinta modului cum a fost conceputa e%ecutarea.

     Art. &&: edepsirea tentativei(1) Tentativa se pedepseste numai cand legea prevede in mod e%pres aceasta.(!) Tentativa se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiuneaconsumata, ale carei limite se reduc la jumatate. 2and pentru infractiunea consumatalegea prevede pedeapsa detentiunii pe viata, iar instanta sar orienta spre aceasta,tentativa se sanctioneaza cu pedeapsa inc4isorii de la 1 la ! de ani.

     Art. &: -esistarea si impiedicarea producerii rezultatului(1) u se pedepseste autorul care, inainte de descoperirea faptei, sa desistat ori a

    incunostintat autoritatile de comiterea acesteia, astfel incat consumarea sa poata fiimpiedicata, sau a impiedicat el insusi consumarea infractiunii.(!) -aca actele indeplinite pana in momentul desistarii sau impiedicarii produceriirezultatului constituie o alta infractiune, se aplica pedeapsa pentru aceasta infractiune.

    CAPITOLUL V - Unitatea si pluralitatea de infractiuni

     

     Art. &5: 6nitatea infractiunii continuate si a celei comple%e

    (1) Infractiunea este continuata cand o persoana savarseste la diferite intervale de timp,dar in realizarea aceleiasi rezolutii si impotriva aceluiasi subiect pasiv, actiuni sauinactiuni care prezinta, fiecare in parte, continutul aceleiasi infractiuni.(!) Infractiunea este comple%a cand in continutul sau intra, ca element constitutiv sauca element circumstantial agravant, o actiune sau o inactiune care constituie prin eainsasi o fapta prevazuta de legea penala.

     Art. &": edeapsa pentru infractiunea continuata si infractiunea comple%a

  • 8/18/2019 Legea 286 Din 2009

    5/78

    (1) Infractiunea continuata se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentruinfractiunea savarsita, al carei ma%im se poate majora cu cel mult & ani in cazulpedepsei inc4isorii, respectiv cu cel mult o treime in cazul pedepsei amenzii.(!) Infractiunea comple%a se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru aceainfractiune.

    (&) Infractiunea comple%a savarsita cu intentie depasita, daca sa produs numairezultatul mai grav al actiunii secundare, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta delege pentru infractiunea comple%a consumata.

     Art. &*: 7ecalcularea pedepsei pentru infractiunea continuata sau comple%a-aca cel condamnat definitiv pentru o infractiune continuata sau comple%a este judecatulterior si pentru alte actiuni sau inactiuni care intra in continutul aceleiasi infractiuni,tinanduse seama de infractiunea savarsita in intregul ei, se stabileste o pedeapsacorespunzatoare, care nu poate fi mai usoara decat cea pronuntata anterior.

     Art. &: 2oncursul de infractiuni

    (1) %ista concurs real de infractiuni cand doua sau mai multe infractiuni au fostsavarsite de aceeasi persoana, prin actiuni sau inactiuni distincte, inainte de a ficondamnata definitiv pentru vreuna din ele. %ista concurs real de infractiuni si atuncicand una dintre infractiuni a fost comisa pentru savarsirea sau ascunderea alteiinfractiuni.(!) %ista concurs formal de infractiuni cand o actiune sau o inactiune savarsita de opersoana, din cauza imprejurarilor in care a avut loc sau a urmarilor pe care leaprodus, realizeaza continutul mai multor infractiuni.

     Art. &/: edeapsa principala in caz de concurs de infractiuni(1) In caz de concurs de infractiuni, se stabileste pedeapsa pentru fiecare infractiune in

    parte si se aplica pedeapsa, dupa cum urmeaza:a) cand sau stabilit o pedeapsa cu detentiune pe viata si una sau mai multe pedepsecu inc4isoare ori cu amenda, se aplica pedeapsa detentiunii pe viata'b) cand sau stabilit numai pedepse cu inc4isoare, se aplica pedeapsa cea mai grea, lacare se adauga un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite'c) cand sau stabilit numai pedepse cu amenda, se aplica pedeapsa cea mai grea, lacare se adauga un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite'd) cand sau stabilit o pedeapsa cu inc4isoare si o pedeapsa cu amenda, se aplicapedeapsa inc4isorii, la care se adauga in intregime pedeapsa amenzii'e) cand sau stabilit mai multe pedepse cu inc4isoare si mai multe pedepse cu amendase aplica pedeapsa inc4isorii conform lit. b) , la care se adauga in intregime pedeapsaamenzii conform lit. c) .(!) Atunci cand sau stabilit mai multe pedepse cu inc4isoarea, daca prin adaugare lapedeapsa cea mai mare a sporului de o treime din totalul celorlalte pedepse cuinc4isoarea stabilite sar depasi cu 1 ani sau mai mult ma%imul general al pedepseiinc4isorii, iar pentru cel putin una dintre infractiunile concurente pedeapsa prevazuta delege este inc4isoarea de ! de ani sau mai mare, se poate aplica pedeapsa detentiuniipe viata.

  • 8/18/2019 Legea 286 Din 2009

    6/78

     Art. : 2ontopirea pedepselor pentru infractiuni concurente(1) -aca infractorul condamnat definitiv este judecat ulterior pentru o infractiuneconcurenta, se aplica dispozitiile art. &/.(!) -ispozitiile art. &/ se aplica si in cazul in care, dupa ce o 4otarare de condamnare aramas definitiva, se constata ca cel condamnat mai suferise o condamnare definitiva

    pentru o infractiune concurenta.(&) -aca infractorul a e%ecutat integral sau partial pedeapsa aplicata prin 4otarareaanterioara, ceea ce sa e%ecutat se scade din durata pedepsei aplicate pentruinfractiunile concurente.() -ispozitiile privitoare la aplicarea pedepsei in caz de concurs de infractiuni se aplicasi in cazul in care condamnarea la pedeapsa detentiunii pe viata a fost comutata sauinlocuita cu pedeapsa inc4isorii.(5) In cazul contopirii pedepselor conform alin. (1) () se tine seama si de pedeapsaaplicata printro 4otarare de condamnare pronuntata in strainatate, pentru o infractiuneconcurenta, daca 4otararea de condamnare a fost recunoscuta potrivit legii.

     Art. 1: 7ecidiva(1) %ista recidiva cand, dupa ramanerea definitiva a unei 4otarari de condamnare lapedeapsa inc4isorii mai mare de un an si pana la reabilitare sau implinirea termenuluide reabilitare, condamnatul savarseste din nou o infractiune cu intentie sau cu intentiedepasita, pentru care legea prevede pedeapsa inc4isorii de un an sau mai mare.(!) %ista recidiva si in cazul in care una dintre pedepsele prevazute in alin. (1) estedetentiunea pe viata.(&) entru stabilirea starii de recidiva se tine seama si de 4otararea de condamnarepronuntata in strainatate, pentru o fapta prevazuta si de legea penala romana, daca4otararea de condamnare a fost recunoscuta potrivit legii.

     Art. !: 2ondamnari care nu atrag starea de recidiva0a stabilirea starii de recidiva nu se tine seama de 4otararile de condamnare privitoarela:a) faptele care nu mai sunt prevazute de legea penala'b) infractiunile amnistiate'c) infractiunile savarsite din culpa.

     Art. &: edeapsa in caz de recidiva(1) -aca inainte ca pedeapsa anterioara sa fi fost e%ecutata sau considerata cae%ecutata se savarseste o noua infractiune in stare de recidiva, pedeapsa stabilitapentru aceasta se adauga la pedeapsa anterioara nee%ecutata ori la restul ramasnee%ecutat din aceasta.(!) 2and inainte ca pedeapsa anterioara sa fi fost e%ecutata sau considerata cae%ecutata sunt savarsite mai muite infractiuni concurente, dintre care cel putin una seafla in stare de recidiva, pedepsele stabilite se contopesc potrivit dispozitiilor referitoarela concursul de infractiuni, iar pedeapsa rezultata se adauga la pedeapsa anterioaranee%ecutata ori la restul ramas nee%ecutat din aceasta.(&) -aca prin insumarea pedepselor in conditiile alin. (1) si alin. (!) sar depasi cu maimult de 1 ani ma%imul general al pedepsei inc4isorii, iar pentru cel putin una dintre

  • 8/18/2019 Legea 286 Din 2009

    7/78

  • 8/18/2019 Legea 286 Din 2009

    8/78

    continut, dar pe durate diferite, se aplica masura de siguranta cu durata cea mai mare.3asurile de siguranta luate conform art. 11! se cumuleaza.

    CAPITOLUL VI - Autorul si participantii

     

     Art. ": Autorul si coautorii

    (1) Autor este persoana care savarseste in mod nemijlocit o fapta prevazuta de legea

    penala.

    (!) 2oautori sunt persoanele care savarsesc nemijlocit aceeasi fapta prevazuta de

    legea penala.

     Art. *: Instigatorul

    Instigator este persoana care, cu intentie, determina o alta persoana sa savarseasca o

    fapta prevazuta de legea penala.

     Art. : 2omplicele

    (1) 2omplice este persoana care, cu intentie, inlesneste sau ajuta in orice mod la

    savarsirea unei fapte prevazute de legea penala.

    (!) ste de asemenea complice persoana care promite, inainte sau in timpul savarsirii

    faptei, ca va tainui bunurile provenite din aceasta sau ca va favoriza pe faptuitor, c4iar

    daca dupa savarsirea faptei promisiunea nu este indeplinita.

     Art. /: edeapsa in cazul participantilor 

    2oautorul, instigatorul si complicele la o infractiune savarsita cu intentie se

    sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru autor. 0a stabilirea pedepsei se

    tine seama de contributia fiecaruia la savarsirea infractiunii, precum si de dispozitiile art.

    *.

     Art. 5: 2ircumstante personale si reale

    (1) 2ircumstantele privitoare la persoana autorului sau a unui participant nu se rasfrang

    asupra celorlalti.

    (!) 2ircumstantele privitoare la fapta se rasfrang asupra autorului si a participantilornumai in masura in care acestia leau cunoscut sau leau prevazut.

     Art. 51: Impiedicarea savarsirii infractiunii

    (1) articipantul nu se pedepseste daca, inainte de descoperirea faptei, denunta

    savarsirea infractiunii, astfel incat consumarea acesteia sa poata fi impiedicata, sau

    daca impiedica el insusi consumarea infractiunii.

  • 8/18/2019 Legea 286 Din 2009

    9/78

    (!) -aca actele indeplinite pana in momentul denuntarii sau impiedicarii constituie o alta

    infractiune, participantului i se aplica pedeapsa pentru aceasta infractiune.

