Instalatii Interioare Alimentare Cu Apa (1)

download Instalatii Interioare Alimentare Cu Apa (1)

of 6

Transcript of Instalatii Interioare Alimentare Cu Apa (1)

 • 7/23/2019 Instalatii Interioare Alimentare Cu Apa (1)

  1/6

  INSTALATII INTERIOARE ALIMENTARE CU APA

  1. RACORDAREA INSTALATIILOR INTERIOARE LA RETELELE EXTERIOARE DE

  ALIMENTARE CU APA

  Instalaiile interioare din cldirireprezint un ansamblu de conducte i accesorii care preiau apa din

  conducta public i o transport pn la punctele de consum. Orice cldire este legat la conducta publicprin conducta de branament.

  Racordarea unei cldiri la conducta public de ap rece:1 instalaia interioar2 bloc apometru3 conducta de branament4 conducta public5 - cladire6 conducta principala de distributie7 coloane de alimentare a punctelor de consum .

  Un bransament poate alimenta o cladire sau mai multe ( ansamblu de cladiri)

  Pe conducta de bransament se monteaza :- robinet vana de concesie pt. intreruperea alimentarii cu apa in caz de nevoie ;- blocul apometrului apometru , vane - pt, inregistrarea consumului de apa .

  Apometruleste un contor care msoar debitul de ap - poate fi montat n subsol sau ntr-un cmin special deapometru care se poate situa att n interiorul cldirii, ct i n exterior.1. conducta publica 2. bransament 3. vana de concesie 4. caminul vanei de concesie 5. apometru6. robinet de inchidere 7. robinet de inchidere si golire 8.conducta de ocolire 9. camin apometru

  10 . conducta principala de distributie 11 . coloane 12 . canal tehnic 13 . canal nevizitabil14 . cladire 15 . limita de proprietate .

  Bransamentele se executa din : - teava de plumb pt. presiune , cositorite sau sulfatate la interior( D = 20 ..30 mm)

  - teava de otel zincat ,tevi PVC rigid tip G, tuburi de azbociment , tuburi de fonta de presiune ( D =50.. 100mm ) .

  - se monteaza ingropat sub adancimea de inghet ( 0,8 .. 1,5 m)Montare : mufe , flanse , sudare , insurubare .

  2. CLASIFICAREA INSTALATIILOR INTERIOARE DE ALIMENTARE CU APA

  Instalatiile interioar sunt alcatuite din conducte , armaturi , aparate , utilaje , pentru transportul distributiaapei de la bransament , conducta publica , sursa proprie de apa , pana la ultimul punct de consum .

  Dupa presiunea de serviciu , disponibila apei in punctul de racord :-inst. interioare racordate direct la cond. publica , sursa proprie cand pres. din conducta publica asigura

  pres. necesara functionarii tuturor punctelor de consum din cladire .

  - inst. interioare racordate indirect la cond. publica , sursa proprie de apa , prin intermediul unor inst deridicare a presiunii pres. din reteaua publica este mai mica decat pres. necesara inst. inter.

  1

 • 7/23/2019 Instalatii Interioare Alimentare Cu Apa (1)

  2/6

  Dupa scopul folosirii apei :-inst inter de alim a.r. a.c. pt. consum menajer ,- inst. inter. de a.r. pt incendii,-inst . inter. de alim. apa industriala .

  Dupa nr. retelelor de distributie :

  -cu o retea pt. toate consumurile ,

  -retele separate pt. fiecare categorie de consum ,- retele comune pt. anumite consumuri ( menajer si incendiu ) .

  Dupa pozitia de montaj a conductei principale de distributie :-cu distributie superioara ,-cu distributie inferioara-cu distributie mixta .

  Dupa forma retelei de distributie :-retea ramificata-retea inelara

  -retea mixta .

