Hotarirea Guvernului Nr.488 Din 04.05

4
HOTĂRÎREA GUVERNULUI REPUBLICII MOLDOVA despre aprobarea Regulamentului privind modul de calculare a obligaţiilor fiscale în cazul efectuării operaţiilor în valută străină Nr.488 din 04.05.98 Monitorul Oficial al R.Moldova nr.62-65/599 din 09.07.1998 * * * Întru îndeplinirea prevederilor alineatului (3) articolul 21 al Codului fiscal nr. 1163-XIII din 24 aprilie 1997 pentru stabilirea modului de calculare a obligaţiilor fiscale în cazul efectuării operaţiilor în valută străină, Guvernul Republicii Moldova HOTĂRĂŞTE: Se aprobă Regulamentul privind modul de calculare a obligaţiilor fiscale în cazul efectuării operaţiilor în valută străină, conform anexei. PRIM-MINISTRU AL REPUBLICII MOLDOVA Ion CIUBUC Chişinău, 4 mai 1998. Nr. 488. Anexă la Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr. 488 din 4 mai 1998 REGULAMENTUL privind modul de calculare a obligaţiilor fiscale în cazul efectuării operaţiilor în valută străină 1. Prezentul regulament este elaborat în conformitate cu alineatul (3) articolul 21 capitolul 2 al Codului fiscalnr. 1163-XIII din 24 aprilie 1997. 2. Prezentul regulament stabileşte modul de calculare a obligaţiilor fiscale în cazul efectuării operaţiilor în valută străină. 3. Operaţiile asupra cărora se extinde prezentul regulament şi în cazul cărora apar obligaţii de plată în valută străină sînt:

description

Hotarirea Guvernului Nr.488 Din 04.05

Transcript of Hotarirea Guvernului Nr.488 Din 04.05

HOTRREA GUVERNULUI REPUBLICII MOLDOVA

HOTRREA GUVERNULUI REPUBLICII MOLDOVA

despre aprobarea Regulamentului privind modul de calculare

a obligaiilor fiscale n cazul efecturii operaiilor

n valut strin

Nr.488 din 04.05.98

Monitorul Oficial al R.Moldova nr.62-65/599 din 09.07.1998

* * *

ntru ndeplinirea prevederilor alineatului (3) articolul 21 al Codului fiscal nr. 1163-XIII din 24 aprilie 1997 pentru stabilirea modului de calculare a obligaiilor fiscale n cazul efecturii operaiilor n valut strin, Guvernul Republicii Moldova HOTRTE:

Se aprob Regulamentul privind modul de calculare a obligaiilor fiscale n cazul efecturii operaiilor n valut strin, conform anexei.

PRIM-MINISTRU

AL REPUBLICII MOLDOVA Ion CIUBUC

Chiinu, 4 mai 1998.

Nr. 488.

Anex

la Hotrrea Guvernului Republicii

Moldova nr. 488 din 4 mai 1998

REGULAMENTUL

privind modul de calculare a obligaiilor fiscale n

cazul efecturii operaiilor n valut strin

1. Prezentul regulament este elaborat n conformitate cu alineatul (3) articolul 21 capitolul 2 al Codului fiscalnr. 1163-XIII din 24 aprilie 1997.

2. Prezentul regulament stabilete modul de calculare a obligaiilor fiscale n cazul efecturii operaiilor n valut strin.

3. Operaiile asupra crora se extinde prezentul regulament i n cazul crora apar obligaii de plat n valut strin snt:

cheltuielile care urmeaz a fi efectuate sau venitul care urmeaz a fi ncasat n urma tranzaciilor efectuate:

contractele futures, acreditivele, cambiile, opiunile i alte operaiuni financiare similare.

4. La calcularea venitului impozabil, venitul brut i alte ncasri, precum i cheltuielile suportate n valut strin se recalculeaz n moned naional la cursul de schimb al Bncii Naionale a Moldovei la data tranzaciei.

5. Dac operaiunea se efectueaz n valut, al crei curs fa de moneda naional nu este stabilit de Banca Naional a Moldovei, atunci conversiunea are loc n dou etape. Iniial valuta este recalculat n valut convertibil. Pentru aceasta se folosete metoda direct de corelaie dintre cursurile acestor valute. Suma obinut astfel n valut convertibil este recalculat n valut naional.

6. Data tranzaciei este considerat data reflectat n extrasul de cont al bncii, iar n alte cazuri data menionat n documentele primare. n momentul expedierii mrfurilor data tranzaciei este considerat data menionat n documentele de nsoire ale furnizorului, care trebuie s coincid cu data transmiterii ctre organizaia de transport, sau primirii de ctre reprezentantul cumprtorului, indiferent de perioada n care a fost reflectat n evidena contabil a prilor contractante. Momentul transmiterii ctre organizaia de transport a mrfurilor se consider trecerea n posesia cumprtorului i reprezint data efecturii tranzaciei.

