Depresia, Boala Care Te Condamnă Să Suferi În Tăcere 2003

9
Depresia, boala care te condamnă să suferi în tăcere Depresia, boala care te condamnă să suferi în tăcere (Foto: Shutterstock) + zoom Galerie foto (4) „Oare eu sunt singurul care nu simte absolut nimic? Fizic şi psihic. Sunt ca un spaţiu gol”. Aceasta este mărturia tulburătoare a unei persoane care recunoaşte că suferă de depresie. Asemeni ei, în întreaga lume peste 350 de milioane de oameni sunt diagnosticaţi cu această boală, în timp ce mulţi alţii suferă în tăcere, fără să ştie ce se întâmplă cu ei, sau fără să accepte realitatea şi să ceară ajutor. Din păcate, boala trece deseori nediagnosticată, pentru că simptomele sunt greu de observat, iar alteori pentru că bolnavii nu vor să ceară ajutor, de teamă că vor fi stigmatizaţi şi consideraţi nebuni.

description

Referat

Transcript of Depresia, Boala Care Te Condamnă Să Suferi În Tăcere 2003

Depresia, boala care te condamn s suferi n tcere

Depresia, boala care te condamn s suferi n tcere (Foto: Shutterstock) + zoom

Galerie foto (4)

Oare eu sunt singurul care nu simte absolut nimic? Fizic i psihic. Sunt ca un spaiu gol. Aceasta este mrturia tulburtoare a unei persoane care recunoate c sufer de depresie. Asemeni ei, n ntreaga lume peste 350 de milioane de oameni sunt diagnosticai cu aceast boal, n timp ce muli alii sufer n tcere, fr s tie ce se ntmpl cu ei, sau fr s accepte realitatea i s cear ajutor.

Din pcate, boala trece deseori nediagnosticat, pentru c simptomele sunt greu de observat, iar alteori pentru c bolnavii nu vor s cear ajutor, de team c vor fi stigmatizai i considerai nebuni.

n Statele Unite, de exemplu, doar 50% dintre adulii cu depresie primesc un tratament, iar dintre acetia numai 19% au parte de medicaia minim necesar, conform recomandrilor medicale. Asta presupune prescrierea unui antidepresiv i participarea la mai multe edine de psihoterapie.Dar depresia nu este o simpl stare proast, peste care cineva poate trece, cu un mic efort de voin, ci o boal cu care trebuie s lupte i pe care trebuie s o trateze corect, la fel cum s-ar trata dac ar avea cancer.

Problema depresiei a fost readus n discuie dup sinuciderea actorului Robin Williams, moarte care i-a ntristat profund, dar i-a i uimit de muli dintre fanii si.Unii s-au ntrebat ce motiv avea celebrul actor ca s-i pun capt zilelor, din moment ce avea orice i-ar putea dori un om normal: o familie care l iubea, carier, talent, faim, bani.

Dar, spune Ramani Durvasula, psiholog i profesor de psihologie la California State University din Los Angeles, tocmai aceast via mplinit i-a accentuat depresia, sentimentul de vinovie: tia c are totul, dar n ciuda acestui lucru el nu se simea bine, avea impresia c viaa lui nu are sens. Pentru c aa se manifest de fapt boala, indiferent ct de bogat sau celebru este cel care sufer de aceast afeciune.

Boala poate fi determinat de un dezechilibru chimic n creier, de aceea sunt necesare medicamentele (antidepresivele), care pot rezolva aceast problema.Boala poate fi determinat de un dezechilibru chimic n creier(Foto: Shutterstock)Afeciunea poate s apar ns i ca un rspuns nepotrivit, exagerat, la stres, la traume. Dar, dac o persoan deprimat din cauza unor dificulti financiare ajunge s se sinucid, ea nu s-a sinucis din cauza acestor probleme, ci din pricina importanei exagerate pe care i-a acordat-o subiectului, precizeaz Moe Gelbart, director la Thelma McMillen Center for Outpatient Chemical Dependency din cadrul spitalului Torrance Memorial din California.

