Ghid Profesii Libere 2014

10
2014 GHIDUL FISCAL AL CONTRIBUABILILOR CARE REALIZEAZ$ VENITURI DIN PROFESII LIBERE DIN ROMÂNIA DIRECfIA GENERAL DE SERVICII PENTRU CONTRIBUABILI www.anaf.ro

Transcript of Ghid Profesii Libere 2014

Page 1: Ghid Profesii Libere 2014

2014

GHIDUL FISCAL AL

CONTRIBUABILILOR CARE

REALIZEAZ VENITURI DIN

PROFESII LIBERE DIN ROMÂNIA

DIREC

IAGENERAL

DESERVICIIPENTRUCONTRIBUABILI

www.anaf.ro

Page 2: Ghid Profesii Libere 2014

2014GHIDUL FISCAL AL CONTRIBUABILILOR CARE REALIZEAZ VENITURI

DIN PROFESII LIBERE DIN ROMÂNIA

AGEN IA NA IONAL DE ADMINISTRARE FISCAL |www.anaf.ro 2

CUPRINS

1. Defini ii

3

2. Înregistrarea fiscal

3

2.1. Modific ri ulterioare înregistr rii fiscale

3

3. Depunerea declara iei privind venitul estimat 4

4. Stabilirea pl ilor anticipate de impozit

4

5. Stabilirea venitului net anual din activit i independente

4

6. Depunerea declara iei privind venitul realizat

5

7. Impozitul anual datorat

5

8. Obliga ii în cazul asocierilor f r personalitate juridic

5

8.1. Dispozi ii generale

5

8.2. Depunerea declara iei privind venitul estimat

5

8.3. Depunerea declara iei privind venitul realizat

6

9. Contribu ii sociale obligatorii

7

9.1. Contribu iile de asigur ri sociale

7

9.2. Contribu iile de asigur ri sociale de s n tate

7

9.3. Excep ii

8

10. Taxa pe valoare ad ugat

8

11. Sanc iuni

9

12. Îndeplinirea obliga iilor de plat 9

13. Informa ii suplimentare

10

Page 3: Ghid Profesii Libere 2014

2014GHIDUL FISCAL AL CONTRIBUABILILOR CARE REALIZEAZ VENITURI

DIN PROFESII LIBERE DIN ROMÂNIA

AGEN IA NA IONAL DE ADMINISTRARE FISCAL |www.anaf.ro 3

Contribuabilii persoane fizice care realizeaz venituri din profesii libere au obliga ia s se înregistreze la organul fiscal competent, s le declare i s pl teasc impozite, taxe, contribu ii i alte sume la bugetul general consolidat.

1. Defini ii Veniturile din profesii libere, realizate în mod individual i/sau într-o form de asociere, sunt

venituri din activit i independente. Veniturile din profesii libere, cuprind veniturile ob inute din exercitarea profesiilor medicale, de

avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament în valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desf urate în mod independent, în condi iile legii.

2. Înregistrarea fiscal

Persoanele care ob in venituri din profesii libere, au obliga ia depunerii la organul fiscal în a c rui raz teritorial î i au sediul de desf urare a activit ii, ,,Declara iei de înregistrare fiscal /Declara ie de men iuni pentru persoanele fizice care desf oar activit i economice în mod independent sau exercit profesii libere" - formularul 0701.

În cazul în care activitatea se desf oar în cadrul unor asocieri sau alte entit i f r personalitate juridic , contribuabilii au obliga ia depunerii la organul fiscal în a c rui raz teritorial î i are asocierea sediul de desf urare a activit ii, ,, Declara iei de înregistrare fiscal /Declara ie de men iuni pentru persoane juridice, asocieri i alte entit i f r personalitate juridic ,, – formularul 0102.

