Instalatii interioare de gaze naturale combustibile.doc

of 39 /39
MINISTERUL EDUCAŢIEI, CERCETĂRII ŞI INOVĂRII Proiectul Phare TVET RO 2006/018-147.04.01.02.01.03.01 AUXILIAR CURRICULAR CLASA a XI-a an de completare Instalaţii interioare de gaze naturale combustibile DOMENIU: Construcţii şi Lucrări publice CALIFICARE: Instalator pentru instalaţii tehnico-sanitare şi gaze Acest material a fost elaborat prin finanţare Phare în proiectul de Dezvoltare instituţională a sistemului de învăţământ profesional şi tehnic MECI–CNDIPT / UIP

Embed Size (px)

Transcript of Instalatii interioare de gaze naturale combustibile.doc

MINISTERUL EDUCAIEI, CERCETRII I INOVRIIProiectul Phare TVET RO 2006/018-147.04.01.02.01.03.01

AUXILIAR CURRICULAR

CLASA a XI-a an de completareInstalaii interioare de gaze naturale combustibileDOMENIU: Construcii i Lucrri publiceCALIFICARE: Instalator pentru instalaii tehnico-sanitare i gaze

Martie 2009

AUTOR: Nicolae Dinulescu - profesor gradul I

Cornelia Drinceanu - profesor gradul I

Cuprins

1 - Informaii despre agentul economic .................................................................. 42 - Competene specifice instalaiilor interioare de gaze naturale combustibile 53 - Modaliti de organizare a practicii ..................................................................... 64 - Recomandri privind respectarea normelor de sntate i securitate a muncii .. 75 - Respectarea procedurilor de urgen i de evacuare ........................................ 86 - Echipamente de protecie a muncii pentru lucrri de instalaii: .......................... 87 - Fie de observaie a procesului tehnologic la instalaii interioare de gaze combustibile .......................................................................................... 9 8 - Fie de lucru .................................................................................................. 129 Fise tehnologic ............................................................................................ 1310 Jurnal de practic ....................................................................................... 1511 Studiu de caz ............................................................................................ 1712 Fise de evaluare ........................................................................................ 2013 Anexe ....................................................................................................... 2114 Bibliogafie ................................................................................................. 27Informaii despre agentul economic

Agentul economic are ca activitate lucrri de construcii civile i industriale, care cuprind lucrri de structuri i finisaje, lucrari de instalaii tehnico-sanitare, nclziri centrale i gaze, lucrri de tmplarie, confecii metalice.

Deasemeni, agentul economic, deine staie automat pentru prepararea betoanelor i mortarelor.

Sediul este n mediul urban, i are lucrri att n oraul Craiova ct i n jude.

Unitatea este structurat cu responsabiliti pe fiecare domeniu de activitate, cu o conducere proprie.

Lucrrile de finisaje sunt excutate, de formaii de muncitori calificai, fiecare formaie fiind condus de un ef de formaie.

Fiecare punct de lucru este coordonat de un maistru care are responsabiliti bine determinate n urmarirea lucrrilor, aprovizionarea cu materiale i responsabiliti de respectare a sntii si securitii muncii.

Agentul economic are o cifr de afaceri de aproximativ 1.100.000 Ron

Din experiena pe care o avem cu agentul economic, reiese faptul c este interesat de pregtirea elevilor deoarece urmreste ca la absolvirea colii, s angajeze pe cei mai bine pregtii.

Agentul economic asigur elevilor condiii bune de efectuarea stagiului de practic, i respect programul stabilit n convenia cadru ncheiat ntre scoal i agent.

La nceputul stagiului de practic, agentul economic se oblig s efectueze instructajul general i specific de protecia sntii i securitii muncii i a situaiilor de urgent la locul de munc, a regulamentului de ordine interioar a tuturor elevilor indiferent de speciaitate.

Elevii vor primi echipament de lucru i protecie la nceperea perioadei de stagiu de practic precum i SDV-urile necesare.

Programul de lucru al elevilor este stabilit prin conveia cadru n functie de programa scolar.