     Art. 5!: articipatia improprie

    (1) +avarsirea nemijlocita, cu intentie, de catre o persoana a unei fapte prevazute de

    legea penala la care, din culpa sau fara vinovatie, contribuie cu acte de e%ecutare o alta

    persoana se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru fapta comisa cu

    intentie.

    (!) -eterminarea, inlesnirea sau ajutarea in orice mod, cu intentie, la savarsirea din

    culpa de catre o alta persoana a unei fapte prevazute de legea penala se sanctioneaza

    cu pedeapsa prevazuta de lege pentru fapta comisa cu intentie.

    (&) -eterminarea, inlesnirea sau ajutarea in orice mod, cu intentie, la savarsirea unei

    fapte prevazute de legea penala, de catre o persoana care comite acea fapta fara

    vinovatie, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infractiune.() -ispozitiile art. 5 si art. 51 se aplica in mod corespunzator 

    Titlul III - Pedepsele

    CAPITOLUL I - Categoriile pedepselor 

     Art. 5&: edepsele principale

    edepsele principale sunt:a) detentiunea pe viata'

    b) inc4isoarea'

    c) amenda.

     Art. 5: edeapsa accesorie

    edeapsa accesorie consta in interzicerea e%ercitarii unor drepturi, din momentul ramanerii

    definitive a 4otararii de condamnare si pana la e%ecutarea sau considerarea ca e%ecutata a

    pedepsei privative de libertate.

     Art. 55: edepsele complementare

    edepsele complementare sunt:

    a) interzicerea e%ercitarii unor drepturi'

    b) degradarea militara'

    c) publicarea 4otararii de condamnare.

    http://e-juridic.manager.ro/articole/pedepsele-art-53-106-14431.htmlhttp://e-juridic.manager.ro/articole/pedepsele-art-53-106-14431.html

  • 8/18/2019 Legea 286 Din 2009

    10/78

    CAPITOLUL II - Pedepsele principale

    !CTIU"!A # - $etentiunea pe viata

     

     Art. 5": 7egimul detentiunii pe viata-etentiunea pe viata consta in privarea de libertate pe durata nedeterminata si se e%ecutapotrivit legii privind e%ecutarea pedepselor.

     Art. 5*: eaplicarea detentiunii pe viata-aca la data pronuntarii 4otararii de condamnare inculpatul a implinit varsta de "5 de ani, inlocul detentiunii pe viata i se aplica pedeapsa inc4isorii pe timp de & de ani si pedeapsainterzicerii e%ercitarii unor drepturi pe durata ei ma%ima.

     Art. 5: Inlocuirea detentiunii pe viataIn cazul in care cel condamnat la pedeapsa detentiunii pe viata a implinit varsta de "5 de ani intimpul e%ecutarii pedepsei, pedeapsa detentiunii pe viata poate fi inlocuita cu pedeapsainc4isorii pe timp de & de ani si pedeapsa interzicerii e%ercitarii unor drepturi pe durata eima%ima, daca a avut o buna conduita pe toata durata e%ecutarii pedepsei, a indeplinit integralobligatiile civile stabilite prin 4otararea de condamnare, afara de cazul cand dovedeste ca nu aavut nicio posibilitate sa le indeplineasca, si a facut progrese constante si evidente in vedereareintegrarii sociale.

     Art. 5/: 2alculul pedepsei in cazul comutarii sau inlocuirii pedepsei detentiunii pe viataIn cazul comutarii sau inlocuirii pedepsei detentiunii pe viata cu pedeapsa inc4isorii, perioada de

    detentiune e%ecutata se considera ca parte e%ecutata din pedeapsa inc4isorii.

    !CTIU"!A % - Inc&isoarea

     

     Art. ": 7egimul inc4isorii

    Inc4isoarea consta in privarea de libertate pe durata determinata, cuprinsa intre 15 zile si & de

    ani, si se e%ecuta potrivit legii privind e%ecutarea pedepselor.

    !CTIU"!A ' - Amenda

     

  • 8/18/2019 Legea 286 Din 2009

    11/78

     Art. "1: +tabilirea amenzii(1) Amenda consta in suma de bani pe care condamnatul este obligat sa o plateasca statului.(!) 2uantumul amenzii se stabileste prin sistemul zileloramenda. +uma corespunzatoare uneizileamenda, cuprinsa intre 1 lei si 5 lei, se inmulteste cu numarul zileloramenda, care estecuprins intre & de zile si de zile.

    (&) Instanta stabileste numarul zileloramenda potrivit criteriilor generale de individualizare apedepsei. 2uantumul sumei corespunzatoare unei zileamenda se stabileste tinand seama desituatia materiala a condamnatului si de obligatiile legale ale condamnatului fata de persoaneleaflate in intretinerea sa.() 0imitele speciale ale zileloramenda sunt cuprinse intre:a) " si 1 de zileamenda, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita numai pedeapsaamenzii'b) 1! si ! de zileamenda, cand legea prevede pedeapsa amenzii alternativ cu pedeapsainc4isorii de cel mult doi ani'c) 1 si & de zileamenda, cand legea prevede pedeapsa amenzii alternativ cu pedeapsainc4isorii mai mare de ! ani.(5) -aca prin infractiunea savarsita sa urmarit obtinerea unui folos patrimonial, iar pedeapsa

    prevazuta de lege este numai amenda ori instanta opteaza pentru aplicarea acestei pedepse,limitele speciale ale zileloramenda se pot majora cu o treime.(") $ractiile stabilite de lege pentru cauzele de atenuare sau agravare a pedepsei se aplicalimitelor speciale ale zileloramenda prevazute in alin. () si alin. (5) .

     Art. "!: Amenda care insoteste pedeapsa inc4isorii(1) -aca prin infractiunea savarsita sa urmarit obtinerea unui folos patrimonial, pe langapedeapsa inc4isorii, se poate aplica si pedeapsa amenzii.(!) 0imitele speciale ale zileloramenda prevazute in art. "1 alin. () lit. b) si lit. c) se determinain raport de durata pedepsei inc4isorii stabilite de instanta si nu pot fi reduse sau majorate caefect al cauzelor de atenuare ori agravare a pedepsei.(&) 0a stabilirea cuantumului sumei corespunzatoare unei zileamenda se va tine seama de

    valoarea folosului patrimonial obtinut sau urmarit.

     Art. "&: Inlocuirea pedepsei amenzii cu pedeapsa inc4isorii(1) -aca persoana condamnata, cu reacredinta, nu e%ecuta pedeapsa amenzii, in tot sau inparte, numarul zileloramenda nee%ecutate se inlocuieste cu un numar corespunzator de zile cuinc4isoare.(!) -aca amenda nee%ecutata a insotit pedeapsa inc4isorii, numarul zileloramendanee%ecutate se inlocuieste cu un numar corespunzator de zile cu inc4isoare, care se adauga lapedeapsa inc4isorii, pedeapsa astfel rezultata fiind considerata o singura pedeapsa.(&) In cazul inlocuirii pedepsei amenzii cu pedeapsa inc4isorii, in conditiile alin. (1) si alin. (!) ,unei zileamenda ii corespunde o zi de inc4isoare.

     Art. ": %ecutarea pedepsei amenzii prin prestarea unei munci neremunerate in folosulcomunitatii(1) In cazul in care pedeapsa amenzii nu poate fi e%ecutata in tot sau in parte din motiveneimputabile persoanei condamnate, cu consimtamantul acesteia, instanta inlocuieste obligatiade plata a amenzii nee%ecutate cu obligatia de a presta o munca neremunerata in folosulcomunitatii, afara de cazul in care, din cauza starii de sanatate, persoana nu poate prestaaceasta munca. 6nei zileamenda ii corespunde o zi de munca in folosul comunitatii.(!) -aca amenda inlocuita conform dispozitiilor alin. (1) a insotit pedeapsa inc4isorii, obligatiade munca in folosul comunitatii se e%ecuta dupa e%ecutarea pedepsei inc4isorii.

  • 8/18/2019 Legea 286 Din 2009

    12/78

    (&) 2oordonarea e%ecutarii obligatiei de munca in folosul comunitatii se face de serviciul deprobatiune.() %ecutarea muncii in folosul comunitatii dispusa in conditiile alin. (1) inceteaza prin plataamenzii corespunzatoare zileloramenda ramase nee%ecutate.(5) Instanta inlocuieste zileleamenda nee%ecutate prin munca in folosul comunitatii cu unnumar corespunzator de zile cu inc4isoare, daca:

    a) persoana condamnata nu e%ecuta obligatia de munca in folosul comunitatii in conditiilestabilite de instanta'b) persoana condamnata savarseste o noua infractiune descoperita inainte de e%ecutareaintegrala a obligatiei de munca in folosul comunitatii. 8ileleamenda nee%ecutate prin munca infolosul comunitatii la data condamnarii definitive pentru noua infractiune, inlocuite cuinc4isoarea, se adauga la pedeapsa pentru noua infractiune.(") -aca persoana condamnata, aflata in situatia prevazuta in alin. (1) , nu isi daconsimtamantul la prestarea unei munci neremunerate in folosul comunitatii, amendanee%ecutata se inlocuieste cu pedeapsa inc4isorii conform art. "&.

    CAPITOLUL III - Pedeapsa accesorie si pedepsele complementare

    !CTIU"!A # - Pedeapsa accesorie

     

     Art. "5: 2ontinutul si modul de e%ecutare a pedepsei accesorii a interzicerii e%ercitarii unordrepturi(1) edeapsa accesorie consta in interzicerea e%ercitarii drepturilor prevazute la art. "" alin. (1)lit. a) , b) si d) o) , a caror e%ercitare a fost interzisa de instanta ca pedeapsa complementara.

    (!) In cazul detentiunii pe viata, pedeapsa accesorie consta in interzicerea de catre instanta ae%ercitarii drepturilor prevazute la art. "" alin. (1) lit. a) o) sau a unora dintre acestea.(&) edeapsa accesorie a interzicerii e%ercitarii unor drepturi se e%ecuta din momentul ramaneriidefinitive a 4otararii de condamnare si pana cand pedeapsa principala privativa de libertate afost e%ecutata sau considerata ca e%ecutata.() In cazul detentiunii pe viata, pedeapsa accesorie avand continutul prevazut la art. "" alin. (1)lit. c) se pune in e%ecutare la data liberarii conditionate sau dupa ce pedeapsa a fostconsiderata ca e%ecutata.

