Document Final 21 02 2014

download Document Final 21 02 2014

of 14

description

Document Final 21 02 2014

Transcript of Document Final 21 02 2014

  • 1

    Conferina preoilor de caritate din Bucureti Spitalul clinic de copii Dr. Victor Gomoiu, 21 februarie 2014

    REFERAT: SENSUL PEDAGOGIC AL SUFERINEI N TAINA SFINTEI SPOVEDANII

    Pr. lect. dr. Vasile CREU Facultatea de Teologie Ortodox Justinian Patriarhul a Universitii din Bucureti

    Noiuni introductive

    Problema suferinei, n toate formele sale, este o realitate cotidian apstoare pentru societatea contemporan. Departe de a fi o problem neurologic singular care ar putea fi ndeprtat printr-o medicamentaie potrivit, suferina este un ru imediat, greu de ignorat i de disimulat, un ru ce poate fi recunoscut imediat ca atare. Rul i formele lui de manifestare aduc durerea, care nu rmne la nivelul de indispoziie de moment, sau pentru o durat mai scurt sau mai lung de timp, ci aduce disperarea. n durere i n suferin, omul ia cunotin c existena este susceptibil de anormalitate i absurd1. Suferina i boala nu sunt altceva dect forme de descoperire dureroas i ultim a divinitii un dialog cu tot mai puine cuvinte i tot mai multe lacrimi2.

    Suferina reprezint una din ncercrile majore ale vieii omului;ea ne amintete c sntatea i viaa nu sunt bunuri permanente, c trupul pe care-l avem se va mistui ncet-ncet i apoi va muri3. n primul rnd,suferina nseamn durere sufleteasc sau trupeasc, iar n cazul celei trupeti, n special, prima reacie a omului este aceea de a o respinge, de a o evita pe ct posibil. n cele din urm, el contientizeaz c anumite suferine sau anumite boli nu pot fi evitate i, poate, nici tratate; astfel, se va conforma situaiei i va lua o anumit atitudine fa de boal.

    Boala are capacitatea de a modifica raporturile celui aflat n suferin cu divinitatea, de a influena relaiile cu semenii, de a recldi mentalul uman. Boala fie arunc n dezndejde, fie confer speran i rbdare, redefinindu-ne ca oameni. Deoarece suferina este pus n imediata apropiere a bolii ori chiar a morii, ea schimb modul n care este perceput viaa nsi4.

    Sfinii Prini leag suferina, boala i moartea de pcatul strmoesc, artnd c, pentru a afla cauza tuturor relelor ce afecteaz natura uman, trebuie s ne ntoarcem la actul de voin al primului om, anume la felul n care acesta a ntrebuinat greit liberul su arbitru. Potrivit tradiiei patristice, trei sunt cauzele suferinei: diavolul, oamenii i firea czut cu toate patimile ei. Pe primele dou le primesc Sfinii (precum Iov i Sfinii Apostoli), iar pe cea de-a treia o primesc cei necurii de patimi. Primele dou nu ating starea interioar a sufletului, fiindc harul divin ntrete pe cel pe care pcatul nu l-a murdrit. A treia cauz atinge att trupul ct i

    1 Pr. prof. dr. Vasile Rduc, Boala i vindecarea ei n Hristos, n Taina Sfntului Maslu i ngrijirea bolnavilor, Editura Cuvntul Vieii, Bucureti, 2012, pp. 161-162. 2Pr. prof. univ. dr. Ioan C. Teu, Suferina, dialog al lacrimilor, n Ziarul Lumina din 08.01.2012. 3tefan Oproiu, Terapeutica duhovniceasc i terapeutica medical n lumina teologiei ortodoxe, tez de doctorat, Bucureti, 2008, p. 20. 4tefan Iloaie, Preliminarii: suferina ca percepie a vieii, n Medicii i Biserica, Editura Renaterea, Cluj-Napoca, 2004, p.79.

  • 2

    sufletul, suferina fiind att exterioar, ct i interioar5. Prinii Bisericii sunt cu toii de acord c omul nsui, n starea originar, n rai, nu cunotea boala, neputina, suferina ori stricciunea, moartea fiindu-i cu totul strin6. Pentru ca omul s svreasc pcatul, altfel spus s se mpotriveasc voinei lui Dumnezeu, pcatul i se nfieaz adesea sub aparena binelui. Este suficient s ne amintim de rocovele evanghelice ce ofer la nceput o dulcea, pentru ca mai apoi s-i arate amrciunea, precum i lipsa oricrei contribuii hrnitoare pentru organism.

    nvtura de credin ortodox arat c suferina i durerea sunt, aadar, consecina cderii omului n pcat, ngduit de Dumnezeu ca pedagogie spiritual, ns nedorit de ctre Acesta. Suferina nu este considerat pedeaps pentru pcat impus de un Dumnezeu al mniei, nici nu se explic pur i simplu ca o funcie a teodiceei. Iar tradiia ortodox nu nelege prin suferin nici o condiie sau un imperativ esenial, un pre ce trebuie pltit, pentru mntuirea sau iertarea noastr7. Perspective medicale asupra sntii i bolii. Flagelul cancerului

    Organizaia Mondial a Sntii definete sntatea ca fiind nu doar absena bolii sau a infirmitii, ci starea de maxim bunstare fizic, psihic i social8. Cu alte cuvinte, sntatea este multidimensional i nu poate fi realizat dect prin echilibrul dintre cmpul vieii sociale i cel al implicrii individuale. Sntatea nu este un scop n sine, ci este o condiie a calitii vieii i omodalitate prin care persoanele pot participa la dezvoltarea economic, social, cultural, spiritual, personal i colectiv9.

    n viziunea unui reputat teolog francez contemporan, sntatea este un echilibru provizoriu ntre forele vieii i forele care i se opun, cele dinti neavnd dect o fragil supremaie10. Pe de alt parte, sntatea este un bun colectiv indezirabil i trebuie abordat ca pe un fenomen social central. Factorii externi ai sistemului de sntate sunt considerai factorii sociali-politici, economici, socio-culturali i tehnico-tiinifici.

    Din punct de vedere tiinific, boala fizic sau trupeasc este o alterare, un dezechilibru fiziologic, morfologic, biochimic care atrage dup sine o suferin, o simptomatologie mai mult sau mai puin exprimat. Teoreticienii i filosofii medicinei au ncercat s umanizeze aceast definiie dndu-i un sens mai larg ca fiind o lips a strii de bine11. Doctorul Pavel Chiril mrturisete c boala trupului este, de cele mai multe ori, de nedefinit, deoarece dup muli ani de practicare a medicinei a putut observa multe cazuri de neneles: bolnavi la care boala apare din senin, oameni care nu se mbolnvesc n ciuda expunerii la noxe agresive, grav bolnavi care se vindec, uor bolnavi cu evoluie lent, forme total diferite de evoluie i complicaii, dei boala este aceeai12.

    Experiena bolii trupeti reprezint un moment foarte delicat n viaa omului, deoarece integritatea fizic i emoional este perturbat. Trupul care se afl n suferin este cel care

    5Mitropolit Hierotheos Vlachos, Psihoterapia ortodox, tiina Sfinilor Prini, Editura nvierea, Arhiepiscopia Timioarei, 1998, pp. 144-145. 6Jean-Claude Larchet, Cretinul n faa bolii, suferinei i a morii, Editura Sofia, Bucureti, 2006, p. 47. 7Pr. prof. dr. John Breck, Darul sacru al vieii, Editura Patmos, Cluj-Napoca, 2001, p. 268. 8Mircea Gelu Buta, Dialogul dintre tiin i credin n definirea noiunii de boal, nMedicii i Biserica, Editura Renaterea, Cluj-Napoca, 2007, p. 234. 9Adina Rebeleanu, Sntatea, domeniu de referin pentru calitatea vieii, n Medicii i Biserica, Editura Renaterea, Cluj-Napoca, 2007, p. 75. 10Jean-Claude Larchet, Introducere n teologia bolii, Editura Oastea Domnului, Sibiu, 1997, p.7. 11Pavel Chiril, Mihai Valica, Meditaie la Medicina Biblic, Editura Christiana, Bucureti, 1992, p. 11. 12Ibidem, p. 12.

