Fenomenul comunismului

download Fenomenul comunismului

of 13

 • date post

  18-Jul-2016
 • Category

  Documents

 • view

  26
 • download

  4

Embed Size (px)

description

ppt file

Transcript of Fenomenul comunismului

 • Tema: Fenomenul comunismului si dimensiunile lui I a doua jumatate a secolului XX.Razboiul din Coreea

 • Planul: Sistemul totalitar comunist. Definitie si caracterizare;Expansiunea comunista dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Cauze si mijloace de infaptuire;Extremul Orient in sfera de influenta sovietica;Razboiul din Coreea prima criza a Razboiului Rece;Finalitatea si impactul conflictului asupra sistemului de relatii internationale;Concluzii,opinii si aprecieri.

 • Comunismul defineste o ideologie politica a secolului XX, care promoveaza un sistem social in care nu exista stat, clase sociale si proprietate private, avind scopul de a realiza o societate egalitara. Dupa revolutia din 1917, in Rusia se instaureaza un guvern bolsevic acesta este punctual de debut al emanciparii comunismului in spatiu European, dar si Asia.

 • Sfirsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial arata lumii ca modelul sovietic implementat de liderii bolsevici in Rusia a supravietuit si si-a dovedit eficienta in fata unei conflagratie de talie international. Acest fapt a inspirat incredere in ideologia utopica comunista, iar Kremlinul a folosit aceasta ca mijloc de expansiune a regimului totalitar.

 • Soldul celui de-al Doilea Razboi Mondial a spulberat ultimile vise sovietice de a organiza o revolutie socialista la dimensiune mondiala. Urmatorul tel asumat de regimul totalitar din Rusia a fost crearea unui briu de Securitate la hotarele tarii. Expansiunea sovietica inca din anii 20, se lanseaza in doua directii-cheie:1. AsiaMongolia, China, Coreea, s.a.2. Europa de Est Romania, Cehoslovacia, Ungaria.

 • Debutul anilor 50 marcheaza inceputul unui conflict militar in Coreea (divizata in guverne separate inca din 1948). Conflagratia din Coreea este interpretata pe buna dreptate prima criza a Razboiului Rece, intrucit in acest spatiu se esc pentru prima data armatele sovietica si Americana, in-contextul promovarii propriilor valori statale.

 • Conflictul s-a terminat prin semnarea unui armistitiu intre Coreea de Nord si cea de Sud, care stabilea granita intre cele doua tari la fel ca cea de la inceputul conflictului. Soldul Razboiului din Coreea: Pierderi umane de peste 1.3 mln in Coreea de Sud si cca 2 mln in Coreea de Nord; Este creata Zona Coreeana Demilitarizata; Schimbari teritoriale in jurul paralelei 38.

 • Aces conflict, considerat a fi un rzboi civil, a fost, de fapt, un rzboi care a implicat interventia, de partea ambelor prti, a celor dou mari superputeri ale lumii, URSS si SUA, unele surse referindu-se la acest conflict ca fiind o etap dinRazboiul Rece.

 • Bibliografie:A. IZVOARE 1. Arhiva Naional a Republicii Moldova, fond 3046, inv.1, dosar 93, f. 13. 2. , . . 1940-1950. : , 1994. . 651. B. MONOGRAFII 3. Mc.Cauley, M. Rusia, America i Rzboiul Rece. 1949-1991. Bucureti: Editura Polirom, 1999. 198 p. 4. , . . : , 2004. 264 . 5. Vaisse, M. Relaiile Internaionale dup 1945. Oradeea: Editura Universitii din Oradeea, 2010. 282 p. C. ARTICOLE 6. Tihonov, Ludmila. Politica communist de deznaionalizare a Basarabiei: deportrile staliniste (1941-1951). n: Partidele politice i minoritile naionale din Romnia n secolul XX, Sibiu, 2009, Nr. 4, p 222-232. D. SURSE ELECTRONICE 7. Florea, Tudor.. Expansiunea comunist. Accesibil pe http://cadereacomunismuluiineuropa.wordpress.com/2014/05/05/expansiunea-comunista/ [Accesat la 6 noiembrie 2014]. 8. Lupor, Andrei. Ce rol au jucat stalin i Mao n izbucnirea rzboiului din Coreea. Accesibil pe http://www.historia.ro/exclusiv_web/portret/articol/ce-rol-au-jucat-stalin-i-mao-izbucnirea-razboiului-coreea [Accesat la 11 noiembrie 2014].