     

    !CTIU"!A % - Pedepsele complementare

     Art. "": 2ontinutul pedepsei complementare a interzicerii e%ercitarii unor drepturi

    (1) edeapsa complementara a interzicerii e%ercitarii unor drepturi consta in interzicerea

  • 8/18/2019 Legea 286 Din 2009

    13/78

    e%ercitarii, pe o perioada de la unu la 5 ani, a unuia sau mai multora dintre urmatoarele drepturi:

    a) dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice'

    b) dreptul de a ocupa o functie care implica e%ercitiul autoritatii de stat'

    c) dreptul strainului de a se afla pe teritoriul 7omaniei'

    d) dreptul de a alege'e) drepturile parintesti'

    f) dreptul de a fi tutore sau curator'

    g) dreptul de a ocupa functia, de a e%ercita profesia sau meseria ori de a desfasura activitatea

    de care sa folosit pentru savarsirea infractiunii'

    4) dreptul de a detine, purta si folosi orice categorie de arme'

    i) dreptul de a conduce anumite categorii de ve4icule stabilite de instanta'

     j) dreptul de a parasi teritoriul 7omaniei'

    9) dreptul de a ocupa o functie de conducere in cadrul unei persoane juridice de drept public'

    l) dreptul de a se afla in anumite localitati stabilite de instanta'm) dreptul de a se afla in anumite locuri sau la anumite manifestari sportive, culturale ori la alte

    adunari publice, stabilite de instanta'

    n) dreptul de a comunica cu victima sau cu membri de familie ai acesteia, cu persoanele cu

    care a comis infractiunea sau cu alte persoane, stabilite de instanta, ori de a se apropia de

    acestea'

    o) dreptul de a se apropia de locuinta, locul de munca, scoala sau alte locuri unde victima

    desfasoara activitati sociale, in conditiile stabilite de instanta de judecata.

    (!) 2and legea prevede interzicerea e%ercitarii dreptului de a ocupa o functie publica, instanta

    dispune interzicerea e%ercitarii drepturilor prevazute in alin. (1) lit. a) si lit. b) .(&) Interzicerea e%ercitarii drepturilor prevazute in alin. (1) lit. a) si lit. b) se dispune cumulativ.

    () edeapsa prevazuta in alin. (1) lit. c) nu se va dispune atunci cand e%ista motive intemeiate

    de a crede ca viata persoanei e%pulzate este pusa in pericol ori ca persoana va fi supusa la

    tortura sau alte tratamente inumane ori degradante in statul in care urmeaza a fi e%pulzata.

    (5) 2and dispune interzicerea unuia dintre drepturile prevazute in alin. (1) lit. n) si lit. o) ,

    instanta individualizeaza in concret continutul acestei pedepse, tinand seama de imprejurarile

    cauzei.

     Art. "*: Aplicarea pedepsei complementare a interzicerii e%ercitarii unor drepturi

    (1) edeapsa complementara a interzicerii e%ercitarii unor drepturi poate fi aplicata daca

    pedeapsa principala stabilita este inc4isoarea sau amenda si instanta constata ca, fata de

    natura si gravitatea infractiunii, imprejurarile cauzei si persoana infractorului, aceasta pedeapsa

    este necesara.

    (!) Aplicarea pedepsei interzicerii e%ercitarii unor drepturi este obligatorie cand legea prevede

    aceasta pedeapsa pentru infractiunea savarsita.

  • 8/18/2019 Legea 286 Din 2009

    14/78

    (&) Interzicerea dreptului strainului de a se afla pe teritoriul 7omaniei nu se aplica in cazul in

    care sa dispus suspendarea e%ecutarii pedepsei sub supraveg4ere.

     Art. ": %ecutarea pedepsei complementare a interzicerii e%ercitarii unor drepturi

    (1) %ecutarea pedepsei interzicerii e%ercitarii unor drepturi incepe:a) de la ramanerea definitiva a 4otararii de condamnare la pedeapsa amenzii'

    b) de la ramanerea definitiva a 4otararii de condamnare prin care sa dispus suspendarea

    e%ecutarii pedepsei sub supraveg4ere'

    c) dupa e%ecutarea pedepsei inc4isorii, dupa gratierea totala ori a restului de pedeapsa, dupa

    implinirea termenului de prescriptie a e%ecutarii pedepsei sau dupa e%pirarea termenului de

    supraveg4ere a liberarii conditionate.

    (!) In cazul in care sa dispus liberarea conditionata, interzicerea dreptului strainului de a se afla

    pe teritoriul 7omaniei se e%ecuta la data liberarii.

    (&) -aca se dispune revocarea suspendarii e%ecutarii pedepsei sub supraveg4ere sauinlocuirea pedepsei amenzii cu inc4isoarea, pentru alte motive decat savarsirea unei noi

    infractiuni, partea din durata pedepsei complementare a interzicerii e%ercitarii unor drepturi

    nee%ecutata la data revocarii sau inlocuirii se va e%ecuta dupa e%ecutarea pedepsei inc4isorii.

     Art. "/: -egradarea militara

    (1) edeapsa complementara a degradarii militare consta in pierderea gradului si a dreptului de

    a purta uniforma de la data ramanerii definitive a 4otararii de condamnare.

    (!) -egradarea militara se aplica in mod obligatoriu condamnatilor militari in activitate, in

    rezerva sau in retragere, daca pedeapsa principala aplicata este inc4isoarea mai mare de 1ani sau detentiunea pe viata.

    (&) -egradarea militara poate fi aplicata condamnatilor militari in activitate, in rezerva sau in

    retragere pentru infractiuni savarsite cu intentie, daca pedeapsa principala aplicata este

    inc4isoarea de cel putin 5 ani si de cel mult 1 ani.

     Art. *: ublicarea 4otararii definitive de condamnare

    (1) ublicarea 4otararii definitive de condamnare se poate dispune cand, tinand seama de

    natura si gravitatea infractiunii, imprejurarile cauzei si persoana condamnatului, instanta

    apreciaza ca publicarea va contribui la prevenirea savarsirii altor asemenea infractiuni.

    (!) otararea de condamnare se publica in e%tras, in forma stabilita de instanta, intrun cotidian

    local sau national, o singura data.

    (&) ublicarea 4otararii definitive de condamnare se face pe c4eltuiala persoanei condamnate,

    fara a se dezvalui identitatea altor persoane.

     

  • 8/18/2019 Legea 286 Din 2009

    15/78

     

    CAPITOLUL IV - Calculul duratei pedepselor 

     Art. *1: -urata e%ecutarii

    (1) -urata e%ecutarii pedepsei privative de libertate se socoteste din ziua in care condamnatul a

    inceput e%ecutarea 4otararii definitive de condamnare.

    (!) 8iua in care incepe e%ecutarea pedepsei si ziua in care inceteaza se socotesc in durata

    e%ecutarii.

    (&) erioada in care condamnatul, in cursul e%ecutarii pedepsei, se afla bolnav in spital intra in

    durata e%ecutarii, in afara de cazul in care sia provocat in mod voit boala, iar aceasta

    imprejurare se constata in cursul e%ecutarii pedepsei.

    () ermisiunile de iesire din penitenciar, acordate condamnatului conform legii de e%ecutare a

    pedepselor, intra in durata e%ecutarii pedepsei.

     Art. *!: 2omputarea duratei masurilor preventive privative de libertate

    (1) erioada in care o persoana a fost supusa unei masuri preventive privative de libertate se

    scade din durata pedepsei inc4isorii pronuntate. +caderea se face si atunci cand condamnatul a

    fost urmarit sau judecat, in acelasi timp ori in mod separat, pentru mai multe infractiuni

    concurente, c4iar daca a fost condamnat pentru o alta fapta decat cea care a determinat

    dispunerea masurii preventive.

    (!) erioada in care o persoana a fost supusa unei masuri preventive privative de libertate se

    scade si in caz de condamnare la pedeapsa amenzii, prin inlaturarea in tot sau in parte a zilelor

    amenda.

    (&) In cazul amenzii care insoteste pedeapsa inc4isorii, perioada in care o persoana a fost

    supusa unei masuri preventive privative de libertate se scade din durata pedepsei inc4isorii.

     Art. *&: 2omputarea pedepselor si masurilor preventive e%ecutate in afara tarii

    (1) In cazul infractiunilor savarsite in conditiile art. , art. /, art. 1 sau art. 11, partea din

    pedeapsa, precum si durata masurilor preventive privative de libertate e%ecutate in afara

    teritoriului tarii se scad din durata pedepsei aplicate pentru aceeasi infractiune in 7omania.

    (!) -ispozitiile alin. (1) se aplica in mod corespunzator si in cazul in care pedeapsa e%ecutata in

    afara tarii este amenda.

     

    CAPITOLUL V - Individualizarea pedepselor 

  • 8/18/2019 Legea 286 Din 2009

    16/78

    !CTIU"!A # - $ispozitii generale

     

     Art. *: 2riteriile generale de individualizare a pedepsei

    (1) +tabilirea duratei ori a cuantumului pedepsei se face in raport cu gravitatea infractiunii

    savarsite si cu periculozitatea infractorului, care se evalueaza dupa urmatoarele criterii:

    a) imprejurarile si modul de comitere a infractiunii, precum si mijloacele folosite'

    b) starea de pericol creata pentru valoarea ocrotita'

    c) natura si gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinte ale infractiunii'

    d) motivul savarsirii infractiunii si scopul urmarit'

    e) natura si frecventa infractiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului'

    f) conduita dupa savarsirea infractiunii si in cursul procesului penal'

    g) nivelul de educatie, varsta, starea de sanatate, situatia familiala si sociala.

    (!) 2and pentru infractiunea savarsita legea prevede pedepse alternative, se tine seama de

    criteriile prevazute in alin. (i) si pentru alegerea uneia dintre acestea.

     

    !CTIU"!A % - Circumstantele atenuante si circumstantele agravante

     

     Art. *5: 2ircumstante atenuante

    (1) 6rmatoarele imprejurari constituie circumstante atenuante legale:

    a) savarsirea infractiunii sub stapanirea unei puternice tulburari sau emotii, determinata de oprovocare din partea persoanei vatamate, produsa prin violenta, printro atingere grava a

    demnitatii persoanei sau printro alta actiune ilicita grava'

    b) depasirea limitelor legitimei aparari'

    c) depasirea limitelor starii de necesitate.

    d) acoperirea integrala a prejudiciului material cauzat prin infractiune, in cursul urmaririi penale

    sau al judecatii, pana la primul termen de judecata, daca faptuitorul nu a mai beneficiat de

    aceasta circumstanta intrun interval de 5 ani anterior comiterii faptei. 2ircumstanta atenuanta

    nu se aplica in cazul savarsirii urmatoarelor infractiuni: contra persoanei, de furt calificat,

    tal4arie, piraterie, fraude comise prin sisteme informatice si mijloace de plata electronice, ultraj,ultraj judiciar, purtare abuziva, infractiuni contra sigurantei publice, infractiuni contra sanatatii

    publice, infractiuni contra libertatii religioase si respectului datorat persoanelor decedate, contra

    securitatii nationale, contra capacitatii de lupta a fortelor armate, infractiunilor de genocid, contra

    umanitatii si de razboi, a infractiunilor privind frontiera de stat a 7omaniei, a infractiunilor la

    legislatia privind prevenirea si combaterea terorismului, a infractiunilor de coruptie, infractiunilor

    asimilate infractiunilor de coruptie, a celor impotriva intereselor financiare ale 6niunii uropene,

  • 8/18/2019 Legea 286 Din 2009

    17/78

    a infractiunilor privitoare la nerespectarea regimului materiilor e%plozive, materialelor nucleare

    sau al altor materii radioactive, privind regimul juridic al drogurilor, privind regimul juridic al

    precursorilor de droguri, a celor privind spalarea banilor, privind activitatile aeronautice civile si

    cele care pot pune in pericol siguranta zborurilor si securitatea aeronautica, privind protectia

    martorilor, privind interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau %enofobsi a promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si

    omenirii, a celor privind traficul de organe, tesuturi sau celule de origine umana, privind

    prevenirea si combaterea pornografiei si a celor la regimul adoptiilor.