  • 3

    controleaz, practic, viaa. Acest lucru duce la o tulburare a armoniei emoionale, la teama n ceea ce privete viitorul13. Viaa nu mai poate fi trit aa cum a fost pn n momentul mbolnvirii, totul se schimb, omul intr ntr-o alt dimensiune iajunge chiar s perceap altfel lucrurile, intervenind frustrrile, incapacitile i neajunsurile. Omul ce cade sub influena bolii are pentru nceput un moment de respingere a simptomelor resimite. Prima msur la care recurge este aceea de a-i acorda singur un diagnostic n funcie de starea sa general de sntate, acest lucru fiind valabil de la caz la caz. Vznd c toate acestea nu dau roade, el apeleaz la un medic specialist care poate stabili care este situaia exact.

    Cancerul devoreaz zilnic, pe plan mondial, mii de viei. n Romnia, spun unele statistici, exist aproximativ 500 000 de bolnavi nregistrai. Anual, milioane de persoane din ntreaga lume primesc teribilul diagnostic. Surse medicale susin c se ntlnesc peste 200 de tipuri de cancer, fiecare cu simptome, cu metode de diagnosticare i tratament diferite. Necrutoarea maladie a devenit att de ngrijortoare, nct Uniunea Internaional pentru Controlul Cancerului (UICC), organizaie neguvernamental care unete comunitatea de lupt mpotriva cancerului, a numit ziua de 4 februarie drept Ziua Mondial de Lupt mpotriva Cancerului, cnd se ncearc prin diferite mijloace, contientizarea populaiei privind prevenirea, dar i combaterea acestui adevrat flagel. n pofida tuturor eforturilor, previziunile specialitilor nu se arat deloc mbucurtoare, cci se estimeaz c n viitor decesele provocate de cancer vor deveni principala cauz a mortalitii pe plan internaional. Organizaia Mondial a Sntii a publicat o evaluare sumbr: n anii 2020, cancerul va fi responsabil de decesul a trei din patru persoane.

    Nu cred c se afl cineva printre noi care s nu fi avut o cunotin disprut din pricina unei forme de cancer, ori s nu fi cunoscut persoane ce au primit nendurtorul diagnostic. Auzind astfel de veti, ne cuprinde compasiunea, uneori chiar neputina cci neoplasmul nu cru pe nimeni: i cad victime oameni de rnd, persoane publice, vedete, politicieni, preoi, clugri, intelectuali, oameni simpli. Este cu adevrat o situaie ngrijortoare, determinndu-ne s ne reevalum modul de vieuire i alimentaie, evitnd, pe ct posibil, cauzele declanatoare ale nemiloasei maladii.

    Se zice c o nenorocire nu vine niciodat singur. Unii, profitnd de disperarea celor afectai, au umplut rafturile librriilor cu zeci de cri tip help-self , unde ni se prezint o gam larg de reete miraculoase pentru aplicarea crora bolnavii nu preget s cheltuiasc sume mari, numai ca s-i salveze viaa. Multe din remediile trmbiate drept izbvitoare se vdesc adevrate escrocherii ori, chiar de ar conine unele soluii medicale, nu pot opri cursul bolii. Pe lng dramatismul durerii n sine, suferindul se vede cuprins de chinuitoarea preocupare de a alege ntre numeroasele reete sau medicamente convenionale, terapii ori regimuri alimentare. Analiznd evoluia bolii n ansamblul ei, atunci cnd este vorba de o suferin incurabil precum cancerul, Dominique Beaufils vorbete schematic de patru faze. Prima faz, cea iniial, o reprezint anunarea diagnosticului, fiind o adevrat stare de oc, un moment n care parc pmntul i fuge de sub picioare, se accelereaz ritmul cardiac, aprnd nelinitea i stri de ameeal. n acest moment, toate planurile de viitor ale persoanei n cauz se nruie, cursul vieii se schimb brusc, apare inevitabil gndul la moarte i la timpul care mai rmnede trit. Bolnavul cade prad disperrii i are impresia c se afl ntr-o prpastie fr fund.Este clipa cnd i pune problema real a morii; dei contient de acest sfrit pn atunci, acum se izbete cu adevrat de zidul morii. Se gndete c poate este vorba de o greeal medical i cere repetarea analizelor; ncearc s se agae de orice speran, creznd c este doar 13Paul Meyendorff, Taina Sfntului Maslu, Editura Renaterea, Cluj-Napoca, 2011, p. 64.

  • 4

    un vis urt din care se va putea trezi. Se deschide o via nou cu totul diferit despre care se tie c va fi scurt, dureroas moral i fizic, presrat cu ncercri i angoase. n funcie de cum va fi trit aceast nou etap de via, ea va fi de sfinenie, de ndejde, de iad sau dezndejde14.

    n a doua faz, aceea de abordare a bolii, dup ce ocul trece, bolnavul ia cunotin de boal i se familiarizeaz cu aceasta. Acum bolnavul este supus unor examinri variate, i se prescriu primele tratamente, ia la cunotin modul de manifestare i evoluie al bolii, experimenteaz primele leacuri, precum i disconfortul produs de acestea, dar apar i primele sperane i ncurajri. n aceast etap, pacientul este dispus s lupte cu boala, este dispus s fac tot ce este necesar pentru a se mpotrivi acesteia. Apar ns i excepii, cnd boala necesit o intervenie chirurgical imediat, i n acest caz pacientul fie devine ncreztor n puterea medicilor, fie dezndjduiete, contientiznd c intervenia chirurgical poate fi i fatal15.

    A treia faz, numit de Beaufils faza de stare, se caracterizeaz prin supunerea bolnavului unor constrngeri terapeutice, adesea foarte dificile: raze, chimioterapie, radioterapie. Acestea vor avea un impact major asupra organismului ntreg: fie oboseala, fie afectarea organelor sntoase care vor reaciona, fie la nivel psihologic.Astfel de tratamente au ca efecte secundare cderea prului, care duce la pierderea imaginii de sine, care poate duce la pierderea demnitii. n aceast etap, strile pacientului devin foarte oscilante deoarece apare cnd sperana, cnd angoasa, n funcie de rezultatele analizelor i de evoluia bolii. n astfel de cazuri tratamentele reprezint doar ncetinirea bolii, a metastazelor, nu i vindecarea acestora; drept urmare, pacientul va ajunge mai devreme sau mai trziu n ultima faz16.

    Ultima faz o reprezint practic consecina evoluiei bolii i a strii bolnavului. n aceast faz, se ntrerup tratamentele de tip vindector i se nlocuiesc cu cele de tip analgezic, adic cu calmante. Pacientul devine contient de acest lucru i se conformeaz, durerile devenind din ce n ce mai mari i mai insuportabile, solicitnd tot mai des calmante din ce n ce mai puternice precum morfina, dar cu timpul nici acestea nu vor mai avea dect un efect foarte scurt. Pacientul simte tot mai aproape fiorul morii i ncearc s-l accepte. Dac bolnavul se revolt, nu va face dect s ntreasc durerea n faa calmantelor; dac va accepta, va fi mai linitit. n acest stadiu, se schimb i relaiile cu familia, aceasta din urm trecnd printr-o angoas asemntoare cu cea a suferindului, printr-un doliu anticipat manifestat prin oboseal i saturaie. Adesea, n aceast etap, apar cererile de eutanasie din partea bolnavului sau a apropiailor acestuia, ce constituie o premis fals17.