În urma înregistr rii fiscale, organul fiscal atribuie codul de înregistrare fiscal . Declara ia de înregistrare se completeaz cu ocazia primei înregistr ri fiscale, de regul cu ocazia

înfiin rii i se depune în termen de 30 de zile de la data înfiin rii potrivit legii

2.1. Modific ri ulterioare înregistr rii fiscale

Modific rile ulterioare ale datelor din declara ia de înregistrare fiscal trebuie aduse la cuno tin organului fiscal competent, în termen de 30 de zile de la data producerii acestora, prin completarea i depunerea declara iei de men iuni, respectiv a formularului 070 sau a formularului 010, dupa caz.

În cazul modific rilor intervenite în datele declarate ini ial i înscrise în certificatul de înregistrare fiscal , contribuabilii depun, odat cu declara ia de men iuni, i certificatul de înregistrare fiscal , în vederea anul rii acestuia i eliber rii unui nou certificat. Declara ia de men iuni este înso it de documente care atest modific rile intervenite.

La încetarea condi iilor care au generat înregistrarea fiscal , contribuabilii au obliga ia de a preda organelor fiscale, în vederea anul rii, certificatul de înregistrare fiscal , odat cu depunerea declara iei de men iuni.

Declara iile se depun în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul po tal, prin scrisoare recomandat cu confirmare de primire.

1 Declara ie de înregistrare fiscal /Declara ie de men iuni pentru persoanele fizice care desf oar activit i economice în mod independent sau exercit profesii libere - Formular 070; Ordinul nr. 250 din 22 februarie 2013 privind modificarea Ordinului ministrului finan elor publice nr. 262/2007 pentru aprobarea formularelor de înregistrare fiscal a contribuabililor; http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/dec_070_2013.pdf; 2 Declara ie de înregistrare fiscal /Declara ie de men iuni pentru persoane juridice, asocieri i alte entit i f r personalitate juridic - Formular 010; Ordinul nr. 35 din 14 ianuarie 2014 privind modificarea Ordinului ministrului finan elor publice nr. 262/2007 pentru aprobarea formularelor de înregistrare fiscal a contribuabililor; http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/dec_010_2014.pdf;

Page 4: Ghid Profesii Libere 2014

2014GHIDUL FISCAL AL CONTRIBUABILILOR CARE REALIZEAZ VENITURI

DIN PROFESII LIBERE DIN ROMÂNIA

AGEN IA NA IONAL DE ADMINISTRARE FISCAL |www.anaf.ro 4

3. Depunerea declara iei privind venitul estimat

Persoanele care ob in venituri din profesii libere, au obliga ia depunerii "Declara ie privind venitul estimat/norma de venit” – formularul 2203, în termen de 15 zile de la data începerii activit ii, la organul fiscal în a c rui raz teritorial î i au domiciliul.

Contribuabilii care în anul anterior, au realizat pierderi, i cei care, au realizat venituri pe perioade

mai mici decât anul fiscal, precum i cei care, din motive obiective, estimeaz c vor realiza venituri care difer cu cel pu in 20% fa de anul fiscal anterior au obliga ia depunerii formularului 220 pân la data de 25 mai a anului de impunere, odat cu declara ia privind venitul realizat.

Declara ia se depune în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul po tal, prin scrisoare recomandat cu confirmare de primire.

4. Stabilirea pl ilor anticipate cu titlu de impozit

Pl ile anticipate se stabilesc de organul fiscal competent pe fiecare surs de venit, luându-se

ca baz de calcul venitul anual estimat sau venitul net realizat în anul precedent, dup caz, prin emiterea unei decizii care se comunic contribuabililor, potrivit legii.

La stabilirea pl ilor anticipate se utilizeaz cota de impozit de 16%. Pl ile anticipate se efectueaz în 4 rate egale, pân la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare

trimestru, iar plata impozitului anual se efectueaz potrivit deciziei de impunere. În cazul impunerilor efectuate dup expirarea acestor termene de plat , contribuabilii au obliga ia

efectu rii pl ilor anticipate la nivelul sumei datorate pentru ultimul termen de plat al anului precedent.

