L Arh Revizuita

32
in acest document aveti : legea arhitectului in 2 variante de prezentare 1) o varianta cu noile modificarile deja inserate si marcate prin culoare, dar fara a o si renumerota. Acolo unde lipseste ceva inseamna ca pasajul a fost abrogat. 2) o varianta cum a fost publicata in M.O. 3) expunerea de motive 4) ORD nr. 602 publicat în M.Of. nr. 887 din data: 12/12/2003 cu privire la apararea civila cititi cu atentie si veti vedea ce abuz este solicitarea de aviz de la apararea civila pentru diferite situatii cum ar fi mansardarile de ex. 5) ANUNT 6) INVITATIE 7) O noua adresa de unde se pot lua legi gratis si mai prompta decat superlex: http://www.cdep.ro adresa camerei deputatilor Mihai Zegrea 1) Lege nr. 184 din 12 aprilie 2001 privind organizarea ºi exercitarea profesiei de arhitect Publicat în Monitorul Oficial al României nr. 195 din 18 aprilie 2001 cu modificãrile ºi completãrile aduse prin Legea nr. 184/2001 Publicate în Monitorul Oficial cu numãrul 252 din data de 23 martie 2004 CAPITOLUL I Dispoziþii generale Art. 1. - Prezenta lege reglementeazã modul de exercitare a profesiei de arhitect ºi constituirea Ordinului Arhitecþilor din România, ca formã de organizare independentã, nonprofit, autonomã, apoliticã ºi de interes public.” Art. 2. - (1) Activitatea în domeniul arhitecturii este un act de culturã de interes public, cu implicaþii urbanistice, economice, sociale ºi ecologice. (2) Creaþia arhitecturalã este menitã sã organizeze funcþional ºi estetic spaþiul construit, având obligaþia de a-l insera armonios în mediul înconjurãtor, în respectul peisajelor naturale ºi al patrimoniului imobiliar. Art. 3. - (1) Potrivit legii, construcþiile civile, industriale, agricole sau de orice altã naturã se pot realiza numai cu respectarea autorizaþiei de construire, în baza reglementãrilor privind proiectarea ºi executarea construcþiilor. Art. 4. - (1) Poartã titlul de arhitect absolventul cu diplomã de licenþã sau alt document similar eliberat de instituþiile de învãþãmânt superior de arhitecturã recunoscute de statul român.” (2) De asemenea, sunt consideraþi arhitecþi absolvenþii cu diplomã de licenþã ai unei instituþii din strãinãtate, recunoscutã de statul român, echivalatã cu diploma eliberatã potrivit alin. (1). Art. 4 1 . - (1) Poartã titlul de arhitect ºi cetãþenii statelor membre ale Uniunii Europene, cetãþenii statelor membre ale Spaþiului Economic European ºi cetãþenii elveþieni absolvenþi cu diplomã de licenþã sau alt document similar eliberat de o instituþie de învãþãmânt superior de arhitecturã recunoscute în unul dintre statele de mai sus. (2) Poartã titlul de arhitect ºi absolventul cu diplomã de licenþã sau alt document

description

legislatie, normative

Transcript of L Arh Revizuita

in acest document aveti :

legea arhitectului in 2 variante de prezentare

1) o variantacu noilemodificarile dejainserate si marcate prin culoare, dar fara a o si renumerota. Acolo unde lipseste

ceva inseamna ca pasajula fost abrogat.

2) o varianta cum a fost publicata in M.O.

3) expunerea de motive

4) ORD nr. 602 publicat n M.Of. nr. 887 din data: 12/12/2003 cu privire la apararea civila cititi cu atentie si veti vedea

ce abuz este solicitarea de aviz de la apararea civila pentru diferite situatii cum ar fi mansardarile de ex.5) ANUNT

6) INVITATIE

7) O noua adresa de unde se pot lua legi gratis si mai prompta decat superlex: http://www.cdep.ro adresa camerei

deputatilor Mihai Zegrea

1)

Lege nr. 184 din 12 aprilie 2001 privind organizarea i exercitarea profesiei de arhitect

Publicat n Monitorul Oficial al Romniei nr. 195 din 18 aprilie 2001cu modificrile i completrile aduse prin Legea nr. 184/2001

Publicate n Monitorul Oficial cu numrul 252 din data de 23 martie 2004CAPITOLUL IDispoziii generale

Art. 1. - Prezenta lege reglementeaz modul de exercitare a profesiei de arhitect i constituirea Ordinului Arhitecilor din Romnia, ca form de organizare independent, nonprofit, autonom, apolitic i de interes public.Art. 2. - (1) Activitatea n domeniul arhitecturii este un act de cultur de interes public, cu implicaii urbanistice, economice, sociale i ecologice.

(2) Creaia arhitectural este menit s organizeze funcional i estetic spaiul construit, avnd obligaia de a-l insera armonios n mediul nconjurtor, n respectul peisajelor naturale i al patrimoniului imobiliar.Art. 3. - (1) Potrivit legii, construciile civile, industriale, agricole sau de orice alt natur se pot realiza numai cu respectarea autorizaiei de construire, n baza reglementrilor privind proiectarea i executarea construciilor.

Art. 4. - (1) Poart titlul de arhitect absolventul cu diplom de licen sau alt document similar eliberat de instituiile de nvmnt superior de arhitectur recunoscute de statul romn.(2) De asemenea, sunt considerai arhiteci absolvenii cu diplom de licen ai unei instituii din strintate, recunoscut de statul romn, echivalat cu diploma eliberat potrivit alin. (1).

Art. 41. - (1) Poart titlul de arhitect i cetenii statelor membre ale Uniunii Europene, cetenii statelor membre ale Spaiului Economic European i cetenii elveieni absolveni cu diplom de licen sau alt document similar eliberat de o instituie de nvmnt superior de arhitectur recunoscute n unul dintre statele de mai sus.

(2) Poart titlul de arhitect i absolventul cu diplom de licen sau alt document similar obinut n cadrul unor programe sociale ori ca urmare a absolvirii unor cursuri superioare fr frecven n domeniul arhitecturii de ctre persoane care au dobndit nivelul minim necesar de cunotine, dei nu au fost respectate condiiile referitoare la durata minim a studiilor. Aceste persoane trebuie s aib o experien profesional de minimum 7 ani sub ndrumarea unui arhitect cu drept de semntur sau a unei firme de arhitectur i s promoveze un examen standard de absolvire de nivel universitar, echivalent cu examenul final pentru obinerea diplomei de licen sau a altui document similar conform prevederilor alin. (1).

(3) Cetenii statelor membre ale Uniunii Europene, cetenii statelor membre ale Spaiului Economic European i cetenii elveieni au dreptul la utilizarea titlului lor legal academic i, unde este cazul, la abrevierea folosit n statul de provenien, n limba acelui stat.

(4) Cetenii unui stat membru al Uniunii Europene, cetenii statelor membre ale Spaiului Economic European i cetenii elveieni autorizai s poarte titlul de arhitect ca urmare a unui act normativ special al statului respectiv care abiliteaz autoritile competente s confere acest titlu personalitilor care s-au distins n mod deosebit prin realizri n domeniul arhitecturii vor putea utiliza acest titlu n Romnia.

Art. 42 - Prin hotrre a Guvernului se stabilesc condiiile n care acordarea titlului de arhitect pentru cetenii statelor membre ale Uniunii Europene, cetenii statelor membre ale Spaiului Economic European i cetenii elveieni nu se realizeaz automat, precum i procedura necesar n aceste cazuri.Art. 5. - (1) Activitatea arhitectului n domeniile arhitecturii, urbanismului i amenajrii teritoriului const n:

a) proiectarea, consilierea, asistena tehnic i supravegherea lucrrilor de construcii, restaurri de monumente, peisagistic, design, amenajri i decoraiuni interioare, scenografie i alte asemenea activiti;

b) studiul, cercetarea, planificarea, consilierea i reglementarea specific n domeniile arhitecturii, urbanismului, amenajrii teritoriului, construciilor, utilizrii materialelor de construcie i tehnologiilor specifice;

c) verificarea, avizarea, aprobarea, controlul i expertiza tehnic a proiectelor de arhitectur.(2) Practica arhitecturii este un act complex de creaie tehnic i estetic i de furnizare de servicii, care se realizeaz prin ntocmirea de proiecte, coordonarea studiilor i documentaiilor conexe ntocmite de ali specialiti, studii, teme i programe de cercetare, proiectare i concursuri, documentaii tehnice, machete, relevee i alte asemenea activiti.

CAPITOLUL IIExercitarea profesiei de arhitect

SECIUNEA 1Dobndirea i exercitarea dreptului de semntur

Art. 6. - Exercitarea profesiei de arhitect se face att n sectorul privat, ct i n sectorul public, conform prevederilor legale.

Art. 7. - (1) Dreptul de semntur implic asumarea de ctre persoana care l exercit a ntregii responsabiliti profesionale fa de client i autoriti cu privire la calitatea i funcionalitatea soluiilor propuse, integrarea n ambiana nconjurtoare a posibilitilor tehnice de realizare i cu respectarea legislaiei n domeniu.

(2) Dreptul de semntur se exercit olograf, cu menionarea n clar a numelui, prenumelui i a numrului de nregistrare n Tabloul Naional al Arhitecilor. Lucrrile colective trebuie s poarte semntura tuturor arhitecilor care au contribuit la elaborarea lor.

(3) Exercitarea dreptului de semntur implic independen n luarea deciziilor cu caracter profesional.

Art. 8. -(1) Proiectele de arhitectur pentru materializarea crora legea impune obinerea autorizaiei de construire vor fi elaborate de un arhitect cu drept de semntur sau de un conductor arhitect cu drept de semntur.

(2) Arhitectul i conductorul arhitect dobndesc drept de semntur, acordat de ctre Ordinul Arhitecilor din Romnia, dac ndeplinesc condiiile de onorabilitate i de stagiu profesional. Dobndirea dreptului de semntur atrage obligatoriu nscrierea acestora n Tabloul Naional al Arhitecilor.

(3) Condiia de onorabilitate prevzut la alin. (2) se consider a fi ndeplinit:

a) dac arhitectului solicitant al dreptului de semntur nu i-a fost interzis definitiv sau temporar exercitarea profesiei prin hotrre judectoreasc definitiv, ca pedeaps complementar pentru svrirea unei infraciuni n legtur cu exercitarea profesiei;

b) dac arhitectul solicitant al dreptului de semntur nu a svrit abateri disciplinare care au fost sancionate de Ordinul Arhitecilor din Romnia cu retragerea definitiv a dreptului de semntur, potrivit prezentei legi.

(4) Dreptul de semntur al conductorilor arhiteci se exercit pe teritoriul Romniei i este limitat la categoriile de lucrri pentru care legea recunoate acest drept.

(5) Dobndirea dreptului de semntur se face n baza unei cereri adresate Ordinului Arhitecilor din Romnia, nsoit de copia diplomei la care se face referire la art. 4, respectiv la art. 41, cazierul judiciar i dovada efecturii stagiului profesional, mpreun cu portofoliul cuprinznd lucrrile la care solicitantul a colaborat n perioada de stagiu.

(6) Procedura de acordare a dreptului de semntur trebuie finalizat n termen de maximum 3 luni de la data prezentrii documentaiei complete de ctre solicitant.

Art. 81 - (1) Cetenii unui stat membru al Uniunii Europene, cetenii statelor membre ale Spaiului Economic European i cetenii elveieni care solicit stabilirea n Romnia i ndeplinesc condiiile prevzute la art. 41 sau 42 referitoare la deinerea titlului de arhitect vor dobndi drept de semntur n aceleai condiii cu cetenii romni, cu respectarea prevederilor art. 8.

