HG 115 2004

download HG 115 2004

of 30

description

ssm

Transcript of HG 115 2004

HOTRRE nr. 115 din 5 februarie 2004 (*actualizat*)privind stabilirea cerinelor eseniale de securitate ale echipamentelor individuale de protecie i a condiiilor pentru introducerea lor pe piata

(actualizat pana la data de 10 august 2005*)

EMITENT: GUVERNUL

----------------

*) Textul iniial a fost publicat n MONITORUL OFICIAL nr. 166 din 26 februarie 2004. Aceasta este forma actualizat de S.C. "Centrul Teritorial de Calcul Electronic" S.A. Piatra Neamt pana la data de 10 august 2005 cu modificrile i completrile aduse de HOTRREA nr. 809 din 14 iulie 2005.

n temeiul art. 108 din Constituia Romniei, republicat, al art. 5 alin. (1) din Legea proteciei muncii nr. 90/1996, republicat, cu modificrile ulterioare, i al art. 5 alin. (2) din Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor, cu modificrile i completrile ulterioare,

n aplicarea prevederilor art. 69 i 70 din Acordul european instituind o asociere ntre Romnia, pe de o parte, i Comunitatile Europene i statele membre ale acestora, pe de alta parte, semnat la Bruxelles la 1 februarie 1993, ratificat prin Legea nr. 20/1993,

Guvernul Romniei adopta prezenta hotrre.

CAP. I Dispoziii generale

SECIUNEA 1

Domeniu de aplicare i definiii

ART. 1. Prevederile prezentei hotrri se aplica echipamentelor individuale de protecie, denumite n continuare EIP, i stabilesc condiiile care reglementeaz introducerea pe piata, libera lor circulaie, precum i cerinele eseniale de securitate pe care trebuie sa le respecte pentru a asigura protecia sntii i securitatea utilizatorilor.

ART. 2 (1) Prin EIP se nelege dispozitivele sau articolele destinate a fi purtate ori inute cu mana de ctre o persoana pentru a asigura protecie impotriva unuia sau mai multor riscuri pentru sntate i securitate.

(2) Se considera, de asemenea, EIP:

a) un ansamblu constituit din mai multe dispozitive sau mijloace integrate de ctre productor n scopul asigurrii proteciei unei persoane impotriva unuia sau mai multor riscuri simultane, poteniale;

b) un dispozitiv sau un mijloc de protecie combinat, detasabil ori nedetasabil, cu un echipament individual care nu are rol de protecie, purtat sau inut cu mana de o persoana pentru executarea unei activiti specifice;

c) componente interschimbabile ale EIP, eseniale pentru o funcionare corespunztoare i utilizate exclusiv pentru un astfel de echipament.

(3) Se considera ca parte integrant a EIP orice sistem introdus pe piata mpreun cu acesta, pentru racordarea acestuia la un alt dispozitiv extern, complementar, chiar dac acest sistem nu este destinat a fi purtat sau inut cu mana n permanenta de ctre utilizator, pe intreaga durata de expunere la risc.

ART. 3 Prezenta hotrre nu se aplica:

a) EIP la care face referire o alta reglementare tehnica care urmrete respectarea acelorai condiii referitoare la introducerea pe piata, libera circulaie a mrfurilor i securitate ca i prezenta hotrre;

b) grupelor de EIP specificate n lista prevzut n anexa nr. 1, independent de motivul excluderii prevzut la lit. a).

ART. 4 Termenii definii la art. 2 se completeaz cu termenii definii la art. 4 din Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor, cu modificrile i completrile ulterioare.

-------------

Art. 4 a fost modificat prin pct. 1 al art. I din HOTRREA nr. 809 din 14 iulie 2005 publicat n MONITORUL OFICIAL nr. 723 din 10 august 2005.

SECIUNEA a 2-a

Introducerea pe piata i libera circulaie

ART. 5 (1) Se admit introducerea pe piata i punerea n funciune a EIP prevzute la art. 2, numai dac menin sntatea i asigura securitatea utilizatorilor, fr a aduce atingere sntii sau securitii altor persoane, animale domestice ori bunuri, atunci cnd sunt ntreinute adecvat i utilizate conform scopului prevzut.

(2) Autoritile publice pot emite reglementri care sa cuprind orice alte cerine pe care le considera necesare pentru a asigura protecia utilizatorilor, cu condiia ca acestea sa nu dispun modificri ale EIP care sa contravina prevederilor prezentei hotrri.

ART. 6 Cu ocazia targurilor, expozitiilor, demonstratiilor sau altor manifestri similare, pot fi prezentate EIP care nu sunt conforme cu prevederile prezentei hotrri, cu condiia ca un anun vizibil sa atrag clar atenia asupra acestui lucru i asupra interdiciei de a le achizitiona i/sau utiliza n orice scop, indiferent care este acesta, pana cnd nu sunt aduse de ctre productor sau de reprezentantul autorizat al acestuia n situaia de a fi n conformitate.

ART. 7 EIP prevzute la art. 2 trebuie sa satisfac cerinele eseniale de sntate i securitate prevzute n anexa nr. 2.

ART. 8 (1) Introducerea pe piata i punerea n funciune a EIP sau a componentelor de EIP care sunt conforme cu prevederile prezentei hotrri i care poarta marcajul european de conformitate CE, numit n continuare marcaj CE, aplicat de un productor sau de reprezentantul autorizat al acestuia, care atesta conformitatea lor cu toate prevederile prezentei hotrri, inclusiv cu procedurile de certificare prevzute la art. 15, nu pot fi interzise, restrnse sau impiedicate.

(2) Introducerea pe piata a componentelor de EIP care nu poarta marcajul CE i care sunt destinate incorporarii n EIP, cu condiia ca acestea sa nu fie indispensabile bunei funcionari a EIP, nu poate fi interzis, restrns sau mpiedicat.

ART. 9 (1) Se considera ca EIP prevzute la art. 15 alin. (1) lit. a) sunt n conformitate cu cerinele eseniale prevzute la art. 7, dac poarta marcajul CE i dac productorul este n msura sa prezinte, la cerere, declaraia de conformitate prevzut la art. 16.

(2) Se considera ca EIP prevzute la art. 15 alin. (1) lit. b) i c) sunt n conformitate cu cerinele eseniale prevzute la art. 7, dac poarta marcajul CE, cu condiia ca productorul sa fie n msura sa prezinte, la cerere, att declaraia de conformitate prevzut la art. 16, cat i certificatul emis de un organism notificat conform art. 33, care atesta conformitatea cu standardele romane i/sau cu standardele naionale ale statelor membre ale Uniunii Europene, care adopta standarde europene armonizate, evaluat prin examinarea EC de tip potrivit art. 20 alin. (1) i art. 21 alin. (2).

(3) n cazul n care un productor nu a aplicat sau a aplicat numai parial standardele prevzute la alin. (2) ori cnd nu exista astfel de standarde, certificatul emis de un organism notificat trebuie sa ateste conformitatea cu cerinele eseniale prevzute la art. 7, potrivit art. 20 alin. (2) i art. 21 alin. (3).

ART. 10 Lista standardelor romane care adopta standardele europene armonizate ale cror numere de referinta au fost publicate n Jurnalul Oficial al Uniunii Europene se aproba prin ordin al ministrului muncii, solidaritii sociale i familiei, se actualizeaz periodic i se publica n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I.

ART. 11 (1) n cazul n care EIP fac obiectul i al altor reglementri tehnice armonizate referitoare la alte aspecte i care prevd, de asemenea, aplicarea marcajului CE, acesta atesta ca EIP este considerat conform cu prevederile tuturor reglementrilor tehnice armonizate aplicabile.

(2) n cazul n care una sau mai multe dintre reglementrile tehnice armonizate prevzute la alin. (1) permit productorului, ntr-o perioada de tranzitie, sa aleag reglementrile tehnice armonizate pe care le aplica, marcajul CE trebuie sa indice conformitatea numai cu prevederile acelor reglementri care au fost aplicate de productor. n acest caz trebuie specificate n documentele, notele sau n instruciunile care nsoesc aceste EIP elementele de identificare specifice ale reglementrilor tehnice armonizate aplicate.

-------------

Art. 11 a fost modificat prin pct. 2 al art. I din HOTRREA nr. 809 din 14 iulie 2005 publicat n MONITORUL OFICIAL nr. 723 din 10 august 2005.

ART. 12 (1) n cazul n care se constata ca standardele prevzute la art. 9 alin. (2) nu ndeplinesc n totalitate cerinele eseniale relevante prevzute la art. 7, Ministerul Muncii, Solidaritii Sociale i Familiei sau Comisia European sesizeaz Comitetul permanent de pe lng Comisia European, nfiinat n scopul aplicrii procedurii de furnizare a informaiilor n domeniul standardelor i reglementrilor tehnice, precum i al regulilor referitoare la serviciile informationale, preciznd i motivele sesizrii.

(2) Ministerul Muncii, Solidaritii Sociale i Familiei desemneaz un reprezentant n vederea participrii la comitetul constituit potrivit prevederilor Directivei nr. 98/37/CE pentru dezbaterea problemelor ce pot aprarea n implementarea prezentei hotrri.

-------------

Art. 12 a fost modificat prin pct. 3 al art. I din HOTRREA nr. 809 din 14 iulie 2005 publicat n MONITORUL OFICIAL nr. 723 din 10 august 2005.

ART. 13 (1) n cazul n care organul de control prevzut la art. 37 constata ca EIP care poarta marcajul CE i sunt utilizate conform destinaiei lor ar putea afecta securitatea persoanelor, animalelor domestice sau bunurilor, ia toate msurile necesare pentru a retrage aceste EIP de pe piata i a interzice comercializarea sau libera circulaie a acestora.