Urmrirea elevilor n timpul stagiului de practic va fi asigurat de un cadru didactic care urmrete, att executarea lucrrilor specifice ct i cooperarea cu efii de formaii la care lucreaz elevii, i cu maistru de lucrare.

Competene specifice

instalaiilor interioare de gaze naturale combustibilePentru ca elevul sa fie capabil s execute operaii necesare executrii unei instalaii interioare de gaze este necesar s tie s citeasc documentaia tehnico-economic, s aleag materialele necesare, s tie s aleag i s foloseasc AMC-urile i SDV-urile specifice lucrrilor executate, i s cunoasc normele generale i specifice de sntatea i securitatea muncii. El trebuie, n cadrul stagiului de practic s-i nsuseasc competenta de a pregti operaiile de montaj.

Amenajarea traseelor conductelor, o alt competena necesar elevului in vederea identificrii i marcrii traseelor conductelor, a executrii procesului de masurare si debitare a conductelor cu respectarea lungimilor mentionate n proiect, capacitatea de a executa trecerile pentru conducte n elementele de construcie prevezute n documentaie cu respectarea normelor de securitate i sntate a muncii (NSSM), cunoaterea de catre elevi a moduui de executare a trecerilor conductelor prin elementele de construcii cu protecii n dreptul orificiilor, i fixarea conductelor n elementele de fixare.

Una din cele mai importante competene ce trebuie nsuit de ctre elev este

montarea conductelor interioare de gaze naturale i armturile lor, implicnd din partea elevului cunostiine de montare a placii de contor, pregtirea i montarea conductelor i a armturior precum i protecia anticoroziv a conductelor

Realizarea mbinrilor, una dintre cele mai importante competene pe care trebuie s le dobndeasc elevul implic executare de cte elev cu deosebit atenie a folosiri la mbinare a materialelor de etanare specifice, de armturi nesesare i de probare la presiune a instalaiei pentru prevenirea eventualelor scpri de gaze.

n final elevul trebuie s tie modul de verificare a montajului executat i prin aceastea trebue s: verifice montajul mecanic al amenajrilor conductelor, al armturilor i al fixrii de elementele de construcie, eventualele deficiene i/sau scderi de presiune, n timpul probelor, sunt localizate i identificate vizual sau folosind metode specifice i sunt nscrise n procesul verbal de probe i etaneitate, deficienele ce nu pot fi remediate sunt raportate superiorului ierarhic, prompt i cu acuratee.

Modaliti de organizare a practicii

Stagiul de practic la agentul economic se realizeaz pe baza Conveniei cadru ncheiat ntre coal i agentul economic, i n conformitate cu programa colar i specificul specializrii urmate de elevi.

n cadrul conveniei, este stabilit modul de organizare a practicii, perioada de desfuare a practicii, locul de desfurare, programul zilnic de lucru precum i responsabilitile fiecarei pari.

Practica se execut n grupe de elevi sub ndrumarea direct a maitrilor instructori, cadre didactice sau repartizai pe formaii de lucru, avnd ca ndrumator direct eful de formaie i urmrit n timpul perioadei de stagiu de practic de ctre maistru instructor, cadru didactic.

Elevii vor fi instruii cu privire la noutile pe care le reprezint practica comasat fa de practica curent, de asemenea vor fi informai cu privire la regulamentul de ordine interioar a agentului economic.

Recomandri privind respectarea normelor desntate i securitate a muncii1. Munca este executat cu atenie, astfel nct s se evite eventualele

accidente;

2. Fiecare operaie cu potenial de accidentare se realizeaz cu mult atenie, solicitndu-se sprijinul tuturor persoanelor necesare;

3. Aparatele i echipamentele sunt exploatate i depozitate n condiii de siguran, respectnd ntocmai regulamentele de exploatare i NSSM specifice locului de munc;

4. Starea echipamentului de lucru i cel de securitate i sntate a muncii este verificat zilnic pentru a corespunde tuturor normelor n vigoare;

5. Legislaia i normele de securitate i sntate n munc sunt nsuite i aplicate cu strictee, conform cerinelor de la locul de munc;

6. Munca este desfurat n siguran i n acord cu specificul activitii i cu regulamentul de ordine interioar;

7. Responsabilitile i sarcinile sunt aplicate corespunztor n activitatea zilnic;

8. Echipamentul de protecie este folosit i depozitat conform specificului locului de munc;

9. Starea echipamentului verificat zilnic pentru a corespunde tuturor normelor n vigoare;

Sesizeaz, elimin i/sau raporteaz pericolele care apar la locul de munc

1. Pericolele care apar la locul de munc sunt raportate n timp util pentru intervenie;

2. Pericolele identificate sunt raportate persoanei competente s ia msuri, conform instruciunilor;

3. Starea echipamentelor de securitate i sntate n munc i PSI este raportat persoanelor abilitate prin procedura specific locului de munc;

Respectarea procedurilor de urgen i de evacuare

1. n cazul semnalizrii unui accident sunt anunate prompt persoanele abilitate precum i serviciile de urgen;

2. Procedurile de urgen i evacuare sunt nelese i aplicate corespunztor;

3. Primul ajutor este acordat rapid, n funcie de tipul accidentului, cu utilizarea materialelor sanitare specifice;

4. Planul de evacuare a locului de munc este respectat ntocmai n caz de urgen.

Echipamente de protecie a muncii pentru lucrri de instalaii:

Salopeta halat; Manui de protecie;

nclaminte cu talp din piele;

Ochelari de protecie (sudare);

Casc de protecie;

Salopete speciale pentru timp friguros;

Caciul pentru timp friguros;

Manui de protecie pentru timp friguros;

Fie de observaie a procesului tehnologic la instalaii interioare de gaze combustibile

Observai procesul tehnologic de execuie a unei mbinri prin filet a armturilor la conducte montate n interiorul cldirilor.

Dup ce s-a executat mbinarea prin filet a armturilor, completai fia de mai jos:Care sunt operaiile premergtoare executrii mb-inrii prin filetCare sunt operaiile suc-cesive privind executarea mbi-nrilor prin filet Cerine de calitate ale mbinrilor prin filetCe defeciuni de execuie pot afecta calitatea mbinrilor prin filet Cum pot fi remediate

Observaiile maistrului sau tutorelui de practic.

n urma evalurii fiei de observaie s-au constatat urmtoarele: Observaiile fcute de elev respecta conditiile de execuie a unei mbinari prin filet a armturilor cu respectarea normelor de calitate cerute de normativele n vigoareFie de observaie a procesului tehnologic la instalaii interioare de gaze combustibile

Observai procesul tehnologic de execuie pentru racordarea unui nclzitor instant pentru ap cald menajer, la instalaia interioar de gaze combustibile .

Dup ce s-a executat racordarea unui nclzitor instant pentru ap cald menajer, completai fia de mai jos:Care sunt operaiile pre-mergtoare executarii racordrii unui instantCare sunt operaiile suc-cesive privind executarea racordrii unui instant Cerine de calitate la racordarea unui instantCe defeciuni de execuie pot afecta calitatea racordarii Cum pot fi remediate

Observaiile maistrului sau tutorelui de practic.

n urma evalurii fiei de observaie s-au constatat urmtoarele: Observaiile fcute de elev respect condiiile de execuie a pentru racordarea unui nclzitor instant pentru ap cald menajer cu respectarea normelor de calitate cerute de normativele n vigoareFie de observaie a procesului tehnologic la instalaii interioare de gaze combustibile

Observai procesul tehnologic de execuie la montarea conductelor pe elementele de construcie.

Dup ce s-a executat montarea conductelor pe elementele de construcie, completai fia de mai jos:Care sunt operaiile premerg-toare executrii montrii conductelorCare sunt operaiile suc-cesive privind executarea montrii conductelor Cerine de calitate ale executrii mon-trii conductelorCe defeciuni de execuie pot afecta calitatea montrii conductelorCum pot fi remediate

Observaiile maistrului sau tutorelui de practic.

n urma evalurii fiei de observaie s-au constatat urmtoarele: Observaiile fcute de elev respect condiiile de execuie pentru montarea conductelor pe elementele de construcie, cu respectarea normelor de calitate cerute de normativele n vigoareFie de lucru

1. Execut o mbinare prin filet a armturilor la conducte cu respectarea condiiilor de calitate impuse.

2. Identific materialele i SDV-urile necesare executrii mbinrii prin filet.

3. Verific execuia mbinrii vizual i probarea la presiune.

Data ............Clasa...................Grupa..................Elevul.....................................................

Denumirea

lucrriiCantitateFaze de execuieNr de operatii asemeneaMateriale folositeSDV - uriNr. buci

mbinarea prin filet a armturilor 1 bucStudierea fiei tehnologice1--1

Alegerea materialelor1eavi i armaturiMetru, rulet, etc1

Alegerea SDV-urilor1--1

Executarea filetului1eav, Banc de lucru, menghin de evi, filiera1

Aplicarea materialului de etanare1Fuior de cnepa sau band de teflon1

Executarea mbinrii prin filet1-Banc de lucru, menghin de evi, cleste de evi1

Verificarea vizual a calitii mbinrii1-1

Verificarea la presiune a nbinrii1Pompa de presiuneInstalaie de prob1

Observaiile maistrului sau tutorelui de practic.

n urma evalurii fiei de lucru i a executrii lucrarii s-au constatat urmtoarele:

Executarea lucrrii de elev, respect condiiile de execuie a unei mbinari prin filet a armturilor la conducte cu respectarea normelor de calitate cerute de normativele n vigoare

DENUMIREA

PRODUSULUIFIA TEHNOLOGICA

Fixarea conductelor cu brri i consolePRESCRIPII TEHNICE

Fixarea conductelor cu brri sau console

Bratara Consola Executarea gurii n perete trebuie astfel facut nct brara (consola) sa poat fi fixat rigid. Se va respecta distana ntre conducta si perete (3 cm) sau cea prescris n proiect.. Se vor folosi brri sau console dimensionate corespunzator

MATERIAL

Brri, console, ipsos, apa

OPERAII DE EXECUIEPLANIFICAREA EXECUIEIEALONAREA OPERAIEISDV-uri folosite

Timp pentru o operaie (min)Nr. de

OperaiiTimp total (min)

1. Trasarea gurilor5210Gurile se traseaz innd cont de lungimea liber a conductei, dar nu mai putin de 2,5ml una de alta, lang armturi i schimbri de direcieMetru (ruleta), creta de trasat

2. Executarea gurilor cu dalta i ciocanul10220Executarea gurilor se face n elementele de construcie de nchidere, nu se fac n elementele de rezistent.Dalta, pit, ciocan, sau maina de gurit rotopercutor

3. Verificarea dimensiunilor guri i rectificarea eventualelor abateri 326Eecutarea gurilor trebuie s se fac sub forma de trunchi de piramid cu baza mare n interiorBrri sau console pentru dimensiuni de eav

4. Montarea brrii pe eav 224Brara trebuie s se fixeze rigid cu suruburi de prindere iar ntre eav i brar trebuie s fie un strat de cauciucCheie fix

5. Astuparea gurii cu mortar de ipsos i finisarea ei5210Gaura se umezeste, se prepar mortarul de ipsos, se introduce n gaur cu paclu, daca gaura este mare, se introduc i coluri de crmid pentru completarea i marirea rezisteneiCanciog, paclu, gletier

DENUMIREA

PRODUSULUIFISA TEHNOLOGICA

INTERCALAREA TEULUI DE RAMIFICAIE PE O CONDUCTPRESCRIPTII TEHNICE

INTERCALARE TEU PE O CONDUCT

SE VA INTERCALA TEUL PRIN INTERMEDIUL UNEI PIULUE OLANDEZE

SE VA VERIFICA GARNITURA DE ETANARE A PIULIEI OLANDEZE

SE VA RESPECTA ORDINEA SE MONTAJ A MBINARII

MATERIAL

PIULI OLANDEZ

TEU, CNEP, GRUND

OPERAII DE EXECUIEPLANIFICAREA EXECUIEIEALONAREA OPERAIEISDV-uri folosite

Timp pentru o operaie (min)Nr. de

OperaiiTimp total (min)