(2) Arhitecii ceteni ai unui stat membru al Uniunii Europene, cei ai statelor membre ale Spaiului Economic European i cetenii elveieni care au dreptul de a exercita profesia de arhitect n unul dintre aceste state i nu solicit stabilirea n Romnia, ci doar dreptul de a presta temporar servicii n domeniul arhitecturii pe teritoriul Romniei vor dobndi drept de semntur prin nregistrarea automat i temporar la Ordinul Arhitecilor din Romnia, cu aceleai drepturi i obligaii pe perioada prestrii de servicii. Documentele necesare nregistrrii n acest caz sunt:

a) declaraie cu privire la serviciile ce urmeaz a fi prestate, dac acestea implic execuia unor proiecte pe teritoriul Romniei;

b) certificat emis de autoritatea competent din statul de provenien, care s ateste dreptul solicitantului de a exercita profesia de arhitect pe teritoriul acestuia; acest certificat trebuie s fie prezentat la cel mult 12 luni de la data eliberrii sale de ctre autoritatea competent din statul de provenien;

c) certificat emis de autoritatea competent din statul de provenien, care s ateste faptul c solicitantul deine acele diplome sau alte documente doveditoare ale calificrii profesionale care ndeplinesc criteriile legislaiei europene n domeniu.

(3) Ordinul Arhitecilor din Romnia va accepta ca dovad de onorabilitate un document emis ceteanului unui stat membru al Uniunii Europene, al Spaiului Economic European sau al Confederaiei Elveiene de ctre autoritatea competent din statul de provenien a acestuia; acest document trebuie s fie prezentat la cel mult 3 luni de la data eliberrii sale de ctre autoritatea competent din statul de provenien.

(4) Pentru dobndirea dreptului de semntur, cetenii statelor membre ale Uniunii Europene, cetenii statelor membre ale Spaiului Economic European sau cetenii elveieni vor prezenta un certificat emis de autoritatea competent din statul de provenien, care atest efectuarea unei perioade corespunztoare de stagiu sau experien profesional adecvat cu o durat echivalent stagiului n statul respectiv i care confer acestora aceleai drepturi ca i cetenilor romni care au efectuat stagiul.

(5) Ordinul Arhitecilor din Romnia va pune la dispoziia persoanelor interesate informaii privind legislaia naional specific i Codul deontologic al profesiei de arhitect.

Art. 82 - Condiiile n care arhitecii ceteni ai altor state n afara celor la care se face referire la art. 41 pot dobndi drept de semntur n Romnia i pot cere nscrierea n Tabloul Naional al Arhitecilor vor fi stabilite, n condiii de reciprocitate, prin convenii ncheiate de statul romn cu statele respective.Art. 9. - (1)n vederea dobndirii dreptului de semntur arhitectul absolvent, potrivit prevederilor art. 4, i poate desfura activitatea profesional ca stagiar pe o perioad de 2 ani, n condiiile legii, sub ndrumarea unui arhitect cu drept de semntur.

(2) Dup mplinirea perioadei de stagiu prevzute la alin. (1), arhitecii stagiari pot primi drept de semntur n condiiile art. 8 sau ale art. 81, dup caz.

(3) Pentru absolvenii de arhitectur cu diplom de master sau doctor n domeniu, durata stagiului se reduce la un an.Art. 10. - (1) Arhitecii stagiari pot semna n perioada stagiaturii studii, planuri i proiecte proprii, care nu presupun eliberarea unei autorizaii de construire.(2) Arhitecii stagiari pot ntocmi planuri de urbanism i proiecte de arhitectur care, conform legii, sunt de competena conductorilor arhiteci i au dreptul s i susin lucrrile pentru obinerea autorizaiei de construire, dac semntura proprie este dublat de a unui arhitect cu drept de semntur.

Art. 11. - Exercitarea dreptului de semntur, potrivit prezentei legi, este incompatibil cu situaiile n care:a) arhitectul ndeplinete pentru acelai proiect funcia de verificator, de expert sau de consilier ales n cadrul administraiei publice implicate n procesul de avizare sau de autorizare;

b) arhitectul este funcionar public n cadrul autoritii administraiei publice centrale sau locale care are n competen avizarea, autorizarea i controlul lucrrii n cauz.

Art. 12. - Constituie infraciune i se sancioneaz, potrivit art. 281 din Codul penal, exercitarea dreptului de semntur fr ndeplinirea condiiilor prevzute de prezenta lege.

SECIUNEA a 2-aModaliti de exercitare a profesiei de arhitect

Art. 13. - (1) Dreptul de semntur se poate exercita n cadrul birourilor individuale, birourilor asociate, societilor comerciale de proiectare sau altor forme de asociere constituite conform legii.

(2) Indiferent de formele de exercitare a profesiei precizate la alin. (1), arhitecii cu drept de semntur pot dobndi calitatea de proiectant general.

(3) Indiferent de modalitatea de exercitare a profesiei, arhitecii cu drept de semntur pot angaja salariai.(4) Persoanele juridice prevzute la alin. (1), care nu au n cadrul personalului un arhitect cu drept de semntur i care desfoar activiti de proiectare, au obligaia ca, pentru ntocmirea documentaiilor de urbanism i a proiectelor de arhitectur supuse aprobrii sau autorizrii, s foloseasc pe baze contractuale serviciile unui arhitect cu drept de semntur.Art. 14. - (1) Modalitatea de exercitare a profesiei se declar de ctre arhitect i se nregistreaz la Ordinul Arhitecilor din Romnia.(2) Birourile individuale se pot asocia prin contract.

(3) Raporturile contractuale se stabilesc ntre biroul individual i client sau, n cazul birourilor asociate, aceste raporturi se stabilesc ntre unul dintre birourile individuale implicate i client.SECIUNEA a 3-aDrepturile i obligaiile arhitecilor cu drept de semntur

Art. 16. - Arhitectul cu drept de semntur are urmtoarele drepturi:

a) s elaboreze i s semneze documentele prevzute la art. 3 alin. (2);

b) s verifice n timpul execuiei lucrrii conformitatea acesteia cu autorizaia emis, chiar dac asistena tehnic nu i-a fost ncredinat;

c) s beneficieze, pentru serviciile prestate n relaiile contractuale ce se stabilesc cu clientul, de un onorariu negociat n mod liber cu acesta. Ordinul Arhitecilor din Romnia, cu avizul Ministerului Transporturilor, Construciilor i Turismului i al Ministerului Culturii i Cultelor, stabilete lista onorariilor de referin, care vor fi puse la dispoziia oricrui client;

d) s introduc n contractul ncheiat cu clientul clauze privind protecia dreptului de autor.Art. 17. - Arhitectul cu drept de semntur are urmtoarele obligaii:

a) s cunoasc i s respecte reglementrile legale n vigoare referitoare la exercitarea profesiei de arhitect;

b) s respecte Codul deontologic al profesiei de arhitect i Regulamentul Ordinului Arhitecilor din Romnia;c) s fac cunoscut clientului obligaia de a obine i de a respecta avizele, acordurile i autorizaiile necesare, prevzute de lege;

d) s se preocupe de perfecionarea calificrii profesionale;

e) s i asume, prin exercitarea dreptului de semntur, ntreaga responsabilitate profesional fa de client i autoriti, manifestnd contiinciozitate i probitate profesional;

f) s serveasc interesele clientului n acord cu interesul public i cu exigenele profesionale;SECIUNEA a 4-aSuspendarea i ncetarea dreptului de semntur.Radierea din Tabloul Naional al Arhitecilor

Art. 18. - Dreptul de semntur se suspend:

a) temporar, la cererea persoanei nscrise;

b) dup 6 luni, n caz de neplat fr justificare a cotizaiilor anuale ctre Ordinul Arhitecilor din Romnia, pn la achitarea lor integral;c) pe perioada suspendrii dreptului de a profesa, dispus prin hotrre judectoreasc definitiv;

d) cu titlu de sanciune disciplinar, pe toat durata sanciunii.

Art. 19. - (1) Dreptul de semntur nceteaz:

a) prin renunarea scris la exerciiul dreptului de semntur;

b) dac persoana nscris a fost condamnat definitiv pentru o fapt prevzut de lege, n legtur direct cu exercitarea dreptului de semntur, sau dac i s-a aplicat pedeapsa complementar a interdiciei exercitrii profesiei, printr-o hotrre judectoreasc definitiv.

(2) ncetarea dreptului de semntur atrage pierderea calitii de membru al Ordinului Arhitecilor din Romnia i radierea din Tabloul Naional al Arhitecilor.CAPITOLUL IIIOrdinul Arhitecilor din Romnia

SECIUNEA 1: Atribuiile i organizarea Ordinului Arhitecilor din Romnia

Art. 20. - (1) Ordinul Arhitecilor din Romnia, denumit n continuare Ordinul, se nfiineaz n condiiile legii ca organizaie profesional, nonprofit, cu personalitate juridic de drept privat, apolitic, de interes public, cu patrimoniu i buget proprii, autonom i independent. Ordinul are rolul de a reprezenta i ocroti, la nivel naional i internaional, interesele profesiei de arhitect.(2) Ordinul Arhitecilor din Romnia are sediul central n municipiul Bucureti i este organizat cu filiale n teritoriu. Activitatea lui se finaneaz din taxe de nscriere, cotizaii anuale ale membrilor, fonduri rezultate din manifestri culturale, tiinifice, economice i drepturi editoriale specifice pe care le desfoar, precum i din donaii legale, sponsorizri sau alte surse, n condiiile legii.

(3) Din Ordin fac parte arhitecii i conductorii arhiteci cu sau fr drept de semntur, urbaniti fr drept de semntur sau crora Ie-a fost acordat, n condiiile legii, drept de semntur similar conductorilor arhiteci, stagiarii i orice deintor al titlului de arhitect, la cererea acestora.(4) Prezenta lege nu limiteaz dreptul de liber aderare a arhitecilor la alte forme de asociere profesional.

(5) Ordinul are obligaia de a publica anual, n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I, Tabloul Naional al Arhitecilor, Regulamentul Ordinului Arhitecilor din Romnia, Codul deontologic al profesiei de arhitect i lista onorariilor de referin.Art. 21. - (1) Ordinul Arhitecilor din Romnia are urmtoarele atribuii:

a) protejeaz i promoveaz calitatea produsului de arhitectur i urbanism;

b) urmrete exercitarea competent i calificat a profesiei n respectul codului deontologic al acesteia;

c) propune reglementri legislative i normative specifice, n vederea promovrii lor;

d) reprezint interesele membrilor si n faa autoritilor publice i administrative, precum i n organismele profesionale internaionale;

e) acord arhitecilor dreptul de semntur i gestioneaz Tabloul Naional al Arhitecilor.(2) Atribuia Ordinului Arhitecilor din Romnia privind acordarea dreptului de semntur nu poate fi exercitat de nici o alt instituie sau asociaie profesional.

Art. 22. - Drepturile i obligaiile membrilor Ordinului Arhitecilor din Romnia se stabilesc prin regulamentul acestuia.

Art. 23. - (1) Forurile de conducere ale Ordinului Arhitecilor din Romnia sunt:

a) Conferina naional;

b) Consiliul naional;c) Colegiul director;

d) preedintele Ordinului.

