Lapte Ecologic

Click here to load reader

 • date post

  14-Dec-2015
 • Category

  Documents

 • view

  54
 • download

  5

Embed Size (px)

description

Lapte Ecologic

Transcript of Lapte Ecologic

Alexandru-Dan GATEALaptele de vac ecologic

SISTEME DE PROCESARE I CONTROLUL CALITII PRODUSELOR ALIMENTARE

ECOALIMENTEPROIECTLAPTELE DE VAC

ECOLOGICProfesor coordonator:

Conf. univ. dr. Dorin IBULC

Masterand:

Alexandru-Dan GATEA

Cluj-Napoca

2015CUPRINS

3INTRODUCERE

4CAP. 1 Conceptul de produs ecologic

41. 1. Ce inseamna aliment ecologic?

41. 2. Agricultura ecologica

51. 2. 1. Provenienta vacilor de lapte

61. 2. 2. Conversia fermei de vaci la tehnologia eco

71. 2. 3. Creterea animalelor

11CAP. 2 Producerea laptelui ecologic

122. 1. Parametrii de calitate ai laptelui Bio

14CONCLUZII

15BIBLIOGRAFIE

INTRODUCEREPrincipalul obiectiv al creterii animalelor l reprezint, nc din cele mai vechi timpuri, obinerea produselor alimentare necesare alimentaiei omului, precum oule, carnea, laptele, etc. i materiile prime necesare industriei prelucrtoare (piei, lna, blnuri sau alte produse). Att pe plan mondial ct i la noi n ar, se constat o cretere a nevoilor de hran ale populaiei fa de produsele alimentare, n special cele de origine animal, cunoscut fiind faptul c acestea furnizeaz o serie de nutrieni indispensabili organismului uman.Muli cercettori i observatori au artat c o mare parte dintre bolile contemporane sunt n directa relaie cu condiiile de ntreinere i furajare ale animalelor de la care provin sau de metodele de cretere care au fost adoptate pentru mrirea produciei i a eficienei economice. Astfel, au aprut noi probleme care solicit noi soluii din partea nutriionitilor i specialitilor n domeniul creterii animalelor (Boehncke, 1985, 1986).Vorbind despre produse ecologice, atunci cand aud cuvintele produse alimentare ecologice multi oameni se gandesc la produsele pe care le vand in piata taranii si care sunt cultivate la ei in gradina sau produse din fermele proprii. Insa lucrurilenu stau deloc asa. Producia ecologic, nseamn obinerea de produse agroalimentare fr utilizarea produselor chimice de sintez, n conformitate cu regulile de producie ecologic, care respect standardele, ghidurile i caietele de sarcini naionale i sunt atestate de un organism de inspecie i certificare nfiinat n acest scop. Tot mai multi oameni din Uniunea Europeana cauta produsele lactate bio pe rafturile magazinelor. Oamenii acestia cred ca alimentele bio sunt mai sanatoase si mai gustoase. Aceste credinte ale consumatorilor sunt confirmate in ultima perioada de o serie de studii stiintifice care confirma superioritatea produselor bio (organice) asupra celor non-organice din punctul de vedere al impactului pe care-l au asupra starii de sanatate.CAP. 1 Conceptul de produs ecologic1. 1. Ce inseamna aliment ecologic?

Ecologic" nu inseamna natural". Industria alimentara foloseste termenul de natural" pentru a indica faptul ca un aliment a fost procesat intr-o masura minima si ca nu sunt adaugati conservanti. Alimentele naturale pot include alimentele ecologice, dar nu toate alimentele naturale sunt si ecologice. Alimentele ecologice sunt cele obtinute de catre fermieri care pun un accent deosebit pe utilizarea resurselor regenerabile si pe conservarea calitatii mediului. Carnea, ouale, lactatele ecologice provin de la animale care nu au fost tratate cu antibiotice si nu li s-au administrat hormoni de crestere, iar conditiile de igiena si alimentatie din ferme sunt in conformitate cu reglementarile in domeniu. Procesarea se face fara utilizarea radiatiilor ionizante sau a diferitilor aditivi alimentari.

Pentru ca un aliment sa poata fi numit ecologic" este necesara realizarea unui inspectii de catre un Organism de Inspectie si Certificare acreditat pe plan national sau international.Pe orice produs ecologic trebuie sa fie mentionat acest lucru prin cuvantul ecologic" sau organic". Produsele inscriptionate cu 100% ecologic" trebuie sa contina doar ingrediente ecologice. Alimentele etichetate simplu ecologic" trebuie sa contina cel putin 95% ingrediente ecologice. Toate produsele ecologice trebuie sa aiba pe eticheta sigla Organismului de Inspectie si Certificare care s-a ocupat de certificare si sigla pentru agricultura ecologica aprobata de catre Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

1. 2. Agricultura ecologicaAgricultura ecologica incepe sa ocupe tot mai mult teren si in Romania, in prezent existind o suprafata cultivata ecologic de 170.000 de hectare si un numar de 3.676 de operatori - 2.972 in domeiul productiei animaliere, 350 de producatori in productia vegetala, 205 apicultori si 44 de comercianti. Diversitatea produselor ecologice prezente in acest moment pe piata romaneasca este inca redusa in comparatie cu posibilitatile existente.