7. Dac n perioada ce s-a scurs de la data efecturii tranzaciei i data achitrii pentru datoria creat, cursul de schimb valutar s-a modificat, apare diferena de curs. Dac achitarea sumei are loc n aceeai perioad a anului fiscal n care a avut loc tranzacia, diferena de curs dintre suma reflectat iniial n evidena contabil i suma achitat efectiv, reprezint venitul sau pierderea anului fiscal curent.

8. n cazul n care achitarea pentru datoria creat nu are loc n aceeai perioad a anului fiscal n care a avut loc tranzacia, aceasta este reevaluat de ctre contribuabil la cursul de referin al Bncii Naionale a Moldovei n ultima zi a anului fiscal pentru care se prezint declaraia fiscal, iar diferena de curs aprut este considerat drept venit sau pierderi ale aceluiai an fiscal. Indiferent de faptul eventualelor fluctuaii ale cursurilor valutare n viitor, pentru reflectarea situaiei financiare a contribuabilului la data ntocmirii bilanului conturile valutare se reflect n sume echivalente n moned naional la cursul zilei. Ca urmare, diferena dintre suma indicat n evidena contabil i suma n care a fost reflectat n1 evidena contabil tranzacia pe parcursul perioadei sau n care a fost reflectat n anul fiscal precedent, este considerat drept venit sau pierdere.

9. Diferena de curs valutar, care a aprut n urma unei mari deprecieri a cursului monedei naionale i pentru care nu exist practice metode de hedging (reglare), se constat n cazul n care cursul valutei naionale pe o perioad de 180 de zile calendaristice succesive, de la data efecturii operaiei recente de vnzare-cumprare a activelor, dup cum este prevzut n punctul 6 al prezentului regulament continu s varieze n raport cu valuta strin i, ca rezultat, influeneaz asupra sumei angajamentelor de plat.

Diferena de curs valutar se constat n funcie de perioada ce s-a scurs de la data efecturii operaiei recente de vnzare-cumprare i de la data reevalurii precedente, precum i n funcie de procentul cursului valutar, calculat de la suma operaiei evaluate iniial, care

va atinge:

pn la 30 de zile - cel puin 8 la sut;

de la 31 pn la 60 de zile - cel puin 12 la sut;

de la 61 pn la 90 de zile - cel puin 18 la sut;

de la 91 pn la 120 de zile - cel puin 24 la sut;

de la 121 pn la 150 de zile - cel puin 30 la sut;

de la 151 pn la 180 de zile inclusiv - cel puin 38 la sut.

Prin decizia agentului economic, se permite de a recalcula i a reflecta diferenele de curs valutar n modul urmtor:

a) n cazul n care valorile materiale i mrfurile se afl n stoc, activele materiale i nemateriale - n curs de executare, diferenele de curs valutar se trec la majorarea sau micorarea costului acestor valori i, respectiv, a datoriilor, cu condiia c n fiecare caz costul current rezultat nu va depi costul schimbului activului respectiv sau suma care poate fi obinut de la vnzarea activului n cauz, n funcie de faptul care dintre aceste dou sume este mai mic;

b) n cazul n care activele materiale i nemateriale au fost vndute pn la data recalculrii, diferenele de curs valutar aprute la datoriile (creditele) neachitate (nepltite), precum i la creditele, mprumuturile primite sau acordate etc., se vor reflecta la veniturile sau pierderile anticipate.

10. Diferenele de curs de la sumele nerambursate pe mprumuturile i creditele n valut strin, aprute dup darea n exploatare a activelor nemateriale i materiale pe termen lung, pentru care au fost folosite, se includ n valoarea de bilan a activului respectiv pe tot termenul de rambursare, indicat n contract, al mprumuturilor i creditelor, cu permisiunea Ministerului Finanelor i cu condiia ca valoarea de bilan rectificat s nu depeasc valoarea cea mai mic dintre valoarea curent i valoarea venal.

11. n scopul reflectrii n evidena contabil a operaiunilor efectuate n valut strin, altele dect cele prevzute de prezentul regulament, este necesar de a se respecta prevederile Standardului naional de contabilitate N-21 "Efectele variaiilor cursurilor valutare".

Not:

Procentul cursului valutar al leului moldovenesc n raport cu valuta strin n decursul perioadelor menionate la pct. 9 se calculeaz dup urmtoarea formul:

(Rc - Tr) x 100

P ---------------, n care

Tr

P - reprezint procentul cursului leului moldovenesc n raport cu valuta strin;

Tr - cursul leului moldovenesc n raport cu valuta strin la data efecturii operaiei de cumprare (reevalurii precedente);

Rc - cursul leului moldovenesc n raport cu valuta strin la data reevalurii curente.