Diagnoza Jud Timis

21
1 ROMÂNIA CONSILIUL JUDEŢEAN TIMIŞ Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului P-ţa Regina Maria nr.3, 300004 Timişoara Tel.: 0256-490281 Fax: 0256-407066 E-mail: [email protected] Web: www.dgaspctm.ro Cod operator: 20436 Director General Emilia MILUTINOVICI Diagnoza problemelor sociale la nivelul judeţului Timiş Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş funcţionează ca instituţie publică de interes judeţean, cu personalitate juridică, în subordinea Consiliului Judeţean Timiş şi realizează la nivel judeţean măsurile de asistenţă socială în domeniul protecţiei copilului, familiei, persoanelor singure, persoanelor vârstnice, persoanelor cu handicap şi a oricăror persoane aflate în dificultate. Misiunea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Timiş (DGASPC) este reprezentată de aplicarea la nivel judeţean a politicilor şi strategiilor de asistenţă socială în domeniul familiei, persoanelor singure, persoanelor vârstnice, persoanelor cu handicap, precum şi a oricăror persoane aflate în nevoie şi are responsabilitatea dezvoltării şi diversificării serviciilor sociale specializate, în funcţie de nevoile identificate, cu scopul prioritar de a menţine funcţionalitatea socială a persoanei. Conform Legii asistenţei sociale nr. 292/2011, DGASPC acordă sprijin autorităţilor administraţ iei publice locale de la nivelul comunelor, oraşelor de pe raza teritorială a judeţului, în scopul planificării, dezvolt ării şi organizării serviciilor sociale de interes local. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş are ca obiectiv în anul 2013, realizarea unei “Diagnoze a problemelor sociale la nivelulul judeţului Timiş” cu scopul de a identifica şi evalua dimensiunile nevoilor sociale din centrele urbane şi comunităţile rurale ale judeţului Timiş. În acest sens au fost stabiliţi indicatorii pentru fiecare componentă socială, atât pentru copii cât şi pentru adulţi: date demografice, educaţie, categorii defavorizate, violenţă domestică, implicarea autorităţilor locale în ajutorarea populaţiei, prezenţa serviciilor sociale la nivelul comunităţilor . Acest studiu reprezintă un punct de plecare, pentru formularea unei planificări a măsurilor de asistenţă socială şi a fondurilor necesare pentru implementarea lor, astfel încât să se tindă spre maximul de eficienţă şi eficacitate pentru beneficiar şi furnizor. Analiza nevoilor vine în ajutorul procesului decizional de planificare a serviciilor sociale, iar împreună cu autorităţile locale şi comunitatea locală, DGASPC urmăreşte a dezvolta servicii care să se adreseze eficient copiilor şi familiilor acestora, tuturor persoanelor aflate în situaţii de ri sc/dificultate.

description

studiu

Transcript of Diagnoza Jud Timis

 • 1

  ROMNIA

  CONSILIUL JUDEEAN TIMI Direcia General de Asisten Social i Protecia Copilului

  P-a Regina Maria nr.3, 300004 Timioara Tel.: 0256-490281 Fax: 0256-407066

  E-mail: [email protected] Web: www.dgaspctm.ro

  Cod operator: 20436

  Director General Emilia MILUTINOVICI

  Diagnoza problemelor sociale la nivelul judeului Timi

  Direcia General de Asisten Social i Protecia Copilului Timi funcioneaz

  ca instituie public de interes judeean, cu personalitate juridic, n subordinea Consiliului Judeean Timi i realizeaz la nivel judeean msurile de asisten social n domeniul proteciei copilului, familiei, persoanelor singure, persoanelor vrstnice, persoanelor cu handicap i a oricror persoane aflate n dificultate.

  Misiunea Direciei Generale de Asisten Social i Protecie a Copilului Timi (DGASPC) este reprezentat de aplicarea la nivel judeean a politicilor i strategiilor de asisten social n domeniul familiei, persoanelor singure, persoanelor vrstnice, persoanelor cu handicap, precum i a oricror persoane aflate n nevoie i are responsabilitatea dezvoltrii i diversificrii serviciilor sociale specializate, n funcie de nevoile identificate, cu scopul prioritar de a menine funcionalitatea social a persoanei. Conform Legii asistenei sociale nr. 292/2011, DGASPC acord sprijin autoritilor administraiei publice locale de la nivelul comunelor, oraelor de pe raza teritorial a judeului, n scopul planificrii, dezvoltrii i organizrii serviciilor sociale de interes local.

  Direcia General de Asisten Social i Protecia Copilului Timi are ca obiectiv n anul 2013, realizarea unei Diagnoze a problemelor sociale la nivelulul judeului Timi cu scopul de a identifica i evalua dimensiunile nevoilor sociale din centrele urbane i comunitile rurale ale judeului Timi. n acest sens au fost stabilii indicatorii pentru fiecare component social, att pentru copii ct i pentru aduli: date demografice, educaie, categorii defavorizate, violen domestic, implicarea autoritilor locale n ajutorarea populaiei, prezena serviciilor sociale la nivelul comunitilor. Acest studiu reprezint un punct de plecare, pentru formularea unei planificri a msurilor de asisten social i a fondurilor necesare pentru implementarea lor, astfel nct s se tind spre maximul de eficien i eficacitate pentru beneficiar i furnizor. Analiza nevoilor vine n ajutorul procesului decizional de planificare a serviciilor sociale, iar mpreun cu autoritile locale i comunitatea local, DGASPC urmrete a dezvolta servicii care s se adreseze eficient copiilor i familiilor acestora, tuturor persoanelor aflate n situaii de risc/dificultate.