(2) Organul de control informeaz de ndat n scris Ministerul Muncii, Solidaritii Sociale i Familiei cu privire la msurile adoptate, indicnd motivele care au stat la baza deciziei i, n special, stabilind dac neconformitatea se datoreaz:

a) nerespectrii cerinelor eseniale prevzute la art. 7;

b) aplicrii necorespunztoare a standardelor prevzute la art. 9 alin. (2);

c) unei deficiente din cuprinsul standardelor prevzute la art. 9 alin. (2).

(3) Atunci cnd organul de control constata ca EIP care poarta marcajul CE nu sunt n conformitate cu cerinele eseniale, ia msuri corespunztoare impotriva celui care a aplicat marcajul i informeaz Ministerul Muncii, Solidaritii Sociale i Familiei cu privire la orice decizie adoptat.

(4) Ministerul Muncii, Solidaritii Sociale i Familiei va informa de ndat Comisia European i statele membre ale Uniunii Europene asupra oricrei decizii adoptate conform prevederilor alin. (2) i (3).

CAP. II Proceduri de certificare

SECIUNEA 1

Criterii de alegere a procedurilor

ART. 14 naintea introducerii pe piata a unui model de EIP, productorul ori reprezentantul sau autorizat are obligaia sa ntocmeasc documentaia tehnica prevzut n anexa nr. 3, astfel nct sa o poat prezenta spre examinare, la cerere, organului de control.

-------------

Art. 14 a fost modificat prin pct. 4 al art. I din HOTRREA nr. 809 din 14 iulie 2005 publicat n MONITORUL OFICIAL nr. 723 din 10 august 2005.

ART. 15 (1) Productorul ori reprezentantul sau autorizat supune modelul de EIP uneia dintre urmtoarele proceduri de certificare:

a) declaraia de conformitate EC prevzut la art. 16, pentru EIP de conceptie simpla prevzute la alin. (2), pentru care proiectantul presupune ca utilizatorul poate evalua singur nivelul de protecie asigurat impotriva riscurilor ale cror efecte se manifesta treptat i pot fi identificate la timp i n condiii de securitate;

b) examinarea EC de tip prevzut n seciunea a 3-a, nainte de producia de serie, care este nsoit la alegerea productorului de una dintre procedurile de control al EIP fabricate, prevzute n seciunea a 4-a, precum i de declaraia de conformitate EC prevzut la art. 16, pentru EIP de conceptie complexa, destinate a asigura protecie impotriva pericolelor care pot conduce la deces sau impotriva pericolelor care pot afecta grav i ireversibil sntatea, n cazul crora proiectantul presupune ca utilizatorul nu poate identifica n timp efectele imediate;

c) examinarea EC de tip prevzut n seciunea a 3-a, nainte de producia de serie, nsoit de declaraia de conformitate EC prevzut la art. 16, pentru EIP care nu se regsesc la lit. a) i b).

(2) EIP prevzute la alin. (1) lit. a) cuprind n exclusivitate EIP destinate protejrii utilizatorului impotriva:

a) aciunilor mecanice cu efecte superficiale: manusi pentru gradinarit, degetare sau alte sortimente care asigura acelai tip de protecie;

b) produselor de curatare cu aciune slab i cu efecte uor reversibile: manusi de protecie impotriva soluiilor diluate de detergenti sau alte sortimente care asigura acelai tip de protecie;

c) riscurilor care decurg din manipularea produselor fierbinti care nu expun utilizatorul la o temperatura mai mare de 50C sau la socuri mecanice periculoase: manusi, sorturi de uz profesional sau alte sortimente care asigura acelai tip de protecie;

d) agenilor atmosferici care nu sunt nici exceptionali i nici extremi: articole pentru protecia capului, mbrcminte de sezon, incaltaminte sau alte sortimente care asigura acelai tip de protecie;

e) socurilor mecanice i vibratiilor minore care nu afecteaz zonele vitale ale corpului i ale cror efecte nu pot provoca leziuni ireversibile: casti de protecie de tip uor impotriva scalparii, manusi, incaltaminte uoar sau alte sortimente care asigura acelai tip de protecie;

f) luminii solare: ochelari de soare sau alte sortimente care asigura acelai tip de protecie.

(3) EIP de conceptie complexa, prevzute la alin. (1) lit. b), trebuie sa cuprind n exclusivitate:

a) aparatele de protecie respiratorie filtrante, destinate proteciei impotriva aerosolilor solizi i lichizi sau impotriva gazelor iritante, periculoase, toxice ori radiotoxice;

b) aparatele de protecie respiratorie care asigura izolare completa fata de atmosfera, inclusiv cele utilizate pentru scufundare;

c) EIP care asigura numai o protecie limitat n timp impotriva aciunilor chimice sau impotriva radiatiilor ionizante;

d) echipamentele de intervenie n medii cu temperaturi nalte, ale cror efecte sunt comparabile cu cele ale unei temperaturi a aerului egale sau mai mari de 100C i care pot fi sau nu caracterizate de prezenta radiatiilor infrarosii, flacarilor sau a proiectiilor de mari cantiti de metal topit;

e) echipamentele de intervenie n medii cu temperaturi sczute, ale cror efecte sunt comparabile cu cele ale unei temperaturi a aerului egale sau mai mici de -50C;

f) EIP pentru protecie impotriva caderilor de la nlime;

g) EIP pentru protecie impotriva riscurilor electrice i tensiunilor periculoase sau cele utilizate ca izolante pentru lucru la tensiune inalta.

SECIUNEA a 2-a

Declaraia de conformitate EC a produciei

ART. 16 Declaraia de conformitate EC este procedura la care sunt supuse toate EIP fabricate, prin care productorul ori reprezentantul sau autorizat:

a) emite o declaraie potrivit modelului prevzut n anexa nr. 4, prin care atesta ca EIP introduse pe piata sunt conform prevederilor prezentei hotrri, n scopul de a o prezenta organului de control;

b) aplica pe fiecare EIP marcajul CE prevzut la art. 35.

SECIUNEA a 3-a

Examinarea EC de tip

ART. 17 Examinarea EC de tip este procedura prin care organismul de certificare notificat constata i atesta ca modelul de EIP n cauza satisface prevederile prezentei hotrri.

ART. 18 (1) Productorul ori reprezentantul sau autorizat are obligaia sa nainteze unui singur organism notificat o cerere de examinare EC de tip, care trebuie sa cuprind:

a) denumirea i adresa solicitantului;

b) denumirea i adresa locului de fabricaie a EIP examinat.

(2) Cererea trebuie nsoit de documentaia tehnica prevzut n anexa nr. 3 i de un numr corespunztor de exemplare din modelul care urmeaz sa fie certificat.

ART. 19 Organismul notificat trebuie sa efectueze examinarea EC de tip n conformitate cu urmtoarele etape:

a) examinarea dosarului tehnic de fabricaie;

b) examinarea modelului.

ART. 20 (1) Organismul notificat trebuie sa examineze dosarul tehnic de fabricaie pentru a determina dac acesta este corespunztor n raport cu standardele prevzute la art. 9 alin. (2).

(2) n cazul n care productorul nu a aplicat sau a aplicat doar parial standardele prevzute la art. 9 alin. (2) ori n absenta acestora, organismul notificat trebuie sa verifice dac specificaiile tehnice utilizate de ctre productor sunt corespunztoare n raport cu cerinele eseniale, nainte de examinarea dosarului tehnic de fabricaie, pentru a determina dac acesta este corespunztor n raport cu aceste specificaii tehnice.

ART. 21 (1) La examinarea modelului, organismul notificat verifica dac acesta a fost produs n conformitate cu dosarul tehnic de fabricaie i poate fi utilizat n deplina siguranta conform destinaiei sale.

(2) Organismul notificat efectueaz examinarile i incercarile necesare pentru a determina conformitatea modelului cu standardele prevzute la art. 9 alin. (2).

(3) n cazul n care productorul nu a aplicat sau a aplicat doar parial standardele prevzute la art. 9 alin. (2) ori n absenta acestora, organismul notificat efectueaz examinarile i incercarile necesare pentru a determina conformitatea modelului cu specificaiile tehnice utilizate de productor, sub rezerva conformitatii lor cu cerinele eseniale.

ART. 22 (1) n cazul n care modelul respecta prevederile prezentei hotrri, organismul notificat emite un certificat de examinare EC de tip i informeaz solicitantul n aceasta privinta.

(2) Certificatul prevzut la alin. (1) trebuie sa cuprind concluziile examinrii, sa indice eventualele condiii n legatura cu emiterea sa i sa includ descrierile i desenele necesare pentru identificarea modelului aprobat.

(3) Comisia European, celelalte organisme notificate i autoritile din statele membre ale Uniunii Europene pot obine o copie a certificatului de examinare EC de tip i, n baza unei cereri motivate, o copie a dosarului tehnic de fabricaie i a rapoartelor privind examinarile i incercarile efectuate.

(4) Dosarul tehnic de fabricaie trebuie inut la dispoziia autoritilor competente timp de 10 ani dup introducerea pe piata a EIP.

(5) Organismul notificat care refuza motivat sa elibereze un certificat de examinare EC de tip trebuie sa informeze celelalte organisme notificate n aceasta privinta.

(6) Organismul notificat de ctre Ministerul Muncii, Solidaritii Sociale i Familiei, care retrage un certificat de examinare EC de tip, informeaz Ministerul Muncii, Solidaritii Sociale i Familiei.

(7) Ministerul Muncii, Solidaritii Sociale i Familiei informeaz ulterior celelalte state membre ale Uniunii Europene i Comisia European despre decizia adoptat, motivand n scris.