    (!) ot constitui circumstante atenuante judiciare:

    a) eforturile depuse de infractor pentru inlaturarea sau diminuarea consecintelor infractiunii'

    b) imprejurarile legate de fapta comisa, care diminueaza gravitatea infractiunii sau

    periculozitatea infractorului.

     Art. *": fectele circumstantelor atenuante

    (1) In cazul in care e%ista circumstante atenuante, limitele speciale ale pedepsei prevazute de

    lege pentru infractiunea savarsita se reduc cu o treime.

    (!) -aca pedeapsa prevazuta de lege este detentiunea pe viata, in cazul retinerii

    circumstantelor atenuante se aplica pedeapsa inc4isorii de la 1 la ! de ani.

    (&) 7educerea limitelor speciale ale pedepsei se face o singura data, indiferent de numarul

    circumstantelor atenuante retinute.

     Art. **: 2ircumstante agravante

    6rmatoarele imprejurari constituie circumstante agravante:

    a) savarsirea faptei de trei sau mai multe persoane impreuna'

    b) savarsirea infractiunii prin cruzimi sau supunerea victimei la tratamente degradante'

    c) savarsirea infractiunii prin metode sau mijloace de natura sa puna in pericol alte persoane ori

    bunuri'

    d) savarsirea infractiunii de catre un infractor major, daca aceasta a fost comisa impreuna cu un

    minor'

    e) savarsirea infractiunii profitand de starea de vadita vulnerabilitate a persoanei vatamate,

    datorata varstei, starii de sanatate, infirmitatii sau altor cauze'

    f) savarsirea infractiunii in stare de into%icatie voluntara cu alcool sau cu alte substante

    psi4oactive, cand a fost provocata in vederea comiterii infractiunii'

    g) savarsirea infractiunii de catre o persoana care a profitat de situatia prilejuita de o calamitate,

    de starea de asediu sau de starea de urgenta'

    4) savarsirea infractiunii pentru motive legate de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, gen,

  • 8/18/2019 Legea 286 Din 2009

    18/78

    orientare se%uala, opinie ori apartenenta politica, avere, origine sociala, varsta, dizabilitate,

    boala cronica necontagioasa sau infectie I#;+I-A ori pentru alte imprejurari de acelasi fel,

    considerate de faptuitor drept cauze ale inferioritatii unei persoane in raport cu celelalte.

     Art. *: fectele circumstantelor agravante(1) In cazul in care e%ista circumstante agravante, se poate aplica o pedeapsa pana la ma%imul

    special. -aca ma%imul special este neindestulator, in cazul inc4isorii se poate adauga un spor

    pana la ! ani, care nu poate depasi o treime din acest ma%im, iar in cazul amenzii se poate

    aplica un spor de cel mult o treime din ma%imul special.

    (!) 3ajorarea limitelor speciale ale pedepsei se face o singura data, indiferent de numarul

    circumstantelor agravante retinute.

     Art. */: 2oncursul intre cauze de atenuare sau de agravare

    (1) 2and in cazul aceleiasi infractiuni sunt incidente doua sau mai multe dispozitii care au caefect reducerea pedepsei, limitele speciale ale pedepsei prevazute de lege pentru infractiunea

    savarsita se reduc prin aplicarea succesiva a dispozitiilor privitoare la tentativa, circumstante

    atenuante si cazuri speciale de reducere a pedepsei, in aceasta ordine.

    (!) -aca sunt incidente doua sau mai multe dispozitii care au ca efect agravarea raspunderii

    penale, pedeapsa se stabileste prin aplicarea succesiva a dispozitiilor privitoare la circumstante

    agravante, infractiune continuata, concurs sau recidiva.

    (&) 2and in cazul aceleiasi infractiuni sunt incidente una sau mai multe cauze de reducere a

    pedepsei si una sau mai multe cauze de majorare a pedepsei, limitele speciale ale pedepsei

    prevazute de lege pentru infractiunea savarsita se reduc conform alin. (1) , dupa care limitele depedeapsa rezultate se majoreaza conform alin. (!) .

     

    !CTIU"!A ' - (enuntarea la aplicarea pedepsei

     

     Art. : 2onditiile renuntarii la aplicarea pedepsei

    (1) Instanta poate dispune renuntarea la aplicarea pedepsei daca sunt intrunite urmatoareleconditii:

    a) infractiunea savarsita prezinta o gravitate redusa, avand in vedere natura si intinderea

    urmarilor produse, mijloacele folosite, modul si imprejurarile in care a fost comisa, motivul si

    scopul urmarit'

    b) in raport de persoana infractorului, de conduita avuta anterior savarsirii infractiunii, de

    eforturile depuse de acesta pentru inlaturarea sau diminuarea consecintelor infractiunii, precum

  • 8/18/2019 Legea 286 Din 2009

    19/78

    si de posibilitatile sale de indreptare, instanta apreciaza ca aplicarea unei pedepse ar fi

    inoportuna din cauza consecintelor pe care lear avea asupra persoanei acestuia.

    (!) u se poate dispune renuntarea la aplicarea pedepsei daca:

    a) infractorul a mai suferit anterior o condamnare, cu e%ceptia cazurilor prevazute in art. ! lit.

    a) si lit. b) sau pentru care a intervenit reabilitarea ori sa implinit termenul de reabilitare'b) fata de acelasi infractor sa mai dispus renuntarea la aplicarea pedepsei in ultimii ! ani

    anteriori datei comiterii infractiunii pentru care este judecat'

    c) infractorul sa sustras de la urmarire penala ori judecata sau a incercat zadarnicirea aflarii

    adevarului ori a identificarii si tragerii la raspundere penala a autorului sau a participantilor'

    d) pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunea savarsita este inc4isoarea mai mare de 5

    ani.

    (&) In caz de concurs de infractiuni, renuntarea la aplicarea pedepsei se poate dispune daca

    pentru fiecare infractiune concurenta sunt indeplinite conditiile prevazute in alin. (1) si alin. (!) .

     Art. 1: Avertismentul

    (1) 2and dispune renuntarea la aplicarea pedepsei, instanta aplica infractorului un avertisment.

    (!) Avertismentul consta in prezentarea motivelor de fapt care au determinat renuntarea la

    aplicarea pedepsei si atentionarea infractorului asupra conduitei sale viitoare si a consecintelor

    la care se e%pune daca va mai comite infractiuni.

    (&) In caz de concurs de infractiuni se aplica un singur avertisment.

     Art. !: Anularea si efectele renuntarii la aplicarea pedepsei

    (1) ersoana fata de care sa dispus renuntarea la aplicarea pedepsei nu este supusa niciuneidecaderi, interdictii sau incapacitati ce ar putea decurge din infractiunea savarsita.

    (!) 7enuntarea la aplicarea pedepsei nu produce efecte asupra e%ecutarii masurilor de

    siguranta si a obligatiilor civile prevazute in 4otarare.

    (&) -aca in termen de ! ani de la ramanerea definitiva a 4otararii prin care sa dispus

    renuntarea la aplicarea pedepsei se descopera ca persoana fata de care sa luat aceasta

    masura savarsise anterior ramanerii definitive a 4otararii o alta infractiune, pentru care i sa

    stabilit o pedeapsa c4iar dupa e%pirarea acestui termen, renuntarea la aplicarea pedepsei se

    anuleaza si se stabileste pedeapsa pentru infractiunea care a atras initial renuntarea la

    aplicarea pedepsei, aplicanduse apoi, dupa caz, dispozitiile privitoare la concursul de

    infractiuni, recidiva sau pluralitate intermediara.

     

    !CTIU"!A ) - Amanarea aplicarii pedepsei

     

  • 8/18/2019 Legea 286 Din 2009

    20/78

     Art. &: 2onditiile amanarii aplicarii pedepsei

    (1) Instanta poate dispune amanarea aplicarii pedepsei, stabilind un termen de supraveg4ere,

    daca sunt intrunite urmatoarele conditii:

    a) pedeapsa stabilita, inclusiv in cazul concursului de infractiuni, este amenda sau inc4isoareade cel mult ! ani'

    b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa inc4isorii, cu e%ceptia cazurilor

    prevazute in art. ! lit. a) si lit. b) sau pentru care a intervenit reabilitarea ori sa implinit

    termenul de reabilitare'

    c) infractorul sia manifestat acordul de a presta o munca neremunerata in folosul comunitatii'

    d) in raport de persoana infractorului, de conduita avuta anterior savarsirii infractiunii, de

    eforturile depuse de acesta pentru inlaturarea sau diminuarea consecintelor infractiunii, precum

    si de posibilitatile sale de indreptare, instanta apreciaza ca aplicarea imediata a unei pedepse

    nu este necesara, dar se impune supraveg4erea conduitei sale pentru o perioada determinata.(!) u se poate dispune amanarea aplicarii pedepsei daca pedeapsa prevazuta de lege pentru

    infractiunea savarsita este de * ani sau mai mare sau daca infractorul sa sustras de la urmarire

    penala ori judecata sau a incercat zadarnicirea aflarii adevarului ori a identificarii si tragerii la

    raspundere penala a autorului sau a participantilor.

    (&) Amanarea aplicarii pedepsei inc4isorii atrage si amanarea aplicarii amenzii care insoteste

    pedeapsa inc4isorii in conditiile art. "!.

    () +unt obligatorii prezentarea motivelor care au determinat amanarea aplicarii pedepsei si

    atentionarea infractorului asupra conduitei sale viitoare si a consecintelor la care se e%pune

    daca va mai comite infractiuni sau nu va respecta masurile de supraveg4ere ori nu va e%ecutaobligatiile ce ii revin pe durata termenului de supraveg4ere.

     Art. : Termenul de supraveg4ere

    (1) Termenul de supraveg4ere este de ! ani si se calculeaza de la data ramanerii definitive a

    4otararii prin care sa dispus amanarea aplicarii pedepsei.