    Rezumnd cele spuse pn acum, putem spune c boala duce la nstrinare de ceilali, iar cel suferind se separ i se izoleaz chiar fizic de societatea uman, indiferent c este intuit pe patul spitalului, pe cel de acas sau n alt instituie de ngrijire. Bolnavul are impresia c nu mai are aproape nimic n comun cu cei sntoi i se simte singur chiar i n prezena apropiailor, crendu-se o barier ntre el i tot ceea ce l nconjoar.Bolnavii ajung ntr-o stare de dependen de cei din jurul lor, indiferent de situaia lor anterioar, iar n unele cazuri dependena devine asemntoare cu cea a copiilor mici. Durerea care persist creeaz o sfer n jurul celui bolnav ce l rupe cu totul de realitate; l transpune ntr-un alt timp i spaiu i nimic nu mai este la fel.Lucrurile care nainte l ncntau sau i ddeau o anumit stare, acum nu mai au aceast capacitate, dei rmn aceleai, doar omul schimbndu-seprin prisma bolii sale. Dac el este nconjurat de prieteni sau de membrii familiei cu afeciune, suferina lui se diminueaz, pentru c

    14Dominique Beaufils, Credina ta te-a mntuit, Editura Doxologia, Iai, 2010, p. 168. 15Ibidem, p. 169. 16Ibidem, pp. 170-171. 17Ibidem, p. 172.

  • 5

    i se arat solidaritate, simpatie, prezen iubitoare, prieteneasc, freasc. Suferina i singurtatea se ngemneaz; singurtatea se amplific din cauza bolii, iar suferina bolii se amplific din cauza singurtii. Dimensiunea pedagogic a bolii i suferinei

    Nu exist om care poate spune c n viaa lui nu a avut o suferin, fie ea fizic sau spiritual. Dei att de prezent n viaa oamenilor sau poate chiar din acest motiv suferina nu se bucur de prea mult atenie, nefiind pe deplin neleas18. Abia cnd omul ajunge s simt durerea i amrciunea suferinei, contientizeaz ntr-o oarecare msur existena ei. Dar, cu toate acestea, nu se mai raporteaz corect la ea, nu mai nelege sensul i rostul acesteia, ceea ce face ca suferina s rmn o tain pe care numai Dumnezeu o descoper celor pe care i cerceteaz n acest mod: Ferice de omul pe care-l mustr Domnul! Nu nesocoti mustrarea celui Atotputernic. El face ran i tot El o leag i o tmduiete (Iov, V, 17-18). Mai nainte de a fi o stare negativ, suferina trebuie neleas caun instrument pedagogic pe care Dumnezeu l folosete ntotdeauna pentru binele nostru, pentru izbvirea din pcatele ce ne mpresoar. Orict ar fi de grea i de chinuitoare, ea este un semn al cercetrii, al prezenei lui Dumnezeu i al atenionrii fa de om, izvort fiind tot din iubirea Lui fa de ntreaga creaie. Perceput astfel, ea devine cu adevrat izbvitoare i vindectoare pentru sufletul omului, fiind cu mult mai uor de suportat.

    Diavolul se folosete n mod fi de durere. Provocnd suferin, el ncearc s-l determine pe om s-i piard ndejdea n Dumnezeu, s se rzvrteasc i mai apoi s se lepede de El. Despre acest lucru aflm tot n cartea lui Iov, n care citim cum acest om drept era ndemnat de diavol s-L nvinuiasc pe Dumnezeu pentru necazurile sale, tgduindu-I astfel buntatea, dar mai ales s se ridice mpotriva Lui i s se lepede de El. C aceasta i este voia, aflm din spusele femeii lui Iov: Te ii mereu n statornicia ta? Blesteam pe Dumnezeu i mori! (Iov II, 9); o spune att de limpede, nct unii comentatori ai textului o socotesc nu doar voce a diavolului, ci chiar ntruchiparea lui19.

    Nu putem s-L cunoatem pe Dumnezeu i s ne bucurm de dragostea i de buntatea Lui fr ca mai nainte s fi gustat mcar odat din amrciunea suferinei. Sfntul Isaac Sirul spune c drumul ctre virtute trece, inevitabil, prin proba ncercrilor duhovniceti, a ispitelor i a necazurilor, a suprrilor fr de voie20, a ptimirilor fr de voie21. Vedem, aadar, c teologia ortodox face din rbdarea acestora o adevrat virtute, scopul lor fiind acela de a ne face s simim i s cunoatem adevrata iubire de Dumnezeu i de semeni. Contientizarea i nelegerea adevratei dimensiuni a suferinei mpletit cu rbdarea, smerenia i iubirea, ne duc ctre inta vieii cretine, pe cnd mpotrivirea sau ncercarea de a le evita nu fac altceva dect s le nmuleasc i s ne mpovreze naintarea n urcuul nostru duhovnicesc. Pentru muli oameni, suferina este folositoare. Arhimandritul Simeon ne spune c orict te-ai ruga, nu te foloseti de rugciune, ct te foloseti de suferin!22, iar Sfntul Isaac Sirul spune c suferinele izvorte din ncercri sunt neaprat folositoare oamenilor indiferent de treapta duhovniceasc pe care acetia se afl. Ele ne sunt necesare tuturor, indiferent dac suntem

    18Arhim. Simeon Kraiopoulos, Taina suferinei, Editura Bizantin, Bucureti, 2007, p.16. 19 Jean-Claude Larchet, Cretinul n faa bolii, suferinei i a morii, p.154. 20 Sfntul Isaac Sirul, Cuvinte despre nevoine, n Filocalia, vol 10, trad., introd. i note de Pr. prof. dr. Dumitru Stniloae, EIBMBOR, Bucureti, 1981, p. 139. 21Ibidem, p. 116. 22Arhim. Simeon Kraiopoulos, Taina suferinei, p.16.

  • 6

    drepi sau pctoi, pentru a ne ntoarce la adevrata via spiritual i pentru a ne ajuta s naintm n asemnarea cu Dumnezeu23. Dac stm s analizm cu atenie acest aspect, observm c suferina intr n iconomia mntuirii, cel ce o primete fiind izbvit de suferinele i chinurile venice.

    Viaa este o alternan ntre bucurii, necazuri i suferin; lucrurile care cndva ne-au adus bucurie, ne pricinuiesc adesea suferin i durere, dar i invers. Este adevrat c n ceasul n care cineva sufer, nu nelege aceasta. Cnd ns suferina trece, abia atunci vede ct bine i-a adus24.Cauzele cel mai des invocate de prinii duhovniceti n explicarea suferinelor i a ptimirilor fr de voie sunt: pcatul strmoesc actualizat n multitudinea de pcate personale; lipsa de grij i de rnduial n cele trupeti i sufleteti, neascultarea. n sintez, cauza general a tuturor ncercrilor din viaa omului o reprezint pcatul personal, nebunia ndeprtrii lui de Dumnezeu.

    nsi denumirea profan a strii de suferin din perspectiva celui ce o triete, aceea de pacient, vine din limba latin i nseamn cel ce rabd, de la patientia (rbdare), artnd atitudinea sau conduita cu care omul trebuie s nfrunte toate ncercrile, trupeti sau sufleteti. Rolul suferinei este acela de a cultiva rbdarea. ncercarea prin boal nu trebuie s aduc dezndejde i desprire de Dumnezeu. Vindecarea poate deveni un proces de lung durat. Nimeni nu se poate opune suferinei fizice. Refuzul reprezint o modalitate de exprimare a laitii i a slbirii duhovniceti. Chinul bolii trupeti nu este strict necesar mntuirii sufletului, dar poate reprezenta un mod deosebit de ndreptare i izbvire.