Contribuabilii pot pl ti sumele reprezentând pl ile anticipate, direct la sediul organului fiscal competent, sau la unit ile bancare, prin ordin de plat .

În cazul în care, contribuabilii î i înceteaz activitatea în cursul anului fiscal precum i în situa ia în care î i suspend temporar activitatea, potrivit legisla iei în materie, ace tia au obliga ia de a depune la organul fiscal "Declara ie privind venitul estimat/norma de venit”, înso it de documente justificative, în termen de 15 zile de la data producerii evenimentului, în vederea recalcul rii pl ilor anticipate. 5. Stabilirea venitului net anual din activit i independente

Venitul net se determin ca diferen între venitul brut i cheltuielile efectuate în scopul realiz rii de venituri, deductibile, pe baza datelor din contabilitatea în partid simpl .

Contribuabilii care ob in venituri din activit i independente sunt obliga i s organizeze i s conduc contabilitate în partid simpl , cu respectarea reglement rilor în vigoare privind eviden a contabil , i s completeze Registrul-jurnal de încas ri i pl i, Registrul-inventar i alte documente contabile prev zute de legisla ia în materie.

Registrul-jurnal de încas ri i pl i i Registrul-inventar au regim de înregistrare la organele fiscale. Acestea se numeroteaz , se nuruiesc i se parafeaz înainte de depunerea lor la organele fiscale pentru înregistrare4.

Eviden a taxei pe valoarea ad ugat colectate se ine cu ajutorul Jurnalului pentru vânz ri. În acest jurnal se înregistreaz pe baz de documente (facturi fiscale, bonuri de comand -chitan etc.) valoarea bunurilor livrate i/sau a serviciilor prestate i taxa pe valoarea ad ugat aferent .

3 Declara ie privind venitul estimat/norma de venit - Formular D220, Ordinul nr. 184 din 13 februarie 2013, privind modificarea Ordinului pre edintelui Agen iei Na ionale de Administrare Fiscal nr. 52/2012 pentru aprobarea modelului i con inutului unor formulare prev zute la titlul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal;

http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/dec_220_2013.pdf; 4 Ordinul nr. 1040 din 8 iulie 2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea i conducerea eviden ei contabile în partid simpl de c tre persoanele fizice care au calitatea de contribuabil în conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal;

Page 5: Ghid Profesii Libere 2014

2014GHIDUL FISCAL AL CONTRIBUABILILOR CARE REALIZEAZ VENITURI

DIN PROFESII LIBERE DIN ROMÂNIA

AGEN IA NA IONAL DE ADMINISTRARE FISCAL |www.anaf.ro 5

Eviden a taxei pe valoarea ad ugat deductibile se ine cu ajutorul Jurnalului pentru cump r ri. În acest jurnal se înregistreaz pe baz de documente (facturi fiscale, bonuri de comand -chitan , monetare etc.) valoarea cump r rilor de bunuri i/sau a serviciilor prestate de ter i i taxa pe valoarea ad ugat aferent .

Contribuabilii, pot de ine registrul unic de control în func ie de op iunea acestora5.

6. Depunerea declara iei privind venitul realizat Contribuabilii care realizeaz , venituri din profesii libere, au obliga ia de a depune “Declara ia privind venitul realizat”6 - formularul 200, la organul fiscal în a c rui raz au domiciliul, pân la data de 25 mai inclusiv a anului urm tor celui de realizare a venitului.