    (!) e durata termenului de supraveg4ere, persoana fata de care sa dispus amanarea aplicarii

    pedepsei trebuie sa respecte masurile de supraveg4ere si sa e%ecute obligatiile ce ii revin, in

    conditiile stabilite de instanta.

     Art. 5: 3asurile de supraveg4ere si obligatiile

    (1) e durata termenului de supraveg4ere, persoana fata de care sa dispus amanarea aplicarii

    pedepsei trebuie sa respecte urmatoarele masuri de supraveg4ere:

    a) sa se prezinte la serviciul de probatiune, la datele fi%ate de acesta'

    b) sa primeasca vizitele consilierului de probatiune desemnat cu supraveg4erea sa'

    c) sa anunte, in prealabil, sc4imbarea locuintei si orice deplasare care depaseste 5 zile, precum

  • 8/18/2019 Legea 286 Din 2009

    21/78

    si intoarcerea'

    d) sa comunice sc4imbarea locului de munca'

    e) sa comunice informatii si documente de natura a permite controlul mijloacelor sale de

    e%istenta.

    (!) Instanta poate impune persoanei fata de care sa dispus amanarea aplicarii pedepsei sae%ecute una sau mai multe dintre urmatoarele obligatii:

    a) sa urmeze un curs de pregatire scolara ori de calificare profesionala'

    b) sa presteze o munca neremunerata in folosul comunitatii, pe o perioada cuprinsa intre & si

    " de zile, in conditiile stabilite de instanta, afara de cazul in care, din cauza starii de sanatate,

    persoana nu poate presta aceasta munca. umarul zilnic de ore se stabileste prin legea de

    e%ecutare a pedepselor'

    c) sa frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare sociala derulate de catre serviciul

    de probatiune sau organizate in colaborare cu institutii din comunitate'

    d) sa se supuna masurilor de control, tratament sau ingrijire medicala'e) sa nu comunice cu victima sau cu membri de familie ai acesteia, cu persoanele cu care a

    comis infractiunea sau cu alte persoane, stabilite de instanta, ori sa nu se apropie de acestea'

    f) sa nu se afle in anumite locuri sau la anumite manifestari sportive, culturale ori la alte adunari

    publice, stabilite de instanta'

    g) sa nu conduca anumite ve4icule stabilite de instanta'

    4) sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte nicio categorie de arme'

    i) sa nu paraseasca teritoriul 7omaniei fara acordul instantei'

     j) sa nu ocupe sau sa nu e%ercite functia, profesia, meseria ori activitatea de care sa folosit

    pentru savarsirea infractiunii,

    (&) entru stabilirea obligatiei prevazute la alin. (!) lit. b), instanta va consulta informatiile puse

    la dispozitie periodic de catre serviciul de probatiune cu privire la posibilitatile concrete de

    e%ecutare e%istente la nivelul serviciului de probatiune si la nivelul institutiilor din comunitate.

    () 2and stabileste obligatia prevazuta la alin. (!) lit. e)g), instanta individualizeaza, in concret,

    continutul acestei obligatii, tinand seama de imprejurarile cauzei.

    (5) ersoana supraveg4eata trebuie sa indeplineasca integral obligatiile civile stabilite prin

    4otarare, cel mai tarziu cu & luni inainte de e%pirarea termenului de supraveg4ere.

     Art. ": +upraveg4erea

    (1) e durata termenului de supraveg4ere, datele prevazute in art. 5 alin. (1) lit. c) e) se

    comunica serviciului de probatiune.

    (!) +upraveg4erea e%ecutarii obligatiilor prevazute in art. 5 alin. (!) lit. a) c) si alin. (5) se face

    de serviciul de probatiune. #erificarea modului de indeplinire a obligatiilor prevazute in art. 5

  • 8/18/2019 Legea 286 Din 2009

    22/78

    alin. (!) lit. d) j) se face de organele abilitate, care vor sesiza serviciul de probatiune cu privire

    la orice incalcare a acestora.

    (&) +erviciul de probatiune va lua masurile necesare pentru a asigura e%ecutarea obligatiilor

    prevazute in art. 5 alin. (!) lit. a) d), intrun termen cat mai scurt de la data ramanerii definitive

    a 4otararii de condamnare.() e durata termenului de supraveg4ere, serviciul de probatiune are obligatia sa sesizeze

    instanta, daca:

    a) au intervenit motive care justifica fie modificarea obligatiilor impuse de instanta, fie incetarea

    e%ecutarii unora dintre acestea'

    b) persoana supraveg4eata nu respecta masurile de supraveg4ere sau nu e%ecuta, in conditiile

    stabilite, obligatiile ce ii revin'

    c) persoana supraveg4eata nu a indeplinit obligatiile civile stabilite prin 4otarare, cel mai tarziu

    cu & luni inainte de e%pirarea termenului de supraveg4ere.

     Art. *: 3odificarea sau incetarea obligatiilor 

    (1) -aca pe parcursul termenului de supraveg4ere au intervenit motive care justifica fie

    impunerea unor noi obligatii, fie sporirea sau diminuarea conditiilor de e%ecutare a celor

    e%istente, instanta dispune modificarea obligatiilor in mod corespunzator, pentru a asigura

    persoanei supraveg4eate sanse sporite de indreptare.

    (!) Instanta dispune incetarea e%ecutarii unora dintre obligatiile pe care lea impus, atunci cand

    apreciaza ca mentinerea acestora nu mai este necesara.

     Art. : 7evocarea amanarii aplicarii pedepsei(1) -aca pe parcursul termenului de supraveg4ere persoana supraveg4eata, cu reacredinta,

    nu respecta masurile de supraveg4ere sau nu e%ecuta obligatiile impuse, instanta revoca

    amanarea si dispune aplicarea si e%ecutarea pedepsei.

    (!) In cazul cand, pana la e%pirarea termenului de supraveg4ere, persoana supraveg4eata nu

    indeplineste integral obligatiile civile stabilite prin 4otarare, instanta revoca amanarea si dispune

    aplicarea si e%ecutarea pedepsei, afara de cazul cand persoana dovedeste ca nu a avut nicio

    posibilitate sa le indeplineasca.

    (&) -aca dupa amanarea aplicarii pedepsei persoana supraveg4eata a savarsit o noua

    infractiune, cu intentie sau intentie depasita, descoperita in termenul de supraveg4ere, pentru

    care sa pronuntat o condamnare c4iar dupa e%pirarea acestui termen, instanta revoca

    amanarea si dispune aplicarea si e%ecutarea pedepsei. edeapsa aplicata ca urmare a

    revocarii amanarii si pedeapsa pentru noua infractiune se calculeaza conform dispozitiilor

    privitoare la concursul de infractiuni.

    () -aca infractiunea ulterioara este savarsita din culpa, instanta poate mentine sau revoca

    amanarea aplicarii pedepsei. in cazul revocarii, dispozitiile alin. (&) se aplica in mod

  • 8/18/2019 Legea 286 Din 2009

    23/78

  • 8/18/2019 Legea 286 Din 2009

    24/78

    c4iar fara e%ecutarea acesteia, condamnatul nu va mai comite alte infractiuni, insa este

    necesara supraveg4erea conduitei sale pentru o perioada determinata.

    (!) 2and pedeapsa inc4isorii este insotita de pedeapsa amenzii aplicate in conditiile art. "!,

    amenda se e%ecuta c4iar daca e%ecutarea pedepsei inc4isorii a fost suspendata sub

    supraveg4ere.(&) u se poate dispune suspendarea e%ecutarii pedepsei sub supraveg4ere, daca:

    a) pedeapsa aplicata este numai amenda'

    b) aplicarea pedepsei a fost initial amanata, dar ulterior amanarea a fost revocata'

    c) infractorul sa sustras de la urmarire penala ori judecata sau a incercat zadarnicirea aflarii

    adevarului ori a identificarii si tragerii la raspundere penala a autorului sau a participantilor.

    () ste obligatorie prezentarea motivelor pe care sa intemeiat condamnarea, precum si a celor 

    ce au determinat suspendarea e%ecutarii pedepsei si atentionarea condamnatului asupra

    conduitei sale viitoare si a consecintelor la care se e%pune daca va mai comite infractiuni sau nu

    va respecta masurile de supraveg4ere ori nu va e%ecuta obligatiile ce ii revin pe duratatermenului de supraveg4ere.

     Art. /!: Termenul de supraveg4ere

    (1) -urata suspendarii e%ecutarii pedepsei sub supraveg4ere constituie termen de

    supraveg4ere pentru condamnat si este cuprinsa intre ! si ani, fara a putea fi insa mai mica

    decat durata pedepsei aplicate.

    (!) Termenul de supraveg4ere se calculeaza de la data cand 4otararea prin care sa pronuntat

    suspendarea e%ecutarii pedepsei sub supraveg4ere a ramas definitiva.

    (&) e durata termenului de supraveg4ere condamnatul trebuie sa respecte masurile desupraveg4ere si sa e%ecute obligatiile ce ii revin, in conditiile stabilite de instanta.

     Art. /&: 3asurile de supraveg4ere si obligatiile

    (1) e durata termenului de supraveg4ere, condamnatul trebuie sa respecte urmatoarele masuri

    de supraveg4ere:

    a) sa se prezinte la serviciul de probatiune, la datele fi%ate de acesta'

    b) sa primeasca vizitele consilierului de probatiune desemnat cu supraveg4erea sa'

    c) sa anunte, in prealabil, sc4imbarea locuintei si orice deplasare care depaseste 5 zile'

    d) sa comunice sc4imbarea locului de munca'

    e) sa comunice informatii si documente de natura a permite controlul mijloacelor sale de

    e%istenta,

    (!) Instanta impune condamnatului sa e%ecute una sau mai multe dintre urmatoarele obligatii:

    a) sa urmeze un curs de pregatire scolara ori de calificare profesionala'

    b) sa frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare sociala derulate de catre serviciul

    de probatiune sau organizate in colaborare cu institutii din comunitate'

  • 8/18/2019 Legea 286 Din 2009

    25/78

    c) sa se supuna masurilor de control, tratament sau ingrijire medicala'

    d) sa nu paraseasca teritoriul 7omaniei, fara acordul instantei.

    (&) e parcursul termenului de supraveg4ere, condamnatul va presta o munca neremunerata in

    folosul comunitatii pe o perioada cuprinsa intre " si 1! de zile, in conditiile stabilite de

    instanta, afara de cazul in care, din cauza starii de sanatate, nu poate presta aceasta munca.umarul zilnic de ore se stabileste prin legea de e%ecutare a pedepselor.