(2) Persoanele alese n Consiliul naional, n Colegiul director sau ca preedinte al Ordinului au un mandat de 4 ani. Ele nu pot exercita mai mult de dou mandate consecutiv.Art. 24. - Conferina naional a Ordinului este constituit din membri delegai, cu drept de reprezentare proporional, ai filialelor teritoriale. Filiala teritorial va asigura participarea la Conferina naional a Ordinului cel puin a unui reprezentant al fiecrui jude cuprins n filial.Art. 25. - (1) Conferina naional a Ordinului Arhitecilor din Romnia are urmtoarele atribuii:

a) adopt i modific Regulamentul Ordinului, codul deontologic al profesiei i regulamentul-cadru pentru filialele teritoriale;

b) adopt organizarea aparatului administrativ al Ordinului;

c) alege i revoc preedintele Ordinului;

d) alege i revoc membrii Consiliului naional al Ordinului;e) alege membrii comisiilor de cenzori i de disciplin la nivel naional, precum i membrii altor comisii de specialitate;

g) adopt hotrri cu privire la toate problemele aflate pe ordinea de zi stabilit n convocare;

i) aprob valoarea onorariilor de referin i a cotizaiilor anuale unice pentru categoriile de membri ai Ordinului, dup caz.(2) Conferina naional a Ordinului este legal constituit la prima convocare n prezena a cel puin dou treimi din numrul delegailor, iar hotrrile se adopt cu votul majoritii membrilor prezeni. Dac la prima convocare condiia de prezen nu este ndeplinit, la a doua convocare, dup cel puin dou sptmni, Conferina naional este legal constituit n prezena majoritii membrilor i adopt hotrri cu majoritatea membrilor prezeni.Art. 26. - (1) ntre reuniunile Conferinei naionale, activitatea Ordinului va fi coordonat de Consiliul naional, dou treimi din numrul membrilor acestuia trebuind s fie arhiteci cu drept de semntur.

(2) Componena Consiliului naional va asigura reprezentativitatea proporional a membrilor filialelor teritoriale.

(3) Fiecare filial teritorial stabilete prin hotrre proprie candidaii propui pentru Consiliul naional.Art. 27. - (1) Preedintele Ordinului Arhitecilor din Romnia, ales dintre arhitecii cu drept de semntur, reprezint Ordinul n relaiile sale cu alte persoane fizice i juridice sau cu autoriti din Romnia i din strintate, putnd s ncheie, n numele Ordinului, convenii i contracte. De asemenea, preedintele conduce lucrrile Conferinei naionale i ordonaneaz cheltuielile bugetare ale Ordinului.

(2) Vicepreedinii Ordinului Arhitecilor din Romnia sunt nlocuitori de drept ai preedintelui, n ordinea stabilit de Conferina naional.

Art. 28. - (1) Activitatea curent a Ordinului Arhitecilor din Romnia este coordonat de Colegiul director.

(2) Colegiul director este ales cu votul majoritii membrilor Consiliului naional.(3) Cel puin dou treimi din numrul membrilor Colegiului director trebuie s fie arhiteci cu drept de semntur.

Art. 29. - Forurile de conducere, comisiile Ordinului Arhitecilor din Romnia i conducerea filialelor teritoriale sunt alese prin votul secret al majoritii participanilor cu drept de vot.

Art. 30. - Organizarea i funcionarea Ordinului Arhitecilor din Romnia vor fi stabilite prin Regulamentul Ordinului, aprobat de Conferina naional.

SECIUNEA a 2-aFilialele teritoriale ale Ordinului Arhitecilor din Romnia

Art. 31. - (1) La nivelul judeelor cu cel puin 50 de membri, precum i n municipiul Bucureti se vor nfiina prin liber asociere filiale teritoriale ale Ordinului, reunindu-i pe arhitecii domiciliai n raza teritorial a judeului.

(2) Dac ntr-un jude exist un numr mai mic de 50 de membri, se vor putea nfiina filiale teritoriale prin asocierea arhitecilor cu domiciliile n judee limitrofe, pn cnd numrul acestora va ajunge la minimum 50 de membri.

(3) n cadrul unui jude sau ntr-o zon format din dou sau mai multe judee limitrofe, precum i n municipiul Bucureti se poate nfiina o singur filial a Ordinului.(4) Filialele teritoriale dobndesc personalitate juridic de drept privat de la data adunrii generale constitutive a membrilor, ocazie cu care se vor stabili:

a) oraul de reedin a filialei teritoriale i sediul acesteia;

b) forurile de conducere ale filialei.

Art. 32. - La nfiinarea lor filialele teritoriale i vor elabora propriile regulamente n baza regulamentului-cadru la nivel naional, aprobat de Conferina naional a Ordinului Arhitecilor din Romnia.

SECIUNEA a 3-aTabloul Naional al Arhitecilor

Art. 33. - (1) Pentru centralizarea evidenei arhitecilor din ntreaga ar se nfiineaz Tabloul Naional al Arhitecilor, document care se public anual n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I.

(4) Tabloul Naional al Arhitecilor va cuprinde arhiteci cu drept de semntur i conductori arhiteci cu drept de semntur i va fi organizat pe specializri.

(5) nregistrarea n Tabloul Naional al Arhitecilor permite exercitarea profesiei n ntreaga ar.Art. 34. - (1) Ordinul Arhitecilor din Romnia, inclusiv filialele sale teritoriale, are obligaia s furnizeze terilor orice informaie legat de datele nregistrate n Tabloul Naional al Arhitecilor sau n tablourile arhitecilor.

(2) Tablourile arhitecilor vor evidenia i modalitatea n care persoanele nscrise i exercit profesia.

(3) Ordinul Arhitecilor din Romnia sau filialele acestuia vor elibera, la cererea celui nscris, un certificat, care va cuprinde toate datele care l privesc, nregistrate n tablourile arhitecilor.

SECIUNEA a 4-aRspunderea disciplinar

Art. 35. - (1) Membrii Ordinului Arhitecilor din Romnia rspund disciplinar pentru nerespectarea prevederilor prezentei legi, a codului deontologic al profesiei, a hotrrilor proprii adoptate de forurile de conducere abilitate ale Ordinului, precum i pentru orice abateri svrite n legtur cu profesia sau n afara acesteia care aduc prejudicii prestigiului profesiei sau Ordinului.

(2) Sanciunile disciplinare sunt:

a) avertismentul;

b) votul de blam;

c) suspendarea pe o perioad de 6-12 luni a dreptului de semntur;

d) suspendarea pe o perioad de 6-12 luni a calitii de membru al Ordinului Arhitecilor din Romnia;

(3) Sanciunile prevzute la alin. (2) lit. a) i b) se aplic de ctre colegiul director teritorial, la propunerea comisiei teritoriale de disciplin.

(4) Sanciunile prevzute la alin. (2) lit. c) i d) se aplic de Consiliul naional al Ordinului, la propunerile comisiilor teritoriale de disciplin, n baza hotrrii comisiei de disciplin la nivel naional.(5) mpotriva hotrrii comisiei teritoriale de disciplin, prin care s-a aplicat una dintre sanciunile disciplinare prevzute la alin. (2) lit. a) i b), se poate formula contestaie la Comisia naional de disciplin n termen de 30 de zile de la data comunicrii hotrrii.

(6) mpotriva hotrrii Comisiei naionale de disciplin, prin care s-a aplicat o sanciune disciplinar prevzut la alin. (2), se poate formula contestaie la instana judectoreasc de contencios administrativ competent n termen de 30 de zile de la data comunicrii hotrrii.

(7) n condiiile nenceperii procedurii de judecare a abaterilor, aplicarea sanciunilor se prescrie n termen de 2 ani de la svrirea lor.Art. 36. - (1) Comisiile de disciplin ale Ordinului Arhitecilor din Romnia sunt organe cu activitate jurisdicional i se organizeaz la nivel naional i teritorial pentru fiecare filial.

(2) Comisia naional de disciplin este alctuit din 5 arhiteci cu minimum 10 ani vechime, din care n mod obligatoriu 3 arhiteci cu drept de semntur.

(3) Comisia de disciplin alege un preedinte din rndul membrilor si.

(4) Hotrrile comisiilor de disciplin se valideaz cu majoritate simpl de voturi.

(5) Procedura judecrii abaterilor este prevzut n Regulamentul Ordinului Arhitecilor din Romnia i se completeaz cu prevederile Codului de procedur civil.

Art. 37. - Dup un an de la aplicarea deciziei de retragere definitiv a dreptului de semntur sau a calitii de membru al Ordinului Arhitecilor din Romnia cel n cauz poate cere reexaminarea deciziei. n caz de respingere o nou cerere nu poate fi fcut dect dup un an.

Art. 38. - n cazul n care instanele judectoreti pronun hotrri definitive de condamnare a unui arhitect cu drept de semntur pentru fapte penale legate de exercitarea profesiei sau aplic sanciunea complementar a interdiciei de exercitare a acestei profesii, o copie de pe dispozitivul hotrrii va fi comunicat filialei Ordinului Arhitecilor din Romnia, organizat la nivel teritorial, pentru a opera radierea din tabloul arhitecilor n raza cruia i are domiciliul.

CAPITOLUL IVDispoziii tranzitorii i finale

Art. 39. - (2) n termen de un an de la data intrrii n vigoare a prezentei legi toi arhitecii cu diplom de licen sau asimilat, eliberat de instituiile de nvmnt superior de arhitectur cu durata studiilor de minimum 5 ani, vor obine, n baza unor cereri, nscrierea n Ordinul Arhitecilor din Romnia i n tabloul arhitecilor din raza filialei unde i au domiciliul i vor putea exercita dreptul de semntur, indiferent de vechimea n profesie.

Art. 40. - (1) Poart titlul de conductori arhiteci absolvenii cu diplom eliberat de instituii de nvmnt superior de arhitectur acreditate de statul romn, cu durata studiilor de minimum 3 ani.

(2) Conductorii arhiteci, absolveni cu diplom ai instituiilor de nvmnt superior de arhitectur cu durata studiilor de minimum 3 ani, pot cere nscrierea n una dintre filialele teritoriale ale Ordinului Arhitecilor din Romnia, n a cror raz i au domiciliul.

(3) Conductorii arhiteci, absolveni cu diplom pn la data intrrii n vigoare a prezentei legi, i absolvenii din urmtorii 3 ani de la data intrrii n vigoare a prezentei legi pot primi drept de semntur limitat la categoriile de lucrri pentru care legea recunoate acest drept.

(4) Tehnicienii arhiteci, absolveni ai colii Tehnice de Arhitectur i Construcia Oraelor - STACO - pn n anul 1973 inclusiv, cu o practic profesional de cel puin 7 ani, care, prin completarea studiilor, dobndesc diploma de conductor arhitect, vor primi drept de semntur fr efectuarea unei alte perioade de practic profesional.Art. 41. - n vederea protejrii dreptului de autor membrii Ordinului Arhitecilor din Romnia pot cere nregistrarea studiilor, planurilor i proiectelor elaborate ntr-o eviden special la Ordin, primind astfel dat cert.

Art. 42. - Dup 12 luni de la data intrrii n vigoare a prezentei legi, pentru toi cei care vor exercita profesia de arhitect fr s ndeplineasc prevederile acesteia vor fi propuse sanciuni disciplinare, administrative sau plngere penal, dup caz.

Art. 43. - (1) n termen de 60 de zile de la data publicrii prezentei legi n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I, un comitet de iniiativ format din reprezentani ai asociaiilor profesionale din domeniu asigur convocarea Conferinei naionale de constituire a Ordinului Arhitecilor din Romnia.

(2) n termen de 90 de zile de la data publicrii prezentei legi n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I, Conferina naional va adopta Regulamentul-cadru al Ordinului Arhitecilor din Romnia i Codul deontologic al profesiei de arhitect i va stabili onorariile minime potrivit art. 16.