 • 2

  Perioada de referin pentru realizarea acestui studiu se ncadreaz n intervalul 01.01.2012 31.12.2012, n acest scop a fost aplicat un chestionar la nivelul unitilor administrativ teritoriale de pe raza judeului Timi, care cuprinde informaii actualzate care reflect realitatea situaiei din comunitate n domeniul social. De asemenea au fost solicitate informaii Inspectoratului colar Judeean, Ageniei Judeeane pentru Ocuparea Forei de Munc, Direciei Regionale de Statistic, Direciei de Eviden a Persoanelor i au fost utilizate date din situaia statistic existent la nivelul DGASPC Timi.

  n urma prelucrrii i interpretrii datelor furnizate de ctre unitile administraiei publice locale i a instituiilor mai sus amintite, au fost obinute rezultatele prezentate n continuare. Precizm c, la unele ntrebri nu au fost completate datele de interes, ntruct nu toate primriile se aflau n posesia acestora sau nu se regseau n situaia respectiv, astfel nct rezultatele exprimate se raporteaz la informaiile furnizate de ctre acestea (83 rspunsuri analizate din totalul de 99 de uniti administrativ teritoriale existente la nivelul judeului Timi).

  I.Situaia demografic

  Judeul Timi este situat n partea de vest a rii, are o suprafa de 8696,7 km i un numr de 678.347 locuitori. n conformitate cu datele statistice valabile la data de 01.01.2011, transmise de Direcia Regional de Statistic Timi, din totalul populaiei judeului, n mediul urban triesc 418.109 locuitori, respectiv 62% iar n mediul rural triesc 260.238 locuitori, respectiv 38%.

  Ponderea populaiei feminine n totalul populaiei este de 52%, respectiv 353.074 persoane, iar cea masculin, 48%, respectiv 325.273 persoane.

  Mediul urban este alctuit din 2 municipii i 8 orae, n ordinea mrimii lor demografice: Timioara, Lugoj, Snnicolau Mare, Jimbolia, Reca, Buzia, Fget, Deta, Gtaia, i Ciacova, n timp ce mediul rural este alctuit din 89 de comune cu satele aparintoare.

  Din punct de vedere demografic, cele 89 de comune ale judeului pot fi grupate n categorii de mrime ca numr de populaie, astfel:

  - comune cu numr maxim de pn la 9997 locuitori Sclaz, - comune cu numr minim de pn la 448 locuitori Seca.

  O alt grupare a comunelor este n funcie de numrul satelor arondate:

  - comune mari care au un numr de 9 sate aparintoare Margina, - comune mici cu un singur sat aparintor Bucov, Crpini, Cenei, Foeni,

  Ghilad, Ghiroda, Giarmata, Gottlob, Livezile, Ndrag, Otelec, andra, Snpetru Mare i Voiteg.

 • 3

  1. Numrul copiilor cu vrsta cuprins ntre 0-18 ani n conformitate cu datele statistice valabile la data de 01.01.2011, transmise de

  Direcia Regional de Statistic Timi, din totalul populaiei judeului, 124.931 sunt copiii cu vrsta cuprins ntre 0-18 ani. Numrul copiilor reprezint un procent de 18,41% din totalul populaiei.

  Distribuia numrului de copii la nivelul judeului Timi are urmtoarea configuraie: n mediul urban locuiesc 68.879 copii reprezentnd un procent de 10,15% din

  total populaie, n timp ce n mediul rural numrul acestora este de 56.052 reprezentnd un

  procent de 8,26% din total populaie.

  Distribuia copiilor pe grupe de vrst n mediul urban i n mediul rural, se prezint astfel:

  Nr. Crt.

  Grupa de vrst Nr. copii n mediul urban

  Nr. copii n mediul rural

  1. de la 0-3 ani 16.679 10.551 2. de la 4-7 ani 14.135 10.639 3. de la 8-11 ani 12.648 11.433 4. de la 12-15 ani 13.162 12.592 5. De la 16-18 ani 11.877 10.837 6. TOTAL 68.879 56.052

  Repartizarea numrului de copii la nivelul judeului Timi, n mediul urban, are urmtoarea configuraie: - Timioara comunitatea cu numrul cel mai mare 46.331 copii, 15,22% din

  totalul populaiei municipiului; - Ciacova comunitatea cu numrul cel mai mic 1191copii, 23,19% din totalul

  populaiei comunitii. Repartizarea numrului de copii n mediul rural este urmtoarea: - Sclaz comunitatea cu numrul cel mai mare 1591 copii, 21,13% din totalul

  populaiei comunei; - Seca comunitatea cu numrul cel mai mic 49 copii, 14,08% din totalul

  populaiei comunei.

 • 4

  2. Numrul vrstnicilor peste 65 de ani n judeul Timi numrul persoanelor vrstnice, conform datelor transmise de Direcia Regional de Statistic Timi, la 01 ianuarie 2011, a fost de 90.013, reprezentnd un procent de 13,26% din totalul populaiei judeului Timi. n mediul urban, numrul persoanelor vrstnice a fost de 52.832, reprezentnd

  12,63% din totalul populaiei urbane, iar n mediul rural numrul persoanelor vrstnice a fost de 37.181, reprezentnd

  14,28% din totalul populaiei rurale. n mediul urban, distribuia vrstnicilor este urmtoarea

  - Timioara - comunitatea cu numrul cel mai mare 37.918 vrstnici, procent de 12,35% din totalul populaiei municipiului,

  - Ciacova - comunitatea cu numrul cel mai mic 797 vrstnici, exprimare procentual de 15,52% din totalul populaiei comunitii.

  n mediul rural, distribuia vrstnicilor este urmtoarea:

  - Varia - comunitatea cu numrul cel mai mare 860 vrstnici, reprezentnd 14,10% din totalul populaiei comunei;

  - Seca comunitatea cu numrul cel mai mic 55 vrstnici, reprezentnd 15,8% din totalul populaiei comunei.

  Din analiza datelor exprimate, observm c numrul populaiei vrstnice din

  mediul urban este mai mare dect numrul populaiei vrstnice din n mediul rural.