  3 .INSTALATIA INTERIOARA DE ALIMENTARE CU APA RECE SI CALDA PENTRU

  CONSUM MENAJER

  Instalatia interioara de alimentare cu apa rece pt. consum menajer .Elemente componente :-1. cond. princip. de distributie alimentare directa din bransament sau din inst. de ridicarea pres ( inst. de

  hidrofor),-2. coloane verticale alimentate din conducta principala de distributie ,-3. conducte de legatura la punctele de utilizare a apei apa ajunge la bateriile amestecatoare de a.r. si a.c.-,menajera montate la punctele de consum ( cada , chiuveta , spalator , )-4. robinet de inchidere ,golire montate in diferite puncte ale instalatiei . Ex: baza coloanelor ( 4 ). pe condde legatura (5)

  -cond. alimentare rezervor wc , cu robinet cu plutitor( 6 ),-racordarea bateriilor ob. sanitare ( 7 ) .

  -compensatoare de dilatatie = lire de dilatatie din2 in 2 etaje , pt. preluarea dilatarilor determinate devariatiile de temperatura .

  Conductele se executa din tevi de otel zincat , PVC tip GPentru fiecare robinet , baterie montata la punctele de consum se determina un debit specific .

  2

 • 7/23/2019 Instalatii Interioare Alimentare Cu Apa (1)

  3/6

  4. INSTALATIA INTERIOARA PENTRU DISTRIBUTIA APEI CALDE DE CONSUM

  Conductele de distributie a apei calde de consum au trasee paralele cu conductele de a. r.Se executa din tevi de otel zincat .Pe traseele orizontale conductele de a.c . se monteaza deasupra conductelor de a. r.Pe traseele verticale conductele de a. r. si a. c. sunt paralele si la distante min. 3 cm , pt. a evita transferul de

  caldura de la o conducta la alta .Pentru compensarea dilatarilor se prevad compensatoare de dilatare lire de dilatatie .La baza coloanelor se monteaza robineti de inchidere , golire .

  Temperatura apei calde de consum + 60 ..+ 65 C .

  3

  Instalatia interioara pentru

  distributia apei reci in scopuri

  menajere

  1. conducta principala de

  distributie

  2. coloana3. conducta de legatura la

  punctele de consum ale apei4. robinet de inchidere si golire

  5. robinet cu ventil drept

  6. robinet cu plutitor pentrualimentarea cu apa a

  rezervorului de spalare aclosetului

  7. racord la bateria

  amestecatoare

  Instalatii pentru distributia

  apei calde de consum

  1. conducta principala de

  distributie

  2. coloana3. conducta de legatura

  4. lavoar 5. cada de baie

  6. spalator simplu de bucatarie

  7. baterie amestecatoare8. robinet de inchidere

  robinet de inchidere cu descarcare(golire)

 • 7/23/2019 Instalatii Interioare Alimentare Cu Apa (1)

  4/6

  5. INSTALATIA PENTRU CIRCULATIA APEI CALDE DE CONSUM

  Are rolul de a asigura intoarcerea debitului de apa calde neconsumat in aparatele de preparat apa

  ( schimbatoare de caldura ) .

  Conductele acestei instalatii au trasee comune cu conductele instalatiilor de a .c .si a. r. se executa din otelzincat .Conductele pt. circulatia apei cale de consum se prevad pt. instalatii mari ,la care apa calda se distribuie dupaun anumit program , cu intreruperi .

  6. INSTALATII DE PREPARAREA APEI CALDE DE CONSUM

  Instalatiile pentru prepararea apei calde de consum sunt constituite din : aparate , conducte , armaturi ,accesorii.Aparatele de preparat a. c.= schimbatoare de caldura .

  -schimbatoare de caldura de suprafata , recuperative formate din tronsoane tip , formate din :- manta cilindrica , tevi din alama , placi tubulare , racorduri pentru intrarea / iesirea : apei calde de

  consum si a agentului termic incalzitor folosit ( apa fierbinte, apa calda , abur ).- schimbatoarele de caldura sunt prevazute cu instalatie de automatizare care mentine constanta

  temperatura apei calde de consum .Sunt aparate in contacurent , incalzirea apei de consum se face prin transfer termic , intre agentul termic siapa de consum , prin peretele tevilor .-schimbatoare de caldura cu acumulare de apa = boilere , compuse din : rezervoare cilindrice orizontale sauverticale , serpentina prin care circula agentul termic ( apa calda , abur , abur fierbinte ) , racord la parteainferioara pentru intrarea apei reci , racord la partea superioara pentru apa calda de consum .- cazane incalzirea apei prin arderea unui combustibil , solid , lichid , gazos .- incalzitoare electrice boilere electrice cu rezistenta electrica , transmite direct caldura apei .