    () entru stabilirea continutului obligatiei prevazute la alin. (&), instanta va consulta informatiile

    puse la dispozitie periodic de catre serviciul de probatiune cu privire la posibilitatile concrete de

    e%ecutare e%istente la nivelul serviciului de probatiune si la nivelul institutiilor din comunitate.

    (5) 2ondamnatul trebuie sa indeplineasca integral obligatiile civile stabilite prin 4otararea de

    condamnare, cel mai tarziu cu & luni inainte de e%pirarea termenului de supraveg4ere.

     Art. /: +upraveg4erea condamnatului

    (1) e durata termenului de supraveg4ere, datele prevazute in art. /& alin. (1) lit. c) e) secomunica serviciului de probatiune.

    (!) +upraveg4erea e%ecutarii obligatiilor prevazute in art. /& alin. (!) lit. a) si lit. b), alin. (&) si

    alin. (5) se face de serviciul de probatiune. #erificarea modului de indeplinire a obligatiilor

    prevazute in art. /& alin. (!) lit. c) si lit. d) se face de organele abilitate, care vor sesiza serviciul

    de probatiune cu privire la orice incalcare a acestora.

    (&) +erviciul de probatiune va lua masurile necesare pentru a asigura e%ecutarea obligatiilor

    prevazute in art. /& alin. (!) lit. a) si lit. b), precum si alin. (&) intrun termen cat mai scurt de la

    data ramanerii definitive a 4otararii de condamnare.

    () e durata termenului de supraveg4ere, serviciul de probatiune are obligatia sa sesizezeinstanta, daca:

    a) au intervenit motive care justifica fie modificarea obligatiilor impuse de instanta, fie incetarea

    e%ecutarii unora dintre acestea'

    b) persoana supraveg4eata nu respecta masurile de supraveg4ere sau nu e%ecuta, in conditiile

    stabilite, obligatiile care ii revin'

    c) persoana supraveg4eata nu a indeplinit obligatiile civile stabilite prin 4otarare, cel mai tarziu

    cu & luni inainte de e%pirarea termenului de supraveg4ere.

     Art. /5: 3odificarea sau incetarea obligatiilor 

    (1) -aca pe parcursul termenului de supraveg4ere au intervenit motive care justifica fie

    impunerea unor noi obligatii, fie sporirea sau diminuarea conditiilor de e%ecutare a celor

    e%istente, instanta dispune modificarea obligatiilor in mod corespunzator, pentru a asigura

    condamnatului sanse mai mari de indreptare.

    (!) Instanta dispune incetarea e%ecutarii unora dintre obligatiile pe care lea impus, cand

    apreciaza ca mentinerea acestora nu mai este necesara.

  • 8/18/2019 Legea 286 Din 2009

    26/78

     Art. /": 7evocarea suspendarii e%ecutarii pedepsei sub supraveg4ere

    (1) -aca pe parcursul termenului de supraveg4ere persoana supraveg4eata, cu reacredinta,

    nu respecta masurile de supraveg4ere sau nu e%ecuta obligatiile impuse ori stabilite de lege,

    instanta revoca suspendarea si dispune e%ecutarea pedepsei.(!) -aca pana la e%pirarea termenului de supraveg4ere persoana supraveg4eata nu

    indeplineste integral obligatiile civile stabilite prin 4otarare, instanta revoca suspendarea si

    dispune e%ecutarea pedepsei, afara de cazul in care persoana dovedeste ca nu a avut nicio

    posibilitate sa le indeplineasca.

    (&) -aca pedeapsa amenzii care a insotit pedeapsa inc4isorii in conditiile art. "! nu a fost

    e%ecutata si a fost inlocuita cu pedeapsa inc4isorii potrivit art. "& alin. (!) sau art. " alin. (5) si

    alin. ("), instanta revoca suspendarea si dispune e%ecutarea pedepsei, la care se adauga

    pedeapsa inc4isorii care a inlocuit amenda.

    () -aca pe parcursul termenului de supraveg4ere cel condamnat a savarsit o noua infractiune,descoperita pana la implinirea termenului si pentru care sa pronuntat o condamnare la

    pedeapsa inc4isorii, c4iar dupa e%pirarea acestui termen, instanta revoca suspendarea si

    dispune e%ecutarea pedepsei.

    (5) edeapsa principala pentru noua infractiune se stabileste si se e%ecuta, dupa caz, potrivit

    dispozitiilor referitoare la recidiva sau la pluralitatea intermediara.

    (") -aca infractiunea ulterioara este savarsita din culpa, instanta poate mentine sau revoca

    suspendarea e%ecutarii pedepsei sub supraveg4ere. in cazul revocarii, dispozitiile alin. (1), alin.

    () si alin. (5) se aplica in mod corespunzator.

     Art. /*: Anularea suspendarii e%ecutarii pedepsei sub supraveg4ere

    (1) -aca pe parcursul termenului de supraveg4ere se descopera ca persoana condamnata mai

    savarsise o infractiune pana la ramanerea definitiva a 4otararii prin care sa dispus

    suspendarea, pentru care i sa aplicat pedeapsa inc4isorii c4iar dupa e%pirarea acestui termen,

    suspendarea se anuleaza, aplicanduse, dupa caz, dispozitiile privitoare la concursul de

    infractiuni, recidiva sau pluralitate intermediara.

    (!) In caz de concurs de infractiuni sau pluralitate intermediara, instanta poate dispune

    suspendarea e%ecutarii pedepsei rezultante, daca sunt indeplinite conditiile prevazute in art. /1.

    -aca se dispune suspendarea e%ecutarii pedepsei sub supraveg4ere, termenul de

    supraveg4ere se calculeaza de la data ramanerii definitive a 4otararii de condamnare prin care

    sa pronuntat anterior suspendarea e%ecutarii pedepsei sub supraveg4ere.

     Art. /: fectele suspendarii e%ecutarii pedepsei sub supraveg4ere

    1) In cazul in care condamnatul nu a savarsit o noua infractiune descoperita pana la e%pirarea

    termenului de supraveg4ere, nu sa dispus revocarea suspendarii e%ecutarii pedepsei sub

  • 8/18/2019 Legea 286 Din 2009

    27/78

    supraveg4ere si nu sa descoperit o cauza de anulare, pedeapsa se considera e%ecutata.

    (!) +uspendarea e%ecutarii pedepsei sub supraveg4ere nu produce efecte asupra masurilor de

    siguranta si a obligatiilor civile prevazute in 4otararea de condamnare.

     

    !CTIU"!A , - Liberarea conditionata

     

     Art. //: 2onditiile liberarii conditionate in cazul detentiunii pe viata

    (1) 0iberarea conditionata in cazul detentiunii pe viata poate fi dispusa, daca:

    a) cel condamnat a e%ecutat efectiv ! de ani de detentiune'

    b) cel condamnat a avut o buna conduita pe toata durata e%ecutarii pedepsei'

    c) cel condamnat a indeplinit integral obligatiile civile stabilite prin 4otararea de condamnare,afara de cazul cand dovedeste ca nu a avut nicio posibilitate sa le indeplineasca'

    d) instanta are convingerea ca persoana condamnata sa indreptat si se poate reintegra in

    societate.

    (!) ste obligatorie prezentarea motivelor de fapt ce au determinat acordarea liberarii

    conditionate si atentionarea condamnatului asupra conduitei sale viitoare si a consecintelor la

    care se e%pune, daca va mai comite infractiuni sau nu va respecta masurile de supraveg4ere ori

    daca nu va e%ecuta obligatiile ce ii revin pe durata termenului de supraveg4ere.

    (&) -e la data liberarii conditionate, condamnatul este supus unui termen de supraveg4ere de

    1 ani.

     Art. 1: 2onditiile liberarii conditionate in cazul pedepsei inc4isorii

    (1) 0iberarea conditionata in cazul inc4isorii poate fi dispusa, daca:

    a) cel condamnat a e%ecutat cel putin doua treimi din durata pedepsei, in cazul inc4isorii care

    nu depaseste 1 ani, sau cel putin trei patrimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de ! de

    ani, in cazul inc4isorii mai mari de 1 ani'

    b) cel condamnat se afla in e%ecutarea pedepsei in regim semidesc4is sau desc4is'

    c) cel condamnat a indeplinit integral obligatiile civile stabilite prin 4otararea de condamnare,

    afara de cazul cand dovedeste ca nu a avut nicio posibilitate sa le indeplineasca'd) instanta are convingerea ca persoana condamnata sa indreptat si se poate reintegra in

    societate.

    (!) In cazul condamnatului care a implinit varsta de " de ani, se poate dispune liberarea

    conditionata, dupa e%ecutarea efectiva a jumatate din durata pedepsei, in cazul inc4isorii ce nu

    depaseste 1 ani, sau a cel putin doua treimi din durata pedepsei, in cazul inc4isorii mai mari de

    1 ani, daca sunt indeplinite conditiile prevazute in alin. (1) lit. b)d).

  • 8/18/2019 Legea 286 Din 2009

    28/78

    (&) In calculul fractiunilor de pedeapsa prevazute in alin. (1) se tine seama de partea din durata

    pedepsei ce poate fi considerata, potrivit legii, ca e%ecutata pe baza muncii prestate. in acest

    caz, liberarea conditionata nu poate fi dispusa inainte de e%ecutarea efectiva a cel putin

     jumatate din durata pedepsei inc4isorii, cand aceasta nu depaseste 1 ani, si a cel putin doua

    treimi, cand pedeapsa este mai mare de 1 ani.() In calculul fractiunilor de pedeapsa prevazute in alin. (!) se tine seama de partea din durata

    pedepsei ce poate fi considerata, potrivit legii, ca e%ecutata pe baza muncii prestate. in acest

    caz, liberarea conditionata nu poate fi dispusa inainte de e%ecutarea efectiva a cel putin o

    treime din durata pedepsei inc4isorii, cand aceasta nu depaseste 1 ani, si a cel putin jumatate,

    cand pedeapsa este mai mare de 1 ani.

    (5) ste obligatorie prezentarea motivelor de fapt ce au determinat acordarea liberarii

    conditionate si atentionarea condamnatului asupra conduitei sale viitoare si a consecintelor la

    care se e%pune, daca va mai comite infractiuni sau nu va respecta masurile de supraveg4ere ori

    nu va e%ecuta obligatiile ce ii revin pe durata termenului de supraveg4ere.(") Intervalul cuprins intre data liberarii conditionate si data implinirii duratei pedepsei constituie

    termen de supraveg4ere pentru condamnat.

     Art. 11: 3asurile de supraveg4ere si obligatiile

    (1) -aca restul de pedeapsa ramas nee%ecutat la data liberarii este de ! ani sau mai mare,

    condamnatul trebuie sa respecte urmatoarele masuri de supraveg4ere:

    a) sa se prezinte la serviciul de probatiune, la datele fi%ate de acesta'

    b) sa primeasca vizitele persoanei desemnate cu supraveg4erea sa'

    c) sa anunte, in prealabil, orice sc4imbare a locuintei si orice deplasare care depaseste 5 zile'd) sa comunice sc4imbarea locului de munca'

    e) sa comunice informatii si documente de natura a permite controlul mijloacelor sale de

    e%istenta.