  3.Numrul persoanelor n funcie de grupul etnic La acest indicator au furnizat date un numr de 80 de primrii. Numrul persoanelor n funcie de grupul etnic se prezint astfel: n judeul Timi triesc alturi de comunitile de romni diferite alte comuniti etnice, cu tradiii culturale, lingvistice i religioase specifice. Principalul grup etnic n judeul Timi l formeaz romnii, reprezentnd 34,88% din totalul populaiei judeului. Dup romni, urmtoarea comunitate etnic important este cea a maghiarilor, care reprezint 2,37% din populaie, respectiv un numr de aproximativ 16.086 de ceteni, urmat de comunitatea rrom , care reprezint 1,4% din populaie, respectiv un numr de 9.511 rromi. Alte comuniti importante sunt cele ale srbilor 0,90%, ucrainienilor 0,68%, germanilor 0,46%, slovacilor 0,17% i bulgarilor 0,14%.

 • 5

  4. Sporul natural, Rata natalitii i Rata mortalitii infantile Sporul natural al populaiei judeului Timi, conform datelor transmise de Direcia Regional de Statistic Timi, n anul 2011, a fost de -1190. Dup evoluia numrului populaiei, n anul 2011, sporul natural a fost negativ, datorit faptului c, numrul nscuilor vii (6497) a fost mai mic dect numrul decedailor (7687).

  Un element al sporului natural este i rata mortalitii infantile, care ia n calcul numrul de copii decedai la vrsta de sub un an la 1000 de nscui-vii. Rata mortalitii infantile, la nivelul judeului Timi, n anul 2011 a fost de 8,2 l. Natalitatea este principalul factor care contribuie la evoluia socio-demografic. Natalitatea este exprimat prin indicatorul rata natalitii care reprezint numrul de nou nscui vii ce revin la 1000 locuitori. Valoarea indicatorului este dependent n principal de structura pe vrste a populaiei i este influenat de modul de comportament demografic al zonei i de condiiile social economice. Conform datelor transmise de Direcia Regional de Statistic Timi, n anul 2011, n judeul Timi, rata natalitii a fost de 9,6 la 1000 locuitori.

  II.Situaia copiilor

  5. Numrul copiilor fr acte de identitate

  La nivelul judeului Timi, conform datelor raportate de autoritile publice locale care au rspuns solicitrii noastre pe acest segment de populaie, a fost nregistrat un numr de 329 copii fr acte de identitate distribuia fiind urmtoarea:

  - n mediul urban un numr de 205 copii fr acte de identitate, din totalul de 68.879 copii;

  - n mediul rural un numr de 124 copii din totalul de 56.052 copii.

  Distribuia numrului de copii fr acte de identitate, pe medii de reziden se prezint astfel:

  Copii fr acte de identitate n mediul rural - Otelec primria cu numr maxim 23 copii, 6,78% din totalul copiilor din

  comunitate; - 9 primrii au declarat un numr minim de copii 1 copil (Becicherecul Mic, Denta,

  Foeni, Giulvz, Maloc, Mntiur, Pdureni, Smperu Mare, Topolovul Mare).

 • 6

  Copii fr acte de identitate n mediul urban - Lugoj primria cu numr maxim 171 copii, 2,24% din totalul copiilor din

  comunitate; - Deta primria cu numr minim 2 copil, procent de 0,15% din totalul copiilor din

  comunitate.

  Din analiza datelor, se constat c numrul copiilor fr acte de identitate reprezint un procent de 0,26% din numrul total de 124.931 de copii aflai pe raza judeului Timi.

  4. Numrul copiilor nscrii n sistemul de nvmnt n anul colar 2011-2012, conform datelor furnizate de ctre Inspectoratul colar Judeean la nivelul judeului Timi se aflau nscrii n sistemul de nvmnt un numr de 98.502 copii, ncepnd cu unitile destinate copiilor precolari i terminnd cu elevii aflai n nvmntul liceal i postliceal. n nvmntul de mas au fost nscrii n anul colar 2011-2012 un numr de 66.678 de copii, n mediul urban i 31.824 n mediul rural.

  n mediul rural, comunitatea cu numrul cel mai mic de copii nscrii n nvmntul de mas, este Seca cu un numr de 21 copii, iar comunitatea cu un numrul cel mai mare de copii este Lovrin cu un numr de 884 copii.

  n mediul urban, localitatea cu numrul cel mai mare de copii nscrii n nvmntul de mas, este Timioara cu un numr de 46.046 copii, iar localitatea cu numrul cel mai mic este Ciacova cu un numr de 864 copii.

  Situaia numrului de copii colarizai n anul 2012, n mediul urban, se prezint

  astfel:

  Tipul nvtmnt

  Primria Numr copii % din total urban

  Precolar Maxim Timioara 8354 2,72% Minim Ciacova 193 3,75%

  Primar I-IV Maxim Timioara 8778 2,86% Minim Ciacova 225 4,38%

  Gimnazial I-VIII Maxim Timioara 8699 2,83% Minim Ciacova 214 4,16%

  Liceal Maxim Timioara 15501 5,05% Minim Reca 190 2,15%

 • 7

  Situaia numrului de copii colarizai n anul 2012, n mediul rural, se prezint astfel:

  Tipul nvtmnt

  Primria Numr copii % din total rural

  Precolar Maxim Giroc 342 5,19% Minim Seca 10 2,87%

  Primar I-IV Maxim Varia 290 4,75% Minim Barna 8 0,51%

  Gimnazial I-VIII Maxim Sclaz 273 3,62% Minim Ohaba Lung 34 2,98%

  Liceal Maxim Lovrin 353 9,48% Minim Orioara 70 1,63%

  Conform datelor transmise de ctre Inspectoratul colar Judeean, la nivelul

  judeului Timi, numrul copiilor care au abandonat coala a fost de 450, iar numrul celor care au fost retrai de la coal 282. n mediul urban, numrul copiilor care au abandonat coala a fost de 285,

  reprezentnd 0,42% din totalul de copii nscrii n nvmntul de mas n urban. iar n mediul rural numrul copiilor care au abandonat coala a fost de 165,

  reprezentnd 0,51% din totalul numrului de copii nscrii n nvmntul de mas n rural. Situaia copiilor care au fost retrai de la coal se prezint astfel:

  n mediul urban, au fost retrai din sistemul de nvmnt un numr de 246 copii, reprezentnd 0,36% din totalul de copii ce au fost nscrii n nvmntul de mas n urban.

  iar n mediul rural au fost retrai din sistemul de nvmnt un numr de 36 copii reprezentnd 0,11% din totalul numrului de copii ce au fost nscrii n nvmntul de mas n rural. Conform datelor prezentate, se constat c, att numrul copiilor care au abandonat

  coala ct i numrul copiilor care au fost retrai din sistemul de nvmant, este mai mare n mediul urban dect n rural.