Formularul se depune, pe suport hârtie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul po tal, prin scrisoare recomandat cu confirmare de primire sau prin mijloace electronice de transmitere la distan ca metod alternativ de depunere a declara iilor, în conformitate cu prevederile legale. 7. Impozitul anual datorat

Impozitul anual datorat se stabile te de organul fiscal competent pe baza declara iei privind venitul realizat, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net anual impozabil. Impozitul anual datorat se înscrie în decizia de impunere. Diferen ele de impozit r mase de achitat conform deciziei de impunere anuale se pl tesc în termen de cel mult 60 de zile de la data comunic rii deciziei de impunere, perioad pentru care nu se calculeaz i nu se datoreaz dobânzi i penalit i

8. Obliga ii în cazul asocierilor f r personalitate juridic 8.1. Dispozi ii generale

În cazul unei asocieri f r personalitate juridic , veniturile i cheltuielile înregistrate se atribuie fiec rui asociat, corespunz tor cotei de participare în asociere. Sunt supuse obliga iei de încheiere i înregistrare a unui contract de asociere atât asocia iile f r personalitate juridic , ale c ror constituire i func ionare sunt reglementate prin acte normative speciale, cabinete medicale grupate, cabinete

medicale asociate, societate civil medical , cabinete asociate de avoca i, societate civil profesional de avoca i, notari publici asocia i, asocia ii în participa iune constituite potrivit legii, cât i orice asociere f r personalitate juridic constituit în baza Codului civil.

8.2. Depunerea declara iei privind venitul estimat

În cazul în care activitatea se desf oar în cadrul unor asocierilor f r personalitate juridic , constituite între persoane fizice care realizeaz venituri din profesii libere, i încep activitatea în cursul anului, asocierile au obliga ia depunerii, la organul fiscal în a c rui raz teritorial î i desf oar activitatea, ,,Declara iei privind veniturile estimate pentru asocierile f r personalitate juridic i entit ile supuse regimului transparen ei fiscale“ – formularul 2237.

5 Legea nr. 252 din 10 iunie 2003 privind registrul unic de control, cu modific rile i complet rile ulterioare; 6 Declara ie privind veniturile realizate din România - Formular 200, Ordinul nr. 3883/2013, privind modificarea Ordinului pre edintelui Agen iei Na ionale de Administrare Fiscal nr. 52/2012 pentru aprobarea modelului i con inutului unor formulare prev zute la titlul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal. Declara ia poate fi consultat pe site-ul Agen iei Na ionale de Administrare Fiscal : www.anaf.ro sau accesând urm torul link: http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/dec_200_2014.pdf; 7 Declara ia privind veniturile estimate pentru asocierile f r personalitate juridic i entit ile supuse regimului transparen ei fiscale“ – Formular 223; Ordinul nr. 184 din 13 februarie 2013, privind modificarea Ordinului pre edintelui Agen iei Na ionale de Administrare Fiscal nr. 52/2012 pentru aprobarea modelului i con inutului unor formulare prev zute la titlul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal; http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/dec_223_2013.pdf ;

Page 6: Ghid Profesii Libere 2014

2014GHIDUL FISCAL AL CONTRIBUABILILOR CARE REALIZEAZ VENITURI

DIN PROFESII LIBERE DIN ROMÂNIA

AGEN IA NA IONAL DE ADMINISTRARE FISCAL |www.anaf.ro 6

Asocierile în cadrul c rora se ob in venituri de natura celor mai sus men ionate, din mai multe surse, depun câte o declara ie estimativ pentru fiecare surs , respectiv pentru fiecare categorie de venit.

Declara ia se completeaz i se depune de c tre asociatul desemnat prin contractul de asociere s r spund de îndeplinirea obliga iilor asocierii fa de autorit ile publice, înscriind cu majuscule, cite i corect toate datele prev zute în formular. Declara ia se depune în format hârtie, direct la

registratura organului fiscal sau la oficiul po tal, prin scrisoare recomandat cu confirmare de primire. Declara ia se depune la organul fiscal competent, astfel: - în termen de 15 zile de la data începerii activit ii, în cazul asocierilor care încep o activitate în cursul anului fiscal; - pân la data de 25 mai a anului de impunere, odat cu declara ia privind venitul realizat, în cazul asocierilor care, în anul anterior, au realizat pierderi i al celor care au realizat venituri pe perioade mai mici decât anul fiscal, precum i al celor care, din motive obiective, estimeaz c vor realiza venituri care difer cu cel pu in 20% fa de anul fiscal anterior.