1. Se nsurubeaza pe eav corpul filetat al piuliei olandeze515Se verific filetul pe captul evii, se verific filetul interior al corpului filetat al racordului olandezClete universal de evi, cheie francez

2. Se nsurubeaz n teu corpul cu piuli al racordului olandez515Se verific filetul exterior al corpului cu piuli al racordului olandez se verific filetul interior al teuluiClete universal de evi, cheie francez

3.Se nsurubeaz teul n ceallalt eav515Se verific filetul exterior al evii. Clete universal de evi, cheie francez

4. Se introduce garnitura n piulia oladez i se strnge515Se verific paralelismul dintre flanele racordului olandez, se introduce garnitura n stare bunClete universal de evi, cheie francez

5 Se verific mbinarea i poziia corect a teului n mbinare212Se verific dac poziia ieirii laterale a teului coraspunde ce cea din proiectMetru (rulet)

JURNAL DE PRACTIC

Elev:

Perioada: .

Locaie (Agent economic i departament):

Modul:

Tema: Instalaii interioare de gaze naturale combustibile

Sarcina de lucru: Executarea instalaiilor interioare de gazen jurnalul de practic, elevul va completa urmtoarele informaii:

1. Care sunt principalele activiti relevante pentru modulul de practic pe care le-ai observat sau le-ai desfurat?

2. Ce lucruri noi ai nvat?

3. Care au fost evenimentele sau lucrurile care i-au plcut? Motivai.

4. Ce lucruri/ evenimentele care nu i-au plcut? Motivai.

5. Care au fost relatiile tale cu muncitorii n cadrul stagiului de practic la agentul economic 6. Cum apreciezi condiiile de practic oferite de agentul economic7. Care au fost relaiile ntre tine i conductorul de lucrare 8. Cum au fost respectate normele de securitatea i sntatea muncii pe perioada stagiului de practic

9. Care este prerea ta despre modul cum ai fost ndrumat i evaluat n timpul stagiului de practic de ctre cadrul didactic i de ctre seful punctului de lucru10. Cunotinele teoretice i practice acumulate n coal, au fost suficiente pentru a nelege tehnologia de montaj i de execuie a instalaiilor interioare de gaze combustibile.

Studiu de caz

1. Observ cu atenie urmtoarele indicatoare i prezentai semnificaia fiecaruia2. Identific aceste indicatoare pe durata stagiului de practic. Unde sunt montate aceste indicatoare?

3. Ce alte indicatoare ai identificat? ntocmete un album cu aceste indicatoare i prezent semnificaia lor

4. Ce alte spaii ar mai trebui semnalizae i cu ce fel de indicatoareStudiu de caz

1.Menionaz care sunt accidentele care se pot produce n situaia din imaginea prezentat. 2. Identific cauzele care pot duce la producerea accidentelor.

3. Exemplific ce ar trebui facut pentru evitarea accidentelorFie de evaluare

ADescrie tehnologia de montare a instalatiilor interioare de gaze combustibileEvaluatorSemntura elevData

1Enumer elementele componenete

2Descrie tehnologia de lucru

3Prezint modul de efectuare a verificarilor conform normativelor

4Prezint SDV urile i uilajele necesare execuiei

BMonteaz conducte, armturi, accesorii i contoare de nregistrare a consumului pentru instalaii interioare de gazeEvaluatorSemntura elevData

1Monteaz conducte i accesorii conform normativelor,

2 Monteaz armturile necesare conform normativelor, monteaz contorul de gaz (realizeaz o machet)

C

Monteaz aparate de utilizare a gazelorEvaluatorSemntura elevData

1Monteaz arztoare de uz casnic,

2Monteaz o central termic de apartament

3Prezent tehnologia de montare i racordare a unei minicentrale.