Art. 44. - Pentru constituirea filialelor teritoriale ale Ordinului, Uniunea Arhitecilor din Romnia, nfiinat prin Decretul-lege nr. 127/1990 privind unele msuri referitoare la activitatea Uniunii Arhitecilor din Romnia i a asociaiilor teritoriale ale arhitecilor, va pune la dispoziie acestuia banca sa de date, cuprins n Registrul Naional al Arhitecilor, evidena membrilor i ntreaga arhiv.

Art. 45. - n cazul licitaiilor i al concursurilor de soluii n domeniul arhitecturii i urbanismului, cel puin o treime din numrul membrilor comisiei de evaluare sau ai juriului trebuie s fie arhiteci cu drept de semntur, dintre care un reprezentant al Ordinului i un reprezentant al unei instituii de nvmnt superior de arhitectur acreditate de statul romn.

Art. 46. - Cheltuielile efectuate pentru investiii, dotri i alte utiliti necesare n vederea exercitrii profesiei de arhitect, potrivit prevederilor prezentei legi, se scad din veniturile impozabile pe o durat de 3 ani de la data constituirii formelor de exercitare a profesiei de arhitect, potrivit prevederilor prezentei legi.

Art. 461 - n termen de 3 luni*) de la intrarea n vigoare a prevederilor prezentei legi, Guvernul va aproba normele metodologice de aplicare a acesteia, care vor cuprinde:

a) metodologia de recunoatere automat a diplomelor de licen i a altor documente similare eliberate de instituiile de nvmnt superior de arhitectur, recunoscute de statul romn sau de statele membre ale Uniunii Europene, statele membre ale Spaiului Economic European i de Confederaia Elveian;

b) metodologia i instituiile competente pentru eliberarea documentelor necesare obinerii dreptului de semntur n conformitate cu prevederile art. 8 i 81;

c) autoritatea abilitat s emit documentele necesare arhitecilor ceteni romni care doresc s exercite profesiunea n statele membre ale Uniunii Europene, n statele membre ale Spaiului Economic European sau n Confederaia Elveian.

Art. 462 - (1) Prevederile art. 4, 41 i 81, precum i cele care fac trimitere la acestea se aplic cetenilor statelor membre ale Uniunii Europene, cetenilor statelor membre ale Spaiului Economic European i cetenilor elveieni de la data aderrii Romniei la Uniunea European.

(2) Pn la data aderrii Romniei la Uniunea European, cetenilor statelor membre ale Uniunii Europene, cetenilor statelor membre ale Spaiului Economic European i cetenilor elveieni li se vor recunoate calificrile profesionale prin echivalarea studiilor, potrivit legii.

Art. 47. - (1) Prezenta lege va intra n vigoare n termen de 60 de zile de la data publicrii ei n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I.

(2) Orice alte dispoziii contrare prezentei legi se abrog.

Aceast lege a fost adoptat de Senat n edina din 12 martie 2001, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituia Romniei.

p. PREEDINTELE SENATULUI, ALEXANDRU ATHANASIU

Aceast lege a fost adoptat de Camera Deputailor n edina din 13 martie 2001, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituia Romniei.

PREEDINTELE CAMEREI DEPUTAILOR, VALER DORNEANU

Bucureti, 12 aprilie 2001. Nr. 184.

Legea nr. 184/2001, cu modificrile ulterioare, precum i cu modificrile i completrile aduse prin prezenta lege, va fi republicat n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I, dndu-se textelor o nou numerotare.

-****-

Aceast lege a fost adoptat de Senat n edina din 23 februarie 2004, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (1) din Constituia Romniei, republicat.

p. PREEDINTELE SENATULUI,

GHEORGHE BUZATU

Aceast lege a fost adoptat de Camera Deputailor n edina din 24 februarie 2004, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (1) din Constituia Romniei, republicat.

PREEDINTELE CAMEREI DEPUTAILOR

VALER DORNEANU

______

*) Termenul de 3 luni curge de la data publicrii Legii nr. 43/2004 n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I, nr. 252 din 23 martie 2004.

Publicat n Monitorul Oficial cu numrul 252 din data de 23 martie 2004

2)

PARLAMENTUL ROMNIEI

CAMERA DEPUTAILOR SENATUL

L E G E

pentru modificarea i completarea Legii nr.184/2001 privind

organizarea i exercitarea profesiei de arhitect

Parlamentul Romniei adopt prezenta lege.

Art. I. - Legea nr.184/2001 privind organizarea i exercitarea

profesiei de arhitect, publicat n Monitorul Oficial al Romniei, Partea

I, nr.195 din 18 aprilie 2001, cu modificrile ulterioare, se modific i se

completeaz dup cum urmeaz:

1. Articolul 1 va avea urmtorul cuprins:

Art. 1. - Prezenta lege reglementeaz modul de exercitare a

profesiei de arhitect i constituirea Ordinului Arhitecilor din Romnia, ca

form de organizare independent, nonprofit, autonom, apolitic i de

interes public.

2. Alineatul (2) al articolului 3 se abrog.

2

3. Articolul 4 va avea urmtorul cuprins:

Art.4. - Poart titlul de arhitect absolventul cu diplom de licen

sau alt document similar eliberat de instituiile de nvmnt superior de

arhitectur recunoscute de statul romn.

4. Dup articolul 4 se introduc articolele 41 i 42 cu urmtorul

cuprins:

Art.41 - (1) Poart titlul de arhitect i cetenii statelor membre ale

Uniunii Europene, cetenii statelor membre ale Spaiului Economic

European i cetenii elveieni absolveni cu diplom de licen sau alt

document similar eliberat de o instituie de nvmnt superior de

arhitectur recunoscute n unul din statele de mai sus.

(2) Poart titlul de arhitect i absolventul cu diplom de licen sau

alt document similar obinut n cadrul unor programe sociale sau ca

urmare a absolvirii unor cursuri superioare fr frecven n domeniul

arhitecturii, de ctre persoane care au dobndit nivelul minim necesar de

cunotine, dei nu au fost respectate condiiile referitoare la durata

minim a studiilor. Aceste persoane trebuie s aib o experien

profesional de minimum 7 ani sub ndrumarea unui arhitect cu drept de

semntur sau a unei firme de arhitectur i s promoveze un examen

standard de absolvire de nivel universitar, echivalent cu examenul final

pentru obinerea diplomei de licen sau altui document similar conform

prevederilor alin.(1).

(3) Cetenii statelor membre ale Uniunii Europene, cetenii

statelor membre ale Spaiului Economic European i cetenii elveieni au

dreptul la utilizarea titlului lor legal academic i, unde este cazul, la

abrevierea folosit n statul de provenien, n limba acelui stat.

(4) Cetenii unui stat membru al Uniunii Europene, cetenii

statelor membre ale Spaiului Economic European i cetenii elveieni

autorizai s poarte titlul de arhitect ca urmare a unui act normativ special

al statului respectiv care abiliteaz autoritile competente s confere

acest titlu personalitilor care s-au distins n mod deosebit prin realizri

n domeniul arhitecturii vor putea utiliza acest titlu n Romnia.

3

Art.42 - Prin hotrre a Guvernului se stabilesc condiiile n care

acordarea titlului de arhitect pentru cetenii statelor membre ale Uniunii

Europene, cetenii statelor membre ale Spaiului Economic European i

cetenii elveieni nu se realizeaz automat, precum i procedura necesar

n aceste cazuri.

5. Alineatul (1) al articolului 5 va avea urmtorul cuprins:

Art.5. - (1) Activitatea arhitectului n domeniile arhitecturii,

urbanismului i amenajrii teritoriului const n:

a) proiectarea, consilierea, asistena tehnic i supravegherea

lucrrilor de construcii, restaurri de monumente, peisagistic, design,

amenajri i decoraiuni interioare, scenografie i alte asemenea activiti;

b) studiul, cercetarea, planificarea, consilierea i reglementarea

specific n domeniile arhitecturii, urbanismului, amenajrii teritoriului,

construciilor, utilizrii materialelor de construcie i tehnologiilor

specifice;

c) verificarea, avizarea, aprobarea, controlul i expertiza tehnic a

proiectelor de arhitectur.

6. Articolul 6 va avea urmtorul cuprins:

Art.6. - Exercitarea profesiei de arhitect se face att n sectorul

privat, ct i n sectorul public, conform prevederilor legale.

7. Alineatul (1) al articolului 7 va avea urmtorul cuprins:

Art.7. - (1) Dreptul de semntur implic asumarea de ctre

persoana care l exercit a ntregii responsabiliti profesionale fa de

client i autoritile publice cu privire la calitatea soluiilor propuse, cu

respectarea legislaiei n domeniu.

8. La articolul 7, dup alineatul (2) se introduce alineatul (3) cu

urmtorul cuprins:

(3) Exercitarea dreptului de semntur implic independen n

luarea deciziilor cu caracter profesional.

4

9. Articolul 8 va avea urmtorul cuprins:

Art.8. - (1) Proiectele de arhitectur pentru materializarea crora

legea impune obinerea autorizaiei de construire vor fi elaborate de un

arhitect cu drept de semntur sau de un conductor arhitect cu drept de

semntur.

(2) Arhitectul i conductorul arhitect dobndesc drept de semntur,

acordat de ctre Ordinul Arhitecilor din Romnia, dac ndeplinesc

condiiile de onorabilitate i de stagiu profesional. Dobndirea dreptului

de semntur atrage obligatoriu nscrierea acestora n Tabloul Naional al

Arhitecilor.

(3) Condiia de onorabilitate prevzut la alin.(2) se consider a fi

ndeplinit:

a) dac arhitectului solicitant al dreptului de semntur nu i-a fost

interzis definitiv sau temporar exercitarea profesiei prin hotrre

judectoreasc definitiv, ca pedeaps complementar pentru svrirea

unei infraciuni n legtur cu exercitarea profesiei;

b) dac arhitectul solicitant al dreptului de semntur nu a svrit

abateri disciplinare care au fost sancionate de Ordinul Arhitecilor din

Romnia cu retragerea definitiv a dreptului de semntur, potrivit

prezentei legi.

(4) Dreptul de semntur al conductorilor arhiteci se exercit pe

teritoriul Romniei i este limitat la categoriile de lucrri pentru care

legea recunoate acest drept.

(5) Dobndirea dreptului de semntur se face n baza unei cereri

adresate Ordinului Arhitecilor din Romnia, nsoit de copia diplomei la

care se face referire la art.4, respectiv la art.41, cazierul judiciar i dovada

efecturii stagiului profesional, mpreun cu portofoliul cuprinznd

lucrrile la care solicitantul a colaborat n perioada de stagiu.

(6) Procedura de acordare a dreptului de semntur trebuie finalizat

n termen de maximum trei luni de la data prezentrii documentaiei

complete de ctre solicitant.

5

10. Dup articolul 8 se introduc articolele 81 i 82 cu urmtorul

cuprins:

Art.81 - (1) Cetenii unui stat membru al Uniunii Europene,

cetenii statelor membre ale Spaiului Economic European i cetenii

elveieni care solicit stabilirea n Romnia i ndeplinesc condiiile

prevzute la art.41 sau art.42 referitoare la deinerea titlului de arhitect vor

dobndi drept de semntur n aceleai condiii cu cetenii romni, cu

respectarea prevederilor art.8 al prezentei legi.

(2) Arhitecii ceteni ai unui stat membru al Uniunii Europene, cei

ai statelor membre ale Spaiului Economic European i cetenii elveieni

care au dreptul de a exercita profesia de arhitect ntr-unul din aceste state

i nu solicit stabilirea n Romnia, ci doar dreptul de a presta temporar

servicii n domeniul arhitecturii pe teritoriul Romniei, vor dobndi drept

de semntur prin nregistrarea automat i temporar la Ordinul

Arhitecilor din Romnia, cu aceleai drepturi i obligaii pe perioada

prestrii de servicii. Documentele necesare nregistrrii n acest caz sunt:

a) declaraie cu privire la serviciile ce urmeaz a fi prestate, dac

acestea implic execuia unor proiecte pe teritoriul Romniei;

b) certificat emis de autoritatea competent din statul de provenien

care s ateste dreptul solicitantului de a exercita profesia de arhitect pe

teritoriul acestuia; acest certificat trebuie s fie prezentat la cel mult 12

luni de la data eliberrii sale de ctre autoritatea competent din statul de

provenien;

c) certificat emis de autoritatea competent din statul de provenien

care s ateste faptul c solicitantul deine acele diplome sau alte

documente doveditoare ale calificrii profesionale care ndeplinesc

criteriile legislaiei europene n domeniu.

(3) Ordinul Arhitecilor din Romnia va accepta ca dovad de

onorabilitate un document emis ceteanului unui stat membru al Uniunii

Europene, al Spaiului Economic European sau al Elveiei de ctre

autoritatea competent din statul de provenien a acestuia; acest

document trebuie s fie prezentat la cel mult 3 luni de la data eliberrii

sale de ctre autoritatea competent din statul de provenien.

(4) Pentru dobndirea dreptului de semntur, cetenii statelor

membre ale Uniunii Europene, cetenii statelor membre ale Spaiului

6

Economic European sau cetenii elveieni vor prezenta un certificat emis

de autoritatea competent din statul de provenien care atest efectuarea

unei perioade corespunztoare de stagiu sau experien profesional

adecvat cu o durat echivalent stagiului n statul respectiv i care

confer acestora aceleai drepturi ca i cetenilor romni care au efectuat

stagiul.

(5) Ordinul Arhitecilor din Romnia va pune la dispoziia

persoanelor interesate informaii privind legislaia naional specific i

codul deontologic al profesiei de arhitect.

Art.82 - Condiiile n care arhitecii ceteni ai altor state n afara

celor la care se face referire la art.41 pot dobndi drept de semntur n

Romnia i pot cere nscrierea n Tabloul Naional al Arhitecilor vor fi

stabilite, n condiii de reciprocitate, prin convenii ncheiate de statul

romn cu statele respective.

11. Articolul 9 va avea urmtorul cuprins:

Art.9. - (1) n vederea dobndirii dreptului de semntur arhitectul

absolvent, potrivit prevederilor art.4, i poate desfura activitatea

profesional ca stagiar pe o perioad de 2 ani, n condiiile legii, sub

ndrumarea unui arhitect cu drept de semntur.

(2) Dup mplinirea perioadei de stagiu prevzute la alin.(1),

arhitecii stagiari pot primi drept de semntur n condiiile art.8 sau ale

art.81, dup caz.

(3) Pentru absolvenii de arhitectur cu diplom de master sau

doctor n domeniu, durata stagiului se reduce la un an.

12. Articolul 10 va avea urmtorul cuprins:

Art.10.- Arhitecii stagiari pot semna n perioada stagiaturii

studii, planuri i proiecte proprii, care nu presupun eliberarea unei

autorizaii de construire.

7

13. Alineatele (1), (2) i (4) ale articolului 13 vor avea urmtorul

cuprins:

Art.13. - (1) Dreptul de semntur se poate exercita n cadrul

birourilor individuale, birourilor asociate, societilor comerciale de

proiectare sau altor forme de asociere constituite conform legii.

(2) Indiferent de formele de exercitare a profesiei precizate la

alin.(1), arhitecii cu drept de semntur pot dobndi calitatea de

proiectant general.

(4) Persoanele juridice prevzute la alin. (1), care nu au n cadrul

personalului un arhitect cu drept de semntur i care desfoar activiti

de proiectare, au obligaia ca, pentru ntocmirea documentaiilor de

urbanism i a proiectelor de arhitectur supuse aprobrii sau autorizrii, s

foloseasc pe baze contractuale serviciile unui arhitect cu drept de

semntur.

14. Alineatele (1) i (3) ale articolului 14 vor avea urmtorul

cuprins:

Art.14. - (1) Modalitatea de exercitare a profesiei se declar de

ctre arhitect i se nregistreaz la Ordinul Arhitecilor din Romnia.

(3) Raporturile contractuale se stabilesc ntre biroul individual i

client sau, n cazul birourilor asociate, aceste raporturi se stabilesc ntre

unul din birourile individuale implicate i client.

15. Articolul 15 se abrog.

16. La articolul 16, litera c) va avea urmtorul cuprins:

c) s beneficieze, pentru serviciile prestate n relaiile contractuale

ce se stabilesc cu clientul, de un onorariu negociat n mod liber cu acesta.

Ordinul Arhitecilor din Romnia, cu avizul Ministerului Transporturilor,

Construciilor i Turismului i al Ministerului Culturii i Cultelor

stabilete lista onorariilor de referin, care vor fi puse la dispoziia

oricrui client;

8

17. Literele b) i f) ale articolului 17 vor avea urmtorul

cuprins:

b) s respecte Codul deontologic al profesiei de arhitect i

Regulamentul Ordinului Arhitecilor din Romnia;

f) s serveasc interesele clientului n acord cu interesul public i

cu exigenele profesionale.

18. La articolul 18, litera b) va avea urmtorul cuprins:

b) dup 6 luni, n caz de neplat fr justificare a cotizaiilor anuale

ctre Ordinul Arhitecilor din Romnia, pn la achitarea lor integral;

19. Alineatul (2) al articolului 19 va avea urmtorul cuprins:

(2) ncetarea dreptului de semntur atrage pierderea calitii de

membru al Ordinului Arhitecilor din Romnia i radierea din Tabloul

Naional al Arhitecilor.

20. Titlul Seciunii 1 a Capitolului III va avea urmtorul

cuprins:

SECIUNEA 1

Atribuiile i organizarea Ordinului Arhitecilor din Romnia

21. La articolul 20, alineatele (1), (3) i (5) vor avea urmtorul

cuprins:

Art. 20. - (1) Ordinul Arhitecilor din Romnia, denumit n

continuare i Ordinul, se nfiineaz n condiiile legii ca organizaie

profesional, nonprofit, cu personalitate juridic de drept privat, apolitic,

de interes public, cu patrimoniu i buget proprii, autonom i

independent. Ordinul are rolul de a reprezenta i ocroti, la nivel naional

i internaional, interesele profesiei de arhitect.

9

(3) Din Ordinul Arhitecilor din Romnia fac parte arhitecii i

conductorii arhiteci cu sau fr drept de semntur, urbaniti fr drept

de semntur sau crora le-a fost acordat, n condiiile legii, drept de

semntur similar conductorilor arhiteci, stagiarii i orice deintor al

titlului de arhitect, la cererea acestora.

(5) Ordinul Arhitecilor din Romnia are obligaia de a publica

anual, n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I, Tabloul Naional al

Arhitecilor, Regulamentul Ordinului, Codul deontologic al profesiei de

arhitect i lista onorariilor de referin.

22. La articolul 21, litera e) a alineatului (1) va avea urmtorul

cuprins:

e) acord arhitecilor dreptul de semntur i gestioneaz Tabloul

Naional al Arhitecilor.

23. La articolul 23, litera b) a alineatului (1) i alineatul (2) vor

avea urmtorul cuprins:

b) Consiliul naional;

(2) Persoanele alese n Consiliul naional, n Colegiul director sau ca

preedinte al Ordinului Arhitecilor din Romnia au un mandat de 4 ani.

Ele nu pot exercita mai mult de dou mandate consecutiv.

24. Articolul 24 va avea urmtorul cuprins:

Art. 24. - Conferina naional a Ordinului Arhitecilor din

Romnia este constituit din membri delegai, cu drept de reprezentare

proporional, ai filialelor teritoriale. Filiala teritorial va asigura

participarea la Conferina naional a Ordinului cel puin a unui

reprezentant al fiecrui jude cuprins n filial.

25. La articolul 25, litera d) a alineatului (1) va avea urmtorul

cuprins:

d) alege i revoc membrii Consiliului naional al Ordinului;

10

26. La articolul 25, literele f) i h) ale alineatului (1) se abrog.

27. La articolul 25, litera i) a alineatului (1) i alineatul (2) vor

avea urmtorul cuprins:

i) aprob valoarea onorariilor de referin i a cotizaiilor anuale

unice pentru categoriile de membri ai ordinului, dup caz.

(2) Conferina naional a Ordinului Arhitecilor din Romnia este

legal constituit la prima convocare n prezena a cel puin dou treimi din

numrul delegailor, iar hotrrile se adopt cu votul majoritii

membrilor prezeni. Dac la prima convocare condiia de prezen nu este

ndeplinit, la a doua convocare, dup cel puin dou sptmni,

Conferina naional este legal constituit n prezena majoritii

membrilor i adopt hotrri cu majoritatea membrilor prezeni.

28. Articolul 26 va avea urmtorul cuprins:

Art.26. - (1) ntre reuniunile Conferinei naionale, activitatea

Ordinului Arhitecilor din Romnia va fi coordonat de Consiliul

naional, dou treimi din numrul membrilor acestuia trebuind s fie

arhiteci cu drept de semntur.

(2) Componena Consiliului naional va asigura reprezentativitatea

proporional a membrilor filialelor teritoriale.

(3) Fiecare filial teritorial stabilete prin hotrre proprie

candidaii propui pentru Consiliul naional.

29. Alineatul (2) al articolului 28 va avea urmtorul cuprins:

(2) Colegiul director este ales cu votul majoritii membrilor

Consiliului naional.

11

30. Alineatele (1), (2) i (3) ale articolului 31 vor avea urmtorul

cuprins:

Art. 31. - (1) La nivelul judeelor cu cel puin 50 de membri,

precum i n municipiul Bucureti se vor nfiina prin liber asociere

filiale teritoriale ale Ordinului Arhitecilor din Romnia, reunindu-i pe

arhitecii domiciliai n raza teritorial a judeului.

(2) Dac ntr-un jude exist un numr mai mic de 50 de membri, se

vor putea nfiina filiale teritoriale prin asocierea arhitecilor cu

domiciliile n judee limitrofe, pn cnd numrul acestora va ajunge la

minimum 50 de membri.

(3) n cadrul unui jude sau ntr-o zon format din dou sau mai

multe judee limitrofe, precum i n municipiul Bucureti se poate nfiina

o singur filial a Ordinului Arhitecilor din Romnia.

31. La articolul 33, alineatele (2) i (3) se abrog.

32. Alineatele (4) i (5) ale articolului 33 vor avea urmtorul

cuprins:

(4) Tabloul naional al arhitecilor va cuprinde arhiteci cu drept de

semntur i conductori arhiteci cu drept de semntur i va fi organizat

pe specializri.

(5) nregistrarea n Tabloul naional al Arhitecilor permite

exercitarea profesiei n ntreaga ar.

33. La articolul 35, literele e) i f) ale alineatului (2) se abrog.

34. Alineatul (4) al articolului 35 va avea urmtorul cuprins:

(4) Sanciunile prevzute la alin.(2) lit.c) i d) se aplic de

Consiliul naional al Ordinului Arhitecilor din Romnia, la propunerile

comisiilor teritoriale de disciplin, n baza hotrrii comisiei de disciplin

la nivel naional.

12

35. La articolul 35, dup alineatul (6) se introduce alineatul (7)

cu urmtorul cuprins:

(7) n condiiile nenceperii procedurii de judecare a abaterilor,

aplicarea sanciunilor se prescrie n termen de 2 ani de la svrirea lor.

36. Alineatul (1) al articolului 39 se abrog.

37. Alineatul (4) al articolului 40 va avea urmtorul cuprins:

(4) Tehnicienii arhiteci, absolveni ai colii Tehnice de

Arhitectur i Construcia Oraelor - STACO - pn n anul 1973,

inclusiv, cu o practic profesional de cel puin 7 ani, care, prin

completarea studiilor, dobndesc diploma de conductor arhitect, vor primi

drept de semntur fr efectuarea unei alte perioade de practic

profesional.

38. Articolul 45 va avea urmtorul cuprins:

Art.45. - n cazul licitaiilor i al concursurilor de soluii n

domeniul arhitecturii i urbanismului, cel puin o treime din membrii

comisiei de evaluare sau ai juriului trebuie s fie arhiteci cu drept de

semntur, dintre care un reprezentant al Ordinului Arhitecilor din

Romnia i un reprezentant al unei instituii de nvmnt superior de

arhitectur acreditate de statul romn.

39. Dup articolul 46, se introduc articolele 461 i art.462 cu

urmtorul cuprins:

Art.461 - n termen de 3 luni de la intrarea n vigoare a prevederilor

prezentei legi, Guvernul va aproba normele metodologice de aplicare a

acesteia, care vor cuprinde:

13

a) metodologia de recunoatere automat a diplomelor de licen i

altor documente similare eliberate de instituiile de nvmnt superior de

arhitectur recunoscute de statul romn sau de statele membre ale Uniunii

Europene, statele membre ale Spaiul Economic European i Elveia;

b) metodologia i instituiile competente pentru eliberarea

documentelor necesare obinerii dreptului de semntur n conformitate

cu prevederile art.8 i art.81;

c) autoritatea abilitat s emit documentele necesare arhitecilor

ceteni romni care doresc s exercite profesiunea n statele membre ale

Uniunii Europene, n statele membre ale Spaiului Economic European

sau n Elveia.

Art.462 - (1) Prevederile art.4, art.41 i art.81, precum i prevederile

care fac trimitere la acestea, se aplic cetenilor statelor membre ale

Uniunii Europene, cetenilor statelor membre ale Spaiului Economic

European i cetenilor elveieni de la data aderrii Romniei la Uniunea

European.

(2) Pn la data aderrii Romniei la Uniunea European,

cetenilor statelor membre ale Uniunii Europene, cetenilor statelor

membre ale Spaiului Economic European i cetenilor elveieni li se vor

recunoate calificrile profesionale prin echivalarea studiilor, potrivit

legii.

Art. II. - Legea nr.184/2001 privind organizarea i exercitarea

profesiei de arhitect, cu modificrile ulterioare, precum i cu modificrile

i completrile aduse prin prezenta lege, se va republica n Monitorul

Oficial al Romniei, Partea I, dndu-se textelor o nou numerotare.

14

Aceast lege a fost adoptat de Senat n edina din

23 februarie 2004, cu respectarea prevederilor articolului 76 alineatul

(1) din Constituia Romniei, republicat.

p. PREEDINTELE SENATULUI

Gheorghe Buzatu

Aceast lege a fost adoptat de Camera Deputailor n edina din

24 februarie 2004, cu respectarea prevederilor articolului 76 alineatul

(1) din Constituia Romniei, republicat.

PREEDINTELE CAMEREI DEPUTAILOR

Valer Dorneanu

Bucureti, 17 martie 2004

Nr. 43

3)

EXPUNERE DE MOTIVE

la Legea pentru modificarea i completarea Legii

nr. 184/2001 privind organizarea i exercitarea profesiei de

arhitect

Activitatea n domeniul arhitecturii este un act de cultur de

interes public, cu implicaii urbanistice, economice, sociale i

ecologice.

Avnd la baza legislaiei similar de ri europene, ri cu

tradiie legislativ n domeniu, precum i modelele oferite de legile

romneti intrate n vigoare n ultimii ani, care reglementeaz

exercitarea i organizarea altor profesiuni liberale (avocai, notari,

medici, farmaciti), Legea nr. 184/2001 privind organizarea i

exercitarea profesiei de arhitect, definete titlul de arhitect,

reglementeaz modalitile de exercitare a profesiei i de constituire a

Ordinului Arhitecilor din Romnia, astfel nct toi absolvenii

nvmntului superior de arhitectur s-i poat exercita profesia n

mod liber i independent, n condiiile respectrii legislaiei i a

codului deontologic al profesiei.

n cadrul efortului general pe care Romnia trebuie s-l depun

n vederea transpunerii acquis-ului comunitar i alinierii totale a

textelor de lege romneti la legislaia Uniunii Europene, pentru

nlturarea impedimentelor identificate n domeniul recunoaterii

reciproce a calificrilor profesionale, Ministerul Lucrrilor publice,

Transporturilor i Locuinei are responsabilitatea armonizrii Legii nr.

184/2001 privind organizarea i exercitarea profesiei de arhitect cu

cerinele Directivei CEE 85/384/CEE din 10 iunie 1985 asupra

recunoaterii reciproce a diplomelor, certificatelor i altor dovezi

oficiale ale calificrilor n arhitectur.

Recunoaterea reciproc a calificrilor profesiei este mecanismul

care face posibil libera circulaie a persoanelor i libera furnizare a

serviciilor pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene.

Armonizarea cu legislaia european n domeniul exercitrii

profesiei de arhitect presupune accesul liber la spaiul european, peste

2

barierele artificiale instituite n ultimii cincizeci de ani n dublu sens,

rednd astfel dreptul natural al arhitecilor la libera circulaie.

Armonizarea legislaiei n domeniul exercitrii profesiei de

arhitect presupune i o corelare cu prevederile Legii nr. 350/2001

privind amenajarea teritoriului i urbanismul, intrat n vigoare

ulterior Legii nr. 184/2001.

Fa de cele prezentate mai sus, Parlamentul Romniei a adoptat

Legea pentru modificarea i completarea Legii nr. 184/2001 privind

organizarea i exercitarea profesiei de arhitect.

4)

ORD nr. 602 publicat n M.Of. nr. 887 din data: 12/12/2003

OMAI602/2003

Ordin nr. 602 din 2 decembrie 2003 pentru aprobarea Normelor privind avizarea pe linie de protecie civil a documentaiilor de investiii n construcii Publicat n Monitorul Oficial, Partea I nr. 887 din 12 decembrie 2003Ordin nr. 602din 2 decembrie 2003pentru aprobarea Normelor privind avizarea pe linie de protecie civil a documentaiilor de investiii n construcii

Publicat n Monitorul Oficial, Partea I nr. 887 din 12 decembrie 2003

Avnd n vedere prevederile art. 33 i 45 din Legea proteciei civile nr. 106/1996, cu modificrile ulterioare, i ale Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executrii lucrrilor de construcii, republicat, cu modificrile i completrile ulterioare,n temeiul art. 9 alin. (4) din Ordonana de urgen a Guvernului nr. 63/2003 privind organizarea i funcionarea Ministerului Administraiei i Internelor,

ministrul administraiei i internelor emite urmtorul ordin:

Art. 1. - Se aprob Normele privind avizarea pe linie de protecie civil a documentaiilor de investiii n construcii, prevzute n anexa care face parte integrant din prezentul ordin.Art. 2. - Comandamentul Proteciei Civile i inspectoratele de protecie civil judeene i al municipiului Bucureti vor asigura aplicarea dispoziiilor normelor aprobate prin prezentul ordin.Art. 3. - (1) Prezentul ordin se public n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I.(2) La data intrrii n vigoare a prezentului ordin orice dispoziii contrare se abrog.

Ministrul administraiei i internelor,Ioan Rus

Bucureti, 2 decembrie 2003.Nr. 602.

ANEX

Normprivind avizarea pe linie de protecie civil a documentaiilor de investiii n construcii

Art. 1. - Potrivit prevederilor art. 33 din Legea proteciei civile nr. 106/1996, cu modificrile ulterioare, Comandamentul Proteciei Civile, inspectoratele de protecie civil judeene i al municipiului Bucureti sunt obligate s elibereze avize de specialitate n vederea emiterii acordului unic, n baza cruia sunt emise autorizaiile de construire, conform legii.Art. 2. - Avizul de specialitate pentru documentaiile de investiii n construcii, n nelesul Legii nr. 106/1996, cu modificrile ulterioare, se acord de ctre personalul din cadrul Comandamentului Proteciei Civile, al inspectoratelor de protecie civil judeene i al municipiului Bucureti, mputernicit prin ordin de zi pe unitate n acest sens i potrivit atribuiilor de serviciu.Art. 3. - Personalul prevzut la art. 2, care acord avizul de specialitate, este atestat din punct de vedere tehnic de Comandamentul Proteciei Civile, care organizeaz n acest scop, anual i ori de cte ori este cazul, convocri de instruire i verificare.Art. 4. - (1) Criteriul general de stabilire a obligativitii de a executa un adpost de protecie civil este cel prevzut la art. 33 alin. 1 din Legea nr. 106/1996, cu modificrile ulterioare, iar cheltuielile pentru realizarea adpostului de protecie civil s nu depeasc 5% din valoarea de construcii-montaj a investiiei.(2) n aplicarea prevederilor alin. (1) se avizeaz, fr obligativitatea de a se prevedea adpost de protecie civil, urmtoarele obiective de investiii n construcii:a) cldirile cu destinaie de locuit fr subsol, cu una sau mai multe uniti locative/apartamente i dependine aferente acestora (anexe gospodreti, boxe, pivnie etc., legate i/sau nelegate structural de cldire), cu garaje legate structural de acestea (la nivelul parterului sau la demisol), dup caz, cu suprafaa construit desfurat a fiecrei uniti de locuit de pn la 600 m2;b) cldirile cu alt destinaie dect cea de locuit, cu suprafaa construit desfurat mai mic de 600 m2;c) staiile PECO i construciile aferente acestora, aflate la o distan mai mic de 50 m de rezervoarele de combustibil;d) lcaele de cult, indiferent de suprafaa construit desfurat a acestora;e) cile de circulaie, aerodromurile, bazele sportive i lucrrile de geniu civil aferente acestora;f) reelele de transport i distribuie a energiei electrice, precum i staiile de transformare, cu instalaiile i construciile aferente;g) reelele de transport i distribuie a apei i reelele de canalizare, inclusiv staiile de captare i de tratare a apei, staiile de epurare a apelor uzate, cu instalaiile i construciile aferente;h) reelele de transport i distribuie a gazelor naturale, inclusiv staiile i posturile de msurare i reglare a gazelor, cu instalaiile i construciile aferente;i) reelele de termoficare, inclusiv staiile i punctele termice, cu instalaiile i construciile aferente;j) reelele de telecomunicaii, inclusiv racordurile aferente;k) construciile cu structur din lemn i pmnt, indiferent de destinaia acestora;l) construcii i amenajri hidrotehnice a cror exploatare nu necesit prezena permanent a personalului specializat;m) halele de producie i/sau de depozitare a materialelor explozive, toxice, uor inflamabile care, n caz de avariere sau de incendiu, ar periclita viaa celor adpostii;n) extinderea, reabilitarea i/sau modernizarea unor construcii care nu sunt dotate cu adposturi de protecie civil, dac suprafaa construit desfurat, adugat prin construcii noi, este mai mic de 600 m2;o) construcii i lucrri cu caracter provizoriu;p) construcii la care cheltuielile aferente lucrrilor de amenajare a adposturilor de protecie civil (stabilite prin evaluarea lucrrilor necesare conform Normelor tehnice privind proiectarea i executarea adposturilor de protecie civil i potrivit prezentelor norme depesc 5% din valoarea lucrrilor de construcii-montaj a investiiei.Art. 5. - Emiterea de autorizaii de construire fr avizul Comandamentului Proteciei Civile, al inspectoratelor de protecie civil judeene sau al municipiului Bucureti, dup caz, contravine prevederilor art. 33 din Legea nr. 106/1996, cu modificrile ulterioare, i se sancioneaz potrivit art. 78 lit. i), coroborat cu prevederile art. 79 lit. b) din aceeai lege.Art. 6. - Avizul de protecie civil se solicit n scris, avizatorul avnd obligaia s comunice solicitantului, la data prezentrii documentaiei pentru verificare, cuantumul taxei de avizare stabilit n conformitate cu prevederile art. 33 alin. 2 din Legea nr. 106/1996, cu modificrile ulterioare.Art. 7. - n vederea obinerii avizului de specialitate, solicitantul va prezenta obligatoriu, n copie, urmtoarele documente:a) certificat de urbanism;b) plan de situaie i de ncadrare n zon, anex la certificatul de urbanism, vizat spre neschimbare de ctre serviciul de urbanism al emitentului autorizaiei de construire;c) plan de arhitectur al celui mai de jos nivel (din subsol, demisol sau parter, dup caz), n dou exemplare;d) plan cu seciunea prin care se intersecteaz n mod obligatoriu cel mai de jos nivel al construciei/adpostului*), n dou exemplare;e) memoriu tehnic general**);f) memoriu tehnic de specialitate, inclusiv schema instalaiei de filtroventilaie i schema instalaiei electrice din adpost**);g) fia tehnic n vederea emiterii acordului unic (ntocmit potrivit formularului-model F8.3 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executrii lucrrilor de construcii, republicat, cu modificrile i completrile ulterioare, aprobate prin Ordinul ministrului lucrrilor publice, transporturilor i locuinei nr. 1.943/2001, cu modificrile ulterioare.___________*) Unde este cazul.**) Memoriul tehnic general poate include i date din memoriul de specialitate de protecie civil, atunci cnd este cazul; cele dou memorii pot fi comasate.