    Adesea ntlnim oameni care ncep s blesteme i s huleasc pe Dumnezeu. Nu de puine ori ne este dat s auzim: Dac exist Dumnezeu, de ce m ncearc cu asemenea suferine? Ce-am fcut eu ca s merit aceasta? Fr ndoial, aceast atitudine este nendreptit, chiar duntoare sufletului nostru. Sfntul Ioan Gur de Aur, vorbind despre rbdarea n suferine, spune: Iubiilor, nu mai zicei c srcia, boala i primejdia ne silesc a crti mpotriva lui Dumnezeu i a-L huli! Nu srcia, ci nebunia; nu boala, ci obrznicia; nu primejdia, ci lipsa de frica lui Dumnezeu ne ndeam la hulirile cele fr de judecat, ca i la toate rutile25. Dumnezeu niciodat nu ngduie o ispit fr a ne da i puterea de a iei din acea ncercare. Tot astfel i n suferin: o ngduie asupra noastr, ns nmulete i puterea noastr de a o rbda. A rbda suferina este un lucru att de mare nct chiar pe cei mai mari pctoi i scutete de pedeapsa lor, iar celor cu adevrat drepi, suferina le d mult ndejde pentru viaa venic.

    Ne putem ntreba: De ce nite suferine att de grele la nite oameni nevinovai? Dumnezeu vrea s-i ncerce i s vad dac rabd cu ncredere ca s-i fac mai luminoi n mpria Lui. Aadar, suferina pentru cei drepi este aductoare de rsplat, iar pentru cei pctoi, suferina este o doctorie amar, dar care vindec i elibereaz de patimi. Pentru cei drepi, rbdarea n suferin este o cunun strlucit, care strlucete mai luminat dect soarele; iar celui pctos ea i este de ajuns pentru iertarea clcrilor de lege ale sale26, spune Sfntul Ioan Hrisostom. Omul adesea sufer pentru pcatele sale rscumprnd prin suferin tot binele pe care l putea face i nu l-a lucrat. Printele Stniloae ne atrage atenia asupra faptului c sunt i oameni nevinovai, ntr-un anumit fel, care pot s sufere prin ncercri ce vin nu pentru c Dumnezeu 23 Sfntul Isaac Sirul, Cuvinte despre nevoine, n Filocalia, vol 10, p. 140. 24Arhim. Simeon Kraiopoulos, Taina suferinei, p. 18. 25 Sfntul Ioan Gur de Aur, Cuvnt la duminica a XXXI dup Rusalii, n Predici la duminici i srbtori, Editura Bunavestire, Bacu 2005, p. 246. 26Ibidem, p. 244.

  • 7

    vrea s i ncerce, ci duhurile rele care ispitesc i care aduc prin dumniile altora necazuri, acelea provoac suferin27.

    Dumnezeu dorete mntuirea fiecrui om, tie toate i ngduie s fim pedepsii fie cu o boal, fie cu o pagub, pentru a ne ndrepta, pentru a ne corecta toate greelile. n acest sens, printele Sofian Boghiu spune c Dumnezeu este ca un chirurg foarte iscusit care taie partea cea rea, vtmtoare, ca s rmn corpul sntos28.

    Omul se descoper pe sine i prin suferin. Timpul spitalizrii, poziia orizontal a celui bolnav i ncetarea activitii zilnice fac din omul activ un om pasiv, iar dac are credin statornic, i cerceteaz propria contiin spre pocin mntuitoare: Cnd boala se manifest prin durere, ea trebuie transformat n mijloc pedagogic de cutare a vindecrii prin apropierea de Dumnezeu. Astfel, boala primete sensul unui examen de fidelitate a bolnavului fa de Dumnezeu, precum i o sensibilizare existenial a celor din jurul bolnavului, iar actul de vindecare este lucrarea iubirii milostive a lui Dumnezeu Care Se folosete de medic i de preot ca slujitori ai Lui. n acest context, la tiina medical trebuie adugat spiritualitatea rugciunii, ca izvor de ntrire duhovniceasc a bolnavului, de speran i lumin sau sens mntuitor pentru viaa acestuia29.

    Dumnezeu are cu fiecare dintre oameni o pedagogie, o lucrare aparte de a ne apropia de El: Pe unii oameni i apropie printr-o sntate puternic pentru care ei mulumesc lui Dumnezeu, iar pe alii i apropie prin ncercri, prin ngduina unor boli. Trebuie s ne ngrijim deodat i de vindecarea sufletului, prin spovedanie, dar i de vindecarea trupului, prin rugciune, prin Taina Sfntului Maslu. Foarte adesea nu ne pocim de voie, ci de nevoie. Nu ne pocim cnd ne merge bine, ci cnd suntem ncercai de necazuri i suferine30.

    Exist mult suferin astzi i, de aceea, trebuie mult sensibilitate pentru a nelege suferina i pentru a o alina, dar i pentru a-i da un sens folositor mntuirii noastre. Sunt foarte muli oameni care, atunci cnd se afl n suferin, trec printr-un ciclu de ntrebri clasice: De ce? De ce eu? De ce acum? Pentru ct vreme? Ce va fi cu mine? Sunt eu cel mai pctos? n acest sens omul presimte n fiecare efect al bolii spectrul morii inevitabile. Desigur, Biserica i Sfinii Prini au dat rspunsul la aceste ntrebri, dar foarte adesea rspunsurile lor trebuie s fie explicate, prezentate ntr-un limbaj existenial, adecvat contextului cultural n care trim. Avem de-a face cu o dimensiune foarte profund a vieii, i anume suferina, care n Iisus Hristos Domnul nu a fost evitat, ci transfigurat, asumat i schimbat n umanizare mai profund i ntr-o biruin pornit din interiorul suferinei31. Mntuitorul nu este impasibil, ci este un Om al durerilor, un Om al suferinei (Isaia 53, 3), iar prin rnile Lui noi toi ne-am vindecat (Isaia 53, 5).

    Fiecare ncercare, suferin sau boal nu trebuie neleas ca o pedeaps implacabil a lui Dumnezeu asupra noastr. Mult mai folositor i este cretinului aflat pe patul de suferin s descopere cauzele ei naturale sau morale i s ncerce, cu ajutorul medicilor de trup i de suflet i, att ct i mai st n putin, s ntoarc situaia n favoarea sa, vremelnic sau venic. S ncerce n primul rnd s nlture cauzele care le-au produs, dac acest lucru mai este posibil, ori s le limiteze efectele printr-o conduit plin de discernmnt.Un lucru foarte important ntr-o

    27Filocalia, vol. 10, trad., introd. i note de Pr. prof. dr. Dumitru Stniloae, EIBMBOR, Bucureti, 1981, p. 140. 28 Arhimandrit Teofil Prian, Duhovnici romni contemporani. Printele Sofian, Editura Bizantin, Bucureti, 2007, p. 180. 29Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romne, Fore unite pentru o eficie mai mare i o semnificaie spiritual mai profund, n Ziarul Lumina din 04.11.2008. 30Idem, S biruim suferina din interiorul ei!, n Misiune pentru mntuire. Lucrarea Bisericii n societate, Bucureti, Editura Basilicaa Patriarhiei Romne, 2009, p. 489. 31Ibidem, p. 491.

  • 8

    suferin, oricare ar fi aceasta, de la cele mai uoare i scurte i pn la cele mai grele i fatale, este a-i ptrunde adncile ei raiuni, a ncerca s i aflm cauzele, manifestrile i modurile de izbvire din ele. Suferinele sunt asemenea unor semnale de alarm i avarie n viaa noastr, care ne anun c unele lucruri nu sunt la locul lor i nu sunt aa cum ar trebui ele s fie.