Psihologii precizeaz c bolnavii nu pot fi ajutate de prieteni, ci doar de medici, aa cum un bolnav de inim trebuie s urmeze un tratament, nu s ncerce s se vindece, de exemplu, cu ajutorul unor glume menite s-i asigure buna dispoziie.

La fel, ndemnul pe care muli le lanseaz unor persoane depresive, tulburate treci peste asta! -- sunt inutile i fac mai mult ru, pentru c stigmatizeaz persoana i i accentueaz starea de culpabilitate i de singurtate.Nimeni nu se poate vindeca singur i nici nu este vinovat c s-a mbolnvit. Depresia nu este o toan, o indispoziie de moment, deci nu are cum s treac de la sine, dup un somn bun, o comedie reuit sau o ieire cu prietenii la bere, cum greit i imagineaz unele persoane, avertizeaz psihologii.

Ce este depresia i cum se poate trata?

Instititul Naional de Sntate Mintal din Statele Unite descrie aceast tulburare ca fiind o perioad mai lung de 2 sptmni n care o persoan se simte trist sau arat lips de interes pentru orice activitate, la care se adaug tulburri de somn, alimentaie, de concentrare sau o percepere diferit a propriei imagini.De multe ori, primele simptome care apar sunt doar fizice, fr o legatur aparent cu o tulburare psihic.Cei care sufer de depresie se simt foarte obosii, greoi, le pare imposibil s duc la capt chiar i cele mai banale aciuni, cum ar fi urcatul unor scri sau aranjarea patului.

Alii vorbesc despre lipsa oricror emoii, de goliciune interioar i de munc pe pilot automat, dar i de senzaia unei apsri pe piept.Fii deci ateni la aceste mrturisiri, dac vin din partea rudelor sau prietenilor, ar putea fi un semnal de alarm, un prim strigt de ajutor.

De asemenea, exist simptome fizice care pot fi asociate i cu alte boli i care fac dificil diagnosticarea, dar care i determin pe bolnavi s mearg la medic.

Cei care sufer de depresie se simt foarte obosii, greoi, le pare imposibil s duc la capt chiar i cele mai banale aciuni(Foto: Shutterstock)Depresia se manifest deseori prin dureri de spate, articulare, de membre, tulburri gastrointestinale, de somn i modificri de apetit.Aceast legtur exist, pentru c starea de spirit i durerea sunt determinate de nivelul de serotonin i neuropinefrin din creier. De aceea, antidepresivele care pot regla mecanismul acestor neurotransmitori reprezint prima linie a tratamentului, dup cum se arat ntr-un studiu recent, care arat legtur ntre depresie i simptomele fizice.

Medicul Madhukar Trivedi a analizat o cercetare realizat pe 1.146 de pacieni cu depresie, din 14 ri i a observat c 69% dintre ei s-au dus la medic doar din cauza acestor simptome fizice, care s-au manifestat la nceputul bolii.

Prin urmare, o informare corect i puin atenie la strile celor din jur ar putea ajuta la identificarea din timp a depresiei.

Persoanele predispuse la depresie

Unele persoane au o predispoziie spre aceast boal i ele pot fi recunoscute destul de uor, cu ajutorul unor criterii stabilite n urma unui studiu publicat n American Journal of Public Health.Desigur, nu este obligatoriu ca toate aceste persoane s devin depresive, aa cum boala se poate manifesta i la persoane care nu ndeplinesc criteriile.

Potrivit psihologilor, printre persoanele cel mai expuse la aceast tulburare se numr minoritile sexuale: homosexuali, transsexuali etc.

Din cauza stigmatizrii lor, muli manifest semne de depresie i anxietate, sunt izolai i unii din ei au fost expui n trecut la diferite traume. n cazul lor, stilul de via, care include discriminare i uneori violen, este cel care i predispune la depresie.

O alt categorie vulnerabil sunt adolescenii care au o rud care lucreaz n cadrul armatei. Potrivit studiilor, ei sunt mai deprimai i se gndesc mai des la sinucidere dect ali tineri.

