Instalatii Si Procese Pentru Corectarea Calitatatii Apei 18.10.2011

2
Instalatii si procese pentru corectarea calitatatii apei Conditile de calitate pentru apa potabila Calitatea apei este detrminata de proprietatile sale fizice, chimice, biologice si organoleptice diferind in functie de scopul in care se consuma. PROPRIETATILE FIZICE; - Tulbureala este data de materile solide aflate in suspensie; ca o unitate de masura avem o silicei. o silicei, reprezinta prin comparatie la o emulsie etalon de 1g pulbere fin dizolvata la 1m 3 de apa. Apa potabila are un maxim de 5 o de tulbureala - Culoarea este data de substantele ce se dizolva in apa. Se determina prin comparatie cu o solutie etalon, care are in compozitie un compus din platina sau cobalt. Un grad de culoare corespunde la 1 mg. de clorura de platina intr-un litru de apa. - Temperatura temperatura pentru apa potabila este de 7-15 o C - Conductivitatea este proprietatea apei de a conduce curentul electric si este proportionala cu contiunutul de substante dizolvate in apa. Unitatea de masura pentru conductivitate este オZ. - Radioactivitatea este proprietatea de a emite radiatii alfa, beta, gama, care trebuie sa aiba si sa se incadreze in limite admisibile. PROPRIETATILE CHIMICE; Sunt date de urmatorii indicatori: - REZIDUUL FIX care reprezinta totalitatea substantelor minerale si organice ce sunt dizolvate in apa acesta masurandu-se prin cantarire. - Reactia apei se da de continutul acesteia de ssaruri dizolvabile in apa. pH =7 neutra; pH>7= alcalina; pH<7 acida. - Duritatea apei este data de sarurile de calciu si de magneziu. 1 grad duritate =10mg CaO=7.14mg. Omgla 1 Dm 3 . duritatea apei poate sa fie temporara, totala sau permanenta. Duritatea temporara dispare prin fierbere; Duritatea totala este suma duritatii permanente si a duritatii temporare; Duritatea permanenta este data de sulfati, cloruri, compusi de calciu, si nu dispar prin fierbere. Pentru apa potabila se admit maxim 12 o pentru permanenta si 20 o pentru cea totala. - continutul de substante biologice se face prin analiza microscopica pentru determinarea existentei microorganismelor in apa. Substantele organice dizolvate in apa se determina prin folosirea unei solutii de potasiu (K). ce se dizolva in apa.

Transcript of Instalatii Si Procese Pentru Corectarea Calitatatii Apei 18.10.2011

Instalatii si procese pentru corectarea calitatatii apei

Conditile de calitate pentru apa potabila

Calitatea apei este detrminata de proprietatile sale fizice, chimice, biologice si organolepticediferind in functie de scopul in care se consuma.

PROPRIETATILE FIZICE;

- Tulbureala este data de materile solide aflate in suspensie; ca o unitate de masura avemosilicei. osilicei, reprezinta prin comparatie la o emulsie etalon de 1g pulbere fin dizolvata la1m3 de apa.Apa potabila are un maxim de 5o de tulbureala

- Culoarea este data de substantele ce se dizolva in apa. Se determina prin comparatie cu osolutie etalon, care are in compozitie un compus din platina sau cobalt. Un grad de culoarecorespunde la 1 mg. de clorura de platina intr-un litru de apa.

- Temperatura temperatura pentru apa potabila este de 7-15oC- Conductivitatea este proprietatea apei de a conduce curentul electric si este proportionala cu

contiunutul de substante dizolvate in apa. Unitatea de masura pentru conductivitate este µZ.- Radioactivitatea este proprietatea de a emite radiatii alfa, beta, gama, care trebuie sa aiba si

sa se incadreze in limite admisibile.

PROPRIETATILE CHIMICE;

Sunt date de urmatorii indicatori:

- REZIDUUL FIX care reprezinta totalitatea substantelor minerale si organice ce suntdizolvate in apa acesta masurandu-se prin cantarire.

- Reactia apei se da de continutul acesteia de ssaruri dizolvabile in apa. pH =7 neutra;pH>7= alcalina; pH<7 acida.

- Duritatea apei este data de sarurile de calciu si de magneziu. 1 grad duritate =10mgCaO=7.14mg. Omgla 1 Dm3. duritatea apei poate sa fie temporara, totala saupermanenta.

Duritatea temporara dispare prin fierbere; Duritatea totala este suma duritatii permanente si a duritatii temporare; Duritatea permanenta este data de sulfati, cloruri, compusi de calciu, si

nu dispar prin fierbere. Pentru apa potabila se admit maxim 12o pentrupermanenta si 20o pentru cea totala.

- continutul de substante biologice se face prin analiza microscopica pentrudeterminarea existentei microorganismelor in apa. Substantele organice dizolvate inapa se determina prin folosirea unei solutii de potasiu (K). ce se dizolva in apa.

PROPRIETATILE ORGANOLEPTICE;

- Miros- Gust

Determinarea acestor proprietati se face pe criterii de degustare si miros existand 6 gradatii dedetermianare a mirosului.

1. inodor si insipid;2. miros si gust foarte slab;3. slab;4. perceptibil;5. pronuntat;6. foarte pronuntat.

Pentru apa potabila trebuie sa avem maxim gradatia (2).

PRINCIPALELE PROCESE SI INSTALATII DECORECTARE A CALITATII APEI

- procesul de sedimentare; se face cu instalatii de limpezire si sedimentare;

- procesul de cuagulare se face cu instalatii de tratare cu cuagulant;7

- procesul de filtrare biologica care se face cu filtre lente si filtre rapide;

- dezinfectarea se face in instalatii de dezinfectare cu Cl.

- Procesul de corectare a proprietatilor organoleptice prin instalatii cu carbune activ.