L_100_1998

10
LEGE nr. 100 din 26 mai 1998 privind asistenta de sanatate publica Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. CAPITOLUL I: Dispozitii generale Art. 1 (1)Asistenta de sanatate publica cuprinde activitati care se adreseaza comunitatii sau individului in vederea protectiei comunitae, cu scopul pastrarii si promovarii statii de sanatate a populatiei. (2)Asistenta de sanatate publia este garantata de stat si finantata din bugetul de stat, bugetele loale, bugetele asigurarilor sociale de sanatate sau din contributiile directe ale beneficiarilor, dupa caz, potrivit legii. (3)Asistenta de sanatate publica cuprinde activitatile care se desfasoara in scopul prevenirii imbolnavirilor, promovarii si asigurarii sanatatii populatiei, precum si al controlului aplicarii normelor de igiena, antiepidemice si de sanatate publica. (4)Asistenta de sanatate publica este asigurata de Ministerul Sanatatii prin unitati specializate proprii sau private, conform legii. Art. 2 Asistenta medicala curativa se asigrua in cadrul unui sistem de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii, dupa cum urmeaza: a)asistenta medicala primara, prin cabinete medicale de stat sau private; b)asistenta medicala de specialitate, prin cabinete medicale, spitale, centre de diagnostic si tratament, centre de sanatate sau alte unitati de profil, de stat sau private. Art. 3 Activitatea de recuperare medicala se organizeaza la toate nivelurile de acordare a asistentei medicale, precum si prin institutii specializate. Art. 4 Asistenta medicala de urgenta se asigura la toate nivelurile de asistenta medicala, precum si prin unitati destinate acestui scop. Art. 5 Unitatile de asistenta sociala in care se acorda asistenta medicala sunt: cresele, leaganele de copii si caminele-spital. Art. 6 Asistenta medicala de hemotransfuziologie sau alte servicii si prestatii autorizate se asigura prin unitati specializate in acest scop. Art. 7 Activitatile medicale prevazute la art. 2,3 si 4 se finanteaza din bugetul asigurarilor sociale de sanatate, conform prevederilor legii nr. 145/1997 privind asigurarile sociale de sanatate, iar cele de la art. 1 alin.(3) si (4), art. 5 si 6 se finanteaza de la bugetul de stat, de la bugetele locale, precum si din contributiile directe ale beneficiarilor, dupa caz, potrivit legii. CAPITOLUL II: Autoritatile din domeniul asistentei de sanatate publica Art. 8

description

Legea_100

Transcript of L_100_1998

LEGE nr

LEGE nr. 100 din 26 mai 1998 privind asistenta de sanatate publica

CAPITOLUL I: Dispozitii generale

Art. 1

Art. 2

Art. 3

Art. 4

Art. 5

Art. 6

Art. 7145/1997 HYPERLINK "C:\Program Files\Eon Programming\SintAct\Engine\ASP\Legislatie\ADMIN\"

Activitatile medicale prevazute la art. 2,3 si 4 se finanteaza din bugetul asigurarilor sociale de sanatate, conform prevederilor legii nr. privind asigurarile sociale de sanatate, iar cele de la art. 1 alin.(3) si (4), art. 5 si 6 se finanteaza de la bugetul de stat, de la bugetele locale, precum si din contributiile directe ale beneficiarilor, dupa caz, potrivit legii.

CAPITOLUL II: Autoritatile din domeniul asistentei de sanatate publica

Art. 8

Art. 9

Art. 10

Art. 11

CAPITOLUL III: Atributiile autoritatilor din domeniul asistentei de sanatate publica

Art. 12

Art. 13

Art. 14

Art. 15

Art. 16

Art. 17

Art. 18

Art. 19

Art. 20

Art. 21

Art. 22

CAPITOLUL IV: Exercitarea inspectiei santiare de stat

Art. 23

(4)Persoanele imputernicite de catre Ministerul Sanatatii pentru exercitarea inspectiei sanitare de stat au urmatoarele obligatii:

Art. 24

CAPITOLUL V: Dispozitii tranzitorii si finale

Art. 25

Art. 26

Art. 27

Art. 28

Art. 29

Art. 30

(1)Informatiile privind sanatatea persoanelor se pastreaza la directiile de sanatate publica teritoriale, precum si la Centrul de Calcul si Statistica Sanitara si, dupa caz, la institutele de sanatate publica si pot fi folosite in scopul intocmirii rapoartelor statistice nenominalizate, in vederea evaluarii starii de sanatate a populatiei. Folosirea in alte scopuri a informatiilor inregistrate se poate admite numai daca este indeplinita una dintre urmatoarele conditii:

Art. 31

Art. 32

Art. 33

Art. 34

Art. 35

Art. 363/1978 HYPERLINK "C:\Program Files\Eon Programming\SintAct\Engine\ASP\Legislatie\ADMIN\"

La data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga art. 1-15, 18, 40-49, 52-56, 82-96 si 123 din Legea nr. privind asigurarea sanatatii populatiei, publicata in Buletinul Oficial, Partea I, nr. 54 din 12 iulie 1978, precum si orice alte dispozitii contrare.

ANEXA nr. 1: PROGRAME NATIONALE DE SANATATE PUBLICA organizate si finantate de Ministerul Sanatatii

ANEXA nr. 2: ACTIVITATI in domeniul asistentei de sanatate publica pentru care Ministerul Sanatatii elaboreaza norme tehnice

(1)I. Protectia polulatiei fata de factorii nocivi din mediul de viata si munca:

1.Norme privind protectia persoanelor impotriva factorilor de poluare a mediului inconjurator si la locul de munca:

1.3.Norme privind protectia persoanelor din colectivitati:

(2)II. Alte activitati medicale prevenitve:

(3)III. Activitati medicale pentru autoritati publice: