Instalare Ubuntu 13.04

7
Weekend04 Instalati Ubuntu 13.04 Raring Ringtail -Va recomand sa download-ati de aici tutorialul in format .pdf si sa il tipariti la imprimanta, sa il aveti mereu in fata cind instalati, iar calculatorul e inaccesibil. Cititi cu atentie tutorialul inainte de a incepe instalarea propri-zisa . Recititi articolele despre testare Linux si sistemul de partitii inainte de a va juca cu hard-ul...Folositi si alte surse de pe net despre partitionarea in Linux..este partea cea mai dificila pina o intelegeti. 1. După ce ați ars imaginea Ubuntu 13.04 (32 sau 64 biti functie de pc-ul detinut) pe un DVD sau ati facut un USB bootabil, asa cum am aratat deja in articolul Testeaza Linux-Primul pas, va trebui închideți computerul . 2. Reporniți calculatorul apăsând apoi F12 pentru a selecta dispozitivul de pornire (usb sau dvd) pe care ati scris imaginea si care evident ca este deja pus in cd-rom sau in port usb. Enter După ce Ubuntu a pornit, va fi prezentat un ecran care arata ca aceasta. 3. Alegeti limba romana sau ce limba doriti...unii prefera engleza de origine. 4. Faceți apoi clic pe Instalare Ubuntu , urmatorul ecran fiind cel de mai jos: weekend04

description

Ubuntu 13.04 instalare

Transcript of Instalare Ubuntu 13.04

Page 1: Instalare Ubuntu 13.04

Weekend04

Instalati Ubuntu 13.04 Raring Ringtail-Va recomand sa download-ati de aici tutorialul in format .pdf si sa il tipariti la imprimanta, sa il aveti mereu in fata cind instalati, iar calculatorul e inaccesibil.

Cititi cu atentie tutorialul inainte de a incepe instalarea propri-zisa . Recititi articolele despre testare Linux si sistemul de partitii inainte de a va juca cu hard-ul...Folositi si alte surse de pe net despre partitionarea in Linux..este partea cea mai dificila pina o intelegeti.

1. După ce ați ars imaginea Ubuntu 13.04 (32 sau 64 biti functie de pc-ul detinut) pe un DVD sau ati facut un USB bootabil, asa cum am aratat deja in articolul Testeaza Linux-Primul pas, va trebui să închideți computerul. 2. Reporniți calculatorul apăsând apoi F12 pentru a selecta dispozitivul de pornire (usb sau dvd) pe care ati scris imaginea si care evident ca este deja pus in cd-rom sau in port usb. Enter

După ce Ubuntu a pornit, va fi prezentat un ecran care arata ca aceasta.

3. Alegeti limba romana sau ce limba doriti...unii prefera engleza de origine.

4. Faceți apoi clic pe Instalare Ubuntu , urmatorul ecran fiind cel de mai jos:

weekend04

Page 2: Instalare Ubuntu 13.04

Weekend04

.

5. Bifati ambele obtiuniVă recomandăm sa bifati ambele obtiuni,- descarca actualizarile in timpul instalarii si- utilizare soft de la terte parti.

-Dacă nu aveți cel puțin 5.3 GB de spațiu pe hard disponibil, atunci instalarea nu mai poate continua. -Dacă nu sunteți conectat la internet, trebuie sa va conectați înainte de a continua.Puteti sa o faceti acum, folosind pictograma din panelul superior partea stângă, cea de linga pictograma de sunet.

Daca sunteti legati prin Lan la net (cablu), lucru recomandat pentru stabilitate, (cel putzin la instalare) si nu se cere parola, net-ul se instaleaza automat si pictograma arata ca in imagine, 2 sageti in sens invers, iar optiune internet din tabel este bifata activa cu verde.

Puteți continua si fără conectare, dar sistemul nu va fi capabil sa obțina actualizări, sau pachetelingvistice ce ar fi necesare.

AtențieLa pasul urmator ati putea șterge din greseala tot calculatorul. Acest lucru înseamnă că toate programele dumneavoastră, documente, fotografii, clipuri video, si orice altceva ar putea fi pierdute. Fiti atent, mai ales dacă aveți de gând să eliminați Windows și de a folosi doar Ubuntu, insa pentru incepatori nu recomand decit dual sistem Windows-Ubuntu.

Asigurați-vă că ați înțeles modul în care Ubuntu va afecta datele la instalare, recititi articolele anterioare si mai ales testati pina va obisnuiti cu sistemul de pe live cd sau live usb si apoi treceti la instalarea propri-zisa.

weekend04

Page 3: Instalare Ubuntu 13.04

Weekend04

Acesta este ultimul punct la care puteți anula instalarea în condiții de siguranță, fără eventualele pierderi de date.Este întotdeauna o idee bună sa faceti obligatoriu un backup de date. Nu va amagiti, se mai intimpla si utilizatorilor experimentati...

Din acest moment sunteti pe cont propriu...

6. Alegeți optiunea de instalare.

Ecranul vostru va arăta, probabil, un pic diferit de cel din fotografie, functie de partitiile pe care le aveti deja pe disc.-Va recomand sa bifati instaleaza Ubuntu alaturi de Windows, in acest caz sistemul isi creeaza automat partitiile specifice si pastreaza tot ce aveti deja in Windows ,instalindu-se un program de alegere a Os-ului dorit la boot-are numit GRUB.-Se poate alege Sterge Windows și instaleaza Ubuntu si aici totul fiind facut automat.-Puteți alege, de asemenea, varianta Altceva, care vă va permite să editați partițiile la pasul urmator.Acest lucru este recomandat numai pentru utilizatorii care înțeleg partiționarea și efectele sale.

weekend04

Page 4: Instalare Ubuntu 13.04

Weekend04

6Bis- Editarea partițiilor in cazul care ati bifat obtiunea Altceva.-nerecomandat incepatorilor.!!!Alternativ, este posibil să fi ales sa editati partițiile manual. In acest caz, apare ecranul de mai sus unde veti fi capabil sa creati, sa redimensionati, mutati, șterge și formata partițiile existente.

Este important de remarcat faptul că acest lucru poate fi extrem de periculos daca nu stapiniti notiunile bine și ar putea face orice sistem sa nu mai poate fi pornit.

Urmariti pe you tube, inainte de a incerca si acest pas, zecile de tutoriale de utilizare a programului Gparted si de schimbare a partitiilor pe Linux, ca sa va antrenati si sa intelegeti conceptul.

Nu va mai fi nici o confirmare dupa începerea instalarii, și acesta este ultimul punct de la care putețianula în condiții de siguranță instalarea.Faceți clic pe Instalare Acum pentru a începe instalarea.

Gata . A inceput instalarea!

weekend04

Page 5: Instalare Ubuntu 13.04

Weekend04

7. Introduceți o cheie de criptareDacă ați ales Criptarea dosarului personal, va trebui să alegeți o cheie de securitate, care va fi folosita pentru a proteja datele.Acest lucru nu este recomandat pentru Pc-urile mai lente si incepatori.

Incep setarile:

8. Alegeți-vă locațiaAcum puteți alege locația dvs. prin selectarea fusului orar

weekend04

Page 6: Instalare Ubuntu 13.04

Weekend04

9. Alegeți aspectul tastaturiiPuteti alege manual sau tastati Detect și urmați instrucțiunile de pe ecran.

10 . Stabiliti un nume de utilizator și o parolă.

Acum introduceti numele dvs., sau nick-ul, numele pe care doriți sa il dati computerului , numele de utilizator, o parolă, apoi confirma, și păstrați-o obligatoriu undeva sigur, și alegeti criptarea saunu a dosarului Home (care cuprinde documentele, muzica, și dosar video).

Nu aș recomanda criptarea directorul Home, deoarece acest lucru complică lucrurile pentru tine la fel de mult ca pentru orice contravenient potențial.Nerecomandat in cazul calculatoarelor lente.

weekend04

Page 7: Instalare Ubuntu 13.04

Weekend04

11. Relaxati-va pina se termina de instalat Ubuntu...nu mai aveti nimic de facut.

Cautati pe www.askubuntu.com dacă aveți nevoie de ajutor suplimentar.

Felicitări, tocmai ați instalat Ubuntu 13.04 Raring Ringtail!

weekend04