SECIUNEA a 4-a

Controlul EIP fabricate

A. Sistemul de control al calitii EC pentru produsul final

ART. 23 Productorul unui model de EIP de conceptie complexa, prevzut la art. 15 alin. (3), ia toate msurile necesare pentru ca procesul de fabricaie, inclusiv inspecia finala a EIP i incercarile, sa asigure omogenitatea produciei i conformitatea EIP cu modelul descris n certificatul de examinare EC de tip i cu cerinele eseniale.

ART. 24 (1) Organismul notificat ales de productor efectueaz verificrile necesare n mod aleatoriu, n condiii normale la intervale de cel puin un an.

(2) Pentru a verifica conformitatea EIP, trebuie sa se examineze un esantion corespunztor de EIP, prelevat de organismul notificat, i sa se efectueze incercarile adecvate, definite n standardele prevzute la art. 9 alin. (2), sau alte ncercri necesare pentru a demonstra conformitatea cu cerinele eseniale ale prezentei hotrri.

-------------

Alin. (2) al art. 24 a fost modificat prin pct. 5 al art. I din HOTRREA nr. 809 din 14 iulie 2005 publicat n MONITORUL OFICIAL nr. 723 din 10 august 2005.

ART. 25 (1) Atunci cnd organismul notificat nu este cel care a acordat certificatul de examinare EC de tip, el trebuie sa ia legatura cu organismul notificat respectiv, n cazul unor dificulti legate de evaluarea conformitatii esantioanelor.

(2) Organismul notificat trebuie sa transmit productorului un raport de ncercare i, n cazul n care concluziile raportului arata ca producia nu este omogen sau ca EIP examinate nu sunt conforme cu modelul descris n certificatul de examinare EC de tip sau cu cerinele eseniale relevante, acesta ia msurile corespunztoare n funcie de natura defectului sau defectelor constatate i informeaz Ministerul Muncii, Solidaritii Sociale i Familiei.

-------------

Alin. (2) al art. 25 a fost modificat prin pct. 6 al art. I din HOTRREA nr. 809 din 14 iulie 2005 publicat n MONITORUL OFICIAL nr. 723 din 10 august 2005.

ART. 26 Productorul trebuie sa fie n msura sa prezinte organului de control, la cerere, raportul emis de organismul notificat.

B. Sistemul de asigurare a calitii EC a produciei prin supraveghere

ART. 27 Productorul unui model de EIP de conceptie complexa, prevzut la art. 15 alin. (3), nainteaz ctre un organism notificat ales de el o cerere de aprobare a sistemului sau de control al calitii, nsoit de:

a) toate informaiile referitoare la categoria de EIP n cauza, inclusiv, acolo unde este cazul, documentaia privind modelul aprobat;

b) documentaia privind sistemul de control al calitii;

c) angajamentul de a respecta obligaiile care decurg din sistemul de control al calitii, precum i de a-l menine adecvat i eficient.

ART. 28 n cadrul sistemului de control al calitii, fiecare EIP este examinat i se efectueaz incercarile corespunztoare prevzute la art. 24 alin. (2), pentru a se verifica conformitatea acestora cu cerinele eseniale prevzute n prezenta hotrre.

ART. 29 Documentaia privind sistemul de control al calitii trebuie sa cuprind, n special, o descriere corespunztoare:

a) a obiectivelor calitii, a organigramei, a responsabilitilor personalului de conducere i a atribuiilor acestuia n ceea ce privete calitatea produselor;

b) a verificrilor i ncercrilor care trebuie efectuate asupra produsului dup fabricare;

c) a mijloacelor care trebuie utilizate pentru a verifica funcionarea eficienta a sistemului de control al calitii.

-------------

Lit. a) a art. 29 a fost modificat prin pct. 7 al art. I din HOTRREA nr. 809 din 14 iulie 2005 publicat n MONITORUL OFICIAL nr. 723 din 10 august 2005.

ART. 30 (1) Organismul notificat evalueaza sistemul de control al calitii pentru a determina dac satisface prevederile menionate la art. 28 i 29.

(2) Pentru sistemele de control al calitii, care aplica standardele corespunztoare prevzute la art. 9 alin. (2), organismul notificat considera ca sunt ndeplinite prevederile art. 28 i 29.

(3) Organismul notificat care efectueaz auditurile trebuie sa execute toate evaluarile obiective necesare ale componentelor sistemului de control al calitii i sa verifice, n special, dac sistemul asigura conformitatea EIP fabricate cu modelul aprobat.

(4) Decizia se comunica productorului i cuprinde concluziile verificrii i decizia motivat de evaluare.

ART. 31 (1) Productorul informeaz organismul notificat care a aprobat sistemul de control al calitii cu privire la orice plan de modificare a acestuia.

(2) Organismul notificat examineaz modificrile propuse i decide dac sistemul de control al calitii modificat ndeplinete prevederile corespunztoare.

(3) Organismul notificat comunica productorului decizia adoptat, care include concluziile verificrii i decizia motivat de evaluare.

ART. 32 (1) Scopul supravegherii produciei de ctre organismul notificat este de a se asigura ca productorul isi ndeplinete corect obligaiile care decurg din sistemul de control al calitii aprobat.

(2) Productorul permite, n scopul inspectarii, accesul reprezentanilor organismului notificat n spaiile de inspecie, ncercare i depozitare a EIP i furnizeaz acestora toate informaiile necesare, n special:

a) documentaia privind sistemul de control al calitii;

b) documentaia tehnica;

c) manualele calitii.

(3) Pentru a se asigura ca productorul menine i aplica sistemul de control al calitii aprobat, organismul notificat procedeaz periodic la audituri i nainteaz productorului o copie a raportului de audit.

(4) Organismul notificat poate efectua vizite neanuntate productorului, n urma crora i preda acestuia un raport de inspecie i, dac este cazul, un raport de audit.

(5) Productorul trebuie sa fie n msura sa prezinte organului de control spre examinare, la cerere, raportul emis de organismul notificat.

SECIUNEA a 5-a

Organisme notificate

ART. 33 (1) Ministerul Muncii, Solidaritii Sociale i Familiei comunica Comisiei Europene i statelor membre ale Uniunii Europene organismele desemnate pentru aplicarea procedurilor prevzute la art. 17, 23 i 27, sarcinile specifice pe care aceste organisme le ndeplinesc, precum i numrul de identificare alocat acestora anterior de ctre Comisia European, n vederea notificrii.

(2) Lista organismelor notificate, numrul lor de identificare, precum i sarcinile specifice pentru care au fost notificate se publica n Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

(3) Ministerul Muncii, Solidaritii Sociale i Familiei aplica n evaluarea organismelor care urmeaz a fi recunoscute criteriile prevzute n anexa nr. 5. Se considera ca organismele respective ndeplinesc criteriile de evaluare stabilite n anexa nr. 5, dac satisfac condiiile prevzute n standardele romane i/sau standardele naionale ale statelor membre ale Uniunii Europene, care adopta standarde europene armonizate relevante.

-------------

Alin. (3) al art. 33 a fost modificat prin pct. 8 al art. I din HOTRREA nr. 809 din 14 iulie 2005 publicat n MONITORUL OFICIAL nr. 723 din 10 august 2005.

ART. 34 (1) n cazul n care se constata ca un organism notificat nu mai ndeplinete criteriile minime prevzute n anexa nr. 5, Ministerul Muncii, Solidaritii Sociale i Familiei retrage recunoaterea unui astfel de organism.

(2) Ministerul Muncii, Solidaritii Sociale i Familiei informeaz Comisia European i statele membre ale Uniunii Europene asupra deciziei adoptate conform alin. (1), n scopul retragerii notificrii.

SECIUNEA a 6-a

Marcajul de conformitate CE

ART. 35 (1) Marcajul de conformitate european CE este format din initialele "CE", conform anexei nr. 3 la Legea nr. 608/2001, cu modificrile i completrile ulterioare. n cazul interveniei unui organism notificat n faza de control al produciei, se adauga numrul de identificare a organismului.

(2) Marcajul CE se aplica pe fiecare EIP fabricat, astfel nct sa fie vizibil, lizibil i imposibil de sters pe durata de viata previzibila a respectivului EIP, dar, n cazul n care acest lucru nu este posibil, innd seama de caracteristicile produsului, marcajul CE poate fi aplicat pe ambalaj.

(3) Este interzis aplicarea pe EIP a marcajelor care pot sa i induca n eroare pe teri asupra semnificatiei i graficii marcajului CE, ns orice alt marcaj poate fi aplicat pe EIP sau pe ambalajul sau, cu condiia sa nu reduc vizibilitatea i lizibilitatea marcajului CE.

ART. 36 (1) innd cont i de prevederile art. 13, atunci cnd organul de control constata ca marcajul CE a fost aplicat incorect, productorul ori reprezentantul sau autorizat este obligat sa aduc produsul n stare de conformitate cu prevederile privind aplicarea marcajului CE i sa se conformeze dispoziiilor prezentei hotrri.

(2) Atunci cnd organul de control constata ca neconformitatea continua, acesta trebuie sa ia toate msurile necesare pentru limitarea sau interzicerea introducerii pe piata a produsului n cauza ori sa asigure retragerea sa de pe piata, n conformitate cu prevederile prezentei hotrri.

CAP. III Supravegherea pieei, raspunderi i sanciuni

ART. 37 Organul de control care verifica respectarea prevederilor prezentei hotrri i este responsabil pentru supravegherea pieei este Inspecia Muncii, organul de specialitate al administraiei publice centrale n subordinea Ministerului Muncii, Solidaritii Sociale i Familiei.