    Prin urmare, n orice necaz sau boal, omul nu trebuie s se considere un nedreptit fr motiv, mai greu ncercat dect are el puterea de a suporta, ci s se ntrebe de ce acestea au aprut n viaa sa, cror cauze se datoreaz ele, iar odat aflate acestea, s ncerce s le limiteze pn la nlturarea lor deplin. n starea de suferin, nu crtirea sau mpotrivirea sunt atitudinea corect, ci identificarea rapid a sursei ei, precum i a mijloacelor medicale i spirituale de uurare a ei.

    S-a constatat medical c fiecare persoan i triete suferina ntr-un mod absolut personal, n funcie de arhitectura lui sufleteasc, de structura emoional proprie, c aceleai boli i la aceleai persoane, n aceleai stadii de evoluie, produc totui efecte diferite i sunt suportate n mod deosebit. Pentru unii, chiar i cea mai mic suferin este considerat o condamnare, un necaz de nedepit, n timp ce alii, mult ncercai, se bucur pentru fiecare clip n care durerile lor ngrozitoare par a se fi uurat ctui de puin, dac nu prin vreo terapie miraculoas, mcar printr-o abordare duhovniceasc i optimist a anselor de vindecare. Odat contientizate cauzele suferinelor sale i resimite efectele lor, un bun cretin trebuie s cear ajutorul medicilor trupeti, dar mai ales al Doctorului i Tmduitorului trupurilor i sufletelor noastre, trebuie s solicite lucrarea mngietoare a slujitorilor Bisericii, prin mijloacele de vindecare trupeasc i sufleteasc, ntre care exceleaz rugciunea.

    De cele mai multe ori, teama n faa bolii i a morii este cauzat de trecutul nostru pctos, pentru c n momentul de boal, contiina omului se trezete. Sf. Ioan Gur de Aur spune c ne temem de moarte pentru c nu trim o via virtuoas i nu avem contiina curat. Altfel, moartea nu ne-ar fi nspimntat32. n general, au o mare team de moarte i de suferin oamenii legai foarte mult de lumea aceasta, cei care nu neleg c tot ceea ce este aici e trector. Sfinii i adevraii tritori nu s-au temut niciodat de moarte; pentru ei, care erau drepi n faa lui Dumnezeu, moartea a fost un ctig(Filipeni I, 21).

    Cu toate acestea, teama de suferin i de moarte este specific firii omeneti. nsui Mntuitorul, care i-a nsuit ntreaga fire omeneasc, s-a temut nainte de patimile Sale, zicnd : Printele Meu, de este cu putin, treac de la Mine paharul acesta! ns nu precum voiesc Eu, ci precum Tu voieti (MateiXXVI, 39).

    nvtura ortodox despre suferin ne este prezentat sintetici de Simeon Kraiopoulos, care cere s aveam aceast realitate a suferinei care sfie existena noastr pn n strfunduri i ne face s suferim tainic. Gndul c putem s murim l numete cel mai frumos gnd33, pentru c cel mai bun lucru este s contientizeze cineva i s cread c peste puin timp poate s nu mai fie n aceast lume, ci s plece n cea venic. Atunci sufletul se dezlipete, se deprteaz i se dezleag de cele materiale i rmne singur numai cu Dumnezeu i se linitete: n tot ce faci, adu-i aminte de sfritul tu i nu vei pctui niciodat (Ecclesiast VII, 38). Cnd omul ajunge la aceast trire, atunci fie boala se ndeprteaz de el, deoarece i atinge scopul su pedagogic, fie rmne, fie omul trece la cele venice; important este faptul c omul s-a mpcat cu sine i contientizeaz totul n jurul su.

    A tri ntr-o etic ireproabil nu garanteaz o bun vieuire. Boala devine o oglind n care omul i vede ntreaga falsitate a existenei sale i simte pentru prima dat deplina

    32Sf. Ioan Gur de Aur, Problemele vieii, Editura Egumenia, 2007, Bucureti, p. 50. 33Simeon Kraiopoulos, Taina suferinei, p. 25.

  • 9

    singurtate luntric: Domnul mi ia puterile ca prin aceasta s m fac mai nfrnat. El nu mai tie cum s m ndrepte altfel. A ncercat i cu mila i cu necazurile, i nimic nu a folosit34.

    Nu de puine ori, cauzele bolilor fizice le reprezint patimile crora omul devine rob. Patimile mbolnvesc n primul rnd sufletul, dar i trupul, deoarece trupul este supus n acest caz fie unor noxe, fie unor materii duntoare, n mod repetat. Ortodoxia susine c cel mai bun i sigur mod de desptimire l reprezint asceza, adic exerciiul, efortul de nfrnare i de educare a trupului. Asceza are anumite forme, iar cele extreme le-au practicat mai ales Prinii mbuntii duhovnicete, n special pustnicii.

    La fel caasceza, boala reprezint o alt form de desptimire, chiar dac este o form pe care omul nu mai are posibilitatea s o aleag, aa cum se ntmpl n cazul asceilor, dar efectele sunt asemntoare. Boala, suferina, necazurile, lucrarea istovitoare pentru Dumnezeu, nfrnrile, renunrile, pustia, postul, nchisoarea, foametea i srcia sunt ascez.

    Sf. Ioan Gur de Aur spune c boala este mai mare dect pustia. n cele mai multe cazuri, suferina are scop soteriologic pentru ca omul s nu-i piard mntuirea prin viaa sa ptima pe care o duce. Dumnezeu intervine pentru a-l scoate din ntunericul pcatului n care omul se afund. Ascetul, chiar dac are anumite suferine fizice, este sntos duhovnicete, sau este pe drumul vindecrii sufleteti. Paradoxal, suferina l ajut pe om s se apropie de Dumnezeu35.

    Asceza nu distruge trupul, ci l educ, l aeaz ntr-o anumit ordine; de multe ori, i boala face acelai lucru. Diferena este c ascetul face un efort de bunvoie pentru a-i educa trupul i a se deprta de patimi, pe cnd bolnavul depune un efort asemntor, doar c nu este fcut de bunvoie, ci este un efort pe care este nevoit s i-l asume, i acest lucru se realizeaz prin manifestarea proniei i a iubirii lui Dumnezeu fa de creaia Sa.

    Prin suferin, omul ajunge s-i cunoasc msura, s se smereasc, s-i dea seama de slbiciunile sale, s realizeze ct de mult i lipsete ceea ce i place lui Dumnezeu. Aceast cunoatere de sine este foarte preuit de prini, cci este socotit ca un punct de unde se poate crete n viaa duhovniceasc. Mai muli Prini ai Bisericii vd n acest moment cheia de nelegere a tainei suferinei, pentru c n acel punct de tensiune spiritual se caut adevrata via, viaa venic. Dac oamenii pornesc n tlcuirea vieii de acum din perspectiva vieii venice, vor dobndi o real nelegere a rostului ei. Aa se poate nelege de ce marii ascei ai Bisericii se bucurau cnd erau bolnavi, cci n acele clipe se simeau cercetai de Dumnezeu. Noi ar trebui s i cerem lui Dumnezeu sntate i nelepciune, mai mult dect boal sau dureri, dar exemplul Prinilor ar trebui s ne fie ndemn ca, n ncercri i n lipsuri, s nu ne simim prsii i uitai.

    Totui, nu este o regul ca suferina trupeasc ori cea sufleteasc s se datoreze ntotdeauna pcatului. Este cazul Sfinilor care au avut parte de neputine trupeti, asemeni Sfntului Apostol Pavel, care a primit o suferin n trup spre a nu se mndri cu lucrarea sa misionar. Cnd sufletul particip la pacea divin i la ordinea harului, el comunic aceast pace i aceast ordine funciunilor trupului. Aa ajung muli oameni duhovniceti la o vrst naintat s-i pstreze chiar i n trup o uimitoare vigoare i o tineree surprinztoare. n timp ce calea unor Sfini este de a face n trupul lor dovada suferinei i a stricciunii, altora le este dat s manifeste n el sntatea pe care, prin harul lui Dumnezeu, au realizat-o n sufletul lor. Trupul lor, ptruns i el de energiile divine, i descoper chemarea, depind soarta obinuit a materiei36.

    34Sf. Teofan Zvortul, Boala i moartea, Editura Sofia, Bucureti, 2007. p. 11. 35Pavel Chiril, Vindecarea, Editura Christiana, Bucureti, 2009, p. 57. 36Jean-Claude Larchet, Introducere nteologia bolii, p. 52.

  • 10

    Perspective teologice asupra bolii i suferinei

    n trecerea noastr pe pmnt, bolile, suferinele, ncercrile, greutile familiale, sunt evenimente care ne pot descuraja, ne pot deprima. Durerea i suferina ne nsoesc de-a lungul vieii, fie c le trim noi nine, fie c doar asistm la modul cum se reprezint la cei din jurul nostru.

    Pentru a se mntui, omul are nevoie de credin i de fapte bune. Pe lng acestea, el mai are nevoie i de scutul divin al harului. Muli Sfini Prini (Atanasie cel Mare, Vasile cel Mare, Augustin, Maxim Mrturisitorul, Grigorie Palama etc.) lmuresc lucrurile, artnd c aceast stare perfect de bine, pe care omul a cunoscut-o n rai, se datora harului dumnezeiesc37. Starea de comuniune nemijlocit a omului cu Dumnezeu meninea firea omului, dar i a ntregii creaii, nealterat, nesupus vreunei schimbri n ru. Pentru c omul a fost creat liber, de voia lui depindea s pstreze sau nu harul, rmnnd fie n starea de nemurire i nestricciune conferit de el, fie s o piard. Pentru ca aceast stare paradisiac s-i devin proprie pe veci, era nevoie ca omul s struie n unirea cu Dumnezeu, mplinind porunca ce-i fusese dat n acest scop.

    Motivul pentru care omul de astzi este lipsit de har este c nu-l cere din toat inima; nu-l caut cu credin i smerenie sau nu-l cere nentrerupt n rugciunile sale. Astfel c, i dac nu face niciun alt pcat, chiar i numai dac nu se roag cum se cuvine, acest pcat este de ajuns s l fac s piard harul lui Dumnezeu38; i cnd harul lui Dumnezeu lipsete, apar ispitele.

    n via toi avem momente cnd trim iadul, cnd ne simim pierdui, ns Dumnezeu se retrage n astfel de momente pentru a ne lsa pe noi s nfruntm realitatea, exact ca o mam iubitoare care i nva pruncul s mearg. Atunci cnd las liber mna pruncului, mama i sporete atenia asupra acestuia pentru a nu-l lsa s cad. Prin analogie, putem spune c Dumnezeu este n astfel de momente mai aproape de noi, aa c ne putem folosi de vremurile de necaz ca s-L aflm acolo pe Dumnezeu. Ndejdea, ca i credina, apar n cadrul relaiilor omului cu Dumnezeu, din pricina aparentei absene a lui Dumnezeu n lume. Aceasta se ntmpl ndeosebi acolo unde nceteaz puterile omului i ale lumii. Dintr-un anumit punct de vedere, Nietzsche avea dreptate cnd afirma c Dumnezeu a murit39, cci Dumnezeu e cu desvire absent n lume, dar e i cu desvrire prezent nluntrul nostru40. Pentru Ortodoxie, prezena lui Dumnezeu n lume se face simit n noi prin nsi existena ndejdii, cci ea trece dincolo de proximitatea lumii i ptrunde n cealalt realitate, cea a mpriei lui Dumnezeu.

    Discreia este modul n care Domnul este prezent n lume i n viaa noastr. El este nsoitorul a Crui prezen nu o putem sesiza prin dorina de senzaional, de spectaculos. El nu Se arat pe un panou publicitar, nici nu tropie n faa noastr. Domnul Se arat uneori oamenilor nelepi, care tiu s-I vad paii tainici. De multe ori, El Se las ignorat, tocmai pentru c iubirea Lui fa de lume nu este una despotic, care se impune, ci una care se propune, se druiete fr a constrnge. Acest adevr l exprim magistral i monahul Nicolae Steinhardt: mi este dat n cteva clipe de intens emoie s neleg mai bine ca oricnd unele din tainele majore ale vieii. neleg mai nti c n lumea aceasta suntem cu toii prsii de Dumnezeu i c aceast prsire este totodat i semnul suprem al existenei i dragostei lui Dumnezeu.

    37A se vedea Jean-Claude Larchet, Cretinul n faa bolii, suferinei i a morii, pp. 48-50. 38Mic manual de spovedanie i mngiere a bolnavilor i muribunzilor, Veneia, 1781, trad. de diac. Ioan I. Ic jr, Editura Deisis, Sibiu, 2006, p.129. 39 Dumnezeu i-a respectat lui Nietzsche dreptul de a nu crede n El. Istoria, la rndu-i, i-a lsat lui Dumnezeu dreptul ultimului cuvnt: Cu adevrat Nietzsche a murit. 40 Nicolae Steinhardt, Jurnalul fericirii, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1994, p. 95.

  • 11

    Dumnezeu, zicea Simone Weil, de aceea Se retrage n chip absolut, ca s ne ngduie a fiina (altminteri prezena Lui ar fi echivalent cu anihilarea noastr), ca s ne lase o desvrit libertate i s asigure merit (ori mai bine zis sens) deplin ndrzneului nostru act de credin.41 Aceast mrturisire se leag inspirat de cea a Sfntului Marcu Ascetul, care spune c Domnul e ascuns n poruncile Sale. i cei ce-L caut pe El, l gsesc pe msura mplinirii lor,42 iar temei pentru cuvntul acesta este ceea ce a rostit Mntuitorul Hristos: cel ce M iubete pzete poruncile Mele i-l voi iubi i Eu i M voi arta lui. (Ioan XIV, 21).

    Muli Prini ai Bisericiiafirm c boala trupeasc este de cele mai multe ori o consecin a celei sufleteti, deoarece cuvntul este n minte, mintea n suflet, sufletul n trup, deci acesta este ultimul care sufer. Sfntul Nil Ascetul afirm c boala apare prin nepzirea simurilor, iar Marcu Ascetul spune c tulburarea minii i a trupului merg mpreun i se condiioneaz. Diadoh al Foticeei arat c sunt dou feluri de duhuri rele, unele ce atac sufletul, iar celelalteduc trupul n robie prin anumite mbolnviri struitoare43, mintea fiind mai aprig pentru lupt dect trupul deoarece cu mintea se slujete legii lui Dumnezeu, iar cu trupul legii pcatului (Romani VII, 25).

    De-a lungul dramaticului maraton nspre nsntoire, ar fi bine totui s ne reamintim unele sfaturi lsate de Sfinii Prini n privina suferinei i a asumrii ei, recunoscnd faptul c fiecare dintre noi reacionm diferit n faa durerii. Adeseori, omul aflat n ncletare cu moartea se apropie mai mult de Dumnezeu, de prghiile lsate de El spre a se hrni cu har aductor de mil, pace i binecuvntare. Alii devin mpietrii la inim, i risipesc i bruma de credin avut, ori chiar l nvinuiesc pe Dumnezeu de mbolnvirea lor. Mai exist ns o categorie: cei ce refuz tratamentul medical, apelnd exclusiv la propriile resurse de vindecare ori la puterea credinei. Pe ei, Sfntul Teofan Zvortul i avertizeaz c se gsesc n pericol de a cdea n mndrie, care este mai grea dect nsi boala fizic. Atunci cnd cancerul ori alt maladie incurabil nu poate fi strpit, tot Sfntul Printe ne nva: cei ce rabd cu supunere necazurile i bolile stau n rndul mucenicilor. Sfntul Tihon ne arat c doar n suferin vom afla ce fel de credin avem: vie ori doar una teoretic; de asemenea, ne ncredineaz c Domnul nostru nu va lsa ca rbdarea suferinei s rmn nerspltit.

    Sntatea spiritual a omului este definit ca orientare n conformitate cu natura lui, a tuturor facultilor sale spre Dumnezeu44, deci cauza primordial a bolilor spirituale st tot n desprirea de starea primar, n pervertirea ordinii fireti i normale. Sfinii Prini au ajuns chiar s numeasc starea umanitii czutedrept stare de nebunie sau stare de boal.

    Nebunia i boala au aprut n strns legtur cu diferitele faculti ale omului precum mintea, raiunea, voina, liberul arbitru, ntr-o greit folosire a lor, sau ntr-o pervertire a modului n care ele trebuiau ntrebuinate. Aa au aprut patimile, catalogate de Sfinii Prini, practicani ai ascezei,n numr de opt: lcomia (iubirea peste msur a mncrii), desfrnarea (ansamblul patimilor legate de sexualitate), iubirea de argini (avariia i pofta de avere), tristeea, acedia, mnia (care regrupeaz ansamblul patimilor legate de agresivitate), slava deart, mndria.

    Prinii Bisericiispun cpatimile sunt boli ale sufletului, fiind detaliate n nenumrate lucrri de teologie. Sunt considerate boli deoarece, aa cum nefuncionarea corect a unor

    41Ibidem, pp. 96-97. 42Filocalia, vol. 1, trad., introd. i note de Pr. prof. dr. Dumitru Stniloae, Editura Institutul de Arte Grafice Dacia Traiana S.A., Bucureti, 1947, p. 67. 43Apud Pavel Chiril, Mihai Valica, Meditaie la Medicina Biblic,p.12. 44Jean-Claude Larchet, Cretinul n faa bolii, suferinei i a morii, p. 176.

  • 12

    organe din cadrul trupului reprezint o boal, la fel se ntmpl i n cazul patimilor, acestea fiind nefuncionarea corect a facultilor sufletului.

    Prin nenumratele minuni svrite n perioada activitii Sale pmnteti, Mntuitorul Iisus Hristos este Cel care ne nva i ne demonstreaz foarte clar c boala trupului este dependent de cea a sufletului. Exemplul cel mai elocvent este vindecarea slbnogului din Capernaum, minune relatat de Sf. Ev. Matei la cap. IX, 1-8, cnd Iisus, vznd credina celor care l-au adus pe patul pe care era paralizat, i-a spus: Fiule, iertate sunt pcatele tale. n urma iertrii pcatelor, adic n urma vindecrii sufletului celui bolnav, i s-a vindecat i trupul pentru c el se ridic, la porunca Mntuitorului, i ia patul su i pleac. Prin urmare, boala sufletului este cea care are puterea de de a slbnogi i a mbolnvi trupul, precum are i capacitatea de a-l vindeca. De aici vedem c sntatea trupului este direct proporional cu sntatea sufletului. Mntuirea nseamn vindecare, care se poate traduce i prin sntate45. n acest sens, Sfntul Vasile cel Mare spune: rul este o boal a sufletului, iar virtutea este sntatea sufletului46.

    O alt latur a suferinei spirituale o reprezint bolile psihice i psihologice, care provoac un alt fel de suferin dect cea trupeasc. Bolile psihice l chinuie pe bolnav, ns acesta nu se plnge de durere, cei din jurul su nu-i dau seama exact ce are, dar faptul c nu provoac o durere fizic nu nseamn c o depresie47 nu produce suferin foarte mare.

    Observm c suferina care nsoete boala, ca urmare a pcatului, ori ca ncercare venit de la Dumnezeu pentru ntrirea n virtute, are o dubl direcie: trupul i sufletul. Aadar, boala are un aspect clinic i altul psihologic. Aspectul clinic ne este mai uor s-l nelegem i s presupunem ce implic el. De la simptomatologia bolii la durerile care, uneori, sunt mai mari sau mai mici, i pn la alterarea strii generale a pacientului48. ntre alte cauze ale suferinei, mai putem enumera: mpuinarea credinei, ncrederea sporit n puterea autonom a omului manifestat printr-o atitudine de tip luciferic ce exceleaz prin mndrie, diferena acut dintre proieciile virtuale ale minilor ptimae i realitatea efectiv ce conduc la distorsionarea personalitii, dezvoltarea gustului pentru succesul material imediat, precum i cultivarea divertismentului bazat pe plceri i fundamentat pe o ideologie consumerist ce determin o atitudine de neasumare a Crucii, a suferinei49.

    Sfntul Evanghelist Luca arat c prin rbdarea voastr v vei mntui sufletele voastre (XXI, 19), iar Sfntul Evanghelist Matei ne spune c cel care va rbda pn la sfrit, acela se va mntui (X,22). Cel ce sufer nu poate avea rbdare dect dac se roag spre a putea ndura greutile bolii. Cel care ns cade n dezndejde, nu poate simi un ajutor real i eficient n suferina sa dect dac va aplica reeta lui Iov care a cutat s depeasc durerea intens i deopotriv suferina emoional prin impulsul dat de Dumnezeu de a ne ncredina milei Sale, ca singura noastr surs de ndejde i putere. Forndu-ne s alegem constant ntre Dumnezeu i disperare, suferina poate atinge calitatea unei discipline ascetice, biruind pasiunile distrugtoare ale sufletului i ale trupului50.

    45Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romne, Iisus Hristos, Doctorul sufletelor i al trupurilor noastre, n Misiune pentru mntuire. Lucrarea Bisericii n societate, Bucureti, Editura Basilicaa Patriarhiei Romne, 2009, p. 62. 46Sfntul Vasile cel Mare, Omilii la Hexaemeron, Bucureti, Editura Sophia, 2004, p. 207. 47 Cteva aspecte ale problematicii deosebit de complexe a depresiei n lumea contemporan sunt prezentate n studiul pr. lect. dr. Vasile Creu, O perspectiv ortodox asupra depresiei. Cauze actuale i remedii duhovniceti, n volumul dedicat Tainei Sfntului Maslu, Teologie i educaie la Dunrea de Jos (fascicula 11), Editura Arhiepiscopiei Dunrii de Jos, 2012, pp. 392-421. 48Diac. Dumitru-Bogdan Bdi, Pastoraia bolnavilor, Editura Cuvntul Vieii, Bucureti, 2012, p. 39. 49Conf. dr. Adrian Lemeni, Cauze i remedii ale bolilor sufleteti din societatea contemporan, n Taina Sfntului Maslu i ngrijirea bolnavilor, Editura Cuvntul Vieii, Bucureti, 2012, p. 232. 50Pr. prof. dr. John Breck, Darul sacru al vieii..., p. 271.

  • 13

    Prin vindecrile i ajutorul dat celor n suferin, Mntuitorul Hristos a artat c durerea nu este necesar, nici suferina nu este starea fireasc a omului, ci sntatea sufleteasc i trupeasc este starea normal. Prin minunile svrite asupra celor din jur dar i asupra Sa, Domnul Hristos ne-a artat firescul la care trebuie s ne ridicm pentru a descoperi sensul adevrat al acestei viei. Rstignirea duce la nviere, moartea la via, suferina la fericire, plnsul la mngiere, srcia la bogie; acesta este unul din marile paradoxuri aparente ale Cretinismului51.