4Prezent tehnologia de montare i racordare a unui convector

5Prezent tehnologia de montare i racordare a unui ncalzitor de ap

6Prezent tehnologia de montare i racordare a unui aragaz

Anexe

Tehnologia de execuie a instalaiilor interioare de gaze naturale combustibile

Operaii de execuie

n aceast categorie sunt incluse operaiile de pregtire a cldirilor n vederea montrii instalaiilor, marcarea i practicarea golurilor pentru trecerea conductelor.

nsuirea proiectului coordonare

Conductorul echipei de montare verific:

existena, dimensiunile i amplasarea golurilor n planurile de construcii;

amplasarea nielor pentru contoare, fundaiile de pompe, recipiente;

respectarea distanelor minime ntre conducte i circuitele i aparatele electrice (piese, ntreruptoare);

eventualele suprapuneri de echipamente (ex; dac o priz nu este fixat pe amplasamentul unui radiator);

existena golurilor pentru introducerea utilajelor, spaii de manevr pentru utilajeExecutarea golurilor pentru trecerea conductelor i conductoarelor

Golurile pentru trecerea conductelor prin ziduri i planee asigur calitatea i rapiditatea lucrrilor de montare, posibilitatea unor intervenii ulterioare i comportarea corespunztoare a instalaiei n perioada de exploatare (pante, goluri, dilatri, etc).

Metodologia de proiectare impune nsemnarea golurilor n planurile de construcii i executarea lor de ctre constructor.

n numeroase cazuri n special la perei, golurile de trecere nu se creeaz la realizarea elementului de construcie respectiv; instalatorul trebuie s intervin ulterior i s execute golul, prin perforarea elementelor construciei, fr a afecta rezistena cldirii

Golurile se clasific dup cum urmeaz:

golurile de trecere prin planee. Mrimea golului depinde de numrul i dimensiunea conductelor ce-l traverseaz. mbinrile cu sudur sau filet lung nu cer deplasarea evii n timpul mbinrii i ca atare golul trebuie s asigure strict distanele minime ntre conducte. mbinrile cu filet dreapta - dreapta cer rotirea tronsonului ce se monteaz n teu sau mufa tronsonului precedent i prin urmare cer lrgirea golului cu circa 10-15 cm peste dimensionarea minimal. goluri de trecere prin perei. Se practic de cele mai multe ori pe antier, de ctre instalatori mai ales la pereii din crmid. Dimensiunea lor i poziia fa de planeu sunt determinate de poziia coloanelor, nlimea de montare a echipamentului, distana relativ ntre conducte etc.

trecerea conductelor prin planee se realizeaz cu ajutorul unui manon din eav metalic sau PVC, iar golul rmas ntre dou conducte se umple cu vat mineral sau fir de azbest. Acest montaj permite dilatarea liber a instalaiei i tasarea pereilor fr a prejudicia instalatia.Trasarea instalaiilor

Trasarea instalatiilor ncepe de la distribuia orizontal .

Se nsemneaz axul conductelor i ramificaiilor respective, care trebuie s corespund cu golurile lasate pentru trecerea conductelor .

n faza tehnologic n care se monteaz conductele, construcia nu e finisat ( fr pardoseli n special ).Fixarea materialului de susinere

Susinerea evilor, se realizeaz potrivit greutii evii i numarului conductelor fixate (susineri individuale sau n grup)

Materialul folosit curent pentru susinere se clasific astfel :

- brtri pentru eavi fixate direct n perete, prin mpucare sau pe dibluri de lemn;

- console din oel profilat fixate cu mortar de ciment;

- susintoare pendulare, fixate n beton sau prin traverse trecute pe deasupra planeului;

- puncte fixe, fixate prin strngere sau sudur;

- reazeme alunectoare;

- poduri de conducte - plase orizontale sau verticale

- traverse.

Susinerea conductelor pentru transportul aerului se realizeaz prin elemente din oel profilat, montat n perete sau n planee.

Se disting :

- brri circulare

- brri dreptunghiulare

- susintoare pendulare,

n funcie de specificul fiecarei instalatii, reazemele sunt completate cu diverse elemnete, anexe .Tehnologia de montare a materialului de sustinere al conductelor

Conductele sunt fixate de elementele de construcie prin braari, canale i poduri de conducte .