ART. 38 (1) Constituie contravenii urmtoarele fapte i se sancioneaz astfel:

a) nerespectarea prevederilor art. 7, cu amenda de la 50.000.000 lei la 100.000.000 lei, retragerea de pe piata i/sau interzicerea utilizrii i introducerii pe piata a produselor neconforme;

b) nerespectarea prevederilor art. 14, art. 15 alin. (1), art. 16 lit. a), art. 22 alin. (4), art. 26 ori ale art. 35 alin. (2) i (3), cu amenda de la 25.000.000 lei la 50.000.000 lei i interzicerea comercializrii pana la o data stabilit de organul de control mpreun cu productorul, reprezentantul autorizat al acestuia sau cu importatorul, dup caz, pentru eliminarea neconformitatilor;

c) nerespectarea prevederilor art. 16 lit. b) ori ale art. 36, cu amenda de la 25.000.000 lei la 50.000.000 lei, retragerea de pe piata i/sau interzicerea introducerii pe piata a produselor nemarcate sau marcate incorect.

(2) Contraveniilor prevzute la alin. (1) le sunt aplicabile dispoziiile Ordonanei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraveniilor, aprobat cu modificri i completri prin Legea nr. 180/2002, cu modificrile ulterioare.

(3) Constatarea contraveniilor i aplicarea sanciunilor prevzute n prezenta hotrre se fac de ctre personalul mputernicit din cadrul Inspeciei Muncii.

ART. 39 (1) Msura luat de Inspecia Muncii, potrivit prevederilor legale, din care rezulta sanciuni i restrictii de introducere pe piata sau punere n funciune a EIP, trebuie sa fie motivat n fapt i n drept, n condiiile prezentei hotrri, i se aduce la cunostinta Ministerului Muncii, Solidaritii Sociale i Familiei.

(2) Msura prevzut la alin. (1) se aduce la cunostinta de ndat celui sancionat, precizndu-se calea legal de contestaie i organul competent sa o soluioneze.

CAP. IV Dispoziii finale i tranzitorii

ART. 40 Prevederile art. 12, art. 13 alin. (4), art. 22 alin. (7), art. 33 alin. (1) i ale art. 34 alin. (2) se aplica de la data aderrii Romniei la Uniunea European.

-------------

Art. 40 a fost modificat prin pct. 9 al art. I din HOTRREA nr. 809 din 14 iulie 2005 publicat n MONITORUL OFICIAL nr. 723 din 10 august 2005.

ART. 41 Pana la data aderrii Romniei la Uniunea European:

a) se admit introducerea pe piata i/sau punerea n funciune i a EIP care poarta marcajul naional de conformitate CS, denumit n continuare marcaj CS, aplicat conform prevederilor prevzute la lit. g);

b) nu se vor aplica pe acelai EIP marcajul CS i marcajul CE, concomitent;

c) prevederile prezentei hotrri referitoare la marcajul CE se aplica i marcajului CS;

d) Ministerul Muncii, Solidaritii Sociale i Familiei recunoate i desemneaz organisme la nivel naional care realizeaz evaluarea conformitatii conform procedurilor prevzute la art. 17, 23 i 27;

e) recunoaterea i desemnarea prevzute la lit. d) se realizeaz avndu-se n vedere criteriile prevzute n anexa nr. 5 i prevederile normelor metodologice care se aproba prin ordin al ministrului muncii, solidaritii sociale i familiei i care se publica n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I;

f) lista cuprinznd organismele recunoscute, sarcinile specifice pentru care acestea au fost desemnate i numerele lor de identificare se aproba i se actualizeaz prin ordin al ministrului muncii, solidaritii sociale i familiei, care va fi publicat n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I;

g) n situaia n care evaluarea conformitatii EIP destinate pieei naionale se realizeaz prin utilizarea procedurilor prevzute la art. 17, 23 i 27 de ctre organismele prevzute la lit. d), productorul sau reprezentantul acestuia aplica marcajul CS i emite declaraia de conformitate EC conform modelului prezentat n anexa nr. 4.

-------------

Partea introductiv a art. 41 a fost modificat prin pct. 10 al art. I din HOTRREA nr. 809 din 14 iulie 2005 publicat n MONITORUL OFICIAL nr. 723 din 10 august 2005.

Lit. g) a art. 41 a fost modificat prin pct. 11 al art. I din HOTRREA nr. 809 din 14 iulie 2005 publicat n MONITORUL OFICIAL nr. 723 din 10 august 2005.

ART. 42 (1) Rspunderea productorului ori a reprezentantului sau autorizat privind EIP introduse pe piata cu marcajul CS este aceeai cu cea prevzut de prezenta hotrre pentru produsele cu marcajul CE.

(2) Sanciunile i msurile prevzute n cap. III se aplica i n cazul EIP introduse pe piata, care poarta marcajul CS.

ART. 43 Certificatele emise pentru EIP pana la data intrrii n vigoare a prezentei hotrri isi menin valabilitatea pana la termenul de expirare, dar nu mai trziu de data aderrii Romniei la Uniunea European.

-------------

Art. 43 a fost modificat prin pct. 12 al art. I din HOTRREA nr. 809 din 14 iulie 2005 publicat n MONITORUL OFICIAL nr. 723 din 10 august 2005.

ART. 44 ncepnd cu data aderrii Romniei la Uniunea European se admite comercializarea numai a EIP care poarta marcajul CE.

ART. 45 Anexele nr. 1-5 fac parte integrant din prezenta hotrre.

ART. 46 Pe data intrrii n vigoare a prezentei hotrri se abroga Normele metodologice privind certificarea calitii de protecie a prototipurilor sortimentelor de echipament individual de protecie i de lucru i avizarea introducerii lor n fabricaie, aprobate prin Ordinul ministrului muncii i proteciei sociale nr. 388/1996 privind aprobarea normelor metodologice n aplicarea Legii proteciei muncii nr. 90/1996, publicat n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I, nr. 249 din 15 octombrie 1996, cu modificrile ulterioare.

ART. 47 Prezenta hotrre intra n vigoare la 120 de zile de la data publicrii n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I.

ART. 48 Prezenta hotrre transpune prevederile Directivei europene nr. 89/686/EEC privind armonizarea legislaiei statelor membre referitoare la echipamente individuale de protecie, publicat n Jurnalul Oficial al Comunitilor Europene (JOCE) nr. L 399/1989, modificat de Directiva nr. 93/68/CEE, publicat n Jurnalul Oficial al Comunitilor Europene (JOCE) nr. L220/1993, Directiva nr. 93/95/CEE, publicat n Jurnalul Oficial al Comunitilor Europene (JOCE) nr. L276/1993, i Directiva nr. 96/58/CEE, publicat n Jurnalul Oficial al Comunitilor Europene (JOCE) nr. L236/1996.

-------------

Art. 48 a fost modificat prin pct. 13 al art. I din HOTRREA nr. 809 din 14 iulie 2005 publicat n MONITORUL OFICIAL nr. 723 din 10 august 2005.

PRIM-MINISTRU

ADRIAN NASTASE

Contrasemneaz:

--------------

Ministrul muncii, solidaritii sociale i familiei,

Elena Dumitru

Ministrul economiei i comerului,

Dan Ioan Popescu

Bucureti, 5 februarie 2004.

Nr. 115.

ANEXA 1 LISTA

completa a grupelor de EIP excluse din domeniul de aplicare

a prezentei hotrri

1. EIP proiectate i fabricate special pentru utilizarea de ctre forele armate sau pentru meninerea legii i ordinii casti de protecie, scuturi ori alte sortimente care asigura acelai tip de protecie

2. EIP pentru autoaparare - recipiente cu aerosoli, arme individuale de descurajare sau alte sortimente care asigura acelai tip de protecie

3. EIP proiectate i fabricate n scop privat impotriva:

a) condiiilor atmosferice adverse - bonete, mbrcminte de sezon, incaltaminte, umbrele sau alte sortimente care asigura acelai tip de protecie;

b) umiditatii i apei - manusi de splat vesela sau alte sortimente care asigura acelai tip de protecie;

c) caldurii - manusi sau alte sortimente care asigura acelai tip de protecie.

4. EIP destinate proteciei sau salvrii persoanelor imbarcate la bordul navelor ori al aeronavelor, care nu sunt purtate n permanenta

5. Castile de protecie i vizierele destinate utilizatorilor de vehicule cu motor, cu doua sau trei roti

ANEXA 2 CERINE ESENIALE DE SNTATE I SECURITATE

1. Cerine generale aplicabile tuturor EIP EIP trebuie sa asigure protecie adecvat impotriva tuturor riscurilor intalnite.

1.1. Principii de proiectare

1.1.1. Ergonomie

EIP trebuie proiectate i fabricate astfel nct, n condiii previzibile de utilizare pentru care sunt destinate, utilizatorul sa-i poat desfasura n mod normal activitatea care l expune la risc, dispunnd totodat de o protecie adecvat de cel mai nalt nivel posibil.

1.1.2. Niveluri i clase de protecie

1.1.2.1. Niveluri de protecie cat mai nalte posibil

Nivelul optim de protecie care trebuie avut n vedere la proiectare este cel dincolo de care constrangerile rezultnd din purtarea EIP ar impiedica utilizarea lor efectiv pe durata expunerii la risc sau a desfurrii normale a activitii.

1.1.2.2. Clase de protecie adecvate unor niveluri diferite de risc

Dac diferite condiii de utilizare previzibile sunt de asa natura nct pot fi deosebite mai multe niveluri distincte ale aceluiai risc, la proiectarea EIP trebuie avute n vedere clase de protecie adecvate.