În aceste situa ii, fiecare membru din cadrul asocierii f r personalitate juridic va depune la organul fiscal pe raza c ruia î i au domiciliul fiscal "Declara ie privind venitul estimat/norma de venit” – formularul 2208, conform punctului 3.

8.3. Depunerea declara iei privind venitul realizat

Declara ie anual de venit pentru asocierile f r personalitate juridic i entit i supuse regimului transparen ei fiscale9 – formularul 204, se completeaz i se depune pentru asocierile f r personalitate juridic , constituite între persoane fizice, în cadrul c rora se realizeaz venituri din activit i independente, inclusiv din activit i adiacente, pentru care venitul net se determin în sistem real.

Declara ia se depune de c tre asociatul desemnat prin contract s r spund pentru îndeplinirea obliga iilor asocierii fa de autorit ile publice, pân la data de 15 martie a anului urm tor celui de raportare.

Fiecare membru din cadrul asocierii f r personalitate juridic va depune la organul fiscal pe raza c ruia î i are domiciliul fiscal “Declara ia privind venitul realizat”10 - formularul 200, conform punctului 6.

9. Contribu ii sociale obligatorii Contribuabilii care realizeaz venituri din profesii libere au obliga ia de a pl ti contribu ii sociale

obligatorii la bugetul general consolidat. Informa ii detaliate cu privire la contribu iile sociale pot fi reg site pe site-ul Agen iei Na ionale de

Administrare Fiscal : www.anaf.ro în,,Ghidul privind declararea i plata contribu iilor sociale de c tre persoanele fizice care realizeaz venituri din activit i independente i alte venituri precum i de c tre persoanele fizice care nu realizeaz venituri,,.

8 Declara ia privind venitul estimat/norma de venit - Formular D220, Ordinul nr. 184 din 13 februarie 2013, privind modificarea Ordinului pre edintelui Agen iei Na ionale de Administrare Fiscal nr. 52/2012 pentru aprobarea modelului i con inutului unor formulare prev zute la titlul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal;

http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/dec_220_2013.pdf; 9 Declara ia anual de venit pentru asocierile f r personalitate juridic i entit i supuse regimului transparen ei fiscale - Formular 204; Ordinul nr. 3883 din 24 decembrie 2013 privind modificarea Ordinului pre edintelui Agen iei Na ionale de Administrare Fiscal nr. 52/2012 pentru aprobarea modelului i con inutului unor formulare prev zute la titlul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal; http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/dec_204_2014.pdf ; 10 Declara ie privind veniturile realizate din România - Formular 200, Ordinul nr. 3883/2013, privind modificarea Ordinului pre edintelui Agen iei Na ionale de Administrare Fiscal nr. 52/2012 pentru aprobarea modelului i con inutului unor formulare prev zute la titlul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal. Declara ia poate fi consultat pe site-ul Agen iei Na ionale de Administrare Fiscal : www.anaf.ro sau accesând urm torul link: http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/dec_200_2014.pdf;

Page 7: Ghid Profesii Libere 2014

2014GHIDUL FISCAL AL CONTRIBUABILILOR CARE REALIZEAZ VENITURI

DIN PROFESII LIBERE DIN ROMÂNIA

AGEN IA NA IONAL DE ADMINISTRARE FISCAL |www.anaf.ro 7

9.1 Contribu iile de asigur ri sociale

Declararea veniturilor pentru stabilirea contribu iilor de asigur ri sociale se realizeaz prin completarea i depunerea formularului 600 - Declara ia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii.

Venitul declarat constituie baza lunar de calcul pentru stabilirea obliga iilor lunare de plat reprezentând contribu ie de asigur ri sociale, pe care contribuabilii sunt obliga i s le efectueze în cursul anului, ca pl i anticipate. Plata se efectueaz trimestrial, în 4 rate egale, pân la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

Formularul 600 se depune anual, pân la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se datoreaz contribu ia de asigur ri sociale.