    (!) In cazul prevazut in alin. (1), instanta poate impune condamnatului sa e%ecute una sau mai

    multe dintre urmatoarele obligatii:

    a) sa urmeze un curs de pregatire scolara ori de calificare profesionala'

    b) sa frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare sociala derulate de catre serviciul

    de probatiune sau organizate in colaborare cu institutii din comunitate'

    c) sa nu paraseasca teritoriul 7omaniei'

    d) sa nu se afle in anumite locuri sau la anumite manifestari sportive, culturale ori la alte adunari

    publice, stabilite de instanta'

    e) sa nu comunice cu victima sau cu membri de familie ai acesteia, cu participantii la savarsirea

    infractiunii sau cu alte persoane, stabilite de instanta, ori sa nu se apropie de acestea'

    f) sa nu conduca anumite ve4icule stabilite de instanta'

    g) sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte nicio categorie de arme.

  • 8/18/2019 Legea 286 Din 2009

    29/78

    (&)

  • 8/18/2019 Legea 286 Din 2009

    30/78

    descoperita in termenul de supraveg4ere si pentru care sa pronuntat o condamnare la

    pedeapsa inc4isorii, c4iar dupa e%pirarea acestui termen, instanta revoca liberarea si dispune

    e%ecutarea restului de pedeapsa. edeapsa pentru noua infractiune se stabileste si se e%ecuta,

    dupa caz, potrivit dispozitiilor de la recidiva sau pluralitate intermediara.

    (&) -ispozitiile alin. (1) si alin. (!) se aplica in mod corespunzator si in cazul liberarii conditionatedin e%ecutarea pedepsei detentiunii pe viata.

     Art. 15: Anularea liberarii conditionate

    (1) -aca pe parcursul termenului de supraveg4ere se descopera ca persoana condamnata mai

    savarsise o infractiune pana la acordarea liberarii, pentru care i sa aplicat pedeapsa inc4isorii

    c4iar dupa e%pirarea acestui termen, liberarea se anuleaza, aplicanduse, dupa caz, dispozitiile

    privitoare la concursul de infractiuni, recidiva sau pluralitate intermediara.

    (!) In cazul in care, in raport de pedeapsa rezultata, sunt indeplinite conditiile prevazute in art.

    // sau art. 1, instanta poate acorda liberarea conditionata. -aca sa dispus liberarea,termenul de supraveg4ere se calculeaza de la data acordarii primei liberari.

    (&) 2and, dupa anulare, instanta dispune e%ecutarea pedepsei rezultante, partea din durata

    pedepsei complementare a interzicerii e%ercitarii unor drepturi nee%ecutata la data anularii

    liberarii se va e%ecuta dupa e%ecutarea pedepsei inc4isorii.

     Art. 1": fectele liberarii conditionate

    In cazul in care condamnatul nu a savarsit o noua infractiune descoperita pana la e%pirarea

    termenului de supraveg4ere, nu sa dispus revocarea liberarii conditionate si nu sa descoperit

    o cauza de anulare, pedeapsa se considera e%ecutata.

    Titlul IV - Masurile de siguranta

    CAPITOLUL I - $ispozitii generale

     

     Art. 1*: +copul masurilor de siguranta(1) 3asurile de siguranta au ca scop inlaturarea unei stari de pericol si preintampinarea

    savarsirii faptelor prevazute de legea penala.(!) 3asurile de siguranta se iau fata de persoana care a comis o fapta prevazuta delegea penala, nejustificata.(&) 3asurile de siguranta se pot lua si in situatia in care faptuitorului nu i se aplica opedeapsa.

     Art. 1: 2ategoriile masurilor de siguranta3asurile de siguranta sunt:

    http://e-juridic.manager.ro/articole/masurile-de-siguranta-art-107-112-14433.htmlhttp://e-juridic.manager.ro/articole/masurile-de-siguranta-art-107-112-14433.html

  • 8/18/2019 Legea 286 Din 2009

    31/78

    a) obligarea la tratament medical'b) internarea medicala'c) interzicerea ocuparii unei functii sau a e%ercitarii unei profesii'd) confiscarea speciala.e) confiscarea e%tinsa.

    CAPITOLUL II - (egimul masurilor de siguranta

      Art. 1/:

  • 8/18/2019 Legea 286 Din 2009

    32/78

    altei persoane, aceasta a cunoscut scopul folosirii lor'

    c) bunurile folosite, imediat dupa savarsirea faptei, pentru a asigura scaparea

    faptuitorului sau pastrarea folosului ori a produsului obtinut, daca sunt ale faptuitorului

    sau daca, apartinand altei persoane, aceasta a cunoscut scopul folosirii lor'

    d) bunurile care au fost date pentru a determina savarsirea unei fapte prevazute de

    legea penala sau pentru a rasplati pe faptuitor'

    e) bunurile dobandite prin savarsirea faptei prevazute de legea penala, daca nu sunt

    restituite persoanei vatamate si in masura in care nu servesc la despagubirea acesteia'

    f) bunurile a caror detinere este interzisa de legea penala.

    (!) In cazul prevazut in alin. (1) lit. b) si lit. c), daca valoarea bunurilor supuse confiscarii

    este vadit disproportionata fata de natura si gravitatea faptei, se dispune confiscarea in

    parte, prin ec4ivalent banesc, tinand seama de urmarea produsa sau care sar fi putut

    produce si de contributia bunului la aceasta. -aca bunurile au fost produse, modificate

    sau adaptate in scopul savarsirii faptei prevazute de legea penala, se dispune

    confiscarea lor in intregime.(&) In cazurile prevazute in alin. (1) lit. b) si lit. c), daca bunurile nu pot fi confiscate,

    intrucat nu apartin infractorului, iar persoana careia ii apartin nu a cunoscut scopul

    folosirii lor, se va confisca ec4ivalentul in bani al acestora, cu aplicarea dispozitiilor alin.

    (!).

    () -ispozitiile alin. (1) lit. b) nu se aplica in cazul faptelor savarsite prin presa.

    (5) -aca bunurile supuse confiscarii potrivit alin. (1) lit. b) e) nu se gasesc, in locul lor

    se confisca bani si bunuri pana la concurenta valorii acestora.

    (") +e confisca, de asemenea, bunurile si banii obtinuti din e%ploatarea bunurilor

    supuse confiscarii, precum si bunurile produse de acestea, cu e%ceptia bunurilor

    prevazute in alin. (1) lit. b) si lit. c).

    Titlul V - Minoritatea

    CAPITOLUL I - (egimul raspunderii penale a minorului

     Art. 11&: 0imitele raspunderii penale(1) 3inorul care nu a implinit varsta de 1 ani nu raspunde penal.

    (!) 3inorul care are varsta intre 1 si 1" ani raspunde penal numai daca se dovedesteca a savarsit fapta cu discernamant.(&) 3inorul care a implinit varsta de 1" ani raspunde penal potrivit legii.

     Art. 11: 2onsecintele raspunderii penale(1) $ata de minorul care, la data savarsirii infractiunii, avea varsta cuprinsa intre 1 si1 ani se ia o masura educativa neprivativa de libertate.

    http://e-juridic.manager.ro/articole/minoritatea-art-113-134-14435.htmlhttp://e-juridic.manager.ro/articole/minoritatea-art-113-134-14435.html

  • 8/18/2019 Legea 286 Din 2009

    33/78

    (!) $ata de minorul prevazut in alin. (1) se poate lua o masura educativa privativa delibertate in urmatoarele cazuri:a) daca a mai savarsit o infractiune, pentru care i sa aplicat o masura educativa ce afost e%ecutata ori a carei e%ecutare a inceput inainte de comiterea infractiunii pentrucare este judecat'

    b) atunci cand pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunea savarsita esteinc4isoarea de * ani sau mai mare ori detentiunea pe viata.

     Art. 115: 3asurile educative(1) 3asurile educative sunt neprivative de libertate sau privative de libertate.1. 3asurile educative neprivative de libertate sunt:a) stagiul de formare civica'b) supraveg4erea'c) consemnarea la sfarsit de saptamana'd) asistarea zilnica.

    !. 3asurile educative privative de libertate sunt:a) internarea intrun centru educativ'b) internarea intrun centru de detentie.(!) Alegerea masurii educative care urmeaza sa fie luata fata de minor se face, inconditiile art. 11, potrivit criteriilor prevazute in art. *.

     Art. 11": 7eferatul de evaluare(1) In vederea efectuarii evaluarii minorului, potrivit criteriilor prevazute in art. *,instanta va solicita serviciului de probatiune intocmirea unui referat care va cuprinde sipropuneri motivate referitoare la natura si durata programelor de reintegrare sociala pecare minorul ar trebui sa le urmeze, precum si la alte obligatii ce pot fi impuse acestuia

    de catre instanta.

    (!) 7eferatul de evaluare privind respectarea conditiilor de e%ecutare a masuriieducative sau a obligatiilor impuse se intocmeste de catre serviciul de probatiune intoate cazurile in care instanta dispune asupra masurii educative ori asupra modificariisau incetarii e%ecutarii obligatiilor impuse, cu e%ceptia situatiei prevazute la art. 1!",cand acesta va fi intocmit de catre centrul educativ ori de detentie.

    CAPITOLUL II - (egimul masurilor educative neprivative de libertate

     Art. 11*: +tagiul de formare civica(1) 3asura educativa a stagiului de formare civica consta in obligatia minorului de aparticipa la un program cu o durata de cel mult luni, pentru ai ajuta sa inteleagaconsecintele legale si sociale la care se e%pune in cazul savarsirii de infractiuni sipentru al responsabiliza cu privire la comportamentul sau viitor.(!)

  • 8/18/2019 Legea 286 Din 2009

    34/78

     Art. 11: +upraveg4erea3asura educativa a supraveg4erii consta in controlarea si indrumarea minorului incadrul programului sau zilnic, pe o durata cuprinsa intre doua si " luni, sub coordonareaserviciului de probatiune, pentru a asigura participarea la cursuri scolare sau de formare

    profesionala si prevenirea desfasurarii unor activitati sau intrarea in legatura cu anumitepersoane care ar putea afecta procesul de indreptare a acestuia.

     Art. 11/: 2onsemnarea la sfarsit de saptamana(1) 3asura educativa a consemnarii la sfarsit de saptamana consta in obligatiaminorului de a nu parasi locuinta in zilele de sambata si duminica, pe o durata cuprinsaintre si 1! saptamani, afara de cazul in care, in aceasta perioada, are obligatia de aparticipa la anumite programe ori de a desfasura anumite activitati impuse de instanta.(!) +upraveg4erea se face sub coordonarea serviciului de probatiune.