1.2. Inocuitatea EIP

1.2.1. Absenta riscurilor i a altor factori periculosi "inerenti"

EIP trebuie proiectate i fabricate astfel nct sa se evite riscurile i ali factori periculosi n condiii de utilizare previzibile.

1.2.1.1. Materiale constituente corespunztoare

Materialele i componentele EIP, inclusiv eventualele produse de descompunere, nu trebuie sa aib efecte duntoare asupra igienei sau sntii utilizatorului.

1.2.1.2. Starea satisfctoare a suprafeei tuturor componentelor EIP care intra n contact cu utilizatorul

Orice componenta a EIP care intra sau ar putea intra n contact cu utilizatorul n momentul purtrii unor astfel de echipamente trebuie sa fie lipsit de asperitati, colturi ascutite, proeminente, care ar putea produce iritare excesiva sau leziuni.

1.2.1.3. Stnjenirea maxima admisibil a utilizatorului

Trebuie diminuata orice cauza a stnjenirii utilizatorului de ctre EIP, n ceea ce privete miscarile care trebuie executate, poziiile care trebuie adoptate i perceptiile senzoriale; de asemenea, EIP nu trebuie sa cauzeze miscari care sa pun n pericol utilizatorul sau alte persoane.

1.3. Confort i eficacitate

1.3.1. Adaptarea EIP la conformatia utilizatorului

EIP trebuie proiectate i fabricate astfel nct sa fie uor de plasat n poziia corecta pe utilizator i sa se menin pe poziie pe durata de utilizare previzibila, innd seama de factorii de mediu, de miscarile care trebuie executate i de poziiile care trebuie adoptate. n acest scop trebuie sa fie posibila optimizarea adaptrii EIP la conformatia utilizatorului prin toate mijloacele corespunztoare, cum ar fi sistemele adecvate de reglare i fixare sau asigurarea unei game adecvate de talii i marimi.

1.3.2. Masa redus i soliditatea construciei

EIP trebuie sa fie cat mai uoare posibil, fr a aduce atingere soliditatii i eficientei echipamentului.

Pe lng cerinele suplimentare specifice pe care trebuie sa le satisfac pentru a asigura o protecie corespunztoare impotriva riscurilor n cauza, n conformitate cu pct. 3, EIP trebuie sa poat rezista efectelor factorilor de mediu inerenti n condiiile de utilizare previzibile.

1.3.3. Compatibilitatea diferitelor sortimente sau tipuri de EIP destinate utilizrii simultane

Dac acelai productor comercializeaz mai multe modele de EIP care fac parte din sortimente sau tipuri diferite, pentru a se asigura protecia simultan a prilor adiacente ale corpului impotriva unor riscuri combinate, acestea trebuie sa fie compatibile.

1.4. Informaii furnizate de productor

Pe lng denumirea i adresa productorului i/sau ale reprezentantului sau autorizat, fia de instruciuni care trebuie elaborata i furnizat de productor la introducerea pe piata a EIP trebuie sa cuprind toate informaiile relevante privind:

a) depozitarea, utilizarea, curatarea, ntreinerea, service-ul i dezinfectarea. Produsele de curatare, ntreinere sau dezinfectare recomandate de productor nu trebuie sa aib nici un efect daunator asupra EIP sau asupra utilizatorilor, dac sunt aplicate n conformitate cu instruciunile relevante;

b) performanele nregistrate n cursul ncercrilor tehnice de verificare a nivelurilor sau claselor de protecie asigurate de EIP n cauza;

c) accesoriile adecvate ale EIP i caracteristicile pieselor de schimb corespunztoare;

d) clasele de protecie adecvate diferitelor niveluri de risc i limitele de utilizare corespunztoare;

e) termenul limita de perimare sau perioada de ieire din uz a EIP ori a unora dintre componentele acestora;

f) tipul de ambalaj potrivit pentru transport;

g) semnificatia oricrui marcaj, n conformitate cu pct. 2.12;

h) dac este cazul, referintele reglementrilor tehnice aplicate n conformitate cu art. 11 alin. (2) din hotrre;

i) denumirea, adresa i numrul de identificare ale organismului notificat care intervine n faza de proiectare a EIP.

Aceste fise de instruciuni, care trebuie sa fie redactate n mod clar i inteligibil, trebuie furnizate n limba oficial a statului/limbile oficiale ale statelor n care este utilizat echipamentul.

2. Cerine suplimentare comune mai multor sortimente sau tipuri de EIP

2.1. EIP care incorporeaza sisteme de ajustare

Dac EIP incorporeaza sisteme de ajustare, acestea din urma trebuie proiectate i fabricate astfel nct sa nu se deregleze fr cunostinta utilizatorului, n condiii de utilizare previzibile.

2.2. EIP care "infasoara complet" prile corpului ce trebuie protejate

n msura posibilului, EIP care "infasoara complet" prile corpului care trebuie protejate trebuie sa fie suficient de aerate pentru a limita transpiratia rezultat din purtarea echipamentelor; n caz contrar, echipamentele trebuie dotate, dac este posibil, cu dispozitive care absorb transpiratia.

2.3. EIP pentru fata, ochi i cile respiratorii

EIP pentru fata, ochi sau cile respiratorii trebuie sa restrng cmpul vizual sau sa stnjeneasc vederea utilizatorului cat mai puin.

Sistemele oculare ale acestor grupe de EIP trebuie sa aib un grad de neutralitate optica compatibil cu natura activitilor, mai mult sau mai puin minutioase i/sau prelungite ale utilizatorului.

Dac este necesar, acestea trebuie tratate sau dotate cu mijloace pentru prevenirea aburirii.

Modelele de EIP destinate utilizatorilor care au nevoie de o corectie oculara trebuie sa fie compatibile cu purtarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact.

2.4. EIP care pot fi afectate de un proces de "imbatranire"

Dac exista informaii ca performanele de proiectare ale EIP noi pot fi afectate semnificativ de fenomenul de "imbatranire", pe fiecare exemplar de EIP sau componenta interschimbabila introdus pe piata, trebuie aplicat un marcaj imposibil de sters, care sa indice data fabricaiei i/sau, dac este posibil, termenul de perimare, astfel nct sa se evite interpretarile eronate; aceste informaii trebuie marcate n acelai mod i pe ambalaj.

Dac nu poate sa ofere garanii cu privire la "durata de viata" utila a EIP, productorul trebuie sa ofere n fiele de instruciuni toate informaiile necesare pentru ca cumprtorul sau utilizatorul sa poat stabili o data rezonabila de ieire din uz, innd seama de nivelul de calitate al modelului i de condiiile efective de depozitare, utilizare, curatare, service i ntreinere.

Dac se constata ca performanele EIP sufer un proces de degradare rapida i semnificativ cauzat de "imbatranirea" rezultat din utilizarea periodic a unui procedeu de curatare recomandat de productor, acesta din urma trebuie sa aplice, dac este posibil, pe fiecare exemplar de EIP introdus pe piata, un marcaj care sa indice numrul maxim de operaiuni de curatare care pot fi efectuate nainte ca echipamentul sa fie supus verificrii ori sa fie scos din uz; n caz contrar, productorul trebuie sa furnizeze aceste informaii n fia de instruciuni.

2.5. EIP care pot fi "agatate" n timpul utilizrii

n cazul n care condiiile de utilizare previzibile includ, n special, riscul ca EIP sa fie prinse i antrenate de un obiect mobil, ceea ce poate da natere unui pericol pentru utilizator, EIP trebuie sa posede o rezistenta adecvat, a carei valoare sa fie sub pragul dincolo de care o componenta se poate rupe, i se elimina pericolul.

2.6. EIP pentru utilizare n atmosfere explozive

EIP destinate utilizrii n atmosfere explozive trebuie proiectate i fabricate astfel nct sa nu poat fi sursa unui arc sau a unei scantei de natura electrica, electrostatica ori rezultate dintr-un soc, care ar putea aprinde un amestec explozibil.

2.7. EIP destinate interventiilor rapide sau care trebuie sa fie echipate i/sau dezechipate rapid

Aceste grupe de EIP trebuie proiectate i fabricate astfel nct sa minimizeze timpul necesar pentru fixarea i/sau nlturarea lor. Orice sistem incorporat care permite meninerea pe poziie corespunztoare pe utilizator sau dezechiparea acestuia trebuie sa poat fi manevrat uor i rapid.

2.8. EIP utilizate n situaii foarte periculoase

Fia de instruciuni furnizat de productor mpreun cu EIP utilizate n situaii foarte periculoase, menionate la art. 15 alin. (3) din hotrre, trebuie sa includ, n special, date destinate utilizrii exclusive de ctre persoane competente instruite, care sunt calificate pentru a le interpreta i a asigura aplicarea lor de ctre utilizator.

Fiele de instruciuni trebuie sa descrie i procedura care urmeaz sa fie adoptat pentru a verifica dac EIP sunt corect ajustate i apte sa funcioneze, atunci cnd sunt purtate de utilizator.

Dac EIP incorporeaza o alarma care este activata n absenta nivelului de protecie asigurat n mod normal, acestea trebuie proiectate i adaptate astfel nct alarma sa fie perceput de utilizator n condiii de utilizare pentru care se comercializeaz echipamentele.

2.9. EIP ce incorporeaza componente care pot fi reglate sau inlaturate de ctre utilizator

Toate componentele EIP, care pot fi reglate sau inlaturate de ctre utilizator n scopul nlocuirii, trebuie proiectate i fabricate astfel nct sa faciliteze reglarea, montarea i demontarea fr unelte.

2.10. EIP care pot fi racordate la un alt dispozitiv extern, complementar

Dac EIP incorporeaza un sistem care permite conectarea la un alt dispozitiv complementar, mecanismul de racordare trebuie sa fie proiectat i fabricat astfel nct sa poat fi montat numai pe echipamentul corespunztor.