  5. Numrul copiilor ai cror prini sunt plecai la munc n strintate

  n cursul anului 2012, primriile din jude au raportat trimestrial situaia copiilor care au ambii prini plecai la munc n strintate, sunt unici susintori de familie, provin din familii monoparentale.

  n trim I 2012, conform datelor raportate de unitile administrativ teritoriale de pe raza judeului Timi, reiese c:

  n mediul urban, comunitatea cu numrul maxim de copii ai cror prini sunt plecai la munc n strintate este Reca cu un numr de 101 copii, iar comunitatea cu numr minim de copii este Buzia cu 4 copii;

 • 8

  n mediul rural, comunitatea cu numrul maxim de copii ai cror prini sunt plecai la munc n strintate este Lenauheim cu un numr de 133 copii, iar comunitatea cu numr minim de copii este Brestov cu 1 copil.

  La nivel judeean, datele comunicate se prezint n felul urmtor:

  Numr de familii n care prinii sunt plecai la munc n strintate la sfritul perioadei

  raportate

  Numr de copii

  la sfritul

  perioadei raportate

  Numr de copii aflai n

  ngrijirea rudelor pn la gradul IV , fr msur de protecie

  Numr de copii cu msur de protecie la sfritul perioadei

  raportate Alte situaii

  (precizai) la AMP

  n centre de plasament publice sau

  private

  la rude pn la gradul

  IV

  la alte persoane/familii

  - cu ambii prini plecai la munc n strintate 308 413 354 0 0 59 0 0 - cu un singur printe plecat la munc n strintate 885 1109 1080 5 0 24 0 0 - cu printe unic susintor al familiei monoparentale plecat la munc n strintate 163 183 138 0 1 44 0 0 Total trim I 2012 1356 1705 1572 5 1 127 0 0 - cu ambii prini plecai la munc n strintate 278 367 314 0 0 53 0 0 - cu un singur printe plecat la munc n strintate 707 915 886 5 0 24 0 0 - cu printe unic susintor al familiei monoparentale plecat la munc n strintate 154 172 128 0 1 41 2 0 Total trim II 2012 1139 1454 1328 5 1 118 2 0 - cu ambii prini plecai la munc n strintate 230 328 268 0 0 57 3 0 - cu un singur printe plecat la munc n strintate 683 922 890 0 0 32 0 0 - cu printe unic susintor al familiei monoparentale plecat la munc n strintate 198 217 175 0 1 38 3 0 Total trim III 2012 1111 1467 1333 0 1 127 6 0 - cu ambii prini plecai la munc n strintate 213 318 264 0 0 52 2 0

 • 9

  - cu un singur printe plecat la munc n strintate 590 855 829 0 0 25 1 0 - cu printe unic susintor al familiei monoparentale plecat la munc n strintate 178 194 153 0 1 35 3 2 Total trim IV 2012 981 1367 1246 0 1 112 6 2 n perioada ianuarie-martie 2012 s-au nregistrat cele mai multe cazuri de copii (1705) ai cror prini erau plecai la munc n strintate (1356 familii), ocazie cu care un numr de 133 copii au beneficiat de msur special de protecie (plasament la AMP 5 copii, plasament n centre de plasament publice sau private 1 copil, plasament la rude pn la gradul IV 127 copii), 1.572de copii au rmas n ngrijirea rudelor pn la gradul IV fr msur de protecie. Distribuia copiilor ai cror prini sunt plecai la munc n strintate pe sexe i pe grupe de vrst:

  Anul 2012

  Numr de copii ai cror prini sunt plecai la munc n

  strintate

  Distribuia pe sexe

  M F

  Trim.I 1705 856 849 Trim. II 1454 749 705 Trim. III 1467 760 707 Trim. IV 1367 702 665

  Anul 2012 Distribuia copiilor ai cror prini sunt plecai la munc n strintate pe

  grupe de vrst

 • 10

  III.Situaia adulilor

  6. Numrul persoanelor adulte fr acte de identitate Situaia persoanelor adulte fr acte de identitate la nivelul judeului Timi la data de 31.12.2012 conform datelor transmise de Direcia de Eviden a Persoanelor Timioara, se prezint astfel: la nivelul judeului Timi numrul total al persoanelor adulte fr act de identitate era de 8.085 persoane, - n mediul urban numrul persoanelor fr acte de identitate fiind de 4.943 persoane, - n mediul rural numrul acestora era de 3.142 persoane. Distribuia acestora pe medii este urmtoarea: Aduli fr acte de identitate n mediul urban: - Timioara - primria cu numr maxim 3.464 aduli, 1,12% din totalul populaiei

  din comunitate; - Fget primria cu numrul cel mai mic 32 aduli, 0,44% totalul populaiei din

  comunitate.

  Aduli fr acte de identitate n mediul rural: - Giarmata primria cu numrul maxim 132 de aduli, 2,08% din totalul

  populaiei din comunitate; - Bara i Pietroasa primriile cu numrul cel mai mic 1 adult fr acte de

  identitate. 7. Numrul persoanelor vrstnice neglijate/abandonate

  n ceea ce privete situaia persoanelor vrstnice neglijate, la nivelul judeului Timi a fost raportat un numr total de 76 persoane, din care 58 persoane n mediul urban i 18 persoane n mediul rural. Persoane vrstnice neglijate la nivel urban: - Timioara- numr maxim 50 persoane, 0,13% din totalul populaiei vrstnice, - Fget cu numrul minim de vrstnici neglijai 2 persoane, procent de 0,17%. Din totalul de 10 primrii urbane, doar 4 au raportat c se confrunt cu aceast situaie. Neglijarea persoanelor vrstnice este asociat cu o serie de probleme cu care acetia se confrunt. Persoanelor vrstnice neglijate, raportate de cele 4 primrii, se afl n aceast situaie din urmtoarele motive:

  - familia nu are posibiliti materiale - relaie conflictual cu familia - lipsa aparintorilor - lipsa veniturilor proprii - alte situaii (boal fizic sau mintal).