    De nenumrate ori, n paginile Jurnalului fericirii, monahul Nicolae Steinhardt evideniaz aparentul nonsens ce guverneaz viaa cretinului: dei scopul ultim este dobndirea fericirii (att n aceast lume, ct i n cea de dincolo), aceasta nu se poate obine dect prin suferin. Aceast idee apare cu insisten pe tot parcursul crii, argumentat n mod diferit. n mod recurent, cretinismul este vzut ca o reet a fericirii, alturi ns de completarea de rigoare: este totodat i doctrina torturrii fiinei de ctre un Creator hotrt s ne vindece de ale lumii; or, dac fericirea este prima noastr datorie, atunci prima datorie a cretinului este s tie a suferi52.

    Nici pe bolnavii cu credin statornic nu i ocolete chinuitoarea ntrebare: De ce am czut tocmai eu prad cancerului? Un posibil rspuns ar fi c i cancerul sau o alt suferin nevindecabil se dovedesc mai trebuincioase n vederea mntuirii dect sntatea. Pentru ca afirmaia noastr s nu rite a fi catalogat drept scandaloas, se impune s facem o precizare capital: poi deveni locuitor al mpriei lui Dumnezeu fiind bolnav fizic. Bunoar, numeroi sfini au nfruntat boli grele: Sfntul Nectarie a suferit de cancer, iar Sfntul Serafim de Sarov, ctre apusul vieii pmnteti, avea ulceraii deschise la picioare. Condiia sine qua non pentru mntuire este ca sufletul s rmn sntos, chiar dac durerea devoreaz trupul. Dintr-o astfel de perspectiv am putea considera boala drept o cruce. Or, Sfinii Prini ne nva c fr o cruce nu vom reui s dobndim mntuirea. Tot ei ne spun c boala asumat cretinete reprezint un fel de busol, indicndu-ne locul unde ne aflm n drumul ctre Cer. Undeva n Filocalie se afirm un lucru greu de acceptat: boala reprezint uneori o lecie de la Dumnezeu, sprijinindu-ne n urcuul nostru duhovnicesc, dac o primim cu rbdare i cu ncredere n purtarea de grij a Domnului. Din acest punct de vedere, cancerul poate fi considerat o maladie tmduitoare, cci toi cei afectai de ea, rmnnd statornici n credin i n mila Taumaturgului Desvrit, Hristos Dumnezeu, primesc puteri s lupte cu afeciunea, avnd bune ndejdi de nsntoire, dar, concomitent i pot tmdui sufletele de orgoliu, mndrie i necredin. Consideraii finale

    Cretinismul recunoate deschis realitatea i durerea suferinei. Nici mcar pentru un moment nu ni se sugereaz c o persoan, devenind cretin, ar putea evada sau scpa din lumea suferinei. Nu exist modalitate prin care a deveni credincios nseamn a fi izolat de suferina lumii. Simone Weil spunea: Nu cutai s nu suferii i nici s suferii mai puin, ci s nu fii alterai de suferin53. A dori vindecarea nu este un lucru contrar voinei divine. i Hristos i-a vindecat pe unii dintre bolnavii care I-au cerut ajutorul.

    51Pr. prof. dr. Dumitru Stniloae, Ortodoxie i Romnism, Editura Albatros, Bucureti, 1998. p. 222. 52Nicolae Steinhardt, Jurnalul fericirii, pp. 50-53. 53Simone Weil, La Pesanteur et la Grce, Plon, Paris, 1948, p. 158.

  • 14

    Gndul la boal, suferin, durere i mai ales la moarte reprezint fenomene ce se ncearc a fi eliminate pe ct posibil din viaa omului. ntr-o lume postmodern, al crei el este ca aici, pe pmnt, omul s triasc n confort i consum ct mai mare, ca i cum nu ar mai muri niciodat, se fac eforturi deosebite ca gndul la moarte54 s fie ct mai mult ndeprtat i, dac se poate, chiar eliminat. Omul care ncearc s se ascund de boal i de moarte are impresia c se poate sustragede la acestea, dar uit c sunt elemente constitutive ale vieii pmnteti. Omul secularizat crede c, dac a expediat din locurile publice toate cele legate de moarte, nu va fi agresat de aceasta. Un astfel de om se neal, deoarece este rnduit omului o dat s moar, iar dup aceea s fie judecata (Evrei IX, 27).

    n acest sens, textele patristice ne lanseaz o invitaie la introspecie, la meditaie profund i constant, sprijinit pe coninutul Sfintei Scripturi, al Sfintei Tradiii i pe paradigmele oferite de acestea asupra fragilitii, coruptibilitii, nestatorniciei i efemeritii lumii acesteia. O astfel de perspectiv reprezint pentru om nceputul cii de a-i ndrepta din ce n ce mai mult atenia ctre suflet i ctre ceea ce ar trebui s primeze n viaa lui, cci adesea, n goana dup lucrurile urgente, omul uit de fapt de cele fundamentale i cu adevrat folositoare ale vieii lui, iar grijile lumeti exterioare devin apstoare i nrobitoare i-i rpesc timpul care ar trebui dedicat rugciunii, meditaiei, lecturii etc. Omul lumesc, atunci cnd este atins de boli, de suferine ori necazuri, devine debusolat, nu le nelege rostul i modul cum le poate depi sau cum poate urca, valorizndu-le, mai aproape de Dumnezeu.

    Necazurile, suferinele, ncercrile i bolile fac parte din nsi condiia uman, o condiie supus durerii i morii, din cauza pcatului strmoesc.Suferina rmne o tain, al crei sens, odat descoperit, devine mijloc de mntuire i chiar de bucurie. Suferina poate fi mntuitoare dac este asumat n duhul smereniei desvrite. Ea se poate transforma, ns, ntr-o povar greu de purtat, dac e neleas ca pedeaps asupra omului pctos, care merit s sufere, fiindc mult a greit.Potrivit nvturii Sfintei Scripturi i a Sfinilor Prini, boala i suferina sunt fie urmri ale pcatului, fie ncercri prin care Dumnezeu dorete s ne ntreasc n virtute i s ne apropie mai mult de El. De multe ori, Domnul nu ne mplinete cererile fie pentru c suntem nevrednici, fie pentru nu este nc timpul, fie pentru c nu ne sunt de folos pentru mntuire. Prin ncercrile i necazurile care vin asupra noastr pentru pcatele noastre, Dumnezeu ne cheam la pocin i smerenie. Cine se ntoarce la Dumnezeu prin pocin cu lacrimi i spovedanie sincer, acela se i smerete prin aceea c-i recunoate neputina i o pune naintea lui Dumnezeu, ateptnd cu ndejde izbvirea. n ispite i ncercri, omul se ntoarce la Dumnezeu, se roag mai mult, postete mai intens, i pune viaa n rnduial i astfel devine omul bun. n acest sens, Sfntul Porfirie spunea: s ne rugm lui Dumnezeu nu ca s ne facem bine (sntoi), ci ca s ne facem buni.

    Vindecarea complet a omului, trup i suflet, vine de la Hristos, Doctorul sufletelor i al trupurilor noastre, care prin Taina Sfintei Spovedaniivindec n primul rnd sufletul, curindu-l de pcate. Prin aceast Tain, bolnavul este integrat n comunitatea bisericii din care face parte, reuind s simt iubirea celor din jurul su. Indiferent dac trupul va fi sau nu vindecat, imaginea ce i se deschide suferindului i ofer o alt perspectiv despre via, trind n comuniune cu Hristos, cel care a biruit moartea. n Hristos, suferina nu dezumanizeaz, ci transfigureaz.

    54O reflecie pertinent i actual asupra acestei teme propune pr. lect. dr. Florin Botezan prin studiul Gndul la moarte n societatea post-modern i n spiritualitatea ortodox, publicat n volumul colectiv elaborat de Facultatea de Teologie Ortodox a Universitii 1 Decembrie 1918 Alba-Iulia, Sensul vieii, al suferinei i al morii, Editura Rentregirea, Alba-Iulia, 2008, pp. 378-398.