2.11. EIP care incorporeaza un sistem de circulaie de fluide

Dac EIP incorporeaza un sistem de circulaie de fluide, acesta din urma trebuie ales sau proiectat i incorporat astfel nct sa asigure o realimentare corespunztoare cu fluid, n vecintatea ntregii pri a corpului ce trebuie protejata, indiferent de gesturile, poziiile sau miscarile utilizatorului n condiii previzibile de utilizare.

2.12. EIP care poarta unul sau mai multe marcaje de identificare sau de recunoatere direct sau indirect legate de sntate i securitate

Este de preferat ca marcajele de identificare sau de recunoatere direct sau indirect legate de sntate i securitate, aplicate pe aceste tipuri sau grupe de EIP, sa fie sub forma unor pictograme sau ideograme armonizate i sa rmn perfect lizibile pe "durata de viata" previzibila a EIP.

Aceste marcaje trebuie sa fie complete, precise i inteligibile, astfel nct sa mpiedice orice interpretri; n particular, dac astfel de marcaje incorporeaza cuvinte sau fraze, acestea din urma trebuie sa apara n limba oficial a statului/limbile oficiale ale statelor n care este utilizat echipamentul.

Dac EIP sau componentele EIP sunt prea mici pentru a permite aplicarea tuturor sau a unora dintre marcajele necesare, pe ambalaj i n fia de instruciuni a productorului trebuie menionate informaiile relevante.

2.13. EIP sub forma de mbrcminte cu proprieti de semnalizare vizuala a prezentei utilizatorului EIP sub forma de mbrcminte destinat unor condiii previzibile de utilizare n care prezenta utilizatorului trebuie sa fie semnalizata n mod vizibil i individual trebuie sa fie dotate cu unul sau mai multe dispozitive ori mijloace judicios pozitionate, pentru emiterea unor radiatii vizibile directe sau reflectate de o intensitate luminoasa i cu proprieti fotometrice i colorimetrice corespunztoare.

2.14. EIP "multirisc"

Toate EIP destinate proteciei utilizatorului impotriva mai multor riscuri poteniale simultane trebuie proiectate i fabricate astfel nct sa satisfac, n special, cerinele eseniale specifice fiecruia dintre aceste riscuri, prevzute la pct. 3.

3. Cerine suplimentare specifice anumitor riscuri

3.1. Protecie impotriva socurilor mecanice

3.1.1. Socuri cauzate de cderea sau proiectarea obiectelor i coliziunea prilor corpului cu un obstacol

EIP adecvate pentru acest tip de risc trebuie sa aib o capacitate suficienta de amortizare a socurilor pentru a preveni leziunile rezultate n special din zdrobirea sau penetrarea partii protejate, cel puin pana la un nivel al energiei de impact dincolo de care masa sau dimensiunile excesive ale dispozitivului de absorbie ar impiedica utilizarea efectiv a EIP pe perioada de purtare previzibila.

3.1.2. Caderi

3.1.2.1. Prevenirea caderilor datorate alunecarii

Talpile exterioare ale incaltamintei destinate prevenirii alunecarilor trebuie proiectate, fabricate sau echipate cu dispozitive suplimentare, astfel nct sa asigure o aderenta satisfctoare, prin angrenare i frecare, innd seama de natura ori de starea solului.

3.1.2.2. Prevenirea caderilor de la nlime

EIP proiectate pentru prevenirea caderilor de la nlime sau a efectelor acestora trebuie sa incorporeze un sistem de prindere pe corp i un sistem de legatura care sa poat fi conectate la un punct de ancorare sigur. Acesta trebuie proiectat astfel nct, n condiii de utilizare previzibile, distanta de cadere n gol, pe verticala, a utilizatorului sa fie minimizata pentru a se preveni coliziunea cu obstacole i fr ca forta de franare sa atinga valoarea de prag dincolo de care ar putea sa apara leziuni corporale ori sfasierea sau ruperea oricrei componente a EIP care ar putea cauza cderea utilizatorului.

De asemenea, trebuie sa se asigure, dup franare, meninerea utilizatorului ntr-o poziie corecta care sa-i permit sa atepte ajutoare, dac este cazul.

Fia de instruciuni furnizat de productor trebuie sa precizeze, n special, toate informaiile relevante cu privire la:

a) caracteristicile cerute pentru un punct de ancorare sigur i "spaiul liber" minim necesar dedesubtul utilizatorului;

b) modul adecvat de echipare cu sistemul de prindere pe corp i de conectare a sistemului de legatura la punctul de ancorare sigur.

3.1.3. Vibratii mecanice

EIP proiectate pentru a preveni efectele vibratiilor mecanice trebuie sa poat asigura atenuarea corespunztoare a componentelor vibratorii periculoase pentru partea corpului care este expus riscului.

Valoarea efectiv a acceleratiilor transmise utilizatorului de aceste vibratii nu trebuie sa depeasc n nici un caz valorile limita recomandate n funcie de durata de expunere zilnica maxima previzibila a partii corpului care este expus riscului.

3.2. Protecie impotriva comprimarii statice a partii corpului

EIP proiectate pentru protecia partii corpului impotriva solicitrilor de comprimare statica trebuie sa aib capacitate satisfctoare de a atenua efectele acestora, pentru a preveni leziunile grave sau afectiunile cronice.

3.3. Protecie impotriva agresiunilor fizice (julire, intepare, taieturi, smulgeri)

Materialele constitutive i alte componente ale EIP proiectate pentru protejarea ntregului corp sau numai a unei pri a corpului impotriva leziunilor superficiale cauzate de maini, cum ar fi julirea, inteparea, taieturile ori smulgerile, trebuie sa fie alese sau proiectate i ncorporate astfel nct sa asigure ca aceste grupe de EIP au o rezistenta suficienta la abraziune, perforare i la tiere prin transare i, de asemenea, ca sunt n conformitate cu pct. 3.1, n condiii de utilizare previzibile.

3.4. Prevenirea inecarii (veste de salvare, brasarde gonflabile i costume de salvare)

EIP proiectate pentru prevenirea inecarii trebuie sa permit revenirea la suprafata cat mai repede posibil, fr a pune n pericol sntatea utilizatorului, care poate fi epuizat fizic sau inconstient dup cderea ntr-un mediu lichid, i meninerea acestuia n stare de plutire ntr-o poziie care sa-i permit sa respire n timp ce asteapta ajutor.

EIP pot prezenta o flotabilitate intrinseca total sau parial ori obinut prin gonflare, fie prin intermediul unui gaz eliberat automat sau manual, fie oral.

n condiii de utilizare previzibile:

a) fr a aduce atingere unei funcionari satisfctoare, EIP trebuie sa poat rezista efectelor impactului cu mediul lichid i ale factorilor de mediu inerenti acestuia;

b) EIP gonflabile trebuie sa poat fi umflate rapid i complet.

n cazul n care condiii de utilizare speciale previzibile impun acest lucru, anumite tipuri de EIP trebuie sa satisfac, de asemenea, una sau mai multe dintre urmtoarele cerine suplimentare:

a) sa includ toate dispozitivele de gonflare menionate n al doilea paragraf i/sau un dispozitiv de semnalizare luminoasa ori sonora;

b) sa includ un dispozitiv de prindere i de ancorare a corpului, care sa permit ridicarea utilizatorului din mediul lichid;

c) sa fie adecvate pentru utilizarea prelungit pe durata activitii care expune utilizatorul, eventual imbracat, riscului caderii n mediul lichid sau care necesita scufundarea acestuia n mediul lichid.

3.4.1. Echipament individual ajutator pentru plutire mbrcminte care va asigura un grad eficient de flotabilitate, n funcie de utilizarea previzibila, care poate fi purtata n condiii de securitate i care asigura o sustinere pozitiva n apa

n condiii previzibile de utilizare, aceste EIP nu trebuie sa limiteze libertatea de micare a utilizatorului, ci sa-i permit acestuia, n special, sa inoate sau sa acioneze pentru a scapa de pericol ori pentru a salva alte persoane.

3.5. Protecie impotriva efectelor duntoare ale zgomotului

EIP proiectate pentru a preveni efectele duntoare ale zgomotului trebuie sa aib capacitatea de a asigura atenuarea acestuia n asemenea msura nct nivelurile sonore echivalente percepute de utilizator sa nu depeasc n nici o mprejurare valorile limita zilnice stabilite de Normele generale de protecie a muncii aprobate prin Ordinul ministrului muncii i solidaritii sociale i al ministrului sntii i familiei nr. 508/933/2002, care transpune Directiva european nr. 86/188/CEE referitoare la protecia muncitorilor impotriva riscurilor de expunere la zgomot n timpul lucrului.

Toate EIP trebuie sa poarte o eticheta care sa indice nivelul de atenuare acustica i valoarea indicelui de confort asigurat de EIP; dac acest lucru nu este posibil, eticheta trebuie aplicat pe ambalaj.

3.6. Protecie impotriva caldurii i/sau focului

EIP proiectate pentru a asigura protecia uneia sau a tuturor prilor corpului impotriva efectelor caldurii i/sau focului trebuie sa posede o capacitate de izolare termica i o rezistenta mecanic corespunztoare condiiilor de utilizare previzibile.

3.6.1. Materiale constitutive i alte componente ale EIP

Materialele constitutive i alte componente corespunztoare pentru protecia impotriva caldurii radiante i convective trebuie sa aib un coeficient adecvat de transmisie a fluxului termic incident i un grad de incombustibilitate suficient pentru a se evita orice risc de aprindere spontana n condiii de utilizare previzibile.