 • 11

  Persoane vrstnice neglijate la nivel rural: - Beba Veche i OhabaLung - numr maxim de vrstnici neglijai 3 persoane. - Primriile cu numr minim de vrstnici neglijai 1 persoan, Tomnatic, Giroc,

  Cenad. Totalul vrstnicilor neglijai n mediul rural este de 18 persoane din totalul populaiei vrstnice rurale de 37.181 i reprezint un procent de 0,04% din totalul vrstnicilor/mediul rural. Aceste date au fost raportate de 10 primrii care au identificat aceast categorie pe persoane.

  La nivelul judeului Timi, a fost raportat un numr total de 14 persoane vrstnice abandonate:

  - 10 n mediul urban, reprezentnd un procent de 0,01% din totalul vrstnicilor /mediul urban i

  - 4 n mediul rural, reprezentnd un procent de 0,02% din totalul vrstnicilor /mediul rural. La nivelul judeului, n mediul urban, numrul persoanelor vrstnice abandonate sau neglijate de ctre aparintori este mai mare dect n mediul rural. Fie c familia nu dispune de posibiliti materiale, fie c persoana vrstnic se afl ntr-o relaie conflictual cu familia sau c exist posibilitatea ca aceste persoane s nu aib apari-ntori, ori nu au venituri proprii sau sufer de boli fizice sau mintale, toate acestea determin motivele pentru care persoanele vrstnice din cadrul comunitilor sunt abandonate sau neglijate de ctre aparintori. 8. Numrul persoanelor fr adpost La nivelul judeul Timi, a fost raportat, de ctre unitile administrativ teritoriale care au dat curs solicitrii noastre, un numr total de 493 persoane fr adpost, din care 490 persoane n mediul urban i 3 persoane n mediul rural. Situaia persoanelor care nu beneficiaz de locuin, este urmtoarea:

  a) Orae/municipi: - Timioara numr maxim la nivel de primrie 400 persoane; - Lugoj numr minim la nivel de primrie 15 persoane. b) La nivelul comunelor, au raportat un numr de 3 primrii, Tomnatic, Maloc i

  Birda - 1 persoan fr adpost. Precizm c exprimarea numeric s-a realizat n funcie de raportrile primriilor

  care se confrunt cu acest aspect, (6 primrii, 3 primrii rurale i 3 primrii urbane). De asemenea, se observ c n mediul urban numrul persoanelor fr

  adpost este mai mare dect numrul persoanelor fr adpost din mediul rural.

 • 12

  IV. Situaia economic

  9. Numrul de omeri la data de 31.12.2012

  La sfritul lunii decembrie 2012, conform datelor comunicate de Agenia Naional de Ocupare a Forei de Munc, n judeul Timi au fost nregistrai 6.696 omeri, din care 3.351 brbai i 3.351 femei.

  n mediul urban exista un numr de 3.566 de persoane aflate n omaj, iar n mediul rural un numr de 3.130 de omeri, distribuia fiind urmtoarea:

  n mediul urban: - Timioara comunitatea cu numrul cel mai mare 2.227 omeri, 33,25% din totalul

  de omeri; - Ciacova comunitatea cu numrul cel mai mic 48 omeri, sau 0,71% din totalul de

  omeri.

  n mediu rural: - Crpini comunitatea cu numr maxim 134 omeri, 2% din total omeri; - Bogda comunitatea cu numrul cel mai mic 2 omeri, 0,02% din totalul de omeri.

  Se observ c numrul omerilor din mediul urban a fost mai mare dect numrul omerilor din mediul rural la data 31.12.2012. Distribuia numrului de omeri pe grupe de vrst:

  Grupa de vrst Nr. omeri Pondere Sub 25 ani 1226 18,31% 25-29 ani 510 7,62% 30-39 ani 1345 20,08% 40-49 ani 1590 23,75% 50-55 ani 886 13,23% Peste 55 ani 1139 17,01% Total omeri 6696 100,00%

  Situaia omerilor n funcie de nivelul de colarizare:

  Nivel de instruire Nr.omeri Pondere cu nivel de instruire primar, gimnazial i profesional

  3748 55,97%

  cu nivel de instruire liceal i postliceal

  1889 28,21%

  cu nivel de instruire universitar

  1059 15,82%

  Total 6696 100,00%

 • 13

  Analiznd datele furnizate de Agenia Naional de Ocupare a Forei de Munc, la 31.12.2012 numrul cel mai mare de omeri a fost nregistrat pe grupa de vrst sub 25 ani 1.226 persoane, reprezentnd 18,31% din totalul de omeri, iar n ceea ce privete nivelul de colarizare, ponderea cea mai mare de 55,97% s-a nregistat la categoria omerilor care au absolvit ciclul primar, gimnazial i profesional. 10. Numrul persoanelor fr venituri Numrul total al persoanelor care nu au beneficiat de prevederile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, la nivelul judeului Timi a fost de 2.535 persoane la data de 31.12.2012, n procent de 0,37% din totalul populaie, conform datelor raportate de ctre unitile administraiei publice locale. n mediul urban,

  - Lugoj cu numr maxim 135 persoane, - Reca cu numrul minim 10 persoane, -

  n mediul rural: - Otelec cu numr maxim 430 persoane - Primriile cu numr minim de persoane fr venituri 2 persoane

  Balin, Banloc, Birda , Dumbrvia i Jebel. Se observ c, numrul persoanelor fr venituri din mediul rural este mai mare dect numrul persoanelor fr venituri din mediul urban.