  Pentru preperarea apei calde se folosesc : energie electrica , gaze naturale , energie solara .

  4

  Instalatie pentru circulatia

  apei calde de consum

  1. aparat in contracurentpentru

  prepararea apei calde deconsum

  2. conducta de intrare a

  agentului termic primar3. conducta de iesire a

  agentului termic primar4. conducta de intrare a apei

  reci5. conducta pentru distributia

  apei calde de consum

  6. conducta pentru circulatiaapei calde

  7. pompa pentru circulatia apeicalde de consum

  8. clapeta de retinere9. robinet de inchidere

 • 7/23/2019 Instalatii Interioare Alimentare Cu Apa (1)

  5/6

  7. INSTALATIA DE HIDROFOR

  Instalatia de hidrofor este o instalatie de pompare la care pe conducta de refulare a pompei se monteazarezervor inchis hidropneumatic = rezervor de hidrofor .

  Se utilizeaza cand pres. din conducta publica nu asigura pres. necesara din inst. interioara , iar consumul este

  neuniform in timp.13. conducta de ocolire pt. alimentarea directa a inst. inter. , cand pres din reteaua publica are pres. neces.instalatiei interioare .- pompele aspira apa din rez. tampon si o refuleaza in rez. hidroforului la pres. neces. punctelor de consum,de unde apa la pres. neces. ajunge la consumatori .-in recipientul de hidrofor se acumuleaza apa ,care ajunge la un nivel si o pres. Pres. este determinata de pres.

  pernei de aer din recipientul de hidrofor care este asigurata de un compresor.Cand apa ajunge la nivelul max. aerul comprimat ajunge la pres. max. , care determina oprirea pompelor ,

  prin intermediul unui presostat cu contacte electrice .

  Presostatul comanda orirea si pornirea pompelor in functie de presiunea pernei de aer .Pe masura ce consumul de apa creste , nivelul apei scade, perna de aer se dstinde , pres.aerului scade , panaajunge la pres. de pornire a pompelor . Pres. de pornire / oprire a pompelor este controlata si sesizata de

  presostat cu contactul electrice .Pompele pornesc cand apa ajunge la nivel .min si se opresc cand apa ajunge la nivel max . in recipientul dehidrofor . Pornirea / oprirea este comandata de un presostat , care sesizeaza pres. pernei de aer . Perna de aereste asigurata de un compresor .Concluzii: - pompa asigura pres. apei

  - perna de aer mentine apa acumulata in rez. la pres. creata de pompa.Conductele elemente inchise pt. circulatia fluidelor .

  5

  Schema instalatiei de hidrofor

  Parti componente :

  1. conducta publica2. bransament

  3. apometru

  4. conducta de ocolire5. robinet6. robinet de inchidere cu

  descarcare(golire)7. rezervor - tampon deschis

  8. distribuitor

  9. robinet cu plutitor10. conducta de aerisire

  11. pompe

  12. clapete de retinere13. conducta de ocolire

  14. recipient (rezervor) de hidrofor15. compresor de aer

  16. motor electric pentru antrenareacompresorului

  17. filtru pentru aer18. clapeta (ventil) de retinere pentru

  aer19. ventil de siguranta

  20. presostat21. automat pentru actionarea

  motorului electic al pompei22. conducta principala de distributie a

  apei23. coloana

  24. conducta de legatura de la obiectul

  sanitar la coloana25. punct de consum al apei (obiect

  sanitar)

  26. hidrant interior pentru incendiu27. robinet de inchidere cu descarcare

  28. sticla de nivel

 • 7/23/2019 Instalatii Interioare Alimentare Cu Apa (1)

  6/6

  6