Dac partea exterioar a acestor materiale i componente trebuie sa aib capacitate de reflectare, gradul de reflexie trebuie sa fie adecvat intensitatii fluxului termic datorat radiatiilor din domeniul infrarosu.

Materialele i alte componente ale echipamentelor destinate utilizrii de scurta durata n medii cu temperaturi nalte i cele ale EIP peste care pot fi proiectate produse fierbinti, cum ar fi mari cantiti de materiale topite, trebuie, de asemenea, sa aib o capacitate calorica suficienta pentru a retine cea mai mare parte din caldura acumulat pana n momentul n care utilizatorul prsete zona periculoasa i isi scoate EIP.

Materialele i alte componente ale EIP care pot fi improscate cu mari cantiti de produse fierbinti trebuie sa aib i capacitatea de a amortiza suficient socurile mecanice, n conformitate cu pct. 3.1.

Materialele i alte componente ale EIP care pot intra accidental n contact cu o flacara i cele utilizate la fabricarea echipamentelor de stingere a incendiilor trebuie, de asemenea, sa aib un grad de noninflamabilitate corespunztor clasei de risc asociate condiiilor de utilizare previzibile. Ele nu trebuie sa se topeasca atunci cnd sunt expuse la flacara i nici sa contribuie la propagarea acesteia.

3.6.2. EIP complete, gata de utilizare

n condiiile de utilizare previzibile:

1. cantitatea de caldura transmis de EIP utilizatorului trebuie sa fie suficient de sczut, astfel nct caldura acumulat n timpul purtrii n partea corpului expus la risc sa nu atinga, n nici o mprejurare, pragul de durere sau de afectare a strii de sntate;

2. dac este necesar, EIP trebuie sa mpiedice ptrunderea lichidelor sau vaporilor i nu trebuie sa produc arsuri rezultate din contactul dintre stratul lor de acoperire protector i utilizator.

Dac EIP incorporeaza dispozitive de rcire pentru absorbtia caldurii incidente prin evaporarea unor lichide sau prin sublimarea unor solide, acestea trebuie proiectate astfel nct toate substantele volatile degajate sa fie evacuate n afar stratului de acoperire protector exterior i nu ctre utilizator.

Dac EIP incorporeaza un aparat de protecie respiratorie, acesta din urma trebuie sa-i ndeplineasc n mod corespunztor funcia de protecie ce-i este atribuit, n condiii de utilizare previzibile.

Fia de instruciuni furnizat de productor, care nsoete fiecare model de EIP destinat pentru o utilizare de scurta durata n medii cu temperaturi nalte, trebuie sa furnizeze, n special, toate datele relevante pentru determinarea expunerii maxime admisibile a utilizatorului la caldura transmis de echipament atunci cnd este utilizat n conformitate cu scopul propus.

3.7. Protecie impotriva frigului

EIP proiectate pentru a proteja o parte sau toate prile corpului impotriva efectelor frigului trebuie sa posede o capacitate de izolare termica i o rezistenta mecanic corespunztoare condiiilor de utilizare previzibile pentru care sunt comercializate.

3.7.1. Materiale constitutive i alte componente ale EIP

Materialele constitutive i alte componente corespunztoare pentru protecia impotriva frigului trebuie sa aib un coeficient de transmisie a fluxului termic incident suficient de sczut, dup cum impun condiiile de utilizare previzibile. Materialele i alte componente flexibile ale EIP destinate utilizrii n medii cu temperaturi sczute trebuie sa-i pstreze gradul de flexibilitate cerut de gesturile i poziiile necesare.

Materialele i alte componente ale EIP care pot fi improscate cu mari cantiti de produse reci trebuie, de asemenea, sa aib o capacitate suficienta de absorbie a socurilor mecanice, n conformitate cu pct. 3.1.

3.7.2. EIP complete, gata de utilizare

n condiiile de utilizare previzibile:

1. fluxul transmis de EIP utilizatorului trebuie sa fie suficient de sczut, astfel nct frigul acumulat n timpul purtrii n orice punct al partii corpului care trebuie protejata, inclusiv varfurile degetelor de la mini sau de la picioare, sa nu atinga, n nici o mprejurare, pragul de durere sau de afectare a strii de sntate;

2. EIP trebuie sa mpiedice, cat mai bine posibil, ptrunderea unor lichide precum apa de ploaie i nu trebuie sa produc leziuni rezultate din contactul dintre stratul lor de acoperire protector impotriva frigului i utilizator. Dac EIP incorporeaza un aparat de protecie respiratorie, acesta trebuie sa-i ndeplineasc n mod corespunztor funcia de protecie atribuit, n condiiile de utilizare previzibile.

Fia de instruciuni furnizat de productor, care nsoete fiecare model de EIP destinat utilizrii de scurta durata n medii cu temperaturi sczute, trebuie sa furnizeze toate datele relevante pentru determinarea expunerii maxime admisibile a utilizatorului la frigul transmis prin echipament.

3.8. Protecie impotriva socurilor electrice

EIP proiectate pentru a proteja o parte sau toate prile corpului impotriva efectelor curentului electric trebuie sa aib un grad de izolatie electrica satisfctor, adecvat valorilor tensiunilor la care utilizatorul poate fi expus n cele mai nefavorabile condiii previzibile.

n acest scop materialele constitutive i alte componente ale acestor grupe de EIP trebuie alese sau proiectate i ncorporate astfel nct sa se asigure ca valoarea masurata a curentului de fuga prin stratul de acoperire protector n condiii de ncercare la tensiuni corelate cu cele care ar putea fi intalnite "n situ" este diminuata i, n toate cazurile, este inferioar valorii convenionale maxime admisibile care este corelata cu pragul de toleranta.

Tipurile de EIP destinate exclusiv lucrrilor sau manevrelor n instalaii electrice care sunt sau pot fi sub tensiune trebuie sa poarte, ca i ambalajul lor, marcaje care sa indice, n special, clasa de protecie i/sau tensiunea de utilizare aferent, numrul de serie i data fabricaiei; trebuie prevzut, de asemenea, un spaiu, n afar stratului protector al acestor EIP, pentru nscrierea ulterioara a datei introducerii n utilizare i a datelor corespunzand ncercrilor sau inspectiilor periodice care urmeaz sa fie efectuate.

Fia de instruciuni furnizat de productor trebuie sa indice, n special, utilizarea exclusiva creia i-au fost destinate aceste tipuri de EIP, precum i natura i frecventa ncercrilor dielectrice la care acestea trebuie supuse pe "durata de viata".

3.9. Protecie impotriva radiatiilor

3.9.1. Radiatii neionizante

EIP proiectate pentru a preveni afectiunile acute sau cronice ale ochiului produse datorit unor surse de radiatii neionizante trebuie sa poat absorbi sau reflecta majoritatea energiei radiate cu lungimi de unda periculoase, fr a afecta n mod nejustificat transmisia partii inofensive a spectrului vizibil, perceperea contrastelor i capacitatea de a distinge culori, atunci cnd condiiile de utilizare previzibile impun acest lucru.

n acest scop ocularii de protecie trebuie proiectati i fabricati astfel nct sa posede, pentru fiecare unda periculoasa, un astfel de factor spectral de transmisie nct densitatea de iluminare energetica a radiatiei care poate atinge ochiul utilizatorului prin filtru sa fie diminuata i, n nici un caz, sa nu depeasc valoarea de expunere maxima admisibil.

Mai mult, ocularii nu trebuie sa se deterioreze sau sa isi piard proprietile ca rezultat al efectelor radiatiei emise n condiiile de utilizare previzibile i toate exemplarele comercializate trebuie sa poarte numrul factorului de protecie corespunztor curbei de distribuie spectrala a factorului lor de transmisie.

Ocularii adecvati surselor de radiatii de acelai tip trebuie clasificati n ordinea crescatoare a factorilor de protecie, iar fia de instruciuni furnizat de productor trebuie sa indice, n special, curbele de transmisie care permit selectarea celor mai adecvate EIP, innd seama de factori inerenti ai condiiilor efective de utilizare, cum ar fi: distanta pana la sursa i distribuia spectrala a energiei radiate la aceasta distanta.

Numrul relevant al factorului de protecie trebuie marcat de ctre productor pe toate exemplarele de ocularifiltre.

3.9.2. Radiatii ionizante

3.9.2.1. Protecie impotriva contaminarii radioactive externe

Materialele constitutive i alte componente ale EIP proiectate pentru protecia unei pri sau a tuturor prilor corpului impotriva pulberilor, gazelor, lichidelor sau amestecurilor radioactive trebuie alese ori proiectate i ncorporate astfel nct sa asigure ca aceste echipamente previn n mod eficient ptrunderea contaminantilor n condiiile de utilizare previzibile.

n funcie de natura sau de starea de agregare a acestor contaminanti, etanseitatea necesar poate fi asigurata prin impermeabilitatea stratului de acoperire protector i/sau prin orice alte mijloace corespunztoare, cum ar fi sistemele de ventilare i de presurizare proiectate sa previn retrodifuzia acestor contaminanti.

Orice msuri de decontaminare la care sunt supuse EIP nu trebuie sa aduc atingere posibilei reutilizari pe "durata de viata" previzibila a acestor tipuri de echipamente.

3.9.2.2. Protecie limitat impotriva iradierii din exterior

EIP destinate asigurrii unei protecii complete a utilizatorului impotriva iradierii din exterior sau, n cazul n care acest lucru nu este posibil, a unei atenuari corespunztoare trebuie proiectate numai pentru a reactiona la radiatiile slabe de electroni (de exemplu: beta) sau de fotoni (de exemplu: X, gama).