În cazul în care contribuabilii încep o activitate în cursul anului, ace tia au obliga ia complet rii i depunerii formualrului în termen de 15 zile de la data producerii evenimentului.

Contribuabilii al c ror venit r mas dup deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate în scopul realiz rii acestui venit, este sub 35% din câ tigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigur rilor sociale de stat, nu datoreaz contribu ie de asigur ri sociale în anul urm tor.

Stabilirea obliga iilor de plat privind contribu iile de asigur ri sociale se realizeaz de c tre organul fiscal competent, prin decizia de impunere.

9.2. Contribu iile de asigur ri sociale de s n tate

Declararea veniturilor pentru stabilirea contribu iilor de asigur ri sociale de s n tate se

realizeaz prin depunerea declara iei de venit estimat/norma de venit, sau a declara iei privind venitul realizat. Pla ile anticipate se stabilesc de organul fiscal competent, prin decizie de impunere, iar plata se efectueaz trimestrial, în 4 rate egale, pân la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

Stabilirea obliga iilor anuale de plat a contribu iei de asigur ri sociale de s n tate, se realizeaz de c tre organul fiscal competent, prin decizia de impunere.

Obliga ia anual de plat a contribu iilor de asigur ri sociale de s n tate nu poate fi mai mic dec t un salariu de baz minim brut pe ar , dac venitul din din profesii libere este singurul asupra c ruia se calculeaz contribu ia.

Organul fiscal competent stabile te sumele datorate fa de pl ile anticipate i efectueaz încadrarea în plafonul minim prev zut de lege, dup depunerea declara iei privind venitul realizat.

Plata contribu iei de asigur ri sociale de s n tate stabilit prin decizia de impunere anual se efectueaz în termen de cel mult 60 de zile de la data comunic rii deciziei.

Contribu iile sociale datorate de persoanele fizice potrivit prevederilor Codului fiscal se achit la unit ile Trezoreriei Statului în raza c rora se afl adresa unde î i au domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuiesc efectiv, în cazul în care aceasta este diferit de domiciliu. 9.3. Excep ii

Persoanele care realizeaz venituri din profesii libere, i care ob in în acela i timp venituri din salarii sau asimilate salariilor i orice alte venituri din desf urarea unei activit i dependente, venituri din pensii i venituri sub forma indemniza iilor de omaj, asigurate în sistemul public de pensii, persoanele asigurate în sisteme proprii de asigur ri sociale neintegrate în sistemul public de pensii, care nu au obliga ia asigur rii în sistemul public de pensii, precum i persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme, nu datoreaz contribu ia de asigur ri sociale asupra veniturilor din profesii libere.

Page 8: Ghid Profesii Libere 2014

2014GHIDUL FISCAL AL CONTRIBUABILILOR CARE REALIZEAZ VENITURI

DIN PROFESII LIBERE DIN ROMÂNIA

AGEN IA NA IONAL DE ADMINISTRARE FISCAL |www.anaf.ro 8

10. Taxa pe valoare ad ugat

Contribuabilii care realizeaz venituri din profesii libere se înregistreaz în scopuri de TVA în urm toarele situa ii:

a. Prin op iune; b. Prin dep irea plafonului de scutire de 220.000 lei prev zut in Codul fiscal. În vederea înregistr rii în scopuri de TVA, contribuabilii care î i desf oar activitatea

individual, depun la organul fiscal competent pe raza c ruia î i au sediul activit ii ,,Declara ia de înregistrare fiscal /Declara ie de men iuni pentru persoanele fizice române (formularul 070) completând în mod corespunz tor rubrica “Date privind vectorul fiscal”, sec iunea TVA.

În cazul în care activitatea se desf oar în cadrul unor asocieri sau alte entit i f r

personalitate juridic , contribuabilii au obliga ia depunerii la organul fiscal în a c rui raz teritorial î i are asocierea sediul de desf urare a activit ii, ,,Declara iei de înregistrare fiscal /Declara ie de men iuni pentru persoane juridice, asocieri i alte entit i f r personalitate juridic ,, – formularul 01011.