  V. Violena domestic

  11. Numrul cazurilor de violen domestic Numrul total al cazurilor de violen domestic la nivelul judeului Timi pentru perioada 01.01.2012-31.12.2012 a fost de 47 de cazuri, 15 n mediul urban i 32 n mediul rural. Doar un numr de 11 primrii au nregistrat cazuri de violen domestic, dintre care 2 primrii n mediul urban i 9 primrii n mediul rural. Dup criteriul mediului de provenien la nivelul judeului, victimele violenei n familie provin att din mediul rural ct i din mediul urban. n cadrul comunitilor rurale au fost nregistrate un numr de 32 de cazuri de violen domestic, distribuia acestora fiind urmtoarea:

 • 14

  Primria Numr de cazuri Giroc 3 Liebling 1 Lovrin 10 Monia Nou 1 Orioara 4 Satchinez 6 Sclaz 3 tiuca 2 V.V. Delamarina 2 TOTAL 32

  Se observ c, dei numrul cazurilor de violen n mediul rural este unul mic, raportat la numrul total de comuniti al judeului, comuna cu numrul cel mai mare de cazuri de violen n familie este Lovrin, cu 10 cazuri. Comunele cu numrul cel mai mic de cazuri de violen domestic, respectiv un caz pe comunitate, sunt: Liebling i Monia Nou.

  La nivelul comunitilor urbane, au fost nregistrate 15 cazuri de violen domestic, care au urmtoarea distribuie: 10 cazuri n Timioara i 5 cazuri n Reca.

  Violena domestic reprezint o situaie care ar putea lua amploare ca fenomen, cu grave consecine n viaa familial, dar i n comunitate.

  VI. Implicarea autoritilor locale

  12. Numrul aciunilor de ajutorare n colaborare cu alte instituii publice sau private n cursul anului 2012, la nivelul judeului Timi, un numr de 30 de primrii 2 primrii din mediul urban i 28 primrii din mediul rural, au organizat un numr de 198 de aciuni de ajutorare a populaiei n colaborare cu alte instituuii publice sau private.

  n mediul urban, cele dou primrii, au organizat un numr de 40 aciuni de ajutorare a populaiei n colaborare cu:

  - Culte religioase 9 aciuni - Instituii publice 8 aciuni - Instituii private 4 aciuni - Persoane fizice 19 aciuni

  n mediul rural, primriile au organizat un numr de 158 aciuni de ajutorare n colaborare cu:

  - Culte religioase 79 aciuni - ONG-uri 14 aciuni - Instituii publice 28 aciuni

 • 15

  - Instituii private 15 aciuni - Persoane fizice 22 aciuni

  Reprezentare la nivelul judeului

  Total numr de aciuni pe jude n colaborare cu:

  Culte religioase

  ONG-uri

  Instituii publice

  Instituii private

  Persoane fizice

  Total

  88 14 36 19 41 198 Total primrii cu aciuni de ajutorare n colaborare : 30

  Se poate constata c, la nivelul judeului, primriile care au raportat datele

  solicitate, au organizat un numr de 88 aciuni de ajutorare a populaiei n colaborare cu cultele religioase, ceea ce demonstreaz c biserica ca instituie poate susine n mod pozitiv mplinirea nevoilor din comunitate.

  13. Numrul demersurilor pentru sprijinirea familiior aflate n dificultate Prin msurarea acestui indicator, s-a urmrit evaluarea gradul de implicare al autoritilor locale n general, i al serviciilor sociale din primrii n special, pentru a veni n sprijinul familiilor aflate n dificultate, i anume: ntocmirea actelor de identitate, nregistrarea tardiv a naterii, orientarea ctre alte instituii pentru rezolvarea problemelor. Totalul demersurilor de ajutorare la nivelul judeului a fost de 1.821 demersuri, dintre care 293 n mediul urban i 1.528 n mediul rural. Reprezentare la nivelul judeului

  Numr total demersuri de ajutorare a populaiei pe jude Total primrii ntocmire

  acte de identitate

  nregistrare tardiv

  Orientare ctre alte instituii

  Nr. total demersuri

  220 91 1510 1821 57

  Se observ c cele mai multe demersuri au constat n orientarea ctre alte instituii n vederea rezolvrii problemelor cu care familiile aflate n dificultate s-au confruntat, numrul acestora fiind de 1.510 de cazuri la nivelul judeului, dintre care 205 n mediul urban i 1.305 n mediul rural. La nivelul comunitilor rurale, majoritatea cazurilor au fost orientate ctre alte instituii. Aceast situaie se poate datora urmtoarelor motive: - pregtirea profesional necorespunztoare a celor din serviciile sociale din primriile

  din mediul rural;

 • 16

  - limita de competen depit; - lipsa personalului de specialitate; - lipsa serviciilor specializate la nivelul comunitilor rurale. 14. Procentul alocat sectorului social n anul 2012

  n mediul urban un numr de 8 primrii au raportat c au alocat un procent cuprins ntre 0,54% (Deta) i 11,60% (Lugoj) sectorului social din fonduri proprii. n ceea ce privete alocarea fondurilor sectorului social de la bugetul de stat, procentul este cuprins ntre 0,14% (Deta) i 10,17% (Jimbolia).

  n mediul rural un numr de 59 primrii au raportat c au alocat un procent cuprins ntre 0,01% (Lovrin) i 67% (Tormac) sectorului social din fonduri proprii. n ceea ce privete alocarea fondurilor sectorului social de la bugetul de stat, procentul este cuprins ntre 0,02% (Lovrin) i 100% (Periam, i Balin). Observaie:Procentele maxim i minim se raporteaz la numrul de primrii care au cel puin unul din procentele din Fonduri proprii sau Bugetul de stat diferit de 0.

