H.952 DIN 1990

download H.952 DIN 1990

of 2

Transcript of H.952 DIN 1990

  • 7/25/2019 H.952 DIN 1990

    1/2

    HOTARIREA nr. 952 din 14 august 1990privind unele masuri de stabilire a

    programelor de un!tionare amaga"inelor si unitatilor de alimentatiepubli!a

    E#ITE$T% &'(ER$')

    aparuta in #O$ITOR') O*I+IA) nr. 102 din 25 august 1990

    Guvernul Romaniei hotaraste:

    ART. 1Agentii economici care desfasoara activitate de comert cu amanuntul si de alimentatie publica, indiferent deforma de proprietate, sint obligati sa stabileasca programul de functionare a magazinelor si unitatilor dealimentatie publica, prin glisare, astfel:a) in zilele de luni pina vineri:- magazinele alimentare intre orele ,!! - "!,!!#- magazinele nealimentare intre orele $,!! - "!,!!#- unitatile de alimentatie publica cu profil culinar si de cofetariepatiserie intre orele %,!! - "1,!!, iarrestaurantele si unitatile cu program distractiv intre orele 1!,!! si &,!! dimineata#b) in zilele de simbata astfel: magazinele generale alimentare si nealimentare cu doua schimburi intre orele%,!! - 1',(!# magazinele specializate de piine intre orele ,(! - 1%,!!, iar unitatile de alimentatie publicadupa programul de la lit. a).

    ART. "n zilele de duminica si alte sarbatori legale vor functiona, dupa necesitati, intre orele %,!! - 11,!!, unitatilesituate in marile piete agroalimentare, precum si magazine specializate de piine, lapte, sifonarii, tutun-presasi florarii.*umarul magazinelor specializate care vor fi deschise duminica potrivit alineatului precedent va fi de celputin (!+ din totalul acestora.nitatile de alimentatie publica vor functiona dupa programul unei zile normale de lucru, cu eceptiacofetariilor si patiseriilor, care vor fi deschise in proportie de &!+ din totalul lor.entru farmacii si statii /0 se vor stabili unitati cu program de functionare pe toata durata zilei,corespunzator solicitarilor specifice ale populatiei in aceste zile.

    ART. (entru satisfacerea unor cerinte specifice cu alimente, produse farmaceutice si carburanti-lubrifianti, incantine, gari, autogari, aeroporturi, hoteluri si pe trasee turistice se va organiza serviciul de noapte.

    ART. 'rogramul concret de functionare pentru fiecare magazin si unitate de alimentatie publica se va stabili decatre agentii economici care desfasoara activitate de comert cu amanuntul si de alimentatie publica, cuavizul primariilor locale, pe baza consultarii organelor sindicale si a reprezentantilor consumatorilor.

    ART. &entru acoperirea programelor de functionare stabilite la art. 1 - (, agentii economici vor asigura numarulsuficient de schimburi de lucru, tinind seama de necesitatea acordarii a " zile libere saptaminal si aefectuarii de catre fiecare salariat a '! ore de munca saptaminal.ersonalul suplimentar poate fi anga2at cu contract de munca pe durata nedeterminata, cu norma intreagasau 13" norma, precum si in calitate de remizieri pentru activitati determinate.entru munca efectuata simbata, duminica si in alte sarbatori legale, personalul comercial va beneficia de

  • 7/25/2019 H.952 DIN 1990

    2/2

    un spor de salarizare de 1!!+.ersonalul care lucreaza pe timp de noapte, intre orele "" - dimineata, beneficiaza de sporurile prevazutein 0odul muncii.

    ART. nitatile producatoare si cele de comert cu ridicata vor organiza activitati de productie si de livrare a

    produselor destinate aprovizionarii populatiei, corelat cu programul de lucru obligatoriu stabilit prin prezentahotarire pentru magazine si unitati de alimentatie publica.ersonalul care participa la realizarea acestor activitati beneficiaza de aceleasi drepturi prevazute la art. &.

    ART. %n toate unitatile cu amanuntul si de alimentatie publica se vor afisa obligatoriu, la loc vizibil, la intrarea inmagazin si in unitate pe sectii, programul de functionare stabilit, asigurindu-se respectarea cu strictete aacestuia fara intrerupere.Agentii economici vor asigura o larga publicitate a programelor de functionare stabilite pentru fiecareunitate, inclusiv mi2loacele mass-media si afisa2 in locurile publice.

    ART. $*erespectarea programului de lucru obligatoriu stabilit, precum si neafisarea acestuia potrivit prevederilor

    din prezenta hotarire, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la &!!! lei la 1!!!! lei.Totodata persoanele vinovate vor raspunde si disciplinar, potrivit 0odului muncii.

    ART. 4*erespectarea de catre unitatile producatoare si cele ale comertului cu ridicata a obligatiilor prevazute deart. se considera contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la &!!! lei la 1!!!! lei.

    ART. 1!0onstatarea contraventiilor prevazute la art. $ si 4 se face prin procesverbal de catre inspectorii comercialide stat si inspectorii generali pentru epansiune comerciala din teritoriu.

    ART. 11revederile prezentei hotariri se completeaza cu dispozitiile 5egii nr.

    ("314$ pentru stabilirea si sanctionarea contraventiilor.

    ART. 1"rice dispozitii contrare prezentei hotariri se abroga.R6-6*7TR /TR/ R6A* ------------------------

    Joi, 14 ianuarie 2016, 19:45