În urma analizei informa iilor cuprinse în declara ia fiscal i în documentele anexate acestei declara ii, organul fiscal emite “Decizia privind înregistrarea în scopuri de TVA” potrivit prevederilor din Codul Fiscal, cu modific rile i complet rile ulterioare precum i codul de înregistrare fiscal în scopuri de tax pe valoare ad ugat , dup caz.

Contribuabilii înregistra i în scopuri de TVA, au obliga ia s depun la organul fiscal

competent, la termenele prev zute de lege urm toarele declara ii fiscale, dup caz:

- Decont de taxa pe valoarea ad ugat 12 (formularul 300) – lunar/trimestrial; - Declara ie informativ privind livr rile/prest rile i achizi iile efectuate pe teritoriul na ional13

(formularul 394) – lunar/trimestrial; - Declara ie informativ privind livr rile de bunuri i prest rile de servicii efectuate în anul ...14

(formularul 392A) - anual; - precum i alte declara ii fiscale prev zute de lege, în func ie de situa ia specific .

În acest sens, poate fi consultat pe site-ul Agen iei i Calendarul obliga iilor fiscale pe anul 2014 ce poate fi vizualizat accesând urm torul link:

http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Calendar/Calendar_obligatii_fiscale_2014.htm.

11 Declara ie de înregistrare fiscal /Declara ie de men iuni pentru persoane juridice, asocieri i alte entit i f r personalitate juridic - Formular 010; Ordinul nr. 35 din 14 ianuarie 2014 privind modificarea Ordinului ministrului finan elor publice nr. 262/2007 pentru aprobarea formularelor de înregistrare fiscal a contribuabililor; http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/dec_010_2014.pdf; 12 Decont de taxa pe valoarea ad ugat - Formular 300, Ordinul nr. 1790 din 20 noiembrie 2012 pentru aprobarea modelului i con inutului formularului (300) "Decont de tax pe valoarea ad ugat ". Declara ia poate fi consultat pe site-ul Agen iei Na ionale de Administrare Fiscal : www.anaf.ro sau accesând urm torul link: http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/dec_300_1790.pdf; 13 Declara ia informativ privind livr rile/prest rile i achizi iile efectuate pe teritoriul na ional - Formular 394, Ordinul nr.3806 din 17 decembrie 2013 pentru modificarea anexelor nr. 1 - 3 la Ordinul pre edintelui Agen iei Na ionale de Administrare Fiscal nr. 3.596/2011. Declara ia poate fi consultat pe site-ul Agen iei Na ionale de Administrare Fiscal : www.anaf.ro sau accesând urm torul link: http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/dec_394_2013.pdf; 14 Declara ia informativ privind livr rile/prest rile i achizi iile efectuate pe teritoriul na ional Formular 392A, Ordinul nr. 93 din 21 ianuarie 2014 pentru aprobarea modelului i con inutului unor formulare de declara ii informative. Declara ia poate fi consultat pe site-ul Agen iei Na ionale de Administrare Fiscal : www.anaf.ro sau accesând urm torul link: http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/dec_392A_2014.pdf;

Page 9: Ghid Profesii Libere 2014

2014GHIDUL FISCAL AL CONTRIBUABILILOR CARE REALIZEAZ VENITURI

DIN PROFESII LIBERE DIN ROMÂNIA

AGEN IA NA IONAL DE ADMINISTRARE FISCAL |www.anaf.ro 9

11. Sanc iuni15

Nedepunerea la termenele prev zute de lege a formularelor: - 010 - Declara ie de înregistrare fiscal /Declara ie de men iuni pentru persoane juridice, asocieri

i alte entit i f r personalitate juridic ; - 070 - Declara ie de înregistrare fiscal /Declara ie de men iuni pentru persoanele fizice care

desf oar activit i economice în mod independent sau exercit profesii libere; constituie contraven ie i se sanc ioneaz cu amend de la 500 lei la 1.000 lei, pentru persoanele

fizice/asocieri i alte entit i f r personalitate juridic . Nedepunerea la termenele prev zute de lege a formularelor:

- 220 - Declara ia privind venitul estimat/norma de venit, 200 - Declara ie privind veniturile realizate din România, 600 - Declara ie privind venitul asigurat la sistemul public de pensii, se sanc ioneaz , cu amend de la 50 lei la 500 lei.

