Fundatia Casei, Pas Cu Pas

download Fundatia Casei, Pas Cu Pas

of 10

 • date post

  29-Oct-2015
 • Category

  Documents

 • view

  113
 • download

  2

Embed Size (px)

description

Fundatia Casei, Pas Cu Pas

Transcript of Fundatia Casei, Pas Cu Pas

Fundatia casei, pas cu pas

Pe scurt pasii pentru construirea fundatiei unei case ar fi:

- sapatura santurilor la adancimea de fundare- turnarea betonului in santuri- ridicarea cofrajului pentru elevatie- armarea elevatiei si aranjarea stalpilor- turnarea betonului in cofraj- decofrarea fundatiei/elevatiei- incarcarea camerelor cu pamant, refuz de ciur, balastru, pietris etc, folie izolanta- turnare beton placa

Incerc sa dezvolt acum, fiecare pas, asa cum s-a intamplat in cazul casei mele. Iti aduc aminte, constructia a fost ridicata dupa un proiect, iar la fiecare pas cheie, un inginer de santier, care mi-a facut si cartea de imobil, a venit si a dat ok-ul la tot ce s-a lucrat. Specific, pentru ca pe net am gasit diferente pe care le voi reda mai jos.

Sapatura santurilor de fundare si turnarea betonului:

Exista doua variante pentru a sapa santurile fundatiei. Sa chemi un buldoexcavator sau sa fie facute manual (la cazma, tarnacop).Foarte important este pamantul pe care se construieste casa. Spre exemplu, am inteles ca pe un pamant nisipos, constructorul poate fi obligat sa faca sapaturi pe toata amprenta casei (suprafata casei), ceea ce inseamna ca betonul bagat in fundatie este cu mult mai mult, deci costurile ar creste simtitor.

Constructorul trebuie sa se miste foarte repede la acest stadiu al lucrarii. Adica, de la momentul sapaturii si pana la turnarea betonului in pamant, sa nu treaca multe zile (mai ales daca este o perioada ploioasa). Altfel, santurile fundatiei se pot darama, fiind obligat sa faca cofraj chiar si in pamant.

In cazul meu, constructorul a ales sa sape fundatia cu buldoexcavatorul (pe scurt, buldo) si pentru santuri si pentru beci. Despre constructia beciului voi vorbi intr-un articol separat.In general pretul pentru inchirierea unui buldo este de 80-100 RON pe ora.

Iata cateva poze cu santurile fundatiei inainte si dupa ce s-a turnat beton.

sant fundatie

sant fundatie 2

beton in fundatie

beton in fundatie 2

Am regasit, pe net, cazuri in care se arma si betonul din pamant. Inginerul meu de santier si constructorul au spus ca asa ceva nu se face. Am discutat si cu arhitectul, care mi-a spus acelasi lucru.

Fundatia casei mele are o latime de minim 30 de cm. Adancirea de fundare difera, de la un metru pana la 1,8 2 metri (partea din pamant)

Ridicarea cofrajului pentru elevatie:Elevatia este portiunea din fundatie care va ramane vizibila. Este soclul casei.

Dupa turnarea betonului in pamant, se asteapta o zi sau doua, dupa care se incepe ridicarea cofrajului.Materialele pentru cofraj ar fi: scandura cu latime de 15 sau 20 cm, stacheti, cuie si sarma de cofraj

ridicare elevatie

elevatie 2

cofraj elevatie

Armarea elevatiei/fundatiei si aranjarea stalpilor (aranjarea fierului in cofraj si a stalpilor):In paralel cu ridicarea cofrajului se lucreaza la centurile ce vor fi introduse in el si la stalpi.Materiale necesare: Fier (PC si OB) si sarma de fierar.PC este fierul beton striat in forma de bare, la 6 m, de diferite grosimi. 8 10 12 14 etcOB este otelul beton neted care vine sub forma de colac. Grosimi 6 8 etc

armare fundatie

armatura fundatie/elevatie

stalpi/centuri

inginerul de santier - verificari

Turnarea betonului in cofrajDupa ce au fost aranjate centurile si stalpii se poate turna betonul.

turnare beton in fundatie/elevatie

Decofrarea fundatiei/elevatiei:Pasul urmator este decofrarea fundatiei/elevatiei. In functie si de vremea de afara, elevatia poate fi decofrata dupa aproximativ 2-3 zile de la turnarea betonului.

elevatie decofrata

fundatie decofrata

Montarea conductelor/instalatiilor sanitareAcum se monteaza conductele (de apa si sanitare)

conducta apa in fundatie

conducte canalizare bucatarie

Incarcarea camerelor cu pamant, refuz de ciur, balastru, pietris etc, folie izolanta:Dupa decofrare si instalarea conductelor, fundatia casei este aproape finalizata. Camerele si terasele, care acum sunt deja vizibile, vor fi umplute cu pamant, apoi refuz de ciur, balastru etc. Aceasta combinatie trebuie sa fie tasata foarte bine.Deasupra se aseaza o folie izolanta (vezi poza), peste care se poate turna betonul.

buldo

tasare pamant

fundatie casa

Acum, fundatia casei este gata. Fraza pe care am auzit-o in aceste zile, foarte des, a fost ca Cel mai greu e sa iesi din pamant. De acum urmeaza partea simpla. Mie unul, mi se parea amuzanta si total nefondata totusi insa aveam sufletul plin de bucurie.

Ai nevoie de o firma de constructii care sa iti ridice fundatia sau casa la rosu? Contacteaza-ne la adresa andrei@casadex.ro