Experimente Scoala Altfel _2015

2
Experimente Scoala Altfel

description

experimente

Transcript of Experimente Scoala Altfel _2015

Page 1: Experimente Scoala Altfel _2015

Experimente Scoala Altfel

EXPERIMENT MOD DE LUCRU OBSERVAŢII

SEPARAREA PIGMENŢILOR PRIN CROMATOGRAFIE PE HÂRTIE

Pe o hărtie de filtru, la baza acetseia, se trasează o linie cu creionul, pe care se plasează căteva puncte cu carioca sau pixul. Se suspendă hârtia de filtru într-un pahar Berzelius în care s-a adăugat 2 ml de apă, fară ca zona punctată să ajungă în lichid. Observaţi fenomenul timp de 2-5 minute.

DETERGENŢII-AGENŢI TENSIOACTIVI

În două farfurii de unică folosinţă se adaugă: apă+câteva ganule de piper măcinat lapte+ câteva picături de colorant alimentar de

diverse culoriSe introduce uşor pe suprafaţa lichidelor din cele două farfurii câte un beţigaş de urechi îmbibat în săpun/ detergent lichid. Ce observaţi? Cum explicaţi acest fenomen?

SOLUŢII COLOIDALE.EFECTUL TYNDAL

Se trece un fascicul de lumină laser prin următoarele: apă distilată soluţie gelatină lapte diluatCe observaţi? Cum explicaţi acest fenomen?

FRUCTE ELECTRICE

Realizaţi un montaj folosind un fruct în care aţi introdus un fir de cupru respectiv un cui zincat, de care prindţi firele cu clame crocodile. Legaţi firele la un aparat de măsură. Ce observaţi? Cum explicaţi acest fenomen?

“flacără cu zahăr”, “foc din senin” etc.

Încercaţi să aprindeţi o bucată de zahăr cubic cu ajutorul unui chibrit aprins. Zahărul nu va arde şi se va topi sau se va carboniza. Mai luaţi o bucată de zahăr pe care presăraţi la un colţ puţin scrum proaspăt de ţigară În locul unde aţi presărat scrumul de ţigară încercaţi să aprindeţi bucata de zahăr. De data aceasta, spre mirarea celor care v-au urmărit, zahărul va arde. Explicaţia este următoarea: scrumul de ţigară conţine săruri de litiu care servesc drept catalizator şi accelerează oxidarea zahărului, aşa încât acesta se poate aprinde de la un chibrit1. Încălziţi o lingură de tiosulfat de sodiu într-un pahar, fără să adăugaţi apă. Dacă lichidul obţinut prin încălzire este lăsat netulburat, soluţia se va răci fără să se solidifice. Adăugaţi un mic cristal de tiosulfat sau orice corp străin (chiar o aşchie de brad) şi imediat se solidifică (cristalizează). La încălzire,