Art. 8. - Pentru aplicarea unitar a prezentelor norme de avizare se vor respecta urmtoarele:a) prin spaiu de adpostire se nelege suprafaa i volumul camerelor destinate efectiv acestui scop; nu se includ spaiile tehnice, spaiile de acces i ieirile de salvare aferente adpostului;b) la verificarea dimensionrii suprafeelor i volumelor spaiilor (camerelor) de adpostire se va ine seama, cumulativ, de urmtoarele cerine:b.1) suprafaa minimal alocat: 1 m2/persoan;b.2) volum minim alocat: 2,5 m3/persoan;c) spaiul minim pentru un adpost de protecie civil trebuie s asigure adpostirea a 9 persoane (suprafaa = 9 m2, volumul = 22,5 m3).d) avizul se nscrie pe original i cel puin o copie, din urmtoarele piese desenate:d.1) plan de arhitectur al subsolului/adpostului;d.2) plan de arhitectur parter, la construciile fr subsol;d.3) plan cu seciunea prin care se intersecteaz n mod obligatoriu cel mai de jos nivel al construciei/adpostului;d.4) schema instalaiei de filtroventilaie din adpost, unde este cazul;d.5) schema instalaiei electrice a adpostului;e) avizul va avea coninutul i forma urmtoare i va purta tampila unitii emitente n partea dreapt jos:

------------------------------------------ |INSPECTORATUL DE PROTECIE CIVIL ........| ------------ |AVIZ Nr. .................................| | tampila ||Ziua ........ Luna .......... Anul .......| | unitii*) ||Semntura ................................| ------------ ------------------------------------------

*) tampila unitii se poate realiza i sub form dreptunghiular, care se va confeciona prin grija inspectoratului de protecie civil judeean sau al municipiului Bucureti, prin care se acord avizul.

f) memoriul tehnic de specialitate va cuprinde, n mod obligatoriu, urmtoarele date:f.1.) date generale despre adpost, dac este cazul (necesar personal de adpostit, echipare cu instalaii, utilaje i tmplrie, grupuri sanitare, descriere accese, grosimi perei i plac, sistem de armare, pardoseli, finisaje, racorduri, nclzire etc.);f.2) n determinarea valorii de construcii-montaj adugate investiiei, n ipoteza n care se prevede adpost de protecie civil, i a valorii procentuale a lucrrilor de construcii-montaj ale adpostului fa de valoarea lucrrilor de construcii-montaj a investiiei, se va ine seama de urmtoarele:f.2.1) evaluarea lucrrilor de construcii-montaj ale investiiei i, respectiv, ale adpostului se va efectua pe baz de deviz, la preul de achiziie a materialelor de construcii la data respectiv, pe total investiie sau pe metru ptrat de suprafa construit desfurat. n evaluarea lucrrilor de construcii-montaj ale investiiei nu se iau n calcul lucrrile aferente obiectelor de investiii pentru care, potrivit art. 4 alin. (2), nu se prevede realizarea de adposturi de protecie civil;f.2.2) instalaiile de filtroventilaie fac parte din instalaiile cu care sunt echipate adposturile de protecie civil cu capacitate de adpostire a peste 50 de persoane; aceste instalaii intr n calculul valorii lucrrilor aferente adpostului numai cu valoarea lucrrilor de construcii-montaj (valoarea de procurare a echipamentelor acestei instalaii nu se cuprinde n calcul).Art. 9. - (1) Verificarea documentaiei i eliberarea avizelor se execut n maximum 15 zile de la data nregistrrii cererii i/sau depunerii documentaiei.(2) Termenul de eliberare a avizelor prevzut la alin. (1) se prelungete n cazul nregistrrii unor contestaii din partea solicitanilor avizului, dar nu mai mult de 5 zile. Analiza i soluionarea contestaiilor se fac de ctre Comandamentul Proteciei Civile, n condiiile legii.(3) Pentru obiectivele de investiii avizate cu obligativitatea executrii de spaii de adpostire se reine de ctre cel care a acordat avizul: cte un exemplar, n copie, al documentelor prevzute la art. 8 lit. d), al certificatului de urbanism i al memoriului tehnic de specialitate sau al memoriului tehnic general (n cazul cnd cele dou memorii tehnice sunt comasate).(4) Pentru obiectivele de investiii la care nu se justific obligaia de a se proiecta i executa adposturi de protecie civil, potrivit legii i prezentelor norme, se va reine de ctre cel care a acordat avizul cte un exemplar, n copie, al certificatului de urbanism i al memoriului tehnic de specialitate sau al memoriului tehnic general (n cazul cnd cele dou memorii tehnice sunt comasate).(5) Obiectivele de investiii avizate se nregistreaz, de ctre persoana care acord avizul, ntr-un registru special ntocmit n acest sens, care trebuie s cuprind:a) numrul curent (numrul avizului);b) data primirii documentaiei spre avizare;c) data eliberrii avizului;d) numele i prenumele solicitantului (din certificatul de urbanism);e) destinaia construciei;f) adresa complet a noii construcii;g) datele tehnice ale construciei (nlimea, numrul de niveluri, numrul de uniti locative/apartamente i/sau de spaii cu alt destinaie dect cea locativ, suprafaa construit la sol, suprafaa construit desfurat, tip de structur, numr de salariai pe schimb de lucru i, dup caz, numr de locatari permaneni);h) suprafaa i capacitatea adpostului i dotarea cu instalaii i utilaje (dac este cazul);i) proiectantul, persoan fizic sau juridic (adresa, eful de proiect i numrul de telefon);j) numele i prenumele celui care a eliberat avizul;k) numrul i data chitanei, precum i suma pltit pentru eliberarea avizului.(6) Documentele avizate, mpreun cu fia tehnic, se vor elibera dup ce solicitantul prezint chitana de plat a taxei aferente avizrii.Art. 10. - Avizatorul, n colaborare cu serviciile de urbanism ale emitentului autorizaiei de construire, va urmri periodic respectarea documentaiei avizate pe timpul execuiei i va solicita investitorului participarea la recepia la terminarea lucrrilor i la recepia final pentru obiectivele de investiii la care este prevzut, prin autorizaia de construire, amenajarea de adposturi pentru aprare civil.Art. 11. - (1) Pentru obiectivele de investiii n construcii de interes naional sau de complexitate mare, analizarea i avizarea documentaiilor pe linie de protecie civil se execut prin serviciul specializat al Comandamentului Proteciei Civile.(2) Obiectivele de investiii, la care documentaia va fi analizat i avizat de serviciul specializat al Comandamentului Proteciei Civile, sunt:a) sediile autoritilor administraiei publice centrale i locale;b) sediile centrale i locale ale bncilor de stat sau private;c) sediile centrale i locale ale companiilor naionale i regiilor autonome;d) sediile posturilor i companiilor de telefonie fix i mobil;e) sediile centrale i locale ale posturilor i companiilor de radio-televiziune;f) spitale, sanatorii i alte aezminte de sntate public similare;g) aezmintele social-culturale cu activitate permanent i cu mai mult de 150 de locuri n sli, dup caz;h) staiile de cale ferat i de metrou;i) cldirile administrative ale autogrilor i aeroporturilor;j) construcii i amenajri hidroenergetice a cror exploatare necesit prezena permanent a personalului specializat;k) parcrile i garajele supraterane i/sau subterane cu mai mult de 10 locuri;l) depozite subterane;m) ansambluri de locuine noi, cu mai mult de 50 de uniti locative;n) obiective de investiii amplasate pe teritoriul a dou sau mai multe judee sau al judeului Ilfov i municipiului Bucureti;o) alte obiective de investiii pentru care investitorii solicit direct avizul Comandamentului Proteciei Civile sau pentru care exist contestaii cu privire la eliberarea avizului de specialitate de ctre inspectoratele de protecie civil judeene sau al municipiului Bucureti.(3) Pentru obiectivele de investiii prevzute la alin. (2), avizate de serviciul specializat al Comandamentului Proteciei Civile, documentele avizate, mpreun cu fia tehnic, se vor elibera dup ce solicitantul prezint chitana de plat a taxei locale aferente avizrii; plata taxei de avizare se face n contul stabilit de autoritile administraiei publice locale din unitile administrativ-teritoriale n care sunt amplasate obiectivele de investiii avizate.(4) Avizele acordate de Comandamentul Proteciei Civile se transmit spre tiin, dup caz, inspectoratelor de protecie civil judeene i al municipiului Bucureti, n vederea lurii n eviden i urmririi noilor capaciti de adpostire pentru protecie civil din teritoriu. Pentru obiectivele de investiii prevzute la alin. (2) lit. n) Comandamentul Proteciei Civile va stabili i va transmite, dup caz, capacitile de adpostire pentru protecie civil care se preiau n eviden i se urmresc de ctre fiecare inspectorat de protecie civil din unitile administrativ-teritoriale n care este amplasat obiectivul de investiie.

5)

CENTRUL DE COORDONARE A INFORMATIEI IN CONSTRUCTII

BDUL BUREBUSTA NR.4, BL.D13, SC.1, SECTOR 3, BUCURESTI

tel:+40 (21)326 4729 fax: +40 (21) 326 1006 email: [email protected]

Bucuresti 24.03.2004

Catre,

Ordinul Arhitectilor din Romania

Dlui Presedinte arh.Serban Sturdza

ref: Premiile Radu Agent

Stimate Domnule Presedinte,

Ne face o deosebita placere sa va facem cunoscut ca, incepand cu acest an, CCIC in colaborare cu "Fundatia prof. Radu Agent", au instituit "Premiile Radu Agent pentru contributii in domeniul structurilor din beton armat" care se vor acorda, pentru anul 2004, in cadrul Conferintei Nationale a AICPS la 14 mai 2004.