     Art. 1!: Asistarea zilnica

    (1) 3asura educativa a asistarii zilnice consta in obligatia minorului de a respecta unprogram stabilit de serviciul de probatiune, care contine orarul si conditiile dedesfasurare a activitatilor, precum si interdictiile impuse minorului.(!) 3asura educativa a asistarii zilnice se ia pe o durata cuprinsa intre & si " luni, iarsupraveg4erea se face sub coordonarea serviciului de probatiune.

     Art. 1!1:

  • 8/18/2019 Legea 286 Din 2009

    35/78

    (1) -aca, pe parcursul supraveg4erii, au intervenit motive care justifica fie impunereaunor noi obligatii, fie sporirea sau diminuarea conditiilor de e%ecutare a celor e%istente,instanta dispune modificarea obligatiilor in mod corespunzator, pentru a asigurapersoanei supraveg4eate sanse mai mari de indreptare.(!) Instanta dispune incetarea e%ecutarii unora dintre obligatiile pe care lea impus,

    cand apreciaza ca mentinerea acestora nu mai este necesara.

     Art. 1!&: relungirea sau inlocuirea masurilor educative neprivative de libertate(1) -aca minorul nu respecta, cu reacredinta, conditiile de e%ecutare a masuriieducative sau a obligatiilor impuse, instanta dispune:a) prelungirea masurii educative, fara a putea depasi ma%imul prevazut de lege pentruaceasta'b) inlocuirea masurii luate cu o alta masura educativa neprivativa de libertate maisevera'c) inlocuirea masurii luate cu internarea intrun centru educativ, in cazul in care, initial,sa luat masura educativa neprivativa de libertate cea mai severa, pe durata sa

    ma%ima.(!) In cazurile prevazute in alin. (1) lit. a) si lit. b) , daca nici de aceasta data nu suntrespectate conditiile de e%ecutare a masurii educative sau a obligatiilor impuse, instantainlocuieste masura educativa neprivativa de libertate cu masura internarii intrun centrueducativ.(&) -aca minorul aflat in e%ecutarea unei masuri educative neprivative de libertatesavarseste o noua infractiune sau este judecat pentru o infractiune concurenta savarsitaanterior, instanta dispune:a) prelungirea masurii educative luate initial, fara a putea depasi ma%imul prevazut delege pentru aceasta'b) inlocuirea masurii luate initial cu o alta masura educativa neprivativa de libertate mai

    severa'c) inlocuirea masurii luate initial cu o masura educativa privativa de libertate.() In cazurile prevazute in alin. (1) lit. a) si lit. b) , precum si in alin. (&) lit. a) si lit. b) ,instanta poate impune noi obligatii in sarcina minorului ori sporeste conditiile dee%ecutare a celor e%istente.

    CAPITOLUL III - (egimul masurilor educative privative de libertate

     Art. 1!: Internarea intrun centru educativ(1) 3asura educativa a internarii intrun centru educativ consta in internarea minorului

    intro institutie specializata in recuperarea minorilor, unde va urma un program depregatire scolara si formare profesionala potrivit aptitudinilor sale, precum si programede reintegrare sociala.(!) Internarea se dispune pe o perioada cuprinsa intre unu si & ani.(&) -aca in perioada internarii minorul savarseste o noua infractiune sau este judecatpentru o infractiune concurenta savarsita anterior, instanta poate mentine masurainternarii intrun centru educativ, prelungind durata acesteia, fara a depasi ma%imulprevazut de lege, sau o poate inlocui cu masura internarii intrun centru de detentie.

  • 8/18/2019 Legea 286 Din 2009

    36/78

    () In cazul in care pe durata internarii minorul a dovedit interes constant pentruinsusirea cunostintelor scolare si profesionale si a facut progrese evidente in vedereareintegrarii sociale, dupa e%ecutarea a cel putin jumatate din durata internarii, instantapoate dispune:a) inlocuirea internarii cu masura educativa a asistarii zilnice pe o perioada egala cu

    durata internarii nee%ecutate, dar nu mai mult de " luni, daca persoana internata nu aimplinit varsta de 1 ani'b) liberarea din centrul educativ, daca persoana internata a implinit varsta de 1 ani.(5)

  • 8/18/2019 Legea 286 Din 2009

    37/78

    multora dintre obligatiile prevazute in art. 1!1, pana la implinirea duratei masuriiinternarii.(") -aca minorul nu respecta, cu reacredinta, conditiile de e%ecutare a masurii asistariizilnice sau obligatiile impuse, instanta revine asupra inlocuirii sau liberarii si dispunee%ecutarea restului ramas nee%ecutat din durata masurii internarii intrun centru de

    detentie.(*) In cazul savarsirii, pana la implinirea duratei internarii, a unei noi infractiuni de catreo persoana care nu a implinit varsta de 1 ani si fata de care sa dispus inlocuireamasurii internarii intrun centru de detentie cu masura asistarii zilnice, instanta revineasupra inlocuirii si dispune:a) e%ecutarea restului ramas din durata masurii internarii intrun centru de detentie'b) prelungirea duratei acestei internari in conditiile prevazute in alin. (&) .

     Art. 1!": +c4imbarea regimului de e%ecutare-aca in cursul e%ecutarii unei masuri educative privative de libertate persoanainternata, care a implinit varsta de 1 ani, are un comportament prin care influenteaza

    negativ sau impiedica procesul de recuperare si reintegrare a celorlalte persoaneinternate, instanta poate dispune continuarea e%ecutarii masurii educative intrunpenitenciar.

     Art. 1!*: 2alculul duratei masurilor educativeIn cazul masurilor educative privative de libertate, dispozitiile art. *1*& se aplica in modcorespunzator.

    CAPITOLUL IV - $ispozitii comune

     

     Art. 1!: fectele cauzelor de atenuare si agravareIn cazul infractiunilor savarsite in timpul minoritatii, cauzele de atenuare si agravare sunt

    avute in vedere la alegerea masurii educative si produc efecte intre limitele prevazute

    de lege pentru fiecare masura educativa.

     Art. 1!/: luralitatea de infractiuni

    (1) In caz de concurs de infractiuni savarsite in timpul minoritatii se stabileste si se ia o

    singura masura educativa pentru toate faptele, in conditiile art. 11, tinand seama de

    criteriile prevazute in art. *.

    (!) In cazul savarsirii a doua infractiuni, dintre care una in timpul minoritatii si una dupa

    majorat, pentru infractiunea comisa in timpul minoritatii se ia o masura educativa, iar

    pentru infractiunea savarsita dupa majorat se stabileste o pedeapsa, dupa care:

    a) daca masura educativa este neprivativa de libertate, se e%ecuta numai pedeapsa'

    b) daca masura educativa este privativa de libertate, iar pedeapsa este inc4isoarea, se

    aplica pedeapsa inc4isorii, care se majoreaza cu o durata egala cu cel putin o patrime

    din durata masurii educative ori din restul ramas nee%ecutat din aceasta la data

    savarsirii infractiunii comise dupa majorat'

  • 8/18/2019 Legea 286 Din 2009

    38/78

    c) daca pedeapsa aplicata pentru infractiunea savarsita dupa majorat este detentiunea

    pe viata, se e%ecuta numai aceasta pedeapsa'

    d) daca masura educativa este privativa de libertate, iar pedeapsa este amenda, se

    e%ecuta masura educativa, a carei durata se majoreaza cu cel mult " luni, fara a depasi

    ma%imul prevazut de lege pentru aceasta.

    (&) In cazul prevazut in alin. (!) lit. b) , din durata pedepsei aplicate se scade ceea ce s

    a e%ecutat din momentul savarsirii infractiunii comise dupa majorat pana la data

     judecarii.

    () In cazul savarsirii dupa majorat a doua sau mai multor infractiuni concurente se

    aplica mai intai regulile referitoare la concursul de infractiuni, dupa care se face

    aplicarea dispozitiilor alin. (!) .

    (5) edeapsa stabilita potrivit dispozitiilor alin. (!) lit. b) nu poate face obiectul amanarii

    aplicarii pedepsei sau al suspendarii e%ecutarii sub supraveg4ere.

     Art. 1&: -escoperirea unei infractiuni savarsite in timpul minoritatii-aca pe durata termenului de supraveg4ere al amanarii aplicarii pedepsei, al

    suspendarii sub supraveg4ere ori al liberarii conditionate se descopera ca persoana

    supraveg4eata mai savarsise o infractiune in timpul minoritatii pentru care sa luat, c4iar 

    dupa e%pirarea acestui termen, o masura educativa privativa de libertate, amanarea,

    suspendarea sau liberarea se anuleaza, aplicanduse in mod corespunzator dispozitiile

    art. 1!/ alin. (!) () .

     Art. 1&1: rescriptia raspunderii penale a minorilor 

    Termenele de prescriptie a raspunderii penale, prevazute in art. 15, se reduc la

     jumatate pentru cei care la data savarsirii infractiunii erau minori si se intrerup sau sesuspenda in conditiile prevazute de lege pentru majori.

     Art. 1&!: rescriptia e%ecutarii masurilor educative

    (1) 3asurile educative neprivative de libertate se prescriu intrun termen de ! ani de la

    data ramanerii definitive a 4otararii prin care au fost luate.

    (!) 3asurile educative privative de libertate se prescriu intrun termen egal cu durata

    masurii educative luate, dar nu mai putin de ! ani.

    (&) Termenele de prescriptie a e%ecutarii masurilor educative se intrerup si se suspenda

    in conditiile prevazute de lege pentru majori.

    () In cazul inlocuirii masurilor educative, e%ecutarea se prescrie in raport cu masura

    educativa mai grea si curge de la data ramanerii definitive a 4otararii prin care sa

    dispus inlocuirea.

  • 8/18/2019 Legea 286 Din 2009

    39/78

     Art. 1&&: fectele masurilor educative

    3asurile educative nu atrag interdictii, decaderi sau incapacitati.

     Art. 1&: 3inorul devenit major 

    (1) -ispozitiile prezentului titlu se aplica si majorilor care, la data savarsirii infractiunii,

    aveau varsta cuprinsa intre 1 si 1 ani.

    (!) 2and, la data pronuntarii 4otararii prin care sa luat o masura educativa privativa de

    libertate, infractorul a implinit varsta de 1 ani, instanta, tinand seama de posibilitatile

    sale de indreptare, de varsta acestuia, precum si de celelalte criterii prevazute in art. *,

    poate dispune e%ecutarea masurii educative intrun penitenciar.

    PARTEA SPECIALA

     

    Titlul