Montarea susintoarelor de conducte se face folosind unul din urmtoarele procedee:

mpucarea unor boluri din oel tratat, n elementul de beton armat sau caramid. Elementul de susinere se fixeaz ulterior pe braul filetat, printr-o piuli ;

forarea unui orificiu cu o bormain electric prevzut cu burghiu placat cu vidia. n orificiul astfel creat se introduce un diblu din material plastic . Un urub patrunde prin orificiul elementului de susinere producand desfacerea i blocarea diblului n orificiu;

suspendarea (ancorarea) de planeu, folosind o travers, mascat ulterior n apa de finisaj;

sudarea reazemului de armtura cldirii (de evitat);

montarea unei piese din lemn de forma unui trunchi de piramid n peretele de crmid udat n prealabil. Fixarea se face cu mortar de ipsos sau ciment. Ulterior piesa din lemn constituie suportul de prindere al unor uruburi.Protejarea conductelor de treceri prin perei i planee Trecerea conductelor prin perei i planee se protejeaz, astfel nct elementul de construcie s nu fie n contact direct cu instalaia.

Se deosebesc urmtoarele categorii:

- protecia far asigurarea etaneitii - care se utilizeaz n special la conductele a cror liber dilatare trebuie asigurat.

- protecia cu asigurarea etaneitii, la care ntre conduct i elementul de construcie se asigur o mbinare strict etan, pentru evitarea infiltraiilor din exterior. Asemenea mbinri dar cu flane de etanare se utilizeaz la trecerile conductelor prin pereii rezervoarelor de ap.

Alegerea tehnologiei de execuie a mbinrilor conductelor din oelDiversitatea mijloacelor tehnologice de care dispune un instalator i d posibilitatea s aleag i tehnologia optim de mbinare pentru fiecare caz n parte.Denumirea procedeuluiTipDetaliiAvantajeDezavantaje

Imbinare cu filetDreapta-dreaptaSanitare, gaze ncalzireSimplFixa

Stanga-dreaptaSanitare, gaze ncalzireDemontabil

Filet lungSanitare, gaze ncalzireDemontabil i detaabil40% mai scump

mbinare cu sudurOxiacetilenicGaze, ncalzireRapid, etanPericol de incendiu, dependent de aprovizionare

Limit de grosime

ElectricConvertizor, Execuie rapid i disponibilConsum n gol

TransformatorExecuie rapid i disponibilLimit la dimensiuni mici

mbinare cu flaneFiletDn >70DemontabileSump, mbtrnirea garniturilor

Sudate

Branamentul i instalaia interioar de utilizare a gazelor naturale combustibile

Montarea contoarelor

Ocolirea grinzilor cu reeaua de conducte

nclzitorul instant de ap cald menajer, cu gaze naturale

1 - corp

2 - schimbtor de cldur

3 - conduct de ap rece

4 - conduct de ap cald

5 - conduct de gaz

6 - arztor

7 - evacuarea gazelor arse

BIBLIOGRAFIE

1. * * * - Manualul de Instalaii, vol. S, Editura Artecno, Bucureti, 2003

2. Gabriel Gh. - Distribuia i utilizarea gazelor naturale, Editura Tehnic, Bucureti, 1972

3. Gabriel Gh. - Exploatarea reelelor i instalaiilor de gaze, Editura Tehnic, Bucureti, 1975

4. Hall F. - Essential Building Services and Equipment, Newnes, London, 1988

5. Vintil t., Cruceru T., Onciu L. - Instalaii sanitare i de gaze, Editura Didactic i Pedagogic, Bucureti, 1995

MECICNDIPT / UIP

Acest material a fost elaborat prin finanare Phare n proiectul deDezvoltare instituional a sistemului de nvmnt profesional i tehnic2Acest material a fost elaborat prin finanare Phare n proiectul de

Dezvoltare instituional a sistemului de nvmnt profesional i tehnic