Tinand cont de faptul ca prof.dr.ing.Radu Agent a fost una dintre cele mai marcante personalitati din domeniul ingineriei de constructii din Romania, fiind in acelasi timp unul dintre profesorii cei mai apreciati, unul dintre cei mai influenti cercetatori in domeniul teoriei structurilor din beton armat si un practicant de mare talent, am considerat ca este nimerit sa oferim anual premii pentru reusite de exceptie in fiecareaceste trei domenii de activitate.

Astfel vom acorda:

Premiul Radu Agent pentru educatie; acest premiu se va acorda unui student sau tanar inginer structurist roman care s-a facut remarcat printr-un proiect din domeniul structurilor din beton armat sau unui cadru didactic pentru o maniera remarcabila de predare a teoriei structurilor din beton armat;

Premiul Radu Agent pentru cercetare; acest premiu se va acorda unui inginer sau colectiv de ingineri pentru o contribuite deosebita la dezvoltarea teoriei structurilor din beton armat o publicatie, o comunicare sau articol, un normativ, o aplicatie soft, etc.

Premiul Radu Agent pentru proiectare; acest premiu se va acorda unui inginer , arhitect sau colectiv de proiectanti care s-au remarcat printr-un proiect in care gradul de inovatie in domeniul proiectarii structurilor de beton armat este deosebit;

Premiul Radu Agent pentru constructii; acest premiu se va acorda unei antreprize de constructii care s-a remarcat prin realizarea unei constructii din beton armat de exceptie sau prin aplicarea unor tehnologii de mare performanta in domeniul betonului.

Premiul Radu Agent pentru inovatie; acest premiu se va acorda pentru inovatii in domeniul productiei de beton, tehnologiilor de fabricatie a betonului, tehnologiilor de punere in opera a betonului, etc.

Avand in vedere faptul ca OAR, prin structura sa organizatorica in teritoriu, poate face cunoscuta actiunea demarata de noi cu mai mare eficacitate, in beneficiul breslei constructorilor din Romania, va rugam sa sprijiniti aceasta actiune prin a o face cunoscuta filialelor OAR din teritoriu si sa solicitati membrilor OAR sa se inscrie pentru nominalizare cu proiecte realizate pana la data de 31.12.2003.

In scopul inscrierii se va trimite un e-mail la adresa [email protected] cu mentiunea PENTRU PREMIILE RADU AGENT si cu un material care sa prezinte propunerea de proiect realizat fotografii si o scurta prezentare de maxim pagina A4. Data limita pentru inscriere este 15.04.2003.

Cu deosebita stima,

Arh.Dan Nicolae Agent

Presedinte Fundatia prof.dr.ing.Radu Agent

Administrator CCIC6)

Fundaia Transilvania Trust

400110 Cluj-Napoca, O.P. 1. C.P. 379., Romnia

Telefon/Fax: 0264-435 489; Telefon: 0744-783 545; E-mail: [email protected]: www.transylvaniatrust.ro

Conturi:

Alpha Bank Cluj, Str. Memorandumului nr. 1, Cluj-N.

Cont Lei: 2511.01-425538/ROLStimate domn /Stimat doamn,

La iniiativa fundaiei Transilvania Trust, ncepnd din octombrie 1998, n cadrul Facultii de Istorie i Filosofie a Universitii Babe-Bolyai din Cluj-N., se desfoar Cursul Postuniversitar de Reabilitare a Monumentelor Istorice, acreditat pe baza Ordinului MECT nr. 4223/22.07.1998. Scopul acestui curs este pregtirea specialitilor cu studii superioare n domeniul reabilitrii monumentelor istorice.

Structur: Durata cursului de specializare, avnd forma de nvmnt la distan este de doi ani, Octombrie 2004 - Iunie 2006, 6 conferine/semestru (+sesiunea de examene), grupate la sfrit de sptmn (joi-vineri-smbt) organizate din 3-3 sptmni. Numrul total de ore este de 600, din care 480 ore teoretice i 120 ore practice.

Cursurile se organizeaz n grupe paralele cu limb de predare principal romn i maghiar, pentru arhiteci, ingineri constructori, istorici de art, arheologi i ali specialiti cu pregtire universitar, n aa fel, nct pe lng disciplinele comune, cu caracter general, cursanii s beneficieze de discipline distincte, specifice pregtirii de baz a fiecruia.

n vederea nsuirii limbilor de specialitate, 5% din cursuri sunt predate n limba englez (de specialiti britanici, cu traducere simultan pentru cei care nu cunosc limba englez), iar 25% din cursurile grupei cu predare n limba maghiar sunt predate n limba romn.

Cursul are caracter practic pronunat, cursanii desfurnd practic pe antiere de reabilitare i participnd la excursii de studii.Profesorii cursului sunt specialiti de renume internaional din Romnia, Ungaria, Germania, Marea Britanie, profesori universitari, teoreticieni, precum i specialiti implicai n proiectarea i executarea lucrrilor de reabilitare, respectiv inspectori de la oficiile de protecie a patrimoniului.

Absolvenii cursului dup susinerea tezei (lucrrii) de absolvire vor primi diplom de specializare postuniversitar n reabilitarea monumentelor istorice atestat de Ministerul Educaiei, Cercetrii i Tineretului, n conformitate cu Legea 422-2001 - Legea privind protejarea monumentelor istorice

Finanare: O parte determinant a cheltuielilor este acoperit din taxele de colarizare, iar cheltuielile suplimentare datorate invitrii profesorilor din strintate pn n prezent au fost sponsorizate de diferite organizaii guvernamentale i neguvernametale din ar i strintate.

Taxa de colarizare se estimeaz la: 200-250 /semestru, sum variabil n funcie de numrul cursanilor.

Anexat v trimitem fia de prenscriere, programa cu lista orientativ a disciplinelor de nvamnt i lista cadrelor didactice asociate cursului.

Pentru cei care vor returna fia de prenscriere pn n data de 15 aprilie 2004 vom trimite i datele exacte referitoare la nscriere, pn n data de 15 mai 2004. Menionm c primii specialiti nscrii vor beneficia de cazare i mas deoarece fundaia dispune de un numar limitat de locuri.

Pentru relaii suplimentare v rugm s contactai:

coordonatorul programului de nvmnt: ing. Marilena Rozenberg

responsabilul programului postuniversitar: fizician Klra Magyari

E-mail: [email protected]; Tel: 0264 453489; Mobil: 0745 585566.

Mulumindu-v pentru interes, cu respect

preedinte FTT - prof. dr. ing. Blint Szab23. martie 2004., Cluj-N.

Lista cadrelor didactice asociate

cursului postuniversitar 2004-2006

1. AUNER Niels ? Romnia

2. BALASSA M. Ivn ? Ungaria

3. B?RBULESCU Mihai ? Romnia

4. David BAXTER - Marea Britanie

5. BENCZDI Sndor ? Romnia

6. Livia BUC?A ? Romnia

7. BUCUR-HORV?TH Ildik ? Romnia

8. BUG?R-MSZ?ROS Kroly ? Ungaria

9. B?Z?S Gergely ? Ungaria

10. ?erban CANTACUZINO ? Marea Britanie

11. Marina CIONCA ? Romnia

12. DE?K Zoltn ? Ungaria

13. Anca Hanna DERER? Romnia

14. Peter DERER ? Romnia

15. EGRI Istvn ? Romnia

16. EKE va ? Romnia

17. EM?DI Tams ? Romnia

18. FEJRDY Tams ? Ungaria

19. FEJES Tams ? Ungaria

20. FEKETE Albert ? Ungaria

21. FELD Istvn ? Ungaria

22. Teodor Octavian GHEORGHIU ? Romnia

23. Liviu GLIGOR ? Romnia

24. GUTTMANN Szabolcs ? Romnia

25. HADIK Andrs ? Ungaria

26. C?lin HOIN?RESCU ? Romnia

27. HEGEDS Csilla ? Romnia

28. HORLER Mikls ? Ungaria

29. IHRIG Dnes ? Ungaria

30. K?LDI Gyula ? Ungaria

31. KIRIZS?N Imola ? Romnia

32. KOREN Pter ? Ungaria

33. KOV?CS Andrs ? Romnia

34. KOV?CS Kzmr ? Romnia

35. L?NGI Jzsef ? Ungaria

36. LEV?RDY Lszl ? Ungaria

37. Christoph MACHAT ? Germania

38. MAKAY Dorottya ? Romnia

39. MAKSAY ?dm ? Romnia

40. Daniela MARCU ? Romnia

41. M?T Zsolt ? Ungaria

42. MIH?LY Ferenc ? Romnia

43. Vasile MITREA ? Romnia

44. Dan MOHANU ? Romnia

45. Mircea MOLDOVAN ? Romnia

46. Cezara MUCENIC ? Romnia

47. NAGY Tiborn ? Ungaria

48. Sergiu NISTOR ? Romnia

49. Mihai OPREANU ? Romnia

50. OSGY?NYI Vilmos ? Ungaria

51. RSI Kroly ? Ungaria

52. Virgiliu POLIZU ? Romnia

53. Ioan-AurelL POP ? Romnia

54. Virgil POP ? Romnia

55. Corina POPA ? Romnia

56. Marius PORUMB ? Romnia

57. R?DAY Mihly ? Ungaria

58. ROM?N Andrs ? Ungaria

59. Adrian Andrei RUSU ? Romnia

60. SEBESTNY Ferenc ? Ungaria

61. SEDLMAYR Jnos ? Ungaria

62. Gheorghe SION ? Romnia

63. SOMOS Andrs ? Ungaria

64. Adrian STROE ? Romnia

65. SZAB? Blint ? Romnia

66. SZAB? Erzsbet ? Romnia

67. SZAB? Pl ? Germania/Elve?ia

68. SZEKR Gyrgy ? Ungaria

69. T?TH Ern? ? Ungaria

70. Aurelian TRI?CU ? Romnia

71. VAJDA Jzsef ? Ungaria

72. V?NDOR Andrs ? Ungaria

73. WEISZ Attila ? Romnia

74. WINKLER Gbor ? Ungaria

75. ZOMBOR Szabolcs ? Ungaria

76. Ileana-Maria ZB?RNEA ? Romnia

Lista cadrelor didactice asociate

cursului postuniversitar 2004-2006

Curs Postuniversitar de specializare n

reabilitarea monumentelor istorice

2004-2006

Fi prenscriere pentru studii postuniversitare

Date personale:

Numele: ........................Prenumele: .........................................

Ocupaia: ..................................Funcia; ................................

a) Locul de munc: .......................................................................

Adresa (str., nr., bl., ap.): ...........................................................

Codul, Localitatea: ...................................

Tel: ............................ Fax. : ........................................

E-mail: ..............................................

b) Adresa acas: (str., nr., bl., ap.): ..................................................

Codul, Localitatea: ..............................................

Tel: ............................ Fax. : ................

E-mail: ..............................................

c) La care grup dorii s V nscriei?

( romn (maghiar

( arhiteci (I) ( ingineri (II)

( alt specialitate (III) precizai .....

Studii superioare:............................................................................

Facultatea: ....................................................................................

Diploma nr.: .................................................................................

Pentru relaii suplimentare v rugm s contactai:

- coordonatorul programului de nvmnt: ing. Marilena Rozenberg

- responsabilul programului postuniversitar: fizician Klra Magyari

E-mail: [email protected]; Tel : 0264 435489; Mobil: 0745 585566 .

Prezenta se va returna pn data de 15 aprilie 2004