Materialele constitutive i alte componente ale acestor tipuri de EIP trebuie alese sau proiectate i ncorporate astfel nct sa asigure gradul de protecie a utilizatorului impus n condiiile de utilizare previzibile, fr ca acest lucru sa conduc la creterea timpului de expunere, ca rezultat al mpiedicrii gesturilor, poziiei sau deplasarii utilizatorului, n conformitate cu pct. 1.3.2.

EIP trebuie sa poarte un marcaj care sa indice tipul i grosimea materialelor constitutive adecvate n condiii de utilizare previzibile.

3.10. Protecie impotriva substanelor periculoase i agenilor infectiosi

3.10.1. Protecie respiratorie

EIP destinate proteciei cilor respiratorii trebuie sa permit alimentarea utilizatorului cu aer respirabil atunci cnd acesta este expus unei atmosfere poluate i/sau unei atmosfere care are o concentraie de oxigen inadecvata. Aerul respirabil furnizat utilizatorului de EIP trebuie obinut prin mijloace corespunztoare, de exemplu dup filtrarea aerului poluat prin dispozitivul ori mijlocul protector sau printr-un aport dintr-o sursa nepoluata.

Materialele constitutive i alte componente ale acestor grupe de EIP trebuie alese sau proiectate i ncorporate astfel nct sa asigure respiratia utilizatorului i igiena respiratorie corespunztoare pe durata purtrii luat n considerare, n condiiile de utilizare previzibile.

Gradul de etanseitate al piesei faciale, pierderea de presiune la inspiratie, precum i, n cazul aparatelor filtrante, capacitatea de purificare trebuie sa fie astfel nct sa menin penetrarea contaminantilor dintr-o atmosfera poluata la un nivel suficient de sczut, astfel nct sa nu aduc atingere sntii sau igienei utilizatorului.

EIP trebuie sa poarte un marcaj de identificare a productorului i sa furnizeze detalii cu privire la caracteristicile specifice ale acestui tip de echipamente, care, mpreun cu instruciunile de utilizare, sa permit unui utilizator antrenat i calificat sa foloseasc corect EIP.

Fia de instruciuni furnizat de productor trebuie, de asemenea, sa indice, n cazul aparatelor filtrante, termenul/data limita de depozitare a filtrelor n stare noua, pstrate n ambalajul original.

3.10.2. Protecie impotriva contactului ocular i cutanat

EIP destinate prevenirii contactului suprafeei unei pri sau a tuturor prilor corpului cu substantele periculoase i cu agenii infectiosi trebuie sa poat preveni ptrunderea sau difuzia unor asemenea substane prin stratul protector, n condiiile de utilizare previzibile pentru care EIP sunt introduse pe piata.

n acest scop materialele constitutive i alte componente ale acestor grupe de EIP trebuie alese sau proiectate i ncorporate astfel nct sa asigure, n cea mai mare msura posibila, o etanseitate completa care sa permit, acolo unde este necesar, utilizarea zilnica prelungit sau, dac acest lucru nu este posibil, o etanseitate limitat, care necesita restrictionarea duratei de purtare.

Dac, date fiind natura i condiiile de utilizare previzibile, anumite substane periculoase sau anumiti ageni infectiosi au o capacitate inalta de patrundere care limiteaz durata proteciei asigurate de EIP n cauza, acestea trebuie supuse unor ncercri standardizate n vederea clasificarii pe baza eficientei. EIP considerate ca fiind n conformitate cu specificaiile de ncercare trebuie sa poarte un marcaj prin care sa se indice n special denumirile sau, n absenta acestora, codurile substanelor utilizate n ncercri i perioada de protecie standard corespunztoare. Fia de instruciuni furnizat de productor trebuie, de asemenea, sa conin, n special, o explicare a codurilor, dac este necesar, o descriere detaliat a ncercrilor standardizate i toate informaiile corespunztoare pentru determinarea perioadei maxime admisibile de purtare n condiii de utilizare previzibile diferite.

3.11. Dispozitive de securitate pentru echipamente de scufundare

1. Aparat respirator

Aparatul respirator trebuie sa permit alimentarea utilizatorului cu un amestec gazos respirabil, n condiiile de utilizare previzibile i innd seama n special de adncimea maxima de scufundare.

2. Acolo unde condiiile de utilizare previzibile impun acest lucru, echipamentul trebuie sa cuprind:

a) un costum care protejeaza utilizatorul impotriva presiunii care rezulta din adncimea de scufundare, n conformitate cu pct. 3.2, i/sau impotriva frigului, n conformitate cu pct. 3.7;

b) un dispozitiv de alarma proiectat pentru a avertiza prompt utilizatorul cu privire la o iminenta cadere a alimentarii cu amestecul gazos respirabil, n conformitate cu pct. 2.8;

c) un costum de salvare care i permite utilizatorului sa revin la suprafata, n conformitate cu pct. 3.4.1.

-------------

Ultimul paragraf al pct. 1.4 din Anexa nr. 2 a fost modificat prin pct. 14 al art. I din HOTRREA nr. 809 din 14 iulie 2005 publicat n MONITORUL OFICIAL nr. 723 din 10 august 2005.

Paragraful 2 al pct. 2.12 din Anexa nr. 2 a fost modificat prin pct. 15 al art. I din HOTRREA nr. 809 din 14 iulie 2005 publicat n MONITORUL OFICIAL nr. 723 din 10 august 2005.

Paragraful 1 al pct. 3.5 din Anexa nr. 2 a fost modificat prin pct. 16 al art. I din HOTRREA nr. 809 din 14 iulie 2005 publicat n MONITORUL OFICIAL nr. 723 din 10 august 2005.

ANEXA 3 DOCUMENTAIA TEHNICA FURNIZAT DE PRODUCTOR

Documentaia tehnica prevzut la art. 14 din hotrre trebuie sa cuprind toate datele relevante cu privire la mijloacele utilizate de productor pentru a se asigura ca EIP respecta cerinele eseniale care l privesc.

n cazul modelelor de EIP prevzute la art. 15 alin. (1) lit. b) i c) din hotrre, documentaia tehnica trebuie sa cuprind n special:

1. dosarul tehnic de fabricaie constnd din:

a) planuri de ansamblu i detalii ale EIP, nsoite, acolo unde este cazul, de note de calcul i de rezultatele ncercrilor pe prototip, n msura n care este necesar pentru a se verifica respectarea cerinelor eseniale;

b) o lista completa a cerinelor eseniale de securitate i a standardelor armonizate sau a altor specificaii tehnice menionate la art. 7, 9 i 10 din hotrre, luate n considerare la proiectarea modelului;

2. o descriere a mijloacelor de control i ncercare care urmeaz sa fie utilizate la locul de fabricare pentru a verifica conformitatea produciei de EIP cu standardele europene armonizate sau cu alte specificaii tehnice i pentru a menine nivelul calitii;

3. un exemplar din fia de instruciuni furnizat de productor, prevzut la pct. 1.4 din anexa nr. 2 la hotrre.

ANEXA 4 Model de declaraie de conformitate EC

DECLARAIE DE CONFORMITATE EC

Productorul sau reprezentantul sau autorizat stabilit n .............(numele, adresa completa; n cazul reprezentantului autorizat, se indica, de asemenea, numele i adresa productorului)............ declara ca EIP nou descris mai jos ...........(descrierea EIP: marca, tipul, numrul de serie etc.).......... este n conformitate cu prevederile ..........................(Hotrrea Guvernului nr. 115/2004/Directiva european nr. 89/686/EEC, amendata prin directivele europene nr. 93/68/EEC, 93/95/EEC i 96/58/EEC).......... i, dac este cazul, cu cele ale standardului naional care transpune standardul armonizat nr. .................. [pentru EIP prevzute la art. 15 alin. (1) lit. b) i c) din hotrre], este identic cu EIP care este obiectul certificatului de conformitate prin examinare EC de tip nr. ............ eliberat de*1) ...........(numele i adresa organismului notificat desemnat).......... este supus procedurii "Sistemul de control al calitii EC pentru produsul final" prevzute de seciunea a 4-a pct. A sau procedurii "Sistemul de asigurare a calitii EC a produciei prin supraveghere" prevzute de seciunea a 4-a pct. B*1) din Hotrrea Guvernului nr. 115/2004, sub controlul organismului notificat ............... (numele i adresa organismului notificat desemnat)..........

Emis la ........., data .........

Semnatura

...................

(numele i funcia semnatarului investit cu puterea de a semna

n numele productorului sau al reprezentantului sau autorizat)

--------------

*1) Se elimina procedura care nu este aplicabil.

-------------

Anexa nr. 4 a fost modificat prin pct. 17 al art. I din HOTRREA nr. 809 din 14 iulie 2005 publicat n MONITORUL OFICIAL nr. 723 din 10 august 2005.

ANEXA 5 CRITERIILE

care trebuie ndeplinite de organismele notificate

Organismele desemnate de ctre autoritatea competenta trebuie sa ndeplineasc urmtoarele criterii minime:

1. sa dispun att de personalul, cat i de mijloacele i de echipamentele necesare;

2. competenta tehnica i integritate profesional a personalului;

3. independenta, n efectuarea ncercrilor, pregtirea rapoartelor, eliberarea certificatelor i realizarea supravegherii prevzute n prezenta hotrre, a conducerii executive i a personalului tehnic n raport cu toate cercurile, grupurile i persoanele direct sau indirect interesate de EIP;

4. pstrarea secretului profesional de ctre personal;

5. deinerea unei asigurri de rspundere civil, cu excepia cazului n care aceasta rspundere nu revine statului prin lege.

ndeplinirea criteriilor prevzute la pct. 1 i 2 trebuie verificata periodic de ctre autoritatea competenta, conform legislaiei n vigoare.

-----------------