  VII. Servicii sociale la nivelul comunitilor locale 15. Servicii sociale nfiinate la nivelul comunitilor locale

  Accesul la serviciile sociale constituie un factor de cretere a calitii vieii diferitelor categorii de beneficiari. Prin msurarea acestui item s-a urmrit identificarea serviciilor sociale care sunt nfiinate la nivelul comunitilor locale, care n funcie de specificul activitii derulate, corespund cel mai bine nevoilor diferitelor categorii de beneficiari din comunitatea respectiv. La nivelul judeului Timi, n 2012, se nregistrau un numr de 52 de servicii sociale, din care: n mediul urban 34 servicii sociale publice i/sau n colaborare cu ONG-uri, iar n mediul rural 18 servicii sociale publice i/sau n colaborare cu ONG-uri, distribuia fiind urmtoarea: n mediul urban:

  Localitate

  Centre de zi

  pentru copii

  Alte servicii pentru copii

  Centre de zi pentru persoane

  cu handicap

  Centre de zi

  pentru persoane vrstnice

  Alte categorii

  Servicii n colaborare cu ONG-

  uri

  Cantine sociale

  Total

  Timioara 4 4 3 4 4 1 20 Lugoj 3 1 1 1 6 Deta 1 1 2

 • 17

  Fget 1 1 Jimbolia 1 1 3 5 Total urban 8 5 4 5 1 7 4 34

  n mediul rural:

  Localitate

  Centre de zi

  pentru copii

  Alte servicii pentru copii

  Centre de zi pentru persoane

  cu handicap

  Centre de zi

  pentru persoane vrstnice

  Alte categorii

  Servicii n colaborare cu ONG-

  uri

  Cantine sociale

  Total

  Becicherecu Mic 1

  1

  Comlou Mare 1

  1

  Dumbrvia 1 1 1 1

  4

  Ghiroda 1 1 Lenauheim 2

  2

  Margina 1 1 Monia Nou 3

  3

  Ndrag 1 1 Peciu Nou 1 1 Periam 1 1 Sclaz 1 1 Uivar 1 1 Total rural 5 4 2 4 3 18

  Din totalul de 99 de primrii, doar 17 au raportat c au nfiinate servicii sociale: 5 n mediul urban i 12 n mediul rural.

  Referitor la distribuia serviciilor sociale existente la nivelul comunitilor, constatm c :

  - n mediul rural funcioneaz 18 servici sociale; - n mediul urban sunt 34 de servicii sociale; - serviciile sociale destinate copiilor sunt insuficiente raportate la numrul

  acestora - 13 centre de zi i 9 alte servicii destinate copiilor n ntregul jude; - la nivelul judeului funcioneaz doar 5 centre de zi destinate persoanelor

  vrstnice n mediul urban i 2 alte categorii n mediul rural (1 cmin pentru persoane vrstnice Comlou Mare i 1 Serviciu de supraveghere la domiciliu pentru persoane vrstnice aflate n dificultate Dumbrvia).

 • 18

  15. Servicii sociale care ar trebui nfiinate la nivelul comunitilor locale

  Conform informaiilor transmise de ctre autoritile publice locale care au rspuns solicitrii noastre, serviciile sociale care ar trebui nfiinate la nivel de primrie, servicii care ar corespunde nevoilor identificate n comunitatea respectiv sunt urmtoarele:

  - servicii pentru copii (centre de zi), - servicii pentru persoane vrstnice (centre de zi, cantine sociale), - servicii pentru persoane cu dizabiliti (centre de recuperare i

  abilitare/reabilitare), - servicii pentru copil i familie (centre de consiliere), - cantine sociale, - servicii de asisten i sprijin pentru readaptarea copilului cu probleme

  psihosociale. Tipuri de servicii care ar trebui nfiinate n mediul urban:

  Servicii pentru copii

  Servicii pentru

  vrstnici

  Servicii pentru persoane cu dizabiliti

  Servicii pentru copil i familie

  Cantine sociale

  Servicii de asistenta i sprijin ptr copilul cu probleme

  psihosociale

  Total

  7 8 4 7 2 3 31 Tipuri de servicii care ar trebui nfiinate n mediul rural:

  Servicii pentru copii

  Servicii pentru

  vrstnici

  Servicii pentru persoane cu dizabiliti

  Servicii pentru copil i familie

  Cantine sociale

  Servicii de asistenta i sprijin ptr copilul cu probleme

  psihosociale

  Total

  27 53 16 33 16 12 157 n funcie de tipul beneficiarilor i de nevoile identificate n cele 71 de comuniti locale, numrul servicilor sociale care ar trebui nfiinate la nivelul judeului se prezint astfel:

  - servicii destinate persoanelor vrstnice 61 - servicii pentru copii 34 - servicii pentru copil i familie 40 - servicii pentru persoane cu dizabiliti 20 - cantine sociale 18 - Servicii de asistenta i sprijin ptr copilul cu probleme psihosociale 15.

 • 19

  CONCLUZII

  n urma prelucrrii i interpretrii datelor furnizate de ctre unitile administraiei publice locale precum i de Inspectoratul colar Judeean Timi, Direcia Regional de Statistic, Direcia de Eviden a Persoanelor Timioara, Agenia Judeean pentru Ocuparea Forei de Munc, s-au evideniat urmtoarele:

  I. Situatia demografic

  - Numrul locuitorilor judeului Timi este de 678.347, n mediul urban 418.109 locuitori (62%) iar n mediul rural 260.238 locuitori (38%);

  - Numrul copiilor cu vrsta cuprins ntre 0-18 ani este de 124.931, reprezentnd un procent de 18,41% din totalul populaiei;

  - n judeul Timi, numrul persoanelor vrstnice este de 90.013, reprezentnd un procent de 13,26% din totalul populaiei;

  - Principalul grup etnic n judeul Timi l formeaz romnii, ei reprezint, 34,88% din totalul populaiei judeului. Dup romni, urmtoarea comunitate etnic important este cea a maghiarilor, care reprezint 2,37% din populaie, respectiv un numr de aproximativ 16.086 de ceteni, urmat de comunitatea rrom , care reprezint 1,4% din populaie, respectiv un numr de 9.511 rromi.