- 392A - Declara ie informativ privind livr rile de bunuri i prest rile de servicii efectuate în anul ...; se sanc ioneaz cu amend de la 500 lei la 1.000 lei;

Nedepunerea la termenele prev zute de lege a formularului 394 - Declara ie informativ privind livr rile/prest rile i achizi iile efectuate pe teritoriul na ional constituie contraven ie i se sanc ioneaz cu amend de la 2000 lei la 3500 lei.

12. Îndeplinirea obliga iilor de plat Contribuabilii î i pot îndeplini obliga iile de plat reprezentând impozite, taxe, contribu ii i alte sume datorate bugetului general consolidat în conturile deschise la Trezoreria Statului pe raza c ruia ace tia î i au domiciliul fiscal, în numerar, prin virament bancar sau mandat po tal. Pe site-ul Agen iei Na ionale de Administrare Fiscal sunt publicate conturile IBAN i pot fi vizualizate accesând urm torul link: 10Codurile IBAN. 13. Informa ii suplimentare

Informa ii detaliate se pot ob ine:

accesând pagina de Internet, www.anaf.ro; telefonic, la Biroul unic de asisten telefonic a contribuabililor, la nr. 031.403.91.60; birourile de servicii pentru contribuabili din cadrul organelor fiscale teritoriale. Informa ii cu privire la datele de contact ale organelor fiscale le pute i accesa la urm torul link:

http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/telefoane_judete/Regiuni.htm Legisla ia aplicabil i link-uri utile1

Legisla ia fiscal : 1. Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modific rile i complet rile ulterioare, poate fi consultat pe

site-ul Agen iei Na ionale de Administrare Fiscal : www.anaf.ro sau accesând urm torul link: http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Legislatie_R/Cod_fiscal_norme_2014.htm

15 Art. 219, alin (3) din Ordonan a Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedur fiscal , republicat , cu modific rile i complet rile ulterioare.

Page 10: Ghid Profesii Libere 2014

2014GHIDUL FISCAL AL CONTRIBUABILILOR CARE REALIZEAZ VENITURI

DIN PROFESII LIBERE DIN ROMÂNIA

AGEN IA NA IONAL DE ADMINISTRARE FISCAL |www.anaf.ro 10

2. Ordonan a Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedur fiscal republicat , cu modific rile i complet rile ulterioare, poate fi consultat pe site-ul Agen iei Na ionale de Administrare Fiscal : www.anaf.ro sau accesând urm torul link: http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/cod_procedura/Cod_Procedura_Fiscala_cu_norme_2013.htm

3. Calendarul obliga iilor fiscale pe anul 2014 http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Calendar/Calendar_obligatii_fiscale_2014.htm

4. Ghidurile elaborate de Agen ia Na ional de Administrare Fiscal pot fi vizualizate accesând urm torul link: http://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/asistenta_contribuabili/persoane_fizice/ghiduri_curente/!ut/p/a0/04_Sj9CPykssy0xPLMnMz0vMAfGjzOI9DD3MPIwsjLwsjENNDBydLfzMDd1CDC1cDfWDU_P0C7IdFQF5l2kT/

Ghid fiscal al contribuabililor care au obliga ia de declarare a veniturilor realizate din România;

Ghid privind declararea i plata contribu iilor sociale de c tre persoanele fizice care realizeaz venituri

din activit i independente i alte venituri precum i de c tre persoanele fizice care nu realizeaz

venituri.