Obiectivele agriculturii ecologice privind creterea animalelor:

optimizarea raportului plante/animale, att n ce privete valorificarea furajelor obinute, ct i utilizarea eficienta a dejeciilor rezultate n ferme;

realizarea unei ncrcturi optime de animale pe suprafaa agricol, nct s nu se depeasc prin dejecii 170 kg azot pe an i hectar;

conservarea i dezvoltarea fondului genetic cu punerea n valoare a raselor i populaiilor autohtone, rezistente la factorii de mediu oscilani;

asigurarea biodiversitii;

aplicarea codului de bune practici n creterea animalelor, bazat pe asigurarea bunstrii i proteciei animalelor;

asigurarea biosecuritii fermelor, prevenirea polurii mediului i a zoonozelor.

Vitele sunt cea mai importanta specie de animale din agricultura ecologica. Hranirea lor corespunzatoare este o premisa a sanatatii, bunastarii si randamentului lor. Practicantii agriculturii ecologice se confrunta deseori cu dificultuati in stabilirea unei ratii corecte de hrana pentru vitele lor.Obiectivele alimentaiei n agricultura ecologic

Animale sntoase i longevive;

Productivitate pe termen lung i la un nivel de calitate superior;

Producie de calitate obinut prin alimentaie cu furaje produse la ferm;

Evitarea importului de concentrate;

Obinerea de produse alimentare cu valoare nutritiv ridicat.

1. 2. 1. Provenienta vacilor de lapte

Vacile trebuie sa provina din gospodarii care practica agricultura ecologica. Introducerea animalelor (vaci si juninci) din fermele neconventionale nu trebuie sa depaseasca 10% din efectivul total. Taurii de reproductie pot fi procurati din gospodariile conventionale daca dupa cumparare sunt furajati conform regulilor ecologice.1. 2. 2. Conversia fermei de vaci la tehnologia eco Aceasta se realizeaza in decurs a 12 saptamani, respectiv 4 luni. In fermele de bovine pentru carne conversia dureaza 12 luni.

Exigente generale. In fermele ecologice de crestere a vacilor de lapte tehnologia de crestere se realizeaza in regim extensiv. Vacile trebuie sa aibe acces obligatoriu la pasune iar intretinerea are loc in sistem nelegatAlimentatia trebuie realizata in primul rand prin furaje si concentrate cultivate ecologic. Minim 50% din furaje trebuie sa provina din ferma. Silozul este limitat la 50% din substanta uscata a ratiei zilnice, iar concentratele sunt limitate la 30% din ratie. Cel mult 10% dintre concentrate pot provenii din fermele conventionale, dar se exclud produse OMG (organismele modificate genetic). Se va respecta cu strictete lista furajelor, aditivilor, substituientilor si adausurilor admise.

Sanatatea animalelor este de asemenea foarte importanta, lupta impotriva bolilor se face in principal prin metode fitoterapeutice si homeopatice. Medicamentele de sinteza sunt limitate numai pentru a salva animalele sau a evita suferintele lor. Sunt interzise mutilarile de orice fel dar pot fi aprobate castrarea, ecornarea si taierea cozii.

Ameliorarea animalelor. Zootehnia ecologica nu agreaza materialul biologic excesiv de modelat genetic, specializat si orientat spre productii epuizante. Se promoveaza rasele si metisii autohtoni, cu mare rezistenta naturala, indici buni de reproductie, vitalitate si productii mixte. Se acorda importanta maxima insusirilor calitative ale productiei si nu celor cantitative. Este interzis orice manipulare genetica ca transplantarea de embrioni ori clonarea.

In ceea ce priveste a dapostirea si confortul animalelor principiul de baza in zootehnia ecologica este apropierea animalelor de mediul natural, aplicarea de metode si tehnici care respecta tehnologia normala a animalelor. Adaposturile trebuie sa corespunda cerintelor fiziologice, igienice si de productie. Se vor respecta normele de suprafata si de volum: 6 metri patrati/cap de vaca; 10 metri patrati/cap de taur; 1,5-5 metri patrati/cap de tineret; 25 metri cubi/cap (volum).

Microclimatul adapostului. Acesta trebuie sa ofere confort astfel:

temperatura 5-25 C;

umiditate 55-75%;

curenti de aer 0,1- 0,5m/s;

gazele nocive in limitele admise: dioxidul de carbon 0,04-0,15%, acceptabil ntre 0,10-0,25% amoniacul optim-absent, limita maxim 0,02 mg/m; hidrogenul sulfurat optim - absent, admisibil 0.01 mg/l;

lumina 60 70 de lucsi, cu o durata maxima de 16 ore/zi;

aeromicroflora redusa;

ventilatia naturala trebuie sa asigure schimbul de aer curat, cca 120-250 mc/cap de vaca si ora;

la pasune animalele trebuie ferite de insolatii, ploi reci cu vant puternic si grindina.

Practicile agriculturii ecologice create s asigure bunstarea animalelor pot s contribuie la o imagine mai atrgtoare a agriculturii pentru cei din afar, deoarece toate speciile de animale au acces la zone libere i la puni. ntre timp, noul Regulament UE bazat pe regulile actuale, cere ca furajele ecologice pentru animale s fie produse:

din materie prim ecologic, n afar de cazul cnd aceasta nu este disponibil n form ecologic.

cu o cantitate minim de aditivi i substane complementare de procesare, care po