Cei mai muli bolnavi nu ajung la tentative de sinucidere i muli nici nu se gndesc la acest lucru(Foto: Shutterstock)Tulburarea este deseori ntlnit i n rndul veteranilor, mai ales al militarilor care au lipsit mult timp de acas, fiind n misiune n strintate.

O alt categorie cu risc mare de depresie este cea a artitilor, a persoanelor creative, cum a fost i cazul lui Robin Williams. Muli scriitori celebri au suferit de depresie: Charles Dickens, Tennessee Williams, Eugene ONeil, Ernest Hemingway, Lev Tolstoi,Virginia Woolf, Sylvia Plath sunt doar cteva exemple.

Aceste persoane sunt mai sensibile i vd viaa ntr-un mod original, unic, greu de neles. Dar nu este vorba doar de asta. Ei se confrunt deseori cu respingere din partea altora, nu sunt susinui, se simt singuri, izolai i nu primesc ajutorul i ncurajarea de care ar avea nevoie pentru educaie i carier, deoarece arta nu este o alegere banal, considerat fireasc, la fel ca alte meserii.

De asemenea, persoanele introvertite sunt mai expuse acestui risc de depresie. Potrivit unui studiu realizat n 2002 i publicat n Journal of Psychiatric Research, 74% dintre persoanele depresive monitorizate erau introvertite. n plus, perfecionismul este o alt trstur de personalitate care presupune un risc mai mare de depresie i anxietate.

La acest risc major sunt expuse i femeile divorate de peste 45 de ani, care au doar studii medii i omerii, avertizeaz Centrul pentru Prevenirea i Controlul Bolilor din Statele Unite, care public o statistic ngrijortoare: unul din 10 americani sufer de depresie.

Ce legtur este ntre depresie i tentativele de sinucidere?

Exist multe mituri legate de depresie, iar unul din cele mai populare este cel potrivit cruia numai persoanele depresive se sinucid. Desigur, n cazul unei depresii majore, sau clinice, cum este numit aceast criz, exist un risc de suicid de 6%, mult mai mare ca n cazul unor persoane care nu sufer de aceast tulburare, unde riscul este de doar 1%.

Potrivit unui studiu la care au luat parte 331 aduli, 43% au declarat c toate persoanele care s-au sinucis sufereau probabil de depresie.

Din pcate, n realitate, riscul acesta apare i la persoane care au o form mai uoar de depresie, iar rudele i prietenii nu vor bnui pericolul, n lipsa unor simptome serioase. Astfel, boala va rmne fr tratament i se va agrava.

n cazul sinucigailor, potrivit unei cercetri, aproximativ 13% dintre acetia nu sufereau de depresie major, ci aveau alte boli: schizofrenie, alcoolism, atacuri de panic sau alte tulburri psihice.

Potrivit psihologilor, deseori, n cazul persoanelor depresive, tentativele de sinucidere apar abia dup ce starea lor se amelioreaz, pentru c abia atunci capt suficient energie pentru a aciona n aceast direcie.

Cu toate acestea, cei mai muli bolnavi nu ajung la tentative de sinucidere i muli nici nu se gndesc la acest lucru. De asemenea, potrivit statisticilor, pentru fiecare sinucidere sunt necesare 25 de tentative, deci de multe ori acest gest disperat nu reprezint i cauza morii bolnavului.

De cele mai multe ori, tentativa de sinucidere apare brusc, este un impuls, nu ceva premeditat i de aceea poate fi deseori oprit. Potrivit unui studiu, 87% dintre cei care au vrut s se sinucid s-au decis s fac acest gest cu doar o zi nainte, 71% cu o or nainte i 24% cu 5 minute nainte de tentativ.

Declaraia lui Ken Baldwin, care a ncercat s se omoare aruncndu-se de pe Podul Golden Gate, este emoionant i ilustreaz foarte bine ce se petrece n mintea unei persoane deprimate: Imediat ce am srit n gol mi-am dat seama c toate problemele din viaa mea, despre care credeam c sunt imposibil de rezolvat, puteau fi de fapt ndreptate, cu o singur excepie faptul c srisem n gol de pe pod.

Surse: Huffington Post, Medical Daily, Science Direct, Vox