  II. Situaia copiilor

  - Numrul copiilor fr acte de identitate reprezint un procent de 0,26% din numrul total de 12.4931 de copii aflai pe raza judeului Timi;

  - Pe parcursul anului 2012, au fost nscrii n sistemul de nvmnt un numr de 98.502 copii;

  - Au fost nregistrai 450 de copii cu abandon colar i 282 copii au fost retrai din sistemul de nvmnt;

  - n perioada ianuarie - martie 2012, a fost nregistrat numrul maxim de copii ai cror prini au fost plecai la munc n strintate (1705);

  - La nivelul judeului Timi, un numr de 2.181 copii au beneficiat de msur de protecie special (1.101 copii n plasament la asistenti maternali profesioniti, 679 copii cu msur de plasament/ tutel la familii/rude/nerude i 401 copii n sistemul de protecie rezidenial);

  - La nivelul judeului, au fost ncadrai ntr-o categorie de handicap un numr de 2.408 copii;

  - Au fost orientai spre nvmntul special i special integrat un numr de 207 copii.

 • 20

  III. Situaia Adulilor

  La nivelul judeului imi au fost nregistrai: - 8.085 persoane adulte fr acte de identitate, n mediul urban 4.943

  persoane, iar n mediul rural 3.142 persoane; - un numr de 14 vrstnici abandonai i un numr de 76 vrstnici neglijai,

  totaliznd 90 persoane vrstnice aflate n imposibilitatea de a se ntreine singuri;

  - 493 persoane fr locuin din care, 490 persoane n mediul urban i 3 persoane n mediul rural;

  - 687 persoane adulte au beneficiat de msur de protecie social (676 beneficiari n centre rezideniale pentru persoanele adulte cu handicap, i 11 beneficiari n centrul de integrare socioprofesional);

  - Un numr de 69 de persoane adulte aflate n dificultate au primit sprijin din partea specialitilor DGASPC Timi, pentru a depi situaia de criz sau vulnerabilitate cu care s-au confruntat;

  - La nivelul judeului, au fost ncadrai ntr-o categorie de handicap un numr de 4.673 persoane.

  IV. Situaia Economic

  - La data de 31.12.2012, n judeul Timi au fost nregistrai 6.696 omeri i

  2.535 persoane care nu au beneficiat de prevederile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat;

  - La 31.12.2012 a fost nregistrat, numrul cel mai mare de omeri pe grupa de vrst sub 25 ani 1.226 persoane, (18,31%);

  V. Violena Domestic

  - Numrul total al cazurilor de violen domestic la nivelul judeului Timi

  pentru perioada 01.01.2012-31.12.2012 a fost de 47 de cazuri, 15 n mediul urban i 32 n mediul rural. VI. Implicarea Autoritilor locale

  - In cursul anului 2012, la nivelul judeului Timi, au fost organizate, de ctre

  autoritile publice locale un numr de 198 de aciuni de ajutorare a populaiei n colaborare cu alte instituii publice sau private;

  - Se observ o slab implicare a autoritilor publice locale din mediul urban, 40 de aciuni fiind organizate n urban, comparativ cu 158 de aciuni organizate la nivel rural;

  - Pentru sprijinirea famililor aflate n dificultate, au fost nregistrate la nivelul judeului, 1.821 demersuri, cele mai multe constnd n orientarea ctre alte instituii. S-a constatat ns implicarea cultelor religioase prin 88 de aciuni de ajutorare a populaiei, ceea ce demonstreaz c biserica ca instituie poate susine n mod pozitiv mplinirea nevoilor din comunitate;

 • 21

  - Fondurile insuficiente alocate sectorului social nu permit crearea, dezvoltarea reelei de servicii sociale i implementarea unor programe care s vin n ntmpinarea nevoilor persoanelor defavorizate;

  - n mediul urban, n anul 2012, procentul alocat sectorului social din fonduri proprii a fost cuprins ntre 0,54% (Deta) i 11,60% (Lugoj) iar n mediul rural ntre 0,01% (Lovrin) i 67% (Tormac);

  - n ceea ce privete alocarea fondurilor sectorului social de la bugetul de stat, n mediul urban, procentul este cuprins ntre 0,14% (Deta) i 10,17% (Jimbolia), iar n mediul rural ntre 0,02% (Lovrin) i 100% (Periam, i Balin).

  - S-a constatat o repartizare neunitar a serviciilor la nivelul judeului, existnd mari diferente ntre mediul urban i rural cu privire la gradul de dezvoltare a reelei publice i private de servicii sociale, din totalul de 99 de primrii, doar 17 au raportat c au nfiinate servicii sociale: 5 n mediul urban i 12 n mediul rural;

  - La nivelul judeului Timi, sunt nregistrate 52 de servicii sociale, ns insuficiente i incomplete raportat la nevoile diferitelor categorii de beneficiari aflai ntr-o situaie de dificultate, fapt ce ne duce la premiza de nfiinare/acreditare de servicii sociale n funcie de nevoile i specificul comunitilor;

  - Varietatea, complexitatea i numrul mare de probleme sociale cu care se confrunt familiile, persoane aflate n dificultate au ca principale cauze:

  dificulti materiale: 87,95% lipsa locurilor de munc: 80,72% familii dezorganizate: 57,83% ncrederea sczut n educaie: 42,16% conflict intrafamilial: 28,91% violena domestic: 20,48% lipsa actelor de identitate: 15,66%.

  - n funcie de tipul beneficiarilor i de nevoile identificate, serviciile sociale care ar trebui nfiinate la nivelul judeului se prezint astfel:

  o servicii destinate persoanelor vrstnice 61 o servicii pentru copii 34 o servicii pentru copil i familie 40 o servicii pentru persoane cu dizabiliti 20 o cantine sociale 18 o Servicii de asistenta i sprijin ptr copilul cu probleme psihosociale

  15.

  ntocmit

  ef Birou Andreea BUMBU